TP-Link kondigt AV1200 gigabit powerline-adapter aan

TP-Link heeft op de CES een nieuwe powerline-adapter getoond die bruto doorvoersnelheden kan behalen van 1,2Gbit/s. De TL-PA8030 maakt gebruik van de relatief nieuwe HomePlug AV2-standaard die voldoende snelheid moet bieden voor data-intensieve netwerktoepassingen.

De powerline-adapter benut drie aders van de elektriciteitsbekabeling - fase, nulleider en aarde - om zo meerdere verbindingen te kunnen leggen. Samen met mimo-technologie van het HomePlug AV2-protocol zouden snelheden tot 1,2Gbit/s te behalen zijn.

Volgens TP-Link configureert de TL-PA803-adapter automatisch de netwerkverbinding over het elektriciteitsnet. Er zouden afstanden tot 300 meter overbrugd kunnen worden, terwijl data met behulp van 128bit aes-encryptie wordt versleuteld.

De adapter bevat drie gigabit-ethernetaansluitingen. Verder laat TP-Link nog weten dat de powerline-adapter beschikt over een energiebesparingsmodus waardoor de adapter tot 85 procent minder stroom verbruikt en dat de TL-PA803 ook compatibel is met oudere HomePlug-protocollen. De adapter moet in het derde kwartaal in de winkels liggen voor een nog onbekende prijs.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-01-2015 • 17:29

65 Linkedin

Submitter: Darsstar

Reacties (65)

Wijzig sortering
De maximaal 300 meter zal gebaseerd zijn op een 'schone' verbinding via 2.5mm2 koperdraad, aangezien dit de norm is voor kabel in eem reguliere installatie met 16 ampere zekeringen.

Overigens zou het datasignaal van een Powerline Adapter moeten stoppen bij een klassieke groepenkast met porceleinen zekeringpatronen en sowieso voor een conventionele KWh meter. Simpelweg omdat dit volgens zeggen 100% obstructies zijn voor een datasignaal uit een PLA.
Met andere woorden: jouw datasignaal kan nooit op straat terecht komen.
Echter blijken sommige nieuwe typen KWH meters van tegenwoordig niet zo waterdicht, waardoor en inmiddels voorbeelden uit de praktijk zijn van twee mensen ver uit elkaar in dezelfde straat welke ineens op elkaars netwerk konden kijken zonder dat ze iets hadden aangepast. Een kwestie van toeval door dit soort KWh meters, onbeveiligde/niet versleutelde PLA's en mappen die op shared staan, maar goed, het is wel een vervelend bewijs dat deze PLA's inderdaad een aanzienlijke reikwijdte kunnen hebben.
Dat bij elkaar op het netwerk kunnen komen had ik dus met mijn TP-Link adapters. Kon alles bekijken bij de buren verderop.
Ik heb ook TP-link Powerline adapters in mijn huis. Zeer tevreden over, nog nooit gefaald en erg snel.

Dan is er bij jullie in de bedrading echt iets mis want je hoort niet voorbij je eigen meterkast te kunnen kijken. Is al weer 3 jaar geleden ofzo, heb het toen eens uitgezocht, en technisch zou dat niet mogelijk moeten zijn. Je kunt wel probleemloos binnen verschillende groepen van je meterkast communiceren.
Zoek maar eens op TP-link and neighbours in google. Komt doordat je fase gedeeld wordt. Je signaal kan gewoon door je aardlek heen, er zit namelijk geen filter op.
Ik heb ook Powerline op een plek waar ik gern kabel kan trekken, wil nog wel eens zonder reden wegvallen.
Verder overal kabel en dat werkt altijd.
PLC is en blijft natuurlijk een technische draak. Het lichtnet is nooit ontworpen om als data transmissie medium van enige snelheid te dienen (zaken als toonfrequent dag/nacht tarief om te schakelen even buiten beschouwing gelaten). Daarbij stoort die zooi als de pest op de HF banden en daar wordt je als zendamateur ook niet vrolijk van (zwak uitgedrukt).

Discussie rond dat spul in de UK is ook wel boeiend:

http://www.southgatearc.o...ng_power_line_devices.htm
Al de DSL standaarden zijn ook boven op bestaande infrastructuur gebouwd die hiervoor niet bedoeld was. KabelTV-netwerken waren ook niet bedoeld voor 2-richtingsverkeer. Het zijn allemaal draken maar ik ben toch blij dat ze er zijn. Onze opties zouden een stuk kleiner zijn zonder oplossingen die piggybacken op bestaande kabels. Of het nu tot aan je deur is of het gedeelte achter je deur.
KabelTV is coax. Telefoonlijn is twisted-pair.

