Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

World of Warcraft: Legion Interview

Jullie stellen de vragen

Classes en Dungeons

TW: Mythic Keystone Dungeons lijken een grote rol te gaan spelen in Legion. Spelers maken zich zorgen over de vraag of niet elke class of specialisatie welkom is in groepen die daarvoor gaan. Hoe gaan jullie daarmee om?

LB: Zoals altijd: we streven niet naar perfecte balans, want we weten dat perfecte balans tussen classes onmogelijk is. We weten dat een Demon Hunter tank nu erg goed is binnen een groep van vijf spelers. We hebben er ook geen moeite is als een bepaalde class het beste is voor een bepaalde toepassing, zolang de andere classes nog steeds een bruikbaar alternatief vormen. We hebben een behoorlijk groot ontwikkelteam en we spelen allemaal, dus alle classes zijn vertegenwoordigd. En uiteraard horen we ook erg veel van fans, dus als we horen van een collega of van fans dat een bepaalde class niet langer gewenst is in een bepaalde situatie, dan passen we iets aan.

TW: Veel spelers vonden het tof dat Blizzard drie nieuwe dungeons uitbracht, ruim nadat Wrath of the Lich King op de markt was verschenen. Kunnen we zoiets bij Legion ook verwachten?

LB: Ik denk dat we in Legion meer aandacht besteed hebben aan dungeons dan ooit. Neem Warlords. Als je daar klaar was met met Dungeons en toe was aan Raids, dan was er ook geen enkele reden om ooit nog terug te gaan naar de Dungeons. Nu hebben Dungeons hun eigen opwaardeerpad, met Mythic Plus en Keystone Challenges.

TW: De meest verrassende aanpassing aan de bestaande classes is wellicht de Survival Hunter, die voortaan melee is. Wat is de gedachte achter een melee Hunter? Het lijkt een flinke aanpassing, voor een class die toch vooral van veraf schiet.

LB: Vanaf het moment dat we het idee kregen voor Artifacts, gingen we ook nadenken over de identiteit van elke class. Want om te bepalen hoe jouw Froustmourne of jouw Ashbringer eruitziet, moeten we eerst weten waar het bij jouw class precies om draait, wat de kern is van elke class. Bij Hunters, vooral bij Survival Hunters, was er een sterke hang naar melee, al in de klassieke WoW. Daar hadden we Survival Tree met Raptor Strike en Wing Clip en andere op melee gebaseerde opties. Het was alleen niet de meest nuttige build, dus waren er niet veel spelers die Survival kozen. Maar in de verhaallijnen komt het wel degelijk voor. Neem Rexxar, dat is een melee Hunter, net als Huln Highmountain met zijn Eagle Spear. Het heeft er dus altijd in gezeten. Voor Legion wilden we dat terughalen en dan maar meteen goed, met een aparte specialisatie voor Hunters.

Met dank aan alle tweakers die vragen aangeleverd hebben, en uiteraard aan Luis Barriga voor de uitgebreide antwoorden.

Titel World of Warcraft: Legion
Box World of Warcraft: Legion
Platform Windows, OS X
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Activision Blizzard
Releasedatum 30 augustus 2016

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (86)

Wijzig sortering
Bij elkaar waren het goeie vragen voor het interview. Jammer dat Blizzard er alleen geen duidelijk antwoord op geeft. Ze blijven steeds maar hetzelfde zeggen. Wanneer en waar je de vraag dan ook zou stellen. Jammer is dat.

Had wel een beter antwoord willen horen op de vraag wat Garrisons en Farms nog zouden kunnen bieden in de toekomst, maar als het antwoord is dat het experimentele dingetjes waren, is dat echt een tegenvaller. Had wel beter verwacht van Blizzard eigenlijk. Waarom kan Garrisons of Farms, of Brawls niet een expansion later nog van nut zijn. Waarom kan er niet iets toegevoegd worden daaraan. Nee, Blizzard moet perse weer een nieuwe feature ontwikkelen, omdat simpelweg iets toevoegen niet voldoende is (spelers vragen hier verdomme al jaren om - om gewoon iets verder uit te breiden!!!). Een feature die een expansion verder ook gewoon weer nutteloos is. Verspilling van ontwikkelingstijd en simpelweg antwoorden op datgene wat spelers willen, is er niet bij. Gewoon erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 30 augustus 2016 13:00]

Ook verspilling van de uren die je als speler in je Farm, Garrison of dergelijke steekt.
Je haalt de woorden uit m'n mond!
Waarom zo veel tijd erin stoppen als het daarna niet meer nuttig / relevant is.
Dat is toch niet anders dan met Raids en Dungeons. Tijdens de expansion doe je er uren, dagen soms zelfs weken over. Een expansion later solo je het met je ogen dicht.

Gearen is ook exact zo. Eindelijk heb je die 'perfecte' gear. En wat denk je? Binnen 10 quests in de nieuwe expansion heb je de helft al vervangen.

Het mooie is: daarom blijven er zovelen spelen. Daarom komen er zovelen ook weer terug. Ik heb in WoD eigenlijk alleen maar twee chars geleveled, verder kon de patch me niet genoeg bekoren om er lang te blijven hangen. Garrissons vind ik totaal niet leuk, en heb daar dus ook niet veel tijd in gestoken.

Nu is Legion uit en ga ik ongetwijfeld weer spelen. Wanneer ik echter niet mee kan komen omdat ik geen optimale Garrisson heb, ben ik het zo weer beu.

Ik weet het: het is ontwikkelen voor de massa, en niet voor de fans, maar het werkt wel.
Ben ik het niet helemaal mee eens, maar dat ligt aan de manier waarop ik de game speel denk ik.

Dungeons en raiden is een manier om verder / hogerop te komen in de game.

Met die gear die je in die weken haalt kan je weer maanden (anderhalf jaar?) verder, omdat er dan pas weer nieuwe dungeons en raids uitkomen (afgezien van patches waar dat in zit).

Als je later die raids weer bezoekt krijg je (wederom, in mijn eigen geval) vaak een gevoel van nostalgie. Van 'dat heb ik vroeger toch maar mooi overwonnen / uitgespeeld' gevoelens waar ik blij van word.

Als ik terug keer naar mijn garrison denk ik alleen maar... waar is die portal om hier weg te komen... op naar leuke content.

Ik heb ook maar 2 max lvl characters. Heb met mijn main best wel wat garrison dingen gedaan, zoals die quests enzo... maar heb na 1 invasion dat stuk helemaal links laten liggen en ook de achievements die nodig zijn voor een lvl 3 gebouw vind ik over het algemeen mijn tijd niet waard.
Met mijn alt heb ik alleen zo ver gespeeld dat ik een garrison kreeg, maar daarna gestopt ermee omdat ik het gewoonweg niet boeiend genoeg vind.
Dat komt aardig overeen juist met wat ik bedoel te zeggen:

Wanneer vernieuwingen zoals Garrisons uitgebreid worden, en altijd een zo 'belangrijk' onderdeel van de game blijven, wordt het voor zowel de liefhebber als de hater een semi-verplicht onderdeel van game.

Daardoor zal het eruit halen/minder relevant maken van de garrisons maar er tóch een vernieuwend alternatief tegenover zetten, best werken.

Dat gearen en levelen minder frustrerend werkt is omdat dat nu net de essentie is van het spel, als we daar een hekel aan hadden waren we nooit level 100 geraakt :).
Dat al je PvE prestaties teniet worden gedaan zodra er een nieuwe expansion uitkomt vind ik juist een heel erg groot nadeel. Dat moeten ze niet overal gaan doortrekken naar alle andere onderdelen van de game onder het mom: "dat is toch niet anders dan met Raids en Dungeons".

Sterker nog, ze zouden daar juist actief iets tegen moeten doen. Bijvoorbeeld unieke 'legacy' achievements, titels en gear, die later niet meer gehaald kunnen worden. Het is lame dat elke lvl100 door alle oude raids bonjourt en alle achievements, titels en gear oppikt, terwijl jij voor diezelfde dingen je halve leven hebt opgeofferd tijdens die expansions.

Maar wat dat betreft zijn ze al veel langer van het padje wat mij betreft. Iedereen kan alles, dps, healen, tanken, AoE, silence, cc, etc. Iedereen heeft gave titels en gearsets. Iedereen heeft dezelfde legendarische wapens. Alles wordt gelijk getrokken en is toegankelijk voor iedereen.

"Wat de nieuwe Class Order Hals betreft, willen we graag dat je voelt dat jij de belangrijkste speler bent binnen je class, de primus inter pares onder alle leden van dezelfde class. Dit om te benadrukken hoe speciaal het wapen is dat je hebt bemachtigd en hoe speciaal daarmee de rol is die jij speelt in het bijeenbrengen van Horde en Alliance."

