Nederland viert twintigste verjaardag internet

Precies twintig jaar geleden, op 17 november 1988, werd Nederland aangesloten op internet. Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum voor Wiskunde en Informatica kreeg die dag een mailtje met de verlossende mededeling.

Internet heette in die tijd nog Nsfnet, naar de Amerikaanse National Science Foundation die het beheerde. Het netwerk was destijds nog beperkt tot de Verenigde Staten, maar Beertema wilde graag het interne netwerk van het Amsterdamse CWI er mee verbinden. Na jarenlang lobbyen bij Amerikaanse contacten lukte het Beertema en zijn collega's om de verbinding tot stand te brengen. Nederland was hiermee het eerste land na de VS dat aangesloten werd.

Na het CWI werden andere Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen aangesloten. De rest van Europa volgde daarna. Pas in 1993, toen het 'world wide web' van start ging, begonnen ook particulieren toegang te krijgen tot het netwerk. Het internetknooppunt van het CWI ging later verder als de Amsterdam Internet Exchange, nog altijd een van de grootste knooppunten. Beertema kreeg in 1999 voor zijn werk een koninklijke onderscheiding, de eerste die ooit aan een internetpionier werd uitgereikt, zo meldt het CWI.

Mail waarin de aansluiting van Nederland op internet wordt bevestigd

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

17-11-2008 • 13:40

85

Reacties (85)

85
84
9
6
0
22
Wijzig sortering
Anoniem: 280898 17 november 2008 14:59
Ik vind het een mooie mijlpaal dat het CWI 20 jaar geleden op NSFNet is aangesloten, maar om dat nu te bestempelen als 'het begin van Internet in Nederland' is denk ik uiterst discutabel.

NSFnet was één van de voorlopers van het huidige Internet. Het is in ieder geval aanwijzbaar onjuist dat op deze datum 20 jaar geleden de eerste e-mail in Nederland werd afgeleverd zoals een verslaggever van BNR vanochtend (onweersproken) in een interview met Piet Beertema beweerde.

Al jaren eerder was het CWI aangesloten op andere voorlopers van het Internet. Lees het volgende artikel uit NRC van van 26 september 1984 maar eens>> http://web.inter.nl.net/u...e/InternetArtikel1984.pdf

Daarin wordt (dezelfde) Piet Beertema geïnterviewd. Uit ondermeer zijn mond wordt in het artkel opgetekend:

"Eenmaal aangesloten op het net kan de gebruiker zoals gezegd op elektronische wijze lokale, interlokale en intercontinentale post verzenden."

"CWI-medewerker P. Beertema legt uit dat de programmatuur ervan mogelijkheden biedt voor tekstverwerking, het hanteren van uitgebreide gegevensbestanden en het onderhouden van communicatie- en nieuwsnetwerken. ‘Alle
belangrijkste onderzoeksinstuituten zijn er inmiddels op aangesloten. Ook binnen Europa wint het netwerk snel aan populariteit,’ aldus Beertema."

"In Amerika bestaan meer dan 2600 aansluitingen. ‘Als we uitgaan van honderd gebruikers per aansluiting, en dat lijkt me zeker niet overdreven, dan komt het aantal gebruikers op een kleine 300.000. Daarvan zitten er ongeveer 1500 in Nederland,’ "
Gedeeltelijk waar.

2600 aansluitingen in de USA, oftewel USENET, en 1500 gebruikers op een ander Unix netwerk in NL

Echter deze twee waren voor 17 november niet gekoppeld. Tenminste niet niet Militair.

17 november, 20 jaar geleden, werd het 1e niet militaire bericht (email) verstuurd en dus feitelijk de eerste internet verbinding.

Voor de 17e bestond er in europa ook een soort Internet, tussen m.n. Universiteiten meestal aangeduid als Eunet.
Deze zijn gekoppeld 20 jaar geleden in Amsterdam (bij Piet op de kamer) aan het Amerikaanse Ar(p)a netwerk.

Nu nog gaat een groot gedeelte van Internet tussen Europa en USA (en verder) via UUnet in Amsterdam (Diemen?)...

