Vandaag de dag is het www een dusdanig populaire toepassing van het internet dat de term 'www' door veel mensen als synoniem van 'internet' wordt gezien, ook al hebben andere internettoepassingen als ftp, usenet en irc een langere historie. Piet Beertema van het CWI zag het in den beginne als 'just another application'. Hij had nog niet echt ideeën over wat hij ervan kon verwachten.
De ontwikkeling van het web begon zoals bekend bij het CERN, een Europese onderzoeksorganisatie voor nucleaire energie. Tim Berners-Lee, een techneut die was ingehuurd door de onderzoeksorganisatie, kwam daar eind jaren tachtig met het idee om een hypertext-systeem op te zetten dat gebruikt kon worden via het internet. Samen met Robert Cailliau werkte hij een voorstel voor een dergelijk systeem, dat in het najaar van 1990 klaar was.
Op een Hypertext-conferentie probeerden de twee hun ideeën te slijten, maar er was geen bedrijf dat iets zag in het gebruik van hypertext op het internet. Dat weerhield Berners-Lee er niet van om verder te werken aan zijn systeem. Tegen het einde van 1990 had hij een combinatie van een aantal tools ontwikkeld, genoeg om de werking ervan te demonstreren: het http-protocol, de html-opmaaktaal, een eerste webbrowser, een http-server en een webserver. De eerste pagina's die via het web werden aangeboden zijn nog te bekijken via de site van het W3C.
In die vroege dagen moest het www concurreren met Gopher, eveneens een hypertext-systeem, dat tijdens de introductie van het www al behoorlijk populair was. Toen de universiteit van Minnesota echter bekendmaakte dat het geld wilde gaan vragen voor het gebruik van Gopher-servers, stagneerde het gebruik van Gopher en werd de weg vrijgemaakt voor het www. Overigens menen sommigen dat de zege van het www op Gopher werd veroorzaakt door de flexibelere structuur van het web.
De eerste grafische webbrowser, die van Berners-Lee zelf, was alleen beschikbaar voor het toenmalige NeXT-platform. Gebruikers van andere soorten computers moesten het lange tijd doen met text-only-browsers, zoals Lynx, een bestaande hypertext-browser die werd aangepast om webpagina's te kunnen bekijken.