Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder en Arnoud Wokke

De iPad bestaat tien jaar

Over toen en nu

Tot slot

Laten we tot slot terugkijken op de review van de eerste iPad: wat voor verwachtingen hadden we van de Apple-tablet? Laten we een paar van de quotes erbij pakken. Zoals: "Het zou best kunnen dat de iPad het lot zal delen van de Nintendo Wii: een leuke gimmick, die bij veel kopers thuis stof ligt te happen." Veel iPads hebben inderdaad stof gehapt de afgelopen tien jaar. En net als de Wii zijn sommige mensen enthousiast doorgegaan met spelletjes spelen op dat ding.

Deze is wellicht voor veel mensen na tien jaar ook nog steeds waar: "Met geen enkel apparaat is het zo fijn om op de bank te zitten en te websurfen, door videolijsten te scrollen, door comics te bladeren of in- en uit te zoomen op plattegronden." Maar er zijn ook citaten die de tand des tijds niet hebben doorstaan, zoals deze: "Gameplaytechnisch is het interessant. Het draaien met de iPad is inventief en werkt goed, maar kan mij op langere termijn niet boeien. Dan houd je, vanuit een gamingperspectief gezien, matige hardware over die maar met moeite graphics kan ondersteunen die beter zijn dan de graphics van PSP-games." Inmiddels hebben mobiele games de handheldmarkt ernstig verzwakt.

De laatste zinnen uit de review deden een gooi naar de toekomst van de iPad. "Apples nieuwste uitvinding is misschien nog wel het beste te vergelijken met een enorme slagroomtaart. Het bezoek zal er steevast met een scheef oog naar kijken en iedereen prikt graag een vorkje mee - maar een serieuze maaltijd is het niet."

Die slagroomtaart is inmiddels behoorlijk uitgebreid, met een stylus, betere software voor multitasking, muisondersteuning, een aanklikbaar toetsenbord en bij de Pro-versie usb-c. Als je de claim van Jobs over het 'post-pc'-tijdperk erbij pakt, dan claimde hij in feite dat we allemaal slagroomtaart zouden gaan eten. Dat is geen waarheid geworden. In plaats daarvan probeert Apple zijn slagroomtaart langzaamaan om te vormen tot een serieuze maaltijd, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hem gaan verorberen.

Om af te sluiten met een voorspelling die we over tien jaar kunnen toetsen: de tablet heeft de afgelopen tien jaar veel niches gevuld en zal heus niet verdwijnen. Wat wellicht wel zal verdwijnen, is het verschil tussen de hardware en software van laptops en tablets. Dan kunnen we het verschil écht niet meer zien tussen een slagroomtaart en een serieuze maaltijd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (212)

Wijzig sortering
Wat wellicht wel zal verdwijnen, is het verschil tussen de hardware en software van laptops en tablets. Dan kunnen we het verschil écht niet meer zien tussen een slagroomtaart en een serieuze maaltijd.
Dit is een beetje een schot voor open doel. Kijk naar Windows 10 (budget) tablets van de afgelopen jaren. De software die daarop draait is hetzelfde als op notebooks, inclusief applicatie compatibiliteit. Klik er een toetsenbord aan en je hebt een pseudo-laptop qua form factor.

Zelf heb ik hier nog een Asus T100HA tablet liggen. Dit is een oude budget tablet met afneembaar toetsenbord, die enkel gebruikt wordt voor niet persoonlijke zaken. Het apparaat is bijna vijf jaar oud en draait de nieuwste Windows 10.

Het gebruik van dezelfde software is dus niet nieuw. Er zijn zelfs oudere voorbeelden van tablets die Windows 8(.1) draaien, dus nog ouder. Dit impliceert dat de ontwikkeling op softwaregebied van de iPad sinds de introductie lang heeft stil gestaan.

Apple was de eerste partij die een tablet uitbracht voor consumptie, en hun iPads doen dit vandaag de dag goed tot zeer goed. Voor productief gebruik werden ze ~7 jaar geleden ingehaald. Nu zijn ze bezig met een inhaalpoging.

Verder was Apple niet netjes in hun update beleid. De iPad 1 kreeg maar twee jaar ondersteuning. Vergelijk dit met de meeste Windows 8.1/10 tablets. Die krijgen zelfs na 7 jaar nog steeds updates (functioneel en security). Voor oude tablets die geen software update krijgen naar nieuwe Windows 10 versies door driverbeperkingen heeft Microsoft het update beleid aangepast zodat ze alsnog in ieder geval 10 jaar ondersteunde security updates krijgen.

De iPad 2 en 3 kregen vier jaar ondersteuning. De iPad 4 had 4,5 jaar ondersteuning. De Air en nieuwere varianten zitten nu op 6,5 jaar.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 januari 2020 06:59]

Met de ipad 2 kan je hedendaags echt niets meer, zelfs gewoon safari of chrome gebruiken lukt niet meer zonder dat het alle 30 sec eens crasht.
T.o.v mijn oude windows tablet die onder windows 8.1 draaide en nu op de laatste vesie van windows 10 draait kan nog alles zoals in het begin, Het is nooit een rap toestel geweest in de eerste plaats, maar het is er zelf op vooruitgegaan tov in het begin.
aankoopprijs ipad 2 +- 700€
aankoopprijs windows tablet +- 100€

[Reactie gewijzigd door ps22geert op 27 januari 2020 08:30]

De iPad 2 had bij introductie een vanaf prijs van 479 euro. Dus niet +/- 700. Snel is het geenszins tegenwoordig, maar het voldoet nog zeker en op de halve minuut crashen lijkt mij wat overdreven.

Ik vermoed dat je ook wat vrij met de aankoopprijs van je Windows tablet bent omgegaan. Het kan best dat je een 100 euro windows tablet hebt gekocht, maar dat zijn nagenoeg allemaal Acer/Lenovo/chinese meuk tablets met een Atom en 2GB ram en traag SD geheugen. Ik geloof geen seconde dat jij op de hardware "lekker" Windows 10 kunt draaien.

Of ik zit er naast en dan hoor ik graag welke supertablet van 100 euro er destijds op de markt is verschenen die nog steeds lekker mee kan. Maar voor nu sta ik wat sceptisch tegenover de claims die je maakt.
idd, waarom zouden mensen dan nog een PC kopen als die tablet met hetzelfde OS even snel is voor dagelijks gebruik en voor een prijs die meer dan 400 euro verschil is.
Als dit waar is dan zou de laptop markt al lang ingestort zijn.
Ik heb zelf met een windows tablet gewerkt en ik vond het alles behalve handig.
Persoonlijk vind ik te weinig games.
ik heb ooit een 2e hands ipad gekocht en ik heb nog nooit iets 'nuttigs' mee gedaan. alleen maar speelgoed maar dat kan ook nuttig zijn.
filmpjes kijken en games voor kinderen.

'waarom zouden mensen dan nog een PC kopen als die tablet met hetzelfde OS even snel is voor dagelijks gebruik en voor een prijs die meer dan 400 euro verschil is.'

wat is dagelijks gebruik? mijn dagelijks gebruik is ERP software en die heb je niet op ipad en veel excel. Die draaien goed op een laptop van 200 euro van marktplaats. hoezo prijsverschil?

[Reactie gewijzigd door llee op 28 januari 2020 18:15]

ik bedoel eerder, voor een word bestandje, een mail checken, foto's bekijken, niet gevorderde software die de gemiddelde consument niet nodig heeft. zo een dagelijkse dingen.

