Fabrikant van netwerkapparaten TP-Link heeft een officiële mededeling op zijn site geplaatst waarin het bedrijf uitlegt waarom het geen aangepaste firmware meer toestaat op zijn routers. Dit heeft te maken met nieuwe frequentieregels van de FCC.
Onder de nieuwe regels is het niet toegestaan om bepaalde instellingen met betrekking tot onder andere de frequentie van routers te kunnen wijzigen, zo laat TP-Link weten. Met aangepaste firmware is het echter voor gebruikers mogelijk deze instellingen te wijzigen. Vooral opensourcesoftware als DD-WRT en OpenWRT is populair op de routers van het Chinese bedrijf, doordat veel routermodellen deze software ondersteunen. Gebruikers daarvan waren al langer bang dat TP-Link tot een dergelijke beslissing zou komen, omdat dit de eenvoudigste manier is om aan de regels van de telecomtoezichthouder te voldoen, zo bericht Ars Technica.
Het zou namelijk ook mogelijk zijn om aangepaste firmware te blijven ondersteunen en er alleen voor te zorgen dat gebruikers de instellingen met betrekking tot frequenties niet kunnen wijzigen. Omdat dit echter bepaalde kosten met zich meebrengt is ervoor gekozen om aangepaste firmware helemaal te verbieden. Het vermoeden dat TP-Link een dergelijke beslissing zou nemen werd voor het eerst bevestigd toen een helpdeskmedewerker een maand geleden uitleg gaf over de nieuwe regels.
De door de FCC ingevoerde regels maken in Europa deel uit van een richtlijn over de harmonisatie van regels over het aanbieden van radioapparatuur. In artikel 3 van die richtlijn is bepaald dat die apparatuur verplicht 'bepaalde mogelijkheden ondersteunt om te waarborgen dat software alleen in de radioapparatuur kan worden geladen als de conformiteit van de combinatie van de radioapparatuur en de software is aangetoond'. Het lijkt erop dat deze bepaling ook toeziet op aangepaste routerfirmware. De implementatie van deze richtlijn is in Nederland onlangs afgerond en de regels zijn in de Telecommunicatiewet opgenomen. Het is onduidelijk of TP-Link daardoor dezelfde weg in Europa zal inslaan.