×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Apple iPhone 6s en 6s Plus Review - Nog beter, nog duurder

Door , 64 reacties

02-10-2015 • 06:01

64 Linkedin Google+

Wat valt er nog te vernieuwen aan smartphones? Natuurlijk, processors kunnen altijd sneller, camera's kunnen altijd beter en schermen kunnen altijd scherper. Allemaal zeer welkom, maar het blijft simpelweg verbetering van bestaande functionaliteit. Het is tegenwoordig verdraaid moeilijk om echt met iets nieuws te komen. De vingerafdrukscanner was een nieuwe ontwikkeling, maar ook die begint nu gemeengoed te worden.

Apple doet dit jaar bij zijn iPhone 6s en 6s Plus een poging met 3D Touch. Dankzij extra sensors in de schermen van deze nieuwe iPhones zijn deze toestellen niet alleen in staat te herkennen wáár op het scherm gedrukt wordt, maar ook hoe hard. Dat maakt nieuwe vormen van bediening mogelijk. Volgens Apple gaat het om de grootste vernieuwing op touchscreengebied sinds de introductie van multitouch.

Naast die vernieuwing, kennen de nieuwe iPhones natuurlijk de nodige verbeteringen. Zo heeft Apple een snellere soc in elkaar gesleuteld, is de hoeveelheid werkgeheugen verdubbeld en is de resolutie van de camera met de helft opgekrikt.

Op papier een mooi setje verbeteringen en dat mag ook wel, want de iPhones zijn dit jaar duurder dan ooit. Apple heeft ervoor gekozen de zwakke euro te compenseren met de verkoopprijs, waardoor die zo'n 50 euro hoger uitkomt dan vorig jaar. Heeft Apple genoeg verbeterd om dat te rechtvaardigen? Dat, en heel veel meer, lees je in deze review.

Deze video hoort bij een geschreven review.

Reacties (64)

Wijzig sortering
De verbeteringen worden benadrukt, de tekortkomingen verzwegen.
In andere reviews is een LG TV met AMOLED scherm duidelijk de winnaar.

Hier wordt wijselijk niets over gezegd, er is ook niet veel positief over te zeggen want IPS is duidelijk minder dan AMOLED (zwart is zwart, ook in het donker).
Plus dan nog eens half de pixels tov S6.
Verzwegen is wat veel gezegd, als het scherm goed is is het goed. Amoled is de toekomst maar om nu te zeggen dat amoled zo extreem veel beter is dan ips is de waarheid oneer aandoen.

Voor de consument is het verschil in resolutie en contrast zo miniem dat het er niet toe doet. IPS is nog steeds een waardevolle technologie. Zelfs na 5 jaar blijven de kleuren accuraat terwijl amoled gradueel vervaagt. Als je uw telefoon of tablet dag op dag gebruikt voor kleurgevoelige taken is IPS nog altijd the way to go.

De extra resolutie van de S6 heeft ook een nadelig effect om de prestaties van uw telefoon. De gpu moet meer pixels bereken waardoor je meer stroom verbruikt en je minder frames/sec kan aanbieden bij games.

Er is geen duidelijke winnaar daarvoor liggen de real life resultaten te dicht bij elkaar. Ok, zwart is zwart, maar als er licht in de buurt kan het menselijke oog die nuance al niet meer waarnemen. Je moet al in een donkere kamer staan om dat verschil op te merken en zelfs dan nog in dat nadelige effect van ips schermen (lcd) niet van die aard dat het storend wordt ervaren.

Reviewen doe je niet met een microscope, maar in de echte wereld.
Waarom is Amoled de toekomst ?
Mijn HTC Legend had dat al 5 jaar geleden.
Denk dat dit het wijste is wat je kunt zeggen.
Is gewoon niet boeiend genoeg voor de meeste, als je whatsapp, internet en Facebook en af en toe een game speelt wat boeit het dan wat de kwaliteit van het scherm is (lees acceptable scherm)

Is dit de enigste spec die je kunt vergelijken? zijn er andere redenen waarom dit scherm niet gebruikt is, energie? inkijkhoek? kan een amoled met 3D touch overweg etc etc.

Ja het scherm zal een andere reactie geven dan een iPhone scherm, maar het OS en de features zijn belangrijker op langer termijn, met al die brightness tweeks staat een scherm toch bijna nooit op 100%

[Reactie gewijzigd door Distrax1988 op 8 oktober 2015 08:28]

Ik vind die AMOLED schermen (zoals Samsung deze gebruikt) echt ontzettend lelijk. Kleuren soms echt niet goed. En daarnaast, ziet het er niet uit als je er van de zijkant naar kijkt, doe mij maar een scherm die je schuin ook goed kunt lezen als de telefoon verderop ligt.
Ik vind een 8 en een 8,5 toch wel wat erg hoog gewaardeerd. Prima misschien als geld geen rol speelt maar niet in verhouding tot wat de concurrentie biedt. Sure the iphone verkoopt goed dus ik zal de laatste zijn om Apple te betichten van haar producten te overprijzen, dat doen ze namelijk blijkbaar niet! Echter dat staat los van enige objectieve beschouwing van het product ten opzichte van mogelijke vervangers. Als reviewer poog je, naar ik aan neem,los te staan van eventuele marketing. We bekijken het product op inhoud en esthetics. Dat laatste is natuurlijk lastig te meten maar meer een gevoel/smaakkwestie. Dus daarin zou ik proberen een veilige marge te behouden. Afwerkingsniveau en materiaal gebruik zijn dan weer duidelijk inhoudelijke punten .

