Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 83 reacties

Samengevat

De iPad mini 3 is een gek product; hij verschilt namelijk nauwelijks van zijn voorganger, de iPad mini Retina. Hij heeft dezelfde fijne behuizing, hetzelfde scherm en dezelfde hardware, en draait de nieuwste versie van iOS, versie 8.1. Alleen de vingerafdrukscanner in de homeknop is nieuw. Hoewel die erg handig kan zijn, rechtvaardigt hij in onze ogen het forse prijsverschil niet. Voor 299 euro koop je namelijk het model van vorig jaar, terwijl voor de mini 3 maar liefst 399 euro neergelegd moet worden. Daarmee is de iPad mini 3 een goede tablet, maar - met de huidige prijs - een slechte koop.

Pluspunten

  • Werkt vlot
  • Fijne behuizing
  • Goede accuduur
  • Scherp scherm

Minpunten

  • Biedt nauwelijks vernieuwing
  • Matige kleuren en contrast voor Retina-scherm
  • Erg duur ten opzichte van voorganger
  • Standaard 16GB is krap en extra opslag is duur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7
Prijs bij publicatie: € 399,-
Verkrijgbaar vanaf: € 546,92

Als grote fabrikanten nieuwe modellen uitbrengen van hun flagship-producten, dan besteden we er op Tweakers vaak veel aandacht aan. Dit zijn namelijk in de regel modellen waar consumenten naar uitkijken en het zijn ook de producten waarin op technisch vlak het meest wordt geïnnoveerd. Voor de iPad mini 3 houden we het bij een korte review, want de verschillen met zijn voorganger, de iPad mini Retina, zijn minimaal. Wil je dus een gedetailleerdere uiteenzetting lezen, check dan vooral ook onze review van de iPad mini Retina.

Behuizing en beeldkwaliteit

iPad mini 3Het gaat nog steeds om een 7,9"-tablet met een resolutie van 2048x1536 pixels. Die combinatie van beelddiagonaal en resolutie levert een erg scherp beeld op. De beeldkwaliteit is verder oké te noemen, maar blijft wel achter bij die van de iPad Air en Air 2, en ook bij de beeldkwaliteit van een aantal Android-tablets. De helderheid en de contrastverhouding zijn daarbij geen probleem, maar de kleurreproductie is niet helemaal accuraat. Dat gold overigens ook voor de iPad mini Retina en volgens onze metingen zijn de schermen identiek.

Niet identiek is de behuizing. Wel op het gebied van dikte en gewicht, maar de iPad mini 3 heeft als noviteit Apples Touch ID-vingerafdrukscanner, die we eerder zagen op de iPhone 5s en onlangs nog op de iPhone 6, iPhone 6 Plus en iPad Air 2. Die scanner kan voor handige dingen gebruikt worden. Het ontgrendelen van de tablet vinden we niet de belangrijkste daarvan; veel mensen zullen een tablet enkel thuis gebruiken en dan is een wachtwoord of pincode minder noodzakelijk.

Handiger is bijvoorbeeld dat je er aankopen in de App Store of iTunes mee kunt accorderen en dat steeds meer apps gebruikmaken van de scanner om in te loggen. Daarnaast zal Apple zijn betaaldienst Apple Pay volgend jaar uitrollen, waarna je de vingerafdrukscanner kunt gebruiken om bijvoorbeeld aankopen in een webshop goed te keuren.

Zoals gezegd is aan de behuizing verder niet gemorreld. Dat is geen ramp; de tablet had altijd al een lekker formaat en de dikte en het gewicht zijn ook prima, zodat je hem moeiteloos voor langere tijd in één hand kunt houden. Wel legt Apple naast de zilveren en grijze versies ook nog een gouden variant in de schappen.

Hardware, accuduur en software

Ook onder de motorkap heeft Apple alles bij het oude gelaten. De iPad mini 3 wordt dus aangedreven door Apples eigen A7-soc, die bestaat uit twee processorkernen op 1,4GHz, gekoppeld aan 1GB werkgeheugen. Dat is voor dagelijks gebruik prima. De hardware is nu echter een jaar oud en veel ontwikkelaars zullen zich gaan richten op de snellere hardware in de nieuwe iPhones en de iPad Air 2. Dat doet ons twijfelen aan de toekomstvastheid van de hardware in de iPad mini 3. Die hardware springt gelukkig zuinig om met de aanwezige accucapaciteit, waardoor je lang kunt doorwerken op de iPad mini 3.

Ook op dit gebied is het goed om te weten dat de iPad mini 3 en iPad mini Retina niet van elkaar verschillen. Voor de snelheid of accuduur hoef je dus zeker niet te upgraden. Wil je weten hoe goed hij precies scoort op alle onderdelen, check dan het testrapport in de rechterbalk.

Aan de softwarezijde zien we iOS 8.1 voorgeïnstalleerd staan. Dat is de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem, die overigens ook voor oudere iPads beschikbaar is. Versie 8.1 is slechts een bescheiden update ten opzichte van 8.0, dus voor een goed beeld van de wijzigingen in het besturingssysteem verwijzen we naar onze review van iOS 8.

iPad mini 3iPad mini 3iPad mini 3iPad mini 3

In een notendop is iOS 8 wat meer ‘open’ dan zijn voorgangers en krijgen ontwikkelaars meer vrijheid. Daardoor kunnen apps beter met elkaar communiceren. Je kunt content van een app bijvoorbeeld delen of doorsturen naar een andere app. Een gevolg is dat het besturingssysteem en de apps meer aanvoelen als een geheel van samenwerkende onderdelen, in plaats van als losse eilandjes.

