Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Death Stranding Review

Geboorte van een nieuw genre

Conclusie

Death Stranding is een mooie en vooral intrigerende game. Het is bovendien een originele game waarmee Hideo Kojima zijn nek flink uitsteekt. Je moet het maar durven, een game maken waarin je nauwelijks meer hoeft te doen dan vracht vervoeren. Spullen sjouwen van het ene onherbergzame oord naar het andere, door weer en wind en door de ongerepte natuur, hoe enerverend is dat? Kojima weet het uitgangspunt echter op een mooie manier te koppelen aan een interessant verhaal over de weerbarstigheid van de mensheid. Een verhaal dat stoelt op de gedachte dat je met samenwerken veel kunt bereiken en dat is gegoten in een futuristisch sausje.

De game heeft sterke punten. De natuur is prachtig en realistisch vormgegeven. Je merkt dat gras ander materiaal is dan zand of rots. Het zoeken naar een route door de ongerepte natuur is net zo avontuurlijk als in het echt, en dat geldt ook voor het spelen met het gewicht op je rug. Naast die praktische kant van een weg banen door de natuur en het houden van je evenwicht, is er spanning en suspense. Er dreigt eigenlijk altijd gevaar, van rovers en de mysterieuze, maar levensgevaarlijke BT's. Die spanning maakt dat het vervoeren van vracht lang onderhoudend blijft.

Bovendien heeft de game een mooie vorm van multiplayer, waarin spelers haast ongemerkt samenwerken. Je komt geen andere spelers tegen, maar profiteert wel van wat zij achterlaten. Je kunt gebruikmaken van de ladders die ze tegen een steile wand plaatsen, de bruggen die ze over een rivier bouwen, en de wegen die ze aanleggen. Net zoals zij kunnen profiteren van wat jij aanlegt. Het is een mooie vorm van samenwerken, die zeer goed bij de game past.

En dan zit er ook nog een onderhoudend verhaal in de game, dat verteld wordt door goede acteurs waarvan de bewegingen met motion capture tot in de kleinste details zijn gevangen. Vooral de minieme verschillen in expressie in de gezichten van de hoofdrolspelers is indrukwekkend. De hoofden van de hoofdpersonen vormen daarmee de sterkste kant van de game.

Heel veel actie zit er niet in Death Stranding, maar spannend is het wel degelijk, al vergt de game wat geduld van de speler. De game is bovendien intrigerend en onderhoudend, en bovenal erg mooi. En origineel, want we zien Death Stranding wel uitgroeien tot het ijkpunt van een nieuw genre, net als Metal Gear dat ooit was. Dat sommige menu's wat beter hadden gekund, vergeven we de makers dan ook graag.

Getest

Death Stranding, PS4

Prijs bij publicatie: € 55,99

Vanaf € 54,79

Vergelijk prijzen

Reacties (271)

Wijzig sortering
Al vanaf de eerste trailer was het duidelijk dat het een ander soort game zou worden. De vraag was alleen: "vind ik dit leuk". Als ik zo de review lees, dan zijn er wel aardige sci-fi elementen verzonnen, maar blijft het vooral een walking simulator met wat horror-elementen. Op zich niks mis mee, maar als fan van games met een beetje snelheid en veel verhaal, is er een vraag die niet beantwoord wordt in de review: voor wie is deze game eigenlijk? Stel je speelt deze game voor het verhaal, is ie dan leuk genoeg? Stel je valt in slaap van games die uren doen over het kleinste beetje voortgang, is ie dan leuk genoeg? Stel je vind RDR2 wat te traag, is deze dan leuk genoeg? Heen en weer pendelen klinkt namelijk wel wat muf, zeker als je op den duur ook wel erachter bent hoe je met de 2 vijanden om moet gaan. Hoe kunstmatig wordt de game dan lastiger? Stel je wilt vooral een verhaal wat antwoorden krijgt op vragen en niet voor elk halfbakken antwoord 10 nieuwe vragen geeft, is het dan leuk genoeg?

Het valt me verder op dat de review vooral bestaat uit het uitleggen van de setting en elementen van de game, waarbij dit volgens mij vooral iets is om in de game zelf te ervaren. Natuurlijk moet je dingen uitleggen om een mening te kunnen verklaren, maar ik denk dat ie toch wel wat veel verklapt momenteel. Ik zie maar weinig regels waar echt een oordeel staat over de game en dat vind ik wel jammer want het maakt het lastig om te oordelen of het iets voor mij is, ongeacht wat er precies gaande is.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 1 november 2019 10:33]

Death Stranding is een game die vast niet iedereen even goed zal vinden. Ik herhaal mezelf even:

Death Stranding is een game die niet iedereen aan zal spreken. Er zit weinig actie in. Tenminste, als je Call of Duty gewend bent (ik noem maar even een grote game vol actie). Death Stranding is spannend op een heel andere manier. Dat zal niet iedereen aanspreken. Het wordt een game die je top of flop vindt. Love it or hate it.

Wat de review betreft: de game is zo anders dat er inderdaad wel een en ander uitgelegd moet worden, dat is hier vrij onvermijdelijk Als je de game speelt, zul je merken dat ik me heel erg heb ingehouden.

