Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Athom Homey Review

Smarthomehub van Nederlandse bodem

Inleiding

Samengevat

De Homey smarthomecontroller van Athom kan een heleboel verschillende soorten smarthomeapparatuur met elkaar laten 'praten', dankzij de aanwezigheid van verschillende antennes en slimme software. De werking van Homey hangt sterk af van hoe goed de apparaten die je gebruikt, ondersteund worden. Voor veel populaire apparaten is de ondersteuning gelukkig prima in orde. Op bepaalde vlakken is Homey zeker nog voor verbetering vatbaar. Zo is de software soms omslachtig, zitten er nog kinderziektes in, is de stemherkenning van niet al te beste kwaliteit en is hij flink aan de prijs. Voor tweakers die al hun smarthomeapparatuur aan elkaar willen knopen, is de Homey echter zeker het overwegen waard.

Getest

Athom Homey

Prijs bij publicatie: € 299,-

Bekijk product

Technische standaarden zijn bedoeld om ons leven makkelijker te maken, maar soms bereiken ze het tegenovergestelde, zoals prachtig samengevat door webcomic xkcd. Vooral in de smarthomemarkt is het oerwoud aan standaarden in de praktijk een groot probleem. Vanuit verschillende hoeken worden consumenten belaagd door fabrikanten die smarthomeapparatuur aan ze willen verkopen, maar het ontbreekt aan één protocol dat ervoor zorgt dat die apparatuur onderling kan communiceren.

Er zijn verschillende producten en softwarepakketten die dat proberen op te lossen door die verschillende standaarden als centrale hub aan elkaar te knopen. SmartThings en HomeWizard zijn kant-en-klaaroplossingen bedoeld voor mainstreamgebruikers. Voor tweakers zijn er zelfbouwoplossingen als Domoticz en HomeAssistant; opensourcepakketten die je bijvoorbeeld op een uitgebouwde Raspberry Pi kunt installeren. Andere alternatieven zijn Googles Home en de Amazon Echo, die je beide met je stem kunt bedienen, maar die compatibel zijn met veel minder apparaten.

En dan is er Homey, de smarthomehub van de Nederlandse start-up Athom. Een apparaat dat overal mee overweg moet kunnen en ook nog eens bediend kan worden via spraakcommando’s. Homey is geen onbekende op Tweakers; Athom wist in 2014 met een Kickstarter genoeg geld op te halen om de verdere ontwikkeling van Homey veilig te stellen en in 2015 gingen we al langs om een eerste blik op Homey te werpen.

Sindsdien heeft Athom in samenspel met de Kickstarter-steuners hard gesleuteld aan de software, toch het belangrijkste aspect van het product. Na vele bètaversies heeft Homey een stabiele softwarerelease ontvangen en sinds 19 november kun je hem in verschillende winkels in Nederland kopen.

Homey is dus ‘af’ en daarom vonden wij het tijd om dit slimme apparaat van Nederlandse bodem nader aan de tand te voelen en te kijken of het écht de oplossing is voor de huidige smarthomechaos.

Van buiten en van binnen

Met zijn ronde behuizing en ledring is Homey duidelijk ontworpen om zichtbaar in een woonruimte te staan. Het design is minimalistisch; afgezien van de ledring zie je aan de buitenkant eigenlijk niets en de stroom- en audioaansluitingen zijn onderop weggewerkt. De ledring is bedoeld om de gebruiker feedback te geven en speelt een behoorlijk grote rol in het gebruik van Homey. Als je Homey wakker maakt met het stemcommando ‘OK homey’, licht de ring geel op om aan te geven dat je een commando kunt geven. Bij het verwerken van dat commando wordt de ring wit en zie je een lichtpuntje rondgaan.

In stand-by laat Homey een regenboog van kleuren zien op de ledring. Dat is aanvankelijk indrukwekkend en leuk om te laten zien aan mensen die over de vloer komen, maar al snel hadden we het uitgezet. Zeker ’s avonds in een verduisterde ruimte vonden we het te veel afleiden.

Hardware

De eerste prototypes van Homey waren opgebouwd rondom een Raspberry Pi, maar uiteindelijk is voor een system on module van SolidRun gekozen, bestaande uit een 1GHz-Cortex A9-cpu en 512MB ddr3-geheugen. De rest van de functionaliteit heeft Athom er zelf aan moeten koppelen via externe controllers, zenders en ontvangers. En dat zijn er nogal wat; Homey ondersteunt 433MHz, veel gebruikt bij goedkope schakelaars, 868MHz, voor bijvoorbeeld weerstations, Z-Wave, nfc, ZigBee, wifi, bluetooth, infrarood en alles wat via tcp/ip communiceert. Bij elkaar zou dat niet meer dan 10W moeten gebruiken, wat neerkomt op tussen de 15 en 20 euro aan stroomkosten per jaar in het ergste geval.

Software

Homey draait op een door Athom aangepaste Linux-distro en is verbonden met de cloud. Op die manier kun je ook van afstand je huis bedienen. Daarnaast is het mogelijk om direct op je Homey in te loggen via het lokale ip-adres. De Homey-software zoekt eerst naar een manier om een lokale verbinding op te bouwen voordat er getracht wordt een cloudverbinding op te zetten.

Configuratie, apps en apparaten

Nadat Homey is aangesloten en gestart, word je via een webbased wizard door de installatie geleid. De eerste indruk die de software wekt, is een beetje dubbel: alles ziet er mooi en modern uit, met nette animaties en een strak design, maar al bij stap twee kwamen we gekke vertalingen tegen en zinnen die half Nederlands, half Engels waren. Het is allemaal geen groot probleem, maar het is wel het eerste teken dat Homey op softwarevlak van ver is gekomen en nog niet helemaal is waar het moet zijn. Daarover later meer.

Waar ze bij Athom duidelijk goed over nagedacht hebben, is de interface. Dat geldt voor het ontwerp, maar zeker ook wat de interactie betreft. Je zult als Homey-gebruiker flink in de weer moeten met het toevoegen en verwijderen van apparaten, het maken van schakelingen en het instellen van stemcommando’s. De manier waarop dat werkt, is logisch en goed uitgedacht.

De apps

Aan de basis hiervan staan apps die je vanuit een speciale App Store installeert. Elke app correspondeert met een product, een stuk software of een protocol. Zo zijn er apps voor Philips Hue, KlikaanKlikUit, Chromecast en slimme thermostaten, als Nest en Anna, maar ook voor Kodi, Buienradar en Wikipedia. Een flink deel van deze apps is door Athom zelf geschreven en wordt ook door Athom onderhouden. Dat is een geruststellende gedachte; het is immers in het belang van het bedrijf dat deze apps altijd up-to-date zijn en goed werken, terwijl de fabrikant achter de producten zelf hier minder belang bij heeft.

Bij het installeren in de apps liepen we voor de tweede keer tegen wat oneffenheden aan. Lang niet alle apps werden meteen succesvol geïnstalleerd en de foutmeldingen waren zo generiek dat je er als gebruiker niets mee kunt. Bij sommige apps moesten we meer dan drie installatiepogingen doen voordat het lukte. Ook hier kom je als gebruiker wel doorheen, maar het zou niet moeten gebeuren.

Het daadwerkelijke beheer van Homey doe je als het aan Athom ligt via de officiële desktopapp, die beschikbaar is voor Windows en Mac. Dit is niets meer dan een wrapper voor de webinterface die je ook gewoon in je browser kunt benaderen. Doe je dit, dan krijg je een waarschuwing te zien dat ‘browsers niet ondersteund worden’, maar dat is natuurlijk onzin.

Apparaten toevoegen

Hoe makkelijk of moeilijk het toevoegen van een apparaat is, ligt helemaal aan het product. Meestal toont Homey een kort stappenplan waarbij het vaak de bedoeling is op het apparaat zelf een knopje in te drukken zodat het verbonden kan worden. Op deze manier hadden we binnen no-time verschillende KlikAanKlikUit-schakelaars, en Fibaro-plugs en -sensoren gekoppeld.

Het koppelen van Philips Hue-lampen verliep echter problematisch. Hoewel Homey hardware voor Zigbee ingebouwd heeft, is deze nog niet geactiveerd. Daardoor communiceert hij niet direct met Hue-lampen, maar gewoon via het netwerk en de Hue Bridge. Op papier geen probleem, maar we kregen het maar niet voor elkaar om de Bridge zichtbaar te krijgen in de Homey-software. Zelfs na reboots van de Bridge en Homey wilden de twee elkaar niet zien. Tot we een paar uur later nog een laatste poging deden en alles op onverklaarbare wijze opeens vlekkeloos verliep.

De kracht van de software: Flows

Waar je als Homey-gebruiker de meeste tijd aan kwijt zult zijn, is het maken van Flows. Een Flow is een regel met condities die je aan verschillende apparaten koppelt, in de vorm: als, en, dan. Het eerste deel is een trigger, dit kan bijvoorbeeld een stemcommando zijn, maar ook een gekoppelde sensor. Daarna kun je nog een extra conditie toevoegen, bijvoorbeeld het lichtniveau in de ruimte, de temperatuur of de tijd. Uiteindelijk kies je een actie, bijvoorbeeld het schakelen van lampen, aanpassingen van de thermostaat of het door Homey laten uitspreken van bepaalde woorden.

Je maakt een Flow door cards in een van de drie kolommen te slepen. Zo’n card staat dan symbool voor een gekoppeld apparaat, geïnstalleerde app of ingebouwde functie. Bij sommige cards kun je nog variabelen of randvoorwaarden aanpassen. Zo is het mogelijk een vertraging op een actie te zetten, wat handig kan zijn als je lampen via verschillende protocollen schakelt en wil dat ze netjes tegelijk aan- en uitgaan. Daarnaast zijn er ook globale variabelen, zodat je zelf de status van bepaalde triggers of situaties bij kunt houden.

Vooral in het begin is het even puzzelen hoe alles werkt en Athom levert geen handleiding mee die je daarbij ondersteunt. Online kun je gelukkig verschillende videotutorials vinden en er is een uitgebreide knowledge base. Maar ook als je weet hoe de software in elkaar steekt, is het werken met de Flows een tijdrovende klus. Alles wat je wil doen of kunnen, vereist een Flow en je kunt geen dubbele triggers gebruiken. Lampen via een sensor aan- en uitdoen vereist dus twee Flows en wil je dat ook met een stemcommando doen, dan vereist dat twee extra Flows.