Jij en letterlijk elke andere speler krijgt hetzelfde, voorheen unieke en legendarische wapen. Minder speciaal hadden ze het niet kunnen maken. Ze zouden er "common" items van moeten maken.
Bijvoorbeeld unieke 'legacy' achievements, titels en gear, die later niet meer gehaald kunnen worden.
Dat is er altijd al geweest. Sommige raids kun je nu niet meer spelen zoals het oude Naxx. Hand of A'dal kun je nu ook niet meer halen. En tenslotte zijn er sinds het achievement systeem Realm First en Cutting Edge achievements om te laten zien dat je goed was. Als jij dus rondloopt met die titel dat jij die en die eindbaas op Mythic dood hebt, dan kunnen anderen zo op je FoS lijst zien of jij die hebt gedaan terwijl het current het.
Dat al je PvE prestaties teniet worden gedaan zodra er een nieuwe expansion uitkomt vind ik juist een heel erg groot nadeel.
Is dus geen nadeel, dat hoort bij een nieuwe expansie.
Maar wat dat betreft zijn ze al veel langer van het padje wat mij betreft. Iedereen kan alles, dps, healen, tanken, AoE, silence, cc, etc
Niet iedereen kan dat. Wat betreft AoE. Ook niet iedere class is goed in AoE. Bovendien heb je verschillende soorten AoE. Silence en CC is bij iedereen juist generfed. Dat liep de spuigaten uit.
Jij en letterlijk elke andere speler krijgt hetzelfde, voorheen unieke en legendarische wapen. Minder speciaal hadden ze het niet kunnen maken. Ze zouden er "common" items van moeten maken.
Gelukkig heet het daarom ook artifact, en niet legendary meer. Iedereen die dezelfde ring of cape heeft is niet 'legendary'. De laatste legendary in de game waren de rogue knives van Dragon Soul.

Tenslotte nog deze quote uit het artikel:
Wat de nieuwe Class Order Hals betreft, willen we graag dat je voelt dat jij de belangrijkste speler bent binnen je class, de primus inter pares onder alle leden van dezelfde class. Dit om te benadrukken hoe speciaal het wapen is dat je hebt bemachtigd en hoe speciaal daarmee de rol is die jij speelt in het bijeenbrengen van Horde en Alliance. Als je dan in je Class Order Hall rondloopt, tussen al die leden van dezelfde class, wordt dat gevoel versterkt, hopen wij. Dus als je een Paladin speelt, zie je andere spelers die ook met Ashbringer rondsjouwen. Maar we geven je zo veel mogelijkheden om je wapen op te waarderen dat het wat ons betreft juist cool is om daar rond te lopen, tussen al die Paladins met hun 'bad ass armor' en hun prachtige wapen dat net iets anders is dan dat van jou.
Wat een hoog carebear gehalte zeg. Dat hij echt denkt dat mensen zo denken, dat is wel heel erg onvolwassen. De mensen die in de Class Hall rondlopen zijn gewoon veredelde NPCs. Als je je echt alleen voelt in je Garrison, dan moet je multiplayer content gaan spelen of leren alleen te zijn.
Is dus geen nadeel, dat hoort bij een nieuwe expansie.
Dat is dus een argumentatie die er bij mij niet in gaat. Dat dit de gang van zaken is hoef je niet zo makkelijk te slikken. Ik vind dat aspect van de overgang naar nieuwe expansions heel erg matig en ik denk dat er heel veel mensen zijn die die mening met mij delen.

Je noemt een paar dingen die inderdaad niet meer haalbaar zijn, of vermoeilijkt zijn, maar dat zijn relatief kleine uitzonderingen. Je kan die mensen veel meer geven dan een "kijk naar de datum van mijn achievement". Iets waar je een beetje trots op kan zijn als speler. Daar doen ze bijna niks aan, en dat maakt het een nadeel (imo) van WoW expansions.

Verder is de tendens al jaren lang dat alle classes een beetje alles moeten kunnen onder het motto: "Bring the player, not the class". Zoals jij het omschrijft lijken ze daar dan een beetje vanaf te stappen en dat juich ik dan ook toe. Hij heeft het wel erover dat een class in de spotlight kan staan door een beetje OP te zijn. Ik denk dat die spotlight veel natuurlijker gaat als de classes weer wat diverser zijn, en unieke dingen kunnen die andere classes niet kunnen. Dan pak jij vanzelf die spotlight om te kunnen shinen bij een bepaalde taak die alleen jouw class kan uitvoeren.

Verder blijf ik die artifact weapons maar een beetje lame vinden. Ze proberen jou heel erg speciaal te laten voelen, maar dat gaat gewoon niet als je iedere andere speler hetzelfde in de schoot werpt. Dat terwijl de game mechanic van het krijgen van een specifiek wapen voor jouw class en specialisatie, die je vervolgens kan gaan upgraden en customizen, best wel aanspreekt. Maar in plaats van dat je dan begint met een basic zwaard, moeten ze iedereen een Ashbringer oid geven. Dat is gewoon onnodig, maakt een voorheen legendarisch en uniek wapen nu het tegenovergestelde, en geeft niemand een bijzonder gevoel.
Dat is dus een argumentatie die er bij mij niet in gaat. Dat dit de gang van zaken is hoef je niet zo makkelijk te slikken. Ik vind dat aspect van de overgang naar nieuwe expansions heel erg matig en ik denk dat er heel veel mensen zijn die die mening met mij delen.
Wat wil je dan, een Naxx 3.0 waar je alles in de eerste week met mythic raiding gear cleared? Ik vind dat BS. De overgang is prima. Als jij met mythic raiding gear in Legion lvled dan lvl je behoorlijker veel sneller dan iemand met 700 ilvl. Het nut van gear is niet prestige; het is dat je meer damage (of healing) doet. Prestige is voor losers die niet gerankt geraken of niet blij zijn met wat ze neer krijgen. Beetje stoer rondhuppelen in je gear in Dalaran, kommop dat was en is toch sneu?
Je noemt een paar dingen die inderdaad niet meer haalbaar zijn, of vermoeilijkt zijn, maar dat zijn relatief kleine uitzonderingen
Dat + de datums is wel de prestige. Zo ook bijvoorbeeld Glory achievements. Als je die vlak na release doet zijn die veel moeilijker dan in de laatste week van prepatch. Het gaat dus veel verder dan een paar FoS.
Verder is de tendens al jaren lang dat alle classes een beetje alles moeten kunnen onder het motto: "Bring the player, not the class". Zoals jij het omschrijft lijken ze daar dan een beetje vanaf te stappen en dat juich ik dan ook toe. Hij heeft het wel erover dat een class in de spotlight kan staan door een beetje OP te zijn. Ik denk dat die spotlight veel natuurlijker gaat als de classes weer wat diverser zijn, en unieke dingen kunnen die andere classes niet kunnen. Dan pak jij vanzelf die spotlight om te kunnen shinen bij een bepaalde taak die alleen jouw class kan uitvoeren.
Ja, want het is echt heel leuk als je Blast Furnace niet kunt doen omdat alle priests met vakantie zijn. Ik vind dat juist zo vaak zo lame als slechts een class het kan (ander voorbeeld hoe eenvoudig Garrosh werd met een monk). Mensen willen special snowflake zijn met een unieke ability maar met zoveel classes en specs zal er overlap zijn.

Ze maken alleen de DH even overpowered zodat mensen er naar toe rollen of het willen checken. Later nerfen ze die weer. Deden ze ook met DK. Met monk niet, en die class is nooit echt goed aangeslagen.
Verder blijf ik die artifact weapons maar een beetje lame vinden.
Het is gewoon een legendary 2.0 (ik noem het "welfare legendary"). De nieuwe legendaries zijn de echte legendaries met lage drop chance.

Dat mensen met dezelfde gear als jij rondlopen -precies dezelfde gear is trouwens wel stukken minder sinds allerlei ontwikkelingen van MoP & WoD- heeft te maken met dat het een MMORPG is met BiS lists en een relatief kleine RNG pool met relatief fixed drops, en geen RPG of ARPG. In D&D of Diablo 3 zul je niet snel iemand tegenkomen met precies dezelfde rolls als jij, maar het komt zodanig in de buurt dat het irrelevant is.

Wat wel weer een beetje terug is gekomen met de artifacts, is het oude talent tree system.
Dat is niet helemaal correct wat je suggereert. Bij Dragon Soul destijds ( cataclysm ) had je een mount drop ( Life-Binder Handmaiden ) aan het einde van de raid, die is toen verlaagt in drop chance van 100% naar 1% of iets dergelijks. Dat hebben ze volgensmij bij alle andere raids ook gedaan. Het is dus uniek om zo'n mount te hebben. En je hebt uiteraard een datum bij archievments wanneer je deze heb gehaald.