Wat betreft:
Heen en weer pendelen klinkt namelijk wel wat muf, zeker als je op den duur ook wel erachter bent hoe je met de 2 vijanden om moet gaan. Hoe kunstmatig wordt de game dan lastiger?
verwijs ik weer even naar mijn eigen eerdere antwoord:

Het mooie van Death Stranding is: je vervoert inderdaad steeds vracht van A naar B en dat lijkt (en is) vrij veel van hetzelfde En toch is de campagne zeker niet saai. Ergens in het midden was er even een Episode waarin het wat minder spannend was, maar in de andere Episodes (er zijn er ruim 10) zit zoveel verhaal dat er steeds een goede reden is om die vracht te vervoeren. Wat ik niet eens zo benoemd heb: er zijn veel side missions en daarbij kun je het gevoel van 'ik doe alleen maar fetch quests' wel krijgen. Maar zonder die side missions ben je vrij zeker al zo'n 40 uur zoet met de game. Die side missions zijn leuk, maar zeker niet noodzakelijk.

En wat betreft die twee vijanden, ook weer even een eerder antwoord:

Spoiler alert: ja, dat kan. Je krijgt zelfs gedurende de game steeds meer mogelijkheden om BT's te killen. Maar meer mogelijkheden = meer spullen, dus meer vracht. De afweging wordt dus steeds meer: hoeveel neem ik mee om mezelf te bewapenen tegen BT's en andere gevaren? En wat wil ik meenemen om onderweg hindernissen te overwinnen? Want de game vraagt ook steeds om andermans spullen te vervoeren en je wilt in de confrontaties in de game ook een beetje 'lean and mean' zijn. Dat zijn keuzes. Spannende keuzes. Daarbij komt: BT's killen kan (later in de game), maar ontwijken kan ook (al vanaf het begin).
Death Stranding is duidelijk niet een game voor iedereen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je gelijk hebt en een groot deel van van de gamer er geen reet aan vindt. Maar dat heeft toch weinig met het cijfer te maken. Een game die weinig mensen kopen kan toch nog steeds goed zijn? Een film uit het filmhuis kan geweldig zijn, ondanks dat weinig mensen hem gaan kijken. Dat onbekende bandje kan geweldige muziek maken, ondanks dat weinig mensen ernaar luisteren. Dat heet smaak.

Het is toch niet zo dat alleen wat de mainstream speelt goed is, of hoog gewaardeerd mag worden? Er zijn altijd onbekende pareltjes die wellicht niet voor iedereen zijn weggelegd. Death Stranding is zo'n game. Niet voor iedereen, maar wel degelijk erg goed.
Huh, het grootste gedeelte van de userbase? Hoe kom je daarbij? Hoe weet je wat het grootste gedeelte van de userbase vindt?

Of reviews überhaupt een cijfer moet krijgen, is een goede vraag. Zover ik weet, zijn dar toch altijd best veel liefhebbers voor. Het systeem is niet ideaal, maar ik vrees dat geen enkel systeem ideaal is. Hooguit 10 man laten testen en daar het gemiddelde van nemen. Dan krijg je Metacritic. Maar ook daar is genoeg op aan te merken.
Dan komt megacritic met z'n "84" toch nog best in de buurt van jou gegeven cijfer. :+ _/-\o_
Misschien volgende keer nog iemand anders laten reviewen en dan een gemiddelde nemen? Verbaas me ook altijd dat dezelfde persoon zo wat altijd hetzelfde soort game/platform test. Beter is gewoon een conclusie zonder cijfer bij een review.
Meer mensen laten testen is gewoon duurder. Tweakers is niet groot genoeg om een heel leger aan game testers in te huren. Om diezelfde reden kunnen de reviewers ook niet altijd elke game 100% uitspelen voor ze een oordeel geven. Ik vind het zelf juist wel fijn om (binnen een genre) reviews van dezelfde reviewer te lezen, dan krijg je een betere vergelijk tussen de titels, het heeft voor en nadelen :) .

Metacritic helpt al aardig tegen dat eerste punt, en ook je favoriete reviewers (die het beste aansluiten bij je eigen voorkeuren) volgen is een goed idee. Voor dat tweede zul je langer na release moeten wachten op gebruikersreviews ben ik bang.

De review tekst legt trouwens wel veel nadruk op hoe dit spel anders speelt en niet voor iedereen is. Ik denk dat het cijfer vooral geld voor mensen die dit soort games normaal wel leuk vind. Dat is echter voor elk genre zo. Je kan de perfecte schaak game hebben die alle toekomstige schaak games overbodig maakt en hem daarom een 10 geven, maar als schaken niet je ding is kan je het spel beter nogsteeds niet kopen. Als gamen niet je ding is zou je geeneen game moeten kopen, ongeacht het cijfer. etc. etc.

Zolang de review duidelijk maakt wat voor game het is, mag je altijd hoge cijfers geven als de game het in dat afgebakende gebied het gewoon erg goed doet. En innoverende games hebben weinig concurrentie omdat ze hun eigen stukje markt uitcarven en zullen dus vaker beloont worden met een wat hoger cijfer.
Want een cijfer door een individu bepaald of jij een spel koopt ja of nee? Een review is er om jou een idee te geven hoe het spel enigszins in elkaar zit. Hier en daar worden er punten uitgelicht en thats it. Tevens is een review persoonlijk. En of nou 1 of 2 mensen het doen en dan een gemiddelde trekken zegt toch niks? Dan nog kan het voor de één positief zijn en voor de ander flauwekul.
Hoi Paul, ik vind het juist mooi dat je hier gewoon je eigen mening neer legt en niet maar een 7,5 geeft "omdat het niet voor iedereen is". Dat soort reviews kan ik niks mee. Ik lees graag reviews van mensen die een game juist wel iets vinden of juist niet iets vinden. Das nuttiger, leuker om te lezen en helpt mij beter bij het maken van mijn afweging om een game wel of niet te kopen.
Precies, aan het feit dat Paul gewoon zijn eerdere antwoorden en delen uit de review kan gebruiken, zie je al dat hij gewoon doet wat jij en ik verwachten van een review. Een mening geven. En het zal best kunnen (en is ook zo) dat niet iedereen het ermee eens is. Kijk/lees je vaker reviews op van Paul, dan weet je wat je kunt verwachten als hij een hoog cijfer geeft.

