Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder en Friso Weijers

Samsung Galaxy S21 & S21 Ultra Review

Op de rem voor onderscheid en betere prijs

Conclusie

Goed, de prijzen van de S21-toestellen zijn omlaag gegaan. Dat is leuk, maar uiteindelijk gaat het om het totaalpakket en of dat een goede prijskwaliteitverhouding biedt. De Galaxy S21 levert op diverse gebieden in voor de 150 euro die je er minder voor neertelt. Je krijgt ten opzichte van de S20 een plat scherm met lagere resolutie, een kunststof achterkant die sneller krast, geen uwb-chip, minder werkgeheugen, geen lader of oordopjes, en de opslag is niet meer uit te breiden met een microSD-kaart.

Dat is best een opsomming, maar als wij zelf zouden moeten bezuinigen, zouden we grotendeels dezelfde dingen inleveren. Dingen als de fijne stereoluidsprekers, de adaptieve verversingsfrequentie met maximaal 120Hz, het draadloos laden en de ip68-classificatie zouden we niet willen inleveren. En dat heeft Samsung gelukkig ook niet gedaan. We vinden de kwetsbare kunststof achterkant, minder werkgeheugen en het weglaten van de lader het minst fijn. Een goed hoesje verhelpt het eerste probleem, er zijn ergere dingen dan af en toe een app opnieuw laden, en veel mensen zullen wellicht nog een prima lader hebben liggen.

De vraag is alleen of je wel wíl bezuinigen. Als je een relatief compacte high-end Samsung-telefoon wil, heb je natuurlijk helemaal geen zin om de zware en logge S21 Ultra te overwegen om wel het beste van het beste te krijgen. Als dat ook voor jou geldt, zorgt de S21 voor teleurstelling. Voor de gemiddelde consument is het een goede allround telefoon met een zeer vloeiende Android-ervaring en een veelzijdig camerasysteem. Feit is wel dat de hardware maar beperkt is geüpdatet.

Datzelfde geldt voor de Galaxy S21+. Hij heeft wel een achterkant van Gorilla Glass Victus, net als de S21 Ultra. Ook is het scherm natuurlijk wat groter en hij heeft ook een grotere accucapaciteit. Dat resulteert ook daadwerkelijk in een langere accuduur en dat is dan ook een pluspunt van de S21+. Ook heeft hij een uwb-chip, hoewel weinig mensen daar op dit moment gebruik van zullen maken. Persoonlijke voorkeuren, zoals compactheid en gewicht, zullen natuurlijk ook meespelen bij de keuze tussen een S21 en S21+. Vanwege de betere accuduur en de krasvastere achterkant, neigen wij naar de S21+, zeker als de telefoons in prijs dichter bij elkaar komen te liggen.

De S21 Ultra is een flinke stap vooruit ten opzichte van de S21, maar ook ten opzichte van de S20 Ultra. De grootste upgrade betreft het camerasysteem, met de nieuwe primaire sensor en dit keer twee telecamera's. Dat is de voornaamste reden om voor dit toestel te kiezen. De telecamera's stoten zelfs de Huawei P40+ van de troon, al is soms wel vreemde softwareverwerking zichtbaar in de Samsung-foto's. Verder heeft het toestel een geweldig mooi en helder 1440p-scherm, een goed uithoudingsvermogen, een stevige behuizing met nieuw ontwerp, en natuurlijk dezelfde dingen die de S21 ook heeft, waaronder de erg vloeiende Android-ervaring.

De nieuwe tactiek van Samsung, om in de S-serie wat meer onderscheid te leggen, zal het bedrijf vermoedelijk geen windeieren leggen. Voor de meeste mensen zit er waarschijnlijk een interessant toestel tussen. Het zijn wat ons betreft niet - zoals bij sommige smartphones - een aantal interessante specifieke features die deze toestellen aantrekkelijk maken. Bij Samsung is het, zoals wel vaker, het totaalpakket dat in de praktijk prettig werkt.

  • Samsung Galaxy S21
  • Samsung Galaxy S21 Ultra
  • Samsung Galaxy S21+

Pluspunten

  • Goed allround camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Mooi helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
  • Een van de weinige relatief compacte smartphones in zijn categorie

Minpunten

  • Kunststof achterkant is kwetsbaar
  • Geen lader meegeleverd
  • Minder werkgeheugen dan S20
Tweakers zegt: Excellent

Pluspunten

  • Bijzonder goed en veelzijdig camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Prachtig helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne nieuwe vingerafdrukscanner
  • Goede accuduur

Minpunten

  • Soms maakt de camerasoftware gekke foutjes
  • Geen lader meegeleverd
Tweakers zegt: Ultimate

Pluspunten

  • Goed allround camerasysteem
  • Zeer vloeiende Android-ervaring
  • Mooi, helder scherm met adaptieve verversingsfrequentie
  • Fijne, nieuwe vingerafdrukscanner
  • Prima accuduur

Minpunten

  • Geen lader meegeleverd
  • Minder werkgeheugen dan S20+
Tweakers zegt: Excellent

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (257)

-12570241+1118+231+38Ongemodereerd105
Wijzig sortering
Toch bijzonder dat een kunststof behuizing nu als minpunt word gezien.

Vaak is dit bij volledig glazen telefoons gezet (dus naast scherm ook achterkant) en is zelfs bij telefoons met een serieus goedkope kunststof behuizing het als pluspunt genoemd omdat het valbestendiger zou zijn *kuch* Poco F1*kuch*.

Nu gegeven jullie aan dat het met het krassen wel meevalt, de meeste mensen toch een hoesje er omheen doen en word het 'zandkorrel tussen hoesje en telefoon' argument aangehaald. Dat is toch ook al jaren zo? Je wil mijn (vorige) telefoons niet zien, die hebben daar allemaal last van gehad en op zo wel kunststof als metalen behuizingen :? Waarbij de OPO's sandstone achterzijde en gek genoeg mijn kunststof Galaxy S3 er het minste last van hadden :)

Dit klinkt als willekeur.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 27 januari 2021 08:17]

Dit klinkt als willekeur.
Dit is een punt waarop de meningen verdeeld zijn binnen de redactie: ik vind glas een enorme downgrade vanwege de noodzaak voor een hoesje en de kwetsbaarheid bij het vallen, Friso en Chris vinden - in elk geval in dit geval - de stevigheid (kun je telefoon buigen, lukt torderen?) belangrijker. Voor beide standpunten valt iets te zeggen.

Ik heb laatst op Twitter gevraagd of mensen kunststof een downgrade of upgrade vonden en de meningen waren verdeeld. De meeste stemmen gingen naar 'maakt niet uit'. Dat ligt in lijn met bevindingen in het dagelijks leven, want ik heb het idee dat de meeste mensen het verschil niet eens voelen. Deze trend zullen veel misschien niet eens opmerken dus.

