Samengevat
De iPad Pro 9,7 inch is even groot als de iPad Air 2 en net zo krachtig als de iPad Pro 12,9 inch uit 2015. Ook heeft hij dezelfde uitbreidingsmogelijkheden wat accessoires betreft met het Smart Keyboard en de Apple Pencil, waarmee je kunt tekenen. Verder is de iPad Pro 9,7 de eerste tablet met een True Tone-scherm, waardoor de schermkleur zich aanpast aan het omgevingslicht. De camera van deze iPad Pro is dezelfde als in de iPhone 6s, waardoor hij erg goede foto's maakt. Ook op het gebied van geluid onderscheidt deze iPad zich van de meute, met goede dynamische luidsprekers. Je haalt het meeste uit deze iPad met de accessoires, alleen wordt het dan een dure grap. Verder kunnen de meeste mensen hun laptop niet vervangen met deze iPad Pro. Daar is hij wat te klein voor, net als het Smart Keyboard, en iOS heeft zijn beperkingen. Toch is dit zonder meer een kwalitatief hoogstaande tablet, waarmee je meer kunt dan veel andere tablets.
Naast de maar liefst 12,9 inch grote iPad Pro heeft Apple een alternatief met een gangbaarder tabletformaat in diezelfde, krachtige nieuwe Pro-serie. De iPad Pro 9,7 inch heeft op sommige vlakken meer en op andere wat minder in huis dan zijn grote broer. Zo heeft hij 2GB in plaats van 4GB werkgeheugen, maar heeft hij wel een betere camera aan de achterzijde en een True Tone-scherm, waarover hieronder meer. Daarnaast is hij door zijn kleinere formaat natuurlijk anders in gebruik.
Dat we niet te maken hebben met een iPad Air is duidelijk. Zo heeft hij hetzelfde ontwerp als de 12,9"-iPad Pro met Smart Connector en ondersteuning voor de Apple Pencil. Daarnaast zijn vooral de camera, luidsprekers en hardware superieur. Wel is hij even zwaar en heeft hij een even groot scherm als de iPad Air 2. Apple richt zich met de recentste iPad Pro op een doelgroep die een krachtige tablet wil, maar geen gevaarte als de iPad Pro van eind vorig jaar. Ook moet het mogelijk zijn om een laptop te vervangen met de iPad Pro-serie. We hebben, net als destijds bij de grotere iPad Pro, bekeken in hoeverre ons dat lukte.
Ontwerp en accessoires
Wat ontwerp betreft zijn er op het eerste gezicht niet veel verschillen met de iPad Air 2. De iPad Pro heeft aan de onderkant wat minder luidsprekergaatjes en aan de bovenkant twee extra luidsprekers. Verder steekt de camera bij de iPad Pro uit en heeft hij een flitser. Waar de iPad Air 2 een wit of zwart vlak aan de bovenkant heeft, zijn bij de iPad Pro antennelijnen te zien. En dat is het dan; voor een nieuw ontwerp hoef je dus geen iPad Pro te halen. De bouwkwaliteit en het ontwerp zijn zoals bij Apple gebruikelijk is: simpelweg erg goed.
De iPad Pro is echter gemaakt voor een wat andere workflow dan de iPad Air 2. Met het Smart Keyboard, dat je maar liefst 169 euro kost, kun je volgens Apple je laptop vervangen en geeft hij je 'pc definitief het nakijken'. We hebben dan ook weer geprobeerd om op de iPad Pro te werken. Daarbij liepen we deels tegen dezelfde dingen aan als bij de grote iPad Pro. Zo heeft het Smart Keyboard weinig travel en is lange stukken tekst tikken weliswaar te doen, maar niet prettig. Bij de grotere iPad Pro hoort ook een groter toetsenbord, waarmee we weinig tikfouten maakten, maar helaas gebeurt dat ons een stuk vaker op dit kleinere Smart Keyboard. Wel is het toetsenbord van een mooie kwaliteit. Het is lekker dun en er zit geen ruimte tussen de toetsen, zodat hij een glas wijn moet kunnen overleven.
Met de tablet op schoot is het eveneens minder prettig werken dan met de grotere iPad Pro met toetsenbord. Dat komt doordat de 9,7"-versie zo smal is dat je je benen dicht bij elkaar moet knijpen. Wat stabiliteit betreft laat hij daarbij ook wat te wensen over. Hij is stabiel in die zin dat hij niet snel zal omvallen, maar het toetsenbord heeft de neiging om wat omhoog te komen en dat is niet prettig bij het tikken. Op een tafel of bureau heb je daar minder last van.
Het grote voordeel van de geringe omvang in verhouding tot zijn grote broer is natuurlijk de draagbaarheid. Hoewel de grote iPad Pro ook niet echt zwaar is, is de kleine toch een stukje lichter en past hij zelfs in sommige jaszakken. Voor een apparaat dat voor sommige mensen wellicht een laptop kan vervangen, is dat erg fijn.
De Apple Pencil is het andere accessoire waarmee de iPad Pro's zich in zekere zin onderscheiden, niet omdat andere tablets geen styli hebben, maar omdat de Apple Pencil erg goed werkt. De vertraging van de Pencil is bijzonder klein en namen we in de praktijk niet of nauwelijks waar. Verder is de drukgevoeligheid bijzonder precies, is hij op de pixel nauwkeurig en registreert hij onder welke hoek je hem houdt. Ook kun je je hand zonder problemen op de tablet laten rusten terwijl je tekent.
In de praktijk betekent dit alles dat het wat ons betreft voor het eerst behoorlijk natuurlijk aanvoelt om op een scherm te tekenen. Wacom-tablets van boven de duizend euro zullen ook een dergelijke ervaring bieden, maar voor artistiekelingen verdient een iPad Pro dan wellicht de voorkeur, in combinatie met apps als Procreate of Paper van ontwikkelaar 53. Een nadeel van de Pencil blijft wel dat hij onhandig uit de tablet steekt terwijl hij oplaadt en dat het pennetje niet aan de iPad te klikken is.
De vier dynamische luidsprekers werken hetzelfde als in de grote iPad Pro. De hoge tonen komen, hoe je hem ook vasthoudt, uit de bovenste twee luidsprekers, wat het geluid ten goede komt. De geluidskwaliteit is dan ook hoog. We hebben deze iPad Pro ook nog even naast een iPad Air 2 gelegd: wat een verschil. We testen met regelmaat smartphones naast elkaar en daar zitten al behoorlijke verschillen in, maar dit verschil is wel erg groot. De iPad Air 2 heeft zeker geen slechte luidsprekers voor een mobiel apparaat, maar vergeleken met de iPad Pro klinkt hij als een stuk speelgoed. Op een nieuwe iPad Pro zouden we zonder hoofdtelefoon naar een film kijken en dat is een flink compliment voor een tablet.