Als ik u een tip mag geven: Zo' n verhaal wordt natuurlijk geloofwaardiger met cijfers in plaats van alleen maar marketing-vaagtaal. Het is natuurlijk niet zo dat Apple of ARM helemaal alleen de 'ruwe kracht' (vaag, ongedefinieerd begrip) bepaalt, voor een groot deel doet TSMC en de software / compiler dat.
Het bekendste andere voorbeeld van een SoC die ook gemaakt wordt op TSMC 10nm is de Huawei (HiSilicon) Kirin 970. Deze heeft 5,5 miljard transistors, tegen deze A11 4,4 miljard. Dus het aantal transistors is niet "ongeëvenaard".
Benchmark scores weten we nog niet voor de Kirin 970, maar als we de vorige generatie op hetzelfde proces (TSMC 16nm) vergelijken, zien we dat de Kirin op Geekbench 4 multicore tot 6298 punten komt, waar de A10 tot 6079 komt. Dus de multicore Geekbench 4 score bij het vorige proces is ook niet ongeëvenaard.
De single-core score van de A10 is dat wel, 3000 voor de A10 vs. 2000 voor de Kirin 960. De opvolger, Kirin 970 dus, is al jaren in ontwikkeling, en heeft waarschijnlijk de Cortex A73 en Cortex A53. ARM hoeft absoluut niet wakker geschud te worden, want de opvolgers, de
A75 en A55 heeft ARM al lang klaar. De variant op big.Little, die Apple nu ook 'eindelijk' heeft, heeft ARM
al sinds 2011 gepresenteerd. Apple loopt hier dus 6 jaar mee achter op ARM (maar kennelijk hadden ze de technologie tot nu toe niet nodig). Maw, het heeft maar weinig met ARM te maken wie vooroploopt. Steeds meer fabrikanten kiezen voor ARM GPU's, zoveel zelfs dat Imagination nu geen klanten meer heeft nadat Apple ongeveer als laatste wegliep, dus ook hier loopt ARM zeker niet achter, en hoeven ze zeker niet te worden "wakker geschud" .
Waarmee dan wel? Welnu, toch de software, Geekbench scores worden namelijk ook
beinvloed door het compileren (zie p4); voor iOS en Android wordt deze met een andere compiler gemaakt. Voor sommige benchmarks icm. sommige compilers
scheelt dit tientallen procenten op dezelfde hardware en zelfde OS, maar alleen met verschillende compiler. Dus behalve een benchmark van het proces van TSMC, is het ook een benchmark van de compiler. Maar vooral ook, wie vooraf het meeste capaciteit bij het kleinste proces kan inkopen bij TSMC. Dat wint Apple, niet omdat ze zoveel beter zijn of betere ontwerpers hebben, maar gewoon omdat ze meer geld kunnen neertellen bij TSMC om de eerste te zijn en in het begin exclusiviteit af te kunnen dwingen. In 2012 bijvoorbeeld
bood Apple daar meer dan een miljard voor, en die bedragen zullen alleen maar groter zijn geworden nu meer bedrijven hun eigen SoC's ontwerpen (Mediatek, HiSilicon, Samsung).
[Reactie gewijzigd door kidde op 23 juli 2024 06:46]