Bij het beoordelen van het product is de concurrentie het belangrijkste vergelijkingsmateriaal. iOS versus Android of windows. Dit is een gelijk spel. Elk heeft zijn voor en nadelen en dito voorkeuren bij haar aanhangers. De bouwkwaliteit is in vergelijking met de flagships van de concurrentie niet of nauwelijks beter. Qua internals is het ook zeker geen uit gemaakte zaak.

Dus het hele pakket is natuurlijk een schitterende telefoon maar zo zijn er ook schitterende concurrenten. Mijn vraag is; Hoe kan het dat vrijwel gelijkwaardige telefoons zo ongelijk worden gewogen? Mijn antwoord is dat marketing(mass) is in de beoordeling gekropen is. Er is niks dat deze prijs setting onderbouwd! Dat mensen het massaal kopen staat daar los van zeker als zo genoemde professionele reviewers niet instaat zijn om unbiased hun menig te gegeven en in plaats met de schapen mee te blaten. Zelfs het benoemen van dit ongelijke feit zal menig emotie oproepen. Nee ik ben geen Apple hater, ik heb Apple producten!

Disclaimer: ik heb mijn hoogste respect voor Wout en zijn reviews. Ik weet ook dat hij de eerste zal zijn om mijn betoog te beamen. In de video review tipt hij dit ook al aan. Echter de ballen om het paard echt bij naam te noemen ontbreekt. Ik begrijp dit zeer zeker want hiermee zet je je reputatie op het spel. Het is het soort zelf bescherming die je sociaal gezien in acht moet nemen.
Ben het grotendeels met je eens, echter heeft de software wel enige invloed op het resultaat. Zo gaat er al snel vergeleken worden met: "Mijn Android telefoon heeft octacore en 4GB ram". De iPhone komt er mee weg om minder 'muscles' te hebben, waarom? Omdat iOS tegenover Android gewoon veel efficiŽnter ingericht is. Niet dat iOS direct beter is daardoor, maar Android is volgepakt met van alles en nog wat om alles maar te ondersteunen, dat levert veel 'overhead' op. Apple fine-tuned iOS op elk apparaat waardoor je met minimale specificaties hetzelfde resultaat bereikt qua snelheid en overige performance. Enige wat wel belangrijker is, is gewoon de GPU die gebruikt wordt in combinatie met games spelen etc.
Dat is inderdaad het voordeel van iOS. Een gesloten besturingssysteem geheel ingericht en gefine tuned door de OEM naar specefieke hardware. Daarin schuilt ook haar zwakte. Natuurlijk is dat nadeel enigszins op te heffen door iOS te jailbreaken. Het feit is dat iOS niet naar iedereen zijn smaak is. En als dat het geval is, is er niet veel aan te doen binnen iOS. In Android is het vrij eenvoudig om het naar je hand te zetten.

Dit zijn simpelweg twee niet compatible uitgangspunten. Vrijheid maar niet foolproof ůf gesloten maar niet naar iedereen zijn smaak. Omdat deze twee onverenigbaar zijn kun je niet spreken van dat de ene aanpak beter is dan de andere aangezien het een kwestie is van persoonlijke voorkeur.

Wat overblijft is een soort monopoly voor Apple op iOS. De liefhebbers van dat OS dienen dieper en dieper in de buidel te moeten tasten om van deze OS-privelege gebruik te mogen maken. De prijs hiervoor is vaag. Wat heb je er voorover om het ene OS boven een ander te kunnen gebruiken. Optimale performance lijkt in deze tijd van hardware-overkill niet heel erg relevant meer. De verschillen worden wat dat betreft steeds kleiner tot het punt waarop het voor een normale sterveling niet meer te registreren is laat staan dat het opvalt.

Dus wordt de vraag of het, het prijsverschil rechtvaardigt steeds groter. Een ontwikkeling die van beide kanten steeds schever begint te staan, kwaliteit verschil wordt kleiner en tegelijkertijd wordt het prijs verschil steeds groter. Dat schreef lopen is mijn initiŽle punt. Apple brengt weinig vernieuwing in haar laatste iphones iteraties en dat terwijl dat juist altijd de aanjager achter de smartphone verkopen is geweest. Iets waar Android OEMS natuurlijk ook mee te maken hebben. Een logisch gevolg is de (na)druk op prijs. In een markt waar de innovatie stokt, groeit de factor prijs. We hebben de desk/laptop markt als voorloper van de smartphone markt. Daar zie je dat OEMS moeten opereren op flinter dunne marges (is nu al voor veel smartphone OEMS het geval). Behalve voor Apple zo lijkt het. Dus hier schijnt de marktwerking op te houden. Interessante marketing stuff.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 10 oktober 2015 15:33]

Ben het wel met je eens, maar:
Apple brengt weinig vernieuwing in haar laatste iphones iteraties en dat terwijl dat juist altijd de aanjager achter de smartphone verkopen is geweest.
Toch maakt Apple nog altijd features die door andere fabrikanten wel worden gevolgd. (En uiteraard andersom)

Neem de 3D Touch, dit begon als 'Force Touch' op de Apple Watch, waarbij de laatste variant nu wordt geÔmplementeerd door andere fabrikanten. Nieuw? Nee, maar wel voor capacitieve touchscreens. Op resistieve touchscreens kon dit al, maar capacitief kon dit niet door dat deze niet werkt met druk maar met statische elektriciteit die uit je lichaam komt. En dan Touch ID. Toen was het; wat moet je in hemelsnaam met een vingerafdruk scanner, en toch sloeg het aan. Het werkte super goed en snel. Samsung zag de potentie ook, en ging er als een kip zonder kop een variant op maken om zo snel mogelijk te release. Gefaald. Want de eerste vingerafdruk scanner van Samsung was om te huilen. Maar die hebben dit ook verbeterd nu. Zelfs op de nieuwe Nexus telefoons komt het wel bekende 'zilveren' ringetje voor de vingerafdruk sensor, toch iets wat uiteindelijk wel innovatief bleek voor de mobiele markt.