Is het niet juist belangrijk dat die titels van de expansion van nu moeten tellen? Als jij nu met de titel loopt van de geclearde mythic raid van deze expansion, dan weet iedereen dat je een stapje hoger bent dan de rest. Ook kan je dus aan jou artifact item zien hoeveel tijd jij erin heb gestoken.

Uiteraard is dit mijn mening, maar ik denk ook dat dit de bedoeling van Blizzard is en dat is ook de reden waarom ze die features erin zetten.
Het werkt wel? Droom lekker verder van 10mil actieve accounts tijdens wotlk naar 1 mil nu, ja het werkt zeker.
Precies waarom ik na Vanilla gekapt ben, en dat is een juiste keuze geweest lees ik keer op keer weer :D
Als je na vanilla gekapt bent vind ik niet dat je kunt oordelen. Overigens niemand kan oordelen die de laatste expansions niet gespeeld hebben. En om antwoord te geven op ChAiNsAwll, het zijn er naar mijn weten meer dan 7 miljoen nog en tijdens wotlk hebben ze over de 12 miljoen subscribers gehad. Dat het spel minder subs heeft, heeft echt niet alleen maar met expansions en of dingen die ze verwijderen te maken, maar geloof me maar dat veel mensen spellen spelen om de graphics (ook veel niet, maar veel mensen ook wel). Als je er even van uit gaat dat het spel bijna 20 jaar oud is. (Voordat mensen gaan flamen dat het in 2004 uitkwam, het spel is al sinds 1997 in ontwikkeling). Voor een spel dat bijna 20 jaar oud is en op een oude engine draait ziet het er nog redelijk uit voor deze tijd en draait het soepel op de meeste pc's. Als je dus kijkt naar de release is het spel 12 jaar oud en het is ongelooflijk knap dat zo'n oud spel nog zoveel subscribers heeft (zeker als je bedenkt dat we in een "we willen alles gratis" tijdperk leven). Waar het op neer komt is dat WoW nog altijd meer actieve subs heeft dan welke andere MMO en ik denk zelfs welke andere game dan ook. De meeste MMO's laten het subscription model dan ook vallen omdat ze simpelweg niet populair genoeg zijn. (Rift, Tera, SWTOR, AION, Wildstar, Star Trek Online etc etc etc) al deze spellen hadden subscriptions en zijn overgeschakeld naar een model met microtransacties en free 2 play (waar bij sommige nog wel subs mogelijk zijn).
Waar het op neer komt is dus hoe prachtig de graphics ook zijn en hoe leuke mechanics je ook maakt WoW heeft bij veel mensen iets bijzonders, een nieuwe MMO kan moeilijk er aan tippen, want die zijn nog lang geen 20 jaar in ontwikkeling en het aantal lore waar veel mensen het ook voor spelen is inmens groot in wow. (Meer dan 30 boeken zijn er geschreven in volle details en er zijn boeken zo dik als de lord of the rings boeken). Maar niet alleen boeken, ook audioboeken, miljoenen fan made videos en ook op de wow website is enorm veel lore te vinden.

Als je denkt dat er nog maar 1 miljoen spelers zijn dan zul je toch beter moeten gaan leren googlen. Dat een spel na 12 jaar nog steeds zo populair is is gewoon een achievement voor de game industrie op zich. Al zou het nog maar 1 miljoen spelers zijn, dan maakt blizzard alleen aan subs nog steeds 13 miljoen euro omzet per maand (en daar komen nog de verkopen van de battle chest en de laatste expansion bij, plus de hardcore gamers die meerdere accounts hebben). Maar zoals ik al zei is het naar mijn weten boven de 7 miljoen actieve subs (en waarschijnlijk meer nu de exp uit is) wat dus betekent dat ze rond de 90 miljoen euro aan omzet maken met alleen subs. (En dan nog te bedenken dat Blizzard/Activision veel meer spellen verkoopt dan alleen WoW, zoals diablo, overwatch, heroes of the storm, starcraft en natuurlijk de CoD franchise) allemaal spellen die ongekend populair zijn en allemaal bakken met geld opleveren.
Blizzard is altijd een bedrijf geweest dat games goed op de markt wil zetten en daardoor ook regelmatig games die bijna af waren gewoon geschrapt hebben omdat de kwaliteit niet voldeed aan blizzards eisen en er dus ook flinke verliezen op geleden heeft. Er zijn ook maar weinig gamestudios die het zo goed doen als zij. EA wordt bijvoorbeeld jaren op rij verafschuwd om hun misselijkmakende praktijken, hun over overpricede spellen en de kwaliteit laat vaak te wensen over. (Simcity is het beste voorbeeld die ik zo kan bedenken waar de deluxe edition die werkelijk niets bijzonders toevoegt aan de game €80 euro gekost heeft en daarna de game als een baksteen heeft laten vallen, oh ja je kreeg als compensatie een voucher waarmee je spellen onder de €20 kon kopen, en ook al die spellen hadden slechte reviews).
hoi weer,

ff over graphics, de graphics zelf zijn in wow dik in orde. het is de stijl die veel mensen niet (meer) aanspreekt. want met elke expansion wordt er weer een ander aan de engine gesleuteld. Het is een veel gemaakte fout dat de engine sterk verouderd zou zijn. het is mogelijk niet de allernieuwste, hooguit.

subs en andere MMOs die FTP zijn. voor SWTOR gepsroken, die hebben de launch dusdanig verkloot dat heel veel mensen daar zijn afgehaakt. en nooit meer het vertrouwen hebben kunnen terugwinnen. De game was totaal niet klaar om gereleased te worden. verre van. Als je maanden na release patch op patch krijgt (en zelfs een patch om de patch te repareren, geen grap!) dan zijn de mensen de zoveelste downtime gauw zat, hoeveel je ook de boel compenseert. Zonde want de potentie was er wel degelijk!

Als je dus een perfect voorbeeld wilt hebben hoe EA de zaken aanpakt...
Vind ik nog erg meevallen, Garrisons hebben veel spelers veel opgeleverd voor de geïnvesteerde tijd, en de Farm ook. En Garrisons zijn natuurlijk ook nog niet weg, als je bijv. nog Achies e.d. mist van Garrison gerelateerde content kan je die gewoon blijven doen.
Nou ja verspilling ;) Dankzij de Garrison met ruim 200k aan gold begonnen in Legion.
Moet zeggen dat ik een deel van die vraag ook niet vind kloppen, De farm en Garrison in de huidige vorm zijn onderdaad 1 expansion dingetjes gebleken, al denk ik dat ze daar bij Garrisons ook niet echt wat anders konden doen, er is gewoon teveel (al dan niet terechte) kritiek op garrisons gekomen. Ik zelf vond het een leuke feature, maar ook een groot deel van de playerbase had er een enorme hekel aan. Classhalls zijn mijn inziens dan wel een goede opvolger, ze pakken de sterkere punten van de garrisons, en voeren die voor zover ik tot nu kan zien beter uit.

Maar bijv. features als de BMAH en Brawler guild zijn gewoon in WoD geactualiseerd, en voor zover ik kan zien zal er in Legion ook weer wat gaan gebeuren met de Brawlers Guild, daar zijn ieder geval hints van de dev's van.

BMAH is gewoon weer vertegenwoordigd in Legion in zit in de Dala servers.
Jullie hadden beter de volgende vraag gesteld:

Waarom zijn jullie op jullie woorden terug gekomen van een refund aan te bieden aan mensen die een pre-purchase doen en tegelijk ook een pre-order doen van de collectors edition van Legion. Dit om meteen te kunnen starten als de collectors edition te laat geleverd word en dergelijke.

Nu bieden ze je alleen de optie om een nieuwe key voor legion te krijgen, waarvan ze verwachten dat je die dan aan een "vriend geeft" aka verkopen op g2a of aanverwante.

Tijdens blizzcon 2015 is er expleciet gezegt dat diezelfde fout die ze bij warlords gemaakt hadden niet nog eens herhaald zou worden.

Well guess what ...

Dit is gewoon je fanbase naaien, om hogere verkoopscijfers aan de aandeelhouders te kunnen tonen.
Ik verwacht niet dat de aandeelhouders hier ook maar iets mee te maken hebben. Je zit gewoon in een enorme niche als je 2 pre orders plaatst enkel om in geval dat je CE te laat is eerder te kunnen spelen. Die maximaal paar duizend verkopen die ze daarmee pakken zijn op de totale cijfers van Blizzard totaal niet interessant voor de aandeelhouders. Ik kan me zelfs goed voorstellen dat een speciaal refund systeem hiervoor opzetten (met alle controles in financiële systemen, t.o.v. een key "refunden") meer kost dan dat deze extra sales aan winst opleveren. Voor zover ik me herinner trouwens gaven ze op Blizzcon enkel aan dat ze er naar wilden gaan kijken, maar geen keiharde garantie dat je ook daadwerkelijk zou kunnen refunden in geld i.p.v. key.