[Reactie gewijzigd door bord4kop op 23 juli 2024 08:57]

Vergeet vooral niet te kijken naar de laatste foto in het NRC-artikel; zo te zien bestond thinkgeek.com toen ook al. ;)
Mooie stunt van piet: de kremvax hoax. Zie http://www.beertema.nl/godfatherof.nl/kremvax.html, waarin hij uit de doeken doet hoe dat ging. Korte samenvatting: Piet stuurde (met vervalste afzender: chernenko@kremvax.uucp) op EEN APRIL 1984 een bericht op USEnet als zou het kremlin nu ook aangesloten zijn. Dat gaf een storm van reacties in die koude-oorlog tijd...
OMG die heb ik nog live langs zien komen op m'n VT100 ;)
Een wereld zonder internet is nu ondenkbaar inderdaad, ik denk dat velen een probleem hebben als internet ineens weg zou zijn. Dat is op persoonlijk niveau, laat staan wat er zou gebeuren op bedrijfsniveau.

En zonder internet geen T.net, Bedankt dus;)!
Ergens is Internet prachtig, ik werk er ook mee. Maar om niet meer zonder te kunnen is eigenlijk ontzettend slecht! Internet is een bron van informatie, voor iederen door iedereen.

Behalve dat daar een gevaar in zit (niet alles is juist) is het ook zo dat wel 20 jaar geleden ook allemaal een perfect leventje hadden. Met echt mensen ontmoeten, echt werken en vooral kinderen die buiten speelden.

En dat is iets dat ik mis, ik ben 18 jaren jong begrijp me goed. Ik heb nu een jong broertje die gewoon (naar mijn mening) te veel met zijn kamaraatjes achter de computer zit.

In mijn tijd deed ik dat ook, een uurtje per week of zo. Was gewoon leuk. Maar toen werden er ook andere dingen gedaan, hutten gebouwd en zo (deed je dan als jongen kennen er vast wel meer die jeugd) of vuurtje stoken. Natuurlijk verkeerd, maar je deed het wel. Want het was "gaaf".

Zonder internet, zouden er denk ik ook minder mensen gestrest zijn, of dik zijn. Het is wel de keuze van die mensen zelf. Maar toch, vooral kinderen hebben geen keuze. Om het nog niet eens over "online kinderlokkers" te hebben.

Internet is behalve "slecht" (weet niet hoe anders te zeggen) ook een bron van inkomsten, wat goed is voor de economie. Maar dat boeit niet, ik denk dat mijn punt wel duidelijk is.

Toch: Blij dat er internet, ik kan wel zeggen "ik hoop op nog 20 jaar" maar misschien komt er wel een vervanger, dat zou nog mooier zijn!

edit:
Typo's

[Reactie gewijzigd door MarCreative op 23 juli 2024 08:57]

Ik ben nog uit de tijd van Piet, heb hem - net als andere tweakers - ook wel gesproken in die begintijd (en ja, inclusief dat onderaan de stapel terechtkomen). Al voor het web zat ik te pionieren op het internet (dat toen trouwens eigenlijk al 20 jaar bestond, dus nu zo'n 40 jaar oud is!).

Als jouw jonge broertje teveel achter de compu zit, dan komt dat vooral omdat hij er niet achter weggeschopt wordt. Mijn kids krijgen heel beperkt computertijd en vreten dus nog van alles uit. Zij weten heel goed hoe het is om verjaagd te worden door een boze (dronken) buurman of hoe het is om bij het kasteel stiekem vuurtje te steken. Zouden wij de kids niet achter de computer wegkicken, dan zouden ze daar allang mee vergroeid zijn (want ze vinden het een berg interessant en leuk...).

Trouwens, het gevaar van die online kinderlokkers staat hier wel een beetje raar. De kans dat je op zo'n kinderlokker stuit is volgens mij vele malen kleiner dan dat je brak gebouwde hut boven op je inelkaar stort - ik weet van heel wat van die brakke hutten maar ik weet maar van 1 jongen die stiekem een afspraak had gemaakt (en toen zijn moeder wel even inlichtte - zij stak er, na mij gesproken te hebben, direkt een stokje voor) waarna de computer voor wat meer toezicht vanuit slaapkamer kind naar de woonkamer verhuisde.
Nou ja, over mijn broertje: Die word ook vaak naar buiten gestuurd hoor ;) Daar niet van.