Een van de grootste vernieuwingen van versie 8.1 is de ondersteuning van Continuity, Apples naam voor de feature die de iPhone, iPad en Mac nauw laat samenwerken door gegevens en documenten te synchroniseren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld beginnen aan een e-mail op je iPhone en deze vervolgens afmaken op een Mac.

Conclusie

De vraag is niet of de iPad mini 3 een goede tablet is; zijn voorganger keeg van ons immers vier en een halve ster en dankzij de Touch ID-scanner is de iPad mini 3 net wat beter. Het oude model kost echter 299 voor de 16GB-uitvoering, terwijl het nieuwe model 399 euro kost. Dat is trouwens twee tientjes meer dan de vorige generatie kostte toen hij vorig jaar uitkwam, wat gezien het gebrek aan wijzigingen nogal bizar is. De vraag is dus of die scanner je honderd euro waard is. Ons antwoord is nee; je krijgt een stuk meer waar voor je geld als je de iPad mini Retina van vorig jaar koopt.

We vinden dat de scores die wij uitdelen in enige mate moeten reflecteren of iets een goede koop is, of je genoeg waar voor je geld krijgt. Dus hoewel de de iPad mini 3 een fractie beter is dan de iPad mini Retina, kunnen we hem onmogelijk dezelfde vier en een halve ster geven als zijn voorganger vorig jaar kreeg. Hoe fijn hij ook in de hand ligt, hoe vlot hij ook werkt en hoe goed de accuduur ook is; je bent een dief van je eigen portemonnee als de je iPad mini 3 boven de iPad mini Retina verkiest. Daarom krijgt hij een punt aftrek en eindigt hij met drie en een halve ster.

Laagste prijzen voor: Apple iPad Mini 3 WiFi 16GB Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Misco Nederland B.V.

Score: 1.5 (10)

€ 546,92

€ 552,91

Kostenoverzicht

Productprijs € 546,92
Pakketpost € 5,99
iDeal € 0,-
Totaal € 552,91
Bekijk


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (83)

Apple kijkt gewoon anders tegen hun producten aan, als de verkoopcijfers toch niet zo geweldig zullen zijn waarom dan een nieuwe SOC met grotere accu in de iPad mini stoppen?

De touch ID zal misschien het 100 euro prijsverschil niet rechtvaardigen maar dit is nou precies de reden dat Apple zoveel winst maakt.

Apple koopt zijn hardware voor meerdere jaren in en gebruikt dezelfde hardware ook voor andere apparaten in hun assortiment waardoor ze heel groot en voor een lage prijs kunnen inkopen.
Ik vind dit nogal een jammere review van Wout. Hij pakt namelijk een hele slechte vergelijking. en die vergelijking maak jij nu ook. Ja de iPad mini 3 is 100 duurder dan zijn voorganger. Echter is een consument niet ineens 100 meer kwijt als vorig jaar. En enig idee waarom? Ik wel namelijk. De retina 2 is namelijk goedkoper geworden.

Oftewel, waar gaat dit over? Apple geeft je de keuze om het oude model te kopen tegen een sterk gereduceerde prijs (van 400 naar 300 is immers een prijsdaling van 25%). of om de nieuwe met vingerafdrukscanner te kopen tegen exact dezelfde prijs als de vorige. Dat er dan verder niet zo heel veranderd is snap ik best. De Mini kan met veel minder hardware exact hetzelfde doen als de air. De allereerste mini is heden ten dagen ook nog snel genoeg en ik had dan ook geen echte veranderingen verwacht behalve de introductie van fingerprint ID.

Dus waarom wordt het als minpunt neergezet dat de iPad mini 2 goedkoper is geworden.
Apple koopt zijn hardware voor meerdere jaren in en gebruikt dezelfde hardware ook voor andere apparaten in hun assortiment waardoor ze heel groot en voor een lage prijs kunnen inkopen.
Nou nee. Dit is vaak ook gewoon een stuk handiger qua aantallen. Apple heeft nou eenmaal bizarre verkoop aantallen op de eerste dag na launch al. dus er moet gewoon een hele grote voorraad aan apparaten zijn
Ik vind dit nogal een jammere review van Wout. Hij pakt namelijk een hele slechte vergelijking. en die vergelijking maak jij nu ook. Ja de iPad mini 3 is 100 duurder dan zijn voorganger. Echter is een consument niet ineens 100 meer kwijt als vorig jaar. En enig idee waarom? Ik wel namelijk. De retina 2 is namelijk goedkoper geworden.
Je zegt het zelf letterlijk in je eigen post. De retina 2 is zoals je zegt goedkoper op dit moment. Dus is het volledig terecht dat Wout het weggegooid geld vind, je koopt namelijk 'dezelfde' Ipad (met een vingerafdrukscanner) voor 100 euro meer. Apple heeft geen extra kosten gemaakt voor dit 'nieuwe' ontwerp, waarom moet de consument dan nu opeens 100 euro meer betalen voor alleen een vingerafdrukscanner? Is deze Ipad 100 euro beter dan de vorige? Is de vorige Ipad opeens tweedehands omdat ie een jaar oud is?

