De oledtelevisies in de C-series van LG behoren sinds 2016 tot de populairste modellen in de Pricewatch. Geen wonder, want binnen deze series biedt LG zijn beste beeldprocessor in combinatie met een doorgaans fraai design en goede prijs. De nog goedkopere B-series zijn in Nederland meestal minder goed verkrijgbaar en moeten het stellen met een minder krachtige processor, terwijl de duurdere modellen uit de (voormalige) E-, G- en W-series vooral een chiquer voorkomen hebben maar technisch weinig of geen verbetering brengen.
Met de CX-modellen bood LG vorig jaar bovendien een primeur. In deze modelserie was de eerste 48"-variant opgenomen, die we vorig jaar al uitgebreid reviewden. Voor de test in het artikel dat je nu leest, haalden we een 55"-model uit de doos. Hoewel beide tv's qua functionaliteit identiek zijn, is het energieverbruik uiteraard wel anders en kan de (maximale) helderheid anders uitvallen.
Uiterlijk
Het ontwerp van de CX is nagenoeg gelijk aan dat van de C9 uit 2019. Dat vinden we geen enkel probleem, want de CX ziet er nog altijd erg strak uit. Rond het oledpaneel zit een dun, zwart afgewerkt metalen sierrandje en de achterkant is van geborsteld metaal gemaakt. Zoals bij wel meer oledmodellen is de tv bovenaan slechts een paar millimeter dik. Doordat de kast onderaan vier centimeter dikker is, kun je de tv echter niet heel dicht tegen een muur hangen.
Het grootste gedeelte van de voet bevindt zich aan de achterkant van de tv. Aan de voorkant steekt hij slechts een paar centimeter uit. Het zichtbare deel van de voet is een meter breed en volledig van geborsteld metaal gemaakt. Om te voorkomen dat de tv te snel voorover valt, heeft LG aan de achterkant een flink contragewicht geplaatst. Hierdoor is de CX niet al te dicht tegen een muur op een meubel te plaatsen. Wel handig is de in de voet geïntegreerde goot waarmee kabels netjes uit het zicht zijn te houden.
Aansluitingen
Helaas is het netsnoer nog altijd niet afneembaar. Bovendien is het met een lengte van anderhalve meter erg aan de korte kant. De aansluitingen zijn niet allemaal even handig gepositioneerd als je de tv wil ophangen. Enkele aansluitingen zijn namelijk recht naar achteren geplaatst, waardoor ze lastig zijn te bereiken. Vooral de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, die ook als analoge audio-uitgang kan dienen, zit op een onhandige plek.
De LG CX beschikt over vier HDMI 2.1-aansluitingen en biedt ondersteuning voor 4k120-signalen, auto low-latency-mode, HDMI Adaptive Sync, AMD FreeSync Premium en Nvidia G-Sync. Dat maakt de CX-oleds uitermate geschikt voor gebruik met de nieuwste generatie consoles en voor pc-gaming.
Smart-tv
Alle televisies van LG - behalve de allergoedkoopste modellen - draaien op webOS. Dit smart-tv-platform is wat ons betreft een van de betere. Het zit slim in elkaar, reageert snel op commando's en werkt zeer intuïtief.
Sinds 2019 zijn twee rijen met grote iconen te zien op het homescreen. De extra rij shortcuts, die boven de schuine 'tegels' met toepassingen in beeld staat, past zich automatisch aan. Zo verschijnen hier aanbevelingen voor Netflix en YouTube, en ook krijg je onlangs bekeken tv-kanalen te zien. De tegel links onderin wordt gebruikt om reclame te tonen. Gelukkig kun je advertenties uitschakelen, door in het menu onder 'Algemeen' de optie 'Home-promotie' uit te schakelen. Het aanbod aan apps is lang niet zo groot als bij Googles Android TV, maar wat ons betreft mis je er niet veel aan, omdat de belangrijkste video on demand-diensten allemaal aanwezig zijn.
Beeldverwerking en inputlag
Alle 2020-oledmodellen van LG, behalve die uit de B-serie, zijn voorzien van de derde generatie α9 Intelligent Processor. Deze beeldverwerking-chip maakt het mogelijk om 4k-beelden met maximaal 120fps weer te geven. Uiteraard heeft LG ook de nodige algoritmen ingebouwd die het beeld op de een of andere manier moeten verbeteren. Verreweg de meeste 'beeldverbeteraars' kun je wat ons betreft beter uitschakelen, maar de functie Maximale Helderheid kan erg handig zijn als er bij veel omgevingslicht wordt gekeken. Door de officiële specificaties los te laten en de grijstinten expres te helder weer te geven, krijg je een beeld dat er op een zonnige dag een stuk beter uitziet. LG heeft ook een goed werkende functie om donkere delen van hdr-beelden bij daglicht automatisch helderder weer te geven.
TruMotion van LG is een van de betere algoritmen voor beeldinterpolatie, maar perfect is ook LG's implementatie helaas niet. Als je TruMotion op Gebruiker zet, kun je OLED Motion inschakelen. Dit is LG's marketingnaam voor black frame insertion, waarbij na elk beeldje steeds een zwart beeld wordt vertoond. Hierdoor wordt beweging duidelijk scherper weergegeven. Helaas neemt hierdoor ook de helderheid van het beeld sterk af en krijg je met duidelijk zichtbare flikkering te maken. Nieuw is dat je wat kunt spelen met de instellingen om de tijdsduur van de zwarte beelden langer of korter te maken. Toch blijft het knippereffect opvallen, waardoor de meeste mensen er niet graag gebruik van zullen maken.
Voor gamers is de CX een goede tv. In de filmstand doet de CX er zo'n 80ms over om de gamebeelden weer te geven die met 60fps naar de tv worden gestuurd. In de game-modus bedraagt de lag echter nog maar 13ms: minder dan een enkel beeldje vertraging. Dit uitstekende resultaat wordt bij zowel 1080p60- als 2160p60-beelden behaald.
Geluid
De tweewegluidsprekers zijn aan de onderkant in de behuizing gemonteerd en stralen het geluid naar beneden uit. De vorm van de voet zorgt ervoor dat het geluid enigszins naar voren, en dus richting je oren, wordt gekaatst. Hierdoor krijg je een mooier stereobeeld en zijn stemmen duidelijker te verstaan. Bij muurmontage heb je dit voordeel niet en zal de CX wat minder goed klinken. De geluidskwaliteit van de CX met voet is prima, al geldt dat je van de basweergave uiteraard niet al te veel moet verwachten. Jammer is wel dat LG sinds 2020 geen onboard dts-decoding meer biedt. Als je (gedownload) filmmateriaal met dts-audio wil afspelen, ben je daarvoor dus aangewezen op een externe receiver of soundbar.