Daarbij, cijfers bij games zijn per definitie nooit goed. Het zal voor iedereen die het speelt anders zijn. Misschien dat als ik het speel ik het een 8 geef en iemand anders een 4. Prima, maar Paul geeft het een 9 en legt zeer uitgebreid uit waarom. In zijn soort is dit een zeer goede game, als het al in een hokje te plaatsen is.

Kortom: (voor spelers als @govie ) lees de hele review en laat even tot je doordringen wat de reviewer zegt. Ik denk dat veel mensen dan al kunnen beslissen of het wat is voor hen of niet. Heb jij waarschijnlijk ook al gedaan en heeft de review toch zijn nut... :)
Klassieke muziek luisteren ook relatief weinig mensen naar in de wereld. Is het daarmee slechter dan pop of house of r&b?
Even los van de irrelevantie van dat cijfer (lees gewoon de review en vorm zelf een indruk) maakt jouw voorstel het een populariteitsscore. Dat zou het wat mij betreft zeker ook niet moeten zijn.

De reviewer van dit spel heeft al heel wat games door zijn handen zien gaan. Dat maakt voor mij zijn oordeel over dit game relevant. Hij beoordeelt de kwaliteit en originaliteit van de game in relatie tot die ervaringen met al die andere games. Bedenk ook dat hij de game hoge ogen vond gooien juist omdat hij de gameplay vernieuwend en anders achtte. Vernieuwing en populariteit staan wat met elkaar op gespannen voet.

Van de andere kant blijft de reviewer altijd een enkelvoudige persoon, met een eigen voorkeur. Het is daarom altijd goed om nog eens een tweede review te zoeken als je twijfelt of de game iets voor je is. Dit diskwalificeert de review echter niet. De reviewer heeft alleen een andere impressie van de game als dat jij hebt. Hij is dan ook een andere persoon als jij. Net als hij kan ook jij niet pretenderen voor een meerderheid te kunnen spreken.
Ik denk dat je terecht de vraag stelt of er een cijfer aan een review moet hangen. Ik vind dat persoonlijk wel makkelijk. Een review met een goed cijfer betekent vaak dat het technisch goed in elkaar zit, met weinig ergernissen.

Ik gok dat de review taken zo verdeeld worden dat reviewers vooral games in hun eigen straatje reviewen. Daar valt ook wat voor te zeggen, want dan kan men beter vergelijken. (En maakt het werk een stuk leuker). Dat betekent echter ook dat mijn verwachting vooraf al is dat de reviewer het genre kan waarderen. En dat is denk ik niet erg.

Uit de vele pagina's waaruit de review bestaat moet ik daarom opmaken of de game echt iets voor mij is of niet, daar zegt het cijfer niets over (en dat vind ik prima). Een review is namelijk veel meer dan het geven van een cijfer, het is de onderbouwing waar ik wat aan heb.
Ik begrijp je punt nog steeds niet helemaal.

Waarom kan een item of game wat niet voor iedereen haalbaar is een hoog punt halen. Als de game perfect in elkaar zit en hij geeft je veel speluren en plezier dan is dat toch een hoog cijfer waard?

Er zijn nochtans veel vergelijkingen die voor mij vergelijkbaar zijn. Denk bijvoorbeeld al aan beoordelingen van auto's, game consoles, telefoons etc.

Dit is niet als kritiek bedoeld maar ik mis echt gewoon je punt? Hoe is een cijfer een beoordeling voor de grote massa? Kun je dit meer toelichten?
Naar mijn mening gaat een cijfer over het product en niet direct over het publiek. Wel over de toepasbaarheid maar een game is altijd toepasbaar, tenminste, als je de console hebt die hiervoor bedoeld is.

[Reactie gewijzigd door soskes op 2 november 2019 07:51]

Het is geen algemeen cijfer, het is ook geen populariteit cijfer. Het is een cijfer specifiek voor dit "genre" spel.
Heel veel mensen geven ook niet veel om ijshockey of basketbal spellen, die krijgen ook gewoon hun eigen, soms ook hoge score. We gaan toch geen puntenaftrek hanteren omdat het geen spel die we allemaal leuk "moeten" vinden ?

Gebeurt bij films en muziek ook niet, behalve de TOP 40 lijstjes e.d. Dát zijn idd populairiteits meters. Zit genoeg rommel bij btw., je moet er maar van houden.

Miscchien kunnen we er voor jou voortaan bijzetten "eindoordeel in dit genre".

[Reactie gewijzigd door Madrox op 3 november 2019 12:12]

Volgens jou redenatie zou een game als Fortnite of Call of Duty altijd hoge cijfers moeten krijgen en een niche product een laag cijfer dus? Dan kunnen we even goed stoppen met reviewen en krijgen bedrijven als Activision al helemaal carte blanche wat betreft hoe ver ze kunnen gaan voor mensen het niet meer pikken.

