ASRock brengt in totaal zeven X870-moederborden uit, maar had er voorafgaand aan de release nog maar twee beschikbaar ter test. Dat zijn de X870E Taichi Lite, een iets goedkopere versie van zijn topmodel, en de veel lager gepositioneerde X870 Steel Legend WiFi.
ASRock X870E Taichi Lite
Laat je door het achtervoegsel Lite niet te veel op het verkeerde been zetten: de Taichi Lite is best een waardig topmodel. Zo heeft de Vcore-vrm met 24 110A-powerstages een totale rating van maar liefst 2640A, waarmee ASRock veruit de krachtigste vrm in deze round-up levert. Lite betekent in dit geval dat ASRock al het uiterlijk vertoon van de reguliere Taichi heeft weggelaten: de rgb-verlichting, overdreven heatsinks en het PCIe-releasemechanisme zijn afwezig. Dat laatste vind ik wel jammer, de rest zullen veel kopers waarschijnlijk niet zo belangrijk vinden.
Ook op andere vlakken kan de Taichi Lite prima mee met de ASUS Hero en Gigabyte Master. Zo heeft hij twee PCIe 5.0 x16-slots met ondersteuning voor lanesplitten, 5Gbit/s-ethernet en Wi-Fi 7. De heatsink op het primaire M.2-slot voor een PCIe 5.0-ssd kun je zonder gereedschap monteren, maar voor de drie overige M.2-slots met PCIe 4.0-ondersteuning moet je gewoon 'ouderwets' schroeven. Mocht je er eentje missen op de foto: die zit rechts van de geheugenslots, waar plaats voor is omdat het om een breder EATX-moederbord gaat. Dubbelcheck dus wel even of dat in je kast past.
ASRock X870 Steel Legend WiFi
De X870 Steel Legend WiFi is ASRocks moederbord uit de middenklasse, samen met de Riptide WiFi. Het enige verschil tussen de Steel Legend en de Riptide is het uiterlijk: de Steel Legend is wit met hier en daar wat zilver, de Riptide meer traditioneel zwart en donkergrijs.
Op het gebied van de vrm is dit bord heel wat minder overdreven dan de Taichi Lite. We tellen veertien Vcore-powerstages met een rating van 80A per stuk. Het tweede PCIe x16-slot kan niet langer lanesplitten, maar is aangesloten op de chipset. In totaal zitten er drie M.2-slots op de Steel Legend, waarvan er nog altijd eentje PCIe 5.0 doet. De andere twee ondersteunen PCIe 4.0 x4.
Wat connectiviteit betreft biedt het bord ondersteuning voor Wi-Fi 7 en 2,5Gbit/s-ethernet. Met USB-poorten blijft het bord wel nog rijk bedeeld, met in totaal elf poorten, waarvan uiteraard tweemaal USB4. De interne USB-C-header, voor de poort op je behuizing, werkt bovendien op de hoogst mogelijke snelheid van 20Gbit/s.