Lichtnet is geen van beide. Niet te vergelijken.
Punt dat ik wilde maken is dat deze oplossingen gewoon nodig zijn in de praktijk. In een ideale wereld wil ik ook glasvezel tot thuis en dan een RJ45 Jack in elke kamer. Maar zoals zovelen kan ik geen gaten boren in een huurhuis. Dus dan moet het maar over de bestaande bekabeling: Het lichtnet dus.
Waarom zou je geen gaten mogen boren in een huurhuis? Als je ze nadat je de woning verlaat weer netjes dichtmaakt is dat geen probleem hoor.

Er is zelfs een "wet zelf aangebrachte voorzieningen" (ZAV-wet)" die het verhuurders verplicht om aanpassingen aan de woning toe te staan. Moet het natuurlijk wel netjes en deugdelijk gedaan worden.
Inderdaad en dan kan ik die terug dichtmaken als ik verhuis. Geen zin in.
Dan is het dus geen kwestie van kan niet, maar wil niet.

Een goed netwerk vergt nu eenmaal investeringen. Maar ik vind het helemaal geen gek idee als in de nabije toekomst RJ45 aansluitingen door het hele huis zitten.
In nieuwbouwwoningen wordt dat ook al vaak gedaan (RJ45 op iedere kamer, naast distributie).
Maar ik snap hem wel, de kosten en rommel die je hebt om die kabels in de muur te kappen (+ terug dichtmaken, opnieuw overschilderen,..) wegen echt niet tegen de kostprijs van zo'n adaptertje.
Om maar niet te spreken over het feit dat het alleen maar meerwaarde is wanneer jij in een huurhuis extra voorzieningen aanbrengt die voor wie ze wil gebruiken zeer handig zijn en voor wie niet ze niet in de weg zitten. (je gaat mij niet vertellen dat iemand een RJ45 contact ergens tactisch onderin een muur geplaatst stoort). :+
Anoniem: 271482
@Ayporos9 januari 2015 09:06
Indien de woningbouw bedoeld in originele staat, bedoelen ze ook echt in originele staat. Die keurig nette parketvloer die je gelegd heb moet je er uitslopen, de kinderbeveiliging op de wandcontactdozen moet weg, etc, etc.

Verbeterd of niet, het moet eruit gehaald worden.
Maarja wij zijn ook niet ontworpen om te vliegen maar door techniek kunnen we dat wel, zo gaat dat hier ook lijkt me
Het gebruik van de aardedraad lijkt me een probleem.
Ten eerste zijn in Nederland de meeste stopcontacten nog steeds zonder aarde uitgevoerd.
Ten tweede meen ik me te herinneren dat je da aardedraad niet mag gebruiken voor andere doeleinden dan alleen aarding, dus ook niet voor signaal overdracht.
het staat in de HomePlug AV2 standaard, dus zal wel ergens getest zijn. Zou het niet in europa/nederland mogen, dan verwacht ik dat deze de benodigde certificeringen niet krijgen om in de winkels te mogen liggen.

Wat ik me af vraag is wat de bruto-snelheid is bij gebruik zonder de aarde-draad....
Exact hetzelfde als AV2 600 ;)

Dit is gewoon MiMo, een techniek dat voor WiFi al jaren bestaat, maar dan over kabels. Je stuurt twee fysieke datastromen, in dit geval over twee verschillende aders. Als ze beide aankomen heb je nagenoeg exact twee keer snelheid tov een enkele datastroom. Zo niet, niet :z

Overigens ben je bij minder dan optimale omstandigheden beter uit met AV1.1 500 dan met AV2 600 - het is trager maar ook robuuster, dus kun je er op plekken verbinding mee maken waar het met AV2 600 niet lukt, en in marginale situaties kan het alsnog sneller zijn.
AV2 1200 (dus als het over aarde wel goed gaat) is daarentegen altijd sneller, ook bij slechter signaal. Maar dan heb je het dus over:

AV2 600: 4-8Mbps
AV1.1 500: 8-12Mbps
AV2 1200: 14-25Mbps

Als het signaaltechnisch goed gaat kun je met AV2 1200 meerdere honderden Mbps echte throughput halen, maar goed, dan heb je het vaak over situaties in dezelfde kamer waar een kabeltje van EUR 5 even bruikbaar (en veel sneller) zou zijn dan zo'n set van tegen de EUR 100.
Misschien gebruiken ze de aarding als nul-referentie en staan de signalen op de 2 andere draden... dan mag het wel :)
Nul en aarde zijn verbonden aan elkaar in de meterkast, vraag me af in hoeverre dat geen problemen gaat geven. En je zit met een aardlekschakelaar die afslaat bij een lekstroom van fase naar aarde.

edit: niet in de meterkast verbonden, wel in het trafostation.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 8 januari 2015 19:04]

Normaal gezien is de nul niet verbonden aan de aarde, de nul gaat naar het transformatorhuis waar ook je 3 fases vandaan komen.