Dus zoals de reviewer al zegt, waarom zou je in godsnaam 100 euro extra uitgeven voor een gimmick die apple zelf misschien 3 - 4 euro extra kost in productie? Dan kan je nog altijd beter de 2 kopen omdat de 3 dus qua prijs kwaliteit verhouding NOG slechter is. Je betaald hier letterlijk en alleen voor het feit dat er geen 2 maar een 3 op de achterkant staat....


Bovendien, sterk gereduceerde prijs? Laat me niet lachen... ze maken nu iets minder winst op die al overpriced Ipad.

[Reactie gewijzigd door SvenOuss op 22 oktober 2014 15:08]

Apple koopt zijn hardware voor meerdere jaren in en gebruikt dezelfde hardware ook voor andere apparaten in hun assortiment waardoor ze heel groot en voor een lage prijs kunnen inkopen.
wat bedoel je hiermee? Denk ja dat apple ergens een gigantische opslagruimte heeft met allemaal onderdelen die ze in hun toekomstige produkten gaan steken?
Wat zou kunnen is dat Apple een order heeft voor een bepaald aantal A7-chips, en dat vanwege de tegenvallende verkopen er nog een hoop chips ongebruikt zijn.
Je bedoelt dat het inkoopcontract niet opgemaakt is bij de chipproducent en Apple anders hoge boetes moet betalen indien ze de order annuleren.
Dat bedoel ik ja.
Maar dat is nu niet bepaald een excuus om 100- euro meer te vragen voor een vingerscanner. Dat Apple zich niets laat gelegen aan concurrenten is nog begrijpelijk, maar nu lijkt het er op dat Apple haar eigen klantenkring ook niet serieus neemt.

Van BMW heb je de grap dat wanneer ze het logo op een drol zouden plakken, het nog wordt verkocht, maar Apple begint blijkbaar nu zelf zo te denken.
Van BMW heb je de grap dat wanneer ze het logo op een drol zouden plakken, het nog wordt verkocht, maar Apple begint blijkbaar nu zelf zo te denken.
Dat is ook de praktijk. Elk product van Apple verkoopt gewoon super, onafhankelijk van de reviews. Sommige Apple aanhangers laten de spullen zelfs direct na de lancering ongezien uit de VS komen.

Een Apple fan heeft mij eens getracht uit te leggen waarom: Hij maakte het vergelijk tussen de rijen voor een concertkaartje van de Rolling Stones en rijen voor de Apple Store. Mijn argument dat zo'n concertkaartje van de Rolling Stones een gelimiteerde oplage betreft voor een uniek eenmalig event en een nieuwe iPhone niet, was volgens hem niet relevant. Een iPhone van de eerste uren was volgens hem net zo uniek als een concertkaartje. Ik heb de discussie vervolgens maar gestaakt...

Apple aankopen zijn voor veel mensen een kwestie van emotie...
Natuurlijk hebben ze die onderdelen niet in een grote warehouse liggen.. Het zal dan uiteraard gaan om contracten voor een minimale afname van een x aantal units of voor een bepaalde tijd.
Apple kijkt gewoon anders tegen hun producten aan, als de verkoopcijfers toch niet zo geweldig zullen zijn waarom dan een nieuwe SOC met grotere accu in de iPad mini stoppen?
Om de verkoopcijfers beter te krijgen uiteraard, nu is er nog minder rede om hem te kopen of vervangen voor nieuw model.

Waarom grotere accu, A8 is iets sneller en iets zuiniger dan A7, zou dus kleinere accu in kunnen. :D

Maar goed, denk dat sowieso gedaan is met de groei van de ipad, zins 2010 verliezen ze markt aandeel. Elke generatie ipad verliezen ze markt aandeel, ipad2 heeft daarom nog steeds grootste markt aandeel van alle ipads. Mini is nog minst intrek, toch vreemd want 7" en 8" van andere fabrikanten verkopen wel goed.
Ik vermoed dat de mensen die een mini kopen dit vaak doen omdat ze minder budget hebben. En dan is de overstap naar een goedkoper merk ook snel gemaakt.
inderdaad. Het feit dat het de I-xxxx is met het volgende nummertje doet jan en alleman naar de winkel sprinten om het te kopen. Dit zie je met alle Apple producten. Maakt niet uit dat er andere merken zijn die hetzelfde (en vaak goedkoper) aanbieden.
Ik zou hetzelfde doen als Apple. Minimale aanpassingen, je plakt er het volgende nummertje op en stopt het in de winkel. Iedereen koopt het. Als je merkt dat de verkoop wat mindert; rince and repeat.
Ik snap ook niet dat ze deze iPad Mini 3 hebben uitgebracht, die fingerprint scanner is super maar niet voor deze meer prijs. Voor mij is 16GB te weinig en dan kom je bij de Mini 3 al op 499 voor de 64GB variant. Dat hoeft van mij dan ook weer niet en dan zie je dat de Mini 2 met 32GB dan veel interessanter is en 150 euro goedkoper is met 349.

Als ze dit soort minor updates maken en dan ook nog de prijs verhogen van 379 naar 399 zullen ze niet snel meer iPad's gaan verkopen en zal de trend doorzetten dat de aantallen blijven dalen. Zit hier met een iPad 3 en zat er over te denken om misschien een kleinere te kopen. Maar nu blijf ik nog wel even wachten of ga ergens anders kijken.