Ben het wel met je eens dat er een beter systeem mogelijk is, maar refunden lijkt mij niet het meest makkelijk. De CE's een dag eerder vrijgeven zodat deze de dag voor release aankomen (wat sommige verkopers trouwens al doen) lijkt me dan handiger. Als het echter gaat om vertraging door de verkoper omdat deze laks is bij het verzenden dan is dat natuurlijk gewoon de schuld van de verkoper en niet van Blizzard.

Verder is deze vraag voor het gros van de spelers natuurlijk totaal niet interessant, dus ook logisch dat zoiets niet in een interview met beperkte hoeveelheid vragen voorbij komt.
Was het probleem alleen maar de day 1 start ...

http://us.battle.net/forums/en/wow/topic/20419283368

De digital prepurchase bied ook early start met demon hunter classe. €54.99
De collectors edition bied dit niet. €89.99

Het punt is ook dat kopers van de fysieke editie benadeeld worden t.o.v. kopers van de digitale versie.
Ik heb met de launch van StarCraft: Legacy of the Void mijn collector's edition bij een online winkel besteld. Toen de beta voor pre-orders aangekondigd werd kreeg ik netjes een key toegestuurd voor de beta, terwijl het bedrag op dat moment nog niet eens van mijn credit card af was gegaan.

Idem toen aangekondigd werd dat een pre-order van Legacy of the Void vroege toegang gaf tot de Artanis hero in Heroes of the Storm: nadat ik een screenshot van mijn pre-ordere (nog steeds onbetaald) toestuurde, kreeg ik bijna per direct toegang.

Ik besef goed genoeg dat het systeem waarschijnlijk anders werkt voor World of Warcraft ivm de licensies enzo, maar voor andere Blizzard titels kan ik écht niet zeggen dat ik mij benadeeld voel bij het kopen van de fysieke editie tov de digitale versie.
Dat klopt inderdaad, maar ik kan me ook voorstellen dat ze voor een product dat enkel via retailers verkocht wordt het niet heel erg anders kan met dit soort early access zaken zoals de Demon Hunter (volgens mij trouwens ook de eerste dat Blizzard een Early Access gedaan heeft binnen WoW). Administreren van Pre-Orders, en het uitgeven van bijv. Early Access, maar ook bijv. het direct intrekken van zo'n Early Access key wanneer je bijv. de Pre-Order cancelled bij de Retailer die dit weer moet afstemmen met Blizzard zou een heel verhaal worden denk ik.

Terwijl dit met hun eigen digitale edities die ze enkel in de Bnet shop verkopen natuurlijk een stuk makkelijker te regelen is.
Ik vind het ook een raar idee. Het zou veel beter geweest zijn als ze het bedrag gewoon als Battle.net Balance op je account hadden gezet. Blijft het geld wel gewoon bij Blizzard en je kan er als spelers toch nog iets leuks mee doen in een van de Blizzard games.
Er zijn wel mensen die dan liever de key hebben omdat op jouw manier ze alsnog jou geld hebben. Of omdat ze niks met microtransactions willen. Je kan het spenderen aan gametime dat dan weer wel.
Die vraag is compleet irrelevant voor 99,99% van de lezers.
Mooie afsluiting van WoW 1, het wordt tijd dat een nieuwe versie uitkomt; WoW 2, een frisse start voor iedereen en waar de 'slechte' opvulling van de huidige WoW is uitgehaald. Het is nu zo'n enorm spel met zoveel functies dat een nieuwe speler het echt allemaal niet meer kan meemaken en dat de oude garde het niet meer interresant vindt om 'terug' te komen naar WoW.

De regel die ze nu gebruiken mogen ze schrappen: 'iedereen die betaald voor de game moet alle content kunnen zien', zo een onzin. Als ik een sport beoefen kan ik toch ook niet verwachten dat ik op het hoogste niveau kan meedoen? Het is juist motiverend dat je altijd nog hoger zou kunnen na gelange je in jezelf wilt en kunt investeren.
Het feit dat je overal blijft 'vechten' om gear en investeren in je profession om zo je uitrusting bij elkaar te sprokkelen zodat je eens mag mee-raiden, machtig moment gewoon wanneer je dan die raid in stapt!
'World of Warcraft 2' is helemaal niet nodig. De toegevoegde waarde zou niet veel zijn. Wow moet het ook hebben van een oude engine en lore. Degene die de animaties niet mooi vinden gaan waarschijnlijk naar een een andere mmo. Wie zegt dat nieuwe spelers 'het echt allemaal niet meer kan meemaken' en 'dat oude spelers het niet meer interessant vindt om terug te komen'? Dat zijn geen feiten. It's the game(mechanics), not the graphics.

Als je je verdiept in Legion dan besef je dat je ook daadwerkelijk tijd moet investeren om hogerop te komen om uiteindelijk te kunnen raiden. Niet alleen worden raid(tiers) gefaseerd geimplementeerd, ook is de weg naar een hoegere item level een met verschillende paden om te bewandelen en is zeker tijdrovend. Als voorbeeld noem ik de artifact weapon waar je letterlijk maanden nodig hebt om alles te unlocken. Zoals hier te zien is: http://media.mmo-champion...016/august/AMRGraphic.jpg

Stapje voor stapje wordt je krachtiger en dat heeft niet eens wat te maken met item level, wel met getoonde inspanning. Hetzelfde geldt voor item level. Betere gear dropped in steeds moeilijker begaanbare gebieden en mythic+ dungeons. De kans op falen wordt dan ook groter.

Proefessions hebben ook een overhaul gekregen waarbij een belangrijk crafting material Binds on Pickup geworden is. Je zult dus weer inspanning moeten tonen. Wel is er quality of life improvement te zien in Legion op dit gebied: Nodes om crafting materials te farmen verdwijnen niet wanneer iemand de node heeft gebruikt. Dit geldt echter niet voor skinning.

Kortom, ik zie mooie veranderingen in Legion waar je de mouwen voor moet opstropen, geduld moet hebben (follower missions kunnen 1 tot 5 dagen duren) en vooral veel tijd investeren, zeker wanneer je een alt hebt.

[Reactie gewijzigd door Enigmus op 30 augustus 2016 09:34]

Dus de uitdaging is dat je vooral geduld moet hebben... nou ik pas!

Ik heb écht geen zin/tijd om uren te sjouwen voor een halve punt extra. Hoeveel lol ik heb gehad met mijn Warrior Tank/Resto Shaman. De kans dat ik terugkeer is zeer klein. 6 maanden om de boel te unlocken en dan mag ik dus geen dag missen... Of ik niets anders te doen heb! Je weet dus één ding zeker als je iemand ziet rondsjouwen met de artifact unlocked op max, die heeft verder geen leven.

De reden waarom ik gestopt ben is dat end game content gewoon een lachertje werd op een gegeven moment. Als je een raid in stapt en in de eerste avond al de helft van de bosses neerklapt is het gewoon te simpel! Die uitdaging was ver te zoeken en als antwoord kregen we farms en garrisons. Nou joepie...
Dus je er niet meer aan beginnen omdat het allemaal te lang duurt, maar je bent gestopt omdat het te snel ging.
Nee, omdat er géén uitdaging in zat. Iets kan heel snel zijn en nog steeds uitdagend blijven. Alleen als iets gewoon te makkelijk wordt, is de lol er gauw af. En zelfde geld voor factor tijd. Iets wat (waarschijnlijk) relatief simpel is, en maanden duurt is ook nou niet echt uitdagend te noemen. Dit is gewoon een timesink. Veel plezier als je daar je tijd aan wilt verdoen.
Ik wil niet lullig zijn, maar het spel kost nu minder tijd dan ooit. De uitdagingen in het spel zijn er nog steeds. Je zegt dat je de content te makkelijk vindt, oftewel je zit bij de top raiding guilds, want je hebt alles al op het hoogste niveau uitgespeeld toch? Tja als je raidfinder doet ja dan krijg je inderdaad makkelijke content. Je vind dat alles lang duurt, maar gaan we even terug naar vanilla wow of tbc dan had je voor letterlijk alles meer tijd nodig, je moest attunements unlocken om raids te kunnen doen, het duurde ongeveer 10 tot 15 dagen played (dus x24 uur) voordat je level 60 of 70 was. Je had nog geen dungeon finder en moest dus mensen vragen om een dungeon te gaan doen, waarna je ook nog eens naar de dungeon toe moest lopen (vliegen kon alleen in outland en pas vanaf lvl 70) om die te kunnen doen. Dungeon quests lagen verspreid over de map en sommige quests en titels duurden maanden om te farmen (zoals de ambassador titel) nou iedere dag runecloth farmen als een dolle is uitdagend ahum. Het spel kost nu veel minder tijd en is veel toegankelijker geworden.