Aan de ene kant is deze enorme vrijheid de kracht van Homey, maar we hadden vaak het gevoel dat zaken wat slimmer konden. Je kunt bijvoorbeeld geen apparaten groeperen, waardoor het tijdrovend is om een Flow voor een ruimte met veel verschillende lampen te maken. Daarnaast was het tijdens de reviewperiode ook nog niet mogelijk om Flows te dupliceren. Eerder deze week kwam echter een update uit waarin die functionaliteit is toegevoegd.

Toch is een begin zo gemaakt. We hadden al snel een Flow ingeregeld die verschillende lampen kon schakelen op basis van een Fibaro-deursensor, die werkt met Z-Wave. De lampen werkten dan weer met ZigBee/Philips Hue en simpelweg KlikAanKlikUit op 433MHz. Andere Flows werkten op basis van zonsopkomst- en ondergang, Z-Wave-bewegingssensoren en geofencing via de Homey-app. Bij het configureren van die Flows hoef je in het geheel geen rekening te houden met al die verschillende protocollen en dat is enorm handig.

Op het forum van Homey vonden we nog enkele mooie voorbeelden van de mogelijkheden. Wat dacht je van een gesproken melding dat de was klaar is, afgaande op de hoeveelheid stroom die de wasmachine uit het stopcontact trekt. Of wellicht vind je het handig dat je gemotoriseerde gordijnen automatisch sluiten als de lichtsensor buiten detecteert dat het donker is. Kijk je graag films vanaf je nas op een htpc? Dan kun je met één stemcommando je lampen dimmen, je versterker en tv aanzetten, en Kodi starten. Een van Athoms oprichters heeft zelfs een watersensor in zijn douche die er via Homey voor zorgt dat muziek automatisch begint te spelen als er iemand doucht.

Wat het geheel nog veelzijdiger maakt, is de ondersteuning voor ifttt, een onlinedienst om verschillende apparaten en software aan elkaar te koppelen. Zo kun je Homey aansluiten op een heleboel andere diensten die niet standaard ondersteund worden. Daarmee konden we bijvoorbeeld een Google Pixel-telefoon gebruiken om Homey aan te sturen via de ingebouwde Google Assistant en zelfbedachte spraakcommando’s.

Stemherkenning, kinderziekten en ontbrekende zaken

De omweg via een smartphone bleek nodig, want de stemherkenning – toch een unique selling point van het apparaat – valt behoorlijk tegen. Of beter: de detectie van het hotword ‘OK homey’ is vooral waar het misgaat. Zelfs in een stille ruimte en op korte afstand moet je sterk articuleren om er zeker van te zijn dat Homey wakker wordt. Is er rumoer of staat er muziek aan? Dan kun je het praktisch schudden. Een product als Google Home doet dit vele malen beter, dus het is technisch zeker mogelijk.

Die slechte hotword-detectie is vooral zonde omdat de daadwerkelijke spraakherkenning, die in de cloud wordt uitgevoerd, wel goed werkt. Om dat te testen hadden we een zogenaamde papegaai-Flow ingesteld, waarbij Homey alles wat we zeiden herhaalde. Dat ging verbazingwekkend goed en met weinig fouten. Helaas moet je eerst door de matige hotworddetectie heenkomen voordat je daarvan kunt genieten.

Hier kan de veelzijdigheid van Homey weer uitkomst bieden. Koppel via ifttt een Amazon Alexa of Google Home en je hebt de beschikking over veel betere spraakherkenning. Dat blijkt echter een lapmiddel. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om spraakcommando's via de smartphone-app van Homey in te spreken; dat vergt toch meer handelingen dan simpelweg iets tegen het bolletje zeggen.

Kinderziektes

De functionaliteit, kwaliteit en stabiliteit van de software zijn sinds de Kickstarter enorm verbeterd. Toch merk je nog geregeld dat Homey een ambitieus product is, van een bedrijf dat nog niet zo lang bestaat. De strakke interface kan namelijk niet verhullen dat zaken van tijd tot tijd gewoon niet werken. Bij software-updates die eerder dit jaar verschenen, was het niet ongewoon dat die bestaande functionaliteit sloopten, waarna Athom in een volgende update weer extra zaken moest fiksen.

Dat stadium lijkt gelukkig gepasseerd, maar dat betekent niet dat Homey vlekkeloos werkt. Tijdens het testen liepen we tegen de eerdergenoemde vertaalslordigheden aan, problemen met het herkennen van bepaalde apparaten, apparaten die soms even stopten met werken en een tv die niet herkend werd. De gebruikservaringen met Homey zijn dan ook enorm persoonlijk. Met een bepaalde reeks hardware kan het vlekkeloos werken, terwijl iemand met andere apparaten veel meer bugs tegenkomt. Dat is ook precies het beeld dat we kregen toen we enkele Homey-gebruikers naar hun ervaringen vroegen; het hangt enorm af van je situatie.

Ontbrekende zaken

Naast kinderziektes zijn er zaken die simpelweg ontbreken. Zo is er nog geen dashboard om op simpele wijze apparaten aan en uit te zetten of Flows te activeren. Vooral in de mobiele app zou zoiets welkom zijn. Athom werkt overigens wel aan een dashboardoptie, maar wanneer die uitkomt, is nog niet duidelijk. Ook rondom de Flows missen we nog wat functionaliteit, zoals de mogelijkheid om ze te back-uppen of te delen met andere gebruikers.

De app zelf bevat goede ideeën met een minder goede uitvoering. Zo kun je per ruimte een overzicht krijgen van de aanwezige apparaten en deze eenvoudig aan- en uitzetten. Het is echter niet mogelijk om simpelweg alle apparaten in één overzicht te zien. Als je bijvoorbeeld een etage hebt met open keuken, is het niet gek om in de app drie ruimtes te hebben: zithoek, eethoek en keuken. Wil je dan een apparaat bedienen, dan moet je in de app eerst naar de desbetreffende ruimte navigeren, wat al snel irritant wordt en weinig toevoegt.

Conclusie

Een eindoordeel over Homey vormen is niet makkelijk. Als we een pc-onderdeel reviewen, zoals een ssd of videokaart, kunnen we het afrekenen op prestaties. En zelfs bij apparaten waarbij het niet enkel om cijfers draait, zoals laptops en smartphones, kunnen we een deel van ons oordeel baseren op scores en feiten. Ook hebben we het dan over volwassen markten, waardoor er een goede vergelijking te maken valt.

Voor Homey geldt dat alles niet. Het is geen doen om alle verschillende combinaties van apparatuur en protocollen te testen. Uiteindelijk is het vooral de gebruikservaring waar we hem op beoordelen en die kan per persoon enorm verschillen, afhankelijk van welke apparaten je allemaal wil koppelen. Toch zijn er enkele overkoepelende zaken, waar we na een aantal weken gebruik over uit zijn.

Zo is het concept goed uitgedacht. Eén hub die al je smarthomeapparatuur verbindt, biedt een oplossing voor een wezenlijk probleem in de smarthomemarkt. Daarbij heeft Athom goed over de software nagedacht; de Flow-editor zit intuïtief in elkaar en dankzij de koppeling met ifttt zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Over de spraakherkenning zijn we minder te spreken; omdat de ‘OK homey’-zin zo vaak niet werkt, lieten we die al snel links liggen. Zonde, want Amazons Alexa en de Google Home bewijzen dat het wel kan.

Wie Athom als doelgroep voor ogen heeft, is ons nog niet helemaal duidelijk. Met verkrijgbaarheid in grote winkels als MediaMarkt zou je zeggen dat Homey bedoeld is voor een breed publiek. Als je het ons vraagt, is het daar nog te vroeg voor, ondanks de gelikte interface is Homey nog echt een product voor de tweaker en techliefhebber die het leuk vindt om urenlang met Flows te spelen, op fora te kijken en de Homey knowledge base door te spitten. Van de users die we gevraagd hebben naar hun ervaringen, waren de meesten het er ook over eens dat Homey verre van n00b-friendly is.

Het succes van Homey zal uiteindelijk afhangen van de software. Athom heeft na anderhalf jaar vallen en opstaan nu een goede grip op de softwareontwikkeling en als het dit tempo weet door te zetten, kan Homey uitgroeien tot dé schakel waarmee tweakers hun huis slim kunnen maken. Zover zijn we echter nog niet. Homey kan al enorm veel en elke keer als je een ingewikkelde Flow voor het eerst ziet werken, geeft dat een kick, maar wie op dit moment driehonderd euro neerlegt voor Homey, moet accepteren dat het soms nog niet perfect werkt.

Onze dank gaat uit naar users Corvo, Jovink538, lubbertkramer, Tweaqer, Webgnome en zeef, die de tijd namen om hun Homey-ervaringen te delen.

Getest

Athom Homey

Prijs bij publicatie: € 299,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (174)

Wijzig sortering
Zoals te lezen is ben ik onder andere gevraagd om mijn visie over Homey te delen naar aanleiding van een aantal gestandaardiseerde vragen die door Tweakers waren opgesteld. Ik heb mijn Homey sinds april 2016 thuis staan en deze draait sinds de zomer stabiel.

Een andere tip om te lezen is mijn post over de eerste community dag die Athom georganiseerd heeft, deze kun je hier vinden. Op deze dag heeft Athom hun visie met ons gedeeld en de toekomstige roadmap.

Daarnaast is Athom bezig om ambassadeurs te krijgen, hier konden gebruikers zich voor opgeven die straks op een grote kaart te vinden zijn zonder details (de exacte locatie/gegevens weet alleen Athom) waar nieuwe gebruikers of geïnteresseerden een kijkje thuis kunnen nemen bij een werkende Homey.

Mijn antwoorden op de vragen van Wout kun je hieronder lezen (27-11). Daarnaast zou ik zeggen dat als je meer wilt weten er op Tweakers een Homey topic is waar veel informatie te vinden is en waar ook de Tweakers die Homey al langere tijd in bezit hebben aanwezig zijn om al je vragen te beantwoorden. Hier gaat dat redelijk verloren in alle reacties:

Met welke apparaten gebruik je Homey?
Momenteel maar een kleine selectie van alle apparaten zoals die van fibaro gebruik ik nu maar een drietal terwijl er al meer aangekocht zijn voor plaatsing in onze nieuwbouwwoning begin 2017. Ook zullen dan andere zaken als blinds, zonwering of weerstation extra gekoppeld worden.

