Inleiding
Samengevat
De iPhone 8 doet veel goed en weinig fout, maar het is eerder een verbeterde versie van de iPhone 7, dan een smartphone die echt innoveert. De camera is erop vooruitgegaan, draadloos laden is een fijne toevoeging en de nieuwe A11 Bionic-chip is een beest. Ook heeft deze iPhone een achterkant van glas in plaats van metaal. De iPhone 8 heeft net als zijn voorganger een prima accuduur, een goede bouwkwaliteit en een krachtige trilmotor. Wel is hij prijzig ten opzichte van de concurrentie en is het daarom extra jammer dat hij geen dubbele camera heeft, in tegenstelling tot zijn grote broer.
Eindoordeel
Samengevat
De iPhone 8 Plus doet veel goed en weinig fout, maar het is eerder een verbeterde versie van de iPhone 7 Plus, dan een smartphone die echt innoveert. De primaire camera is erop vooruitgegaan, draadloos laden is een fijne toevoeging en de nieuwe A11 Bionic-chip is een beest. Ook heeft deze iPhone een achterkant van glas in plaats van metaal. De iPhone 8 heeft net als zijn voorganger een prima accuduur, een goede bouwkwaliteit en een krachtige trilmotor. Wel is hij prijzig ten opzichte van de concurrentie en is hij erg groot in verhouding tot zijn schermomvang.
Eindoordeel
De iPhone X kreeg het overgrote deel van de aandacht tijdens Apples jaarlijkse presentatie op 12 september in Cupertino. Onze preview over de iPhone X werd dan ook meer dan twee keer zo vaak gelezen als onze eerste blik op de iPhone 8 (Plus). Toch zullen veel mensen die toe zijn aan een nieuwe iPhone de prijs van de iPhone X vermoedelijk te hoog vinden en een iPhone 8 (Plus) kopen.
Deze toestellen hebben een aantal van de vernieuwingen die de iPhone X heeft. Zo hebben ze eveneens een glazen achterkant, waarmee ze draadloos opgeladen kunnen worden, hebben ze de nieuwste A11 Bionic-chip, dezelfde primaire camera en zijn ze met iOS 11 ook geschikt voor augmented reality-toepassingen. Bovendien hebben ze nog steeds een vingerafdrukscanner en sommigen zullen dat prefereren boven gezichtsontgrendeling.
Een voordeel voor iedereen ten opzichte van de iPhone X is dat de iPhone 8 en 8 Plus lager geprijsd zijn, al is die prijs ten opzichte van de goedkoopste versies van de iPhone 7 en 7 Plus wel weer een stukje hoger. Of je dat als een voordeel moet zien is echter maar de vraag; dat er een nu een categorie boven de 'reguliere' iPhones is, maakt deze telefoons immers niet goedkoper. Bovendien hadden we bij de preview niet het idee dat de iPhone 8 (Plus) grote veranderingen brengt ten opzichte van de iPhone 7.
De iPhone X lijkt de telefoon waar Apple alle innovatiekracht in heeft gepompt en de vraag is dan ook of dat ten koste is gegaan van de iPhone 8 (Plus), of dat deze telefoons ook nog steeds hun mannetje staan.
Behuizing
Kort door de bocht zijn deze nieuwe iPhones hetzelfde als de voorgangers, maar dan met een glazen achterkant. Het ontwerp zelf is globaal hetzelfde, op de camera na. Die steekt ongeveer even ver uit het toestel, maar is minder één geheel met de achterkant, omdat hij uit een ander materiaal bestaat. Waar de camerabobbel bij de iPhone 7 een soort glooiende heuvel is, steekt de camera van de iPhone 8 wat hoekiger uit de achterkant.
Belangrijker is het glas zelf. Het maakt de iPhone 8-serie breekbaarder dan zijn voorgangers, daar valt weinig op af te dingen, hoe sterk het glas ook is. Wel heeft Apple zelf naar eigen zeggen een bijzonder sterke glassoort ontwikkeld en op de iPhone 8 gezet. Dit is volgens Apple geen Gorilla Glass. Apple gebruikt een Dual ion exchange process en dat is wel vergelijkbaar met wat Corning doet. Het gaat echter om een eigen specifieke formule van Apple.
Een nadeel van glas is normaal gesproken ook dat het gevoelig is voor vingervegen. Dat is ook bij deze iPhones wel een beetje zo, maar het valt ons erg mee. We hebben de iPhone 8 daarom even naast de LG G6, Samsung Galaxy S8 en Sony Xperia XZ Premium gezet en bekeken hoe vingerveeggevoelig ze zijn. De XZ Premium steekt er op dat gebied met kop en schouders bovenuit. De orchideegrijze Galaxy S8 komt er ook niet best vanaf, maar de blauwe LG G6 en met name onze iPhone 8 zijn het minst vingerveeggevoelig, al zie je vingervegen nog altijd wat meer dan op metaal. De reden dat je vingervegen minder goed ziet op de iPhone 8 is volgens Apple de goede oleofobische coating.
Het glas op de iPhone 8 ziet er gelikt uit. Waar het bij veel andere toestellen met een glazen achterkant vaak lijkt alsof de achterkant bestaat uit een plastic of metalen laag met daaroverheen een glazen plaat, is dat bij de iPhone niet zo en dat heeft Apple wat ons betreft dan ook goed voor elkaar gespeeld. Het zorgt voor dat extra cachet waar iPhone-liefhebbers veelal dol op zijn. Apple's oog voor detail uit zich ook in de bouwkwaliteit. De knoppen zitten netjes in het toestel en alle randen sluiten nauw aan. We verwachten niets minder, maar toch.
Apple gebruikt een nieuw soort 7000-series aluminium voor de randen en zou ook het frame hebben verstevigd. Het frame zou met koper en staal zijn versterkt en we hebben dan ook de proef op de som genomen. De iPhone 8 lijkt inderdaad iets minder makkelijk te buigen en te torderen dan de iPhone 7, al is het verschil niet enorm.
Aangezien het ontwerp globaal hetzelfde is gebleven, zijn de afmetingen van de iPhone 7- en 8-serie ook ongeveer hetzelfde. We hebben het hieronder nog even op een rijtje gezet.