Het probleem met wow is niet de uitdaging, maar de addons. Addons versimpelen het spel drastisch zoals bijvoorbeeld DBM die je exact vertelt wat je moet doen. Vroeger moest je tactics zelf uitvogelen en moest je zelfs voor gewone quests vaak op wowhead of iets dergelijks kijken om te vinden waar dat alles is. Dit alles zit tegenwoordig standaard in wow. Zelfde als masterplan, leuk dat je followers hebt, maar wat is de uitdaging als je met 1 knopje alle followers bij de juiste missies hebt staan?

Gelukkig heeft blizzard te kennen gegeven dat ze een optie aan het onderzoeken zijn om addons tijdens raids compleet uit te schakelen en dat ze dan zelf een gestripte versie van DBM invoeren die je niet exact vertelt waar je heen moet maar ongeveer, wat de uitdaging en moeilijkheidsgraad omhoog helpt. Daardoor kan ook niemand voordeel hebben omdat hij addon x of y gebruikt en een ander niet. Het spel biedt voldoende uitdaging voor iedereen en persoonlijk vind ik juist dat blizzard de laatste jaren veel focus heeft gelegd op endgame content en er is belachelijk veel te doen in tegenstelling tot andere MMORPG's. De dungeons en raids zijn in moeilijkheidsgraad in te stellen en het lijkt mij sterk dat als je weinig tijd hebt dat je EN graag terug wilt naar de roots van het spel die factor 100x meer tijd kostte EN dat je endgame content op hoog niveau gespeeld hebt. Want als je geen tijd hebt, dan zit je echt niet in een 25 man mythic raid (of je pugged m en dan ben je waarschijnlijk de slacker van het team).

Kortom wil je iets uitdagends zul je er tijd in moeten steken, als je alleen maar raidfinder doet zul je inderdaad geen uitdaging vinden en als je niet weet wat je moet doen in wow (er is namelijk zoveel te doen) dan is het spel bij voorbaat al niets voor jou. (Heb je alle mounts al? Achievements? Alle raids/dungeons al gedaan? Zeldzame items allemaal al? Etc etc.)

Conclusie: wow is niet makkelijker geworden, addons hebben het makkelijker gemaakt. Wow is alleen toegankelijker geworden en laten we eerlijk wezen, wees blij want heb je zin om een nieuwe char te maken als het weer 7 dagen played tijd kost? Of meer zelfs? Ik speel ook wow sinds vanilla, en om eerlijk te zijn heeft het spel heel veel verbeteringen gekregen ten opzichte van het origineel, ok het is shit als je ergens maanden mee bezig bent dat het een expansion later eenvoudig te krijgen is, maar dat is nou eenmaal een MMO, de reden dat ze het zo doen is ook simpel. Hardcore gamers zullen alle content tijdens de expansion kunnen spelen en waarschijnlijk zullen ze alles ook finishen terwijl de casual gamers (zoals jij en ik, althans je zegt dat je weinig tijd hebt) zullen die content niet kunnen zien anders dan LFR (en dat is toch echt niet hetzelfde). Na een expansion kunnen de casual gamers toch de oude content doorlopen en alles zien die ze gemist hebben tijdens de expansion. Ik ben geen hardcore raider en raid af en toe (eens per maand ofzo) en hoe erg ik er ook van baal dat ik dingen voor niets heb gedaan (of ja voor niets heb er plezier aan gehad) vind ik het toch fijn dat ik toch icecrown citadel en dergelijke heb gezien. En dat ik nu zelf kan farmen voor ashes of al'ar.
Lang verhaal en ik heb het helemaal gelezen.

Tijd an sich is niet zo een issue. Dat stel ik ook niet, nergens. Wel zeg ik dat geduld de grootste uitdaging is. Je hebt na zes (6!) maanden als je alles goed doet je artifact volledig unlocked. Als ik het schema wathierboven gepost staat goed begrijp. Feitelijk is dat gewoon niets anders dan dat blizz je een sub van 6 maanden heeft verkocht omdat je per se je artifact wilt hebben. Dit is een grind van 6 maanden! En dat alles voor een damage increase (of heal) van een 15%. Op Papier lijkt dat vrij aardig, blizz kennende zullen er wel beperking inzitten of een flinke nerf gegeven.

Ergens je best voor moeten doen en tijd/energie instoppen is prima, als je er ook wat voor terug krijgt. En de 'beloning' is nu vooral voor blizz die weer een 6 maanden sub heeft verkocht.

Je punt dat je ergens moeite voor moest doen moet je ook weer niet romantiseren. wat mij betreft mogen LFD/LFR functies liever gisteren nog dan vandaag weg. Of eigenlijk, aangepast worden. LFR één keer gedaan en dat beviel zo slecht, nooit meer gedaan. grootste uitdaging daarin waren de spelers die nog nooit een raid gedaan hadden te managen. Succes in een online spel...
wat ze er uit hadden moeten slopen is het crossserver principe. Is nu allemaal niet meer mogelijk omdat het feitelijk niet meer uitmaakt welke server je speelt. En dat heeft weinig goeds gedaan. niemand die zich echt verbonden voelde met de server waarop ze speelde.

Add ons zijn soms echt een ramp. Iedereen herinnert zich nog wel het debacle Gear Score... wat een ramp was dat zeg! Ik ging op een gegeven moment zover dat voor PUGs iedereen die een GS linkte een invite kon vergeten. (zei ik ook in de ad in /2) Prima PUGs waren dat, gewoon heerlijk casual de boel clearen. Voor meesten waren deze raids toch al op farm status en waren alts aan het gearen. Enkele keer een nieuwe raider erbij die dan geduldig werd uitgelegd hoe en wat.
GS negeren bracht groot sociaal element terug.
DBM heb ik zelf nooit gebruikt, dont stand in shit is gewoon een gouden regel :) Ben wel met je eens dat een add zoals DBM een hoop makkelijk maakt, alleen das gewoon je zelf verplichten om het niet te gebruiken.

Grappig dat je zegt dat je de slacker bent van de groep :) Ik was berucht en beroemde slacker. Serverwide en trots als een pauw. vond dat teveel mensen de boel veels te serieus namen en dat het wel een onsje minder mocht. "Casual hardcore" om het zo maar te noemen. En als je met dat in gedachten dan bedenkt dat je een nieuwe raid gaat doen in Cata en dat je dan bosses sloopt met gemak is de uitdaging opeens wel zoek. Zeker als je beseft dat de dungeons een stuk lastiger waren! Ik had er gewoon meer van verwacht. CC in de dungeons was gewoon een must! Die wel pullen en van de diamond en nipple afblijven anders was je gaar.

Tja in mounts of achies was en ben ik niet geïnteresseerd. Leuk als er weer eentje bijkwam. Was nooit een doel opzich. Zelfde als pet battle, is in mijn optiek gewoon pokemon.

levelen van alts was een favoriete bezigheid als ik niet aan het raiden was. andere gebieden ontdekken, verhaallijnen ontdekken. hoelang mij het duurde om te levelen kon me weinig schelen, ging soms net ff te snel eigenlijk. was je al weer een paar lvls verder terwijl je de quest lijn nog niet helemaal af had. werd het weer te makkelijk :S zelfs zonder heirloom items.

over /played gesproken, ik denk dat er wel een aantal dagen op mijn teller stond die grotendeels gevuld zijn met mijn tijd doorbrengen in de AH. dat was een andere favo bezigheid :) en ik was er ook goed in. Als je op meerdere alts (toen had je nog geen mount share tussen chars) een travelers tundra mammoth hebt. doe je het aardig :)

Ik deed een raid elke week, wo do en vrijdag de 'gewone raids' en op zondag de farmraids of pugs (als we die hadden). en nogmaals, ik (en de guild) waren in noway hardcore raiders!

ICC blijft mijn favo raid. heel veel lol aan beleeft :)
Gelukkig heeft blizzard te kennen gegeven dat ze een optie aan het onderzoeken zijn om addons tijdens raids compleet uit te schakelen en dat ze dan zelf een gestripte versie van DBM invoeren die je niet exact vertelt waar je heen moet maar ongeveer, wat de uitdaging en moeilijkheidsgraad omhoog helpt.
Nee, dat ging over afstand tussen verschillende characters. Daardoor werken bepaalde bossmods en weakauras niet meer zoals op Imperator. Het kan nog steeds omdat bepaalde spells een bepaalde range hebben. Geen addons in raids betekent geen custom UIs. Dat gaat nooit, never, niet in WoW gebeuren.
Dat hoeft helemaal niet, ze kunnen toch addons die bepaalde data opvragen uitschakelen? Zo moeilijk lijkt me dat niet. Maar dan heb ik het verkeerd begrepen, bedankt voor de opheldering.
Waar je eerst moeite moest doen om een quest af te ronden, waar 1 mob agro nog te doen was maar 2 of meer een wipe betekende.
Waar je echt langere tijd in een zone zat.

