Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy S8 en S8+ Review

Sexy smartphone blijkt behoorlijk trouw

Inleiding

 • Samsung Galaxy S8
 • Samsung Galaxy S8+

Samengevat

De Galaxy S8 imponeert met zijn gebolde, grote scherm in verhouding tot zijn slanke behuizing. Samsung kiest voor een afwijkende schermverhouding, wat ons in de praktijk niet in de weg zit en prettig is bij het lezen van artikelen. De smartphone is razendsnel, hoewel we hier en daar wat framedrops tegenkwamen. De gezichtsontgrendeling werkt goed en snel, en dat is maar goed ook, want de vingerafdrukscanner zit op een onhandige plek. De accuduur van de S8 is prima. Op cameragebied maakt de frontcamera de grootste sprong en de camera achterop is net als die van de S7-serie goed en betrouwbaar. De uitgebreide en fris ogende software versterkt het ontwerp van de S8, net als het gebolde, contrastrijke scherm. Standaard krijg je 64GB opslag. De prijs is aan de hoge kant, maar voor dat geld heb je wel een luxueus en zeer compleet toestel.

Getest

Samsung Galaxy S8 Grijs

Prijs bij publicatie: € 799,-

Vanaf € 289,90

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (10)

Samengevat

De Galaxy S8+ imponeert met zijn gebolde, grote scherm in verhouding tot zijn slanke behuizing. Samsung kiest voor een afwijkende schermverhouding, wat ons in de praktijk niet in de weg zit en prettig is bij het lezen van artikelen. De smartphone is razendsnel, hoewel we hier en daar wat framedrops tegenkwamen. De gezichtsontgrendeling werkt goed en snel, en dat is maar goed ook, want de vingerafdrukscanner zit op een onhandige plek. De accuduur van de S8+ is goed. Op cameragebied maakt de frontcamera de grootste sprong en de camera achterop is net als die van de S7-serie goed en betrouwbaar. De uitgebreide en fris ogende software versterkt het ontwerp van de S8+, net als het gebolde, contrastrijke scherm. Standaard krijg je 64GB opslag. De prijs is aan de hoge kant, maar voor dat geld heb je wel een luxueus en zeer compleet toestel.

Getest

Samsung Galaxy S8+ Zwart

Prijs bij publicatie: € 899,-

Vanaf € 299,99

Vergelijk prijzen

Waarschijnlijk heb je ze al gezien: de Galaxy S8 en S8+, is het niet in onze uitgebreide preview, dan is het wel op televisie of bij het bushokje om de hoek. Waarschijnlijk heb je er dan ook al een mening over, want ze springen nogal in het oog met hun ronde, maar niet zo voluptueuze vormen en hun langwerpige schermen met schier afwezige bezels. Ja, Samsung heeft dit jaar flink uitgepakt op het gebied van ontwerp en scherm, en het is dan ook bij veel mensen die wij erover spraken, liefde op het eerste gezicht.

Toch vroegen we ons in de preview af of het toestel ook op andere gebieden, zoals de camera en de accuduur, voldoende vooruitgang heeft geboekt; niet in de laatste plaats omdat de Galaxy S8 bij release honderd euro duurder is dan de Galaxy S7 en de S8+ honderd euro duurder dan de S7 edge. Vernieuwend of niet, de vraag is Samsung het nodige heeft verbeterd aan de nieuwe high-end smartphones.

Daarnaast heeft het feit dat de voorkant bijna alleen uit scherm bestaat, een aantal gevolgen, zoals de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Nu we een tijdje hebben rondgelopen met de smartphones, kunnen we je vertellen of die veranderingen simpelweg even wennen zijn of dat er blijvende bezwaren aan kleven. De antwoorden op al dit soort vragen vind je op de volgende pagina's.

Ontwerpkeuzes en ontgrendeling

Het scherm en de behuizing van de Samsung Galaxy S8 en S8+ lijken meer dan voorheen uit één geheel te bestaan. De bezels aan de boven- en onderkant zijn een stuk kleiner dan bij voorgaande modellen, de zijkanten van het scherm zijn afgerond, zoals bij de S7 edge, en de hoeken van het scherm hebben dezelfde ronding als de hoeken van de behuizing. De grens tussen scherm en behuizing vervaagt door die elementen optisch en gevoelsmatig.

Deze combinatie van ontwerpkeuzes heeft bovendien tot gevolg dat het scherm bijna de hele voorkant van het toestel beslaat, terwijl de zijbezels in werkelijkheid nog altijd ongeveer even groot zijn als bij de Galaxy S7. Dat het scherm zo'n groot deel van de voorkant beslaat, komt dus eigenlijk vooral door de kleinere bezels onder en boven. En dat het scherm aan de zijkanten bijna geen bezels lijkt te hebben, is een optische illusie die voortkomt uit de kromming ervan. Samsung noemt het scherm dan ook Infinity Display, naar een infinity pool.

Illusie of niet, de meeste mensen die we hebben gesproken, zijn het erover eens dat de combinatie van de genoemde ontwerpelementen een bijzonder mooi effect geeft. Ook voor ons persoonlijk is het een tijd geleden dat we onder de indruk waren van het uiterlijk van een smartphone. Zoals we al in de uitgebreide preview aangaven, lijkt de S7 of eender welke andere telefoon die je ernaast legt, opeens gedateerd.

Een groter scherm

Los daarvan is het grotere scherm in een relatief kleine behuizing fijn, al moest Samsung daarvoor de gangbare 16:9-schermverhouding loslaten. Het scherm heeft een 18,5:9-schermverhouding en is daardoor dus langwerpiger dan schermen van andere smartphones. Alleen de LG G6 heeft een vergelijkbaar langwerpig scherm met kleine bezels aan de boven- en onderkant.

Het lezen van webpagina's en andere lectuur op zo'n scherm is erg fijn. Zo hoef je minder te scrollen en passen er bijvoorbeeld meer apps op het startscherm dan bij de S7. Het wordt echter pas echt interessant als je naar foto's en video's gaat kijken. Het is een lust voor het oog als je op een foto inzoomt, waardoor deze bijna de hele voorkant van het toestel beslaat, al is het ergens apart dat Samsung voor een 4:3-sensor heeft gekozen. Daardoor hebben die foto's standaard grote zwarte balken aan de zijkanten.

Voor video zijn er ook gevolgen. Bijna alle video's zijn in 16:9-verhouding en worden op de S8 standaard getoond met zwarte balken aan de zijkanten. Gelukkig valt de grens tussen scherm en bezels niet op, dankzij het oledscherm, dat bijzonder goede zwartwaardes heeft. Je kunt er echter ook voor kiezen om 16:9-video's in een volledig scherm, dus ingezoomd, weer te geven. Het gevolg daarvan is dat er een stukje van de boven- en onderkant wordt afgesneden. In de praktijk hebben wij daar vaak voor gekozen, omdat het er mooi uitziet en er doorgaans niet zoveel essentieels te zien is op die randjes.

Er is echter ook content die in de 21:9-beeldverhouding wordt geschoten, zoals de meeste blockbusterfilms en bijvoorbeeld filmtrailers daarvan. Als je van plan bent die op de Galaxy S8 of S8+ te gaan kijken, ben je beter af met de 18,5:9-beeldverhouding van deze toestellen dan met een standaard-16:9-smartphone. In de praktijk vonden wij de keuze tussen afgesneden randen of zwarte balken aan de zijkanten bij 16:9-content niet storend en zien we dus onder de streep meer voordelen dan nadelen in de door Samsung gekozen beeldverhouding. Dat zal echter persoonlijk zijn. Je kunt in bovenstaande illustratie van Samsung zien hoe content met een bepaalde schermverhouding op de S8 en S8+ getoond kan worden.

Als je bij 16:9-content kiest voor de weergavestand waarbij de randen van de video niet worden afgeknipt, zitten er weliswaar zwarte balkjes aan de zijkanten, maar die zijn nu simpelweg deel van het scherm en niet van de bezels. Doordat de boven- en onderbezels klein zijn gehouden, is de 18,5:9-beeldverhouding nooit vervelend.

De gevolgen van kleine bezels

Of je het mooi en handig vindt, blijft subjectief, maar er zijn ook objectiveerbare feiten die het gevolg zijn van de ontwerpkeuzes en het feit dat de voorkant bijna alleen scherm is.

Het eerste is dat de fysieke knop onder het scherm heeft plaatsgemaakt voor een softwarematige knop, maar wel een drukgevoelige. Als je een fysieke knop gewend bent, kan dat als een verlies voelen. Toch is het niet de knop zelf die we missen, want ook als je de Galaxy S8 uit je zak haalt en het scherm uitstaat, kun je op de knop drukken om de telefoon vervolgens te ontgrendelen via bijvoorbeeld de irisscanner of gezichtsherkenning. In het begin was het even wennen aan de precieze locatie, ook al is hij afgebeeld op het Always on-scherm. Je kijkt immers niet altijd naar het scherm als je op de knop wil drukken en een fysieke knop voel je zitten. We waren echter snel gewend aan de locatie en konden hem toen blindelings vinden.

Wat we wel missen aan die fysieke knop, is de vingerafdrukscanner die erin was verwerkt. Het verhaal gaat dat Samsung de vingerafdrukscanner eigenlijk in het scherm wilde bouwen. Wellicht willen ze dat bij een opvolger als de Note 8 doen, omdat het niet op tijd lukte voor de S8. Hoe dan ook, de scanner zit nu aan de achterkant. Dat hebben wel meer telefoons en of het handig is; daar zijn de meningen over verdeeld. In een carkit is het bijvoorbeeld onhandig, maar als je een telefoon uit je zak haalt, is de scanner wel snel te vinden.

Het belangrijkste is simpelweg of je er goed bij kunt en daar zit het pijnpunt bij de Galaxy S8. De scanner zit uit het midden en dat is niet handig. In het midden kun je hem namelijk makkelijk vinden. Hij zit ook nog eens te hoog, zelfs voor onze grote handen en in elk geval voor de manier waarop wij een telefoon vasthouden. We hebben de telefoon ook in handen gegeven van een aantal mensen voor wie dit geen probleem was. Ben je echter linkshandig, dan is de kans groot dat je het echt onhandig vindt. Je houdt je wijsvinger dan normaal gesproken meer richting hartslagsensor en moet dan flink zijdelings bewegen om bij de vingerafdrukscanner te komen.

Gezichtsherkenning: terug van nooit weggeweest

Het gevolg van de onhandige plaatsing van de vingerafdrukscanner is dat we de neiging hebben om de telefoon te ontgrendelen met… ons hoofd. Misschien weet je nog dat Google al in 2011 ondersteuning voor gezichtsherkenning in Android bouwde. Zo kon je de Galaxy Nexus en de HTC One X met je gezicht ontgrendelen. Maar weinig mensen hebben die optie lang gebruikt. Het was simpelweg niet snel genoeg voor al je ontgrendelbehoeften. De socs waren niet snel genoeg en ook de frontcamera trok het bij enigszins matig licht niet meer.

Anno 2017 hebben we socs als de Exynos 8895, die wel snel genoeg zijn om je gezicht binnen luttele milliseconden te herkennen. Bovendien is de frontcamera van de S8 sterk verbeterd en heeft deze met autofocus je gezicht sneller in het vizier. Tenminste, dat blijkt uit de snelheid van de gezichtsherkenning. We waren bang dat we de vingerafdrukscanner zouden gaan missen, maar dat blijkt in de praktijk nauwelijks het geval.

Met de gezichtsherkenning aan hielden we onszelf even voor de gek, omdat we op een zeker moment niet doorhadden dat er een beveiliging op de S8 zat. Op de aan-uitknop drukken was genoeg om te ontgrendelen voor ons gevoel, maar later werden we er bij erg slechte lichtomstandigheden en op momenten dat we aan het bewegen waren aan herinnerd dat de gezichtsherkenning wel degelijk aan stond. In die situaties tikken we in de praktijk vaak onze code in of proberen toch de vingerafdrukscanner te vinden. In verreweg de meeste situaties werkt gezichtsherkenning echter snel en vooral moeiteloos. Ook hoef je niet heel precies te mikken met de S8.

Helaas is de gezichtsherkenning niet zo veilig als de andere ontgrendelopties. Je kunt de telefoon ook ontgrendelen met een foto van jezelf in hoge resolutie en een beetje geduld. Als je een lichte beveiliging voldoende vindt, is dat geen probleem, maar het is wel een probleem als je gevoelige data op je Galaxy S8 of S8+ bewaart.

In dat geval is de irisscanner een optie, die je overigens uit veiligheidsoverwegingen niet kunt combineren met gezichtsherkenning. Aangezien je iris uniek is en erg lastig na te maken, is die optie veel veiliger. Ook is deze manier van ontgrendelen op de Galaxy S8 een stuk sneller dan op de Note 7, hoewel het met een bril niet goed werkt.

Je kunt de irisscanner overigens ook inzetten om een specifieke map te beveiligen of om in te loggen bij een website en de rest van je telefoon te ontgrendelen via de snellere en minder veilige gezichtsherkenning. Zo heb je je gevoelige data alsnog steeds goed beveiligd. En natuurlijk is de vingerafdrukscanner nog altijd een optie, maar die moet je zoals gezegd een beetje liggen. Je hebt in elk geval keuze bij de Galaxy S8 en S8+, en dat is positief.

Behuizing

Los van de vrij unieke ontwerpkeuzes van Samsung voor de Galaxy S8 en S8+, hebben de toestellen natuurlijk ook gewoon een behuizing. Ze zijn opgetrokken uit glas en metaal, en wel op zo'n manier dat deze strak op elkaar aansluiten. De telefoons hebben een elegante vorm, waarbij rondingen centraal staan. Door het nauw aansluiten van het glas op het metalen frame, waarbij de ronding van het glas overgaat in de ronding van het metaal, liggen de S8 en S8+ fijn in de hand. Wel zijn er telefoons die minder snel uit de handen glijden, waaronder voorganger Galaxy S7. Dat komt eigenlijk vooral doordat de behuizing zo smal is. De smalle behuizing is overigens juist fijn wat ons betreft. Je kunt daarmee wat verder reiken met je duim, wat nodig is als je bijvoorbeeld de notificaties tevoorschijn wil halen.

Hieronder zie je hoeveel hoger de S8 en S8+ zijn dan de S7 en S7 edge. Ook zie je hoe de extra lengte in beelddiagonaal zich vertaalt in schermoppervlakte, want met de 18,5:9-schermverhouding heb je iets minder daadwerkelijke schermoppervlakte dan je zou verwachten op basis van het aantal extra inches beelddiagonaal.

Toestel Galaxy S7 Galaxy S8 Galaxy S7 edge Galaxy S8+
Breedte (mm) 69,6 68,1 72,6 73,4
Hoogte (mm) 142,4 148,9 150,9 159,5
Dikte (mm) 7,9 8,0 7,7 8,1
Gewicht (gram) 152 152 157 173
Scherm (inch) 5,1 5,8 5,5 6,2
Relatieve schermverhouding 72,30% 84,09% 75.94% 83,22%
Schermoppervlakte (cm²) 71,70 85,38 83,39 97,5

Links de Galaxy S8 en rechts de Galaxy S7.

De telefoons voelen allebei stevig aan en zijn dan ook niet makkelijk te buigen. We zijn echter bang dat er behoorlijk wat schade ontstaat als de telefoons op de grond vallen. Het scherm is daarbij een grote zorg, want de ervaring leert dat gekromde schermen prijzig zijn om te vervangen. Samsung kon nog niet zeggen hoe duur de reparatie zou worden en er zijn geen aanwijzingen dat er, zoals bij de S7 edge, schaarste zou zijn aan de schermen. Het lijkt ons in elk geval geen overbodige luxe om een hoesje voor je S8 of S8+ te kopen.

De knoppen op de Galaxy S8 en S8+ voelen solide aan en er is een nieuwe bijgekomen, die onderstreept dat Samsung zijn nieuwe virtuele assistent serieus neemt. Hij heet Bixby, waarover meer als we de software bespreken, en hij heeft zijn eigen fysieke knop. Helaas is het enige wat je er nu mee kunt doen, je Hello Bixby-overzicht openen, dat vergelijkbaar is met Google Now.

Zoals gezegd is ook de fysieke thuisknop verdwenen, maar door de sterkere trilmotor voelt de softwarematige knop bij het indrukken enigszins aan als een fysieke knop. De trilmotor is er goed op vooruitgegaan, hoewel hij niet zo krachtig is als die van de iPhone 7 (Plus). Toch draagt deze betere trilmotor absoluut bij aan het gevoel dat je kwaliteit in handen hebt en willen we liever niet terug naar de slappe trilmotoren die de meeste smartphones hebben.

Galaxy S8 hartslagsensorDe achterkant ziet er wat minder spetterend uit dan de voorkant van de telefoon, maar het goede nieuws is dat de camerabobbel nu echt verdwenen is. Onder de ledflitser zit de hartslagsensor. Die werkt redelijk accuraat als hij het eenmaal doet, al moesten we diverse pogingen doen om hem goed aan de praat te krijgen.

De achterkant van de S8 en S8+ is van glas, net als bij de S6 en S7-serie. Dat betekent dat de achterkant breekbaar is, al is zowel de voor- als de achterkant van de S8 en S8+ van het sterke Gorilla Glass 5. Ook is het handig om te weten dat de toestellen net als die van voorgaande jaren bevattelijk zijn voor vingervegen. We hebben in onze reviewperiode dan ook veel gepoetst. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden, zullen we maar zeggen.

De Galaxy S7 en S7 edge waren water- en stofdicht volgens de ip68-classificatie en de S8 en S8+ zijn dat eveneens. Dat houdt in dat de telefoons helemaal stofdicht zijn en dat ze een halfuur anderhalve meter onder water kunnen zonder het te begeven. Het verschil met de Galaxy S7-serie is dat ze iets beter tegen harde waterstralen kunnen, volgens Samsung. Zoals je op de foto op de vorige pagina hebt kunnen zien, hebben we aardig wat water over de de S8 en S8+ heen gegooid en beide toestellen doen het nog steeds, al hebben we er geen hogedrukspuit op gezet.

Het enige wat een beetje slap aanvoelt, is de simtray, net als bij de Galaxy S7-serie. Hij is van slap plastic en dus buigbaar. Ook is er geen dualsim-functionaliteit, maar wel plek voor het uitbreiden van de 64GB opslaggeheugen door middel van een micro-sd-kaart, al zal dat voor de meeste mensen meer dan genoeg zijn.

Audio

We noemen het toch nog maar even; er zit een 3,5mm-uitgang op de Galaxy S8 en S8+, waar toestellen van Apple en HTC van de laatste tijd die moeten missen. Het voordeel is dat je reguliere hoofdtelefoons gewoon kunt aansluiten zonder usb-c-adapter.

Ook heeft Samsung, als gevolg van de overname van de Harman-groep, AKG-hoofdtelefoons bij de Galaxy S8 en S8+ gestopt. Fabrikanten als LG en HTC leverden al kwalitatief hoogstaande hoofdtelefoons bij hun smartphones en Samsung nu dus ook. Ze klinken behoorlijk, hoewel we ook weleens iets beters hebben gehoord. Ze zijn volgens Samsung honderd euro waard. Voor dat geld verwachten we eigenlijk net iets beters, maar voor oordopjes die bij een telefoon geleverd worden, klinken ze meer dan prima. Bij de S7 en S7 edge zette de dac 32bit-geluid overigens om in 24bit, maar de S8 en S8+ spelen wel gewoon 32bit-audio af. Dat moet de geluidskwaliteit ten goede komen bij hoge kwaliteit audio.

Over geluid gesproken; de luidspreker in de Galaxy S8 en S8+ is anders dan die van de S7-serie, zoals je duidelijk kunt horen. De luidspreker produceert niet meer bastonen, maar klinkt een stuk helderder en produceert meer afgebakende tonen, waardoor je de afzonderlijke geluiden beter kunt onderscheiden. Daarnaast kan de luidspreker net wat harder dan die van de S7 en S7 edge. Wel is het jammer, zeker met een scherm dat uitnodigt tot het kijken van video, dat er nog steeds maar één luidspreker is, die aan de onderkant van het toestel zit.