Dan over naar Siri, niet echt goed uitgepakt in het begin, duurde tergend lang voor NL dit fatsoenlijk kon gebruiken. Ik gebruik dit vooral in auto of op de motor, maar toch heeft deze spraak assistent ervoor gezorgd dat mensen van andere merken ook een spraak assistent wilden, en onderhand heeft iedereen een spraak assistent.

Andere merken proberen zich te onderscheiden met draadloos op te laden, gebogen schermen, en AMOLED. Wat naar mijn idee gewoonweg leuke gimmicks zijn die je na verloop van tijd niet gebruikt. (Behalve AMOLED, de reden waarom ik die aanhaal, is omdat ik dat verschrikkelijk vind om naar te kijken als je niet recht op je scherm kijkt, dan zie je alleen maar een regenboog en vertekende kleuren)

Het heeft niet zoveel potentie als vroeger, mee eens. De rek is er momenteel een beetje uit aan wat je aan je telefoon kunt toevoegen. Maar dat ze niks meer innoveren; niet mee eens. Ze maken niet zoveel features als vroeger, maar als ze iets maken, werkt het gewoon goed, doordacht en is het OS erop voorbereid, en is het bij hen al heel lang in ontwikkeling, en is het iets wat andere fabrikanten maar graag ook willen inbouwen, alleen wordt dat meestal te snel gedaan, waardoor het kwalitatief niet voldoende is, maar kan je beter de eerste telefoon met die feature overslaan.

Neem Force Touch van Huawei, werkt lang zo vlekkeloos niet als de variant van Apple, hierin meerdere reviews over geweest. En wat betreft de vingerafdruk sensor, heb ik twee alinea's geleden uitgelegd.

Veel innovatie? Nee.
Maar als ze iets nieuws uitbrengen, werkt het gewoon erg goed, en wordt in de volgende iteraties alleen maar verbeterd.

Hebben anderen veel innovatie? Nee, van wat ik momenteel zie, zie ik vooral bekende features uitbrengen die andere fabrikanten al hadden.
Ben het wel met je eens, maar:


[...]


