Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Apple iPhone 6s en 6s Plus Review

Nog beter, nog duurder

02-10-2015 • 06:01

557

Singlepage-opmaak

Meer megapixels, zelfde kwaliteit

Apple gebruikte sinds de iPhone 5 een camerasensor met een resolutie van 8 megapixel. Bij de iPhones 5s en 6 werd de camerakwaliteit verbeterd door onder andere de toevoeging van een lichtsterkere lens en fasedetectie-autofocus, maar de resolutie bleef onveranderd.

Met de iPhone 6s en 6s Plus maakt Apple een flinke stap, naar 12 megapixel. Een verhoging in resolutie van maar liefst 50 procent. Daarnaast is er een nieuwe isp en zegt Apple zijn beeldverwerkingsalgoritmen verbeterd te hebben. Ook maakt Apple nu gebruik van deep trench isolation, wat crosstalk tussen de fotodiodes moet voorkomen. Samsung past dat al enige tijd toe in zijn isocell-sensors. De lichtsterkte van de lens is met f/2.2 gelijkgebleven.

iPhone 6S en 6S Plus foto's

Die hogere resolutie levert natuurlijk foto's op die meer ruimte innemen, maar de hoeveelheid extra ruimte valt mee. In MB's valt het moeilijk uit te drukken, omdat de grootte van de foto afhangt van wat erop staat, maar gemiddeld neemt een foto uit de iPhone 6s of 6s Plus zo'n 10 tot 15 procent meer ruimte in beslag dan een foto uit de vorige iPhones.

Live Photos

Wat wel flink meer ruimte inneemt, zijn de nieuwe Live Photo's. Als je deze optie aanzet in de camera-app, neemt de app bij elke foto die je maakt een klein filmpje op. Dat filmpje vangt de anderhalve seconde voordat je de foto maakt en de anderhalve seconde erna. De foto wordt weggeschreven als een normale jpeg, met daarnaast nog een mov-bestand. De combinatie van zo'n filmpje en een foto neemt ongeveer twee en een half keer zoveel ruimte in als een losse foto.

Dat is fors, en we zouden je dan ook aanraden om de optie alleen aan te zetten als je foto's maakt van personen, want daarbij kan het echt meerwaarde hebben. In situaties waarbij je denkt een leuk moment net gemist te hebben, kan het zomaar zijn dat de Live Photo het wel op video gevangen heeft. Overigens moet je de camera-app al wel open hebben. Als je een foto mist omdat je te laat bent met het pakken van de telefoon, is daar natuurlijk niets tegen te doen.

Je kunt deze Live Photo's terugkijken op iPhones, iPad, de Apple Watch, MacBooks en Mac-desktops. Op de telefoon is het een kwestie van een '3D Touch' op de foto doen om hem af te laten spelen.

Optische beeldstabilisatie

Net als vorig jaar is ook bij deze generatie alleen de Plus-versie uitgerust met optische beeldstabilisatie. Waarschijnlijk om het prijsverschil tussen de twee telefoons beter te kunnen rechtvaardigen, maar dat de normale iPhone 6s voor 749 euro geen ois heeft, terwijl bijna alle concurrenten dat wel hebben, is toch wel heel karig. Verderop zie je duidelijk dat de iPhone 6s door het ontbreken van ois vaak voor een hogere isowaarde moet kiezen.

Camerakwaliteit

Jarenlang stonden iPhones bekend om de camera, die beter was dan die van high-end Android-telefoons, maar vorig jaar kwam daar verandering in. Zowel LG als Samsung maakte een enorme sprong voorwaarts met respectievelijk de G4 en de S6-serie, waarbij beide fabrikanten de iPhones zowel op het gebied van beeldkwaliteit als op dat van snelheid wisten te verslaan.

Om te kijken of Apple met deze nieuwe 12-megapixelcamera de toppositie weet te heroveren, zijn we met de nieuwe iPhone 6s Plus, een oude iPhone 6 Plus, een LG G4 en een Galaxy S6 Edge+ op pad gegaan, waarbij de Edge+ eigenlijk symbool staat voor hele S6-line-up, omdat de camera dezelfde is. De iPhone 6s lieten we thuis, omdat de camera in de 6s Plus vrijwel identiek is en optische beeldstabilisatie bij onderstaande foto's geen rol speelt.

Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 1 - iPhone 6s PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 1 - iPhone 6 PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 1 - LG G4Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 1 - Galaxy S6 Edge+

Beide iPhones hadden om te beginnen moeite met scherpstellen op de bloem. Van verschillende foto's zijn de versies die we hier tonen de beste. De 6s Plus laat dankzij zijn 12-megapixelsensor wat meer detail zien dan de 6 Plus, maar over het geheel zijn beide foto's erg vergelijkbaar. De foto's uit de G4 en S6 Edge+ laten dankzij hun lichtsterkere lenzen meer achtergrondonscherpte zien. Samsungs telefoon maakt wat ons betreft het mooiste plaatje, met een goede belichting en veel detail.

Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 2 - iPhone 6s PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 2 - iPhone 6 PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 2 - LG G4Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 2 - Galaxy S6 Edge+

In deze scène zijn de camera's extreem aan elkaar gewaagd. De nieuwe iPhone 6s Plus lijkt net een tikje meer detail vast te houden in de lichte gebieden, maar zonder in te zoomen zie je dat niet. Doe je dat wel, dan wordt ook het resolutieverschil duidelijk, maar op een kleiner formaat bekeken maken alle vier de telefoons een uitstekende foto.

Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 3 - iPhone 6s PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 3 - iPhone 6 PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 3 - LG G4Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 3 - Galaxy S6 Edge+

Dat geldt ook voor dit kiekje. De vier camera's kiezen vrijwel allemaal voor een vergelijkbare belichting en witbalans. Zoomen we opnieuw in, dan valt op dat de iPhone 6s Plus dankzij de extra megapixels in staat is het woord op de zwarte luifel vast te leggen, terwijl de letters in de foto van de iPhone 6 Plus wazig in elkaar overlopen.

Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 4 - iPhone 6s PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 4 - iPhone 6 PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 4 - LG G4Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 4 - Galaxy S6 Edge+

Bij deze foto valt op dat de iPhone 6s Plus een lagere iso kiest dan zijn voorganger. Verder zijn de foto's van de twee iPhones weer nagenoeg gelijk. De LG G4 en de Samsung Galaxy S6 Edge+ maken beide een foto die aan de lichte kant is, maar wel met meer scherpte en bokeh.

Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 5 - iPhone 6s PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 5 - iPhone 6 PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 5 - LG G4Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 5 - Galaxy S6 Edge+

Deze laatste foto laat vooral goed het verschil in resolutie zien. Daarnaast valt op dat de kwaliteit van de gebruikte lenzen lang niet slecht is, want we zien nauwelijks afname van scherpte in de hoeken. Het enige echte verschil tussen de twee iPhones is hier dat de 6s Plus voor een iets koelere tint kiest.

Bij weinig licht

Duidelijk is dat er bij telefoons van dit kaliber in goede lichtomstandigheden niet enorm veel verschil is. Zeker als je de foto's enkel terugkijkt op een beeldscherm en eventueel op social media zet. Om te kijken of we de camera's wat verder kunnen pushen en om te onderzoeken of er echt niet meer verschil zit tussen de camera's van de vorige en de nieuwe generatie iPhones, hebben we bovendien een vergelijking gemaakt bij weinig licht.

Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 8 - iPhone 6S PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 8 - iPhone 6SFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 8 - iPhone 6 PlusFotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 8 - LG G4Fotovergelijking voor iPhone 6S/6S Plus review - foto 8 - Galaxy S6 Edge+

De iPhone 6s en 6s Plus stellen hier een beetje teleur. Dat er veel ruis te zien is, is bij dit soort lichtomstandigheden niet raar, maar er zijn veel gekke vlekken in de lucht te zien. We hebben verschillende foto's gemaakt en het trad elke keer op. De iPhone 6 Plus produceert hier een fijnere ruis, die beter oogt. Deze doet het daarom net iets beter dan zijn opvolger.

Verder wordt de invloed van optische beeldstabilisatie hier goed duidelijk. Omdat de iPhone 6s hier niet over beschikt, moet hij de iso opschroeven naar 1250, terwijl zijn grote broer op 200 iso blijft hangen. Daardoor loopt de fotokwaliteit bij de iPhone 6s een deuk op.

Zowel de LG G4 als de Galaxy S6 Edge+ houdt er een warmere witbalans op na, die minder natuurgetrouw is.

Kleine stap vooruit

Wie had gehoopt dat de camera in de iPhone 6s en 6s Plus een grote verbetering zou zijn, moeten we teleurstellen. Buiten de verwachte toename in resolutie, waarvan je profijt zult hebben als je digitaal gaat zoomen of croppen, zijn de foto's bijna identiek aan die van de iPhone 6 Plus van vorig jaar. Ook anno 2015 is er echter niets mis met die beeldkwaliteit. De iPhone 6s en 6s Plus maken beide mooie, scherpe en goed belichte foto's, en de camera-app werkt lekker rap. Toch staan ze niet meer op eenzame hoogte en in veel situaties moeten ze nét hun meerdere erkennen in de LG G4 en Galaxy S6 Edge+.

Foto's genomen met de iPhone 6s en 6s Plus

Foto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S PlusFoto's gemaakt met de iPhone 6S en 6S Plus

Video: nu ook in 4k

Beide nieuwe iPhones hebben als nieuwe feature de optie in in 4k te schieten, oftewel in een resolutie van 3840x2160 pixels. Dat stelt je in staat om achteraf nog een beetje te croppen als je filmpjes gaat bewerken, of je kunt ze gewoon in volle glorie bekijken als je een 4k-televisie hebt. De video's worden opgeslagen met de h264-codec met een bitrate van ongeveer 55Mbit/s. Audio wordt gecomprimeerd in aac met 80Kb/s.

Een minuut 4k-video kost je ongeveer 375MB aan ruimte, waar een minuut full-hd 130MB inneemt. Dat betekent dat een 16GB-variant van een nieuwe iPhone, die in de praktijk ongeveer 11,5GB beschikbaar heeft, met een halfuur 4k-video nokkievol zit. In de praktijk zal het nog minder zijn, omdat er ook nog apps en foto's op zullen staan. Dat laat in onze ogen nog maar eens zien dat een high-end telefoon met 16GB opslagcapaciteit vandaag de dag eigenlijk niet meer kan.

Frontcamera met flitser

De frontcamera van beide iPhones heeft een resolutiejump van 1,2 naar 5 megapixel gehad, waardoor ze flink meer detail weten vast te leggen. Daarnaast heeft Apple een flitser toegevoegd. Niet in de vorm van een ledlampje, maar door het beeldscherm van de telefoon kortstondig heel fel te laten branden. In onderstaande foto's, die we in een bijna geheel verduisterde Tweakers-studio hebben genomen, zie je dat de oplossing goed werkt.

Vergelijking van frontcamera op iPhone 6S Plus en 6 PlusVergelijking van frontcamera op iPhone 6S Plus en 6 Plus

De toename in resolutie levert meer detail op

'Selfieflash' op iPhone 6S Plus'Selfieflash' op iPhone 6S Plus

De 'flitser' aan de voorzijde weet zijn werk goed te doen