Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Switch Lite, Link's Awakening, Ring Fit

Nieuw, nieuwer, vernieuwend van Nintendo

Ring Fit Adventure

Titel Ring Fit Adventure
Platform Nintendo Switch
Ontwikkelaar Nintendo
Uitgever Nintendo
Releasedatum 18 oktober 2019

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat game-ontwikkelaars een heilig geloof hadden in plastic hulpstukken, zoals de gitaren van Rock Band, de draaitafel van DJ Hero, het skateboard van Tony Hawk: Ride en de Balance Board van Nintendo. Ze waren korte tijd ongekend populair. Van Rock Band en Guitar Hero zijn miljoenen exemplaren verkocht en Wii Fit, de game rond de Balance Board, geldt zelfs als een van de best verkochte games ooit. Toch waaide de rage na een paar jaar alweer voorbij. Hij was volledig uitgemolken, vooral door de vele opeenvolgende muziekgames.

Des te verrassender is het dat Nintendo een paar weken geleden opeens de Ring Fit aankondigde, een plastic hulpstuk dat hoort bij het al even nieuwe Ring Fit Adventure. Dat is een fitnessgame zoals Nintendo die al even niet meer op de markt bracht. De tijden van Wii Fit, van oefeningen doen voor de tv, keren weer terug, maar in een wat kleurrijkere vorm dan voorheen. Wij mochten alvast de eerste meters maken in de game en wat calorieën verbranden. De game, een combinatie van de hard- en de software, is vanaf 18 oktober te koop.

Ring Fit is een accessoire voor de Nintendo Switch die bestaat uit twee delen. Het belangrijkste is de ring waar het geheel zijn naam aan dankt. De Ring heeft twee zachte verdikkingen die dienen als handvat. De ring houd je meestal voor je, zodanig dat je er doorheen kunt kijken. Bovenin de ring, die een doorsnede van zo'n 30 cm heeft, zit een houder waarin een Joy-Con geplaatst kan worden, en wel de helft met de infraroodcamera. De andere helft verdwijnt in het tweede deel van Ring Fit, een band die je om je bovenbeen bindt. De Switch registreert dus de bewegingen van één van je bovenbenen en de bewegingen die je maakt met de ring.

Een heuse campagne

Daar omheen heeft Nintendo een game gemaakt die je volledig bestuurt met beide delen van de Ring Fit. Ring Fit Adventure is echt een game, met verschillende omgevingen, hindernissen, gevechten en zelfs bosses. Een game waarin je 'op de plaats' moet rennen om je avatar vooruit te bewegen, en allerlei fitnessoefeningen je wapen zijn in de strijd tegen de tegenstanders in de game. De game geeft daarbij aan wat je moet doen. De ene keer zet je een aanval in door een diepe kniebuiging te maken en die aan te houden. Een andere keer door de ring met kracht uit elkaar te trekken of door hem tussen je knieën samen te knijpen. Zo verpakt Nintendo een hele serie fitnessoefeningen in een Adventure.

In die Adventure zit een typisch Nintendo-verhaaltje verwerkt. De spelwereld wordt bedreigd door een gevaarlijk monster dat moeiteloos past in het rijtje van Bowser en Gannon. Er is bovendien een entiteit die jouw hulp inroept, want uiteraard kan alleen jij de wereld redden. Daar hoef je alleen het monster en zijn vele onderdanen maar voor te verslaan. Het monster is een soort draak die gekruist is met een paars aangelopen bodybuilder. Je bestrijdt het monster door verschillende werelddelen heen, steeds met een iets ander uiterlijk. Die wereld lijkt behoorlijk uitgebreid. Je betreedt steeds een nieuw werelddeel, dat bestaat uit verschillende levels. In elk level leg je een race af via een vaste route. Je rent door zelf bewegingen te maken. Sturen kun je niet - dat gaat vanzelf - maar springen of andere handelingen uitvoeren wel.

Zo kun je schieten op voorwerpen waar je aan voorbij rent, door de ring op het voorwerp te richten en de twee handvatten al rennend naar binnen te drukken. Je kunt ook voorwerpen opzuigen, door de ring uit elkaar te trekken. De game lijkt daarmee vrij simpel: je rent wat op je plaats, en drukt af en toe de ring samen of trekt hem uit elkaar, afgewisseld met hier en daar een andere beweging. Maar er is meer. Voornamelijk doordat gevechten plaatsvinden in een aparte instance. Als er een monster op je pad komt, zap je even naar een aparte arena waar je één of meerdere monsters tegenover je treft. Dan begint een gevecht waarbij je niet meer op de plaats hoeft te rennen, maar wel veel meer fitness komt kijken. Tijdens gevechten zul je een heel arsenaal aan oefeningen moeten uitvoeren om tegenstanders te verslaan. Van lang aangehouden diepe kniebuigingen tot allerlei oefeningen op de grond.

