Inleiding
- Samsung Galaxy S21
- Samsung Galaxy S21 Ultra
- Samsung Galaxy S21+
Samengevat
De Galaxy S21 is een geslaagde allround smartphone die ten opzichte van zijn voorganger in prijs is verlaagd. Samsung heeft om die lagere prijs mogelijk te maken wel wat concessies gedaan, zoals een scherm met lagere resolutie, een kwetsbare kunststof achterkant, de opslag die niet meer uitbreidbaar is en het niet meeleveren van een lader en oordopjes. Niet iedereen zal daar blij mee zijn. Toch is de smartphone als totaalpakket geslaagd voor zijn lagere prijs. Hoewel de S21 niet enorm gewijzigd is ten opzichte van de S20, is het totaalpakket aantrekkelijk en is het een erg fijn toestel in gebruik.
Pluspunten
-
Goed allround camerasysteem
-
Zeer vloeiende Android-ervaring
-
Mooi helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
-
Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
-
Een van de weinige relatief compacte smartphones in zijn categorie
Minpunten
-
Kunststof achterkant is kwetsbaar
-
Geen lader meegeleverd
-
Minder werkgeheugen dan S20
Samengevat
Met de Galaxy S21 Ultra haalt Samsung alles uit de kast. Het toestel heeft een helder en mooi oledscherm en een camerasysteem met een goede nieuwe primaire sensor en twee veelzijdige telecamera's. De S21 Ultra is 100 euro goedkoper dan zijn voorganger, maar biedt een groter onderscheid ten opzichte van de S21 en S21+. Het is daardoor een van de meest complete smartphones die je kunt kopen, al is het jammer dat er geen lader wordt meegeleverd en dat de opslag niet meer is uit te breiden. Als je het niet erg vindt dat je telefoon wat groot en zwaar is, en je wilt geen concessies doen, dan is het zaak de S21 Ultra mee te nemen in je overweging.
Pluspunten
-
Bijzonder goed en veelzijdig camerasysteem
-
Zeer vloeiende Android-ervaring
-
Prachtig helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
-
Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
-
Goede accuduur
Minpunten
-
Soms maakt de camerasoftware gekke foutjes
-
Geen lader meegeleverd
Samengevat
De Galaxy S21+ is een geslaagde allround smartphone, die ten opzichte van zijn voorganger iets in prijs is verlaagd. Samsung heeft om die lagere prijs mogelijk te maken wel wat concessies gedaan, zoals een scherm met lagere resolutie, opslag die niet meer uitbreidbaar is en het niet meeleveren van een lader en oordopjes. Niet iedereen zal daar blij mee zijn. Toch is de smartphone als totaalpakket geslaagd. Hoewel de S21+ niet enorm gewijzigd is ten opzichte van de S20+, is het totaalpakket aantrekkelijk en is het een erg fijn en soepel toestel in gebruik.
Pluspunten
-
Goed allround camerasysteem
-
Zeer vloeiende Android-ervaring
-
Mooi, helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
-
Fijne, nieuwe vingerafdrukscanner
-
Prima accuduur
Minpunten
-
Geen lader meegeleverd
-
Minder werkgeheugen dan S20+
Je spaarpot was er misschien nog helemaal niet klaar voor, maar de S21-serie komt dit jaar opeens twee maanden eerder uit. Het zijn vermoedelijk strategische redenen geweest, waarom Samsung heeft besloten om de Galaxy S21-toestellen zo'n twee maanden eerder dan gebruikelijk uit te brengen. Zo zit de fabrikant dichter op de jaarlijkse release van Apple en is Samsung Huawei voor. De vervroeging vindt gelijktijdig plaats met een andere strategische verandering met betrekking tot de line-up. Er zijn nog steeds drie toestellen in het hoge S-segment: de Galaxy S21, S21+ en S21 Ultra. Maar het onderscheid tussen die toestellen is een stuk groter geworden.
De S20 Ultra van vorig jaar verschilde naar ons idee te weinig van de S20+ en S20 om de veel hogere prijs te rechtvaardigen. Bovendien had de camera last van autofocusproblemen, de camerakwaliteit had in het begin te lijden onder rare softwarefouten en er zat geen 45W-lader in de doos - ondanks ondersteuning daarvoor. Die heeft Samsung dit jaar overigens helemaal weggelaten bij de S21-serie. Hoe dan ook, de S21 Ultra is vooral op cameragebied een aardige stap vooruit, met een nieuwe primaire sensor en niet één maar twee telecamera's.
De S21 en S21+ hebben echter niet alleen upgrades, maar ook een paar downgrades gekregen ten opzichte van hun voorgangers, al is het een heel persoonlijke kwestie of je het inderdaad downgrades vindt. De kunststof achterkant van de S21 vinden veel mensen bijvoorbeeld prima, omdat ze er toch meteen een hoesje omheen doen. Ook is de resolutie van het scherm verlaagd en hebben de goedkopere twee S-toestellen voor het eerst sinds de Galaxy S5 een 1080p-scherm in plaats van 1440p. Maar ook hierbij geldt, mede gezien de reacties op de Galaxy S20 FE: veel mensen vinden het niet de meest verschrikkelijke downgrade. Sterker nog, mensen kiezen ervoor hun toestellen op deze resolutie in te stellen om de accuduur te verlengen of om een hogere schermverversingsfrequentie te kunnen kiezen. Een ander punt is dat je geen microSD-kaart meer in deze toestellen kwijt kunt.
Al met al lijkt dit een strategie die al even in de planning zit, en op het eerste gezicht lijkt hij best slim. De prijzen van de toestellen zijn namelijk allemaal omlaag gegaan, waarbij de S21 zelfs 200 euro minder kost dan zijn voorganger. Helaas hebben we geen Galaxy S21+ gekregen van Samsung, dus richten we ons op de S21 en S21 Ultra. Dat mag de pret echter niet drukken, want er is nog steeds genoeg geüpgraded om uitgebreid te bespreken.
Update, 5-3-2021: Inmiddels hebben we de Galaxy S21+ binnen en hebben we deze review geüpdatet met de betreffende informatie en testdata.
Behuizing: een nieuw eiland
Samsung heeft het ontwerp van de S21-serie aangepakt. Het camera-eiland van de toestellen loopt nu optisch gezien door in de zijkant van de behuizing. Dat zorgt ervoor dat de smartphones een unieke en frisse uitstraling hebben. In principe is dat iets goeds, tenzij je het oerlelijk vindt natuurlijk. In werkelijkheid loopt de metalen rand van het toestel iets naar binnen toe, waar het camera-eiland begint. Hij volgt de lijn van het eiland zelf, maar is in werkelijkheid een los onderdeel. Het metaal van de zijkanten is glanzend, maar de afwerking van het eiland heeft een korreltje, waardoor het metaal daar ook mat wordt.
De achterkant van alle kleurvarianten is nu ook mat in plaats van glanzend. Hoewel er al veel minder vingervegen waren te zien dan voorheen, had de S20-serie nog wel een glanzende achterkant en zag je nog steeds vingervegen. Door de achterkant nu mat te maken, krijgen de telefoons een andere uitstraling en is ook het vingerveegprobleem bijna verdwenen. We horen veel positieve reacties op de matzwarte versie en vinden het zelf ook verfrissend, en bovendien praktisch.
Galaxy S21
Het ontwerp is ook gewijzigd op een ander vlak: het scherm. De schermen van de S20-toestellen waren subtiel gebogen aan de zijkanten. Dat is nu alleen nog zo bij de S21 Ultra. Het zal ongetwijfeld een van de maatregelen zijn om de prijs te drukken, met als bijkomend voordeel dat de S21 Ultra zich meer onderscheidt. We weten echter dat er meer dan genoeg mensen zijn die liever een plat dan een gebogen scherm hebben, hoe subtiel de buiging ook is.
Galaxy S21+
Een ander onderscheid tussen de S21(+) en S21 Ultra is dat de achterkant van de S21 niet van glas, maar van polycarbonaat is gemaakt, net als bij de Galaxy S20 Fan Edition. De achterkant van de S21+ en S21 Ultra is wel beschermd door Gorilla Glass 7, evenals de voorkant van alle S21-toestellen. Die krasvastere glaslaag dan versie 6 hebben nog maar weinig toestellen. Een kenmerk van polycarbonaat ten opzichte van Gorilla Glass, is dat het buigzamer is. En warempel: de S21 is in zijn geheel ook een stuk buigzamer dan de S21 Ultra. We horen ook wat gekraak als we het toestel proberen te buigen en torderen, wat geen heel solide indruk geeft. We zijn niet bang dat we het zomaar in tweeën breken, maar het toestel is zeker minder sterk.