Ik heb het ook nergens over tweedehands computers hé.
Idd, als je het op jouw manier ziet is het de moeite om een computer te pakken via marktplaats.
Maar ik ken heel veel mensen die geen 2dehands computer, tablet, smartphone willen.
Vroeger gebruikten iPad wij vooral voor filmpjes maar tegenwoordig alleen maar op laptop en Android telefoons. Dat komt door AdBlocks op laptops en YouTube Vance op Android. Je wilt niks anders meer als YouTube zonder reclame gewend bent. Veel video kun je niet eens meer streamen naar Chrome cast daarom werkt laptop met kabel nog het beste
WoW, YouTube kanaal onder reclame lijkt me onlogisch.
Hoe doe je dat op laptops?
Met Adblock in chrome kun reclames blokkeren op YouTube. Met YouTube Vance blokkeer je ook reclames
Kende zelf Vance nog niet. lijkt inderdaad dat deze vrijwel alles aan reclame's ertussenuit filtert. Weet iemand toevallig of er ook een versie is die je net zoals Pi hole kunt gebruiken?
Vanaf die prijs maar ik had 1 van de duurste met 3G en de grootste opslag+ hoesje en extra verzekering. Tel nu eens en het kan zijn dat het meer was dan 700€
Ik heb mijn iPad 2 anders een prima tweede leven gegeven in de muur als Node-red domotica dashboard. Het werkt echt snel zat om een webpage-dashboard op het beeld te toveren.
https://community.athom.c...ng-with-homey-trough-mqtt
Was ik ook van plan. Helaas kan de browser van een oude iPad 2 of 4 echt heel weinig met de hedendaagse javascript libraries. En moderne browsers zijn er alleen voor latere iOs versies :?

Zeker de iPad 4 is nog heel mooi. Zou er graag een android of iets anders of zetten. Helaas ...
Mijn dochter (5) gebruikt mijn oude iPad 2, en voor haar voldoet hij eigenlijk nog helemaal prima.

Mijn persoonlijke ervaring is eigenlijk dat alles het goed (genoeg) doet, behalve surfen/browsen. Dit is effectief onwerkbaar. Maar zaken als Netflix/spelletjes doen het prima. Zelfs de accu is nog goed (genoeg) voor waar hij hier voor wordt gebruikt.
Hmmm, wij hebben recent een nieuwe iPad gekocht omdat onze iPad 2 geen software update meer kreeg en Netflix een nieuwere versie van iOS vereiste om nog te kunnen draaien.
Klopt, de App Store wil dat je de meest recente versie installeert. Maar als je in de App Store op je profiel drukt kan je je aankopen zien. Als je dan ooit vroeger Netflix geinstalleerd hebt met dat account kan je het ook zo weer installeren op een iOS versie die niet meer ondersteunt word. Zo heb ik dit toch een tijd geleden gedaan voor de 'oude' iPad van mijn dochter.
Dat is het karige als je de tablet opnieuw installeert. Als je je tablet intact laat met een oude software-versie van een programma werkt het vaak nog prima. Maar als je de tablet opnieuw installeert kan/mag je die oude versie niet meer uit de AppStore halen, en haalt hij domweg de nieuwste versie op, die meestal niet meer draait op de hardware. Daarom heb ik mijn oude tablet maar gejailbreakt en de oudere IPA-versies gedownload.
Ja, in ons geval bleek dat de Netflix-applicatie nog niet op die tablet stond. Volgens mij bestond Netflix nog niet in Nederland toen wij stopte deze te gebruiken.
Ja ik vind die tactiek een beetje flauw. Wat mij betreft laat Apple je gewoon de oude versie installeren. Dat je dan tegen API's aanloopt die niet meer werken met een oudere app ligt dan wel weer op de loer.
is dit niet bij ieder bedrijf, apps worden nu eenmaal zwaarder en hebben meer ram nodig en moeten snellere geladen worden.
Bij android zullen apps ook langzaam niet alle updates meer ondersteunen.
Android ondersteunt zelf niet eens telefoons van 3 jaar oud.
Windows gooit zelf hun OS voor tablets dicht heb ik gelezen.

o ja, je kan dus wel een icloud back-up nemen en daar kiezen van welke apps je wilt back-up wilt en welke niet
De oude iPad 2 en de 3 (eerste retina) in de wagen 'gemonteeerd'. Doen het perfect met Netflix (downloads en 3-4G) en spelletjes. Surfen en browsen loopt nog lekker opde 3, maar met de 2 is het nu onwerkbaar geworden.
Hier ook nog steeds een iPad 2 in gebruik, ook door de kleintjes. Heb hem ooit niet verder geüpgrade dan 7.1.2 en dat is een goede keuze gebleken. Veel simpele spelletjes doen het ook nog steeds, net als Netflix, Youtube, Ziggo’s oude Horizon Go en Facetime. De accu is juist zelfs nog in veel betere staat dan die van een veel nieuwere iPad Air (2013).

Browsen is minder fijn, maar functioneert grotendeels nog wel, zo lang je het maar bij één tabblad houdt. Het is in ieder geval voor mij onzin om het apparaat weg te doen, het kan nog zoveel, ik moet er alleen op letten dat ik de juiste voedingskabel meeneem wanneer hij mee op reis gaat.

Ik heb zelfs pas nog een nieuwe hoes gekocht via Aliexpress, kan ie de komende jaren er weer tegenaan.
Dat is misschien nog wel de grootste ergernis. Een technisch perfect werkend apparaat weg moeten doen Omdat de software stuk is.

Mijn 2010 dell met Ubuntu 18.04 is nog dagelijks productief al is hij op papier langzamer dan de ipad2
Groot gelijk, ik verwacht geen mirakels van een oud toestel zoals de ipad2 , maar gewoon surfen, of een foto bekijken is al een groot probleem geworden.
Ze noemen dat bij apple planed obsolescence.
kennelijk is jouw ipad 2 gewoon defect. Mijn ipad 2 doet het nog gewoon zonder crashes o.i.d. De batterij is nog redelijk, terwijl ik hem toch enorm intensief heb gebruikt. Bij mij dus helemaal niets te merken van ‘planned obsolescence’. Ik gebruik inmiddels al een aantal jaar de Air2, maar af en toe pak ik die oude ipad 2 nog even. In vergelijking met de Air2 is hij uiteraard wat langzamer en ik heb er ook geen laatste versies van zware programma’s opgezet, die vragen meer werkgeheugen dan de ipad2 heeft. Met de software van ‘toen’ werkt hij nog prima.
Same, ik heb alleen mijne weggegeven. Maar altijd als ik over de vloer kom wordt dat ding nog dagelijks met plezier gebruikt. Ik zie ook veel kleine kinderen met een oude ipad op Youtube zitten. Met zo'n mooie aliexpress mega valbescherming er omheen.

Maar goed, mensen mogen echter graag klagen. Ook al ging het ding langer mee dan iedere android telefoon..
Oh ja, "planned obsolescence" terwijl ik met een 5 jaar oude iPhone loop die nog geüpdate wordt :P
Gebruik hem nog met plezier. Ga een nieuwe halen (jup, iPhone - goede ervaring mee) zodra ik deze kapot laat vallen (al jaren geen hoesje) of hij vulnerable wordt.
Mijn iPad 2 wordt ook nog dagelijks gebruikt.
Al eens geprobeerd om een nieuwe image te flashen?
Door de shift knop ingedrukt te houden bij het herstellen in itunes, kan je handmatig een nieuwe image inladen.