Toestel |
iPhone 8 |
iPhone 7 |
iPhone 8 Plus |
iPhone 7 Plus |
Lengte |
138,4mm |
138,3mm |
158,4mm |
158,2mm |
Breedte |
67,3mm |
67,1mm |
78,1mm |
77,9mm |
Dikte |
7,3mm |
7,1mm |
7,5mm |
7,3mm |
Gewicht |
148g |
138g |
202g |
188g |
Wat natuurlijk wel opvalt is het verschil in gewicht. De iPhone 8 is 10 gram zwaarder dan zijn voorganger en de 8 Plus is 14 gram zwaarder. Dat klinkt niet als veel en tijdens de hands-onsessie in Cupertino merkten we het niet direct op, maar nu we de iPhone 7 en 8 na elkaar kunnen vasthouden, blijkt dat het verschil in beide gevallen goed te voelen is. Toch is het verschil niet zo groot dat we er een punt van zouden maken om het ene of het andere toestel te prefereren. Het verschil in gewicht zit hem vermoedelijk in het materiaalgebruik. Het glas op de achterkant is waarschijnlijk wat zwaarder dan het metaal van de iPhone 7.
Doordat de afmetingen behoorlijk overeenkomen met elkaar, passen in principe alle hoesjes van de iPhone 7 om de iPhone 8 en andersom. Dat vertelde Apple ons en alle hoesjes die we zelf geprobeerd hebben, pasten ook gewoon, al zit het leren iPhone 8 Plus-hoesje dat we meekregen marginaal losser om de iPhone 7 Plus. Dat is echter niet storend in de praktijk. Doordat de iPhones een glazen achterkant hebben, kunnen ze draadloos worden opgeladen en dat werkt ook met een hoesje om de iPhone 8 heen. Tenminste, als deze geen metalen onderdelen bevat. Ook de iets dikkere hoesjes, zoals sommige van Otterbox, moeten gewoon werken met draadloos laden.
De taptic engine verdient een speciale vermelding, ondanks dat hij ook al in de iPhone 7 zit. Deze 'trilmotor' is ontzettend krachtig en geeft een veel fijnere feedback dan alle andere toestellen die we gebruikt hebben. De Galaxy S8, S8+ en Note 8 komen op een gedeeld tweede plaats en daarna de rest. De feedback die je van de iPhone 8 krijgt kan ook heel subtiel zijn met een enkele tik, terwijl hij nog wel goed voelbaar is. Zo voel je standaard een korte krachtige tik die bevestigt dat je een foto hebt maakt, wat we bij andere toestellen direct uit zouden zetten omdat het dan eerder een trilling is, maar bij de iPhone 8 niet.
Het ontbreken van een 3,5mm-uitgang is net als bij de iPhone 7 een manco van de iPhone 8. Als je een hoofdtelefoon hebt met draad, kun je deze niet zonder de bijgeleverde adapter aansluiten. Draadloze hoofdtelefoons, zoals de Air Pods van Apple zelf, zijn niet voor iedereen een optie; zeker niet als je al een goede en prijzige hoofdtelefoon hebt. Bij draadloze oordopjes heb je weer een extra apparaat om op te laden en hoewel het best goed kan klinken is bluetooth-audio altijd gecomprimeerd.
Tot slot is de behuizing net als bij de iPhone 7 water- en stofdicht volgens de ip67-certificering. Dat houdt in dat de toestellen volledig stofdicht en 'dompeldicht' zijn en dat betekent dat de iPhone 8 een halfuur op een diepte van één meter onder water overleven.
Luidspreker
Apple heeft naar eigen zeggen de stereoluidsprekers van de iPhone 8 verbeterd ten opzichte van de iPhone 7. Ze zouden zou 25 procent harder kunnen en luidere basklanken ten gehore kunnen brengen. We hebben de telefoons uitvoerig naast elkaar beluisterd terwijl we dezelfde stukken muziek afspeelden en we vonden de verschillen in de praktijk niet enorm. Het maximale volume van de iPhone 8 is wel iets hoger dan van zijn voorganger, maar het verschil is minimaal. Bij de lage tonen is het hetzelfde verhaal. De iPhone 8 brengt iets nettere basklanken voort, maar je moet erg goed luisteren om het te merken. Wel klinkt de iPhone 8 een stukje voller dan de 7 en dat is fijn, maar de verbetering wekt geen wow-effect op. Toch behoren de stereoluidsprekers van de iPhone 8 nog steeds tot de top.
Scherm en accu
Aan de schermen van de nieuwe iPhones is op het eerste gezicht weinig veranderd. Ze hebben beide dezelfde resolutie als hun voorgangers. In het geval van de iPhone 8 is dat 1334x750 pixels en de iPhone 8 Plus heeft een wat gangbaardere resolutie van 1920x1080 pixels. In het geval van de iPhone 8 komt dat nog steeds neer op een pixeldichtheid van 326ppi. Dat houdt niet over en de meeste concurrenten hebben een hogere pixeldichtheid. Storend is het wat ons betreft niet, al kun je bij de iPhone 8 als je je best doet en van dichtbij kijkt wel waarnemen dat het scherm scherper zou kunnen. Toch hebben we liever deze pixeldichtheid dan een kortere accuduur.
Ondanks dat het scherm op het eerste gezicht niet verschilt van de iPhone 7, hebben we onze gebruikelijke schermtests op de telefoons losgelaten.
- Contrast
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
Daaruit volgen geen verrassingen. Apple is bijna altijd consistent en in dit geval lijkt het ook echt om dezelfde lcd's te gaan als bij de iPhone 7. De schermen van de iPhone 8 en 8 Plus zijn even contrastrijk als hun voorgangers en het verschil in contrast is met het blote oog niet te zien. Ze halen het natuurlijk niet bij de ontzettend hoge contrastratio's van oledschermen, zoals die van de OnePlus 5 of Galaxy S8, maar voor een lcd zijn de schermen van de iPhones nog altijd erg mooi. Toch zien we het liefst een goed oledscherm, omdat de kleuren daarbij nog meer van het scherm spatten en omdat zwart dan echt zwart is en niet een beetje grijs. Helaas heeft in de Apple-lineup alleen de iPhone X zo'n scherm, dus wie weet hebben de opvolgers van deze toestellen wel oledtechnologie.