Scherm

Het oledscherm van de Galaxy S8 en S8+ hebben we al uitgebreid besproken, maar daarbij hebben we de schermkwaliteit nog niet genoemd. Op het eerste gezicht is het weer een prachtig scherm, net als bij de S7-serie. Door de oledtechnologie is het enorm contrastrijk, dankzij de bijna perfecte zwartwaarden. De kijkhoeken zijn daarnaast bijzonder groot, waarbij het scherm bijna niet donkerder oogt als je het van de zijkant bekijkt.

Resolutieopties

Een opvallende functie in de instellingen is de mogelijkheid om de resolutie van het scherm te wijzigen. Dat klinkt simpel en is het ook, maar dit komen we vrijwel nooit tegen op smartphones. Toch heeft de resolutie vaak een behoorlijke impact op de accuduur, zoals we eerder zagen bij de Sony Xperia Z5 Premium met zijn 4k-scherm. Daardoor zijn we geen fan van smartphones met overdreven resoluties in verhouding tot hun schermgrootte. Bij de Galaxy S8 en S8+ heb je de keuze uit 720x1480, 2220x1080 en 2960x1440 pixels.

We stonden er enigszins van te kijken dat de resolutie standaard op 2220x1080 pixels staat, net als bij de S7-serie na de Nougat-update overigens, want daarmee zegt Samsung impliciet dat het verstandig is om hem daar standaard op in te stellen en geeft het bedrijf min of meer toe dat hogere resoluties niet altijd wenselijk zijn. Dat is wat ons betreft ook zo, maar we hebben dat andere fabrikanten nog niet zien doen bij smartphones met hogeresolutieschermen. Fijn is het wel, want in het dagelijks gebruik bespaar je als het scherm aanstaat, wat accusap en dat hebben we getest. Als je content wil bekijken met hoge resoluties, kun je natuurlijk altijd de quad-hd-resolutie instellen.

Zie je het verschil tussen de hoogste twee resoluties op een redelijk normale afstand? Bij de S8 nauwelijks, dus wat ons betreft zet je de resolutie voor dagelijks gebruik op 2220x1080 pixels. Bij de S8+ is het verschil iets duidelijker, dus we kunnen ons voorstellen dat je de resolutie bij dat toestel standaard op maximaal zet.

Schermmetingen

We hebben ook de gebruikelijke schermtests uitgevoerd op de Galaxy S8 en S8+. De contrastwaarde laten we weg, omdat die zo ongeveer oneindig is, maar de rest van de resultaten zie je hieronder.

 • Max. helderheid
 • Min. helderheid
 • Grijswaardenfout
 • Kleurfout
Maximale helderheid
Smartphone Candela in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8+
697
Samsung Galaxy Note 7
687
Samsung Galaxy S7 edge
686
Samsung Galaxy S8
681
Samsung Galaxy S7
652
Huawei Mate 9
637
Apple iPhone 7
588
Samsung Galaxy A5 (2017)
550
Apple iPhone 7 Plus
527
Huawei P10
491
HTC U Ultra
468
OnePlus 3T
459
Google Pixel XL
454
LG G6
448
Google Pixel
416
Minimale helderheid
Smartphone Candela in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy Note 7
1,72
Samsung Galaxy S8
1,93
Huawei P10
2,20
Samsung Galaxy S8+
2,41
Samsung Galaxy A5 (2017)
2,50
Samsung Galaxy S7
3,00
LG G6
3,35
OnePlus 3T
3,62
HTC U Ultra
3,70
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 3T
2,00
Samsung Galaxy S8+
2,30
Samsung Galaxy S7
2,30
Samsung Galaxy Note 7
2,60
Samsung Galaxy S8
2,70
Samsung Galaxy A5 (2017)
2,70
Google Pixel
3,40
Samsung Galaxy S7 edge
3,40
Apple iPhone 7 Plus
3,70
HTC U Ultra
4,70
Google Pixel XL
4,80
LG G6
6,20
Apple iPhone 7
7,70
Huawei Mate 9
8,70
Huawei P10
8,90
Gemiddelde kleurfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPhone 7 Plus
1,57
Apple iPhone 7
1,78
Samsung Galaxy S7
1,90
Samsung Galaxy A5 (2017)
2,05
OnePlus 3T
2,19
Samsung Galaxy Note 7
2,41
Samsung Galaxy S8
2,42
Samsung Galaxy S7 edge
2,42
Google Pixel
2,43
Samsung Galaxy S8+
2,64
Google Pixel XL
3,04
HTC U Ultra
3,46
LG G6
4,49
Huawei P10
5,60
Huawei Mate 9
6,30

De Galaxy S8-serie heeft net als voorgaande high-end toestellen van Samsung een boost-stand, waarmee de helderheid opgekrikt wordt naar bijna 700 candela per vierkante meter als de zon erop schijnt. Daardoor zul je niet snel in de problemen komen om het scherm af te lezen. Ook de minimale helderheid is laag genoeg om je in een donkere ruimte niet te verblinden met de felheid van de display.

Wat kleurweergave betreft zit de zogeheten basisstand van het scherm het dichtst bij de ideale waarden, dus die hebben we ingesteld voor onze tests. De waarden zijn zeer acceptabel en als je echt een kleurenpurist bent, kun je nu ook in de software precies instellen hoeveel rood, groen en blauw je wil.

Hardware

De Galaxy S8 en S8+ vormen de eerste lichting telefoons die we in handen hebben met een system-on-a-chip, ofwel soc, die op een 10nm-procedé is gemaakt. In de Benelux draaien de toestellen namelijk op de Exynos 8895 van Samsung zelf. De Exynos 8890 die in de Galaxy S7-serie zat, was nog op 14nm gebakken. Als het goed is zijn de nieuwste chips weer een stukje zuiniger dan hun voorgangers. Volgens Samsung verbruikt de nieuwe 10nm-node maar liefst 40 procent minder energie en brengt de Exynos 8895 27 procent betere prestaties.

De S8-soc is een octacore-chip en heeft een big.Little-ontwerp met vier door Samsung ontworpen snelle Mongoose-cores van de tweede generatie die op 2,3GHz draaien en vier energiezuinigere ARM A53-cores met een maximale kloksnelheid van 1,7GHz.

Samsung gebruikt in de Exynos 8895 het nieuwste gpu-ontwerp van ARM, de Mali-G71, in een uitvoering met twintig cores. Ter vergelijking, Huawei gebruikt diezelfde gpu in zijn Kirin 960-soc, maar dan met acht cores. Volgens Samsung is de gpu-configuratie van de nieuwe soc meer dan 60 procent sneller dan die van zijn voorganger. In de Exynos 8890 gebruikte Samsung een Mali-T880 met twaalf cores.

De Exynos 8895 heeft een geïntegreerde modem die 4g-downloadsnelheden tot 1Gbit/s ondersteunt met behulp van carrier aggregation (5CA). Dat houdt in dat mobiele providers verschillende netwerkfrequenties kunnen combineren om zo hogere snelheden te halen. De modem ondersteunt een uploadsnelheid van maximaal 150Mbit/s. De soc kan overweg met de navigatiesystemen GPS, Glonass en BeiDou, maar ondersteuning voor het Europese Galileo ontbreekt verrassend genoeg. De Exynos 8895 beschikt over een losse security processing unit, die gebruikt wordt voor beveiligingsopties als de iris- en vingerafdrukherkenning.

Volgens Samsung heeft de soc een dubbele image signal processor, waarbij er een gebruikt wordt voor hoge kwaliteit en een andere is toegespitst op een laag verbruik. Er is ondersteuning voor codecs als h265, h264 en vp9. De soc kan beeldschermen aansturen met uhd-resoluties. Samsung noemt daarbij specifiek resoluties van 3840x2400 en 4096x2160 pixels. Dat betekent dat aansturing van 4k-beeldschermen mogelijk is met het accessoire DeX, waarmee je de S8 in essentie in een desktopcomputer verandert.

Dat is een interessante toevoeging aan de accessoires. Je sluit de telefoon aan op een monitor en als je een Galaxy S8 of S8+ in de DeX zet, verschijnt er een desktopomgeving op het scherm. Helaas konden we DeX nog niet testen, maar als het soepel werkt en Android-apps goed naar een desktopomgeving worden vertaald, kan dit zeker een meerwaarde geven aan de Galaxy S8-serie.

Bluetooth 5

De S8 en S8+ zijn de eerste telefoons die bluetooth 5 ondersteunen en dat is een behoorlijke stap vooruit in het protocol op het gebied van snelheid, bereik en audio ten opzichte van bluetooth 4.2. De overdrachtsnelheden van bluetooth 5 zijn twee keer zo hoog en het bereik is vier keer zo groot. In theorie kan het daardoor verbindingen in stand houden tot een afstand van zo'n 240 meter.

Bluetooth 5De bandbreedte van bluetooth 5 is er ook op vooruitgegaan, waardoor je twee apparaten tegelijk kunt aansturen. Zo kun je dus met twee paar draadloze hoofdtelefoons of twee speakers tegelijk naar audio uit de Galaxy S8 luisteren. Met de verhoogde snelheid en bandbreedte worden ook hogere bitrates mogelijk en daarmee hogere audiokwaliteit.

Connecties met iot-apparaten kunnen met bluetooth 5 bovendien over langere afstanden in stand worden gehouden. Dat kan met dit soort apparaten een groot voordeel zijn, aangezien je ze bijvoorbeeld ook vanuit de tuin nog kunt besturen. Ook is het met versie 5 mogelijk om meer informatie van bluetooth-apparaten in de buurt mee te sturen, zonder er daadwerkelijk mee te verbinden. Zo weet je dus beter wat voor apparaat het precies is.

Benchmarks en prestaties

Hoewel het niet altijd alles zegt over de dagelijkse ervaring met een smartphone, zijn benchmarks voor de goede verstaander een handige graadmeter. We hebben onze hele benchmarkselectie dan ook weer van stal gehaald. Hieronder vind je de resultaten en bevindingen.

 • Native
 • Java
 • Native singlecore
 • Java singlecore
AndEBench - native
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8+
32.953
Samsung Galaxy S8
32.923
Samsung Galaxy S7
30.042
Huawei Mate 9
29.458
Huawei P10 Plus
28.844
Samsung Galaxy Note 7
27.882
Samsung Galaxy S7 edge
27.782
Huawei P10
25.844
Samsung Galaxy A5 (2017)
23.069
Google Pixel XL
20.328
Google Pixel
19.993
LG G6
19.406
HTC U Ultra
17.404
OnePlus 3T
17.295
AndEBench - Java
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P10 Plus
3.842
Samsung Galaxy S8+
3.799
Samsung Galaxy S8
3.792
Huawei Mate 9
3.723
Huawei P10
3.544
Samsung Galaxy S7
2.855
Samsung Galaxy S7 edge
2.670
Samsung Galaxy Note 7
2.619
Samsung Galaxy A5 (2017)
2.019
LG G6
1.999
Google Pixel XL
1.967
Google Pixel
1.930
OnePlus 3T
1.780
HTC U Ultra
1.316
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S7
7.858
Samsung Galaxy S7 edge
7.857
OnePlus 3T
7.435
LG G6
7.386
Samsung Galaxy S8+
7.038
Samsung Galaxy S8
7.033
Samsung Galaxy Note 7
6.964
HTC U Ultra
6.817
Google Pixel
6.773
Google Pixel XL
6.770
Huawei Mate 9
5.992
Huawei P10 Plus
5.982
Huawei P10
5.974
Samsung Galaxy A5 (2017)
2.999
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
OnePlus 3T
1.273
LG G6
1.235
Samsung Galaxy S7
1.226
Google Pixel
1.226
Samsung Galaxy S7 edge
1.219
Samsung Galaxy S8+
1.216
Samsung Galaxy S8
1.210
Google Pixel XL
1.208
Huawei P10 Plus
1.192
Huawei Mate 9
1.189
Huawei P10
1.187
Samsung Galaxy Note 7
1.148
HTC U Ultra
842
Samsung Galaxy A5 (2017)
354

We beginnen met de cpu-benchmark AndEBench, die de ruwe processorkracht van een system-on-a-chip meet. De benchmark stuurt in de native-test code naar de processor in de taal die deze van zichzelf spreekt. In de Java-test wordt vanzelfsprekend Java-code aan de cpu gevoerd en dat zegt wat over de praktijk, omdat dit de taal is waarin Android-apps geschreven zijn. De grootste winst ten opzichte van de ruwe snelheid van de processor van de Galaxy S7 zie je als alle kernen aan het werk zijn. Als de benchmark een enkele snelle Mongoose 2-kern aan het werk zet, komen de S8 en S8+ wat prestaties betreft zelfs wat langzamer uit de bus dan de Galaxy S7. Dat hoeft echter weinig te zeggen over de snelheid in de praktijk, want het is simpelweg een kwestie van 'hoe hard 'ie kan'.

Beide clusters Mongoose-cores in de Exynos-socs van de S7 en S8 draaien op dezelfde kloksnelheid. De winst van de S8 in de multicore-tests zit hem dan ook niet in de maximale snelheid van de snelle kernen of het aantal cores. De Exynos 8890 van de Galaxy S7 was op dit gebied een grotere stap vooruit ten opzichte van de Galaxy S6 dan de Exynos 8895 in de Galaxy S8 ten opzichte van de S7.

 • Multicore
 • Singlecore
Geekbench 4.1 - Multi
Smartphone score in punten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8+
6.718
Huawei P10
6.425
Samsung Galaxy S8
6.332
Huawei P10 Plus
6.293
Huawei Mate 9
6.207
Apple iPhone 7
6.020
Apple iPhone 7 Plus
5.923
Samsung Galaxy S7
5.796
Google Pixel
4.386
LG G6
4.292
OnePlus 3T
4.247
Google Pixel XL
4.243
Geekbench 4.1 - Single
Smartphone score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 7
3.525
Apple iPhone 7 Plus
3.494
Samsung Galaxy S8+
1.996
Samsung Galaxy S8
1.982
OnePlus 3T
1.926
Samsung Galaxy S7
1.885
Huawei P10
1.871
LG G6
1.868
Huawei Mate 9
1.862
Huawei P10 Plus
1.857
Google Pixel
1.765
Google Pixel XL
1.615

Een enigszins vergelijkbaar beeld zien we als we de Geekbench 4.1-benchmark erbij halen, behalve dan dat de Galaxy S7 nu niet sneller is met één kern aan het werk. Hoe dan ook, ze zullen elkaar op dat gebied niet veel ontlopen. De processorbenchmark Geekbench draaien we echter vooral om Android-toestellen met iPhones te kunnen vergelijken. De Galaxy S8 en S8+ winnen het van bijna alle andere toestellen op multicore-gebied, maar halen het niet bij de prestaties van een enkele kern van de A10 uit de iPhone 7. De iPhones hebben dan ook een andere processorfilosofie, met de helft van het aantal kernen.

PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone score in punten (hoger is beter)
Huawei P10
6.322
Huawei P10 Plus
6.107
OnePlus 3T
5.822
HTC U Ultra
5.342
Samsung Galaxy S8
5.257
LG G6
5.234
Huawei Mate 9
5.197
Samsung Galaxy S8+
5.177
Google Pixel
4.720
Samsung Galaxy S7 edge
4.594
Google Pixel XL
4.482
Samsung Galaxy S7
4.461
Samsung Galaxy A5 (2017)
3.972

Een veel meer praktijkgerichte benchmark is de PCMark 2.0-test. Daarbij worden diverse bewerkingen uitgevoerd op video's, foto's en tekst, en dingen die veel gebruikers dagelijks veel doen, zoals webbrowsen. Opvallend is dat met name de Huawei P10 en OnePlus 3T hier beter uit de bus komen.

Prestaties in de praktijk

Dat brengt ons tot de prestaties in de praktijk. Hoewel ook de PCMark 2.0-benchmark niet alles zegt over de dagelijkse praktijk, komt het wel grotendeels overeen met onze ervaring. De Galaxy S8 en S8+ zijn net als bijna alle toestellen in deze rij zonder meer bijzonder snel in het dagelijks gebruik, of het nu gaat om apps starten, switchen tussen apps of andere dingen. Toch voelen de OnePlus 3T en P10 (Plus) van Huawei voor ons gevoel iets sneller aan. Gevoelsmatig zouden we ook de Pixel-telefoons net boven de S8 plaatsen, dus hou je niet te veel vast aan het bovenstaande rijtje.

Hoewel we over de snelheid van de Galaxy S8 en S8+ over het algemeen niets te klagen hebben, zien we meer framedrops dan we zouden willen bij een absolute high-end telefoon. Als je vanuit het thuisscherm naar de Hello Bixby-feed gaat, voelt dat niet vloeiend aan en in diverse andere schermen, waaronder Hello Bixby zelf, laten de telefoons wat haperingen zien. We hebben dat vaker gezien bij de software van Samsung en hoewel het de vlotte werking van de toestellen niet in de weg zit, is het toch jammer dat dit nog niet aangepakt en opgelost is.

Grafische benchmarks

 • Car Chase onscreen
 • Car Chase offscreen
 • Sling Shot Unlimited
GFXBench Car Chase - onscreen
Smartphone Resolutie Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
OnePlus 3T 1920x1080 Snapdragon 821
20,0
Google Pixel 1920x1080 Snapdragon 821
20,0
Huawei P10 1920x1080 Kirin 960
17,0
Huawei Mate 9 1920x1080 Kirin 960
14,0
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
13,0
Samsung Galaxy S8 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
13,0
Google Pixel XL 2560x1440 Snapdragon 821
11,0
LG G6 2880x1440 Snapdragon 821
10,0
Huawei P10 Plus 2560x1440 Kirin 960
10,0
HTC U Ultra 2560x1440 Snapdragon 821
9,3
Samsung Galaxy Note 7 2560x1440 Exynos 8 Octa (8890)
8,0
Samsung Galaxy S7 2560x1440 Exynos 8 Octa (8890)
7,9
Samsung Galaxy S7 edge 2560x1440 Exynos 8 Octa (8890)
7,9
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 Exynos 7 Octa (7880)
5,2
GFXBench Car Chase - offscreen
Smartphone Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
25,0
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
25,0
LG G6 Snapdragon 821
20,0
OnePlus 3T Snapdragon 821
20,0
Google Pixel Snapdragon 821
20,0
Google Pixel XL Snapdragon 821
19,0
HTC U Ultra Snapdragon 821
16,0
Samsung Galaxy S7 Exynos 8 Octa (8890)
15,0
Samsung Galaxy Note 7 Exynos 8 Octa (8890)
15,0
Samsung Galaxy S7 edge Exynos 8 Octa (8890)
15,0
Huawei P10 Kirin 960
14,0
Huawei Mate 9 Kirin 960
13,0
Huawei P10 Plus Kirin 960
12,0
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
5,2
3DMark - Sling Shot Unlimited
Smartphone Cpu/soc 3DMarks in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 7 Apple A10
4.022
Apple iPhone 7 Plus Apple A10
4.017
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
3.919
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
3.916
Google Pixel XL Snapdragon 821
3.737
LG G6 Snapdragon 821
2.968
Huawei P10 Kirin 960
2.512
Huawei Mate 9 Kirin 960
2.400
Huawei P10 Plus Kirin 960
2.256

Met de Mali G71 met twintig cores mag je wat verwachten van de Galaxy S8 en S8+, en dat maakt het toestel waar. Vanwege de door ons ingestelde resolutie van 2960x1440 pixels scoort de S8 bij de Car Chase-test niet hoger dan de Pixel, OnePlus 3T en Huawei P10, die op slechts 1920x1080 pixels opereren. Bij de offscreen-test van Car Chase zie je echter de werkelijke krachtverschillen tussen de gpu's, omdat de schermresolutie daarbij niet van belang is, waardoor je de rauwe kracht van de Exynos 8895-gpu ziet. Bij de Sling Shot Unlimited-test helpt de hogere resolutie van de S8-toestellen ook niet mee en hier zie je dat ze het afleggen tegen de grafische kracht van de iPhone 7-serie.

Snelheid opslaggeheugen

Snel opslaggeheugen is wellicht belangrijker voor de snelheidservaring van een telefoon dan je zou verwachten. Denk alleen al aan het starten van apps, die uit het geheugen geladen moeten worden. De Galaxy S8 en S8+ hebben het snelle ufs 2.1-opslaggeheugen, waarbij een aantal beveiligings- en prestatieverbeteringen is doorgevoerd ten opzichte van ufs 2.0.