:strip_exif()/i/2004115104.jpeg?f=imagenormal)
Galaxy S21 Ultra
Een ander nadeel van polycarbonaat is dat het sneller krast. Dat hebben we getest met een muntje en een sleutel. We vonden dat we de proef op de som moesten nemen, want veel mensen vragen zich af hoe het met de krasbestendigheid zit. Met het muntje konden we best veel kracht zetten zonder dat er een kras op de achterkant van de S21 kwam. Alle sporen die we maakten, konden we weer wegvegen. Ook toen we met een randje van een sleutel begonnen te krassen, leverde dat geen blijvende schade op. Pas toen we een scherper randje zochten en er iets meer op drukten, sneden we door de kunststof laag heen. Het resultaat: een duidelijk zichtbaar krasje.
Dat resultaat kregen we niet bij de S21+ en S21 Ultra. Het is echter vrij waarschijnlijk dat dit soort krassen zal ontstaan bij iedereen die een S21 langere tijd gebruikt zonder hoesje, al is het maar door zandkorrels in je broekzak. Uiteraard kun je meteen een hoesje om de S21 doen zodat je weinig last hebt van krassen, behalve als er zand in het hoesje komt. Wel weer een voordeel ten opzichte van glas is dat kunststof niet in duizend stukjes breekt als het kapot gaat.
De knoppen van zowel de Galaxy S21(+) als de S21 Ultra zijn hetzelfde gebleven, ook wat klikken betreft, en dat is prima. Het camera-eiland steekt even ver uit de S21(+) en S21 Ultra als bij hun respectievelijke voorgangers. Ook hebben ze dezelfde IP68-waterdichtheidsgraad en is de keuze voor een gat in het midden van het scherm om de frontcamera te herbergen gelijk gebleven. Dankzij de gebogen zijranden aan de achterkant liggen de S21-toestellen lekker in de hand, vergelijkbaar met hun voorgangers.
Ten opzichte van hun voorgangers zijn de S21-toestellen wat afmetingen betreft niet veel veranderd. De S21 is wel iets breder. Het toestel voelt relatief licht aan, maar ondanks het gebruik van polycarbonaat in plaats van glas is de S21 net iets zwaarder dan de S20. De S21+ is door het gebruik van glas een stuk zwaarder dan de S21 en ook zelfs zwaarder dan de +-versie van vorig jaar. Qua afmetingen en gewicht verschilt de S21 Ultra maar amper van de S20.
Toestel |
Galaxy S21 |
Galaxy S20 |
Galaxy S21+ |
Galaxy S20+ |
Galaxy S21 Ultra |
Galaxy S20 Ultra |
Afmetingen |
72 x 152 x 7,9mm |
69 x 152 x 7,9mm |
76 x 162 x 7,8mm |
74 x 162 x 7,8mm |
76 x 165 x 8,9mm |
76 x 167 x 8,8mm |
Gewicht |
169 gram |
163 gram |
200 gram |
186 gram |
227 gram |
220 gram |
Scherm: mooi en helder
Het scherm is een ander onderdeel waarbij Samsung voor de S21 'op de rem' is gaan staan. De Galaxy S21 en S21+ hebben een oledscherm met full hd+-resolutie. Dat wil zeggen: 1080 pixels in de breedte en 2400 pixels in de lengte. Dat is stukken minder dan de afgelopen jaren, want sinds de Galaxy S6 uit 2015 had het topmodel ieder jaar een wqhd-resolutie met in de breedte 1440 pixels. Toch komt de stap terug niet uit de lucht vallen. De laatste tijd experimenteerde Samsung er al mee op zijn net-niet-topmodellen, bijvoorbeeld de Galaxy Note 10 en Galaxy Note 20, alsmede de Galaxy S20 Fan Edition van eind vorig jaar.
Links Galaxy S21, rechts Galaxy S21 Ultra
Bij de Galaxy S-toestellen van verleden jaren met wqhd-scherm liet Samsung de interface 'stiekem' standaard al renderen op full hd-resolutie om de accu te sparen. Je moest naar het instellingenmenu om voor wqhd te kiezen, waarbij de S20-modellen altijd beperkt bleven tot full hd wanneer je de 120Hz-refreshrate wilde gebruiken. In dat opzicht is de beeldscherpte bij het nieuwe duo dus niet noodzakelijk lager dan bij oudere toestellen, ook al is de pixeldichtheid van het scherm gezakt van meer dan 500 pixels per inch bij de S20-serie tot respectievelijk 421ppi en 394ppi bij de S21 en S21+.
Bij de S21+ is de lagere pixeldichtheid in potentie nog het vervelendst. Dat toestel heeft immers een groter scherm van 6,7" en daardoor worden de pixels over een grotere oppervlakte verdeeld. De pixeldichtheid is alsnog 394 pixels per inch en daarmee enigszins op het randje. Als je goed je best doet, kun je het verschil met de Galaxy S20+ zien. Het valt ons vooral op bij de randen van de app-iconen. We moeten dan op de minimale afstand naar de smartphone kijken waarop we nog kunnen focussen. In de praktijk hebben we geen erg in de lagere resolutie. In die zin vinden we de lagere resolutie dus ook geen echt nadeel.
Galaxy S21+
Zoals bij vrijwel alle oledschermen voor smartphones hebben de S21-toestellen een Diamond Pentile-indeling, met twee subpixels per pixel in plaats van de gebruikelijke drie. Dat betekent dat je bij sommige kleuren en overgangen een subtiel 'schaakbordpatroon' kunt zien. Wij hebben dat niet waargenomen bij de S21 en S21+.
Vlnr. S20, S21 en ter referentie op ware grootte
Het scherm van de S21 en S21+ is volkomen vlak, opnieuw in tegenstelling tot de Galaxy-topmodellen van de afgelopen jaren met gekromde randen. Dat doet denken aan de schermen van de midrange Galaxy A-serie, maar de panelen van de S21 en S21+ blijven op sommige punten luxer. De piekhelderheid bijvoorbeeld: Samsung belooft liefst 1300cd/m², nog feller dan vorig jaar. Voor de S21 Ultra zou dat zelfs 1500cd/m² zijn, feller dan de meeste televisies. Bovendien ondersteunen de S21 en S21+ een variabele refreshrate van 48 tot 120Hz om de accu te sparen. De Galaxy Note20 Ultra had dat eerder al, de S20-serie nog niet.
|
Galaxy S20 |
Galaxy S21 |
Galaxy S20+ |
Galaxy S21+ |
Galaxy S20 Ultra |
Galaxy S21 Ultra |
Technologie |
Oled |
Oled |
Oled |
Oled |
Oled |
Oled |
Vorm |
Curved |
Vlak |
Curved |
Vlak |
Curved |
Curved |
Schermdiagonaal |
6,2" |
6,2" |
6,7" |
6,7" |
6,9" |
6,8" |
Schermverhouding |
20:9 |
20:9 |
20:9 |
20:9 |
20:9 |
20:9 |
Oppervlakte |
94cm² |
94cm² |
108cm² |
108cm² |
114cm² |
112cm² |
Resolutie |
3200x1440 (Pentile) |
2400x1080 (Pentile) |
3200x1440 (Pentile) |
2400x1080 (Pentile) |
3200x1440 (Pentile) |
3200x1440 (Pentile) |
Pixeldichtheid |
563ppi |
421ppi |
525ppi |
394ppi |
511ppi |
515ppi |
Refreshrate |
120Hz @ 2400x1080 60Hz @ 3200x1440 |
48-120Hz (variabel) |
120Hz @ 2400x1080 60Hz @ 3200x1440 |
48-120Hz (variabel) |
120Hz @ 2400x1080 60Hz @ 3200x1440 |
10-120Hz (variabel) |
Voor de Galaxy S21 Ultra blijft Samsung als enige vasthouden aan een wqhd-scherm met de hoogste beeldscherpte, dat ook nog een heel klein beetje gekromd is aan de zijkanten. Het topmodel zet op zijn beurt wel een stapje terug als het gaat om het formaat. Met 6,8" is het paneel 0,1 inch kleiner geworden dan dat van de S20 Ultra. Gelukkig zijn er ook een paar aardige upgrades bijgekomen. Zo werkt de 120Hz-refreshrate nu in combinatie met de 1440p-resolutie, waarbij net als bij de S21 en S21+ een variabele refreshrate wordt ondersteund. Bij de ltpo-oled van de S21 Ultra kan die zakken tot slechts 10Hz, waarmee de S21 Ultra in theorie dus nog iets meer energie kan besparen. We hebben het schakelen tussen de frequenties niet gemerkt, zoals het hoort.
S Pen S21 Ultra
Er is gespeculeerd dat er dit jaar geen Note-toestel meer zal verschijnen, en het zou niet voor het eerst zijn dat een jaar wordt overgeslagen. Een vrij stevige aanwijzing dat Samsung dit jaar geen Note uitbrengt, is dat de S21 Ultra ondersteuning heeft voor een S Pen. Dat is mogelijk door een extra digitizerlaag in het scherm. Je kunt voor 40 euro een losse pen kopen, terwijl Samsung hem voor 70 of 90 euro bundelt met een hoesje dat een vakje voor de pen bevat. We hebben hem helaas niet gekregen van Samsung, maar weten dat je er veel van de Note-features mee kunt gebruiken. Het pennetje heeft echter geen bluetooth-verbinding met de S21 Ultra, wat betekent dat je de S Pen vermoedelijk niet als afstandsbediening voor de camera kunt gebruiken.
