Met de te verwachten stijging van de vraag zal de bereidheid om in de achtertuin tunnels te graven om op zoek te gaan naar kobalt en zo inkomsten te genereren, eerder toe- dan afnemen. Daarmee bestaat de vrees dat het aantal kobaltslachtoffers in de DRC verder zal stijgen. De economische realiteit in het land, dat ook rijk is aan grondstoffen als diamant, koper, goud en coltan, is simpelweg dat er vaak geen alternatieven zijn voor het gevaarlijke graaf- en hakwerk.

Het is een arm, onrustig en instabiel land, dat in het verleden voortdurend werd geteisterd door oorlogen en conflicten, en waar gewapende groepen nog altijd een factor van betekenis zijn. De overheid is ook zelden stabiel en effectief geweest, al zijn er op dat front positieve signalen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, riep de nieuwe regering en de internationale gemeenschap begin dit jaar op 'om de huidige kans te grijpen om het land uit de dodelijke cocktail van conflicten, mensenrechtenschendingen en chronische sociaal-economische problemen te tillen'. Ze benadrukte dat het land er voor het eerst sinds zijn onafhankelijkheid van België, 30 juni 1960, in is geslaagd een vreedzame politieke transitie te bewerkstelligen. Het land wordt nu bestuurd door een coalitie van voormalige oppositieleden en voormalige regeringspolitici, met president Tshisekedi aan het hoofd.
Volgens de VN is het hoopvol dat Joseph Kabila, die van 2001 tot 2019 de macht had in het land, heeft plaatsgemaakt voor deze nieuwe politieke samenwerking. Het is echter niet realistisch te verwachten dat er door toedoen van de politiek op korte termijn veel gaat veranderen op het vlak van de mensenrechten of de armoedesituatie. Dat maakt dat bij uitstek grote bedrijven met invloed en belangen in het land de verantwoordelijkheid moeten voelen om zoveel mogelijk te doen om de situatie te verbeteren, al was het maar omdat ze zelf flink profiteren van de kobaltmijnbouw. Eerder waren er al de nodige berichten dat sommigen bedrijven, zoals Volkswagen, Apple en Samsung, rechtstreeks met mijnen in de DRC hebben onderhandeld over de leveringszekerheid van kobalt. Misschien wordt het tijd om bij dergelijke onderhandelingen een iets groter deel van de winst die voortvloeit uit de verkoop van 1300 euro kostende mobieltjes, in te zetten voor een substantiële verbetering van de aan kobalt gerelateerde mensenrechtensituatie.