 • Random read
 • Random write
 • Seq. read
 • Seq. write
Androbench - random read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P10 Plus
168,73
Huawei P10
165,00
Samsung Galaxy S8+
130,70
Samsung Galaxy S8
124,00
OnePlus 3T
123,80
LG G6
96,33
Huawei Mate 9
95,45
HTC U Ultra
90,12
Samsung Galaxy Note 7
84,26
Samsung Galaxy S7 edge
83,99
Samsung Galaxy S7
82,00
Samsung Galaxy A5 (2017)
21,18
Androbench - random write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Huawei P10
150,00
Huawei P10 Plus
148,73
OnePlus 3T
73,40
HTC U Ultra
57,34
LG G6
17,22
Samsung Galaxy S7
16,00
Samsung Galaxy S8
15,36
Samsung Galaxy S8+
15,23
Samsung Galaxy Note 7
15,22
Google Pixel XL
14,88
Samsung Galaxy S7 edge
14,69
Google Pixel
14,42
Samsung Galaxy A5 (2017)
11,96
Huawei Mate 9
11,07
Androbench - sequential read
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8
786,00
Samsung Galaxy S8+
782,50
Huawei P10 Plus
620,33
Huawei P10
613,00
Huawei Mate 9
591,47
Samsung Galaxy S7 edge
487,01
Samsung Galaxy Note 7
483,99
Samsung Galaxy S7
482,00
LG G6
467,48
OnePlus 3T
424,70
HTC U Ultra
407,38
Samsung Galaxy A5 (2017)
184,83
Androbench - sequential write
Smartphone Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8
196,00
Samsung Galaxy S8+
192,10
Huawei P10 Plus
184,68
Huawei P10
182,00
HTC U Ultra
166,82
OnePlus 3T
166,30
Samsung Galaxy S7 edge
141,68
Samsung Galaxy S7
140,00
Huawei Mate 9
138,65
Samsung Galaxy Note 7
137,42
LG G6
130,84
Google Pixel
82,47
Google Pixel XL
81,33
Samsung Galaxy A5 (2017)
78,30

Het ufs 2.1-geheugen is zonder meer snel. In de sequentiële tests is dit het snelste, wat belangrijk is voor het lezen en schrijven van grote bestanden. De random-tests zeggen iets meer over de dagelijkse gebruikservaring en ook daarin doen de toestellen het prima, hoewel de Huawei P10-toestellen de ranglijst met afstand aanvoeren.

RL Benchmark
Smartphone tijd in seconden (lager is beter)
Huawei P10 Plus
2,30
Huawei P10
2,94
Huawei Mate 9
3,28
HTC U Ultra
5,92
Samsung Galaxy S8
6,70
Samsung Galaxy S8+
6,72
Samsung Galaxy S7
7,13
Samsung Galaxy S7 edge
7,28
LG G6
7,35
Samsung Galaxy Note 7
7,37
Samsung Galaxy A5 (2017)
9,93
OnePlus 3T
11,20
Google Pixel
13,79
Google Pixel XL
14,14

Android-apps gebruiken vaak SQLite-databases, waardoor de RL Benchmark in zekere zin nog meer over de praktijk zegt dan voorgaande synthetische benchmarks. De test meet de snelheid waarmee diverse lees- en schrijfopdrachten worden uitgevoerd op een dergelijke database. Zoals je ziet behoren de Galaxy S8 en S8+ tot de snelste toestellen, al moeten ze de high-end HTC U Ultra en P10-serie voor laten gaan.

Accuduur

Samsung heeft wat goed te maken op accugebied. Niet wat accuduur betreft, maar na het terugtrekken van de Note 7-toestellen wel op het gebied van veiligheid. We kunnen natuurlijk niet testen of geen van de accu's in de Galaxy S8-toestellen spontaan zal ontbranden, maar we geloven wel dat Samsung een les heeft getrokken uit het gebeuren en zullen de S8-serie niet om die reden laten liggen. We denken eigenlijk zelfs dat de capaciteit van de accu's van de S8 en S8+ voor de zekerheid wat kleiner gehouden is. Dat kan natuurlijk gevolgen hebben voor de accuduur van de toestellen en gezien het grotere quad-hd-scherm van de S8-smartphones lijken 3.000 en 3.500mAh aan de krappe kant.

Toch gaat het er uiteindelijk simpelweg om hoe lang een smartphone het echt uithoudt en dat hebben we natuurlijk uitgebreid getest.

 • Browsetest wifi
 • Browsetest 4G
 • Videotest
 • PCMark 2.0
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Resolutie Accucapaciteit (mAh) Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei Mate 9 1920x1080 4.000mAh
11u58m
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 3.000mAh
11u40m
Samsung Galaxy S8+ - full hd-resolutie 2960x1440 3.500mAh
10u22m
Samsung Galaxy S7 edge 2560x1440 3.600mAh
9u52m
Apple iPhone 7 Plus 1920x1080 2.910mAh
9u45m
Samsung Galaxy Note 7 2560x1440 3.500mAh
9u44m
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 3.500mAh
9u22m
Apple iPhone 7 1334x750 1.960mAh
9u12m
Samsung Galaxy S7 2560x1440 3.000mAh
9u11m
Samsung Galaxy S8 - full hd-resolutie 2960x1440 3.000mAh
9u8m
Google Pixel 1920x1080 2.770mAh
8u13m
Samsung Galaxy S8 2960x1440 3.000mAh
7u59m
LG G6 2880x1440 3.300mAh
7u49m
OnePlus 3T 1920x1080 3.400mAh
7u15m
HTC U Ultra 2560x1440 3.000mAh
7u1m
Google Pixel XL 2560x1440 3.450mAh
6u52m
Accuduur bij webbrowsen 4G (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Resolutie Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 7 Plus 1920x1080 2.910mAh Apple A10
9u6m
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 3.500mAh Exynos 8 Octa (8895)
8u25m
Apple iPhone 7 1334x750 1.960mAh Apple A10
8u22m
Samsung Galaxy S8 2960x1440 3.000mAh Exynos 8 Octa (8895)
7u27m
OnePlus 3T 1920x1080 3.400mAh Snapdragon 821
7u15m
LG G6 2880x1440 3.300mAh Snapdragon 821
7u14m
Google Pixel XL 2560x1440 3.450mAh Snapdragon 821
6u42m
Google Pixel 1920x1080 2.770mAh Snapdragon 821
6u39m
Samsung Galaxy S7 2560x1440 3.000mAh Exynos 8 Octa (8890)
6u38m
HTC 10 2560x1440 3.000mAh Snapdragon 820
6u36m
HTC U Ultra 2560x1440 3.000mAh Snapdragon 821
6u29m
Huawei Nexus 6P 2560x1440 3.450mAh Snapdragon 810
5u47m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Resolutie Accucapaciteit (mAh) Schermtype Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 3.500mAh OLED
20u39m
Samsung Galaxy Note 7 2560x1440 3.500mAh OLED
18u55m
Samsung Galaxy S7 edge 2560x1440 3.600mAh OLED
18u26m
OnePlus 3T 1920x1080 3.400mAh OLED
18u18m
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 3.000mAh OLED
18u5m
Samsung Galaxy S8 2960x1440 3.000mAh OLED
18u
Samsung Galaxy S7 2560x1440 3.000mAh OLED
15u28m
Huawei Mate 9 1920x1080 4.000mAh LCD
14u3m
Huawei P10 1920x1080 3.200mAh LCD
13u31m
Apple iPhone 7 1334x750 1.960mAh LCD
9u50m
Apple iPhone 7 Plus 1920x1080 2.910mAh LCD
9u48m
HTC U Ultra 2560x1440 3.000mAh LCD
7u54m
PCMark Android - Work 2.0 (accu)
Smartphone Resolutie Accucapaciteit (mAh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 3.500mAh
11u29m
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 3.000mAh
9u17m
Huawei Mate 9 1920x1080 4.000mAh
8u28m
Samsung Galaxy S8 2960x1440 3.000mAh
7u40m
Google Pixel XL 2560x1440 3.450mAh
6u56m
Samsung Galaxy S7 edge 2560x1440 3.600mAh
6u48m
OnePlus 3T 1920x1080 3.400mAh
6u29m
Huawei P10 1920x1080 3.200mAh
6u16m
Google Pixel 1920x1080 2.770mAh
6u10m
LG G6 2880x1440 3.300mAh
6u4m
Samsung Galaxy S7 2560x1440 3.000mAh
5u54m
HTC U Ultra 2560x1440 3.000mAh
5u37m

De resultaten zijn ons gelukkig meegevallen en een mogelijke verklaring is dat de Exynos 8895-soc een stuk zuiniger is, doordat hij op 10nm gemaakt is. Wellicht houdt dat het grotere scherm in evenwicht of is het scherm zelf energiezuiniger dan dat van de Galaxy S7. Hoewel de Galaxy S8 in de browsetest niet al te hoog scoort en zijn meerdere moet erkennen in bijvoorbeeld de Galaxy S7, die dezelfde accucapaciteit en resolutie heeft, scoort hij in de cpu-intensieve PCMark 2.0-accutest in verhouding een stuk beter.

Bij het browsen op 4g in plaats van wifi zagen we eerder bij de Galaxy S7 dat dit een stuk energie-intensiever is dan bij andere telefoons, vermoedelijk doordat de ingebouwde modem van de Exynos 8890-soc meer energie slurpt. Je ziet dat de Galaxy S8 het echter niet veel korter volhoudt op 4g dan op wifi, dus dat is goed nieuws. In de videotest zijn oledschermen in het voordeel, waardoor de Galaxy S8-toestellen het beide lang volhouden ten opzichte van de smartphones met lcd's.

De S8+ doet het over de hele linie een stuk beter dan de S8, dus als je accuduur belangrijk vindt, is deze grotere variant aan te raden. In de praktijk kwamen we met de S8+ makkelijk de dag door en met de Galaxy S8 over het algemeen ook, behalve als we echt veel van het toestel vroegen.

Omdat je de resolutie van de S8-toestellen kunt wijzigen, leek het ons logisch om de browsetest ook op een full-hd- in plaats van quad-hd-resolutie te draaien. Mocht dat veel schelen, dan kun je natuurlijk alsnog de Galaxy S8 overwegen als je een accuverslinder bent. Het blijkt enigszins tegen te vallen hoeveel winst je haalt met de lagere schermresolutie. De toestellen houden het een uur langer vol in de browsetest. Toch kan dit het verschil betekenen tussen al of niet het einde van de dag halen als de accu na een paar jaar bijvoorbeeld achteruitgaat.

Als je in de knoop komt met de accuduur, kun je energie besparen door de S8-smartphones in elk geval niet op de stand Hoge Prestaties te zetten en daarnaast is er een spaarstand, waarbij cpu-snelheid, netwerkgebruik en schermresolutie bijvoorbeeld automatisch worden aangepast. Het is daarbij fijn dat Samsung overzichtelijk laat zien wat er precies aangepast wordt in die stand.

Laden

Zoals het high-end toestellen anno 2017 betaamt, zit er een snellader bij de Galaxy S8 en S8+, en voor beide toestellen is die hetzelfde. Toch zijn de resultaten van onze laadtests wat verrassend.

 • Laadtest 100% vol
 • Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Tijd in uren en minuten (lager is beter)
Samsung Galaxy S7 3.000mAh
1u34m
OnePlus 3T 3.400mAh
1u42m
Samsung Galaxy S8+ 3.500mAh
1u43m
Samsung Galaxy A5 (2017) 3.000mAh
1u47m
Samsung Galaxy Note 7 3.500mAh
1u50m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh
1u54m
Huawei P10 3.200mAh
2u5m
Google Pixel 2.770mAh
2u11m
Huawei Mate 9 4.000mAh
2u12m
Apple iPhone 7 1.960mAh
2u16m
Google Pixel XL 3.450mAh
2u27m
HTC U Ultra 3.000mAh
2u32m
LG G6 3.300mAh
2u45m
Apple iPhone 7 Plus 2.910mAh
3u13m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Toename acculading in % (hoger is beter)
Huawei Mate 9 4.000mAh
55
OnePlus 3T 3.400mAh
53
Huawei P10 3.200mAh
48
HTC U Ultra 3.000mAh
47
Google Pixel 2.770mAh
47
Google Pixel XL 3.450mAh
44
Samsung Galaxy S8+ 3.500mAh
42
Samsung Galaxy A5 (2017) 3.000mAh
41
Samsung Galaxy S7 edge 3.600mAh
40
Samsung Galaxy S8 3.000mAh
35
LG G6 3.300mAh
35
Apple iPhone 7 1.960mAh
27
Apple iPhone 7 Plus 2.910mAh
18

De Galaxy S8+ met zijn grotere accucapaciteit doet er namelijk korter over om geheel op te laden en is ook voller na dertig minuten. We zagen bij de Galaxy S8 dan ook duidelijk dat de maximale capaciteit van de lader niet benut wordt. De S8 laadt eerst heel kort met ongeveer vijftien watt op, waarna hij terugschakelt naar twaalf watt. De S8+ blijft gewoon op zo'n vijftien watt laden. Dat verklaart waarom de Galaxy S8 met zijn kleinere accu toch langer aan de lader ligt. Het zou ons niet verbazen als Samsung dit uit veiligheidsoverwegingen heeft gedaan.

Het laden van de Galaxy S8 en S8+ hoeft niet met een snoer. Je kunt de toestellen ook draadloos laden, zowel met Qi- als PMA-laders. Samsung zelf verkoopt ook laders en die werken met Samsungs eigen Fast Wireless Charging. Daarmee zouden de S8 en S8+ met een output van 15 watt in anderhalf tot twee uur vol moeten zijn, volgens Samsung zelf.

Software

Zei iemand TouchWiz? Die naam is verleden tijd. Samsungs software op de S8-telefoons heet Samsung Experience en de huidige versie is 8.1, met daaronder Android 7.0, wat overigens niet de allernieuwste versie is. De software ziet er behoorlijk anders uit en verschilt ook in het gebruik van TouchWiz op de Galaxy S7-serie. Hoewel je het kunt instellen, worden apps standaard in een hokje met afgeronde zijkanten en hoeken weergegeven, het meldingenscherm met de quick-toggles ziet er behoorlijk anders, fris en overzichtelijk uit en de instellingen zijn volledig op de schop gegaan, met een nieuwe indeling en een nieuw uiterlijk. De visuele stijl van de iconen en andere elementen van de skin zijn volledig vernieuwd, op een manier die rijmt met de vormen van het toestel: rond en elegant. De restyling is wat ons betreft geslaagd en draagt bij tot het gevoel dat de S8 en S8+ allesbehalve simpele opvolgers van de S7-serie zijn.

Het mooie van de software van Samsung is dat er enorm veel in te stellen is. Hoewel de smartphones van het merk voor de massa zijn gemaakt, gezien de verkoopaantallen, geeft Samsung de gebruiker keuze en dat kunnen we waarderen. Toch gaat het logischerwijs soms ten koste van het overzicht, want in het begin kan zelfs de meest ervaren gebruiker een beetje verdwalen in de vele mogelijkheden. Als je echter eenmaal weet welke instellingen er zijn, kun je ze via de nieuwe indeling vrij eenvoudig vinden.

In tegenstelling tot de veelheid aan categorieën van voorheen, zijn de categorieën nu wat veelomvattender. Er zijn geen losse wifi, bluetooth en vliegtuigstandoptie meer, maar één verzameling genaamd 'verbindingen', om maar iets te noemen. Door de steeds toenemende functionaliteit van smartphones door de jaren heen en de steeds grotere instelbaarheid die daarmee gepaard gaat, is een nieuwe indeling af en toe noodzakelijk en Samsung heeft dat wat ons betreft handig aangepakt bij de nieuwe skinversie.

Aangezien de S8 en S8+ beide een 'edge'-scherm hebben, is er ook edge-software op beide toestellen aanwezig. Dat houdt in dat je iets boven het midden, vanaf de rechterkant van het scherm naar binnen kunt vegen om bijvoorbeeld je favoriete contacten, apps, taken, weerinformatie en nog veel meer edge-vensters weer te geven. In de praktijk is dat wat ons betreft alleen handig als je een of twee vensters gebruikt, zoals contacten en veelgebruikte apps. Het aantal swipes blijft dan beperkt en het kan, als je in een app zit, sneller zijn om het edge-venster te gebruiken dan naar een ander scherm te gaan en dit te doen. We zijn met name het People-edge-venster gaan gebruiken in de auto, om zonder veel toetsaanslagen iemand te kunnen bellen.

De knop om de app drawer tevoorschijn te toveren is verdwenen. In plaats daarvan swipe je simpelweg ergens op het thuisscherm naar boven of beneden om al je apps te zien. Dat werkt in de praktijk lekker en zelfs fijner dan bij de Google Pixel, waarbij je op een kleiner deel van het scherm omhoog moet swipen.

Multi Window Galaxy S8Aangezien het langwerpige scherm van de Galaxy S8 en S8+ zich beter leent voor Multi Window-functionaliteit dan de schermen van voorgaande Galaxy S-modellen, heeft Samsung een optie toegevoegd om een specifiek deel van een scherm in een app te knippen en aan de bovenkant weer te geven. Aangezien veel mensen vaak een chat-app als een van de apps zullen gebruiken in deze modus en het toetsenbord daarbij een redelijk groot deel van het scherm inneemt, is het langwerpige scherm van de S8 en S8+ handig. Zoals je hiernaast ziet, is het net mogelijk om bijvoorbeeld een afspraak te plannen in een chat-app, terwijl je je agenda erboven in hetzelfde scherm ziet.

Handige nieuwe functies

De Samsung Galaxy S8 en S8+ hebben vanuit de doos een Night Mode. Die misten we nog bij Galaxy-smartphones, terwijl het toch een erg praktische functie is. Uit onderzoek is gebleken dat je van blauw licht actief wordt en dat is als je laat op de avond je smartphone gebruikt, vaak niet wenselijk. Samsung heeft de functie direct goed aangepakt, want je kunt de modus zich ook automatisch laten in- en uitschakelen op bepaalde tijden of als de zon ondergaat.

Een veelgehoorde irritatie van gebruikers die andere Android-toestellen gewend zijn, is dat de navigatieknoppen van Samsung verkeerd om zitten. De terugknop zit namelijk rechts, terwijl de multitaskknop links zit, wat bij Android standaard andersom is. Samsung heeft de gebeden verhoord en heeft nu een optie ingebouwd waarmee je dat kunt wijzigen. Simpel, maar fijn.

Bixby

Bixby is de persoonlijke assistent van Samsung. De beslissing van Samsung om voor een eigen persoonlijke assistent te kiezen om zich te onderscheiden, is een beetje apart. Google Now heeft de transitie naar Google Assistant gemaakt en is inmiddels ook op de Galaxy S8 en 8+ beschikbaar. Het heeft grotendeels dezelfde functionaliteit en werkt vrij goed. Het Hello Bixby-scherm toont net als Google Now kaarten met je dagplanning, geselecteerd nieuws, je fotogalerij, YouTube-suggesties, frequente contacten, aanstaande herinneringen, recente e-mails en het huidige weer. Na een tijdje rondgelopen te hebben met Hello Bixby in plaats van de Google Now-kaarten, prefereren we nog steeds de wat schonere interface en betere schattingen van Google.

Tot zover de Google Now-functionaliteit, maar Bixby is natuurlijk vooral ook een virtuele assistent en afgaand op wat we hebben gezien, is hij nog niet bepaald volmaakt en op het niveau van Google Assistant. De medewerkers van Samsung kregen bijvoorbeeld ondanks ingestudeerde zinnen niet altijd de gewenste resultaten van Bixby Voice. Tijdens onze reviewperiode konden we helaas niet zelf aan de slag met de stembediening van Bixby, omdat de servers nog niet online stonden en al had het gewerkt, Bixby Voice is er nog niet in het Nederlands.

Google Voice heeft de genoemde functionaliteit ook, maar heeft geen Bixby Vision. Met een knop in de camera-app zet je dit aan, waarna Bixby het beeld analyseert en objecten probeert te herkennen. Vervolgens kan Bixby Vision vergelijkbare beelden tonen, informatie weergeven over een wijn, qr-codes scannen, shoppingresultaten weergeven, tekst herkennen en plaatsen identificeren. De resultaten zijn echter net als bij de Voice-functie nog erg beperkt. Als dit goed werkt, is het best een interessante functie, maar op dit moment is het nog een beetje hit or miss, waarbij je op een gegeven moment de moeite niet meer doet om iets te scannen.