Als je dan nu gaat spelen, en je groep agro pakt EN moeiteloos afmaakt zonder onder de 95% health te komen, (beetje Diablo op easymode) dat keer 1M, waar Blizzard duidelijk maakte dat het levelen als een noodzakelijk kwaad moest worden ervaren maar het echte leuke content aan het eind vd rit kwam dan is dat voor sommigen niet leuk meer.
Als tank Zei ik altijd, "You pull, You tank!" en heus niet dat ik de aggro overnam dan. Laatste keer dat ik in WoW was (en niet eens zo gek lang terug omdat ik 7 dagen gratis kreeg) Pullde de groep van alles en nog wat en inderdaad ging er niemand dood... vroeg me toen echt af wat ik als tank deed in de instance...

Lol was er toen gelijk af, en misschien dat ik ff had moeten doorzetten omdat later het wel weer uitdagender werd. Alleen dit zorgde er al voor dat ik geen sub meer ging halen.
Dankje Blizz voor de graits uitbreiding naar Warlords, ik doe er verder niets mee.
Lijkt erop dat jij een heel ander spel speelt dan de meesten (of je bent extreem goed), om je artifact te maxen hoef je bijv. niet iedere dag in te loggen, Artifact knowledge zit bijv. op een 5 dagen timer, om die AP Knowledge dus optimaal te laten runnen hoef je maar 1x in de 5 dagen in te loggen. Veel max level gerelateerde quests e.d. kan je bijv. 3 dagen stapelen, dus hoef je ook niet perse iedere dag voor in te loggen (uiteraard als je echt op World first niveau wil min maxen is iedere dag inloggen uiteraard wel optimaal, maar voor de gemiddelde speler totaal niet noodzakelijk). Alle Classhall zaken zitten op langdurige timers waar voor je niet iedere dag hoeft in te loggen.

Als je iedere dag inloggen zal je zeker wat voorlopen, maar voor iedereen die niet top 50 world oid wil raiden is het absoluut niet noodzakelijk.

Qua Endgame vergeet niet dat er 4 niveau's zijn, als ik LFR even niet meereken zijn het er nog steeds 3, als jij met een Heroic / Mythic capable guild raid en je gaat de eerste avond normal in (wat dus eigenlijk onder je niveau is), ja dan kan je best de helft van de bosses killen in een avond.

Ga je echter Mythic in en je killt de eerste avond de helft van de bosses dan zit je gewoon op worldfirst koers, maar weinig guilds die dat klaarspelen. Gemiddeld gezien worden raids nog steeds Tier na Tier lastiger, zolang je maar op je niveau speelt. Vergelijk je het met oude expansions waar je maar 1 niveau had (of 2) en je gaat nu onder je niveau raiden, dan zal het inderdaad simpel lijken.
Tijd waar ik het over had, had je nog geen mythic raids, en je kon alleen HCs doen als je eerst normal had gecleared. En geen idee meer welke raid het was (die met die blinde draak en geluid, Blackwings Lair ofzo?) Deden we dus in eerste avondje helft al van de bosses. En echt niet dat we top raiders waren, de nerf die je toen cata kreeg, moest nog plaats vinden. Wat voor mij echt de doodsteek was.
Was jammer, de dungeons hadden veel uitdaging inzitten met de CC die je moest toepassen anders kon je het schudden. Had daardoor veel van de raids verwacht, alleen dat viel ernstig tegen.
Dus de uitdaging is dat je vooral geduld moet hebben... nou ik pas!
Ehh nee. Als je goed leest snap je dat Legion de speler nu middels een geleidelijk proces content biedt zodat je er vele uren in het spel kan steken en het maximale plezier eruit haalt. In WoD was juist het probleem dat er te weinig content was. Nu is er veel meer te doen en geduld is een kleine factor zodat je niet in een korte tijd overpowered bent. Dit betekent echter niet dat je alle haast moet nemen om progressie te boeken, integendeel.

Het overgrote deel van wow spelers zitten niet met jou op een lijn. De meeste spelers willen namelijk véél content, ze willen veel avontuur, diversiteit en zichzelf kunnen onderscheiden. Dit kost tijd en dat hebben ze er zeker voorover.

Ben benieuwd in welke uitzonderlijke mythic guild jij zat waar je in de eerste avond de helft van de bosses dood maakt.

Farms en Garrisons zijn een ding van het verleden. Farms werd niet echt slecht ontvangen en vond ikzelf een meerwaarde. Garrisons had zijn functionaliteit, maar was uiteindelijk geen succes. Blizzard heeft geluisterd en het spel wat hervormd zodat het merendeel van de spelers content zijn. De reden dat follower missions zo lang kunnen duren is o.a ook om de spelers naar buiten te sturen om missions te doen. Dat is een groot contrast tegenover de Garrisons en dus is dit een mooi verbeterpunt.

Endgame content is ook iets waar Blizzard nu een stokje voor heeft gestoken. Ze volgen eenzelfde concept van Mists of Pandaria waar de patches rijkelijk vloeiden en niet zuinig waren qua content. Legion was nog niet uit, maar er was al een post legion patch announced: Return to Karazhan https://www.youtube.com/watch?v=47RZuvHxQ8E

Er is meer dan voldoende reden om enthousiast te worden.
Link je character eens, want in een avond de helft neerklappen vind ik behoorlijk imposant.

Ik heb het afgelopen jaar veel mensen online ontmoet (niet in WoW maar ze hebben het wel gespeeld). Ze claimden dat het te makkelijk was, even armory gevraagd en gekeken. Resultaat LFR en normal. Ik denk dat jij zo iemand bent.

Edit spelvout

[Reactie gewijzigd door Spelvout op 1 september 2016 13:33]

ja wat wil je er mee? kan het ook niet vinden maar beetje achies van 2-3 jaar terug bekijken? Weinig toegevoegde waarde voor het verhaal.
Wat hij ermee wilt zeggen is dat als je alleen LFR en Heroics gedaan hebt dat je eigenlijk niets gedaan hebt omdat deze modes uber easy zijn. LFR is een afk spelletje en logisch dat dat makkelijk is.
Ik heb overal gesteld hier in de reacties dat ik géén LFR heb gedaan op een keertje na, en dat beviel slecht. Ook dat het normals waren omdat je eerst normal moe(s)t clearen voor je HC kon doen.
Ook dat het raids waren van cataclysm dus enkele jaren terug.
Zeggen dat Normals uber easy zijn is overdreven. Normal behoort ook een goede uitdaging te geven, en dat deed het niet.

als je mij daarop wilt bashen ga je gang, als je had gelezen had je het antwoord al lang en breed geweten.
Ik wil je helemaal niet bashen, ik zeg ook niet dat je alleen maar LFR gedaan hebt, ik zeg alleen dat als je dat wel gedaan zou hebben dat ik snap dat je het te makkelijk vond. Het probleem is dat het spel helemaal niet makkelijker is geworden, het gaat sneller maar het is niet makkelijker. Er zijn zoveel moeilijkheidsgraden en de explosie van internetfora heeft ervoor gezorgd dat het te makkelijk is gaan lijken. Het verschil met vroeger is heel simpel, je hebt minder tijd nodig voor hetzelfde (herinner je je questhelper nog?) vroeger zat je met je guild tactics uit te vogelen op nieuwe bosses, tegenwoordig wordt je door veel guilds al geacht de tactics te kennen dmv een youtube filmpje of een of andere tekst heb je addons die de tactics al voor je oplezen en sterker nog, heel veel guilds nemen je niet eens mee als je de tactics niet kent of als je DBM niet hebt)

Dus het is een tekst in het algemeen en niet op jou als persoon bedoeld. Ik wilde alleen verklaren wat ik denk dat bovengenoemde reactie betekende. Overigens is levelen inderdaad wel een stuk makkelijker geworden en is ergens jammer maar als veteran wow speler vind ik dat niet zo erg en eerlijk gezegd juist prettig, aangezien ik de endgame het leukst vind.
Ik heb zo'n vermoeden dat jij mijn WoW2 reactie verkeerd interpeteerd. Ik persoonlijk vind de graphics van WoW prachtig en de cartoony stijl is gewoon nog altijd leuk om te zien.
Zelf geef ik bar weinig om de graphics en veel om de gameplay.
Ik vind het gewoon jammer dat ik vroeger 2 weken lang op mijn tempo een quest heb gedaan voor mijn Epic warlock mount en dat je deze al sinds een paar expansions kunt kopen. Zoiets zie ik graag terugkomen maar omdat het nu zo omvattend is en praktisch niet meer te doen in deze tijd is het geschrapt. Indien iedereen aan een clean-sheet begint kun je ook weer dit soort legendarische quests doen!