Maar wie wat vindt is uiteindelijk helemaal niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat we er duidelijk over zijn wat de stap betekent. Is het glas? Dat is kwetsbaarder, denk daarom want mogelijk wil je het beschermen. Is het kunststof? We hebben getest met muntjes en sleutels en het is mogelijk om er daarmee krasjes in te krijgen, hou daar rekening mee.

Een review kun je gebruiken als rechtstreeks aankoopadvies, maar in de praktijk kijk je wat voor jou belangrijk is en pik je dat eruit als belangrijkste punten uit de review voor jou. Reviewers zijn net mensen: wij wegen sommige dingen anders dan anderen. De testresultaten zijn hetzelfde, de accenten kunnen per persoon net anders liggen :)
Misschien zouden jullie naast plus- en minpunten ook "aandachts"-punten kunnen toevoegen. Ik denk dat de keuze van zowel een glazen of plastic achterkant en het weg laten van de oplader erg subjectief beoordeeld worden, maar ook noemenswaardig.
Of in plaats van aandachtspunten: neutrale- of subjectieve punten.
Stijfheid (kan je torderen?) is wat anders dan sterkte. Al is de maximale buiging van binnenwerk en scherm natuurlijk een beperkende factor.
Toch heb ik fundamenteel bezwaar om elasticiteit gelijk te stellen aan kwetsbaarheid.
Enigszins flexibel is juist extra stevig zou ik denken? Als in beschadigd minder snel als het valt.
De plastic randjes meestal aan de zijkant van een behuizing zijn bedoeld om de telefoon op specifieke punten flexibiliteit te geven zodat niet de hele behuizing in één keer doorbuigt/breekt.
Je moet niet vergeten dat als de plastic achterkant buigt de glazen voorkant ook buigt en dus breekt. Ik weet nog als de dag van gisteren dat het scherm van mijn galaxy S1 in mijn broekzak brak doordat hij boog.
Is glas daadwerkelijk heden ten dagen dan nog een issue? Ik loop al jaren zonder hoesje rond met m'n Samsung en met name sinds de S10 lijkt het erop dat behuizingen en beglazing gewoon veel solider is dan voorheen. Dit zie je ook terug by Jerry die graag mobieltjes laat vallen, vooral de nieuwere generatie van Samsung en Apple is gewoon veel sterker.

Dus dan uiteindelijk de kans op val schade is een stuk minder, krasschade van sleutels is bij een plastic achterkant daarintegen wel veel meer aanwezig. Dus ja vroeger kon je wel specifiek voor glas of plastic gaan ivm mogelijke schade maar dat is nu niet meer het geval.
Is glas daadwerkelijk heden ten dagen dan nog een issue? Ik loop al jaren zonder hoesje rond met m'n Samsung en met name sinds de S10 lijkt het erop dat behuizingen en beglazing gewoon veel solider is dan voorheen. Dit zie je ook terug by Jerry die graag mobieltjes laat vallen, vooral de nieuwere generatie van Samsung en Apple is gewoon veel sterker.
Als je verwijst naar JerryRigEverything; die laat ze niet vallen, die probeert ze te buigen. Dan is glas uiteraard in het voordeel, maar tegenwoordig overleven telefoons van kunststof ook geregeld zijn durabilty test :)
JerryRigEverything heeft dacht ik ook drop-tests in zijn repertoire. Maar waar de keus glas vs kunststof voorheen vooral bij valschade men eerder voor kunststof zou gaan, is die tijd voorbij immers zowel glas als kunststof is heden ten dagen een stuk val-bestendiger. Vervolgens qua schade blijft dan nog enkel sleutels in je pocket over, en juist dan zou ik stellen dat je glas wilt hebben ipv plastic wat sneller krast.
Als ik het zo lees dan zie ik, ook met jullie kleine test, toch nog wel echt voordelen in het materiaal wat Google heeft gebruikt voor de Pixel 5. Ik heb dat toestel nu enkele maanden in een Otterbox case zitten, er de achterkant is nog volledig vrij van slijtage. Buigen doet dit toestel ook niet, door de aluminium unibody die in feite onder de kunststof coating zit.

Wellicht interessant om t.z.t. eens wat moderne toestellen te vergelijken qua finishing materiaal. De laatste jaren was dat bij alle premium toestellen in principe glas, terwijl fabrikanten zich nu wat meer proberen te onderscheiden. Nou, voel ze maar eens goed aan de tand dan zou ik zeggen!
Reviewers zijn net mensen:
Wait whut? Verklaart wel veel in de podcasts :)

Ik snap je reactie en bedankt voor de nuance _/-\o_
Mogelijk is het volgende wel een 'oplossing' voor deze discussie: ik vermoed dat de meeste snel naar pagina conclusie gaan en de plus- en minpunten lezen. Wat nou als we 'kuntstof' weghalen uit het eerste minpunt? Volgens mij was het voorheen ook zo dat de punten linkjes waren wat linkte naar een pagina/alinea waar het verder wordt beschreven.

Misschien helpt dat? :)
Het kunnen twisten is dan de min die ze hadden moeten opnemen, met de uitleg wat de impact daarvan in de rpaktijk is. Vraag is immers, betekend dit twisten een grotere kans op schade, of juist een kleinere kans, namelijk als er druk op komt gaat telefoon sneller kapot met glas of kunstof? Auto bumper is ook van kunstof en niet van glas voor een reden.

Wauw, een twitter pol, wist niet dat dat nog actief gebruikt werd door een representatieve groep van de bevolking, die hebben zeker ook nog een Myspace account ;) ?

Maar serieus, misschien mooi om de pol hier op Tweakers te herhalen onder de ingelogde bezoekers, met een artikel erbij wat de impact, mogelijkheden en beperkingen zijn van de diverse materialen, daar is al eerder wat over geschreven wat hiervoor als basis kan dienen denk ik? Dit kun je nog uitbreiden met milieu impact om de diverse materialen te maken en te recyclen en kosten van reparatie.

Los kan er nog een artikel komen over hoesjes en de impact daarvan, zoals dat je een iPhone twaalf weg moet houden van een pacemaker wegens de magnetische accessoire koppeling. Verstoren magneten in bookcovers het signaal, zijn leren hoesjes beter of slechter met warmte afvoeren? Is de mindere warmte afvoer met hoesjes slecht voor de accu? Etc.

Als laatste, persoonlijke voorkeur is niet objectief om er vervolgens een oordeel via bijvoorbeeld de BBG mee te geven, of een eindscore die je kunt vergelijken in de eerste keuze. Vaak genoeg zie je in het commentaar onder een artikel een respons, "lees beter, je vraag staat in het artikel". Veel mensen kijken alleen naar de eerste 20 regels en maken daarop gebaseerd hun keuze of hun mening.
Als het een discussiepunt is, is het geen minpunt, eh.
Tenzij je ook een pluspunt toevoegt 'minder kwetsbaar dankzij kunststof'.
Ik dacht exact hetzelfde bij het lezen van deze review. Hoe kun je de kunstof achterkant bestempelen als nadeel. Ik loop nu met verzwarende hoesjes die ik voorheen niet nodig had vanwege dat mijn telefoon rondom glas is, en kneiterduur om dat te repareren. Ik zou zeker een grote plus zetten op de kunststof achterkant, of in ieder geval geen min.
Als ze bij Samsung nu nog de accu verwisselbaar hadden gemaakt, dat zou een echte revolutie geweest zijn in lijn met milieu besparing ipv alleen maar de oplader weg te laten waardoor mensen die alsnog los moeten bestellen, met extra verpakkingskosten, etc.
Er zijn zo veel mensen die vallen over het weglaten van de oplader. Het enige wat ze weglaten is het blokje, de kabel wordt wel meegeleverd. De kabel is ook het kwetsbare punt, de blokjes hoeven amper vervangen te worden. Dus je kan gewoon het blokje van je vorige telefoon gebruiken en de nieuwe kabel. Mocht je vorige blokje nog een USB-A aansluiting hebben dan is het inderdaad 'vervelend', maar niet onoverkomelijk lijkt me. Daarbij wordt een verpakking vaak wel gerecycled, of eindigt het bij het restafval, en blijven die blokjes vaak rondslingeren, of eindigt het bij het restafval. Al met al is dit uit een milieuoogpunt toch echt wel een stap vooruit.

Die bestelgemakzucht is een stuk slechter voor het milieu dan de extra verpakking die om het blokje zit. Op het moment is het wel de enige oplossing, aangezien de meeste winkels dicht zijn (tenzij de Kruidvat ook blokjes verkoopt), maar dat neemt niet weg dat mensen het anders toch wel besteld hadden.

Ik speel hier advocaat van de duivel, want de kans is groot dat ik het zelf ook gewoon zou bestellen. ;)
Het probleem is dat ze het gebruiken onder het motto "milieu vriendelijk" maar vervolgens wel 30 verschillende telefoons uitbrengen in een jaar tijd.. Het is gewoon weer een actie om de marge te verhogen.
Helemaal mee eens, als ze echt milieu vriendelijk willen zijn dan maken ze het mogelijk om zelf de batterij te vervangen en verlengen ze de ondersteuning op updates met twee jaar. Maar ja..
Het grootste probleem vind ik nog dat een groot deel van de mensen het weglaten rechtvaardigen
Wat kost die snellader als je hem los moet kopen.
Wat kosten de oortjes als je ze los moet kopen?
Wat is dan de prijs ten opzichte van de S20?
Als je oortjes los 'moet' kopen heb je tenminste wel keus in wat je koopt. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst de meegeleverde oortjes gebruikt heb. (Iets met een kleine gehoorgang, waardoor die in-ears bijna nooit fijn zitten.)
Laders en kabels zijn allemaal niet zo prijzig meer. Ik vind het dus goed om het weg te laden. Je krijgt de kabel, dus je kan laden. Wil je een snellader betaal je tussen 10 en 20 euro. bedrade oortjes worden ook elk jaar minder gebruikt. Wat de argumentatie ook is, ik vind het een goede zaak dit soort artikelen niet meer bij te voegen.
Wat kost die snellader als je hem los moet kopen.
Wat kosten de oortjes als je ze los moet kopen?
Wat is dan de prijs ten opzichte van de S20?
Wat kost een reservewiel als je hem los moet kopen bij een nieuwe auto?
Wat kost een trekhaak als je hem los moet kopen?
Wat is dan de prijs... je begrijpt hopelijk het punt dat het een ordinaire kostenbesparing is wat hier gebeurt.
Het weglaten is ook geen probleem, iedereen heeft wel een usb A oplader, het probleem is vooral de motivatie. Die milieupraat is gewoon om te verbergen dat ze het doen om kosten te besparen (zoals hierboven gezegd) en dat is echt niet OK.
Wat maakt het nu uit of ze 30 verschillende telefoons uitbrengen of 1 telefoon? Heb je het dan over de milieukosten van 30 verschillende productieprocessen ten opzichte van 1 productieproces of de extra R&D voor elke telefoon? Want of ze nu 5 miljoen telefoons produceren die allemaal hetzelfde zijn (en jij als consument koopt er 1 van) of ze produceren 5 miljoen dezelfde telefoons (en jij koopt er 1), maakt dat heel veel uit?

Het zou zomaar kunnen dat 30 verschillende telefoons en allemaal zonder blokje produceren, verpakken, distribueren beter is voor het milieu dan 1 type telefoon allemaal met blokje, voor mijn gevoel.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 27 januari 2021 09:05]

Ha Ultimus,
Bedoelde meer dat ze er meerdere uitbrengen door het jaar heen. De een is weer iets beter dan de andere, waardoor mensen (die altijd het beste willen) maar kort gebruik maken van een toestel.
(hoop dat mijn punt nu wat duidelijker is)
Maar dat doen ze toch helemaal niet? Volgens mij brengen ze door het jaar heen verschillende telefoons uit in verschillende segmenten. Wat ook logisch is, niet iedere consument koopt een telefoon van 1000 euro, je zal in de lagere segmenten ook aanbod moeten hebben.

Iemand die 'het beste van het beste' wil gaat echter niet eerst in het 1000 euro segment shoppen om daarna een midrange telefoon te kopen van €500 omdat dat toestel beter zou zijn.

Ik zie Samsung eigenlijk buiten de jaarlijkse refresh nooit de highend modellen refreshen binnen datzelfde jaar in dezelfde product serie.
Ten eerste kun je dan de schuld net zo goed leggen bij de mensen die telkens maar weer wat nieuws kopen. Als iedereen 'normaal' een telefoon zou 'opgebruiken', dan zou het niet uit maken, ook al kwam er elke maand een nieuw beter toestel uit, want dan is dat toestel wel telkens super up-to-date en gaat die dus langer mee dan een toestel dat 11 maanden oude hardware heeft.

Ten tweede, het ligt er ook aan wat die mensen dan doen met hun vorige aankoop. Verkopen ze die door aan een ander en gebruikt diegene hem wel gewoon 'op' of een 'normale' tijd, dan is het verschil in milieu-impact ook niet zo groot.

Pas als die mensen die het beste van het beste willen elke vorige telefoon (of oplader) in de kast laten liggen, dan wordt het een probleem.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 27 januari 2021 10:03]

De marge verhogen is marginaal. Een stekkerblokje waar we het over hebben kost Samsung waarschijnlijk 10 a 20 cent per stuk om te maken. Dit doen ze in bulk en die dingen kosten geen drol. Ook de oordopjes kosten maar een paar euro om te maken in de bulk die Samsung vroeger deed. Dus de extra winst marge valt relatief erg tegen denk ik.
Volgens mij ook. Waar wel echte winst in zit zijn de kleinere verpakkingen. Dit levert in grote aantallen heel erg veel besparing op...laat me graag corrigeren hoor, maar dat had ik begrepen.
Mocht je vorige blokje nog een USB-A aansluiting hebben? Sorry, heeft er iemand tot nu toe ooit ergens een blok met USB-C aansluiting gehad? Mijn S9 kwam gewoon nog met een USBA lader, mijn Charge 4 kwam gewoon nog met een USBA lader. Nee, als dit hun argument is mogen ze eerst 2 jaar lang met de hele industrie USB-C blokjes meeleveren, en daarna een keertje zeggen van joh jullie hebben er genoeg.
wat is er mis met een usbA dan?
Iedere usbA lader/usb poort kan iedere telefoon opladen, in het ergste geval moet je een usb A - Usb C kabel aanschaffen.
Er is niet zozeer iets mis met USB-A, maar de bijgeleverde kabel is USB-C - USB-C. Feit blijft dat veel mensen erover vallen dat ze niet een complete oplader meegeleverd krijgen.

Wat ik me prima voor kan stellen als je dan inderdaad nog iets aan moet schaffen. Aan de andere kant, als je het wel al in huis hebt en je kan zo zelf kosten besparen dan is dat toch ook prima?
Dus je moet tenminste wat aanschaffen ...
Daarbij is UsbA qua doorvoer minder geschikt en bij hogere laadsnelheden een enorme beperking.
Nu met die karige 25W valt dat mee maar het moge duidelijk zijn dat die lader nooit meer geleverd wordt en met de volgende telefoon kom je er waarschijnlijk niet mee uit de voeten.

Kijk eens naar het Apple Mag Safe drama waarbij de keuzes voor de lader nog complexer zijn.
Gewoon waardeloos deze trend, is niks anders als een money grab en je krijgt alleen maar extra laders bij de consumenten van bedenkelijke kwaliteit.
Zelfs bij de S10 zit nog dezelfde, of nagenoeg dezelfde USB A 15 watt oplader als bij de S9. Pas bij de S20 zat ook de 25 watt USB C oplader, die waarschijnlijk ook bij de S21 zou zitten, als die zou worden geleverd met oplader ;)
Bij mijn Pixel 4 zat een blokje met USB-C aansluiting, daarbij heeft de S20 ook een USB-C blokje.

Ik kan me voorstellen dat het een probleem kan geven, maar ik moet zeggen dat ik er niet zoveel moeite mee heb. Betaal je dan liever standaard voor iets wat je, mogelijk, niet nodig hebt/niet gaat gebruiken?

Qua timing moet ik je gelijk geven, het was logischer geweest om hier nog een generatie mee te wachten, of bijvoorbeeld een USB-A - USB-C adapter bij te leveren, aangezien de meeste PC's/laptops ook geen USB-C aansluiting hebben. Al zit je daar dan ook weer aan een use-case die niet voor iedereen is weggeleged.
Als de telefoon twee keer zo lang mee kan gaan (lees: beveiliging en software updates, verwisselbare accu), dan is dat beter voor het milieu als het weglaten van een lader.
Daar ben ik het zeker mee eens. :)
Maar heeft een verwisselbare accu niet ook invloed op de waterdichtheid van het toestel? Als er daardoor ook weer meer toestellen afgeschreven worden door waterschade verlies je daar weer wat.

Anderzijds blijven er genoeg mensen die gewoon elk jaar, of elke twee jaar een nieuw toestel wíllen. Niet eens zozeer omdat de telefoon dan zo erg verouderd is dat hij niet bruikbaar meer is, maar om tal van andere redenen.

Langere beveiliging en software updates zal de consument echter weer merken bij de aanschaf, want langere ondersteuning kost weer meer werk en dat wordt uiteraard gewoon doorberekend aan de klant. ;)
Ik weet nog een tijd dat Samsung zelf het afraadde om een charger te gebruiken die niet bij de telefoon was geleverd, want dat kon slecht voor de batterij zijn.


Oh wacht, dat was 3 maanden geleden:
https://www.samsung.com/h...-is-not-charged-properly/
Ja ..... Maar dat moet je anders zien.
De adviezen en regels gelden alleen als het uitkomt.

Samsung is met afstand het meest hypocriete bedrijf in de smartphone industrie, met afstand !
Daarbij wordt een verpakking vaak wel gerecycled, of eindigt het bij het restafval, en blijven die blokjes vaak rondslingeren, of eindigt het bij het restafval.
Is dat zo? Wij bewaren altijd de doosjes goed, zodat zulke kostbare apparatuur na een paar meer waard zijn bij een eventuele verkoop.
Ik heb het hier specifiek over de verpakking van de extra aangeschafte oplader.
Ik heb zelf maar 1 usb-c blokje in huis waardoor ik er dus een zou moeten kopen. Alleen is dit niet een groot probleem aangezien het wel meer keuzevrijheid geeft.
Juist doordat alle blokjes tot dusverre USB-A hadden betekend dat iedereen nieuwe blokjes moeten bestellen.
Daarnaast, met veranderingen in laadspecificaties krijg je dat de telefoon QC 3.0 ondersteunt, maar je huidige blokje geen QC ondersteunt, dus je verwacht je toestel volgens advertentie in 1 uur vol te laden, maar dat kan alleen na een extra investering in het juiste blokje.
Ik ben het hier in principe mee eens. Alleen zit ik nu in een situatie waar ik verhuisd ben en geen oplader heb voor de sockets in het VK. Zou het dan toch fijn vinden dat ik in ieder geval een voucher zou krijgen voor een oplader oid. Nu ben ik toch verplicht een nieuwe oplader te kopen los van m'n telefoon, toch een beetje vreemd.
Ik loop nu met verzwarende hoesjes die ik voorheen niet nodig had vanwege dat mijn telefoon rondom glas is
Geef je hier niet aan dat ook jij niet altijd fan bent van plastic omdat je nu een hoesje hebt die m zwaarder maakt?
Inderdaad. De glazen achterkant is de #1 irritatie van mijn S9. Ik heb het niet zo met hoesjes (telefoon is al groot zat zonder) en de S9 begint al bij een hellingshoek van 1gr te glijden🥴. Geef mij maar een kunstof behuizing. Barst ook minder snel.
Ik heb zelf een A51 met Glasstic achterkantje. Dat is net zo glad hoor.. heb er dan ook een hoesje omheen gedaan.
Reviews zijn altijd (deels) subjectief... zijn de reviews waar je naar verwijst van dezelfde reviewer?

Wat de ene een minpunt vind kan een ander weer een pluspunt vinden. Plat scherm? Vind ik een plus, behalve dat het wat aan de eye candy toevoegt heb je er in praktische zin niet veel aan en maakt het toestel ook weer een stukje meer kwetsbaar. Kunststof achterkant? Vind ik een plus, toestel is er een stuk minder kwetsbaar door en het scheelt meestal ook weer in het gewicht van het toestel.

Dan kan je het nog even het minpunt van minder werkgeheugen hebben... is 8GB echt te weinig? Reviewer vind van wel, maar dit zal zeer wss voor het gros van de gebruikers meer dan genoeg zijn.
Plastic laat ook beter radio signalen door dan glas en metaal. Nog een pluspunt. :)
Ik had vroeger een Samsung S2 met een flexibele kuststof achterwand. Een nieuwe achterwand kon je toen overal kopen voor een schijntje, maar het was wel super gemakkelijk om een nieuwe accu, voor €11,00, in je toestel te verwisselen. Ik zie alleen maar mensen die hun toestel niet zelf hoeven te kopen met een dure telefoon zonder hoesje, hetgeen de achterkant nooit zichtbaar maakt.

Er moet toch wel een achterwand te maken zijn die niet breekt of waarvan vervanging simpel en goedkoop kan zijn. Ik persoonlijk vond mijn LG G4 met lederen achterwand een geweldige uitstraling hebben en heb nooit een hoesje gebruikt. Een nieuwe achterwand nog verleden jaar gekocht bij Ali-Express met draadloze oplading voor €9,00 incl. verzendkosten.

Voor mij mogen die opgeblazen en dure glazen prullen wel stoppen. Ik ben er zeker van dat als Samsung met twee versies zou komen waar glas of plastic achterwanden konden worden gekozen die glazen prullen snel van de markt zouden verdwijnen.
Er moet toch wel een achterwand te maken zijn die niet breekt of waarvan vervanging simpel en goedkoop kan zijn.
Gewoon weer terug naar de Nokia 3310 waarbij je lekker je eigen achterkantje kon uitkiezen :)
Ik heb een best zichtbare kras aan de achterkant van mijn S10+, waarschijnlijk door een zandkorrel tussen telefoon en hoes, dus of het nou Gorilla Glass is of niet, een zandkorrel gaat krassen.
Eigenlijk moeten ze neer zetten dat de ene plastic als minpunt kan zien en de andere glas al minpunt kan zien maar dat het bijvoorbeeld voor een telefoon van €1200 euro wel glas had mogen zijn vanwege (insert redenen).
Bij de Pocophone F1 staat het minpunt 'Behuizing niet kwetsbaar bij vallen'. Het staat ook in deze review, dat glas niet in 100 stukjes breekt. We scoren telefoons op de verschillen met de concurrentie op vergelijkbaar prijsniveau. Het is een voordeel ten opzichte van glazen telefoons dat de achterkant niet in 100 breekt.

Maar een minpunt van de kunststof van de achterkant van de S21, is dat het sneller krast. Ten opzichte van de S21+ en Ultra en ook andere concurrenten is dat het nadeel en dat hebben we getest. Het lastige is inderdaad dat je het ook als een voordeel kunt zien, alleen kunnen we niet alles op de scorekaart kwijt.. Mijn idee in dit geval is dat het belangrijker is om het eventuele nadeel te weten voor mensen die een review snel scannen, omdat de andere telefoons die je in deze klasse koopt doorgaans glas hebben. Je zou dan dus verrast kunnen zijn dat de achterkant van de S21 krast.
Wat wordt er makkelijk gedaan over de delete van het mSD slot.
Juist bij Samsung was dit een soort van Heilig.
Als ik naar de reactiea kijk van de afgelopen 2 weken dan is het wel meer dan 'ach jammer' ....
Heel apart.
In eerste instantie was ik het met je eens. Heb altijd een SD card in m'n samsung galaxy telefoons gehad. Heb nu een 128gb variant en heb voor de zekerheid mijn 128gb SD kaart er eens bij gehaald. Er staat niks op.
Foto's gaan automatisch naar google photos en kan ik desnoods lokaal schonen via de app, want die nemen bij mij de meeste ruimte in. In de praktijk heb ik zelfs dat nog niet gedaan.
Gaat erom dat je de optie hebt.
Zat mensen vullen hem wel, zeker als je met 4K video en dergelijke aan de gang gaat en regelmatig wat vrij moet maken op het lokale geheugen.
Daarbij betaal je vanaf nu iedere telefoon extra voor de extra opslag die je dan steeds weer bijkoopt IPV je kaartje erin te stoppen en
klaar.
Zeker op een Ultra is 128GB een grap want met die camera sectie en alle toeters en bellen is dat zo vol.
Een storage upgrade is dus voor de meesten een must.
Ik recycle mijn SD al een jaar of 5 dus ligt dat niet gewoon aan de kwaliteit van de kaartjes die je koopt?

Als je telefoon met enkel flash storage nu stuk gaat kan je er ook niet meer bij en dat hangt van veel meer onderdelen af dan enkel de flash-chip..

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 januari 2021 10:01]

Idem, jarenlang kwaliteits kaartje gehad en ben op plekken (en omstandigheden) geweest waar de meeste mensen nooit komen.
Nooit issues gehad.
Het gebeurde twee maal op de S9. Ik koop altijd de beste kaartjes, in dit geval SanDisk Extreme Pro kaartjes. Daarna heb ik het niet meer aan gedurfd.
Samsung Pro cards altijd en nooit issues.
Ik wacht zelf persoonlijk op een "mini" variant. Hoeft niet alle specs te hebben, maar gewoon een kleiner model wat voor vrouwen (vrouwen met kleine handen) wat beter in de hand ligt. Nu met een 5.8" scherm heb ik alsnog soms 2 handen nodig om te typen of iets.
Hier ook een voorkeur voor wat kleiner.

Net als de heren bewaar ik de mobiel graag in een broekzak, maar damesbroeken hebben vaak 'elegante' zakken waar dus geen fatsoenlijke mobiel in pas.
Want? Ik ga de hele dag op me telefoon zitten?

Ik ben niks anders gewenst met alle vorige telefoons. Alleen nu is alles groter, groter en nog eens groter.

Zoals ik al zei, een kleinere variant met vergelijkbare specs zou voor mij (spreek puur voor mezelf) perfect zijn.
Fijn dat het in jouw mooie mannen broek past. Hehe.

Mijn reactie is ook enkel puur gebaseerd op mensen (met kleine handen). En ik ben denk ik ook uitzondering, want ik heb echt een kinderhandje :9~. Tevens zie je vaak bij vrouwen (meiden) alle smartphones in de achterzak, omdat de grote telefoon niet in een normale broek past. Mannen broeken hebben nu eenmaal grotere zakken.

Natuurlijk is een groot toestel fijn, maar helaas niet voor mij.
Dat doet Samsung marketing technisch toch wel heel mooi. De Tweakers redactie vallen met open ogen in. De toestellen zouden goedkoper zijn geworden...

Ik denk dat je dat niet zo makkelijk kunt stellen. Ja, de adviesprijzen zijn nu lager. Daarentegen durf ik erop te wedden dat de retailprijzen nagenoeg op die van de vorige (S20) zullen liggen. Vlak na de introductie beginnen de toestellen in prijs te dalen alleen ben ik bang dat het dit keer minder hard zal zijn dan de voorgaande keren.

Ik heb het idee dat Samsung de Galaxy S reeks op korte termijn niet meer als de high end smartphone segment willen beschouwen.

Ze zijn duidelijk bezig met het strippen van features om een nieuw segment te realiseren die boven de S staat. (Voor een deel is dit nu al te verklaren met de "S21 Ultra") Dit is vermoedelijk de Galaxy Z met buigbare schermen. Het zou mij niks verbazen als de Z wel wordt voorzien van een SD-kaart slot en een hogere resolutie beeldscherm.

De vlieger van; "SD-kaart heeft toch geen bestaansrecht in tijden van Cloud storage" gaat helaas niet op. Want Samsung heeft hun eigen Cloud storage dienst opgedoekt en vraagt om deze te verhuizen naar Microsoft OneDrive.

Ondertussen is het voor mij persoonlijk de recente ontwikkelingen bij Samsung enorm gunstig voor mijn portemonnee en voor het milieu. Aangezien ik de accu van mijn S10 onder garantie zal vervangen zodat deze weer twee jaar mee kan. Wat mij betreft is de S10 de laatste echte flagship van Samsung.
Ben ik het mee eens. Ik zit zelf alweer bijna drie jaar met een S9 en heb nog steeds geen enkele reden om die in te ruilen voor een S21. De S9 is in veel opzichten zelfs beter geschikt voor mijn gebruik dan het flagship van 4 jaar later. Resolutie boeit me inderdaad niet zo veel, maar wat ik dan jammer vind is dat ze de selfiecamera een enorme upgrade geven (duurder). Het achterwege blijven van sd-slot vind ik eigenlijk onverteerbaar. Dan is 128 gigabyte veel te weinig voor de lifespan van zo'n telefoon. En wil je meer? Dan betaal je de hoofdprijs. Mijn huidige 64 GB leek ook heel veel destijds, maar inmiddels heb ik een 1 TB sd-kaart erbij die ook alweer halfvol staat, de tijden veranderen. Het argument om lader en oortjes uit de doos te laten klinkt heel mooi, maar is natuurlijk gewoon marketing. Zou me niets verbazen als ze daardoor aanspraak hebben kunnen maken op een milieusubsidie. Maar dat is feitelijk hetzelfde als het leveren van een mixer zonder snoer. Ik vind dat je op zijn minst een product out of the box moet kunnen gebruiken. Het niet leveren van lader lijkt me een kul argument op milieugebied, want hoeveel mensen zullen nu achteraf nog een keer een bestelling doen voor een lader en usb-kabel en/of oortjes? Dat levert weer extra vervoersbewegingen en verpakkingamateriaal op, meer zelfs dan wanneer ze die zaken er gewoon bij hadden geleverd. Ik kan nog wel even doorgaan met mijn rant, maar dat leest dan helemaal niemand meer. Dit toestel is hem voor mij gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 27 januari 2021 08:08]

Sorry maar moet nu toch eindelijk een keer reageren op het argument van "transportbewegingen en verpakkingsmateriaal". Iedereen praat elkaar hier maar na maar het is een bullshit argument.

Aan de andere kant, iedereen heeft reeds een la vol laders liggen. Sommige mensen zullen wel een nieuwe snellader bijkopen maar een zeer groot deel zal ervoor kiezen om deze weg te laten als ervoor betaald moet worden. De milieubelasting van transport en verpakking is vele malen kleiner dan de productie van (elektrische) apparatuur.

Dus laten we eerlijk wezen, het weglaten van de lader gaat onder de streep gewoon een milieubesparing opleveren. Is dat de reden geweest voor Samsung om deze weg te laten? Nee Samsung wil alleen maar harken maar, dat doet het nou eenmaal niet zo goed in de marketing.
Alhoewel ik het met laatste alinea wel eens kan zijn, ben ik dat met de eerste twee zeker niet. Net zoals jij de 'transportbewegingen en verpakkingsmateriaal' een bullshit argument noemt, vind ik dat ook voor de la vol met laders. Ik heb die zelf niet, maar de meeste mensen die ik ken ook niet. Want wanneer je een nieuw toestel neemt, verkoop je de oude en dan inclusief lader. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat je dat blokje dus niet meer mee hoeft te verkopen, maar op dit moment zie ik om mij heen geen mensen met lades vol met laders. Zij moeten dus in ieder geval allemaal 1 keer toch die lader erbij kopen en dat is ervan uitgaande dat er in de toekomst geen snellere laders komen die je dan zou willen. Of de chaos van opladers die Apple heeft, waardoor je voor het beste resultaat overal een apart blokje voor nodig hebt (zie dit filmpje van Bright).

Als fabrikanten dan echt zo begaan zijn met het milieu, dan maak je gezamenlijk één fantastische standaard die iedere fabrikant kan gebruiken. Op die manier is het één oplader om alles met dezelfde snelheid te kunnen opladen.
Ik heb een aantal telefoons gehad die helemaal opgebruikt waren. Daarnaast zijn er hier in huis een aantal telefoons kapot gegaan en krijg je tegenwoordig ook USB laders bij andere apparaten.
Als fabrikanten dan echt zo begaan zijn met het milieu, dan maak je gezamenlijk één fantastische standaard die iedere fabrikant kan gebruiken.
Sterker nog de Europese commissie heeft geprobeerd dat te verplichten. Dat is gestrand omdat de fabrikanten vonden dat dat de innovatie in de weg zou zitten. Bijvoorbeeld snelladen ontwikkelen zou dan geen zin hebben als je geen blokje mee zou leveren.
Dus laten we eerlijk wezen, het weglaten van de lader gaat onder de streep gewoon een milieubesparing opleveren.
Waar baseer je dat op? Gros van de mensen bestellen hem gewoon via Aliexpress. Betalen minder belasting en er mag een extra pakketje toegevoegd worden bij de vracht van een vliegtuig :)
Iedereen praat elkaar hier maar na maar het is een bullshit argument
Argument wat je hier geeft is mijns inziens exact hetzelfde waar je andere mensen op de vingers tikt. Samsung verdient er nog steeds goed aan en de winkels zullen minder omzet draaien aangezien vele mensen niet van plan zijn om zoveel extra te betalen voor een lader. De bron is vele jaren werkervaring hebben in de retail. Als voorbeeld zag je dit ook terug komen bij de Nintendo 3ds (zijn nog tientallen andere voorbeelden)..