Verschillende spiergroepen

Dan blijkt ook opeens dat tegenstanders zijn ingedeeld in groepen die op kleur zijn gesorteerd. Elke kleur staat daarbij voor een bepaald soort oefeningen. Zo troffen wij een serie monsters die in de gele groep vallen, wat wil zeggen dat je een hele serie yoga-oefeningen moet doen om ze te verslaan. Het is een vrij relaxte groep oefeningen waarmee je vrij zwakke monsters uit de weg ruimt. Andere kleurgroepen bevatten oefeningen gericht op specifieke spiergroepen als bovenbenen, schouders, rug, borst en buik. De bedoeling is uiteraard dat je zo spelenderwijs al je spieren traint. Na elk level krijg je een overzicht met het aantal kniebuigingen en andere bewegingen dat je hebt gemaakt, met daarbij de afstand die je hebt afgelegd en het aantal calorieën dat is verbrand.

Tijdens de campagne kun je de van Nintendo gebruikelijke gouden munten verzamelen waarmee je nieuwe kledingstukken voor je avatar kunt kopen. Leuker is dat je onderweg niet alleen munten kunt verzamelen, maar ook ingrediënten. Aardbeien bijvoorbeeld, of spinazie. Je kunt ook melk vinden, of bepaalde zaden. Je raadt wellicht al dat deze ingrediënten zijn bedoeld voor gezonde mixdrankjes. Er zitten recepten in de game voor een hele serie smoothies die je kunt maken als je voldoende van de juiste ingrediënten hebt verzameld. Die drankjes geven je tijdens de campagne een bepaalde boost. Voor elke smoothie krijg je een andere.

Van de monsters in de game hebben we er niet zo heel veel gezien, maar van de spelwereld zagen we wel wat meer. Zo zagen we mooie groene weiden en bossen met prachtige herfstkleuren, maar ook moeras en industriële delen met loopbanden vol hindernissen waar je overheen moet springen. Als we Nintendo mogen geloven, is de spelwereld vooral groot. De inschatting is dat als je elke dag een half uur het Adventure speelt, je zo'n drie maanden nodig hebt om alle uithoeken te verkennen.

Waar het Adventure een heuse campagne is die je grotendeels lineair doorloopt, bevat de game ook een hele serie minigames die je in willekeurige volgorde kunt spelen. De minigames staan los van de campagne en zijn in veel gevallen veel uitdagender. Het zijn korte oefeningen die intensiever zijn dan de langgerekte levels van de campagne. Ze zijn ook wat inventiever dan de campagne. Het gaat alle kanten op, van rotsklimmen tot pottenbakken. Kun je van pottenbakken een minigame maken rond de Ring Fit? Nintendo wel. In dit geval geeft de game een voorbeeld van een vaas waarvan je de vorm moet na zien te maken door de ring tussen je knieën te klemmen en meer of minder samen te klemmen, terwijl je ondertussen de hoogte controleert waarop je door je knieën gebogen bent. Je krijgt een minuut de tijd om zo heel nauwkeurig je kniehoek en knijpkracht te controleren. De klimgame draait meer om timing. Daarbij moet je op het juiste moment de ring met je handen samenknijpen, waarbij het erop aankomt dat je dat precies lang genoeg en vooral met precies de juiste kracht aanhoudt. De kracht die je uitoefent bepaalt hoe hoog je sprong zal zijn, en zowel te hoog als te laag is niet goed.

Er zijn een stuk of 20 van dergelijke minigames en bij elk van de games kun je een high score neerzetten. Het idee is dat je andere spelers met die high score uitdaagt, al kan dat niet via de game zelf. De game heeft geen multiplayer. Zonde, want de campagne en veel van de minigames zouden heel goed in splitscreen tegen een ander gespeeld kunnen worden. Dat zou een mooie toevoeging zijn. Er zijn ook geen leaderboards. Misschien is dat iets voor een update.

Serieus trainen

Dat is het speelse gedeelte van de game. Er is echter ook de serieuzere kant. We noemden al dat de monsters in de game gekoppeld zijn aan een bepaalde spiergroep. Er is een aparte modus in de game waarin je buiten de campagne om die spiergroepen kunt selecteren om de bijbehorende oefeningen te doen, dus zonder dat je daarvoor de fantasiewereld van de campagne hoeft te betreden. Het is een soort Wii Fit, maar dan met andere accessoires. Je kunt bovendien een eigen programma samenstellen. Je kunt uit elke groep oefeningen kiezen en daar zelf een eigen trainingssessie mee vastleggen. Je kunt drie van dergelijke reeksen vastleggen.

Tot slot is er een optie om oefeningen te doen zonder de tv. Als je de game start, wat oefeningen selecteert en vervolgens de game en zelfs de Switch uitzet, registreren de Joy-Cons nog gewoon je bewegingen. Ze worden opgeslagen tot je de Switch en de game weer aanzet. Dan worden de gegevens in de game geladen en zie je wat je hebt gepresteerd. Zo kun je dus oefeningen doen terwijl je lekker een serie kijkt.

Voorlopige conclusie

Ring Fit Adventure is een verrassend product, en niet eens zozeer vanwege de inhoud. Om het wat kort door de bocht en wellicht weinig respectvol te zeggen: het is Wii Fit met een verhaal eromheen. De Wii Fit was een groot succes. Er zijn heel veel exemplaren over de toonbank gegaan, al is ook bekend dat het typisch zo'n game is die veel werd verkocht maar weinig werd gebruikt. De vraag is dus of er plaats is voor een opvolger, en dat zou zomaar kunnen, juist omdat er een verhaal aan is gekoppeld. Wellicht houdt dat een jonge groep spelers aan de buis gekluisterd. Het kan zelfs een middel zijn voor ouders die strijd voeren met kids die in hun ogen teveel gamen. Elke dag dat half uur de campagne doorlopen, en je hebt je beweging voor die dag weer gehad. Voor pappa of mamma is er dan de zelf samengesteld training.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (111)

Wijzig sortering
De oude chip werd gemaakt door TSMC, op een 20nm-procedé. De nieuwe variant is gemaakt op een 16nm-FinFet-procedé.
@Paul Hulsebosch , hebben jullie deze informatie bij Nintendo of Nvidia bevestigd, of is dit geïnformeerde speculatie? Hoewel het de logische aanname is, heb ik eigenlijk nog nergens concrete bevestiging over het exacte productieprocedé van Mariko gevonden.
Er zijn diverse bedrijven die röntgenfoto's van elektronica maken. Daarmee kun je aardig wat informatie van chips achterhalen. iFixit maakt hier ook vaak gebruik van voor hun teardowns, waaronder die van de Switch Lite (jammer dat die niet in de review wordt genoemd!).
Weet ik, maar voor zover ik weet is er nog geen dieshot van de verkleinde Tegra X1 :)
Tjonge, een 7 voor Link’s Awakening.. Dat is wel vrij laag. Op de performance issues na is het écht een pareltje.
Ik vind het niet per se te laag. De remake ziet er fantastisch uit. Als je kijkt naar de remake van "A link to the past" (A link between worlds), dan zit daar naast de grafische opsmuk ook een grotendeels vernieuwde game. Daar is écht iets aan de gameplay toegevoegd. En de prijs daarvan was ook zoals de nieuwprijs van een game.

Als ik nu dan deze game daarnaast zet, dan denk ik wel dat Nintendo écht meer had kunnen doen. Bijvoorbeeld extra dungeons of een extra verhaallijn, uitbreiding van de wereld of nieuwe mogelijkheden. Nu is het grafisch opgepoetst, zijn er (volgens mij) wat kleine dingen gepolijst, en dat was het. Ze hebben al laten zien dat ze er meer van kunnen maken en dan lijkt me een 7 niet heel vreemd. Misschien was een 7,5 beter, maar goed, het is een review, dus er zit een subjectieve component in.

Dat men dan voor zichzelf standaard een punt bij Nintendo/Xbox games optelt en bij PS games een punt aftrekt als het een Tweakers review betreft, dan denk ik ook dat dat gebaseerd is op subjectiviteit/visie (ik keur dat goed, noch af). Wat betreft reviews: je kan het nóóit perfect doen.
Als je kijkt naar de remake van "A link to the past" (A link between worlds), dan zit daar naast de grafische opsmuk ook een grotendeels vernieuwde game.
A Link Between Worlds is geen remake van A Link to the Past, maar een sequel. Het spel heet zelfs Triforce of the Gods 2 in Japan.
Het is best apart om te zien hoe ze de abstracte wereld en de manier van spelen van vroeger eigenlijk niet loslaten maar gewoon alles gaan animeren en renderen en het gewoon weer aanslaat. Nintendo's gaming staat wat dat betreft het verst boven computertechniek van alle producenten...
Helemaal eens! Super dat ze deze opnieuw uitbrengen. Heb er erg van genoten weer. Van mij mogen ze de Ocarina of Time ook opnieuw uitbrengen. Die Twilight Princes....
Klopt, maar dan heb je de Tweakers component niet meegerekend. Vuistregel is dat je hier bij elke Nintendo en Xbox game een punt kan optellen en bij elke PS game een punt aftrek mag rekenen. ;)
Ik dacht dat ik de enige was, maar dat is exact wat ik dus al tijden doe als ik een review lees!
Dat Ring Fit lijkt mij nog best geinig, maar als ik op de plaats ga rennen of springen staat alles te schudden, met de oude houten vloer die wij hebben. Misschien meer wat voor betonnen nieuwbouw? ;)
:p Om een serieus antwoord te geven: het spel heeft blijkbaar ook een silent mode met aangepaste oefeningen om overlast te beperken.
Klopt! Na het gespeeld te hebben blijkt dat je dan (kleine) squats doet in plaats van op de plaats lopen.
Even inkoppen: Als je hem maar vaak genoeg gebruikt, dan gaat die vloer vast minder schudden. :)
Je weet dat we modereren op basis van ontopic inhoud en toegevoegde waarde en niet op humor of mening? Jouw plus 3 voegt uiteindelijk niets toe, buiten de kans dat je al je moderatierechten verliest.
+3 staat voor een essentiële toevoeging...
Nope, enkel serieus zijn, hoeft zeker niet. Het moderatiesysteem naar eigen believen ge-/misbruiken, mag echter niet.
Jij mag je punten zeker verdelen hoe je wilt. Dat betekent niet dat je het mod systeem gebruikt zoals het bedoeld is. +3 is een essentieële toevoeging áán het artikel, veel lezers beoordelen het belang van een reactie met de mod score. En daar gaat het om, het belang van de reactie. Alles wat niet een belang heeft voor iemand die het artikel heeft gelezen is +1 of lager.
Grapjes waarvan de grap het doel is, zijn nóóit een essentieële toevoeging, zeker niet dit grapje. Dat betekent niet dat je altijd bloedserieus moet zijn, maar +3 is in dit geval simpelweg misbruik van het mod-systeem.
En daar is het systeem dus niet voor bedoeld. Je mag niet compenseren voor wat jij denkt dat anderen doen.
M.a.w. Als mensen ongewenste dingen doen mag je ze daar niet op aanspreken?
Tuurlijk wel.

