Nederlands .nl-domein bestaat 25 jaar

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat het .nl-domein in het leven is geroepen. Het was het eerste land-specifieke top-level-domein ter wereld en is nog steeds een van de grootste. In 25 jaar zijn er ruim 4,4 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd.

Op 25 april 1986 werd het beheer van het .nl-domein overgedragen aan Piet Beertema, destijds systeembeheerder bij het Centrum Wiskunde & Informatica. Daarmee is het .nl-domein vandaag precies 25 jaar oud. Het .nl-domein was het eerste top-level-domein dat specifiek aan een land was gebonden, en is na die van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het grootste landgebonden tld. De eerste .nl-domeinnaam was cwi.nl, die op 1 mei 1986 werd geregistreerd.

Het beheer van het .nl-domein lag tot januari 1996 bij Beertema en het CWI; in die maand werd SIDN opgericht, die de uitgifte van de domeinnamen overnam. Sindsdien moet er ook worden betaald voor registratie. Sinds 1996 is het aantal .nl-domeinnamen gigantisch gegroeid: in 1996 waren er nog minder dan 10.000 geregistreerde domeinen, inmiddels zijn er dat er ruim 4,4 miljoen.

Overigens kwam de introductie van het .nl-domein nog tweeënhalfjaar voordat de eerste transatlantische internetverbinding tot stand kwam: op donderdag 17 november 1988 ontving CWI-systeembeheerder Beertema een kort mailtje via 's werelds eerste niet-militaire transatlantische internetverbinding, met de mededeling dat hij was aangesloten op het netwerk. Overdracht geschiedde toen nog via uucp, met de baanbrekende snelheid van 300 bits per seconde.

In de eerste tien jaar dat het .nl-domein bestond, was registratie voorbehouden aan organisaties, die bovendien maar één domein mochten registreren. Het zou nog tot 2003 duren voordat ook particulieren de kans kregen om een .nl-domein aan te vragen. SIDN vierde in januari haar vijftiende verjaardag.

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-04-2011 • 12:11

76

Reacties (76)

76
68
39
3
0
6
Wijzig sortering
In 1988 hadden we bij Philips een dataverbinding met het CWI voor smtp mail en kort daarop ook nntp nieuws (of een voorloper daarvan). Allemaal via UUCP. De verbinding verliep volgens mij via een stapeltje (4 of zo) Trailblazer modems van 9600 baud; dat was toen zo ongeveer het snelste wat er was voor een telefoonlijn verbinding. Uiteraard elke modem zijn eigen lijn.

Domein was philips.nl. Wist wel dat we er erg snel bij waren maar had me nooit gerealiseerd hoe dicht bij de oorsprong. Is er een lijst van de eerst uitgegeven domein namen? Ik neem aan dat Philips dan aardig bovenaan staat.

Overigens "ons" domein wat idca.tds.philips.nl (Telecom en Datasystemen, International Development Center Apeldoorn). Google search op "idca.tds.philips.nl" levert nog steeds hits, ondanks dat de computertak van Philips in 1991 verkocht is aan Digital Equipment Corporation en dat dit domein daarna buiten gebruik is geraakt.

Dat zal ook wel voor andere oude domeinen gelden dat nu, 25 jaar na het begin, nog steeds restjes van die begintijd te vinden zijn op het internet.
Philips.com staat op plaats 67 wat de .com top level betreft (4 april 1987)

nordu.net is de eerst geregistreerde (1 januari 1985), hoewel symbolics.com beweert de eerste te zijn.
Gefeliciteerd.... al hoef je er niet trots op te zijn, de meeste domeinnamen worden niet eens gebruikt, er worden er veel gekaapt en er staan parkeerwebsites met nepcontent op die hoog in de Google-ranking komen zodat je bij veel zoekopdrachten (programmeren, troubleshooting, reviews, iphone, ipad etc.) nepsites met advertenties krijgt zonder waardevolle content (iets met SEO en snelgraaien).... en als je een van die domeinnaam wil hebben en echt wil gaan gebruiken moet je vaak met een koffer cash komen.

Het moet per direct verboden worden om domeinnamen in bulk (geautomatiseerd) te registreren (zie wat er gebeurde toen domeinnamen met alleen cijfers te registreren waren).

[Reactie gewijzigd door donny007 op 22 juli 2024 23:38]

Ik kan me nog herinneren dat je gewoon een "host -l nl." kon doen.
Je zag dan alle domainnamen binnen nl.
Er waren zo'n 20, misschien 25 toplevel domains binnen nl.
Dat was begin 1990.
Universiteiten zoals vu.nl, kun.nl, ruu.nl, eur.nl, etc.
Sommige sites hadden al wel een domainname, maar hadden alleen UUCP-dialin connectivity, zoals rivm.nl.
Ik kan me nog twee vreemde eenden in de bijt herinneren. Rijnstate.nl (ziekenhuis) en oce.nl (Oce vd Grinten). Oce was het enige commerciele bedrijf met een domainname in nl. Oce.nl was ook de enige met een echte firewall. Alle andere sites lieten gewoon ongefilterd verkeer door.