[Reactie gewijzigd door vali op 27 januari 2021 09:46]

Ik waag die besparing dus te betwijfelen. Maar zonder cijfers blijft het altijd een welles-nietes spelletje. Ik voel de urgentie ook niet om dit uit te zoeken puur omdat Samsung een beursgenoteerd megabedrijf is. Zo'n bedrijven doen echt niets puur vanuit filantropisch oogpunt. Het moet uiteindelijk gewoon meer geldelijk gewin opleveren.
Een la vol met laders? Heb jij dan ook al je oude telefoons nog?

Zodra ik een oude telefoon wegdoe c.q. weggeef, dan geef ik de bijbehorende lader mee.
Volledig akkoord met @Ram-G-maN.
Net het hebben van een SD card slot (t.e.m. de S20-serie dus) en de audiojack (t.e.m. de S10-serie) waren, naast wat ik de hoge kwaliteit van design en scherm vond, de redenen om voor Samsung te kiezen. Dat de prijzen niet bij de laagste waren/zijn, dat nam ik er bij.
Nu slopen ze net die functies er uit, maar houden ze de refresh rate tot 120 Hz . Die zal wel een nut hebben, maar voor velen zou een lagere max refresh rate hebben volstaan.

Alles samen vind ik de S21-serie dan ook te duur geworden voor wat er aangeboden wordt. Het lijkt er op dat ik m'n S10 zo lang mogelijk zal houden (en eventueel de batterij laten vervangen) zolang de software enigzins mee is. En nadien? No clue, want ik heb al even toestellen uit de Samsung S-serie, en ik zie nog niet meteen een waardige opvolger...

[ FYI, mijn use case is niet zo speciaal: gebruik voor messaging en wat social media (Whatsapp, Signal, emails, soms wat Instagram/Facebook), werk (emails, soms Teams) en als ik vlieg of met de auto rijd (pre-Corona was dat best vaak voor beiden) muziek luisteren (high quality download op SD card). ]
Aaah..batterij vervangen kan dus toch wel..??
Begin juni kan ik verlengen dus denk dat ik dit keer de S21 meteen in 1x aanschaf...hij zak dan wel in prijs zijn gezakt maar zat me af te vragen hoe ik met mijn huidige S10 ga doen.
De accu van mijn S8 is opzicht ook nog wel goed..maar denk dat ik de S10 toch iets vaker heb moeten laden.
Nu slopen ze net die functies er uit, maar houden ze de refresh rate tot 120 Hz . Die zal wel een nut hebben, maar voor velen zou een lagere max refresh rate hebben volstaan.
Dat jij het niet veel vindt toevoegen, wil niet zeggen dat niemand erop zit te wachten. Ik denk juist dat dit 1 van de dingen is die de toestellen een stuk fijner in gebruik maken. Scrollen werkt veel prettiger op de ogen. Ik denk dat we komend jaar nog wel schermen gaan zien met nog snellere refreshrates. 240hz zie ik nog wel verschijnen. En ja, daar heb je niet overal profijt van, dus adaptieve refreshrate is wel handig, maar zeker niet onmisbaar. Je merkt dat de nieuwe generatie consoles ook inzet op hogere refreshrates dan voorheen. Het is wel degelijk iets waar de markt naartoe beweegt.

Ik denk dat met de huidige opslaggroottes het ook een stuk minder uitmaakt om deze uit te breiden. Niet iedereen heeft FLAC audio, ik denk dat het merendeel gewoon blijft streamen. Dus dan maakt opslag al wat minder uit natuurlijk. En gezien de goedkopere toestellen dit nog wel bieden, is het misschien handiger om dan over te stappen naar die lijnen, die ook niet veel onderdoen voor deze toestellen imo, je loopt alleen iets van 2 generaties achter qua performance.
Toch jammer dat ze €0,30 hebben bespaard door het externe sdkaartje te verwijderen.
Wat ik vooral sterk vind: zo een dure telefoon, en er zit geen lader bij ...
En er een grote mond over hebben toen dat Apple dat deed...
Ben ik nou gek of kan je het eigenlijk niet maken om geen lader mee te leveren bij een telefoon met een adviesprijs van €899?

Je verkoopt een premium product, maar levert dan een onmisbaar accessoire niet mee. Dan ga je een paar euro bezuinigen op zo'n duur product.
Ik kom om in die dingen en laad met Qi, weer een oplader voor op de stapel ongebruikte laders is volstrekt nutteloos.
En voor mensen die geen USB-PD PPS lader hebben? Die kan met de meegeleverde USB-kabel niet laden, en de kabel van m'n S10 is op vele punten gescheurd na 2 jaar. Daarnaast kan je met de oude AFC(QC2.0) laders van Samsung met maximaal 15W laden op nieuwe telefoons.

Pas vanaf de Note 10+ werden 25W USB-PD PPS laders meegegeven.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 28 januari 2021 09:06]

Precies, maar voor de handigheid laten de meesten dit achterwege en vermelden dat niet.
Het is gewoon waardeloos en niks anders als extra marge.
Ik verkoop m'n oude toestel altijd door en daarbij ook de lader. Gebruik ook geen QI.

Maar wij zijn allebei natuurlijk N=1.
Ik kan er op zich mee leven maar de manier van Xiaomi is wat netter. Standaard geen lader geven maar wel de mogelijkheid bieden om er kosteloos één mee te bestellen.
Ben ik nou gek of kan je het eigenlijk niet maken om geen lader mee te leveren bij een telefoon met een adviesprijs van €899?
Als die daardoor 925 zou kosten niet, als die met lader alsnog 899 zou kosten wel.

Ik ga het ook missen want ik verkoop mijn oude telefoon altijd met alle spullen die er bij horen (dus de lader ook). Dus ik zou los een lader moeten kopen, afknapper dus...
Ik denk dat het ze een paar euro productiekosten scheelt. Maar als je tientallen miljoenen telefoons verkoopt, tikt dat wel aan.

Maar ze zullen dit wel hebben geanalyseerd en doorgerekend. Waarschijnlijk compenseert de extra winst per toestel die paar minder die ze verkopen aan mensen die dit een dealbreaker vinden.
Samsung foons kosten altijd x99 of x49...Zou dus eerder 949 euro kosten dan 925.
900 euro is sowieso idioot voor een telefoon. :)
Daar ben ik het wel mee eens. Vroeger kocht ik altijd flagships, tot Oneplus op de markt kwam. Nu al paar jaar Xiaomi, Realme en net een Poco aangeschaft.

Maar aan de andere kant zorgen dit soort dure telefoons wel voor nieuwe ontwikkelingen. Een Poco heeft 4 camera's omdat flagships de weg hebben geplaveid.
Ik vind het ook gek.