Op dit moment gebruik ik:
- Hue
- Lifx
- Nvidia shield icm Kodi
- Marantz reciever
- LG TV
- KaKu
- Fibaro (multisensors,rookmelders,wall plugs)
- Bitflip devices
- Verder apps als NZBget, Couchpotato, ANWB, Zonstanden, Better Logic, Better Voice, Countdown, Candy, Smart Presence, Soundboard


Wat is je oordeel over de snelheid en kwaliteit van de softwareontwikkeling?
Athom is van niets naar veel gekomen. In het begin waren ze, hoe zal ik het noemen naïef in de doorlooptijd van ontwikkeling en werd er weinig rekening gehouden met apps/flows/apparaten die konden breken. Sinds de zomer, toen ze begonnen met het herschrijven van functionaliteiten is er stabiliteit gekomen en eerlijke beloftes. Vlak voor de retail zijn er daarom ook drie kanalen gekomen, een ontwikkelaars kanaal waar als eerste een update binnenkomt, experimentele kanaal waar meer gebruikers van de community inzitten en het stabiele kanaal. Hierdoor krijgen ontwikkelaars de tijd om apps aan te passen en zijn de grootste bugs eruit zodat in stabiel zaken hopelijk niet meer breken.

Natuurlijk gaat de ontwikkeling veel te langzaam naar het idee van de community en van mij. Media manager zou in 1.0 zitten maar komt nu pas in 1.1 en er is nog geen zicht op een release in het ontwikkelaars kanaal. Zo zijn er nog tal van functies die gewenst zijn maar die momenteel nog in de toekomst liggen. Neem een voorbeeld voor dashboarding.

Wat betreft de hardware, tot nu toe is alles softwarematig opgelost en van wat ik weet en zie denk ik ze met de huidige iteratie van Homey nog ver kunnen komen.

Wat vind je de beste feature?
Dat is een lastige vraag, elke flow die uiteindelijk in Homey zit is van belang. Ik ben niet van het praten tegen Homey dus ben aan het kijken hoe ik alles zonder spraak of d.m.v. (slimme) triggers kan automatiseren. Ik test en bouw veel en reset daardoor Homey regelmatig om met een schone lei opnieuw te beginnen. Op dit moment ben ik vooral zoekende naar de ideale inrichting en het testen van devices/flows en bijbehorende voorwaarden in Homey voor als einde van dit jaar onze nieuwe woning opgeleverd gaat worden.

Om een favoriete flow te krijgen / de beste feature te vinden moet de flow meer kunnen dan alleen iets afvuren op een x voorwaarde/moment maar behoren daar ook randvoorwaarden bij. Een voorbeeld wat ik dan altijd voor anderen gebruik om Homey uit te leggen is om als voorbeeld te nemen dat als de lichtsterkte onder een bepaald niveau komt in combinatie met tijd van de dag dan mogen de lampen aangaan. Probleem is alleen dat een andere flow de lampen uitdoet op het moment dat Kodi een film/serie start. Je wilt dan niet dat de ene flow de andere gaat overrulen of niet weet van de andere dat die gaat draaien en dus komen er randvoorwaarden of beter gezegd variabelen aan te pas om te kunnen instellen dat de flow van lampen aandoen alleen mag gebeuren als Kodi uitstaat.

Ik draai daarom voor het gemak de vraag om van mijn favoriete feature naar mijn favoriete app(s) en dat is Better Logic. Better Logic is een app waar ik niet meer zonder kan en die mij in staat stelt om randvoorwaarden of triggers op basis van een calculatie toe te voegen.


Wat is je grootste frustratie?
Ik zou graag een OR functie willen hebben in de flows. Om in het voorbeeld van Kodi te blijven heb ik nu meerdere flows nodig omdat ik de naam van de serie/film wil gebruiken in een flow die volgt. Hierdoor heb ik een Kodi.StartSerie en Kodi.StartFilm flow maar eigenlijk zou dit prima d.m.v. een OR functie in een flow kunnen omdat ze beide de variable Kodi.Status op True zetten. Doordat de OR functie mist zijn er veel dubbele of beter gezegd extra flows.

Edit (Aanvulling):
Athom heeft op de community dag aangegeven dat ze gaan kijken naar het bundelen van apparaten en hierdoor deze apparaten die dezelfde functionaliteiten/triggers hebben kunnen bundelen. Nu heb je bijvoorbeeld drie rookmelders thuis, een voor iedere verdieping en moet je voor iedere rookmelder een flow maken dat als hij afgaat dat gaat gebeuren (bv lampen op rood). Met deze functionaliteit kun je dit terugbrengen naar een flow doordat ze dmv een soort OR functie (gebundelde functie) dezelfde trigger afvuren.

Ben je tevreden?
Omdat ik momenteel in het ontwikkelaars kanaal zit en regelmatig met een schone lei begin is het veel vallen en opstaan. Hier kies ik bewust voor om straks bij oplevering van de woning Homey als het hart van mijn woning te zien. Ik ben tevreden over de huidige gang van zaken en denk dat Athom nu het juiste pad gevonden heeft en dat door de retail lancering ze ook meer middelen en ruimte krijgen om verder uit te breiden. Ze zijn maar met een klein team en denk dat best gezegd mag worden petje af!

Zou je Homey aan anderen aanbevelen?
Ben je een tweaker dan zeg ik ja, maar ben je een huis- tuin of keukengebruiker zeg ik nog nee. Natuurlijk kun je apparaten zoals bijvoorbeeld fibaro makkelijk koppelen maar dan. Ik las laatst iemand op het tweakers forum die zei is het stabiel want ik wil geen uren op een forum doorbrengen. Dan denk ik dat ga je sowieso doen, want zodra je apparaten gekoppeld zijn moet je gaan nadenken over je flows/triggers en daar zit veel denkwerk in en veel denkwerk is al deels door de community gedaan die je met een simpele aanpassing in jouw situatie passend kunt maken.

Edit (Aanvulling):
Inmiddels is de stabiliteit nog verder verbeterd, is de flow editor uitgebreider geworden d.m.v tags (globale variablen) en staat media manager (1.2) eindelijk om de hoek. Homey zelf is ook gebruikersvriendelijker geworden sinds de nieuwe setup wizard welke bij 1.0 uitkwam waardoor hij geschikter is geworden voor de huis- tuin en keukengebruiker al blijft het wel een product waar je tijd in moet steken!
Ik kan maar tot 1 conclusie komen: Ik geloof ik niet dat Homey het zal redden als ze zo blijven verder doen. Zover ik kan zien hebben ze geen onderscheiden tegenover Apple en Google of andere bestaande domoticasystemen. Zeker nu Google Nest heeft overgekocht en Apple vol aan het inzetten is op Siri in combinatie met Applehomekit lijkt het einde nabij.

In de plaats van zowel op hardware + software + ecosysteem + userinterface in te zetten zouden ze volledig op hardware moeten focussen dat compatibel is met Google en Apple. Uiteindelijk zijn het maar API standaarden en kunnen ze zich focussen in het aanleggen van een sensor netwerk die daarna alles via Wifi met Google of Apple Api doorstuurd. Wie weet kunnen ze daarna nog met een App op de markt komen om geavanceerde rules te schrijven maar ondertussen verkoop je al als zoete broodjes en surf je mee op het succes van andere ecosystemen.

123 producten verkopen nu eenmaal beter dan producten waar je 10u setup tijd voor nodig hebt. En net daar zit ook het probleem. Ze willen langs de ééne kant erg toegankelijk zijn maar langs de andere kant vergt het product uiteindelijk toch een serieuze inspanning van de gebruiker. Redelijk ambigu.

Ik zou zeggen: Homey kies een nieuwe race met vlak vaarwater en zet al uw personeel in voor high end hardware (met alle mogelijke connecties) in combinatie met een koppeling met de grote der aarde. Ga 100% mobiel. Er is wel al concurrentie: http://www.insteon.com/insteon-hub/

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 3 januari 2017 18:46]

Zover ik kan zien hebben ze geen onderscheiden tegenover Apple en Google of andere bestaande domoticasystemen.
Wat Apple en Google nu doen is voorzien in een user interface waarmee de gebruiker zijn smarthomeapparaten kan bedienen. Als je een groot huis helemaal remote controllable maakt en alle apparaten via HomeKit toegankelijk maakt wordt het een onoverzichtelijk zooitje, bovendien heb je nog niets bereikt qua automatisering.

HomeKit kan mooi werken als het een geabstraheerde versie van je huis representeert. In plaats van losse lampjes de status van de verlichting in een ruimte, die gelinkt is aan een flow, scène of module op een controller die de bijbehorende lampen schakelt en slim genoeg is om rekening te houden met factoren zoals aanwezigheid, het tijdstip van de dag, intensiteit van natuurlijk licht en of we wel of niet in home cinema modus zijn.

Het moeilijk werk gaan Apple en Google nu uit de weg. Dat is namelijk ervoor zorgen dat apparaten echt iets slims met elkaar gaan doen en 'diep' geïntegreerd zijn.

Homey is een logic controller met met fysieke interfaces voor wlan, 433MHz, z-wave, bluetooth en ZigBee, en ingebouwde visualisatie en beidening via browser, mobiele app of spraak. Er zijn niet zoveel kant-en-klare apparaatjes die dit combineren. Zoals Google en Apple hun frameworks nu hebben ingestoken zou Homey een apparaatje kunnen zijn dat diensten beschikbaar maakt via Google Home of Apple HomeKit.

Als hobbyïst kan je ook alles zelf bouwen met een single board computer, een softwarepakket zoals Home Assistant, OpenHab of IP-Symcon en losse interfaces voor z-wave, 1-wire, knx, modbus-module enzovoorts. Via HomeBridge kun je zelf een koppeling met HomeKit tot stand brengen.
Zover ik kan zien hebben ze geen onderscheiden tegenover Apple en Google of andere bestaande domoticasystemen.