Toch maakt Apple nog altijd features die door andere fabrikanten wel worden gevolgd. (En uiteraard andersom)
Uiteraard, punt is dat het geen baanbrekende innovaties zijn. Ben het met je eens dat het gebogen scherm een hoog gimmick gehalte heeft. Maar dat zijn de andere vernieuwingen ook zoals VAS of 3D touch ook.
Neem de 3DTouch, dit begon als 'Force Touch' op de Apple Watch, waarbij de laatste variant nu wordt geÔmplementeerd door andere fabrikanten. Nieuw? Nee, maar wel voor capacitieve touchscreens. Op resistieve touchscreens kon dit al, maar capacitief kon dit niet door dat deze niet werkt met druk maar met statische elektriciteit die uit je lichaam komt. En dan Touch ID. Toen was het; wat moet je in hemelsnaam met een vingerafdruk scanner, en toch sloeg het aan. Het werkte super goed en snel. Samsung zag de potentie ook, en ging er als een kip zonder kop een variant op maken om zo snel mogelijk te release. Gefaald. Want de eerste vingerafdruk scanner van Samsung was om te huilen. Maar die hebben dit ook verbeterd nu. Zelfs op de nieuwe Nexus telefoons komt het wel bekende 'zilveren' ringetje voor de vingerafdruk sensor, toch iets wat uiteindelijk wel innovatief bleek voor de mobiele markt.
Eens, de vinger afdruk sensor is een hele fijne feature maar echt een hele nieuwe ontwikkeling is het niet. Het was bijvoorbeeld ook niet nieuw op de 6s(plus). 3Dtouch was nieuw en dat is een interessante ontwikkeling. Mijn punt is dat de smartphone ontwikkeling in een wat rustiger vaarwater lijkt te zijn gekomen. De innovaties en verbeteringen die we nu zien zijn van een kaasschaaf methode, het zijn details. Prima dat dat doorgaat maar het zijn geen dingen die jouw oudere device ineens hopeloos obsolete maken.
Dan over naar Siri, niet echt goed uitgepakt in het begin, duurde tergend lang voor NL dit fatsoenlijk kon gebruiken. Ik gebruik dit vooral in auto of op de motor, maar toch heeft deze spraak assistent ervoor gezorgd dat mensen van andere merken ook een spraak assistent wilden, en onderhand heeft iedereen een spraak assistent.
Ja ik heb het ook, gebruik ik het? nee.
Andere merken proberen zich te onderscheiden met draadloos op te laden, gebogen schermen, en AMOLED. Wat naar mijn idee gewoonweg leuke gimmicks zijn die je na verloop van tijd niet gebruikt. (Behalve AMOLED, de reden waarom ik die aanhaal, is omdat ik dat verschrikkelijk vind om naar te kijken als je niet recht op je scherm kijkt, dan zie je alleen maar een regenboog en vertekende kleuren)
Mee eens zoals je al las. Behalve dat ik amoled juist weer erg fijn vind en dat vertekende kleuren palet zie ik alleen als het scherm uit staat en ik er licht in laat schijnen.
Het heeft niet zoveel potentie als vroeger, mee eens. De rek is er momenteel een beetje uit aan wat je aan je telefoon kunt toevoegen. Maar dat ze niks meer innoveren; niet mee eens. Ze maken niet zoveel features als vroeger, maar als ze iets maken, werkt het gewoon goed, doordacht en is het OS erop voorbereid, en is het bij hen al heel lang in ontwikkeling, en is het iets wat andere fabrikanten maar graag ook willen inbouwen, alleen wordt dat meestal te snel gedaan, waardoor het kwalitatief niet voldoende is, maar kan je beter de eerste telefoon met die feature overslaan.
Neem Force Touch van Huawei, werkt lang zo vlekkeloos niet als de variant van Apple, hierin meerdere reviews over geweest. En wat betreft de vingerafdruk sensor, heb ik twee alinea's geleden uitgelegd.
Veel innovatie? Nee.
Maar als ze iets nieuws uitbrengen, werkt het gewoon erg goed, en wordt in de volgende iteraties alleen maar verbeterd.
Hebben anderen veel innovatie? Nee, van wat ik momenteel zie, zie ik vooral bekende features uitbrengen die andere fabrikanten al hadden.
Innovaties zijn er wel en zullen ook altijd blijven en ja Apple heeft innovaties vaak heel erg goed geÔmplementeerd (dit betekent niet dat ze uitvinder waren). Maar soms kunnen ontwikkelingen wat minder vlot gaan. Vroegah was een jaar in smartphone land een eeuwigheid maar als je nu een jaar later de opvolger ziet van de iphone 6 de 6s dus dan moet je zoeken naar de verschillen ook in performance zal je geen verschil merken. Ja de camera heeft een update gekregen in megapixels. Nu zeg ik niet dat dat slecht is alleen dat de vooruitgang misschien dan zit in de prijs? En daar zie je bij de andere smartphone OEMS al wel de ontwikkeling in een neergaande prijs. Deze scheefgroei in ontwikkeling is wat ik observeer en vraagtekens bij zet. Hoelang denk je dat Apple deze prijzen voor haar smartphones kan blijven hanteren of moeten ze misschien nog wat bovenop de prijs doen? Aangezien hele volksstammen zich nog verdringen om er een zo snel mogelijk te kunnen bemachtigen.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 11 oktober 2015 03:39]

Je zegt letterkijk dat reviewers elkaar volgen zonder eigen mening, dat iPhones over priced zijn en dat alternatieven beter zijn.

Ik gebruik een window phone door onstabdigheden. Ik kan u verzekeren dat het geen match is voor ios. Het zit hem allemaal in kleine details maar die maken op het einde het verschil tussen top of middelmaat. Mogelijk kan windows 10 het tij keren maar de buggy en beperkte appaanbod zullen waarschijnlijk niet verdwijnen en het feit dat ik me moet wenden tot universele autohouders ook al niet, en de herverkoopwaarde ook al niet.

Mss wel de ontbrekende 'select all knop' en whatsapp/waze die maar niet wil werken en IE die flipt op de data charts in een tweakers review.

Prijs is zo relatief, b&o is ook overpriced, Aston martin ook. Voor het beste en het mooiste betaal je buitensporig veel extra.

Is iphone 6de beste? Ik denk gemiddeld gezien van wel. Pure specs interesseren mij niet, het volledige pakket wel.

Android/samsung combo is ongetwijfeld ook heel goed en one plus one prijs/kwaliteit een echte killer met veel meer dpi etc maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat die Samsung topper toch erg plastiekerig aanvoelt en dat de laadkabel toch niet zo snappy aanvoelt en de mooiste 3th party hoesjes net niet bestaan waardoor ik met plezier weer premium betaal voor die nieuwe iphone die ik de komende jaren meer zal voelen,zien en horen dan welk ander product Dan ook in mijn buurt.

Marketing mass of niet, ik voel wat ik voel en dat doet een reviewer ook, probeer dat gevoel maar eens Te quantificeren.

Mogelijk is de beste indicator de herverkoopwaarde van een product. Ik heb een Klein voorgevoel dat mijn middelmatige microsoft Lumia niet op 123 de deur uit is. Al is het maar de hofdletterbug van mijn keyboard ervoor zorgt dat ik geen reclame zal maken hoe goed windows phone wel is.
Prijs staat altijd tot verhouding met wat je krijgt. En over smaak valt niet te twisten. Er zijn er die zweren bij Windows Phone en die zweren bij iOS. De nieuwe flagships van Samsung zijn totaal niet meer plasticki zoals je in de reviews hier op tweakers ook kan terug lezen.