De maximale helderheid ligt wel iets hoger dan bij de voorgangers van de iPhone 8. Dat is handig als je buiten bent en de zon schijnt, want dan kun je bij een hoge schermhelderheid je scherm nog gewoon aflezen. Dat is in de praktijk ook het geval; in de brandende zon van Cupertino hadden we er geen moeite mee. Het is ook fijn als een telefoonscherm een lage minimale helderheid heeft. Als je in een donkere ruimte zit, wil je namelijk niet dat het scherm te fel is voor je ogen en dat is al snel zo als het maar donker genoeg is. Gelukkig kun je de helderheid van deze iPhone-schermen behoorlijk laag zetten en heb je daar dus geen last van.
Apple klopt zich graag op de borst voor de goede kleurechtheid van hun smartphones en andere apparaten, en dat zit doorgaans ook wel snor. Ook bij deze iPhones is dat zo, al zijn veel andere fabrikanten ook al een tijdje op datzelfde niveau, zoals je in de bovenstaande grafiek met gemiddelde grijswaarden van diverse smartphoneschermen kunt zien. Hieronder zie je onze metingen, die zijn gedaan met de SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software. Het ziet er allemaal erg netjes uit, ook al is de kleurtemperatuur over het algeheel een heel klein beetje aan de koele kant.
Dit alles hebben we natuurlijk gemeten zonder de nieuwe True Tone-functie aan te zetten. Deze scherminstelling komt van de iPad Pro nu voor het eerst naar iPhones en dat is fijn. Met de zogeheten four channel ambient light sensor meet de iPhone 8 de kleurtemperatuur van het omgevingslicht en past de kleuren daarop aan. Dit is in essentie wat je ogen ook doen en daardoor zijn de kleuren van het scherm voor je waarneming altijd gelijk, in welk soort licht je ook naar de iPhone kijkt. Het is een fijne functie, die we zelf eigenlijk altijd aan hebben staan. Verder hebben de iPhone 8 en 8 Plus ondersteuning voor Dolby Vision- en HDR10-content, zoals we de laatste tijd wel vaker zien op smartphones.
Accu
Hoewel Apple zelf geen accucapaciteit opgeeft voor iPhones, bleek onlangs uit gegevens van een keuringsinstantie dat de iPhone 8 en 8 Plus een accucapaciteit van 1821mAh en 2675mAh hebben. Dat is een stukje minder dan de iPhone 7 en 7 Plus, die 1960mAh en 2900mAh hadden. Volgens Apple zouden de iPhones toch een vergelijkbare accuduur hebben en dat hebben we natuurlijk getest.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4g
- Videotest
De resultaten zijn bij de browsetests zelfs nog beter dan Apple beweert, zoals je hierboven in de grafiek ziet. Dat komt door de A11-soc, die vier energiezuinige kernen heeft en daarmee een stuk zuiniger is dan de twee efficiënte kernen van de A10. Bij de browsetest laten we smartphones door een vast aantal webpagina's scrollen die op onze server staan, waarbij de soc belast wordt en dit dus een factor is in hoe lang een smartphone het uithoudt. Bovendien is het knap dat de iPhones het kunnen rooien met een relatief lage accucapaciteit als je het vergelijkt met Android-toestellen. Het onderstreept Apple's superioriteit wat betreft smartphone-socs. Wat verder opvalt is dat de kleine iPhone het meeste winst haalt ten opzichte van zijn voorganger. Waar de Plus-variant van vorig jaar het langer uithield dan de 4,7"-versie, hebben ze nu een vergelijkbaar lange adem.
Bij de videotest doen de iPhones het logischerwijs minder goed. Telefoons met oledschermen houden het langer vol bij deze test, omdat video's doorgaans veel zwarte delen hebben en bij een oledscherm kunnen de pixels individueel uitgezet worden. Ook speelt de soc hierbij geen rol van betekenis, waardoor de iPhones hier niet profiteren van hun zuinige A11-soc. Dat ze het bij video kijken korter uithouden dan de iPhone 7 en 7 Plus, is dan ook logisch, simpelweg gezien hun lagere accucapaciteit.
Naast onze testresultaten is onze praktijkervaring ook dat het goed zit met de accuduur en we kwamen tot nu toe altijd de dag door zonder bij te laden. Of de iPhone 7 of iPhone 8 het in de praktijk langer volhoudt, hangt van het gebruik af. Als je veel apps gebruikt en aan het webbrowsen bent, zal de iPhone 8 een langere adem hebben, maar als je bijvoorbeeld erg veel op Netflix zit, zal de iPhone 7-serie het langer volhouden.
Door het gebruik van glas op de achterkant van de iPhone 8, kunnen deze smartphones draadloos opgeladen worden. Dat gebeurt opvallend genoeg met de bestaande Qi-standaard, terwijl Apple vaak eigen standaarden inzet. Het voordeel daarvan is dat je geen speciale draadloze Apple-lader nodig hebt, die overigens ook nog niet bestaat, maar gewoon een bestaande Qi-gecertificeerde lader kunt aanschaffen. Apple zelf raadt de laders van Belkin en Mophie aan, die apparaten kunnen opladen met 7,5 watt. De iPhone 8 en 8 Plus laden nu echter nog draadloos op met maximaal 5 watt, maar dat wordt later opgekrikt met een update, bleek bij navraag bij Apple.
Verder is het opvallend dat Apple nog altijd een 5 watt-lader meelevert met iPhones, waar Android-fabrikanten vaak veel krachtigere snelladers meeleveren. Met een 12 watt iPad-lader kun je deze iPhones overigens wel een stuk sneller opladen. We vroegen Apple waarom dat is en het antwoord is dat de fabrikant de laders voor iPhones zo klein mogelijk wil houden. Toch hebben we ook wel eens bescheiden laders gezien die meer output leveren.
Ondanks de beperkte snelheid van het laden, helpt het natuurlijk dat deze iPhones een relatief lage accucapaciteit hebben in vergelijking met hun Android-tegenhangers. Daardoor is de iPhone 8 nog steeds in iets meer dan twee uur volledig opgeladen. De iPhone 8 Plus had wat ons betreft wel een wat krachtigere lader kunnen gebruiken, want anno 2017 drie uur doen over een oplaadbeurt is simpelweg ouderwets.
