Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Round-up: Zes 55"-tv’s getest

De beste sportzomer 2021-deal is een 2020-tv

23-05-2021 • 13:00

204

Singlepage-opmaak

Panasonic OLED HZW984

De HZW986 is Panasonics instap-oled-tv uit 2020. De tv heeft dezelfde HCX Pro-beeldprocessor als de duurdere modellen, maar mist het extra heldere oledpaneel van de HZW2004 en moet het stellen met een minder indrukwekkend audiosysteem. Waar we de lagere prijs ook in terugzien, is het design. De HZW984 oogt naar onze mening nogal basic, met een relatief brede rand onder het scherm. De tv staat op een centrale ronde voet die draaibaar is zodat je de tv makkelijk kunt verstellen.

Panasonic HZW984

Panasonic HZW984Panasonic HZW984Panasonic HZW984

Aansluitingen

Alle aansluitingen van de HWZ984 zijn naar opzij of beneden gericht. Aan de zijkant treffen we bovenaan twee CI+-slots. Deze unieke feature is alleen bij Panasonic verkrijgbaar en maakt het mogelijk om zowel kabel als satelliet - of met de dubbele satelliettuner twee verschillende satellietkanalen - te gebruiken, of om twee kanalen tegelijk te decoderen zodat je naar de ene zender kunt kijken terwijl je de andere opneemt. Uiteraard heb je daarvoor twee smartcards nodig en dat levert bij de meeste tv-aanbieders extra kosten op. De HZW984 heeft vier HDMI-ingangen en hoewel de tv ondersteuning biedt voor HDMI 2.1-functies als auto low latency-mode en eARC, zijn het feitelijk HDMI 2.0b-poorten zonder ondersteuning voor 4k120Hz-signalen.

Panasonic HZW984Panasonic HZW984

Smart-tv

Panasonic gebruikt My Home Screen als besturingssysteem op zijn televisies. Dit OS ging vroeger als Firefox OS door het leven, maar sinds de Mozilla Foundation het heeft losgelaten, onderhoudt Panasonic het zelf. We zijn dit jaar bij versie 5.0 aanbeland en dat betekent, naast de gebruikelijke stabiliteitsverbeteringen, dat gebruikers aanbevelingen krijgen te zien van streamingdiensten als Netflix en YouTube. Daarnaast kunnen Google Assistent en Amazon Alexa worden gebruikt om via een extern apparaat de tv te bedienen.

Panasonic HZW984

Het homescreen van My Home Screen is strak vormgegeven en wordt over het lopende beeld geprojecteerd. Onder in beeld wordt een rij grote iconen weergegeven met apps, live-tv, externe ingangen en alle andere zaken die kunnen worden weergegeven. Er is een winkel waaruit je meer applicaties kunt ophalen, maar helaas ontbreken enkele belangrijke videodiensten, zoals Disney+ en Videoland.

Beeldverwerking en inputlag

Panasonic past over het algemeen redelijk subtiele beeldverbeteraars toe, waardoor het verschil vaak niet zo groot is en de negatieve impact op het beeld dus ook meevalt. Bovendien hebben de beeldverbeteraars bij Panasonic-televisies uitgebreide instellingen, zodat je ze geheel naar eigen smaak kunt aanpassen.

Panasonics beeldinterpolatie heet Intelligent Frame Creation en is bedoeld om beweging er vloeiender en scherper uit te laten zien. Door extra tussenliggende beelden te berekenen wordt de framerate effectief verhoogd. Met 'Zwart kader invoegen' krijg je ook meer scherpte bij beweging. Het is een vorm van black frame insertion, waarbij elk afzonderlijk beeld wordt afgewisseld met een zwart scherm. De tijdsduur van de zwarte beelden is in drie stappen in te stellen. Black frame insertion helpt duidelijk bij het scherp weergeven van beweging, maar helaas zie je het beeld knipperen als je het aanzet, waardoor de meeste mensen er liever geen gebruik van maken.

Qua inputlag is de HZW984 een middenmoter in de test. Standaard bedraagt de vertraging ruim 140ms en met de gamemodus ingeschakeld komen we uit op 29ms, zowel in 1080p als de 4k-modus. Dat is een vertraging van bijna twee complete beelden bij 60Hz-weergave, wat de tv minder geschikt maakt voor snelle actiegames.

Geluid

Op één punt vinden we de HZX984 wat tegenvallen: het geluid van de naar onderen gerichte luidsprekers kan ons niet overtuigen. De basweergave is net zoals bij alle andere schermen in deze test niet geweldig en hoewel dialogen prima verstaanbaar zijn, mist het geluidsbeeld wat sprankeling in het hoog. Schroeven we het volume op, dan lijkt de dsp in te grijpen om vervorming tegen te gaan, met als gevolg een wat vlak en niet-dynamisch geluidsbeeld.