De S21 Ultra heeft qua specificaties dus een van de meest vooruitstrevende schermen die je nu op een smartphone zult vinden, maar echt alles op schermgebied biedt dit toestel niet. Zo dimt het scherm nog steeds middels pwm, waar sommige andere fabrikanten de mogelijkheid voor 'flikkervrije' dc-dimming bieden. Ook mist het scherm een functie om de kleurtemperatuur van het scherm aan te passen aan het omgevingslicht, zoals iPhones hebben.
Testresultaten
We hebben de schermen van de Galaxy S21-serie zoals gebruikelijk doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software. De Galaxy S21 Ultra heeft in onderstaande grafieken een groen balkje, de Galaxy S21 herken je aan een paarse balk en de S21+ aan een blauwe balk.
- Piekhelderheid wit (33%)
- Piekhelderheid wit (100%)
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
Zoals beloofd weten de Samsung Galaxy S21 en S21 Ultra een enorm hoge piekhelderheid te bereiken. Die hangt, zoals gebruikelijk voor een oledscherm, wel af van de hoeveelheid wit in beeld. Is het scherm helemaal wit, dan staat al bijna 800cd/m² op de meter bij de S21, en bijna 900cd/m² bij de S21 Ultra. Die laatste waarde is hoger dan bij alle andere smartphones in deze vergelijking en ook de S21 scoort erg goed. Bij kleinere window sizes loopt de helderheid van beide schermen nog verder op, tot ver boven de 1000cd/m², al bereiken we niet de beloofde maximale helderheden van 1300cd/m² en 1500cd/m² die Samsung opgeeft. De reden daarvan zal zijn dat we een vlak kleiner dan 15 procent van het scherm niet goed kunnen nameten met onze testapparatuur.
We hebben de kleurweergave van de schermen gemeten in de modus Natuurlijk, waarin het scherm vrij nauwkeurig de sRGB-kleurruimte nabootst. De S21 Ultra heeft daarin een klein beetje last van onderverzadiging voor groene tinten en komt uit op 96 procent dekking, terwijl de S21 deze kleurruimte met 99 procent dekking perfect nabootst. Je kunt aan die stand helaas niets instellen. In de enige andere modus, Levendig, kun je de witbalans kiezen en de kleurkanalen tweaken, maar daarin maakt het scherm gebruik van zijn volledige kleurbereik. Bij beide toestellen komt dat overeen met ongeveer 100 procent van DCI-P3.
De kleurafstelling van beide schermen is opvallend genoeg minder goed dan die van de S20 en S20 Ultra. We zien gemiddelde kleurafwijkingen (deltaE2000) van 1,4 en 2,0. Dat is echt niet slecht als je bedenkt dat een afwijking pas vanaf 3 zichtbaar wordt voor het menselijk oog, maar veel andere toestellen doen het nog beter. De gemiddelde grijsafwijking komt bovendien iets boven deze grens uit. De grijsweergave op beide schermen neigt een klein beetje naar paars, vooral bij de meer heldere tinten. In de dagelijkse praktijk is ook deze afwijking allerminst problematisch, maar we zouden van het topmodel eigenlijk een topscore verwachten.
Camera: het overzicht
Zoals we al schreven in onze preview van de S21-serie zijn de camera's van de S21 (en S21+) bijna ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar, de vernieuwde vormgeving van het camera-eiland terzijde. De primaire camera heeft nog steeds een 12-megapixelsensor met relatief grote pixels en snelle dualpixel-autofocus (dpaf) achter een f/1.8-lens. De 12-megapixel-ultragroothoekcamera fotografeert met een net wat minder grote beeldhoek van 120 graden, ten opzichte van 123 graden bij de S20(+) volgens de specificaties, maar vreemd genoeg zien we dat niet op de foto's terug. De telecamera heeft opnieuw een sensor met liefst 64 megapixels. De beeldhoek van deze camera is nagenoeg identiek aan die van de primaire camera, maar door de hoge sensorresolutie kan er flink worden gecropt voordat het beeld onbruikbaar vaag wordt. Zodoende belooft Samsung nog steeds 3x 'Hybrid Optic Zoom' voor de S21 en S21+. De hoge resolutie van deze camera maakt bovendien mogelijk dat ook de S21 en S21+ 8k-video's schieten, waarvoor de primaire sensor van deze toestellen een te lage resolutie heeft. Met de S20-reeks kon dat overigens ook al, en meer dan 24fps zit er in deze stand nog steeds niet in. Wel kun je nu met alle camera's 60fps-video's opnemen in 4k-resolutie. Bij de S20 kon dat enkel met de hoofdcamera.
Camera's S21(+) |
Primair |
Ultragroothoek |
Tele |
Front |
Resolutie |
12Mp |
12Mp |
64Mp |
10Mp |
Sensorgrootte |
7,2x5,4mm 39mm² 1/1,8" |
5,6x4,2mm 23,5mm² 1/2,6" |
7,4x5,6mm 40mm² 1/1,72" |
5.37x4,29mm 25mm² 1/2,65" |
Pixelgrootte |
1,8 micron |
1,4 micron |
0,8 micron |
1,22 micron |
Bayerlay-out |
1x1 |
1x1 |
2x2 |
2x2 |
Autofocus |
Dpaf |
- |
Pdaf |
Dpaf |
OIS |
Ja |
- |
Ja |
- |
Brandpunt |
5,4mm |
2,2mm |
Onbekend |
3,8mm |
Brandpunt in 35mm-equivalent |
~26mm |
~13mm |
~29mm |
~24mm |
Diafragma |
f/1.8 |
f/2.2 |
f/2.0 |
f/2.2 |
Video |
4k @ 60fps |
4k @ 60fps |
8k @ 24fps 4k @ 60fps |
4k @ 60fps |
Opvallend is dat Samsung de time-of-flightsensor dit jaar heeft verwijderd. Vorig jaar hadden de S20+ en S20 Ultra die nog wel, de S20 niet. Wij hebben zelden verschillen gezien met en zonder het gebruik van zo'n sensor bij portretfoto's, dus wellicht is dat een prima kostenbesparing.
S21 Ultra: verbeterde 108-megapixelsensor, 10x 'zoom' en tweede telecamera
De Galaxy S21 Ultra bevat meer vernieuwingen ten opzichte van de S20 Ultra. Zo heeft Samsung nu laserautofocus toegevoegd, net als bij de Note20 Ultra. Zo kan het toestel afstanden tot objecten meten en wordt de focus op die manier bepaald. Dat werkt vooral goed in het donker, waar de S20 Ultra zonder laser het eerder vaker moeilijk kreeg. Net als de S20 Ultra gebruikt ook de S21 Ultra een primaire sensor met 108 megapixels, die is voorzien van wat minder geavanceerde fasedetectie-autofocus, zonder focuspixel bij iedere sensorpixel zoals bij een dpaf-sensor. De S21 Ultra heeft een nieuwe variant van deze sensor aan boord, de Samsung Isocell HM3. Voorzien van verbeterde microlenzen over de focuspixels moet het focussen ook zonder de laser al sneller gaan.
Net als bij de 108-megapixelsensor van vorig jaar wordt standaard de informatie van negen sensorgebiedjes gecombineerd tot één pixel in de uiteindelijke foto, wat een 12-megapixelfoto oplevert. Door de sensor op te splitsen in twee groepen pixels met elk een verschillende iso-waarde kan het toestel voor hdr-fotografie als het ware twee foto's tegelijk maken. Dat deed de S20 Ultra ook al, maar de ruwe sensordata wordt nu vastgelegd met een hogere kleurdiepte en Samsung belooft dat de lichtgevoeligheid onder slechtere lichtomstandigheden is verbeterd met dank aan de nieuwe 'low noise'-modus. Zeker voor nachtfotografie is dat mogeijk een uitkomst, reden waarom Samsung spreekt van een 'Bright Night Sensor'.
