Mozilla brengt bèta van Firefox Quantum uit die sneller moet zijn dan Chrome

Mozilla heeft een bèta van Firefox 57 uitgebracht, waarin de Gecko-engine is vervangen door de nieuwe Quantum-engine. Volgens de browsermaker is de nieuwe versie twee keer zo snel als Firefox 52 en sneller dan Chrome.

Volgens Mozilla gebruikt Firefox Quantum dertig procent minder geheugen dan Chrome 61. Ook zou de nieuwe browser zo'n dertig procent sneller zijn dan die versie van Chrome. De snelheid is ten opzichte van Firefox 52, de versie van vorig jaar, verdubbeld.

Mozilla baseert de cijfers op metingen uitgevoerd met de Speedometer 2.0-benchmark. Mozilla heeft ook een filmpje gemaakt waarin het de snelheid van Firefox Quantum met Chrome vergelijkt in de praktijk. Niet in alle gevallen is Firefox het snelst, maar gemiddeld genomen wel.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Volgens Mozilla is de nieuwe browser sneller omdat deze beter gebruik kan maken van meerdere cpu-kernen. Vorige versies van Firefox gebruikten veelal slechts één core. Ook de nieuwe Quantum CSS-engine, die is geschreven in programmeertaal Rust, zou een grote bijdrage leveren aan de snelheidsverbeteringen. Verder geeft Firefox Quantum de actieve tab prioriteit boven de andere tabbladen die in de achtergrond draaien.

Firefox Quantum heeft een nieuw uiterlijk en volgens Mozilla zijn er honderden bugs opgelost waardoor de nieuwe versie sneller reageert. Begin dit jaar beloofde Mozilla dat Firefox eind 2017 sneller zou zijn dan Chrome. Met de release van Firefox Quantum lijkt de browsermaker die belofte in te willen lossen. De definitieve versie van Firefox 57 met de nieuwe engine komt op 14 november uit.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-09-2017 • 19:24

134 Linkedin

Submitter: ronkerz

Reacties (134)

134
128
63
8
0
57
Wijzig sortering
Hier is nog meer informatie waaronder informatie voor ontwikkelaars: https://hacks.mozilla.org...ion-fastest-firefox-ever/

EDIT:
Nog een link verschenen over DevTools: https://hacks.mozilla.org...pdate-now-with-photon-ui/

[Reactie gewijzigd door NiLSPACE op 26 september 2017 19:56]

Ook handig om te weten: Vanaf versie 57 gaat Firefox volledig over op een nieuw systeem voor add-ons. Alle add-ons die niet daarvoor aangepast zijn zullen dan niet meer werken. Deze plug-ins zijn te herkennen doordat er in het menu van Firefox nu 'Legacy' bij staat.
Het is mij al opgevallen en blijf het bijzonder vinden dat Lastpass nog steeds geen update heeft uitgebracht die werkt met het nieuwe systeem.
Lastpass is er mee bezig en heeft nog maar één blocking bug openstaan kennelijk. Voor een overzicht van de status van een hoop populaire extensies: http://arewewebextensionsyet.com/
Jammer genoeg zijn er een hoop extensies die niet meer werken en kunnen werken met de nieuwste versie van Firefox. WebExtensions zijn gebaseerd op Chrome-extensies en daarmee komen ook alle beperkingen van die techniek.

Zo zal het niet mogelijk zijn om het uiterlijk van Firefox significant aan te passen (zoals bijvoorbeeld Classic Theme Restorer doet). Ook add-ons die diverse geavanceerde functionaliteit nodig hebben, zoals DownThemAll!, zullen niet meer kunnen werken (of slechts in afgeslankte vorm).

Persoonlijk vind ik het erg jammer dat Firefox' oude extensies niet meer zullen werken. Bijna alles wat ik op dit moment heb geïnstalleerd staat als "verouderd" aangemerkt, en hoewel een deel ervan al een (vaak inferieure) Chrome-versie heeft zullen er ook een aantal helemaal geen update ontvangen. Voor maar liefst vier extensies zal het zelfs niet mogelijk zijn om een WebExtensions-versie te bouwen (zelfs al zou de auteur daar de tijd voor hebben) omdat WebExtensions daarvoor niet de benodigde API's hebben. Ik denk dat ik als Firefox 57 de stabiele versie wordt nog een tijdje met de Extended Support Release bezig ga (en misschien zelfs overstap op een fork).
Nog erger is dat adblock plus niet geupdate is. Iemand een goede alternatief?
De developer van ublock origin is hard bezig geweest de laatste maanden.

Das trouwens de enige échte manier om je browser sneller te maken: alle ads en trackers blokkeren.
Thanks. bevalt me inderdaad goed.
Idd. Is ook degene die ik gebruik
uBlock Origin. Maar waarschijnlijk updaten veel addons pas wanneer Quantum echt uit is.
Ublock Origin is beschikbaar op het ontwikkelaars kanaal:
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/ublock-origin/
Onderin staat deze beta/testversie :)
Thanks. ublock bevalt me nu al goed. Is ook al geupdate voor firefox 57.
Adblock Plus is geen adblocker maar een filter, eigenlijk gewoon een middlemen in advertising. Wie hun betaald worden doorgelaten. Google leeft van ads en heeft ze al miljoenen betaald. Natuurlijk zeggen ze dat ze "slechte" ads niet doorlaten. Maar behalve malware is dat natuurlijk heel subjectief. En malware detecteren ze verder niet.
Ik heb dat betaalverhaal vaker gelezen.