Dan heb je het inderdaad niet begrepen. Homey ondersteunt veel meer apparaten dan Google, Apple, Amazon of Insteon. In Homey zelf zitten zenders/ontvangers voor Zwave/433/Bluetooth/wifi/868/IR etc etc. Daarbij is Homey's doel ook niet om data van de gebruiker te verzamelen of meer eigen apparaten te verkopen zoals wel het geval is bij de overige spelers.
Ik besef heus wel dat Homey effectief alle sensoren aan boord heeft maar in het geval van de homekit levert apple enkel het ecosysteem, net zoals Homey ondersteunen ze tal van merken waardoor ze ook alle draadloze technologien zullen ondersteunen. Pas als hun software-laag goed werkt kunnen ze een doorstart maken naar de geavanceerde sensor hubs imo. Nu is er sprake van 1 Homey, maar wat als mijn huis 2 verdiepen heeft of een flood sernsor in de kelder? Kan ik dan de range vergroten of moet ik een philips zigbee bridge kopen?

Revolve Is een bedrijf dat gelijkaardig was Homey (maar dan 100% als hub fungeerde in het ecosysteem van nest) en die waren dan zo succesvol dat Nest ze heeft opgekocht en direct uit de rekken genomen en alle bestaande hardware wordt via een update onbruikbaar gemaakt. Waanzin maar deze praktijken gebeuren.

Ik ben betrokken bij meerdere startups (tech, hardware + software) en ik heb het gevoel dat ze de homey technologie efficienter kunnen inzetten door zich te ontfermen over een waanzinnige userinterfase om snel, complexe rules te creeren in een bestaand ecosysteem en dan voor de multi sensor hub te gaan. Of de gebruikers tenminste de kans te geven dat het homekit compatible is out of the box. Maar misschien zijn ze dit van plan?

Als Homey effectief privacy / ethiek hoog in het vaandel draagt moeten ze die USP veel duidelijker uitspelen want dat komt nu niet terug in hun communicatie.
Het spijt me, ik heb je reactie nu al meerdere keren gelezen (met name om te zien hoe iemand die veel met start-ups werkt denkt), maar ik begrijp niets van je reacties.

Hoe zouden ze de een waanzinnige software laag moeten maken, zonder ondersteunende hardware? Er bestaan geen platforms die al deze connectiviteit (qua hardware) aan boord hebben, tenzij je gaat kloten met een raspberry pi en bordjes. Dit komt juist door al die protocollen (en dan heb ik het nog niet eens over de vendor locks). Dus waar zou de software op moeten draaien?

Ze ondersteunen niet merken, per se, maar maken gebruik van de protocollen waarop verschillende merken werken.

Wat voor sensoren aan boord bedoel je? De ontvangers / zenders voor de verschillende protocollen? De belangrijkste sensor aan boord is voor zover ik weet de microfoon, om je stem op te vangen.

Qua range hangt dit natuurlijk af van de gebruikte protocollen. Een modern Mesh netwerk van de z-wave zal geen probleem zijn, maar IR is lastig een muur door te krijgen, natuurlijk. De range heeft dus niets met de Homey te maken.

De softwarelaag is, zoals het nu werkt, al behoorlijk uniek. Wellicht niet per se perfect en er is verbetering nodig, maar uniek juist omdat het al deze systemen kan combineren in flows, onafhankelijk van protocol en merk.

HomeKit out-of-the-box gaat erg lastig worden. Pin me er niet op vast, maar zover ik weet stelt Apple behoorlijke eisen (speciale chips, prijzige licenties) en wil het de garantie dat het systeem veilig en secure is. Juist dat is natuurlijk het probleem als je met protocollen gaat werken die dit niet zijn (of niet zo gemaakt kunnen worden). Philips moest juist daarom een nieuwe Hue bridge uitbrengen, en dat was volgens mij ook de reden dat ze opeens 3rd party support wilden killen (maar later terugdraaiden).

Ik ben er dus nog steeds niet helemaal van overtuigd dat je het idee van de homey goed hebt begrepen.
Fail nr 1 is = Denken alles te kunnen ontwikkelen en te innoveren op alle fronten tegelijk. 'Zolang je maar tijd en geld krijgt lukt me het wel mentaliteit.' Ik lees er vele fail cases op na en dit past er mooi in, het is niet altijd waar natuurlijk( laat ons hopen van niet) maar de statistiek spreekt in hun nadeel. Less is more.

Fail nr 2 is = complexe producten lanceren als eerste zet. Begin met iets simpel maar spraakmakend, laat u gelden in de industrie op 1 facet en zoek dan extra funding voor de geavanceerde versie. Zo verspeel je minder aandelen per funding round. Simpel kan nog complex zijn,maar

Fail nr 3 is = verkeerd team, maar daar is duidelijk niets mis mee. Wat ze daar klaarspelen met 'amper' 1miljoen euro is opzich al knap gedaan.

Hardware + software ontwikkelen op dit niveau is extreem moeilijk. (Met sensoren doelde ik op de connectiviteit.) Chapeau dat ze dit allemaal 'werkende' krijgen want het is allemaal erg complex. Ze zijn nu al helden! Naar mijn mening zijn ze al te snel in retail gegaan. Het kan, maar het is risicovol dat uw bedrijf schade oploopt. Imagoschade omdat het nog buggy is of zelfs een complete call back-actie. Ze zijn waarschijnlijk gedwongen door de community/investeerders etc om snel op de markt te komen en dat is begrijpelijk.

Het MFi process van Apple is complex en duurt lang. Je mag uw eigen fabrikant niet altijd kiezen etc. Google is makkelijker. Maar door App only te gaan maak je het bij de start een stuk simpeler.

Ik suggereer dat de piste om om eerst een Homey App te bouwen een veiligere weg was zodat ze alles kunnen faseren. Een App + Api waar je eenvoudig complexe rules kan instellen, accesoires toevoegen, naam geven enz, tot op een punt dat tante Kaat ook enkele rules kan instellen maar een Tweaker een hele resem logica kan verwerken. Zelfs SmartThings (opgekocht door Samsung) blijft bij zijn 'routines', Echte degelijke rules kan je niet instellen.

Als dat proces goed is verlopen kan je starten aan hardwarefase (tuurlijk niet met een arduino etc) zodat ze ook een standalone versie kunnen aanbieden (dus met alle connectiviteit..). De investeringen zijn hetzelfde maar de kansen op succes lijken me groter en je gaat minder aandelen moeten weggegeven of eigen startkapitaal voorzien. De weg die ze vandaag afleggen is letterlijk van scratch beginnen waardoor je uzelf niet meer kan uitblinken op 1 facet en de kans op vertragingen groter wordt. Investeerders lopen niet warm van te zotte producten waar 1001 zaken kunnen mislopen.

Om nu nog hun plannen te wijzigen zou ook stom zijn, ze zijn al te ver gekomen en zolang de investeerders er in geloven (en dat is nog altijd hun hoofddoel vandaag) is het goed. Het zal wel een uitdaging worden om de concurrenten (die ook niet stilzitten) voor te blijven.
Top, dank voor de heldere reactie. Ik denk inderdaad dat Homey in een aantal van deze valkuilen is gestapt, maar volgens mij doen ze het nog best netjes voor een kickstarter-project.

Ik ben ook erg benieuwd naar de toekomst van dit project! :)
Zwave werkt via een mesh netwerk, dit betekend dus dat alle zwave apparaten als een soort spinnenweb hun data delen. Het maakt dus niet uit dat een sensor ver weg is, als daartussen een andere sensor zit dan loopt het verkeer via alle nodes/sensoren tot het bij de sensor aankomt waarvoor het bedoeld is.
Insteon een concurrent? Die controller kan maar een 1/3 van wat de Homey kan. Man, je weet totaal niet waar je het over hebt.
Net daarom ze deze markt moeten betreden. Het zal mss wel deels een compromismodel worden omdat de ecosystemen van apple en google meer gesloten zullen zijn (en zeker apple's homekit). Maar zoals ik al zei geloof ik nooit dat een relatief klein team het kan opnemen tegen het ecosysteem van apple home en google nest. Dus beter samenwerken dan alles zelf te willen doen.

Mss mijn insteek nog eens lezen alvorens zo te reageren. Ik weet goed genoeg waar ik het over heb.Het is maar een mening, mensen die het niet eens zijn moeten niet met 0 en -1 gaan gooien, daar dit puntensysteem niet voor.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 3 januari 2017 20:05]

Goede aanvulling op het artiekel! Dit is precies zoals ik Homey zou samenvatten.

Zelf reset ik mijn Homey nooit en ik hoef zelden een apparaat opnieuw toe te voegen. Het komt wel eens voor dat een app of device niet meer werkt na een update (soms perongeluk, soms express). Homey is geen plug en play product en omdat het zelden voorkomt vind ik het niet storend.

Homey is een krachtig smart home platform waar je zelf mee aan de slag kan. Mijn grootste plezier haal ik uit het spelen en configureren met Homey. Het is alsof mijn huis een lego doos is geworden. De lage instap drempel zorgt dat ik ook na een vermoeiende dag nog lekker een uurtje kan spelen met flows.

Ben je een echte of beginnende tweaker en wil je een krachtig smart home platform met een lage instap? Dan kan ik je Homey aanbevelen.
Overigens bijzonder om in het artikel te lezen dat de spraak trigger "hey homey" niet goed werkt.... Zou men bij Tweakers niet op de hoogte zijn dat de officiële trigger "okay homey" is? Dan reageert Homey gelijk een stuk beter ;)

[Reactie gewijzigd door Robsta86 op 3 januari 2017 07:06]

Ik heb het met beide varianten geprobeerd, omdat het vroeger 'hey' was en tegenwoordig 'ok'. Met beide was ik niet onder de indruk van de herkenning. Van de Homey-gebruikers die ik gesproken heb voor deze review hoorde ik van een aantal dezelfde kritiek.
Ik heb er 1 op kantoor staan, welke alle inkomende bellende klanten en server-storingen voorleest, en daarnaast flitsers tegen de tijd dat ik kantoor verlaat.
Thuis heb ik een Homey staan die nog veel meer doet, van automatisch de kamer verlichten bij beweging en een lage lichtsterkte tot aan "OK Homey, Good night" die de thermostaat uit doet, televisie en receiver uitzet, lampen in de woonkamer uit doet en in de slaapkamer aan, gang aan voor 2 minuten.... En wat te denken aan automatisch dimmende lampen in de woonkamer zodra Plex een film start, welke automatisch weer aan gaan bij het stoppen of pauzeren!