Volgens mij is wat zij zeggen volledig ontopic: het gaat over de Switch Ring Fit. Dus mijn +3 is volledig gerechtvaardigd.
De Switch Lite is te duur voor de beperkingen die het heeft. Voor nog geen €90 heb je een volwaardige Switch, een apparaat dat wel degelijk “Switched”. Dat Nintendo bepaalde functionaliteit weg laat kan ik begrijpen, dat ze echter de mogelijkheid eruit halen om het beeld op een tv weer te geven is ronduit idioot.

Niets, maar dan ook niets aan de Switch Lite is “Switch”. Het zou hetzelfde zijn wanneer ze een vaste console zouden uitbrengen en die Game Boy zouden noemen...

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 12 oktober 2019 09:09]

Niets, maar dan ook niets aan de Switch Lite is “Switch”. Het zou hetzelfde zijn wanneer ze een vaste console zouden uitbrengen en die Game Boy zouden noemen...
Dan staar je je wel compleet blind op de paar verschillen die er zijn tussen de gewone Switch en de Lite versie. Daardoor mis je dat deze 2 systemen voor nagenoeg 90% exact hetzelfde zijn. Je hebt hier dezelfde controls, dezelfde SoC, dezelfde software en daardoor ook dezelfde games.
Daarom heet de Switch Lite de Switch Lite en niet de 2DS XXXXXXXL. Je kunt er alleen Switch games meespelen, geen Lite specifieke games of games van eender welk ander platform dan ook. Wat je hier dus niet ziet is het feit dat waar Nintendo vroeger 2 platformen had ze nu alles hebben samengevoegd tot 1 platform. Je hebt niet meer mobile games en games op de console die aan je TV hangt, je hebt alleen nog maar Switch games. Lijkt mij bijzonder fijn voor ontwikkelaars.

Dat prijsverschil van 90 euro is geen al te best argument. Je kunt voor 90 euro meer kiezen voor een flexibele console zonder games of een handheld-only console met games. Voor wie de portemonnee niet zo ver reikt is dat nogal een verschil (namelijk een console die je wel of niet kunt gebruiken). Het is maar net wat je vereisten zijn.

Ik betwijfel overigens ten zeerste of mensen die naar een handheld-only console op zoek zijn die output naar de TV überhaupt missen. Voor hun zou het eerder ronduit idioot zijn om een handheld-only device te hebben met TV output. Wat moet je met TV output als je het ding alleen maar handheld gebruikt?

Het is in ieder geval verfrissend om te zien dat een fabrikant een keer met een lite versie uitkomt waarbij NIET is ingeleverd op performance en er alleen een paar features eruit zijn gehaald. Features die voor de doelgroep waar het zich op richt ook niet heel erg van belang zijn. Er is niets aan die Switch Lite dat "budget" schreeuwt.

[Reactie gewijzigd door ppl op 12 oktober 2019 15:32]

Wat maakt de Switch, “Switch”?...

* kijkend naar de reclame waarbij er steeds op de maat gewisseld wordt tussen handheld en docked en de controllers er of worden gehaald.

In alle gevallen wordt benadrukt dat de Switch meerdere rollen kan vervullen en makkelijk hiertussen kan wisselen. Vandaar ook de naam “Switch”.

Met dat in het achterhoofd mag jij me uitleggen wat er nog van heel dat wisselen, en dus de naam Switch, over is bij de Switch Lite...
* kijkend naar de reclame waarbij er steeds op de maat gewisseld wordt tussen handheld en docked en de controllers er of worden gehaald.
De reclame in dit geval:
- Nintendo's website over de Switch Lite
- Nintendo's pagina met de verschillen (kom ik later nog op terug)
- Nintendo's reclame filmpje

Waar in die reclame hebben ze het over al die dingen?

Wat daar verder opvalt is dat ze het overduidelijk over een Switch familie hebben. Nintendo ziet het dus helemaal niet zoals jij ziet. Maar goed, die hint zou je al moeten hebben van het feit dat ze uberhaupt iets als de Switch Lite op de markt hebben gebracht.
In alle gevallen wordt benadrukt dat de Switch meerdere rollen kan vervullen en makkelijk hiertussen kan wisselen. Vandaar ook de naam “Switch”.

Met dat in het achterhoofd mag jij me uitleggen wat er nog van heel dat wisselen, en dus de naam Switch, over is bij de Switch Lite...
Ik zei dat ik nog zou terugkomen op de modi die de Lite ondersteund en dat doe ik hier. Nintendo zegt dat het ding alleen handheld mode ondersteund maar is dat ook waar? NEE!

Op YouTube vindt je aardig wat filmpjes van mensen die de overeenkomsten en verschillen tussen de gewone Switch en de Lite laten zien. Eentje daarvan is deze: SWITCH LITE ACCESSORIES - What you need, and what STILL works! (met nadruk op de laatste 3 woorden in de titel). Een ander iemand is wat verder gegaan en kwam met het volgende filmpje: What Works on the NINTENDO SWITCH LITE. In beide filmpjes kun je zien dat Nintendo niet juist is met het stellen dat er alleen handheld mode is. Zoals je in beide filmpjes kunt zien is er namelijk ook de tabletop mode en in zekere zin ook de docked mode.

Die docked mode is een gimmick, dat heeft Nintendo ook niet zo bedoeld. Dit kun je ook niet op een andere wijze doen omdat er een belangrijk onderdeel voor ontbreekt. Maar wat Nintendo wel heeft bedoeld is de mogelijkheid om allerlei soorten randapparatuur aan te kunnen sluiten. Dat zijn keyboards, netwerkkaarten en natuurlijk ook controllers (via zowel USB als Bluetooth). Voor dat laatste is er in de instellingen zelfs een aparte page en bij sommige spellen moet je bij het opstarten aangeven welke controller je gebruikt (door bijv. de L en R knoppen in te drukken). Via deze weg kun je ook de ontbrekende trilfunctie en infrarood sensor toevoegen.

M.a.w. het enige echte verschil tussen de Switch en de Switch Lite is het ontbreken van de chip die zorgt voor video output via de niet-standaard-volgende USB-C connector. Wat er dus van heel dat wisselen nog over is gebleven zijn 2 van de 3 modi. Zoals ik al zei: deze 2 apparaten komen voor ruim 90% met elkaar overeen.

Om weer terug te komen op naamgeving: wat jij hier laat zien is de reden waarom ze het ding Switch Lite hebben genoemd en niet iets als Fix. Nu moet je sommigen uit gaan leggen waarom het ding Switch in de naam heeft maar als ze het niet hadden gedaan had je consumenten moeten gaan uitleggen welke soort games het kan draaien en waarom het geen Switch in de naam heeft (want dat maakt het herkennen van welk soort games je op het systeem kunt gebruiken aanzienlijk makkelijker). Je maakt je druk om de verkeerde naamgeving. Het probleem is hier de naamgeving van de games. Als ze die anders hadden genoemd en de consoles andere benamingen zoals Switch en Fix hadden gegeven dan was er misschien minder gedoe geweest bij een aantal mensen. Of het dan nog zo transparant is voor de consument is nog steeds de vraag.
Is de volgende logische stap om een switch heavy te maken, zonder eigen scherm met tv-out en zwaardere hardware voor optimale tv experience op stabiele fps bij resolutie x?
:)
Dan heb je;
-Switch lite voor mobile only.
-Switch voor beide werelden.
-Switch heavy voor tv only (plus extra performance)

Ik (en vele andere) heb in 1e instantie alleen interesse in de switch heavy, omdat ik bv bijna alleen samen game op de bank, zowel single of multi(coop)player.
Later heb ik (misschien wel alleen voor de kinderen) ook wel interesse in de switch lite.

Ik blijf hopen :)

Ps. Ik heb zelf nu geen switch. Mede vanwege zijn prijs (incl pro controllers/games en evt 2e docking) en positionering. Voor dat laatste heb ik wel een UC bedacht, namelijk beneden en boven een docking zodat ik makkelijk kan... Switchen ;)
Of je staart je daar niet blind op en snapt dat het handig is voor de consument. He dit is een switch game, die draait op mijn switch. Get over it! Naam van het platform. Compatibiliteit enzo!
Ik vraag me af of budget echt een probleem is die vele mensen de Switch niet doet kopen. De Switch Lite + 1 1st party game is al hetzelfde als een volwaardige Switch. Je kunt beter voor een tweedehands Switch gaan dan een Lite, als geld je overweging is. Vraag me trouwens af welke doelgroep er precies zit in "300+60 euro is te duur, maar 220+60 euro kan ik prima betalen"

En bij aankoop kun je inderdaad denken dat op de TV niet boeit. Ik gebruik het zelf ook zonder bezoek veelal handheld. Maar wat als er echt een leuk spel uitkomt die je met meerdere mensen wilt spelen? Dan is het ineens 300 euro voor een upgrade...
Niet ieder spel is 60 euro. Er is heel wat leuks te verkrijgen in de eShop (en ook fysiek trouwens) dat voor heel wat minder gaat (er is echt heel veel wat rond de 20 euro zit of voor nog minder gaat). Het zijn de grote en bekende titels die je nieuw in de winkel voor zo tussen de 50 en 60 euro kunt kopen.

Daarbij zijn er ook veel mensen die liever niet tweedehands kopen wegen slechte ervaringen. Je moet hierbij ook rekening houden met het feit dat de oude Switches toen ze uitkwamen al een mindere accuduur hadden dan de Switch Lite. Die dingen zijn inmiddels ook alweer 2 jaar oud en de gemiddelde li-ion accu gaat zo'n jaar of 3~4 mee dus de capaciteit van die modellen zit al op de helft of over de helft van de levensduur. Voor handheld gaming is een tweedehandsje dus niet zo'n heel erg slimme keus.