Ik overdrijf expres zodat je misschien begrijpt waarom de meesten van ons niet lijken te wachten op popularity-based reviews.

De game ziet er prima uit voor zijn doel en genre, dus de score lijkt mij terecht. Als je blind op basis van de score aankopen gaat maken is dat vervelend als het genre je niet aanspreekt, maar je leest toch even een review hoop ik ipv. enkel uit te gaan van een score?

[Reactie gewijzigd door Vnze op 7 november 2019 12:41]

Ik denk dat je in de war bent met populariteitscijfers. Die worden in reviews doorgaans niet uitgedeeld, al was het maar omdat ook tweakers geen glazen bol heeft.
Ik vind de muziek van Shania Twain tenenkrommend. Mag daarom een album van haar geen 9 als cijfer krijgen omdat niet iedereen van dat "genre" houdt?

Net zoals dat een Sci-Fi film nog zo goed (beoordeeld) kan zijn, mijn vrouw hoeft er, op een enkele uitzondering na, niets van te hebben. Zou dat het cijfer gebaseerd op de kwaliteit/verhaal/acteerprestaties/etc van film X uit moeten maken?

Een review van een media product mijn inziens per definitie gebaseerd op een mening. FIFA zou indien het aan mij lag ook een 1 krijgen want: Niet mijn ding. Maar dat wilt niet zeggen dat een FIFA game niet goed in elkaar kan steken en daardoor objectief toch een 8 zou krijgen.

Beoordelingen zijn nu eenmaal niet geheel objectief...
Dan moet je ook geen beoordeling plaatsen.
Ik vind dat je dan ook geen beoordeling moet plaatsen.
FTFY

Dank voor je mening. Ik geef het een 8,0
Zelf ben ik een andere mening toebedeeld, en aan de moderatie te zien, denk ik zo meerdere.

Als populairiteitsscore heb je dus een -1,0
De vraag is, waar hecht jij meer waarde aan?
Hij zegt ‘niet iedereen’ en jij maakt ervan ‘velen’... verder zeggen de cijfers niet veel, daarom moet je de review zelf lezen.
je kan de perfecte voetbalsimulator een 10 geven, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat het perfecte spel gaat vinden. Scores zeggen iets over de game in het algemeen, maar zeker iets over zijn verhouding tov andere games in het genre.
Nu zitten we in een zéér zeldzame situatie waarin de game een nieuw genre definieert en om dààr in te slagen, moet je wel heel goed zijn, want eerlijk gezegd ben ik dit op 25 jaar gamen nog maar een handvol keren tegen gekomen. Deze prestatie op zich én de uitwerking ervan zorgen ervoor dat dit spel terecht een 9 verdient en dat zeg ik dan enkel nog maar op basis van deze review en de video.
Duidelijk omschreven vragen en als ik de review van Paul zo zie en lees, wacht ik op de gebruikers review al voor ik tot aankoop ga.

Als ik puur op Hideo Kojima zijn producten af ga zou ik dit spel zonder enige aarzeling kopen, zeker de ervaringen die ik met Metal Gear had. Echter vind ik de inhoud en game play van Death Stranding nogal vaag(en dit kan iets goeds zijn, hou mij ten goede) en dit maakt mij nu nog enigszins sceptisch..

Het sfeertje voelt iig al goed, alleen dat doet mij nog geen €59.00 uit mijn portemonnee trekken :)

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 1 november 2019 14:53]

Van wat ik heb gezien en gelezen kan je het best vergelijken met the last guardian en shadow of the collosus. Die games bestaan ook bijna niet uit combat, maar het uitzoeken hoe je langs obstakels komt.
Misschien moet je gewoon eens iets proberen en niet alles van te voren proberen te analyseren en in te schatten, het is een game, geen nieuwe hypotheek. kolere.


:+
Is dat nou Hermen Hulst van Guerrilla Games in dit screenshot?
https://tweakers.net/i/R1...62710.jpeg?f=imagegallery
Edit: ja, volgens z'n eigen Twitter wel, lol
https://twitter.com/hermenhulst/photo

[Reactie gewijzigd door Eegee op 1 november 2019 14:54]

Een unieke game waar je volgens veel reviewers (lees nu.nl) pas na 15 uur meer te zien krijgt dan alleen maar wandelen.

Zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om 15 uur alleen maar te moeten rondlopen. Lijkt me erg saai. Geen game voor mij ben ik bang, of wellicht halen op Black Friday.

Ook jammer dat de dialogen bestaan uit 50 zinnen waar het is 3 zinnen ook prima had gekund.

Verder ziet het er mooi uit is blijven Norman en Mads grote bazen.
Met de opmerking over die 15 uur ben ik het totaal niet eens. Wat mij betreft slaat dat nergens op en is de game echt vanaf het begin onderhoudend. Er zit juist een goede opbouw in. In het begin is er uiteraard veel vaag en onduidelijk. Maar je weet wel degelijk gelijk wat er van je verwacht wordt (vracht vervoeren) en waarom (iets met die BT's). Het verhaal is dan nog grotendeels vaag, maar wat je moet doen is heel concreet en gelijk spannend. Er komen daarna nog ontwikkelingen genoeg. Onder andere na een uur of 15. Maar wat mij betreft is het dus ook daarvoor al prima. Maar wat ik hierboven al ergens schreef: Death Stranding is een aparte game, die niet iedereen aan zal spreken. Of die niet iedereen even veel aan zal spreken.

