Nederland staat op de derde plek in Europa op 'kaart van het internet'

De Britse domeinnaamorganisatie Nominet heeft een 'wereldkaart van het internet' opgesteld, waarop de grootte van landen wordt weergegeven op basis van de hoeveelheid geregistreerde domeinnamen. Nederland staat met het .nl-domein op de derde plek van Europa.

mijndomein.nlNederland staat daarmee achter het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, met respectievelijk 10,6 miljoen en 16 miljoen registraties. Opvallend aan de kaart is ook dat Frankrijk relatief klein is en een plek achter Nederland staat, dat 5,6 miljoen domeinregistraties telt. Daarmee is Nederland groter dan bijvoorbeeld het Russische .ru-domein. Als er alleen naar het aantal inwoners gekeken zou worden, staat Nederland op de twaalfde plaats in Europa.

België is nog net in de top tien te vinden, met 1,5 miljoen registraties. Volgens Nominet is de VS op de kaart ongeveer net zo groot als België, omdat sites daar veel meer gebruikmaken van het .com-domein. China is naar verwachting groot, maar de 1400 inwoners tellende eilandengroep Tokelau spant de kroon met ruim 31 miljoen registraties. Het .tk-domein is populair, omdat het gratis te registreren is. Mede daarom was het aantal kwaadwillende websites op dat domein zeer hoog, waardoor er in 2011 maatregelen tegen dat soort pagina's werden genomen.

Het aantal nieuwe registraties van het .nl-domein neemt de afgelopen jaren alleen nog maar af, zo bleek uit cijfers van de SIDN. Ook wereldwijd loopt de groei van het aantal domeinnamen terug. Het Nederlandse domein was een van de eerste top-leveldomeinen die aan een land waren gebonden en bestaat bijna dertig jaar.

nominetUitsnede van de Nominet-kaart

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

11-03-2016 • 18:11

86

Submitter: Jermak

Reacties (86)

86
83
48
2
0
17
Wijzig sortering
Altijd leuk om cijfers en statistieken te zien, van wat dan ook. Alleen jammer dat dit op deze manier gevisualiseerd is; een staafdiagram is stukken duidelijker. Probeer maar eens Italië en Polen te vergelijken (zonder de cijfers).
Natuurlijk zijn er efficiëntere en overzichtelijkere manieren om data inzichtelijk te maken, maar dit is natuurlijk wel een hele leuke en creatieve manier om je data te presenteren. Ik heb me voor m'n studie aardig moeten verdiepen in de verschillende tabellen, diagrammen en grafieken en de toepassing daarvan, maar een "landdiagram" ben ik nog niet eerder tegengekomen. :D
Anoniem: 55563 @Av-12 maart 2016 07:27
Origineel is het allerminst. Ik ben het al vaker tegengekomen en als ik me nog kon herinneren waar dan had ik hier zeker links geplaatst. Het is inderdaad meer een gimmick dan een praktische vergelijking.
Anoniem: 399807 @Av-12 maart 2016 15:17
Dan heb je waarschijnlijk Statistiek gehad en valt het je op dat de meeste grafieken die je ziet niet volgens de regels zijn.
Voor de volledigheid: dit type visualisatie heet een cartogram. Er zijn onnoemelijk veel varianten op, bijvoorbeeld kaarten waar alle landen als cirkels worden gepresenteerd, die dan wel 'op de juiste plek' liggen, ongeveer dan.

Dit is vooral bedoeld om een overzicht te schetsen, niet om twee landen te vergelijken, daar werkt het inderdaad minder goed voor. In ieder geval, deze variant.
Anderzijds geeft dit wel de relatie landgrootte (de 'verwachte' registraties) en daadwerkelijke registraties aan. Landen die groter lijken dan ze zijn (Duitsland, Nederland) hebben relatief veel registraties. De extremen vallen direct op, dus deze manier van visualiseren heeft wel degelijk een functie.
Neen. Op die grafiek zijn de landen zo geschaald dat hun oppervlakte op die "kaart" evenredig is met het aantal registraties van domeinnamen. Je krijgt met die grafiek dus geen overzicht van de relatie tussen landgrootte (of aantal inwoners of BNP, ...) en het aantal domeinnaamregistraties. De enige informatie die op die weergave staat is: het aantal registraties van domeinnamen per land, de vorm van elk land en ongeveer de geografische positie van de landen onderling.