Zo heb ik bij mij de software issue's van de ipad 2 kunnen oplossen.
(Apple wilt ivm efficiëntie soms bepaalde os onderdelen niet inladen met een automatische herstel, door handmatig een nieuwe image te downloaden forceer je de ipad om alles opnieuw in te laden)

Ik had dezelfde problemen als jij, nu draait alles weer goed (al blijft het een ipad 2 qua snelheid)
Leg me eens uit hoe ze die crashes in Safari gepland hebben. En waarom heeft die Dell Linux nodig om nog te kunnen functioneren? Dat heeft Dell toch ook niet zelf bepaald. Waarom dan bij Apple wel over planned obsolescence spreken maar bij Dell niet?

[Reactie gewijzigd door Ulas op 27 januari 2020 13:26]

Omdat je bij die Dell er nog Linux op kan zetten en bij die iPad niet. Is geen mogelijkheid voorzien om een ander OS te installeren ook geen planned obselescence?
Maar Dell heeft Linux niet gemaakt. Als er ook zoiets zou bestaan voor de hardware van een iPad, dan had ook gekund. Verder onzin natuurlijk dat Apple bewust Safari heeft gesloopt. Ze hebben het gewoon niet ge-update naar de nieuwe web standaarden, net zoals Dell geen nieuwe drivers meer levert. Absoluut geen planned obsolescence dus. Toevallig dat hobbyisten voor het ene ding wel een OS hebben ontwikkeld en voor het andere niet.
Je kan geen ander OS installeren op een iPad volgens mij, dit staat Apple niet toe. Jailbreaken zou eventueel nog kunnen.
Dell heeft Windows ook niet gemaakt toch?
Apple heeft gewoon de software support gestopt waardoor sommige standaard apps zoals Safari niet lekker meer draaien omdat er in de afgelopen jaren zoveel veranderd is op web-niveau.
Nu kan jij niet zeggen weet je wat Apple iOS kan mij gestolen worden en installeer OS Y op mijn tablet en kan doen en laten wat ik wil.

Dell aan de andere kant zal niet meer voor een laptop uit 2010 driver support leveren, echter kan je zelf kiezen een ander OS installeren die gewoon nog ontwikkeld wordt. Hierdoor staat Dell je niet in de weg om je product zolang mogelijk te gebruiken zonder problemen. Waardoor er geen planned obsolescence is. Volgens mij al zal het alles behalve snel zijn zal het hoog waarschijnlijk ook wel lukken om Win 10 te installeren op dat ding. Windows 10 is net als Linux gewoon in development.
Zwevende overbodigheid? :)
Ik denk dat Ipad 1 met zijn gewicht toch echt wel moeite heeft om te blijven zweven....
Ik gebruik nog altijd mijn oude ipad om te lezen, te surfen en mijn e-mail bij te werken. Filmpjes kijken op YouTube en facetimen, wat anders niet wil, is ook zelden een probleem. Zelfs de accuduur is nog ruim in orde en het enige wat in de loop van de tijd vernieuwd is, is de hoes er omheen en het laadsnoertje. Elke nieuwe iPad die de afgelopen jaren op de markt kwam bekeken, maar de conclusie is altijd dezelfde dat dit wel komt als ie echt aan zijn eindje is. Dan komt er weer een echte iPad, dat terwijl ik de rest van die I-dingen slecht pruim....
Vaak is het geïnstalleerde ram gewoon van ondermaatse hoeveelheid. Een gemiddelde responsive-website van tegenwoordig is ook vele malen zwaarder dan in 2010 gebruikelijk was. Wat ik vooral vervelend vind is dat je nog lastig een oude versie van een bepaalde App kan installeren. Alleen als je de iPad intact laat zoals hij was, zullen de apps ongeüpdatet blijven werken. Maar als je hem opnieuw inricht kan je niet altijd terug naar oude apps, en wordt je geacht een nieuwere tablet te kopen.
Leuk; maar Windows 10 draait nog best aardig op 2-4gb RAM. Moet met een beperkt OS als iPad OS al helemaal makkelijk kunnen lijkt me.
Had ik die ervaring ook maar. Mijn 8 jaar oude Windows 7 laptop heeft het toch megazwaar met Windows 10. En dat met 8 GB ram en een 2 ghz i5 dual core. Gelukkig bestaat er nog zoiets als Debian.
Dat vind ik toch knap aangezien m'n core2duo sneller werkt met 10 dan 7...
Dat is 8-16x zoveel als de iPad 1. Een beetje een non-vergelijking. Probeer Windows 7 of 10 maar eens goed te draaien op 512MB of 1GB ram, waar veel van die Windows tablets en netbooks mee werden uitgerust. Niet vooruit te branden. een browser voor tablet die alle reguliere websites moet renderen is ook niet noodzakelijkerwijs veel lichter dan een desktop-variant.
De meeste van die tablets hadden toch echt al 2GB RAM. Heb er zelf nog zo eentje defect liggen, de Dell Venue 5130. Da’s zo’n quadcore Atom met (en dat is de grootste bottleneck) EMMC en 2GB RAM. Nu gebruik ik een Venue 7140 die gewoon een M.2 SATA SSD gebruikt en die zou ik zelfs als best vlot bestempelen. Met dus 4GB RAM en een beduidend vlottere Core-M.

1GB RAM is voor Windows toch al uit de tijd van Vista Basic (Eee PC’s en zo). De tablets van de Windows 8(.1) generatie of later hebben meestal 2GB of meer.

Da’s inderdaad beduidend meer dan de eerste generaties iPad (eigenlijk was dat een iPod touch met een groot scherm), maar de latere iPads met meer RAM komen qua ondersteuning ook niet in de buurt van de Windows tablets. En dat terwijl de hoeveelheid hardware die Apple moet ondersteunen toch al zo beperkt is.
Je vergelijkt een tablet van 500 euro uit 2014 met mijn voorbeeld uit 2010 van de iPad 1 met 256MB? Volgens mij gaat er iets fout in je vergelijking.