[Reactie gewijzigd door Pasquald op 22 oktober 2014 10:21]

Er is een reden dat bij Apple de iPad verkopen drastisch teruglopen. De meeste mensen hebben ondertussen al een tablet (Van welke fabrikant dan ook) en zolang die het redelijk goed blijft doen is er geen reden om die te vervangen. Wij hebben thuis een iPad 3 liggen, wat je met recht flink verouderd mag noemen. Maar ja, internet gaat nog steeds soepel, alle apps werken er nog gewoon op en aangezien we 'm alleen thuis gebruiken, is batterij duur ook geen issue. Dus wij zullen geen nieuwe gaan kopen. (en met de herinnering dat een ander blackberry tablet stof ligt te vangen en soms dienst doet als muismat...)

De verkopen die je ziet zijn van mensen met 1e of 2e generatie iPads, kapotte versies of van mensen met slechte ervaringen met andere fabrikanten (kan ik me voorstellen, is heel wat troep te koop). Daarnaast zijn er de 'fanboys' die al veel geld geinvesteerd hebben en vast zitten in een ecosysteem, en hun keuze verantwoorden als een gegijzelde met Stockholm Syndroom.
Maar dat is vervanging. De markt is verzadigd qua tablets.
De markt is niet verzadigd met tablets, hij lijkt verzadigd met ipads. De tablet markt groeit nog steeds, al is het minder dan voorheen (11% groei in q2), en de kleinere fabrikanten profiteren daarvan, zoals lenovo. Dat betekent niet per se dat dat alleen goedkope tablets zijn.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 22 oktober 2014 11:27]

Hmm, interessant punt. Gezien de dominantie die Apple heeft op de tablet markt is dat zeker opvallend. Dat zou betekenen dat andere fabricanten massaal meer gaan verkopen. Wat valt in due cijfers onder 'Tablets'? Convertibles met touchscreen? All in ones met Touch screen? Hoewel ze touchscreens hebben en in zekere mate draagbaar zijn, hoeven het nog geen 'tablets' te zijn.
wat je met recht flink verouderd mag noemen.
Hoezo dat? wij hebben hier 3X een 2 en die zijn wel degelijk nog een stuk ouder. Deze werken nog vrij goed. Als er vervanging komt dan wordt het ws de air 3. Want tegen die tijd is het wel weer tijd voor een neie.

edit: Ja zeg dat dan man XD. Feitelijk gezien lopen we altijd achter. ik bedoel een dualcore met 2GB ram is in techland echt niet heel bijzonder hoor. Android tablets hebben het immers ook al jaren. Het zit em echter in de software die er goed mee omgaat.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 oktober 2014 16:17]

Begrijp me niet verkeerd, Ik vind een iPad 3 niet verouderd of ouderwets. Hij doet alles wat ie moet doen op een normale manier.

Wat ik bedoel is dat deze in electronica land verouderd is. het is een model van 3 jaar terug, met technologie van 3 jaar terug. Dat maakt 'm 'verouderd'. De gebruikservaring zegt heel wat anders, namelijk dat ie nog prima mee kan.
Dat hoor ik mensen al jaren roepen, maar zie het niet echt. Vanuit mn kantoor heb ik zicht op een Apple winkel. Tjah je moet soms iets als je verveeld.

Het lijkt wel een tempel, mensen komen massaal daar. En iedereen loopt met tasjes weg, die winkel loopt als een tierelier en die prijzen interesseert men een biet. Al veranderen ze alleen het typenummer, maar het apparaat laten ze hetzelfde, dan verkoopt het nog als warme broodjes.

Zie hun pand, met die verlichting lijkt echt een tempel voor pelgrims.

https://www.apple.com/nl/...images/amsterdam_hero.jpg
Dat hoor ik mensen al jaren roepen, maar zie het niet echt. Vanuit mn kantoor heb ik zicht op een Apple winkel. Tjah je moet soms iets als je verveeld.
Dat zijn voornamelijk iPhones als je de laatste berichten van Apple zelf hier op Tweakers hebt gelezen. Ze hebben afgelopen kwartaal minder iPad's verkocht dan vorig jaar, vorige kwartaal q2 was ook al minder dan het jaar ervoor. Zie: nieuws: Apple verkoopt meer iPhones en minder iPads Dus is niet iets wat ik hier zo maar even roep maar gewoon gebaseerd op Apples eigen cijfers. Zo'n update als dit zal daar niet bij helpen.

[Reactie gewijzigd door Pasquald op 22 oktober 2014 08:56]

16GB te weinig? Ik zelf gebruik al een aantal maanden mijn iPad Mini Retina. Ben er dik tevreden over, zit 16GB aan opslag in en dat is meer dan genoeg voor mijn doeleinden.

Het hangt er natuurlijk ook af waarvoor je de iPad zal gebruiken. Ik gebruik mijn iPad voor series en/of films te kijken door middel van Infuse. Enorm handig ! _/-\o_ Voor de rest voor een beetje te browsen, spelletjes te spelen of het nieuws te volgen.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen er echt gaan kijken wat het verschil nou is tussen de iPad Mini Retina en de nieuwste iPad Mini. Als je ziet dat er zo weinig verschil in zit ben je toch gek om zo veel geld daarvoor neer te leggen? Of de baas moet het betalen.. :+

Persoonlijk vind ik de iPad Mini qua formaat fijner dan de normale iPad. Ik vind het fijn dat ik hem goed vast kan houden met een hand. Maar dat is natuurlijk allemaal persoonlijk. ;)
Ik zit nu ook met de Ipad Air 32GB en had makkelijk met de 16 weg gekund, al die leuke gratis apps als pages enzo gebruik ik niet die nemen al veel ruimte in.