In zeer oude huizen of afgelegen gebieden kan het denk ik wel zijn dat je geen nul hebt en zelf een nul maakt via de aarding ja, dan curieus hoe dat dan zal gaan.
Normaal gezien is de nul zeker wel verbonden met aarde. Dat heet een TT-stelsel.
http://nl.wikipedia.org/wiki/TT-aardingssysteem
In het trafostation hangt nul aan aarde.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 8 januari 2015 18:25]

Ja in het transformator station wel idd maar niet bij de verbruikers zoals te zien is in het plaatje.
Normaal is in een woning in Nederland de aarde van de nul gescheiden.
In Belgie kan het voorkomen dat er geen nul is en aarde als nul word gebruikt.
Dat klopt echter is er hier geen lekstroom immers wordt er een signaal op de kabel gezet en dat is nog geen stroom, bovendien wordt dit signaal ook weer achter de aardlekschakelaar gebruikt dus kan deze dit ook niet zien als een lekstroom.
Dat het achter de aardlek weer gebruikt wordt, hangt helemaal van je groepenindeling af. Groep 1 en groep 8 hangen bij mij achter twee verschillende aardlekschakelaars. Het signaal door de nul passeert dus die twee. Ook een signaal geeft een kleine stroom. Is die stroom afwijkend genoeg van de stroom door de fase, dan spreekt de aardlek aan.
Niet helemaal waar. Elk huis heeft zijn eigen aardinstallatie/aardpen. In het trafostation wordt de nul ook in de aarde geschoten maar dat is niet dezelfde aarde als in je huis.
Nul en aarde zijn verbonden aan elkaar in de meterkast
Dat is absoluut niet waar.
Mocht dat bij jou wel zo zijn, dan is er iets mis.
Die zijn wel degelijk met elkaar verbonden. In de hoofdkabel bij de aftakmof naar de aansluiting. Dus bij de aansluitkast onder de elektrameter. Vanaf daar ga je met de nul verder. Aarding biedt bijna geen enkele netbeheerder meer aan.
De netbeheerder biedt inderdaad geen aarde aan, dat doet een lange metalen pin die in de aarde is geslagen, x meter diep.
Ik heb genoeg kasten gebouwd waar nul en aarde aan elkaar hingen. Toegegeven die kasten waren wel groter dan mijn auto. :)
Is het in moderne huizen niet zo dat een groep uitvalt als er spanning op de aardedraad staat?
Ik zou niet goed weten hoe dat zou moeten werken. Spanning is altijd tussen 2 draden dus als je spanning wil meten op je aarddraad, wat is dan de andere pool die dan blijkbaar wel het aard potentiaal heeft (en waarvan je dan blijkbaar wel zeker is dat die wel 0 volt is). Dat zou alleen kunnen als er nog een 2e aard draad is, onafhankelijk van de 1e aard draad. Dan kun je meten of de spanning op beide gelijk is (namelijk 0 volt, of ze zijn beide defect...). Hebben moderne huizen een 2e aard draad?

Overigens als dat zo is maakt het nog niet uit, die hoogfrequente wisselspanning heeft een gemiddeld voltage van 0.

Ben je niet in de war met aardlek? Zo'n differentiaalschakelaar oftewel aardlekschakelaar zit in elke moderne woning maar die gebruikt die aarddraad niet eens, die reageert op stroom verschil tussen de fase en de nul draad.
De aarlekschakelaar meet altijd tussen de nul en de aard draad. Als het spanningsverschil meer dan 30mAmp is moet die (in Nederland althans) de stroom uitschakelen. zie: [url]http://http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardlekschakelaar#Werking[/url]. In andere landen worden andere grenzen gehanteerd.
Per aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen zijn aangesloten.

Je krijgt maar 1 nul-draad binnen en 3 live-draden.
De nuldraad is in het trafostation met de aarde verbonden, in je huis installatie niet.