De Bixby-reminder-functie is best handig, al hebben we dit ook wel vaker gezien. Je kunt herinneringen instellen voor wanneer je op een locatie aankomt, zoals je werk of thuis, en je ziet waar je gebleven bent met lezen als je een webpagina wegklikt en later terugkomt.

De meeste onderdelen van Bixby moeten nog even rijpen en voor nu hechten we dan ook niet veel waarde aan de assistent, maar als Bixby snel en veel leert, zijn we benieuwd wat hij over een tijdje kan. De potentie om handig te zijn heeft een virtuele assistent namelijk absoluut, maar dan moet hij je wel vaak genoeg snappen.

Camera

Hoewel Samsung dit jaar relatief weinig nadruk legt op de camera en ons vertelde dat het vooral het beste van de S7 heeft gepakt, op een vernieuwing die Multi Frame heet na, blijkt de gebruikte camerasensor wel degelijk een andere dan in de S7. De IMX260 van Sony heeft in elk geval in onze reviewexemplaren plaatsgemaakt voor de S5K2L2 van Samsung zelf. Er zijn overigens berichten dat buitenlandse media Galaxy S8- en S8+-telefoons in handen hebben met een andere sensor, namelijk de IMX333 van Sony. Wat functies betreft zijn de sensoren gelijk, maar of ze in de praktijk verschillen, kunnen we niet zeggen. Wel verwachten we wat verschil te zien tussen de foto's die uit de S7-serie komen en de foto's die de S8-telefoons maken.

Samsung Galax7 S8 screenshots - CamerasensorToch heeft deze camerasensor globaal dezelfde specificaties als de IMX260-camerasensor van de Galaxy S7-serie. Hij heeft 12,2 megapixels en is 1/2,55 inch groot, waarmee de pixels uitkomen op een grootte van 1,4μm. Zoals we vorig jaar zagen, is dat voldoende basis voor een zeer goede camera, ook voor slechte lichtomstandigheden. Uiteraard vind je onder aan deze pagina een uitgebreide vergelijking met foto's van de Galaxy S7 en S8.

Eerst is het tijd om te vertellen wat de camera kan. Hij neemt 4k-video op met maximaal 30 frames per seconde, wat niet exceptioneel is. 60 frames per seconde haalt de camera alleen op de 1080p-resolutie en in de slowmotionmodus kan hij alleen op de 720p-resolutie 240 beelden per seconde aan. Ter vergelijking: de iPhone 6s kon al 240 beelden per seconde met 1080p-resolutie schieten en de Xperia XZs en XZ Premium kunnen slow motion opnemen met maar liefst 960 beelden per seconde op een resolutie van 720p.

Wat verder opvalt, is dat Samsung nog steeds een 4:3-sensor gebruikt in de S8. Niet dat het ongewoon of ouderwets is, want de meeste smartphones hebben een 4:3-sensor, maar misschien is het tijd voor een 16:9-sensor, aangezien het beeld van de S8 en S8+ langwerpiger is dan dat van hun voorgangers. Natuurlijk kun je in de 16:9-modus fotograferen, maar dan crop je de foto simpelweg. Een 4:3-foto ziet er toch wat smal uit op het S8-scherm, met daarnaast natuurlijk enorme zwartruimtes.

Scherpere selfies

De camera die op het eerste gezicht meer verbeterd is, is de frontcamera van de Galaxy S8 en S8+. Deze heeft een achtmegapixelsensor, waar de S7-serie een vijfmegapixelsensor had. Hij heeft net als de S7 een behoorlijk wijde lensopening van f/1,7, waarmee hij veel licht kan opvangen. De sensor is 1/3,6 inch groot, met een bijbehorende pixelgrootte van 1,22μm. De grootste vooruitgang zit hem echter in de toevoeging van autofocus. Vermoedelijk mede daardoor kun je de telefoon sneller ontgrendelen met gezichtsherkenning dan wanneer dat niet het geval zou zijn. Ook resulteert het over het algemeen in scherpere selfies.

Bovendien zit er een Brede Selfie-modus in de camera-app, waarmee je door de telefoon te bewegen een breedbeeldselfie kunt maken. Dat werkt beter dan we van tevoren verwacht hadden en vrij intuïtief, omdat de app aangeeft waar je de S8 heen moet kantelen om de brede selfie te laten slagen. We hebben geen naden kunnen ontdekken in de foto's.

Dual Pixel-focus

De S5K2L2-sensor in de Galaxy S8 en S8+ heeft net als de Galaxy S7-camera Dual Pixel-fasedetectie-autofocus, waarmee hij snel kan focussen. De meeste andere toestellen focussen met nog geen één procent van het totale aantal pixels, waar Dual Pixel-technologie dat doet met alle pixels. Elke pixel heeft dus een dubbelfunctie; hij vangt het licht om het beeld te creëren, maar ook om scherp te stellen. Door deze technologie moet de camera veel sneller scherp kunnen stellen. In donkere omstandigheden moet je dat het meest merken. Dat komt doordat er dan simpelweg minder informatie beschikbaar is, waardoor alle extra informatie die vergaard wordt door de dubbelrol van elke pixel, leidt tot een snellere calculatie van het deel van het beeld waarop scherpgesteld moet worden.

In de praktijk gaat het nog steeds weleens mis met focussen bij erg slechte lichtomstandigheden, maar over het algemeen werkt de Dual Pixel-technologie goed, zoals we bij de Galaxy S7-serie al constateerden.

Camera-app

De camera-app heeft ook een aantal wijzigingen ondergaan. Zo kun je nu ergens op het scherm naar boven of beneden vegen om te schakelen tussen de camera voor- en achterop. Verder kun je nu naar links vegen voor filters en in- en uitzoomen met de sluiterknop. Nieuw zijn de beautymodus, waarin je de huidskleur kunt wijzigen en bij het gebruik van de frontcamera onder meer de grootte van je ogen en vorm van je gezicht.

Galaxy S8 maskersHilarisch zijn de maskers die je in de camera-app kunt selecteren. Deze werken samen met de genoemde vervormingsmogelijkheden, waarbij je ogen bijvoorbeeld bizar groot worden. Als je met je ogen knippert of je mond opendoet, reageert de sticker daarop. Zo knabbel je opeens aan een wortel als je het konijnenmasker opzet en je mond opendoet. Toch is de kans groot dat je snel uitgekeken bent op de maskers, die we natuurlijk al kennen van apps als Snapchat.

Zoals we gewend zijn van de Galaxy S-serie is de camera-app snel en is er geen merkbare sluitervertraging. Je kunt de camera-app overigens nog steeds snel starten door twee keer op de powerknop te drukken, bij gebrek aan een fysieke thuisknop. Verder zit de handige vormcorrectie nog steeds in de app, waardoor lensvervorming aan de zijkanten van het beeld wordt gecorrigeerd en kun je nog steeds afdrukken via spraakopdrachten. Al met al is het een vrij complete camera-app, waarvan de opties niet ten koste gaan van het overzicht.

Fotosamples

We zijn natuurlijk weer uitgebreid op pad gegaan met de Galaxy S8. We hebben veel vergelijkingsfoto's genomen met de Galaxy S7, maar daarnaast ook een serie met de nieuwe LG G6 en de iPhone 7 erbij. Laten we beginnen met de eerstgenoemde vergelijking.

Hierbij valt op dat de Galaxy S8 hier en daar een lagere isowaarde selecteert, waardoor er minder ruis op de foto's te zien is. Hij durft dan ook een langere sluitertijd te kiezen, waardoor dat mogelijk is. We vermoeden dat dit komt door de nieuwe Multi Frame-techniek van Samsung. De gebruiker merkt er niets van, maar in lastige situaties maakt de S8 snel achter elkaar drie foto's met diverse instellingen en kiest daarbij de beste. Het gevolg is dat als er beweging te zien is, de S8 voor de foto kiest met een wat kortere sluitertijd. Als er bijvoorbeeld geen beweging is, kan hij de foto kiezen die een langere sluitertijd heeft en een lagere isowaarde, met minder ruis en een goede belichting als gevolg.

Wat ons ook opviel is dat de camera standaard foto's met een kleinere scherptediepte lijkt te produceren dan de S7. Dat kun je zien aan de foto met de pijpjes en die met de kameel. Dat heeft tot gevolg dat het oog wat meer getrokken wordt naar het deel dat scherp is. Verder is er weinig verschil tussen de camera van de S7 en die van de S8, en is hij nog steeds erg goed, ook bij weinig licht.

Vlnr: Galaxy S8, Galaxy S7, LG G6, Apple iPhone 7

Als we de andere toestellen erbij pakken, zie je dat de Galaxy S7 en S8 er nog steeds goed vanaf komen. De LG G6 zit de telefoons echter op de hielen. Toch heeft deze smartphone een iets kleinere sensor en grijpt hij daardoor vaak naar wat hogere isowaarden, met meer ruis als gevolg. Bij slechte lichtomstandigheden hebben de Galaxy S7 en S8 op dat gebied nog steeds de beste camera. Toch hebben ook die toestellen de focus niet altijd goed. Zo zie je bij de foto van de rode draak dat de S7 niet goed heeft scherpgesteld. In een eerdere serie hadden we datzelfde probleem bij de S8 eveneens en bij de LG G6 hebben we het ook gezien. De verschillen tussen het LG-toestel en de Samsung-toestellen zijn niet groot. De iPhone doet het een stukje minder dan de andere toestellen. De foto's zijn minder contrastrijk, wat je goed ziet bij de foto's van de haven. Verder hebben ze door een andere schatting van de witbalans ook een wat gele gloed als je ze vergelijkt met de andere foto's.

De frontcamera doet het goed met de nieuwe autofocusfunctie. Bij slecht licht is hij wel wat minder betrouwbaar dan de camera achterop, maar over het algemeen focust de camera goed bij selfies en dat maakt ze zoals gezegd een stuk scherper dan bij de S7. Zoals je ziet bij de zonnebrilselfie, lukt het de camera prima om het gezicht goed belicht in beeld te krijgen. Bij de andere selfie, waar ondergetekende zoals je ziet tegen een felle zon in moest kijken, is de focus goed en de achtergrond een beetje vaag, zoals het hoort. Om dat effect te versterken kun je met de camera voor en achter ook de Selectieve Focus aanzetten, om de achtergrond nog onscherper te maken. Dit bokeh-effect kan mooi zijn, maar werkt zeker niet vlekkeloos op de S8, waarschijnlijk bij gebrek aan stereovisie door het gemis van een dubbele camera.

In de bovenstaande fotogalerij staan nog meer foto's die met de Galaxy S8 gemaakt zijn. We hebben weer veel shots bij moeilijke lichtomstandigheden gemaakt, omdat we weten dat het bij genoeg licht meestal wel goed gaat. Daarbij is het handig om te weten dat de laatste foto in het rijtje met de maximale digitale zoom is gemaakt, waarbij het resultaat alleszins meevalt, onder andere dankzij de goede optische beeldstabilisatie.

Videovergelijking

We hebben de Galaxy S8, S7, LG G6 en iPhone 7 op een frame gezet om te kijken hoe de videokwaliteit onderling verschilt.

In de bovenstaande video valt op dat de Galaxy S8 net iets beter lijkt te stabiliseren dan de Galaxy S7. De iPhone 7 komt ook goed uit de verf, waar de G6 wat minder goed presteert. De witbalans van de S8 komt goed overeen met de realiteit, waar met name de G6 er soms naast zit. Bovendien verliest de G6 een aantal keer de focus en duurt het even voordat hij zich herpakt. De rest van de toestellen heeft daar geen last van. Al met al zijn de videomogelijkheden wat matig, maar de videoresultaten goed.

Fotogalerij en specificaties

Smartphone Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8+
Mobiel besturingssysteem Google Android 7.0 Google Android 7.0
Schermdiagonaal 5,8" 6,2"
Resolutie 2960x1440 2960x1440
Dots per inch 568dpi 531dpi
Relatieve schermgrootte 84,1% 83,2%
Schermtype Super Amoled Super Amoled
Cpu/soc Samsung Exynos 8 Octa (8895) Samsung Exynos 8 Octa (8895)
Aantal cores 8 8
Processorsnelheid 2,3GHz 2,3GHz
Geheugengrootte 4GB 4GB
Opslagcapaciteit 64GB 64GB
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Aantal sims Single Single
Camera
Cameraresolutie 12Mp 12Mp
Cameraresolutie (voor) 8Mp 8Mp
Camera-autofocus Ja, beide camera's Ja, beide camera's
Diafragma 1,7 1,7
Ondersteunde videoresoluties 3840x2160 (ultra hd) op 30fps 3840x2160 (ultra hd) op 30fps
Stabilisatie Optische stabilisatie Optische stabilisatie
Mobiele netwerken 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte
Wifi 5GHz-ondersteuning Ja Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie Bluetooth 5.0 Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Ant+ Ant+
Gsm-connector 3,5mm, usb 2.0 (type-c) 3,5mm, usb 2.0 (type-c)
Functionaliteit
Gps Ja Ja
Gsm-functies Bewegingssensor, irisscanner, kompas, snelladen, Swype-tekstinvoer, tril, vingerafdrukscanner, voicerecorder, WiFi Direct Bewegingssensor, irisscanner, kompas, snelladen, Swype-tekstinvoer, tril, vingerafdrukscanner, voicerecorder, WiFi Direct
Accucapaciteit 3.000mAh 3.500mAh
Accutype Li-ion Li-ion
Accu verwisselbaar Nee Nee
Draadloos laden Ja Ja
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, AKG-headset bedraad, oplader Datakabel, AKG-headset bedraad, oplader
Ip-classificatie Ip68 stof (volledig) en waterdicht Ip68 stof (volledig) en waterdicht
Afmetingen, gewicht en kleur
Hoogte / diepte 8mm 8,1mm
Breedte 68,1mm 73,4mm
Lengte 148,9mm 159,5mm
Gewicht (gram) 152g 173g
Kleuren Zwart, grijs, zilver Zwart, grijs, zilver

Alternatieven

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S8


De Galaxy S7 is de kleinere variant van vorig jaar. Hij heeft een aanzienlijk kleiner scherm, van 5,1", en geen gebolde schermranden, dus als je daar niet van houdt, is dit de enige recente high-end Samsung-telefoon die in aanmerking komt. De camera doet weinig onder voor de S8-camera, en hij is net als de S8 waterdicht en heeft een mooi scherm. Wel krijg je slechts 32GB opslaggeheugen bij de S7.
Score: 4(46 reviews)
linkReview
Huawei P10 vanaf Onbekend

De P10 is een verbeterde variant van de P9 van vorig jaar. Hij heeft een dubbele camera, waarbij één camera detailrijke zwart-witbeelden schiet. Het toestel is slank en stevig, en heeft evenals de S8 standaard 64GB opslaggeheugen. Ook is de prijs een stukje lager dan die van de Galaxy S8. De P10 mist ten opzichte van de S8 waterdichtheid, maar heeft wel een prima camera.

Score: 4(0 reviews)
linkReview

De LG G6 is tot op heden de enige smartphone naast de Galaxy S8 die een afwijkende, langwerpige schermverhouding heeft en daardoor een relatief grote schermoppervlakte. Helaas heeft hij een soc van vorig jaar en is het scherm niet zo mooi als dat van de Galaxy S8. Toch is hij stevig en goed gebouwd, en de dubbele cameraopstelling van LG biedt in de praktijk absoluut meerwaarde. Hij heeft met 32GB opslaggeheugen wel wat minder geheugen dan de S8.

Score: 4(2 reviews)
linkReview
OnePlus 3T vanaf Onbekend

De OnePlus 3T kun je zien als prijsvechter met zijn indrukwekkende specificaties voor de relatief lage prijs van 430 euro. Het toestel heeft maar liefst 6GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen, al kun je dat laatste niet uitbreiden. Ook heb je natuurlijk niet de luxe looks van de S8, maar hij is wel stevig, slank en vlot, en heeft Android met weinig toeters en bellen. De camera doet wel wat onder voor die van de Galaxy S8.

Score: 5(22 reviews)
linkReview

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S8+

De Galaxy S7 edge heeft net als de S8+ gebolde schermranden, maar heeft een behoorlijk kleiner 16:9-scherm met veel grotere bezels. De camera doet weinig onder voor die van de S8-camera, en de telefoon is net als de S8 waterdicht en heeft een erg mooi scherm. Het edge-scherm valt fraai in de behuizing, maar als je dat mooi vindt, is de kans groot dat je de S8 nog een stukje mooier vindt.

Score: 4(47 reviews)
linkReview

De Mate 9 is een degelijk gebouwde telefoon met een 5,9"-scherm die een stukje breder is dan de S8-toestellen, maar daardoor wel een reguliere 16:9-verhouding heeft. Zijn grote kracht is een behoorlijke accuduur en daarnaast is de camera prima en is het toestel erg responsief. Hij heeft een lcd met een wat lagere resolutie en een wat matige camera-app die aan de trage kant is. Wel is hij tweehonderd euro goedkoper dan de Galaxy S8+.

Score: 4(5 reviews)
linkReview
HTC U Ultra vanaf Onbekend

De HTC Ultra is niet perfect, maar honderd euro goedkoper dan de Galaxy S8+. Voor die lagere prijs mis je waterdichtheid en een 3,5mm-aansluiting, en is de accuduur aan de krappe kant. Wel heb je net als bij de S8+ 64GB opslag, kwaliteitsaudio, goede camera's en een tweede scherm.

Score: 4.5(0 reviews)
linkReview

De iPhone 7 Plus is aan de ene kant een heel ander beestje met natuurlijk een ander besturingssysteem, maar heeft voor veel mensen wel eenzelfde soort aantrekkingskracht wat luxe betreft. De dubbele camera, waarmee je kunt inzoomen, is een sterk punt van het toestel. Ook is het snel, en heeft het net als de S8+ een waterdichte behuizing en een prima accuduur. In tegenstelling tot de S8+ heeft de iPhone 7 Plus stereoluidsprekers, wat een voordeel is als je op een groot smartphonescherm veel video's bekijkt.

Score: 4.5(12 reviews)
linkReview

Conclusie

Het is lente als de Galaxy S8 en S8+ uitkomen en de bijbehorende kriebels komen Samsung goed uit, want dit zijn toestellen om verliefd op te worden. De ronde vormen van de S8-serie met het gekromde scherm en de slanke behuizing zijn voor velen aantrekkelijk, maar net als in de liefde moet een smartphone ook een trouwe metgezel zijn. Zo moet hij belangrijke momenten ongeacht de omstandigheden mooi kunnen vastleggen en mag hij je niet binnen een dag in de steek laten.

Gelukkig hebben de Galaxy S8 en S8+ ook dat stukje loyaliteit. We waren van tevoren bang dat de accuduur zou tegenvallen, maar met name de S8+ heeft zelfs een behoorlijk lange accuduur en de S8 doet niet onder voor de meeste concurrenten. Daarnaast kun je de resolutie terugschroeven en nog wat andere zaken aanpassen, zodat ze langer meegaan op een acculading.

De camera van de Galaxy S7-serie won vorig jaar met enige afstand onze blinde test van smartphonecamera's en die cameraprestaties zijn niet veel beter bij de Galaxy S8-toestellen. Dat is enigszins jammer, want we zien natuurlijk het liefst grote sprongen vooruit. De camera blijft echter een heel betrouwbare, die ook bij weinig licht indrukwekkend acceptabele foto's maakt. We verwachten echter dat het gat met de concurrentie een stuk kleiner is dan vorig jaar.

Natuurlijk is het in de liefde vaak spannender als iemand zich niet meteen helemaal bloot geeft, maar bij een smartphone ligt dat anders. We willen onze telefoons vliegensvlug ontgrendelen en voor liefhebbers van de vingerscanner is de Galaxy S8 wat teleurstellend, vanwege de positionering ervan. Toch hebben we er door de goede en snelle gezichtsherkenning bijna geen last van gehad en biedt de irisscanner uitkomst als je veiligere authenticatie wil gebruiken.

Wat behuizing betreft zijn de Galaxy S8-smartphones stevig gebouwd en strak in elkaar gezet, maar wat mooi is en glimt, is ook vaak wat kwetsbaar. De achterkant van de Galaxy S8 en S8+ is van glas en daardoor liggen vingervegen en bij ruigere handelingen ook barsten op de loer. Gelukkig kunnen de Galaxy S8-telefoons weer tegen een duik onder water, wat de duurzaamheid wat opkrikt. De belangrijkste eigenschap van het ontwerp van de S8-serie is echter simpelweg dat deze relatief klein is voor de schermgrootte en dat is wat ons betreft alleen maar winst.