Ik ben met je eens, dat het gewoon een "plicht" is voor de ouders, ik (nouja ik ben een broekkie) zou het denk ik ook in de gaten houden (eerst maar een leuke vriendin en de rest regellen) als ik kinderen had.

Maar dan komt het probleem. Wat is te veel, of te weinig achter het internet zitten? Waar zit de lijn. Dit is per kind/familie relatief denk ik. Sommige kinderen (en ik denk dat ik er één van was) hebben iets met die "stomme" computers. En die werken er beter mee dan sommige IT professionals.

Dat tallent moet je niet tegen houden, aan de andere kant komen kinderen ook dingen te weten die ze nog niet weten moeten komen (naar mijn mening). Op dat Internet staan verschikkelijke dingen, vieze dingen en ook gewoon onmenselijke dingen. Dat is weer het slechte punt er aan, en zo'n site is niet moeilijk gevonden.

Het blijft moeilijk...
Non-sense, dit is gewoon een geval van weerstand tegen vooruitgang. Dingen waren vroeger niet beter dan nu, geloof me. Mijn vader vertelde in de jaren 80 dat "vroeger" alles veel beter was en hij noemde dan ook een aantal punten op zoals jij. Denk je dat jouw broertje dat niet zou doen als hij ouder is?
Zolang hij het internet gebruikt om met z'n kameraadjes af te spreken wanneer ze die hut gaan bouwen, kan het niet zo'n kwaad ;)
Klopt, veel wordt vandaag de dag gedaan met internet.
Internetbankieren, contact houden met mensen, vergaderingen houden terwijl mensen op andere lokaties zijn maar dmv videoconference toch mee kunnen kijken.

Documenten etc. direct doorsturen <-- dit is misschien wel het belangrijkste. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van een koerier.
Je hebt het bestand zelf nog op je computer staan dus mocht er onderweg iets misgaan dan kan het alsnog opnieuw verstuurd worden. Iets dat met een koerier niet zou kunnen.
Anoniem: 247379 @wsLy17 november 2008 14:12
Je zou een koerier natuurlijk ook gewoon een kopietje van je documenten mee kunnen geven. En de fax bestaat ook al een tijdje. :P
Ik zat zelf te denken laatst hoe het zal gaan als er een soort van EM bom in europa af gaat en alle elektronica is defect. Je zit gelijk in de stenetijdperk. TV, radio en telefoon werkt niet. Heel wat spullen kunnen niet meer gemaakt worden door dat alles aangestuurd wordt door een computer. Geld pinnen gaat niet meer. En misschien ben je dan wel al je geld kwijt omdat ze niet kunnen zien hoeveel je op je rekening heb. Dat zal wel een erge chaos zijn.
Een EM bom zou op zich nog niet eens zo onwaarschijnlijk zijn. Je hebt maar een paar idioten nodig die het gaan uitvoeren en boem, al je spul is kapot.

Het advies van de regering om een soort noodpakket in huis te hebben is zo gek nog niet. Als je alles van tevoren weet kun je anticiperen. Zelfs tot net voor de WOII dacht men in NL neutraal te blijven. Wat denken wij? niet zo leuk dat terrorisme in de wereld, maar we zullen hopelijk de dans ontspringen. O ja, wie zegt dat? Weet jij veel wat ze nu hebben om wraak te nemen?

* Eusebius heeft een paar boekjes in huis hoe je kunt survivallen. Ooit aangeschaft omdat ik ze stoer vond, maar nu hou ik ze gewoon voor de zekerheid. Je weet maar nooit. Nu niet en over 20 jaar niet (20 jaar ... 1939 minus 20 is 1919. WOI net over, begin van de roerige jaren 20: geen oorlog, het zal nu beter gaan, overleggen met elkaar, we helpen de armoede de wereld uit etc etc. Hoewel er historische verschillen zijn, kunnen we zeker ook historische parallellen trekken)

[Reactie gewijzigd door Eusebius op 23 juli 2024 08:57]