Camera's S21 Ultra |
Primair |
Ultragroothoek |
Tele (3x) |
Tele (10x) |
Front |
Resolutie |
108Mp |
12Mp |
10Mp |
10Mp |
40Mp |
Sensorgrootte |
9,6x7,2mm 69mm² 1/1,33" |
5,6x4,2mm 23,5mm² 1/2,6" |
4,5x3,4mm 15,5mm² 1/3,24" |
4,5x3,4mm 15,5mm² 1/3,24" |
5.37x4,29mm 25mm² 1/2,65" |
Pixelgrootte |
0,8μm |
1,4μm |
1,22μm |
1,22μm |
0,7μm |
Bayerlay-out |
3x3 |
1x1 |
1x1 |
1x1 |
2x2 |
Autofocus |
Pdaf+laser |
Dpaf |
Dpaf |
Dpaf |
Pdaf |
OIS |
Ja |
- |
Ja |
Ja |
- |
Brandpunt |
7mm |
2,2mm |
2mm |
31mm |
3,8mm |
Brandpunt in 35mm-equivalent |
25mm |
13mm |
72mm |
240mm |
~24mm |
Diafragma |
f/1.8 |
f/2.2 |
f/2.4 |
f/4.9 |
f/2.2 |
Video |
8k @ 24fps 4k @ 60fps |
4k @ 60fps |
4k @ 60fps |
4k @ 60fps |
4k @ 60fps |
Net als de Galaxy S20 Ultra en de Galaxy Note20 Ultra heeft ook de Galaxy S21 Ultra een telecamera met een 'periscopische', zijwaarts in het toestel geplaatste lens. Deze heeft nu een equivalente brandpuntsafstand van 240mm, wat optisch 10x vergroting oplevert ten opzichte van de hoofdcamera. Ter vergelijking: de telecamera van de S20 Ultra bood ongeveer 4x optische 'zoom', de Note20 Ultra 5x. Wanneer je ver inzoomt moet het beeld daardoor veel scherper blijven. Samsung heeft de S21 Ultra bovendien een tweede telecamera meegegeven zonder periscooplens, die 3x vergroting biedt. Op die manier moeten de zoomprestaties op peil blijven als je objecten niet enorm veel dichterbij wil halen. Daar had met name de Note20 Ultra problemen mee, zo zagen we in onze recente smartphonecamera-roundup. Op 3x vergroting moet dat toestel het beeld van de hoofdsensor ver opschalen, wat een lelijk wazige foto oplevert. Andere fabrikanten pasten dezelfde truc van twee telecamera's overigens al eerder toe, bijvoorbeeld Huawei, dat met de P40 Pro+ vorig jaar al een toestel uitbracht met 10x-periscooplens.
Opvallend aan de ultragroothoekcamera van de S21 Ultra is dat hij voor het eerst autofocus ondersteunt. De S21 en S21+ hebben dat niet, en de toestellen van vorig jaar evenmin. Dat maakt hem net even veelzijdiger. Zo kun je hem nu bijvoorbeeld voor macrofotografie gebruiken. Ook de frontcamera van de S21 Ultra heeft een upgrade ten opzichte van de S21 en S21+: een grotere 40-megapixelsensor met 4-in-1 pixel binning, in plaats van een 10-megapixelexemplaar.
Nieuwe camerafeatures
De eerste wijziging die ons opviel, was dat Live Focus nu Staand heet. Dat is voor de leek waarschijnlijk nog altijd even onduidelijk. Het gaat om de portretmodus van Samsung. De Single Take-modus heeft wel weer een Engelse term, wat het niet beter maakt. Je laat de camera in die modus een tijdje zijn autonome gang gaan en hij komt dan met suggesties voor leuke foto's en video's. Die kun je nu zelf kiezen uit een overzichtje, wat een mooie vooruitgang is. Zo heb je niet de neiging om te veel media te bewaren en kun je snel de leukste foto's of clipjes opslaan.
In de videomodus is 8K Snap nieuw. Je kunt daarmee tijdens het opnemen van een video met 8k-resolutie een snapshot maken die een resolutie heeft van 4000x2252 pixels. Het opnemen van 8k-video is echter een van de weinige dingen waar de S21-toestellen moeite mee hebben, dus dat zouden we al niet vaak doen. Bovendien zien de snapshots er niet bepaald florissant uit wat kleuren betreft, zoals je hier rechts ziet.
Ook nieuw is de Director's View. Je ziet daarbij beeld via de primaire camera en de frontcamera, maar kunt eenvoudig schakelen tussen de camera's, door op het live beeld van die camera te tikken. Dat is een fijne functie als je vaak wat langere video's opneemt. Je kunt dan op het juiste moment schakelen naar een andere camera, omdat je precies weet wat er bij die andere camera op dat moment in beeld is. Dit resulteert in potentie in betere video's.
Camera: praktijktest primaire camera en macromodi
Primaire camera
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de resultaten. Aangezien zowel de prijs als de camera's van de S21 en S21 Ultra behoorlijk van elkaar verschillen, hebben we beide telefoons vergeleken met twee concurrenten. De S21 zetten we naast de OnePlus 8 Pro en de Galaxy S20. De S21 Ultra hebben we vergeleken met de S20 Ultra en de Huawei P40 Pro+. Die laatste heeft net als de S21 Ultra twee telelenzen met 3x en 10x 'optische zoom' ten opzichte van de primaire camera. We beginnen echter met het vergelijken van de primaire camera van alle toestellen.
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
Bij goede lichtomstandigheden is het vaak een kwestie van smaak welke benadering van fotografie je prefereert. Dat geldt grotendeels ook hier. De Huawei P40 Pro+ maakt iets donkerder foto's wanneer er veel lucht in beeld is. Het is echter een keuze om de belichting van de voorgrond minder op te schroeven, zoals je bij de laatste situatie hierboven ziet. De OnePlus 8 Pro-benadering is er een van een hoog contrast. De Samsung-toestellen hebben ook een duidelijke eigen look en als we de beelden hierboven bekijken, komen die over het algemeen het meest overeen met de werkelijkheid. Met name de kleur groen is vaak het meest natuurlijk op de foto's van de vier Samsung-telefoons. Dat is iets waar het menselijk oog erg gevoelig voor is.
/i/2004118928.png?f=imagenormal)
S21 links versus S21 Ultra rechts
Er zijn echter ook kwaliteitsverschillen. Op de 100%-uitsnede hierboven zie je dat de S21-foto wat minder detail bevat dan de S21 Ultra. We zien dat niet in elke situatie terug, maar waar er verschil is, is dat in het voordeel van de S21 Ultra. Dat geldt bij de meeste shots ook ten opzichte van de andere toestellen die we hier hebben meegenomen.
/i/2004118930.png?f=imagenormal)
S21 links versus S20 rechts
/i/2004118932.png?f=imagenormal)
S21 Ultra links versus P40 Pro+ rechts
/i/2004118934.png?f=imagenormal)
S21 links versus S20 rechts
De Galaxy S21 kan in de meeste situaties alsnog heel goed meekomen met zijn grotere broer, en is een stap vooruit ten opzichte van de S20.
Slechte lichtomstandigheden
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
Ook als we het licht danig beperken, maar nog zonder de nachtmodi in te schakelen, zijn de verschillen tussen deze toptoestellen niet enorm. Toch zijn er zeker kwaliteitsverschillen.
/i/2004118936.png?f=imagenormal)
S21 links versus S20 rechts, zijkant van het beeld
Samsung heeft een flinke vooruitgang geboekt als het om de beeldkwaliteit aan de uiteinden van foto's gaat. We zien veel minder chromatische aberratie en minder verlies van detail. Het lijkt er daarom op dat de primaire lenzen van de S21 en S21 Ultra zijn verbeterd.
/i/2004118940.png?f=imagenormal)
S21 Ultra links versus S20 Ultra rechts
Het verschil in detail bij slechte lichtomstandigheden is bij de S21 Ultra verbeterd ten opzichte van de S20 Ultra, maar ook de automatische witbalans doet zowel bij de S21 als de S21 Ultra beter zijn werk.
/i/2004118942.png?f=imagenormal)
S21 Ulra links versus P40 Pro+ rechts
De Huawei P40 Pro+ blijft echter de winnaar op het gebied van detail bij slechte lichtomstandigheden.
/i/2004118944.png?f=imagenormal)
S21 links versus S20 rechts
De S21 is er bij slechte lichtomstandigheden licht op vooruit gegaan ten opzichte van de S20. Hierboven zie je een representatief voorbeeld daarvan.
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
Nachtmodus
In de nachtmodus zien we hetzelfde verschil als bij de foto's die in de normale stand bij slechte lichtomstandigheden zijn gemaakt. De S21 en S21 Ultra laten relatief detailrijke foto's zien met een goede witbalans, waardoor de kleuren accuraat worden weergegeven, ondanks het gebrek aan licht. Al met al maken de nieuwe Samsung-toestellen een mooie stap vooruit met hun primaire camera, waarbij de S21 Ultra de meeste winst laat zien ten opzichte van zijn voorganger.
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
Macromodi
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20 Ultra, OnePlus 8 Pro, Poco F2 Pro
We hebben onder redelijke lichtomstandigheden in een binnensituatie deze foto's gemaakt met de macrocamera's of macromodus van vijf verschillende smartphones. Daarbij probeerden we van zo dichtbij mogelijk hetzelfde punt te fotograferen van deze schimmel. De S21 is geen geweldige macrotelefoon, maar de camera van de S21 Ultra biedt het beste dat we tot nu toe hebben gezien op dit gebied. Als we naar buiten gaan bij goede lichtomstandigheden, komen de OnePlus 8 Pro en Poco F2 Pro behoorlijk in de buurt. Als het licht afneemt, onderscheidt de S21 Ultra zich.
Kunstmatige achtergrondonscherpte
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
Van een afstandje leveren alle smartphones best een aardige plaat op wanneer je in de modus met kunstmatige achtergrondonscherpte schiet. Als je iets beter kijkt, valt het toch wat tegen.
/i/2004118956.png?f=imagenormal)
S21 links versus OnePlus 8 Pro rechts
Het uitsnijden van objecten is nog altijd niet Samsungs sterkste punt. De OnePlus 8 Pro en Huawei P40 Pro+ doen het beter dan de Samsung-telefoons. Het wordt tijd dat Samsung hier wat meer aandacht aan besteedt.
Camera: praktijktest ultragroothoekcamera en frontcamera
Ultragroothoekcamera
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
/i/2004118958.png?f=imagenormal)
S21 versus P40 Pro+ ultragroothoek overdag
/i/2004118962.png?f=imagenormal)
S21 Ultra links versus P40 Pro+ rechts
Er valt nog wat te verbeteren aan de ultragroothoekcamera's van Samsung. De S21 en S21 Ultra hebben voor zover we kunnen zien - op de autofocus van de Ultra na - dezelfde ultragroothoekcamera en die laat wat te wensen over op het gebied van detail. Niet alleen ten opzichte van de P40 Pro+, die meer lichtopbrengst heeft door een minder grote beeldhoek, maar ook ten opzichte van de OnePlus 8 Pro.
/i/2004118960.png?f=imagenormal)
S21 links en S20 rechts
Als we de foto's van de S21 met die van de de S20 vergelijken, valt op dat de beeldverwerking van de S20 zelfs beter lijkt te zijn. Wellicht moet Samsung wat softwareverbeteringen doorvoeren, want de resultaten bevatten veel ruis. Bij goede lichtomstandigheden en op een smartphone bekeken zien de ultragroothoekfoto's er overigens prima uit, maar we testen natuurlijk het liefst op de limiet, en hier is voor Samsung zeker winst te behalen.
Frontcamera
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
/i/2004118964.png?f=imagenormal)
S21 links en S20 rechts
De frontcamera is erop vooruit gegaan bij de nieuwe toestellen. Er zit beduidend meer detail in de foto's dan bij de vorige generatie. Je kunt nu kiezen voor een heldere of meer natuurlijke huidskleur, en die laatste optie geeft prima resultaten wat kleurechtheid betreft. Hoewel de resolutie van de P40 Pro+-camera hoger is, tonen de camera's van de S21-serie meer detail. De kleuren van de frontcamera van de OnePlus 8 Pro zijn minder accuraat en ook deze camera laat minder detail zien. Gelukkig zijn de S21-uitsneden van gezichten in de portretmodus een stuk beter dan bij objecten.
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
Als we veel licht wegnemen, zien we dezelfde verhoudingen, al is de S21 Ultra-foto hier wat minder scherp, maar dat lijkt een incident.
Camera: praktijktest telecamera
Telecamera
De S20 en S21 hebben in de camera-interface standaard 3x zoom, maar zoals gezegd maken ze gebruik van hybride zoom. We hebben de OnePlus 8 Pro ernaast gezet, omdat deze wel daadwerkelijk 3x 'optische zoom' heeft. We hebben hier alle smartphones 3x laten zoomen onder lastige omstandigheden, waarbij de S20 Ultra in het nadeel is omdat hij een telelens met 4x optische zoom heeft. Die smartphone moet dus croppen op de primaire sensor.
Vlnr. S21, S21 Ultra, S20, S20 Ultra, OP 8 Pro, P40 Pro+
Dat is ook te zien aan het resultaat. De S20 Ultra schiet het slechtste plaatje. Ook de OnePlus 8 Pro faalt hier, omdat het scherpstellen niet lukt. We hadden ook meer verwacht van de S21 Ultra, maar het is wel te verklaren dat dit toestel een minder goede foto maakt dan de S21. De S21 Ultra moet het normaal gesproken hebben van zijn 3x optische zoom, maar kan die niet gebruiken onder deze omstandigheden. De hybride zoom van de S21 wint dus glansrijk, ook van de S20, door betere software. De echte winnaar is echter de P40 Pro+, want die kan bij minder licht met de 50MP-hoofdsensor nog een bijzonder detailrijk plaatje schieten. Bij het inzoomen slaagde Huawei er in onze cameratest over het algemeen beter in om de informatie van meerdere camera’s te combineren wanneer we een ‘vergroting’ kozen die niet overeenkwam met wat de camera’s van het toestel optisch kunnen.
Telecamera S21
Vlnr. S20, S21, OP8 Pro
Toch is er wel iets vreemds aan de hand met de telecamera van de S21, want we zien bij sommige situaties bij 3x zoom dat de S20 het duidelijk beter doet, zoals in de volgende twee voorbeelden.
/i/2004124848.png?f=imagenormal)
S20 links, S21 rechts - 3x zoom
/i/2004124852.png?f=imagenormal)
S20 links, S21 rechts - 3x zoom
Aangezien de hardware niet is veranderd, zal software dit probleem kunnen oplossen. We zouden op dit moment de S21 echter niet verkiezen boven de S20, als het om de telecamera gaat.
/i/2004124856.png?f=imagenormal)
S21 links, OP 8 Pro rechts - 3x zoom
De OnePlus 8 Pro staat zijn mannetje tegenover de S21. Het detail is vergelijkbaar, maar dat mag ook wel, want dat toestel heeft daadwerkelijk een telecamera met 3x 'optische zoom'. In die zin doet de S21 dat dus goed.
Telecamera's S21 Ultra
De meerwaarde van het S21 Ultra-camerasysteem is voornamelijk de dubbele telelens met 3x en 10x zoom. Om te beginnen laten we het optische bereik even zien, dat veel groter is dan bij bijna alle andere smartphones op de markt.
S21 Ultra optisch bereik
Dit maakt de S21 Ultra tot een fijne cameratelefoon, zeker bij redelijk goede lichtomstandigheden zoals deze. Het detail en het dynamische bereik is bij alle camera's goed en de kleuren zijn vrij accuraat. Maar de toestellen waar we de S21 Ultra tegenover zetten hebben dat ook allemaal. De S20 Ultra is hier in het nadeel, omdat we ons hebben gericht op 3x zoom en 10x zoom.
Vlnr. S20 Ultra, S21 Ultra, P40 Pro+
/i/2004124996.png?f=imagenormal)
P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 3x zoom
/i/2004124998.png?f=imagenormal)
P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom
Het goede nieuws is dat de S21 Ultra zowel met 3x als met 10x zoom in de meeste situaties de S20 Ultra en de Huawei P40 Pro+ verslaat. De oude telekoning P40 Pro+ komt een heel eind in de buurt, maar de zoomtroon is door de S21 Ultra overgenomen, met name bij goede lichtomstandigheden.
/i/2004125000.png?f=imagenormal)
S20 Ultra links versus S21 Ultra rechts - 3x zoom
Hierboven zie je het probleem van de S20 Ultra uitvergroot. Bij 3x zoom worden beelden van de primaire en de telecamera gecombineerd, maar er is natuurlijk geen beeldinformatie van de telecamera van de buitenste rand van het beeld. Daarom heeft dat deel van de foto een belabberd detailniveau. Dit is opgelost bij de S21 Ultra.
/i/2004125002.png?f=imagenormal)
S20 Ultra links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom
/i/2004125004.png?f=imagenormal)
P40 Pro+ links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom
Ook bij 10x zoom wordt de S20 Ultra vrij eenvoudig verslagen. De P40 Pro+ komt weer in de buurt, maar de S21 Ultra maakt de scherpere foto.
/i/2004125006.png?f=imagenormal)
S20 Ultra links versus S21 Ultra rechts - 10x zoom
Helaas zijn er uitzonderingen, want soms komen we artefacten tegen, zoals hierboven bij bewegende objecten. Er gaat hier iets mis met de beeldverwerking. Dat kan in theorie natuurlijk worden opgelost middels een update, maar perfect is de nieuw gekroonde S21 Ultra-camera op dit moment dus niet.