Akkoord de iphone behoort tot de top, ik heb daar ook geen vraagtekens bij gezet. Wel bij de prijs verhouding. Dat wil niet zeggen dat ik Apple ergens van blame!
Integendeel, ze hebben het grootste recht om die prijzen te rechtvaardigen, sterker nog gezien de stijgende verkopen zou er nog wel wat bij mogen! Dat is niet het punt. Het punt is dat stel de nieuwe iphone is nog absurd veel duurder zonder opzienbarende vernieuwingen. Laten we zeggen 2500 euro en stel de verkopen van de iphone zakken totaal niet in. Tegelijkertijd ontwikkelt de rest van de markt zich de andere kant op; more bang for the buck. De verhouding zou nog schever gaan staan. Nogmaals Apple staat TOTAAL in haar recht. Maar een weldenkend mens zou op zijn vingers moeten kunnen nagaan dat hij zijn zuur verdiende centen rationeel gezien beter kan besteden.

Nu komt het, een reviewer moet in staat geacht worden een objectief oordeel te vormen op basis van bang for the buck. Wat is rationeel gezien gezien de sterkte van het voorstel dat Apple doet ten opzichte van anderen? Op basis daarvan zou een ongeinformeerde potentiŽle smartphone koper een keuze moeten kunnen maken. Deze zal misschien denken alles boven een 8 geeft mij veel bang for the buck dus is het een verstandige keuze. Hij gaat naar de winkel koopt een nieuwe iphone voor minstens 800 euro met 16gb opslag geheugen!!! Come on.
Je krijgt best wel bang for the buck imo maar iedereen moet dat oordelen aan de hand van zijn portemonnee. Tweakers kan dat moeilijk beslissen, ze gaan absoluut niet meer met de hype.

Ze zeggen heel duidelijk dat 16gb te weinig is dat de iphone duur is, wat moet een consument nog meer weten?

Je hoeft ook helemaal geen Iphone te kopen. Maar als je hem koopt weet je tenminste dat het een goede telefoon is van 8/10 punten met als minpunt dat hij duur kan uitvallen, zeker als je de 64Gb versie neemt. Mensen zijn niet dom, 850 euro betalen doe je niet zomaar. een Audi A4 is ook 30%-50% duurder dan een gelijkaardige renault. En toch vinden mensen dat waar krijgen voor hun geld, zelfs die renault erg vergelijkbaar is: gewicht, afmetingen, verbruik, geluid, aantal zetels, navigatie, airco... En toch is er een verschil.

Een wasmachine van Miele scoort ook hoge toppen bij de consumentenbond. Gewoon omdat het goed is over de gehele lijn. Maar het zal zelden het label 'beste koop' krijgen. Reviewers moeten gewoon zeggen zoals het is dat doet Tweakers ook. Ze hebben zelfs Best buy guides met een adviserende noot.
Ik leen je auto analogie even. Ik lees in Autoweek dat de nieuwe BMW 1 een hele goede score krijgt want het is een hele goede auto. Maar wel een kanttekening hij kost wel 50% meer dan een VW golf en 30% meer dan de nieuwe Mercedes A klasse. Maar daar kijken we niet naar in de eind beoordeling hup een 8. Dat geloof je toch zelf niet?

[Reactie gewijzigd door Gallant op 4 oktober 2015 21:57]

Ja zo werkt dat met reviews. Prijs/kwaliteit heeft een weerslag op de eindscore (zeker voor consumer products) maar het is veel minder belangrijk dan een slechte batterij bijv omdat een batterijduur van 10u de iphone praktisch onbruikbaar zou maken en betrekking heeft tot 100% van de gebruikers, een hoge prijs is afhankelijk van ieders portemonnee. Dus zelfs al maak je melding dat het een duur product is, toch kan je het niet maken tegenover de consument om uw eindscore met 10% te laten zakken, gewoon omdat het product duurder is dan de concurrentie. Pas als de kwaliteit/specs de wensen over laat moet je dat doen.

Ieders heeft een ander financieringsmodel, bij een leasing weegt een meerprijs van 30% niet perse 30% door op de maandprijs omdat de herverkoopwaarde ook een rol speelt.

Dat is etiek...
Zo werkt dat niet helemaal. Het is algemeen bekend dat hoe meer centjes je hebt hoe groter de krenterigheid. De prijs zou evenredig gewogen moeten worden in een review. Als iemand mij om advies vraagt dan zou een eerlijk advies gebaseerd zijn op mijn eigen keuze. Ik zou een rijtje telefoons voorstellen van meest interessant tot minder interessant.
Prijs, kwaliteit, functionaliteit is de driehoek waarop ik zou bepalen waar in het rijtje de telefoon komt te staan. Zeg maar het eindcijfer. Kwaliteit is top van de iphone, functionaliteit is ook top en de prijs is zeer slecht. Laten we zeggen 9+9+3=21ų3=7
In dit voorbeeld ben ik ruimhartig want eigenlijk is het meer een 8+8+2=18:3=6
Maar dan vergeet ik de naam Apple en iphone voor gemak even. Dat in acht nemend is toch zeker 2 punten extra waard dus komen we op een 8 of 9 8)7

[Reactie gewijzigd door Gallant op 5 oktober 2015 14:46]

Ja, had eerder een cijfer rond de 7 verwacht. Apple is alitjd al overpriced geweest, maar dit spant toch echt wel de kroon. In de 800 euro voor een telefoon met in verhouding ondermaatse verouderde trage harware (processor,geheugen en opslag) is toch wel absurd.
Ondermaatse verouderde en trage hardware?
@iriseyoufall Lees/bekijk je de reviews Łberhaupt of klets je maar wat uit uw kop?

De iphone 6s is snelste, een van de meest moderne smartphone van dit moment en er is geen enkele indicatie dat er een component verouderd of ondermaats is.