Anoniem: 162252 @Calamor17 november 2008 15:29
Gelukkig kan je apparatuur redelijk goed beschermen tegen EM. Met een kooi van faraday zou je al een heel eind moeten zijn. Ben je alleen nog niet beschermd tegen de piek die vanuit de mains binnenkomt. Maar ook dat is wel te filteren vermoed ik.
Juist. En wie heeft dat. En als je het zelf hebt, wat wil je dan met je nog werkende apparatuur beginnen? Internet kun je wel vergeten, elektriciteit is er wsl ook niet. Kan je iig nog lekker naar je niet-defecte mobiele telefoon kijken. Die toch geen bereik heeft...

All in all, hoe moderner de maatschappij, hoe kwetsbaarder deze is. Als er een landelijke langdurige stroomstoring (>48 hrs) is, stort de maatschappij wsl behoorlijk ineen.
ben ik het, of zie ik in de afbeelding een class C IP adress?
Het is toch niet te geloven dat het internet in nederland zo jong is, voorheen moest alles met fax en telefoon gebeuren, en wij nu bijna volledig afhankelijk zijn van het internet.
Van harte, en bedankt Piet voor de inzet zou ik zeggen.
De term Class (A, B, C..) behoort eigenlijk niet meer gebruikt te worden sinds de introductie van CIDR (RFC 1518 en RFC 1519), en die zijn al van 1993.
Zo jong? Enig besef van de geschiedenis van de moderne PC?
20 jaar geleden hadden alleen nerds een computer thuis, Windows was er nog geeneens (versie 3.0 dan, de voorlopers waren niet echt wat).

Heb juist de indruk dat Nederland altijd voorop heeft gelopen met internet, maar dat het de laatste jaren van alle kanten ingehaald wordt.
Heb juist de indruk dat Nederland altijd voorop heeft gelopen met internet, maar dat het de laatste jaren van alle kanten ingehaald wordt.
Met dank aan de SIDN. :P
20 jaar geleden kreeg je op de middelbare school al computerles en werd er van je verwacht dat je boekverslagen op de computer maakte. Een computer thuis was helemaal niet vreemd hoor. MSX, Atari ST en C64 waren al lang thuis te vinden en PC's deden al hun intrede, gewoon met DOS, Norton Commander, WordPerfect en Lotus123.
En 15 jaar geleden had iedereen ook al een iPhone...

Toen ik 15 jaar geleden op school vertelde dat we een pc thuis hadden, keek iedereen anders toch nog vol verwondering op. Laat staan dat er gevraagd werd om er schooltaken op te maken. Pc's (voor particulieren) zijn het "nerd-publiek" pas ontgroeit sinds Windows 95.
'k kan me toch niet herinneren dat het gros van mijn familie uit nerds bestond (nu niet en in die tijd ook al niet) :)
Nu is het wel zo dat sinds Windows 95 / Windows 98 er bij steeds meer mensen (lees: zowat in ieder huis) wel een pc staat.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 23 juli 2024 08:57]

No offence, maar dan zat je 15 jaar geleden blijkbaar in een technologisch achtergebleven gebied.

Toen ik in '88 in VWO 5 zat en er diverse scripties ingeleverd dienden te worden, werd ongeveer 75% van de scripties ingeleverd als zijnde geproduceerd op een _eigen_ computer van de desbetreffende leerling. De modellen varieerden veelal van C64, MSX, Amiga, Atari ST en, in mindere mate, een PC. En dat is dus idd 20 jaar geleden.