Niet-zakelijke alternatieven die veelal gebruikt werden, en die je beter kan vergelijken: de Asus EEE netbook series, de Transformer T300 series. Allemaal laptop/tablets in het consumer-segment die fabrieks-af met krappe ram-hoeveelheid (en vaak ook met amper bruikbare 32GB opslag) voor Windows werden geleverd.
Ik had bij je eerste reactie in ieder geval niet in de gaten dat het je om de allereerste iPad ging, en verder ging dit draadje over de ondersteuning en bruikbaarheid van de gehele serie, niet alleen de allereerste.
Maar bijvoorbeeld de 5130 is uit 2013, net iets ouder dan de iPad Air (1). Da’s toch wel een redelijk vergelijk? Die wordt ook niet meer ondersteund trouwens, terwijl die tot 2016 in de schappen lag. Voor eveneens 500 euro.
Dan lijkt me dat de ondersteuning toch net wel een stapje beter mag, zeker als je ‘m tot in 2016 hebt kunnen kopen.
Klopt, maar de iPad 2 bijvoorbeeld heeft maar 512mb RAM. Dat is anno nu, zoals MsG al aangeeft, met de huidige websites bijna niet te doen. Tien jaar geleden waren websites (en apps, games, etc.) vele malen lichter.
Ik had exact hetzelfde met de iPad 3.
Leuk al die updates maar met elke update werd de iPad trager totdat deze niet meer te gebruiken was. Traag met de meest eenvoudige dingen. Wat een ergernis. Steeds maar weer terug naar fabrieksinstellingen...
Ik heb mijn iPad 1 (gekocht op dag 1), op mijn Crosstrainer gemonteerd, en werkt nog prima, filmpjes kijken en browsen terwijl ik loop :)
Vaak is een gehele herinstallatie goed, en dan loopt alles soepeler.
Met de ipad 2 kan je hedendaags echt niets meer, zelfs gewoon safari of chrome gebruiken lukt niet meer zonder dat het alle 30 sec eens crasht.
Ik speel op mijn iPad 2 Clash of Clans, kijk via de Ziggo App televisie en Netflix kijken lukt ook nog prima! Dagelijks ligt hij al jaren 's nachts aan de oplader en de batterij is nog bizar goed. Browsen is niet meer zijn sterkste kant maar af en toe Tweakers lezen lukt nog prima.
Onze iPad 2 werkt nog prima voor browsen (hetgeen traag).
Met de ipad 2 kan je hedendaags echt niets meer, zelfs gewoon safari of chrome gebruiken lukt niet meer zonder dat het alle 30 sec eens crasht.
Ik vrees dat het ook gewoon exemplarisch is; ik heb onlangs 2 originele mini's aangeschaft via MP. Beiden ongeveer even oud. De 1e die ik kreeg gedraagt zich zoals jij beschrijft en is alleen bruikbaar omdat ik één applicatie ermee lock (t.b.v. bediening HA).
De 2e draait eigenlijk gewoon prima, en is op de beperkingen van iOS9 na nog prima bruikbaar.
Het kan nog mooier (lees: triester): een ipad air 2 die niet naar ipados 13 wil updaten (kreeg een netwerkfout). Vele pogingen en fora bezoekjes later applecare benaderd. Weer het hele circus doorlopen wat ik al gedaan had, niets werkt. Door applecare geadviseerd om de ipad terug naar fabrieksinstellingen te zetten. Nu start de ipad helemaal niet meer op (blijft bij activeren hangen met een, je raad het al, netwerkfout). Een ipad die 4 jaar en 9 maanden probleemloos werkte nu onbruikbaar geworden. Applecare claimt dat dit komt door een hardware fout (die er altijd al ingezeten heeft?) en wilt mij niet verder helpen, verwijst me naar de verkoper. Daar heb ik hemel en aarde moeten bewegen om een béétje service te krijgen (ze hebben nu de ipad voor reparatie aangenomen). Bij mij in ieder geval nooit meer een apple in huis. Mooie producten als het werkt. Maar ondersteuning en service is diep bedroevend.
Apple kan er vrij weinig aan doen dat de verkoper je niet adequaat helpt natuurlijk. De verkoper is de partij die aansprakelijk is voor garantiekwesties, niet Apple. Je moet de verkoper er dus op afrekenen als ze moeilijk doen.
Dank voor de terugkoppeling. Verkoper deed dus héél erg moeilijk over het feit dat de garantie verlopen is. Ondanks een geschreven verklaring van Apple dat het defect waarschijnlijk al af fabriek "geleverd" is. Pas na het inschakelen van juridische ondersteuning kwam de klantenservice met moeite op gang. Echter heb ik ervaring met Microsoft (flicker-gate op een Surface Pro) en daar had ik, na een gesprek van bij elkaar nog geen uur met Microsoft support, binnen enkele dagen een nieuwe Surface. Bij applecare moest ik eerst door allemaal hoepels bij eerstelijns support, daarna nog allemaal vragen van een senior en hebben zelfs ingenieurs uit de VS mijn logs zitten analyseren. Kortom: heel veel moeite in gestoken (kudo's voor applecare) maar om dan vervolgens te horen dat je maar een nieuwe moet kopen (of maar bij de verkoper moet proberen) vind ik... raar... Ik vergelijk het met een auto die ik naar een garage breng voor een update van m'n navigatie. Vervolgens kom ik de auto halen en zegt de garage: "sorrie meneer, door de update start de auto niet meer - hier hebt u 'm terug en zoek het maar uit bij de verkoper van de auto." Volgens mij is de garage dan gewoon verantwoordelijk voor haar handelen en is er dus meer sprake van aansprakelijkheid dan van garantie.
Grappig. Bij het iOS 14-artikel allemaal mensen die lovend zijn over hoe de iPad 2 nog prima werkt, en hier precies het tegenovergestelde.
Misschien bedoelen ze de iPad Mini 2, die inderdaad nog prima werkt (op 12.4.4).

[Reactie gewijzigd door oja op 27 januari 2020 17:18]

Goed gezien. Beetje standaard bij Tweakers.
Dat is niet waar. Ik heb nog steeds een oude iPad 2 die ik gewoon kan gebruiken voor Netflix. Daarnaast gebruik ik hem vooral met iSailor als navigatie-apparaat op mijn zeilboot.
Ik heb een ipad 1 waarop je gewoon kan browsen en zelfs nog spelletjes kan spellen. Ik gebruik hem vooral als scherm voor mijn IP camera's.
Da's knap. Met mijn oude iPad 4 kan ik nog prima een hoop dingen doen. Browsen, filmpjes kijken, geen probleem.
Maar inderdaad, hij is inmiddels wel wat traag. Rome Total War kan ik er niet op spelen. Maar dat kan wel op de vervanger: de iPad Pro 2018 (vorig jaar kunnen kopen want toen lekker goedkoop). Dat ik een dergelijke RTS game op iets anders dan een pc zou spelen had ik 10 jaar terug nooit voor mogelijk gehouden.

Edit: ik moet leren lezen. Dacht dat je de iPad AIR 2 bedoelde. De iPad 2 is natuurlijk al een stukje ouder. ;-)

[Reactie gewijzigd door Jw_vdB op 28 januari 2020 00:23]

Ik heb hier nog een iPad 2 en een eerste mini liggen (wat feitelijk een 2 is met klein scherm). Ik geef toe, heel snel is het niet, maar het werkt nog redelijk! Mijn vrouw en kinderen maken er nog dagelijks gebruik van.

[Reactie gewijzigd door marsian op 28 januari 2020 07:19]

Mijn kinderen maken anders nog volop gebruik van een iPad 2 en 1e generatie iPad mini voor Netflix, Youtube en het spelen van spelletjes. :-)

Ze kijken om één of andere reden zelfs liever Netflix op de iPad dan op de TV. 8)7
Eh gebruik hem al jaren (geen idee hoe oud dat ding inmiddels is) elke dag. Batterij is nog verassend goed.
Je moet gewoon alles services, locatie zooi etc uitzetten en prima te gebruiken.
Wel nu elke dag een melding bij youtube dat ik kan updaten.

En ja veel dingen zijn niet meer up te daten maar volgens mij kan de ipad2 niet kapot ofzo.
ja de baterij gaat nog heel lang mee in standby
swat ik gebruik het gewoon niet meer die crashes van safari zijn niet te doen.
jammer je zou denken dat simpele taken als web browsen toch niet zo zwaar zijn.
Inderdaad, de Surface Pro 1 uit 2013 werkt ook nog nagenoeg identiek aan de allernieuwste, en niet eens zo heel veel trager. Alleen is die enorm zwaar voor op de bank. Wat dat betreft is het nog steeds jammer dat Apple geen tablet mod van OS X wist te maken, en zie je eigenlijk hoe idioot het OS update-beleid bij Apple is met 1 versie per jaar. Voor telefoons werkt het daarentegen wel weer vrij aardig, die zijn redelijk lang te updaten in vergelijking tot het nog veel ergere Android.
Ook heeft de Windows tablet geprofiteerd van de luie-krent jaren van Intel, die tussen 2012 en 2017 na de 22nm Ivy Bridge niks noemenswaardigs uitbrachten qua processor. Een i5 was in 2013 eigenlijk te lomp voor een tablet, maar ze moesten die er wel instoppen dus is de SFP1 best krachtig, ook vandaag nog. En nu in 2020 is een i5 maar marginaal sneller maar inmiddels wel van het formaat dat in de eerste iPad zat waardoor een volwaardige Windows tablet nu ook redelijk hanteerbaar is.
Kijk het verschil tussen iOS 12 en 13, en android 9 en 10. Beide bedrijven plakken er een extra nummertje bij, maar er is vrijwel niets anders. iOS 13 bracht dark mode en ongelooflijk veel bugs en andere problemen, die daarna met wekelijkse updates moesten worden opgelost, android 10 bracht dark mode en jankende mensen die boos zijn dat ze de update niet of te laat krijgen. Zelf ging ik van android 9 naar 10, en mijn telefoon kende al een darkmode op android 9, dus ik had echt het idee dat er niets veranderd was. Sure, er is vast iets verbeterd under the hood, maar in dagelijks gebruik merk ik werkelijk niets van een verschil tussen 9 en 10. Voor de niet buigbare telefoon is zowel iOS als Android uitontwikkeld.
Voor de niet buigbare telefoon is zowel iOS als Android uitontwikkeld
Volgens mij is het onderwerp tablets en niet smartphones.