Wat de dialogen betreft: ja, die zijn uitgebreid. Dat is Kojima eigen (waarmee het niet goed gepraat is). Wat mij betreft zijn de dialogen hier vrijwel altijd prima. Alleen wat ik in de review al aanhaal: de procedure rond het inleveren van quests had wel wat korter gekund. Maar dat zit hem wat mij betreft eerder in de menu's die je dor moet werken dan in de bijbehorende dialogen. Die vind ik juist erg goed. Japanse ontwikkelaars hebben heel vaak de neiging erg veel dialoog in hun games te stoppen en daar kan ik me flink aan storen, maar dat had ik in dit geval niet.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 1 november 2019 15:15]

Dank voor je uitgebreide reactie op de reactie van mede tweakers. Ik overweeg zeker om de game te kopen. Ben wel weer toe aan iets nieuws.
Ziet er echt tof uit! Hopelijk een pc versie...
Pc versie komt in de zomer van 2020 uit. Dus niet getreurd. Sony geeft enkel de PS4 versie uit. Pc versie heeft een andere uitgever denk ik.
!!!! Dus de Guerrilla engine is geport naar PC? Kunnen ze dan Horizon Zero Dawn ook op PC uitbrengen? :Y)
Voorspelling: alle 1st party PlayStation games gaan in de toekomst op PC uitkomen. Onvermijdelijk in huidige markt. Voor bijna alle Sony published games is het min of meer al het geval.

[Reactie gewijzigd door sohus op 1 november 2019 09:55]

Onvermijdelijk? De kracht van de Playstation deze generatie zit hem in de exclusives. God of War, Spider-Man, Horizon, The Last of Us - dat zijn troeven die Sony niet uit handen gaat geven. Nee. Echt niet.
Dan beperken ze hun titels tot max 100 miljoen klanten en ik heb de hoogste twijfels of ze volgende generatie weer 100 miljoen klanten gaan halen als ze alleen een krachtigere PS5 lanceren, en hun hele ecosysteem afsluiten.

Stadia, Epic Games Store (gratis games), Apple TV Arcade (nog niet zelfde niveau maar binnen paar jaar wel gezien hoe Apple zijn SOC ontwikkeld)... ze hebben veel meer concurrentie. Bij lancering PS4 was Microsoft aan het kloten en Nintendo zoekende in het bos. Daarnaast is Sony praktisch incapabel als het gaat om services te ontwikkelen (PlayStation NOW loopt niet hard, PlayStation VUE stekker uitgetrokken, en al hun film- en muziek services zijn ook allemaal dood).
Je ziet het verkeerd. Die games zorgen net voor een uitbreiding van de userbase (genoeg mensen, zoals mezelf, die een PS4 hebben gekocht speciaal voor GoW en RDR2), wat dan weer een waterval effect heeft op verkopen van andere games (ondertussen 60-tal games in de bibliotheek).

Gratis games? EGS moet je geluk hebben dat er wat bijzit dat echt de moeite is. Bij een Playstation Plus abo krijg je elke maand 2 games die pakweg 75% van de tijd echt wel de noemer 'AA(A)' waardig zijn en daarbij geen 10 jaar oud zijn (Alan Wake).

Begrijp me niet verkeerd, ik ben PCMR-disciple en zal dat altijd blijven vanwege het pure feit dat de PC, op technisch vlak, altijd superieur zal zijn. Maar de PS4 is geen doetje.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 1 november 2019 14:01]

We zullen het zien. Ik heb bronnen die redelijk betrouwbare zijn gebleken over de jaren heen. Ik denk dat ze wellicht wel onderscheid maken tussen singleplayer en multiplayer games.
PSnow loopt niet hard? Het is ongeveer 50% van de gaming streamservices op het moment
Ze gaven zelf aan de grote name zoals nu Uncharted en God of War niet uit te brengen op pc. Zodat de waarde bij Playstation blijft.

Maar de anderen zoals until dawn, heavy rain, en bijna alle andere "kleinere" 1st party games kun je idd verwachten.

Trouwens.. Over de review..

"soms onhandige menu's"

Review zonder minpunten dus. ;)
Volgens mij moet jij even gaan zoeken wat first party inhoud. Daarnaast is er verschil tussen wie het IP bezit en wie het mag uitgeven. Zo bezit Sony Sunset Overdrive IP door overname Insomniac, maar MS behoud recht van uitgeven (voorlopig)
Ik heb het over alles. Dus ook Uncharted, God of War en Horizon Zero Dawn. Zelfde strategie als Microsoft.

Er zijn uiteraard wel wat beren op de weg... zoals...ehm... veel mensen die dan Uncharted gaan spelen met een Xbox controller.

Ik denk dat het elkaar nauwelijks bijt.... mensen die liever op PC gamen kopen meestal geen PlayStation, en als ze dat wel doen is het om lekker comfortabel op de bank te spelen. En ze boren een gigantische nieuwe markt aan en een extra aanvalslinie op diensten als Stadia.
Ik heb nooit een ps gehad, wel enkele xboxen maar sinds een paar jaar terug over op pc-gamen. Die games die je daar opnoemt zou ik wel onmiddellijk kopen als ze ooit op de pc uitgebracht worden!
Voorspelling dat gaat niet gebeuren want waarom zouden ze dat doen.
Met deze game gebeurt het allen omdat sony alleen investeerder is en de engine heeft gegeven maar neit eigenaar van de ip is.
En kojima wou dat ze game naar pc komt.
Nope. Via PSnow kan je het 1 en ander spelen maar ze zullen echt niet naar PC komen via andere officiele kanalen. De Quantic Dream games had Sony volgens mij alleen de uitgeef rechten maar de games zijn (nu?) in bezit van QD en worden nu dan ook een jaar na D:BH uitgegeven door QD zelf.