Er werd me toen verteld dat heel Nederland via cwi.nl verbonden was via een 128 Kbps lijntje met de USA. En als dat uitviel, dan mochten we via Spanje of Zweden, die ieder ook een 128Kpbs (of 64 Kbps) lijn hadden.

Later, in 1991 of 1992, werd CERN in Zwitserland verbonden met het NSFNet. NSFNet bestond uit T3 links (45 Mbps) tussen verschillenden sites in de USA. Met dus CERN als enige in Europa. Cwi.nl kreeg toen een E2 (2 Mbps) link naar Cern. Als ik me niet vergis. Toen was Nederland ook aangesloten op het "high speed Internet". :-)
Ja, dat was lachen. Ik deed, toen ik nog jong was in 1989, mijn afstudeeropdracht bij Oce. Die firewall was voor een deel zelfs "manual". Toen hadden ze daar al echte email. Elk uitgaand mailtje ging via de afdeling patenten. Je mocht eens bedrijfsgeheimen lekken...
http://web.archive.org/ om te zien zoals sites er vroeger uit zagen... bijvoorbeeld :D

tweakers net 12 jaar geleden
ook toen had tweakers al geniaale poll's zie ik :Y)
poll
Wat vind jij van de continue stortvloed van Compuserve CD's?
Ik wordt er strontziek van
Leuk, nóg een onderzetter
Waar heb je het over?
--

@ontopic

Gefeliciteerd, ben er als nederlander wel trots op dat ons TLD al zo lang 'online' is.
Inmiddels lopen we beetje achter kwa internet inovatie, maar dat halen we nog wel een keer weer in.

Zeer leuk om dit te weten, nog even gezocht naar prijsverloop van het .nl tld, maar die is nergens te vinden.

[Reactie gewijzigd door mmjjb op 22 juli 2024 23:38]

Ik kan me nog herinneren dat ik deze poll ingevuld heb, toen zat ik in het eerste jaar van mijn HBO opleiding, eindelijk eens fatsoenlijk internet. En dat betekende dus de hele dag op tweakers.net.

Tegenwoordig is het allemaal wat minder. Als er toen al karma was, en GoT al was geintegreerd (en ik mijn originele username en password niet was kwijtgeraakt etc.)..... ach ja die goede oude tijd.
“Duke Nukem Forever review”
Netscape recommended :) En let ook op hoe laat de artikelen werden geschreven!
_/-\o_ _/-\o_ HAHa, TNT2 prijsinformatie en een VooDoo3 review _/-\o_
gefeliciteerd!
heb zelf ook een paar .nl domeinen ;)
ik ben eigenlijk best benieuwd wat ze daar eigenlijk doen, toch alleen maar registraties goed/afkeuren?
In feite is het iets gecompliceerder natuurlijk. Maar het komt er wel op neer dat ze bij registratie goed-/afkeuren. Maar natuurlijk zorgen ze er ook voor dat domeinnamen beschikbaar komen en dat niemand zomaar domain namen kan gebruiken.
Dit wist ik niet! hardstikke leuk om te weten dat .nl het allereerste land-gebonden top-level-domain is!

Overigens, ik denk dat wij hier op tweakers.net wel interesse zouden zien in een artikel/reeks m.b.t. de oprichting en het chronologische groeiverloop van 'het internet'.. met alle details die daarbij horen (DNS, kabels leggen, landelijke politieke regelingen, etc) a la hoe Tweakers ook zo'n iets heeft gepubliceerd met betrekking tot de groei van hun eigen website (en server (park)). :)

Tweakers i.m.o. is te veel 'this just in' nieuws artikelen, en zou in mijn ogen zeker nòg succesvoller kunnen zijn met wat goede artikels van dit kaliber die interessant zijn voor de gemiddelde tweaker of zelfs IT professionals (ge kunt niet alles weten!) maar ook voor de average-joe pc user die nèt iets meer wilt weten over de geschiedenis van zijn oneindig beschikbare voorraad aan informatie (lees: pornografie ;) )
Wat ook leuk is om te weten dat het CERN niet alleen met protonen en neutronen bezig is, maar dat het CERN ook het eerste europese netwerk heeft aangelegd:
Between 1984 and 1988 CERN began installation and operation of TCP/IP to interconnect its major internal computer systems, workstations, PCs and an accelerator control system. CERN continued to operate a limited self-developed system CERNET internally and several incompatible (typically proprietary) network protocols externally. There was considerable resistance in Europe towards more widespread use of TCP/IP and the CERN TCP/IP intranets remained isolated from the Internet until 1989.