In '93 (de door jou genoemde 15 jaar geleden) had ik net een berevette 486DX2/66 met 8 MB ram en een 245 MB harddisk gekocht voor extreem veel geld. Veel sneller dan de gemiddelde pc, maar die stonden toen ook al overal.
20 jaar geleden werd er op de middelbare school absoluut niet verwacht dat je boekverslagen op de computer maakte en de meeste leerlingen (redelijke eliteschool waar ik nu van spreek) hadden toch echt geen PC thuis. Er werd inderdaad al wel computerles gegeven. Zo ongeveer 15 jaar geleden werd er door sommige vooruitsrtevende leraren wel computerwerk geeist. Ik ken nog een eikelende biologieleraar die dan ook vervolgens punten in mindering bracht of eiste dat iets veranderd werd als de layout hem niet zo aanstond. In hetzelfde jaar werd er behalve voor biologie en informatica toch geen enkel computerverslag geeist. Het kan per school verschillen, maar zo algemeen als jij het noemt was het zeker niet.
Ik heb nog les gehad in MSX-Basic :P
Dat alleen neders in die tijd een computer hadden is ook weer een beetje overdreven. :) Ik kan m'n vader nu niet echt een nerd noemen :+ (hij is buschauffeur), maar er kwam wel een pc (toevallig ook in 1988) omdat de kids naar het voortgezetonderwijs gingen :)

Met dat laatste ben ik het zeker eens. We liepen toch altijd voor (na VS eerste land wat op internet werd 'aangesloten' ), maar idd laatste jaren doen we het toch minder...

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 23 juli 2024 08:57]

Er wordt wel een boel geblaat in reactie op deze vraag hoor, tweakers onwaardig. :+

192.16.184 is inderdaad een class C netwerk, dat inderdaad nog steeds onder beheer is van CWI. CIDR notatie: 192.16.184.0/24.

192 zou een class A netwerk kunnen zijn, ware het niet dat dat nooit alszodanig is uitgegeven (aangezien class A loopt van 0.0.0.0 tot 127.255.255.255). CIDR notatie zou dan zijn: 192.0.0.0/8.

192.168 is een class B netwerk, oorspronkelijk opgedeeld in 256 class C netwerken, dat aangewezen is als private network, d.w.z. dat verkeer van dergelijke netwerken niet op het internet thuishoort. CIDR notatie: 192.168.0.0/16 (maar sommige apparaten laten alleen 192.168.x.0/24 toe, vanwege de traditionele opdeling in 256 x class C).

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 23 juli 2024 08:57]

Dat ligt aan jou, het blok wat daar voor gereserveerd is, is 192.168.x.x, niet 192.16.x.x of 192.x.x.x. :)

[Reactie gewijzigd door Jaap-Jan op 23 juli 2024 08:57]

Hij heeft, zoals het er staat, wel gelijk: 192.16.184.0/24 ligt binnen class C (192.0.0.0 - 223.255.255.255).

Overigens is de aangegeven range nog steeds in handen van het CWI :)
Hij zegt toch ook niet dat het de private range is?
Maar lezen is ook een kunst ... 192.16 != 192.168
Anoniem: 251578 @scsirob18 november 2008 11:17
Inderdaad, lezen is een kunst.
Zie ook Wikipedia, specifiek "4.1 Class ranges" en "4.2 Special ranges"

Daar staat toch vrij duidelijk dat Klasse C begint bij 192.0.0.0 en eindigd bij 223.255.255.255.
Ook staat er dat 192.168.* een speciale range is binnen Klasse C (samen met nog 3 ranges, btw).
Anoniem: 280480 17 november 2008 14:53
Ik denk dat hier ook nog genoeg mensen zijn die vroeger op een BBS zaten of niet?
Yup, toen met nog een 2400 baud modem.... Kun je je niet meer voorstellen, wat was het toen 1993/94?
En ook later Compuserve inderdaad ... en toen met Gopher in universiteits bibliotheken informatie opzoeken... all over de 'wereld'

[Reactie gewijzigd door regmaster op 23 juli 2024 08:57]

2400 baud? Man, dat is veel te modern. Eerst beginnen met 300 en later 1200 Baud ;)

Protocollen als Xmodem, Ymodem, Ymodem-1K. Z-modem, Kermit. Wie kent dat nog?

En dan uren op zo'n BBS rondscharrelen, tot je ouders de telefoonrekening kregen ;)

En niet alleen Gopher, ook dingen als Archie (in weze de eerste search-engine van Internet) waren toen dé manier om informatie op te zoeken, omdat WWW nog niet bestond.
In '93 waren de 14k4 modems al prima verkrijgbaar en alleszins betaalbaar, hoor. Ik had toen ook net een mooie interne variant aangeschaft ter vervanging van mijn 2400 bps externe Tornado (welke laatste ik aangesloten had op mijn weergaloze Amiga 500).