Edit: heb even nagezocht. QD heeft blijkbaar een publishing contract gehad met Sony. Dat zou betekenen dat de IP's inderdaad van QD zijn en dat het contract, na de investering van een Chinees iets in QD, niet is verlengt of misschien zelfs vroegtijdig is beeindigd/uitgekocht.

Veel mensen denken bij nieuws als dat van QD en nu van Kojima Productions, gelijk dat alles naar PC gaat komen, maar dat is gewoon niet waar. Exclusives sell. Dat is altijd zo geweest. Waarom zou Sony zichzelf dan in de vingers snijden door dingen naar een niet-Sony platform te brengen?

[Reactie gewijzigd door chimnino op 1 november 2019 12:07]

Ik denk het niet. Zou de domste fout van ze zijn.

Voor Microsoft maakt het niet zoveel uit. Als ze het ook kunnen verkopen op de Microsoft platform waardoor de increase van licenties wordt verhoogd.

Met Sony is dit anders, die moeten het hebben van content voor hun console. En gelukkig is dat de beste content tot nu toe. Samen met Nintendo.
Wou graag van consoles af en alles op pc. Heb alleen een ps4 en een xbox voor exclusives.
Ik wil van de pc af. Dom lomp apparaat totaal niet ontworpen om te gamen in de huiskamer.
Steam link aansluiten en gaan… best of both worlds.
505 Games is de uitgever voor de PC versie ;) Waar de game verschijnt is nog niet bekend.
Epic Games store en geen Steam
ik heb net de gematigde review van IGN gekeken. Misschien dat daarom mijn enthousiasme is gezakt, maar het lijkt een vrij herhalende gameplay aan fetch quests.
Het mooie van Death Stranding is: je vervoert inderdaad steeds vracht van A naar B en dat lijkt (en is) vrij veel van hetzelfde En toch is de campagne zeker niet saai. Ergens in het midden was er even een Episode waarin het wat minder spannend was, maar in de andere Episodes (er zijn er ruim 10) zit zoveel verhaal dat er steeds een goede reden is om die vracht te vervoeren. Wat ik niet eens zo benoemd heb: er zijn veel side missions en daarbij kun je het gevoel van 'ik doe alleen maar fetch quests' wel krijgen. Maar zonder die side missions ben je vrij zeker al zo'n 40 uur zoet met de game. Die side missions zijn leuk, maar zeker niet noodzakelijk.

En verder: Death Stranding is een game die niet iedereen aan zal spreken. Er zit weinig actie in. Tenminste, als je Call of Duty gewend bent (ik noem maar even een grote game vol actie). Death Stranding is spannend op een heel andere manier. Dat zal niet iedereen aanspreken. Het wordt een game die je top of flop vindt. Love it or hate it.
Thanks voor de toelichting. Het klinkt als een prachtige game waarin je jezelf echt kunt onderdompelen qua verhaal en omgeving, maar niet als een game die je even snel tussendoor doet. Een beetje vergelijkbaar met RDR2 misschien qua diepgang en dat moet je liggen. Vooral het gebrek aan tijd speelt bij mij een rol; een spel moet even snel tussendoor ook leuk zijn en dan is dit niet de game die daar bij past denk ik.
de andere reviewers geven allemaal een 9+ dus alleen op ign uitgaan zal ik dan niet zo snel doen.
Sowieso heeft IGN nu niet echt de reputatie om betrouwbare reviews te maken. Ze krijgen wel vaak exclusive previews enzo, dus voor de nieuwste info moet je helaas soms bij hen zijn. :(
vind die van powerunlimited en tweakers meer overeenkomen :)
Er zijn gamepublishers die je geen reviewexemplaren meer leveren als je te negatief bent over een game. Ik neem alle reviews met een korrel zout tenzij ik weet dat een reviewer reeds op de blacklist staat en zelf de games moet kopen.
die snoepreisjes willen revieuwers ook houden natuurlijk ;)
OF wat kan zijn is dat de gameplay gewoon niet iedereen aanspreekt... Over technische kwaliteiten kun je objectief zijn, over gameplay niet... gameplay is subjectief.. Ik kan me goed voorstellen dat een reviewer het repetieve gedeelte van de game (ofwel waar de gameplay eigenlijk voornamelijk op gebaseerd is) een stuk minder vindt en daarom dus een minder cijfer geeft. Misschien zijn juist die IGN reviews wel betrouwbaarder omdat ze met meer dingen rekening houden... Kijk, als iemand deze gameplay wel leuk vind, dan zal die eerder een hoog cijfer geven dan iemand die hier geen drol aan vind.. Ik vind juist bv deze review van tweakers veel woorden maar weinig zeggen.. Zaken als moeilijkheidsgraad kunnen instellen en de gevolgen daarvan zijn helemaal niet eens besproken.. echt duidelijk over de gameplay hebben ze hier ook weinig over verteld...
IGN heeft te veel flaters gemaakt. Internet staat vol met verhalen over plagiaat, leugens, reviewscores die beinvloed zijn geweest door druk van publishers etc. Hoewel ze nu misschien een goede review hebben geschreven vertrouw ik die tent voor geen meter meer.