WoW 2 zie ik gewoon als een kans om een andere lore-weg (misschien wel geheel nieuwe) in te slaan en het mooie zou zijn om 90% van de content sowieso beschikbaar te maken en dan 10% voor de mensen die graag het uiterste zoeken in zichzelf (of in de game).

Graag ga ik ook nog Legion spelen als ik weer meer tijd heb. De veranderingen zoals jij die benoemd zijn ook de veranderingen die mij aanspreken.

[Reactie gewijzigd door Jooz op 30 augustus 2016 14:12]

Maw: het is niet skillbased maar "reward = time invested", dus dezelfde ubermakkelijke game, maar gewoon een -veel- langere grind?
Hst is ook skill based. Je moet weten wat je doet om goed je class te spelen. Uiteraard is de ene class makkelijker dan de ander, maar het is niet voor niets dat sommige classes niet zonder addons kunnen om het een en ander te tracken.

Time invested is dus het vergrijgen van betere gear.

Skill based is je class goed beheersen zodat je steeds moeilijkere levels staande kunt blijven. Zoals Challenge modes, Mythic Dungeons+, Mythic raids, PVP.
Die regel kan je op verschillende manieren opvatten.

De manier waarop ik hem zie is het volgende. Als ik betaal voor een spel zou ik verwachten dat ik toegang krijg tot alle content die het spel te bieden heeft.

Maar dat is helemaal niet zo. Bij de twee laatste expancions hebben ze bvb de legendary quest chain er lekker uitgehaald. Het is me minder te doen om de legendary items (die zijn toch bagger op hogere level), maar om de inhoud/story die deze quests te bieden hadden.

Die is voor altijd kwijt ... dus die regel gaat niet op

Net zoals the siege on undercity. Waarom is dat er uitgehaald?

[Reactie gewijzigd door witte1985 op 30 augustus 2016 09:03]

Net zoals the siege on undercity. Waarom is dat er uitgehaald?
Omdat bij Cataclysm de hele kaart van Undercity vervangen is. Daardoor klopte de pathing van de NPC's ook niet meer - en kennelijk was dat te veel moeite om opnieuw te doen.

Ongelofelijk zonde, inderdaad.
Hoe bedoel je legendaries bagger op hoog level?
op 110 ben je toch niks meer met sulfiras/thunderfury/glaives/cloak/rings etc ... van lager level.

dat bedoel ik ermee ;)
Helemaal mee eens.

Ik vrees alleen dat er geen WoW 2 zal komen, al hoop ik dat wél van harte.
WoW 2 is zo'n game die alleen maar tegen kan vallen. Iedereen wil het heel graag maar niemand gaat het spelen. Dat weten ze bij Blizzard ook wel dus ze houden mensen gewoon het liefst zo lang mogelijk bij WoW
Vanilla player.
Jarenlang gespeeld.
Gestopt eind 2012.
Recent terug gestart omdat Legion best wel leuk leek.
En wat doen ze? Voor de 2de maal verneuken ze dual wielding Death Knights. (nadat ze DW Bloodspec onmogelijk maakten)

Dat gezegd zijnde, voor het eerst heb ik meer aandacht voor de lore dan effectief gameplay.
Deze nacht nog 'n uurtje kunnen spelen en ik vind het super.
Waarschijnlijk gaat het ergens weer repetitief worden, of vind ik wel iets dat me stoort, maar op dit moment heb ik er weer evenveel zin in als in het prille begin, in Vanilla.
Voor het eerst in jaren kijk ik er echt weer naar uit.
Een van de beste releases in tijden. En overigens kregen ik net voor 12 uur in de avond een melding in game of ik wilde starten met de nieuwe missies. geen uitvallers, gewoon gelijk spelen.

Overigens een lvl 100 met de lvl token en dan starten is lekker pittig. En ik heb niet de beta gespeeld, maar wat zijn die nieuwe wapens cool zeg. Demon hunter spelen erg snel. Na de vorige uitbreiding te hebben overgeslagen is dit toch wel weer echt tof!
Ik vond Warcraft geweldig. Tot aan Lich King. Alles daarna was een beetje een wanhoopsdaad. Alles makkelijker gemaakt voor nieuwe spelers, levelen was veel te makkelijk. Sinds de panda uitbreiding heb ik het aan de kant gelegd. Raids waren niet boeiend meer. Gear was veel te makkelijk te krijgen. De uitdaging was verdwenen. En de toevoeging van weer een nieuw klasse is echt niet genoeg om mij terug te lokken.

Ik stel voor dat Blizzard een aparte server opzet, voor mensen die WoW vanilla tot en met de Burning Crusade willen spelen. Lekker ouderwets grinden zeg maar. Daar zou ik geld voor over hebben.
Dat zou inderdaad cool zijn als blizzard legacy servers zou opzetten of nog beter een server voor iedere expansion tot aan wotlk(vanilla, tbc en wotlk). De reden dat ik die 3 noem is omdat die 3 in de oude wereld vallen van voor de cataclysm. Toen je nog niet mocht vliegen in Azeroth. De reden dat ik ook zeg een server voor iedere expansion is ook mede omdat ik TBC de leukste expansion vond (leuker dan vanilla) en als ze alleen vanilla wow zouden doen zou het zonde zijn (vooral zonde van alle lore die je in de huidige wow niet meer kunt spelen).
De simpele reden dat ik tegenwoordig niet meer speel is:

-community is dood dankzij lfr, lfr exc
-Lvlen gaat te snel, ook zonder heirloom gear. Mobs zijn veel te zwak. Ik wil elite mobs terug en meer -groep quest. ook omdat het te snel gaat kom je niemand meer tegen in de wereld
-ik vind dat ze terug moeten naar summon stones bij instances and ook de pvp portals moeten weg. dat dwingt mensen de wereld in te gaan.
Bij de laatste expansions hebben de klasses minder base skills. Nu hoor ik dat in legion een Roque niet eens "blind" meer heeft als base maar dit spec afhankelijk is. wtf.
Ik speel al een langere tijd geen WOW meer, maar ik heb bij elke uitbreiding toch nog een keer een maand of twee a drie gespeeld. Dat is dan wel weer de kracht van het systeem. Ik had wel niet meer zoveel tijd als eerst, maar kon er toch wel weer een (korte) tijd van genieten. Tot het moment dat je vast loopt omdat je door je mindere uren, je gear niet op op de juiste hoogte kon krijgen. Dan werd je elke keer weer gekicked omdat je niet voldeed aan de "gewenste" in-game maatschappelijke klasse. Die volgens mij grotendeels door kleuters met een hoog " ik wil de beste zijn " gehalte in stand wordt gehouden. Ik heb niet meer de bewijsdrang van de begin jaren van WOW.

Ik ga deze expansion ook maar gewoon weer proberen, omdat het toch een heel intrigerend spel blijft. Het heeft toch een soort van magische aantrekking kracht, vooral de mogelijkheid om een nieuwe class te kunnen starten. Dat kriebelt op de een of andere manier toch en wakkert die oude verslaving van jaren geleden weer stevig aan.

Misschien om de spelvreugde wat te verlengen toetreden tot een guild om zonder gemor een keer episch te falen in een dungeon omdat je niet de hoogste gear hebt, en anders....... Lekker weer verwijderen en doorgaan met al die andere leuke spellen die er op de markt zijn.

[Reactie gewijzigd door tommy2005 op 30 augustus 2016 12:27]

In de reeks perfecte oplossingen om WoW levend te houden heb ik er ook een:

Less is More!

The Lore mag blijven uiteraard, de verhalen en de beleving die daar bij hoort.
Maar mijn persoonlijke mening is dat er iets waanzinnig groots moet gebeuren waarmee afstand kan worden genomen van de oude legacy. Alle oude gebieden, alle oude dungeons.

Ik zou heel erg benieuwd zijn naar een WoW waarin spelers echt zelf kunnen bouwen en wonen.
Stel je voor Stormwind met voor iedereen de mogelijkheid om een huis te kopen of te bouwen?
Sommige zullen lekker eenvoudig in een herberg wonen (veel gezelliger) en andere zullen torens bouwen die tot de hemel rijken.

Natuurlijk noemen we het niet stormwind maar krijgt het een nieuwe naam. Een stad zoals Dalaran waar beide facties mogen komen. En .... misschien wel de enige plaats waar facties met elkaar kunnen praten?