Op dit moment leeft mijn S8 nog (met duidelijk wat vertragingen, dus ik duik weer in de vergelijkingssites). Bij de upgrade naar een S21 zou ik dus ook een nieuw stekkertje moeten kopen.
Als je het over de Ultra hebt:

- Nieuwe 3x zoom lens wat een goede toevoeging is!
- Ultrawide camera kan nu worden gebruikt als de beste macro camera ooit in een telefoon
- Laser autofocus. Dit zorgt echt voor een flinke verbetering tegenover de s20 ultra
- Nieuwere versie van vingerafdrukscanner (stuk groter en sneller)
- Nieuwe SoC
- Betere batterijduur (the Exynos variant van dit jaar houdt het al langer vol dan de Snapdragon variant van vorig jaar. Dat belooft wat)
- Scherm is verbeterd met meer nits, dus beter leesbaar in zonlicht
- Ander design
- Kleiner scherm
- Kan eindelijk 120Hz op 1440p
- Snellere storage (van 3.0 naar 3.1)
- Nieuwere Wi-fi en Bluetooth standaarden
- Snel laden is weg gelaten
- Support voor stylus
- Nieuwe Gorilla Glass variant (Victus ipv 6)
- Geen microSD

Bij de gewone S21:
- Nieuwe Gorilla Glass variant (Victus ipv 6)
- Geen microSD
- Plastic achterkant
- 1080p ipv 1440p
- Vlakker scherm
- Nieuwere versie van vingerafdrukscanner (stuk groter en sneller)
- Nieuwe SoC
- Betere batterijduur (waarschijnlijk. Zelf nog geen testen gezien over deze varianten)
- Ander design

Al met al een prima iteratie. Er zijn smartphones waar minder veranderd/verbeterd bij een nieuw model. Natuurlijk is het niet super innovatief, maar gewoon een prima opvolger. Vooral bij de Ultra is het toestel nu gewoon écht goed. Voor mijn gevoel, en van bekende reviewers, zijn de meeste minpunten aangepakt waardoor het toestel op meer vlakken de beste is.
Ik vind het wel jammer dat de S20 nu echt een 'budget' model is. Een stuk minder geheugen dan de S20, geen glazen achterkant meer, minder goed scherm...

Het voordeel van de S-serie was juist dat je een redelijk compact toestel had met toch flagship specs.
Zeker mee eens! Maar ik denk dat Samsung gezien heeft wat voor succes de FE geworden is en hoe enthousiast mensen waren over de Pixel 5 en daar op ingespeeld heeft.
Was de FE zo'n succes dan? Ik vind het meer een soort S20 lite.. Ik zie ze hier eigenlijk nooit. De gewone wel.

Voordeel van de FE vond ik wel de kleuren, de S20 serie was zo lelijk met dat blauw, roze, grijs.. :-( Maar de minimale specs vond ik het geld niet waard.
Ik vind het wel ok dat laders enzo niet worden meegeleverd.
Zeker als bij het bestelproces de keuze voor een passende lader erbij bestellen een vinkje is.

Nu met het powerladen is het idd handig dat er 1 bij zit, maar als ik er al een heb dan hoef ik er niet nog 1.
Mijn la ligt nu vol met allemaal gelijke "oude" laders en dat is toch ook weer zonde.
Het kan ok zijn dat Samsung geen lader meer meelevert. Volgens eigen zeggen om het milieu te besparen, dat is ook ok.
Maar, door vervolgens de accu vast te lijmen, waardoor deze moeilijk is te verwijderen of te vervangen (https://nl.hardware.info/...olgens-opgedoken-teardown) voor degenen die langer met de telefoon willen doen dan de levensduur van de accu, vind ik weer hypycriet.
Dat is ook mijn gevoel, dat milieu op 1 staat is marketing praat (en vaak ook wettelijk verplicht).
Maar in ieder geval, om hem optioneel bestelbaar te maken geef je de klant in ieder geval nog zelf een keuze daarin.

De hele discussie over repareerbaarheid is een goede, we kunnen als klanten wel roepen dat we het willen.
Maar ook daar gebeurt denk ik niks tot er wettelijk regels voor komen.

Ik ben ook een beetje wat handig, dus ik zou soms graag zelf onderdelen bestellen om het zelf fixen.
Ben je je spullen ook niet weken kwijt.
Is er nog een reden geweest om die vast te lijmen? Het lijkt me dat ze dat niet zullen doen als daar geen reden toe is, dit maakt namelijk reparatie ook een stuk lastiger en ze zullen toch aardig wat toestellen teruggestuurd krijgen (ook al is je productieproces nog zo goed, er zijn altijd wel wat foutjes gemaakt).
Kijk de Samsung filmpjes van jerryrig maar. En luister vooral naar zijn (briljante) commentaar.
Knap af op de camera unit, deze doet toch een beetje pijn aan m'n ogen, zeker i.c.m. een hoesje geef ik de voorkeur aan een camera eiland zoals bij de S20 en iPhone 12 bijvoorbeeld. Maar smaken verschillen dus misschien vindt een ander het juist weer een mooi design...
De verschillen t.o.v. van de S20 zijn zo minimaal dat ik me afvraag hoe graag Samsung nog serieus mee wil doen in deze markt. Wat mij betreft zijn de concurrenten ineens een stuk interessanter geworden.
Mja ik vind het ook heel jammer dat het toestel niet meer in balans is als het op tafel ligt en je erop drukt. Aan de zijkant ziet er misschien mooi uit als je hem in je handen hebt, maar met thuiswerken ligt ie bij mij steeds vaker op tafel en als ie dan wiebelt is dat gewoon niet zo prettig. Je moet doordat het zo dik is ook meteen een heel dik hoesje kiezen om dat tegen te gaan, dus het is nog eens dubbelop irritant.

Ik snap niet helemaal waarom die dingen ineens weer zo dik moeten zijn, ik dacht dat we dit aardig onder controle hadden.

En waarom ze dan niet een extra toestel uitbrengen wat dan ook een grotere accu heeft, snap ik niet helemaal. Kun je er meteen sd-opslag aan toevoegen

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 januari 2021 10:16]

Het geheugen van de S21 is zelfs een stuk minder, helaas. Met bijvoorbeeld DeX is dat erg belangrijk. Daar is de kleine S21 geen serieuze kandidaat meer voor.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 januari 2021 11:46]

Zucht dat camerablok die zo uitsteekt. Maak dan toch die telefoon net wat dikker zodat die camera's er in passen. Als bonus kan je er dan een veel grotere accu insteken.
Dan neemt het gewicht wel flink toe, alsof je met een baksteen in je zak loopt. Plus hij wordt een stuk lomper en minder strak en de meeste mensen gebruiken toch wel een hoesje.
inderdaad, dat is toch een win-win.
Die paar gram kunnen er echt nog wel bij, en een hoesje kan nog steeds voor de liefhebbers.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True