Tablets leunen qua form factor dichter tegen notebooks aan. Plak er een toetsenbord aan en gebruik een desktop besturingssysteem, en je hebt iets dat voor een gewone consument een stuk prettiger werkt om wat productief te zijn.
Je beschrijft nu een Surface en direct het probleem van de markt. Een gewone consument wil niet productief zijn, een gewone consument gebruikt pc/laptop/tablet/gsm voor kattenfilmpjes, foto's via feesboek, Netflix, e-mail en lichte games. Echt iedereen heeft internet en toch moet je in een dienstverlenende functie dagelijks de meest eenvoudige zaken honderd keer uitleggen aan die gewone consument omdat ze er geen reet nuttigs mee doen. Voor het dagelijkse hap slik weg entertainment zijn iOS en Android prima geschikt.
Je beschrijft nu een Surface en direct het probleem van de markt. Een gewone consument wil niet productief zijn, een gewone consument gebruikt pc/laptop/tablet/gsm voor kattenfilmpjes, foto's via feesboek, Netflix, e-mail en lichte games.
Waar Windows 10 (bijvoorbeeld op een Surface) ook in voorziet. Het 'probleem' dat je omschrijft is hetzelfde probleem als de 3,5mm aansluiting op smartphones: het is geen probleem. Het gebruik van Bluetooth of een bedrade headset hoeft geen expliciete, exclusieve keuze te zijn.
Voor het dagelijkse hap slik weg entertainment zijn iOS en Android prima geschikt.
En toch stapt Apple af van iOS voor tablets. Kennelijk is er dus wel een vraag naar meer. Dat hoeft niet vanuit het hele klantenbestand te komen. Wel of niet productief zijn is met hedendaagse hardware geen expliciete en exclusieve keuze meer. Alleen de software moet nog meekomen. Voor Windows is dat nu al wat jaar zo (zeker met Windows 10). Android en iOS lopen achter.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2020 07:25]

Als ik mijn Windows tablet aan m'n kinderen geef is er grote kans dat er aan het eind dingen weg zijn of op de verkeerde plaats staan. Ding kan te veel en is relatief complex. Probeer de kinderen maar een Bluetooth headset te laten installeren... Windows heeft het duidelijk niet gered als opdebanktablet
Je kunt dat vrij simpel beperken. Desktop icoontjes kun je vast zetten via group policies, op Windows Home kan je als admin op de user desktopmap ook de rechten overnemen en je useraccount van je kinderen alleen leesrechten geven. Het vast zetten van volgorde is ook vrij simpel met een rechtermuisklikje op je bureaublad geregeld. Voor het start menu is er een registry edit om die tegels te locken.

Bluetooth headset installeren? Open het notificatiemenu en klik op apparaten aansluiten.
Ik wil de mensen niet de kost geven die naar jouw post kijken of je Chinees praat. Ik zou er wel uitkomen, maar voor de gemiddelde gebruiker zijn het beperken van die rechten of vast indelen van bureaublad al hogere wiskunde.
Bij zowel Android als iOS zijn veel eenvoudigere "kids stand" apps te krijgen om zoiets voor elkaar te krijgen.
Bij Windows 10 zit die "kids stand" van Samsung ingebouwd in Windows. Bij Android zelf ontbreekt dit in zijn geheel.

Zou mooi zijn als Windows 10 dezelfde kids corner krijgt als dat Windows Phone dat had. Dan is het een stuk makkelijker.
Ik geloof dat alle zaken die je net noemt geschikt zijn voor de gewone gebuiker :?

Daarnaast is het me altijd opgevallen dat de touch op een surface of samsung tablet nooit zo responsive en logisch voelde als een ipad/android apparaat. Niet onlogisch als je bedenkt dat de laatste twee apparaten met touch in het hoofd ontworpen zijn.
Je slaat de spijker op z’n kop! Ik gebruik de iPad voornamelijk voor browsen op de bank, guide bij spellen naast me op de bank en lekker handig voor op vakantie met Netflix en zo.

Als ik de behoefte voel om productief te zijn dan ga ik wel werken op mijn laptop of desktop. Een groter scherm is wel wat fijner.
Juist voor productief zijn maakt OS en leeftijd apparaat imo geen bal uit, paar werkvelden uitgezonderd zoals video bewerking. Ik gebruik dagelijks software van 2000-2010, zonder enig probleem. Voor browsen daarentegen moet je bij de tijd zijn. Browser van 3 jaar oud bakt er al niks meer van. Zit je dan met je device met 3 jaar ondersteuning....
Nee, Android 10 bracht geen ander gebarensysteem met zich mee, dat is nog exact hetzelfde als op 9... [/sarcasme]
Dat kan, maar dat is dan een aanpassing van Sony want op stock Android 10 is het ingrijpend veranderd.
Wat dat betreft is het nog steeds jammer dat Apple geen tablet mod van OS X wist te maken, en zie je eigenlijk hoe idioot het OS update-beleid bij Apple is met 1 versie per jaar.
Die mod is er, en heet op dit moment iPadOS. En 1 update per jaar is niet helemaal juist; ze brengen elk jaar een nieuwe versie uit en updates wanneer succesvol die door de testfase heen zijn. Microsoft doet nu ook aan 1 nieuwe versie per jaar.

Wil je elke maand een nieuwe versie?
Mijn Surface Pro 3 werkt ook nog perfect. Waar ik in het verleden na 2-3 jaar wel echt een achteruitgang merkte in dit soort apparaten. Heb ik dat nu totaal niet. Ben er erg tevreden over.
De prestatie verschillen tussen de verschillende iPad generaties (en ook de iPhones uit die periode) waren toen ook veel groter dan nu. Dat was een andere reden dat de ondersteuning veel korter was.
Apple wilde elke iPad probleemloos maken met snelle respons.

Ter vergelijking (en als repons op iemand anders hier) ik heb ook thuis nog een asus T100A liggen. Ja de tablet ondersteunt windows 10. Maar is nu een stuk langzamer. Daarom heb ik dit weekend xubuntu erop gezet. De respons is nu een stuk beter.
Het gaat allemaal om hoe je het ervaart.

[Reactie gewijzigd door Trunksmd op 27 januari 2020 08:33]

Het apparaat is bijna vijf jaar oud en draait de nieuwste Windows 10.

Het gebruik van dezelfde software is dus niet nieuw. Er zijn zelfs oudere voorbeelden van tablets die Windows 8(.1) draaien, dus nog ouder. Dit impliceert dat de ontwikkeling op softwaregebied van de iPad sinds de introductie lang heeft stil gestaan.
Er waren al tablets die een volle versie van Windows (XP) draaide ver voordat er ooit een iPad op de horizon verscheen. De bruikbaarheid van die krengen was echter verre van optimaal, dat is wat Apple veranderde met de iPhone en de iPad, bruikbaarheid voor een 'betaalbare' prijs. De Windows tablets waar ik het over het waren 3k+, €499 voor toen het instapmodel iPad was een enorme prijsbreker.

Zelfs de huidige Windows tablets zoals de Surface Pro (7) zitten nog heel erg in de knoei met koeling en hebben nog steeds irritante fans en throtheling als je er iets teveel mee doet. Het wordt wel steeds beter, maar nog niet op het niveau van de iPad.

Juist de ontwikkeling van de hardware en de bijhorende software is relatief snel gegaan, als ik kijk naar de power van de originele iPad, de eerste iPad Air en de huidige modellen dan zijn dat geen kleine stapjes geweest qua power en functionaliteit. Ik kon bv. vroeger op de originele iPad een hoop beeldmateriaal niet afspelen ivm codering, datzelfde issue speelde toen natuurlijk op PCs (GPU acceleratie was vaak nodig en niet beschikbaar).

Imho is juist de ontwikkeling van x86 devices als tablets enorm achter gebleven. Zeker de eerdere itteraties van bv. de Surface Pro waren behoorlijk 'flawed' qua functionaliteit (en dan voornamelijk onder de moterkap). Zelfs met de Surface Pro 4 en W10 een lang traject in moeten gaan met MS voordat we het konden uitrollen bij meerdere klanten...
Zelfs de huidige Windows tablets zoals de Surface Pro (7) zitten nog heel erg in de knoei met koeling en hebben nog steeds irritante fans en throtheling als je er iets teveel mee doet. Het wordt wel steeds beter, maar nog niet op het niveau van de iPad.
Nuance: er zijn ook Windows 10 tablets die passief gekoeld zijn, zoals de genoemde T100HA. Die werkt (na 4,5 jaar) nog steeds goed voor browsen, (volledige) Office (2019), media (zoals Netflix), etc.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2020 12:29]

Hangt er van af wat je juist bedoelt met x86 tablets. Ik heb zo'n Chinese tablet met Atom CPU die best goed werkt, en nog steeds na bijna 5jaar. Heeft dual-boot Android en Windows 8.1. Windows heb ik eigenlijk maar 3x opgestart. Maar op zich werkte alles wel goed. Beetje traag op zo'n Atom, maar toch.
Op veel oude windows 10 laptops kan je vaak ook nog Linux flashen.

jammer genoeg met je die dan wel gebruiken als een netbook/notebook, met keyboard.
omdat je vaak de touchscreen drivers verliest.

en voor windows 10 laptops blijf je nog veel langer updates behouden. alhoewel windows 10 vaak wel trager gaat draaien dan eerst.
In tegenstelling tot wat dit artikel beweert kwam de eerste iPad uit met iPhone OS 3.2, niet met iOS 4 (dat was de iPad 2). Het was veruit de korste ondersteuningsperiode ooit voor een iPad, maar 2,5 jaar was indertijd voor een tablet al lang.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 27 januari 2020 06:59]

Verrek, dat is ook zo. Thanks, gefixt :)
Ook staat er in de tabel van de originele iPad (2010) een USB 2.0 aansluiting, maar zij had natuurlijk de 30-pins connector als aansluiting.
Je haalt de fysieke connector en usb-versie door elkaar, dat zijn twee verschillende dingen ;) Zo kan usb-c bijvoorbeeld ook usb 2.0, 3.0 of 3.1 zijn.
Ah, ik las "aansluiting" als connector, omdat de iPad een Lighting (Air) en USB-C poort heeft (Pro). 8)7
Dat is ondertussen wel beter geworden gelukkig, nu draait de iPad Air 2 uit 2014 nog de laatste iOS :)
Inderdaad ik was een van de eerste. Ik heb nog steeds een vieze smaak in mijn mond wat apple toen flikte. Ik had hem slechts 2 jaar, 700 euro voor betaald.

Nog erger vond ik dat ik mijn oude apps waarvoor ik destijds flink betaald had. Niet meer kon instaleren na een factory reset. Aangezien de apps een nieuwere versie hadden en de oude versies kun je dan simpelweg niet meer doenloaden.

Ik eiste mijn geld terug voor de oude apps die ik niet meer kon instaleren aangezien ik daar per app geen backup van kon/mag maken. Ik heb toen zelfs telefonisch nog contact gehad met een manager uit dublin. Om het voor elkaar te krijgen. Die gaf uiteindelijk toe en wilde mij afschepen met een waardebon van 25 euro om films te huren in itunes. Mijn apps waren 250 euro!

Ik heb toen de hoorn er maar opgegooid. Apple premium prijzen, bagger service!
Ik heb diverse senioren en andere niet-tech-savvy gebruikers les gegeven en een tablet/smartphone is vele malen logischer dan een regulier computer-systeem. Interfaces en bediening worden vele malen meer afgedwongen in werking dan bij een regulier desktop-programma. Hierdoor is werking en bediening vele malen consistenter. Wat dat betreft zie je met de desktop-api's ook wel een evoluering van de mobiele platformen naar desktop toe. Waar je met de Win32-api zomaar bij van alles kan, moet je met een UWP app veel meer toestemming vragen om bijvoorbeeld de camera te gebruiken, of iets als locatie. Een goede ontwikkeling.

Zelf zag ik wel meteen potentie in het apparaat, maar ik had wel verwacht dat het meer een rijkeluisdingetje bleef. De prijzen zijn later ook wel gedaald, maar waar je bij de smartphones prima alternatieven voor een iPhone hebt, is er qua tablets veel minder goed alternatief voor de iPad. Mensen die een tablet zoeken raad ik meestal dan ook gewoon een iPad aan. Ook zie je bij de AppStore duidelijker of een app geoptimaliseerd is voor de tablet dan ik bij De Play Store kan zien.
100% mee eens. Ik kan mijn moeder zorgeloos een iPad geven met als instructie: als je het niet meer weet, druk op de home knop. Windows krijg je haar niet meer uitgelegd. Enorme puinhoop, verwarrend, onlogisch en structureel onveilig.

Ik verbaas me dus altijd over die drang of klacht dat een iPad meer zoals een Windows laptop zou moeten zijn. Nee, dat moet het juist niet zijn. Het is touch-first, mobiel, eenvoudig en efficient. Lekker zo laten.
Voor de leek vind ik het inderdaad wel duidelijker, maar persoonlijk vind ik een normale desktop omgeving vele malen effectiever en sneller werken dan een touchscreen.

En met de hoeveelheid waarop we tegenwoordig met apparaten werken, is een beetje leercurve geen zware investering wat mij betreft.
Heb hier, naar volle tevredenheid, nog altijd twee iPad 1's draaien (voor de kinderen) op iOS 5.3, meen ik. Ze doen het nog prima voor Netflix en een berg spelletjes. Nooit een accu of scherm vervangen en dat vind ik na tien jaar intensief gebruik een hele prestatie van Apple. M'n Samsung- en Lenovo-tablets lopen al na twee jaar zichtbaar terug in capaciteit.
Ik zou die van mij nog graag willen gebruiken, zolang Youtube ondersteund zou zijn. Helaas is een paar jaar terug de play store versie gestopt met werken buiten de ingebouwde app om. Uitendelijk een Switch gehaald om naast console de tablet-youtube duties over te nemen.
kan nog wel altijd via Safari of Chrome, toch?
Kan vgm wel, al is de eerste ipad (van wat ik herinner tenminste) best langzaam in Safari, daarbuiten om is de browser (en chrome ook btw) niet erg stabiel. Al in al herinner ik dat het nogal geen prettige ervaring was, zeker in vergelijking met de app.
Heb nooit een ipad willen hebben. Ben die dingen ook enkel tegen gekomen bij 50+ ers. Mijn ouders, opa had er een. Lekker een film erop kijken doe je niet, erop typen is een drama. Het is net een grote iphone, met inbegrepen Apple planned obsolescence.
Mijn iPad wordt over een paar maanden vijf jaar en ik merk nog niets van verminderde prestaties, misschien gaat hij iets minder lang op 1 batterijlading maar dat is het ook. En dat is bij vrij intensief gebruik al die tijd.
Same here. Onwetendheid... |:(
De iPad is al jaren onmisbaar in ons huishouden. Niet zozeer vanwege mij (of mijn vriendin) maar vanwege de kinderen. Die zouden praktisch niet meer zonder kunnen en is hun primaire bron van mediaconsumptie. De manier waarop zij alles natuurlijk bedienen, zonder ook maar 1 seconde uitleg gehad te hebben, geeft ook nog eens aan hoe intuïtief alles in elkaar zit.

Kijk ik naar mijn eigen iPad-gebruik dan merk ik, sinds het groter worden van de telefoons, dat ik zelden tot nooit meer naar de iPad grijp. Als ik echt een groter scherm nodig heb ga ik voor de laptop of desktop. Hetzelfde gaat op voor wanneer ik wil produceren en niet wil consumeren. De iPad schiet daar, zeker zonder extra accessoires, nog steeds op te kort (alhoewel het wel stukken beter is geworden sinds iPadOS).

Wat me trouwens opvalt is dat kinderen/ouders met een iPad het braaf "iPad" noemen en kinderen/ouders met een Android-tablet het een "tablet" noemen. Dit gaf in het verleden wel eens grappige reacties bij de kinderen aangezien ze niet wisten wat een tablet was...
Merkverwatering noemt men dat, hetzelfde is gebeurd met Aspirine, Luxaflex en zelfs Bakeliet. Op dat vlak moet ik de marketing van Apple puntjes geven, dat hebben ze prima voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door Andros op 27 januari 2020 07:13]

Jouw laatste alinia ervaar ik helemaal niet zo. Ik heb juist het idee dat mensen elke vorm van een tablet een iPad zijn gaan noemen, en dat iPad een beetje synoniem voor tablet is geworden
Kinderen en intuïtief gebruik geeft natuurlijk niks aan. Had diezelfde kids een Windows of Android tablet gegeven, en ze hadden het ook doorgehad.
Sterker nog, misschien had ze dat wel beter voorbereid op complexiteit in hun latere leven in plaats van een 'walled garden'. Zelfs de vader geeft toe dat als hij productief wilt zijn dat hij een notebook pakt. Daar moeten die kinderen uiteindelijk ook mee leren omgaan.

Mijn technische achtergrond begon als klein manneke met een PC. Die kans wil je als tweaker je kind toch niet ontnemen? ;)
nieuws: HP brengt Touchsmart tx2-tablet met multitouch op de markt

Multitouch op tablets was geen Apple innovatie, ik had destijds een HP TX2 en werkte al prima in 2008. Al was dat niet bepaald een tablet om in de hand te dragen bij gebruik :X

@pBook Ik zeg ook niet dat het een wedstrijd is die Apple verloren heeft. Het is een specifieke reactie op dit artikel, waar een claim werd gemaakt dat Apple de eerste was om multitouch naar grotere schermen zoals die van tablets te brengen:
De iPad was allerminst de eerste tablet, maar Apples benadering was uiteraard wel anders dan die van de concurrentie. Zo had het bedrijf met de iPhone een touchscreen met multitouch uitgebracht, en dat werkt natuurlijk prima op het grotere scherm. Concurrenten hadden dat voor de iPad kwam nog niet.
@xoniq, mwah, dit is wat destijds een tablet werd genoemd. Met de tijd is de betekenis van tablet veranderd en zou de TX2 nu een 2 in 1, convertible, of iets dergelijk worden genoemd. Maar multitouch op grotere schermen en de tablets van die tijd was er al wel, in tegenstelling tot wat in het artikel wordt beweerd. Gezien het artikel spoecifiek zegt dat de iPad de eerste tablet was, neem ik aan dat ze zulke tablet-PCs bedoelen als voorlopers, omdat de eerste iPad wel een nieuwe standaard zette voor wat nu vaak als tablet gedefinieerd wordt.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 27 januari 2020 08:52]

Multi-touch was ook niets nieuws op de iPad, het werd al drie jaar geleverd op de iPhone en zelfs daar waren ze niet de eerste. Daar gaat het meestal ook niet om. Het is geen wedstrijd wie als eerste een bepaalde techniek gebruikt, eerder wie als eerste het op een effectieve en/of op de beste manier weet te verwerken in een product. Aan de techniek alleen heb je vaak niet zoveel, het gaat om het complete pakketje dat je levert.

@svenk91 Beetje flauwe en ongefundeerde claim dat ik het artikel niet heb gelezen. Mijn punt is dat het juist geen wedstrijd is om de eerste te zijn. Apple heeft het beter gedaan dan HP omdat het totale pakketje meer klopte, niet omdat ze als eerste waren.

[Reactie gewijzigd door pBook op 27 januari 2020 08:44]

Vergelijking tablets gaat ook niet op, de HP TX2 is een laptop met een aanraakscherm en een kekke draaischarnier. Je kan 'm gebruiken als een soort tablet, maar het is en blijft een notebook. Toen een mooi stukje techniek, maar een tablet was het zeker niet.
Wat wel een Apple innovatie is: bestaande technieken fraai combineren en vervolgens zo'n gelikte pers presentatie geven dat journalisten gaan geloven dat Apple het uitgevonden heeft. Zelfs tech journalisten op een site als Tweakers. En de misleidende claims blijven jaren hangen, want Apple draait om emoties, niet om feiten. Daar is Apple ongekend goed in.
Ik weet nog goed dat ik zei: dit wordt nooit iets, ik snap de hype niet, het is tussen je laptop en je telefoon in. Oh, what was I wrong. Als ik in mijn omgeving kijk naar kinderen en ouderen, allemaal. En dan nog zakelijk, hoeveel mensen er niet eentje op zak hebben of er in ieder geval 1 thuis hebben liggen. (Hier ook guilty)

Uiteindelijk is de iPad een heel mooi product geworden, maar nog ver van een "pc" qua taken.
Tablets gebruik ik al sinds 2012 en ik zag eigenlijk meteen al het potentieel. Een iPad heb ik zelf nooit gehad, maar ik heb wel bij bekenden gezien hoe ze dat apparaat bijna als een soort laptop gebruiken. Dat kan tegenwoordig dan ook met de kracht van de huidige tablets.

De 2-in-1 is toch wel het handigste formaat voor zowel entertainment als productiviteit. Maar dan moeten de rekenkracht en de software wel in orde zijn. Android heeft daar de afgelopen jaren volgens mij ook wel een slag geslagen en ChromeOS timmert ook aan de weg, maar ik weet niet of dat op hetzelfde niveau zit van iPad OS.
Mijn ma gebruikte idd een iPad 2 als enige/primaire "computer" waar ze alles op deed. Maar sommige dingen waren daarop enorm omslachtig; het moest vaak op de "voorgeschreven" manier, en als je het anders wilde dan werd dat niet gefaciliteerd (bijv bestanden zelf beheren/indelen zonder cloud gedoe).
Nu heeft ze een Android (Pixel C) en dat was een verademing, zat veel minder in de weg. Hier en daar wat minder digibeet-proof dan de iPad, maar met soms wat hulp van mij (waar helaas niet iedereen gebruik van kan maken dat is waar) kan ze daar veel beter mee werken dan met de iPad.
Voor de opvolger houd ik idd ook ChromeOS in de gaten, ik bedoel Android werkt verder prima maar de support termijn is gewoon ronduit shit, terwijl er nu ChromeOS tablets zijn met 8 jaar support.
Maar ja het zou kunnen dat iPadOS de (door mn ma ervaren) gebreken inmiddels heeft verholpen (dus mijn twijfel is grappig genoeg eigenlijk omgekeerd aan de jouwe :)).
Uiteindelijk is de iPad een heel mooi product geworden, maar nog ver van een "pc" qua taken.
Dat ligt er net aan wat je doet met je PC natuurlijk. Sinds ik ZZPer ben draait bijna mijn hele zakelijk leven op mn iPad Pro.