De "OK Homey" is op zich het probleem niet, naar mijn mening werkt dat prima. Vooral als je er wat vaker mee gewerkt hebt leer je hoe je dat het beste kunt uitspreken. Zodra Homey dat wel heeft gehoord, kun je weer instellen dat bijv. je Onkyo receiver tijdelijk gemute wordt.
Echter, maar al te vaak is de kwaliteit van het herkennen van de gesproken teksten wisselend.

Al met al vind ik het een prachtproduct, ben zelf verantwoordelijk voor het in elkaar knutselen van een aantal apps (waaronder Nuki Smartlock, Onkyo, Synology Surveillance Station) en heb er veel plezier aan. Het is zeker nog niet perfect maar ik denk dat het wel 1 van de beste producten in deze niche is, en dat het nog veel beter gaat worden.
Ik maak een vreugdesprongetje zodra ik de Sonos in de badkamer mijn Spotify playlist kan laten afspelen na het klikken op een KlikAanKlikUit schakelaar....
Ik maak een vreugdesprongetje zodra ik de Sonos in de badkamer mijn Spotify playlist kan laten afspelen na het klikken op een KlikAanKlikUit schakelaar....
Of, realistischer, je hebt alles ingeregeld en getest en komt dan de volgende ochtend in de douche, drukt op de knop, vraagt je af waarom er geen muziek begint te spelen, kleedt je alvast uit, nog steeds geen muziek, toch maar eens op de app kijken wat er aan de hand is, dat blijkt ook geen uitsluitsel te geven en voor je het weet zit je in je nakie in de woonkamer om wat apparaten te rebooten of achter de laptop te troubleshooten. Tegen de tijd dat je alles weer aan de praat hebt had je al lang kunnen douchen, ontbijten en naar je werk kunnen rijden :)

Tenminste dat is mijn ervaring met ketens van 'smart' apparaten...
Dan toch Homey eens proberen. Eigenlijk al mijn apparatuur werkt al maanden probleemloos samen.

Van zwave van fibaro naar homey naar hue, van internet http post naar athom naar homey naar speech, van telegram naar synology naar Webcam om een screen shit op te halen... Ik ervaar geen problemen.
Ik maak een vreugdesprongetje zodra ik de Sonos in de badkamer mijn Spotify playlist kan laten afspelen na het klikken op een KlikAanKlikUit schakelaar....
Kan dat al niet dan als die playlist actief maakt (eerst starten en dan stoppen met play/pause)? Laat hier altijd het laatste radiostation aangaan samen met een lamp om wakker te worden. Dat werkt prima omdat je toch altijd hetzelfde station gebruikt.
Dat kan inderdaad al, maar ben helaas niet de enige die zijn muziek op de Sonos gebruikt... En als er iets is waar ik chagrijnig van word, is het de playlist van mijn vriendin :D :D
Bij toeval ontdekt en niet lullig bedoelt maar mijn homey reageert het best op "oke homo"
ik krijg dan ipv 80% 95% herkenning.
Zelf was ik erg sceptisch over de spraak aansturing, maar tot mijn verbazing gebruik ik het vaker dan gedacht. Mijn vriendin heeft wat moeite met de "OK Homey" trigger, maar zelf heb ik geen problemen om vanuit de keuken wat commando's naar Homey te roepen.
Omgeving en achtergrondgeluiden heeft invloed, maar zelfs naast de tv herkent Homey de meeste commando's.
Wat ik en vele andere hebben is een tweetal flows die mijn versterker muten zodra de Oke Homey trigger geactiveerd is en daarna wanneer Homey gestopt is met luisteren de versterker weer unmute.
Ik ken de flows, maar zelf heb ik ze niet nodig. Wat ik wil benadrukken is dat Homey ook met achtergrond geluid spraak redelijk goed kan herkennen.

Meestal heb ik de TV niet zo hard staan en ik gebruik goed herkenbare steekwoorden in mijn flows. Zo blijkt dat shutter of window vaker goed herkend worden dan curtain.

Het is voor de meeste gebruikers echter wel aan te raden om een mute-flow te gebruiken en nieuwe gebruikers moeten niet verwachten dat het perfect werkt. Met die verwachting kan het enkel meevallen (en dat is beter dan een tegenvaller).
Je kon (althans in de versie die ik draaide voordat mijn Homey op de een of andere manier gebricked raakte) dit commando ook trainen, ik gebruikte "Hey gast" en daar reageerde hij vervolgens goed op :+

Als dit trainen nog steeds een verplichte stap is, is het probleem wellicht dat een gebruiker bij het trainen wel dichtbij de Homey staat, maar bij dagelijks gebruik verder weg, waardoor (door minder volume en meer echo) de 'signature' van het geluid significant veranderd is?

[Reactie gewijzigd door Myedvyed op 3 januari 2017 10:59]

De training is er niet meer.
Mischien moeten ze het eens met 'yo homey' proberen? :+
Dan is het nog steeds bijzonder dat dat blijkbaar niet duidelijk is geworden uit de blijkbaar uitvoerige setup van Homey. Je gebruiker, ook al is het een journalist die je product reviewed goed opvoeden is erg belangrijk.
De trigger was vroeger (toen Tweakers langs is gekomen voor de early preview) 'Hey Homey', ik vermoed dat die is blijven hangen in het geheugen :) Deze is later veranderd naar 'OK Homey' vanwege betere prestaties.

[Reactie gewijzigd door WeeJeWel op 3 januari 2017 10:13]

Ik kan mij herinneren dat Stefan vroeger nogal bedreven was in het zeggen van "Hey" tegen alles en iedereen. Misschien was dat de reden dat "Hey Homey" in eerste instantie een goede keuze leek.

Ik denk alleen dat er een reden is waarom google "Okay" gebruikt. Dit is een hele andere uitspraak dan dat je normaal in zinnen gebruikt. Hey is nogal plat zonder echte signature sound.
Het is een interessant product en zeker noob vriendelijker dan Domoticz, daarnaast de vele connectie mogelijkheden maken het interessant als een 1 stop shop. Tot zovere de goede gedachte.

De uitvoering is een ander verhaal, hard-/software matig zijn er dingen echt niet goed, zoals:
- ontvangst bereik 433Mhz (kaku) is bij veel users een uitdaging (enkele meters at best) (zenden gaat wel beter)
- hue integratie, soms zet hij maar een deel aan
- 'traag' in executen van flows, hierdoor bijvoorbeeld niet altijd snelgenoeg om lampen in een kamer aan te zetten.
- updates breken nog steeds apps/flows/devices
- spraakherkenning kan tof zijn, maar inderdaad niet erg goed (via app iphone wel)
- app indeling ios inderdaad niet heel practisch
-- mist in mijn ogen dat je een flow kan starten
-- apparaten kan groeperen (dus hele woonkamer qua lampen aan/uit)
-- app niet altijd juist over status devices

Daarnaast is het idee van Echo/Google Home koppelen via IFTTT een idee, maar aangezien IFTTT zo traag is lijkt me dat in veel situaties ook niet heel fijn werken.

Ik vermoed dat veel dingen nog steeds softwarematig te verbeteren zijn en ik kijk hier dan ook naar uit. Het is best tof om IR, RF, Zwave, en hopelijk binnenkort BT te kunnen gebruiken. Hopelijk ook snel Spotify connect en we kunnen helemaal los... echter als dit allemaal nog maanden gaat duren... dan zou het mij niet verbazen dat ik er toch nog een Domoticz met RF en Zwave, en een Echo dot (of 2) bijneem, of Homey vervang.

[Reactie gewijzigd door ericjanvanputten op 3 januari 2017 07:13]

ontvangst bereik 433Mhz (kaku) is bij veel users een uitdaging (enkele meters at best) (zenden gaat wel beter)
Ik probeer al weken mijn TV te laten besturen door Homey. Om Netflix te starten moet hij 5 signalen uitzenden met tussenpozen. Meestal zendt hij er 4 van de 5 (mist bijvoorbeeld een 'cursor links' of 'cursor omhoog') en dan start die dus iets heel anders (of niets, als 'enter' gemist wordt).

- De muziekfunctionaliteit wordt nu al 6 maanden aangekondigd maar heb ik nog niet gezien.
- De flow editor is *kuch* beperkt.
- deurbel die opeens niet meer werkt (en dat is toch vervelend).

Al met al hoopte ik op meer toen ik het 9 maanden geleden kocht. Muziek wordt nog steeds aangekondigd, maar na 6 maanden vertrouw ik niet meer op de 'roadmap'.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 3 januari 2017 12:51]

Ik zit nog steeds te overwegen om een Homey te kopen, maar dat de algemene interface alleen via internet te bereiken is vind ik een rare keuze. Het voelt zo aan als een soort van gratis abonnement, maar waar je voor alle functionaliteit volkomen afhankelijk bent van Athom. Als dit bedrijf stopt of bijvoorbeeld m'n internet plat ligt, kan ik geen flows aanpassen en dan zit je daar met je onaanpasbare configuratie. Er draait een interface op om te verbinden met WiFi, dus waarom niet de rest van de functies?
De interface is via internet overal ter wereld te bereiken, maar wanneer je op hetzelfde Wi-Fi netwerk zit als Homey is deze ook gewoon lokaal te bereiken. Zowel de desktop- als mobiele applicatie zijn via Wi-Fi te gebruiken, en ook alle Flows die geen internet nodig hebben draaien gewoon offline. Voor meer informatie, zie https://www.athom.com/nl/ondersteuning/KB000028/
Volgens mij draait er gewoon een webserver op de Homey waarin de flows draaien en de interface. En dat alleen bepaalde "services" een internet verbinding nodig hebben zoals spraak en ifttt bijvoorbeeld. Ik kan het fout hebben. Maar dat is mijn interpretatie van het verhaal van athom zelf.

Ik zelf zie wel de grootste gemis dat spraak niet goed herkenbaar is, en misschien een soort touchscreen voor in huis te hangen waar je alles kan bedienen zonder je TV aan te zetten.