[Reactie gewijzigd door Jiffy op 23 juli 2024 08:57]

Zekers! En later Compuserve.. en dan natuurlijk GO Maxis ;)
Ik gebruikte zelf het meest de BBS van Court Bois (sp?), op m`n amiga 1200tje, met m'n 9600BD modem.


ugh.


-edit


En idd, kussen op de modem :P zodat m`n ouders het gekrijs van de modem niet hoorde :P

tot dat de telefoon rekening binnen kwam.

[Reactie gewijzigd door m0j0NL op 23 juli 2024 08:57]

Gekrijs van het modem uitzetten: AT L0.
Als je 'm alleen zachter wilt hebben: AT L1.

Een kussen op je modem leggen is wel érg primitief... ;)

Oh, enne: het is Courbois Software. Met die mega-dikke vent. Stonden vroeger ook altijd op de HCC Dagen.
Zeker, heerlijk gewoon! En Fidonet enz .. :)
Met het programma 'terminator' (want Hyper Terminal kon geen ANSI aan :-))
jazeker!

mooie maar af en toe vage tijden omdat er toch nog veel netwerken apart waren die later pas echt samensmolten tot het geheel wat we nu als internet zien.

Ik weet nog dat we ook nog Het Net hadden een tijd maar dat was meer een apart netwerk nog, je kon bv niet de url naar compuserve intikken.

MS had toen ook nog een apart netwerk en later access point voor "internet".

Compuserve hebben we ook gebruik van gemaakt, bij elk tijdschrift kreeg je zowat een aanmeld disk :)

Onder invloed van pap, was pas 8 toen :) (mochten dus enkele herinneringen niet helemaal juist zijn... was pas 8 lol)
Nog met de Amiga op bbs gezeten zelfs.

@wildhagen ja nu je het zegt, die protocollen allemaal en inderdaad.. toen kwam de telefoonrekening hahaha
goeie ouwe tijd ...
in die tijd lag ik in het ziekenhuis via de telefoonlijn aldaar met mijn c64 een deel van de hotline bbs te draaien :)
na de c16 was dit toch wel de bomb in de jaren 80

maar dan kennen jullie vast ook wel videotext en de toen gangbare vorm van 27mc dataverbindingen via "het bakkie" op kanaal 22 :)
Was leuk om bij Piet een .nl domain te registreren(hij deed dat in die tijd, in zijn 1tje!). Duurde soms 3 weken. Als je dan ging bellen hoelang het nog ging duren ging je gewoon weer onderop de stapel en kwamen er gewoon weer 3 weken bij.

En hij was altijd heel vrolijk, vriendelijk en behulpzaam aan de telefoon :+
Hahaha, ja ik kan die tijd ook nog wel herrineren... (tjezus, wat wordt ik oud). Je had toen nauwelijks nog providers. NLnet was de standaard...
Anoniem: 279971 @Milt17 november 2008 14:32
En ik dacht dat ik met 14 jaar Internet een van de pioneers was....
14 jaar... hahaha, toen hadden we al www met plaatjes in een grafische browser. De tijd van de pioniers was toen wel voorbij, de tijd van de massa begon toen met o.a. veronica.nl en dds.nl. Webpagina's maken was niet meer pionieren, maar hot.
Ja, De Digitale Stad, social networking avant la lettre!
Hadden die trouwens niet een timecapsule gemaakt en daar een snapshot van DDS in bewaard?

Mijn eerste ervaring met het Internet was via de VPRO; die hadden een inbelnummer in Hilversum waarmee je een tijdje online kon gaan. Was heel spannend, met Mozaik en later Netscape 1.0. Toevallig heb ik laatst de floppies nog terug gevonden!