Het enige waar zo'n speciale weergave bij helpt is de data "leuker" voor te stellen en dat trekt de aandacht dus beter dan bv. een saaie staafgrafiek die meer functioneel nut heeft om echt conclusies uit te trekken.
Je hebt helemaal gelijk.
Maar geef toe, zo een kaart is toch leuk om te zien voor een keertje?
Voor mij maakte deze "grafiek" het artikel veel aantrekkelijker en dat is toch het doel?
(Met drie uur vertraging gepost ... was vergeten klikken }:O )

Somalië, zo groot als België, heeft welgeteld 3 (drie! three! trois! drei! tres!) geregistreerde domeinen. Dat is toch nauwelijks voor te stellen? Zelfs het Vaticaan (194) en Antarctica (75) hebben er meer!

Algemener: de verhouding domeinregistraties/hoofd is een interessant ontwikkelingsindicator als we de speciale gevallen (zoals .us en .tk) er uit filteren. De (on)zichtbaarheid van Afrika, een continent van 1 miljard mensen, in deze afbeelding is ronduit deprimerend.
misschien ook omdat Afrika nu eenmaal niet in Europa ligt waar deze uitsnede van de kaart over gaat ? :) ,
maar ik zag nu inderdaad de totaal kaart en dat is inderdaad bedroevend / deprimerend te noemen :'(
Waar haal je die gegevens over Somalië vandaan?

Als ik rondkijk op de site van SONIC (de Somalische entiteit verantwoordelijk voor het uitdelen van domeinnamen), zie ik al minstens 3 registars staan met elk eigen domeinnamen. Je kan het overigens ook aan Google vragen, en die levert meer dan 3 resultaten op.

Er zijn dus wel degelijk veel meer dan 3 domeinnamen in Somalië!
Natuurlijk zijn het er meer, maar hoeveel van die resultaten hebben daadwerkelijk relevantie met Somalië? Ik zie toch echt vooral buitenlandse websites waarvan de eigenaren het wel tof vonden om een domeinnaam te registreren die eindigt op so.

Domeinnamen met een klinker en medeklinker hebben sowieso meer internationale appeal, al helemaal als het als een woord geïnterpreteerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 24 juli 2024 20:19]

Het kan wel zijn dat veel van die domeinnamen weinig met Somalië te zien hebben, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere landen. Kijk naar .tk, dat is ook zo'n domein waarvan eigenlijk amper een site verband houdt met Tokelau. Maar die staat wel lekker groot op de kaart. Er is dus absoluut niet gekeken naar "houdt het verband met het land of niet", en heeft bovendien ook geen klinker in de naam.
Waarom mensen tegenwoordig nog een .tk-domein zouden willen, is me eigenlijk ook wel een raadsel.

Het lijkt me waarschijnlijker dat er een probleem is met de telling. Voor Somalië is dat al helemaal waarschijnlijk omdat SONIC pas sinds (mei?) 2015 verantwoordelijk geworden is voor dat domein. Als men dus bij de oude verantwoordelijke de gegevens gaan vragen is, kan ik best begrijpen dat er maar 3 domeinen daar vernieuwd geweest zijn.
Bedankt voor de verheldering. :Y)
Als ze het aantal 'page-views' tellen van de extensies dan staat België wellicht heel hoog, aangezien youtube videos veelal in het youtu.be format staan. Or am I wrong?
Ik vraag me af of een redirect in zo'n geval mee zou dingen in de statistieken.
Alle youtou.be links worden dooverwerwezen naar de desbetreffende volledige links (youtube.com/.nl/.be/.whatever)
Dit gaat over het aantal domeinnamen.
youtu.be telt dus mee als 1 domein voor belgie.
Nee, ze tellen registraties van domeinnamen.
Nee, hij weet het niet. Vandaar "Or am I wrong?" aan het eind.
Anoniem: 120539 11 maart 2016 18:47
Ook wereldwijd loopt het aantal domeinnamen terug.
Is dat zo? Of neemt de stijging af, en neemt het aantal nieuwe namen dus nog steeds toe, maar dan minder snel?
Die zin kan ik in het artikel nergens terugvinden, ik denk dat het gewijzigd is. Nu staat er:
Ook wereldwijd loopt de groei van het aantal domeinnamen terug.
Als de groei afneemt, is er nog wel groei. Wat jij zegt is dus waar als we de SIDN mogen geloven.
Lijkt me ook niet meer dan logisch aangezien er maar een x aantal mogelijke domeinnamen zijn, waarvan ook maar een deel praktisch bruikbaar is.
Of ze verlopen sneller dan dat er nieuwe bijkomen.
Anoniem: 120539 11 maart 2016 18:44
Wellicht interessant om te vermelden dat het .NL het eerste land-domein was dat werd uitgegeven. (buiten de VS)
Dus Nederland was het tweede land.
Nee, Nederland was het eerste land (even klikken op de link in het artikel, dan zie je dat nieuws: Nederlands .nl-domein bestaat 25 jaar). Er bestonden al wel andere top-level domeinen, maar die waren niet landspecifiek.
Om nog preciezer te zijn, .nl is het 5e land-specifieke TLD; 2e in Europa. (bron).