In Nederland mag de aarde draad niet voor andere doeleinden gebruikt worden, maar dit maakt geen deel uit van de CE certificering. De aarde draad kan dus alleen gebruikt worden om een vervuildend signaal van de nul-draad weg te kunnen filteren. Aan vervuilende signalen is geen gebrek. De Magnetron is berucht, maar elke (startende) elektromotor geeft ook een flinke vervuiling. Een groot deel van die storing komt ook op de aarde draad (anders vliegt je aardlekschakelaar er regelmatig uit). De aardedraad als referentie gebruiken kan dus de stabiliteit verbeteren, waardoor weer hogere snelheden haalbaar zijn.
De aardlekschakelaar is niet aangesloten op de aardkabel. Hij meet het stroom verschil tussen nul en fase. Dit verschil moemt men dus een lek naar aarde.
Precies dit. En een aard-draad is om evt. (gevaarlijke) spanningsopbouw in apparaten te voorkomen. neem bijv. je metalen computerkast. Deze staat in contact met het metalen frame van je voeding, welke is aangesloten op de aardekabel zodat er geen statische elektriciteit opgebouwd kan worden en deze afgevoerd kan worden naar de aarde. Deze opbouw kan plaatsvinden doordat een spanning door een weerstand gepusht wordt en (via brakke kabel/aanraking/korte afstand) evt. ook in je frame/omhulsel van je elektrisch apparaat terecht kan komen.
Eenheid van spanning is volt geen amperes.
Gelukkig wordt er de stroom, en niet de spanning gemeten.
Aardlek & aarding hebben wel iets met elkaar te maken maar zijn niet direct "afhankelijk" van elkaar. De aardedraad is er juist voor bedoeld om lekspanning weg te leiden van een apparaat en terug naar "de aarde".
Aardlek & aarding hebben wel iets met elkaar te maken maar zijn niet direct "afhankelijk" van elkaar. De aardedraad is er juist voor bedoeld om lekspanning weg te leiden van een apparaat en terug naar "de aarde".
Geen lekspanning, dat bestaat niet, maar lekstroom.
Met als gevolg dat er minder stroom terugkomt via de nul (blauw) dan er is aangevoerd door de fase (bruin) en als dat verschil (bij normale huisinstallaties) 30mA of meer is, dan schakelt de aardlekschakelaar de boel uit.
Wat ik me echter afvraag is hoe men met de verschillende fases omgaat.
De meeste huizen krijgen tegenwoordig 3x 25 Amp in 3 fases aangeleverd.
Als het signaal op de ene fase (groep) zit en de adaptor in een andere ruimte op een andere fase(groep) hoe zit het dan met het signaal.

Via aarde is alles hetzelfde.
Je zult dan nog wel enige snelheid houden van de fase en de nul is overal hetzelfde. De snelheid zal dus optimaal zijn als je binnen dezelfde groep en fase zit. Anders blijft er wel wat over maar wordt gewoon minder als de afstand en fase anders wordt.
Ik heb wel eens gelezen dat er dan meer powerline adapters nodig zijn, 1 per fase, en die met elkaar te verbinden.
In de door jouw genoemde situatie behaal ik thuis gewoon de volle snelheid (AV1.1 standaard). Maar dan moeten de adapters wel direct in de wandcontactdoos worden geprikt, een stekkerdoos ertussen is echt funest.
Een groep springt af bij kortsluiting/overstroom, via zekeringautomaat.

Bij een aardlek springt je differentieel af, dan ligt je hele kast plat. Een differentieel springt enkel af als er een verschil is tussen de nul en de fase, omdat je stroom dan wegvloeit via de aarding.

Er is geen automaat/differentieel die de aarding nakijkt op fouten in een huis.Alle aardingsdraden uit je stopcontacten gaan naar de aardingsrail die doorverbonden is met de grond.
De specificaties zien er weer illusionair uit, snelheden tot 1,2 Gbit/s en tot 300 meter bereik. Die 300 meter bereik geloof ik nog, mits de stopcontacten op dezelfde groep zijn aangesloten, maar die snelheden genoemd bij Powerline worden in de praktijd zelden gehaald. Maar ik ben wel benieuwd hoe goed ze in praktijk werken, Powerline is een mooie oplossing als een draad niet getrokken kan worden.
In de praktijk haal je altijd rond de helft. (Mits een elektrische installatie die niet uit WWII komt) Ik heb elke generatie powerline in handen gehad ( 14, 80, 200 en 500) op meerdere locaties en voor elke generatie kon ik rekenen op minstens 50% van de maximale snelheid. Houd er rekening mee dat dit wel half duplex is en de bandbreedte in 2 richtingen gedeeld moet worden. Op eerste gezicht ziet een 500mbit adapter met "maar" een 100mbit poort er gek uit, tot je begint te rekenen dat je 500mbit/2 en dan nog eens /2 moet doen.