Ja, we worden oud ...
Ja, maar als je even stil staat bij hoe snel dat is gegaan blijft het ongelooflijk, 20 jaar geleden een simpel mailtje, 5-6 jaar later zit Bachus (en ik) online te "surfen". Wat overigens geen echte pioniers-tijd was, maar wel dichtbij zat qua het www gebeuren, de sites van toen leken nergens op. Ik weet nog hoe ik op mijn 13e helemaal "flabbergasted" achter m'n Amiga zat te BBS-en toen iemand op de server een live (oftewel soort van chat) bericht begon te typen. Papa erbij roepen dat er plots vanzelf woorden verschenen, wat een tijd. :)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 juli 2024 08:57]

..'k vond ook wel dat ik er al vroeg bij was met m'n 11 jaar :) Maar goed...20 jaar...pff....zolang hebben we een pc in huis :)
Lol.. september 1991 had ik al internet. We zochten toen alles met Archie en gopher..... die tijd toch. iets binnenhalen ging via email en dan alle stukjes weer aan elkaar plakken.
Ik weet nog de eerste browser die ik zag en net uit was: de beta van mosaic en toen zei tegen de systeembeheerder van de school: Aardig. leuke applicatie.... en liet het links liggen... Denk dat dat mijn grootste onderschatting ooit is geweest...
Achteraf de strijd Netscape <-> Microsoft meegemaakt en vind nog altijd dat dat een heel heel heel oneerlijke strijd is geweest waarbij microsoft gewoonweg zijn monopolie doorgedrukt heeft de browser standaard in windows te steken en dus maar heel weinigen nog netscape gingen downloaden... waarom? ze hadden er toch al een?
Gopher _/-\o_ Zeker met Veronica (very easy rodent-oriented net-wide index to computer archives") zeer nuttig in die tijd. In 1992 voor het eerst internet e-mail in 1993 Gopher en Veronica.

Heb nog beta getest met de eerste Netscape. die beta alleen was al een verademing ten opzichte van Mosaic. Netscape was overigens iets later, 1994 of 1995 schat ik zo in.
Mosaic was al uit beta als ik me goed herinner toen ik voor het eerst op het web was.

Ik voel me wel opeens oud.
Mensen die nu studeren kunnen zich niet voorstellen dat ze een werkstuk moeten maken zonder internet. Dan moesten we gewoon voor elk dingetje naar de bibliotheek :) Dat is wel makkelijker geworden nu, hoewel ik persoonlijk niet op Wikipedia durf te vertrouwen nog.

Ik kreeg voor het eerst internet in 1994 geloof ik? Bij bart! Dat werd later planet geloof ik. Lekker inbellen met je 14k4 modem (later 28k8, vet snel :P).

De toekomst van internet is lastig te voorspellen. Ik denk dat je ook teveel informatie kunt krijgen, ik denk dat de nadruk zal gaan liggen op betere, gerichtere informatievoorziening en niet zo zeer op domweg grotere hoeveelheden informatie.
Als je slim bent dan lees je niet alleen het wikipedia artikel, maar lees je ook achteraf de bronnen die gegeven zijn onderaan het artikel.
Als je nog slimmer bent, lees je ook andere bronnen. Zowel juiste als onjuiste informatie wordt flink van elkaar overgeschreven.

@BeQuietAndDrive: "niet op Wikipedia durf te vertrouwen nog." -> dat nog mag je wel weglaten. Wikipedia is uitstekend geschikt om makkelijk verifieerbare informatie snel op te zoeken, maar voor wat obscuurdere informatie en precieze details moet je nu en altijd meerdere onafhankelijke bronnen raadplegen. Dat is altijd zo geweest, en zal altijd zo blijven.
Mooi stukje geschiedenis, de basis van de toekomst waar de wereld steeds meer afhankelijk van wordt. Over x jaren heeft elk apparaat een IP adres en is het verbonden met het grote boze WWW.
En dan te bedenken wat er vandaag de dag allemaal via internet gedaan wordt en wat er gevonden wordt.

En dat in 20 jaar tijd.


Zal maar zeggen:
Congratulations with your 20th birthday, interwebz!
Hoe vet! Ik heb dezelfde verjaardag-datum als "het internet" :)

Ik hoop maar dat het zich net zo snel zal blijven ontwikkelen als het nu doen, wie weet wat er in de toekomst allemaal mogelijk is! :9~
Gefeliciteerd met je verjaardag dan maar! ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.