Ik gebruik AdBlock al jaren.
En als ze al wat doorlaten, is dat mij nooit opgevallen, en was het zeker niet storend.
bijvoorbeeld bij Gmail: geen google ads, en nooit gehad.

Ben benieuwd hoeveel andere mensen echte ervaringen hebben.
Dat lijkt me geen normaal gedrag van ublock origin te zijn. Hier lukt het namelijk wel om de flashplayer te downloaden (de installer althans, geen nood aan flash dus ga het niet installeren) met ublock origin ingeschakelt.
Definieer "normaal gedrag". Iedereen die deze problemen had had namelijk niks veranderd aan Ublock Origin of Firefox, dus was het zeker standaard gedrag.
Heb je al oudere versies van Ublock Origin geprobeerd? Probeer het ook met versies uit 2016, 2015 enz.

https://github.com/gorhill/uBlock/releases
Wat Mat zegt: ik gebruik al jaren Ublock Origin en heb Flash al zo vaak gedownload. Misschien is er een ander raar probleem in jouw profiel? Of je hebt een speciaal filter aanstaan in Ublock Origin dat Flash tegenhoudt? Dat gebeurt in elk geval niet met de standaardinstallatie van Ublock Origin voor mij, alles werkt voor zover bekend prima.
Hmm... het was anders een bekend probleem waar vele anderen ook last van hadden.
Geen last van gehad hier met Ublock Origin. Altijd Flash kunnen downloaden.

Ben overgestapt van ABP naar Ublock Origin vanwege de acceptable ads bij ABP. Ik vindt het raar dat een adblocker bepaalde advertenties doorlaat tot jij een optie aanpast in de instellingen. https://adblockplus.org/en/acceptable-ads
uBlock Origin kan je ook gewoon uitzetten. Het voordeel TOV ABP is dat je ook bepaalde sites kan uitzetten, waardoor je gaan overdaad aan ads hebt als 1 dingetje wordt geblokkeerd.

Het gedrag van Flash herken ik niet terug. Ik denk dat er iets anders aan de hand zal zijn geweest.
Totaal geen last van gehad, en gebruik UB inmiddels meer dan een jaar.
Ook op verse installaties geen last van gehad
Ik heb ook totaal geen problemen met uBlock Origin en als een site echt niet wilt met UBO aan, wil ik waarschijnlijk die site niet ;)

Probleem van Adblock Plus is dat het een commercieel randje heeft. Daar ben jij, de gebruiker, weer het product in plaats van de klant. De klant is de adverteerder die ABP betaalt om zijn advertenties toch door te laten. Dat kun je als gebruiker uitschakelen, maar het zou niet nodig moeten zijn, zoals bij uBlock Origin.
Veel adblockers blocken helemaal niks, of downloaden alsnog die troep alleen laten ze het niet zien.

Hosts file ad blocking is de enige superieure manier ;-)

Alhoewel niet iedereen het daar mee eens is, werkt al jaren als een treintje. Scheelt nog bandbreedte ook als je een bundel limiet hebt ;>

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 27 september 2017 17:32]

Dat heb ik wel eens uitgetest in Internet Explorer, ads blocken via een hosts file. Toentertijd bestonden er geen gratis alternatieven voor Internet Explorer om ads te blokkeren. Krijg je op iedere pagina lelijke foutmeldingen te zien, dat de pagina niet bereikt kan worden. Iedere pagina in Internet Explorer stond vol met lelijke rode kruizen (waar normaal de advertenties staan). Een professionele ad blocker doet de advertentie mooi verbergen, zodat je niets ziet of lege ruimte.
Bovendien werken overheidssites waar je moet inloggen niet meer. Om dat dan op te lossen, moet je een gedeelte of je complete hosts file legen, en opnieuw opstarten. Niet ideaal.

Daarom maar kort op deze manier de ads geblokkeerd, en toen overgestapt op een betaalde adblocker. Dat heette toen Simple Adblock (of Simple Adblock for Internet Explorer). Later is die gratis geworden, en van naam veranderd naar Adblock Plus for Internet Explorer.

Tegenwoordig is het een zeldenheid, dat ik nog Internet Explorer zou gebruiken. Firefox is heel veel sneller geworden de laatste jaren, en bevalt prima. Firefox kan ontzettend goed omgaan met hoge aantallen tabs (ook uit vorige sessie herstelde tabs). Zodra Firefox later dit jaar overgaat op een nieuwe CSS-engine (staat gepland voor 14 november, Firefox 57) zal Firefox in vrijwel alles stukken sneller als Internet Explorer aanvoelen. Firefox is al in heel veel zaken sneller dan IE, en de laatste zwakheden (zoals nog steeds iets zwakkere CSS performance) zullen heel snel worden weggepoetst. Internet Explorer kan absoluut niet goed omgaan met hoge aantallen tabs, dan loop je snel tegen veel problemen aan. Ook Edge en Chrome kunnen niet tippen aan Firefox wat betreft browsen met hoge tab-aantallen. Na het herstellen van een vorige sessie houdt Firefox amper geheugen in gebruik voor die tabs, dat is vrij nihil. En een sessie met 100 tabs kan Firefox binnen een seconde herstellen.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 28 september 2017 00:21]

Ik heb AdBlocker er gewoon op staan hoor :o
Gewoon via Google zoeken en je vind hem!
ik had adblock plus er ook op staan maar alleen verouderd als melding. Het deed gek genoeg wel gewoon maar straks niet meer. Beetje jammer dat ze toch niet zo snel zijn met updaten vooral omdat hun toch wel de populairste zijn.
AdBlocker Ultimate heet die van mij, hier heb je een linkje!
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/tag/adblock
Je ziet hem vanzelf ertussen staan :)

AdBlocker plus pakt hij bij mij niet eens, omdat het niet ondersteund wordt.

[Reactie gewijzigd door Mosin op 27 september 2017 00:03]

"Open source", maar de betreffende Github-repository is al twee jaar niet meer aangeraakt. Hoe vertrouw je zo'n 'clickbait' product?
Ik zocht op de nieuwste FireFox en deze kwam naar voren en hij werkt. Verder heb ik niet naar de informatie gekeken, maar volgens jou is dit typisch iets wat vervelende mensen gebruiken om in je PC te komen?
Dan gebruik ik het namelijk liever niet, dan wel.
Het probleem van dit soort "Pick me!! Pick me!!"-software/add-ons is dat niet echt een goede reputatie heeft door ontwikkelaars die, als ze eenmaal een mooie user base hebben, de slechte kant opgaan.
En daarnaast, als je zegt open source, moet het wel echt open source zijn. Zoals het er nu uitziet is de laatste versie zeker niet op basis van de laatste opens source code.

Voor mij genoeg alarmbellen om deze links te laten liggen.
Adblock Plus zal 100% zeker vóór 14 november 2017 een update krijgen om hem volledig compatibel te maken met Firefox 57+.
Sinds een paar maanden gebruik ik een opensource project "pi-hole" (nerd oplossing en VPS/VM is hiervoor handig). Dit heb ik als DNS ingesteld in mijn DHCP en de pi-hole naar mijn bestaande DNS verwezen met mijn custom zones. Ben er best tevreden over. :)

En zoals hierboven vermeld gebruik ik ook ublock origin (de niet origin variant is volgens mij commercieel geworden). Source

Off-topic:
Ben naar een alternatieve oplossing op zoek gegaan nadat ik een Sony Xperia Premium heb aangeschaft en er problemen waren met betrekking tot unlocken/rooten en alle functionaliteit (vanwege Sony DRM) behouden. Ik heb toen bekeken waarom ik nog root op Android nodig heb. Dit waren voornamelijk adblock en bloatware verwijderen (dit heb ik kunnen doen door via een ADB command de APK van het huidige user profiel te verwijderen). Adblock doe ik door een OpenVPN verbinding naar huis open te zetten en de DNS van thuis te gebruiken.

edit: ublock origin toegevoegd.
edit2: pi-hole link

[Reactie gewijzigd door jerheij op 27 september 2017 08:19]

Eens met @YangWenli . uBlock Origin in combinatie met Ghostery. Zo kan je ook bepaalde elementen van een website blokkeren. Bijvoorbeeld de banner bovenaan veel pagina's met het bericht dat je een adblocker gebruikt.
Kan je beter Ghostery nog inruilen voor Privacy Badger.
Wat heeft Privacy Badger dat Ghostery niet kan? Vind het erg prettig om zelf in te kunnen stellen welke trackers ik precies blokkeer.
Een organisatie die daadwerkelijk voor privacy staat en geen dealtjes met advertentiepartijen heeft ;)

Maakt bovendien gebruik van een zelflerend systeem. Herkent trackers en cookies tussen de verschillende sites die je gebruikt en blokkeert vervolgens alleen cookies of de complete tracker wanneer het nodig is.
Nooit geweten dat dit overgenomen was. Bedankt voor de info, ga gelijk overstappen.
Nog erger is dat adblock plus niet geupdate is. Iemand een goede alternatief?
Wat mij het meeste stoort is als je in FF zoekt op addons je op dat moment nog steeds niet compatibele voorgeschotelt krijgt en dat pas echt ziet na installeren.
Handiger dan enig adblock: het aanpassen van je hosts-bestand, waardoor al je applicaties op systeemniveau in één klap een ad- en malwareblocker hebben. Je computer zoekt ip-adressen éérst in het hosts-bestand op, en komt voor ad- en malwareadressen dan meteen in het niets uit. Deze lijsten worden behoorlijk goed up-to-date gehouden. Desgewenst kun je de lijst handmatig nog aanpassen. Zelf ververs ik het bestand zo eens in het half jaar.
Nog handiger: de lijst opnemen in je router (bij de FritzBox bijvoorbeeld kan dat, er zijn er ongetwijfeld meer). Zo bescherm je in één keer je hele netwerk.
Enig nadeel dat ik ken: je kunt (advertentieleveranciers van) een website niet eenvoudig whitelisten.
+3

Adblock plugins Zijn voor leken.
Ik ben persoonlijk klaar met LastPass, de extensie zit vol met bugs en ik hoor zelfs van mensen die een abonnement hebben dat de ondersteuning brak is. Ik ben recent overgestapt op Bitwarden en best tevreden. Het mist wat van de functies die LastPass heeft en de form autofill functie is nog in beta, maar het doet wat ik wil.
Ik heb een abonnement op LastPass en ik vind de support zo slecht nog niet. Natuurlijk gaat er even tijd overheen voordat een bug gefixt wordt, je kan niet verwachten dat je hem vandaag report en dat hij morgen opgelost is.

Er was laatst nog een bug met de site van ABN AMRO die ik toen gerapporteerd heb, die was toen binnen 1 of 2 maanden opgelost.
Hun hele forum stond vol met die bug bij ABN AMRO waardoor je niet meer kon inloggen op internet bankieren. Flink erge bug voor ABN AMRO gebruikers.