We hebben ook een test gedaan met draadloos laden. Daarbij hebben we twee dezelfde Samsung EP-PG920IB-laders gebruikt. De resultaten zijn opvallend. De iPhone 8 Plus laadt lange tijd met ongeveer 6,5 watt op en na ongeveer 2,5 uur zakt het vermogen naar zo'n 1,5 watt tot hij vol is. De iPhone 8 begint met laden op een vermogen van ongeveer 7 watt en zakt langzamerhand en geleidelijk terug naar nul tot hij vol is. Doordat de iPhone 8 Plus langer stabiel blijft op een hoger vermogen, is deze verrassend genoeg sneller helemaal opgeladen.
Overigens meten we het vermogen dat de draadloze lader trekt, want die kunnen we aansluiten op onze meter, en niet wat er direct in de iPhone gaat. Daar zit altijd een klein verschil tussen. Volgens Apple zelf laden deze iPhones nu effectief op met 5 watt, maar wordt dat met een softwareupdate binnenkort nog opgekrikt naar 7,5 watt.
Hardware en prestaties
Gelukkig heeft niet alleen de nieuwe iPhone X de nieuwe A11 Bionic-chip. De iPhone 8-serie heeft hem ook en hij zou weer een stuk sneller en zuiniger moeten zijn. Apple heeft een hexacore-chip gemaakt met twee clusters met elk drie kernen. De twee snelle Monsoon-kernen zouden vijfentwintig procent sneller zijn dan de snelle Hurricane-kernen in de A10-chip en er zitten vier energie-efficiënte Mistral-kernen in, die in totaal maar liefst zeventig procent sneller moeten zijn dan de twee zuinige Zephyr-kernen van de A10. Een verbetering ten opzichte van de A10-soc is ook dat de snelle en langzame kernen tegelijk aan het werk gezet kunnen worden en ze kunnen dynamisch aan- en uitgezet worden. Apple houdt steeds meer in eigen hand en heeft dan ook een eigen gpu gemaakt met drie kernen. Deze moet dertig procent sneller zijn dan zijn voorganger, die nog door Imagination ontworpen werd.
De neural engine is nieuw in de A11 Bionic. Hij heeft twee rekenkernen en houdt zich alleen maar bezig met berekeningen die via neurale netwerken verlopen. Dat zijn bijvoorbeeld de nieuwe gezichtsherkenning Face ID en Animoji van de iPhone X, maar ook Augmented Reality-taken zoals objectdetectie, die wel op de iPhone 8 mogelijk zijn.
De reden dat er voor dit soort taken een aparte chip op de A11 zit, is ten eerste dat het belangrijk is dat dit soort functies altijd zonder vertraging werkt. Als Face ID vertraging oploopt, is dat immers erg vervelend, want dan verlang je al snel terug naar Touch ID. In het geval van de iPhone 8 hoeven we ons daarover in elk geval geen zorgen te maken, maar ook AR zou dus beter moeten werken op deze iPhones dan voorgaande versies, samen met de verbeterde gyroscoop en accelerometer van de iPhone 8. Toch zou met name de gpu dit soort taken ook prima kunnen uitvoeren en dat gebeurt dan ook op eerdere iPhones met iOS 11, want die kunnen ook gewoon apps draaien die gemaakt zijn met ARKit. Het nadeel daarvan is, naast het zojuist genoemde, dat het veel energiezuiniger is om een toegewijde chip te hebben die elke keer dezelfde taken uitvoert. Dat is dan ook de tweede reden voor de keuze van deze aparte neural engine in de A11 Bionic.
Benchmarks
De A11 Bionic belooft een aanzienlijke prestatieverbetering ten opzichte van de A10-soc. De cpu-prestaties van de iPhone 8 kunnen we naast die van andere toestellen zetten met GeekBench.
- GeekBench singlecore
- GeekBench multicore
Apple was al heer en meester met een enkele kern aan het werk en ook hier zien we weer een klinkende overwinning van de iPhone 8. De eerste Android-telefoon die we tegenkomen scoort minder dan de helft op dit vlak. Met meerdere kernen aan de slag waren sommige Android-toestellen wel concurrerend, onder meer omdat Apple met de A10 een quadcore heeft, waar bijvoorbeeld de Exynos 8 acht kernen heeft. Nu Apple de A11 met zes kernen heeft uitgerust, blaast hij de toestellen met een Snapdragon 835, Kirin 960 en Exynos 8 met eenvoud weg. Dit is een bijzondere prestatie van Apple en de A11 Bionic mag met recht een powerhouse genoemd worden. De kans is zeer aanwezig dat hij sneller is dan je huidige laptop.
- Sling Shot Unlimited
- T-Rex HD offscr.
- Manhattan offscr.
- Ice Storm Unlimited
Apple heeft voor het eerst een eigen gpu ontworpen en in een smartphone gestopt. Het ding heeft geen aparte naam, maar we hebben hem wel aan het werk gezet. Bij de bovenstaande tests speelt resolutie geen rol, dus het gaat hier om de ruwe grafische kracht ten opzichte van de concurrentie. Apple zegt zelf dat de nieuwe gpu dertig procent sneller is dan die in de A10 en dat is een understatement, als we naar deze cijfers kijken. De iPhone 8 kan met deze cijfers de grafisch meest veeleisende applicaties aan.
Het is in het algemeen erg fijn dat de A11 Bionic zo ontzettend snel is, want hoewel je wellicht de brute kracht van de soc nu niet per se nodig hebt, zal het hopelijk wel langer duren voor het toestel langzaam wordt en je een nieuwe zult moeten aanschaffen, hoewel dat laatste natuurlijk ook afhankelijk is van hoe de accu het uithoudt en of je hem bijvoorbeeld laat vallen. De iPhone 8 is vermoedelijk bijvoorbeeld goed in staat om augmented reality-toepassingen te draaien, al konden we er nog niet heel veel testen.
Bluetooth 5
De iPhone 8 ondersteunt net als de meest recente high-end Samsung-telefoons bluetooth 5 en dat is een behoorlijke stap vooruit in het protocol op het gebied van snelheid, bereik en audio ten opzichte van bluetooth 4.2. De overdrachtsnelheden van bluetooth 5 zijn twee keer zo hoog en het bereik is vier keer zo groot. In theorie kan het daardoor verbindingen in stand houden tot een afstand van zo'n 240 meter.