Het scherm is dan ook een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone en dat geldt voor de Galaxy S8-toestellen helemaal. Zoals we gewend zijn van de S-serie, is het scherm uitmuntend, in het bijzonder op het gebied van maximale helderheid, kijkhoeken en contrast. Toch zullen sommigen de gebogen randen van het scherm niet fijn vinden en het is voor die groep mensen jammer dat de S-serie geen optie meer biedt voor een plat scherm. Ongewenste aanrakingen van het scherm zijn een veelgehoorde klacht bij edge-schermen, hoewel wij er in de praktijk geen last van hadden bij de S8-serie. Ook de afwijkende beeldverhouding vormde in de praktijk geen vervelende belemmering om content te bekijken.

De snelheid van de S8-toestellen is erop vooruitgegaan ten opzichte van de S7-serie, hoewel de sprong van S6 naar S7 groter was. De grootste vooruitgang van de nieuwe Exynos 8895 zit hem voor zover wij kunnen beoordelen in de energiezuinigheid. Dat neemt niet weg dat de S8 en S8+ de snelste smartphones van het moment zijn. Daarom verbaasden we ons over de framedrops die we regelmatig tegenkwamen; we hebben met toestellen gewerkt die sneller aanvoelen.

Dat zou kunnen komen door de ingrijpende Android-skin van Samsung, die overigens een stuk frisser oogt dan voorheen en ook beter ingedeeld is. Sommige gebruikers zullen even moeten slikken van het aantal dingen die in te stellen zijn en zo nu en dan verdwalen, maar als tweakers juichen we de hoge mate van instelbaarheid toe. De frisse, nieuwe vormgeving van de software draagt er verder aan bij dat de S8-telefoons vernieuwend ogen ten opzichte van voorgaande S-modellen.

Zoals we allemaal weten kan liefde ook een dure hobby zijn. Als we de S8 en S8+ tegenover de S7-serie zetten, zijn ze honderd euro duurder. Toch is die prijsverhoging redelijk te rechtvaardigen, aangezien de S8-serie op voldoende punten vernieuwend is en omdat je op een aantal punten ook meer waar voor je geld krijgt, zoals 64GB opslaggeheugen in plaats van 32GB.

Als je nu een S7-toestel hebt, kunnen we de S8-serie vooral aanraden als je het ontwerp met het grote scherm in een kleine behuizing mooi en handig vindt en daar veel om geeft. Op veel andere vlakken is de vooruitgang niet zodanig dat we, met de hoge prijs in het achterhoofd, direct zouden upgraden. Heb je echter een smartphone uit de S6-serie of ander toestel dat bijvoorbeeld zo'n twee jaar oud is, dan zul je de vooruitgang op bijna alle gebieden absoluut merken, wat de Galaxy S8-smartphones tot een aanrader maakt als je het niet erg vindt om wat meer uit te geven in naam der liefde.

 • Galaxy S8
 • Galaxy S8+

Getest

Samsung Galaxy S8 Grijs

Prijs bij publicatie: € 799,-

Vanaf € 289,90

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (10)

Getest

Samsung Galaxy S8+ Zwart

Prijs bij publicatie: € 899,-

Vanaf € 299,99

Vergelijk prijzen

Reacties (495)

495
460
172
8
0
105
Wijzig sortering
Ik lees de review en dan zie ik de score. Ik krijg op geen enkel moment de indruk dat dit om de absolute top gaat.
- Behuizing is prachtig, maar barsten en vingerafdrukken loeren om de hoek
- Snelste telefoon ooit, maar dan wel afleggen tegen huawei en WEER de typische Samsung lag
- waanzinnige prijs, waar ELK ander gsm-merk voor afgerekend wordt in het eindcijfer. Nu staat het er gewoon voor de show bij
- batterijduur gewoonweg NIET wow, maar middelmatig.
- exact dezelfde camera, maar dan andere software?

buiten de looks en de nieuwe schermverhouding is er echt niks vernieuwend hier dat een 9 kan justificiëren. Vorig jaar hebben jullie vb de HTC 10 om die redenen minpunten gegeven. Dat was een zeer solide snelle telefoon met een goede camera, maar niet vernieuwend. Een 8 is hier op zijn plaats, ik kan me vinden in de vele reacties dat Samsung hier weer eens voorgetrokken wordt.
Ik ben het niet eens met een aantal van je argumenten:

- Behuizing is prachtig, maar barsten en vingerafdrukken loeren om de hoek
Net zoals vrijwel iedere telefoon. De S8 droptests laten zien dat het een vrij sterke telefoon is. De materialen als basis gebruiken om de stevigheid te schatten is niet correct. De manier waarop de materialen bevestigd zijn, de grootte/dikte, hectingspunten, zijn ook erg belangrijk.

- Snelste telefoon ooit, maar dan wel afleggen tegen huawei en WEER de typische Samsung lag
Laten we de syntetische benchmarks aub links laten liggen en ons focussen op het daadwerkelijke probleem. Een hogere score halen in benchmarks zegt niks. Huawei schiet bijvoorbeeld weer tekort in grafische prestaties.

- waanzinnige prijs, waar ELK ander gsm-merk voor afgerekend wordt in het eindcijfer. Nu staat het er gewoon voor de show bij
€799 (en korting bij enkele providers) is veel geld. Maar je moet ook kijken naar wat je krijgt voor je geld. De €799 euro maakt de telefoon nog altijd goedkoper dan menig vergelijkbaar high end toestel met een dusdanig groot scherm.

- batterijduur gewoonweg NIET wow, maar middelmatig.
Hoezo dan? Je hebt natuurlijk telefoons die mid-range hardware hebben met gigantische batterijen. Maar dat is deze telefoon niet. Dit is een flagship telefoon en de accuduur is gewoon prima. Het is niet "middelmatig", want de accu prestaties zitten altijd boven de helft van de andere concurrenten.

- exact dezelfde camera, maar dan andere software?
De S7 (edge) had een Samsung ISOCELL S5K2L1/ Sony IMX260
De S8 (+) heeft een Samsung S5K2L2/ IMX333
Het lijkt mij niet volledig dezelfde sensor, maar je ziet ook een fysiek verschil als je de camera's naast elkaar legt. Dit heb ik in de winkel gedaan en het ziet er niet uit als dezelfde camera.

"buiten de looks en de nieuwe schermverhouding is er echt niks vernieuwend hier dat een 9 kan justificiëren"
Samsung is de enige die naar mijn mening het design van de smartphones verder pusht. Waar HTC en LG dat vroeger hebben gedaan, is Samsung nu naar mijn mening de fabrikant die de mooiste en uniekste smartphones maken.
De HTC 10 heeft echt helemaal niks speciaals. Wat was er vernieuwend aan? Het design was recycled, niet uniek. Hij was niet waterdicht en het scherm was niet zo "geweldig".

Ik persoonlijk vind de S8 vernieuwender dan alles wat ik de afgelopen 8 maanden heb uit zien komen, op wellicht de Mi Mix van Xiaomi na. Ik ga er het geld niet aan uitgeven, maar desondanks vind ik de 9 gerechtvaardigd als de HTC 10 een 8 krijgt en de iPhone 7 een 8,5 krijgt. In mijn mening geeft Samsung voor 50 euro meer:
- Een groter, beter (AMOLED) scherm.
- Meer basis opslag geheugen.
- Draadloos opladen.
- Water en stof dicht (tov de HTC)
- Een 3.5mm poort.
- Uitbreidbaar geheugen.
- Kleinere body.

Al deze voordelen zijn mij de paar kleine nadelen van "vingerafdrukken en zwarte randen bij video" dubbel en dwars waard. De enige design fout/wat ik anders had willen zien is de vingerprint sensor.
Ik haal die fragmenten uit de review zelf door begrijpend te lezen. Ik ben het zeker eens dat dit een fantastische telefoon is, maar ik kan me gewoon niet van de indruk ontdoen dat er vaak met een Samsungbril wordt gewikt en gewogen. Dat is gewoon een buikgevoel als ik deze review lees.

Dat van die lag is niets nieuws hé.. staat ook letterlijk in deze en andere reviews. De Huawei-toestellen verdienen gewoon een evenwaardige score als deze telefoon en dan kom je op 8 uit imo.

Voor alle duidelijkheid, ik heb zelf geen HTC 10 en die cijfers zijn die van vorig jaar. Het zou dus enkel te vergelijken zijn met de HTC 11 en de nieuwste iPhone..
Even inhaken:
Ik haal die fragmenten uit de review zelf door begrijpend te lezen. Ik ben het zeker eens dat dit een fantastische telefoon is, maar ik kan me gewoon niet van de indruk ontdoen dat er vaak met een Samsungbril wordt gewikt en gewogen. Dat is gewoon een buikgevoel als ik deze review lees.
Als dat jouw gevoel is zeg ik niet dat je het niet mag uitdrukken, maar ik heb het idee dat er door de Samsungbril niet enkel wordt gekeken naar wat Samsung nu allemaal weer goed doet, maar ook kritisch wordt gekeken naar de compromies die Samsung heeft gemaakt. Glazen achterkant voor draadloos laden. Veel dingen zijn trade-offs en ik denk dat er in deze review veel positieve en negatieve dingen zijn benoemd.
Dat van die lag is niets nieuws hé.. staat ook letterlijk in deze en andere reviews. De Huawei-toestellen verdienen gewoon een evenwaardige score als deze telefoon en dan kom je op 8 uit imo.
Ik ben zeer goed bekend met de "Samsung" lag. Ik heb echter het idee dat dit bij iedere telefoon is en ook per toestel lijkt te verschillen. Sommigen reviewers prijzen hem omdat hij super snel is en geen stotter maakt, anderen spreken van de lag. Zelf heb ik van alles en nogwat gehad en vroeg of laat gaat bij mij iedere telefoon haperen en trager worden. Of Samsung dat objectief meer heeft dan andere flagships durf ik niet te zeggen, de smoothste telefoon die ik heb gehad was de Huawei Nexus 6P, maar ook die ging op den duur frames droppen.
Voor alle duidelijkheid, ik heb zelf geen HTC 10 en die cijfers zijn die van vorig jaar. Het zou dus enkel te vergelijken zijn met de HTC 11 en de nieuwste iPhone..
Een eerlijke vergelijking met een iPhone zal er nooit komen. Deze zitten namelijk 6 maanden van elkaar af. Maar vergelijk desnoods de S7 Edge met de iPhone plus. Dan zijn er nog steeds veel meerwaardes te behalen bij de S7. De HTC U Ultra is het flagship van Q1 van HTC en tijdstechnisch gezien de opvolger van de HTC 10. Deze is ook volledig van glas en is een vingerprint afdrukken magneet en is niet waterdicht, maar dit is niet opgenomen in de nadelen.

Persoonlijk vind ik voor en nadelen een beetje raar voor een review. Voor de een is het compromis naar de goede kant en voor de ander niet. Ik vind daarom de manier waarop GSMarena het doet erg goed. Zij schrijven beknopt "Key findings", zoals te vinden hier.
HTC U Ultra is helemaal niet het flagship van 2017... die word over 13 dagen gelanceerd ;)
Ik heb het over Q1 flagships. Dit is als zeggen dat de Samsung Galaxy Note pas later uitkomt en dan pas de beste Samsung van 2017 uitkomt. Het gaat om release tijdstip: Hoe performed een telefoon uit omtrent dezelfde tijd in vergelijking tot andere telefoons uit dit tijdstip?

Nu zit er twee maanden tussen de U Ultra en de S8(+), dus als HTC binnen 2 maanden een competatief toestel kan launchen wat de S8(+) (een beetje) overtreft is HTC zeker goed bezig.

Persoonlijk zie ik niet heel veel verbetering tov de HTC U Ultra op de chipset, screen to body en IP57 (gerumerde) specs. Wat de HTC U Ultra miste was gewoon specs/features per cm2. Als de nieuwe HTC een gigantische accu, betere frontcamera of iets anders heeft wat de S8 overtreft dan ben ik erg blij om een goede competitor erbij te hebben. Maar eerst zien, dan geloven. Ik hoop nog altijd dat HTC een comeback maakt.
Dat zei je er niet bij ;) En zelf kijken de fabricanten altijd per jaar dus Q1 flagships? kom op zeg.. Q1 maand 1 flagships komt zeker hierna????

Ik hoop het ook, anders ga ik over naar een Chinees... vind het al erg genoeg dat er geen 3.5mm jack meer op zit. Dus als de rest tegenvalt hebben ze lekker pech.
Maar het is niet eerlijk om een android device uit april te vergelijken met een android device uit september. Je geeft de fabrikant een manier om te reageren en af te kijken. Als een device 3 maanden nieuwer is verwacht ik 3 maanden advancements.

Dat zie je ook terug in de prijs. De HTC U Ultra is nu al rond de 650 euro en daarmee al wat aantrekkelijker. Toch vind ik het persoonlijk ver onder de maat in vergelijking met de S8. Sinds de Snapdragon 810 baal ik er een beetje van dat er op het highend weinig concurrentie is voor Samsung qua androids. Enkel de Pixel komt naar mijn mening dichtbij, maar die zit in een andere timetable (6 maanden verschil) waardoor je als je in april - september zoekt naar de beste android, dat dit geen optie is.

Ik kijk iedere keer naar LG, HTC, Sony en vind ze voor mijn doeleindes telkens ergens iets missen. Ze hebben omstebeurt een goede telefoon maar telkens kunnen ze Samsung niet van de troon stoten, helaas.

Ik vind chinese toestellen interessant, maar ik merk dat ik mij altijd irriteer als dingen gewoon niet werken. Ik vind de service van Samsung een van de belangrijkste aspecten. Er zit op een paar kilometer afstand voor mij een service point en ik kan binnen een dag of twee terecht en mijn telefoon is dan binnen 30 minuten gefixt.

Als de prijs erna is en de kwaliteit is echt vergelijkbaar zou ik het risico wel nemen. De Mi Mix heb ik bijna genomen, maar ik haakte af vanwege de camera.

[Reactie gewijzigd door brammetje1994 op 3 mei 2017 23:23]

Ik kan mij totaal niet vinden in de review score van 9. De Samsung S8 is nergens spectaculair beter dan de Oneplus 3T. De software is met Android 7.0 ouder dan de Oneplus 3 die al op 7.1 zit, bovendien heeft de Samsung interface last van lag volgens de review. Ook heeft de Oneplus 3T 6GB RAM en de Samsung S8 serie slechts 4GB. Toppunt is om je dan een inferieure assistent door de strot proberen te duwen die de taal niet eens spreekt. De nieuwe Samsung 'vlaggenschip' serie heeft ook niet één model met meer dan 64GB geheugen, wat nou liefde! Moet je een losse geheugenkaart bijkopen die nooit de snelheid van het ingebouwde geheugen haalt. Oneplus levert voor 4 tientjes meer de 3T met 128GB ipv 64GB opslag. Samsung zou nog met een S8 variant met 128GB en 6GB RAM gaan komen net als Oneplus. Ze zien dus zelf ook al dat ze tekortschieten.

https://www.techtastic.nl...b-opslag-komt-binnenkort/

Dan de prijs. De S8 is met € 799 maar liefst € 359 duurder dan de Oneplus 3T 64GB van € 440. Kijk je naar de S8+ variant die de term snelladen nog een beetje waarmaakt dan kun je daarvoor in de plaats letterlijk twee keer een Oneplus 3T kopen en houd je nog geld over ook. Voor de 128GB opslag en 6GB RAM variant willen ze naar verluid € 1.000,- bij Samsung. Dus niet 40 euro extra zoals bij Oneplus voor de stap van 64->128GB, maar 100 euro extra. Dat de Samsungs duur zijn staat bij het eindoordeel van de review als nadeel, dus tweakers waardeert hier kennelijk een prijsverschil van € 359 - € 459 - verwacht € 520 als iets dat van een telefoon met een 9,1 een telefoon met een 8,9 maakt?

Ik mis enorm de tweakers factor bij deze review. Geen unlocked bootloader ook. Allemaal redenen om nou net op deze ene site niet die door de marketing hype gevoede 9 te geven.
"De Samsung S8 is nergens spectaculair beter dan de Oneplus 3T"
Ik weet voor mij enkele belangrijke aspecten op te noemen. Deze mogen verschillen voor jou, van mindere of meerdere waarde zijn, maar voor mij maakt deze de S8 beter dan de Oneplus 3(T)
* Front en back camera. Hoewel de camera op de 3T prima is, is de Samsung camera simpelweg superieur.
* Display. Los van het gigantisch formaat display wat samsung in een zeer compact aparaat heeft weten te stoppen is het ook een zeer fel scherm en is de resolutie scherp.
* Draadloos (snel)opladen en ondersteuning voor een universele fastcharge standaard.
* De force touch home "button" die de fysieke homeknop vervangd.
* De nieuwere (exclusieve) snapdragon 835.
* Fatsoenlijke service. Is er iets defect? Dan kan ik een afspraak maken voor een "garantie afhandeling terwijl ik wacht".
* Uitbreidbaar geheugen.
* Water en dust resistant.
* Te verkrijgen via een abonnement.

Dit zijn de voordelen die ik voor de samsung kan bedenken. Wellicht vind jij dit geen voordelen, hecht je er weinig meerwaarde aan of vindt jij het de meerprijs niet waard.

Ik denk dat je Samsung en Oneplus niet moet willen vergelijken. De één maakt high-end fashion statements die alle premium features gebruikt en daar de absolute topprijs voor vraagt door het gebruik van enkel de beste onderdelen. De ander maakt een competatieve telefoon die alle must-have features en basics pakt en dit voor een ongelovelijk competatieve prijs op de europese markt weet te krijgen.

Ik denk dat weinig mensen waarvoor geld geen rol speelt een betere telefoon kunnen vinden dan de Samsung Galaxy S8(+) op dit moment. Het is naar mijn mening de creme de la creme en zo is hij ook geprijst. Als jij de telefoon het geld niet waard vindt, dan is dat je goed recht. Ik vind echter dat Samsung met de S8 echt wel innovatie heeft laten zien, een goed product heeft neergezet en op dit moment de kroon van beste android bezit. Daarmee verdienen ze punten. Als je dan vergelijkt dat menig ander high-end telefoon een vergelijkbaar prijskaartje heeft (HTC Ultra, iPhone 7, Sony XZ) dan denk ik dat de prijs gerechtvaardigd is.

Wees op zijn minst blij dat Samsung streeft om competatief te blijven en een voorsprong te hebben op de rest. Wat je nu als feature ziet uniek in de S8 zal wellicht ook in de OP5 terugkomen. Dat zagen we bij de iPhones ook: Introductie van innovatie en de gehele markt volgt bij succes. Nu is de innovatie bij de iPhone er een beetje uit (mijn mening) en dan ben ik blij dat Samsung pusht om (verschrikkelijk dure, maar) geweldige telefoons maakt zodat ik in de toekomst kan uitkijken naar een leuk speeltje.
Als geld geen rol speelt dan is het een mooi hebbeding met een hele goede camera voor een smartphone. De prijs is alleen genoemd bij het eindoordeel zonder dat die het cijfer lijkt te beïnvloeden.

De marketing heeft goed zijn werk gedaan. Jij noemt ook al 'enkel de beste onderdelen' en de creme de la creme. Een oudere Android versie, minder RAM en minder interne opslag dan het 128GB model van de 3T plaatsen zo'n eretitels bij voorbaat al buiten bereik.

Dan nog het ver gebogen scherm waardoor bij de S7 edge haast iedereen met een hoes werkt om onbedoelde aanrakingen te voorkomen. Een generatie verder is er al niet eens meer de keuze tot een plat scherm.

Als jij graag 2 jaar lang 20 euro per maand extra aan een lening in je abonnement aflost voor een fashion statement van Samsung dan zij je dat van harte gegund als je dat makkelijk kunt betalen en die waterdichtheid is gewoon handig ook. Met de stijgende prijzen raken de verhoudingen echter zoek tussen de prijs en die kleine verbeteringen. De techniek gaat ook al jaarlijks voort, investeringen heeft de vorige smartphone generatie ook terugverdiend.

