In de Benelux worden de S21-toestellen zoals gebruikelijk met de eigen Samsung-soc geleverd. Dat is dit jaar de Exynos 2100, gemaakt op het 5nm-procedé met euv. Vorig jaar was er veel commotie en werd er zelfs een petitie gehouden omdat de Snapdragon 865 beduidend sneller en efficiënter was dan de Exynos 990, die in de S20-serie zat. Samsung wilde dat voor dit jaar voorkomen en heeft erop ingezet om de Exynos 2100 even goed te laten presteren als de Snapdragon 888. Samsung heeft vaarwel gezegd tegen de eigen Mongoose-cores. De Exynos 2100 heeft dan ook dezelfde cores als de Snapdragon 888: één Arm Cortex-X1-core, drie A78-cores en vier A55-cores, maar volgens de specificaties die de fabrikanten opgeven, zijn de kloksnelheden bij Samsung hoger.
Er zijn wel verschillen met Qualcomms Snapdragon 888-soc. Zo gebruikt Samsung een Arm Mali-G78-gpu met 14 cores, terwijl Qualcomm een aangepast gpu-ontwerp heeft. De neural processing unit van beide socs is op papier gelijk, met 25 tops aan rekenkracht voor kunstmatige intelligentie. De geïntegreerde 5G-modem van de Exynos 2100 heeft een maximale downloadsnelheid van 7,35Gbit/s bij mmWave en 5,1Gbit/s bij sub-6GHz-netwerken, wat ongeveer gelijk is aan de prestaties van de modem in de Snapdragon 888. De S21-toestellen in de Benelux kunnen echter alleen verbinding maken op Sub6-frequenties en niet met mmWave-frequenties. Zelfs de S21 Ultra kan dat laatste niet.
De Exynos 2100 is natuurlijk de eerste soc van de nieuwe Android-generatie en hoewel we nog maar weinig belang hechten aan benchmarks sinds alle valsspeeldebacles en het vaak niet stroken met de praktijkervaring, hebben we toch stiekem even gekeken hoe de Exynos 2100 het doet. Ten opzichte van Snapdragon 865-toestellen is de winst op processorgebied met 20% op singlecore- en 5% op multicore-gebied niet enorm, als we Geekbench mogen geloven. De A14 Bionic van Apple heeft echter nog een flinke voorsprong. Op gpu-gebied zijn de verschillen minder groot, al presteren de nieuwe iPhones nog zo'n 20% beter. De Snapdragon 865-toestellen zitten weer zo'n 20% onder de Galaxy S21-smartphones.
Leuke weetjes, maar in de praktijk merken we hier niets van. De Android-ervaring is veel meer afhankelijk van een goede Android-skin en OneUI draait supersoepel. Bij het spelen van games of het draaien van zware apps zijn de verschillen in de praktijk ook minimaal. Voorlopig heb je genoeg headroom als je een toestel als de S21(+) of S21 Ultra koopt.
De S21 en S21 Ultra liggen een stuk verder dan voorheen uit elkaar wat werkgeheugen betreft. De S21 Ultra heeft nog altijd minimaal 12GB werkgeheugen en is ook te krijgen met 16GB, maar de S21 en S21+ hebben nog maar 8GB aan boord, waar dat vorig jaar 12GB was. Nu is 8GB niet per se te weinig, maar we hebben wel gemerkt dat de Ultra meer apps in het geheugen kan houden in het dagelijks gebruik. De S21 moet vaker een app herladen.
Een andere 'downgrade' ten opzichte van vorig jaar - en dat geldt voor alle toestellen - is dat je geen microSD-kaartje meer in het toestel kunt stoppen. Daardoor is het nu nog belangrijker om meteen het toestel te kopen met de juiste geheugenconfiguratie. Het is jammer, want we weten dat veel mensen de flexibiliteit van het toevoegen van opslag fijn vinden.
Toestel | S21 | S21+ | S21 Ultra |
Optie 1 | 128GB opslag, 8GB werkgeheugen, 849 euro | 128GB opslag, 8GB werkgeheugen, 1049 euro | 128GB opslag, 12GB werkgeheugen, 1249 euro |
Optie 2 | 256GB opslag, 8GB werkgeheugen, 899 euro | 256GB opslag, 8GB werkgeheugen, 1099 | 256GB opslag, 12GB werkgeheugen, 1299 euro |
Optie 3 | - | - | 512GB opslag, 16GB werkgeheugen, 1429 euro |
Kleuren | Paars, roze, grijs, wit | Paars, roze, grijs, wit | Zilver en zwart |
Tot slot is er nog een opvallend verschil tussen de S21 enerzijds, en de S21+ en S21 Ultra anderzijds. Die laatste twee hebben een ultrawidebandchip. Met een uwb-chip kan een smartphone met grote precisie van ongeveer een centimeter registreren waar de telefoon zich in een ruimte bevindt, door middel van korte radiogolven. De gebruiksscenario's hiervoor zijn tot op heden nog beperkt, maar de toekomst is zonnig. Er zijn veel toepassingen mogelijk voor een precieze plaatsbepaling, waar iets als gps niet toe in staat is.