De bandbreedte van bluetooth 5 is er ook op vooruitgegaan, waardoor je twee apparaten tegelijk kunt aansturen. Zo kun je dus met twee paar draadloze hoofdtelefoons of twee speakers tegelijk naar audio uit de iPhone 8 luisteren. Met de verhoogde snelheid en bandbreedte worden ook hogere bitrates mogelijk en daarmee hogere audiokwaliteit.
Connecties met iot-apparaten kunnen met bluetooth 5 bovendien over langere afstanden in stand worden gehouden. Dat kan met dit soort apparaten een groot voordeel zijn, aangezien je ze bijvoorbeeld ook vanuit de tuin nog kunt besturen. Ook is het met versie 5 mogelijk om meer informatie van bluetooth-apparaten in de buurt mee te sturen, zonder er daadwerkelijk mee te verbinden. Zo weet je dus beter wat voor apparaat het precies is.
Welk effect bluetooth 5 precies heeft op draadloze oordopjes zoals de Air Pods hebben we nog niet kunnen testen, maar het zal vermoedelijk positief zijn.
Camera
De camera van de iPhone 8 is volgens Apple behoorlijk verbeterd ten opzichte van de iPhone 7. Hij is gekoppeld aan een nieuwe image signal processor, die een veel hogere doorvoersnelheid heeft. Bovendien wordt deze processor gebruikt voor ruisonderdrukking, waar dat eerst nog via de cpu ging. Dat is volgens Apple voor het eerst en het zou zorgen voor een flinke verbetering. Hoewel Apple normaal gesproken over veel precieze specificaties niets zegt, wisten we toch via een medewerker te achterhalen dat de primaire camerasensor groter is dan de 1/3"-sensor van de iPhone 7. Dat lijkt ons voor de beeldkwaliteit zelfs belangrijker dan de nieuwe isp, hoewel Apple meer nadruk legt op dit laatste.
Dat zal zijn omdat de verbeterde isp er volgens Apple bijvoorbeeld ook voor zorgt dat er slimmer omgegaan wordt met beeldanalyse. Bij video's zouden bekende situaties herkend worden, zoals wanneer je een surfer zou filmen op een golf. De pixels waaruit de golf bestaat worden anders behandeld dan de pixels van de lucht, om een realistischere weergave van de golf te verzorgen. Hoe dan ook, de snellere isp is in elk geval goed voor een verbetering van de videocapaciteiten van de iPhone 8. De nieuwe iPhones kunnen met 240fps in 1080p-resolutie slow motion opnemen en 4k-video opnemen met 60fps. Dat was eerst respectievelijk 120fps en 30fps. Audio nemen de iPhone 8 en 8 Plus nog altijd op in mono, terwijl vrijwel alle concurrenten geluid opnemen in stereo.
Hoewel de diafragmawaardes van de primaire en secundaire camera's van de iPhone 8 hetzelfde zijn gebleven met f/1.8 en f/2.8, zou de beeldkwaliteit in situaties met weinig licht zijn toegenomen. Dat zou kunnen, gezien de grotere sensor. Apple zegt ook intensief aan de hdr-functie te hebben gewerkt en dan met name aan de herkenning van een beeld dat de hdr-modus goed in meer of mindere mate kan gebruiken.
Volgens Apple zou de camera van de iPhone 8 sneller scherpstellen bij weinig licht dan de 7. Dat is inderdaad zo, maar het is geen wereld van verschil. De Galaxy S8 focust nog altijd een tandje sneller onder vergelijkbare omstandigheden. In de praktijk maak je bij slecht licht net iets sneller een foto met de Galaxy S8 dan met de iPhone 8.
We hebben een heel aantal verschillende situaties gefotografeerd met de iPhone 7 en de iPhone 8 met redelijk goede lichtomstandigheden. Wat daarbij opvalt is dat de iPhone 8-foto's vaak net wat helderder zijn. In combinatie met de verbeterde hdr-modus, die de schaduwen wat lichter maakt, zorgt dat ervoor dat foto's wat frisser ogen. Dat kun je zien bij de foto van de fontein, de foto van het vliegtuig, de foto van de kraan en de foto van het wrak. In de donkere delen ook meer detail, zoals je hieronder kunt zien. Een grotere sensor helpt daar over het algemeen bij.
/i/2001660889.jpeg?f=imagenormal)
iPhone 8 versus iPhone 7 ingezoomd.
Ook zijn die foto's een stuk contrastrijker, hoewel we het verschil bij de foto's die van dichterbij genomen zijn niet echt zien. Zo is de foto van het schild en de foto van de mosselen niet heel veel beter gelukt met de iPhone 8. Wel zijn ook op die foto's, zoals ook de foto van de krokodil, de kleuren een stuk minder flets dan bij de iPhone 7. Dat zien we over de hele linie terug. De foto's van de iPhone 8 zijn een stukje warmer gekleurd.
/i/2001660891.jpeg?f=imagenormal)
/i/2001660919.jpeg?f=imagenormal)
iPhone 8 versus iPhone 7 ingezoomd. Bij deze close-ups is het verschil marginaal.
Bij weinig licht
De primaire camera van de iPhone 8 zou ook winst moeten boeken bij situaties met weinig licht en we hebben weer wat foto's naast elkaar gezet van de iPhone 7 en de 8.
/i/2001660921.jpeg?f=imagenormal)
/i/2001660923.jpeg?f=imagenormal)
Hoewel het hier lijkt alsof het focuspunt anders ligt, is dat niet het geval. Het lijkt zo omdat de iPhone 8 het in deze situatie een stuk beter doet, maar de foto is op elke plek scherper dan de foto van de iPhone 7. De winst die we hier zien is vermoedelijk voor een groot deel te danken aan de nieuwe ruisonderdrukking waar Apple de nadruk legde bij de presentatie. Het levert bij dit soort situaties een foto op die veel bruikbaarder is en naar ons idee ook mooier, hoewel er wel significant meer verscherpt wordt en de ruisonderdrukking agressiever wordt. Toch gaat het niet ten koste van het detail hier en dat is netjes.
Aangezien dit ons een beetje doet denken aan de verscherping en ruisonderdrukking die Samsung toepast, hebben we met de Galaxy Note 8 en de iPhone 8 wat dezelfde kiekjes gemaakt. De Note 8 heeft overigens dezelfde primaire sensor als de Galaxy S8. Bovendien heeft de Note 8 een tweede camera met hetzelfde hoofddoel als de iPhone 8: zoomen zonder kwaliteitsverlies.
We beginnen met wat foto's bij matige tot slechte lichtomstandigheden. De primaire camera van de S8(+) en Note 8 staat namelijk bekend om zijn sublieme low light-prestaties. De lensopening van de Galaxy is een fractie groter met f/1.7, waar de iPhone 8 f/1.8 heeft en dus net iets minder lichtsterk zou moeten zijn. De primaire sensor van de iPhone 8 is groter dan bij zijn voorganger, maar of hij even groot is als die van de Note 8 valt te betwijfelen.
Toch doet de iPhone 8 niet echt onder voor de Samsung-telefoon. Bij het eerste paar foto's laat de Note 8 betere resultaten zien door beter te belichten en de witbalans goed in te stellen, maar bij de foto's van de typemachine levert de iPhone 8 een beter resultaat en ook bij de foto's van de kamer met het licht op de achtergrond heeft de iPhone 8 de witbalans goed en de Note 8 niet. Wel is er meer ruis te zien en ook is er bewegingsonscherpte te zien bij de iPhone 8-foto van de typemachine. De sluitertijd is dan ook wat langer bij die foto en dat is iets dat de iPhone 8 vaker doet. Hij kiest over het algemeen voor lagere isowaardes en een langere sluitertijd. Bij de foto's verderop de pagina doet de iPhone weer goede zaken als je naar het meest rechter schilderij kijkt, waarbij het donkere schilderij bij de iPhone 8-foto nog te onderscheiden is en bij de Galaxy Note 8 niet.
Het is stuivertje wisselen tussen de Galaxy Note 8 en de iPhone 8 wat betreft de prestaties bij slechte lichtomstandigheden. Dat is een goede prestatie van de iPhone, omdat Samsung op dit gebied de laatste jaren heer en meester is. Wel hebben de camera's duidelijk verschillende sterke en zwakke punten en kun je daardoor zelf bepalen wat je belangrijk vindt.
We vinden het bijzonder jammer dat Apple ervoor kiest om ook dit jaar weer alleen de grotere iPhone 8 Plus een dubbele camera te geven, waardoor liefhebbers van kleinere telefoons vastzitten aan een peperdure iPhone X, of genoegen moeten nemen met een enkele camera. Dat terwijl de tweede camera van de iPhone 8 Plus echt iets toevoegt. Omdat hij een langer brandpunt gebruikt - 56mm in kleindbeeldtermen - kun je dingen dichterbij halen zonder direct kwaliteitsverlies.
Bij deze foto's hebben we eerst normaal afgedrukt en daarna ingezoomd. Bij de eerste serie gebruiken beide telefoons de tweede camera bij het ingezoomde shot, omdat er genoeg licht is. Bij de tweede serie moeten beide telefoons grijpen naar de lichtsterkere primaire camera en digitaal inzoomen.
Hier zie je dat de Note 8 foto's produceert met wat warmere kleuren, die iets contrastrijker zijn. Het is wat ons betreft een kwestie van smaak wat je mooier vindt. De iPhone 8 maakt contrastrijkere foto's dan zijn voorganger en dat is iets goeds. Samsung wil wel eens een tikkeltje overdrijven wat contrast en kleuren en de iPhone 8 is iets opgeschoven in de richting van Samsung. Wij vinden dat een een positief iets. De objectieve kwaliteitsverschillen zijn minder groot geworden en het zijn beide erg betrouwbare camera's, die in vrijwel alle omstandigheden bruikbare foto's produceren.
Met de quad led-flitser aan zijn de resultaten die de iPhone 8 produceert er behoorlijk op vooruitgegaan ten opzichte van de iPhone 7. Bij de foto waar er helemaal geen omgevingslicht is, zie je dat verschil niet echt, maar bij het linker paar foto's wordt de achtergrond veel beter en het gezicht egaler belicht door de iPhone 8. Als je naar de exifdata kijkt, zie je dat de sluitertijd langer en de isowaarde hoger is bij de iPhone 8 en dat zorgt ervoor dat het licht als het ware veel beter wordt verdeeld.
Software
De iPhone 8 en 8 Plus zijn de eerste Apple-apparaten die geleverd worden met iOS 11.0. Daarin zit een aantal grote veranderingen en heel veel kleine ten opzichte van iOS 10. Als geheel is iOS 11 een grote update en zelfs één van de grootste in jaren.
Eentje die misschien niet direct opvalt is dat er geen apart notificatiescherm meer is. Als je van bovenaf naar beneden veegt, kom je nu simpelweg in het vergrendelscherm terecht, waar ook je notificaties staan. Als je oudere meldingen wilt zien, veeg je simpelweg omhoog. Dat is wat ons betreft prima. Het haalt wellicht de verwarring weg voor sommige mensen van het hebben van twee schermen met meldingen. Daarnaast had je op het oude vergrendelscherm geen mogelijkheid om oude meldingen te zien, waardoor je naar het notificatiescherm moest gaan. Nu is het vergrendelscherm nog net zo schoon, maar kun je door een simpele veeg naar boven alsnog naar je oude meldingen, om vervolgens bijvoorbeeld snel even te reageren op een berichtje.
Het bedieningspaneel is waarschijnlijk de grootste visuele interfacewijziging in iOS 11. De toggles waarmee je bijvoorbeeld je wifi, bluetooth of zaklamp aan en uit zet hebben nu de vorm van apps, of een groter hokje met dezelfde rondingen. Dat maakt het visueel gezien wat meer uniform. De sliders van geluid en schermhelderheid zijn nu ook in dezelfde vorm gegoten, maar dan langwerpig. Als je harder op een toggle drukt, ga je via 3D Touch naar extra opties binnen die toggle. Zo kun je bij de schermhelderheid True Tone en Night Shift aan en uit zetten.
Het is erg fijn dat je het bedieningspaneel nu ook kunt aanpassen. Je kunt de volgorde van de toggles bepalen, maar ook welke je in het bedieningspaneel wilt zien. Er zijn ook een aantal nieuwe toggles, waaronder 'niet storen tijdens het autorijden' en de toggle om een schermopname te maken in de vorm van een video.
