AMD heeft de grootste
Computex leek bijna een wedstrijd te zijn tussen AMD en Intel wie de grootste socket, en daarmee natuurlijk de grootste processor, kon produceren. Jaren geleden, toen Intel de lga1366-socket introduceerde, was die al bijna eenderde groter dan de 775-sockets die tot dusver gangbaar waren en wat pin-aantal betreft, was er bij de sockets bijna sprake van een verdubbeling. Met de lga2011-sockets kwam daar weer een flinke stap bij, maar tot dusver spant de nieuwste socket voor X299-moederborden de kroon bij Intel. Die heeft logischerwijs iets meer pinnen, maar lijkt ook weer iets groter dan de 2011-socket.
AMD spant echter onbetwist de kroon. Enkele maanden geleden introduceerde het bedrijf zijn AM4-socket, waarop wat oude processors, maar natuurlijk ook de inmiddels bekende Ryzen-chips zetelen. Die socket is vrij bescheiden, met 'slechts' 1331 gaatjes voor de pinnen die nog altijd op de processor zitten, zoals AMD al jaren doet. Tijdens Computex toonden diverse moederbordfabrikanten echter de nieuwe socket voor AMD's Threadripper-cpu's. Die op Zen-cores gebaseerde processors zijn AMD's variant op Intels HEDT-platform, hoewel we in benchmarks al zagen dat de Ryzen 7-processors Broadwell E al aardig tegenstand boden.
De bijbehorende socket voor de Threadripper-processors is een aangepaste serversocket SP3 en wordt SP3r2 genoemd. Die socket telt een duizelingwekkende 4094 pinnen en is daarom niet groot of enorm, maar gigantisch, of zoals Kill Bills Elle Driver zou zeggen, gargantuan. De Naples-processors krijgen de vergelijkbare SP3-socket, maar voor consumentenmoederborden is dit een absoluut record. Exacte afmetingen zijn niet bekend, maar we hebben enkele borden gezien en bij een van de borden de deurkaart van het hotel ernaast gehouden. Dat kaartje heeft een standaard creditcardformaat en is dus ongeveer 86mm bij 54mm groot. De socket lijkt niet veel kleiner dan dat en zou goed wat breder kunnen zijn, maar de hoogte lijkt aardig te kloppen.
Dat is ook niet heel vreemd als je bedenkt dat Threadripper een enorme processor wordt met twee Ryzen 7-dies bij elkaar geplakt en verbonden met AMD's Infinity Fabric. Dat vergt nogal wat pinnetjes, niet in de laatste plaats om de grote hoeveelheid i/o aan te kunnen spreken. De processors krijgen immers maar liefst 64 pcie-lanes en ondersteuning voor quadchannel-geheugen. Natuurlijk moeten ook de cores, alle zestien stuks, benaderd kunnen worden en van stroom worden voorzien.
Los van de nogal dominante socket hebben de X399-borden die we zagen een layout die we van Intels high-end desktopplatform kennen. Aan weerszijden zien we vier geheugenslots voor acht modules in totaal, een flinke hoeveelheid sata-poorten en m2-slots en de nodige usb-poorten. Om goed gebruik te maken van de pcie-lanes zijn er natuurlijk ook tenminste twee volledig bedrade x16-slots om sli en crossfire te kunnen draaien en de nodige andere headers, poorten en aansluitingen beschikbaar.
X299 en raid bij Asus
Hoewel Intel de pers in de Benelux en omstreken niet meer van informatie voorziet, kregen we via Asus toch wat interessante informatie over het nieuwe X299-platform voor de Skylake X- en Kaby Lake X-processors. Uiteraard heeft Asus voldoende high-end moederborden op stapel staan voor het X299-platform, maar daarvan springt de ROG Rampage VI Apex er wat ons betreft tussenuit. Al was het alleen maar wegens de afwijkende vormgeving: de sata-poorten zijn onder een hoek geplaatst, waarbij een stuk pcb is weggesneden. En ook aan de boven- en onderkant zijn inkepingen aangebracht die het bord een opvallend en uniek uiterlijk bezorgt.
/i/2001521221.jpeg?f=imagenormal)
Verder bleek het X299-platform nog enkele aardige trucs in petto te hebben. Omdat er zoveel pcie-lanes beschikbaar zijn, maar liefst 44 in de topmodellen, zijn nvme-drives direct op de pcie-lanes van cpu aan te sluiten in raid-opstellingen. Voorheen had dat niet zoveel zin, omdat de interface tussen de chipset waarop de m2-slots waren aangesloten maar vier pcie-lanes breed was, een bottleneck voor twee x4-nvme-drives dus. Met X299 is die bottleneck weg, maar niet zonder prijs, letterlijk en figuurlijk. Je kunt namelijk gebruik maken van vroc-techniek, virtual raid on cpu. Daarmee kun je nvme-drives in raid op de pcie-lanes van de cpu gebruiken via de Intel Storage-driver en ook gewoon van die drives booten.
Met een pcie-adapterkaartje kun je zo tot vier ssd's in raid gebruiken en een bizarre snelheid tot 128Gbit/s halen, ofwel zo'n 12GB/s. Je hebt niet alleen zo'n adapterkaartje nodig, maar je moet ook nog eens Intel-ssd's gebruiken. En Intel heeft niet zoveel rappe m2-drives in zijn assortiment: de enige die in aanmerking komen zijn 600P-drives. En erger is, als je niet alleen raid0 wil, maar raid1 of raid5, dan moet je een hardware-dongle kopen die respectievelijk zo'n 100 en 250 euro zou kosten volgens een Asus-medewerker. Wil je andere merken ssd's gebruiken, dan kan dat natuurlijk via software-raid, maar dan lever je wat prestaties in. Vier Samsung-ssd's zouden geen 11 tot 12GB/s halen zoals bij vroc-raid, maar 'slechts' ongeveer 8GB/s.
Ronde twee
Het blijft een zeer interessant jaar voor de chipmarkt in het algemeen en de cpu-markt in het bijzonder. Waar we het jaar aftrapten met Kaby Lake voor de desktop kwam AMD in maart met zijn grote rentree als serieuze concurrent in de processormarkt. En hoe: de Ryzen-processors met Zen-cores lieten zien dat AMD weer volledig terug en een geduchte tegenstander van Intel is. Dat is dit keer niet alleen op prijs, maar ook wat prestaties betreft het geval, met core-aantallen, maar gelukkig ook wat ipc betreft.
En het jaar is nog niet halverwege, want inmiddels heeft Intel zijn nieuwste upgrade voor het hedt-platform aangekondigd en AMD volgt op de hielen met Threadripper. De Skylake X-processors en in iets mindere mate de Kaby Lake X-processors zullen het deze zomer moeten opnemen tegen de Zen-cores van AMD in Threadripper. Dat zijn maximaal 18 cores van Intel tegenover maximaal 16 cores van AMD, met als inzet een plek in een beest van een pc.
Voor de ene gebruiker zal die wedstrijd puur op prestaties gevochten gaan worden, terwijl voor de ander ook de prijs een belangrijke rol speelt. Wanneer we de processors daadwerkelijk aan benchmarks kunnen onderwerpen, kunnen we de balans gaan opmaken, en uitkijken naar de volgende ronde. Want in het najaar moet AMD nog altijd met Ryzen 3-processors komen voor instap-pc's, die het tegen Intels budgetaanbod op moeten nemen. En dan hebben we het nog niet over videokaarten gehad, waar Vega van AMD wordt verwacht, om een kaart tegenover Nvidia's high-end-kaarten te kunnen zetten.