De lokale networking functie van de Switch heb je ook met de Lite net als de online gaming optie van het Nintendo Online account. Daarnaast kun je tot 9 controllers op de Lite aansluiten. Daar doet Nintendo allemaal niet geheimzinnig over. Met een beetje research kun je dat voor de aankoop prima vinden en inschatten. De Lite is echt puur gemaakt voor handheld gaming.
Vergeet niet dat juist door het kleinere formaat en het lagere gewicht, de Switch Lite enorm beter presteert on the go. Mijn switch, de normale, is eigenlijk ietwat te zwaar om comfortabel langer dan een uurtje te spelen. De Switch Lite heb ik afgelopen week van een vriend geprobeerd en meteen viel mij het gewicht op, of juist het gebrek daarvan. Ik kan me echt inbeelden dat (trein)reizigers enorme baat hebben bij een Lite.

Daarnaast is de toevoeging van een volwaardig d-pad ipv een paar afzonderlijke knoppen aan de linkerzijde een sterke verbetering imo, puur om het feit dat de controllers niet meer detachable hoeven te zijn.

Als ik frequent zou reizen, dan had ik zeker voor de Lite gekozen, altijd. Zelfs al had ik miljarden, Lite.. Lite... Lite. Altijd. Topapparaat, wat mij betreft dé go to voor reizende gamers.
Dat hebben ze al twee keer half gedaan. Super Game Boy en Game Boy Player waren add-ons voor bestaande consoles om handheld games op tv te spelen. Nu draaien ze het om, console games op handheld :)
Dat is wat ik ook al gelijk dacht, ze noemen het niet voor niets een switch zodat je kan schakelen van tv naar handheld maar om dat helemaal weg te laten is het indd geen switch meer maar een gameboy plus
Je kan nu switchen tussen je switch lite en je duurdere switch :9
Mee eens, gaat nergens over dat ding. De naam Switch is idd niet valide en gewoon echt te duur.
10 uur gameplay, voor 50 euro. En dan is het te duur? Een bioscoop film kost zeker 10 euro voor 2 uur, dezelfde prijs dus. Is dat dan ook te duur?
Het is maar net waar je het mee vergelijkt hè. Ik heb de afgelopen maanden 100+ uur in Assassin's Creed Odyssey gestopt en ben nog niet klaar met het spel. Gekocht voor €45. In die verhouding is Link's Awakening dus wel duur als je die na zo'n 10 uur opzij kan leggen.

Reken ik verder niet mee dat je fysieke switch spellen weer kan verkopen en games op Steam / Uplay niet.
Volgens howlongtobeat is Odyssey 40 uur lang. Ja, da is niet alles. Net zoals 10 uur in Link's Awakening niet alles is. Volgens https://howlongtobeat.com/game.php?id=66255 is het 20 uur voor de 100% als jet het rushed.

Maar dat allemaal terzijde. "Gezien de lengte te duur" vind ik voor een spel van 10 uur nogal een amateuristische review opmerking. Als de opmerking "Slechts 10 uur lang" was geweest was het minder. Dat stelt de lezer in staat zelf de beslissing te maken of het 5 euro per uur waar is.

Voor de volledigheid, Mario Odyssey is slechts 8 uur (gezien t.net de "rushed" playstijl aan houdt).

PS, er is helemaal niks mis met spellen die geen 40 uur kosten om uit te spelen. 10-15 uur voor normale playthrough is een behoorlijk prettige lengte. Ook spellen van 2-5 uur kunnen heel goed zijn, maar daar zou ik 50 euro wel veel voor vinden, tenzij er meer te doen is.
Tja, en ik kan vast een budgetbakgame opvissen die me 10-20 uur voor 5 euro geeft. Overigens telt de kwaliteit ook. Met vele MMOs ben je ook honderden uren bezig, en is meer dan de helft van A naar B lopen (vaak nog automatisch ook) of een week lang hersenloos vissen voor een of ander stuk loot of in-game geld.
Exact. Er zijn games die een 8 of een 9+ scoren die ik ook onder de 10 uur heb uitgespeeld. Ik noem Gears 5, CoD WWII, The last of us, Shadow of the Tomb Raider, God of War, etc. Beetje flauw. Overigens heb ik deze game nu voor het eerst uitgespeeld, en langer dan 10 uur over gedaan (16 uur totaal, 1 playthrough). Misschien omdat ik alles zelf moest uitvinden en geen walkthroughs of Google gebruikt heb.

[Reactie gewijzigd door Travelan op 12 oktober 2019 10:10]

Conclusie van Zelda staat ook onder Ring Fit :)
De conclusie is een remake
Een heerlijke remake, echt een trip down memory lane. Met ook heel wat verbeteringen ten opzichte van het origineel. Ik had hem niet willen missen.

Edit; ik zie dat ik het in context had moeten lezen. ;) Volgende keer maar weer in threaded mode... Sorry.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 12 oktober 2019 08:27]

Het is zeker een mooie remake. Wel is de vraag of het een full price game zou moeten zijn. Het spel is (en blijft) nu ongeveer even duur als Breath of the Wild, maar heeft slecht 15 uur speeltijd tegenover honderden uren voor BotW én de ontwikkelkosten zijn gigantisch veel lager. Een prijs van 30-40 euro was eigenlijk realistischer geweest (al verkoopt het toch wel en heb ook ik hem gekocht)
Tja wat wil je nu? Je vind het niet de volle prijs waard maar alsnog koop je het spel voor de volle prijs 8)7
Zolang er mensen zijn zoals jij blijft Nintendo de volle prijs vragen. Vote with your wallet.
Weet niet hoelang je al gamed maar realistische prijzen heeft Nintendo nog nooit van gehoord.
Zelfs uitgemolken games worden nog steeds full price verkocht.
En zolang het als warme broodjes over de toonbank gaat, is het dus duidelijk wél een realistische prijs. Mensen hebben het er klaarblijkelijk gewoon voor over.
Klopt, het Nintendo volk is erg trouw en pikt echt alles ... Dat weten ze en melken dat goed uit.
Het is nog vroeg, misschien hadden ze eerst ring fit moeten doen. Dan waren ze wat alerter :+
Ik hoop dat er ook een Switch komt zonder handheld functie. Ik wil gewoon met vrienden op de bank een potje Mario Party of Smash Bro kunnen spelen.
Zijn er ook games waarbij je het handheld scherm MOET hebben? Bijvoorbeeld als tweede scherm?