Apps
In de camera-app is ook het nodige gewijzigd, bijvoorbeeld bij Live Photos. Met de Live Photos-functie aan wordt een aantal foto's achter elkaar gemaakt, zodat je een beweging in het beeld ziet en elke foto tegelijkertijd eigenlijk een korte video wordt. Net als bijvoorbeeld bij de Zoe-functie van HTC, kun je nu ook een foto selecteren die een moment voor of na de hoofdfoto genomen is en die vervolgens opslaan. Dat is handig als je net het moment gemist hebt, of als iemand net zijn ogen dicht had op de foto. In plaats van het normaal 'afspelen' van een Live Photo, kun je nu ook voor de effecten 'herhaal' of 'stuiteren' kiezen en dat geeft soms een grappig effect. Ook kun je bij foto's in het algemeen filters via een betere interface toepassen en er zijn er meer van.
De portretmodus is uitgebreid met Portret Lighting. Daarmee kun je achteraf de belichting van een gefotografeerd persoon aanpassen. Zo kun je de contouren van het gezicht wat aanzetten, of de hele achtergrond weglaten. Dat werkt heel aardig, als je de randjes van de gefotografeerde hoofden niet al te intensief bestudeert. Sowieso is de Portret Modus niet perfect. Zo zie je hiernaast dat een deel van de zonnebril wegvalt. Verder nemen foto's en video's minder ruimte in, door het gebruik van de codecs heif en hevc. Tot slot scant de camera-app nu ook qr-codes.
Achter de schermen is ARKit nieuw. Dat is een platform voor augmented reality-apps. Zo kun je bij de sterrenkijk-app de sterren, planeten en sterrenbeelden nu op de werkelijke lucht projecteren met behulp van de camera. Ikea heeft een interessante ar-app met Ikea Place. Daarmee kun je virtueel meubels van de Zweedse meubelgigant in je eigen woonkamer neerzetten, om te kijken hoe het eruit ziet en of het past. Zo zijn er nog veel meer ar-toepassingen.
Augmented reality is op zichzelf niet nieuw, denk maar eens aan het Nederlandse Layar dat al sinds jaar en dag bestaat, maar Apple zet er nu vol op in en levert een framework waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen, waardoor we in de komende tijd veel van dit soort apps kunnen verwachten. Van wat we gezien hebben werkt augmented reality goed op de nieuwe iPhone 8.
De App Store is ook vernieuwd en ziet er frisser en overzichtelijker uit. Zo is er nu een tabblad Games, een actueel tabblad Vandaag en een algemeen Apps-tabblad, waarin je nieuwe apps kunt ontdekken.
Een opvallende nieuwe app voor Apple-begrippen is de nieuwe Bestanden-app. iOS 11 heeft zowaar voor het eerst een bestandsverkenner en dat werd hoog tijd. Echt uitgebreid is het niet, maar je kunt nu dus wel een overzicht zien van de bestanden die op je iPhone staan en die vervolgens verplaatsen, kopiëren, verwijderen en dergelijke, net als bij Windows Verkenner of Finder, om maar wat te noemen.
Galerij en specificaties
Smartphone |
Apple iPhone 8 |
Apple iPhone 8 Plus |
Prijs |
€ 106,- (11 winkels) |
€ 135,04 (14 winkels) |
Waardering |
4 van 5 sterren
|
4.5 van 5 sterren
|
Besturingssysteem |
Mobiel besturingssysteem |
iOS 11 |
iOS 11 |
Beeldscherm |
Schermdiagonaal |
4,7" |
5,5" |
Resolutie |
1334x750 |
1920x1080 |
Dots per inch |
326dpi |
401dpi |
Relatieve schermgrootte |
65,4% |
67,4% |
Schermtype |
LCD |
LCD |
Technische kenmerken |
CPU/SoC |
Apple A11 Bionic |
Apple A11 Bionic |
Aantal cores |
6 |
6 |
Opslagcapaciteit |
64GB, 256GB |
64GB, 256GB |
Aantal sims |
Single |
Single |
Simkaartsoort |
Nanosim |
Nanosim |
Camera |
Cameraresolutie |
12MP |
12MP |
Diafragma |
1,8 |
1,8 |
Resolutie secundaire camera (achter) |
- |
12MP |
Diafragma secundaire camera (achter) |
- |
2,8 |
Cameraresolutie (voor) |
7MP |
7MP |
Gsm-flitsertype |
4 leds |
4 leds |
Ondersteunde videoresoluties |
3840x2160 (Ultra-HD) |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Stabilisatie |
Optische stabilisatie |
Optische stabilisatie |
Verbindingen |
Mobiele netwerken |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a |
Wifi 5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 5.0 |
Bluetooth 5.0 |
Overige draadloze verbindingen |
Near Field Communication (NFC) |
Near Field Communication (NFC) |
Gsm-connector |
Lightning |
Lightning |
Functionaliteit |
GPS |
Ja |
Ja |
Gsm-functies |
A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor (g-sensor), Gyro sensor, Handsfree, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner, Voicerecorder |
A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor (g-sensor), Gyro sensor, Handsfree, Kompas, Snelladen, Tril, Vingerafdrukscanner, Voicerecorder |
Accu en lader |
Gesprekstijd |
14u |
21u |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Nee |
Draadloos laden |
Ja |
Ja |
Leveringsomvang |
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel, Headset bedraad, Lightning naar 3,5mm adapter, Oplader |
Datakabel, Headset bedraad, Lightning naar 3,5mm adapter, Oplader |
Uiterlijke kenmerken |
Invloeden van buitenaf |
Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig |
Spatwaterdicht, Stofbestendig, Vochtbestendig |
IP-classificatie |
IP67 stof (volledig) en dompeldicht |
IP67 stof (volledig) en dompeldicht |
Afmetingen, gewicht en kleur |
Lengte |
138,4mm |
158,4mm |
Breedte |
67,3mm |
78,1mm |
Dikte |
7,3mm |
7,5mm |
Gewicht (gram) |
148g |
202g |
Kleuren |
Grijs, zwart, goud |
Grijs, zwart, goud |
Overige specificaties |
Bijzonderheden |
Qi wireless open standard compatible |
Qi wireless open standard compatible |
Alternatieven
De vorige generatie iPhones liggen natuurlijk voor de hand als alternatief voor de iPhone 8 en Plus. Als vanzelfsprekend is de soc wat trager, de camera iets minder goed en klinken de luidsprekers iets minder mooi. Toch heeft deze iPhone veel dingen die de iPhone 8 ook heeft, zoals een goede waterdichte behuizing. Deze iPhone is nog van metaal, dus draadloos laden zit er niet in. Let ook even op het opslaggeheugen, want de goedkoopste variant van de iPhone 7 heeft nog 32GB, waar de goedkoopste iPhone 8 64GB heeft.