Hier bij de tweakers review geeft Paul ook aan dat de gameplay niet voor iedereen is, de comments staan er ook vol mee. Elke review is overigens deels subjectief, ik kijk daarom vaak naar meerdere reviews en trek mn eigen conclusie uit het geheel. Tevens zijn er genoeg games die de gemiddelde gamecritic niets vindt, maar waar ik toch uren/dagen plezier aan heb beleefd. Misschien is deze game niets voor jou. Ik juich vernieuwende gameconcepten toe en ga deze game zeker een kans geven.
Als die 'info' dollar-groen gekleurd is is het geen 'info' maar reclame en dient ook zo bekeken te worden.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 1 november 2019 13:32]

Dat zijn de meeste reviews sites niet.
Ik zie ook hele negatieve reviews, tot aan een 3,5. Typisch een game die je moet liggen. Gemiddeld 84, vreemd dat de Nederlandse pers lyrisch is. Nouja, ik ga het zien over een weekje
maar goed ign benelux geeft een 9.. zelf ervaren denk ik dan maar
Dus? IGN heeft een reputatie van absoluut 0. Hun woord is helemaal niks waard.
ligt er dus aan welke ign... benelux geeft een 9, en ign amerika een laag cijfer beslis zelf welke je gelooft :)
ign benelux geeft een 9

denk dat deze game niet om questen gaat.. mits ik alles een beetje lees
IGN gaf Alien Isolation een VIJF. Sinds die review ben ik helemaal klaar met hun reviews. Je kan een eigen mening hebben, tuurlijk, maar Alien Isolation is nooit een 5
Volgens koijima zelf in de zomer van 2020 voor de PC
Als ik het goed begrijp maakt het multiplayer aspect van deze game het originele concept van het spel dus gewoon serieus kapot.

Als ik het spel pas koop 2 jaar na dat het uitgekomen is dan liggen er al ik weet niet hoeveel wegen, de routes tussen verschillende steden zijn als zovaak bewandeld dat je altijd een kaartje kan raadplegen met daarop de weg van de minste weerstand.

Dit is toch gewoon dodelijk voor een spel? Replay value (als er al een echte endgame is) lijkt me op die manier gewoon 0.
Dan begrijp je het niet niet goed of heb je de review niet aandachtig genoeg gelezen.
Die is ook ongerept als er al andere spelers zijn geweest. Multiplayer is zo opgezet dat het suggereert dat je zelf steeds de eerste bent die ergens rondloopt. In jouw voetspoor volgen ook andere spelers, zo lijkt het. Je ziet dus ook niet de bouwwerken van alle spelers. Op de een of andere manier selecteert de game de routes en bouwwerken van spelers die gelijk met je opgaan, en zie je niet de sporen van de spelers die je voor waren. Dat je steeds de eerste lijkt die een gebied verkent, komt de sfeer sterk ten goede.
Er is zeker een 'end game'. Maak je daar geen zorgen over. En wat multiplayer betreft: ik heb de omschrijving wat algemeen (en dus misschien wat vaag) gehouden om niet te veel te willen spoilen. Ik zal proberen het wat duidelijker te maken. Met mogelijk meer info dan je wilt weten. De spelwereld bestaat uit een heleboel steden, dorpen, nog kleinere nederzetting (in veel gevallen slechts een of twee personen) die je allemaal met een centraal netwerk moet verbinden. Dat worden dan knooppunten in het netwerk. Pas als je een dorp, stad, nederzetting met het netwerk verbonden hebt, is er zogenaamd contact met de buitenwereld en zie je wat andere Porters gedaan hebben. Dan zie je dus pas de bouwwerken, markeringen en voertuigen die zij achtergelaten hebben. Hoe dat er uit gaat zien als de game door miljoenen mensen gespeeld is? Geen idee. Zover ik begrijp, wordt niet de info van alle spelers geladen, maar van een kleine groep spelers. Hoe dat werkt? Geen idee.
Even los van het feit dat je gewoon gelijk hebt, @DrkNess heeft wel degelijk een punt: Als je alleen voortgang van spelers die gelijk met jou opgaan kunt zien, hoe zit dat dan over een jaar? Twee jaar? Spelersaantallen zakken gegarandeerd in, hoe zit het dan met de activiteiten van andere spelers? Droogt dat op en krijg je het gevoel dat je de enige porter bent, wordt het afgevangen door een algoritme?
Wellicht kunnen ze gewoon data gebruiken van spelers die grofweg net zo ver zijn/waren als jij op het moment van spelen. Of de spelers die maand of een jaar terug zo ver waren maakt dan denk ik niet uit.
Dat klinkt wel weer erg tof voor mij als pure singleplayer type gamer :)
Nee de bouwwerken verdwijnen op den duur ook weer door stormen. De wereld zal dus echt niet volgebouwd worden. En de vraag is nog maar of dat gebeurt, mensen moeten dat zelf doen.
Ik zag filmpjes waar je ook die BT moet killen of teminste ik zag grote monsters die gedood konden worden volgens mij.
ik heb daar niet veel over gelezen in de review?
Verder geeft dit soort van multi play my meer een Dark Souls gevoel waar je doormiddel van berichten anderen kon helpen.
en als je zelf een bericht achter laat en iemand beoordeeld dat bericht als goed werd je health bar gevuld.
Ik zag filmpjes waar je ook die BT moet killen of teminste ik zag grote monsters die gedood konden worden volgens mij. ik heb daar niet veel over gelezen in de review?
Spoiler alert: ja, dat kan. Je krijgt zelfs gedurende de game steeds meer mogelijkheden om BT's te killen. Maar meer mogelijkheden = meer spullen, dus meer vracht. De afweging wordt dus steeds meer: hoeveel neem ik mee om mezelf te bewapenen tegen BT's en andere gevaren? En wat wil ik meenemen om onderweg hindernissen te overwinnen? Want de game vraagt ook steeds om andermans spullen te vervoeren en je wilt in de confrontaties in de game ook een beetje 'lean and mean' zijn. Dat zijn keuzes. Spannende keuzes. Daarbij komt: BT's killen kan (later in de game), maar ontwijken kan ook (al vanaf het begin).
Heel het oppervlak van de VS... 9,8 miljoen vierkante kilometer... en dan te voet, hahaha. Langste game ooit. (Overigens moet je wel bedenken dat de kolonisten het ooit met paard en wagens hebben gedaan. Erg indrukwekkend.)