Bijkomend nadeel van de Wii U en de Switch is dat je afhankelijk bent van een accu. Wie verteld mij dat ik over 15 jaar nog steeds deze apparaten kan gebruiken, of zijn de accu’s dan helemaal gaar en niet meer te vervangen?

[Reactie gewijzigd door yorroy op 12 oktober 2019 09:05]

Haal je switch gewoon nooit uit de dock en dan heb je precies wat je wilt.

De switch kan nooit als 2e scherm dienen aangezien het scherm niet zichtbaar is als deze in de dock staat.
Ja logisch inderdaad, het is natuurlijk anders dan bij de Wii U, waarbij je het scherm ook als controller voor op de tv gebruikt.
Toch is dat een beetje zonde van de hardware. Als je dan een handheld uitbrengt is het misschien helemaal niet gek om ook een console uit te brengen.
Sorry maar deze Lite is wat mij betreft een overbodig product want:

- Voor nog geen 100,- meer heb je een volledige Switch die het qua batterij blijkbaar ook nog langer uithoudt.

- je kan de joycons niet wisselen, buiten dat ik die standaard stickjes sowieso al niet zo best vind, ze gaan vrij snel stuk. Dan kan je ze bij de normale Switch gewoon omruilen/nieuwe kopen maar bij dit geval is het een kwestie van tijd voordat je heel het apparaat ter reparatie aan kunt bieden..
Dat laatste is voor mij helaas relevant gebleken. Heb na nog geen drie weken de switch lite kunnen retourneren nadat de linker stick begon te haperen. Hoewel ik op bijvoorbeeld reddit vergelijkbare gevallen lees, hoop ik natuurlijk dat het iets incidenteels is. Ikzelf ga een eventuele volgende keer voor de grote broer.
Is helaas geen incident. Wat ik nog stuitender vind is dat Nintentdo de joycons niet verbeterd heeft voor de Lite terwijl ze al een tijdje wisten dat ze snel stuk gaan.
Deze review doet me toch besluiten om voor de revised switch te gaan ipv van de Switch lite, ik zit voor mijn werk veel in het buiteland en in de avonduurtjes in hotels. Ik had bijna deze week een Switch lite gekocht, maar het viel me op dat die toch erg klein is. Games zoals Mario en Zelda BOTW zijn games die ik sowieso wil gaan spelen en dan is het handig dat je deze games kan docken om ze in volle glorie te spelen. Daarnaast heeft de langere batterijduur mij ook doen besluiten om voor de nieuwe switch te gaan.
Wat zie jij onder volle glorie en wat ben jij gewend qua console gaming?

Zo heb ik onlangs de Switch gekocht maar het beeldkwaliteit op de TV is echt bedroevend slecht. Althans, in mijn ogen daar ik ook de One X heb.
Speel ik met de switch in handheld dan vind ik het beeld wel weer leuk om naar te kijken. Zodra dat ding in dock modus gaat (waar ik hem juist voor gehaald had, met de handheld optie in gedachten) dan ga je niet bepaald genieten van een volle glorie... FPS is zwak, kwaliteit is zwak en de resolutie is zwak (hoewel de resolutie daar was ik wel van op de hoogte, het oude 1080p).

Daar ik dacht echt er vol voor te gaan heb ik dat ding misschien 1 á 2 uurtjes aangehad, juist omdat ik ook hoopte met mijn TV dat ding in ''volle glorie'' te kunnen bewonderen, maar het voelt echt als een (te) oud apparaat.

Wil je de spellen in ''volle glorie'' bewonderen, dan denk ik toch echt dat je in handheld modus moet gaan spelen anders ga je niet bepaald genieten van een volle glorie.
Ik snap wat je bedoeld, maar ik ga niet alles vergelijken met mn games op de PS pro. Ik heb tijdelijk al een switch gehad en toen vond ik Zelda BOTW bijvoorbeeld prima op de TV in docked modus, maar ik ga het niet vergelijken met God of War op mn PS pro.

Meer dat ik de mogelijkheid heb om bijvoorbeeld deze game in 1080p op de bank te spelen, vergeleken met het kleine 5,5 inch scherm waar menu'tjes te klein worden (zoals gezegd in deze review, niet mijn eigen ervaring).
Met de gereviseerde switch heb ik deze mogelijkheid en heb ik ook nog is meer batterij voor in handheld modus.
LopendeVogel, games zijn duidelijk minder krachtig en mooi in handheld mode. Voor voorbeelden kun je terecht op Youtube. View distances, model pop-ups, elementen als schaduw en anti-alisassing, framerate. De game engines gaan pas echt aan de slag in docked.
Waarom youtube als ik hem in de woonkamer heb staan?
De beeldkwaliteit van Zelda op TV is altijd nog beter dan Zelda op de Xbox 😜 (instinkertje!!)

Het is wat het is. Er is geen moderne Nintendo console die het beter doet dan de Switch.

En alsnog. Ik heb Rocket League op de PS4 maar blind opnieuw gekocht voor de Switch. Ik heb Overwatch op de PS4 maar deze op de dag dat het mogelijk was voorbesteld op de Switch. The Witcher wil ik ook overnieuw beginnen op de Switch (heb m ook op de PS4)... en sowieso is Dragon Quest XI beter op de Switch dan op PS4 en Xbox One vanwege de QoL improvements op de Switch.
Haha ja maar ik heb de switch dan ook gekocht voor een aantal games die je elders niet kan spelen. En natuurlijk deze games zijn leuk en het werkt ook allemaal wel, maar om 1 of andere reden geniet ik er net wat meer van als het grafische (op de tv) net wat meer knalt. Je kan het natuurlijk ook als een minpuntje van mijzelf zien haha.
Maar straks komt de PS5, maakt dat de PS4 games van nu dan ook gelijk ‘minder’?
Ik had het over het grafische deel, ik weet niet wat de verschillen gaan zijn tussen ps4 en ps5. Kan best dat de ps4 games er "minder" uitzien vergeleken de ps5 ja.
Maar geniet je er dan direct minder van...? Je stelt dat je minder van de games geniet omdat ze grafisch niet gelijk zijn aan Xbox One en PS4. Maar de PS5 is ook krachtiger, "dus" geniet je vanaf dag 1 gelijk minder van de games op de PS4.

Beetje ... apart... maar ok.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 12 oktober 2019 17:37]

Ow dat weet ik niet, dat maak jij ervan :)
deze games zijn leuk en het werkt ook allemaal wel, maar om 1 of andere reden geniet ik er net wat meer van als het grafische (op de tv) net wat meer knalt.
Waar klopt mijn samenvatting niet?

Op de PS5 straks “knalt” het op TV net wat meer. Dus zijn PS4 games van nu “minder”.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 12 oktober 2019 18:00]

Koop een pc met een dikke RTX kaart, weet je zeker dat je het beste hebt zou ik zeggen ☺️
Ja, alleen geen games 😜 en die RTX is ook outdated na een week of 2....
Dan mis je iets, zijn al aardig wat titels met RTX en outdated snap ik helemaal niet
Omdat er volgende week wel weer een nieuwe kaart uitkomt die sneller en beter is. RTX staat in absolute kinderschoenen en is nog té experimenteel om iets nuttigs over te zeggen op dit moment.

En er zijn op de PC gewoon te weinig interessante games te spelen bedoelde ik. Wat er is draait ook wel op de Xbox One en dat kleine handjevol RTS'en speelden we 30 jaar geleden ook al wel.
Ik snap wat je bedoeld, en ja, daar heb je deels gelijk in, ik speel pc omdat de graphics een stuk beter zijn en vaak zijn games wat uitgebreider, kijk naar GTA V als voorbeeld.

En ja, hardware blijft ontwikkelen, dus als je bang bent dat je “oude” hardware koopt kun je beter niets meer kopen, want zo gaat dat....en niet alleen met HW. Dat RT in de kinderschoenen staat is zo, maat wel vet om daar aan mee te doen, het ziet er echt heel gaaf uit! Drivers worden beter dus de HW ook.
RTX 2080 ti is vorig jaar Aug uit gekomen, dus ruim 14 maanden, dus die info klopt niet helemaal.
Tja, goed. Anderzijds, dit is wat er nu fysiek mogelijk is in dit formaat voor een enigzins betaalbare prijs. Als deze net zo sterk was als een PS4, had je waarschijnlijk een handheld baksteen van 1kg die 700 euro kost.
Als handheld vind ik hem dan ook zeker niet slecht (zoals ik gezegd heb).
Mario Kart wel eens gezien op een 4k oled? Misschien niet mooi genoeg in vergelijking met jouw One X, maar alsnog prachtig om te zien en geen last met fps.
Nee nog niet, deze staat wel op het lijstje!
Een van de leukste games die ik heb!
Ik heb de Switch Lite aangeschaft. De Nintendo games zijn voor mij juist de games die ik handheld wil spelen. Voor de tv heb ik een PS4 en misschien straks Google Stadia. Ik mis ook de functionaliteit niet om snel met iemand anders een spel te spelen. Dat is natuurlijk voor iedereen anders.
Als pure handheld is de Lite in ieder geval erg fijn.
Ik heb een originele Switch en voor mij was de Lite ook genoeg geweest. Met de Switch speel ik zelden tot nooit op de TV. Dacht zelfs dat gaming op de TV voor mij een gepasseerd station was, toen kwam Xbox GamePass echter en sinds dien ben ik wat vaker te vinden achter de TV.
Bij mij is het wel erg krap achter de tv hoor :+
*kuch*

Smash Bros en Mario Kart, local multiplayer

*kuch*

Serieus, als je die twee games níet samen met anderen op je TV speelt, you're SERIOUSLY missing out!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True