Ik gebruik ook voor aantal spelletjes en beetje nieuws volgen niet eens film/ serie kijken, ik kijk het even een tijd aan anders word volgende Ipad ook een 16GB,
Ik zelf vind de mini ook echt een fijn formaat toch ook net fijner mee nemen voor onderweg, misschien dat de mini er nog wel bij komt of dat ik hem omruil.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 oktober 2014 10:54]

Die gratis apps als Pages, Numbers en Keynote staan zelfs bij mij erop geinstalleerd. Kan je zien hoe weinig ruimte ik verbruik. :+

Maar dat is natuurlijk net waarvoor je je iPad gebruikt, ik gebruik hem meer als speeltje, terwijl andere mensen hem echt gebruiken voor het werk bijvoorbeeld.

Zolang je iPad Air 32GB voldoet zie ik geen reden om hem om te wisselen hoor. :)
Ik gebruik hem ook meer als speeltje af en toe een spelletje of nieuws, maar 9/10 keer word nieuws toch op de tv gezien of de pc.
Ik vind toch iedere keer als ik naar mini kijk formaat zo leuk, ik moet eens mee spelen in de winkel of ik dat niet fijner vind.
16GB te weinig? Ik zelf gebruik al een aantal maanden mijn iPad Mini Retina. Ben er dik tevreden over, zit 16GB aan opslag in en dat is meer dan genoeg voor mijn doeleinden.
Ik heb een ipad 3 met 16 GB en kom ook nooit aan die grens.

Behalve elk jaar als ik op vakantie ga, dan passen er opeens maar 6 films op, een handje vol apps en een paar liedjes, op zulke momenten is 16GB toch echt veel te weinig
Ik zit ook vaak naar de mini te kijken en vind het z'n leuk formaat om vast te houden, super makkelijk mee nemen ook.
De android tabs met hun 10 inch vond ik altijd lomp zo breed enzo vond ik ipad altijd net beter, nu doet htc het ook goed met de nieuwe Nexus.

Maar die ipad mini blijf maar twijfelen of ik hem zal kopen.
Had ik net zo, maar omdat de iPad mini 2 sinds afgelopen vrijdag nog maar 299 euro kost deze toch maar gekocht. Ik had dezelfde gedachte als deze review van t.net, 100euro voor alleen de vingerscanner is met net iets te veel van het goede. En ik heb er geen spijt van :-)
Het 50 euro prijsverschil tussen de mini 1 en 2 vindt ik dan weer wel te klein om de 1 nu nog te kopen want de 2 biedt zoveel meer.

Eigenlijk denk ik dat Apple niet voldoende tijd heeft gehad om de mini 3 te maken zoals de air 2, over een paar maanden zal wellicht de mini 4 verschijnen.
Als je nu nog een iPad 3 hebt, en zat te overwegen om een kleinere te kopen, dan is het net n het moment om over te stappen. En dan natuurlijk niet naar de nieuwe Mini 3, maar wel naar de Mini 2. Voor de Mini 2 krijg je nu echt wel een zeer mooie tablet voor die prijs.

Zelf heb ik enkele maanden terug mijn vrouw een Mini 2 cadeau gedaan (ze wou liever 3G, die ze niet had in haar iPad 4) en ben sindsdien gewoon stiekem (of toch niet zo stiekem) jaloers erop. Is echt een geweldige form factor en zeker met de nieuwe lederen Smart Case errond is het echt wel een juweeltje.
Ik vond het juist een mooie zet van Apple dat de Air en Mini 2 dezelfde hardware hadden. Maar nu zit er een extreem groot gat tussen de Mini 3 en de Air 2. De A8X chip in combinatie met 2GB RAM is een stuk sneller dan de A7 chip met 1GB RAM.

De iPad Mini 2 of iPad Air is overigens verre van traag en zijn beide nog steeds een goede koop. Voor minder dan 300 euro heb je nu dus de Mini 2. Goede koop als je nog geen iPad hebt. Maar als je nu de eerste generatie Mini hebt ga je niet upgraden naar de 2 of 3 lijkt mij. Nog een jaartje wachten op de 4..?

Toch zal de Mini 3 het vast goed doen bij de mensen die minder van specificaties afweten.
Hoewel dat verschil groot mag zijn, heb ik het bij een iPad veel minder nodig dan een android tablet. Heel veels apps in de app store hebben nog steeds ondersteuning voor de iPad 2. Een paar daarvan draaien niet vloeiend meer op de iPad 2, zoals XCOM.

Ik heb niet heel lang geleden een iPad Air gekocht en er was geen overduidelijk verschil in prestaties. Dezelfde games draaide even goed, iOS werkte even vloeiend. De grootste verandering is het retinascherm, daar kun je het verschil wel zien.
Ik vraag me af wanneer je echt games gaat zien die de chips volledig gaan benutten want tot nu toe is dat vrij karig.
Ik heb zelf ook een iPad Air, het grootste pluspunt ten opzichte van de iPad 3 van mijn vader vind ik het formaat en gewicht. Dunnere bezels, en flink lichter. Qua performance verschil: apps starten iets sneller op de Air voor mijn gevoel, en de animaties zijn soms wat soepeler.