Ze prestatieverschil met Galaxy s6 voor cpu/gpu hier: reviews: Apple iPhone 6s en 6s Plus: nog beter, nog duurder

De grafische chip in de A9 is Dubbel zo snel als de Samsungs Exynos 7420. De A9 wordt trouwens gemaakt door samsung zelf ;-) Ook de storage controller is op niveau waardoor de sequentiŽle lees- en schrijfacties erg hoog zijn, apps snel laden etc.

Mogelijk is mijn volgende telefoon de Samsung Galaxy S6 Active omdat die zeer grote batterij heeft, fast charger, stof en wachterdicht (kan tegen een regenbui), de verminderde gpu kan voor mij geen kwaad omdat ik geen games speel. Al zou ik liever een iphone hebben maar die is niet bestendig tegen de elementen van de natuur. Spijtig.
De reden dat de Iphone bovenaan staat in de grafieken heeft te maken met de lagere scherm resolutie vergeleken met de S6. De huidige CPU van de Iphone 6S is een overkill voor dat schermpje. De resolutie en DPI + scherm-kwaliteit is veel beter in de S6 . 1334 x 750 IPS LCD display on the iPhone 6S coming in at 326 pixels per inch en The Samsung Galaxy S6 on the other hand has a larger 5.1-inch 1440 x 2560 screen with a pixel density of 577 pixels per inch.

- De camera van de S6 is beter (16M i.p.v 12M). Iphone heeft geen beeldstabilisatie. Het heeft ook jaren geduurd voor Apple om eens de camera een update te geven.
- Iphone komt standaard met 16GB i.p.v 32 in de S6
- Minder ram-geheugen dan de S6 (2 i.p.v 3)
- Duo-core i.p.v Octa-core in de S6. Jawel nog steeds een duo-core rofl
- Iphone heeft geen IR-blaster

Wil je nog meer horen? Ik vind de hardware en prijs/kwaliteitverhouding toch wel behoorlijk scheef/ondermaats

[Reactie gewijzigd door Lootbox op 16 oktober 2015 06:45]

Dat is omdat je (en vele anderen) Focussen op harde specs. Prestaties meet je in real life en niet aan de hand van de aantal core, geheugen of megapixels. De Megapixel race heeft nog geen enkele camera beter gemaakt. Daarbij (zie je ook bij DSLR) zijn meer pixels nefast voor noise bij low light. Er zijn nog vele specs die niet op de verpakking staan maar er veel meer toe doen (maar voor consumenten zoals u een product willen beoordelen in 4 specs onbegrijpbaar zijn)

Voor het renderen van webapps heb je wel degelijk cpu-power nodig. Ook voor het bewerking van beelden, 4K video opslaan en decoderen voor upload enz. Grappig hoe je eerst zegt dat de CPU overkill is voor dat schermpje en daarna Rroflt omdat het maar een duo core is en nota bene sneller ;-)

Ram zegt niet de snelheid van uw systeem, De keerzijde van veel RAM is dat het veel energie vraagt en dat Apps onnodig veel ram gaan innemen. Goed geschreven apps komen toe met weinig ram waardoor de overall speed juist stijgt, zelfs met minde ram. De consument zal niets merken van minder ram, in tegendeel, uw smartphone zal sneller reageren omdat er maar 2Gb naar de HD moet geschreven worden ipv 4Gb.

We kennen allemaal de DPI van de S6 maar we weten ook allemaal dat het menselijke oog maar 300dpi kan onderscheiden. Dus this een nice to have, maar geen must have.

Gelukkig zijn er nog bedrijven die focussen op core, megapixels, ram en Gigahertzen zodat consumenten met een gelukzalig gevoel thuis komen met een raket van een telefoon met alles er op en er aan.

Voor de prijs/kwaliteit moet je geen Iphone kopen. Er bestaan android alternatieven die veel meer waar voor je geld bieden. Voor ieders wat.

BMW en Audi zijn ook overpriced, porsche ook. Wie betaald er nu in godsnaam 50.000 euro voor een BMW als je voor dat geld een Renault kan kopen die standaard 10x meer opties heeft en 15k goedkoper is? IK ;-)
Werd er maar gemeten door middel van specificaties en daar een eerlijk beeld over gegeven. Jij suggereert dat de duo-core sneller is, maar dat is in werkelijk niet zo. De benchmarks laten dit als uitkomst zien omdat het nogal lastig is om een benchmark te draaien tussen telefoons die op verschillende resoluties en besturingssystemen draaien. Een scheve vergelijking dus. Voor de S6 moet er veel meer pixels aangestuurd worden. Als je de CPU van de Iphone 6S in de S6 zou doen, dan zou de telefoon niet vooruit te branden zijn. Ik geef gewoon eerlijk aan dat Apple in verhouding goedkope hardware in de telefoon propt en daar de volle pond voor vraagt. Als je de componenten losvan de S6 en Iphone 6s tegenover elkaar legt qua prijs en prestaties. Een Octa-core zal meer kosten om te produceren dan een duo-core. En dat geldt ook voor de andere componenten die bij de S6 toch echt sterker zijn. De marges op de Iphone S6 zijn waarschijnlijk veel meer dan van de Samsung S6.