Ik was aan het wachten tot de nieuwe generatie goedkoop genoeg was geworden dat TPlink bij op de kar springt. :)
Dan is het dus essentieel dat mensen de verpakking lezen (of van te voren de website); veel huishoudens hebben toch nog enkele stopcontacten waar wel een geaarde stekker in kan maar waar uiteindelijk geen aarddraad aan vast zit.

Het zal me dan ook niets verbazen als er in Q4 2015 op GoT een paar topics opduiken waarin mensen deze nieuwe Powerline adapter hebben aangeschaft en niet/slecht alle 3 de poorten kunnen gebruiken op acceptabele/maximale snelheid.
Zou dit dan wel betekenen dat je hem zonder aarde ook kan gebruiken voor een enkele poort en dan ook de volledige snelheid behaald?

Ook over een afstand van 300meter zonder aarde?

Nu heb ik het volgende; powerline plug in mijn meterkast met een utp naar de router, en via de meterkast gaat het naar buiten naar de wegaansluiting, daarna naar de werkplaats wat een eigen meterkast heeft en weer na die meterkast 100meter kabel naar een powerline plug naar een accespoint.. Werkt prima maar een snelheid van 10/15mbps up en down maximaal en latency van rond de 60ms naar server van KPN.

Overigens zit ik op KPN glasvezel 500/500 en een utp leggen zit er niet in, de gemeente zal het niet op prijs stellen als ik een gleuf in de geasfalteerde weg tussen de 2 locaties in ga slijpen...

Is er iemand die kan zeggen dat deze powerplug wel sneller gaat werken. Ideaal zou voor mij 50/50 of hoger zijn.
Klopt, straal verbinding hebben we geprobeerd, werkt wel maar schommelt erg, zelfs met 3 watt zend/ontvangers met 90* en 45* flat-panel antennes. Als het sneeuwt of regent dan is het te onstabiel. Niet betrouwbaar vanwege de ip camera's welke echt 24/7 moeten opnemen helaas..
Met bovenstaand merk heb ik ervaring met een stabiele verbinding over 12km. Wellicht over open water, maar ook met slecht weer gewoon functioneel. Dan zou 50meter geen probleem mogen zijn...
Het zal wel niet, maar mocht je een coax kabel hebben liggen, dan kan dit ook.
http://www.cablers.nl/Ethernet-over-Coax
Leuke techniek maar werkt dat alleen per paar? Of zou ik ook 3 coax kabels kunnen aansturen? Dmv T splitsing? Dus een bij de router met een T koppelstuk erop en dan naar 2 kamers?
Ik heb eigenlijk geen idee.
Dit wordt veel gebruikt op campings en parken.
Hoef je, maar een kabel te trekken voor tv en internet.
Werkt beter dan powerlines, maar is lastiger te verkrijgen.
Volgens mij werkt het Powerline Adpater verhaal volgens met superponeren effect.
Het datasignaal wordt dus 'op' de 230V gezet en aan de andere kant er weer afgefiltert.
Als je dit over de aarde doet superponer je in principe op lage lekspanningen, maar zal het effect het zelfde blijven en dit de bedrijfszekere werking van de veiligheidsaarde niet beinvloeden.
Immers zal TP Link toch wel een CE keuring op zijn produten moeten hebben om in Europa verkocht te mogen worden. Voldoe je op papier al niet aan de eisen, dan hoef je een keuring al niet aan te vragen.
De devolo 1200+ adapters gebruiken voor zover ik weet de aarde ook al om die snelheid te bieden. Die zie je in Nederland ook al in de winkels liggen, dus zullen deze tp-link dingen vast geen problemen opleveren voor een release op de nederlandse markt.
Er zouden afstanden tot 300 meter overbrugd kunnen worden,
En wat is de werkelijke snelheid op 300 m? :D
Ligt aan de gebruikte aarddraad (dikte en puurheid van de draad).

Kan me voorstellen dat je eenzelfde "rekensom" krijgt als bij ADSL: indien meer dan x meter tussen punt A en punt B, is de afname van het signaal y %.
Ik zit te gamen over dat spul en zal die snelheden nooit nodig hebben, maar voor mij werkt het dus wel goed. Als ik niet in een huurhuis zat zou ik utp trekken, maar hier niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee