Door Chris Broesder en Friso Weijers

Samsung Galaxy S21 & S21 Ultra Review

Op de rem voor onderscheid en betere prijs

27-01-2021 • 06:00

257

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Samsung Galaxy S21
  • Samsung Galaxy S21 Ultra
  • Samsung Galaxy S21+

Samengevat

De Galaxy S21 is een geslaagde allround smartphone die ten opzichte van zijn voorganger in prijs is verlaagd. Samsung heeft om die lagere prijs mogelijk te maken wel wat concessies gedaan, zoals een scherm met lagere resolutie, een kwetsbare kunststof achterkant, de opslag die niet meer uitbreidbaar is en het niet meeleveren van een lader en oordopjes. Niet iedereen zal daar blij mee zijn. Toch is de smartphone als totaalpakket geslaagd voor zijn lagere prijs. Hoewel de S21 niet enorm gewijzigd is ten opzichte van de S20, is het totaalpakket aantrekkelijk en is het een erg fijn toestel in gebruik.

Pluspunten

  • Goed allround camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Mooi helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
  • Een van de weinige relatief compacte smartphones in zijn categorie

Minpunten

  • Kunststof achterkant is kwetsbaar
  • Geen lader meegeleverd
  • Minder werkgeheugen dan S20
Tweakers zegt: Excellent

Samengevat

Met de Galaxy S21 Ultra haalt Samsung alles uit de kast. Het toestel heeft een helder en mooi oledscherm en een camerasysteem met een goede nieuwe primaire sensor en twee veelzijdige telecamera's. De S21 Ultra is 100 euro goedkoper dan zijn voorganger, maar biedt een groter onderscheid ten opzichte van de S21 en S21+. Het is daardoor een van de meest complete smartphones die je kunt kopen, al is het jammer dat er geen lader wordt meegeleverd en dat de opslag niet meer is uit te breiden. Als je het niet erg vindt dat je telefoon wat groot en zwaar is, en je wilt geen concessies doen, dan is het zaak de S21 Ultra mee te nemen in je overweging.

Pluspunten

  • Bijzonder goed en veelzijdig camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Prachtig helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
  • Goede accuduur

Minpunten

  • Soms maakt de camerasoftware gekke foutjes
  • Geen lader meegeleverd
Tweakers zegt: Ultimate

Samengevat

De Galaxy S21+ is een geslaagde allround smartphone, die ten opzichte van zijn voorganger iets in prijs is verlaagd. Samsung heeft om die lagere prijs mogelijk te maken wel wat concessies gedaan, zoals een scherm met lagere resolutie, opslag die niet meer uitbreidbaar is en het niet meeleveren van een lader en oordopjes. Niet iedereen zal daar blij mee zijn. Toch is de smartphone als totaalpakket geslaagd. Hoewel de S21+ niet enorm gewijzigd is ten opzichte van de S20+, is het totaalpakket aantrekkelijk en is het een erg fijn en soepel toestel in gebruik.

Pluspunten

  • Goed allround camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Mooi, helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne, nieuwe vingerafdrukscanner
  • Prima accuduur

Minpunten

  • Geen lader meegeleverd
  • Minder werkgeheugen dan S20+
Tweakers zegt: Excellent

Je spaarpot was er misschien nog helemaal niet klaar voor, maar de S21-serie komt dit jaar opeens twee maanden eerder uit. Het zijn vermoedelijk strategische redenen geweest, waarom Samsung heeft besloten om de Galaxy S21-toestellen zo'n twee maanden eerder dan gebruikelijk uit te brengen. Zo zit de fabrikant dichter op de jaarlijkse release van Apple en is Samsung Huawei voor. De vervroeging vindt gelijktijdig plaats met een andere strategische verandering met betrekking tot de line-up. Er zijn nog steeds drie toestellen in het hoge S-segment: de Galaxy S21, S21+ en S21 Ultra. Maar het onderscheid tussen die toestellen is een stuk groter geworden.

De S20 Ultra van vorig jaar verschilde naar ons idee te weinig van de S20+ en S20 om de veel hogere prijs te rechtvaardigen. Bovendien had de camera last van autofocusproblemen, de camerakwaliteit had in het begin te lijden onder rare softwarefouten en er zat geen 45W-lader in de doos - ondanks ondersteuning daarvoor. Die heeft Samsung dit jaar overigens helemaal weggelaten bij de S21-serie. Hoe dan ook, de S21 Ultra is vooral op cameragebied een aardige stap vooruit, met een nieuwe primaire sensor en niet één maar twee telecamera's.

De S21 en S21+ hebben echter niet alleen upgrades, maar ook een paar downgrades gekregen ten opzichte van hun voorgangers, al is het een heel persoonlijke kwestie of je het inderdaad downgrades vindt. De kunststof achterkant van de S21 vinden veel mensen bijvoorbeeld prima, omdat ze er toch meteen een hoesje omheen doen. Ook is de resolutie van het scherm verlaagd en hebben de goedkopere twee S-toestellen voor het eerst sinds de Galaxy S5 een 1080p-scherm in plaats van 1440p. Maar ook hierbij geldt, mede gezien de reacties op de Galaxy S20 FE: veel mensen vinden het niet de meest verschrikkelijke downgrade. Sterker nog, mensen kiezen ervoor hun toestellen op deze resolutie in te stellen om de accuduur te verlengen of om een hogere schermverversingsfrequentie te kunnen kiezen. Een ander punt is dat je geen microSD-kaart meer in deze toestellen kwijt kunt.

Al met al lijkt dit een strategie die al even in de planning zit, en op het eerste gezicht lijkt hij best slim. De prijzen van de toestellen zijn namelijk allemaal omlaag gegaan, waarbij de S21 zelfs 200 euro minder kost dan zijn voorganger. Helaas hebben we geen Galaxy S21+ gekregen van Samsung, dus richten we ons op de S21 en S21 Ultra. Dat mag de pret echter niet drukken, want er is nog steeds genoeg geüpgraded om uitgebreid te bespreken.

Update, 5-3-2021: Inmiddels hebben we de Galaxy S21+ binnen en hebben we deze review geüpdatet met de betreffende informatie en testdata.

Behuizing: een nieuw eiland

Samsung heeft het ontwerp van de S21-serie aangepakt. Het camera-eiland van de toestellen loopt nu optisch gezien door in de zijkant van de behuizing. Dat zorgt ervoor dat de smartphones een unieke en frisse uitstraling hebben. In principe is dat iets goeds, tenzij je het oerlelijk vindt natuurlijk. In werkelijkheid loopt de metalen rand van het toestel iets naar binnen toe, waar het camera-eiland begint. Hij volgt de lijn van het eiland zelf, maar is in werkelijkheid een los onderdeel. Het metaal van de zijkanten is glanzend, maar de afwerking van het eiland heeft een korreltje, waardoor het metaal daar ook mat wordt.

De achterkant van alle kleurvarianten is nu ook mat in plaats van glanzend. Hoewel er al veel minder vingervegen waren te zien dan voorheen, had de S20-serie nog wel een glanzende achterkant en zag je nog steeds vingervegen. Door de achterkant nu mat te maken, krijgen de telefoons een andere uitstraling en is ook het vingerveegprobleem bijna verdwenen. We horen veel positieve reacties op de matzwarte versie en vinden het zelf ook verfrissend, en bovendien praktisch.

Samsung Galaxy S21Samsung Galaxy S21Samsung Galaxy S21Samsung Galaxy S21

Galaxy S21

Het ontwerp is ook gewijzigd op een ander vlak: het scherm. De schermen van de S20-toestellen waren subtiel gebogen aan de zijkanten. Dat is nu alleen nog zo bij de S21 Ultra. Het zal ongetwijfeld een van de maatregelen zijn om de prijs te drukken, met als bijkomend voordeel dat de S21 Ultra zich meer onderscheidt. We weten echter dat er meer dan genoeg mensen zijn die liever een plat dan een gebogen scherm hebben, hoe subtiel de buiging ook is.

POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+

Galaxy S21+

Een ander onderscheid tussen de S21(+) en S21 Ultra is dat de achterkant van de S21 niet van glas, maar van polycarbonaat is gemaakt, net als bij de Galaxy S20 Fan Edition. De achterkant van de S21+ en S21 Ultra is wel beschermd door Gorilla Glass 7, evenals de voorkant van alle S21-toestellen. Die krasvastere glaslaag dan versie 6 hebben nog maar weinig toestellen. Een kenmerk van polycarbonaat ten opzichte van Gorilla Glass, is dat het buigzamer is. En warempel: de S21 is in zijn geheel ook een stuk buigzamer dan de S21 Ultra. We horen ook wat gekraak als we het toestel proberen te buigen en torderen, wat geen heel solide indruk geeft. We zijn niet bang dat we het zomaar in tweeën breken, maar het toestel is zeker minder sterk.

Samsung Galaxy S21 UltraSamsung Galaxy S21 UltraSamsung Galaxy S21 UltraSamsung Galaxy S21 Ultra

Kras S21

Galaxy S21 Ultra

Een ander nadeel van polycarbonaat is dat het sneller krast. Dat hebben we getest met een muntje en een sleutel. We vonden dat we de proef op de som moesten nemen, want veel mensen vragen zich af hoe het met de krasbestendigheid zit. Met het muntje konden we best veel kracht zetten zonder dat er een kras op de achterkant van de S21 kwam. Alle sporen die we maakten, konden we weer wegvegen. Ook toen we met een randje van een sleutel begonnen te krassen, leverde dat geen blijvende schade op. Pas toen we een scherper randje zochten en er iets meer op drukten, sneden we door de kunststof laag heen. Het resultaat: een duidelijk zichtbaar krasje.

Dat resultaat kregen we niet bij de S21+ en S21 Ultra. Het is echter vrij waarschijnlijk dat dit soort krassen zal ontstaan bij iedereen die een S21 langere tijd gebruikt zonder hoesje, al is het maar door zandkorrels in je broekzak. Uiteraard kun je meteen een hoesje om de S21 doen zodat je weinig last hebt van krassen, behalve als er zand in het hoesje komt. Wel weer een voordeel ten opzichte van glas is dat kunststof niet in duizend stukjes breekt als het kapot gaat.

Samsung Galaxy S21De knoppen van zowel de Galaxy S21(+) als de S21 Ultra zijn hetzelfde gebleven, ook wat klikken betreft, en dat is prima. Het camera-eiland steekt even ver uit de S21(+) en S21 Ultra als bij hun respectievelijke voorgangers. Ook hebben ze dezelfde IP68-waterdichtheidsgraad en is de keuze voor een gat in het midden van het scherm om de frontcamera te herbergen gelijk gebleven. Dankzij de gebogen zijranden aan de achterkant liggen de S21-toestellen lekker in de hand, vergelijkbaar met hun voorgangers.

Ten opzichte van hun voorgangers zijn de S21-toestellen wat afmetingen betreft niet veel veranderd. De S21 is wel iets breder. Het toestel voelt relatief licht aan, maar ondanks het gebruik van polycarbonaat in plaats van glas is de S21 net iets zwaarder dan de S20. De S21+ is door het gebruik van glas een stuk zwaarder dan de S21 en ook zelfs zwaarder dan de +-versie van vorig jaar. Qua afmetingen en gewicht verschilt de S21 Ultra maar amper van de S20.

Toestel Galaxy S21 Galaxy S20 Galaxy S21+ Galaxy S20+ Galaxy S21 Ultra Galaxy S20 Ultra
Afmetingen 72 x 152 x 7,9mm 69 x 152 x 7,9mm 76 x 162 x 7,8mm 74 x 162 x 7,8mm 76 x 165 x 8,9mm 76 x 167 x 8,8mm
Gewicht 169 gram 163 gram 200 gram 186 gram 227 gram 220 gram

Scherm: mooi en helder

Het scherm is een ander onderdeel waarbij Samsung voor de S21 'op de rem' is gaan staan. De Galaxy S21 en S21+ hebben een oledscherm met full hd+-resolutie. Dat wil zeggen: 1080 pixels in de breedte en 2400 pixels in de lengte. Dat is stukken minder dan de afgelopen jaren, want sinds de Galaxy S6 uit 2015 had het topmodel ieder jaar een wqhd-resolutie met in de breedte 1440 pixels. Toch komt de stap terug niet uit de lucht vallen. De laatste tijd experimenteerde Samsung er al mee op zijn net-niet-topmodellen, bijvoorbeeld de Galaxy Note 10 en Galaxy Note 20, alsmede de Galaxy S20 Fan Edition van eind vorig jaar.

Samsung Galaxy S21Samsung Galaxy S21 UltraSamsung Galaxy S21 Ultra

Links Galaxy S21, rechts Galaxy S21 Ultra

Bij de Galaxy S-toestellen van verleden jaren met wqhd-scherm liet Samsung de interface 'stiekem' standaard al renderen op full hd-resolutie om de accu te sparen. Je moest naar het instellingenmenu om voor wqhd te kiezen, waarbij de S20-modellen altijd beperkt bleven tot full hd wanneer je de 120Hz-refreshrate wilde gebruiken. In dat opzicht is de beeldscherpte bij het nieuwe duo dus niet noodzakelijk lager dan bij oudere toestellen, ook al is de pixeldichtheid van het scherm gezakt van meer dan 500 pixels per inch bij de S20-serie tot respectievelijk 421ppi en 394ppi bij de S21 en S21+.

Bij de S21+ is de lagere pixeldichtheid in potentie nog het vervelendst. Dat toestel heeft immers een groter scherm van 6,7" en daardoor worden de pixels over een grotere oppervlakte verdeeld. De pixeldichtheid is alsnog 394 pixels per inch en daarmee enigszins op het randje. Als je goed je best doet, kun je het verschil met de Galaxy S20+ zien. Het valt ons vooral op bij de randen van de app-iconen. We moeten dan op de minimale afstand naar de smartphone kijken waarop we nog kunnen focussen. In de praktijk hebben we geen erg in de lagere resolutie. In die zin vinden we de lagere resolutie dus ook geen echt nadeel.

POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+

Galaxy S21+

Zoals bij vrijwel alle oledschermen voor smartphones hebben de S21-toestellen een Diamond Pentile-indeling, met twee subpixels per pixel in plaats van de gebruikelijke drie. Dat betekent dat je bij sommige kleuren en overgangen een subtiel 'schaakbordpatroon' kunt zien. Wij hebben dat niet waargenomen bij de S21 en S21+.

S21 en S20 schermS21 en S20 schermS21 en S20 scherm

Vlnr. S20, S21 en ter referentie op ware grootte

Het scherm van de S21 en S21+ is volkomen vlak, opnieuw in tegenstelling tot de Galaxy-topmodellen van de afgelopen jaren met gekromde randen. Dat doet denken aan de schermen van de midrange Galaxy A-serie, maar de panelen van de S21 en S21+ blijven op sommige punten luxer. De piekhelderheid bijvoorbeeld: Samsung belooft liefst 1300cd/m², nog feller dan vorig jaar. Voor de S21 Ultra zou dat zelfs 1500cd/m² zijn, feller dan de meeste televisies. Bovendien ondersteunen de S21 en S21+ een variabele refreshrate van 48 tot 120Hz om de accu te sparen. De Galaxy Note20 Ultra had dat eerder al, de S20-serie nog niet.

Galaxy S20 Galaxy S21 Galaxy S20+ Galaxy S21+ Galaxy S20 Ultra Galaxy S21 Ultra
Technologie Oled Oled Oled Oled Oled Oled
Vorm Curved Vlak Curved Vlak Curved Curved
Schermdiagonaal 6,2" 6,2" 6,7" 6,7" 6,9" 6,8"
Schermverhouding 20:9 20:9 20:9 20:9 20:9 20:9
Oppervlakte 94cm² 94cm² 108cm² 108cm² 114cm² 112cm²
Resolutie 3200x1440 (Pentile) 2400x1080 (Pentile) 3200x1440 (Pentile) 2400x1080 (Pentile) 3200x1440 (Pentile) 3200x1440 (Pentile)
Pixeldichtheid 563ppi 421ppi 525ppi 394ppi 511ppi 515ppi
Refreshrate 120Hz @ 2400x1080
60Hz @ 3200x1440
48-120Hz
(variabel)
120Hz @ 2400x1080
60Hz @ 3200x1440
48-120Hz
(variabel)
120Hz @ 2400x1080
60Hz @ 3200x1440
10-120Hz
(variabel)

Voor de Galaxy S21 Ultra blijft Samsung als enige vasthouden aan een wqhd-scherm met de hoogste beeldscherpte, dat ook nog een heel klein beetje gekromd is aan de zijkanten. Het topmodel zet op zijn beurt wel een stapje terug als het gaat om het formaat. Met 6,8" is het paneel 0,1 inch kleiner geworden dan dat van de S20 Ultra. Gelukkig zijn er ook een paar aardige upgrades bijgekomen. Zo werkt de 120Hz-refreshrate nu in combinatie met de 1440p-resolutie, waarbij net als bij de S21 en S21+ een variabele refreshrate wordt ondersteund. Bij de ltpo-oled van de S21 Ultra kan die zakken tot slechts 10Hz, waarmee de S21 Ultra in theorie dus nog iets meer energie kan besparen. We hebben het schakelen tussen de frequenties niet gemerkt, zoals het hoort.

S Pen S21 Ultra

S Pen Case S21 UltraEr is gespeculeerd dat er dit jaar geen Note-toestel meer zal verschijnen, en het zou niet voor het eerst zijn dat een jaar wordt overgeslagen. Een vrij stevige aanwijzing dat Samsung dit jaar geen Note uitbrengt, is dat de S21 Ultra ondersteuning heeft voor een S Pen. Dat is mogelijk door een extra digitizerlaag in het scherm. Je kunt voor 40 euro een losse pen kopen, terwijl Samsung hem voor 70 of 90 euro bundelt met een hoesje dat een vakje voor de pen bevat. We hebben hem helaas niet gekregen van Samsung, maar weten dat je er veel van de Note-features mee kunt gebruiken. Het pennetje heeft echter geen bluetooth-verbinding met de S21 Ultra, wat betekent dat je de S Pen vermoedelijk niet als afstandsbediening voor de camera kunt gebruiken.

De S21 Ultra heeft qua specificaties dus een van de meest vooruitstrevende schermen die je nu op een smartphone zult vinden, maar echt alles op schermgebied biedt dit toestel niet. Zo dimt het scherm nog steeds middels pwm, waar sommige andere fabrikanten de mogelijkheid voor 'flikkervrije' dc-dimming bieden. Ook mist het scherm een functie om de kleurtemperatuur van het scherm aan te passen aan het omgevingslicht, zoals iPhones hebben.

Testresultaten

We hebben de schermen van de Galaxy S21-serie zoals gebruikelijk doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software. De Galaxy S21 Ultra heeft in onderstaande grafieken een groen balkje, de Galaxy S21 herken je aan een paarse balk en de S21+ aan een blauwe balk.

  • Piekhelderheid wit (33%)
  • Piekhelderheid wit (100%)
  • Minimale helderheid
  • Kleurtemperatuur
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout

Zoals beloofd weten de Samsung Galaxy S21 en S21 Ultra een enorm hoge piekhelderheid te bereiken. Die hangt, zoals gebruikelijk voor een oledscherm, wel af van de hoeveelheid wit in beeld. Is het scherm helemaal wit, dan staat al bijna 800cd/m² op de meter bij de S21, en bijna 900cd/m² bij de S21 Ultra. Die laatste waarde is hoger dan bij alle andere smartphones in deze vergelijking en ook de S21 scoort erg goed. Bij kleinere window sizes loopt de helderheid van beide schermen nog verder op, tot ver boven de 1000cd/m², al bereiken we niet de beloofde maximale helderheden van 1300cd/m² en 1500cd/m² die Samsung opgeeft. De reden daarvan zal zijn dat we een vlak kleiner dan 15 procent van het scherm niet goed kunnen nameten met onze testapparatuur.

We hebben de kleurweergave van de schermen gemeten in de modus Natuurlijk, waarin het scherm vrij nauwkeurig de sRGB-kleurruimte nabootst. De S21 Ultra heeft daarin een klein beetje last van onderverzadiging voor groene tinten en komt uit op 96 procent dekking, terwijl de S21 deze kleurruimte met 99 procent dekking perfect nabootst. Je kunt aan die stand helaas niets instellen. In de enige andere modus, Levendig, kun je de witbalans kiezen en de kleurkanalen tweaken, maar daarin maakt het scherm gebruik van zijn volledige kleurbereik. Bij beide toestellen komt dat overeen met ongeveer 100 procent van DCI-P3.

De kleurafstelling van beide schermen is opvallend genoeg minder goed dan die van de S20 en S20 Ultra. We zien gemiddelde kleurafwijkingen (deltaE2000) van 1,4 en 2,0. Dat is echt niet slecht als je bedenkt dat een afwijking pas vanaf 3 zichtbaar wordt voor het menselijk oog, maar veel andere toestellen doen het nog beter. De gemiddelde grijsafwijking komt bovendien iets boven deze grens uit. De grijsweergave op beide schermen neigt een klein beetje naar paars, vooral bij de meer heldere tinten. In de dagelijkse praktijk is ook deze afwijking allerminst problematisch, maar we zouden van het topmodel eigenlijk een topscore verwachten.

Camera: het overzicht

Zoals we al schreven in onze preview van de S21-serie zijn de camera's van de S21 (en S21+) bijna ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar, de vernieuwde vormgeving van het camera-eiland terzijde. De primaire camera heeft nog steeds een 12-megapixelsensor met relatief grote pixels en snelle dualpixel-autofocus (dpaf) achter een f/1.8-lens. De 12-megapixel-ultragroothoekcamera fotografeert met een net wat minder grote beeldhoek van 120 graden, ten opzichte van 123 graden bij de S20(+) volgens de specificaties, maar vreemd genoeg zien we dat niet op de foto's terug. De telecamera heeft opnieuw een sensor met liefst 64 megapixels. De beeldhoek van deze camera is nagenoeg identiek aan die van de primaire camera, maar door de hoge sensorresolutie kan er flink worden gecropt voordat het beeld onbruikbaar vaag wordt. Zodoende belooft Samsung nog steeds 3x 'Hybrid Optic Zoom' voor de S21 en S21+. De hoge resolutie van deze camera maakt bovendien mogelijk dat ook de S21 en S21+ 8k-video's schieten, waarvoor de primaire sensor van deze toestellen een te lage resolutie heeft. Met de S20-reeks kon dat overigens ook al, en meer dan 24fps zit er in deze stand nog steeds niet in. Wel kun je nu met alle camera's 60fps-video's opnemen in 4k-resolutie. Bij de S20 kon dat enkel met de hoofdcamera.

Camera's S21(+) Primair Ultragroothoek Tele Front
Resolutie 12Mp 12Mp 64Mp 10Mp
Sensorgrootte 7,2x5,4mm
39mm²
1/1,8"
5,6x4,2mm
23,5mm²
1/2,6"
7,4x5,6mm
40mm²
1/1,72"
5.37x4,29mm
25mm²
1/2,65"
Pixelgrootte 1,8 micron 1,4 micron 0,8 micron 1,22 micron
Bayerlay-out 1x1 1x1 2x2 2x2
Autofocus Dpaf - Pdaf Dpaf
OIS Ja - Ja -
Brandpunt 5,4mm 2,2mm Onbekend 3,8mm
Brandpunt in 35mm-equivalent ~26mm ~13mm ~29mm ~24mm
Diafragma f/1.8 f/2.2 f/2.0 f/2.2
Video 4k @ 60fps 4k @ 60fps 8k @ 24fps
4k @ 60fps
4k @ 60fps

Opvallend is dat Samsung de time-of-flightsensor dit jaar heeft verwijderd. Vorig jaar hadden de S20+ en S20 Ultra die nog wel, de S20 niet. Wij hebben zelden verschillen gezien met en zonder het gebruik van zo'n sensor bij portretfoto's, dus wellicht is dat een prima kostenbesparing.

S21 Ultra: verbeterde 108-megapixelsensor, 10x 'zoom' en tweede telecamera

De Galaxy S21 Ultra bevat meer vernieuwingen ten opzichte van de S20 Ultra. Zo heeft Samsung nu laserautofocus toegevoegd, net als bij de Note20 Ultra. Zo kan het toestel afstanden tot objecten meten en wordt de focus op die manier bepaald. Dat werkt vooral goed in het donker, waar de S20 Ultra zonder laser het eerder vaker moeilijk kreeg. Net als de S20 Ultra gebruikt ook de S21 Ultra een primaire sensor met 108 megapixels, die is voorzien van wat minder geavanceerde fasedetectie-autofocus, zonder focuspixel bij iedere sensorpixel zoals bij een dpaf-sensor. De S21 Ultra heeft een nieuwe variant van deze sensor aan boord, de Samsung Isocell HM3. Voorzien van verbeterde microlenzen over de focuspixels moet het focussen ook zonder de laser al sneller gaan.

Net als bij de 108-megapixelsensor van vorig jaar wordt standaard de informatie van negen sensorgebiedjes gecombineerd tot één pixel in de uiteindelijke foto, wat een 12-megapixelfoto oplevert. Door de sensor op te splitsen in twee groepen pixels met elk een verschillende iso-waarde kan het toestel voor hdr-fotografie als het ware twee foto's tegelijk maken. Dat deed de S20 Ultra ook al, maar de ruwe sensordata wordt nu vastgelegd met een hogere kleurdiepte en Samsung belooft dat de lichtgevoeligheid onder slechtere lichtomstandigheden is verbeterd met dank aan de nieuwe 'low noise'-modus. Zeker voor nachtfotografie is dat mogeijk een uitkomst, reden waarom Samsung spreekt van een 'Bright Night Sensor'.

Camera's S21 Ultra Primair Ultragroothoek Tele (3x) Tele (10x) Front
Resolutie 108Mp 12Mp 10Mp 10Mp 40Mp
Sensorgrootte 9,6x7,2mm
69mm²
1/1,33"
5,6x4,2mm
23,5mm²
1/2,6"
4,5x3,4mm
15,5mm²
1/3,24"
4,5x3,4mm
15,5mm²
1/3,24"
5.37x4,29mm
25mm²
1/2,65"
Pixelgrootte 0,8μm 1,4μm 1,22μm 1,22μm 0,7μm
Bayerlay-out 3x3 1x1 1x1 1x1 2x2
Autofocus Pdaf+laser Dpaf Dpaf Dpaf Pdaf
OIS Ja - Ja Ja -
Brandpunt 7mm 2,2mm 2mm 31mm 3,8mm
Brandpunt in 35mm-equivalent 25mm 13mm 72mm 240mm ~24mm
Diafragma f/1.8 f/2.2 f/2.4 f/4.9 f/2.2
Video 8k @ 24fps
4k @ 60fps
4k @ 60fps 4k @ 60fps 4k @ 60fps 4k @ 60fps

Net als de Galaxy S20 Ultra en de Galaxy Note20 Ultra heeft ook de Galaxy S21 Ultra een telecamera met een 'periscopische', zijwaarts in het toestel geplaatste lens. Deze heeft nu een equivalente brandpuntsafstand van 240mm, wat optisch 10x vergroting oplevert ten opzichte van de hoofdcamera. Ter vergelijking: de telecamera van de S20 Ultra bood ongeveer 4x optische 'zoom', de Note20 Ultra 5x. Wanneer je ver inzoomt moet het beeld daardoor veel scherper blijven. Samsung heeft de S21 Ultra bovendien een tweede telecamera meegegeven zonder periscooplens, die 3x vergroting biedt. Op die manier moeten de zoomprestaties op peil blijven als je objecten niet enorm veel dichterbij wil halen. Daar had met name de Note20 Ultra problemen mee, zo zagen we in onze recente smartphonecamera-roundup. Op 3x vergroting moet dat toestel het beeld van de hoofdsensor ver opschalen, wat een lelijk wazige foto oplevert. Andere fabrikanten pasten dezelfde truc van twee telecamera's overigens al eerder toe, bijvoorbeeld Huawei, dat met de P40 Pro+ vorig jaar al een toestel uitbracht met 10x-periscooplens.

Opvallend aan de ultragroothoekcamera van de S21 Ultra is dat hij voor het eerst autofocus ondersteunt. De S21 en S21+ hebben dat niet, en de toestellen van vorig jaar evenmin. Dat maakt hem net even veelzijdiger. Zo kun je hem nu bijvoorbeeld voor macrofotografie gebruiken. Ook de frontcamera van de S21 Ultra heeft een upgrade ten opzichte van de S21 en S21+: een grotere 40-megapixelsensor met 4-in-1 pixel binning, in plaats van een 10-megapixelexemplaar.

Nieuwe camerafeatures

De eerste wijziging die ons opviel, was dat Live Focus nu Staand heet. Dat is voor de leek waarschijnlijk nog altijd even onduidelijk. Het gaat om de portretmodus van Samsung. De Single Take-modus heeft wel weer een Engelse term, wat het niet beter maakt. Je laat de camera in die modus een tijdje zijn autonome gang gaan en hij komt dan met suggesties voor leuke foto's en video's. Die kun je nu zelf kiezen uit een overzichtje, wat een mooie vooruitgang is. Zo heb je niet de neiging om te veel media te bewaren en kun je snel de leukste foto's of clipjes opslaan.

8k SnapIn de videomodus is 8K Snap nieuw. Je kunt daarmee tijdens het opnemen van een video met 8k-resolutie een snapshot maken die een resolutie heeft van 4000x2252 pixels. Het opnemen van 8k-video is echter een van de weinige dingen waar de S21-toestellen moeite mee hebben, dus dat zouden we al niet vaak doen. Bovendien zien de snapshots er niet bepaald florissant uit wat kleuren betreft, zoals je hier rechts ziet.

Ook nieuw is de Director's View. Je ziet daarbij beeld via de primaire camera en de frontcamera, maar kunt eenvoudig schakelen tussen de camera's, door op het live beeld van die camera te tikken. Dat is een fijne functie als je vaak wat langere video's opneemt. Je kunt dan op het juiste moment schakelen naar een andere camera, omdat je precies weet wat er bij die andere camera op dat moment in beeld is. Dit resulteert in potentie in betere video's.

Camera: praktijktest primaire camera en macromodi

Primaire camera

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de resultaten. Aangezien zowel de prijs als de camera's van de S21 en S21 Ultra behoorlijk van elkaar verschillen, hebben we beide telefoons vergeleken met twee concurrenten. De S21 zetten we naast de OnePlus 8 Pro en de Galaxy S20. De S21 Ultra hebben we vergeleken met de S20 Ultra en de Huawei P40 Pro+. Die laatste heeft net als de S21 Ultra twee telelenzen met 3x en 10x 'optische zoom' ten opzichte van de primaire camera. We beginnen echter met het vergelijken van de primaire camera van alle toestellen.

S21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijkingS21 en S21 Ultra Primaire cameravergelijking

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

Bij goede lichtomstandigheden is het vaak een kwestie van smaak welke benadering van fotografie je prefereert. Dat geldt grotendeels ook hier. De Huawei P40 Pro+ maakt iets donkerder foto's wanneer er veel lucht in beeld is. Het is echter een keuze om de belichting van de voorgrond minder op te schroeven, zoals je bij de laatste situatie hierboven ziet. De OnePlus 8 Pro-benadering is er een van een hoog contrast. De Samsung-toestellen hebben ook een duidelijke eigen look en als we de beelden hierboven bekijken, komen die over het algemeen het meest overeen met de werkelijkheid. Met name de kleur groen is vaak het meest natuurlijk op de foto's van de vier Samsung-telefoons. Dat is iets waar het menselijk oog erg gevoelig voor is.

S21 versus S21 Ultra detail

S21 links versus S21 Ultra rechts

Er zijn echter ook kwaliteitsverschillen. Op de 100%-uitsnede hierboven zie je dat de S21-foto wat minder detail bevat dan de S21 Ultra. We zien dat niet in elke situatie terug, maar waar er verschil is, is dat in het voordeel van de S21 Ultra. Dat geldt bij de meeste shots ook ten opzichte van de andere toestellen die we hier hebben meegenomen.

S21 versus S20 detail

S21 links versus S20 rechts

S21 Ultra versus P40 PRo+

S21 Ultra links versus P40 Pro+ rechts

S21 links versus S20 rechts

S21 links versus S20 rechts

De Galaxy S21 kan in de meeste situaties alsnog heel goed meekomen met zijn grotere broer, en is een stap vooruit ten opzichte van de S20.

Slechte lichtomstandigheden

S21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandigheden

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

Ook als we het licht danig beperken, maar nog zonder de nachtmodi in te schakelen, zijn de verschillen tussen deze toptoestellen niet enorm. Toch zijn er zeker kwaliteitsverschillen.

S21 versus S20 Ultra detail

S21 links versus S20 rechts, zijkant van het beeld

Samsung heeft een flinke vooruitgang geboekt als het om de beeldkwaliteit aan de uiteinden van foto's gaat. We zien veel minder chromatische aberratie en minder verlies van detail. Het lijkt er daarom op dat de primaire lenzen van de S21 en S21 Ultra zijn verbeterd.

S21 Ultra versus S20 Ultra

S21 Ultra links versus S20 Ultra rechts

Het verschil in detail bij slechte lichtomstandigheden is bij de S21 Ultra verbeterd ten opzichte van de S20 Ultra, maar ook de automatische witbalans doet zowel bij de S21 als de S21 Ultra beter zijn werk.

S21 Ulra versus P40 Pro+

S21 Ulra links versus P40 Pro+ rechts

De Huawei P40 Pro+ blijft echter de winnaar op het gebied van detail bij slechte lichtomstandigheden.

S21 versus S20 detail slecht licht

S21 links versus S20 rechts

De S21 is er bij slechte lichtomstandigheden licht op vooruit gegaan ten opzichte van de S20. Hierboven zie je een representatief voorbeeld daarvan.

S21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra primaire camera slechte lichtomstandigheden

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

Nachtmodus

In de nachtmodus zien we hetzelfde verschil als bij de foto's die in de normale stand bij slechte lichtomstandigheden zijn gemaakt. De S21 en S21 Ultra laten relatief detailrijke foto's zien met een goede witbalans, waardoor de kleuren accuraat worden weergegeven, ondanks het gebrek aan licht. Al met al maken de nieuwe Samsung-toestellen een mooie stap vooruit met hun primaire camera, waarbij de S21 Ultra de meeste winst laat zien ten opzichte van zijn voorganger.

S21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandighedenS21 en S21 Ultra nachtmodus primaire camera slechte lichtomstandigheden

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

Macromodi

S21 en S21 Ultra macrofoto'sS21 en S21 Ultra macrofoto's
S21 en S21 Ultra macrofoto'sS21 en S21 Ultra macrofoto'sS21 en S21 Ultra macrofoto's

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20 Ultra, OnePlus 8 Pro, Poco F2 Pro

We hebben onder redelijke lichtomstandigheden in een binnensituatie deze foto's gemaakt met de macrocamera's of macromodus van vijf verschillende smartphones. Daarbij probeerden we van zo dichtbij mogelijk hetzelfde punt te fotograferen van deze schimmel. De S21 is geen geweldige macrotelefoon, maar de camera van de S21 Ultra biedt het beste dat we tot nu toe hebben gezien op dit gebied. Als we naar buiten gaan bij goede lichtomstandigheden, komen de OnePlus 8 Pro en Poco F2 Pro behoorlijk in de buurt. Als het licht afneemt, onderscheidt de S21 Ultra zich.

Kunstmatige achtergrondonscherpte

S21 en S21 Ultra kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra kunstmatige achtergrondonscherpte

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

Van een afstandje leveren alle smartphones best een aardige plaat op wanneer je in de modus met kunstmatige achtergrondonscherpte schiet. Als je iets beter kijkt, valt het toch wat tegen.

S21 versus OnePlus 8 Pro kunstmatige achtergrondonscherpte

S21 links versus OnePlus 8 Pro rechts

Het uitsnijden van objecten is nog altijd niet Samsungs sterkste punt. De OnePlus 8 Pro en Huawei P40 Pro+ doen het beter dan de Samsung-telefoons. Het wordt tijd dat Samsung hier wat meer aandacht aan besteedt.

Camera: praktijktest ultragroothoekcamera en frontcamera

Ultragroothoekcamera

S21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcameraS21 en S21 Ultra ultragroothoekcamera

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

S21 versus P40 Pro+ ultragroothoek overdag

S21 versus P40 Pro+ ultragroothoek overdag

S21 Ultra links versus P40 Pro+ rechts

S21 Ultra links versus P40 Pro+ rechts

Er valt nog wat te verbeteren aan de ultragroothoekcamera's van Samsung. De S21 en S21 Ultra hebben voor zover we kunnen zien - op de autofocus van de Ultra na - dezelfde ultragroothoekcamera en die laat wat te wensen over op het gebied van detail. Niet alleen ten opzichte van de P40 Pro+, die meer lichtopbrengst heeft door een minder grote beeldhoek, maar ook ten opzichte van de OnePlus 8 Pro.

S21 versus P40 Pro+ ultragroothoek nacht

S21 links en S20 rechts

Als we de foto's van de S21 met die van de de S20 vergelijken, valt op dat de beeldverwerking van de S20 zelfs beter lijkt te zijn. Wellicht moet Samsung wat softwareverbeteringen doorvoeren, want de resultaten bevatten veel ruis. Bij goede lichtomstandigheden en op een smartphone bekeken zien de ultragroothoekfoto's er overigens prima uit, maar we testen natuurlijk het liefst op de limiet, en hier is voor Samsung zeker winst te behalen.

Frontcamera

S21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpteS21 en S21 Ultra frontcamera met en zonder kunstmatige achtergrondonscherpte

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

S21 links versus S20 rechts

S21 links en S20 rechts

De frontcamera is erop vooruit gegaan bij de nieuwe toestellen. Er zit beduidend meer detail in de foto's dan bij de vorige generatie. Je kunt nu kiezen voor een heldere of meer natuurlijke huidskleur, en die laatste optie geeft prima resultaten wat kleurechtheid betreft. Hoewel de resolutie van de P40 Pro+-camera hoger is, tonen de camera's van de S21-serie meer detail. De kleuren van de frontcamera van de OnePlus 8 Pro zijn minder accuraat en ook deze camera laat minder detail zien. Gelukkig zijn de S21-uitsneden van gezichten in de portretmodus een stuk beter dan bij objecten.

S21 en S21 Ultra frontcamera slecht lichtS21 en S21 Ultra frontcamera slecht lichtS21 en S21 Ultra frontcamera slecht lichtS21 en S21 Ultra frontcamera slecht lichtS21 en S21 Ultra frontcamera slecht lichtS21 en S21 Ultra frontcamera slecht licht

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

Als we veel licht wegnemen, zien we dezelfde verhoudingen, al is de S21 Ultra-foto hier wat minder scherp, maar dat lijkt een incident.

Camera: praktijktest telecamera

Telecamera

De S20 en S21 hebben in de camera-interface standaard 3x zoom, maar zoals gezegd maken ze gebruik van hybride zoom. We hebben de OnePlus 8 Pro ernaast gezet, omdat deze wel daadwerkelijk 3x 'optische zoom' heeft. We hebben hier alle smartphones 3x laten zoomen onder lastige omstandigheden, waarbij de S20 Ultra in het nadeel is omdat hij een telelens met 4x optische zoom heeft. Die smartphone moet dus croppen op de primaire sensor.

S21 en S21 Ultra 3x zoom alle toestellenS21 en S21 Ultra 3x zoom alle toestellenS21 en S21 Ultra 3x zoom alle toestellenS21 en S21 Ultra 3x zoom alle toestellenS21 en S21 Ultra 3x zoom alle toestellenS21 en S21 Ultra 3x zoom alle toestellen

Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+

Dat is ook te zien aan het resultaat. De S20 Ultra schiet het slechtste plaatje. Ook de OnePlus 8 Pro faalt hier, omdat het scherpstellen niet lukt. We hadden ook meer verwacht van de S21 Ultra, maar het is wel te verklaren dat dit toestel een minder goede foto maakt dan de S21. De S21 Ultra moet het normaal gesproken hebben van zijn 3x optische zoom, maar kan die niet gebruiken onder deze omstandigheden. De hybride zoom van de S21 wint dus glansrijk, ook van de S20, door betere software. De echte winnaar is echter de P40 Pro+, want die kan bij minder licht met de 50MP-hoofdsensor nog een bijzonder detailrijk plaatje schieten. Bij het inzoomen slaagde Huawei er in onze cameratest over het algemeen beter in om de informatie van meerdere camera’s te combineren wanneer we een ‘vergroting’ kozen die niet overeenkwam met wat de camera’s van het toestel optisch kunnen.

Telecamera S21

S21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelensS21 telelens

Vlnr. S20, S21, OP8 Pro

Toch is er wel iets vreemds aan de hand met de telecamera van de S21, want we zien bij sommige situaties bij 3x zoom dat de S20 het duidelijk beter doet, zoals in de volgende twee voorbeelden.

S20 versus S21 3x zoom

S20 links, S21 rechts - 3x zoom

S20 links, S21 rechts 3x zoom

S20 links, S21 rechts - 3x zoom

Aangezien de hardware niet is veranderd, zal software dit probleem kunnen oplossen. We zouden op dit moment de S21 echter niet verkiezen boven de S20, als het om de telecamera gaat.

S21 links, OP8 Pro rechts 3x zoom

S21 links, OP 8 Pro rechts - 3x zoom

De OnePlus 8 Pro staat zijn mannetje tegenover de S21. Het detail is vergelijkbaar, maar dat mag ook wel, want dat toestel heeft daadwerkelijk een telecamera met 3x 'optische zoom'. In die zin doet de S21 dat dus goed.

Telecamera's S21 Ultra

De meerwaarde van het S21 Ultra-camerasysteem is voornamelijk de dubbele telelens met 3x en 10x zoom. Om te beginnen laten we het optische bereik even zien, dat veel groter is dan bij bijna alle andere smartphones op de markt.

Optische range S21 UltraOptische range S21 UltraOptische range S21 UltraOptische range S21 Ultra

S21 Ultra optisch bereik

Dit maakt de S21 Ultra tot een fijne cameratelefoon, zeker bij redelijk goede lichtomstandigheden zoals deze. Het detail en het dynamische bereik is bij alle camera's goed en de kleuren zijn vrij accuraat. Maar de toestellen waar we de S21 Ultra tegenover zetten hebben dat ook allemaal. De S20 Ultra is hier in het nadeel, omdat we ons hebben gericht op 3x zoom en 10x zoom.

S21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra TelecameravergelijkingS21 Ultra Telecameravergelijking

Vlnr. S20 Ultra, S21 Ultra, P40 Pro+

P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 3x zoom

P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 3x zoom

P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom

P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom

Het goede nieuws is dat de S21 Ultra zowel met 3x als met 10x zoom in de meeste situaties de S20 Ultra en de Huawei P40 Pro+ verslaat. De oude telekoning P40 Pro+ komt een heel eind in de buurt, maar de zoomtroon is door de S21 Ultra overgenomen, met name bij goede lichtomstandigheden.

S20 Ultra links versus S21 Ultra rechts - 3x zoom

S20 Ultra links versus S21 Ultra rechts - 3x zoom

Hierboven zie je het probleem van de S20 Ultra uitvergroot. Bij 3x zoom worden beelden van de primaire en de telecamera gecombineerd, maar er is natuurlijk geen beeldinformatie van de telecamera van de buitenste rand van het beeld. Daarom heeft dat deel van de foto een belabberd detailniveau. Dit is opgelost bij de S21 Ultra.

S20 Ultra links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom

S20 Ultra links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom

P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom

P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom

Ook bij 10x zoom wordt de S20 Ultra vrij eenvoudig verslagen. De P40 Pro+ komt weer in de buurt, maar de S21 Ultra maakt de scherpere foto.

S20 Ultra versus S21 Ultra - 10x zoom

S20 Ultra links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom

Helaas zijn er uitzonderingen, want soms komen we artefacten tegen, zoals hierboven bij bewegende objecten. Er gaat hier iets mis met de beeldverwerking. Dat kan in theorie natuurlijk worden opgelost middels een update, maar perfect is de nieuw gekroonde S21 Ultra-camera op dit moment dus niet.

Accuduur: iets beter dan de voorgangers

Op papier is er helemaal niets veranderd aan de accu's van de S21-toestellen ten opzichte van hun voorgangers. Daar hoeven we het dus niet lang over te hebben, en je kunt er de Galaxy S20-review nog even op naslaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets veranderd is aan de accuduur. Een ander scherm kan meer of minder energie vergen, als het goed is, is de soc zuiniger, en ook andere componenten spelen een rol. We hebben daarom onze gebruikelijke accutests gedraaid.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Hz Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro
17u7m
Samsung Galaxy S21+ 5G 120
15u34m
Samsung Galaxy S20+ 5G
13u43m
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 60Hz
13u12m
Apple iPhone 12 Pro Max 60
12u58m
Samsung Galaxy S20 5G 60Hz
12u58m
Samsung Galaxy S20 FE 5G
12u55m
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Adaptive
12u49m
Samsung Galaxy Note20 Ultra
12u31m
Apple iPhone 12
12u28m
Apple iPhone 12 Pro
12u21m
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - FHD+ 120Hz
11u53m
OPPO Reno4 Pro 5G
11u50m
OnePlus 8 Pro
11u8m
Google Pixel 5
11u7m
OnePlus 8T
11u4m
LG Velvet
10u55m
Samsung Galaxy S20 5G - FHD+ 120Hz
10u16m
Samsung Galaxy S21 5G Adaptive
10u2m
Huawei Mate 40 Pro
9u54m
Sony Xperia 1 II
8u35m
OPPO Find X2 Pro
8u
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Hz Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro
13u17m
Samsung Galaxy S21+ 5G 120
11u18m
Samsung Galaxy Note20 Ultra
11u13m
LG Velvet
10u28m
Apple iPhone 12 Pro Max 60
10u26m
Samsung Galaxy S20 FE 5G
10u18m
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 60Hz
10u12m
Samsung Galaxy S20+ 5G
9u52m
OnePlus 8 Pro
9u50m
Apple iPhone 12 Pro
9u40m
OnePlus 8T
9u37m
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Adaptive
9u29m
OPPO Reno4 Pro 5G
9u27m
Huawei Mate 40 Pro
9u23m
Apple iPhone 12
9u17m
Samsung Galaxy S20 5G 60Hz
9u17m
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - FHD+ 120Hz
9u14m
Google Pixel 5
9u10m
Samsung Galaxy S21 5G Adaptive
8u29m
Samsung Galaxy S20 5G - FHD+ 120Hz
7u56m
Sony Xperia 1 II
7u28m
OPPO Find X2 Pro
7u22m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Hz Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Adaptive
23u12m
Samsung Galaxy S20 FE 5G
22u58m
Apple iPhone 12 Pro Max 60
22u51m
Samsung Galaxy S21+ 5G 120
22u13m
OnePlus 8T
21u39m
OPPO Reno4 Pro 5G
21u24m
Samsung Galaxy S20+ 5G
20u55m
LG Velvet
20u38m
Samsung Galaxy Note20 Ultra
20u37m
Huawei Mate 40 Pro
20u16m
OnePlus 8 Pro
19u53m
Apple iPhone 12
18u53m
Samsung Galaxy S21 5G Adaptive
18u51m
Google Pixel 5
18u43m
Samsung Galaxy S20 5G 60Hz
18u19m
Apple iPhone 12 Pro
17u56m
Xiaomi Mi 10T Pro
17u14m
OPPO Find X2 Pro
16u39m
Sony Xperia 1 II
16u31m

Accu: hoe we testen

We draaien drie accutests. Bij de browsetest met wifi en 4G laten we Android-smartphones in de Chrome-browser over webpagina's scrollen die op onze lokale server staan. Bij iPhones gebruiken we de Safari-browser. Dat doen we omdat er dan geen afhankelijkheid is van de snelheid van een server op afstand. Daardoor zou de ene telefoon immers wellicht meer pagina's bezoeken dan de andere. We noteren na hoeveel minuten de telefoon uitvalt. De telefoons staan allemaal op dezelfde 250cd/m² helderheid en in vliegtuigmodus, behalve uiteraard dat wifi of mobiele data aanstaat.
In de videotest zetten we smartphones ook op vliegtuigmodus bij dezelfde helderheid en laten we ze een specifieke video herhaaldelijk afspelen. Toestellen met oledscherm zijn hierbij in het voordeel, want een video bevat vaak veel donkere delen en de pixels kunnen op een oledscherm uitgezet worden.
​We testen op de hoogst mogelijke resolutie en vervolgens ook op de hoogst mogelijke verversingssnelheid. Mocht dat niet samengaan, dan geven we voorrang aan de hoogste resolutie.

De browsetestresultaten waren ten tijde van de publicatie van deze review teleurstellend. We waren er al achter gekomen dat dit een wat vertekend beeld was. De praktijk wees anders uit en ook de videotest geeft in verhouding betere resultaten. Na software-updates hebben we de accutests opnieuw gedraaid en we hebben inmiddels de Galaxy S21+ toegevoegd. Die kregen we later binnen. Het beeld dat uit de browsetests komt, strookt nu gelukkig beter met de realiteit.

Ten opzichte van de voorgangers is de accuduur net even beter, door de adaptieve verversingsfrequentie, zo lijken de nieuwe testresultaten althans uit te wijzen. De Galaxy S21+ en S21 Ultra hebben een betere accuduur dan de S21.

We hebben dit keer geen laadtest gedaan, bij gebrek aan meegeleverde lader. Wel hebben we de toestellen met de 25W-lader van de S20-serie opgeladen. Na een half uur waren de S21 en S21 Ultra respectievelijk 55% en 57% opgeladen. Dat is ongeveer gelijk aan de S20 en S20 Ultra. De mogelijkheid om met 45W te laden van de S20 Ultra, is helaas verdwenen bij de S21 Ultra.

Hardware: fijne vingerafdrukscanner, maar waar is de lader?

In de Benelux worden de S21-toestellen zoals gebruikelijk met de eigen Samsung-soc geleverd. Dat is dit jaar de Exynos 2100, gemaakt op het 5nm-procedé met euv. Vorig jaar was er veel commotie en werd er zelfs een petitie gehouden omdat de Snapdragon 865 beduidend sneller en efficiënter was dan de Exynos 990, die in de S20-serie zat. Samsung wilde dat voor dit jaar voorkomen en heeft erop ingezet om de Exynos 2100 even goed te laten presteren als de Snapdragon 888. Samsung heeft vaarwel gezegd tegen de eigen Mongoose-cores. De Exynos 2100 heeft dan ook dezelfde cores als de Snapdragon 888: één Arm Cortex-X1-core, drie A78-cores en vier A55-cores, maar volgens de specificaties die de fabrikanten opgeven, zijn de kloksnelheden bij Samsung hoger.

Exynos 2100-socEr zijn wel verschillen met Qualcomms Snapdragon 888-soc. Zo gebruikt Samsung een Arm Mali-G78-gpu met 14 cores, terwijl Qualcomm een aangepast gpu-ontwerp heeft. De neural processing unit van beide socs is op papier gelijk, met 25 tops aan rekenkracht voor kunstmatige intelligentie. De geïntegreerde 5G-modem van de Exynos 2100 heeft een maximale downloadsnelheid van 7,35Gbit/s bij mmWave en 5,1Gbit/s bij sub-6GHz-netwerken, wat ongeveer gelijk is aan de prestaties van de modem in de Snapdragon 888. De S21-toestellen in de Benelux kunnen echter alleen verbinding maken op Sub6-frequenties en niet met mmWave-frequenties. Zelfs de S21 Ultra kan dat laatste niet.

De Exynos 2100 is natuurlijk de eerste soc van de nieuwe Android-generatie en hoewel we nog maar weinig belang hechten aan benchmarks sinds alle valsspeeldebacles en het vaak niet stroken met de praktijkervaring, hebben we toch stiekem even gekeken hoe de Exynos 2100 het doet. Ten opzichte van Snapdragon 865-toestellen is de winst op processorgebied met 20% op singlecore- en 5% op multicore-gebied niet enorm, als we Geekbench mogen geloven. De A14 Bionic van Apple heeft echter nog een flinke voorsprong. Op gpu-gebied zijn de verschillen minder groot, al presteren de nieuwe iPhones nog zo'n 20% beter. De Snapdragon 865-toestellen zitten weer zo'n 20% onder de Galaxy S21-smartphones.

Leuke weetjes, maar in de praktijk merken we hier niets van. De Android-ervaring is veel meer afhankelijk van een goede Android-skin en OneUI draait supersoepel. Bij het spelen van games of het draaien van zware apps zijn de verschillen in de praktijk ook minimaal. Voorlopig heb je genoeg headroom als je een toestel als de S21(+) of S21 Ultra koopt.

De S21 en S21 Ultra liggen een stuk verder dan voorheen uit elkaar wat werkgeheugen betreft. De S21 Ultra heeft nog altijd minimaal 12GB werkgeheugen en is ook te krijgen met 16GB, maar de S21 en S21+ hebben nog maar 8GB aan boord, waar dat vorig jaar 12GB was. Nu is 8GB niet per se te weinig, maar we hebben wel gemerkt dat de Ultra meer apps in het geheugen kan houden in het dagelijks gebruik. De S21 moet vaker een app herladen.

Een andere 'downgrade' ten opzichte van vorig jaar - en dat geldt voor alle toestellen - is dat je geen microSD-kaartje meer in het toestel kunt stoppen. Daardoor is het nu nog belangrijker om meteen het toestel te kopen met de juiste geheugenconfiguratie. Het is jammer, want we weten dat veel mensen de flexibiliteit van het toevoegen van opslag fijn vinden.

Toestel S21 S21+ S21 Ultra
Optie 1 128GB opslag, 8GB werkgeheugen, 849 euro 128GB opslag, 8GB werkgeheugen, 1049 euro 128GB opslag, 12GB werkgeheugen, 1249 euro
Optie 2 256GB opslag, 8GB werkgeheugen, 899 euro 256GB opslag, 8GB werkgeheugen, 1099 256GB opslag, 12GB werkgeheugen, 1299 euro
Optie 3 - - 512GB opslag, 16GB werkgeheugen, 1429 euro
Kleuren Paars, roze, grijs, wit Paars, roze, grijs, wit Zilver en zwart

Tot slot is er nog een opvallend verschil tussen de S21 enerzijds, en de S21+ en S21 Ultra anderzijds. Die laatste twee hebben een ultrawidebandchip. Met een uwb-chip kan een smartphone met grote precisie van ongeveer een centimeter registreren waar de telefoon zich in een ruimte bevindt, door middel van korte radiogolven. De gebruiksscenario's hiervoor zijn tot op heden nog beperkt, maar de toekomst is zonnig. Er zijn veel toepassingen mogelijk voor een precieze plaatsbepaling, waar iets als gps niet toe in staat is.

Zo kun je je auto ontgrendelen, net zoals met veel moderne auto-'sleutels' mogelijk is. Ook zou je lichten en audio aan en uit kunnen zetten op basis van de ruimte waarin je je thuis bevindt en kun je natuurlijk dingen die een smarttag hebben, makkelijker terugvinden. Ook zou je bijvoorbeeld je laptop kunnen laten ontgrendelen als je telefoon in de buurt is. Het is dus best fijn om een uwb-chip te hebben, zeker naarmate er meer gebruiksscenario's ontwikkeld worden.

Geen lader en oortjes

Was het dunne doosje op onze voorpaginafoto je opgevallen? De reden dat het daar staat is om duidelijk te maken wat er mist. Maar wat er mist, kun je moeilijk fotograferen. Het doosje is bij de S21-toestellen nog maar half zo hoog als bij de S20-serie. Er zit dan ook weinig meer in dan een smartphone en een USB-C-kabel. Het meeste is karton, maar na wat gegraaf vonden we ook een simprikker en een snelstartgidsje. Samsung gaat hiermee Apple achterna. Hoewel je natuurlijk kunt discussiëren over de vraag of duurzaamheid de echte reden is om de lader en oortjes weg te laten, is het in theorie milieuvriendelijker, ook doordat de doosjes minder ruimte innemen bij het verschepen.

Of de smartphones er goedkoper van worden, is lastig te zeggen, omdat er veel meer factoren zijn die daarbij meespelen. Hoe dan ook, je zult je oude lader moeten gebruiken en als dat geen adapter met Power Delivery 3.0 is, zul je niet de maximale laadsnelheid halen. Die maximale laadsnelheid is overigens 25W, net als bij de S20(+), maar de S20 Ultra had een maximale laadsnelheid van 45W met de juiste lader. Dat blijkt bij de S21 Ultra geen optie meer, wat jammer is.

Niet te missen

Zoals we in de Preview al vertelden, is het oppervlak van de sonische vingerafdrukscanner achter het scherm 1,7 keer groter dan bij de S20-serie. Het gaat hier om de tweede generatie van de 3D Sonic Sensor, die Qualcomm nog maar net heeft aangekondigd. We hebben er inmiddels meer ervaring mee en het is een fijne vooruitgang ten opzichte van de S20-serie. Het aanraken luistert een stuk minder precies en daardoor komt het nauwelijks meer voor dat de telefoon niet ontgrendelt als we onze vinger op het toestel leggen. Voorwaarde is wel dat je een groter gebied van je vinger scant bij het instellen van de scanner. Het is ook nog steeds fijn dat je bij een sonische scanner ook met natte vingers kunt ontgrendelen. Dat lukt bij de optische scanners van de meeste andere toestellen niet. De snelheid van de nieuwe scanner is iets verbeterd ten opzichte van de eerste generatie sonische scanner, maar veel scheelt het niet. Hij is in elk geval nooit vervelend traag en dat is het belangrijkste.

Haptiek en geluid

De haptische feedback is iets waar fabrikanten graag op besparen, dus we waren benieuwd of Samsung dat ook had gedaan bij de S21. In eerste instantie dachten we van wel. De voorbeeldtrilling in de instellingen is bij de S21 continu en bij de S21 Ultra geeft hij korte krachtige tikjes. Ook voelt de trilling in het algemeen net even anders. Na uitvoeriger testen, blijkt de trilling zelf en ook de kracht van de trilmotor van de S20, S21 en S21 Ultra gelijk, maar resoneert de S21 net even anders. Vermoedelijk komt het door de plastic achterkant, die een minder strakke trilling toe lijkt te laten. De haptische feedback is in het algemeen echter nog steeds vrij krachtig, ook bij de S21.

Het geluid uit de luidsprekers lijkt net iets voller te klinken dan bij de voorgangers van de S21 en S21 Ultra. Daarbij lijkt het eerder om een andere afstelling van AKG te gaan, dan dat er daadwerkelijk andere luidsprekers zijn gebruikt. Het stereogeluid dat uit deze toestellen komt, klinkt beter dan bij menig andere smartphone. De S21 Ultra heeft iets meer body en daardoor ook iets betere basklanken.

Software: steeds schoner en vloeiende ervaring

De Samsung Galaxy S21-toestellen draaien op Android 11 en krijgen in elk geval drie jaar lang Android-upgrades en beveiligingsupdates. De Android-skin One UI is de afgelopen jaren steeds beter geworden en daardoor steeds hoger op onze favorietenlijst komen te staan. Waar Samsungs skin - toen hij nog Touchwiz heette - zo'n vijf jaar geleden nog heel vol en mede daardoor ook traag was, is de skin nu vrij overzichtelijk, schoner en bijzonder soepel werkend. De 120Hz aan maximale verversingsfrequentie legt framedrops alleen maar meer bloot dan voorheen, maar die doen zich vrijwel niet voor bij One UI versie 3.1 die op de nieuwe S21-toestellen staat.

Daarover gesproken: je kunt nu de Google Discover-feed instellen links van het thuisscherm, in plaats van de Samsung Free-feed. De Google-feed wordt op veel toestellen gekenmerkt door veel framedrops, maar ook deze feed laat geen enkele hapering zien op de S21 en S21 Ultra. Volgens Samsung zijn er dan ook prestatieverbeteringen doorgevoerd in One UI 3. Het is bovendien natuurlijk goed nieuws dat Samsung je nu laat kiezen voor de Google-feed, want de Samsung-feed is niet onze favoriet.

Er is met One UI 3 op visueel gebied weer het een en ander veranderd. Het thuisscherm en de quick toggles zien er bijvoorbeeld wat strakker uit en de visuele consistentie is beter dan voorheen. Ook noemenswaardig is de visuele update van het Memories-deel van de gallery-app.

One UI 3 versus 2

One UI 2 versus 3

Een nieuwe feature in de instellingen is dat Eye Comfort Shield, dat het blauwe licht desgewenst filtert, nu adaptief is. Als je dit instelt, wordt op basis van het tijdstip van de dag, de bekeken inhoud en het tijdstip waarop je gaat slapen en wakker wordt, bepaald hoeveel blauw licht er wordt gefilterd. Bij veel telefoons kun je wel de zonsondergang en ‑opgang instellen of een tijdstip waarop het scherm in één keer verandert. Dat gaat in dit geval dus geleidelijk. We merkten er tijdens de reviewperiode amper wat van en dat is ook de bedoeling natuurlijk. Het is een kleine feature, maar hij is welkom. Je zult nu niet meer na een bepaalde tijd het scherm plotseling geel zien worden. In tegenstelling tot Apple iPhones en enkele Android-toestellen kan de kleurtemperatuur zich echter niet automatisch aanpassen op basis van het omgevingslicht, wat kan helpen het scherm er nog natuurlijker en 'papierachtiger' uit te laten zien.

SmartThings Find

Samsung bouwt al tijden aan een eigen ecosysteem. Dat doen bijna alle smartphonefabrikanten in meer of mindere mate, maar pas als je het volume van een Samsung of Apple hebt, schiet het echt op. Als een enorm aantal mensen jouw merk smartphone draagt, kun je immers specifieke softwarefeatures inbouwen om de combinatie met jouw merk bluetooth-oortjes beter te maken. Dat heeft Samsung slim gedaan met de S21-serie in combinatie met de Galaxy Buds Pro en nieuwe SmartTags.

Wanneer je op je Samsung-account hebt ingelogd op een Samsung-tablet en een apparaat met One UI 3.1 of hoger, kun je de Galaxy Buds Pro met beide verbinden en vervolgens automatisch wisselen van bron. Als je audio beluistert op de tablet en een telefoontje binnenkrijgt, krijg je zonder iets te hoeven doen dat gesprek binnen op je oortjes. Daarover lees je meer als we de Galaxy Buds Pro uitgebreid gaan testen.

De nieuwe Samsung SmartTags kun je aan iets vastmaken dat geen verbinding heeft, zoals een fiets, huisdier, rugzak, sleutels of portefeuille. Vervolgens kun je de tags op korte afstand vinden via Bluetooth Low Energy (BLE), waarbij je op het scherm ziet hoe dichtbij je bent. Met de vernieuwde SmartThings Find-feature, die gebruikmaakt van ultra-wide band (uwb) en BLE, kun je apparaten dichtbij en ver weg vinden. Bij een kort testje met de S21 Ultra werkte dat heel aardig. Ook kun je de dingen die zoek zijn geluid laten maken, wanneer ze bijvoorbeeld ergens achter liggen. Helaas heeft de S21 de uwb-chip niet.

S Pen S21 Ultra

S Pen Case S21 UltraEr is gespeculeerd dat er geen Note-toestel meer zal verschijnen in 2021, al zou het niet voor het eerst zijn dat een jaar wordt overgeslagen. Een vrij stevige aanwijzing dat er dit jaar misschien geen uitkomt, is dat de S21 Ultra ondersteuning heeft voor een S Pen. Je kunt voor 70 euro een hoesje kopen met het pennetje daarin. We hebben dit helaas niet gekregen van Samsung, maar je hebt daarmee veel aan de Note-features. Het pennetje heeft echter geen bluetooth-verbinding met de S21 Ultra, wat betekent dat je de S Pen vermoedelijk niet als afstandsbediening voor de camera kunt gebruiken.

Samsung S21 softwareSamsung S21 software
Samsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 softwareSamsung S21 software

Fotogalerij en specificaties

Samsung Galaxy S21Samsung Galaxy S21
Samsung Galaxy S21Samsung Galaxy S21Samsung Galaxy S21Samsung Galaxy S21

Galaxy S21

Samsung Galaxy S21 UltraSamsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 UltraSamsung Galaxy S21 UltraSamsung Galaxy S21 UltraSamsung Galaxy S21 Ultra

Galaxy S21 Ultra

POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+POroductfoto's Galaxy S21+

Galaxy S21+

Merk en Productserie Samsung Galaxy S21 Samsung Galaxy S21 Ultra
Prijs € 234,- (10 winkels) € 450,- (10 winkels)
Eerste prijsvermelding vrijdag 15 januari 2021 vrijdag 15 januari 2021
Besturingssysteem
Serie besturingssysteem Android 11 Android 11
Beeldscherm
Schermdiagonaal 6,2" 6,8"
Resolutie 2400x1080 3200x1440
Refreshrate 120Hz 120Hz
Dots per inch 424dpi 516dpi
Relatieve schermgrootte 85,9% 89,4%
Beeldverhouding 20:9 20:9
Schermtype Oled Oled
Scherm uiterlijk Plat Gebogen
Invoermethode Touchscreen Touchscreen
Secundair scherm Nee Nee
Processor
Cpu/soc Samsung Exynos 2100 Samsung Exynos 2100
Aantal cores 8 8
Processorsnelheid 2,9GHz 2,9GHz
Geheugen & Opslag
Werkgeheugen 8GB 12GB
Opslagcapaciteit 128GB 128GB
Simkaart
Aantal sims Dual Dual
Simkaartslot 1 Nanosim Nanosim
Simkaartslot 2 Nanosim Nanosim
Camera
Aantal camera's achter 3 4
Aantal camera's voor 1 1
Cameraresolutie 64MP 108MP
Diafragma 2 1,8
Cameraresolutie (voor) 10MP 40MP
Opmerkingen camera's Ultra Wide: 12MP FF, FOV 120°, F2.2, 1.4µm Wide-angle: 12MP Dual Pixel AF, FOV 79°, OIS, F1.8, 1.8µm Telephoto: 64MP Phase Detection AF, Hybrid Optic 3X, FOV 76°, OIS, F2.0, 0.8µm Ultra Wide: 12MP Dual Pixel AF, FOV 120°, F2.2, 1.4µm Wide-angle: 108MP Phase Detection AF, FOV 83°, OIS, F1.8, 0.8µm Telephoto 1: 10MP Dual Pixel AF, Optical 3x, FOV 35°, OIS, F2.4, 1.22µm Telephoto 2: 10MP Dual Pixel AF, Optical 10x, FOV 10°, OIS, F4.9, 1.22µm
Camera-autofocus Ja Ja
Gsm-flitsertype Enkele led Enkele led
Ondersteunde videoresolutie 7680x3840 7680x3840
Stabilisatie Optische stabilisatie Optische stabilisatie
Draadloze verbindingen
Mobiele netwerk 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a, 5G 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a, 5G
Wifi 5GHz-ondersteuning Ja Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11ax (Wi-Fi 6E), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 5.2 Bluetooth 5.2
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC) Near Field Communication (NFC)
Aansluitingen
Gsm-connector TV-uit digitaal, USB 2.0 type-c TV-uit digitaal, USB 2.0 type-c
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheid Audio, Video Audio, Video
Draadloze verbindingen
GPS Ja Ja
Functionaliteit
Gsm-functies A2DP (Bluetooth-stereo), Barometer, Bewegingssensor (g-sensor), Gezichtsherkenning, Gyro-sensor, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner A2DP (Bluetooth-stereo), Barometer, Bewegingssensor (g-sensor), Gezichtsherkenning, Gyro-=sensor, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner
Accu en lader
Accucapaciteit (mAh) 4.000mAh 5.000mAh
Accu verwisselbaar Nee Nee
Draadloos laden Ja Ja
Snellaadtechniek Power Delivery 3.0, Quick Charge 2.0 Power Delivery 3.0, Quick Charge 2.0
Leveringsomvang
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel Datakabel
Invloeden van buitenaf
IP-classificatie IP68 stof (volledig) en waterdicht IP68 stof (volledig) en waterdicht
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig, Waterdicht Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig, Waterdicht
Afmetingen
Lengte 151,7mm 165,1mm
Breedte 71,2mm 75,6mm
Dikte 7,9mm 8,9mm
Gewicht
Gewicht (gram) 171g 229g

Conclusie

Goed, de prijzen van de S21-toestellen zijn omlaag gegaan. Dat is leuk, maar uiteindelijk gaat het om het totaalpakket en of dat een goede prijskwaliteitverhouding biedt. De Galaxy S21 levert op diverse gebieden in voor de 150 euro die je er minder voor neertelt. Je krijgt ten opzichte van de S20 een plat scherm met lagere resolutie, een kunststof achterkant die sneller krast, geen uwb-chip, minder werkgeheugen, geen lader of oordopjes, en de opslag is niet meer uit te breiden met een microSD-kaart.

Dat is best een opsomming, maar als wij zelf zouden moeten bezuinigen, zouden we grotendeels dezelfde dingen inleveren. Dingen als de fijne stereoluidsprekers, de adaptieve verversingsfrequentie met maximaal 120Hz, het draadloos laden en de ip68-classificatie zouden we niet willen inleveren. En dat heeft Samsung gelukkig ook niet gedaan. We vinden de kwetsbare kunststof achterkant, minder werkgeheugen en het weglaten van de lader het minst fijn. Een goed hoesje verhelpt het eerste probleem, er zijn ergere dingen dan af en toe een app opnieuw laden, en veel mensen zullen wellicht nog een prima lader hebben liggen.

De vraag is alleen of je wel wíl bezuinigen. Als je een relatief compacte high-end Samsung-telefoon wil, heb je natuurlijk helemaal geen zin om de zware en logge S21 Ultra te overwegen om wel het beste van het beste te krijgen. Als dat ook voor jou geldt, zorgt de S21 voor teleurstelling. Voor de gemiddelde consument is het een goede allround telefoon met een zeer vloeiende Android-ervaring en een veelzijdig camerasysteem. Feit is wel dat de hardware maar beperkt is geüpdatet.

Datzelfde geldt voor de Galaxy S21+. Hij heeft wel een achterkant van Gorilla Glass Victus, net als de S21 Ultra. Ook is het scherm natuurlijk wat groter en hij heeft ook een grotere accucapaciteit. Dat resulteert ook daadwerkelijk in een langere accuduur en dat is dan ook een pluspunt van de S21+. Ook heeft hij een uwb-chip, hoewel weinig mensen daar op dit moment gebruik van zullen maken. Persoonlijke voorkeuren, zoals compactheid en gewicht, zullen natuurlijk ook meespelen bij de keuze tussen een S21 en S21+. Vanwege de betere accuduur en de krasvastere achterkant, neigen wij naar de S21+, zeker als de telefoons in prijs dichter bij elkaar komen te liggen.

De S21 Ultra is een flinke stap vooruit ten opzichte van de S21, maar ook ten opzichte van de S20 Ultra. De grootste upgrade betreft het camerasysteem, met de nieuwe primaire sensor en dit keer twee telecamera's. Dat is de voornaamste reden om voor dit toestel te kiezen. De telecamera's stoten zelfs de Huawei P40+ van de troon, al is soms wel vreemde softwareverwerking zichtbaar in de Samsung-foto's. Verder heeft het toestel een geweldig mooi en helder 1440p-scherm, een goed uithoudingsvermogen, een stevige behuizing met nieuw ontwerp, en natuurlijk dezelfde dingen die de S21 ook heeft, waaronder de erg vloeiende Android-ervaring.

De nieuwe tactiek van Samsung, om in de S-serie wat meer onderscheid te leggen, zal het bedrijf vermoedelijk geen windeieren leggen. Voor de meeste mensen zit er waarschijnlijk een interessant toestel tussen. Het zijn wat ons betreft niet - zoals bij sommige smartphones - een aantal interessante specifieke features die deze toestellen aantrekkelijk maken. Bij Samsung is het, zoals wel vaker, het totaalpakket dat in de praktijk prettig werkt.

  • Samsung Galaxy S21
  • Samsung Galaxy S21 Ultra
  • Samsung Galaxy S21+

Pluspunten

  • Goed allround camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Mooi helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
  • Een van de weinige relatief compacte smartphones in zijn categorie

Minpunten

  • Kunststof achterkant is kwetsbaar
  • Geen lader meegeleverd
  • Minder werkgeheugen dan S20
Tweakers zegt: Excellent

Pluspunten

  • Bijzonder goed en veelzijdig camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Prachtig helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
  • Goede accuduur

Minpunten

  • Soms maakt de camerasoftware gekke foutjes
  • Geen lader meegeleverd
Tweakers zegt: Ultimate

Pluspunten

  • Goed allround camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Mooi, helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne, nieuwe vingerafdrukscanner
  • Prima accuduur

Minpunten

  • Geen lader meegeleverd
  • Minder werkgeheugen dan S20+
Tweakers zegt: Excellent

Lees meer

Reacties (257)

257
241
118
31
8
105
Wijzig sortering
Toch bijzonder dat een kunststof behuizing nu als minpunt word gezien.

Vaak is dit bij volledig glazen telefoons gezet (dus naast scherm ook achterkant) en is zelfs bij telefoons met een serieus goedkope kunststof behuizing het als pluspunt genoemd omdat het valbestendiger zou zijn *kuch* Poco F1*kuch*.

Nu gegeven jullie aan dat het met het krassen wel meevalt, de meeste mensen toch een hoesje er omheen doen en word het 'zandkorrel tussen hoesje en telefoon' argument aangehaald. Dat is toch ook al jaren zo? Je wil mijn (vorige) telefoons niet zien, die hebben daar allemaal last van gehad en op zo wel kunststof als metalen behuizingen :? Waarbij de OPO's sandstone achterzijde en gek genoeg mijn kunststof Galaxy S3 er het minste last van hadden :)

Dit klinkt als willekeur.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 juli 2024 14:32]

Dit klinkt als willekeur.
Dit is een punt waarop de meningen verdeeld zijn binnen de redactie: ik vind glas een enorme downgrade vanwege de noodzaak voor een hoesje en de kwetsbaarheid bij het vallen, Friso en Chris vinden - in elk geval in dit geval - de stevigheid (kun je telefoon buigen, lukt torderen?) belangrijker. Voor beide standpunten valt iets te zeggen.

Ik heb laatst op Twitter gevraagd of mensen kunststof een downgrade of upgrade vonden en de meningen waren verdeeld. De meeste stemmen gingen naar 'maakt niet uit'. Dat ligt in lijn met bevindingen in het dagelijks leven, want ik heb het idee dat de meeste mensen het verschil niet eens voelen. Deze trend zullen veel misschien niet eens opmerken dus.

Maar wie wat vindt is uiteindelijk helemaal niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat we er duidelijk over zijn wat de stap betekent. Is het glas? Dat is kwetsbaarder, denk daarom want mogelijk wil je het beschermen. Is het kunststof? We hebben getest met muntjes en sleutels en het is mogelijk om er daarmee krasjes in te krijgen, hou daar rekening mee.

Een review kun je gebruiken als rechtstreeks aankoopadvies, maar in de praktijk kijk je wat voor jou belangrijk is en pik je dat eruit als belangrijkste punten uit de review voor jou. Reviewers zijn net mensen: wij wegen sommige dingen anders dan anderen. De testresultaten zijn hetzelfde, de accenten kunnen per persoon net anders liggen :)
Misschien zouden jullie naast plus- en minpunten ook "aandachts"-punten kunnen toevoegen. Ik denk dat de keuze van zowel een glazen of plastic achterkant en het weg laten van de oplader erg subjectief beoordeeld worden, maar ook noemenswaardig.
Of in plaats van aandachtspunten: neutrale- of subjectieve punten.
Stijfheid (kan je torderen?) is wat anders dan sterkte. Al is de maximale buiging van binnenwerk en scherm natuurlijk een beperkende factor.
Toch heb ik fundamenteel bezwaar om elasticiteit gelijk te stellen aan kwetsbaarheid.
Enigszins flexibel is juist extra stevig zou ik denken? Als in beschadigd minder snel als het valt.
De plastic randjes meestal aan de zijkant van een behuizing zijn bedoeld om de telefoon op specifieke punten flexibiliteit te geven zodat niet de hele behuizing in één keer doorbuigt/breekt.
Je moet niet vergeten dat als de plastic achterkant buigt de glazen voorkant ook buigt en dus breekt. Ik weet nog als de dag van gisteren dat het scherm van mijn galaxy S1 in mijn broekzak brak doordat hij boog.
Is glas daadwerkelijk heden ten dagen dan nog een issue? Ik loop al jaren zonder hoesje rond met m'n Samsung en met name sinds de S10 lijkt het erop dat behuizingen en beglazing gewoon veel solider is dan voorheen. Dit zie je ook terug by Jerry die graag mobieltjes laat vallen, vooral de nieuwere generatie van Samsung en Apple is gewoon veel sterker.

Dus dan uiteindelijk de kans op val schade is een stuk minder, krasschade van sleutels is bij een plastic achterkant daarintegen wel veel meer aanwezig. Dus ja vroeger kon je wel specifiek voor glas of plastic gaan ivm mogelijke schade maar dat is nu niet meer het geval.
Is glas daadwerkelijk heden ten dagen dan nog een issue? Ik loop al jaren zonder hoesje rond met m'n Samsung en met name sinds de S10 lijkt het erop dat behuizingen en beglazing gewoon veel solider is dan voorheen. Dit zie je ook terug by Jerry die graag mobieltjes laat vallen, vooral de nieuwere generatie van Samsung en Apple is gewoon veel sterker.
Als je verwijst naar JerryRigEverything; die laat ze niet vallen, die probeert ze te buigen. Dan is glas uiteraard in het voordeel, maar tegenwoordig overleven telefoons van kunststof ook geregeld zijn durabilty test :)
JerryRigEverything heeft dacht ik ook drop-tests in zijn repertoire. Maar waar de keus glas vs kunststof voorheen vooral bij valschade men eerder voor kunststof zou gaan, is die tijd voorbij immers zowel glas als kunststof is heden ten dagen een stuk val-bestendiger. Vervolgens qua schade blijft dan nog enkel sleutels in je pocket over, en juist dan zou ik stellen dat je glas wilt hebben ipv plastic wat sneller krast.
Als ik het zo lees dan zie ik, ook met jullie kleine test, toch nog wel echt voordelen in het materiaal wat Google heeft gebruikt voor de Pixel 5. Ik heb dat toestel nu enkele maanden in een Otterbox case zitten, er de achterkant is nog volledig vrij van slijtage. Buigen doet dit toestel ook niet, door de aluminium unibody die in feite onder de kunststof coating zit.

Wellicht interessant om t.z.t. eens wat moderne toestellen te vergelijken qua finishing materiaal. De laatste jaren was dat bij alle premium toestellen in principe glas, terwijl fabrikanten zich nu wat meer proberen te onderscheiden. Nou, voel ze maar eens goed aan de tand dan zou ik zeggen!
Reviewers zijn net mensen:
Wait whut? Verklaart wel veel in de podcasts :)

Ik snap je reactie en bedankt voor de nuance _/-\o_
Mogelijk is het volgende wel een 'oplossing' voor deze discussie: ik vermoed dat de meeste snel naar pagina conclusie gaan en de plus- en minpunten lezen. Wat nou als we 'kuntstof' weghalen uit het eerste minpunt? Volgens mij was het voorheen ook zo dat de punten linkjes waren wat linkte naar een pagina/alinea waar het verder wordt beschreven.

Misschien helpt dat? :)
Het kunnen twisten is dan de min die ze hadden moeten opnemen, met de uitleg wat de impact daarvan in de rpaktijk is. Vraag is immers, betekend dit twisten een grotere kans op schade, of juist een kleinere kans, namelijk als er druk op komt gaat telefoon sneller kapot met glas of kunstof? Auto bumper is ook van kunstof en niet van glas voor een reden.

Wauw, een twitter pol, wist niet dat dat nog actief gebruikt werd door een representatieve groep van de bevolking, die hebben zeker ook nog een Myspace account ;) ?

Maar serieus, misschien mooi om de pol hier op Tweakers te herhalen onder de ingelogde bezoekers, met een artikel erbij wat de impact, mogelijkheden en beperkingen zijn van de diverse materialen, daar is al eerder wat over geschreven wat hiervoor als basis kan dienen denk ik? Dit kun je nog uitbreiden met milieu impact om de diverse materialen te maken en te recyclen en kosten van reparatie.

Los kan er nog een artikel komen over hoesjes en de impact daarvan, zoals dat je een iPhone twaalf weg moet houden van een pacemaker wegens de magnetische accessoire koppeling. Verstoren magneten in bookcovers het signaal, zijn leren hoesjes beter of slechter met warmte afvoeren? Is de mindere warmte afvoer met hoesjes slecht voor de accu? Etc.

Als laatste, persoonlijke voorkeur is niet objectief om er vervolgens een oordeel via bijvoorbeeld de BBG mee te geven, of een eindscore die je kunt vergelijken in de eerste keuze. Vaak genoeg zie je in het commentaar onder een artikel een respons, "lees beter, je vraag staat in het artikel". Veel mensen kijken alleen naar de eerste 20 regels en maken daarop gebaseerd hun keuze of hun mening.
Als het een discussiepunt is, is het geen minpunt, eh.
Tenzij je ook een pluspunt toevoegt 'minder kwetsbaar dankzij kunststof'.
Ik dacht exact hetzelfde bij het lezen van deze review. Hoe kun je de kunstof achterkant bestempelen als nadeel. Ik loop nu met verzwarende hoesjes die ik voorheen niet nodig had vanwege dat mijn telefoon rondom glas is, en kneiterduur om dat te repareren. Ik zou zeker een grote plus zetten op de kunststof achterkant, of in ieder geval geen min.
Als ze bij Samsung nu nog de accu verwisselbaar hadden gemaakt, dat zou een echte revolutie geweest zijn in lijn met milieu besparing ipv alleen maar de oplader weg te laten waardoor mensen die alsnog los moeten bestellen, met extra verpakkingskosten, etc.
Er zijn zo veel mensen die vallen over het weglaten van de oplader. Het enige wat ze weglaten is het blokje, de kabel wordt wel meegeleverd. De kabel is ook het kwetsbare punt, de blokjes hoeven amper vervangen te worden. Dus je kan gewoon het blokje van je vorige telefoon gebruiken en de nieuwe kabel. Mocht je vorige blokje nog een USB-A aansluiting hebben dan is het inderdaad 'vervelend', maar niet onoverkomelijk lijkt me. Daarbij wordt een verpakking vaak wel gerecycled, of eindigt het bij het restafval, en blijven die blokjes vaak rondslingeren, of eindigt het bij het restafval. Al met al is dit uit een milieuoogpunt toch echt wel een stap vooruit.

Die bestelgemakzucht is een stuk slechter voor het milieu dan de extra verpakking die om het blokje zit. Op het moment is het wel de enige oplossing, aangezien de meeste winkels dicht zijn (tenzij de Kruidvat ook blokjes verkoopt), maar dat neemt niet weg dat mensen het anders toch wel besteld hadden.

Ik speel hier advocaat van de duivel, want de kans is groot dat ik het zelf ook gewoon zou bestellen. ;)
Het probleem is dat ze het gebruiken onder het motto "milieu vriendelijk" maar vervolgens wel 30 verschillende telefoons uitbrengen in een jaar tijd.. Het is gewoon weer een actie om de marge te verhogen.
Helemaal mee eens, als ze echt milieu vriendelijk willen zijn dan maken ze het mogelijk om zelf de batterij te vervangen en verlengen ze de ondersteuning op updates met twee jaar. Maar ja..
Het grootste probleem vind ik nog dat een groot deel van de mensen het weglaten rechtvaardigen
Wat kost die snellader als je hem los moet kopen.
Wat kosten de oortjes als je ze los moet kopen?
Wat is dan de prijs ten opzichte van de S20?
Als je oortjes los 'moet' kopen heb je tenminste wel keus in wat je koopt. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst de meegeleverde oortjes gebruikt heb. (Iets met een kleine gehoorgang, waardoor die in-ears bijna nooit fijn zitten.)
Laders en kabels zijn allemaal niet zo prijzig meer. Ik vind het dus goed om het weg te laden. Je krijgt de kabel, dus je kan laden. Wil je een snellader betaal je tussen 10 en 20 euro. bedrade oortjes worden ook elk jaar minder gebruikt. Wat de argumentatie ook is, ik vind het een goede zaak dit soort artikelen niet meer bij te voegen.
Wat kost die snellader als je hem los moet kopen.
Wat kosten de oortjes als je ze los moet kopen?
Wat is dan de prijs ten opzichte van de S20?
Wat kost een reservewiel als je hem los moet kopen bij een nieuwe auto?
Wat kost een trekhaak als je hem los moet kopen?
Wat is dan de prijs... je begrijpt hopelijk het punt dat het een ordinaire kostenbesparing is wat hier gebeurt.
Het weglaten is ook geen probleem, iedereen heeft wel een usb A oplader, het probleem is vooral de motivatie. Die milieupraat is gewoon om te verbergen dat ze het doen om kosten te besparen (zoals hierboven gezegd) en dat is echt niet OK.
Wat maakt het nu uit of ze 30 verschillende telefoons uitbrengen of 1 telefoon? Heb je het dan over de milieukosten van 30 verschillende productieprocessen ten opzichte van 1 productieproces of de extra R&D voor elke telefoon? Want of ze nu 5 miljoen telefoons produceren die allemaal hetzelfde zijn (en jij als consument koopt er 1 van) of ze produceren 5 miljoen dezelfde telefoons (en jij koopt er 1), maakt dat heel veel uit?

Het zou zomaar kunnen dat 30 verschillende telefoons en allemaal zonder blokje produceren, verpakken, distribueren beter is voor het milieu dan 1 type telefoon allemaal met blokje, voor mijn gevoel.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 22 juli 2024 14:32]

Ha Ultimus,
Bedoelde meer dat ze er meerdere uitbrengen door het jaar heen. De een is weer iets beter dan de andere, waardoor mensen (die altijd het beste willen) maar kort gebruik maken van een toestel.
(hoop dat mijn punt nu wat duidelijker is)
Maar dat doen ze toch helemaal niet? Volgens mij brengen ze door het jaar heen verschillende telefoons uit in verschillende segmenten. Wat ook logisch is, niet iedere consument koopt een telefoon van 1000 euro, je zal in de lagere segmenten ook aanbod moeten hebben.

Iemand die 'het beste van het beste' wil gaat echter niet eerst in het 1000 euro segment shoppen om daarna een midrange telefoon te kopen van €500 omdat dat toestel beter zou zijn.

Ik zie Samsung eigenlijk buiten de jaarlijkse refresh nooit de highend modellen refreshen binnen datzelfde jaar in dezelfde product serie.
Ten eerste kun je dan de schuld net zo goed leggen bij de mensen die telkens maar weer wat nieuws kopen. Als iedereen 'normaal' een telefoon zou 'opgebruiken', dan zou het niet uit maken, ook al kwam er elke maand een nieuw beter toestel uit, want dan is dat toestel wel telkens super up-to-date en gaat die dus langer mee dan een toestel dat 11 maanden oude hardware heeft.

Ten tweede, het ligt er ook aan wat die mensen dan doen met hun vorige aankoop. Verkopen ze die door aan een ander en gebruikt diegene hem wel gewoon 'op' of een 'normale' tijd, dan is het verschil in milieu-impact ook niet zo groot.

Pas als die mensen die het beste van het beste willen elke vorige telefoon (of oplader) in de kast laten liggen, dan wordt het een probleem.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 22 juli 2024 14:32]

De marge verhogen is marginaal. Een stekkerblokje waar we het over hebben kost Samsung waarschijnlijk 10 a 20 cent per stuk om te maken. Dit doen ze in bulk en die dingen kosten geen drol. Ook de oordopjes kosten maar een paar euro om te maken in de bulk die Samsung vroeger deed. Dus de extra winst marge valt relatief erg tegen denk ik.
Volgens mij ook. Waar wel echte winst in zit zijn de kleinere verpakkingen. Dit levert in grote aantallen heel erg veel besparing op...laat me graag corrigeren hoor, maar dat had ik begrepen.
Mocht je vorige blokje nog een USB-A aansluiting hebben? Sorry, heeft er iemand tot nu toe ooit ergens een blok met USB-C aansluiting gehad? Mijn S9 kwam gewoon nog met een USBA lader, mijn Charge 4 kwam gewoon nog met een USBA lader. Nee, als dit hun argument is mogen ze eerst 2 jaar lang met de hele industrie USB-C blokjes meeleveren, en daarna een keertje zeggen van joh jullie hebben er genoeg.
wat is er mis met een usbA dan?
Iedere usbA lader/usb poort kan iedere telefoon opladen, in het ergste geval moet je een usb A - Usb C kabel aanschaffen.
Er is niet zozeer iets mis met USB-A, maar de bijgeleverde kabel is USB-C - USB-C. Feit blijft dat veel mensen erover vallen dat ze niet een complete oplader meegeleverd krijgen.

Wat ik me prima voor kan stellen als je dan inderdaad nog iets aan moet schaffen. Aan de andere kant, als je het wel al in huis hebt en je kan zo zelf kosten besparen dan is dat toch ook prima?
Dus je moet tenminste wat aanschaffen ...
Daarbij is UsbA qua doorvoer minder geschikt en bij hogere laadsnelheden een enorme beperking.
Nu met die karige 25W valt dat mee maar het moge duidelijk zijn dat die lader nooit meer geleverd wordt en met de volgende telefoon kom je er waarschijnlijk niet mee uit de voeten.

Kijk eens naar het Apple Mag Safe drama waarbij de keuzes voor de lader nog complexer zijn.
Gewoon waardeloos deze trend, is niks anders als een money grab en je krijgt alleen maar extra laders bij de consumenten van bedenkelijke kwaliteit.
Zelfs bij de S10 zit nog dezelfde, of nagenoeg dezelfde USB A 15 watt oplader als bij de S9. Pas bij de S20 zat ook de 25 watt USB C oplader, die waarschijnlijk ook bij de S21 zou zitten, als die zou worden geleverd met oplader ;)
Bij mijn Pixel 4 zat een blokje met USB-C aansluiting, daarbij heeft de S20 ook een USB-C blokje.

Ik kan me voorstellen dat het een probleem kan geven, maar ik moet zeggen dat ik er niet zoveel moeite mee heb. Betaal je dan liever standaard voor iets wat je, mogelijk, niet nodig hebt/niet gaat gebruiken?