Bij Horizon Zero Dawn kan ik mij herinneren dat de werkelijke grootte van de spelwereld in een interview naar voren kwam, waarop de makers niet wilde antwoorden. Tussen neus en lippen door was het "kleiner dan je ervaart". En daar gaat het uiteindelijk waarschijnlijk ook om: de ervaring.
Ik heb recent de fallout games gespeeld, en was daar toch wel erg blij met de "fast travel" mogelijkheden... want dat eindeloze lopen gaat na een tijdje toch vervelen.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 1 november 2019 09:37]

Zo is het hier ook. De spelwereld moet heel de VS voorstellen, maar in werkelijkheid veel kleiner. Maar het is wel degelijk een grote spelwereld, waarin je vrij rond kunt (en zelfs moet) zwerven. Juist dat laatste, dat het ook een beetje zoeken is, draagt bij aan de spanning.
Multiplayer maar je komt nooit iemand tegen...
No Man's Stranding?
Vreemde vergelijking. Bij deze game is dat nou eenmaal de insteek die ze gekozen hebben en daar winden ze geen doekjes om heen, het past immers uitstekend bij de game.

No Man's Sky wekte de indruk dat er een traditionele multiplayer in zou zitten, en dat bleek helemaal niet zo te zijn.
...NMS voor de updates dan... intussen doet multiplayer het en zou het een redelijke game moeten zijn...
Ik vind dit wel een heel hoog cijfer. Van wat ik heb gelezen is het een zeer moeizame en omslachtige game om te spelen.

En het is misschien smaak maar ik vind de visuals dus echt NIET mooi. Het is allemaal veel te scherp, en daardoor kartelig. Het beeld komt bij mij vrij hard en oververzadigd over.

Ik ben in ieder geval geen fan van deze game. Denk ook dat het door de hype veel hoge cijfers krijgt, maar op de lange termijn in de vergetelheid raakt. Ziet nu al dat de game ook lage cijfers haalt
Dit is duidelijk geen game voor mij (denk ik), zelf ga ik nooit echt op cijfers af maar meer op mijn gevoel wanneer het om games/beelden/ en reviews gaat.
Ik ben van mening dat het hoge cijfer ook vooral te maken heeft met "Kojima fan boy" gehalte, iets dat op Tweakers en gaming gerelateerde websites volgens mij behoorlijk hoog is.

Ik ben vaak wat ongeduldig wanneer er te weinig actie in een game zit.
Een futuristische postbode spelen zie ik niet echt zitten.

Zeer gewaagd en lijkt er mooi uit te zien maar niet iets voor mij.
En het is misschien smaak maar ik vind de visuals dus echt NIET mooi. Het is allemaal veel te scherp, en daardoor kartelig. Het beeld komt bij mij vrij hard en oververzadigd over.
De indruk die ik krijg is vooral heel mooi gerenderde, oersaaie landschappen. Ik zie alleen bruin, grijs en wat groen gras. Verder is er in de screenshots iig niet veel te zien.

Eigenlijk precies het tegenovergesteld van wat ik bij The Outer Worlds heb, de rendering is daar erg matig, maar er is zo veel interessants te zien en de omgevingen zijn kleurrijk dat dat niet zo erg is. Dat heb ik dan liever dan een haarscherp en fotorealistisch gerendered dood landschap waar niks te zien valt.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 1 november 2019 14:12]

Dikke plus dat men eens iets nieuws probeert en dan ook meteen redelijk groots. Liever dit dan 'jaarlijkse 60 euro updates'.
Ik ben benieuwd wat er uiteindelijk gebeurt als genoeg spelers op dezelfde plek plassen. :D
Dit is een vrij unieke samenloop van omstandigheden Hideo Kojima die 'zijn nek uitsteekt' en een publisher die hem daarbij fund. Daarnaast is het ook enorm risicovol omdat dit de eerste game is van Kojima Productions als onafhankelijke studio. Het is vervolgens nog maar eens de vraag of het daadwerkelijk goed genoeg zal verkopen...

En vergeet ook niet dat deze game vier jaar heeft gekost aan development, als dit zijn centjes oplevert zou het wel eens tot 2024 kunnen duren voordat je een nieuwe game zou zien van deze studio...
Dat laatste is natuurlijk prima imo. CD Project hanteert dezelfde strategie en het levert toch wel degelijke games op.
Alhoewel ook CD Projekt Red heeft aangegeven met twee teams aan twee franchises tegelijk te werken om meer stabiliteit en minder risico in de financiën te brengen.
1 2 3 ... 7


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Tesla

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True