De eerste 10 hieronder:
1985-02-15 .us - Amerika
1985-07-24 .uk - United Kingdom
1985-10-24 .il - Israel
1986-03-05 .au - Australie
1986-04-25 .nl - Nederland
1986-08-05 .jp - Japan
1986-09-02 .fr - Frankrijk
1986-09-04 .se - Zweden
1986-09-29 .kr - Korea
1986-11-05 .de - Germany
Ik ben er vrij zeker van dat mijn bron klopt; want het komt van ccwhois.org en noemt exacte data. Die genoemde data heb ik nogmaals geverifieerd op IANA.org, waar per TLD de exacte startdatum ook genoemd staat (check .nl). Dat kun je voor de overige .tlds ook doen en die data matchen met mijn top 10. Veel officiëler kan het niet worden lijkt me ...

Daar staat tegenover: Het t.net artikel uit 2011 noemt geen bron, maar linkt naar SIDN, en op die domeinnaam staat een stukje 'historie' (zie: hier)

En op die pagina wordt mei 1986 genoemd en de claim van eerste (operationele) TLD binnen Europa gedaan. Echter, op website van de oprichter van .nl zelf; Bert Beertema (gelinkt in hetzelfde SIDN artikel) staat exacte dezelfde data genoemd als op ccwhois.org (hier dus) - en dat spreekt het SIDN (en dus T.net) ook artikel tegen; 3-0.

edit: typo's :(

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 24 juli 2024 20:19]

Anoniem: 55563 @SKiLLa12 maart 2016 07:25
Het genoemde artikel van tweakers uit 2011 slaat dus ook de plank mis.
goed punt. toegevoegd!
Dat klopt dus niet, zie bericht van SKiLLa hierboven.
Kan hieruit geconcludeerd worden dat Nederland relatief erg ondernemend is, of technologisch voorloopt op andere? Kan iemand dit verklaren, ben hier wel erg benieuwd naar.

[Reactie gewijzigd door coentjuhh94 op 24 juli 2024 20:19]

Nee, .com werd niet voor een land geteld en .nl is makkelijker voor Nederlanders dan .com. USA heeft alleen .us als telling gekregen terwijl ze daar veel vaker .com, .net, .org, .biz, .edu, .gov en .info gebruiken dan .us.
Ten opzichte van de VS wel ja, maar hoe zit het dan ten opzichte van de andere Europese landen? Net een van de landen voor ons heeft een niet zo handige extensie met .co.uk, dus jouw verklaring vind ik toch een beetje discutabel.
Het vaat niet om .us vs. .com en dan de vergelijking van .nl vs. .com... in de USA was .com de standaard voor dat .us er was. In Nederland was .NL beschikbaar op het moment dat .com dat ook was.