Accuduur: iets beter dan de voorgangers
Op papier is er helemaal niets veranderd aan de accu's van de S21-toestellen ten opzichte van hun voorgangers. Daar hoeven we het dus niet lang over te hebben, en je kunt er de Galaxy S20-review nog even op naslaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets veranderd is aan de accuduur. Een ander scherm kan meer of minder energie vergen, als het goed is, is de soc zuiniger, en ook andere componenten spelen een rol. We hebben daarom onze gebruikelijke accutests gedraaid.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Accu: hoe we testen
We draaien drie accutests. Bij de browsetest met wifi en 4G laten we Android-smartphones in de Chrome-browser over webpagina's scrollen die op onze lokale server staan. Bij iPhones gebruiken we de Safari-browser. Dat doen we omdat er dan geen afhankelijkheid is van de snelheid van een server op afstand. Daardoor zou de ene telefoon immers wellicht meer pagina's bezoeken dan de andere. We noteren na hoeveel minuten de telefoon uitvalt. De telefoons staan allemaal op dezelfde 250cd/m² helderheid en in vliegtuigmodus, behalve uiteraard dat wifi of mobiele data aanstaat.
In de videotest zetten we smartphones ook op vliegtuigmodus bij dezelfde helderheid en laten we ze een specifieke video herhaaldelijk afspelen. Toestellen met oledscherm zijn hierbij in het voordeel, want een video bevat vaak veel donkere delen en de pixels kunnen op een oledscherm uitgezet worden.
We testen op de hoogst mogelijke resolutie en vervolgens ook op de hoogst mogelijke verversingssnelheid. Mocht dat niet samengaan, dan geven we voorrang aan de hoogste resolutie.
De browsetestresultaten waren ten tijde van de publicatie van deze review teleurstellend. We waren er al achter gekomen dat dit een wat vertekend beeld was. De praktijk wees anders uit en ook de videotest geeft in verhouding betere resultaten. Na software-updates hebben we de accutests opnieuw gedraaid en we hebben inmiddels de Galaxy S21+ toegevoegd. Die kregen we later binnen. Het beeld dat uit de browsetests komt, strookt nu gelukkig beter met de realiteit.
Ten opzichte van de voorgangers is de accuduur net even beter, door de adaptieve verversingsfrequentie, zo lijken de nieuwe testresultaten althans uit te wijzen. De Galaxy S21+ en S21 Ultra hebben een betere accuduur dan de S21.
We hebben dit keer geen laadtest gedaan, bij gebrek aan meegeleverde lader. Wel hebben we de toestellen met de 25W-lader van de S20-serie opgeladen. Na een half uur waren de S21 en S21 Ultra respectievelijk 55% en 57% opgeladen. Dat is ongeveer gelijk aan de S20 en S20 Ultra. De mogelijkheid om met 45W te laden van de S20 Ultra, is helaas verdwenen bij de S21 Ultra.
Hardware: fijne vingerafdrukscanner, maar waar is de lader?
In de Benelux worden de S21-toestellen zoals gebruikelijk met de eigen Samsung-soc geleverd. Dat is dit jaar de Exynos 2100, gemaakt op het 5nm-procedé met euv. Vorig jaar was er veel commotie en werd er zelfs een petitie gehouden omdat de Snapdragon 865 beduidend sneller en efficiënter was dan de Exynos 990, die in de S20-serie zat. Samsung wilde dat voor dit jaar voorkomen en heeft erop ingezet om de Exynos 2100 even goed te laten presteren als de Snapdragon 888. Samsung heeft vaarwel gezegd tegen de eigen Mongoose-cores. De Exynos 2100 heeft dan ook dezelfde cores als de Snapdragon 888: één Arm Cortex-X1-core, drie A78-cores en vier A55-cores, maar volgens de specificaties die de fabrikanten opgeven, zijn de kloksnelheden bij Samsung hoger.
Er zijn wel verschillen met Qualcomms Snapdragon 888-soc. Zo gebruikt Samsung een Arm Mali-G78-gpu met 14 cores, terwijl Qualcomm een aangepast gpu-ontwerp heeft. De neural processing unit van beide socs is op papier gelijk, met 25 tops aan rekenkracht voor kunstmatige intelligentie. De geïntegreerde 5G-modem van de Exynos 2100 heeft een maximale downloadsnelheid van 7,35Gbit/s bij mmWave en 5,1Gbit/s bij sub-6GHz-netwerken, wat ongeveer gelijk is aan de prestaties van de modem in de Snapdragon 888. De S21-toestellen in de Benelux kunnen echter alleen verbinding maken op Sub6-frequenties en niet met mmWave-frequenties. Zelfs de S21 Ultra kan dat laatste niet.
De Exynos 2100 is natuurlijk de eerste soc van de nieuwe Android-generatie en hoewel we nog maar weinig belang hechten aan benchmarks sinds alle valsspeeldebacles en het vaak niet stroken met de praktijkervaring, hebben we toch stiekem even gekeken hoe de Exynos 2100 het doet. Ten opzichte van Snapdragon 865-toestellen is de winst op processorgebied met 20% op singlecore- en 5% op multicore-gebied niet enorm, als we Geekbench mogen geloven. De A14 Bionic van Apple heeft echter nog een flinke voorsprong. Op gpu-gebied zijn de verschillen minder groot, al presteren de nieuwe iPhones nog zo'n 20% beter. De Snapdragon 865-toestellen zitten weer zo'n 20% onder de Galaxy S21-smartphones.
Leuke weetjes, maar in de praktijk merken we hier niets van. De Android-ervaring is veel meer afhankelijk van een goede Android-skin en OneUI draait supersoepel. Bij het spelen van games of het draaien van zware apps zijn de verschillen in de praktijk ook minimaal. Voorlopig heb je genoeg headroom als je een toestel als de S21(+) of S21 Ultra koopt.
De S21 en S21 Ultra liggen een stuk verder dan voorheen uit elkaar wat werkgeheugen betreft. De S21 Ultra heeft nog altijd minimaal 12GB werkgeheugen en is ook te krijgen met 16GB, maar de S21 en S21+ hebben nog maar 8GB aan boord, waar dat vorig jaar 12GB was. Nu is 8GB niet per se te weinig, maar we hebben wel gemerkt dat de Ultra meer apps in het geheugen kan houden in het dagelijks gebruik. De S21 moet vaker een app herladen.
Een andere 'downgrade' ten opzichte van vorig jaar - en dat geldt voor alle toestellen - is dat je geen microSD-kaartje meer in het toestel kunt stoppen. Daardoor is het nu nog belangrijker om meteen het toestel te kopen met de juiste geheugenconfiguratie. Het is jammer, want we weten dat veel mensen de flexibiliteit van het toevoegen van opslag fijn vinden.
Toestel |
S21 |
S21+ |
S21 Ultra |
Optie 1 |
128GB opslag, 8GB werkgeheugen, 849 euro |
128GB opslag, 8GB werkgeheugen, 1049 euro |
128GB opslag, 12GB werkgeheugen, 1249 euro |
Optie 2 |
256GB opslag, 8GB werkgeheugen, 899 euro |
256GB opslag, 8GB werkgeheugen, 1099 |
256GB opslag, 12GB werkgeheugen, 1299 euro |
Optie 3 |
- |
- |
512GB opslag, 16GB werkgeheugen, 1429 euro |
Kleuren |
Paars, roze, grijs, wit |
Paars, roze, grijs, wit |
Zilver en zwart |
Tot slot is er nog een opvallend verschil tussen de S21 enerzijds, en de S21+ en S21 Ultra anderzijds. Die laatste twee hebben een ultrawidebandchip. Met een uwb-chip kan een smartphone met grote precisie van ongeveer een centimeter registreren waar de telefoon zich in een ruimte bevindt, door middel van korte radiogolven. De gebruiksscenario's hiervoor zijn tot op heden nog beperkt, maar de toekomst is zonnig. Er zijn veel toepassingen mogelijk voor een precieze plaatsbepaling, waar iets als gps niet toe in staat is.
Zo kun je je auto ontgrendelen, net zoals met veel moderne auto-'sleutels' mogelijk is. Ook zou je lichten en audio aan en uit kunnen zetten op basis van de ruimte waarin je je thuis bevindt en kun je natuurlijk dingen die een smarttag hebben, makkelijker terugvinden. Ook zou je bijvoorbeeld je laptop kunnen laten ontgrendelen als je telefoon in de buurt is. Het is dus best fijn om een uwb-chip te hebben, zeker naarmate er meer gebruiksscenario's ontwikkeld worden.
Geen lader en oortjes
Was het dunne doosje op onze voorpaginafoto je opgevallen? De reden dat het daar staat is om duidelijk te maken wat er mist. Maar wat er mist, kun je moeilijk fotograferen. Het doosje is bij de S21-toestellen nog maar half zo hoog als bij de S20-serie. Er zit dan ook weinig meer in dan een smartphone en een USB-C-kabel. Het meeste is karton, maar na wat gegraaf vonden we ook een simprikker en een snelstartgidsje. Samsung gaat hiermee Apple achterna. Hoewel je natuurlijk kunt discussiëren over de vraag of duurzaamheid de echte reden is om de lader en oortjes weg te laten, is het in theorie milieuvriendelijker, ook doordat de doosjes minder ruimte innemen bij het verschepen.
