Ook van Gigabyte testten we vier borden, maar de fabrikant heeft een veel bredere line-up. Ten opzichte van de vorige generatie lijkt Gigabyte de X870-chipset beduidend serieuzer te nemen, al moeten we daarbij wel opmerken dat veel modellen erg op elkaar lijken. Zo voert Gigabyte witte Ice-versies van bepaalde modellen, die verder identiek zijn, en is de X870 Eagle in feite gewoon de door ons geteste X870 Gaming X maar dan met een iets ander uiterlijk en minder meegeleverde M.2-heatsinks.
Gigabyte X870E Aorus Master
In elk geval voorlopig is de X870E Aorus Master Gigabytes topmodel. Op beurzen liet het eerder wel een prototype van een X870E Aorus Xtreme zien, maar in elk geval bij de release ontbreekt dat model. Wat uiterlijk betreft doet de Master wel een beetje aan de Crosshair Hero van ASUS denken, met een uitgebreid rgb-festijn op de i/o-cover, maar verder een vrij strak, grotendeels zwart en grijs ontwerp.
De vrm van het moederbord bestaat uit zestien 110A-powerstages, waarmee die weliswaar enorm krachtig is, maar Gigabyte net wat minder hard uit de bocht schiet dan ASUS. Het bord beschikt over drie PCIe x16-slots, wat er een meer is, maar twee ervan zijn aangesloten op de chipset. Het tweede slot biedt zodoende maar de bandbreedte van een PCIe 4.0 x4-slot en het derde slot werkt zelfs op PCIe 3.0-snelheid. Het primaire slot is voorzien van een knopje om je videokaart makkelijk te kunnen ontgrendelen.
Voor M.2-ssd's heeft Gigabyte net als ASUS maniertjes uitgedokterd om zowel de heatsinks als de drives zelf zonder gereedschap te kunnen installeren. Dat is een kwestie van duwen om te vergrendelen en een hendeltje overhalen om los te halen. In totaal zijn er vier slots aanwezig, waarvan er drie PCIe 5.0 ondersteunen. Bij twee van de drie PCIe 5.0-M.2-slots gaat dat echter ten koste van de bandbreedte naar je videokaart, dus gebruik bij voorkeur eerst M2A en M2D voordat je ssd's plaatst in de gedeelde M2B- en M2C-slots.
Opvallend is verder dat Gigabyte een interne HDMI-poort heeft aangebracht. Die is bedoeld om een (niet meegeleverd) schermpje in je behuizing op aan te sluiten, bijvoorbeeld gemonteerd tegen een glazen zijpaneel. Wat normale poorten betreft zien we alles wat je van een high-end bord mag verwachten: tweemaal USB4, Wi-Fi 7, 5Gbit/s-ethernet en een potente audiovoorziening op basis van een Realtek ALC1220. Het totale aantal USB-poorten op de achterkant is met twaalf stuks op niveau.
Wat overklokfuncties betreft is de aanwezigheid van voltagemeetpunten opvallend, waarop je zelf een multimeter kunt aansluiten. De X870E Aorus Master is het enige moederbord in deze test dat daarover beschikt.
Gigabyte X870E Aorus Pro
Wat specificaties betreft is het speuren naar verschillen tussen de X870E Aorus Pro en de Master, maar technisch is het toch een heel ander product. Onder de motorkap valt op dat de chipsetchips bij de Master veel verder uit elkaar zaten op een achtlaags pcb, terwijl ze bij de Pro direct naast elkaar zitten op een zeslaags printplaat.
De vrm bestaat nog altijd uit zestien Vcore-powerstages, maar de gebruikte exemplaren hebben wel een lagere rating van 80A. De indeling van de PCIe- en M.2-slots is identiek aan die op de Master en ook de quality-of-lifemechanismes daaromtrent zijn behouden. Op het achterpaneel ontbreken bij de Pro maar één USB-A-poort en de knop om het bios te resetten, terwijl de ethernetpoort een downgrade van 5Gbit/s naar 2,5Gbit/s heeft gekregen.
Hieronder zie je ook de foto's van de witte Ice-versie, die op de kleur na identiek is.
Gigabyte X870 Aorus Elite Wifi7
We noemden al dat sommige van Gigabyte's X870-moederborden erg op elkaar lijken en bij de X870 Aorus Elite Wifi7 is het dan ook opletten geblazen. Er bestaat namelijk ook een X870E Aorus Elite, die twee chipsetchips heeft en daarmee duurder zal zijn. Functioneel zijn er praktisch geen verschillen, maar om aan voldoende bandbreedte te komen past Gigabyte op de non-E hubs toe voor de USB 2.0- en 3.0-poorten. Ook hebben de op de chipset aangesloten PCIe-slots bij de non-E minder lanes en delen ze hun bandbreedte met een M.2-slot.
Voor de vrm past Gigabyte bij dit model, en trouwens ook bij de Gaming X-, zestien 55A-powerstages toe. Dat is dus een flinke stap terug. Verder is het ook bij dit model echt zoeken naar verschillen ten opzichte van het model erboven. Wellicht had je verwacht dat Gigabyte op de Aorus Elite zou snoeien in de onboardknopjes, het foutcodedisplay en de interne HDMI-poort, maar die zijn allemaal gewoon nog aanwezig. Een van de weinige verschillen die we hebben kunnen ontdekken, is dat de tweede interne USB 3.0-header die de Aorus Pro wel nog had, bij de Aorus Elite verdwenen is.
Hieronder zie je ook de foto's van de witte Ice-versie, die op de kleur na identiek is.
Gigabyte X870 Gaming X Wifi7
De X870 Gaming X Wifi7 geeft me eigenlijk pas voor het eerst het idee dat ik duidelijk naar een goedkoper bord aan het kijken ben. De interne HDMI-poort is weg en er zijn nog maar drie M.2-slots over, waarvan alleen de eerste PCIe 5.0 ondersteunt. Bij de twee M.2-slots op de chipsets kun je slot M2C zelfs alleen maar gebruiken als je in M2B een PCIe 4.0 x2-ssd hebt geplaatst. Als je daar een x4-ssd in stopt, wordt M2C volledig uitgeschakeld.
Wat verder opvalt aan de specificaties, is dat Gigabyte verzwijgt welke audiocodec het precies gebruikt. Meer dan dat die afkomstig is van Realtek, geeft de moederbordfabrikant niet op. Het blijkt om een ALC897 te gaan, die een mindere geluidskwaliteit biedt dan een ALC1220 of ALC4080.
Prijzenswaardig is dan weer dat Gigabyte zelfs op dit model toolless M.2-installatie, een heatsink voor alle M.2-ssd's en een knopje voor PCIe-unlock zet. Ook Wi-Fi 7, USB4 en de interne USB-C-header zijn onveranderd aanwezig.