Er wordt ook niet echt verteld over de iOS/Android app e.d. en waarmee hij eventueel zou verbinden. Volgens mij is de alles in 1 apparaat hub met allerlei interfaces volgens mij de selling point. Maar spraak mag echt wel flink aangepakt worden, ook al is dat lastig.. want zelf zoiets bouwen is echt heel lastig en vergt miljoenen euro's. Dan ben je afhankelijk van Google, Apple, Microsoft of Amazon voor een api. De vraag is, wil je dat?

Verder een mooi apparaat, maar ik zelf ben liever lekker zelf aan het knutselen. Dit apparaat valt een beetje tussen schip en wal. Tweakers bouwen liever zelf, en de gewone gebruiker is het niet noob friendly genoeg. Of ze moeten het flink doortrekken tot de noob kant, of naar de tweaker door software open te gooien. Het kan ook beide.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 3 januari 2017 07:06]

De software is wel vrij open. Moest het tot een faillisement komen kunnen ze uiteraard de firmware even bij op hun GitHub gooien:
https://github.com/athombv
Faillissement zit er vermoedelijk wel aan te komen. Bij ons op werk hebben we er zelfs een weddenschap op lopen hoe lang ze het al dan niet vol houden.

Zonde dat het zo erg kang heeft geduurd waardoor er betere hubs zijn. Een Nederlandse speler was leuk geweest
Of ze failliet gaan of niet is speculeren.

Het is natuurlijk niet handig dat je het ding van buiten alleen via hun server kan benaderen.
Misschien goed voor veiligheid maar aan de andere kant waarom niet rechtstreeks.

Vindt het een leuk product maar zoals het artikel al stelt het is voor tweakers, niet voor de massa. De vraag is of ze lang genoeg kunnen leven van de verkoop aan tweakers totdat ze het ding echt goed werkend hebben voor de massa.

Daarbij blijft de vraag zal de massa dit ooit zelf gaan kopen en gebruiken. Het massa publiek heeft hier denk ik sowieso weinig verstand van. Het moet echt plug en play. Dat zal denk ik nog heel wat jaren duren. Tegen die tijd zal er waarschijnlijk ook al goedkope concurrentie zijn. De toekomst zal het leren.
Het kan ook gewoon rechtstreeks maar dat vereist wel enige kennis van Virtual Private Networking en portforwarding en het instellen van een firewall. Dergelijke apparatuur wil je liever niet direct aan het internet hangen zonder tussenlaag. Zeker als je hier ook sloten en alarm aan gaat hangen.
Klopt dus echt iets voor de tweaker en niet voor de beginner.

Blijf erbij dit soort speelgoed staat pas aan het begin van de mogelijkheden. Over 5 of 10 jaar is het goedkoper, meer mogelijkheden, waarschijnlijk gebruiksvriendelijker en kun je in iedere kamer met stemherkenning van alles doen.
Er zijn geen zaken voor beginner die je rechtstreeks op je thuisnetwerk kunt benaderen zonder tussenkomst. Voor die gebruiker is het dus handig dat verbinding van buitenaf ook via Athom's servers kan lopen.
Dat is gelukkig ook niet zo... gewoon rechtstreeks via de browser....

En goedkopere concurrenten zijn er al maar niet met zoveel mogelijkheden.. Duurdere concurrenten ook, allen met minder mogelijkheden (Fibaro HC2, KNX etc etc)
Welke hubs zijn er nog meer met een vergelijkbare functionaliteit? Volgens mij is er geen één die alle gangbare protocollen ondersteunt en dat doet de Homey wel.
www.b1hub.com lijkt een interessant alternatief.
Zigbee, Z-wave, 433Mhz, NFC,infrarood, bluetooth en daarnaast ook geschikt om draadloos je telefoon mee op te laden.

Softwarematig interessant omdat ze van plan zijn om AI /machine learning /deep learning /marketing term van deze week in te bouwen. Niet meer handmatig flows bouwen, maar "het systeem" leert van je gedrag en bouwt vervolgens zelf de flows.

Maar goed, nog niet leverbaar en mijn "vrouwelijke intuitie" zegt dat dat waarschijnlijk ook niet gaat gebeuren (te veel hooi op hun vork; al meer dan een jaar alleen een concept, geen product)

Maar ik blijf het in de gaten houden....

P.S Ondersteunt ook Thread; Google's open source communicatie protocol (vergelijkbaar met Zigbee, simpel gesteld). Ik was van plan dit voor mijn eigen systeem te gebruiken, maar bij lancering bleek dat dit alleen aan leveranciers beschikbaar wordt gesteld. Alweer een gesloten systeem dus :-(
Die b1hub is het eerste apparaat wat in de buurt lijkt te komen van Homey qua features... Maar wordt dus nog niet geleverd begrijp ik?
Klopt.
Eens in de zoveel tijd verschijnt er een campagne om een Homey achtig device op de markt te brengen. Meestal verdwijnen deze binnen korte tijd weer, maar deze b1hub blijft volhouden. Wie weet ...


Het lijkt allemaal best simpel: "even" wat simpele hardware aan elkaar knopen en wat software schrijven (of kopieren en plakken; er is ontzettend veel beschikbaar) en je hebt een Home Automation systeem.
In de praktijk valt dit nog vies tegen. Ik ben zelf geen programmeur - laat staan C-programmeur - , maar dacht ook "wel even" wta in elkaar te knutselen (*). Veel van geleerd, maar ga nu toch verder met een bestaand framework. Het is een stuk eenvoudiger om een interface te schrijven voor je eigen gebouwde devices dan om een webinterface, rule-engine, CRUD van devices, logging enzovoort uit te denken en te schrijven.

In die zin alle respect voor Homey: zij zijn uit die valkuil geklommen en zijn er in geslaagd om tot een werkend product te komen (even los van in eerdere berichten genoemde issues die nog opgelost moeten worden).

(*) Mijn letterlijk allereerste C-code was voor WeeJeWel's voorloper van de Homey: https://weejewel.tweakblo...een-raspberry-pi#r_123668
Betere hubs? Noem er één met deze mogelijkheden...
Faillissement? Waarop baseer je dat?
Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik heb zo'n beetje alle controllers wel in me handen gehad en voorzien van een review.

En de rest is echt niet veel beter.
HomeWizard was er al vóór Homey en is er nog steeds, dus we hebben nu twee Nederlandse spelers en hopelijk worden dat er niet minder!
Auh, dat is wel een erg pijnlijke fout van de reviewer... Alleen spraakherkenning werkt via de cloud (zoals volgens mij bij iedere smarthub), de rest werkt ook offline via de browser...
edit: typo

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 3 januari 2017 09:02]

Ik kon het me al moeilijk voorstellen, bedankt voor je reactie!
Zeer goede review. Als tijdelijke (ex)bezitter was het een feest van herkenning.

Het is een goed product maar ook ik vond dat het nog niet klaar is voor de massa en helemaal niet voor 300 euro.

Stem functie kan veel en veel beter.
Er missen nog enkele functionaliteiten die niet aan staan of 100% lekker werken.
Ik mis in de review wel een belangrijk aspect..iets over de community en dat je er zelf apps/drivers voor kunt ontwikkelen.
Daarmee kan de ontwikkeling van homey zeer snel gaan als veel devs zo een apparaat thuis hebben staan.
>Een zeer goede review?

Op de grote onjuistheden na dan. Als ik lees dat de hele interface via internet zou lopen haak ik onmiddellijk af. Blijkt het niet zo te zijn...

Ik ben juist van een Vera 2 naar domoticz gemigreerd, kan het iedereen aanbevelen.
https://www.athom.com/nl/ondersteuning/KB000022/

"Je kan overal ter wereld inloggen"

Ik heb homey nooit remote controlled maar volgens mij is het wel via de dienst van Athom aanspreekbaar. Dus cloud approach. Kan je denk ik ook uitzetten en gewoon port forwarden.

Voice is sowieso cloud om je stem om te zetten naar woord strings voor de apps.

Vera is niet vergelijkbaar. Beide bedienen ze verschillende doelgroepen.

Daarnaast heeft Vera een langere ontwikkelingstijd. Ondanks mijn klachten weet ik wel zeker dat de met de ontwikkelings tijd van Vera. Homey 10.000 keer meer potentie heeft gezien de protocols + simpelheid om apps/drivers te creëeren er voor.

Dit soort producten zullen vallen en staan met community support let maar op.

[Reactie gewijzigd door lf2 op 3 januari 2017 09:27]

Het stuk over de lokale bereikbaarheid is inmiddels aangepast.
Zeer goede review. Als tijdelijke (ex)bezitter was het een feest van herkenning.
Ik ben ervan overtuigd dat stemherkenning inderdaad beter kan en zal worden maar zoals je al "tijdelijke ex-bezitter" ook zal weten is dat de ervaringen hiermee sterk wisselen. Voor mij, en ik ben niet de enige, werkt stemherkenning al zeer goed.

En niet alleen devs hebben Homey staan maar duizenden mensen al...
Ik weet dat sommige er tevreden mee zijn maar er zijn ook nog genoeg klachten over. Daarnaast hebben ze de software optimalisatie voor de microfoon nog niet onder de knie. Begrijp me niet verkeerd ze zijn erg ver gekomen maar nu ze retail zijn gegaan bekijk het anders

Zoiets hoort toch niet voor een product in de winkel ?

Zou je het "oke" vinden als men een tv kon kopen waarvan bekend is dat die bij sommige mensen wel geluid geeft en bij andere niet ?

Zo een mega feature moet helemaal uitgewerkt zijn anders moet je er niet mee marketeren
Klopt, de kinderziektes moeten er uit zijn voordat de de consument benaderen. Het zou nog wel kunnen onder de noemer 'ambasadeurschap'. Maar ze liggen blijkbaar al in de mediamarkt etc? Ik hoop voor hun dat ze alles via software kunnen oplossen. Ik zou nog wat investeerders, meer ontwikkelaars aannemen en de rule generator op punt stellen. Want daar zit de plug and play gehalte. Autosetup etc.

Alles voelt momenteel heel erg primitief aan in mijn ogen (de behuizing lijkt nog via een siliconenmal' gemaakt te zijn. Het voelt nog prototype achtig aan. Komt er bij dat de weg die ze bewandelen is gigantisch zwaar. Hardware + software ontwikkelen op dit niveau is waanzin. De Apple Home is er niets tegen en dat is net zorgwekkend.