Misschien is dat verschil minder duidelijk t.o.v. de iPad 2 i.v.m. de lagere resolutie. De GPU van de iPad 3 is eigenlijk net niet goed genoeg voor het retina scherm. De iPad 4 kwam dan ook al snel met een verbeterde GPU na slechts enkele maanden.

Qua games denk ik inderdaad niet dat je heel veel verschil kan merken tussen de Air 2 en Air 1. 2GB is op zich wel welkom, maar iOS gaat goed om met het geheugen dus ik heb eigenlijk nooit het idee dat 1GB te weinig is. Maar verder natuurlijk een leuke spec upgrade.

En voor de iPad Mini 3.. tja. Zelfde CPU als de iPad Air 1 dus komt nog prima mee. Maar een A8 chip net als de iPhone 6 was mooi geweest.

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 22 oktober 2014 07:36]

Als ik het goed begreep, dan blijft de Ipad mini Retina oftewel de mini 2 gewoon in productie en in de winkels te koop naast de Ipad mini 3. Ik zag in de winkel de Ipad mini 1 ook nog staan voor 249,- euro. Die zal nu wel uitverkocht worden.

Apple verloor het met de mini versies volgens mij vooral op prijs van de heftige Android concurrentie. Op dit moment kunnen ze weer zagen aan de android poten: een Ipad mini 1 koop je nu voor 249,- voor de niet tech consument die denkt " een tablet is een tablet en dat appeltje erop vind ik welnluxe staan". Die prijs zie ik de komende maanden nog wel dalen naar 229,- of nog minder.
Wij weten dat de Ipad mini 2/Retina een enorme sprong vooruit is met een beter scherm, een betere accu en 2 generaties processor omhoog. Die kopen wij als value jager voor maximaal 299,- voor de 16 GB WiFi versie en 349,- voor de upgrade naar de 32 GB versie. In verhouding is de 32 GB versie voor ons de beste koop, 32 GB verdwijnt bij Apple en is nu extra in prijs verlaagd en toch voldoende geheugen voor grotere apps en muziek.

Wie echt alleen het nieuwste van het nieuwste koopt zonder ergens naar de specs te kijken koopt de Ipad mini 3 voor 399,-. Die groep is volgens mij juist onder Apple gebruikers best groot: geld speelt geen rol en standaard wordt de kostbaarste versie uit het schap gehaald onder het motto van: die zal dan ook wel de beste zijn.

Kortom: Apple kan nu zonder veel extra kosten te hebben de 3 verschillende markten weer bedienen en ook zonder gezichtsverlies een goedkoper aanbod in de markt zetten. De Ipad mini 3 kopers geven slechts een hoger winstpercentage en zijn mooi meegenomen.

Wat zelfs ook zou kunnen: Apple was nog niet klaar met de nieuwe mini. Een prijsverlaging van de mini 2 die nodig was om weer te verkopen betekent gezichtsverlies. Daarnaast is het lastig om nu je Ipad 100,- euro goedkoper te maken en straks weer 100,- euro bovenop het nieuwe model te moeten vragen. Dan maar liever een mini 3 met kleine vooruitgang lanceren en de 2 laten dalen tot een prijssegment waarin wel verkocht wordt. De 3 zal niet heel vlot verkopen. Misschien komt de mini 4 al in het voorjaar als ze dan wel op economische wijze de juiste onderdelen kunnen inkopen. Ik denk dan aan de nieuwe processor en een WiFi AC chip. Met de Ipad 3 ging dat ook zo. Snel na de lancering kwam opeens onverwacht de Ipad 4 uit de hoed die eigenlijk opvulde wat de 3 liet liggen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 oktober 2014 12:08]

Tja een ding is zeker dat is volgens mij de titel alles zegt ->oude wijn in nieuwe zakken n <-- , dat daar mensen geld aan uitgeven is vreemd ik zou eerst reviews lezen over een artikel voor het te gaan kopen / overwegen te gaan kopen


maar goed ik ben niet iedereen...
Ik ook.
Ga donderdagavond richting macstore want de iPad mini heeft een gebroken scherm. Met deze review in mijn achterhoofd ga ik zeker niet upgraden naar een iPad mini 3, iets dat ik wel overwoog voordat ik deze review gelezen had.
een APR kan daar echter niks aan veranderen. Zij doen geen glas reparaties namelijk. Overigens zou ik je mini gewoon verkopen op Mp.nl inclusief barst erin en daarmee een nieuwe halen want reparatie van de mini is echt heel duur in verhouding.
Een review over oude wijn in nieuwe zakken, wil niet zeggen dat de inhoud dus niet goed is. Sterker nog, er zijn voldoende produkten te vinden (zowel computer-gerelateerd als anders) waar de titel net zo hard op van toepassing is, maar toch zijn de verkopen van het produkt elke keer weer heel erg hoog.

Dit kan komen door: voldoende kwaliteit voor het geld, fanboyism (zowel positief als negatief) maar ook omdat er geen directe concurrent is of omdat bepaalde zaken in goedkopere/duurdere uitvoeringen minder goed in het budget passen.