Meerdere threads er over en ze waren 100% er van op de hoogte en het heeft zeker 4 maanden geduurd voor het opgelost was, waarbij er meerdere releases van lastpass overheen zijn gegaan. Ik had er ook last van en het heeft me echt tot het puntje van m'n stoel gedreven.

Ik betaal ook al heel lang voor lastpass en ben over het algemeen een tevreden gebruiker van hun services, maar dit was echt een beschamende vertoning van ze en heeft mij ook aan het denken gezet om over te stappen vanwege de slechte service. Is er nog niet van gekomen, maar nu hebben ze hun nieuwe plugin weer niet op tijd af, en denk ik dat ik toch maar een in beweging ga komen. Dit weten ze ook al maanden dat het er aan komt.

nee, snap niet hoe je kun zeggen dat je de support "zo slecht nog niet" vind. Zelfs al had "maar" 2 maanden gekost om de ABN AMRO bug op te lossen, wat niet het geval was.
Ja, dat zouden wij moeten flikken, 2 maanden doen over het fixen van een legitieme bug van een betalende klant... waarom betalen ze dan zouden ze denken ;-) al betalen die natuurlijk heel wat meer dan dat je voor een consumentenproduct kwijt bent.
Vergeet niet dat dit nog niet de definitieve release is van Firefox 57, maar slechts een beta. En dan ook nog eens alleen voor de Developer Edition. Geen man overboord dus.
Dit is inderdaad de beta, de gewone open beta die ik en vele rond de wereld met mij draaien als stabiele browser. Niks speciaal voor developers, maar gewoon voor iedereen.

Je zou voor de gein eens deze thread over lastpass incompatibilitry moeten lezen:
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1282579

Dan zal je zien dat Mozilla al tijden bezig is om Lastpass/Logmein te bewegen wat te gaan doen en hun plugin te updaten en willen ze daar zelfs bij helpen. Oa. omdat de Mozilla foundation groot afnemer is van lastpass met een enterprise abonnement. Nu moeten actieve developers en testers dus kiezen of lastpass functionaliteit willen of dat ze werken/testen aan de nieuwe versie. Dat is geen gezonde situatie en lijkt toch echt aan laksheid bij Lastpass/Logmein te liggen. Wat mij betreft wel een man overboord.

Ik heb iig. gisteravond dashlane geinstaleerd, en die werkt al prima op FF57 en andere browsers die ik gebruik, zowel op macos als windows. voor nu even als oplossing, als er over een week nog niks is veranderd waarschijnlijk als nieuwe permanente oplossing.
Hier ook. Na een jaar was de FF extensie nog steeds onbruikbaar. Nu heel tevreden met Keeper die wel overal gewoon werkt :)
Dat terwijl het nieuwe systeem bijna identiek is aan die van Chrome en Edge.
Porten is wss. slechts een kwestie van de manifest.json bijwerken.
Webextensions heten die. Geschreven in CSS/JS/HTML.
Een groot nadeel is dat je geen wijzigingen kunt aanbrengen aan het uiterlijk, zoals Classic Theme Restorer dat kan.
Al is de developer van deze add-on bezig met een alternatief. Je kan het uiterlijk van Firefox 57 met CSS aanpassen, alleen is dat niet zo perfect zoals het nu kan.
Wauw, dat is slecht nieuws vind ik, althans zo klinkt het. Gaat het net zo erg zijn als Chrome, waarin alles van het GUI hardcoded/dichgetimmerd is?
Heeft waarschijnlijk te maken met veiligheid.

Gecko is geschreven in C++/JS/Rust, Quantum puur in Rust. Dat komt ook de veiligheid van de browser ten goede. De primaire reden dat Rust was geschreven had zelfs te maken met Firefox een veiligere browser te maken.

Zie bijv dit artikel op Infoworld: What is Rust? Safe, fast, and easy software development
Valt schijnbaar mee. Vertical Tabs Reloaded is bijvoorbeeld bezig met een ombouw naar webextensions (zie https://github.com/Croydon/vertical-tabs-reloaded/issues/13), dus blijkbaar zijn dat soort dingen nog wel mogelijk.
Wat ik lees van developers van sommige add-ons zijn ze niet echt positief met deze wijziging, en volgens mij gaat het inderdaad net als Chrome worden.

De reden is dat XUL en XPCOM komen te vervallen en deze twee is nodig om een add-on zoals Classic Theme Restorer te laten functioneren. Bron is deze add-on zelf.

Work-around van de developer: https://github.com/Aris-t2/ClassicThemeRestorer/issues/365
In Firefox kan nog steeds veel meer aangepast worden. Je hebt geen add-ons meer om enorme veranderingen toe te passen, maar je kunt nog altijd iconen bewegen, weghalen of in de nieuwe 'overflow' menu stoppen. Als je naar het 'Customize' scherm gaat zie je alle opties. Daarnaast kun je via een 'userChrome.css' bestand de CSS aanpassen die voor de GUI word gebruikt. Hier is een heel subreddit voor gemaakt: https://www.reddit.com/r/FirefoxCSS/
Tja, ik zou het zelf ook wel een security risk vinden als een extensie direct de browser kan wijzigen.
Deze plug-ins zijn te herkennen doordat er in het menu van Firefox nu 'Legacy' bij staat.
Help! Firebug en Web Developer zijn legacy! Wat nu?
Maar gelukkig hebben de ontwikkelaars daarvan nog wel even tot 14 november... hoop ik.
Web Developer heeft een Chrome-versie, dus die kan eenvoudig geport worden. (WebExtensions zijn gebaseerd op Chrome-extensies.)

Firebug wordt niet meer ondersteund of onderhouden volgens hun website.
Je zal helaas afscheid moeten nemen van Firebug :'(

Firebug was by far het handigst in gebruik van alle developer tools. Firebug wordt gemerged in Firefox. Maar dit houd zover ik gemerkt heb enkel in dat het er uit ziet als firebug. De handige functionaliteit dat het beter maakte dan alle andere dev tools zit er namelijk niet in.

Met handig bedoel ik dan zaken zoals: URL's in DOM of CSS inspector zijn in nieuw tab te openen door erop te CTRL clicken, Firefox & chrome = rechtermuis en dan optie kiezen uit menu
Ongeveer 90% van mijn extensies geeft aan "legacy" te zijn en mijn eigen geschreven plugin wordt al tijden niet meer ondersteund omdat die niet signed is. Een aantal extensies heb ik al via de comments gelezen dat aan een nieuwe versie wordt gewerkt maar hopelijk blijft de rest ook werken.
 • Greasemonkey geeft via de site aan dat versie 4 al ver onderweg is.
 • Tab groups zie ik niets van terug komen in de github issues.
 • HTTPS Everywhere heeft al een versie beschikbaar voor de Nightly builds van FF57.
 • U2F add-on voor hardware 2 factor authenticatie wordt blijkbaar native ondersteund in FF57: "This addon doens't work in Firefox 57. But Firefox 57 has native support for U2F. You can enable it with the following steps:
  1.Open the Firefox advanced preferences at `about:config`.
  2. Search for "webauth"
  3. Enable (value=True) these two:
  - security.webauth.u2f
  - security.webauth.webauthn_enable_usbtoken"
 • Dan nog wat tooltjes als Exif viewer, User agent switcher en Hackbar waar vast wel vervanging voor te vinden is tegen die tijd.

[Reactie gewijzigd door Tweekzor op 27 september 2017 13:25]

Add-on developers zijn maanden geleden al op de hoogte gesteld. De bekendste add-ons zullen inmiddels al wel herschreven zijn waar mogelijk. Er is namelijk wat functionaliteit uit Firefox gesloopt merkte ik bij het herschrijven van mijn add-on.
Thnks. Lijkt goed! Hopen dat het dat ook is want FF is mijn bread and butter als ik front end werk doe.
Anoniem: 162126
@MASiR27 september 2017 00:56
Zijn er specifieke dingen die je fijner vind in ff? Ik doe ook veel frontend werk, maar tot voor kort vond ik Chrome 'beter'. Nu met die nieuwe engine scrollt ff erg fijn en vind ik de tabs ook prettig. Dus als je nog tips hebt hoor ik dat graag.
Mijn nieuwe collega die net frontend leert gebruikt chrome, die komt vaak dingen tegen die net niet kunnen, bv een site van je HD openen, in de CSS editen en dat direct op slaan (geen copy paste van wat je gedaan hebt naar je externe editor). Ook het eventjes inladen/toevoegen van een of meer CSS files van je HD bovenop een live site/webapp (wij hebben een applicatie die we voor klanten klanten kunnen skinnen bovenop een base styling) en die bewerken en met CTRL-S op slaan is heerlijk. In mijn browser kan ik dus ook ff een kopie maken van een huidige CSS file, het origineel UIT zetten en een nieuwere versie weer inladen, bewerken en vanuit FF op slaan.

Ik gebruik overigens ook heel vaak een plugin in FF: sketchbook. Daarmee kan je een pagina van de applicatie met alle assets in een keer op slaan en daar live in werken en weer op slaan. Dus meerdere versies knutselen of voorbereiden voor de development sprint of uitproberen of een bedacht ontwerp echt wel kan zonder te switchen naar een editor, edit, save, alttab. En natuurlijk live veranderingen zien op je scherm daarbij, zoals ook chrome.

Edit: Oh, en de keyboard shortcut naar 'inspect element' is heeeeerlijk. (right click element > Q)

[Reactie gewijzigd door MASiR op 27 september 2017 09:43]

Anoniem: 162126
@MASiR27 september 2017 11:31
Thanks, right click Q is na 2 keer proberen wel fijn ja. Sketchbook eens proberen.
Kopie van een CSS en daarna het origineel uitzetten kan ik misschien ook nog wel eens gebruiken.
Voor mijn huidige project misschien wat lastiger aangezien dat bootstrap-sass is. Dan moet ik na het editten weer terug naar scss vertalen. Maar voor nieuwe projecten misschien wel handig om snel ergens mee te starten of een stukje layout jatten :)
Nice, volgens mij draai ik deze versie al zonder het door gehad te hebben dat dat op de nieuwe engine is. Het viel me al op dat de vimium plugin nu ook onder Firefox goed werkte met scrollen.
Dat was, samen met het design van de tabs voor mij de dealbreker om over te stappen naar Firefox. Sinds een dag of twee ben ik nu helemaal over.

Toch wel fijn om weer een stukje minder Google in mijn leven te hebben.
Je kunt beter overstappen op Waterfox, dat is voorlopig de meest privacyvriendelijke browser en de "legacy" plugins blijven nog steeds functioneel. Mozilla is de laatste tijd ook erg gebeten door de datagraai-microbe ("als Windows 10 het mag, mogen wij het ook") en het zal er echt niet beter op worden. Firefox komt er bij mij in ieder geval niet meer op.

De belangrijkste features van Waterfox op een rijtje:
 • Disabled Encrypted Media Extensions (EME)
 • Disabled Web Runtime (deprecated as of 2015)
 • Removed Pocket
 • Removed Telemetry
 • Removed data collection
 • Removed startup profiling
 • Allow running of all 64-Bit NPAPI plugins
 • Allow running of unsigned extensions
 • Removal of Sponsored Tiles on New Tab Page
 • Addition of Duplicate Tab option
 • Locale selector in about:preferences > General

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 27 september 2017 08:29]

Anoniem: 162126
@Mr77727 september 2017 11:36
Thanks, die kende ik nog niet. Ik kan dit soort dingen wel waarderen.
Ik zal kijken of deze de nieuwe Mozilla engine gebruikt, want die was voor mij essentieel in het overstappen. Vimium zonder de nieuwe engine is het net niet. De afweging privacy vs gemak :)
Zonder Vimium is het voor mij nog geen optie. Ik gebruik een 60% keyboard en dat icm Vimium is voor mij geweldig.

edit: Disabled EME is trouwens wel TOP!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 27 september 2017 11:37]

Wel eerlijk filmpje om ook Chrome sneller te laten zijn.

Gebruik zelf al een tijdje de nightly/57 versie op android en ik moet zeggen dat die versie zeker stukken sneller en beter is dan de reguliere/oude FireFox versie.
Op layout gebied vind ik FireFox sowieso al fijner werken dan andere smartphone browsers.
Ik vind het een beetje simpel filmpje. Je laadt op beide browsers een website en wie 'm het snelst in beeld heeft wint? Dat kan toch niet waar zijn. Helemaal geen rekening houden met pakketten die compleet een andere route kunnen hebben genomen. Dan moet je elke site minimaal 1000x laden en dan het gemiddelde nemen, dan kun je iets zeggen over de browser.

Maar goed, ik ben de beta aan het installeren :)
Ik neem aan dat het filmpje slechts illustratief is en dat in werkelijkheid de pagina inderdaad 1000x is geladen. Zoiets kun je doen met Apache Jmeter.
Ik ben bang dat je apache meter niet helemaal snapt... Daar meet je geen browser mee, dat gebruik je om een server te testen.
Ik ben bang dat je apache meter niet helemaal snapt... omdat je exact de render tijd kunt timen vanaf bijv. de first byte. Je hebt dan wel de Selenium WebDriver plugin nodig. De pagina opent dan daadwerkelijk in een browser. Je kunt zelfs automatisch op buttons of links klikken om een heel proces te benchmarken zoals het afrekenen in een webshop.
Ja, ik hoop dat ze dat inderdaad zo gedaan hebben. Maar als je het filmpje bekijkt lijkt het niet zo.
G*dallemachtig wat isie snel! Fijn ook dat ie gewoon m'n bestaande Firefox profiel laadt zodat ik bookmarks etc meteen weer heb.

Jammer dat veel extensies het nog niet doen.
Veel extensies zullen het ook nooit gaan doen in dat beperkte nieuwe model. Boeien dat hij dan een paar ms sneller is.
Dan moet je elke site minimaal 1000x laden
Wordt een beetje een saai filmpje dan denk ik :z
Mozilla baseert de cijfers op metingen uitgevoerd met de Speedometer 2.0-benchmark.
Het filmpje is een leuke illustratie. De performance benchmark zelf is vast wel beter uitgevoerd.

Voor mij wel reden om FF weer eens te gaan proberen. Ze waren al lang bezig aan een inhaalslag. Mijn hart gaat toch wel nog steeds uit naar de mensen van Mozilla. Weinig andere belangen dan gewoon de beste browser zijn voor gebruikers. En dus (meer) rekening houden met veiligheid / privacy. Maar het snelheidsverschil met Chrome haalde me toch over. Ik zou op zich graag weer eens terug gaan.

Ik hoop wel dat ze het update proces ook 'fixen', want als je FF maar sporadisch gebruikt zit je eigenlijk standaard eerst te wachten op de update... dat kan slimmer.
Ja, en de tijd klopt ook niet in het filmpje hoor, want het duurt in totaal maar 1:03, terwijl sommige sites al 27 seconden erover doen om te laden, maar dat is niet 27 seconden in het echt! Dat kan toch niet waar zijn! :+
Ik heb net geüpdatet naar 57.0b3 en moet zeggen dat dit inderdaad een vooruitgang is. Niet dat FireFox super traag was maar het is wel merkbaar sneller. Erg fijn!
Mozilla is al maanden bezig met de marketing campagne van deze "revolutionaire" Firefox 57. Het probleem is dat deze zover is opgehyped alsof het een soort revolutie is, dat de snelheidswinst nu tegenvalt.

Net geprobeerd en ik kan beamen dat hij veel vlotter is dan vorige FF edities. Maar in perceptie is hij niet sneller dan Chrome. Het is niet echt waar te nemen, zoals het filmpje ook aantoond.

Het is dus maar zeer de vraag of de dalende lijn gestopt kan worden. Tijdens hun andere mislukking, Firefox OS, heeft de desktop browser veel terrein verloren en nu zijn veel gebruikers gewend aan Chrome. Chrome is snel, heeft het beste extensie systeem, en de beste dev tools. Ik zie niet in hoe deze Firefox die trend gaat doorbreken. Het enige argument wat nog voor Firefox spreekt is dat het moreel de juiste keuze is.
Deze "Quantum" release is nog niet af. Later dit jaar komen nog een aantal grote veranderingen die de performance sterk gaan beïnvloeden.
Ik heb chrome echt een kans gegeven, maar het lukte me niet om op een pagina zoals nzbsearch ofzo op een link te rechtermuis klikken en het bestand downloaden in een map welke ik op dat moment wil.

Nog steeds erg tevreden van ff, alleen dat het opstarten nogal traag is, misschien toch eens deze beta proberen.
Ik vind Chrome een onding, niets sneller dan FF was voor mij. De Addons zijn eigenlijk slechter (nieuwe FF systeem lijkt op dat van Chrome en kan gewoon minder) en de dev tools vind ik al helemaal om te huilen, kan je ook gewoon minder mee dan met FF.
Als ik het filmpje zie, dan is Chrome sneller op alle sites die ik gebruik.
Het is nou niet echt een overtuigend filmpje sowieso imho.
Ja Chrome was regelmatig marginaal sneller in het filmpje, maar ik zag ook dat waar FF sneller is, dat dat meestal een significant verschil is.

Het filmpje heeft mij wel overtuigd (althans overtuigd niet van FF naar Chrome over te stappen maar even te wachten op FF57).
Exactly what I thought. Die foto website was Firefox sneller en echt 6 seconden of zo. Jammer dat ik zulke sites noooooit gebruik
Ik vind versie 54 van Firefox al een enorme verbetering qua snelheid.. Ook in reviews komt dit naar voren bv op https://www.v3.co.uk/v3-u...irefox-54-55-a-first-look

Edit: net beta 57 getest...laden pagina's gaan snel maar scrollen hapert een beetje (bv nu.nl) op een laptop met corei5 en 8gb geheugen.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 26 september 2017 20:03]

Hier geen scroll problemen met een oudere i3-2310M, ook niet op nu.nl
Ja, ik vind Fx sinds versie 46 al sneller, ik zie nu al geen verschil met Chrome.
Ik sta er eigenlijk best van te kijken hoe goed Firefox draait onder Windows 10 op m'n zeer bescheiden Asus EeeBook uit 2014 met Intel Atom en 2 GB geheugen. Had eerst Edge draaien met de gedachte dat dat de Safari van de Windows-wereld zou zijn, maar die ervaring was dusdanig beroerd dat ik die hele EeeBook niet meer gebruikte om mee te surfen. Sinds de switch naar Firefox valt er weer prima mee te werken. Op macOS vindt ik Firefox waardeloos scrollen t.o.v. Safari en voelt de interface traag en out of place.
Edge valt mij ook heel erg tegen idd. Wel op zich goede standards support nu, maar de snelheid is meh. Vooral scrollen gaat vaak erg traag vind ik.

Ik volg de issue tracker van Chrome een beetje en die zijn al 2 jaar (!) hun hele scrolling engine aan het herbouwen om hem sneller te maken (terwijl ik die al heel goed vind) ben benieuwd wat we daar van gaan merken als het af is... Zit in de afrondende fase als ik de issues goed lees.

(Voor de geïnteresseerden, men wil JS scroll events 'threaded' afhandelen zodat het niet meer de main thread blocked als een JS event handler te lang bezig is).
Op macOS snap ik niet zo heel erg goed waarom al die browers het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Alle programma's die gewoon van de macOS standaarden gebruik maken scrollen smooth as butter. Pas wanneer developers hun eigen ding ermee doen wordt het opeens bagger. Firefox is hier een goed voorbeeld van.
Op het web heb je de zgn. onScroll event... en als sites daar listeners aan hangen die traag zijn dan kan dit een negatieve impact hebben op de performance. Dat is hetgeen Chrome probeert te voorkomen.
Safari heeft daar nooit last van gehad. Daarnaast heeft macOS bepaalde animaties bij de scrollen (zoals het rubberband effect) wat een browser als Firefox mist. Laat ik het zo zeggen: het voelt gewoon anders dan Safari en andere macOS apps.
Safari heeft daar nooit last van gehad.
Dat lijkt me stug. Safari is Webkit en daar komt Chrome ook uit voort. Als ik op mijn site een bagger listener aan de onScroll hang die 100ms bezig is dan voel je dat echt wel tijdens het scrollen. Ik denk eerder dat de sites die jij bezoekt zich gewoon netjes gedragen.
Dat mag je stug lijken, maar toch is het zo. Dezelfde websites scrollen op Safari voor macOS gewoon beter dan op Chrome en Firefox voor macOS. Is altijd zo geweest. Wat er achter zit geen idee. Er zijn zat threads over te vinden op verschillende fora online:

https://forums.macrumors....ower-than-safari.1424286/
https://www.reddit.com/r/..._chrome_to_safari_on_mac/
Smoother Scrolling and Zooming: Particularly zooming on Chrome is just extremely chopping. In comparison, zooming is super smooth. Scrolling on Safari is generally smoother and more consistent as well.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 27 september 2017 14:00]

Tja blog posts uit 2010... Kijk ik heb zelf geen Mac dus heb er geen ervaring mee. Maar wel heb ik zelf web development gedaan, onder andere een 'infinite scroller' en toen heb ik er heel veel over zitten lezen en wat mij opviel was dat erg veel componenten issues open hadden staan over scrollen op de Mac waarbij blijkbaar de Mac anders omging met scroll events (waar men dan geen rekening mee had gehouden) waardoor gebruikers ervaarden dat scrollen veel te snel of juist langzaam ging e.d. Ik vermoed dus dat scrollen op de Mac anders werkt en dat de not-native browsers (Firefox, Chrome) hier te weinig rekening mee houden/hielden.
Dat denk ik ook. Sinds Mac OS X - en dan heb ik het over de eerste versie uit 2001 - is het verschil in interface tussen native geschreven apps en non-native zoals je het noemt sowieso sterk merkbaar. Sinds OS X Lion het iOS-achtige scrolling with inertia en stuitereffect aan het einde van pagina's heeft geïntroduceerd merk je het ook heel erg qua scrollen.