Of de smartphones er goedkoper van worden, is lastig te zeggen, omdat er veel meer factoren zijn die daarbij meespelen. Hoe dan ook, je zult je oude lader moeten gebruiken en als dat geen adapter met Power Delivery 3.0 is, zul je niet de maximale laadsnelheid halen. Die maximale laadsnelheid is overigens 25W, net als bij de S20(+), maar de S20 Ultra had een maximale laadsnelheid van 45W met de juiste lader. Dat blijkt bij de S21 Ultra geen optie meer, wat jammer is.
Niet te missen
Zoals we in de Preview al vertelden, is het oppervlak van de sonische vingerafdrukscanner achter het scherm 1,7 keer groter dan bij de S20-serie. Het gaat hier om de tweede generatie van de 3D Sonic Sensor, die Qualcomm nog maar net heeft aangekondigd. We hebben er inmiddels meer ervaring mee en het is een fijne vooruitgang ten opzichte van de S20-serie. Het aanraken luistert een stuk minder precies en daardoor komt het nauwelijks meer voor dat de telefoon niet ontgrendelt als we onze vinger op het toestel leggen. Voorwaarde is wel dat je een groter gebied van je vinger scant bij het instellen van de scanner. Het is ook nog steeds fijn dat je bij een sonische scanner ook met natte vingers kunt ontgrendelen. Dat lukt bij de optische scanners van de meeste andere toestellen niet. De snelheid van de nieuwe scanner is iets verbeterd ten opzichte van de eerste generatie sonische scanner, maar veel scheelt het niet. Hij is in elk geval nooit vervelend traag en dat is het belangrijkste.
Haptiek en geluid
De haptische feedback is iets waar fabrikanten graag op besparen, dus we waren benieuwd of Samsung dat ook had gedaan bij de S21. In eerste instantie dachten we van wel. De voorbeeldtrilling in de instellingen is bij de S21 continu en bij de S21 Ultra geeft hij korte krachtige tikjes. Ook voelt de trilling in het algemeen net even anders. Na uitvoeriger testen, blijkt de trilling zelf en ook de kracht van de trilmotor van de S20, S21 en S21 Ultra gelijk, maar resoneert de S21 net even anders. Vermoedelijk komt het door de plastic achterkant, die een minder strakke trilling toe lijkt te laten. De haptische feedback is in het algemeen echter nog steeds vrij krachtig, ook bij de S21.
Het geluid uit de luidsprekers lijkt net iets voller te klinken dan bij de voorgangers van de S21 en S21 Ultra. Daarbij lijkt het eerder om een andere afstelling van AKG te gaan, dan dat er daadwerkelijk andere luidsprekers zijn gebruikt. Het stereogeluid dat uit deze toestellen komt, klinkt beter dan bij menig andere smartphone. De S21 Ultra heeft iets meer body en daardoor ook iets betere basklanken.
Software: steeds schoner en vloeiende ervaring
De Samsung Galaxy S21-toestellen draaien op Android 11 en krijgen in elk geval drie jaar lang Android-upgrades en beveiligingsupdates. De Android-skin One UI is de afgelopen jaren steeds beter geworden en daardoor steeds hoger op onze favorietenlijst komen te staan. Waar Samsungs skin - toen hij nog Touchwiz heette - zo'n vijf jaar geleden nog heel vol en mede daardoor ook traag was, is de skin nu vrij overzichtelijk, schoner en bijzonder soepel werkend. De 120Hz aan maximale verversingsfrequentie legt framedrops alleen maar meer bloot dan voorheen, maar die doen zich vrijwel niet voor bij One UI versie 3.1 die op de nieuwe S21-toestellen staat.
Daarover gesproken: je kunt nu de Google Discover-feed instellen links van het thuisscherm, in plaats van de Samsung Free-feed. De Google-feed wordt op veel toestellen gekenmerkt door veel framedrops, maar ook deze feed laat geen enkele hapering zien op de S21 en S21 Ultra. Volgens Samsung zijn er dan ook prestatieverbeteringen doorgevoerd in One UI 3. Het is bovendien natuurlijk goed nieuws dat Samsung je nu laat kiezen voor de Google-feed, want de Samsung-feed is niet onze favoriet.
Er is met One UI 3 op visueel gebied weer het een en ander veranderd. Het thuisscherm en de quick toggles zien er bijvoorbeeld wat strakker uit en de visuele consistentie is beter dan voorheen. Ook noemenswaardig is de visuele update van het Memories-deel van de gallery-app.
/i/2004125522.png?f=imagenormal)
One UI 2 versus 3
Een nieuwe feature in de instellingen is dat Eye Comfort Shield, dat het blauwe licht desgewenst filtert, nu adaptief is. Als je dit instelt, wordt op basis van het tijdstip van de dag, de bekeken inhoud en het tijdstip waarop je gaat slapen en wakker wordt, bepaald hoeveel blauw licht er wordt gefilterd. Bij veel telefoons kun je wel de zonsondergang en ‑opgang instellen of een tijdstip waarop het scherm in één keer verandert. Dat gaat in dit geval dus geleidelijk. We merkten er tijdens de reviewperiode amper wat van en dat is ook de bedoeling natuurlijk. Het is een kleine feature, maar hij is welkom. Je zult nu niet meer na een bepaalde tijd het scherm plotseling geel zien worden. In tegenstelling tot Apple iPhones en enkele Android-toestellen kan de kleurtemperatuur zich echter niet automatisch aanpassen op basis van het omgevingslicht, wat kan helpen het scherm er nog natuurlijker en 'papierachtiger' uit te laten zien.
SmartThings Find
Samsung bouwt al tijden aan een eigen ecosysteem. Dat doen bijna alle smartphonefabrikanten in meer of mindere mate, maar pas als je het volume van een Samsung of Apple hebt, schiet het echt op. Als een enorm aantal mensen jouw merk smartphone draagt, kun je immers specifieke softwarefeatures inbouwen om de combinatie met jouw merk bluetooth-oortjes beter te maken. Dat heeft Samsung slim gedaan met de S21-serie in combinatie met de Galaxy Buds Pro en nieuwe SmartTags.
Wanneer je op je Samsung-account hebt ingelogd op een Samsung-tablet en een apparaat met One UI 3.1 of hoger, kun je de Galaxy Buds Pro met beide verbinden en vervolgens automatisch wisselen van bron. Als je audio beluistert op de tablet en een telefoontje binnenkrijgt, krijg je zonder iets te hoeven doen dat gesprek binnen op je oortjes. Daarover lees je meer als we de Galaxy Buds Pro uitgebreid gaan testen.
De nieuwe Samsung SmartTags kun je aan iets vastmaken dat geen verbinding heeft, zoals een fiets, huisdier, rugzak, sleutels of portefeuille. Vervolgens kun je de tags op korte afstand vinden via Bluetooth Low Energy (BLE), waarbij je op het scherm ziet hoe dichtbij je bent. Met de vernieuwde SmartThings Find-feature, die gebruikmaakt van ultra-wide band (uwb) en BLE, kun je apparaten dichtbij en ver weg vinden. Bij een kort testje met de S21 Ultra werkte dat heel aardig. Ook kun je de dingen die zoek zijn geluid laten maken, wanneer ze bijvoorbeeld ergens achter liggen. Helaas heeft de S21 de uwb-chip niet.
S Pen S21 Ultra
Er is gespeculeerd dat er geen Note-toestel meer zal verschijnen in 2021, al zou het niet voor het eerst zijn dat een jaar wordt overgeslagen. Een vrij stevige aanwijzing dat er dit jaar misschien geen uitkomt, is dat de S21 Ultra ondersteuning heeft voor een S Pen. Je kunt voor 70 euro een hoesje kopen met het pennetje daarin. We hebben dit helaas niet gekregen van Samsung, maar je hebt daarmee veel aan de Note-features. Het pennetje heeft echter geen bluetooth-verbinding met de S21 Ultra, wat betekent dat je de S Pen vermoedelijk niet als afstandsbediening voor de camera kunt gebruiken.
Fotogalerij en specificaties
Galaxy S21
Galaxy S21 Ultra
Galaxy S21+
Merk en Productserie |
Samsung Galaxy S21 |
Samsung Galaxy S21 Ultra |
Prijs |
€ 234,- (10 winkels) |
€ 450,- (10 winkels) |
Eerste prijsvermelding |
vrijdag 15 januari 2021 |
vrijdag 15 januari 2021 |
Besturingssysteem |
Serie besturingssysteem |
Android 11 |
Android 11 |
Beeldscherm |
Schermdiagonaal |
6,2" |
6,8" |
Resolutie |
2400x1080 |
3200x1440 |
Refreshrate |
120Hz |
120Hz |
Dots per inch |
424dpi |
516dpi |
Relatieve schermgrootte |
85,9% |
89,4% |
Beeldverhouding |
20:9 |
20:9 |
Schermtype |
Oled |
Oled |
Scherm uiterlijk |
Plat |
Gebogen |
Invoermethode |
Touchscreen |
Touchscreen |
Secundair scherm |
Nee |
Nee |
Processor |
Cpu/soc |
Samsung Exynos 2100 |
Samsung Exynos 2100 |
Aantal cores |
8 |
8 |
Processorsnelheid |
2,9GHz |
2,9GHz |
Geheugen & Opslag |
Werkgeheugen |
8GB |
12GB |
Opslagcapaciteit |
128GB |
128GB |
Simkaart |
Aantal sims |
Dual |
Dual |
Simkaartslot 1 |
Nanosim |
Nanosim |
Simkaartslot 2 |
Nanosim |
Nanosim |
Camera |
Aantal camera's achter |
3 |
4 |
Aantal camera's voor |
1 |
1 |
Cameraresolutie |
64MP |
108MP |
Diafragma |
2 |
1,8 |
Cameraresolutie (voor) |
10MP |
40MP |
Opmerkingen camera's |
Ultra Wide: 12MP FF, FOV 120°, F2.2, 1.4µm Wide-angle: 12MP Dual Pixel AF, FOV 79°, OIS, F1.8, 1.8µm Telephoto: 64MP Phase Detection AF, Hybrid Optic 3X, FOV 76°, OIS, F2.0, 0.8µm |
Ultra Wide: 12MP Dual Pixel AF, FOV 120°, F2.2, 1.4µm Wide-angle: 108MP Phase Detection AF, FOV 83°, OIS, F1.8, 0.8µm Telephoto 1: 10MP Dual Pixel AF, Optical 3x, FOV 35°, OIS, F2.4, 1.22µm Telephoto 2: 10MP Dual Pixel AF, Optical 10x, FOV 10°, OIS, F4.9, 1.22µm |
Camera-autofocus |
Ja |
Ja |
Gsm-flitsertype |
Enkele led |
Enkele led |
Ondersteunde videoresolutie |
7680x3840 |
7680x3840 |
Stabilisatie |
Optische stabilisatie |
Optische stabilisatie |
Draadloze verbindingen |
Mobiele netwerk |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a, 5G |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a, 5G |
Wifi 5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11ax (Wi-Fi 6E), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
Verbinding (Bluetooth) |
Bluetooth 5.2 |
Bluetooth 5.2 |
Overige draadloze verbindingen |
Near Field Communication (NFC) |
Near Field Communication (NFC) |
Aansluitingen |
Gsm-connector |
TV-uit digitaal, USB 2.0 type-c |
TV-uit digitaal, USB 2.0 type-c |
Functionaliteit |
Berichten |
E-mail, mms, sms |
E-mail, mms, sms |
Afspeelmogelijkheid |
Audio, Video |
Audio, Video |
Draadloze verbindingen |
GPS |
Ja |
Ja |
Functionaliteit |
Gsm-functies |
A2DP (Bluetooth-stereo), Barometer, Bewegingssensor (g-sensor), Gezichtsherkenning, Gyro-sensor, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner |
A2DP (Bluetooth-stereo), Barometer, Bewegingssensor (g-sensor), Gezichtsherkenning, Gyro-=sensor, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner |
Accu en lader |
Accucapaciteit (mAh) |
4.000mAh |
5.000mAh |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Nee |
Draadloos laden |
Ja |
Ja |
Snellaadtechniek |
Power Delivery 3.0, Quick Charge 2.0 |
Power Delivery 3.0, Quick Charge 2.0 |
Leveringsomvang |
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel |
Datakabel |
Invloeden van buitenaf |
IP-classificatie |
IP68 stof (volledig) en waterdicht |
IP68 stof (volledig) en waterdicht |
Invloeden van buitenaf |
Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig, Waterdicht |
Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig, Waterdicht |
Afmetingen |
Lengte |
151,7mm |
165,1mm |
Breedte |
71,2mm |
75,6mm |
Dikte |
7,9mm |
8,9mm |
Gewicht |
Gewicht (gram) |
171g |
229g |
Conclusie
Goed, de prijzen van de S21-toestellen zijn omlaag gegaan. Dat is leuk, maar uiteindelijk gaat het om het totaalpakket en of dat een goede prijskwaliteitverhouding biedt. De Galaxy S21 levert op diverse gebieden in voor de 150 euro die je er minder voor neertelt. Je krijgt ten opzichte van de S20 een plat scherm met lagere resolutie, een kunststof achterkant die sneller krast, geen uwb-chip, minder werkgeheugen, geen lader of oordopjes, en de opslag is niet meer uit te breiden met een microSD-kaart.
Dat is best een opsomming, maar als wij zelf zouden moeten bezuinigen, zouden we grotendeels dezelfde dingen inleveren. Dingen als de fijne stereoluidsprekers, de adaptieve verversingsfrequentie met maximaal 120Hz, het draadloos laden en de ip68-classificatie zouden we niet willen inleveren. En dat heeft Samsung gelukkig ook niet gedaan. We vinden de kwetsbare kunststof achterkant, minder werkgeheugen en het weglaten van de lader het minst fijn. Een goed hoesje verhelpt het eerste probleem, er zijn ergere dingen dan af en toe een app opnieuw laden, en veel mensen zullen wellicht nog een prima lader hebben liggen.
De vraag is alleen of je wel wíl bezuinigen. Als je een relatief compacte high-end Samsung-telefoon wil, heb je natuurlijk helemaal geen zin om de zware en logge S21 Ultra te overwegen om wel het beste van het beste te krijgen. Als dat ook voor jou geldt, zorgt de S21 voor teleurstelling. Voor de gemiddelde consument is het een goede allround telefoon met een zeer vloeiende Android-ervaring en een veelzijdig camerasysteem. Feit is wel dat de hardware maar beperkt is geüpdatet.
Datzelfde geldt voor de Galaxy S21+. Hij heeft wel een achterkant van Gorilla Glass Victus, net als de S21 Ultra. Ook is het scherm natuurlijk wat groter en hij heeft ook een grotere accucapaciteit. Dat resulteert ook daadwerkelijk in een langere accuduur en dat is dan ook een pluspunt van de S21+. Ook heeft hij een uwb-chip, hoewel weinig mensen daar op dit moment gebruik van zullen maken. Persoonlijke voorkeuren, zoals compactheid en gewicht, zullen natuurlijk ook meespelen bij de keuze tussen een S21 en S21+. Vanwege de betere accuduur en de krasvastere achterkant, neigen wij naar de S21+, zeker als de telefoons in prijs dichter bij elkaar komen te liggen.
De S21 Ultra is een flinke stap vooruit ten opzichte van de S21, maar ook ten opzichte van de S20 Ultra. De grootste upgrade betreft het camerasysteem, met de nieuwe primaire sensor en dit keer twee telecamera's. Dat is de voornaamste reden om voor dit toestel te kiezen. De telecamera's stoten zelfs de Huawei P40+ van de troon, al is soms wel vreemde softwareverwerking zichtbaar in de Samsung-foto's. Verder heeft het toestel een geweldig mooi en helder 1440p-scherm, een goed uithoudingsvermogen, een stevige behuizing met nieuw ontwerp, en natuurlijk dezelfde dingen die de S21 ook heeft, waaronder de erg vloeiende Android-ervaring.
De nieuwe tactiek van Samsung, om in de S-serie wat meer onderscheid te leggen, zal het bedrijf vermoedelijk geen windeieren leggen. Voor de meeste mensen zit er waarschijnlijk een interessant toestel tussen. Het zijn wat ons betreft niet - zoals bij sommige smartphones - een aantal interessante specifieke features die deze toestellen aantrekkelijk maken. Bij Samsung is het, zoals wel vaker, het totaalpakket dat in de praktijk prettig werkt.
- Samsung Galaxy S21
- Samsung Galaxy S21 Ultra
- Samsung Galaxy S21+
Pluspunten
-
Goed allround camerasysteem
-
Zeer vloeiende Android-ervaring
-
Mooi helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
-
Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
-
Een van de weinige relatief compacte smartphones in zijn categorie
Minpunten
-
Kunststof achterkant is kwetsbaar
-
Geen lader meegeleverd
-
Minder werkgeheugen dan S20
Pluspunten
-
Bijzonder goed en veelzijdig camerasysteem
-
Zeer vloeiende Android-ervaring
-
Prachtig helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
-
Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
-
Goede accuduur
Minpunten
-
Soms maakt de camerasoftware gekke foutjes
-
Geen lader meegeleverd
Pluspunten
-
Goed allround camerasysteem
-
Zeer vloeiende Android-ervaring
-
Mooi, helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
-
Fijne, nieuwe vingerafdrukscanner
-
Prima accuduur
Minpunten
-
Geen lader meegeleverd
-
Minder werkgeheugen dan S20+