Daarnaast heb je in NL dus eigenlijk dat je .nl neemt en afwijkt als het bezet is, maar in USA eigenlijk .com en .us en .org etc. allemaal even goed af bent. Je bent niet minder 'Amerikaans' als je .com gebruikt. Gezien .com er eerst was is het eigenlijk een stuk logischer om in plaats van alleen .us of .com te pakken alle amerikaanse registraties te nemen en die samen op te tellen zolang ze een van de 'oude' TLD's zijn of .us. Dat geeft een veel correcter beeld van de stand van zaken.
Ik zei al dat je gelijk had voor wat betreft de VS, waarom ga je daar verder over? Het zijn de andere Europese landen waar je argument niet voor op gaat.
Het maakt de telling inderdaad kort door de bocht. In de kaart hadden minstens wat vierkante blokken kunnen worden toegevoegd voor de .com, .net, .org, .biz, .edu, .gov domeinen. Zodat de grootte van de landen domeinen beter kunnen worden gerelateerd met die van deze domeinen. Nu is deze verhouding onbekend, en schitteren deze domeinen in afwezigheid.

Een andere benadering om de internet activiteit te koppelen aan de echte geografie is om te kijken welke domeinen fysiek in welk grondgebied worden gehost. Nu zal de VS wel de grootste gebruiker zijn van de genoemde domeinnamen, maar ook in de andere landen komen deze wel voor. Een korte Google sessie onderstreept dit.

Ruis in een dergelijke benadering zijn goksites en sites als Piratebay die om juridische redenen niet in het domein zijn gevestigd waar ze eigenlijk op gericht zijn. Toch geeft een dergelijke vergelijking wel weer welke geografische gebieden de grootste domeinactiviteit hebben. Eigenlijk is het irrelevant of een juridische afweging ten grondslag ligt aan in welk gebied een domein wordt gehost. Het gebied heeft blijkbaar het meest gunstige vestigingsklimaat, en dat is wat onder de streep telt. Ik ben eigenlijk best wel benieuwd of naast de verwachtte situatie in de VS er nog meer afwijkingen naar boven komen ten opzichte van deze verdeling van de landendomeinen.

De vraag moet trouwens ook nog wel gesteld worden wat deze informatie nu precies betekend. Internet is juist een grensoverschrijdend medium. Is de grootte van een landen domein een maat voor de gehechtheid aan de eigen taal, voor het in zichzelf gekeerd zijn van een volk of zegt het iets over de internetbegaafdheid van dat volk? Hier ben ik nog niet uit.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 20:19]

.gov is alleen voor overheid gereserveerd, dat stamt nog uit de tijd dat er geen landelijke TLD's beschikbaar waren :+
waarom zitten zweden en Finland en Noorwegen niet in deze weergaven?
Omdat je niet naar de hele kaart (http://www.nominet.uk/wp-...p-Of-The-Online-World.jpg) kijkt maar naar een fragment dat Tweakers overnam?
aha ok thanks!

.TK heeft er 31 miljoen.......
Tokelau nog nooit van gehoord.
Leuk, maar we lopen hard achter als het gaat op het gebied van DNSSEC danwel IPv6. Twee zaken die essentieel zijn voor de verdere groei van het internet.
Het programma van de SIDN (korting voor een domein met DNSSEC) heeft wel een aardig hoog percentage in Nederland opgeleverd (bijna 2,5 miljoen .nl domeinen). De rest van de wereld schiet inderaad niet echt op inderdaad, IPv6 al helemaal niet...
Anoniem: 704768 11 maart 2016 18:36
Leuk om te zien, maar volgens mij betekent dit eerder dat je in Nederland heel makkelijk en goedkoop een website kan maken, in plaats van dat Nederland een zeer technologisch en ondernemend land is.

Ik ken genoeg mensen die tientallen domeinnamen hebben en hopen daar een slaatje uit te slaan.
Dat is dan toch juist bijzonder ondernemend? :Y)
Vandaar dat WebShops het hier ook goed doen, en dat daardoor fysieke winkels het moeilijk hebben. Ons volkje doet gewoon veel met het internet.
of omdat duitsland wat meer inwoners heeft dan NL :+
Ik snap die met .tr niet helemaal. In Turkije gebruikt men voornaamlijk .com.tr als domein. Geen idee waarom.
Dat is een keuze van het Turkse register, net als dat het een keuze is geweest van het Britse register om voorheen alleen vrije registratie toe te staan op het .co.uk niveau. Voor deze kaart zullen alle .com.tr en .co.uk registraties gewoon worden geteld onder de .tr en .uk registraties. Het lijkt me namelijk sterk dat het aantal domeinen met alleen de .uk extensie het aantal .nl domeinen overtreft, gezien het feit dat .uk nog niet zo lang vrij te registreren is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.