Dat veel mensen dan een lening van 899 euro in een abonnement af gaan sluiten is alleen maar zorgelijker. Dat doe je voor een game console ook niet en er komt voor sommige mensen grote ellende van. Als de telefoon door eigen schuld stuk gaat dan moet je die lening gewoon doorbetalen en een reparatie voor zover nog mogelijk ook. Met honderden euro's extra is de impact van die risico's ook veel groter opeens.
Als geld geen rol speelt dan is het een mooi hebbeding met een hele goede camera voor een smartphone. De prijs is alleen genoemd bij het eindoordeel zonder dat die het cijfer lijkt te beïnvloeden.
Waar is dan de 1 punt aftrek voor? Ik vind het verplaatsen van een vingerprint sensor niet echt een heel punt waard. Hij zit erop en ze bieden meerdere alternatieven.
De marketing heeft goed zijn werk gedaan. Jij noemt ook al 'enkel de beste onderdelen' en de creme de la creme. Een oudere Android versie, minder RAM en minder interne opslag dan het 128GB model van de 3T plaatsen zo'n eretitels bij voorbaat al buiten bereik.
Waarom heeft marketing goed zijn werk gedaan? Omdat jij 6GB ram en 128GB interne storage een belangrijk aspect vindt en ik niet? Ik heb liever de 64GB en een SD kaart. In dat opzicht verlies voor mij de 3T punten. De 6GB ram is leuk, maar ik heb niet het idee dat het uitmaakt in dagelijks gebruik, zoals ik ook terug lees in reviews.
Dan nog het ver gebogen scherm waardoor bij de S7 edge haast iedereen met een hoes werkt om onbedoelde aanrakingen te voorkomen. Een generatie verder is er al niet eens meer de keuze tot een plat scherm.
Als iemand die een S7 Edge heeft heb ik er geen enkel probleem mee. Ik hoor het eigenlijk ook niet van andere gebruikers. Ik lees het enkel in dit soort reacties. Ik heb nog nooit per ongeluk iets aangeraakt aan de zijkant van het scherm.
Als jij graag 2 jaar lang 20 euro per maand extra aan een lening in je abonnement aflost voor een fashion statement van Samsung dan zij je dat van harte gegund als je dat makkelijk kunt betalen en die waterdichtheid is gewoon handig ook. Met de stijgende prijzen raken de verhoudingen echter zoek tussen de prijs en die kleine verbeteringen. De techniek gaat ook al jaarlijks voort, investeringen heeft de vorige smartphone generatie ook terugverdiend.

Dat veel mensen dan een lening van 899 euro in een abonnement af gaan sluiten is alleen maar zorgelijker. Dat doe je voor een game console ook niet en er komt voor sommige mensen grote ellende van. Als de telefoon door eigen schuld stuk gaat dan moet je die lening gewoon doorbetalen en een reparatie voor zover nog mogelijk ook. Met honderden euro's extra is de impact van die risico's ook veel groter opeens.
Maar wie ben jij om te beslissen wat mensen op welke manier financieren? Maak je eigen beslissingen over je eigen geld. Samsung heeft op dit moment het beste Q1 flagship weten te produceren. Ik ken weinig mensen die liever de LG G6, U Ultra of een ouder flagship willen, tenzij deze een must-have feature hebben voor hen. Maar voor het gros wat de beste telefoon wil is de S8 gewoon een telefoon die op heel veel punten eruit blinkt. Waarom vergelijk je het met een console? Waar is de relevantie? Een andere irrelevante vergelijking is dat met een auto: Je kan voor 20.000 een goede auto hebben die alle nodige features heeft en zuinig rijdt, maar waarom geven mensen dan 50.000 uit aan een minder zuinige auto enkel voor de look, feel, ervaring, etc? Als die het financieren met een lening, wat is daar mis mee? Is de 50.000 euro auto 2.5x zo goed? Nee. Is hij het geld waard? Dat ligt eraan wat het je waard is.

Verder blijf je terug komen op dezelfde paar voordelen van de 3T: Android versie, 6GB ram en 128GB. Dat zijn de voordelen die jij de reden vindt dat de S8 een minder goed pakket is voor de prijs. Maar benoem dan even vanuit iemand's anders perspectief waarom de 3T een minder goede keuze is, zoals ik deed in de opsomming.

Het gaat om een subjectieve meerwaarde. Wat jij belangrijk vindt =/= wat een ander belangrijk vindt. Wat jij de meerprijs niet waard vindt =/= wat een ander de meerprijs niet waard vindt.

Maar laten we appels met appels vergelijken. De LG G6 is €749, de HTC U Ultra is €799 en de Sony Xperia XZ Premium is ook €749. Dit zijn de A-merken flagships van Q1 2017. Dat is de concurrentie van Samsung. En dan zie je dat ze voor deze prijs weldegelijk naar mijn mening en de mening van vele anderen een grote meerwaarde weten te bereiken ten opzichte van concurrenten.

Ik hoop dat de OnePlus 5 er zal zijn over een half jaar om veel van deze features voor een goedkopere prijs te bieden, om zo fabrikanten te forceren te innoveren. Ik wacht persoonlijk op de OnePlus 5, maar ik hoop ook dat er een nieuw merk opstaat wat de positie rond de 300 gaat opvullen. OnePlus gaat namelijk ook met iedere iteratie mee met de prijsverhogingen. De bang-4-buck van de OPO is ook verleden tijd, de OP3 is namelijk (terecht) 50% duurder. Van mij mogen ze zo doorgaan, maar ik hoop op een €300-350 toestel wat een goede basis biedt.
Tja, wie ben jij om te bepalen dat het kunnen financieren via een abonnement van de Samsung als een pluspunt en niet een minpunt gezien moet worden? Wat mij betreft is dat een maatschappelijke discussie.

Ik wil de Oneplus 3T eveneens niet uitsluiten van een appels met appels vergelijking. Een zin eerder noem je nog subjectieve meerwaarde van luxeproducten, waarmee je het argument dat je daarna probeert te maken zelf al ondergraaft. Punt is: het zijn beide smartphones. Iets kunstmatigs in het leven roepen als een aparte A-merken flagship klasse waarin alleen onderling vergeleken zou mogen worden schaadt de onafhankelijke review score alleen nog maar meer.

Een review van een smartphone zou objectief naar zaken moeten kunnen kijken, ongeacht de prijs. Design kiest de gebruiker zelf wel, maar is zodanig subjectief dat je hier als reviewer enorm voorzichtig mee moet zijn. De prijs is wel een prima te vergelijken, net als de hardere specificaties en reproduceerbare benchmarks.

Ik hoor je niets zeggen over de oudere 7.0 software versie ten opzichte van de concurrent die al 7.1 draait. Ook niets over de unlocked bootloader. Wie ben jij om te stellen dat dat er niet toe doet, of dat 6GB RAM onzinnig is? Het wordt een heel vreemde wereld als iets op tweakers de 'creme de la creme' genoemd wordt terwijl de specificaties op sommige punten zichtbaar achterblijven bij de concurrentie.

Dat jij persoonlijk een SD kaart prettiger vindt dan een groter intern geheugen maakt dat de Samsung S8 dan voor jou persoonlijk aantrekkelijk is. Prima! Maar zoals je zelf al schrijft: 'Wat jij belangrijk vindt =/= wat een ander belangrijk vindt'. Liever dus beide, en zo niet het een als nadeel en het ander als voordeel in de review score. Nu staat het enkel als voordeel: 64+SD card. Dat is gewoon raar als er telefoons met standaard al veel meer geheugen in de markt zijn.

pricewatch: Apple iPhone 7 Plus 256GB Gitzwart

Ik zie echt het 'creme de la creme' er niet in terug. Gewoon goed wel, maar niet spectaculair. Telefoons genoeg in de markt die er op onderdelen er ver bovenuit steken. De review score van een 9 blijf ik dan ook kunstmatig hoog vinden.
Ik heb geen zin meer om overal op te reageren.
Ik zie echt het 'creme de la creme' er niet in terug. Gewoon goed wel, maar niet spectaculair. Telefoons genoeg in de markt die er op onderdelen er ver bovenuit steken
Noem één voorbeeld deze telefoon.

Verder over: waarom negeer je 6GB 128GB wel en alle voordelen niet?
Maar benoem dan even vanuit iemand's anders perspectief waarom de 3T een minder goede keuze is, zoals ik deed in de opsomming.
Ik negeer geen voordelen. Er is één mainstream (soort van) telefoon met 6gb, maakt dat 4GB waardeloos? Ik denk voor de meeste mensen niet, anders zou Samsung net zo hard falen. Is IP68, wat de beste flagships in 2016 en vooral 2017 allemaal hebben belangrijk? Waarschijnlijk wel.

Ik geloof niet dat er één telefoon perfect is. Er zijn altijd compromisen, maar degene die de voor de meeste mensen de minste heeft is in *denk* ik de S8.
De iPhone 7 Plus 256GB en de Oneplus 3T dus.

Kijken we naar benchmarks dan preseert de nieuwe SoC in de S8 zoals de review al aangeeft vooral qua energiezuinigheid beter. De iPhone 7 scoort richting het dubbele op de Geekbench singlecore score, multicore zit ie er maar 10% onder. De 3DMark Slingshot benchmark wordt ook gewonnen door de iPhone. De Oneplus 3T scoort ondanks de oudere SoC beter op de PCMark Android Work 2.0 benchmark en bij de opslag gaat de random write benchmark zelfs met een factor 4 verschil naar de Oneplus 3T. Dit terwijl de Samsung S8 het omgekeerd qua storage nergens ook maar een factor 2 beter doet ondanks de UFS 2.1. Vergeet ook de laggy interface van de S8 niet die de review noemt. Het is ondanks de nieuwere SoC geen benchmark koning of 'creme de la creme'.

Er is inderdaad niet één perfecte telefoon, daar zijn we het helemaal over eens. Een Oneplus 3T is voor een hoop mensen de duurste telefoon die ze nog net bereid zijn om te kopen. Velen geven zelfs dat niet uit aan een smartphone. Is geld geen bezwaar, waarom dan niet meteen de iPhone 7 halen met 256GB aan snelle opslag ingebouwd?

Een 9 is een uitzonderlijk cijfer, zeer goed. Dan moet je echt allround uitblinken. Ik zie dat hier niet in terug. De iPhone heeft een IP67 rating, de Samsung een IP68 rating. Het zijn goede ontwikkelingen en stapjes, maar om daar nou meteen een 9 om te geven...

Draai het eens om. Wat moet je nog met dit cijfer als er een telefoon op de markt komt zonder laggy interface, met 256GB opslag intern en een SD slot, toch zeker een 9,5? En dan ook nog de meest recente software updates erop, geen brakke assistent, een 10? En dan ook nog de vingerafdruk sensor op een fijne plek en 100 euro goedkoper, een 10,5? Misschien ook nog storage die random writes op Oneplus niveau doet en een wat beter afgestelde SoC die wat meer benchmarks wint, cijfer 11?!

Ik zie het al voor me. Een solide 11. Wel een kwetsbare behuizing gevoelig voor vingervegen en de videomogelijkheden vallen enigszins tegen. Maar die 11 is gewoon verdiend. Een telefoon om verliefd op te worden, het is de crème de la crème. Onzin toch, kan iedereen zien die door de marketing heen kijkt.
Ik denk niet dat wij het ooit eens worden.
Jij vindt de iPhone 7 256GB een betere telefoon hardwarematig door de single core performance? Ik denk sowieso dat alles boven de 32GB voor de mainstream gebruiker voldoende is. Jongeren neigen wat meer, maar als ik in mijn omgeving kijkt ken ik niemand die niet genoegen neemt met 64GB. Er is ook niemand die iets geeft om benchmarks en blijkbaar zijn er heel veel mensen die ook niks geven om het feit dat het systeem soms wat trager is.

Wat ze blijkbaar wel belangrijk vinden is waar ze hun geld aan verdienen. Daar zal vast een stuk marketing en status bij zitten. Maar hoe kan je in godsnaam de iPhone 7+ 256GB aanbevelen voor 1129 euro, terwijl je de S8 voor 799+75 euro kan kopen. En dan is Samsung overpriced?

Om dit af te ronden: Telefoons hebben compromis en ik, en Tweakers ook hebben het idee dat Samsung de juiste compromis hebben gesloten op de juiste plekken. Een review kijkt niet alleen naar getalletjes maar is een indicatie van de gehele ervaring en neemt die in zijn totaliteit om tot een oordeel te komen.
Ik denk sowieso dat alles boven de 32GB voor de mainstream gebruiker voldoende is ... Er is ook niemand die iets geeft om benchmarks en blijkbaar zijn er heel veel mensen die ook niks geven om het feit dat het systeem soms wat trager is

De mainstream gebruiker die niets geeft om benchmarks en een soms wat traag systeem koopt wel een Samsung S8 van 799 euro?

Maar hoe kan je in godsnaam de iPhone 7+ 256GB aanbevelen voor 1129 euro, terwijl je de S8 voor 799+75 euro kan kopen.

Ik zie de iPhone 7 Plus 256GB in de pricewatch voor € 1.058 staan. Jij geeft aan totaal € 874 voor de S8 inclusief geheugenkaart. Dat is een verschil van slechts 184 euro. Pak je de S8+ dan wordt het haast stuivertje wisselen. De Oneplus 3T kost echter slechts 440 euro waardoor je minimaal 359 euro moet bijleggen om überhaupt aan de instap S8 te komen. Zo bekeken is die iPhone oprecht een relatief klein prijsverschil en dan heb je ook meteen een telefoon met wel de laatste security patches aan boord. Hieronder nog even wat ik er zelf van maak na onze uitwisseling van inzichten.

De Samsung S8 biedt rond het prijspeil van 800-900 euro waarschijnlijk het beste compromis van de markt. Kijken we enkel naar Android toestellen die vergelijkbaar zijn in prijs dan scoort de Samsung S8 met liefde een 9.

Nemen we de prijs mee dan zien we de Oneplus 3T als een sterke uitdager. De Samsung S8 moet dan opeens een bijna tweemaal zo hoge prijs rechtvaardigen. Met soms wat lag in de interface, een net wat oudere Android versie en de onverwacht achterblijvende random write opslag prestaties laat de S8 te veel steken vallen om ook in deze vergelijking een 9 waar te maken. Over smaak valt niet te twisten en soms is de liefde weerbarstig. Ben je zuinig op je toestel en kijk je vooral naar praktische zaken dan scoort de Samsung S8 een 8.
Je mag dingen dik drukken, maar dat veranderd niet de lijst van negatieve punten voor de OnePlus 3T die je weg laat. Keer op keer, waar je niet op in gaat.

* Front en back camera. Hoewel de camera op de 3T prima is, is de Samsung camera simpelweg superieur.
* Display. Los van het gigantisch formaat display wat samsung in een zeer compact aparaat heeft weten te stoppen is het ook een zeer fel scherm en is de resolutie scherp.
* Draadloos (snel)opladen en ondersteuning voor een universele fastcharge standaard.
* De force touch home "button" die de fysieke homeknop vervangd.
* De nieuwere (exclusieve) snapdragon 835.
* Fatsoenlijke service. Is er iets defect? Dan kan ik een afspraak maken voor een "garantie afhandeling terwijl ik wacht".
* Uitbreidbaar geheugen.
* Water en dust resistant.
* Te verkrijgen via een abonnement.

De Oneplus 3T vecht een ander gevecht. Het is niet premium, het is een Tweaker phone. Gericht op mensen die opzoek gaan naar een telefoon in plaats van mensen die een winkel inlopen en kijken wat ze leuk vinden.

Producten kan je enkel price to performance waarderen als er weinig secundaire/subjectieve value aan zit. Wederom: Kijk naar auto's. Een BMW is niet 10x zo goed als een Fiat. Zelfs bij PC hardware betaal je soms een premium om gebruik te maken van features van je favoriete fabrikant (G-sync voor Nvidia) omdat JIJ dat een meerwaarde vindt.

Dat jij geen behoefte hebt aan de beste camera, het beste scherm, de beste screen-body ratio, betekend niet dat andere mensen dat niet hebben.

Nog iets wat je compleet negeert is dat OnePlus bijvoorbeeld geen oortjes include, terwijl Samsung een koptelefoon van $99 bij de S8 doet. Ook al zou deze je niet $99 waard zijn, dan alsnog krijg je toegevoegde waarde. Misschien vindt jij het niet nuttig, maar andere mensen wel.

Over smaak valt WEL te twisten. Wil je het beste android toestel wat nu op de markt is en is geld geen optie, dan is Samsung de nummer een keuze voor bijna de hele smartphone markt. Dat jij de prijs als uitgangspunt neemt betekend niet dat iedereen dat doet.

Ik kan mij goed voorstellen dat men een paar euro per maand over heeft voor de toegevoegde waarde van een S8. Waarschijnlijk valt het voordeel voor het abonnement nog lager uit zoals enkelen hier al vermeldde door de AKG koptelefoon en de korting die je kan krijgen via een telefoon aanbieder of door een carrier korting zoals: KPN compleet of T-mobile Samen.

Waarom kan jij niet accepteren dat sommige mensen het geld ervoor over hebben?
De SoC is nieuwer, maar niet sneller. Lijkt me weinig steekhoudend, ben ik al op ingegaan. De fysieke home knop bevatte en vingerafdruk scanner. Die zit nu op een onhandige plek, eerder een argument tegen dan voor. De Oneplus laadt sneller op dan de Samsung, je krijgt bij beiden een lader geleverd die prima werkt, details achter de komma. De camera is beter en als je zuinig bent op je toestel heb je die garantie en waterbestendigheid nooit nodig. Tot slot is het 5,8" scherm van de S8 nou ook weer niet zoveel groter dan de 5,5" van de Oneplus, beide zijn AMOLED. Geheugen moet je ook wel uitbreiden als het af fabriek niet groter kan. Bijna allemaal zijn het zaken die geen onverdeelde pluspunten zijn of zaken achter de komma die je noemt. Behalve de camera en het design springt er gewoon weinig echt uit.
De SOC is nieuwer en sneller. Op een kleinere FinFET node gemaakt. Geen idee of het belangrijk is voor anderen, maar voor mij is het een bijzaak.

Fysieke homeknop is de mooiste fysieke homeknop op ieder toestel naar mijn mening. Zo goed in het design geintegreerd dat je deze niet eens ziet. Vingerprintsensor is duidelijk niet de bedoeling om veel gebruikt te worden vanwege een irisscanner aan de voorkant. De discussie is dus: Vingerprint sensor óf Irisscanner voor biometric security. Niet vingerprint sensor vs vingerprint sensor, want Samsung wilt niet dat jij die vingerprint sensor gebruikt als main-biometric.

De OnePlus laadt sneller op, maar enkel met zijn eigen proprietary charging technology. Handig voor de enkele kabel die je hebt, niet handig als je bij vrienden bent die allemaal QC2.0/3.0/4.0 gebruiken.

De camera is beter, oké fijn dat dit duidelijk is.

Sommige mensen hebben de waterbestendigheid NODIG. Ik ken zo veel mensen waarvan hun telefoon is gesneuveld door regen. Op een festival regende het, of ze fietste naar huis van werk en het viel met bakken uit de lucht. Je hoeft niet onvoorzichtig te zijn. Het is een flagship-musthave in 2017 naar mijn mening. Als 75% van de high-end telefoons het heeft, ben jij het buitenbeentje als jij het niet hebt en val je buiten boord.

5.8" van de S8 zit in een kleinere body zowel in de lengte als in de breedte. De S8 is dikker en toch voelt hij volgens velen dunner door de manier waarop het design is gecurved. Daarbij is het scherm: Scherper, feller en beter dan het paneel op de OnePlus 3(T).

Geheugen uitbreiden via SD kaart of Onboard is denk ik voo 75% irrelevant. En ik denk dat 95% geen voorkeur heeft voor SD of onboard, mits de apps gewoon op de onboard kunnen. 64gb of imo 32gb is daar al voldoende voor.

* Fatsoenlijke service. Is er iets defect? Dan kan ik een afspraak maken voor een "garantie afhandeling terwijl ik wacht".
* Te verkrijgen via een abonnement met eventuele korting.