Een hutje in de bossen of een appartement in de stad. Alles kan. In de nieuwe wereld (wat kun je toch veel landen ontdekken op Azeroth... Nieuw gebied of andere planeet, dat is ook goed. En dan laten gebeuren. Loop je als high lvl in het bos dan kun je ook high lvl dingen doen. Low lvl low lvl dingen.
Loop je dus mee met een high lvl persoon. Dan ben je dus zo de sjaak als die aangevallen wordt. Maar je hoeft niet helemaal naar land 6000 uur vliegen of lopen voordat je iets kunt doen.

Less is More.

Zelf alles kunnen bepalen en bouwen. Niet een stempel en pats daar staat je huis. Nee lekker klooien met ramen en torentjes etc. Heb je meteen een nieuwe klasse, de architect ;-) Master Builder.

Dan wordt je hearthstone pas echt intressant. Zip Boing en je zit in je eigen huis in *geweldige naam* stad.

En als je dan naar je lokale pub gaat in dit WoW 3.0 dat je van daaruit bijvoorbeeld Heartstone kunt spelen. Door aan een speeltafel te gaan zitten. Moet kunnen toch? Je zit al in battlenet.

Anyways, de strategie van alleen maar Bigger More is Better is misplaatst. En zal alleen maar leiden tot een herhaling van zetten.

Je kunt je misschien ook wel voorstellen dat een stad echte Gilde kwartieren krijgt. Van je bloedeigen gilde. Woon je allemaal lekker bij elkaar. En daar log je dus ook in.

Ach ja, als 1e dag speler moet ik zeggen dat ik nog steeds de hang heb naar de eerste keer inloggen en de bijbehorende verwondering en het plezier wat ik daar aan heb beleefd. het mindless lvlen wat het nu is / was is niets meer voor moi.

Community is Everything.

Zonder een "leuke" groep mensen om mee te spelen kan het spel nog zo mooi en goed ontwikkeld zijn, maar dan knap je wel af op de hoeveelheid kiddy talk. (FU Looser mine mine mine!)

Enfin, het verhaal is veel langer geworden dan beoogd.

Less is More (zie hier hoe moeilijk dat is)
Lijkt me helemaal nix dit. Ik zou zeggen probeer eens Minecraft te installeren en spelen, dat lijkt me perfect voor jou. ;)
:+

het idee was eigenlijk, je moet iets samen doen om iets op te bouwen. Je eigen community. Misschien dorpen en steden per gilde. Dat zou ook kunnen werken.
En als er allianties aangegaan worden dan de locaties fuseren ;-)

Gaat voorbij aan het solo niveau en lvl lvl lvl om het lvlen.
WoW = Candycrush spelen.

Big Wink

[Reactie gewijzigd door gubyan op 30 augustus 2016 12:00]

Ja, het idee is op zich prima, maar WoW is hier helemaal niet op gebouwd natuurlijk.

WoW kan je echter op zooooveel verschillende manieren spelen.... dat het moeilijk is te zeggen 'WoW is .... "
Ik vind het bijvoorbeeld wel leuk om af en toe met de guild wat dingen te doen, maar ben eigenlijk wel blij dat er zo veel dingen te solo'en zijn. Ik vond die group quests juist super vervelend omdat ik dat niet zelf kon doen. Mijn ervaring is namelijk dat mensen niet mee willen werken, halverwege afhaken of zomaar iets anders gaan doen etc.
Vandaar dat ik voornamelijk dingen solo in WoW.

Wat ik ook jammer vind is al eerder door iemand ander gezegd, namelijk:
Ik kan gewoon niet aan een normale raid mee doen... en dat vind ik écht zonde.
Heb een baan en vriendin die allemaal nogal tijd vragen en heb dus geen tijd (en zin) om onwijs veel tijd te steken in het verhogen van m'n iLVL naar een (voor de meerderheid) acceptabel raid-niveau. Daardoor ben ik eigenlijk altijd alleen maar raid-finder aan het doen voor huidige / relevante content en dat is helemaal niet leuk, want daar zit net zo veel uitdaging in als je veters strikken...

Ik vind dat lvl'en op zich ook wel wat langer mag duren, maar dan moeten ze ÉCHT op de fetch quests terugschalen als een malle. Het is nu, hoe je het ook draait, nog steeds enorm 'sla 6 wormen dood, verzamel 6 voorhuiden van ze' en 'daar lopen 12 houthakkers, verzamel 24 stapels hipster-overhemden'.... ook al zit er misschien wat meer flavour tekst bij dan vroeger.
Klopt, 99% is grinding en 1% intressante lore of los verhaal. Ook dat pickup gedoe is echt ruk te noemen. "He , Ho , Hi, >>>> run door instance >>> klaar poef poef poef poef en dat was het weer".

Maar als die quest met scheer 13 Hipster baarden af er komt dan wordt ik weer spontaan lid van Wow! Wel voor een jaar! (Mits het een daily wordt, de return van zo'n quest is dan wel moeilijk... hoe krijg je al die haren gescanned en doorgemaild naar Azeroth 8)7
lang geleden had ik een proef versie geprobeerd maar kon niet aan de besturing wennen.
maar het lijkt mij wel een erg leuk spel die de abonnement rechtvaardige(hoewel het een tikje aan de duur kant is).
Wanneer je ingame gold verdient hoef je geen echt geld meer te betalen voor een maandelijkse abonnement. Je koopt een wow token voor x gold (het varieert en wordt nu steeds goedkoper omdat (terugkerende) mensen ervoor kiezen voor een abonnement te betalen dus wordt de vraag minder).

De skillcap in wow is hoog in tegenstelling tot bijvoorbeeld Guild Wars, maar met wat investering in tijd en oefening wordt het second nature en veel meer rewarding wanneer je een class meester bent.

Logix147 bedoelt waarschijnlijk P2P (Pay to Play) en niet P2W (Pay to Win) gezien WoW P2P is en niet P2W. Overigens vind ik het leuker om voor je transmog te werken dan ervoor te betalen zoals in Star Wars: The old republic en Guild Wars 2.
Nou, het idee met die WoW tokens is wel leuk, maar ik speel al jaren en heb nog maar iets van 25K goud bij elkaar..... hoe moet ik ooit 70K vinden voor een WoW token... ;(
Oude raid soloén is zo een paar duizend per week met minimale effort. Garrisons in WoD waren een paar duizend per char per week. Als je nu maar 25k hebt, dan heb je in WoD niet echt geprofiteerd van de kansen (ik heb dat zelf ook lang niet volledig gedaan, ben geen altspeler dus had maar 2 lvl 100's), maar alsnog van 200k bij start WoD naar 1.3 miljoen nu gegaan.
Ik heb inderdaad wel eens wat oudere raids ge-solo-ed, maar volgens mij verdien ik daar niet zo veel geld mee als jij zegt. Welke raids raad je dan aan in dat geval?
Ik doe nu vaak ICC voor invincible en MC voor m'n Hydraxian Waterlords rep :P

Klopt, ik heb wel veel gespeeld tijdens WOD, maar ik vond die garrison (missions) en followers lvl'en zo dodelijk saai dat ik daar geen tijd in heb gestopt.
Misschien toch nog maar eens kijken of ik daar iets meer mee kan verdienen, al weet ik wel dat ze nu het gold income hebben ge-nerfed.
Geld valt er nu niet meer uit te halen met Garrisons, alle gold missies zijn weg. Misschien dat je aan oude mats e.d. nog wat kan verdienen maar veel zal het niet zijn.

In WoD waren de oude Cata raids het meest gunstig om te soloén voor gold, kan zijn dat ze deze nu echter generfed hebben (weet ik niet zeker, maar doen ze regelmatig bij een nieuwe release), en dat je straks op 110 het beste MoP raids kan gaan soloén voor Gold.

MC en ICC zal relatief gezien een stuk minder opleveren.
Als je goed speelt kun je zelfs in je eentje genoeg gold verdienen, mijn partner is een lone wolf in WoW en speelt inmiddels al ruim 1 jaar op een rij puur door middel van tokens.

Kwestie van goede guides gebruiken en je class kennen.
Auction house á 120k per maand in Dreanor.
Dat heb ik nou ook en vind dan het Guild Wars idee een fijner principe, het is daar geen massale P2W factor, aangezien alles wat je kunt kopen voor 'looks' en gebruikersgemak only is. Veelal kun je in gilde vorm raids opzetten dat 1 persoon altijd wel iets bij zich heeft zoals een mobiele bank of iets dergelijks.

Vroeger wow gespeeld, maar vond het jammer van het feit dat je niet voor 'ingame' tijd kan betalen ipv gewoon voor de dagen dat je lid bent. Ik had best voor X uur bijv willen betalen, maar GW kan ik rustig 2 weekjes aan de kant leggen zonder dat ik het idee heb dat het me geld weggooit. Ik snap dat er geld verdient moet worden, maar systeem spreekt me zeker nu niet meer aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True