De Surface-tablets, met hun kenmerkende 'klepje' dat als standaard dient, zullen menigeen niet onbekend voorkomen. Heb je de Surface Pro 3 weleens gezien of vastgehouden, dan zal het niet snel opvallen dat het uiterlijk van de Surface Pro 4 iets is veranderd. De duidelijkste verandering zie je aan de achterkant; daar zijn de letters 'Surface' vervangen door een spiegelend Microsoft-logo. Aan de voorkant valt op dat de Windows-toets, die zich aan de rechterkant van het scherm bevond, verdwenen is. De Windows-toets is niet meer verplicht voor Windows-tablets, wat Microsoft de kans gaf om de schermranden dunner te maken. Tot slot zit de volumeregeling niet meer aan de zij-, maar aan de bovenkant, om ruimte te maken voor de stylus, die nu magnetisch tegen de zijkant aan kan 'plakken'.
Wat gebleven is, is de lichtgrijze behuizing van magnesium, die net als bij eerdere Surface-tablets degelijk aanvoelt. De behuizing is marginaal dunner geworden en als je de goedkoopste, passief gekoelde, Surface Pro 4 koopt, is het gewicht ook wat lager dan bij de Surface Pro 3. De Surface Pro 4 met Core m3-processor weegt 758 gram, de Surface Pro 3 weegt 796 gram en de Surface Pro 4 met Core i5 komt op een gewicht van 798 gram uit.
Inloggen met Windows Hello
Windows 10 ondersteunt Windows Hello, waarmee je automatisch ingelogd kunt worden als de webcam je gezicht detecteert. Voorwaarde daarvoor is wel dat je computer voorzien is van een camera die diepte kan zien. Systemen die Windows Hello ondersteunen waren tot nu toe altijd voorzien van een Intel RealSense-camera, maar voor de Surface Pro 4 heeft Microsoft een eigen camera ontwikkeld.
De gezichtsherkenning bleek bij ons lekker vlot te werken, zolang je recht voor de tablet zit. De functionaliteit lijkt overigens niet bij iedereen even goed te werken en op verschilende forums staan klachten dat de laatste firmware-update voor de Surface Pro 4, die meer stabiliteit moest opleveren, juist tot gevolg heeft dat Windows Hello niet meer werkt.
Type Cover: betere toetsen, betere touchpad
Voor de Surface Pro 4 heeft Microsoft, net als bij voorgaande Surface-generaties, een nieuw toetsenbordje gebouwd dat verschillende elementen van de vorige Type Covers combineert en verbetert. De eerste duidelijke verbetering is de verbreding van het toetsenbord. Bij de Type Covers voor de Surface Pro en Pro 2 liepen de toetsen van rand tot rand, maar bij de bredere Type Cover van de Surface 3 Pro werd het eigenlijke toetsenbord niet verbreed.
Bij de nieuwe Type Cover is alles groter; het toetsenbord is breder en loopt van rand tot rand, waardoor de ruimte tussen de toetsen ook groter gemaakt kon worden. Daarnaast is de touchpad in de breedte gegroeid en is het oppervlak niet meer van plastic, maar van glas gemaakt.
Dat zijn significante verbeteringen, die tot gevolg hebben dat de nieuwe Type Cover een stuk prettiger werkt dan de vorige. De toetsen hebben meer travel gekregen en typen daardoor comfortabeler, terwijl je vinger net wat makkelijker over de touchpad glijdt, dankzij het glazen oppervlak. Uiteraard werken een extern toetsenbord en externe muis nog wat beter, maar gezien de dikte van de cover typt de Type Cover indrukwekkend goed. Helaas wordt de Type Cover, zoals gebruikelijk bij de Surface-tablets, niet standaard meegeleverd. Het toetsenbordje kost honderdvijftig euro en als je je niet wil beperken tot touchscreen-apps, ben je haast verplicht om er een aan te schaffen.
Ook verbeterd: de stylus
De stylus, oftewel het pennetje, wordt in tegenstelling tot de Type Cover wel standaard met de tablet meegeleverd. De nieuwe stylus is net als de Type Cover verbeterd en ondersteunt nu 1024 drukniveaus, waar de stylus van de Surface Pro 3 256 niveaus ondersteunde. Voor de nieuwe stylus verkoopt Microsoft een 'pen tip kit', waarin vier puntjes voor de stylus zitten, die een B-, HB-, H- en H2-potlood moeten simuleren.
De nieuwe stylus lijkt zich wat preciezer over het scherm te laten sturen door de rubberen puntjes en 'gummen' met de gumkant van de pen voelt enigszins als echt uitvlakken op een stuk papier. In de pen zijn twee knoppen verborgen; de gum is indrukbaar en start OneNote, terwijl een tweede knop op de zijkant als rechtermuisknop werkt. Ben je klaar met de stylus, dan kun je hem magnetisch tegen de linkerzijkant van de tablet plakken, een grote verbetering ten opzichte van het wat lullige lusje waarmee je de stylus bij de Surface Pro 3 aan de Type Cover hangt.
Aansluitingen en docking station
De aansluitingen voor randapparatuur zijn dezelfde gebleven als bij oudere Surface-tablets. Er is een usb 3.0-aansluiting aanwezig, met daarboven een minidisplayport-aansluiting. Onder de kickstand bevindt zich een micro-sd-kaartlezer, zodat je op een eenvoudige manier de opslag van de tablet kunt uitbreiden.
Heb je meer aansluitingen nodig, dan verkoopt Microsoft voor 230 euro de Surface-dock. De nieuwe dock vouwt zich niet meer om de tablet heen, maar is gewoon een zwart plastic 'doosje'. Het grote voordeel daarvan is dat de Surface Dock ook met de Surface Pro 3 en de Surface Book te combineren is, doordat ze dezelfde aansluiting delen.
Aan de voorkant van de dock bevinden zich twee usb 3.0-aansluitingen, terwijl er aan de achterkant nog twee zitten. Daarnaast zijn er een ethernet- en minijack-aansluiting, en twee minidisplayport-aansluitingen aanwezig. Daaraan kunnen twee schermen met een maximale resolutie van 2560x1600 pixels gekoppeld worden of een scherm met een resolutie van maximaal 4096x2304 pixels. Net als tweaker Rmaxx hadden we wat problemen met het aansluiten van monitors op de dock. Onze Dell E2311H-monitor moesten we een paar keer opnieuw inpluggen voordat we beeld kregen, maar een Dell P2715Q-monitor werkte wel in één keer. De dock werkt dus nog niet helemaal vlekkeloos, wellicht kan een firmware-update daar nog verandering in brengen.
Lader: met en zonder usb-laadfunctie
We hebben de Surface Pro 4 met Core m3- en met i5-processor getest en tot onze verbazing blijk je bij die tablets verschillende laders te krijgen. De Core m3-Surface heeft een wat goedkopere lader, waarop de usb-aansluiting ontbreekt, terwijl de duurdere Surface wel een usb-apparaat met een laadstroom van maximaal een ampère kan opladen. De lader van de Core m3-versie blijkt wel wat sneller te zijn en de tablet in net geen twee en een half uur op te laden, terwijl de lader van de Core i5-Surface daar een kwartiertje langer over doet.