Deze twee punten en het punt van de gratis AKG headset mis ik. In het verhaal hierboven. Ook biedt KPN de S8 aan voor minder dan €700. Als je toch al een fatsoenlijke headset wilde halen zit je dus al ergens tussen de €700 en €600 afhankelijk wat het je waard is. Neem daar de genoemde voordelen bij en je hebt eigenlijk maar een gat te dichten van €160, als je de AKG koptelefoon voor mijn adviesprijs waarde neemt. Dat is een ander financieel verhaal als wat jij schetst.
Als je de AKG voor de adviesprijs neemt. Wie zou dat ooit doen? Het is geen losse bundel optie, het is een verplichte aanschaf erbij, weggegooid geld voor wie zelf al goede heeft. Ik zou ze waarderen op wat je er op marktplaats voor krijgt: 20 euro. Bij de S8 zelf kijk je nu al naar prijzen bij KPN in een abonnement om extra korting te krijgen ten opzichte van losse verkoop en vrijheid qua abonnement. Dat heeft zeker ook geen nadelen, want je wilde toch net je abonnement verlengen bij KPN? Het is echt keiharde marketing dit, de omstandigheden zo draaien dat het net lijkt alsof je toch maar vooral die S8 moet halen, terwijl dat bij slechts enkele mensen van toepassing is zoals jij de situatie schetst.

Als je zuinig bent op je telefoon dan heb je die garantie nooit nodig. Laat je die Samsung vanaf je fiets op de stoeprand vallen is ie alsnog beschadigd en na reparatie blijft dat lelijk. Houd je geen restwaarde over. Allemaal redenen om gewoon zuinig op je toestel te zijn. Ten aanzien van festivals en zo is het echt een raar verhaal. Net alsof niemand meer van een festival kan terugkomen met een werkende telefoon als het regent zonder een S8 te kopen. Voor 2016 was dat zeker onmogelijk? Het is echt ongelofelijk in welke mate jij meegaat in die marketing.
Je reacties worden langzaam een beetje lachwekkend. Wat is de rede dat jij absoluut niet kan loslaten dat er een product op de markt is wat menig mens een goed product vindt en wat jij niet een goed product vindt? Wanneer ga je dingen als:
Als je de AKG voor de adviesprijs neemt. Wie zou dat ooit doen?
Dat heeft zeker ook geen nadelen, want je wilde toch net je abonnement verlengen bij KPN?
de omstandigheden zo draaien dat het net lijkt alsof je toch maar vooral die S8 moet halen, terwijl dat bij slechts enkele mensen van toepassing is zoals jij de situatie schetst.
Hoe waanzinnig kan je het vertellen? Ik zeg niet dat je de AKG voor €99 erbij moet rekenen, ik zeg alleen dat het TOEGEVOEGDE WAARDE is. Voor jou niet? Prima, move along. Maar lang niet iedereen op deze wereld heeft al een goede in-ear headset. Ik zeg niet dat iedereen deze moet telefoon moet kopen. Ik vergelijk het met een luxe product, net zoals andere flagships. En misschien moet iemand wel zijn abonnement bij KPN verlengen! Met 3,7 miljoen abonnees zijn er vast wel enkele honderde duizenden die hun abonnement dit kwartaal gaan verlengen.

Je komt over als een jaloers jongetje wat zelf het geld er niet voor (over) heeft en het daarom maar afkraakt als een slechte keuze. Alles wat jij onbelangrijk vindt, is dan maar voor iedereen onbelangrijk. Ik ken ook mensen die met een Wolfgang genoeg nemen en het onzin vinden om meer geld dan 150 euro uit te geven "omdat het dan iets beter is". Hun beargumentatie is "maar ik kan toch ook dezelfde apps gebruiken, dat is toch niet 3x zo veel waard?". Mensen verschillen, maar wie ben jij om te zeggen dat mensen geen goede keuze maken met de Samsung Galaxy S8(+) terwijl het volgens IEDERE reviewer toch echt de beste Q1 Android telefoon is van 2017.

Je comment heeft zeer veel subjectieve inhoud zonder onderbouwing en veel dingen slaan compleet de plank mis:
Als je zuinig bent op je telefoon dan heb je die garantie nooit nodig. Laat je die Samsung vanaf je fiets op de stoeprand vallen is ie alsnog beschadigd en na reparatie blijft dat lelijk
Want garantie is er om je gevallen telefoon te repareren? Bedoel je niet dat garantie er is om de consument te beschermen bij productie defecten?
En iedere fabrikant heeft productie errors. Samsung, OnePlus, Apple, Sony, LG. Daarbij kan je je telefoon volledig laten maken en dan zie je niet dat hij gerepareerd is. Ik weet niet waar je deze onzin vandaan haalt.
Ten aanzien van festivals en zo is het echt een raar verhaal. Net alsof niemand meer van een festival kan terugkomen met een werkende telefoon als het regent zonder een S8 te kopen. Voor 2016 was dat zeker onmogelijk? Het is echt ongelofelijk in welke mate jij meegaat in die marketing.
Wat is er raar aan regenbuien en een festival in Nederland wat uitloopt op een modderbad? Niet iedereen zit heel de dag binnen en sommige mensen hebben telefoons nodig die bestendig zijn tegen de hoeveelheid regen die hier in Nederland is. Waarom is dat voor jou ZO MOEILIJK om te accepteren dat dit voor mensen een koopmotief is? Als jouw Oneplus 3T overmorgen dood gaat omdat je aan het bellen bent in de regen of hij in je zak overleid door een flinke plensbui, dan ga jij ook niet meer €439 uitgeven aan een telefoon zonder water resistance.
Hier zijn een aantal bewijzen dat mensen water/vuil weerstand belangrijk vinden:
http://www.esquire.nl/the...9/telefoontips-festivals/
https://blog.coolblue.nl/...mee-naar-een-festival-win
https://www.swoop.nl/blog...val-smartphones-van-2016/
https://www.swr3.de/event...300610/1bjhhm0/index.html
http://www.festivalking.c...te-smartphone-covers.html
https://www.swoop.nl/blog...val-smartphones-van-2016/

Deze stomme artikelen en producten kostte mij 20 seconde om te vinden. Blijkbaar is het een probleem en is er behoefte aan. Dus in plaats van te denken: MAAR IK HEB ER GEEN BEHOEFTE AAN, DUS HET IS MARKETING ONZIN. Kan je ook denken: Hmm ik heb er geen behoefte aan, maar een ander misschien wel.
Haha, ik zou de telefoon een 8 toekennen zoals ik al schreef? Dat is in alle gangbare definities goed, waar een 9 zeer goed is. Ik vind het dus zeker een goede, maar niet prijs kwaliteit zeer goede telefoon. Jij lijkt juist met die wat genuanceerde mening niet om te kunnen gaan, met jammerlijke pogingen om het op de man te spelen ten gevolg. Je probeert me woorden in de mond te leggen, dat ik de S8 niet zou adviseren, terwijl ik hem iemand met een ruim budget zeker in overweging zou geven. Als die persoon dan ook nog eens een fervent festivalganger zou zijn met een aflopend KPN abonnement die uitsluitend apps uit de store gebruikt zou ik de S8 met liefde adviseren. Dat zijn er alleen niet zo veel en van het prijsverschil met andere telefoons kun je zoveel andere leuke dingen doen.

Uit je eigen links: Je kunt er ook voor kiezen om je oude smartphone festivalproof te maken met een hoesje, bijvoorbeeld met de UAG Hard Case. Deze case beschermt jouw smartphone onder meer tegen vallen, krassen en stoten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat jouw smartphone stukgaat tijdens een festival!

Het is ook vast en zeker de beste Android van Q1 2017 voor een select publiek, maar gelukkig zijn er eerder ook al ruim voldoende Android telefoons uitgekomen met een zeer goede prijs kwaliteit verhouding op de markt en ook nog eens recentere beveiligingsupdates. Telefoons die je gewoon terugstuurt naar de webshop waar je ze ook vandaan hebt voor garantie, net als met alle andere producten. Telefoons die geen waterdichtheid rating hebben, maar wel nog onder garantie vallen met wat motregen en luchtvochtigheid. Telefoons die bij vrienden ook volledig opladen als je daar een avondje langsgaat, tenzij je enorme haast hebt om daar weer weg te komen ;). Allemaal heel genuanceerd dus.

http://www.schermgebroken.nl/oneplus-3t-reparatie

https://oneplus.net/nl/su...r-resistant-or-waterproof
Als iemand die de volgende telefoons heeft gehad:
HTC wildfire
HTC Desire Z
Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy S4
HTC One M7
LG G2
OnePlus One
LG G3
LG G4
Samsung Galaxy S6 Edge
Huawei Nexus 6P
Samsung Galaxy S7 Edge

Kan ik je vertellen dat ik absoluut geen Samsung fanboy ben, maar graag kijk naar wat mij het meeste waarde biedt. Welke telefoon vindt jij op dit moment beter dan de S8(+)?
Ik zou het eigenlijk niet weten. Bij mij spant het erom welke telefoon ik wil nemen voor in de toekomst. Ik zat eigenlijk te fanboyen over de nieuwe Sony XZ premium en ik ben er heel enthousiast over. Nadat ik gisteren de nieuwe S8 opgehaald heb samen met een collega van me, begint het wel wat achter mijn oren te jeuken en word de keus lastiger. De S8 is ook een prachtig model en dat verbaasde mij enorm, toen ik de S8 voor het eerst in handen had. Ik blijf wachten totdat de eerste reviews van de Premium XZ online staan, maar de S8 is nu wel een kanshebber.
Heb de XZ in mijn handen gehad in UK. Ligt aanzienlijk minder lekker in de hand dan de s8 en voelt bovendien goedkoper aan. Beetje plastic feel gek genoeg. Ook de bezels boven en onder zijn erg groot ivm de S8. S8 voelt als een 2017 telefoon, de XZ als een 2016 telefoon.
Dan de S7 Edge. Beste telefoon van 2016, met nog steeds een hele goede camera, vingerafdruk aan de voorkant en kost nu zo'n €500.
Behuizing is prachtig... Jah sorry maar ik zie weinig verandering ten opzichten van de s4 elke keer hetzelfde... Alleen de prijs en hardware matig en laat je hem 1 keer vallen zonder hoesje scheurt die overal mijn lg v10 heb ik al meerdere keren uit de vrachtwagen laten vallen en nog steeds werkend zonder dat het scherm of behuizing kapot is.... Samsung is net zo iets als een wolfgang tegenwoordig ik zie weinig verandering goedkope zooi zo`n samsung
Ik vind de V10 ook echt een mooie telefoon. Helaas zijn de materialen niet premium en ik denk dat dit veel mensen die €700+ neerleggen voor een stuk design en status afschrikt.

Ik vind Samsung geen Wolfgang, want de LG V10 heeft geen Nederlandse (Europese?) release gehad en heeft geen 2 jaar oude specs.

Wil je echt zeggen dat er weinig verandering is vanaf de S4 naar de S8? Dat vind ik apart, aangezien ik Samsung zie als het bedrijf wat het meeste pusht voor Innovatie. LG doet ook haar best, maar schiet soms compleet mis (LG G5), waar Samsung consistent vanuit haar design esthetic weet te innoveren. Ik denk dat het werkt, herkenbaar is en commercieel een succes. Ik was fan van de G2-G4, de G5 was voor mij de reden om weg te kijken van LG. Met de G6 keert mijn interesse terug.
justificiëren is geen Nederlands woord, probeer in de toekomst rechtvaardigen of justificeren ;)

Verder wel helemaal met je eens, maar dit gaat op voor vrijwel alle nieuwe mobiele telefoons, de prijzen worden hoger en je betaalt meer voor gebruikte materialen dan voor specificaties.

Samsung is Apple aan het bijbenen met de toestelprijzen en bouwkwaliteit. Een paar jaar geleden was het verschil tussen beiden veel groter in prijs en kwaliteit, maar dat is nu wel bijna helemaal verdwenen.

[Reactie gewijzigd door e_balk op 19 april 2017 14:48]

Samsung is Apple aan het bijbenen? Je bedoelt andersom mag ik hopen...

[Reactie gewijzigd door WGACA op 20 april 2017 11:21]

Natuurlijk bedoelde ik het niet andersom, anders had ik het wel andersom gezegd.

Apple heeft zijn toestellen altijd een premium gevoel mee willen geven en daarmee ook veel aandacht gegeven aan materiaalkeuze, ontwerp en bouwkwaliteit. Iets waar Samsung pas met de laatste generaties echt aan is gaan werken en ja de S7 had dit al redelijk op orde, maar tot de S5 waren het toch echt gewoon plastic telefoons die niet eens in de buurt kwamen van wat Apple aanbood.

Maar goed, ik vermoed dat dit meer een fanboy reactie is dan wat anders.
Als er iemand als fanboy reageert ben jij het wel dacht ik zo...

Mag ik vragen waar je de afgelopen 3 jaar geweest bent? Want dat is inmiddels de periode dat Samsung Apple voorbij heeft gestreefd wat betreft ontwerp en bouwkwaliteit.
Aaaah omdat ik aangeef dat Samsung Apple volgt in de manier waarop zij hun toestellen bouwen?

Samsung is prijsverhogingen aan het rechtvaardigen, daarin volgen zij het voorbeeld van Apple, niet andersom, het gaat mij niet om fanboyism, aangezien ik geen probleem heb met het feit dat ze de kwaliteit verhogen van de toestellen. Maar het blijft in navolging, niet als voorloper. Maar ik zie hoe je overal aan het reageren bent op anderen, het moge duidelijk zijn dat jij voor jezelf de aanschaf van een S8 aan het rechtvaardigen bent en dat je Samsung een warm hart toedraagt, prima, maar laat de feiten de feiten zijn. Samsung volgt Apple in de manier waarop zij hun toestellen hebben gebouwd en bouwen. Iets wat rechtvaardigt dat zij de toestellen duurder maken, maar dat maakt nog steeds niet dat zij het voorbeeld vormen voor Apple's manier van toestellen ontwerpen of bouwen, het is nog steeds naar het voorbeeld zoals Apple gesteld heeft dat je toestellen moet bouwen.

Ongetwijfeld ga je weer reageren met jouw mening, dat Samsung het beste is en Apple zuigt of wat je ook geloven wilt. Maar ik zie jouw reacties overal en jij bent toch wel heel erg bevooroordeeld in je reacties. Ik draag zowel de iPhone 7 Plus als de Galaxy S7 met mij mee iedere dag en Samsung heeft in de afgelopen 3 jaar gigantische sprongen gemaakt, maar nog steeds niets overstegen of wezenlijk anders gedaan dan wat de iPhone al deed sinds de iPhone 4
'nog steeds niets overstegen of wezenlijk anders gedaan dan wat de iPhone al deed sinds de iPhone 4'

Al 3/4 jaar een beter scherm en betere camera dan een iPhone. Dan hebben ze ze per definitie toch overstegen, of zie ik dat verkeerd?

En voor zover ik weet heeft Samsung de phablet, gebogen schermen, oled schermen op smartphones en spilt-screen multitasken op de kaart gezet, om maar een paar voorbeelden te noemen. Allemaal dingen die toch echt niet te vinden waren op de 4s, maar die toch echt allemaal overgenomen zijn. Dus ook hier geldt dat ze per definitie wel degelijk iets anders gedaan hebben.
Volgens mij had ik het over materialen of niet? Lees je wel waar je op reageert?
Ok, gebogen scherm van glas, nog niet gedaan sinds de 4s. Dat wel een materiaal? Of sterker aluminium zodat een toestel niet buigt zoals de iPhone 6?

Waar doel je nou eigenlijk op?

[Reactie gewijzigd door WGACA op 20 april 2017 11:07]

Het materiaal glas blijft glas, of je het nu recht implementeert of krom maakt.

Als je niet begrijpt wat het woord materiaal betekend dan moet je misschien reageren op iemand die daarover gewoon feitelijk een statement maakt. Het enige dat jij nu doet is iemand reactie onderuit proberen te halen op basis van het feit dat jij vind dat Apple whatever is..

Mijn statement is enkel en alleen, dat Samsung (net als alle andere merken overigens) het voorbeeld van Apple volgt in het kader van gebruikte materialen om zijn premium aanbod meer premium te maken. In dat opzicht is en blijft Samsung volgend en niet leidend en dat Samsung daar al 2 of 3 jaar mee bezig is, wil niet zeggen dat het niet nog steeds naar voorbeeld van een ander wordt gedaan.

Het probleem is voornamelijk dat jij niet begrijpt wat iemand anders zegt, maar vooral je druk maakt over het feit dat iemand beweert dat Samsung achter Apple aan loopt. Dat is de reden waarom ik jouw beticht van fanboyism, omdat je alleen maar reageert omdat je iemand moet duidelijk maken dat JIJ Samsung beter vind dan Apple.
Samsung als Apple hebben beide hun eigen voor- en nadelen.. Zeker als je kijkt aan de doelgroep. Niet iedereen heeft dezelfde wensen en Samsung als Apple luisteren naar hun doelgroep al merk ik dat Samsung dat meer doet de laatste jaren. Apple lijkt meer hun eigen weg in te willen slaan met weinig nieuws.. Sinds Steve Jobs overleden is, heeft Apple in mijn ogen niet echt een flinke vooruitgang gemaakt op het gebied smartphone..
Als geheel denk ik dat er relatief weinig echte innovatie is op dit gebied. Een gebogen schermpje zoals in de S7 Edge of de S8 is niet echt een toevoeging die veel nieuws brengt. Overigens is ook bij Apple de innovatie erg beperkt. Voor dit moment zou je ook kunnen zeggen dat er niet heel veel vraag is naar echte innovatie.

Apple heeft inderdaad altijd een eigen visie gehad en doet niet heel veel met input van gebruikers, ik weet niet of Samsung daarin echt oprecht anders is, misschien wel, maar toch hebben zij ook zaken geimplementeerd waarom gebruikers uiteindelijk nooit vragen. De smaak ligt uiteindelijk altijd bij de eindgebruiker en daar ben ik het ook helemaal mee eens, iedereen mag zijn eigen favoriet hebben.

Ik ben onder de indruk van wat Samsung de afgelopen jaren heeft gedaan op het gebied van materiaalgebruik en fysiek ontwerp, ze zijn ontzettend gegroeid van plastic rommel naar high end devices die dat representeren in zowel ontwerp als technische specificaties.
Daar ben ik het volledig mee eens. Ik vind beide leveranciers gewoon top al moet ik zeggen dat ze relatief vrij duur zijn tegenover de andere leveranciers waar je natuurlijk wel wat over kunt discussiëren.

Echter vind ik dat Samsung ook grote stappen gemaakt heeft sinds de Galaxy S6 Edge en de S6 Edge Plus (die ik momenteel heb).

Verder denk ik dat ze beide ook ervoor echt wel ervoor kiezen om zelf iets 'nieuws' op de markt willen brengen en bepaalde punten van de consument achterwegen laten.

De eindgebruiker is zeker degene waar iedereen naar moet luisteren in mijn optiek omdat ze natuurlijk ervoor streven om hen het product te laten kopen. Alleen ben ik van mening dat de telefoon nooit 100% perfect is voor iedereen omdat er altijd min- en pluspunten zijn a.d.v. de wensen en doeleinden.

Als de Iphone 7 plus nu in de range van 800-900 zou zijn, dan had ik zeker mijn eerste Iphone gekocht. Maar op dit moment heeft Samsung voor mijn doeleinden zeker de voorkeur omdat ze meer te bieden hebben. Echter ben ik gewoon ook nog blij met mijn Iphone 5s die ik voor het werk gebruik.
Ehm.... De iPhone 7 Plus is in zijn goedkoopste itteratie toch in die prijsklasse?
Ik heb het topmodel met 256GB geheugen en die zit in de 1100 regio inderdaad.