Iphone. Puur de componenten :

Preliminary Samsung Galaxy S6 Edge Teardown Cost Analysis vs. iPhone 6 Plus 64GB

$240.05/$849.99 = IPhone 6S
$290.45/$799.99 = Samsung S6

Je ziet dus dat de componenten van de Samsung S6 duurder omdat ze betere specificaties hebben. Beter scherm (hogere resolutie), snellere processor, betere camera (met stabilisator wat de Iphone helemaal niet heeft). En dat Samsung er minder winst om maakt dan Apple.

[Reactie gewijzigd door Lootbox op 16 oktober 2015 10:30]

Compleet fout. Waar haal je het dat de Iphone 6s cpuin een Samsungg niet vooruit te branden zou zijn? Uit uw duim gezogen of gebrainwasht door specs propaganda? Wat blijft er nog over van uw eerlijk beeld?

Samsung Galaxy S6 Edge features an octa-core Exynos 7420 SoC and 3GB RAM, but it performs quite similar to Apple 9 chip in multi-core performance. However, Apple A9 SoC with 2GB RAM in iPhone 6s and 6s plus performs almost 90 percent faster compared to S6 edge.

Nog eengrafiekk ter ondersteuning. En de bron

En GPU's zijn tegenwoordig (hardware acceleratie) belangrijker dan CPU's, ook daar is de iphone king."De grafische chip in de A9 blijkt meer dan dubbel zo snel als de gpu in Samsungs Exynos 7420.""

Value for money draait niet om specs. Value for money test je in de realiteit met uw telefoon in de hand niet met uw vergrootglas op de specs. Het lijkt wel alsof Cores een goddelijke status bereikt hebben als uitlaatpijpen op een auto. Kijk ik heb er 4 dus mijn auto is sneller. Not.

Wat is goedkoop als het goed is? Porsche zijn nieuwe Cayene is goedkoper om te maken dan het vorige model door gewichtsbesparingen. Ondanks de pk's hetzelfde zijn gebleven gaat de auto sneller en zuiniger dan ooit en rijdt de wagen nog stillen en beter. Ze maken ook meer winst dan de concurrentie die 30Pk sterker is maar wel 200Kg extra staal moet meesleuren Porsche dan slechter dan de concurrentie? Nee, helemaal niet.

Apple heeft er voor gekozen om iOS te optimaliseren voor Dual core. So what, het gaat toch snel niet? En door zich te beperken tot 300dpi wordt de iphone nog sneller dan voorheen. Wat is daar in godsnaam mis met als het menselijke ook die extra dpi toch niet kan waarnemen?

Het is me ook opgevallen dat de camera in de Samsung S6 beter is dan de iphone, staat ook duidelijk in de reviews. Maar het verschil tussen de twee is zo banaal en bijgevolg onbelangrijk zeker in vergelijken het de kwaliteit van mijn DSLR dat deze specs het laatste van mijn zorgen zijn. Maar dat is voor iedereen anders.

Heel eerlijk, Value for money seekers, h koop geen iphone6s of Samsung s6, koop een Google Nexus of MotoG. Spec monsters gaan best voor de Samsung s6 want die zullen nooit kunnen slapen met de gedachte dat Apple toestel 6 cores minder heeft, ondanks het niet minder snel is.


edit: Typo, bovenaan cursief. Tuurlijk bedoelde ik dat de de ruwe prestaties offscreen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 16 oktober 2015 12:47]

Compleet fout. Waar haal je het dat de Iphone 6s niet vooruit te branden zou zijn? Uit uw duim gezogen of gebrainwasht door specs propaganda? Wat blijft er nog over van uw eerlijk beeld?
Wel begrijpend lezen astublieft. Ik zou de A9 willen zien als het dezelfde resolutie zou moeten aansturen als dat de Samsung S6 heeft. Dus een A9 in een S6 of andere telefoon met dezelde resolutie. Dan zal je zien dat de A9 tekort schiet vergeleken met de 7420.
Uit wat kan je dit afleiden? Wetende dat:
- De GPU is meer dan dubbel zo snel
- De CPU is exact even snel in multicore
- De CPU is 90% sneller in single core mode.

Single core is nog steeds belangrijk sinds Android apps toch niet alle cores tegelijk gebruiken, meestal tussen de 2 en de 4 cores. De andere cores worden gebruik om background tasks energie-efficien te voltooien, ze leveren geen ruwe power maar handelen kleine taken efficient af. Zie dit artikel die octacore's vs quad cores beschrijven.

Edit op reactie:
Het scherm wordt aangedreven door de GPU. De lage resolutie werkt in het voordeel van de A9, maar Tweakers heeft ook een offscreen test gedaan waardoor de A9 gpu meer dan dubbel zo snel is. Dus het argument van iriseyoufall vervalt bij deze.

Dixit tweakers iphone 6s review:
Laten we vervolgens de schermresolutie eveneens buiten beschouwing, dan krijgen we pas een echt goed beeld van de absolute rekenkracht van deze gpu's. De grafische chip in de A9 blijkt een dikke 20 procent sneller dan die in de A8 en meer dan dubbel zo snel als de gpu in Samsungs Exynos 7420.