Ik moet zeggen dat de situatie met Chrome sterk verbeterd is maar Firefox is nog steeds een drama.
Hoevaak moet ik het nog zeggen...

Schone Windows 10 en dan een week met Edge werken,
Als Chrome installeert neemt het ALLE resources van andere browsers.

Maar ja dat geloven jullie niet -_-

En als je commentaar hebt op Edge waarom koop je dan niet een chromebook.

Of geef feedback
Hoevaak moet ik het nog zeggen...
Ehm... 1 keer? WTF? Je hebt nog nooit iets tegen mij gezegd hierover??
Als Chrome installeert neemt het ALLE resources van andere browsers.
Ok... En dat op het OS van Micosoft zelf? Buiten het feit dat het compleet onzin is... waarom zou ik het niet Microsoft kwalijk nemen als een app alle resources van een andere app zou kunnen hijacken op het OS dat MS zelf gebouwd heeft?? Het is de taak van het OS om te zorgen dat apps zich gedragen en niet buiten hun boekje treden. Maar nogmaals het is onzin.
Maar ja dat geloven jullie niet -_-
Uiteraard niet aangezien het complete BS is.
En als je commentaar hebt op Edge waarom koop je dan niet een chromebook.
Waarom wel? Ik installeer gewoon Chrome op mijn huidige PC. Wat is dit voor een vreemde fanboy post? Mag niemand commentaar hebben op Edge of zo? Ik sta best open voor goed spul van MS hoor. Maar Edge valt gewoon erg tegen imho. Ze kunnen veel beter maar het komt er niet uit bij MS.
Of geef feedback
Ooit geprobeerd? Ik wel namelijk. En MS is een van de ergste bedrijven ter wereld als het op feedback aan komt. Op het Edge blog negeerde men gewoon structureel comments van honderden mensen. Deden gewoon alsof die niet bestonden. Op dingen als answers.microsoft.com komt er standaard een of andere nitwit langs die dan aanraadt allerlei irrelevante dingen te gaan doen zoals schijven defragmenteren, virus scanners disablen etc. Uren werk en je kunt van tevoren al aan voelen komen dat het niet gaat werken. Overigens zuigt Google bijna even hard als MS als het op user feedback aankomt.
Juist ja ...

JIJ hebt mij niet begrepen, WAT WERKT er NIET in Edge?

En het is geen fan boy is gewoon de waarheid!

Al de nieuwste build getest met benchmarks??

Nee dus, daar blaasd Edge alle browsers omver.

Zal eens screen plaatsten
Vanwaar die fanatiekheid? Je bent nogal invested in Edge of niet?
Probeer eens wat luchtiger ermee om te gaan. Je zult zien dat het oplucht. Je gaat toch nooit iedereen van jouw waarheid overtuigen.
Wat is jouw belang bij het promoten van Edge? Werk je voor Microsoft of een van hun partners?

Ik heb zelf wel Windows 10 op mijn laptop, maar gebruik het zelden tot nooit. Dus ik zou niet weten waarom Edge relevant zou moeten zijn.

Als jij het fijn vindt werken, moet je daar vooral mee doorgaan. Maar voor veel mensen zijn Microsofts browsers totaal irrelevant en daar is volgens mij ook totaal niks mis mee.
Wat viel er met Edge niet te werken??
Heel traag gewoon op deze hardware helaas.
Anoniem: 705736
26 september 2017 19:52
Internetsnelheid en packet route en over welke servers t gaat wordt niet gelet?
Het was me zowieso al opgevallen dat firefox inmiddels beter om kan gaan met het openen van een mapje met bookmarks in de 50+ aantallen. Chromium kraakt en piept net zolang tot mijn hele pc traag is. Bij firefox gaat het prima. Maar het kan dus sneller mooi.
Maak al een tijd gebruik van Firefox Nightly (Alpha versie van Firefox, voorloper van de beta) en deze draait inderdaad een stuk beter dan de huidige Firefox versie. Wel wordt het afwachten wat alle extensions gaan doen, een hoop belangrijke zijn al webextensions geworden maar ik wacht nog wel graag op Enpass.

Delen van de browser zijn inderdaad in Rust geprogrammeerd en deze zijn ook te vinden in servo.https://servo.org/ De experimentele browser welke volledig geschreven wordt in Rust. Firefox gaat langzaam onderdeel per onderdeel vervangen worden voor meer Rust elementen.
https://hacks.mozilla.org...ne-quantum-css-aka-stylo/
Er is een gigantische hoeveelheid werk verzet om zover te komen, en er komt na Firefox 57 nog veel meer. Voor geïnteresseerden, check de Quantum Flow newsletters van het afgelopen jaar. Hier is de eerste - misschien een beetje te veel om ze allemaal te lezen, maar het geeft je een beter beeld van de hoeveelheid werk die ze hebben verricht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee