Nu AMD en Intel allebei twee soorten cores kunnen toepassen in hun processors, was het hoog tijd om ze eens met elkaar te vergelijken. Voor wat van een afstandje ongeveer hetzelfde concept lijkt, hebben ze opvallend veel meer verschillen dan overeenkomsten.
Hetzelfde doel, maar andere middelen
Ze zijn dan wel allebei compact en hebben een hogere efficiëntie als doel, maar hoe AMD en Intel aan hun compacte cores komen, is totaal verschillend. De E-cores van Intel zijn een doorontwikkeling van wat ooit de Atom-core was, en werken vanbinnen anders dan de reguliere P-cores. AMD heeft simpelweg zijn Zen 4-core wat kleiner gemaakt, waardoor de maximaal haalbare kloksnelheden omlaaggaan, maar de werking en functionaliteit identiek blijven. Zelfs gecompenseerd voor de lagere kloksnelheid blijven de Zen 4c-cores dan ook ruim sneller dan Intels E-cores. Ze zijn wel wat groter, voor zover dat beeld niet vertroebeld wordt doordat AMD en Intel een ander procedé gebruiken.
Transparantie is gewenst
Bij de aankondiging van de eerste consumentenprocessors met Zen 4c-cores, zoals de Ryzen 5 7545U, draafde AMD zelfs zo ver door in zijn 'Zen 4 en Zen 4c zijn identiek'-verhaal dat het de cores gemakshalve bij elkaar optelde. Hoewel de cores in theorie gelijk zijn, vind ik dat toch een brug te ver. Het maximale prestatieniveau van een Zen 4c-core ligt door de lagere kloksnelheid immers een stuk lager. Het zou AMD sieren als het daar transparanter over wordt en bijvoorbeeld net als Intel de maximale kloksnelheid per type core gaat vermelden.
Is er een winnaar?
Is een van beide soorten zuinige cores nu beter dan de andere? Wat mij betreft niet. AMD en Intel kiezen een andere aanpak voor hetzelfde probleem. Intels aanpak met fijnmazige scheduling, waarbij taken ook bewust op de zuinigere cores worden geplaatst, zou je eleganter kunnen noemen. AMD's aanpak is wat ruwer en haalt wellicht niet de maximale efficiëntie uit het hybrideconcept, maar die eenvoud zorgt er ook voor dat softwareaanpassingen niet nodig zijn en er geen eerder wel ondersteunde instructies hoefden te worden uitgeschakeld om featureparity te bereiken, zoals AVX512 bij Intel.
Cpu's met E-cores van Intel zijn al de nodige tijd verkrijgbaar voor laptops en desktops. AMD past zijn Zen 4c-cores nu toe in een handvol laptopchips, maar het is waarschijnlijk dat ook de Ryzen 8000G-apu's voor desktops voor een deel Zen 4c-cores zullen krijgen. Die komen in het eerste kwartaal van 2024 uit.