Qua timing moet ik je gelijk geven, het was logischer geweest om hier nog een generatie mee te wachten, of bijvoorbeeld een USB-A - USB-C adapter bij te leveren, aangezien de meeste PC's/laptops ook geen USB-C aansluiting hebben. Al zit je daar dan ook weer aan een use-case die niet voor iedereen is weggeleged.
Als de telefoon twee keer zo lang mee kan gaan (lees: beveiliging en software updates, verwisselbare accu), dan is dat beter voor het milieu als het weglaten van een lader.
Daar ben ik het zeker mee eens. :)
Maar heeft een verwisselbare accu niet ook invloed op de waterdichtheid van het toestel? Als er daardoor ook weer meer toestellen afgeschreven worden door waterschade verlies je daar weer wat.

Anderzijds blijven er genoeg mensen die gewoon elk jaar, of elke twee jaar een nieuw toestel wíllen. Niet eens zozeer omdat de telefoon dan zo erg verouderd is dat hij niet bruikbaar meer is, maar om tal van andere redenen.

Langere beveiliging en software updates zal de consument echter weer merken bij de aanschaf, want langere ondersteuning kost weer meer werk en dat wordt uiteraard gewoon doorberekend aan de klant. ;)
Ik weet nog een tijd dat Samsung zelf het afraadde om een charger te gebruiken die niet bij de telefoon was geleverd, want dat kon slecht voor de batterij zijn.


Oh wacht, dat was 3 maanden geleden:
https://www.samsung.com/h...-is-not-charged-properly/
Ja ..... Maar dat moet je anders zien.
De adviezen en regels gelden alleen als het uitkomt.

Samsung is met afstand het meest hypocriete bedrijf in de smartphone industrie, met afstand !
Daarbij wordt een verpakking vaak wel gerecycled, of eindigt het bij het restafval, en blijven die blokjes vaak rondslingeren, of eindigt het bij het restafval.
Is dat zo? Wij bewaren altijd de doosjes goed, zodat zulke kostbare apparatuur na een paar meer waard zijn bij een eventuele verkoop.
Ik heb het hier specifiek over de verpakking van de extra aangeschafte oplader.
Ik heb zelf maar 1 usb-c blokje in huis waardoor ik er dus een zou moeten kopen. Alleen is dit niet een groot probleem aangezien het wel meer keuzevrijheid geeft.
Juist doordat alle blokjes tot dusverre USB-A hadden betekend dat iedereen nieuwe blokjes moeten bestellen.
Daarnaast, met veranderingen in laadspecificaties krijg je dat de telefoon QC 3.0 ondersteunt, maar je huidige blokje geen QC ondersteunt, dus je verwacht je toestel volgens advertentie in 1 uur vol te laden, maar dat kan alleen na een extra investering in het juiste blokje.
Ik ben het hier in principe mee eens. Alleen zit ik nu in een situatie waar ik verhuisd ben en geen oplader heb voor de sockets in het VK. Zou het dan toch fijn vinden dat ik in ieder geval een voucher zou krijgen voor een oplader oid. Nu ben ik toch verplicht een nieuwe oplader te kopen los van m'n telefoon, toch een beetje vreemd.
Ik loop nu met verzwarende hoesjes die ik voorheen niet nodig had vanwege dat mijn telefoon rondom glas is
Geef je hier niet aan dat ook jij niet altijd fan bent van plastic omdat je nu een hoesje hebt die m zwaarder maakt?
Inderdaad. De glazen achterkant is de #1 irritatie van mijn S9. Ik heb het niet zo met hoesjes (telefoon is al groot zat zonder) en de S9 begint al bij een hellingshoek van 1gr te glijden🥴. Geef mij maar een kunstof behuizing. Barst ook minder snel.
Ik heb zelf een A51 met Glasstic achterkantje. Dat is net zo glad hoor.. heb er dan ook een hoesje omheen gedaan.
Reviews zijn altijd (deels) subjectief... zijn de reviews waar je naar verwijst van dezelfde reviewer?

Wat de ene een minpunt vind kan een ander weer een pluspunt vinden. Plat scherm? Vind ik een plus, behalve dat het wat aan de eye candy toevoegt heb je er in praktische zin niet veel aan en maakt het toestel ook weer een stukje meer kwetsbaar. Kunststof achterkant? Vind ik een plus, toestel is er een stuk minder kwetsbaar door en het scheelt meestal ook weer in het gewicht van het toestel.

Dan kan je het nog even het minpunt van minder werkgeheugen hebben... is 8GB echt te weinig? Reviewer vind van wel, maar dit zal zeer wss voor het gros van de gebruikers meer dan genoeg zijn.
Plastic laat ook beter radio signalen door dan glas en metaal. Nog een pluspunt. :)
Ik had vroeger een Samsung S2 met een flexibele kuststof achterwand. Een nieuwe achterwand kon je toen overal kopen voor een schijntje, maar het was wel super gemakkelijk om een nieuwe accu, voor €11,00, in je toestel te verwisselen. Ik zie alleen maar mensen die hun toestel niet zelf hoeven te kopen met een dure telefoon zonder hoesje, hetgeen de achterkant nooit zichtbaar maakt.

Er moet toch wel een achterwand te maken zijn die niet breekt of waarvan vervanging simpel en goedkoop kan zijn. Ik persoonlijk vond mijn LG G4 met lederen achterwand een geweldige uitstraling hebben en heb nooit een hoesje gebruikt. Een nieuwe achterwand nog verleden jaar gekocht bij Ali-Express met draadloze oplading voor €9,00 incl. verzendkosten.

Voor mij mogen die opgeblazen en dure glazen prullen wel stoppen. Ik ben er zeker van dat als Samsung met twee versies zou komen waar glas of plastic achterwanden konden worden gekozen die glazen prullen snel van de markt zouden verdwijnen.
Er moet toch wel een achterwand te maken zijn die niet breekt of waarvan vervanging simpel en goedkoop kan zijn.
Gewoon weer terug naar de Nokia 3310 waarbij je lekker je eigen achterkantje kon uitkiezen :)
Ik heb een best zichtbare kras aan de achterkant van mijn S10+, waarschijnlijk door een zandkorrel tussen telefoon en hoes, dus of het nou Gorilla Glass is of niet, een zandkorrel gaat krassen.
Eigenlijk moeten ze neer zetten dat de ene plastic als minpunt kan zien en de andere glas al minpunt kan zien maar dat het bijvoorbeeld voor een telefoon van €1200 euro wel glas had mogen zijn vanwege (insert redenen).
Bij de Pocophone F1 staat het minpunt 'Behuizing niet kwetsbaar bij vallen'. Het staat ook in deze review, dat glas niet in 100 stukjes breekt. We scoren telefoons op de verschillen met de concurrentie op vergelijkbaar prijsniveau. Het is een voordeel ten opzichte van glazen telefoons dat de achterkant niet in 100 breekt.

Maar een minpunt van de kunststof van de achterkant van de S21, is dat het sneller krast. Ten opzichte van de S21+ en Ultra en ook andere concurrenten is dat het nadeel en dat hebben we getest. Het lastige is inderdaad dat je het ook als een voordeel kunt zien, alleen kunnen we niet alles op de scorekaart kwijt.. Mijn idee in dit geval is dat het belangrijker is om het eventuele nadeel te weten voor mensen die een review snel scannen, omdat de andere telefoons die je in deze klasse koopt doorgaans glas hebben. Je zou dan dus verrast kunnen zijn dat de achterkant van de S21 krast.
Wat wordt er makkelijk gedaan over de delete van het mSD slot.
Juist bij Samsung was dit een soort van Heilig.
Als ik naar de reactiea kijk van de afgelopen 2 weken dan is het wel meer dan 'ach jammer' ....
Heel apart.
In eerste instantie was ik het met je eens. Heb altijd een SD card in m'n samsung galaxy telefoons gehad. Heb nu een 128gb variant en heb voor de zekerheid mijn 128gb SD kaart er eens bij gehaald. Er staat niks op.
Foto's gaan automatisch naar google photos en kan ik desnoods lokaal schonen via de app, want die nemen bij mij de meeste ruimte in. In de praktijk heb ik zelfs dat nog niet gedaan.
Gaat erom dat je de optie hebt.
Zat mensen vullen hem wel, zeker als je met 4K video en dergelijke aan de gang gaat en regelmatig wat vrij moet maken op het lokale geheugen.
Daarbij betaal je vanaf nu iedere telefoon extra voor de extra opslag die je dan steeds weer bijkoopt IPV je kaartje erin te stoppen en
klaar.
Zeker op een Ultra is 128GB een grap want met die camera sectie en alle toeters en bellen is dat zo vol.
Een storage upgrade is dus voor de meesten een must.
Ik recycle mijn SD al een jaar of 5 dus ligt dat niet gewoon aan de kwaliteit van de kaartjes die je koopt?

Als je telefoon met enkel flash storage nu stuk gaat kan je er ook niet meer bij en dat hangt van veel meer onderdelen af dan enkel de flash-chip..

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:32]

Idem, jarenlang kwaliteits kaartje gehad en ben op plekken (en omstandigheden) geweest waar de meeste mensen nooit komen.
Nooit issues gehad.
Het gebeurde twee maal op de S9. Ik koop altijd de beste kaartjes, in dit geval SanDisk Extreme Pro kaartjes. Daarna heb ik het niet meer aan gedurfd.
Samsung Pro cards altijd en nooit issues.
Ik wacht zelf persoonlijk op een "mini" variant. Hoeft niet alle specs te hebben, maar gewoon een kleiner model wat voor vrouwen (vrouwen met kleine handen) wat beter in de hand ligt. Nu met een 5.8" scherm heb ik alsnog soms 2 handen nodig om te typen of iets.
Hier ook een voorkeur voor wat kleiner.

Net als de heren bewaar ik de mobiel graag in een broekzak, maar damesbroeken hebben vaak 'elegante' zakken waar dus geen fatsoenlijke mobiel in pas.
Want? Ik ga de hele dag op me telefoon zitten?

Ik ben niks anders gewenst met alle vorige telefoons. Alleen nu is alles groter, groter en nog eens groter.

Zoals ik al zei, een kleinere variant met vergelijkbare specs zou voor mij (spreek puur voor mezelf) perfect zijn.
Fijn dat het in jouw mooie mannen broek past. Hehe.

Mijn reactie is ook enkel puur gebaseerd op mensen (met kleine handen). En ik ben denk ik ook uitzondering, want ik heb echt een kinderhandje :9~. Tevens zie je vaak bij vrouwen (meiden) alle smartphones in de achterzak, omdat de grote telefoon niet in een normale broek past. Mannen broeken hebben nu eenmaal grotere zakken.

Natuurlijk is een groot toestel fijn, maar helaas niet voor mij.
Dat doet Samsung marketing technisch toch wel heel mooi. De Tweakers redactie vallen met open ogen in. De toestellen zouden goedkoper zijn geworden...

Ik denk dat je dat niet zo makkelijk kunt stellen. Ja, de adviesprijzen zijn nu lager. Daarentegen durf ik erop te wedden dat de retailprijzen nagenoeg op die van de vorige (S20) zullen liggen. Vlak na de introductie beginnen de toestellen in prijs te dalen alleen ben ik bang dat het dit keer minder hard zal zijn dan de voorgaande keren.

Ik heb het idee dat Samsung de Galaxy S reeks op korte termijn niet meer als de high end smartphone segment willen beschouwen.

Ze zijn duidelijk bezig met het strippen van features om een nieuw segment te realiseren die boven de S staat. (Voor een deel is dit nu al te verklaren met de "S21 Ultra") Dit is vermoedelijk de Galaxy Z met buigbare schermen. Het zou mij niks verbazen als de Z wel wordt voorzien van een SD-kaart slot en een hogere resolutie beeldscherm.

De vlieger van; "SD-kaart heeft toch geen bestaansrecht in tijden van Cloud storage" gaat helaas niet op. Want Samsung heeft hun eigen Cloud storage dienst opgedoekt en vraagt om deze te verhuizen naar Microsoft OneDrive.

Ondertussen is het voor mij persoonlijk de recente ontwikkelingen bij Samsung enorm gunstig voor mijn portemonnee en voor het milieu. Aangezien ik de accu van mijn S10 onder garantie zal vervangen zodat deze weer twee jaar mee kan. Wat mij betreft is de S10 de laatste echte flagship van Samsung.
Ben ik het mee eens. Ik zit zelf alweer bijna drie jaar met een S9 en heb nog steeds geen enkele reden om die in te ruilen voor een S21. De S9 is in veel opzichten zelfs beter geschikt voor mijn gebruik dan het flagship van 4 jaar later. Resolutie boeit me inderdaad niet zo veel, maar wat ik dan jammer vind is dat ze de selfiecamera een enorme upgrade geven (duurder). Het achterwege blijven van sd-slot vind ik eigenlijk onverteerbaar. Dan is 128 gigabyte veel te weinig voor de lifespan van zo'n telefoon. En wil je meer? Dan betaal je de hoofdprijs. Mijn huidige 64 GB leek ook heel veel destijds, maar inmiddels heb ik een 1 TB sd-kaart erbij die ook alweer halfvol staat, de tijden veranderen. Het argument om lader en oortjes uit de doos te laten klinkt heel mooi, maar is natuurlijk gewoon marketing. Zou me niets verbazen als ze daardoor aanspraak hebben kunnen maken op een milieusubsidie. Maar dat is feitelijk hetzelfde als het leveren van een mixer zonder snoer. Ik vind dat je op zijn minst een product out of the box moet kunnen gebruiken. Het niet leveren van lader lijkt me een kul argument op milieugebied, want hoeveel mensen zullen nu achteraf nog een keer een bestelling doen voor een lader en usb-kabel en/of oortjes? Dat levert weer extra vervoersbewegingen en verpakkingamateriaal op, meer zelfs dan wanneer ze die zaken er gewoon bij hadden geleverd. Ik kan nog wel even doorgaan met mijn rant, maar dat leest dan helemaal niemand meer. Dit toestel is hem voor mij gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 22 juli 2024 14:32]

Sorry maar moet nu toch eindelijk een keer reageren op het argument van "transportbewegingen en verpakkingsmateriaal". Iedereen praat elkaar hier maar na maar het is een bullshit argument.

Aan de andere kant, iedereen heeft reeds een la vol laders liggen. Sommige mensen zullen wel een nieuwe snellader bijkopen maar een zeer groot deel zal ervoor kiezen om deze weg te laten als ervoor betaald moet worden. De milieubelasting van transport en verpakking is vele malen kleiner dan de productie van (elektrische) apparatuur.

Dus laten we eerlijk wezen, het weglaten van de lader gaat onder de streep gewoon een milieubesparing opleveren. Is dat de reden geweest voor Samsung om deze weg te laten? Nee Samsung wil alleen maar harken maar, dat doet het nou eenmaal niet zo goed in de marketing.
Alhoewel ik het met laatste alinea wel eens kan zijn, ben ik dat met de eerste twee zeker niet. Net zoals jij de 'transportbewegingen en verpakkingsmateriaal' een bullshit argument noemt, vind ik dat ook voor de la vol met laders. Ik heb die zelf niet, maar de meeste mensen die ik ken ook niet. Want wanneer je een nieuw toestel neemt, verkoop je de oude en dan inclusief lader. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat je dat blokje dus niet meer mee hoeft te verkopen, maar op dit moment zie ik om mij heen geen mensen met lades vol met laders. Zij moeten dus in ieder geval allemaal 1 keer toch die lader erbij kopen en dat is ervan uitgaande dat er in de toekomst geen snellere laders komen die je dan zou willen. Of de chaos van opladers die Apple heeft, waardoor je voor het beste resultaat overal een apart blokje voor nodig hebt (zie dit filmpje van Bright).

Als fabrikanten dan echt zo begaan zijn met het milieu, dan maak je gezamenlijk één fantastische standaard die iedere fabrikant kan gebruiken. Op die manier is het één oplader om alles met dezelfde snelheid te kunnen opladen.
Ik heb een aantal telefoons gehad die helemaal opgebruikt waren. Daarnaast zijn er hier in huis een aantal telefoons kapot gegaan en krijg je tegenwoordig ook USB laders bij andere apparaten.
Als fabrikanten dan echt zo begaan zijn met het milieu, dan maak je gezamenlijk één fantastische standaard die iedere fabrikant kan gebruiken.
Sterker nog de Europese commissie heeft geprobeerd dat te verplichten. Dat is gestrand omdat de fabrikanten vonden dat dat de innovatie in de weg zou zitten. Bijvoorbeeld snelladen ontwikkelen zou dan geen zin hebben als je geen blokje mee zou leveren.
Dus laten we eerlijk wezen, het weglaten van de lader gaat onder de streep gewoon een milieubesparing opleveren.
Waar baseer je dat op? Gros van de mensen bestellen hem gewoon via Aliexpress. Betalen minder belasting en er mag een extra pakketje toegevoegd worden bij de vracht van een vliegtuig :)
Iedereen praat elkaar hier maar na maar het is een bullshit argument
Argument wat je hier geeft is mijns inziens exact hetzelfde waar je andere mensen op de vingers tikt. Samsung verdient er nog steeds goed aan en de winkels zullen minder omzet draaien aangezien vele mensen niet van plan zijn om zoveel extra te betalen voor een lader. De bron is vele jaren werkervaring hebben in de retail. Als voorbeeld zag je dit ook terug komen bij de Nintendo 3ds (zijn nog tientallen andere voorbeelden)..

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 14:32]

Ik waag die besparing dus te betwijfelen. Maar zonder cijfers blijft het altijd een welles-nietes spelletje. Ik voel de urgentie ook niet om dit uit te zoeken puur omdat Samsung een beursgenoteerd megabedrijf is. Zo'n bedrijven doen echt niets puur vanuit filantropisch oogpunt. Het moet uiteindelijk gewoon meer geldelijk gewin opleveren.
Een la vol met laders? Heb jij dan ook al je oude telefoons nog?

Zodra ik een oude telefoon wegdoe c.q. weggeef, dan geef ik de bijbehorende lader mee.
Volledig akkoord met @Ram-G-maN.
Net het hebben van een SD card slot (t.e.m. de S20-serie dus) en de audiojack (t.e.m. de S10-serie) waren, naast wat ik de hoge kwaliteit van design en scherm vond, de redenen om voor Samsung te kiezen. Dat de prijzen niet bij de laagste waren/zijn, dat nam ik er bij.
Nu slopen ze net die functies er uit, maar houden ze de refresh rate tot 120 Hz . Die zal wel een nut hebben, maar voor velen zou een lagere max refresh rate hebben volstaan.

Alles samen vind ik de S21-serie dan ook te duur geworden voor wat er aangeboden wordt. Het lijkt er op dat ik m'n S10 zo lang mogelijk zal houden (en eventueel de batterij laten vervangen) zolang de software enigzins mee is. En nadien? No clue, want ik heb al even toestellen uit de Samsung S-serie, en ik zie nog niet meteen een waardige opvolger...

[ FYI, mijn use case is niet zo speciaal: gebruik voor messaging en wat social media (Whatsapp, Signal, emails, soms wat Instagram/Facebook), werk (emails, soms Teams) en als ik vlieg of met de auto rijd (pre-Corona was dat best vaak voor beiden) muziek luisteren (high quality download op SD card). ]
Aaah..batterij vervangen kan dus toch wel..??
Begin juni kan ik verlengen dus denk dat ik dit keer de S21 meteen in 1x aanschaf...hij zak dan wel in prijs zijn gezakt maar zat me af te vragen hoe ik met mijn huidige S10 ga doen.
De accu van mijn S8 is opzicht ook nog wel goed..maar denk dat ik de S10 toch iets vaker heb moeten laden.
Nu slopen ze net die functies er uit, maar houden ze de refresh rate tot 120 Hz . Die zal wel een nut hebben, maar voor velen zou een lagere max refresh rate hebben volstaan.
Dat jij het niet veel vindt toevoegen, wil niet zeggen dat niemand erop zit te wachten. Ik denk juist dat dit 1 van de dingen is die de toestellen een stuk fijner in gebruik maken. Scrollen werkt veel prettiger op de ogen. Ik denk dat we komend jaar nog wel schermen gaan zien met nog snellere refreshrates. 240hz zie ik nog wel verschijnen. En ja, daar heb je niet overal profijt van, dus adaptieve refreshrate is wel handig, maar zeker niet onmisbaar. Je merkt dat de nieuwe generatie consoles ook inzet op hogere refreshrates dan voorheen. Het is wel degelijk iets waar de markt naartoe beweegt.

Ik denk dat met de huidige opslaggroottes het ook een stuk minder uitmaakt om deze uit te breiden. Niet iedereen heeft FLAC audio, ik denk dat het merendeel gewoon blijft streamen. Dus dan maakt opslag al wat minder uit natuurlijk. En gezien de goedkopere toestellen dit nog wel bieden, is het misschien handiger om dan over te stappen naar die lijnen, die ook niet veel onderdoen voor deze toestellen imo, je loopt alleen iets van 2 generaties achter qua performance.
Toch jammer dat ze €0,30 hebben bespaard door het externe sdkaartje te verwijderen.
Wat ik vooral sterk vind: zo een dure telefoon, en er zit geen lader bij ...
En er een grote mond over hebben toen dat Apple dat deed...
Ben ik nou gek of kan je het eigenlijk niet maken om geen lader mee te leveren bij een telefoon met een adviesprijs van €899?

Je verkoopt een premium product, maar levert dan een onmisbaar accessoire niet mee. Dan ga je een paar euro bezuinigen op zo'n duur product.
Ik kom om in die dingen en laad met Qi, weer een oplader voor op de stapel ongebruikte laders is volstrekt nutteloos.
En voor mensen die geen USB-PD PPS lader hebben? Die kan met de meegeleverde USB-kabel niet laden, en de kabel van m'n S10 is op vele punten gescheurd na 2 jaar. Daarnaast kan je met de oude AFC(QC2.0) laders van Samsung met maximaal 15W laden op nieuwe telefoons.

Pas vanaf de Note 10+ werden 25W USB-PD PPS laders meegegeven.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:32]

Precies, maar voor de handigheid laten de meesten dit achterwege en vermelden dat niet.
Het is gewoon waardeloos en niks anders als extra marge.
Ik verkoop m'n oude toestel altijd door en daarbij ook de lader. Gebruik ook geen QI.

Maar wij zijn allebei natuurlijk N=1.
Ik kan er op zich mee leven maar de manier van Xiaomi is wat netter. Standaard geen lader geven maar wel de mogelijkheid bieden om er kosteloos één mee te bestellen.
Ben ik nou gek of kan je het eigenlijk niet maken om geen lader mee te leveren bij een telefoon met een adviesprijs van €899?
Als die daardoor 925 zou kosten niet, als die met lader alsnog 899 zou kosten wel.

Ik ga het ook missen want ik verkoop mijn oude telefoon altijd met alle spullen die er bij horen (dus de lader ook). Dus ik zou los een lader moeten kopen, afknapper dus...
Ik denk dat het ze een paar euro productiekosten scheelt. Maar als je tientallen miljoenen telefoons verkoopt, tikt dat wel aan.

Maar ze zullen dit wel hebben geanalyseerd en doorgerekend. Waarschijnlijk compenseert de extra winst per toestel die paar minder die ze verkopen aan mensen die dit een dealbreaker vinden.
Samsung foons kosten altijd x99 of x49...Zou dus eerder 949 euro kosten dan 925.
900 euro is sowieso idioot voor een telefoon. :)
Daar ben ik het wel mee eens. Vroeger kocht ik altijd flagships, tot Oneplus op de markt kwam. Nu al paar jaar Xiaomi, Realme en net een Poco aangeschaft.

Maar aan de andere kant zorgen dit soort dure telefoons wel voor nieuwe ontwikkelingen. Een Poco heeft 4 camera's omdat flagships de weg hebben geplaveid.
Ik vind het ook gek.

Op dit moment leeft mijn S8 nog (met duidelijk wat vertragingen, dus ik duik weer in de vergelijkingssites). Bij de upgrade naar een S21 zou ik dus ook een nieuw stekkertje moeten kopen.
Als je het over de Ultra hebt:

- Nieuwe 3x zoom lens wat een goede toevoeging is!
- Ultrawide camera kan nu worden gebruikt als de beste macro camera ooit in een telefoon
- Laser autofocus. Dit zorgt echt voor een flinke verbetering tegenover de s20 ultra
- Nieuwere versie van vingerafdrukscanner (stuk groter en sneller)
- Nieuwe SoC
- Betere batterijduur (the Exynos variant van dit jaar houdt het al langer vol dan de Snapdragon variant van vorig jaar. Dat belooft wat)
- Scherm is verbeterd met meer nits, dus beter leesbaar in zonlicht
- Ander design
- Kleiner scherm
- Kan eindelijk 120Hz op 1440p
- Snellere storage (van 3.0 naar 3.1)
- Nieuwere Wi-fi en Bluetooth standaarden
- Snel laden is weg gelaten
- Support voor stylus
- Nieuwe Gorilla Glass variant (Victus ipv 6)
- Geen microSD

Bij de gewone S21:
- Nieuwe Gorilla Glass variant (Victus ipv 6)
- Geen microSD
- Plastic achterkant
- 1080p ipv 1440p
- Vlakker scherm
- Nieuwere versie van vingerafdrukscanner (stuk groter en sneller)
- Nieuwe SoC
- Betere batterijduur (waarschijnlijk. Zelf nog geen testen gezien over deze varianten)
- Ander design

Al met al een prima iteratie. Er zijn smartphones waar minder veranderd/verbeterd bij een nieuw model. Natuurlijk is het niet super innovatief, maar gewoon een prima opvolger. Vooral bij de Ultra is het toestel nu gewoon écht goed. Voor mijn gevoel, en van bekende reviewers, zijn de meeste minpunten aangepakt waardoor het toestel op meer vlakken de beste is.
Ik vind het wel jammer dat de S20 nu echt een 'budget' model is. Een stuk minder geheugen dan de S20, geen glazen achterkant meer, minder goed scherm...

Het voordeel van de S-serie was juist dat je een redelijk compact toestel had met toch flagship specs.
Zeker mee eens! Maar ik denk dat Samsung gezien heeft wat voor succes de FE geworden is en hoe enthousiast mensen waren over de Pixel 5 en daar op ingespeeld heeft.
Was de FE zo'n succes dan? Ik vind het meer een soort S20 lite.. Ik zie ze hier eigenlijk nooit. De gewone wel.

Voordeel van de FE vond ik wel de kleuren, de S20 serie was zo lelijk met dat blauw, roze, grijs.. :-( Maar de minimale specs vond ik het geld niet waard.
Ik vind het wel ok dat laders enzo niet worden meegeleverd.
Zeker als bij het bestelproces de keuze voor een passende lader erbij bestellen een vinkje is.

Nu met het powerladen is het idd handig dat er 1 bij zit, maar als ik er al een heb dan hoef ik er niet nog 1.
Mijn la ligt nu vol met allemaal gelijke "oude" laders en dat is toch ook weer zonde.
Het kan ok zijn dat Samsung geen lader meer meelevert. Volgens eigen zeggen om het milieu te besparen, dat is ook ok.
Maar, door vervolgens de accu vast te lijmen, waardoor deze moeilijk is te verwijderen of te vervangen (https://nl.hardware.info/...olgens-opgedoken-teardown) voor degenen die langer met de telefoon willen doen dan de levensduur van de accu, vind ik weer hypycriet.
Dat is ook mijn gevoel, dat milieu op 1 staat is marketing praat (en vaak ook wettelijk verplicht).
Maar in ieder geval, om hem optioneel bestelbaar te maken geef je de klant in ieder geval nog zelf een keuze daarin.

De hele discussie over repareerbaarheid is een goede, we kunnen als klanten wel roepen dat we het willen.
Maar ook daar gebeurt denk ik niks tot er wettelijk regels voor komen.

Ik ben ook een beetje wat handig, dus ik zou soms graag zelf onderdelen bestellen om het zelf fixen.
Ben je je spullen ook niet weken kwijt.
Is er nog een reden geweest om die vast te lijmen? Het lijkt me dat ze dat niet zullen doen als daar geen reden toe is, dit maakt namelijk reparatie ook een stuk lastiger en ze zullen toch aardig wat toestellen teruggestuurd krijgen (ook al is je productieproces nog zo goed, er zijn altijd wel wat foutjes gemaakt).
Kijk de Samsung filmpjes van jerryrig maar. En luister vooral naar zijn (briljante) commentaar.
Knap af op de camera unit, deze doet toch een beetje pijn aan m'n ogen, zeker i.c.m. een hoesje geef ik de voorkeur aan een camera eiland zoals bij de S20 en iPhone 12 bijvoorbeeld. Maar smaken verschillen dus misschien vindt een ander het juist weer een mooi design...
De verschillen t.o.v. van de S20 zijn zo minimaal dat ik me afvraag hoe graag Samsung nog serieus mee wil doen in deze markt. Wat mij betreft zijn de concurrenten ineens een stuk interessanter geworden.
Mja ik vind het ook heel jammer dat het toestel niet meer in balans is als het op tafel ligt en je erop drukt. Aan de zijkant ziet er misschien mooi uit als je hem in je handen hebt, maar met thuiswerken ligt ie bij mij steeds vaker op tafel en als ie dan wiebelt is dat gewoon niet zo prettig. Je moet doordat het zo dik is ook meteen een heel dik hoesje kiezen om dat tegen te gaan, dus het is nog eens dubbelop irritant.

Ik snap niet helemaal waarom die dingen ineens weer zo dik moeten zijn, ik dacht dat we dit aardig onder controle hadden.

En waarom ze dan niet een extra toestel uitbrengen wat dan ook een grotere accu heeft, snap ik niet helemaal. Kun je er meteen sd-opslag aan toevoegen

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:32]

Het geheugen van de S21 is zelfs een stuk minder, helaas. Met bijvoorbeeld DeX is dat erg belangrijk. Daar is de kleine S21 geen serieuze kandidaat meer voor.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:32]

Zucht dat camerablok die zo uitsteekt. Maak dan toch die telefoon net wat dikker zodat die camera's er in passen. Als bonus kan je er dan een veel grotere accu insteken.
Dan neemt het gewicht wel flink toe, alsof je met een baksteen in je zak loopt. Plus hij wordt een stuk lomper en minder strak en de meeste mensen gebruiken toch wel een hoesje.
inderdaad, dat is toch een win-win.
Die paar gram kunnen er echt nog wel bij, en een hoesje kan nog steeds voor de liefhebbers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.