Ik had trouwens ook kunnen kiezen voor de Samsung S7 (of S8 als ik ietsje meer geduld had gehad) want qua aanspreken op gevoel van in de hand houden zit geen echt verschil meer, de gebruikte materialen zijn bij beiden tegenwoordig gewoonweg top. Ik loop nu met een S7 en een iPhone 7 Plus rond en beiden zijn prima toestellen zonder al te veel op of aanmerkingen.
Standaard is die ongeveer net zo duur inderdaad. Echter is deze niet uit te breiden wat voor mij een enorm minpunt is. Met 30 euro heb ik al 128GB extra opslag erbij en heb ik dus 128GB meer opslag t.o.v. de Iphone 7 Plus en voor dezelfde prijs. Echter heb ik verder ook niet veel op te merken over beide toestellen aangezien ze beide gewoon top zijn voor een premium smartphone.
Dat wordt toch ook gezegd? Vanaf de S6 vind ik de Samsung phones echt mooi geworden, niet mijn ding, maar zeker premium!
Precies wat ik bedoel
Ben het zeker met je eens ivm materiaalgebruik en prijs. Daar hebben ze enkele andere merken (met het appeltje in bijzonder) gevolgd de laatste jaren. Echter staan gebruikte materialen niet gelijk aan bouwkwaliteit/duurzaamheid. Met als voorbeeld de Note 3. Als je even kijkt naar video's over dit onderwerp merk je toch wel dat de bouwkwaliteit van samsung phones, altijd dik op orde is geweest. Dan spreek ik weliswaar niet over afbladerende verf (wat ik mijn ogen toch een issue was). Al doet dat weinig af aan bouwkwaliteit en duurzaamheid.
De feitelijke bouwkwaliteit en de perceptie ervan liggen soms ver uit elkaar (dat merk ik ook echt wel aan mijzelf) plastics voelen toch echt minder hoogwaardig aan in veel gevallen dan het gebruik van metalen en mooi glas, ondanks het feit dat sommige van die materialen gevoeliger zijn voor potentiele schade, voelt het toch een stuk beter aan om een S7 vast te hebben dan een S4.
Dat klopt zeker en vast! Ik heb momenteel een S6 en die voelt fijner aan qua gebruikte materialen, dan pakweg de S3 die ik gehad heb. Al lag de S3 misschien wel wat beter id hand. Om even bij Samsung te blijven, de Note 4, was een van mijn favo phones qua uiterlijk en die maakt gebruik van een fantastische combo in mij ogen! Ben aan het denken om voor de s8 te gaan nu, want wat een beestige phone is dat _/-\o_
Volledig mee eens. De Huawei Mate 9 kreeg ook een 8. Deze heeft bijna alleen maar pluspunten tov de S8. Bijvoorbeeld de vingerafdrukscanner die tenminste in het midden op een ideale plek onder de camera zit, en extra features kent. En de accuduur is bijzonder goed. En een krachtige SoC. De prijs was bij introductie 699 euro, 100 euro lager dan S8. Alleen het scherm is minder, maar ondanks dat is het een kwalitatief goed lcd scherm. En de camera app is gewoon zeer goed en niet druk in tegenstelling tot wat Tweakers beweert. Bij de review van de Mate 9 werden er minpunten bij bedacht om het cijfer omlaag te praten. Zoals ook 'duurder dan vorig model'. Uhm. Ok. Dus niet duur, of erg duur, maar duurder dan vorig model.
De Mate 9 heeft alleen maar pluspunten over de S8? Ben heel benieuwd... Voor zover ik kan zien is het vooral andersom: design, scherm, camera, audio, accuduur, waterdichtheid, gorilla glass 5, uitbreidbaar geheugen, multi tasking, desktop, Bixby en nog veel meer features die de Mate 9 allemaal niet heeft.
Als je dan met argumenten komt, kom dan met goede..

Design is gewoon een mening, camera van de Mate komt in reviews als erg goed naar voren, accuduur is uitstekend, uitbreidbaar geheugen heeft de Mate ook, Multitasking is in Emui ook aanwezig, "en nog veel meer features die de Mate 9 allemaal niet heeft".. tja, dat geldt andersom uiteraard ook. Beetje de plank misslaan zo.

Dat de Mate 9 bijna alleen maar pluspunten tov de S8 heeft is ook niet per se waar, maar ze doen niet van elkaar onder op de meeste punten, dus een 9.0 voor de S8 is gewoon overdreven hoog als de Mate een 8.0 krijgt met onder andere het argument "duurder dan zijn voorganger"...
Erg goed betekent niet het beste. Verschil tussen de 8 en 9 waar je over struikelt.
mooi stuk en ben het met je eens. zelf ben ik nu voor een honor 8 gegaan prachtig toestel voor nog geen 400 euro en veel minder bloatware. 800 euro voor een telefoon of je het nu ineens betaald of met een duur abonnement ik vind het belachelijke prijzen
Rustig blijven.. Ik haal gewoon elementen uit de review, waar er gezegd wordt dat hardwarematig de camera dezelfde is. En beste vriend.. accutest op full HD vind ik bullshit hé, je gaat niet zo een duur toestel kopen om hem dan naar FHD te schalen. Als je dan naar de accuduur kijkt, dan vind ik het maar matig ja. IPhone 7 is van september vorig jaar, dus dat argument is ook niet relevant. Ik doe genoeg onderzoek hoor, ik vind dit een geweldige telefoon maar geen 9 waard omdat hij er eens voor de verandering vernieuwend uit ziet + dan de Samsung bril van de reviewer.
Kijk 'Samsung Galaxy S8 Plus vs iPhone 7 Plus - Battery Drain Test! (4K)' op YouTube
https://youtu.be/yMC_zo_Ge3w

Niet echt matig lijkt me. Daarnaast is het alleen maar slim om het op FHD te zetten. Andere concurrenten hebben namelijk ook FHD, dus is de test alleen maar eerlijker. QHD kan je gebruiken voor VR wanneer je het nodig hebt. Een optie die ik dus zeer veel toe vind voegen. Keuze is altijd goed.
@Chris Broesder
@arnoudwokke

Wat ik me afvraag is het puntje over de haperingen/framedrops die regelmatig voorkwamen in het gebruik.
Moeten we dit acceptabel vinden bij een toestel met een advies prijs van 799 euro en hoe zwaar telt dit mee bij de beoordeling want een 9 is nagenoeg perfectie met toch best wat minpuntje(s) en zeker als dit aspect aanwezig blijft wat mijn ziens de gebruikservaring omlaag haalt.
Waar kan het door komen dat er haperingen zijn en is de verwachting dat Samsung dit met een patch kan verhelpen?

Edit nog paar vragen.

In sommige reviews dit jaar word het niet kunnen verwijderen van de accu als minpunt gegeven,bij dit toestel niet waar heeft dat mee te maken?

De kwaliteit als je belt(en speaker kwaliteit) daar las ik eigenlijk niets over en ook geen vergelijkingen met andere toestellen. Dit valt me in het algemeen al langer op bij review sites waardoor het beeld bij mij ontstaat dat we eigenlijk niet meer bellen met onze telefoon en de speakers regelmatig gebruiken.
Ik mis het toch wel want uit ervaring met diverse merken kwam ik er achter dat er wel degelijk verschillen zijn.

Buiten dit alles is het een goede review in mijn ogen!

[Reactie gewijzigd door pino85 op 19 april 2017 08:39]

Goede vraag :) Vooropgesteld: de framedrops zijn er hier en daar, maar belemmeren niet de vlotte werking van het toestel. Het zou veel zwaarder meewegen wanneer je erop zou moeten 'wachten' zeg maar. Toch is het niet netjes voor een toestel dat zoveel geld kost en daarom noemen we het. We zijn erg kritisch op elk dingetje wat ons maar opvalt in deze prijscategorie. Toch zijn er zoveel dingen die meewegen inmiddels bij een smartphone, dat de geheelervaring alsnog een 9 is in dit geval. Daar is geen formule voor, een cijfer blijft een indicatie en niet meer dan dat. Kort gezegd: het is zeker meegewogen, maar er staat zoveel positiefs tegenover wat ons betreft dat een 9 alsnog gerechtvaardigd is.

Accu's zijn bijna nooit meer te verwijderen uit smartphones en aangezien we oordelen in de huidige tijdsgeest, is dat geen minpunt meer, want dan zouden we het bij elk toestel moeten noemen.

Luidsprekerkwaliteit heb ik wel behandeld, bellen specifiek niet. Wel kan ik zeggen dat ik met de Galaxy S8 in mijn rumoerige auto telefoontjes prima kon verstaan en dat was niet zo met veel andere telefoons. Objectief esten van belkwaliteit is erg lastig, omdat het van teveel factoren afhangt en dus niet goed reproduceerbaar is gezien netwerkkwaliteit die schommelt bijvoorbeeld.
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Zelf heb ik er dan te snel over heen gekeken want ik heb geen vergelijking gezien op de kwaliteit van de luidsprekers en hoe ze zich verhouden ten opzichte van de concurrentie.

Dat het lastig meten is vanwege de netwerken dat begrijp ik maar heb er alle vertrouwen in dat jullie wel iets kunnen bedenken /ontwikkelen zodat je kan komen tot een goede vergelijking bij de bel kwaliteit?
De accu dan,dus dit minpunt gaan we nooit meer terug zien in reviews?mooi!
Het is eerder een pluspunt nu als de accu uitneembaar is. Maar je weet het nooit, misschien komt er wel weer een tijd dat de accu's van de meeste telefoons er wel weer uit kunnen.

We hebben veel zaken op ops verlanglijstje staan om te testen, maar een objectieve test wbt belkwaliteit is gewoon erg lastig en als het al mogelijk is op lange termijn erg tijdsintensief. Dus ik moet helaas zeggen dat het niet bij de top van het verlanglijstje hoort. Een reden is ook dat we regelmatig bellen met de toestellen en het dus wel testen. Als het afwijkt van de norm, melden we dat natuurlijk. Maar in elke review zeggen dat een telefoon goed belt lijkt me overbodig als de meeste toestellen dat in deze prijscategorie doen.

Luidsprekers vind je bij 'Behuizing' terug.
Maar mogen we ook niet verwachten dat elk toestel in deze prijs catagorie zonder haperingen functioneert om een voorbeeld te noemen? Ook dat is niet altijd het geval.
Wellicht is het dat ik wat ouderwets ben ingesteld en op een (smart) phone belkwaliteit ook nog steeds erg belangrijk vind.
De tijd is veranderd en dus begrijp ik de huidige tendens wel dat dit niet meer prioriteit heeft echter jammer vind ik dat wel degelijk daar wat je aangeeft in mijn opinie niet per definitie zo is.
Ik heb net bij behuizing gekeken en er staat inderdaad dat de kwaliteit goed is echter wij tweakers willen meten is weten zien ;)

Maar bedankt voor de goede onderbouwing waarom deze afweging word gemaakt.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 19 april 2017 11:02]

In het ideale geval zeker, maar omdat het de werking van het toestel op geen manier belemmert til ik er niet heel zwaar aan. Het zou ook wat anders zijn als de haperingen zich continue voordoen, maar het is eerder uitzondering dan regel, voor de duidelijkheid. Overigens laten alle telefoons framedrops zien, alleen meestal heb je het niet echt door. Hierbij dus soms wel en dat is jammer.

Ik ben al een tijdje bezig met het opzetten van een test met de koptelefoonaansluiting qua geluidskwaliteit, of in elk geval hoeveel vervorming er optreedt. Helaas nog geen duidelijkheid of die test in ons protocol komt, maar toch.

Edit: spelfout

[Reactie gewijzigd door Chris Broesder op 19 april 2017 15:58]

In het ideale geval zeker, maar omdat het de werking van het toestel op geen manier belemmerd til ik er niet heel zwaar aan. Het zou ook wat anders zijn als de haperingen zich continue voordoen, maar het is eerder uitzondering dan regel, voor de duidelijkheid. Overigens laten alle telefoons framedrops zien, alleen meestal heb je het niet echt door. Hierbij dus soms wel en dat is jammer.
Ondanks dat de werking in de praktijk er niet onder lijdt doet dit toch wel afbreuk aan de kwaliteitsbeleving. Voor midrange is het nog wel acceptabel, voor premium high-end is dat zeer zeker hard-to-swallow. Natuurlijk kunnen we dan weer het aloude adagium van stal halen door te stellen dat dit nog een vroege release is en dat het bedrijf met een software release het 1 en ander nog recht zou kunnen breien.

Feit is dat we het zijn gaan accepteren van Samsung, dat is ook omdat er wel degelijk stappen zijn gezet in de goede richting en daar zijn we dan al blij mee.

Overigens moeten we de cijfers op tweakers (en van andere reviewers) met een korreltje zout nemen. Het geeft een indicatie in hoeverre tweakers vind dat het toestel op de goede weg zit. En zo bezien kan ik een heel eind mee komen met deze beoordeling. Het toestel is alleen al qua uiterlijk revolutionair en doet daarnaast weinig fout maar heeft nog niet de UI ervaring van een iPhone.
Accuduur: in de tabel op 7. accuduur procent vol na 30 minuten begrijp ik niet...

Smartphone Accucapaciteit (mAh) Toename acculading in procenten in % (hoger is beter)
apple iphone 7 1960mAh 45
apple iphone 7 1960mAh 27
apple iphone 7 plus 2910mAh 32
apple iphone 7 plus 2910mAh 18
samsung galaxy s7 edge 2 keer identiek?

Waar komen deze verschillen vandaan?
Is inmiddels verbeterd. De resultaten met de 12w-iPadlader stonden er per abuis bij. Daarmee laadt de iPhone veel sneller op dan met de bijgeleverde lader.
Bel je niet handsfree dan als je rijdt? Ik wil niet moraalridder uithangen maar toch.
Nooit gehoord van de speakerstand van moderne Smartphones? ;)
We hebben het hier over de belkwaliteit van de S8/+. Neemaan dat je die wil testen met de telefoon tegen je oor zoals doorgaans de gewoonte is in traditioneel telefoongebruik.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 19 april 2017 15:31]

In dit geval had ik het over de luidsprekerkwaliteit eigenlijk :) Maar we hebben ook gewoon veel gebeld met de S8 natuurlijk.
Goede review maar jullie zijn tot nu toe echt de enige die melding maken van framedrops... Of jullie zijn erg 'mierenneukerig' of het is simpelweg verwaarsloosbaar.
Ik ben vooral benieuwd hoe de snel de telefoon is na een 1 jaar gebruik, dit was bij eerdere Galaxy's vaak een probleem. De iPhone 7 blaast de S8 nog steeds omver in de speedtests, zie https://www.youtube.com/watch?v=OX4JucpvbJM
Een aantal dingen vallen mij direct op:

Voor de tweede ronde klikt hij snel op de app en gaat hij weer snel terug. Applicaties op IOS hebben standaard een statische image op het moment dat je er naartoe switcht. Hierdoor heb je het idee dat het geladen is terwijl dat niet altijd het geval is. De tweede ronde lijkt dan ook een beetje onbetrouwbaar, want in de meeste apps zijn er geen verdere interacties.

De iPhone heeft samen met de OnePlus 3T als enigste een 1080p scherm. Hij zegt ook niet dat hij de resolutie naar 1080p heeft bijgesteld voor de S8.

Tevens is dit natuurlijk EverythingApplePro en is de vraag of dit de juiste persoon is om deze test uit te voeren. Iedere test die ik op YouTube vind heeft andere resultaten, dus vraag ik mij af hoe betrouwbaar tests als deze zijn.

Ik wil zeker niet claimen dat de iPhone trager is, maar enkel mijn zorgen uiten over de testmethode.
Uit ervaring kan ik je laten weten dat dat geen statische images zijn, op mijn iPhone 7 kan ik in alle open apps altijd gewoon verder waar ik eerder gebleven was gedurende de dag, spelletjes, navigatie, video, of een iMovie project, maakt niet uit.

Toevoeging: Die statische image op een iPhone is alleen voor het multitask-scherm, ( het scherm dat je ziet wanneer je door open apps scrolled), zodra je een app opent vanuit dat scherm verdwijnt die image.

[Reactie gewijzigd door bolke de beer op 18 april 2017 21:47]

Er zijn meerdere reviewers die dit hebben besproken. iOS laat wel degelijk een afbeelding zien terwijl de app weer naar de voorgrond wordt gehaald.
Ja, dat is het plaatje van het multitask-scherm zoals ik schreef, maar als de app heropend is zie je dat plaatje al niet meer.
Dat is hetzelfde als bij Android, maar iOS laat daadwerkelijk het laatste beeld zien. Ik verzin dit niet, het is volgens mij algemeen geaccepteerd
Jij bent volgens mij verantwoordelijk voor 80% van de reacties op dit artikel. En afgaande op de inhoud is de S8 absoluut jouw telefoon. Dat is ook echt een prachtig toestel! Zeker als je hem in het echt ziet is ie heel erg mooi. Ik vind hem mooier dan de iPhone 7 (van voren, de achterkant van de S8 vind ik erg lelijk)

Maar, die test van hierboven kun je niet ontkennen dat de eerste ronde ook al veel sneller gaat dan bij de concurrerende toestellen. De iPhone is gewoon veel efficiënter te programmeren en dat zie je heel duidelijk terug aan de prestaties van de telefoon.

In real life is de iPhone gewoon zo ongelofelijk snel en door het geweldige background management merk je zeer weinig van lagg of vertragingen. Iets waar ik bij mijn Samsung S7 constant "last" van had.

Voor mij is de iPhone daarom ook een fijnere telefoon, gewoon door de software. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat andere mensen andere prioriteiten hebben. Die hebben liever heel veel instellingen waarin je heel veel kunt aanpassen, eigen launchers en alles van Google.

Maar iedereen maakt hierin een andere keuze. Ik heb nu de keuze voor de iPhone gemaakt en ik moet zeggen dat ik nog nooit zo tevreden ben geweest met een telefoon (iPhone 7 + Jailbreak) en ik heb Samsung, Google Nexus, 2 verschillende Nokia Lumia's met Windows Phone gehad.

Laat iedereen lekker in zijn/haar waarde. Dring je eigen keuze niet op en accepteer dat iedereen naar andere punten kijkt als hij/zij een telefoon koopt.
Het is niet eens een speedtest, want er zijn zoveel variabelen waar ie niet verder op in gaat. Onpartijdig lijkt ie ook niet en ik vraag me af of dit wel een reeële test is omdat je bij Android altijd een paar dagen nodig hebt voordat het OS alles geoptimaliseerd heeft en apps sluit die niet nodig zijn.
Meest opvallend is dat de iPhone alle apps meteen heropend vanuit het geheugen terwijl op de Samsung de apps opnieuw moeten opstarten, die houdt gewoon niets vast in het geheugen.
Met andere woorden, de Samsung doet niet aan multitasken.
Zucht... |:( Nog iemand die gewoon maar wat uitkraamt.

https://youtu.be/HoeNziYYJg4

Dus... iPhone moest zelfs color smash en settings opnieuw laden. Gaat dus niet meer op die propaganda. Was overigens met de S7 Nougat update al opgelost.
Ik kraam niet gewoon maar wat uit, mijn reactie was op de link van @mirod, de Galaxy S8 in dat YouTube filmpje doen in elk geval iets niet goed met multitasken. De link die jij plaats toont aan dat de Galaxy S8 geen probleem heeft met multitasken, waarschijnlijk (zoals je aanheeft) door die update.
Het probleem is dus inmiddels gelukkig opgelost.
De ene is de Amerikaanse Snapdragon variant en de andere Exynos. De laatste doet het sowieso altijd beter.

Daarnaast komt dat desbetreffende filmpje van EverythingProApple... De naam suggereert dat je er je vraagtekens bij kunt zetten of het nou wel zo'n objectieve test is.
Eens. Hiervoor kregen samsungs ook dikke voldoendes. Als een toestel van 700e+ na 6-12 maanden (of soms meteen al) niet meer fatsoenlijk werkt kun je in mijn ogen geen voldoende geven. Helemaal niet op een website zoals Tweakers. Kan iemand hier inhoudelijk op ingaan waarom dit niet wordt meegenomen in de beoordeling?
Omdat bij batterij, opladen, opstarten en hardware (scherm, camera) beter zijn dan de Iphone 7?
Samsung is tegen de repair markt, waarschijnlijk wordt er daarom niet gekeken naar durability. Irriteer me nog steeds dat men geen losse accus meer kan kopen voor de samsungs.
Er wordt niet gekeken naar durability maar ze bouwen wel een van de meest durable telefoons van dit moment?

Kijk 'Galaxy S8 Durability Test - Scratch, Burn, and BEND tested' op YouTube
https://youtu.be/w_dTXKhFWtE
🤔 |:(
Na 6-12 maanden niet meer fatsoenlijk werkt....

Gek, toets dit van een 2 jaar oude S6 edge zonder enige problemen.
De Samsung skin verpest de snelheid.
Ik draai Android 7.0 zonder problemen op een S4. Soms wat kleine framedrops maar veel sneller dan Android 5.0 met Samsung skin.
Eigenlijk moet tweakers.net gewoon z'n soort testmethode hanteren.
Aan die statische benchmarks heb je echt helemaal niks.
Zeer onrealistiche speedtest. Ge