4 van 5 sterren
(46 reviews)
Review Tweakers
Als je toch echt een iPhone wilt, maar niet zoveel te besteden hebt, dan kun je voor een 6s gaan, maar vergeet de iPhone SE ook niet. Hij heeft dezelfde soc en camera als de 6s en zelfs een veel betere accuduur. Je moet dan wel een voorliefde hebben voor kleine smartphones en daarmee ook kleine schermen. Deze is slechts 4 inch.
4.5 van 5 sterren
(40 reviews)
Review Tweakers
De Galaxy S8(+) is nog steeds een toptoestel. Hij heeft, een beetje zoals de iPhone X, een langer scherm dan gebruikelijk en kleinere bezels boven en onder het scherm. Dat maakt deze smartphone relatief compact. Ook zit er een mooi oledscherm op en gezichtsontgrendeling, en hij is inmiddels een stuk goedkoper te krijgen dan de nieuwe iPhones.
4 van 5 sterren
(32 reviews)
Review Tweakers
OnePlus staat van oudsher voor een goede prijskwaliteitverhouding. Ook deze OnePlus 5 heeft in verhouding goede specificaties voor wat je ervoor neertelt, hoewel eerdere OnePlus-toestellen een betere prijskwaliteitverhouding boden. Wel is het nog altijd een van de goedkoopste toestellen met een snelle Snapdragon 835-soc en heeft de goedkoopste variant 64GB opslaggeheugen en 6GB werkgeheugen. Vergeet bovendien het mooie oledscherm niet.
4.5 van 5 sterren
(6 reviews)
Review Tweakers
Ook de HTC U11 heeft een snelle Snapdragon 835. De camera van de U11 is beter dan die van de OnePlus 5, maar hoewel het scherm goed is, heeft hij geen oledscherm. De luidsprekers zijn superieur en de accuduur goed, maar evenals bij de iPhones mist hij een 3,5mm-aansluiting. Bovendien is hij erg breekbaar, dus een hoesje is aan te raden.
5 van 5 sterren
(1 reviews)
Review Tweakers
Conclusie
De iPhone 8 maakt gemengde gevoelens bij ons los. Aan de ene kant verbleekt deze iPhone-serie naast de nog veel duurdere iPhone X, als je naar echte innovatie zoekt. Hoewel er nu glas voor de achterkant is gebruikt, hebben de smartphones al vier jaar hetzelfde ontwerp. Dat is niet alleen jammer omdat een fris ontwerp wel weer eens leuk is, maar ook omdat de iPhone 8 en met name 8 Plus erg groot zijn in verhouding tot hun schermgrootte. Daarnaast heeft de iPhone nog steeds een lcd en geen oogstrelend oled-scherm, zoals steeds meer high-end smartphones die vaak minder kosten wel hebben. Ook is het jammer dat de kleinere iPhone 8 nog steeds geen dubbele camera heeft, wat je voor zijn hoge prijs wel mag verwachten.
Aan de andere kant zijn er een aantal dingen verbeterd. Zo is de camera erop vooruitgegaan, wat contrastrijkere beelden oplevert. Vooral bij slechte lichtomstandigheden heeft Apple een slag geslagen, maar ook de hdr-functie is een stap voorwaarts en de videomogelijkheden zijn ook uitgebreid. Ook is het fijn dat ook iPhone-bezitters door de glazen achterkant hun smartphones nu draadloos kunnen opladen en dat Apple ervoor gekozen heeft de bestaande Qi-standaard daarvoor te gebruiken.
Ook de A11 Bionic verdient een pluim, want de prestaties van deze soc overschaduwen de concurrentie. Daardoor kunnen ontwikkelaars de komende tijd hele mooie dingen maken en zul je waarschijnlijk wel een tijdje voort kunnen met de iPhone 8. iOS 11 is natuurlijk niet alleen bestemd voor de iPhone 8, maar het is wel een sterke update en de nieuwe iPhones profiteren als het goed is het meest van zaken als augmented reality, dat door iOS 11 geïntroduceerd wordt. Verder zijn de stereoluidsprekers een stapje beter geworden, hebben beide modellen een iets langere adem, zijn de schermen beter af te lezen in de zon en hebben ze True Tone-functionaliteit.
Afhankelijk van je voorkeuren kan de iPhone 8 voelen als meer van hetzelfde, of toch een mooie upgrade en dat is natuurlijk ook afhankelijk van welke smartphone je nu hebt. Als je van een iPhone 6s of eerder komt, is de iPhone 8 een sprong vooruit, maar als je een iPhone 7 hebt, is de iPhone 8 eigenlijk niet heel bijzonder. Het is dan ook geen slecht idee om eens te kijken naar een iPhone 7 als je die nog niet hebt. De iPhone 8 is namelijk weer wat duurder geworden dan de goedkoopste versie van vorig jaar en de iPhone 7 is in prijs gedaald. Wel krijg je bij de goedkoopste versie van de iPhone 7 maar 32GB opslaggeheugen, waar je bij de iPhone 8 standaard 64GB krijgt.
Kortom, de iPhone 8 is niet de Apple-telefoon die bij veel telefoonfans het hart sneller zal doen kloppen, dat zal de iPhone X worden. Ondanks het gebrek aan een indrukwekkend ontwerp, is het wel een dijk van een telefoon, die - afgezien van de forse aanschafprijs - eigenlijk geen grote steken laat vallen.
Eindoordeel
Eindoordeel
- iPhone 8 64GB
- iPhone 8 256GB
- iPhone 8 Plus 64GB
- iPhone 8 Plus 256GB