Ook stel ik me de vraag of ze niet beter al de antennes apart zetten omdat je uw Homey niet altijd op de meest strategische plaats wil zetten. Je zou al het systeem datatransmissie via stopcontact moeten gebruiken om er zeker van te zijn dat alle sensoren binnen bereik vallen. (of ze moesten rekenen op hubs van andere fabrikanten?) Het lijkt er nu op dat het een 1-verdieping oplossing is. Alles in 1 geheel steken is op antennegebied al een raar idee en je zou heel makkelijk nieuwe antenne-hardware kunnen shippen (versie 2.0) naar bestaande klanten. Plugin en play en ze hebben er een nieuwe standaard bij. Nu kost heel het bolletje €300 om te vervangen.

Ik kan maar tot 1 conclusie komen: Ik geloof ik niet dat Homey het zal redden. Zover ik kan zien hebben ze geen onderscheiden tegenover Apple en Google. Zeker nu Google Nest heeft overgekocht en Apple vol aan het inzetten is op Siri in combinatie met Applehomekit. Homey zit gewoon in de verkeerde race en dan nog eens in moeilijk vaarwater.

In de plaats van zowel op hardware + software+ecosysteem in te zetten zouden ze volledig op hardware moeten focussen dat compatibel is met Google en Apple. Uiteindelijk zijn het maar API standaarden en kunnen ze zich focussen in het aanleggen van een sensor netwerk die daarna alles via Wifi met Google of Apple Api doorstuurd. Wie weet kunnen ze daarna nog met een App op de markt komen om geavanceerde rules te schrijven maar ondertussen verkoop je al als zoete broodjes en surf je mee op het succes van andere ecosystemen.
Weet iemand hoe het zit met privacy en beveiliging? Blijven je gebruiksinfo en je flows lokaal?
ja, blijft allemaal lokaal. Inloggen via de cloud is ook helemaal niet nodig... Alleen spraak gaat via het web maar pas als de trigger "Oke Homey" lokaal is herkent dus het is niet zo dat alles wat Homey hoort wordt geanalyseerd op het web...

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 3 januari 2017 07:35]

Mag ik vragen waar je die informatie hebt gevonden?

In het artikel staat namelijk letterlijk: [/quote]
Homey draait op een door Athom aangepaste Linux-distro en is te allen tijde verbonden met de cloud. Op die manier kun je ook van afstand je huis bedienen. Dat concept is redelijk ver doorgetrokken; de hele interface van Homey benader je via de servers van Athom en het is dus niet mogelijk om direct op je Homey in te loggen. Zonder internet kun je dus niets aanpassen aan de instellingen. Gelukkig worden bestaande instellingen wel lokaal opgeslagen en zonder een actieve internetverbinding blijven lokale sensors en apparaten gewoon werken. Toch was het fijn geweest als alle functionaliteit ook offline beschikbaar was.[/quote]

Ofwel: alles via de cloud.
Als dat niet zo is is het misschien een idee om de redactie even te tippen op het forum...

Met alleen voice die via de cloud gaat (omdat het dingetje er de rekenkracht niet voor heeft ga ik even vanuit) kan ik nog leven. Met verplicht inloggen via iets anders dan een lokaal device op mijn eigen netwerk dus niet.

Op dit moment heb ik een HomeWizard en een eigen Domoticz server: die werken allebei volledig zelfstandig, zijn ontsloten via het internet maar wel geheel prive.

Een device wat gewoon super privacy gevoelig is wil ik gewoon niet in de cloud hebben. Niemand behalve ik hoeft te weten wat ik aan het doen ben, wanneer ik wegga en of ik het snel koud heb.

Zou voor mij dus een belangrijke reden zijn om geen Homey (of Google/Amazon ding) te kopen...
+1Anoniem: 310408
@Mecallie3 januari 2017 09:39
Mag ik vragen waar je die informatie hebt gevonden?

In het artikel staat namelijk letterlijk: ~
Homey draait op een door Athom aangepaste Linux-distro en is te allen tijde verbonden met de cloud.
[/quote]

Maar dat is dan ook letterlijk fout. Pijnlijk.

Niet zo pijnlijk als klagen over de matige hotword herkenning 'Hey Homey' terwijl het 'Okay Homey' is, maar toch. Ik ken geen enkele gebruiker die klaagt over de hotword herkenning!
[...]
Ik ken geen enkele gebruiker die klaagt over de hotword herkenning!
Bij deze. Ik heb er al enige tijd eentje staan, en ondanks dat in de laatste 2 maanden de hotword herkenning wel beter lijkt te worden, is deze nog mijlen verwijderd van die van google (home of assistant), apple (siri), amazon (alexa) en microsoft (cortana).. Nu vind ik dit zelf niet bijzonder erg, want ik automatiseer liever op rules / flows dan op voice, maar het breekt de immersie en het gebruiksgemak enorm als je eerst 2 of 3x ok homey moet roepen, en dan pijnlijk correcte articulatie moet gebruiken om homey zo ver te krijgen dat deze daadwerkelijk goed hoort wat je zegt.

Het alternatief om een Echo dot via IFTTT aan te sluiten en zo de voice herkenning door Amazon te laten afhandelen vind ik een goed idee, daar ga ik zeker nog even mee aan de slag.

Qua flows overigens, gave functionaliteit maar wat mij betreft is Zipato met de puzzelstukjes een stuk geavanceerder. Mijn Zipato Zipabox ligt momenteel nog steeds stof te happen, want ik wil Homey echt goed de kans geven om zich te bewijzen, maar op sommige momenten mis ik de stabiliteit en logica van Zipato. Tot op heden is Homey echter goed genoeg, en op sommige momenten ook echt beter.

Wellicht klinkt mijn relaas niet heel positief, maar ik moet wel echt aangeven dat ik onder de indruk ben van de snelheid waarmee Athom blijft komen met allerlei updates, fixes voor zaken die binnen enkele uren soms al opgelost zijn, daar kan je bij Zipato dan meestal wel weer lang op wachten.
+1Anoniem: 310408
@djbarney3 januari 2017 15:54
[...]


Bij deze. Ik heb er al enige tijd eentje staan, en ondanks dat in de laatste 2 maanden de hotword herkenning wel beter lijkt te worden,
Voor zover ik weet is daar al in een half jaar niets aan veranderd. Ik wist werkelijk niet dat er meert mensen waren die met hotword problemen hadden. Zelfs een een drukke MediaMarkt werkte het nog, lol. Ik lees er ook niets over op de forums (op een paar na, maar daar lijken ook andere redenen te zijn).

Ik ben een fan van Homey, hoewel er nog veel mis is (zeker met het ontvangen van signalen). Mijn grootste probleem is dat Athom de zaak heel anders voorstelt dan de feiten zijn. Kijk hun video's maar, minstens 18 maanden oud maar minstens de helft is gefaked want het werkt nog altijd niet. Daarnaast roepen ze keihard dat de communicatie zo belangrijk voor se is maar zijn ze amper actief. Beloftes worden gewoon niet nagekomen. De community is zeker belangrijk maar dat is desondanks Athom.

De community red Athom al een hele tijd door de gebreken te omzeilen en nieuwe functionaliteit toe te voegen. Athom is daarmee nogal traag. Nog altijd geen complete Sonos ondersteuning (die video daarover is schandalig).

Dus een vreselijk goed plan, leuke hardware, goede websites maar het kan allemaal wel een beetje eerlijker en vriendelijker.
Ik kan niet anders dan het volledig met je eens zijn. De "media update" en "bluetooth" worden al maanden voorgehouden als bijna af, maar zijn er nog niet. (bluetooth is er geloof ik nu wel een heel klein beetje via een app voor een device dat ik niet heb)

Ik snap dat het team klein is, dat het veel werk is en lastig te bouwen is.. maar beloof het dan niet. Ik werk zelf in de IT als programmeur, en verwachtingsmanagement is een van de eerste en belangrijkste dingen om goed voor elkaar te krijgen. Ik denk zelf dat dit de grootste zwakte is van Athom, Ze beloven van alles (en ik heb er ook nog steeds wel vertrouwen in dat het gaat komen), maar het vertrouwen wordt bij elk uitstel of niet nakomen van zo'n belofte kleiner.

Qua vriendelijkheid heb ik niets te klagen, die is wat mij betreft echt prima. Zeker als je met de heren van Zipato te maken hebt gehad voor support kwesties :)
De info over de lokale bereikbaarheid heeft een update gekregen. Ook de zin over de trigger is aangepast, al zijn beide versies getest zoals Wout uitlegt.
Heb Homey nu, op paar dagen na, een jaar... Dat was juist een van de uitgangspunten en is ook vaak besproken op het forum... In het artikel staan een paar grote fouten, heb feedback achtergelaten...

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 3 januari 2017 08:06]

Het verbaasde me ook dat het woord privacy totaal niet in de review wordt genoemd.

Dat Homey geen always-listening connectie heeft met de cloud is voor mij een enorme feature. Dat maakt het (helaas) een uitzonderlijk product op een markt waar alle producenten geld besparen door hun producten alleen via de cloud bereikbaar maken, en niet via het lokale netwerk.

Niet dat Homey alles goed doet op privacy vlak: juist het gedeelte over spraakherkenning in hun privacy policy lijkt niet eens afgemaakt:

Uw Homey verstuurt het audiobestand met uw spraakcommando naar Athoms servers. Athom zendt deze vervolgens naar de servers van spraakherkenningsmachines zoals IBM, Wit, [..] or […], welke het commando van spraak naar tekst omzetten.

Ook hun data retentie policy is een lachertje. Bijna overal zeggen ze dit:

Hoe lang bewaren wij uw persoonsgegevens?
Wij verwijderen deze persoonsgegevens uit onze systemen zodra u daarom vraagt.