Whatever the story, een review lezen is handig maar zeker niet zaligmakend voor bestaande (en bekende) produkten.
Het is hetzelfde toestel maar dan honderd euro duurder. Je moet wel een oen zijn om dit te kopen.
Vingerafdrukscanner.
Denk maar niet dat de gemiddelde verkoper aan zijn klant vraagt: Wilt u een Mini zonder vingerafdrukscanner, of toch liever eentje met, die 100,- duurder is?

Ik snap werkelijk waar niet wie er zo veel geld (1/3 van de prijs van de Mini Retina!!!) over heeft voor die ene, enkele feature.
wat een onzin. Het oudere model is gewoon goedkoper geworden. Niet deze ineens duurder. Mensen die vorige maand een mini retina hebben gekocht betaalden toen net zoveel als mensen die nu de nieuwe halen. Hij is niet ineens duurder. De oude is gewoon goedkoper. Dit doet Apple al jaren en nu is het ineens een probleem?
Je leest geloof ik niet goed. Stel: het is 4 December en een klant wil graag een kleine iPad voor zijn vriendin:

"Wilt u een Mini zonder vingerafdrukscanner, of toch liever eentje [die verder identiek is] met, die 100,- duurder is?"

Je kunt stellen dat de nieuwe niet duurder is geworden (nouja, 20 euro duurder trouwens wel), maar de 'oude' voor 100 euro minder exact hetzelfde kan, want exact dezelfde hardware. Behalve dan die scanner. Dus tenzij je echt waarde hecht aan die scanner, ben je dief van je eigen portemonnee als je de Mini 3 aanschaft. Dat is het hele punt.

Nu weet ik dat jij een nogal doorgewinterd Apple fan bent, maar je moet hier toch toe kunnen geven dat de reviewer gewoon gelijk heeft. Of koop jij ook een nieuwe auto die na 3 jaar een 'facelift' krijgt waarbij enkel Keyless Entry&go is toegevoegd voor 16.000,- terwijl exact dezelfde auto zonder Keyless Entry&go voor 12.000 in de showroom staat??
ja die 20 vind ik wel frappant overigens (in dollars is de prijs namelijk hetzelfde en bij de 64GB en 128GB zelfs $100 goedkoper).

Ik moet je gelijk geven dat de reviewer wel een punt heeft, maar hij kiest wel een rare manier om dit te verwoorden. Op het eerste gezicht dacht ik dat de nieuwe iPad letterlijk 100 duurder was dan de vorige mini, terwijl na een korte trip naar wikipedia bleek dat dit niet het geval was. De mini 2 gaat hiermee echter wel langer ondersteund worden net als de iPad 2 met de launch van de mini 1. Dat is opzicht wel weer een gunstige ontwikkeling als je het mij vraagt.

Als je het mij vraagt zou ik ook voor de 2 gaan. tenzij je een goede met vingerprint scanner wil. Juist doordat de prijs nu behoorlijk competitief is nu.
omdat er geen directe concurrent is of omdat bepaalde zaken in goedkopere/duurdere uitvoeringen minder goed in het budget passen.
Alleen in dit geval zijn ze hun eigen concurrent, en kan je beter de vorige versie kopen voor veel minder geld en ongeveer de zelfde prestaties.
iPad mini 3 had ook gewoon een 6.1mm behuizing met gelamineerd scherm moeten hebben. CPU hetzelfde laten om accuduur te behouden. Meeste mensen zullen voor de iPad mini 2 gaan ipv de mini 3.
En dat is ook de bedoeling. De grootste concurrent van Apple is Apple zelf.

Als de mini 3 en air 2 qua hardware gelijk is aan elkaar, dan is de keuze enkel op formaat gebaseerd.
Dezelfde reden zal vast wel gebruikt zijn om de Mac mini veel zwakker te maken dan de iMac.

De reden dat mini 2 blijft is (naast de inkoop/productiekosten) om ook in de lagere priceranges een markt te houden.
Wat ook nog zou kunnen; als de opmerking van Dark_man klopt dat de hardware voor langere tijd wordt ingekocht (wat vanuit inkoopprijs gezien onlogisch is bij chips, ook al produceer je zelf) zou het best kunnen dat de A7 nog te veel op de plank ligt.
Dan zou de marketing machine van Apple wel weer eens kunnen gaan lopen en dan hebben ze over vier maanden 'goed geluisterd naar hun klanten' en de mini 3 op veler verzoek een upgrade gegeven naar de A8.
En we rennen weer allemaal naar de Store..
Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ze gewoon de voorraad van de mini 2 uitverkopen en deze dan uit het assortiment gaat.