Design werk doe ik bijvoorbeeld exclusief met Affinity Designer op mn iPad. Ik doe tegenwoordig ook programmeerwerk op mn iPad Pro. Zowel IOS als Web Development als Backend Development.

Of t t zelfde kan als een PC ligt heel erg aan t type gebruik vind ik persoonlijk.
Haha, zeer herkenbaar! Ik vond het nergens op slaan, maar de iPad/tablet is zonder twijfel een succes gebleken. Ik heb er nog steeds niet één, maar dat is slechts een kwestie van tijd.
Wij hebben jarenlang de iPads als primaire 'pc' gebruikt voor privé zaken... Heel lang de iPad 2 en 3 in gebruik gehad. Voor mij zelf is deze vervangen door de Microsoft Surface producten, en voor mijn vrouw is dat de smartphone geworden. Op dat moment zijn de iPads naar mijn kinderen gegaan.

Mijn ouders zijn nog steeds trouwe iPad gebruikers... Gebruiken ze ongeveer 8 - 10 uur per dag, en is het centrum van hun sociale leven. Chatten met familie, tv kijken, spelletjes spelen , bankzaken en noem maar op. Voor hun is het een onmisbaar apparaat geworden
Mijn ouders hebben ook allebei een iPad, ligt ook altijd op de salontafel, en wordt veel gebruikt. Ikzelf heb er 1 die vooral door m'n zoontje en mn vriendin gebruikt wordt.

Heel soms dat ik deze gebruik om m'n serie te kijken als vrouwlief haar serie kijkt.
8 tot 10 uur per dag een iPad gebruiken? Heb je verder nog wel een leven dan? 8)7

Een tablet blijft mijns inziens een compromis, is niet krachtig voor serieuze games of applicaties, daarnaast heeft het weinig toegevoegde waarde meer bovenop de 6 a 7 inch smartphones van tegenwoordig.

Steve Jobs wist het leuk te promoten in zijn presentatie, maar uiteindelijk is Apple niet meer uniek hierin.
Mijn ouders hebben de iPad inderdaad zo lang per dag in gebruik... Mijn vader heeft bijvoorbeeld diverse spellen schaak open staan met diverse mensen, en mijn moeder doet zeer actief Wordfeud

P.s. ze zijn beide bijna 80. Het houd ze bezig (geestelijk)
Zo herkenbaar. ouderen worden zwaar onderschat. Mijn schoonmoeder (83) doet er zelf(s) de boodschappen, belastingzaken en de bank zaken mee en weet van alles en nog wat te vinden.
En voordat iemand over n=1 cases gaat beginnen, de buurvrouw (79) en de buurman (81) doen hetzelfde.

"jongeren".... daarentegen zijn soms regelrechte digibeten. Op school moet de mediatheek beheerder (56) uitleggen hoe windows/office en magister werkt, hoe ze het op hun telefoon moeten krijgen en zelfs hoe ze iets moeten mailen naar de leerkracht. Laat staan dat ze enig benul hebben van de mogelijkheden en beperkingen van hardware.
Het updatebeleid van de 1e ipad, daar heb ik veel mensen over horen klagen. Laatst Gerard Ekdom nog op de radio, die ook zei dat hij zich genaaid voelde, want na een dik jaar was het over en moest je een nieuwe versie ipad hebben.

Werd de jaren erna de standaard bij veel android phones en tablets, jammergenoeg. Hierin is gelukkig veel veranderd.
Zoals een vriend van me wel eens zei: " Bij Apple moet je nooit het eerste generatie product kopen, maar even wachten op de tweede of derde generatie. Pas dan krijg je een wat meer geoptimaliseerd product. De eerste generatie is voor hipsters."
Aah
Het updatebeleid van de 1e ipad, daar heb ik veel mensen over horen klagen. Laatst Gerard Ekdom nog op de radio, die ook zei dat hij zich genaaid voelde, want na een dik jaar was het over en moest je een nieuwe versie ipad hebben.
Aah Gerard Ekdom, de tech kenner.

De iPad heeft als laatste iOS5.1.1 gekregen en kwam op de markt met iOS3.2. Oftewel iets meer dan twee jaar en twee mayor releases, voor iOS gebruikers van nu natuurlijk niet zo veel maar voor toen wel gebruikelijk, om nog naar over de Android tablets uit die tijd te zwijgen natuurlijk.
Aah
[...]


Aah Gerard Ekdom, de tech kenner.

De iPad heeft als laatste iOS5.1.1 gekregen en kwam op de markt met iOS3.2. Oftewel iets meer dan twee jaar en twee mayor releases, voor iOS gebruikers van nu natuurlijk niet zo veel maar voor toen wel gebruikelijk, om nog naar over de Android tablets uit die tijd te zwijgen natuurlijk.
Wat je nu zegt is maar de helft van het verhaal. Ja, inderdaad: de iPad 1 (die ik hier ook nog heb liggen) heeft updates gekregen tot en met 5.1.1. Echter kwamen nadat de iPad 2 uit kwam al snel applicaties die niet op de iPad 1 werkten, doordat die te weinig werkgeheugen had. Het spel Machinarium was de eerste waarbij expliciet vermeldt werd dat een iPad 2 nodig was.
Ja dat ook inderdaad, al was dat niet wat de Tweaker in eerste instantie aanhaalde en waar ik op reageerde, het was wel aan de hand.
Dat is precies wat ik zeg. Het was niet best. En ik heb dat probleem vaker gehoord, o.a. laatst op de radio.

Ik zie echt niet wat jou comment toevoegd. Echt je herhaalt mij en noemt een persoon die ik noem sarcastisch een tech kenner. Alsof je als niet tech kenner geen mening mag hebben, alsof jij weet of hij een tech kenner is of niet.

Je praat echt vaak vanaf een voetstuk heb ik het idee. Misschien heb ik dat verkeerd, maar voor mijn gevoel kom je echt vaak over van: poh ik weet het even beter, maar dit comment ook, voegt helemaal niks toe op mijn opmerking. Je herhaalt mij iets uitgebreider met: iOS updatebeleid was ondermaats, en dat werd het daarna ook voor android.

8)7
Dat is precies wat ik zeg. Het was niet best. En ik heb dat probleem vaker gehoord, o.a. laatst op de radio.

Ik zie echt niet wat jou comment toevoegd. Echt je herhaalt mij en noemt een persoon die ik noem sarcastisch een tech kenner. Alsof je als niet tech kenner geen mening mag hebben, alsof jij weet of hij een tech kenner is of niet.

<Niet relevant>
Jouw post voegt op zichzelf ook niet echt wat toe natuurlijk, het geeft een statement zonder onderbouwing en ik geef daar juist wat onderbouwing op. Bijvoorbeeld dat het iets meer dan twee jaar was i.p.v "Dik een jaar"
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True