Het is jammer dat dit aspect niet wordt meegewogen. Juist van Tweakers en technologie experts mag verwachten dat ze verder kijken dan de interface, en zowel de security als de diepere maatschappelijke issues rondom het gebruik van de cloud doorzien.
Zoals falconhunter zegt, is de Homey inderdaad ook lokaal te benaderen. Dat hebben we inmiddels aangepast.
...tot een reus ze opkoopt..?
Ik heb deze vraag aan Homey rechtstreeks gesteld. Kijk eens hier:
http://domotica-blog.nl/post/review-homey-by-athom-deel-2

Ff naar beneden scrollen.
De trigger voor spraakherkenning is niet "Hey Homey" maar "Oke Homey", die werkt 100% van de keren, ook in de andere hoek van de kamer en ook als de televisie aanstaat. Spraakherkenning zal van hetgeen daarna gesproken wordt is natuurlijk minder als er omgevingsgeluid is maar ook vanuit de andere hoek van de kamer kan ik gewoon mijn lichten uitzetten etc etc.

Hue: Ik heb niet eerder gehoord dat mensen problemen hadden met het initiële koppelen van HUE. Er zijn wel wat problemen geweest met een nieuwe firmware-versie van HUE waardoor ook de HUE-app aangepast moest worden maar die waren snel opgelost.

Kosten: 300 euro is duur? Fibaro HC-lite kost bijna net zoveel en kan alleen fibaro-dingen aansturen (en die zijn erg prijzig). Homewizard is wat goedkoper maar doet alleen (denk ik) 433 Mhz protocollen. Er is geen enkel apparaat wat zoveel kan als Homey...

edit: Fibaro-HC-lite kost bijna net zoveel, de HC2 kost stukken meer dan Homey...

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 3 januari 2017 07:38]

Hoe kom je er bij dat Fibaro HC2 alleen Fibaro dingen kan aansturen? Logischer wijs is de ondersteuning van Fibaro producten het beste bij de HC2 met o.a. 'Over the air updates'. Fibaro ondersteunt zo goed als alles z-wave (+) producten, HUE, Nest, Sonos, etc etc. Zaken die niet direct ondersteund worden kun je vaak wel werkende krijgen met LUA scripts.

Overigens zit ik al en tijdje naar de Homey te kijken, alleen 70+ sensoren 'even' over zetten is nogal een dingetje.
Wat ik bedoelde : Fibaro doet bijvoorbeeld geen 433 (klik-aan-klik-uit, Somfy etc) en geen bluetooth... Ook mist in dat gesloten systeem spraakherkenning om maar iets te noemen. En een HC2 is dan ook nog eens stukken duurder dan Homey.
De tekst over de trigger is inmiddels aangepast naar de huidige versie. Zoals Wout aangeeft, zijn beide varianten getest en was de trigger eerst 'hey homey'.
Homewizard is wat goedkoper maar doet alleen (denk ik) 433 Mhz protocollen.
Het "doet" ook 868 MHz ;) Nadeel is dat ondersteuning voor nieuwe of onbekendere onderdelen moet worden ingebouwd door de mannen van HomeWizard. Dat gaat niet (altijd even) snel. |:(
Ik zie dat al enkele gebruikers gereageerd hebben zoals bvdbos,
Maar de reviewer heeft het niet echt begrepen, het heet home AUTOmation, d.w.z. alles geautomatiseerd, en daar ontbreekt het bij de auteur aan.
Automation valt of staat met sensoren en andere triggergevers (tijd, thuiskomst etc.) en hij zit te mekkeren dat je in de app naar een ruimte moet gaan om iets te bedienen ....
Ik heb een gezin (2 kinderen), en alles gaat automatisch, er wordt bijna geen lichtknop meer aangeraakt, en waar wel nodig, heb ik hue bedieining hangen (overloop b.v. (tot het moment dat de Nest rookmelder sensor uit te voeren is als trigger).
voor de rest (rolluiken, gordijnen verwarming etc. gaat volautomatisch ...
En voor de rest, wordt de stembesturing gebruikt (werkt over het algemeen heel aanvaardbaar (pers. mening). Ik heb nu ruim 50 apparaten/sensors gekoppeld en wordt steeds meer tevreden :)
(P.S. ik was een "geek" backer, en heb er hobby in om e.e.a. werkend te krijgen (even als context, voor een absolute noob die PnP denkt te kopen is het niet geschikt (maar dat geldt in mijn ogen al voor Hue sets).
voor een absolute noob die PnP denkt te kopen is het niet geschikt (maar dat geldt in mijn ogen al voor Hue sets).
Van alle controllers die ik tot nu toe gezien heb werkt Homey het meest intuïtief, is deze het meest geschikt voor de consumentenmarkt. Heb bijvoorbeeld LUA gezien maar dat is allemaal code?

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 3 januari 2017 08:56]

Mee eens, en met de tutorial komen de meeste liefhebbers (anders kopen ze zoiets toch niet) er makkelijk uit, al dan niet met behulp van het forum (wel irritant dat er gedwongen wordt naar Engels (voor mij geen probleem, maar voor newbie's misschien een drempel)).
LUA ken ik persoonlijk niet, maar wel domoticz en dan is Homey een stuk vriendelijker.
Hier kan in mij enigzins bij aansluiten. Ik heb altijd gezegd als je de stem functie uitzet en homey puur als hub gebruikt met de juiste sensoren/apparaten is het een goed werkend product dat vast nog leukere features gaat uitbrengen.

Maar voice heb ik verschillende homeys gebruikt. Ik kan me herinneren dat het in de ene kamer top werkte en bij de ander verschrikkelijk. Zelfs na het opnieuw inleren van je stem (dat ook toen niet erg goed werkte)

Ligt denk ik dus net aan de akoestiek/kamer waar je de homey in zet...dat is wel een Major flaw op dit moment. Daarnaast kon ik geen drivers/apps creëeren voor Bluetooth apparaten en zijn bepaalde protocollen niet direct aanspreekbaar waardoor je nog steeds alle hubs van andere producten alsnog moet aan laten..

Ik wacht het nog even af. Maar ik kan wel begrijpen dat sommige er erg tevreden mee zijn vooral mensen die "geeky" zijn met de juiste sensoren :)
Wow, dat is wel lang geleden dat je Homey getest hebt. Moet ergens in mei/juni geweest zijn want na koningsdag is snel genoeg het "leren van de stem" uit Homey gehaald... Zoals je zegt: ligt ook aan de akoestiek van de ruimte.
Klopt dat waren de eerste 2 homeys.
De laatste homey die ik heb geprobeerd was net na versie 0.10 (en een of 2 updates erna)

Mega verbetering maar nog steeds last van voice :(

Ik bekijk braaf om de week de changelogs. Ondanks alles blijf ik een grote fan en stiekem hopen.
Interessant standpunt. Ik heb zelf een Homey en ik gebruik het voornamelijk voor automatisering. Het product leent zich er uitstekend voor.
Ik zie dat je op mij reageert, automatisering is/was voor mij ook het hoofddoel, maar mijn huisgenoten gebruiken de stembesturing regelmatig (om de gordijnen toch nog iets eerder dicht te doen of de verlichting iets eerder aan ....
Volledig eens met het automation gedeelte; het is veel meer dan een "universele afstandsbediening".

Off-topic (denk ik):
De kern van een goed huis automatiseringssysteem is m.i. aanwezigheids detectie . Een deel daarvan kan ondervangen worden met bewegingsdetectie, maar er is meer nodig.
Hoe heb jij dit ondervangen?
Ik moet zeggen, dat de aanwezigheidsdetectie van Homey bij mij vrij goed werkt.
Voor licht besturing gebruik ik zons-op en ondergang en div. "vaste" tijden (b.v. on 22:30 gaat de verlichting in het hele huis dimmen, en op enkele plaatsen volledig uit, (de rest van m ijn huisgenoten zijn dan in 99% van de gevallen naar bed.
Gordijnen (achter (zuidzijde)) worden geregeld op basis van zonsopkomst en zoninstraling (data van zonnepanelen) en buiten temperatuur (als ik zon op de achterzijde heb en buiten is het kouder dan binnen dan moeten de gordijnen open (opvangen van zonnewarmte op mijn vloer (met vloerverwarming), als het koud is en somber mogen de inbetweens dicht blijven (extra isolatie werking (achterpui van glas), in de zomer moeten ze dan dicht blijven (en eventueel zelfs het zonnescherm dicht om de woonkamer niet te warm te laten worden...
Dank voor je verhaal. Leuk om te lezen. Ik zal eens uitpluizen hoe Homey aanwezigheidsdetectie afhandelt.
Is de wat mindere spraakherkenning te wijten aan iets softewarematigs of iets wat door de hardware komt? Ik zit erg te overwegen om Homey te kopen, vooral voor spraakherkenning.. Als het iets softwarematigs is dan is de drempel voor mij toch wat lager.
Spraak is puur softwarematig, hardware reageert goen, (voorbeeld, ik heb nu nog een flow lopen waarin Homey mij met een pushbericht (en dat is instant) bevestigd wat hij gehoord heeft, zodat ik de "kretelogie" op aan kan passen ...(er zijn nou eenmaal woorden waar de software wat meer moeite mee heeft, als je dat vervangen kunt door een ander woord wat perfect werkt, is het probleem weg (ik ben achterhoeker dus de uitspraak is bij sommige woorden wat anders :)
Ik ben op mobiel anders kon ik je verwijzen naar een post op de forum van een van de oprichters/makers.

Hardware matig zit het volgens hem goed in elkaar. Softwarematig hadden ze het nog niet helemaal onder de knie. Er waren nog tig features die ze konden tweaken voor de mics. Alleen hebben ze daarna nooit meer wat gezegd... Dus ik denk niet dat ze daar prioriteit aan hebben gegeven nadat ze uren aan studio opname hebben gebruikt om het enigzins te verbeteren.

De community was meer tevreden... Daarna weet ik niet of ze er nog wat mee hebben gedaan maar ik ga er dus van uit dat het software matig nog te tweaken valt.
Ik vind het nog wel prijzig, ik houd het voorlopig maar bij mijn Domoticz setup.
Als je alle Domoticz-componenten in huis haalt die Homey ook heeft ben je ook een flink bedrag kwijt. En dan moet je nog alles in elkaar puzzelen, een case maken, software installeren etc etc. En heb je dan zo'n compleet systeem als Homey?
Is wel een stuk leuker om het allemaal zelf in elkaar te knutselen natuurlijk ;)
RPi3 incl case en sd-kaart 50,-
ZWave stick 50,-
RFLink 35,-
IR receiver 15,-
Een RPi3 heeft standaard al Bluetooth en Wifi.

150,- euro totaal tegen over 299,- euro.
Het scheelt dus wel degelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True