Zo kun je je auto ontgrendelen, net zoals met veel moderne auto-'sleutels' mogelijk is. Ook zou je lichten en audio aan en uit kunnen zetten op basis van de ruimte waarin je je thuis bevindt en kun je natuurlijk dingen die een smarttag hebben, makkelijker terugvinden. Ook zou je bijvoorbeeld je laptop kunnen laten ontgrendelen als je telefoon in de buurt is. Het is dus best fijn om een uwb-chip te hebben, zeker naarmate er meer gebruiksscenario's ontwikkeld worden.
Geen lader en oortjes
Was het dunne doosje op onze voorpaginafoto je opgevallen? De reden dat het daar staat is om duidelijk te maken wat er mist. Maar wat er mist, kun je moeilijk fotograferen. Het doosje is bij de S21-toestellen nog maar half zo hoog als bij de S20-serie. Er zit dan ook weinig meer in dan een smartphone en een USB-C-kabel. Het meeste is karton, maar na wat gegraaf vonden we ook een simprikker en een snelstartgidsje. Samsung gaat hiermee Apple achterna. Hoewel je natuurlijk kunt discussiëren over de vraag of duurzaamheid de echte reden is om de lader en oortjes weg te laten, is het in theorie milieuvriendelijker, ook doordat de doosjes minder ruimte innemen bij het verschepen.
Of de smartphones er goedkoper van worden, is lastig te zeggen, omdat er veel meer factoren zijn die daarbij meespelen. Hoe dan ook, je zult je oude lader moeten gebruiken en als dat geen adapter met Power Delivery 3.0 is, zul je niet de maximale laadsnelheid halen. Die maximale laadsnelheid is overigens 25W, net als bij de S20(+), maar de S20 Ultra had een maximale laadsnelheid van 45W met de juiste lader. Dat blijkt bij de S21 Ultra geen optie meer, wat jammer is.
Niet te missen
Zoals we in de Preview al vertelden, is het oppervlak van de sonische vingerafdrukscanner achter het scherm 1,7 keer groter dan bij de S20-serie. Het gaat hier om de tweede generatie van de 3D Sonic Sensor, die Qualcomm nog maar net heeft aangekondigd. We hebben er inmiddels meer ervaring mee en het is een fijne vooruitgang ten opzichte van de S20-serie. Het aanraken luistert een stuk minder precies en daardoor komt het nauwelijks meer voor dat de telefoon niet ontgrendelt als we onze vinger op het toestel leggen. Voorwaarde is wel dat je een groter gebied van je vinger scant bij het instellen van de scanner. Het is ook nog steeds fijn dat je bij een sonische scanner ook met natte vingers kunt ontgrendelen. Dat lukt bij de optische scanners van de meeste andere toestellen niet. De snelheid van de nieuwe scanner is iets verbeterd ten opzichte van de eerste generatie sonische scanner, maar veel scheelt het niet. Hij is in elk geval nooit vervelend traag en dat is het belangrijkste.
Haptiek en geluid
De haptische feedback is iets waar fabrikanten graag op besparen, dus we waren benieuwd of Samsung dat ook had gedaan bij de S21. In eerste instantie dachten we van wel. De voorbeeldtrilling in de instellingen is bij de S21 continu en bij de S21 Ultra geeft hij korte krachtige tikjes. Ook voelt de trilling in het algemeen net even anders. Na uitvoeriger testen, blijkt de trilling zelf en ook de kracht van de trilmotor van de S20, S21 en S21 Ultra gelijk, maar resoneert de S21 net even anders. Vermoedelijk komt het door de plastic achterkant, die een minder strakke trilling toe lijkt te laten. De haptische feedback is in het algemeen echter nog steeds vrij krachtig, ook bij de S21.
Het geluid uit de luidsprekers lijkt net iets voller te klinken dan bij de voorgangers van de S21 en S21 Ultra. Daarbij lijkt het eerder om een andere afstelling van AKG te gaan, dan dat er daadwerkelijk andere luidsprekers zijn gebruikt. Het stereogeluid dat uit deze toestellen komt, klinkt beter dan bij menig andere smartphone. De S21 Ultra heeft iets meer body en daardoor ook iets betere basklanken.