Conclusie:
Onscreen is de GPU van Samsung S6 dus 4x trager dan de Iphone 6s. CPU-vergelijk staat al boven, multicore zijn ze aan elkaar gewaagd.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 16 oktober 2015 14:06]

Nogmaals dat komt doordat de Iphone een lagere resolutie heeft dan de S6. Die scores kan de CPU van de S6 ook neerzetten op dezelfde lage resolutie.
iPhone 6S niet bestendig tegen de elementen van de natuur? Officieel niet, en zeggen ze er ook niks over maar in de praktijkt is de iPhone 6S gewoon waterproof hoor.
Zie: https://www.youtube.com/watch?v=_uuCXXNtGMQ

Heeft denk ik vooral te maken met garantie en claims, als je zegt dat de iPhone waterdicht/waterproof is zullen mensen er ook zo mee omgaan en, mocht de telefoon dan toch door water defect raken terug naar de winkel gaan om om te ruilen
Snap ik, maar elektronica heeft de neiging om te oxideren en dan komt de schade pas bovendrijven na enkele dagen als de elektronica gaat kortsluiten op de plaatsen waar de elektronica water heeft aangeraakt.

Mijn broer zijn iphone 5S is in het zwembad gevallen en die was toch snel stuk, al werkte hij in het begin nog wel.

Voor elektronica gebruiken een soort waterafstotende coating om kortsluiting te vermijden als er waterdruppels binnendringen, maar blijkbaar zijn de limieten snel bereikt. Een regenbui zal uw iphone wel overleven omdat de waterdruk daar laag is maar echt onderdompelen in een zwembad zit er blijkbaar niet in.

Een geoxideerde Iphone6 ziet er zo uit: http://i.imgur.com/XzrJn52.jpg
Die lijkt inderdaad helemaal niet meer op het originele product :o
Ja inderdaad. Zie reply to Coolstart hieronder.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 4 oktober 2015 18:59]

Jeeee hoe verzin je het! Hahaha trage hardware???? Ik denk dat alle ontwerpers van telefoons erg jaloers zijn hoe Apple dit weer flikt! De iPhone 6s is een zeer snelle smartphone welke ook nog zeer weinig energie verbruikt. Daarnaast heeft de iPhone 6s het snelste flashgeheugen in een telefoon. Hoezo traag?????????

In Real life performance staat de iPhone 6s stipt op NR 1.

http://nl.hardware.info/n...neller-nvme-flashgeheugen

[Reactie gewijzigd door mwmike op 5 oktober 2015 15:44]

Wil je alsjeblieft niet meer reageren als je totaal geen kennis van zaken hebt. Dit "S" wordt met tablet/pc's vergeleken omdat de concurrentie by far niet kan tippen aan deze benchmarks, inderdaad benchmarks en geen specs waar de meeste mensen alleen maar naar kijken. Dat is gewoon enorm kortzichtig en dat besef je zelf ook. Eerst nadenken voordat je wat "schreeuwt"
Overigens zijn zowel de FaceTime-camera (voorzijde), alsook de iSight-camera verbeterd tov. de vorige generatie, dus geen enkelvoud ("... en is de resolutie van de camera met de helft opgekrikt ...").

iSight
iPhone 6S: 12-megapixel iSight-camera met pixels van 1,22 Ķ
iPhone 6: 8-megapixel iSight-camera met pixels van 1,5 Ķ

FaceTime
iPhone 6S: 5-megapixel foto’s
iPhone 6: 1,2-megapixel foto’s

Bron: http://www.apple.com/nl/iphone/compare/
De iPhone 6S Plus batterij gaat langer mee dan elke smartphone op de markt dat vind ik wel een verbetering van de vorige modellen, om het nou lomp te noemen dan zie je echt iets verkeerds eraan.

[Reactie gewijzigd door RoffaboyS op 3 oktober 2015 20:58]

Zeer goede review. ga zo door tweakers.net!!
Wat ik weet is als je in de VS een review schrijft over Apple die min of meer minder goed is Apple er onmiddellijk voor zorgt dat je de volgende keer niet meer beschikt over preview toestellen en niet meer naar de presentaties mag komen. Het toestel is uitstekend, ondanks dat ik het zelf nooit zou kopen. In de laatste documentaire van Steve Jobs zegt ťťn van de medewerkers zelf dat de mensen die vooraan bij die presentaties zitten alle objectiviteit verloren hebben en daarom net geselecteerd werden. Dat is net zoals bij de Amerikaanse verkiezingen waar er op voorhand grondig gescreend wordt om zeker te zijn dat ze geen menigte hebben die de presentatie kan belazeren voor die specifieke kandidaat.
heeft Apple meerdere modellen gemaakt van de 6s en 6s plus, ik bedoel voor meerdere werelddelen qua frequentie ?
Nee, dat was tot en met de iPhone 5 zo. Toen had je nog onderscheid tussen DCMA en GSM. (De laatste was voor Europa)
Wanneer test tussen de 6S en 6S Plus tegen Lumia 950 en 950 XL?
hoe zit het eigenlijk met de 'chipgate'?. Sommigen hebben een samsung chip, anderen een van TSMC. Maakt dit nou veel verschil uit in accuduur, snelheid etc..???
Als je een goede camera wilt hebben in een telefoon, dan is er natuurlijk maar 1 optie: PureView op een Lumia.. :-)
Dan heb jij nog nooit goed naar het beeld resultaat gekeken. Ik heb zowel iPhone als Samsung als Nokia Lumia naast elkaar gehouden en er gaat niets boven de beeldkwaliteit van de Lumia 1020 of de 930, zeker niet onder low lighting conditions. Maargoed een fanboi proberen te overtuigen is nutteloos. Veel plezier met je iPhone in ieder geval :-)
Lamia doet het goed met de camera's, maar die van Samsung zijn niet zo geweldig als je er objectief naar kijkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*