In 1988 Daniel Karrenberg, from Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, visited Ben Segal, CERN's TCP/IP Coordinator, looking for advice about the transition of the European side of the UUCP Usenet network (much of which ran over X.25 links) over to TCP/IP. In 1987, Ben Segal had met with Len Bosack from the then still small company Cisco about purchasing some TCP/IP routers for CERN, and was able to give Karrenberg advice and forward him on to Cisco for the appropriate hardware. This expanded the European portion of the Internet across the existing UUCP networks, and in 1989 CERN opened its first external TCP/IP connections. This coincided with the creation of Réseaux IP Européens (RIPE), initially a group of IP network administrators who met regularly to carry out co-ordination work together. Later, in 1992, RIPE was formally registered as a cooperative in Amsterdam.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Internet
Nee had ik ook geen idee van! Hebben we toch ergens als klein landje de voorloop mee gehad (wat dan ook daadwerkelijk een succes werd :) )
Tweakers i.m.o. is te veel 'this just in' nieuws artikelen, en zou in mijn ogen zeker nòg succesvoller kunnen zijn met wat goede artikels van dit kaliber
Bedoel je een soort van "reviews" van "interessante ICT-gerelateerd thema's"? Bijvoorbeeld achtergronden (Chatheffing: de toekomst van mobiel internet) en terugblikken (Exclusief: eerbetoon aan UT2004 ja, ik weet dat dat een grap was, maar dan is het nog steeds een goed idee om het eens serieus te doen, terugblik op de hele Duke Nukem serie bijvoorbeeld? ;)). Was er een tijdje terug ook niet een achtergrond-artikel over (de transitie naar) IPv6?
Klinkt best interessant eigenlijk... Maar als je wilt dat er echt iets met je idee gedaan gaat worden, dan moet je niet alleen hier posten (ik vermoed dat de redactie wel iets beters te doen heeft dan alle reacties doorlezen :) ), maar bijvoorbeeld hier even een topicje openen en het idee voorstellen. ("Geachte Redactie - Voor al je opmerkingen, klachten, complimenten en steunbetuigingen aangaande nieuws, reviews, redactieblogs en meuk.")
Ze beheren natuurlijk ook de infrastructuur voor het onderhouden van de .nl zone. Dat is niet gering gezien het hedendaagse belang van het internet en dus het publieke dns!
Anoniem: 111246 25 april 2011 12:19
Wanneer was http://www.tweakers.nl geregistreerd? (Ja die bestaat ook ;)).
Dat had ik eigenlijk wel in het bericht verwacht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111246 op 22 juli 2024 23:38]

Voglens het SIDN:
Datum registratie 2000-02-03
Ik weet de tijd nog dat tweakers.nl linkte naar ik meen pornografische inhoud, hoewel het is ook weer niet zo heel lang geleden dat tweakers.net het domein overnam.

Iedereen gefeliciteerd in ieder geval. Dat we er zo vroeg bij waren en er zo groot in zijn, zie je ook vaak nog op de grotere ict sites en warez scene. Relatief veel Nederlanders op goede posities.
haha wauw! 300 bits per seconde :)

En 25 jaar, gefeliciteerd! :) vast wel dat we er meer dan 4,4 miljoen van kunnen maken :)
Tsja. Zelf ook begonnen met een 300 baud modem, BBS Waterland en zo, Je kon zo meelezen op je scherm terwijl de informatie binnenkwam.
Leuk, maar ik denk dat domeinnaam een steeds kleinere rol gaan spelen.
Tegenwoordig gebruik ik bijna alleen maar een zoekmachine om naar een site toe te navigeren.

Ook in de adresbalk ben ik te lui om er .nl achter te zetten, (jammer dat dit bij FF4 niet meer standaard werkt.)
En als jouw zoekmachine iets heeft gevonden, hoe denk je dan dat die zoekmachine dat benoemd ? Met een domainname natuurlijk.

Was jij hier zegt is hetzelfde als zeggen dat IP-addressen er niet toe doen, en een steeds kleinere rol gaan spelen. Omdat iedereen toch Google gebruikt ....

De logica van de kleine geest ....
Ach, alle IPv4 adressen zijn inmiddels gealloceerd, dus een zoekmachine zou zich de moeite van DNS kunnen besparen en gewoon alle IP adressen afstruinen..
Mailen zonder domeinnaam wordt wel erg moeilijk onthouden. Zeker met IP6 adressen.
Gefeliciteerd, ik kan me tegenwoordig haast geen wereld meer voorstellen zonder domeinnamen.
IP4 adressen zijn nog redelijk te doen hoor. Het wordt pas echt raar als er alleen nog maar IP6 adressen bij gaan komen.
Ik kan er prima zonder, zolang Google het doet.
Wel gaaf om te zien hoe erg dit gegroeid is in de afgelopen jaren.
Zelf ben ik pas 16 maar heb ik al wel 5-6 .nl domeinen geregisterd.
Het is allemaal zo makkelijk geworden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.