Andere mogelijkheid is dat ze dit na de feestdagen doen, want een iPad is nog nooit zo goedkoop geweest als nu en ik denk dat dit voor monsterverkopen gaat zorgen tijdens de december-maand.
Dat laatste zou goed kunnen met deze prijs... En wie weet daalt de prijs van de mini 3 zodra de 2 op is. Opzet geslaagd.
Ik denk dat de update van de iPad mini te vroeg is, en dat het een soort kip-ei dilemma is.
In de Keynote heeft apple aangegeven dat er inmiddels al een hoop banken bezig zijn om te gaan aansluiten op dit betalingssysteem. Touch-ID speelt hierbij een belangrijke rol omdat het in combinatie met apple pat het doen van een aankoop nog laagdrempeliger maakt: fijn voor de aangesloten winkels en banken: want meer verkopen en meer transacties.
Zodra dit betalingssysteem verder uitgerold is, is het wel van belang dat zoveel mogelijk verschillende i-devices geschikt zijn voor dit betalingssysteem.
Ik denk dat apple wil voorkomen dat als straks apple pay wereldwijd wordt uitgerold het betalingssysteem niet van de grond komt omdat er te weinig mensen zijn met devices die nog niet geschikt zijn.
Eerst apple pay uitrollen en daarna je klanten de tools geven lijkt mij een weinig succesvolle strategie.
Jammer dat in het artikel niet verder gekeken wordt dan het product zelf ipv naar de strategie van Apple.
Ik denk dat de update van de iPad mini te vroeg is, en dat het een soort kip-ei dilemma is.
In de Keynote heeft apple aangegeven dat er inmiddels al een hoop banken bezig zijn om te gaan aansluiten op dit betalingssysteem. Touch-ID speelt hierbij een belangrijke rol omdat het in combinatie met apple pat het doen van een aankoop nog laagdrempeliger maakt: fijn voor de aangesloten winkels en banken: want meer verkopen en meer transacties.
Zodra dit betalingssysteem verder uitgerold is, is het wel van belang dat zoveel mogelijk verschillende i-devices geschikt zijn voor dit betalingssysteem.
Ik denk dat apple wil voorkomen dat als straks apple pay wereldwijd wordt uitgerold het betalingssysteem niet van de grond komt omdat er te weinig mensen zijn met devices die nog niet geschikt zijn.
Eerst apple pay uitrollen en daarna je klanten de tools geven lijkt mij een weinig succesvolle strategie.
Jammer dat in het artikel niet verder gekeken wordt dan het product zelf ipv naar de strategie van Apple.
Ik ben bang dat Apple Pay in europa helemaal niet van de grond gaat komen aangezien men hier in veel mindere mate gebruik maakt van de creditcard of er uberhaupt n heeft.
Door dit gesloten te houden wekken ze ook niet echt de indruk dat Apple Pay heel erg groot gaat worden. zonde van een, in de essentie, goed product.
Apple Pay werkt ook gewoon met een debit-card (de bankpas die je nu in je portemonnee hebt)
Dat valt nog wel mee, denk ik met ca 6 miljoen kaarthouders in NL: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Creditcard

Overigens, de afzetmarkt van Apple is wereldwijd en niet beperkt tot Nederland en Europa... ;)
Ze hadden de mini best kunnen updaten met hardware uit de nieuwe iPad Air 2, maar dat hebben ze dit keer om een of andere reden doelbewust niet gedaan. Nu proberen ze je 100,- extra lichter te maken, in vergelijking met de mini 2, met niet noemenswaardige hardware upgrades (touch ID) in hetzelfde jasje.

[Reactie gewijzigd door keanu_ op 22 oktober 2014 12:23]

Klopt, maar vergeet niet dat de vorige update van de mini nr de mini retina een hele grote was: de mini retina had, dacht ik, dezelfde processor als de Air.
Ik denk dat "we" een beetje verwend zijn geraakt toen. De eerste mini was namelijk qua processor ondergeschikt aan de iPad 3 en 4 maar had dezelfde processor als de iPad 2.
Werkt Apple Pay sowieso niet met NFC ? Dan houdt je redenering namelijk weinig steek, want geen van de iPads heeft een NFC chip. Ook dat vind ik redelijk onbegrijpelijk, want waarom geen NFC betaling ondersteunen met de nieuwe Mini, als die eigenlijk al niet gigantisch veel groter meer is dan de iPhone 6.
Als je in een winkel met Apple Pay wil betalen dan heb je NFC nodig. Voor internetbetalingen heb je touch-ID nodig (zie ook: http://support.apple.com/kb/HT6534)
Is het nou echt "bewezen" dat de mini 3 hetzelfde scherm gebruikt als zijn voorganger? Jammer dat Tweakers dat niet heeft getest. Als het scherm idd hetzelfde is, dan is de update echt minimaal. Het scherm was al niet heel erg best.

/edit: Ik moet beter lezen:
Dat gold overigens ook voor de iPad mini Retina en volgens onze metingen zijn de schermen identiek.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 22 oktober 2014 11:21]

Ik blijf het een vreemde zet vinden dat de Mini 3 alleen de itouch heeft als upgrade maar wel de prijs heeft gehouden van de oude Mini in voorgaande jaren. Een gigantisch prijsverschil voor een zeer minor update die de meeste mensen misschien nog geeneens zullen gebruiken.

Ik vermoed dat het niet gelukt is om het nieuwe model op tijd klaar te hebben en Apple maar de oude Mini 2 heeft geupdate met alleen de itouch in plaats van de Mini update helemaal over te slaan deze cyclus. Dit omdat ze het niet kunnen maken om voor de Mini geen versie met itouch uit te brengen. Itouch staat immers centraal in Apple's belangrijkste project van dit jaar: Apple Pay.

Maar waarom niet gewoon de Mini 2 vervangen door de Mini 3 en maar 2 modellen verkopen ipv 3 modellen?
Ik denk dat dit een aanwijzing is dat we een relatief snelle update van de Mini 3 kunnen verwachten en ze over zullen stappen op het verkopen van de Mini 1, Mini 2 en Mini 4 (ipv 1,2 ,3 dus). Iets soortgelijks is gebeurd met de Ipad 3 die snel werd opgevolgd door de Ipad 4.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True