Een groot scherm in een relatief lichte en zeer dunne behuizing: dat biedt de Apple MacBook Air 15". Net als zijn kleine broertje is de laptop uitstekend in balans, met een stevige en hoogwaardig afgewerkte behuizing, een fijne werkomgeving en een heldere lcd. De processor is voor normaal computerwerk ruimschoots snel genoeg en bovendien zuinig, wat een fluisterstille, passieve koeling mogelijk maakt. De accuduur is uitmuntend, meer dan vijftien uur tijdens licht browsewerk, zoals Apple belooft. Jammer genoeg heeft het basismodel zoals gebruikelijk een erg karige geheugenconfiguratie. Met voldoende werkgeheugen en ssd-ruimte kost de laptop meer dan 2000 euro. Dat is veel geld, niet gek veel minder dan een MacBook Pro, die weliswaar dikker en zwaarder is, maar ook betere systeemprestaties, een nog mooier scherm en meer aansluitingen biedt. In tegenstelling tot aan de MacBook Air kun je daaraan ook meer dan één beeldscherm aansluiten.
Op Apples WWDC-presentatie begin juni was de nieuwe MacBook Air een van de vele aankondigingen. Normaal gesproken had de komst van het eerste 15"-model in de vijftien jaar oude serie wel wat meer aandacht opgeleverd, maar dit keer was Apple er al binnen tien minuten over uitgepraat. Zoveel nieuws bevatte de propvolle presentatie.
Eerlijk is eerlijk, de MacBook Air 15" is misschien ook niet de spannendste introductie als je verder kijkt dan het formaat. Apple lijkt zijn best te hebben gedaan om het uiterlijk en de specificaties zoveel mogelijk gelijk te trekken met die van de bestaande MacBook Air 13" M2, die we vorig jaar al hebben besproken. Van de M2-processor tot de aansluitingen, pixeldichtheid en helderheid van het scherm tot zelfs de accuduur: alles moet op papier gelijk zijn.
Ondanks de beperkte vernieuwing zegt Apple, karakteristiek onbescheiden, dat de grootste Air 's werelds beste 15"-laptop is. De fabrikant wijst daarbij op de afwegingen die pc-fabrikanten in hun laptops zouden maken tussen prestaties, schermresolutie, dikte en gewicht van de behuizing en accuduur. De MacBook Air 15" heeft een helderder scherm, biedt betere systeemprestaties, is dunner en biedt een tot 50 procent langere accuduur dan concurrerende laptops, zegt Apple.
Uiterlijk en aansluitingen
Uiterlijk bevat de MacBook Air 15" geen verrassingen ten opzichte van de MacBook Air 13" uit 2022. De zeer minimalistisch vormgegeven behuizing is uiteraard voor een groot deel gemaakt van aluminium, verkrijgbaar in dezelfde vier kleuren als de MacBook Air 13": donkergrijs, donkerblauw, zilvergrijs en het champagnekleurige Sterrenlicht, zoals ons testmodel.
De MacBook Air 15" weegt 1,51kg en daarmee is het bepaald geen zware 15"-laptop. De meeste luxe Windows-laptops met een vergelijkbaar schermformaat wegen meer, maar hebben vaak ook een losse videokaart en bijbehorende extra koeling aan boord. Het gewicht van de Air is vergelijkbaar met dat van de pas besproken Samsung Galaxy Book3 Pro 16" en de Microsoft Surface Laptop 5 15". Er zijn laptops met dit schermformaat die nog merkbaar minder wegen, bijvoorbeeld de Acer Swift Edge (1,17kg) en de uitlopende LG Gram 16Z90Q (1,19kg) en Samsung Galaxy Book2 Pro 15" (1,13kg) van vorig jaar.
Bijzonderder dan het gewicht van de Air 15" is de geringe dikte van het systeem: 1,15cm, slechts twee tiende van een millimeter meer dan het 13"-model. Volgens Apple is het 's werelds dunste 15"-laptop en dat zou best eens kunnen kloppen. Veel van de hierboven genoemde Windows-lichtgewichten zijn bijvoorbeeld ongeveer 1,5cm dik; de gebruikelijke 15"-laptop is nog forser. Net als bij de 13"-Air is de hele behuizing even dik; hij loopt dus niet taps toe naar de voorkant, zoals de kenmerkend wigvormige MacBook Air-laptops van vóór 2022. Dankzij de afgeronde overgang tussen zijkant en onderkant voelt de nieuwe MacBook Air-behuizing bij het meenemen prettiger aan.
Ondanks de slanke afmetingen maakt de behuizing een hoogwaardige en stevige indruk, een punt waarop sommige extra dunne of lichte Windows-laptops niet zo goed overtuigen. Zowel de onderkant van de behuizing als de schermklep laat zich nergens makkelijk indrukken en voelt stijf aan als je hem met twee handen beetneemt en probeert te verdraaien. Zoals gewoonlijk voor een MacBook heeft het nieuwe 15"-model een erg fijn scharnier. Je kunt de klep met één vinger opendoen zonder dat je je andere hand op de basis moet leggen om te voorkomen dat die mee openklapt. Eenmaal open blijft het scherm goed op zijn plek staan en als je het weer dichtdoet, komt het netjes gedempt terecht op de basis en blijft het op zijn plek door ingebouwde, in de behuizing verborgen magneetjes.
De MacBook Air 15" heeft zo te zien en zo te voelen precies hetzelfde toetsenbord als de MacBook Air 13" M2. De aanslag wordt dus gekenmerkt door weinig travel, zij het meer dan de oude, op Intel gebaseerde MacBook Air-laptops met hun superdunne butterfly-toetsenbord. Rondom de actuatie is een duidelijke weerstand te voelen, en de bottom-out voelt stevig aan en klinkt mooi gedempt. Uiteraard heeft het toetsenbord weer witte verlichting. Rechtsboven is een aan-uitknop annex vingerafdrukscanner te vinden. De fijne touchpad heeft een erg groot glazen oppervlak, dat een groot deel van de ruimte tussen toetsenbord en voorkant inneemt. Zoals al jaren gebruikelijk voor een MacBook zitten onder het glazen oppervlak trilmotortjes die de illusie geven dat je het echt kunt indrukken bij een muisklik.
In de notch boven het scherm zit bij de MacBook Air 15", net als bij alle MacBooks vanaf modeljaar 2021, een 1080p-webcam. Sinds corona hebben de meeste duurdere laptops dat. De MacBook Air 15" beschikt op papier over krachtigere luidsprekers dan de MacBook Air 13" M2. Net als de MacBook Pro-laptops heeft hij zes luidsprekers die een krachtiger basgeluid kunnen voortbrengen dan de quadspeakerset-up in de MacBook Air 13" M2. In tegenstelling tot bij de MacBook Pro's en ook oudere MacBook Air-laptops zoals de MacBook Air 13" M1, zitten er bij de MacBook Air 15" geen luidsprekergrilles naast het toetsenbord. In plaats daarvan zitten de openingen midden tussen het scharnier, waarbij het geluid via het scherm naar de luisteraar wordt weerkaatst. Op zichzelf klinkt de Air 15" lang niet slecht, maar de luidsprekers van de MacBook Pro 16" gaan nog een stuk luider dan die van de nieuwe Air, met een nog krachtigere bas en duidelijkere weergave van hoge tonen.
Apple MacBook Air 15" - MagSafe
De MacBook Air 15" heeft geen extra aansluitingen ten opzichte van het 13"-model. Links zit de MagSafe-poort voor de oplader, die automatisch losschiet bij een harde ruk aan de kabel, zodat de laptop dan niet van het bureau wordt getrokken. Daarnaast zitten de twee multifunctionele USB-C-poorten met ondersteuning voor USB4 en de mogelijkheid om een extern beeldscherm aan te sluiten. Hoewel de MacBook Air zonder problemen een 20 miljoen pixels tellende 6k-monitor van beeld voorziet, zijn twee full-hd-schermen (4 miljoen pixels) onmogelijk; de MacBook Air kan het beeld slechts naar één extern beeldscherm uitbreiden. Op een Windows-laptop die de helft kost, sluit je zonder problemen een complete multimonitoropstelling aan, maar Apple reserveert die optie voor zijn duurdere MacBook Pro-laptops.
Links
Rechts
Aan de rechterkant van de MacBook Air 15" zit alleen de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, helaas geen SD-kaartlezer, zoals bij de de MacBook Pro 14" en 16". Hij beschikt volgens Apple over 'geavanceerde ondersteuning voor koptelefoons met een hoge impedantie' en bij de test van de MacBook Air 13" M2 in combinatie met de Sennheiser HD 660S bleek de versterker inderdaad krachtiger dan op het voorgaande model.
Specificaties en benchmarks
De MacBook Air 15" heeft dezelfde M2-soc als de MacBook Air 13" uit 2022. Het cpu-gedeelte heeft vier snelle en vier zuinige cores. Bij de MacBook Air 13" is er de keuze uit een gpu met acht of tien kernen, maar de Air 15" wordt altijd met de snellere gpu geleverd. De enige configuratieopties die je bij aanschaf hebt, zijn dus werkgeheugen en opslag.
Apple MacBook Air 15"
Instapmodel
Testmodel
Duurste model
Processor
Apple M2
Apple M2
Apple M2
Cores/threads
8/8 (4 performance, 4 efficiency)
8/8 (4 performance, 4 efficiency)
8/8 (4 performance, 4 efficiency)
Gpu
10-core
10-core
10-core
Werkgeheugen
8GB Lpddr5-6400
16GB Lpddr5-6400
24GB Lpddr5-6400
Ssd
256GB
1TB
2TB
Wifi
Wi-Fi 6
Wi-Fi 6
Wi-Fi 6
Scherm
15,3", ips, lcd
15,3", ips, lcd
15,3", ips, lcd
Schermpaneel
2880x1864 pixels, glanzend
2880x1864 pixels, glanzend
2880x1864 pixels, glanzend
Accu
66,5Wh
66,5Wh
66,5Wh
Besturingssysteem
macOS 13 (Ventura)
macOS 13 (Ventura)
macOS 13 (Ventura)
Adviesprijs
1599 euro
2289 euro
2979 euro
Het basismodel van de MacBook Air 15" kost 1599 euro, maar dat is een beetje een lokkertje. Zoals gebruikelijk heeft Apple hem voorzien van nogal weinig werkgeheugen en uiterst karige opslag. Beide zijn niet uitbreidbaar, dus je wordt haast gedwongen de portemonnee diep open te trekken voor een toekomstvaste configuratie. Met 16GB ram en 512GB opslag kost de MacBook Air 15" maar liefst 460 euro extra, waarmee de prijs boven de 2000 euro uitkomt. Die torenhoge meerprijzen maken de MacBook Air 15" snel onaantrekkelijk. Windows-laptops van om en nabij 1600 euro worden vrijwel altijd met minstens 16GB geheugen en 512GB opslag uitgerust, en meestal kun je de ssd vervangen en soms ook het werkgeheugen uitbreiden.
Kijkend naar Apples eigen aanbod vind je nu al een MacBook Pro 14" van dit jaar voor 2200 euro, voorzien van 16GB werkgeheugen en een 512GB-ssd, waarmee hij ongeveer 200 euro meer kost dan een vergelijkbaar uitgevoerde Air 15". MacBook Pro 16"-laptops van dit jaar kosten nog duidelijk meer, maar er zijn wel nog wat aanbiedingen voor de MacBook Pro 16" uit 2021 voor vergelijkbare bedragen. De MacBook Pro is dikker, zwaarder en niet passief gekoeld, dus een directe Air-vervanger is het in die zin niet. Tegelijk is zelfs de oudere M1 Pro-processor nog steeds sneller, zoals hieronder blijkt. Bovendien hebben de Pro-laptops een mooier scherm met hdr-ondersteuning en zoals gezegd extra aansluitingen met de mogelijkheid om twee externe schermen te gebruiken.
In verhouding tot de MacBook Air 13" M2 valt de meerprijs van het 15"-model tenminste wel alleszins mee. Je betaalt er zo'n 300 euro extra voor, omdat de 13"-Air M2 de afgelopen maanden een stuk goedkoper is geworden. Bij de introductie vorig jaar had die laptop nog een vanafprijs van 1509 euro.
In relatief korte benchmarks, zoals Cinebench 23, scoort de MacBook Air 15" ongeveer even hoog als de MacBook Air 13" M2. Daarmee staat de nieuwe MacBook net iets lager in de grafiekset dan het apparaat met een Intel Core-processor uit de zuinige U-klasse, die voor wat het stroomverbruik betreft nog het vergelijkbaarst is met de zuinige M2. De ASUS ZenBook 14 OLED en Samsung Galaxy Book3 Pro 16" met een minder zuinige P-processor presteren in deze benchmark zo'n 30 procent beter dan de MacBook Air 15", op bijna gelijke hoogte met de MacBook Pro 16" 2021. Ook de Acer Swift X met AMD Ryzen 7 5800U is sneller en die processor is intussen al meer dan twee jaar oud.
Geekbench 5 draait allerlei verschillende testjes en vat het resultaat daarvan samen in een score. Het overzicht van de test is hier te vinden. De 13"- en 15"-MacBook Air bieden ook in deze test vergelijkbare prestaties. Die zijn vooral per rekenkern erg goed, zoals blijkt uit het resultaat van de singlecoretests. Daarin is alleen het topmodel MacBook Pro 2023 met M2 Max-cpu nog iets sneller. Met alle rekenkernen in gebruik zakt de MacBook Air 15" terug tot onder de laptops met Intel Core i7-1360P-cpu, maar minder ver dan in Cinebench. De MacBook Pro 16" uit 2021, met een prijs die vergelijkbaar is met die van de geteste MacBook Air 15", scoort ongeveer 40 procent beter in de multithreaded test. De snelste huidige MacBook Pro uit 2023 biedt zelfs 70 procent betere prestaties.
Om de prestaties van de ingebouwde gpu te beoordelen, hebben we 3DMark Wild Life Extreme gedraaid op de MacBooks. Van de MacBook Pro 16" 2021 hebben we deze test indertijd alleen op het M1 Max-topmodel gedraaid, vandaar dat de variant met tiencore-M1 Pro in dit overzicht ontbreekt. Een MacBook Pro 14" met diezelfde processor haalde in 3DMark Wild Life Extreme overigens zo'n tienduizend punten, om een indicatie te geven van het prestatieverschil met de MacBook Air 15". Hoewel de gpu van de M2 ten opzichte van de M1 flink op de schop is gegaan en daarmee zo'n 35 procent betere prestaties biedt, is hij dus nog altijd niet zo snel als de gpu in oudere MacBook Pro-laptops.
Een voordeel dat de MacBook Air (15") biedt tegenover de MacBook Pro's, maar ook andere laptops met de genoemde Intel- en AMD-processors, is de passieve koeling. Daardoor werkt het systeem ook onder de zwaarste belasting geruisloos. Dat is een mes dat aan twee kanten snijdt, bleek bij de review van de MacBook Air 13" M2. Die laptop had behoorlijk veel last van throttling, waarbij de prestaties na een goed begin snel terugliepen omdat het systeem te heet werd.
In onze Blender-test renderen we herhaaldelijk dezelfde afbeelding en noteren vervolgens de rendertijd. Ontstaat er throttling, bijvoorbeeld doordat de processor te warm wordt, dan stijgt die rendertijd en in de grafiek vertaalt zich dat in een stijgende lijn. De MacBook Air 13" M2 en MacBook Air 15" ronden de eerste render ongeveer even snel af. Waar de prestaties van de MacBook Air 13" M2 met ongeveer een kwart dalen in de loop van de test, met bovendien wat vreemde fluctuaties rondom de tiende render, neemt de score van de MacBook Air 15" geleidelijker af, om aan het eind ongeveer 11 procent te verliezen. Vermoedelijk warmt de grotere behuizing van het 15"-model trager op en geeft die de M2 zodoende net wat meer headroom.
De twee MacBook Pro-laptops uit 2021 en 2023 doen het nog beter dankzij hun actieve koeling en werken de laatste render vrijwel even snel af als de eerste. Ook de MacBook Air 15" is dus niet de beste keus voor zwaar en langdurig rekenwerk. Je kunt je aan de andere kant afvragen in hoeverre je tijdens het dagelijkse laptopwerk te maken krijgt met taken die de cpu lange tijd volledig belasten. Voor de gewone consument, waarvoor de MacBook Air bedoeld is, zou video-editing een voorbeeld kunnen zijn van zo'n taak. Juist daarvoor heeft Apple aan de M2-chip een extra voorziening toegevoegd die de last op de cpu-cores wegneemt: een geavanceerde hardware-encoder die zelfs geschikt is voor 8k- en ProRes-materiaal. Op die manier zul je ook met de MacBook Air 15" niet snel aanlopen tegen de beperkingen van het passief gekoelde ontwerp.
Beeldkwaliteit en accuduur
Het ips-scherm van de MacBook Air 15" heeft om precies te zijn een diagonaal van 15,3". Daar gaan de afgeronde hoekjes aan de bovenkant zoals gebruikelijk vanaf. De schermoppervlakte neemt ook iets af door de notch die de MacBook Air 15" net als andere nieuwe MacBooks heeft.
De resolutie van 2880x1864 pixels levert een pixeldichtheid van 224ppi op, vergelijkbaar met de MacBook Air 13" en iets lager dan bij de MacBook Pro 14" en 16". Ook de andere eigenschappen van het scherm van de grotere MacBook Air zijn vergelijkbaar met die van het kleinere model: een beloofde piekhelderheid van 500cd/m², DCI-P3-ondersteuning en True Tone, een functie waarbij de kleurtemperatuur van het scherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. Het scherm beschikt niet over de hdr-ondersteuning die het scherm van de MacBook Pro 14" en 16" zo bijzonder maakt, met het miniledbacklight met duizenden zones en de extra hoge piekhelderheid. Ook de 120Hz-refreshrate ontbreekt bij de MacBook Air.
Afgezien van formaat en resolutie zijn de technische specificaties van het scherm van de MacBook Air 15" zoveel mogelijk gelijk aan die van het 13"-model, en ook onze metingen met behulp van een colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software komen grotendeels gelijk uit. Ook de MacBook Air 15" haalt de door Apple opgegeven helderheid bijna exact en biedt een voor ips bovengemiddeld goed contrast. Vergelijkbare laptops van andere fabrikanten hebben vaak een scherm dat minder fel kan, maar wel zien we in deze prijsklasse steeds meer oledschermen. Die zijn in staat tot een oneindig hoog contrast (reden dat ze ontbreken in de grafiek), bieden dezelfde brede P3-kleurdekking als het scherm van de MacBook Air 15" en hebben de hdr-ondersteuning die Apples nieuwste laptop moet missen.
Display P3
sRGB
Hoewel het scherm van de MacBook Air 15" in staat is om P3-kleuren met de juiste verzadiging weer te geven, wordt het kleurbereik netjes teruggeregeld naar sRGB voor de meeste normale content, zodat die zonder oververzadiging wordt getoond. Dat is vooral te danken aan het goede kleurbeheer in macOS.
De primaire kleuren liggen dus mooi op hun plek voor beide kleurruimtes. Ook de andere kleuren worden zonder grote afwijkingen weergegeven, te oordelen aan het resultaat van de colorcheckertest waarin ook mengkleuren en grijstinten worden meegewogen. De afwijking of ΔE komt in alle gevallen uit onder de zichtbare grens van 3. Dat wil niet zeggen dat er geen verbetering mogelijk is; de grijsweergave is aan de koele kant, met een kleurtemperatuur van wit richting de 7000 kelvin waar 6500 kelvin gewenst is. We zien de MacBook Air 13" M2 precies hetzelfde doen, dus dat lijkt een bewuste keuze. Apple vertrouwt er wellicht op dat mensen True Tone zullen inschakelen, waarmee de standaard ingestelde kleurtemperatuur niet meer relevant is. Voor kleurkritisch werk wil je die functie echter liever uitschakelen en dan is het scherm van de MacBook Air 15" dus niet zo accuraat als het zou kunnen zijn, en dat is zonde.
Accuduur
Ook als we kijken naar de accuduur, biedt de MacBook Air 15" zoveel mogelijk dezelfde ervaring als het 13"-model. Uiteraard is de accu van de 15"-MacBook iets groter, met een capaciteit van 66,5Wh in plaats van 52,6Wh bij het kleinere model, maar Apple belooft precies dezelfde accuduur: zo'n vijftien uur browsen en achttien uur films kijken.
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop
Accucapaciteit (Wh)
Cpu/soc
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
In de praktijk blijkt de opgave van Apple netjes te kloppen. In onze browsetest, waarin we de laptop geautomatiseerd langs een selectie websites laten bladeren totdat hij leeg is, gaat het scherm van de MacBook Air 15" inderdaad na ongeveer vijftien uur op zwart. Hij doet het daarmee ongeveer even goed als de MacBook Air 13" en de MacBook Pro 16"-laptops die terugkomen in het overzicht. De MacBook Pro 13" is de enige Apple-laptop die nog beter scoort. Evengoed is ook de MacBook Air 15" al een topper als het op accuduur aankomt; de Windows-laptops die we hebben getest, gaan over het algemeen veel minder lang mee. Hoewel we geen accutest hebben uitgevoerd waarmee de laptop zwaarder wordt belast (PCMark 10, dat we gebruikelijk draaien, werkt niet onder macOS), ligt het in de lijn der verwachting dat de MacBook Air 15" ook in dat scenario beter presteert dan de concurrentie van andere fabrikanten; de M2-chip is immers zuinig onder belasting.
Bij de MacBook Air 15" zit standaard een 35W-adapter met twee USB-C-poorten en een mooie, gevlochten kabel in de kleur van de laptop zelf. Als je hem bij Apple zelf koopt, kun je eventueel ook kiezen voor een 70W-lader met één poort, waarmee de laptop sneller kan worden opgeladen. Waar het basismodel MacBook Air 13" geleverd wordt met een tragere 30W-lader, met bijbetaling voor een van de twee andere opties, zit ook bij de goedkoopste MacBook Air 15" de luxere lader in de doos.
Conclusie
Is de MacBook Air 15" werkelijk 's werelds beste 15"-laptop, zoals Apple zo onbescheiden durfde te stellen tijdens de introductie van zijn nieuwste computer? In alle opzichten het allerbest is hij zeker niet, maar wel beantwoordt de Air 15" aan de impliciete belofte die uitgaat van het glimmende appeltje op de achterkant: koop dit en je zit goed. Tenminste, als je de juiste configuratie neemt, maar daarop kom ik hieronder terug.
De MacBook Air 15" is uitstekend in balans; de behuizing is erg dun en relatief licht, met een hoogwaardige afwerking en goede stevigheid. De werkomgeving is fijn, met een goede touchpad, een goed toetsenbord en een prima 1080p-webcam in de notch boven het scherm. De hoeveelheid aansluitingen houdt echter niet over. Ondanks de grotere behuizing heeft ook de 15"-Air slechts twee USB-C-poorten en de mogelijkheid om maar één extern beeldscherm te gebruiken. Hoewel sommige concurrerende laptops pronken met een contrastrijk oledscherm, is de lcd in de Air 15" evengoed niet slecht: een hoge resolutie voor mooi scherp beeld, plus een hoge maximale helderheid, breed kleurbereik en prima kleurafstelling. Voor de systeemprestaties geldt hetzelfde; de allersnelste 15"-laptop is de Air 15" absoluut niet, zelfs niet in zijn gewichtsklasse, maar voor normaal computerwerk is hij ruimschoots snel genoeg. De processor is bovendien zuinig en dat maakt een fluisterstille, passieve koeling mogelijk, waar concurrerende laptops beschikken over een ventilator die lawaai kan maken. De accuduur is uitmuntend, meer dan vijftien uur tijdens licht browsewerk, zoals Apple belooft.
De originele op Apple-silicon gebaseerde MacBook Air M1 uit 2020 was een opvallend goede deal, die niet alleen op kwaliteit, maar ook op prijs de strijd aankon met Windows-alternatieven. Apple heeft de prijzen voor de Air M2 in Europa echter flink opgeschroefd. De scherpste randjes zijn alweer van die prijsverhoging afgegaan, zodanig dat de nieuwe 15"-Air nu niet veel meer kost dan de 13"-Air M2 bij introductie. Alsnog betekent het dat je voor een basismodel van de grote Air bijna 1600 euro kwijt bent. Jammer genoeg is dat eigenlijk nog geen realistische prijs voor Apples nieuwste laptop en daarop kom ik bij Apples 'koop dit en je zit goed'-belofte. Het basismodel is voorzien van een weinig toekomstvaste 8GB werkgeheugen en een bijzonder karige 256GB opslag. Beide zijn niet uitbreidbaar en om je nieuwe Mac met een min-of-meer marktconforme configuratie te laten uitrusten, vraagt Apple nog altijd exorbitante bedragen. Eer je een echt goede Air hebt samengesteld waarmee je de komende jaren vooruit kunt, ben je meer dan 2000 euro verder. Daarmee concurreert Apples middenklasser met de meest luxe (zakelijke) laptops van andere fabrikanten. Het is een bewijs van de kracht van Apples laptopontwerp dat de Air 15" in zulk gezelschap niet bij voorbaat kansloos is.
Potentieel problematischer is wel dat de Air 15", net zoals de Air 13", concurrentie ondervindt van het eigen aanbod. De MacBook Pro 14" van dit jaar is met een vergelijkbare configuratie soms maar een paar honderd euro duurder dan de Air 15". Wil je graag een groter scherm, dan vind je nu nog aanbiedingen voor MacBook Pro M1 16"-laptops van een paar jaar geleden voor ongeveer dezelfde bedragen. De 14"-MacBook Pro is wel zwaarder dan de Air 15" en niet passief gekoeld. Daarentegen biedt zelfs de oude M1-MacBook Pro nog veel betere systeemprestaties dan de nieuwe Air, een mooier scherm, extra aansluitingen en de mogelijkheid om twee externe schermen te gebruiken.
Ja Apple maakt dure laptops maar de producten gaan dan ook echt veel langer mee. Jaren langer dan iedere windows laptop ooit. Ze blijven goed ondersteund en doen prima hun werk voor gebruikers die minder hoge eisen stellen of minder handig zijn met computers zoals ouderen. In mijn omgevings draaien nog een aantal macs tussen de 6 en 10 jaar oud en nog steeds als een zonnetje.
Apple producten gaan lekker lang mee. Zie onderstaande lijst, ik verwacht pas weer in 2025 mijn eerste nieuwe apple aankoop te doen.
Mac Mini uit 2010: Home server, inventory management en als het release time is, gaat ie mee naar kantoor voor GUI-testing
Macbook Pro 2014: Sta ik wekelijks mee op het podium
Macbook Pro 2019: Mijn werk
iMac 2012: Woonkamer computer, browsen, foto's bekijken, siri
Apple Cinema Display 30" 2008: Sluit ik aan als ik ga audio mixen en video editen
Ik heb wel bewust de 2016 - 2018 modellen MBP modellen overgeslagen vanwege de aanhoudende problemen met de keyboards destijds.
Tips:
1x per jaar alles even openschroeven en (laten) schoonmaken van binnen
niet te lang wachten met vervangen van de battery-pack zoals ik. Na 8 jaar ging een van de accus van de 2014 MBP opzwellen. Direct laten vervangen bij de lokale niet officiele apple boer (24 uur). Bij de officiele apple repair was ik het apparaat 2 weken kwijt. Dat kan gewoon niet.
Kosten:
9000 EURO in 14 jaar = gemiddeld 650 EUR/jaar, ik weet niet of ik zo mag rekeken, maar ik vind het niet te duur.
[Reactie gewijzigd door TeleMax op 22 juli 2024 13:23]
Bij smartphones snap ik dat argument, maar het is echt niet alsof Windows pc's maar een paar jaar meegaan? Die kun je ook makkelijk zo lang gebruiken...
Bij smartphones snap ik dat argument, maar het is echt niet alsof Windows pc's maar een paar jaar meegaan? Die kun je ook makkelijk zo lang gebruiken...
Thuis heb ik een zelf samengestelde desktop staan met een derde generatie i5. Deze draait ook na 11 jaar nog als een zonnetje en gaat er pas uit als Win10 niet langer meer actief door Microsoft wordt ondersteund.
Voor het overige koop ik al jaren m'n hardware tweedehands, afkomstig uit de zakelijke markt. Mijn kinderen hebben hun 6 jaar middelbare school voltooid met een HP Elitebook, wat destijds als 2 jaar oud ex-lease laptop werd aangeschaft voor rond de 500 euro. Recent is de G1 vervangen voor een G6 t.b.v. de vervolgstudie, tegen vergelijkbare kosten.
Zo werkt dat vaak wel, ja. Ik mocht een paar jaar terug mijn oude CAD station meenemen omdat deze was afgeschreven en vervangen. Dit was een mooie basis voor de eerste game pc van mijn zoon.
Als je voor jezelf niet wil toegeven dat je vatbaar bent voor mooie glimmende luxe artikelen, kan je jezelf altijd wijsmaken dat het zoveel beter is dan de concurrentie
Ik heb dit jaar nog een IPhone 14 Pro Max gekocht, dus ik ben er ook vatbaar voor, maar noem een koe gewoon een koe.
Vatbaar voor glimmende luxe artikelen gaat het denk ik niet om.
Kijk als je een arme student bent kan ik voorstellen dat je ook naar de prijs kijkt.
Maar als je genoeg inkomen hebt, maakt het niet uit of een laptop €1000 of €2500 kost.
Als die laptop ook maar een minimale betere gebruikservaring geeft, ga ik voor de laptop van €2500.
Niet bij iedereen is prijsgevoelig voor aankopen, en indien je niet prijsgevoelig bent, is Apple vaak een goede keus.
Dit dus, Apple fanaten doen echt alsof het bijzonder is dat dure, kwalitatieve hardware lang meegaat, maar dat is dus de standaard. Dat idee krijgen ze volgens mij omdat ze systematisch sub-€500 laptops vergelijken met Macbooks van €2000.
Misschien niet helemaal eerlijk aangezien ik al 15+ jaar geen Windows meer gebruik, maar qua laptops was het destijds echt huilen. Na 3 jaar verlangde ik echt alweer naar een nieuwe. Bij Apple laptops begon ik pas na 5 jaar verder te kijken en trok ik dat meestal door naar 7 jaar. Daar is de prijs ook naar, maar het kwam niet door de prijs.
Daarnaast was (ik weet werkelijk niet of er momenteel Windows laptops zijn die mee kunnen in de vergelijking) de bouwkwaliteit van Windows laptops echt om te huilen. Veel plastic, kieren en slijtende hoeken... ik was er helemaal klaar mee. Bij Macbooks krijg je wellicht wat lichte krassen als je er onvoorzichtig mee om gaat, maar kieren en slijtende hoeken ben ik na jaren nog niet tegengekomen.
Ik heb een Lenovo T470. Die was destijds ook iets van 2000 euro. Daar doe ik inmiddels ook al wel 6-7 jaar mee denk ik en die werkt nog supersnel. Zelfs nog op de orginele meegeleverde WIndows install.
Kijk ik snap dat je voor jezelf een argument nodig hebt om zoiets duurs te kopen. Maar kom dan niet met: want gaat langer mee dan Windows laptops. Want dat is echt onzin. Het ligt er maar net aan hoe je ermee omgaat.
En het grootste gebrek van Apple is nog altijd dat je enkel MacOS kunt draaien. En slechts één beeldscherm aan kunnen sluiten is ook wel een serieuze handicap. Deze zou voor mij al onbruikbaar zijn.
Maar als je daar allemaal mee kunt leven is het vast een prima apparaat.
Ik heb voor mezelf geen argument nodig, sinds ik ben overgestapt naar MacOS heb ik geen dag spijt gehad.
Ik heb geprobeerd duidelijk te communiceren dat het een persoonlijke mening is. Ik zeg niet dat Windows laptops minder lang mee gaan. Ik heb duidelijk aangegeven dat het mijn persoonlijke (en verouderde! staat ook letterlijk in de tekst) ervaring is dat het zo is.
Ik verwacht persoonlijk ook dat je Lenovo van 2000 euro langer mee gaat dan de gemiddelde Windows laptop van, pak 'm beet, de helft van het geld. Mijn verwachting is bij Macbooks gelijk. Dat gezegd hebbende, moet je ook wel een beetje weten wat je koopt. Een Mac met 8 GB is voor mij niet bruikbaar, de 256 GB schijven zijn trager dan de grotere schijven, en dat vind ik eerlijk gezegd behoorlijk kansloos. Je zit dus al snel aan een nog veel duurder apparaat, en vind het instapmodel van de Macbook Air 15" al behoorlijk aan de prijs.
Apple is niet heilig voor mij, ik zou een boek kunnen schrijven over alles wat ze in mijn ogen fout doen, maar gelukkig doen ze nog veel meer goed.
En vergeet ook vooral niet dat je bij Apple vast zit in het systeem waar Apple zijn klanten graag in houd.
Reparaties zijn zelf nauwelijks uit te voeren (mocht je toch een onderdeel vinden online is deze niet origineel).
Support is bagger van Apple, op het moment dat je een macbook van 2k terugbrengt met een bekend probleem of met een ander probleem onder de garantie wordt je ten alle tijden wantrouwend behandeld (ja, ik heb al meer dan 100 Apple producten aangemeld voor garantie).
En vergeet ook vooral niet dat je bij Apple vast zit in het systeem waar Apple zijn klanten graag in houd.
En waar klanten natuurlijk ook graag in blijven. Een snellere CPU is leuk voor tweakers maar al was mijn X86 CPU 5x zo snel (war natuurlijk niet meer zo is sinds de M1/M2 generatie). Ik zou voor geen goud naar Windows willen.
Veel te vaak (en zo ook in al jouw beweringen rond hardware etc) wordt macOS vergeten.
Snellere hardware heb je niets aan als het geen macOS draait.
Graag in blijven is nogal een slecht statement, in de smartphone branche staat Apple allang niet meer op de 1e plaats qua sales.
100 miljoen MacOS gebruikers vind ik erg tegen vallen aangezien er 1.5miljard iPhone gebruikers zijn dus jou argument klopt voor geen meter. Nog geen 10% van de iPhone gebruikers heeft een Macbook/iMac.
Veel te vaak (en zo ook in al jouw beweringen rond hardware etc) wordt macOS vergeten.
Snellere hardware heb je niets aan als het geen macOS draait. Leg uit? Welke super computers draaien op MacOS?
Ooit iemand zien gamen op 16k op een MacOS systeem? Nope, op een Windows systeem wel.
Veel te vaak (en zo ook in al jouw beweringen rond hardware etc) wordt macOS vergeten.
Snellere hardware heb je niets aan als het geen macOS draait. Leg uit? Welke super computers draaien op MacOS?
Dat is dus precies mijn punt, "Super computers" doen er voor een macOS gebruiker helemaal niet toe al ze geen macOS draaien
Graag in blijven is nogal een slecht statement, in de smartphone branche staat Apple allang niet meer op de 1e plaats qua sales.
100 miljoen MacOS gebruikers vind ik erg tegen vallen aangezien er 1.5miljard iPhone gebruikers zijn dus jou argument klopt voor geen meter. Nog geen 10% van de iPhone gebruikers heeft een Macbook/iMac.
De iPhone staat vrijwel altijd in de top 5 best verkopende smartphones. Dat er een gros van andere leveranciers is welke allemaal samen meer verkopen lijkt mij niet echt relevant voor het macOS stuk waar dit draadje over gaat.
Bij Macbook's overigens ook zo, verkopen prima alleen alle andere merken samen verkopen beter. Niet echt noemenswaardig maar meer logica.
Rolls Royce verkoopt ook minder dan Renault maar dat maakt Renaults niet beter.
Ooit iemand zien gamen op 16k op een MacOS systeem? Nope, op een Windows systeem wel.
Ik heb het nergens over Gaming dus dit lijkt mij totaal niet relevant.
[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 13:23]
Hoezo praat je over macOS gebruikers is jou argument alleen gericht aan macOS gebruikers? Het gaat over elke potentiële macOS gebruiker, niet alleen om gebruikers die al gewend zijn aan het OS.. Ik wil hiermee zeggen dat er veel meer mogelijkheden zijn op een Windows systeem, voor veel meer doeleinden.
Top 5 maar geen 1 . Samsung verkoopt geen telefoons samen met andere merken? Ze staan al jaren lang met kop en schouders boven de rest.
Ik weet vrijwel zeker dat HP meer systeempjes heeft draaien dan Apple maar goed..
Jij hebt het idd niet over gaming omdat dit niet van toepassing is in het Apple ecosysteem. Dat wil niet zeggen dat dit geen wens kan zijn van een eindgebruiker? Zoals ik zei Windows heeft veel meer mogelijkheden en dat voor minder geld
Een paar dingen. 1. Je zou een stuk overtuigender overkomen als je niet "Crapple" heette. Je komt meer over als een Apple hater dan als liefhebber van een ander merk.
3. Iedereen weet dat Windows beter is voor gaming. Dat is een open deur.
4. Mensen kopen geen Macbook om wille van superieure specs. Mensen kopen Macbooks omdat het systeem gebruiksvriendelijker is, ze (deels onterecht) denken dat het veiliger is, er een Apple logo op staat, en omdat de accuduur en bouwkwaliteit meestal geweldig zijn. In een test van PCmag bijvoorbeeld, deed de Air het beter dan Windows laptops met een 2-3 keer zo'n hoge prijs. De enige goedkopere Windows laptops hadden een accuduur van iets meer dan 2/3e of ruim de helft. In dit prijssegment kun je er daarnaast van uit gaan dat de meeste mensen niet zelf gaan prutsen, maar reparaties aan professionals overlaten.
5. Verder vermoed ik dat het het punt dat @Donstil twee comments terug probeert te maken, is dat Windows minder uit dezelfde hardware haalt dan MacOS, en/of dat Windows zelfs met de beste hardware niet zo gebruiksvriendelijk is als MacOS. Helaas kan ik me daar in vinden.
6. Het punt dat @Donstil daarna maakt, is dat de verkopen van alle Androids samen beter zijn dan van iPhones. Qua aantallen is dat punt zoals je hierboven ziet niet relevant, want ook zonder andere Android fabrikanten verkoopt Samsung vaak wat hogere aantallen. Dat verandert echter als je naar aandeel van de winsten en omzet gaat kijken. Maar nog steeds zou zijn statement niet helemaal kloppen, want Apples aandeel in de winsten is zelfs groter dan van alle andere smartphone fabrikanten samen.
7. Windows laptops/desktops worden in ongeveer 3,3 keer zo grote aantallen gebruikt als Mac's. Natuurlijk is dat steeds minder belangrijk omdat het gebruik richting smartphones is verschoven. Dat maakt investeren in een (dure) Macbook ook overbodig. Daarnaast kunnen bedrijven natuurlijk vaak niet overstappen door Windows specifieke applicaties. Desondanks is het gebruik van Windows als jaren gestaag aan het dalen, dat van Apple redelijk stabiel (steeg eerst, maar daalde daarna weer), terwijl dat van Linux en ChromeOS stijgt.
7. Je aanname dat HP meer systemen heeft draaien dan Apple kan kloppen. In 2022 was de omzet van Macbooks 40 miljard dollar. De omzet van iPads 29,2 miljard dollar. Samen 69,2 miljard dollar dus. De totale omzet van HP Inc. was vorig jaar 62,98 miljard dollar. Dat is inclusief de printers. De netto winst van Apple was echter een dikke 30 keer zo hoog als die van HP. In een kapitalistische wereld is dat veel belangrijker dan aantallen of omzet.
Anyway, ik denk dat het voldoende duidelijk is dat je selectieve informatie en feitelijke onjuistheden gebruikt om je punt door te duwen dat Apple te duur is en dat mensen beter iets anders kunnen kopen. Natuurlijk doet Apple niet mee in het budget segment, maar in de wat hogere segmenten is het voor veel mensen een uitstekende keuze, of we het nu over smartphones, tablets, laptops of desktops hebben.
Ik ben zelf overigens gebruiker van MacOS (waar ik dit hele relaas mee getypt heb), naast een Windows game PC en een Windows laptop, en ik ben al zeker tien jaar geleden overgestapt van iOS naar Android. Maar zelfs al kies ik lang niet altijd voor Apple, de cijfers, en dan vooral de winstcijfers, die liegen niet.
4. Mensen kopen geen Macbook om wille van superieure specs. Mensen kopen Macbooks omdat het systeem gebruiksvriendelijker is, ...
Je doet je mening bijna als een feit klinken.
Ik heb enkele jaren oprecht geprobeerd om MacOS te leren gebruiken, maar veel dingen voelen ondermaats aan in vergelijking met windows of ubuntu. De finder bijvoorbeeld is een draak waar ik echt niet aan kon wennen. Of gewoon de dock: als je meerdere instances open doet van dezelfde applicatie is het gedrag heel ondoordacht. En dan het rare behaviour ook als je een applicatie sluit ... nee, geef mij maar windows of ubuntu.
Hoezo praat je over macOS gebruikers is jou argument alleen gericht aan macOS gebruikers? Het gaat over elke potentiële macOS gebruiker, niet alleen om gebruikers die al gewend zijn aan het OS.. Ik wil hiermee zeggen dat er veel meer mogelijkheden zijn op een Windows systeem, voor veel meer doeleinden.
Top 5 maar geen 1 . Samsung verkoopt geen telefoons samen met andere merken? Ze staan al jaren lang met kop en schouders boven de rest.
Ik weet vrijwel zeker dat HP meer systeempjes heeft draaien dan Apple maar goed..
Jij hebt het idd niet over gaming omdat dit niet van toepassing is in het Apple ecosysteem. Dat wil niet zeggen dat dit geen wens kan zijn van een eindgebruiker? Zoals ik zei Windows heeft veel meer mogelijkheden en dat voor minder geld
Je probeert er allemaal dingen bij te verzinnen die er eigenlijk helemaal niet toe doen.
Het gaat helemaal niet om ruwe specificaties of verkoop cijfers. Als iets (nog) beter verkoopt hoeft dat helemaal niet te betekenen dat dit het beste product is. Vandaar mijn opmerking eerder
Maar goed gebruik jij toch wel Windows daar heb ik geen probleem mee. Fijn dat er keuze op de markt is wat mij betreft en ik dus voor macOS kan kiezen.
[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 13:23]
Wat voor een als een nadeel geldt, ziet de ander weer als een voordeel. Het 'Apple eco systeem' betekent wel dat alles lekker samenwerkt.
Reparaties zou ik sowieso zelf niet doen, maar ik ben het absoluut met je eens dat dat een minpunt is. Support heb ik nog nooit nodig gehad (terwijl ik dit tik bedenk ik opeens dat mijn Apple Pencil ooit de batterij van kapot is gegaan, die werd op 1 week na verlopen van de garantie nog vervangen).
Wat voor een als een nadeel geldt, ziet de ander weer als een voordeel. Het 'Apple eco systeem' betekent wel dat alles lekker samenwerkt.
Precies zodra je in het eco systeem zit krijg je een ervaring die je simpelweg niet kunt ervaren met Android/iOS en Windows. Samenwerkende apps etc zoals @Crapple aanhaalt zijn op een heel ander maar vooral lager niveau.
Alleen zonder grote investering kom je daar als Windows gebruiker met een iPhone of Android device gewoon niet achter. Het is niet simpelweg een kwestie van een paar dagen een iPhone gebruiken en dan je conclusie trekken.
Ik heb een iPhone 13 van mijn werkgever en ik vind het een apparaat van niks.
Ik heb ook meer dan één jaar op een Macbook pro gewerkt en dat vond ik al helemaal niks. Gelukkig hoefde ik het zelf natuurlijk niet te betalen want ik laat mij niet oplichten .
En wat jij zegt is puur een mening, ik ben namelijk van mening dat andere clouddiensten beter en gemakkelijker samen werken dan het "Apple ecosysteem".
Ja maar dat alles lekker met elkaar samen werkt kan natuurlijk ook via een andere methode of andere software.
Reparaties zijn voor mij een van de belangrijkste punten, als ik een auto koop ga ik ook kijken wat het gemiddelde onderhoud is, wat onderdelen kosten en wat de gemiddelde kosten zijn hiervoor.
Als je band van je Volkswagen knapt, wat doe je dan, breng je hem naar de dealer omdat dit de enige mogelijkheid is of ga je naar de dichtstbijzijnde banden boer die het goedkoper fixt?
Ik heb een iPhone 13 van mijn werkgever en ik vind het een apparaat van niks.
Ik heb ook meer dan één jaar op een Macbook pro gewerkt en dat vond ik al helemaal niks. Gelukkig hoefde ik het zelf natuurlijk niet te betalen want ik laat mij niet oplichten .
En wat jij zegt is puur een mening, ik ben namelijk van mening dat andere clouddiensten beter en gemakkelijker samen werken dan het "Apple ecosysteem".
Prima hoor. Je zal het allemaal wel precies weten 👍
Als je band van je Volkswagen knapt, wat doe je dan, breng je hem naar de dealer omdat dit de enige mogelijkheid is of ga je naar de dichtstbijzijnde banden boer die het goedkoper fixt?
Je moet je realiseren dat er ook mensen zijn die kunnen en willen betalen voor gemak en kwaliteit. Why? Cus they can.. Die dus geen onderzoek doen of een auto nou wel of niet dure onderdelen heeft. Gewoon afspraak maken bij de dealer.. "fix alles" terugkomen en gewoon de rekening betalen. Geen Doe-Het-Zelf-ers
Apple is gewoon een premium merk. Ze bouwen en verkopen de producten en mensen zullen gewoon blijven betalen omdat er een Apple logo opstaat en een reputatie met zich meedraagt. Het is een status symbool.
Piet koopt HP, H&M, Casio, Renault en woont in n rijtjeshuis
Henk koop Apple, Balenciaga, Rolex, Audi en woont in n vrijstaand huis
Opmerkingen zoals "laat me niet oplichten" zijn in mijn ogen domme praat. Apple scamt toch niemand?! Mensen betalen gewoon voor degelijke producten die gewoon wat duurder zijn. Is dat oplichting? Dus bij BMW worden mensen ook opgelicht omdat die duurder zijn dan een Opel?
[Reactie gewijzigd door Peter Geven op 22 juli 2024 13:23]
Nouja opgelicht is wellicht uit context, maar precies zoals je het zegt. Mensen met minder ICT kennis zullen inderdaad eerder voor een Apple product kiezen. Dit is inderdaad geen oplichting, maar ik zie het zo je kan een auto voor onderhoud naar een bmw dealer brengen die vraagt 150 euro per uur, je kan hem ook naar de lokale garage brengen voor 50 euro per uur. Wordt je dan opgelicht bij bmw? nee, maar je betaald wel 100 euro teveel voor dezelfde werkzaamheden.
Euh neen hoor, ik draai Debian op mijn MacBook Pro 13" van 2015. 16GB RAM. Niks op aan te merken. Het enige wat ik er ook op doe is een browser en een terminal. Qua snelheid heb ik dus niks te klagen. En als de hardware het niet begeeft kan die nog een paar jaar extra mee zonder problemen.
Tijd genoeg om te wachten tot de M-laptops ook deftig Linux draaien.
Op mij werk worden windows laptops na 5 à 6 jaar vervangen. Je kan ze gierig noemen, maar dat geeft weinig tot geen problemen.
Ja, iemand die z'n laptop laat vallen en er breekt iets, die moet inderdaad vroeger vervangen worden (of herstelling indien mogelijk), maar ik neem aan dat Apple's ook breken als ze fout vallen.
Het verschil is wel dat de HP's die wij gebruiken geen 2000euro kosten.
Apple is gewoon duur. Je moet mij niet geloven, kijk gewoon naar hun winstmarge. Die is hoger dan van andere producenten. Maar blijkbaar zijn Apple klanten bereid om dat te betalen.
Ze zijn absoluut duur, maar als je eenmaal die kwaliteit gewend bent is er eigenlijk geen alternatief meer... is mijn persoonlijke mening althans. En dat zijn meer mensen met me eens, aangezien het nog steeds verkocht wordt.
Aan de ene kant balen, aan de andere kant ben ik wel gewoon heel erg blij mee met hun producten.
Dit is gewoon een typisch voorbeeld van: wat een boer niet kent eet die niet. Welke kwaliteit doel je op? Qua specs zijn er altijd betere Windows systemen beschikbaar. Het blijkt maar weer dat een gemiddelde Apple gebruiker graag het bedrijf sponsort met hun eigen geld
Eerlijk gezegd maakt het vaak niet veel uit als je appels met apples (pun intended) vergelijkt; een ultrabook met vergelijkbare performance, bouwkwaliteit, accuduur, scherm etc is bij elk merk gewoon duur. De "oude" M1 air die we voor m'n vriendin hebben gekocht voor 930 euro is gewoon een killer voor het geld. Letterlijk niks dat ook maar in de buurt kwam. Ik ben nu bijna 40, heb wat meer geld dan toen ik 20 was en leg nu indien nodig 3k neer voor zo'n macbook pro: sloot aan geld maar genot om mee te werken
De upgrades zijn wel enorm duur. Tja. Hier vind je wat daar laat je wat. 1 kanttekening; de geheugenupgrades zijn minder hard nodig dan je zou verwachten. Ik heb een tijdje met de air 8GB gelopen en deed zwaar werk. Pas toen die 8GB in de swap zat werd het wat trager (dus 100% overcommit).
Lang verhaal kort; heb je het geld en heb je iets behoorlijk krachtigs in een mooie formfactor nodig? Ga je geen spijt van een macbook krijgen. WIl je maximale performance en ben je bereid tot wat compromissen (formfactor, accuduur, geluid, scherm) kun je geld besparen.
[Reactie gewijzigd door neographikal op 22 juli 2024 13:23]
Wat noem jij zwaar werk als 8GB Ram voldoende is? Op een air notabene.. Ik ben erg benieuwt wat jij dan zwaar werk noemt, als je het over renderen hebt of PS dan zal een Windows systeem dit op elk vlak winnen.
Een Macbook Air M1 is zeker geen slecht systeem, tuurlijk Apple heeft een leuk design gaat over het algemeen lang mee en is degelijk gebouwd, maar ik heb zelfs voor 930 euro veel Windows systemen gezien die alsnog betere specs hebben.
Misschien ligt het aan mij, ik ben een techneut en vind vooral specs, cijfertjes en customization interessant. Wellicht dat een Apple product niet past bij dit soort type mensen omdat je weet dat er meer mogelijk is voor het zelfde bedrag.
Ik denk dat een niet-tweaker ruim voldoende heeft aan 8GB en 256GB. De gewone consument doet alles in de cloud, als ie een browser heeft dekt dat al 80% van zijn werkzaamheden. En een beetje foto of video bewerken op consumentensoftware (meegeleverd met de Mac) gaat er echt prima mee. Wij techneuten zijn niet de markt voor deze machine, hoewel ik er wat op heb zitten programmeren op reis en dat is ook prima te doen als je je een beetje inhoud.
Ja maar voor niet pro's/techneuten waarom zou je dan 300 euro extra uitgeven voor alleen een Apple logo, terwijl je voor 300 euro minder verglijkbare/betere specs kan krijgen?
En aangezien nu steeds meer via de browser gaat, gaat deze ook meer werkgeheugen vragen. Ik als techneut heb bijna altijd meer dan 10+ GB in gebruik en dan doe ik nog niets zwaars. Tuurlijk is het voor de standaard gebruiker een prima apparaat maar na mijn mening gwn veel te duur voor wat je uiteindelijk krijgt.
Hardware, hardware, hardware…. Specs, specs, specs… het interesseert me geen moer… Wat mij interesseert is gebruikerservaring. Die ervaring wordt opgebouwd door een combinatie van factoren. Hardware, software, gebruikersprofiel. Dat die Windows machines 20% sneller zijn en veul goedkoper zijn, echt, het boeit mij niet. Mijn gebruikerservaring bij die machines is volkomen ruk. Dus kies ik ervoor om meer geld uit te geven aan machines die (misschien) minder snelle hardware hebben, maar mij qua gebruik een onovertroffen ervaring hebben opgeleverd. En daar betaal ik graag voor. En met mij vele anderen, getuige veel van de overige reacties hier.
Verder geldt dat de mensen die roepen: "Windows machines met betere specs" ook niet per definitie gelijk hebben.
Ik heb thuis een top of the line i9 Windows desktop computer staan en mijn M2Max en M1 MBA compilen 10X sneller, zijn stiller, zijn portable, passen perfect in een naadloos ecosysteem, hebben fantastische schermen en zien er ook een stuk beter uit.
Dus voor mij zijn Windows computers niet eens interessant meer; ze zijn inefficient, ze bieden geen fijne gebruikerservaring, ze zijn relatief luid, bouwkwaliteit is dikwijls matig (veel plastic) ze zijn lelijk (uiteraard subjectief) en om heel eerlijk te zijn, zijnvergelijkbare apparaten minstens even duur.
Dat Apple gehaat begint steeds meer op een religie te lijken.
[Reactie gewijzigd door sumigaeshi op 22 juli 2024 13:23]
Voor ons geldt het argument dat Apple een nare monopolist is, en zich met grote regelmaat verwerpelijk gedraagt. Dus is het steunen van die firma ook verwerpelijk. Simpel.
Ten eerste zou ik het even persoonlijk houden, want door je gebruik van de eerste persoon meervoud impliceer je namens iedereen te spreken. Dat jij Apple een nare monopolist vind is een mening en die mag je hebben, daar kan ik prima mee leven. Dat Apple geen monopolist is, is echter een feit, zoals Crapple hierna ook al aantoont. Er zijn immers 15x meer Windows gebruikers dan Mac OSX gebruikers volgens hem en ik geloof hem daarin. En dan wil ik verder niet ingaan op het feit dat je reply geen inhoudelijke reactie op mijn constatering is maar een ponering van een stelling die geen enkel verband houdt met mijn argument.
En hoe is dat relevant ten opzichte van mijn conclusie dat specs en hardware mij niet interesseren? Volgens mij ventileer ik mijn mening, gebaseerd op mijn ervaring. Een groot deel van de bevolking deelt die ervaring niet en dat is prima. En andere conclusie kan ook zijn dat een groot deel van de bevolking Windows machines met bijbehorend OS gebruiken omdat hebt dat beter bevalt, of omdat het goedkoper is, of omdat ze de vergelijking met een Mac met bijbehorend OS niet hebben kunnen of willen maken, of omdat ze specs en hardware interessanter vinden dan gebruikerservaring, en daar heb ik allemaal respect voor…
Nouja dat moet je ook helemaal zelf weten. Het blijft me wel verbazen dat mensen die hardware en specs niet interessant vinden op een forum als tweakers zitten. Maar goed daar bemoei ik me verder niet mee.
Dus voor de duidelijkheid, als de nieuwste iPhone uitkomt dan kijk jij niet naar de specs en hardware? Je koopt er een om vervolgens te zien of de gebruikerservaring goed is?
Nee, dat heb ik ook nooit gezegd. Ook hier op Tweakers gaat het immers in de reviews niet alleen maar om specs, maar ook om ervaringen. Zoals in deze review ook geduid wordt dat ondanks dat de MBA15 geen OLED scherm heeft dit scherm toch nauwelijks onder doet voor een MB of andere laptop met OLED. Dit is een duidelijke invulling van ervaringsgegevens. Kortom, ik bezie het volledige plaatje om te bepalen of ik het wel of niet waard vind om te upgraden of naar een ander ecosysteem over te stappen. En in die afweging zijn hardware en specs aanwezig maar van ondergeschikt belang. Hardware en specs moeten feitelijk die gebruikerservaring faciliteren en als ze dat doen is het voor mij prima. Ik merk namelijk in de gebruikerservaring niet of een processor 20% sneller is als deze met 20% minder ook al meer dan snel genoeg is om het systeem zonder haperen te laten werken.
Edit: ik vind het overigens ook een vrij beperkte kijk op de wereld dat alleen mensen die geïnteresseerd zijn in hardware en specs op een site als Tweakers zouden moeten zitten. Volgens mij ligt de tijd waarin Tweakers een exclusief platform voor overklokkers, zelfbouwers en programmeurs was ver achter ons en zou je eens moeten proberen om wat meer open te staan voor andere invalshoeken of meningen.
[Reactie gewijzigd door Lieutenant C. op 22 juli 2024 13:23]
Ik werk al sinds ik mag werken al in de ICT, genoeg ecosystemen morgen proberen en vandaar dat ik een eigen mening heb over bepaalde merken & ecosystemen. Onze meningen zijn duidelijk verschillend en dat mag, echter is tweakers wel een forum voor tech"nerds", icters en mensen die van automatisering en technologie houden. Als jij geen verschil merkt in 20% cpu snelheid dan is dat jou probleem. Ik zelf heb ten alle tijden HW monitoring aan staan, prestatie grafieken en koeling monitoring aan staan vandaar dat ik zo erg op de Hardware kijk. Maar ik snap het wel, de meeste Apple gebruikers zijn van origine geen ICT'ers of mensen die erg veel interesse hebben in de technologie.
Dat jij vindt dat ik een beperkte kijk heb op de wereld mag je vinden, maar Apple is juist het merk/ecosysteem dat haar eindgebruikers geen flexibiliteit, customisation en alternatief biedt. In een windows, linux of ander ecosysteem ben je niet afhankelijk van slechts 1 merk en 1 fabrikant. Als ik een systeem koop waarvan de koeling mij niet aanstaan vervang ik het voor een betere, die optie krijg je bij Apple niet. Nogmaals de meeste Apple gebruikers zitten hier ook niet op te wachten omdat het simpel moet zijn en altijd moet werken, en ja dat is een goed argument voor niet icters.
Je hele reactie en houding naar anderen bevestigd alleen maar je beperkte kijk op de wereld. Alleen al het feit dat je de door mij genoemde 20% performanceverschil van een processor als een probleem definieert onderstreept dit. Daarbij weet je helemaal niets van mij af en generaliseer je enorm door Apple gebruikers als niet-ict’ers weg te zetten. Mogelijk dat dit als een schok voor je komt, er bestaan echt ict’ers die hee graag een Apple product gebruiken. En geloof me, daar is niets mis mee!
Ik zit in security en integratie, ik had die machine in de periode van log4j. Dat waren werkweken van 100+ uur waarbij werkelijk alles tegelijk liep. Denk aan een paar instanties Rider, tig keer vscode, een bak aan browsers, MSTeams, nog wat docker containers, praktisch alles van de Office suite open en in gebruik. Op de achtergrond stond het ding het netwerk te scannen, zaken te builden, etc.
Bij 9GB in de swap was het wel een beetje klaar, maar dat mag dan op een midrange machine. Het ding bleef stil, performance was prima, hij deed het alsnog uren op een accu terwijl ik van meeting naar meeting ging, remote werkte, etc. In zo'n situatie moet een machine gewoon werken. Totaal zorgeloos, geen omkijken naar.
Ik heb nu een macbook pro (M2Max, 32GB) en een Lenovo P15 (6 core Xeon, 32GB, Quadro 5000, alles erop en eraan) hier liggen, beide om en nabij de 3500 euro. Op papier wint de Lenovo het, CPU is een 20-30% sneller, videokaart idem. In het dagelijks werk is er geen haar op m'n hoofd die voor m'n plezier de Lenovo mee gaat slepen. Behoudens die laatste paar procenten snelheid heeft de Lenovo alleen maar nadelen ten opzichte van de macbook. Zwaar, luid, accuduur slecht, matig scherm, matig toetsenbord, matig trackpad, adapter moet mee want geen USB-C charging. Voor bepaalde use cases (hashcat bv) pak ik de Lenovo maar verder....
Een ultrabook die in de buurt komt van de macbook pro is nauwelijks goedkoper, het scheelt misschien een paar honderd euro over 5-7 jaar. Lekker belangrijk: als prof werk je er de hele dag op a 100+ euro per uur.
Het is lastig uit te leggen, het is een beetje als met een elektrische auto: wat moet ik nou met een ding dat maar 300km kan rijden.....Totdat je er een paar weken mee werkt en leeft en het toch anders is dan je op basis van de cijfers zou verwachten.
[Reactie gewijzigd door neographikal op 22 juli 2024 13:23]
Klinkt wel als een leuke baan in ieder geval, misschien dat die software beter overweg kan met MacOS.
Na mijn ervaring werkt Windows toch fijner en Linux natuurlijk helemaal. Maar jij werkt op je eigen systeem en niet in een VDI?
Ik zit zelf vaak bij klanten op locatie en kan ik mijn werkzaamheden gewoon niet uitvoeren met een Macbook omdat veel software gewoon niet compatible is. (ja ik heb het vaak genoeg geprobeerd)
Elke use case is anders; als product owner zit ik minder aan de knoppen en ben ik primair de praatpaal - maar zo af en toe draai je mee. Als PO van het integratieteam bouwen we veel software voor Linux (kubernetes containers, .net core). Aan de security-kant hebben we ook veel clusters/servers, meerendeel Linux-spullen, veel python-scripts en een paar Windows-machines. Het kan allemaal met WSL, maar ik ervaar het als minder soepel.
Onder Linux zou dat prima kunnen, ware het niet dat ik in een Office-omgeving dien (en wil) functioneren. Office op Linux is een drama en dan is die macbook opeens de ideale brug tussen de Windows en Linux wereld. Prive doe ik nog wat met foto/video: werkt fantastisch op die ARM-cpu's vanwege alle hardware encoding.
Zit je aan programmatuur vast die alleen voor Windows te krijgen is, dan is het snel klaar.
Afhankelijk van de use case kan het passen of niet, maar ik kijk voor de professionele context wat minder naar de rauwe cijfers en de euro's. Aan de ene kant is 500 euro veel geld, aan de andere kant is 500 euro over 5-7 jaar afschrijvingstermijn met een uurprijs van 100+ euro per uur echt helemaal niks. Niet eens waard om over na te denken, elke procent arbeidsproductiviteit betaalt zich in een veelvoud terug.
Mensen duur - hardware relatief goedkoop. Koop wat past.
[Reactie gewijzigd door neographikal op 22 juli 2024 13:23]
Helemaal mee eens: ik zit ook relatief lang achter zo'n apparaat en betaal dan liever iets meer voor een fantastische ervaring. Ik vind dat duidelijk blijkt dat Apple alle aspecten van de machine en het OS onder eigen beheer heeft, dat werkt prettig samen. Denk bijvoorbeeld ook aan gebruik van time machine voor het maken van back ups.
Je noemt in een eerdere reactie ook het geluid. De stilte, dat is denk ik wat ik het meest waardeer in een Apple MBP. Ik draai meerdere Docker containers (waaronder relationele databases), meerdere IDEs (IntelliJ, VS), office applicaties, etc en vrijwel altijd in heerlijke stilte. Niet te vergelijken met het gebrul van de (evengoed zeer kostbare!) Lenovo machines die door de meeste van mijn collega's worden gebruikt.
Ook fijn: ik heb nooit problemen gehad met upgrades. In ons gezin gebruiken 4 mensen al jaren Apple laptops. Die gaan doorgaans probleemloos 6+ jaren mee. Eerlijk is eerlijk, een model met een 'vlinder toetsenbord' gaf wel de geest. Dat was ook nog eens een snoeiharde, oncomfortabele plank om op te tikken. Dat laatste maakte dat het kapot gaan van het machien ook niet heel erg was ...
Ik geloof er niets van, dat er betere alternatieven voor de M1 Air waren toen die voor 900-950 euro verkocht werd. Volgens mij was de M1 chip qua CPU kracht op lancering het snelst wat er in een laptop zat, en zeker in ultrabook formaat was er toen niets dat in de buurt kwam van de batterijduur. Daarbuiten was die ook nog compleet geruisloos, iets dat je moeilijk terug ziet in andere laptops. (Hier doel ik trouwens wel op de periode H2 2021). Ik denk nu nog steeds dat het een redelijke koop is voor niet-gamers/professionals overigens, je zal er zeker geen spijt van krijgen, maar mogelijk zijn er nu betere opties(HP Pavilion Aero 13, Lenovo IdeaPad 5 Pro), maar alsnog betwijfel ik of ze mee kunnen doen op batterij duur (wat voor niet pro mensen belangrijker is dan performance).
Dan geloof je het niet, ik heb meer dan 3 jaar laptops, pc's, telefoons verkocht en ingekocht, aan zowel particulieren als zakelijke klanten. Inkoop prijzen van NIET Apple laptops zijn gewoon veel variabeler omdat er veel meer aanbod is en daarom dus meer marge en concurrentie. Bij Apple is er altijd een vaste prijs waar geen enkele reseller veel winst op pakt.
En trouwens een Intel Core i7-11850HE @ 2.60GHz is alsnog zo'n +/- 20% beter en is zeker te krijgen in een laptop tussen de 900-1100 euro (afhankelijk van welke gpu erin zit.. die keuze heb je sowieso niet bij een air.).
Ik ben erg benieuwt wat jij dan zwaar werk noemt, als je het over renderen hebt of PS dan zal een Windows systeem dit op elk vlak winnen.
Ik vraag me echt af waar jij je info vandaan haalt.. De M1 blies iedere laptop weg in dat segment. Op elk vlak. Doe eerst even onderzoek voordat je waan verhalen typt
Wat achtergrond: Ik ben 49 en werk na mijn studie informatica aan de TU in de IT (architect, programmeur, cybersecurity). Ik gebruik op de desktop Mac OS en Windows (omdat de klant meestal windows heeft, maar persoonlijk heb ik veel liever Mac OS) en op servers gaat mijn voorkeur uit naar Linux. Thuis gebruiken mijn dochters ook beide, omdat de school laptop nu eenmaal Windows heeft, maar hun eigen computers zijn Macs. We hebben één Windows PC gebouwd voor te gamen en die word ook echt alleen voor gamen gebruikt. We hebben tal van Linux computers (ook Raspberries e.d.). Mijn grootste issue met Windows is de inconsistente GUI. En als zelfgeschreven futurist, vind ik b.v. verschrikkelijk dat ik Windows 95 schermpjes voor mijn neus krijg in Windows 10/11 (device manager b.v.). Maar ben ik echt een fan van de next level stuff die je kan doen in het Mac ecosysteem. Ben ik een Mac fanboy, ik vind van niet, als morgen iets nieuwer, beter uitkomt dan ga ik daar voor. Ik check altijd elke nieuwe Windows versie, maar als tech freak krijg ik geen warme gevoelens van Windows meer. En ik stond buiten in de rij bij Dynabyte om Windows 95 te kopen en ik heb zelfs nog een Windows NT 4.0 MCSE certificering gehaald. Wat een lap tekst.. sorry
De nuance die mist in jullie gesprek is dat het gaat over Windows laptops. Het is simpelweg waar dat als je de laatste Windows versie wilt blijven gebruiken, je veel rapper je PC moet vervangen of grondig upgraden dan dit het geval is bij Mac's. Ik heb een kast vol met Windows laptops van familie waarop ik Ubuntu heb geïnstalleerd en die ik doneer aan wie van mijn vrienden/kennissen een laptop nodig hebben. Een laptop die Windows 10 niet meer trekt, is met een nieuwe SSD en Linux als nieuw.
Daar wil ik dan nog wel bij zeggen dat veel budget laptops gewoon niet lang meegaan. Maar het is ook niet eerlijk een laptop van 600 euro met een laptop van 1000 euro te vergelijken die dezelfde vergelijkbare CPU heeft b.v..
Als je een macbook van 2015 of ouder hebt kan je ook niet naar de nieuwste versie MacOS, dus 8 jaartjes is ook niet je van het.
Echter is software ondersteuning vele malen beter op Windows (ook al houd ik zelf ook niet van de nieuwere Windows versies). Denk bijvoorbeeld aan meetapparatuur, rand apparatuur met seriele poorten, scanners, printers etc etc. Dit is simpel weg gewoon allemaal beter comptabele op een Windows systeem, en zo niet dan pas je het handmatig aan, iets wat lastiger is binnen MacOS.
Verder kan je best een laptop van 600 met eentje van 1000 vergelijken, het gaat echter in de tech wereld toch om specs, data en benchmarks. Ik haal bijvoorbeeld hogere benchmarks op een "standaard" werklaptopje die max 700 euro kost dan op een macbook Air met M1 chip. Dus in die zin kan je ze zeker vergelijken.
Dus volgens jou kan je een BMW X5M niet verglijken met een Lambo Urus? Puur omdat de Urus 2x duurder is, is die dan ook zoveel beter?
- 8 jaar is veel langer dan 3 jaar, snap je punt niet helemaal.
- Je stelling dat software ondersteuning veel beter is op Windows dan een Mac, is precies dat een stelling. Ik deel die stelling totaal niet. Je stelling doet mij afvragen hoeveel jaar heb jij zelf op een Mac gewerkt? Ik schrijf software op zowel Windows, Macs en Linux en voor hardware zoals Lidar infrarood en laser sensors, USB devices, camera's. Ik werk met USB/serial ports en connect daarmee naar network appliances van Imperva, F5, Cisco, Juniper, Checkpoint etc. Het kan op alle drie de platformen perfect. Mijn persoonlijke voorkeur is Mac/Linux en dan Windows, maar op Windows doe ik het ook. Je blanket statement dat software ondersteuning op Windows vele malen beter is, is IMHO echt kolder.
- De prijsvergelijking die ik deed, was met gelijkwaardige CPU, ik heb dat er expliciet bij vermeld om comments zoals die van jou te vermijden (gefaald). Je kan natuurlijk alles met elkaar vergelijken, maar de vraag is wat je doel is met die vergelijking. Een laptop van 600 euro met een andere laptop vergelijken van 1000 euro met dezelfde CPU kan perfect, maar tenzij het gaat om een enorme aanbieding, gaat die laptop van 600 euro een minder scherm hebben, mindere sterkere constructie, etc. Dat was mijn punt. De gemiddelde IT prof kijkt amper naar benchmarks. Ik doe het al niet meer.
- En voor de duidelijkheid ik zeg nergens dat als iets 2x duurder is, het 2x beter is. Ik had gehoopt dat mijn post iets genuanceerder gelezen werd.
Hoe bedoel je 3 jaar? Windows 7 wordt nog steeds ondersteund.
Nouja dan is jou ervaring compleet anders dan die van mij. Ik heb talloze keren problemen gehad met software ondersteuning op MacOS (denk aan melk robots, camera software, printer drivers, meetapparatuur voor gezondheid instellingen). Zelf software schijven is wat anders dan professionele software die vaak niet (lang) ondersteund wordt op MacOS.
Hoe kan jij claimen dat het een gelijkwaardige cpu is als je zelf aangeeft niet naar specs en benchmarks te kijken? Dat klinkt mij toch vreemd in de oren. En jou opmerking over de gemiddelde IT prof kijkt amper naar benchmarks dan snap waar jij werkt.. Op mijn werk vind zo'n beetje elke ICT'er specs en benchmarks interessant dat is echter ook waarvoor je betaald. Dus als jij een auto koopt dan kijk je niet naar specs maar puur naar hoe deze rijd? Met die denkwijze zal je toch altijd uitkomen bij de Rolls Royce dealer, die zullen inderdaad de beste rijervaring geven maar tegen wat voor prijs? Prijs/kwaliteit is iets waar ik altijd naar kijk. Bij Apple ligt de prijs gewoon veel te hoog voor de kwaliteit product dat je krijgt.
Windows gebruikers hebben het altijd maar over de specs. Maar een laptop is meer dan zijn specs.
Geloof me, ik gebruik al jaren windows als desktop en een Macbook voor werk en vanalles.
De Macbook heb ik veel meer plezier van. Werkt super icm met iphone, apple watch etc. Super ecosysteem.
Windows heb ik vooral voor gaming nog staan. Doet het prima. Windows laptops in het verleden gehad, ook rond de €1000, maar nooit zo gelukkig mee als Apple. Kijk naar de totale gebruiksbeleving ipv alleen de specs is mijn tip.
Ik ook, en ik kijk vooral naar prijs/kwaliteit. Aangezien ik een icter ben kan ik alles tweaken zoals ik dat graag wil. In het Apple ecosysteem moet je het doen met de opties die je hebt en daar kan je zelf niets aan customizen.
Dit is gewoon een typisch voorbeeld van: wat een boer niet kent eet die niet.
[..]
Je bedoelt jezelf denk ik
[..]
Welke kwaliteit doel je op? Qua specs zijn er altijd betere Windows systemen beschikbaar.
[...]
Build quality is altijd dik in orde. Als ik mijn MBA vergelijk met de veel duurdere Dells die mijn werkgever in het assortiment heeft dan steekt de MacBook daar met kop en schouders boven uit. Na 5 jaar zijn die gewoon op en ziet de MacBook er nog perfect uit. Ook qua snelheid rent de M1 rondjes rond de i5/i7's die daar in zitten. Daarnaast zijn er sowieso 2 dingen die geen enkele Windows bak je kan bieden. 14+ uur batterij tijd en toch een bloedsnel systeem en MacOS.
[..]
Het blijkt maar weer dat een gemiddelde Apple gebruiker graag het bedrijf sponsort met hun eigen geld
Het blijkt eerder dat jij gewoon een mening hebt
[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 13:23]
Ooit een Macbook opengeschroefd en gekeken van binnen? Als je hebt opgelet zie je dat Apple standaard onderdelen gebruikt voor RAM en opslag, jij mag mij gaan uitleggen waarom Apple 230 euro mag vragen voor een upgrade van 8 naar 16GB Ram en wat hierbij het kwaliteit verschil is,
Buide quality is ook dik in orde van een gemiddelde Windows laptop van 1.5k+ ga nu niet goedkope Windows laptops vergelijken met dure Apple laptops, vergelijk dan ook de zelfde prijsklasse
Echter is dit weer een typisch voorbeeld van dom lullen. Een Apple M1 met 8 cores komt nog niet tot 50% van de performance van mijn i7 12e gen.
En laten we vooral niet vergeten dat dit kleine M1 cpu'tje ook nog de grafische taken erbij mag doen in tegenstelling tot mijn Windows laptop heeft deze nog een aparte 3070.
me·ning (de; v; meervoud: meningen)
1 manier waarop je over een bep. zaak denkt
[..]
Ooit een Macbook opengeschroefd en gekeken van binnen? Als je hebt opgelet zie je dat Apple standaard onderdelen gebruikt voor RAM en opslag, jij mag mij gaan uitleggen waarom Apple 230 euro mag vragen voor een upgrade van 8 naar 16GB Ram en wat hierbij het kwaliteit verschil is,
[...]
Nee, ook nooit behoefte of nood aan gehad eigenlijk Ik heb nergens ontkent dat Apple een premium vraagt voor hun upgrades. Wat probeer je te zeggen?
[...]
Buide quality is ook dik in orde van een gemiddelde Windows laptop van 1.5k+ ga nu niet goedkope Windows laptops vergelijken met dure Apple laptops, vergelijk dan ook de zelfde prijsklasse
[...]
Ik vergelijk een Dell Lattitude van bijna 1400€ met mijn MBA M1 van 999€, das inderdaad niet helemaal eerlijk je hebt gelijk
[...]
Echter is dit weer een typisch voorbeeld van dom lullen. Een Apple M1 met 8 cores komt nog niet tot 50% van de performance van mijn i7 12e gen.
[..]
En laten we vooral niet vergeten dat dit kleine M1 cpu'tje ook nog de grafische taken erbij mag doen in tegenstelling tot mijn Windows laptop heeft deze nog een aparte 3070.
Je vergelijkt dus een baksteen met een ultra portable en vindt dat beter. Dat mag, maar voor mij is het OS, de batterij en het gewicht belangrijker dan dat ik een CPU heb die op papier sneller is en een grafische kaart die voor mijn doeleinden niets toevoegt. (nog los van dat je nu dus een GPU die tot 125Watt kan gaan vergelijkt met een ingebouwde GPU waarvan de total package tot 10Watt gaat)
[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 13:23]
Kak je hebt gelijk, tis de Max die tegenover die HX staat. Ik heb mijn post aangepast, bedankt!
Met minder 4 minder cores en 12 threads minder maar 14% trager. Not too shabby voor een CPU die ervoor zorgt dat je 16+ uur kan werken
Ik wil niet vervelend zijn, maar als je met de snelste Apple laptop cpu gaat vergelijken, de M2 Max, dan zou je daar eigenlijk ook de snelste PC laptop cpu tegenover moeten zetten. Dat is momenteel de Intel 13980HX en niet de 12850HX. En die is weer bijna 2x zo snel als de M2 Max: https://www.cpubenchmark....0-MHz-vs-Intel-i9-13980HX
[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 13:23]
Ik wil niet vervelend zijn, maar als je met de snelste Apple laptop cpu gaat vergelijken, de M2 Max, dan zou je daar eigenlijk ook de snelste PC laptop cpu tegenover moeten zetten. Dat is momenteel de Intel 13980HX en niet de 12850HX. En die is weer bijna 2x zo snel als de M2 Max: https://www.cpubenchmark....0-MHz-vs-Intel-i9-13980HX
Precies het punt wat ik probeerde te maken jegens @Crapple tx!
Ik wil niet vervelend zijn, maar als je met de snelste Apple laptop cpu gaat vergelijken, de M2 Max, dan zou je daar eigenlijk ook de snelste PC laptop cpu tegenover moeten zetten.
En hoeveel minuten kun je werken op die laptop voordat je accu leeg is?
En hoeveel minuten kun je werken op die laptop voordat je accu leeg is?
Doet dat er toe als een laptop voor je werk gebruikt? Werken doen de meesten achter een bureau en daar is altijd wel stroomvoorziening. Je gaat niet 8 uur op de bank liggen.
Ja, dat doet ertoe, want je neemt je laptop ook mee naar een vergadering, waar je moet presenteren. Ik heb een nieuwe HP Zbook gehad die het nog geen 1,5 uur uithield op een accu, en dat is te weinig.
Leuk geprobeerd maar er zit een degelijk verschil tussen weten dat apple "premium" vraagt voor hun upgrades. Tot korte tijd geleden gebruikte Apple gewoon Samsung SSD's, maar wel 4x zoveel geld durven vragen, maar blijkbaar vinden Apple gebruikers dit geen probleem .
Een Dell Lattitude is alles behalve een kwaliteit product, kijk dan in ieder geval nog naar de Precicion serie maar Dell is een slecht voorbeeld wat qua prijs kwaliteit niet hoog scoort. Mocht ik tijd hebben zal ik je een lijst sturen met 10+ laptops die betere specs hebben dan een Macbook Air 2023 voor een lagere prijs.
Apples verglijken met Apples? Leg uit..
En ben je serieus? De M2 Ultra-variant start vanaf 4.849 euro, leuk maar voor 4800 koop ik liever wat anders dan een cpu, niet zo heel gek dat die inderdaad wat hoger scoort dan een cpu van 420 euro..
Het enige wat jij doet is een domme onrealistische verglijking maken.. Hoe kun je nou een cpu van 4800 euro vergelijken met eentje van 420
In een Mercedes of BMW zit ook heel standaard spul, die door de dealer voor veel te veel verkocht word.
Dat is onderdeel van de premium experience, zou de dealer dit tegen realistische prijzen verkopen dan voelt het cheap en niet premium.
Als je een veel te dure auto koopt met veel te dure reparaties dan heb je het gevoel iets bijzonders te rijden, iets wat "de rest" of het "volk" niet kan betalen.
Dit is een mening, het gaat mij om prijs/kwaliteit.
"Premium experience" is natuurlijk een fenomeen wat gecreëerd is door bedrijven als Apple, Ferrari etc. etc.
Het probleem bij Apple is echter dat je geen originele onderdelen als consument kan kopen, dit is overigens ook iets waar Apple al jaren lang rechtszaken tegen heeft lopen. Ik vind dit na mijn mening een stukje service/support wat je klanten moet leveren, reserve orderelen van originele kwaliteit verkopen hoort er nou eenmaal bij. Apple ziet dit helaas als een extra verdien model om haar klanten nog erger op te lichten maar alles onder het mom van "Premium experience" toch?
Sorry hoor, maar wat een stomme vergelijking. De Intel is 2x zo snel tegen 4x de power consumption. M.b.t. comfort is dit ook een wereld van verschil. Als je de Intel gebruikt draait de ventilator overuren warbij de Apple 'fluisterstil' zo niet totaal stil is.
Als je appels met peren gaat vergelijken, dat krijg je ook onzin vergelijkingen.
Beide platformen hebben z'n voor en nadelen en probeer daar eens objectief bij te zijn. Koop waar jij je lekker bij voelt. Je naam doet wel het ergste vermoeden mbt vooroordelen, maar ik kan me natuurlijk vergissen.
Wat heeft power consumption hiermee te maken? Het gaat toch om de performance die hiermee wordt behaald?
Ik heb mijn cpu nog nooit gehoord, geen idee of je er ooit van gehoord hebt maar er bestaat software waarmee je je fans kan configureren/controleren. Ook Macbooks maken geluid, vaak genoeg zo'n ruk apparaat open gehaald om de fans te vervangen of te repareren omdat ze zoveel geluid maakte.
Welke kwaliteit? Als ik dan ga kijken naar de betrouwbaarheid van laptops, dan zijn er andere merken die beter scoren. Niet dat Apple slecht scoort, het is geen Acer of Asus natuurlijk, maar ze staan ook niet bovenaan, laat staan dat ze er met kop en schouders bovenuit zouden steken.
Betrouwbaarheid qua componenten heb ik geen idee van, ik heb nog nooit een Apple-apparaat zo lang gehad dat er iets kapot ging. Meestal ruil ik ze binnen 5-7 jaar wel weer in, telefoons nog een stukkie sneller.
De kwaliteit doel ik dan meer op de hoge resoluties, hoge kwaliteit schermen, solide aanvoelende case (vergelijk voor de grap eens hoe een Apple Studio display aanvoelt tov een gemiddeld LG scherm), solide OS en uitstekende functionaliteit die je nergens anders krijgt (denk aan de samenwerking van je iPhone en je Mac, bijvoorbeeld).
Je gebruikt al 15 jaar geen windows meer dus hoe weet je dat er geen alternatief is? 15 jaar in PC land is een eeuwigheid. Sterker nog 15 jaar geleden had ik niet eens een laptop. Misschien goed om eens uit je bubbel te stappen? Er zijn er helaas veel die op dezelfde manier denken en dus altijd bij een MacBook uitkomen.
[Reactie gewijzigd door langestefan op 22 juli 2024 13:23]
Ik kom wel eens in een winkel, zie nog wel eens producten langskomen op Tweakers of Youtube en ook in m'n omgeving is het 90% Windows-machines. Ik word er zelf nooit zo vrolijk van als ik het vergelijk.
Sommige producten zijn absoluut interessant, ik vind die Surface Studio er bijvoorbeeld echt wel mooi en interessant uit zien, om wat te noemen. Die ben ik overigens nog niet in het "wild" tegengekomen, dus hoe die bouwkwaliteit is kan ik niet over oordelen. De meeste andere laptops en pc's die ik tegenkom vind ik er gewoon qua bouw niet mooi uit zien.
Maar aangezien ik zo verslingerd ben aan MacOS is dat voor mij persoonlijk sowieso geen bruikbaar alternatief. Ik moet van teveel handige features afscheid nemen als ik zou overstappen.
Sommige producten zijn absoluut interessant, ik vind die Surface Studio er bijvoorbeeld echt wel mooi en interessant uit zien, om wat te noemen. Die ben ik overigens nog niet in het "wild" tegengekomen, dus hoe die bouwkwaliteit is kan ik niet over oordelen. De meeste andere laptops en pc's die ik tegenkom vind ik er gewoon qua bouw niet mooi uit zien.
En deze logica kan ik dus weer totaal niet volgen. Uiterlijk is subjectief. Als je meer om uiterlijk en design geeft dan om specs, upgradebaarheid en repareerbaarheid wat doe je dan op tweakers.net? Het bevestigt wel (weer) de vooroordelen die ik heb over apple fanaten, helaas.
Maar aangezien ik zo verslingerd ben aan MacOS is dat voor mij persoonlijk sowieso geen bruikbaar alternatief. Ik moet van teveel handige features afscheid nemen als ik zou overstappen.
Hoe weet je dat? Ik kan je garanderen dat voor alles wat apple bedacht heeft aan features er een alternatief is op windows/linux, via WSL of niet.
[Reactie gewijzigd door langestefan op 22 juli 2024 13:23]
Als ik elke week tientallen uren op een machine werk, wil ik ook dat hij er mooi uit ziet en blijft zien.
Tot circa 15 jaar geleden vond ik het leuk om met PC's te klooien, onderdelen te vervangen en te tweaken. Dat vind ik allang niet meer leuk. Ik geef inderdaad heel weinig om upgradebaarheid, repareerbaarheid en specs; dat niveau ben ik ontgroeid, ik gebruik het bedrijfsmatig en het moet gewoon werken.
Een alternatief op Windows/Linux zal voor veel van de features ongetwijfeld bestaan, maar niet out-of-the-box. Al moet ik daarbij ook bekennen dat ik ook bepaalde software geinstalleerd heb staan waarvan de functionaliteit wat mij betreft ook ingebouwd had moeten zitten in MacOS.
Ik zie mezelf niet als Apple-fanaat (Wel als Apple-fan), omdat ik ook heel goed alle nadelen zie. Denk aan de draadloze muis, die voor 90% perfect maar zodra de batterij leeg is moet je hem op z'n kop leggen met de draad er in en is hij dus totaal niet meer bruikbaar. Terwijl het keyboard wel gewoon met een draad er in gebruikt kan worden tijdens het laden.
Het valt me alleen op dat altijd als ik op Tweakers op een open manier, duidelijk aangevend dat het een persoonlijke mening is en zonder andere meningen aan te vallen, er toch altijd wat fanatieke reacties zoals deze op komen, die mij in het apple-fanaat-hoekje neerzetten en zelfs zich afvragen wat ik op Tweakers doe.
Als ik elke week tientallen uren op een machine werk, wil ik ook dat hij er mooi uit ziet en blijft zien.
En waarom zou een niet-apple laptop dat niet doen?
Tot circa 15 jaar geleden vond ik het leuk om met PC's te klooien, onderdelen te vervangen en te tweaken. Dat vind ik allang niet meer leuk. Ik geef inderdaad heel weinig om upgradebaarheid, repareerbaarheid en specs; dat niveau ben ik ontgroeid, ik gebruik het bedrijfsmatig en het moet gewoon werken.
Dat is precies mijn punt, helemaal dat je het over 'ontgroeien' hebt. Zoiets ontgroei je niet, je wordt er juist beter in.
Ik zie mezelf niet als Apple-fanaat (Wel als Apple-fan), omdat ik ook heel goed alle nadelen zie. Denk aan de draadloze muis, die voor 90% perfect maar zodra de batterij leeg is moet je hem op z'n kop leggen met de draad er in en is hij dus totaal niet meer bruikbaar. Terwijl het keyboard wel gewoon met een draad er in gebruikt kan worden tijdens het laden.
Dat zijn nadelen voor jou persoonlijk, maar daar stopt het niet. De nadelen van wat apple doet zijn voor de hele PC industrie veel breder, als een groot bedrijf als apple geheugen gaat solderen aan het moederbord dan gaan andere bedrijven nadenken of ze dat ook kunnen flikken. Of we maken de batterij onvervangbaar, of we koppelen perfect werkende onderdelen aan een specifieke telefoon zodat deze alleen door ons gerepareerd kan worden. Of we gebruiken nog steeds het inferieure lightning wat technisch 10 jaar achter loopt op USB-C en daardoor laden al onze telefoons zo traag als een tablet uit 2010. En dan heb ik het nog niet eens over de waslijst aan engineering fouten die apple gemaakt heeft de afgelopen jaren:
Het valt me alleen op dat altijd als ik op Tweakers op een open manier, duidelijk aangevend dat het een persoonlijke mening is en zonder andere meningen aan te vallen, er toch altijd wat fanatieke reacties zoals deze op komen, die mij in het apple-fanaat-hoekje neerzetten en zelfs zich afvragen wat ik op Tweakers doe.
Als je écht om techniek en vrije innovatie geeft dan is in deze wereld geen plek voor bedrijven zoals apple. Daarom vind ik persoonlijk alles omtrent apple taboe.
En waarom zou een niet-apple laptop dat niet doen?
Ik ben persoonlijk nog geen niet-Apple-laptop tegengekomen die ik mooi er uit vind zien en die qua bouwkwaliteit minimaal gelijk is. Maar laten we alsjeblieft het hier verder niet over hebben, want dat is een zinloze discussie aangezien het 100% om een mening gaat, en ik toch niet zal overstappen omdat ik MacOS wil houden.
Dat is precies mijn punt, helemaal dat je het over 'ontgroeien' hebt. Zoiets ontgroei je niet, je wordt er juist beter in.
Ook dat is persoonlijk. Ik was er op een gegeven moment helemaal klaar mee, mijn passie was het niet, het was een middel om een doel te bereiken en daar had ik best plezier in. Maar interesses veranderen en na een x aantal jaar zelf bezig zijn met PC's wilde ik iets dat gewoon werkt en waar ik geen omkijken naar heb.
Als je écht om techniek en vrije innovatie geeft dan is in deze wereld geen plek voor bedrijven zoals apple. Daarom vind ik persoonlijk alles omtrent apple taboe.
Hoewel ook Apple absoluut (veel!) fouten maakt, denk ik juist dat het wel goed is dat Apple er is. Er zijn toch wel innovaties geweest vanuit die kant, waar de gehele industrie van profiteert. Ik vraag me af of andere telefoonmerken nu zo ver zouden zijn geweest zonder de iPhone (en begrijp me niet verkeerd, dat vond ik echt een onding tot aan de iPhone 7 waar het geheugen verdubbeld werd - tevens mijn 1e Apple product sinds de 1e generatie iPod Nano).
Hier op het werk ook, in de laatste 20+ jaar doen we normaliter 5-6 jaar met een laptop, die elke werkdag wordt gebruikt. Op een slechte serie van HP na, hebben we dat allemaal netjes gehaald (natuurlijk valt op de grond laten vallen, niet mee )
Ligt natuurlijk een beetje aan je sector. Maar nu met de Apple Silicon chips, zijn Macbook Pro's het zeker wel waard, niet voor niets ook dat de grotere tech bedrijven hier allemaal op zijn overgestapt. Ik kan mij ook best inbeelden dat als je in de grafische sector werkt of design, dat Macbooks fijner werken.
Werklaptops, en dan ook nog eens relatief simpele aan de prijs beoordeeld na 5 of 6 jaar la vervangen is inderdaad gierig te noemen ja. Helaas zie je dit vaak bij werkgevers die zelf niets van IT begrijpen en vaak achter lopen met nieuwste software versies.
Dus dit is soort van letterlijk Apple’s met peren vergelijken.
Ik werd helemaal galisch van de updates cycli van windows. Elke week, Soms elke dag weer de boodschap er moet herstart worden. Denk je net aan de slag te gaan. Sinds ik op mijn werk een appeltje heb. Veel minder gedoe. Nog steeds wel nadelen omdat apple nog niet zo goed de bedrijfsondersteuning doet. Maar wat een vooruitgang.
op het werk gebruik ik een dell precision een windows laptop van 1600 euro die is op het moment bijna 5 jaar oud.
vervangen hoeft in feite nog niet. maar gezien ik met software werk die nooit genoeg heeft wordt deze door het bedrijf binnenkort vervangen voor een jonger model.
het apparaat bestaat uit aluminium en een "luxer" aanvoelend plastic.
hiervoor een dell insperion gehad privé, was destijds ook iets van 1000 euro, deze gaat inmiddels zijn 8e levensjaar in bij mijn broertje. enige wat ik heb gedaan destijds toen ik hem wegdeed was de 128gb ssd vervangen voor een 512gb.
via school een dell latitude gehad. (1200 euro) kwa bouwkwaliteit de beste laptop die ik heb gehad. dat ding was niet stuk te krijgen. naar 6 jaar als een rugged apperaat te zijn gebruikt. waaronder meerdere vallen vanuit een rijdende scooter. gaf alleen de backlight de geest. wat 20 minutjes werk was om aan te passen.
dit zijn mijn goede ervaringen met windows laptops.
HP van mijn zusje prachtig ding om te zien van ongeveer een meter of 15. maar inderdaad plastic fantastic en na 2 jaar niks meer waard. prijs 450 euro
mijn vader heeft een lenovo, op dat ding warpt al als je er na kijkt. is trager dan klei door een trechter. prijs 300 euro
collega had problemen met zijn laptop en vroeg of ik de harde schijf kon vervangen en windows 10 erop kon zetten. was een asus met een pentium ding was tergend traag maar wel goed gebouwd. geen flex/warp en koeling aan de binnen zijde leek overgedimensioneerd dus naar even schoonmaken hoorde je hem niet meer.
waar apple de distributie van hardware in eigen hand heeft is dit voor windows niet het geval. en kan elke chinees met een laptop fabriek een windows laptop uitbrengen.
de vergelijking tussen een laptop in een prijsklasse sub 500 euro met een apparaat van 1600 euro gaat mank.
intel heeft de ultrabooks waar gewoon eisen aan zitten om dat stickertje er op te mogen plakken. zitten in de prijsrange gelijk als de macbook en zijn (vaak) degelijk gebouwd. amd heeft volgens mij ook zoiets maar het ontschiet mij qua naam.
ook heeft samsung tegenwoordig leuke stevig aanvoelde laptops maar die kosten dan ook weer 1200-1800 euro.
Tsja als je een Lenovo Thinkpad T-serie pakt heb je wel even wat anders dan een sub 500euro geval. Juist de behuizing is een groot verschil.
En een Apple moet je idd niet met peren gaan vergelijken door met sub500 euro laptops te vergelijken.
Heb zelf als laptop privé -nog steeds- een Lenovo Y510p uit 2013. Enige wat ik heb gedaan is een m2 ssd ingebouwd, type 2242 waar hij destijds op was voorbereid, maar nog niet bezat.
De core i7 4700MQ is inmiddels zwaar verouderd, maar echt last ervan heb ik niet, de videokaart kan games niet meer aan, 8GB intern is basis tegenwoordig, maar als office laptop is er niks mis mee. Hij werkt nog steeds goed, behuizing is prima. Scherm kan ik prima mee leven, is fullHD dus ja voldoende.
Ik vind hem eigenlijk lekkerder werken qua tobo en steviger aanvoelen qua case dan de HP ZBook 15 Power G7.
[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 13:23]
Ik gebruik Windows, MacOS en Linux al jaren intensief naast elkaar. Ik ben oprecht in mijn leven nog geen Windows-laptop tegengekomen die na 5 jaar niet óf een significant hardwaredefect heeft, óf v.w.b. de specs niet meer mee kan met het laatste Windows OS. Zijn de (niet defecte) laptops dan waardeloos? Zeker niet. Pop!OS erop en je kan er nog jaren plezier van hebben.
Met MacOS heb ik nog meerdere devices in gebruik van 8+ jaar die nog goed meekomen.
Mijn nieuwe HP Envy met 360 graden openklapbaar 15 inch oled scherm gaat voor z'n 1200 euro toch hopelijk langer mee dan een jaar of 3. Ik reken op minstens 6 jaar, mede dankzij z'n vlotte 8 core Zen3 CPU van AMD plus 16 GB RAM. SSD is gewoon vervangbaar. En ik kan er notabene 3 schermen op aansluiten als ik wil: 2 via usbc en 1 via hdmi 2.1. Zelfs 3 4K schermen zou geen probleem moeten zijn. Zit een heerlijk grote touchpad op, hoewel dat voor mij geen echte rol van betekenis heeft want ik zet deze laptop altijd als een tentje neer en gebruik m'n Logitech for business tobo/muis combo. Daarnaast gebruiken we met het bedrijf veel Microsoft diensten zoals Azure en ik log in via het domein. Bepaalde software heeft dotnet nodig. De integratie met Windows werkt gewoon erg fijn dus een ander OS is geen optie. En dat zeg ik als Linux fan.
Apple is voor mensen die graag betalen voor een naam.
Het gaat mij echt niet om de naam. Wel weet ik dat met een Apple product vrijwel altijd blij ben en dat jaren blijf. En dat alles lekker met elkaar samenwerkt (m'n Mac Mini unlockt op de vingerafdruk in het toetsenbord maar ook op m'n Apple Watch, als ik iets kopieer naar het geheugen vanaf m'n Mac Mini kan ik het plakken op m'n iPhone/iPad en andersom, ik kan m'n foto's indien gewenst Airdroppen, ik kan een browsersessie starten op m'n iPhone en op m'n Mac verder gaan, als ik m'n Macbook er naast zet kan ik met m'n muis zo van m'n Studio display scherm naar m'n Macbook scherm gaan, en m'n iPad kan ik als extra scherm inschakelen).
"betalen voor een naam" vind ik dus erg kortzichtig. De ervaring is vele malen beter bij mij.
Als ik de HP Envy zo even Google zie ik al direct, hoewel de afwerking best mooi is, dat de bovenzijde van de onderkant (onder het toetsenbord) uit 2 delen bestaat. Ik weet zeker dat ik me ga storen uit het randje daar in zit.
Andere mensen zullen andere ervaringen hebben, maar dat is het mooie... je hoeft geen Apple te kiezen en gelukkig is er voldoende andere keus.
Een Samsung tablet kun je ook als mobiel scherm gebruiken. Ik heb wel een tablet maar meer dan af en toe wat youtube en npo start kijken doe ik daar niet mee. Logitech ondersteunt dat trouwens ook dat je tussen systemen kunt bewegen met de muis. Ik heb daar geen behoefte aan. En dat randje is me nog nooit opgevallen hehe. Randje weg is mij de 800-1000 euro extra in ieder geval niet waard.
Ik ben dan persoonlijk weer 100% anti Samsung. Ook dat is super persoonlijk, maar heb zelf bijvoorbeeld constant problemen met m'n Samsung wasmachine die dan weer niet in de app bereikbaar of zelfs zichtbaar is. Ik krijg wel netjes m'n notificaties als de was klaar is dus ik heb het er maar bij laten zitten.
Heb met televisies van Samsung ook diverse softwareproblemen gehad, met telefoons altijd gebaald als beloofde softwareupdates niet of heel laat kwamen. Vond de interfaces altijd verschrikkelijk.
Samsung komt er hier dus niet meer in.
Dat randje wat je nooit is opgevallen, valt mij heel erg op omdat ik slechte ervaringen met Sony Vaio's heb gehad. Dure laptops destijds, waarbij dat randje begon te verkleuren bij 1 laptop, bij een andere laptop werd de hoek steeds wijder. Daarom let ik daar nu juist heel erg op, en die Sony Vaio's hebben mij richting Apple gedreven.
Maar zo zal een ander weer problemen ondervinden met Apple-producten of een random ander merk.
Even vooropgesteld ben ik tegen geen enkel merk. Iedereen moet gewoon gebruiken wat ie wil gebruiken. Ik kan alleen 2000+ euro voor een laptop niet naar mezelf verantwoorden als een flink goedkopere laptop ook voldoet. Ik heb lang geleden een Dell Studio 15 gehad. Zat vol met randjes maar heeft me jaren prima bijgestaan dus ik heb dat kleine trauma gelukkig niet.
Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat wasmachines tegenwoordig ook al apps hebben. Volgens mij word ik oud maar ik zie daar echt het nut niet van in. Het helpt ook niet mee dat ik door de jaren heen een beetje notificatie-moe ben geworden. Maar goed ieder het zijne.
Ik ben zeker geen Samsung fan. Sterker nog ik heb een S23 gekocht paar maanden geleden en dat is mijn eerste en tevens laatste Samsung telefoon. De UI bevalt me totaal niet dus ik ga op relatief korte termijn weer terug naar een Pixel.
[Reactie gewijzigd door eitjeappeltje op 22 juli 2024 13:23]
Je tweede zin ben ik het helemaal mee eens! Maar je zult mij ook nergens op deze pagina een keuze voor een ander merk zien afkraken, wel heb ik een zeer persoonlijke mening over een aantal merken die ik heb uitgesproken, maar mijn mening is altijd die van mij!
Heel erg offtopic, maar:
mijn hele huis is smart, van de deurbel en het voordeurslot tot de televisie, verlichting, speakers, tot aan de gordijnen, luifels, rolgordijnen.
Ik woon in een villa en er zit een enorme afstand tussen de zolder, waar de wasmachine en droger zitten, en de woonkamer / tuin, waar ik de meeste tijd zit. In 20% van de gevallen hoor ik maar dat de wasmachine klaar is, de droger maakt minder geluid met z'n "ik ben klaar"-riedeltje en hoor je eigenlijk helemaal niet.
De wasmachine heb ik slim gekocht nadat ik al in m'n vorige huis vaak vergat de was er uit te halen, en daar dan dagen later achter kwam De droger heb ik zelf routines voor geschreven, om aan de hand van een slimme stekker met energie-meting te kunnen zien of hij klaar is.
Daarnaast zou je er aan kunnen denken om was er 's morgens in te doen en hem te laten starten als de opbrengst van de panelen hoog genoeg is, ik werk ook thuis dus kan hem dan elk gewenst moment legen, maar zo ver heb ik het dan nog niet gedaan. Wellicht straks als we niet meer kunnen salderen.
Ik ben overigens 40, dus begin ook oud te worden, maar dat gaat denk ik bij iedereen wel gepaard met verschuivende interesses "over time". Bij mij is het van "zelf sleutelen aan hardware" verschoven naar "het moet werken en er mooi uitzien als ik er de hele dag naar kijken" en "alles moet zoveel mogelijk geautomatiseerd als dat gemak oplevert".
Mijn situatie is niet heel anders. Villa alleen alles gelijkvloers. Ik hoor de wasmachine ook vaak niet maar ik vergeet het ook niet dagen. Soms haal ik het er een uurtje te laat uit maar dat boeit niet echt. Automatisering doe ik niet aan. Het enige dat vanzelf gaat, is de buitenverlichting mbv een lichtsensor. Ik hou het liever zo simpel mogelijk. Het meeste werk dat ik heb is elke dag schuifpuien open en weer dicht doen en ik zou niet weten hoe ik dat moest automatiseren. Verlichting binnen is een kwestie van een handvol knopjes omzetten. Voor de rest zou ik niet weten wat ik moest automatiseren. Ik leef vrij simpel en heb geen smart speakers en dat soort grapjes. Als ik wat muziek wil luisteren dan zet ik een JBL speaker buiten neer en luister YouTube Music vanaf mn telefoon. Tv kijk ik vrijwel nooit. Nieuws lees en kijk ik op een kleine tablet. Een slimme bel boeit me weinig want zoveel bezoek krijg ik toch niet.
Ik doe notabene IT werk dus automatisering ben ik niet vies van. Alleen moet het wel echt een probleem oplossen of veel tijd besparen wil ik daar prive echt wat mee doen. Ik werk 60+ uur per week dus in m'n vrije tijd ben ik meestal vooral niet met techniek bezig. 😎
Net toch nog even gekeken maar de Envy die ik heb gekocht heeft geen naad onderin. Er is wel een hoogteverschil tussen het deel waar het toetsenbord zit en waar de touchpad zit maar dat is wel gewoon uit 1 stuk plastic gemaakt. De enige naad die ik kan ontdekken zit aan de onderkant van de laptop en die is van de klep waar de verschillende deels vervangbare onderdelen onder zitten.
je weet dat je laptop niet trager wordt na 3jaar? die is nog steeds net zo snel al de dag dat die uit de productie lijn gekomen is.
wat jouw laptop 'traag' maak is het brakke, vervuilde windows-os.
ik deel niet de opinie dat een macbook perce langer meegaat dan een windows laptop. hier een dell xps in gebruik, ding gaat al meer dan 10jr mee. linux draait erop, kan eigenlijk nog prima paar jaar mee.
Ik heb voor mijn werk een Lenovo Thinkpad E490, straks bijna 4 jaar oud (september 2019). Destijds voor rond 600 euro gekocht. Vorig jaar RAM van 8 naar 16GB geupgrade want werd wel kritisch met Teams + Chrome (100 euro).
Accu waarschijnlijk deze herfst even vervangen, maar verder qua snelheid voor mijn werk (licht IT development werk + project management) echt geen macbook van 2k nodig.
Kwaliteits en luxe gevoel zoals een macbook? Nee 100% niet, deze laptop gemaakt van hoogwaardig plastic (ja hoogwaardig plastic, want is niet vergelijkbaar met sommige plastic laptops die kraken in het plastic als je uit de doos haalt). Tevens al een paar x gevallen en 1 hoekje is ingedeukt, had wel willen weten hoe een macbook er uit had gezien nadat ik de laptop zo van m'n bureau veegde....
Linksom of rechtsom kan ik voor mijn zakelijk gebruik niet goedkoper uitkomen met een macbook, dan moet ik er minimaal 10 jaar mee gaan doen en dat weet ik niet of dat realistisch is om te verwachten.
Huidige kosten: 600 + 100 = 700 / 3,5 jaar = 200 per jaar.
Persoonlijk gebruik ik ook een iPhone Pro maar linksom of rechtsom kan ik nooit zeggen dat Apple Producten beter prijs kwaliteit hebben. Zelfs al heb ik langer met al mijn iPhones gedaan dan andere merken, ga het per jaar bekijken kom je er niet goedkoper mee uit en dat is prima want dat is bewuste keuze.
er is een enorm verschil tussen Windows laptop van 15+ jaar geleden en die van tegenwoordig.
Eigenlijk zijn de systeemeisen van Windows niet meer drastisch veranderd sinds Windows 7. Niet dat alles nog even snel gaat, maar een goede laptop van 6 of 7 jaar geleden kan zeker nog wel mee vandaag de dag.
Windows machine's van 1500+ euro zijn meestal gericht op bepaalde aspecten (licht & dun, erg krachtig, 2-in-1, etc), helaas is bouwkwaliteit meestal niet zo'n factor als bij Apple.
ik bied op mijn werk de hp probook en de surface pro aan, geen andere smaken. De hp probook adviseer ik als enige, want daarbij kan ik je gewoon 5 jaar kwaliteit garanderen. en daarmee doen ze hier 8 tot 10 jaar. De Surface pro is leuk voor mensen om stoer te doen aan de vergaderkamer maar is in 3 jaar kapot. en kost het dubbele (randapparatuur en afschrijvingen etc meegenomen)
Ik weet niet wat voor laptops jij allemaal gekocht hebt, maar ik type dit op een Asus Zenbook uit 2011 die toen 1299 euro kostte. De batterij gaat niet meer zo lang mee als ik zou willen maar het toestel is verder nog prima. Ik zou er een nieuwe batterij in kunnen steken maar in praktijk wordt mijn Zenbook enkel privé thuis gebruikt op mijn bureau en hangt die toch altijd aan de lader. We zien wel wanneer hij het begeeft.
Inderdaad. Ik gebruik altijd Lenovo Thinkpads en die dingen gaan net zo lang mee als Macbooks zonder dat ik dat afgrijselijke MacOS moet gebruiken. Saai uitziende machines, dat dan wel weer.
Gingen altijd net zo lang mee.... Hier op kantoor zijn we al jaren gebruikers van de Thinkpad series omdat we er goede ervaringen mee hadden. Tegenwoordig zijn we geswitched naar wat op dat moment het meeste biedt voor het budget want van de laatste 5 thinkpads die gekocht zijn hebben is er geen eentje zonder issues gebleken.. 2 ervan moesten na 1,5 jaar zelfs terug voor een compleet nieuw beeldscherm en gpu omdat ie opeens op zwart sprong
Wat op dat moment het beste waar voor zijn geld biedt haha.
Voor een collega hebben we eind vorig jaar een Dell XPS 15 pro gekocht omdat Dell een top aanbieding had.
En die laptop bevalt tot dusver prima.
Helaas (zoals @Manyuken ook al meldt) gaat dat tegenwoordig niet meer op. Lenovo heeft de TankPad tjd inmiddels ruim achter zich gelaten helaas (maar vraagt nog wel de prijsrpremium..)
Ja vooral de prijzen zijn bizar aan het worden... Tijdje geleden moest ik een nieuwe laptop zoeken voor een collega... Uiteindelijk is het een Dell XPS 15 Pro geworden (zakelijke editie) omdat Dell toen ook een leuke kortingsactie had. Maar zelfs zonder die korting kostte een vergelijkbaar model bij Lenovo 500 euro meer!! En waarvoor??
Met die korting scheelde het zelfs 730 euro!! En dan zat er bij die XPS 15 pro zelfs een beter scherm in..
Thinkpads zijn prachtig maar ik zou echt niet weten waarom je Windows zou draaien op een laptop. MacOS is niet perfect maar qua stabiliteit heb ik nooit problemen en alles is gewoon gelikt en logisch. Windows is een clusterfuck van alles wat ze de afgelopen 40 jaar nodig vonden. Voor gaming zit ik het liefste op mijn Windows PC, maar als ik werk moet verrichten is Windows echt een blok aan mijn been.
Ik heb hier nog laptops die zelfs nog geen 64-bit cpu hebben en die het nog doen, in de loop van de jaren wel geswitched naar Linux, extra geheugen er in en natuurlijk een SSD. Die zijn niet meer geschikt voor dagelijks gebruik, niet omdat die laptops niet meer werken maar omdat het ook op Linux moeilijker wordt alles nog 32 bit te vinden. Youtube kijken lukt nog wel maar Netflix kan je vergeten. Soms worden ze nog gebruikt in de Coderdojo om te programmeren in Python bv, dat lukt nog wel. Dit jaar nog een Asus VX1 uit 2007 en een ASUS EEEPC uit 2008 actief gebruikt daarvoor. Dat zijn dan wel de echte old timers, systemen van 10 jaar oud zijn echter geen uitzondering, mijn huidige main laptop is mijn oude laptop van het werk die ik heb overkocht heb en die is ondertussen ook 6 jaar oud.
Hier staat een MacBook Pro 2013 15’. Niet met Linux (wat ik ook gebruik) maar met macOS. Uiteraard niets aan geüpgrade want dat kan niet, maar desondanks nog net zo snappy als altijd.
Ieder zijn meug, maar ik heb nog nooit een tien jaar in gebruik zijnde Windows installatie meegemaakt, die nog vlotjes werkte.
Verder heb ik een Mac Pro uit 2008, waar ik nog steeds zonder problemen apps uit de Adobe Creative Suite 6 op gebruik. Die reageert wel merkbaar minder snel, omdat er een systeem op draait wat 10 jaar nieuwer is en hij eigenlijk niet ondersteund.
We hebben het dan ook over een computer van 15 jaar oud, draaiend op een versie van macOS die het niet ondersteund wordt waardoor op chip-instructie-niveau extra stappen gemaakt moeten worden. Die heeft tussentijds wel een betere videokaart gekregen, een passief gekoelde tweedehands GT 730 2 GB van € 75. En een SSD van € 125.
Wat ik mis in de discussie is het belang van het OS. Mij boeit het minder of het per dag € 0,25 meer of minder kost, als ik dan wél met mijn favoriete OS kan werken.
Nou ik vergelijk mijn MacBook met bijvoorbeeld de Latitude 5431 op mijn werk, op moment van schrijven 2573 eurootjes. Dat is wel een eerlijke vergelijking hè? Het ding staat de HELE dag met de fan te blazen, het toetsenbord en trackpad zijn ruk, de vormgeving is uit 1998 en het scherm is ook niet om over naar huis te schrijven. Voor ruim €100 minder heb ik een MacBook Pro met M2.
Mijn vorige opdrachtgever had een vergelijkbare Dell voor me, die kon niet eens op de batterij opstarten zonder uit te vallen. Splinternieuw ding. Weet je wat? Geef mij maar een “overpriced” MacBook anytime. Nog een pluspunt: de shitzooi die Windows heet zal ik ook niet missen.
Mijn even oude maar veel minder dure lenovo Yoga Slim 7 is nog altijd belachelijk snel.
Of je doet iets fout waardoor die dingen traag geworden zijn, of je inkoopafdeling heeft echt een debiele aankoop gedaan: als het die verschrikkelijke ARM modellen zijn, of de 'zuinige' (aka trage oude 14nm meuk) dual core Surface modellen zijn, dan heb je jammer genoeg rommel in handen
De laatste Intel macs waren ook slome shit, omdat Apple weigerde moderne CPUs te gebruiken en goede koeling in te bouwen (al dan niet omdat ze wisten dat un M1 laptops veel beter uit de verf zouden komen vergeleken met oude Intel meuk ipv moderne AMD chips).
[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 13:23]
Die ARM surface dingen waren echt schandalig slecht. Bizar dat ze bij MS dachten dat dat een goed idee zou zijn. Ook in een klap het imago van Surface bijna om zeep geholpen. Vraag me soms echt af waar ze mee bezig zijn.
Jammer genoeg dat het ARM debacle de Surface-lijn niet om zeep geholpen heeft helemaal want Surface hardware is naar mijn ervaring nog steeds zwaar ondermaats. Wij leveren wel Surface Pro's uit aan klanten en we krijgen er niet alleen geregeld eentje terug met een kapotte batterij maar de prijs-prestatie verhouding is erg slecht.
Mijn punt is dat er snelle en trage Windows machines bestaan. Dat sommige Mac fanboys altijd naar de trage modellen wijzen om dan te beweren dat er geen degelijke Windows laptops bestaan vind ik gewoon grappig, het toont aan hoe hard ze blijkbaar denken de realiteit te moeten ombuigen om hun aankoop te verantwoorden
Wat overigens totaal niet nodig is: Macs zijn veelal hele goede machines, ook al is hun value for money lager dan vele Windows machines in hetzelfde segment.
Lol, lees mijn vorige post nog even: ik zeg letterlijk nergens het woord duur of goedkoop, ik heb het over snel en traag. Die woorden heb jij er zelf bij verzonnen, en dan durf je met dat verzinsel zeggen dat ik invul dat het om goedkope toestellen gaat? Wat een clownesk gedoe van je
Ik zei dat het om trage toestellen gaat, want dat is wat JIJ me zegt, dat is JOUW anekdote. Jij bent degene die aankomt met een onmogelijk te staven anekdote over zogezegde Windows laptops die na 3 jaar heel traag zijn. Ga je me nu kwalijk nemen dat ik jouw woorden herhaal?
Ik blijf zeggen: er zijn talloze erg goede Windows laptops die het makkelijk 5-10 jaar uithouden, en dat op meerdere prijspunten. Dat er ook slechte modellen bestaan doet daar niets aan af.
De discussie begon met twee apple fans die heel hard schreeuwden dat Macs heul lang meegaan en Windows toestellen heel snel stuk gaan en traag worden.
Dat is waar hier op gereageerd wordt. Dat is ELKE KEER waarom deze discussie ontstaat: Mac fans die de review heel slecht vinden omdat de hoge prijs als minpunt genoemd wordt, waarna zij indianenverhalen gaan verzinnen over hoe Windows toestellen altijd prut zijn.
Jij draait het nu gek genoeg om, maar wie even naar boven scrollt ziet dat hoe jij de discussie nu verdraait gewoonweg niet klopt.
Maar... Mac's gaan heel lang mee. Aantoonbaar langer dan Windows machines, dat is algemeen bekend en ook al door meerdere onafhankelijke bedrijven aangetoond.
[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 22 juli 2024 13:23]
. Aantoonbaar langer dan Windows machines, dat is algemeen bekend en ook al door meerdere onafhankelijke bedrijven aangetoond.
Als je bronnen hebt heb je die absurd lang geheim gehouden.
Ik ben vrij zeker dat die bronnen niet bestaan, of niet aantonen wat jij denkt. De annekdote "wij zijn van Del overgestapt naar Apple en zijn er blij mee" bewijst namelijk niet "Apples gaan langer mee dan PCs".
Nogmaals: het bestaan van slechte Windows PCs bewijst niet wat jij beweert, namelijk dat er geen Windows PCs bestaan die even lang of langer meegaan als Macs.
Ik kan je daarnaast wel een feit geven, ipv jouw vage bronloze annekdotes: Macbook Pros uit 2017 (6 jaar geleden) worden met MacOS Sonoma al niet meer ondersteund. Hoezo dus lange support?
[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 13:23]
De enige fanboy die ik hier zie is een Windows fanboy en dat ben jij. Ik gebruik een Windows desktop voor thuis en een MacBook Air M1 2020 voor op de uni. macOS is gewoon beter. Punt. Het enige waar Windows op voorloopt is de hoeveelheid beschikbare software en support voor gaming. Vergeleken met macOS is windows een bij elkaar geraapt zooitje. Mac laptops zijn in mijn beleving veel sneller dan windows laptops, behalve als je die enorm dikke msi gaming units erbij betrekt, maar een laptop kopen om die vervolgens altijd aan de lader te moeten leggen vind ik achterhaald. Windows desktops zijn over het algemeen sneller maar puur omdat die zo veel stroom kunnen slokken. Valt voor allebei wat te zeggen afhankelijk van je usecase.
Meestal krijg ik van opdrachtgevers een windows laptop om op te werken. Over het algemeen zijn dat apparaten in dezelfde prijsklasse als een macbook.
Tot op heden ben ik er nog geen 1 tegengekomen die een gelijkaardige bouwkwaliteit heeft. En bouwkwaliteit omvat ook design en portability.
Meestal zijn ze een stuk zwaarder, groter en vooral op het gebied van accu gewoon bedroevend. Maximaal 2 uur als je mazzel hebt.
Lenovo, HP, Dell, allemaal 1 pot nat.
Prima om een beetje schoolwerk op te doen hoor, maar ik wordt met dev werk echt helemaal gek van windows laptops. Met linux erop is het werkbaar, maar dan werken zoveel dingen ook weer matig dat is ook niet leuk meer en op productiemachines zorgt dat ook alleen maar voor vertraging.
Ik kan prima werken met windows, maar de gemiddelde laptop is vaak echt maar matig.
Een mac heeft ook zo zijn nukken, maar als we nu kijken naar wat Apple heeft neergezet inclusief de hele architectuur switch ben ik echt een beetje pissig op wat de windows wereld te offeren heeft. Vooral performance/watt en arm ondersteuning. Het is allemaal meer van hetzelfde met iedere keer dezelfde partijen die je een oor aannaaien (Nvidia I’m looking at you) met stomme productnamen die je willen doen geloven dat je desktop performance krijgt.
Ik kan altijd mijn werklaptop overkopen als die aan het eind van zijn termijn zit. Mijn dochter heeft mijn vorige HP laptop in gebruik (uit 2018) en mijn jongste dochter de laptop die daar weer voor zat (2014). En die doen het beide nog steeds als een zonnetje....
Inderdaad, ik heb als main PC nog een 2500K-systeem dat ik in 2011 samenstelde waar ik nog steeds dagelijks gebruik van maak, ook om te gamen. Aantal jaar geleden wel de SSD en GPU vervangen.
En nu ik erover nadenk: de Dell XPS die ik in 2009 kocht, wordt nu nog gebruikt door mn nichtje. Overigens ook daar wel de SSD vervangen.
[Reactie gewijzigd door Tuktop op 22 juli 2024 13:23]
Mwah, ik was nogal blij met mijn fancy HP Spectre x360 15" (die qua prijs ook in de Apple range lag). Gekocht toen die net uit kwam. Maar na 3 jaar begon de HP bloatware me te spammen dat het ding end of life was en je er geen support en onderdelen meer voor kon krijgen. Daar werd ik niet echt vrolijk van.
Dat snap maar dat zegt verder helemaal niets over de houdbaarheid van ALLE Windows laptops.
En een beetje tweakers knikkers dit soort bloatware er toch meteen af zou ik zeggen, als je niet al een clean install doet.
Als je dit soort geld uitgeeft mag ik op zijn minst verwachten dat ik niet meer zelf verse installs e.d. uit moet gaan voeren. Die tijd ligt een beetje achter ons imho.
Anyway, het laptopje was verder ook nog prima te gebruiken na die 3 jaar natuurlijk, maar het helpt niet in de beeldvorming als een van de grootste Windows laptop leveranciers dit soort meldingen naar hun klanten stuurt.
Mja wat voor keus heb je als je een goede passieve gekoelde reis-laptop wilt ? chromebooks.. nee dank je
Dan moet je al gauw kijken naar de ultrabooks ... en vele zitten dan al op dezelfde prijs als een Macbook air .
Dus waarom niet? ik had al een windows/linux gaming pc , ach waarom dan niet Mac OS
en wil je een degelijke zelfbouw pc , of een laptop die +7 jaar zonder problemen mee kan zonder problemen , dan geef je hetzelfde geld uit als een Apple apparaat.
Het probleem is niet dat Apple duurder is , het probleem is dat laptop/pc fabrikanten goedkopere opties aan bieden, wat minder effectief of minder lang mee gaat.
[Reactie gewijzigd door Metallize op 22 juli 2024 13:23]
Nou, daar ben ik het echt niet mee eens. Ik gebruik allang geen Windows meer maar ik zie om mij heen dat het geen lang leven heeft. Laptops hebben geen lang leven, vooral niet de laadingang. Die heb ik echt nooit begrepen. Dat is namelijk altijd het eerste wat stuk gaat. Anno 2023 weet ik niet, daar zou ik nog eens mee moeten werken.
echt niet alsof Windows pc's maar een paar jaar meegaan
hier een mixed bag. Mijn vrouw en ik gebruiken Macbooks en de kids 'moeten' een Windows laptop voor hun school gebruiken.
N=weining, maar toch
Macs
2008 iMac, Core2duo 4GB, nadat de ondersteuning weg viel draait ie nu Ubuntu 22.04 voor wat hobby zut (aanschaf 1200 euro)
2014 MBP 16 GB/1 TBdisk Core i7. Doet het nog dagelijks en draait Ventura via openCore, heerlijk toetsenbord overigens (aanschaf 2200 euro)
2020 MBA 16 GB/1 TB M1, daily driver voor werk doeleinden, geen enkele issue (aanschaf 1600 euro)
W10 laptops
2014 Asus Core i5 8 GB, --> stuk. Scherm connectie is bagger (1200 euro) en kan niet meer gebruikt worden.
2017 Asus ROG, Core i7 16 GB/512 GB, scherm is matig van kwaliteit, toetsenbord heeft losse toetsen en zwaar (1300 euro)
2021 Lenovo Thinkpad core i5 1TB disk --> al twee keer terug geweest binnen garantie periode. eerst scherm stuk, daarna schermkabel stuk en inmiddels na reparatie weer schermkabel stuk. Toetsen laten los (aanschaf 1100 euro), moet met het nieuwe jaar een nieuwe komen
Conclusie.
de Apple producten kostten over een periode van 13 jaar 5000 euro en werken alle 3 nog steeds
de W10 laptops kostten over een periode van 9 jaar 3600 euro en daar komt nog een keer ~1100 bij straks en effectief 'werkt' er nog maat 1
We hebben ervaring met 5 verschillende laptops, van 2 x Asus, HP en 2 x Lenovo. Bij alle laptops hadden we problemen en hield vooral de accu het niet lang uit. We zijn daarna overgegaan op Apple. Een MacBook Air M1, een MacBook Pro M1 en deze functioneren nog steeds perfect. We hebben net een Samsung Book 3 Pro teruggestuurd vanwege de luide fans en een matige accu. (Het scherm is wel echt mooi). Toch maar weer voor Apple gegaan en deze 15 inch besteld.
Dus, je ervaring is misschien dat ook een Windows laptop gemakkelijk jaren mee kan gaan, mijn ervaring is het niet. Apple producten zijn erg duur, maar het werkt wel altijd.
[Reactie gewijzigd door honey op 22 juli 2024 13:23]
Is niet zo typisch Apple, maar heeft meer te maken met t feit dat computers voor de meeste taken die de meeste mensen erop doen reeds een decennium lang snel genoeg zijn
M'n superlichte Sony Vaio SVP met nogal een slome 3556U processor en 4GB was tot kort ook prima in staat voor lichte huis tuin en keuken werk. Had ik hem detijds met een i5 processor kunnen krijgen (als Sony niet zo nodig de markt moest verlaten) dan had ie nog steeds volstaan en had ik m niet recentelijk hoeven te vervangen. Maar serieus werk kun je er niet en kon je er nooit op doen.
M'n desktop uit 2012 met n i7 2600K met een GPU update in 2016 volstaat nog steeds en daar kan je nog steeds best serieus werk op lost laten, zoals simulatie werk in Matlab, Comsol of zelf geschreven simulatie software in c++ . (O ja , de kast, en PSU stammen zelfs uit 2007...)
Echter blaast een recentelijk aangeschafte mini pc met laptop SOC alle door mij en jouw aangehaalde apparaten qua CPU kracht volledig uit het water.
In mijn ervaring is het wel iets genuanceerder dan dat.
Apple laptops werken na 5 jaar soepel net als Windows laptops kunnen. Maar ik zie bij mijn Windows tegenhangers wel veel meer vervelende handicaps op zo’n moment. Trager laden en booten, trager besturingssysteem, dat soort dingen.
Ik “voel” bij Windows echt de noodzaak elke 2 jaar een clean install te doen.
Onze Macs draaien allemaal nog op hun originele install, de oudste is 7 jaar.
En dan ga je kijken hoe mensen die apparaten gebruiken, en dan zie je vaak dat ze op Windows alles maar installeren waar ze hun handen op kunnen leggen terwijl bij die Apple men veel terughoudender is. Losse apps installeren gebeurd steeds minder want men wil het uit de app store en dan in die store iets installeren vormt soms ook weer een barriere want die extra stappen doen je langer nadenken waardoor er soms weer twijfel komt. Heb ik dit wel nodig?
Een Windows install is evenzeer gewoon vlot te houden zonder problemen, maar let gewoon een beetje op wat je er mee doet.
Komt omdat meeste mensen maar lukraak alles installeren op een Windows PC. Weet niet of ze ook die drang hebben op een Apple device. Al moet ik zeggen als je maar 256GB krijgt in een nieuwe je snel klaar bent met meer dingen er op plaatsen.
Denk dat het ook te maken heeft met het feit dat Windows heeeeeeel veel hardware moet ondersteunen en MacOS natuurlijk niet. Onlangs de oude laptop van mijn ex-schoonmoeder een verse install gegeven (i5 dualcore, 2x4GB ram en een 250GB SSD van ong 9 jaar oud) naar Windows 10. Ding was nog steeds niet vooruit te branden omdat ie standaard vanuit Windows al teveel processen moet draaien ivm Windows 7 waar ie toen mee uit kwam. Drivers zijn ondertussen ook zwaar ruk geworden ga ik vanuit en dat is bij MacOS beter geregeld als je kijkt naar oudere hardware. 1 kanttekening wel bij MacOS is dat op een gegeven moment het niet meer mogelijk is om de nieuwste OS versie te installeren omdat de hardware bepaalde technische eisen niet aankan. Maar dan nog kan je met een ouder Mac OS natuurlijk nog prima uit de voeten.
Ik heb mijn pc begin 2013 gekocht met windows 7. Die is in de loop der jaren steeds gemigreerd naar elke nieuwere Windows versie, van 7 naar 8 naar 8.1 naar alle 10-versies. Nog nooit een fresh install gedaan en de pc heeft ondertussen al heel veel software zien komen en gaan. En start nog steeds vlot op. Het ligt dus niet persé aan Windows; het kán wel....
Nou ja ik heb een Dell Latitude laptop E6420 die zijn 10e verjaardag heeft geviert, en die is dagelijks in gebruik. Hij is lang geleden gekocht met een hdd en 4Gb geheugen. En ja toen een sata SSD en 16Gb wel heel goed koop werden heb ik die er maar in gezet. Maar zelfs een lichte game als CSGO is wel te doen op dat ding ondanks de enorme leeftijd. Er staat ook nog een PC in huis met een 4790K in huis (bijna zelfde leeftijd) is later ooit een 1050ti in gezet en draait ook dagelijks nog overuren en met wat aangepaste settings een heel assortiment aan redelijk recente games. Het is dus nogal flauw om te zeggen dat enkel Apple producten lang mee kunnen gaan. Ik denk dat je voor phones en tablets een punt zou hebben, ligt ook daar niet altijd aan de hardware, maar vaak aan het stoppen van software support/upgrades.
Voor 750 euro heb ik 4 jaar geleden een W10 HP laptop aangeschaft, die het nog steeds als een zonnetje doet. Dat vind ik ook niet te duur. Dat ziet er wat minder fancy uit dan de Apple lijn, maar prima functioneel. De tijd dat Windows 95/98/2000/XP/Vista/7/8/10 elkaar in rap tempo opvolgden is gelukkig ver achter ons. Windows 10 doet het al zo'n 8 jaar op dit moment en dat is prima. Ik vind persoonlijk 650 euro op jaarbasis best wel veel, maar dat is een persoonlijke keuze die uiteraard meer dan prima is. Met Office (2021) gewoon gekocht - geen abonnement - kom ik nu op rond de 200 euro op jaarbasis en dat vind ik ook wel genoeg eerlijk gezegd. Ook ik vind Apple er 100 keer mooier uitzien dan welke W10/W11 laptop dan ook, maar niet 400 euro per jaar mooier zeg maar
Vind ik nog best duur ja, voor 650 euro kan je elk jaar de nieuwste gen Intel processor krijgen op een standaard Windows laptop. Het leuke is dat je dan ook nog elk jaar die laptop in het kanaal kan gooien en weer een nieuwe kan kopen.
Sorry maar ik heb zelf een zelfgebouwde Windows PC met high-end specs en een standaard lenovo laptopje van het werk.
Kosten: 2000+/- euro voor de PC + ultrawide 34inch display die zeker 10+ jaar mee zal gaan, Lenovo laptop heb ik inmiddels al 4 jaar en doet het nog net zo goed als de dag dat ik hem uit de doos haalde.
Ik durf te beweren dat mijn lenovo thinkpads niet alleen degelijker zijn dan apple laptops maar ook eenvoudiger te repareren en serieus voordeliger. Ik heb T serie laptops van 15 jaar oud, gekocht voor €800 nieuw waar ik er recentelijk één naar een minder bedeelde kennis heb doorgeschoven. Er moest na 10 jaar een nieuwe batterij in (€90,-) dus dat is €60,- per jaar en dat is pas goedkoop. De nieuwere goedkope modellen zijn wat minder reparabel vanwege gesoldeerd geheugen maar nog steeds superieur in mijn ogen. Mocht je meer power willen koop dan een P model, zelfde kwaliteit en alles vervangbaar.
Apple is absoluut niet slecht en als je het geld er voor over hebt, ga ja gang, maar ik koop voor 9000 euro liever wat anders zoals een thinkpad P17 gen 2, neem de 4k versie doe er 128 GB geheugen in en je blijft ver onder de €3500.
Mijn Acer van €600 die ik in 2012 heb gekocht gaat nog steeds prima - ondertussen updates gekregen tot en met Windows 10 (voldoet niet aan de eisen voor Windows 11), maar 11 draait die nog steeds als een zonnetje.
Accu zit niet in de case dus je kunt van een generieke accuboer makkelijk vervangende accu's kopen.
2e hands laptop
netbook
2e netbook
laptop 1
laptop 2
laptop 3
PC 1
PC 2
duur scherm (4k 165 hz, zoned lighting)
4070 Ti
Totaal: 9440,- (674/jaar)
Niet zo'n verschil. Over de jaren zijn mijn eisen flink omhoog gegaan (ik draai tegenwoordig VMs, meerdere browsers, vscode, etc, tegelijk), dus ik kan je zeggen dat mijn eerste netbook en laptop niet meer door mij gebruikt worden (wel door andere mensen).
Nogal veel mensen reageren, maar mijn ouders heb ik destijds aan een Dell Precision geslingerd (2e gen i7, dus tel maar uit hoe oud) en werkt nog top op de accu na. Wordt nog elke dag gebruikt, het is hun enige pc. Zelf koop ik graag de HP Workstation edities en de latere ZBooks. Top kwaliteit laptops die net zo duur zijn of goedkoper als je upgraden meerekent. Voordeel is dat een 10 jaar oude Dell nog Windows 10 start en updatet, en Macs van die leeftijd volgens mij geen updates meer krijgen.
Dit blijft toch zo'n raar argument. Je vergelijkt nu één fabrikant van laptops en gooit de rest op een grote hoop. Ja, er worden veel goedkope laptops met Windows verkocht die slechte specs en bouwkwaliteit hebben, daar is de prijs ook naar. Ik tik dit nu op een Clevo gamelaptop uit 2015 die het nog altijd doet, andere fabrikanten maken ook kwaliteitsvolle laptops met bijbehorende prijskaartjes en die doen niet onder voor Apple, sommige zijn zelfs beter en gaan langer mee. Maak dan op zn minst een eerlijke vergelijking.
Ik heb collega's hier (Tsjechie) die enterprise hard & software ontwikkelen op Lenovo's uit 2010, daarover niet moeilijk doen en gewoon hun werk doen met wat ze hebben. Hoe lang een apparaat meegaat hangt af van de fabrikant, maar natuurlijk voor een groot deel ook van de gebruiker en zijn of haar mindset.
Wat ik vaak zie is dat mensen hun Applewarez behandelen alsof het glimmende platina baby-tjes zijn. Ik had een collega die zijn Iphone op een doekje neerlegde op zijn bureau. Geen hoes, want dan konden anderen niet genieten van het aanblik van zijn Iphone. Dus maar een doekje... Ondertussen was hij een absolute slons met zijn door werkgever verstrekte ontwikkelaarslaptop. Volbeplakt met stickers en waar er geen stickers zaten vettige stof. (Je ziet zelden mensen die hun MacBook versieten met stickers. Terwijl er best ruimte is naast die prachtige logo)
Op zijn werktelefoon had hij een ring geplakt uiteraard, dat was handig.
Vreemd dat zo'n laptop of werkmobiel binnen 3 jaar gillend zelfmoord pleegt bij zo iemand
Wat ik vaak zie is dat mensen hun Applewarez behandelen alsof het glimmende platina baby-tjes zijn. Ik had een collega die zijn Iphone op een doekje neerlegde op zijn bureau. Geen hoes, want dan konden anderen niet genieten van het aanblik van zijn Iphone.
Het zijn ook simpelweg de mooiste producten qua design en feeling. Daar is geen twijfel over mogelijk. Met een Lenovo heb je dit niet, ook al doen veel fabrikanten hun best om erop te lijken. Wat alleen wel een beetje voorbarig is, is de conclusie die je trekt.
Heeft hij gezegd dat iedereen van zijn iPhone moet kunnen genieten? Ik draag het liefst geen hoesje namelijk omdat het dan veel lekkerder in je hand ligt, gewoon waar het voor ontworpen is. Daarbij is het ook leuk om je kleur te zien die je uitgekozen hebt i.p.v weer een stom hoesje eromheen waardoor elke telefoon er bijna hetzelfde uitziet. Maar ja, telefoons die van glas zijn en dan overal neerleggen als je zuinig op je spullen bent??? Nee, dat gaat zonder hoesje niet. Dat heeft niks met pronken te maken maar jou reden hoor ik vaker van Androiders langskomen. Net robots die allemaal het zelfde zeggen over Apple
Het zijn ook simpelweg de mooiste producten qua design en feeling. Daar is geen twijfel over mogelijk.
Wat een onzin. Smaak is subjectief. De één vindt een Nissan Juke mooi, de ander vindt hem afschuwelijk. Datzelfde geldt voor een Jaguar I-pace, een Tesla, een Samsung Galaxy S23 of jouw partner. En ja... zelfs voor dat Apple-apparaat die jij het mooiste vindt qua design en feeling. Ik vind de IPhones en IMacs inspiratieloos. Als ik moet terugkijken, vind ik dat bijvoorbeeld een HTC One M7 of M8 of een Lumia 930 drie keer mooier eruit heeft gezien dan elke Iphone die er ooit is verschenen. Kleur of geen kleur. En dat is maar een greep uit een hele waslijst van mooiere toestellen. En dat is mijn smaak.
Het zijn ook simpelweg de mooiste producten qua design en feeling. Daar is geen twijfel over mogelijk... Net robots die allemaal het zelfde zeggen over Apple
Zotte afsluiter. Zoek jouw eerste en laatste zin eens op via Spotlight (Doe maar niet via Google) en overtuig jezelf maar eens van de uniekheid van jouw laatste oneliner en dat je niet andere Apple liefhebbers zit na te praten. Kernwoorden: Ecosysteem, Design, Feeling, Sheep
[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 22 juli 2024 13:23]
Wat een onzin. Smaak is subjectief. De één vindt een Nissan Juke mooi, de ander vindt hem afschuwelijk. Datzelfde geldt voor een Jaguar I-pace, een Tesla, een Samsung Galaxy S23 of jouw partner. En ja... zelfs voor dat Apple-apparaat die jij het mooiste vindt qua design en feeling. Ik vind de IPhones en IMacs inspiratieloos. Als ik moet terugkijken, vind ik dat bijvoorbeeld een HTC One M7 of M8 of een Lumia 930 drie keer mooier eruit heeft gezien dan elke Iphone die er ooit is verschenen. Kleur of geen kleur. En dat is maar een greep uit een hele waslijst van mooiere toestellen. En dat is mijn smaak.
Die toestellen hebben de iPhone gekopieerd. Kijk hoe de Windows Studio eruit ziet (als de iMac). Kijk hoeveel telefoonfabrikanten het design van de iPhone gepakt hebben. Hoe ziet een laptop er tegenwoordig uit, precies, zoals de MacBook. Je vindt andere apparaten mooi waar de basis bij Apple ligt.
Zotte afsluiter. Zoek jouw eerste en laatste zin eens op via Spotlight (Doe maar niet via Google) en overtuig jezelf maar eens van de uniekheid van jouw laatste oneliner en dat je niet andere Apple liefhebbers zit na te praten. Kernwoorden: Ecosysteem, Design, Feeling, Sheep
Dat zijn toch echt de woorden die gebruikers ervaren. Als ik een hoekige Galaxy in mijn handen heb, dan voelt dat niet relax in je handen. Wanneer ik een nummer in iTunes drop en het staat op al mijn apparaten, dan voel je de samenwerking. Niet alleen met een nummer in iTunes natuurlijk maar ik weet zeker dat jij die samenwerking nog niet ervaren heb en dat raad ik je toch echt eens aan. Dan zie je hoe andere fabrikanten achterlopen, stuk voor stuk.....all of them.
Oye hombre! You've really got all the wisdom in the world, huh? En je weet zeker wat ik (of anderen dan jij, het centrum van de wereld) wel of niet heb, heb gedaan of heb ervaren! Mijn vrouw heeft een Iphone 12 hier liggen, ik heb zelfs nog een Ipod touch hier liggen, ergens in een la. En de kenmerkend woorden die in negatieve zin bij beide naar voren komen poppen: beperkend, duur, hyped en saai. Wederom... Smaak is subjectief. Maar uit jouw reacties begreep ik al dat jij niet snapt wat subjectief betekent. En dat je jouw cabeza niet meer uit las nubes de Jobs krijgt. Please, go harass someone else with your second generation AppleTalk, hmmm?
[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 22 juli 2024 13:23]
Objectief gezien kan ik heel goed zien wat subjectief betekend. Ik merk bij jou juist een tekort aan zelfreflectie. Je begint zelf over mensen die Apple spullen hebben denken dat het platina baby's zijn. Dan noem je dat ook nog eens Applewarez. Je gaat ervan uit dat jou collega geen hoesje draagt omdat hij zijn iPhone moet showen, je komt ermee dat je zelden mensen ziet die hun MacBook vol stickers plakken en dan begin je tegen mij, in het engels nog wel, dat ik de wijsheid in pacht heb? Geef eerst maar eens antwoord of je collega dat tegen je gezegd heeft (dat hij zijn iPhone wilt showen) wat jij hier op het forum aan het verspreiden bent.
Jij begint met een Tone of Voice van de gemiddelde Android/Windows gebruiker over een merk wat je dus blijkbaar niet eens in huis hebt. Zo kan ik nog wel even doorgaan met het uit elkaar trekken van je communicatie maar ik denk dat ik wel duidelijk ben.
maar natuurlijk voor een groot deel ook van de gebruiker en zijn of haar mindset.
Nee, bij een mac weet je het simpelweg van tevoren en bij een Windows laptop niet...
Kijk maar naar Windows 11 met zijn vereiste TPM (dus hardware) chip. Als je die niet hebt (bijvoorbeeld bij een Windows 10 home laptop, kan je het vergeten ongeacht wat je 'mindset' is
Fwiw, een Mac Pro van tien jaar oud met twee Xeons kan je ook alweer enkele jaren niet meer de laatste versie opzetten terwijl die qua snelheid nog best te pruimen is. En dan mag je ook direct niet de laatste Xcode e.d. installeren wat op Windows 10 nog wel even zal kunnen. (Naja, de laaste Visual Studio o.i.d. dan. )
Het punt is dat je dat bij de Mac kon voorspellen. MacOS compatibility is gemiddeld 5 jaar + 2 jaar security updates. Windows is meestal 3 jaar + 2 jaar security updates. Windows 11 heeft de backwards compatibility gebroken (en terecht in mijn optiek) en de verwachting is dat Windows 12 wederom de eisen aanhaalt.
Klopt; je kan er wel linux of BSD op zetten (MacOS is eigenlijk BSD) maar dat werkt niet zo precies als MacOS, vanwege slechte drivers. Maar tis wel een mooie gouden kooi. Geen zin om te ontsnappen, haha.
Hahaha, leuke reactie! Klopt MacOs is Unix based, dit is het enige wat mijn tech hartje sneller laat kloppen.
Ik snap het ook wel hoor, het is ook gemak en lekker simpel allemaal binnen het Apple Ecosysteem. Maar veel mensen willen nou eenmaal niet toegeven dat ze teveel betalen voor wat ze krijgen.
Ik koop zelf ook liever een BMW dan een Volkswagen terwijl er in de "standaard" modellen niet veel verschil zit.
Maar veel mensen willen nou eenmaal niet toegeven dat ze teveel betalen voor wat ze krijgen.
Is dat waar het dan om draait bij jou? Niemand heeft ooit ontkent dat een MacBook of iPhone prijzig is hoor. Ik kan het betalen, het interesseert me niet, en ik vind macos een geweldig OS om mee te werken. En ik haat Windows. Dus dan is de keuze snel gemaakt.
Ik heb de indruk dat jij nog steeds naar specs en benchmarks kijkt. Ik kijk naar hoe snel ik mijn werk kan doen en hoe stabiel en responsief mijn systeem is. Als ik de dure nieuwe Dell van mijn werk naast mijn 4 jaar oude MacBook Pro leg is wel duidelijk welke sneller is en fijner werkt. Dat is het enige wat telt voor mij.
Iedereen weet wel dat Apple duur is, ze hebben immers het geld ervoor op moeten hoesten. @Crapple snapt niet eens dat 'teveel betalen' een persoonlijke uitspraak is. Hij vind het zelf te duur voor wat je ervoor krijgt maar kan zich niet in de positie plaatsen waarbij een macbook een volledig logische keuze is. Hij denkt zwart-wit en is slecht geïnformeerd en daar kan hij ook weer niets aan doen.
Gouden kooien, teveel betalen, volledig kennisgebrek (geen ander OS), het zijn verder duidelijk internettrollen. Van die mensen zonder empathie die enkel haat zaaien op het internet. Gewoon negeren.
Ik heb beide voor langere tijd gebruikt, dus ik kan zeker wel een eigen mening hebben hierover.
Stuur mij een use-case waar een Macbook noodzakelijk is, dan ga zal ik je een goedkoper alternatief sturen die tot hetzelfde resultaat zal komen. Ik hoor graag de argumenten en technische specificaties.
Ik heb jaren lang offertes, use-cases en business analyses gemaakt voor IT oplossingen. Ik hoor graag jou ervaring hiermee en waarom volgens jou een Macbook/iMac beter is dan een Windows systeem.
Ik heb beide voor langere tijd gebruikt, dus ik kan zeker wel een eigen mening hebben hierover.
Niemand zegt dat jij geen mening mag hebben. Het commentaar dat ik geef is dat jij geen respect hebt voor een ander zijn mening.
Stuur mij een use-case waar een Macbook noodzakelijk is, dan ga zal ik je een goedkoper alternatief sturen die tot hetzelfde resultaat zal komen. Ik hoor graag de argumenten en technische specificaties.
Ik ga je mogelijk iets nieuws vertellen: niet iedereen is op zoek naar een goedkoper alternatief.
Als mensen enkel en alleen al MacOS prefereren of een applicatie hebben die enkel op MacOS draait, dan zijn er weinig alternatieven. Datzelfde heb je ook met Windows. En dat is helemaal prima, dat is het punt van het commentaar.
Ik heb jaren lang offertes, use-cases en business analyses gemaakt voor IT oplossingen. Ik hoor graag jou ervaring hiermee en waarom volgens jou een Macbook/iMac beter is dan een Windows systeem.
Ik ga je vraag teruggooien met een wedervraag: Wat maakt jou bevoegd om om die beslissing voor een ander te maken? Gewoon enkel al vanuit een moreel oogpunt, wie ben jij om voor een ander te bepalen wat zij moeten gebruiken? Hoe kun je zo'n gebrek aan inlevingsvermogen hebben dat je denkt dat jij dit voor ieder scenario kan bepalen?
De één wil een iPhone, de ander een Android. Dat wil niet zeggen dat de één beter is dan de ander. Of dat jij voor een ander moet gaan bepalen wat beter voor hem/haar is.
Oh zeker, iedereen moet dat zelf bepalen, gelukkig maar.
Maar ik geef een klant perspectief, ik vertel de voor en nadelen van beide platforms. Echter zijn de meeste klanten/eindgebruikers nu juist degene die minder goed ingelicht zijn en hebben weinig verstand van specs. Voor die doelgroep geef ik eerlijk advies en vertel hun dat er een goedkoper alternatief is voor hetzelfde doeleind.
In veel gevallen komen mensen in de winkel met de opmerking "Ik heb gehoord dat Apple het beste is" of "Zo'n Macbook gaat wel 10 jaar mee!" zonder dat ze ooit een fatsoenlijke Windows laptop hebben gehad. Het vooroordeel over "goedkopere" Windows laptops is vaak negatief zonder een eerlijke user experience te hebben gehad.
In de praktijk merk ik vaak dat Apple producten lang niet altijd zo betrouwbaar zijn als de meeste Apple "fans" claimen op dit forum. Ik heb een ontelbaar aantal accu's in iPhones vervangen en tientallen daarvan zien ontploffen/opblazen. Alhoewel we zo ongeveer hetzelfde aantal Samsung modellen verkopen (van een goedkopere prijsklasse) op jaarbasis komen deze veel en veel vaker minder terug.
Goed samengevat. Eigenlijk is het gebrek aan inlevingsvermogen gewoon zielig. En dat gecombineerd met een opgeblazen ego levert een slechte combinatie op.
Haha, als jij dat soepel vindt draaien (via Parallels of andere software) dan moet je dat vooral doen. Je zit alsnog vast aan de Apple hardware waar je niets aan kan customizen
Verschillende modellen zelfs, een macbook met de eerste generatie M1 en de nieuwere M2. Voor mij kreeg ik toch meer performance en een betere gebruikers ervaring op een degelijk windows systeem.
Vandaar dat ik nu ook de overstap heb gemaakt naar een high-end zelfbouw Windows PC.
Het heeft niet zoveel zin om een van je eigen laptops te benoemen en zeggen dat ie nog steeds werkt. We moeten dit over miljoenen laptops bekijken.
Tuurlijk kan jouw oude beestje nog prima werken, niemand ontkent ook dat dat niet mogelijk is, maar het is geen geheim dat Apple Macbooks een geweldige bouwkwaliteit hebben.
Vaak lijkt het meer op aversie jegens Apple uit te draaien.
Vaak lijkt het meer op aversie jegens Apple uit te draaien.
En vinden we dat heel verassend? Apple is de anti christ van wat een tweaker belangrijk zou moeten vinden. Niet te repareren, niet uit te breiden. Ja oke koop je het duurste model dan kun je qua HW specs wel lang meekomen. Maar 8GB ram en 256GB SSD voor het basis model? Dat is alleen bruikbaar als je enkel webbrowsing doet.
De prijzen zijn ook toegenomen. Ik herinner me de tijd toen ze qua prijs competitief waren als je iets uit PC land opzocht dat vergelijkbaar was qua specs. Nu had je wel altijd al minder keuze en dus kocht je sneller zwaardere specs dan je nodig had en was je dus duurder uit, maar los daarvan was de prijs redelijk.
Tegenwoordig is dat niet meer het geval en betaal je een flinke meerprijs.
De matige uitbreidbaarheid en dure kosten als je van hen iets nodig hebt daarvoor was altijd al een ding. Ik herinner mij dat ik ooit 50 gulden moest betalen voor een stukkie plastic om een harde schijf te kunnen monteren in een Mac desktop.
Huh? alleen webbrowsing? U heeft er zelf een neem ik aan?
Mijn Macbook 8/256 hangt, in clamshell mode, aan een Samsung LU32J590 3840 x 2160.
24/24 open programma's : Onenote, Evernote, Gmail, Chrome, Safari, VirtualBox nw, Excel, Word, Telegram en Whatsapp.
Hangt aan Google Drive, OneDrive en Dropbox.
En het werkt zonder ook maar 1 hik.
Wat doe ik verkeerd mijnheer?
Losgekoppeld pers ik er bijna 17uur batterij uit. Scherm ietsje gedimd, datdanweerwel.
Ok, ik doe het verkeerd. OneNote, VirtualBox en Evernote zijn webbrowsers. wistikniet. dom he?
Waarvoor heb ik meer power nodig? Voor gaming? Dat is voor de ikds. die zitten op Windows en zo.
u suggereert dat het incompleet is. Daar doet U dit apparaat, waar ik 950 euro voor betaald heb geen eer aan.
Overigens gaan de m2 Macmini's ook bijna gratis weg, vergeleken met de power.
En U. Wat doet U met uw mainframe? Help me nou, want ik voel me zo achtergesteld.
Overigens doen Imovie en apple Photo's + Photoshop het ook uitstekend. Die M serie is gewoon een wonderchip. Wordt ook door niemand ontkend.
[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 22 juli 2024 13:23]
Als je windows gebruikt loop je inderdaad al snel tegen problemen aan met 8GB geheugen. Ik gebruik linux op mijn T420 met 8 GB geheugen. Citrix, virtualbox met een geknepen windows 7 voor ms word, firefox met jupyter notebook, thunderbird, filezilla, whatsapp desktop, signal desktop, vaak nog wat libreoffice dingen open.
Kijk even naar de latency en bandbreedte van het geheugen op de Apple SOCs en hoe de architectuur van de M socs met shared memory omgaat. Ga je niet redden met DIMMetjes.
Wat apple doet heeft invloed op de gehele laptop markt puur en alleen omdat het zo'n groot bedrijf is. Dus ik maak mijn aversie graag kenbaar, met de hoop dat er toch tweakers 2x nadenken voordat ze hun geld geven aan apple
Apple is de anti christ van wat een tweaker belangrijk zou moeten vinden. Niet te repareren, niet uit te breiden. Ja oke koop je het duurste model dan kun je qua HW specs wel lang meekomen. Maar 8GB ram en 256GB SSD voor het basis model? Dat is alleen bruikbaar als je enkel webbrowsing doet.
Een echte tweaker had vroeger met 64kB RAM genoeg en programmeerde daar z'n eigen multitasking OS in.
Heb de afgelopen 12 jaar op een Dell XPS gewerkt. De laatste vernieuwd voor een nieuw model omdat de oude in de boekhouding was afgeschreven na 5 jaar. Maar, op de accu na, was er aan de laptop niet te zien dat die 5 jaar oud was. Ook nog voor een leuke prijs van 600 euro verkocht, dus ook een goeie kwaliteit Windows laptop uit de prijsklasse van 2000 tot 2500 kan prima mee met een Apple qua bouw, levensduur en restwaarde.
Tsja, de stelling van Justevo is "het is geen geheim dat Apple Macbooks een geweldige bouwkwaliteit hebben", de rest van het betoog stelt dat je dit niet mag vergelijken met je eigen ervaring en impliceert dat dit andere merken geen kwaliteit kunnen leveren. Dan is mijn eigen ervaring met een ander merk toch echt wel relevant. Maar die discussie over Apple vs "de rest" is bij voorbaat al zinloos, juist door dit soort reacties. Op voorhand al aangeven dat je eigen ervaring niet telt, maar zijn niet onderbouwde stelling wel is vrij nutteloos.
[Reactie gewijzigd door barbarbar op 22 juli 2024 13:23]
Nee, dat is niet precies hetzelfde. En ik heb geen Macbook meer.
Wat ik zeg is Apple Macbooks in zijn algemeenheid afzetten tegen verschillende Windows laptops van vergelijkbare prijs. En dan verschillende merken vergelijken met Macbooks.
Er wordt iemands persoonlijke Windows laptop geextrapoleerd naar miljoenen anderen omdat die van hem nog steeds werkt.
Je kan toch gewoon wat testjes Googlen of via Youtube opzoeken. Het is geen hogere wiskunde of zo.
Ik noem mijn laptop als voorbeeld, dat zie je ook als je de rest van mijn reactie leest. Nergens ontken ik de bouwkwaliteit van Apple laptops (al is die ook niet altijd consistent geweest) maar ik reageer op een bijzonder argument waarin mensen de laptops van die ene fabrikant Apple vergelijken met een hele berg fabrikanten samen, van goedkope rommel tot luxe topmodellen. En dat slaat gewoon nergens op .
Ja Apple maakt dure laptops maar de producten gaan dan ook echt veel langer mee.
Dat sentiment stemt uit het tijd van de Intel Macbooks denk ik. De Macbooks van tegenwoordig kan je niet meer upgraden in zowel SSD als systeemgeheugen terwijl de systeemvereisten van de software die we draaien (en niet alleen het OS) veranderen. Browsers will steeds meer geheugen, bijvoorbeeld
Ik weet niet of je kan stellen dat een systeem in 2023 van meer dan 1500 euro en 8 GB ram lang mee zou gaan.
Maar er wordt erg goed geprobeerd het acceptabel te praten. omdat het allemaal zo lang mee gaat kun je bijvoorbeeld in 2030 nog zitten met 8GB ram in je laptop
Ik weet niet of je kan stellen dat een systeem in 2023 van meer dan 1500 euro en 8 GB ram lang mee zou gaan.
Technische levensduur staat natuurlijk helemaal los van geheugen.
In 2012 werd de 'instap' MacBook Pro ook met 8Gb geleverd. Heb je echt het idee dat nu het 11 jaar later is een systeem met 8Gb totaal onbruikbaar is? Voor massa's mensen zijn 10 jaar oude machines nog steeds voldoende. Wat voor enorme verslechtering van onze software zit er aan te komen dat we over 5-10 jaar niet meer genoeg aan 8Gb zouden hebben?
Natuurlijk zijn er specialistische toepassingen die meer nodig hebben. Daarom zijn er ook configuraties met meer geheugen.
Maar als je gewoon beetje browser, office, muziek gebruikt is 8Gb nog steeds meer dan zat.
Jij vindt het niet acceptabel.
Ik wel. De prijs van een geheugenreepje is ook niet relevant. Het gaat om het totaalplaatje. Dus de combinatie laptop met 15 uur batterijduur+macOS+integratie met andere Apple dingen. Als geen van die dingen wat waard is voor jou moet je gewoon je niet-Apple ding met 32Gb kopen. Al vraag ik me af of je het verschil met wat minder geheugen ooit gaat merken.
Weer zo'n onzin comment, verklaart ook wel je voorgaande comments..
Nee ik als techneut ben gewoon nieuwsgierig hoe zoiets simpels zoveel geld kan kosten, ze halen geen extreem hoge schijf/lees snelheden dus daar zit het 'm ook niet in. Wellicht dat ze volledig van goud gemaakt zijn dat zou heel wat verklaren
Apple heeft altijd behoorlijk minimale specs in z'n basismodel geleverd. Met als toppunt de iMacs die in 2017 nog standaard met een HDD geleverd werden. Zit je dan met je langzame computer van €1200.
Gaan ze langer mee? Ik kan niet ontkennen dat ze vaak een prima bouwkwaliteit hebben, al zijn er soms ook gewoon ontwerpfouten te vinden zoals die delaminerende schermen of problematische toetsenborden enkele jaren terug.
Maar ook laptops van andere fabrikanten kunnen lang mee gaan, als je er maar zorg voor draagt. Ik heb Macbooks gezien die in zeer slechte staat verkeren na enkele jaren omdat ze gewoon overal maar meegenomen worden, los in een rugzak of in de hand. Valpartijen die gebeuren en gewoon slechte gewoonten van mensen van hoe ze omgaan met die laptop. Iets wat je mensen vaker ziet doen met goedkopere laptops waardoor die andere fabrikanten al sneller een slechtere reputatie krijgen van sommige mensen.
Maar dan kijk ik naar de relatief goedkope laptop die bij mijn ouders thuis staat. Dat ding ziet er na zowat 10 jaar nog altijd fabrieksnieuw uit ondanks de plastic behuizing. Draag je zorg voor je spullen, dan gaan ze gewoon lang mee. Kijk je naar cijfers van welke fabrikanten het betrouwbaarst zijn dan zie je Apple hoog eindigen, maar niet bovenaan. Dus ook daar kan je moeilijk zeggen dat ze er met kop en schouders bovenuit steken en beter zijn dan de rest.
En voor een product lang mee te laten gaan moet de software ondersteuning ook goed zijn. En dat is bij Apple gewoon een vraagteken. Als ik vandaag een nieuwe laptop koop met Windows mag ik er van uit gaan dat ik over 15 jaar alsnog OS updates heb voor dat toestel. Maar hoe zit het met die Apple laptop? Er zijn in het verleden Mac systemen geweest die na 5 a 6 jaren al geen ondersteuning meer hadden, er zijn systemen die 10 jaar lang ondersteund zijn geweest. Het lijkt er ondertussen op dat Apple teruggevallen is op 4 OS upgrades en je na die laatste upgrade nog 3 jaar ondersteuning hebt waardoor je 8 jaar na release van een model zonder ondersteuning komt te zitten, nog altijd korter dan wat je kan bereiken met alternatieve besturingssystemen. Dus goed ondersteund? Het is maar net hoe je het wenst te bekijken.
Dus als je goed met je spul omgaat gaat het langer mee. Een goed gebouwde laptop gaat inherent langer mee. Dat snap ik.
Voor wat betreft de softwareondersteuning ga je mank omdat je appels met peren vergelijkt. Dat je na 8 jaar zonder ondersteuning komt te zitten is niet waar. Je krijgt geen OS updates meer, simpelweg omdat de hardware de diverse nieuwe features niet aankan. Wel worden er dan nog security updates gepusht. Ook is het mogelijk om er alsnog een nieuwere versie van het OS op te zetten met de opencore patcher. Je kunt je machine hoe dan ook nog steeds gebruiken. Het is wel handig om een 'verse' machine te kopen, dus niet het model van 2 jaar geleden als je graag lang ondersteuning/ updates zonder tweaken wenst.
Voordat ik een MacBook Air heb aangeschaft had ik een Dell XPS en die was qua performance zo ver achterop geraakt na 7 jaar dat je dan hoe dan ook gaat kijken naar een nieuwe machine. De XPS ligt er nog steeds, nu met windows 10, maar is niet vooruit te branden (i7)
8 jaar - 2000 euro is 250 euro per jaar is een dikke 20 euro per maand. Voor een stuk gereedschap wat wij dagelijks nodig hebben?
Euhm neen, na die 8 jaar is het gedaan met security updates. macOS 10.15, uitgebracht in 2019 heet zijn laatste security update gekregen in Juli 2022, bijna 1 jaar terug. Je mag er dan ook van uit gaan dat Big Sur in zijn laatste weken van ondersteuning zit en dit is het laatste OS met ondersteuning van Macbooks uit 2015, dus die zullen nu zonder updates komen te zitten.
En waarom zou je vertrouwen op een hack vanuit de community om nog een "supported" OS te krijgen? Dat is zoals mensen die hun Windows omvormen in een POS versie om nog updates te krijgen en dan denken dat ze nog altijd alle beveiligingsupdates zouden hebben als wanneer de ondersteuning was doorgelopen. Zo werkt het niet. Je zit ineens met een configuratie die niet ondersteund is, waarmee je ook geen hulp kunt krijgen als er iets mis is en waarvan niemand kan beloven hoe goed of veilig het nu eigenlijk is.
Wat een onzin weer. Iedereen vergelijkt altijd een macbook met een doorsnee Windows laptop die je bij de mensen thuis tegen komt. Je vergelijkt goedkope producten met dure producten, eentje kostte 2000+ euro, de ander wellicht rond de 700. Hoeveel mensen ken jij die een Windows laptop kopen van 2000 euro als de man van de media markt zegt dat die acer daar ook goed is? Ja, dan verwacht ik wel het een en ander van die 2000+ euro laptop. Ik kan ook voor de prijs van een macbook pro een hele leuke thinkpad kopen (en zelfs geld overhouden) en die gaan ook makkelijk 10 jaar mee en die kun je zelf nog open maken ook en het een en ander aanpassen.
Klein? Apple brengt maar 2 types macbook uit per jaar, de Pro en de Air. Bij andere laptop fabrikanten zoal Acer, Asus, Msi, Dell, HP brengen elk jaar (meerdere) gaming laptops uit met betere specs dan een gemiddelde macbook.
Dit zijn de meest goedkope specs van een laptop, dat zal een macbook niet duur hoeven te maken.
En het kan aan mij liggen maar een 13" Macbook heeft een ruk toetsenbord. Accu duur is heel erg afhankelijk van wat je doet en hoe het geconfigureerd is. Mijn laptop gaat makkelijk 8 uur mee als ik werk, ga ik gamen dan is die inderdaad wat sneller leeg. Het voordeel is echter bij een Windows laptop dat een Accu simpel te vervangen is (en origineel verkrijgbaar is), dit is bij Apple niet het geval.
Kom niet met het argument Apple Accu's gaan eeuwig mee, want elke accu wordt slechter. Ik heb genoeg macbook accu's vervangen maar niet zonder pijn en moeite.
Feit is dat deze "specs" alleen in het hogere segment aandacht krijgen. Alleen als je bereid bent compromissen te sluiten op deze specs kan je goedkoper uit zijn.
Touchpad, toetsenbord zijn puur eigen mening/voorkeur.
Een Windows laptop van 1.5k heeft gemakkelijk 4k, 144+ hz.
Accu zoals ik zei is erg verschillend qua OS, Configuratie en wat voor werkzaamheden je uitvoert, zoals ik zei kan ik met een standaard Windows laptop gemakkelijk 8 uur mijn werk doen zonder op te laden. Mijn gaming laptop gaat langer mee onder lage Load.
Fangeluid heb ik nog nooit gehoord bij standaard werkzaamheden, ja tuurlijk bij gamen hoor je de fans maar gamen is niet van toepassing op een Macbook dus zal je dit inderdaad nooit horen.
Ik snap dat je voorkeur uitgaat naar Apple maar snap dan ook dat je 40% teveel betaald puur voor het "elite" merk Apple.
Als techneut vind ik vooral de technische specs belangrijk zoals cpu, gpu, ram. Het allerbelangrijkste vind ik zelf nog dat je bij 90% van de windows laptops de mogelijkheid hebt op te upgraden of hardware matige aanpassingen te doen met originele onderdelen.
Note: zoek voor de grap maar eens op wat reparaties kosten voor Macbooks bij Apple
Persoonlijk vind ik touchpad en fangeluid bij (huidige) macs de 'benchmark' inderdaad. Toetsenbord en scherm mwoah, er zijn heel veel vergelijkbare of betere alternatieven dus daar vind ik Apple vooral gemiddeld (binnen eigen prijsklasse). Accuduur verschilt ook, maar door optimalisatie OS+HW is Apple wel consistenter daarmee.
Zeker eens dat MacOS + HW efficienter is in de meeste gevallen, maar dit komt ook omdat er minder mogelijkheden zijn binnen dit OS.
Stel ik zet een licht Linux OSje op mijn Windows laptop van 1.5k dan weet ik 1000% zeker dat mijn accu langer mee gaat dan een macbook van deze prijs.
Sorry maar ik ken weinig mensen die echt gebruik maken van een touchpad, ik heb zelf 3 jaar lang laptops (zowel windows als apple) verkocht in een winkel en 95% van de klanten kocht altijd een muis erbij.
Ik heb van mijn standaard lenovo werk laptop nog nooit de fan gehoord. Fan geluid is ook iets wat vaak softwarematig op te lossen is. Bij macbooks airs vanaf 2022 zitten geen fans onder de kap alleen een passieve koeler, of dit op langere periode erg goed is voor de HW componenten vraag ik mij af.
Heb hier nog een Acer 5920G uit 2007 draaien op Windows 10. De batterij is defect, maar verder doet hij het nog perfect (licht kantoorwerk, filmpje kijken en wat surfen). Hij is wel "iets" dikker dan de Air...
Edit: Wel een SSD in gepropt...
[Reactie gewijzigd door Yveske1966 op 22 juli 2024 13:23]
O ja joh? Mijn MSI gx660 werkt nog prima, draait perfect Windows 10/11 en kan ik nog altijd alles op doen, die MacBook pro die wij op werk hadden om mobile apps op te compilen is nieuwer maar kan de prullenbak in want Apple heeft besloten dat ze die niet meer supporten terwijl die nieuwer is.
Dus die support kan je wel vergeten dat is sowieso niet waar.
uuhhh, genoeg oudere laptops die Windows draaien hoor. De hardware doet het gewoon nog vele jaren, daar is niets magisch aan bij Apple. En je kunt zeggen van Windows wat je wilt, maar niet dat de ondersteuning matig is.
Windows XP - 13 jaar
Windows 7 - 11 jaar
Windows 8 - 13 jaar
Windows 10 - 10 jaar
Bij telefoon en tablets heb je valide punt over Apple ondersteuning (al doet Samsung het tegenwoordig bijvoorbeeld ook redelijker). Maar laptops? Echt? Er zal vast wel een laptop zijn die zo oud was bij overgang van XP naar windows 7 dat bijvoorbeeld er geen drivers meer kwamen voor een essentieel onderdeel. Maar dan hebben we echt het over hele oude laptops. Ondersteuning is gewoon geen issue.
Qua snelheid heb je tegenwoordig ook echt geen nieuwe i7 nodig voor gewoon standaard laptop gebruik. Dus dat blijft ook wel werken, en hell wil je toch meer geheugen of opslag? Bij meeste laptops kan je dat nog gewoon upgraden. In tegenstelling tot deze laptop...
Dus wat blijft over? Het zou best kunnen dat hij fysiek gewoon beter in elkaar zit. Een batterij heeft die langer zijn levensduur behoudt. Die minder snel zichzelf opblaast (ik kijk nu naar jullie, Dell. Het aantal laptops op mijn werk die na loop van tijd bol staan is schrikbarend). En dat argument mag je best maken, al blijft het natuurlijk een N=1 ding. Maar ondersteuning of dat je CPU snel genoeg is? Dat is al heel lang geen probleem. En bij je Windows laptop heb je veel grotere kans dat als je toch meer opslag wil, je dat zo zelf kan upgraden.
Mwah. Ben ik het niet mee eens.
Ik heb een Dell precision M4800 van 10 jaar oud. Zat 8GB in toendertijd. Later goedkoop kunnen upgraden naar 32GB en 2 SSD's (Kijk, dat kan dus niet bij Apple)
Zo ook een Dell Precision 3520 van 8 jaar oud. Met16GB en 1TB SSD. Ook kunnen upgraden naar een 2TB SSD en 32GB.
Beide laptops worden dagelijks veel gebruikt in een multi monitor set
Als je het als een desktop gebruikt gaan ze inderdaad niet snel stuk, maar stop je die dingen dagelijks in een tas dan valt de dunne plastic behuizing van de gemiddelde Windows laptop na twee jaar van ellende uit elkaar.
Ja, aluminium laptops bestaan ook in die categorie maar daar word heel weinig aandacht aan besteed, is vaak niet eens te vinden in de webshop die het ding verkoopt en de Pricewatch indexeert het materiaal van de behuizing niet eens. Reviews reppen vaak met geen woord over de bouwkwaliteit maar gaan alleen de CPU benchmarken alsof dat het enige is dat er toe doet.
Het probleem is dus niet dat alle Windows laptops slecht zijn, maar dat je de goede niet van de slechte kunt onderscheiden. Probeer maar eens de laptop met een RTX 4060 te vinden die de beste bouwkwaliteit heeft. Lukt gewoon niet.
Hierdoor loont het fabrikanten ook niet om een goede behuizing te bouwen want reviews kijken meestal alleen naar prijs/prestatie verhoudingen.
[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 13:23]
Waarom zou je - als je niet zon hoge eisen stelt - zon dure laptop aanschaffen?
En waarom zouden windows-laptops minder lang meegaan? Dat zeggen mac-gebruikers altijd, maar ik zou niet weten waarom dat zo is. Ja misschien is de behuizing wat steviger, maar kom op, dat mag ook wel voor dat geld! Bij een Windows laptop heb je soms tenminste nog de mogelijkheid om geheugen of ssd uit te breiden, dat kan je hier bij voorbaat vergeten.
Begrijpe niet verkeerd, het zijn zeker goede laptops, ik zie alleen niet in waarom je ze zou kopen als je weinig eisen hebt en waarom Windows laptops minder lang mee zouden gaan.
Mijn Windows laptop van gemiddeld €500 gaat makkelijk zeven jaar mee. Dan moet een Macbook wel heel veel langer meegaan om het prijsverschil te rechtvaardigen bij normaal huishoudelijk werk. En ik hoef niet meer te doen dan updates binnen te halen.
Jaren langer dan iedere windows laptop ooit., ook aan de onderkant
Hoe kan het dat anno 2023 dit argument nog steeds door sommigen wordt aangehaald? Het is gewoon pertinent niet waar. Er is bij de 'overige' fabrikanten meer diversificatie, vooral ook aan de onderkant, waardoor er ook heel veel budget-systemen bestaan die inderdaa het vaak een stuk minder doen op lange termijn. Maar ik kan je garanderen dat er evengoed systemen zijn die zich qua levensduur met Apple kunnen meten.
In mijn omgevings draaien nog een aantal macs tussen de 6 en 10 jaar oud en nog steeds als een zonnetje.
Dit bedoel ik dus; 6-10 jaar is helemaal niet zo oud. Ik ken er behoorlijk PC's veel die precies in die leeftijdscategorie zitten en allemaal nog draaien 'als een zonnetje'. Zolang er een SSD in zit, gaat het goed en dat geldt ook voor Apple (ik heb al tientallen Macs moeten upgraden van HDD naar SSD omdat ze niet vooruit waren te branden). Mijn moeder heeft zelfs een 16 jaar oude machine (Intel Q6600, 8GB DDR2) die met een update naar Win10 en een SSD nog als een zonnetje draait!
Wél is Mac doorgaans beter geoptimaliseerd omdat Apple hardware en OS ontwikkelt en op elkaar afstemt. Bij Windows is die diversificatie op dat vlak juist minder gunstig. Maar onderaan de streep is het verschil klein tot nihil, zolang je maar appels met appels vergelijkt, en geen 2500 euro Mac met een 500 euro budget machine bijvoorbeeld. En zelfs dan kan een 500 euro machine prima 6-10 jaar meegaan, met wat geluk.
Mijn Windows laptop gaat anders al 6 jaar mee. Binnen paar minuten zelf een nieuwe ssd en 8gb aan tam in mogen doen. Dit heeft mij misschien 100eu gekost ipv honderden
wacht, meen je dit nu echt?
tot aan windows 11 (toen er echt braking changes plaats vonden in verband met TPM) kon je in wezen een 10+ jaar oude laptop nog comfortabel gebruiken, mits met ook maar het minst beetje mainstreamhardware zat dat in beginsel wel goed. - zie bijvoorbeeld dit voorbeed; review: Laptop Best Buy Guide: december 2013 en dan zie je op eens dat dit niet eens de 'oudste' hardware is die win10 kon draaien. terwijl apple bij elke release weer een zooi modellen afschrijft. meestal na +/- 7~8 jaar.
ja windows 11 was daarop een absolute uitzondering, maar we moeten tegelijk nog maar zin of apple niet dit- of volgend jaar met een zelfde (eenmalige) breuk met traditie komt om dan te zorgen dat alle intel versies gestaakt worden (ver voor hun 8 jaar deadline).
grappige detail is dat apple juist heel erg één lijn lijkt te trekken in hoe lang hardware meegaat. pc table en telefoon, en waar dat voor de laatste 2 doorgaans heel goed uitpakt is dat voor pc behoorlijk mager. vooral als je in het hogere segment van producten kijkt. j
ook (of nee vooral) als we dan naar levenduur kijken doet apple het óók helemaal niet zo goed, als je de staat bekijk van sommige oudere laptops en daarbij meerekent dat bepaalde onderdelen tegelwordig niet eens meer upgradebaar zijn zul je zien dat die feitelijke levensduur echt niet vooruitgaat. terwijl moderne hardware daar nu juist wél steeds meer ruimte voor lijkt te hebben.
ergens heb ik dan ook het gevoel dat je apples met peren probeert te vergelijken, een 2000 macbook pro moet je niet willen vergelijken met een 600 kostende acer of lenovo. en een 1400 over-specked asus gaat het hem ook gewoon niet doen. maar kijk je voor die zelfde 1400 eens in een zakelijke notebook dan heb je best kans dat je iets beters kunt vinden en iets dat ook langer blijf werken dan hoe apple dat voor ogen heeft.
dit alles maakt dat ik toch wat sceptisch ben over die macbook air 15, want onderaan de streep voelt het och als vrij weinig laptop voor je geld. ze hadden toch op zijn minst de ruimte in de grotere behuizing nuttig kunnen gebruiken. wilden ze dan per sé geen cardreader (heel kinderachtig) dan hadden ze er op zijn minst een paar usb type a poorten kunnen plaatsen.
Ik denk dat je hier een >2000,- euro kostende mac vergelijkt met een < 400,- windows laptop.
dat is totaal niet eerlijk.
Wanneer je een windows laptop uit dezelfde prijs klasse zou vergelijken heb je waarschijnlijk betere specs dan die van apple en de kans is groot dat deze net zo lang mee gaan als jouw mac.
Ik koop altijd een wat duurdere windows laptop en die vervang ik dan tussen de 6 en 10 jaar.
10 jaar is nog jong voor een Mac. Als je ziet hoeveel "dikke" iMacs (de aluminium versie die zo'n 4cm dik is) nog gebruikt worden, ook professioneel, dan is een investering in een Mac een no-brainer.
Dikke imacs worden niet meer goed ondersteund. Geen moderne safari en chrome en firefox meer. Ik heb er net eentje daardoor moeten uitzetten met pijn in mijn hart (early 2009, 24” intel core 2 duo 2,93 GHz). Was echt niet meer werkbaar. Misschien linux erop ofzo.
[Reactie gewijzigd door Jochem op 22 juli 2024 13:23]
Ik heb met mijn vorige laptop een spotgoedkope lenovo ideapad met gtx950m en ssd/hdd toch wel bijna 7 jaar gedaan. Het gamen werd uiteindelijk erg traag omdat alles op de hdd stond en de videokaart al niet erg indrukwekkend was voor zijn tijd. Door het vele meesjouwen is er waars hardware matig iets kapot want je kon hem laatste jaar alleen nog maar stationair gebruiken. Maar het was zeker 600,- well spend denk niet dat ik met een appel hetzelfde had gekund voor die prijs.
mijn hp dm1 heeft het 10 jaar gedaan, koste niet veel en doet nu nog dienst bij mijn zus, zolang w10 nog beschikbaar is zal hij dat ook blijven doen.
toegegeven de acer swift 5 die kocht als vervanging ging 3 maanden mee maar normaliter kun je met een windows laptop net zo lang doen, mits je er normaal mee omgaat
Mijn i7 Thinkpad T410 uit 2011 heeft nieuws voor je: hij doet het nog steeds prima en is ook nog snel zat.
Hij is wel monsterlijk groot en zwaar vergeleken met moderne laptops, maarja je hebt dan wel een normaal toetsenbord en dvd brander.
Dus nee, niet mee eens. Een fatsoenlijke Windows laptop kan ook ruim 10 jaar mee.
Mijn Thinkpad van oktober 2017 draait nog altijd snel en probleemloos. Van mijn ruim dubbel zo dure Macbook Pro 16" van eind 2019 is inmiddels (op de valreep van AppleCare+) het mainboard vervangen.
Uiteraard is dit exemplarisch; het is echter een feit dat je van een business laptop van een A-merk (bijvoorbeeld Lenovo) tegenwoordig ook gerust een lange levensduur mag verwachten.
Jochem, kan jij mij vertellen welke windows laptops/systemen jij allemaal gehad hebt? Ik heb namelijk meer dan 12 jaar op een Windows (i7 2600) systeem gewerkt die tot heden nog prima uit de stof kan met standaard gebruik (en ja zelfs nog een groot aantal games aan kan). Echter snap ik nooit het argument van Apple gebruikers betreft ondersteuning, wanneer mijn hardware niet meer ondersteund wordt door Windows kan ik er altijd Linux of een ander OS op zetten wat in tegenstelling met een Apple product minder soepel gaat. Ook vind ik de prijs/kwaliteit van een Apple product niet fair, 230 euro voor een upgrade van 8 naar 16GB is niet bepaald fair. Je hebt in een standaard windows systeem voor 230 euro al snel 64GB Ram, dit geldt overigens ook voor opslag.
Note: ik gebruik nog altijd meerdere windows system (dagelijks) die al ouder zijn dan 7 jaar en heb er nooit problemen mee.
Ik heb na 12 jaar mijn dell XPS laptop ingewisseld voor iets nieuws. De primaire reden was dat ik geen nieuwe accu kon krijgen voor het apparaat, is nu ingezet als vaste computer voor mijn zoontje zodat hij een beetje kan mincraften, prutsen met steam en youtube kan kijken.
Is echt onzin dat andere apparaten niet lang meegaan.
Ik heb toch wat minder goede ervaringen met MacBook Pro’s met defecte schermen en moederbordproblemen na de garantieperiode. Daar word je niet vrolijk van zal ik je zeggen als de restwaarde ineens in elkaar stort van een paar duizend euro naar een paar 100.
Dan wel weer goede ervaringen met een Mac mini.
Ik wacht altijd even tot zich bewezen heeft dat ze dit keer bulletproof zijn alvorens de upgrade te wagen. Daarvoor is het veel te veel geld.
Dus een chromebook en een Windows pc / laptop is voor jou achterhaald omdat een Windows en Google gebruiker een klein deel van de aanschaf prijs uitgeeft dan een computer van Apple ? Ik zal u zo uit uw droom helpen. Bij iedere Mac hangt een levensduur van het aan geschafte model tot Apple er de stekker uittrekt. Open core legacy patcher verlengt de levensduur van intel Macs maar bij een Apple silicon model is alles afhankelijk van die chip. Als Apple morgen in Mac OS 15 instructieset x er uit knalt zal die Mac OS versie niet meer te installeren zijn op je m1 of m2. Ik heb hier een Windows 7 laptop van 12 jaar oud en daar draait Windows 11 gewoon op. Of ik boot mijn dino laptop naar Linux met een usb. Op een silicon Mac kan je dat werkelijk op je buik schrijven. Zelfde met een chromebook waarvoor Chrome os flex het redmiddel is. Denk jij nu echt dat je met Apple beter af bent nu je dit gelezen hebt. Op een chromebook of pc valt er nog iets te regelen. Bij een Apple laptop krijg je support tot Apple de stekker op jouw model uittrekt zoals een iPhone of een iPad. Zo’n laptop is niks meer dan een wegwerp object met bepaalde levensduur.
Ik gebruik privé een oude afgeschreven Dell Latitude 7490 van mijn werk. Volgens mij heb ik destijds van twee defecte 1 hele gemaakt.
Die is ongeveer 10 jaar oud, maar werkt nog prima. De batterij is zwak inmiddels, maar deze ligt toch altijd in de woonkamer waar de adapter in de buurt is. In theorie zou ik de batterij kunnen vervangen als dat nodig zou zijn.
i5, volgens mij maar 8GB RAM en 256 GB SSD. Het ding functioneert, los van de accu, net zo goed als onze huidige Latitude modellen uit 2021-heden die dezelfde specs hebben, maar dan met 16GB RAM. Thuis gebruik ik het ding voor internet dus 16GB heb ik niet nodig.
Ik denk dat het dus wel meevalt. Vergelijk een MacBook met een Windows laptop uit dezelfde prijscategorie en dat kunnen ook prima apparaten zijn.
Een consumenten ASUS ding is na 5 jaar ofzo wel aan vervanging toe, maar die kost dan ook een kwart van wat een Apple kost dus niet vergelijkbaar.
Neemt niet weg dat Apples super lang mee gaan!
[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 13:23]
ja en onze latitudes ook (ongeacht of die nu op linux of windows draaien btw). Dat lijkt me nu toch echt wel geen punt, hier staan zelfs nog latitudes 6520 die werken (wel een upgrade naar SSD gekregen) zonder dat gebruikers daarover klagen.
Mijn Lenovo Thinkpad uit 2014 doet het anders ook nog steeds prima. Gewoon met Windows 10 of 11 en de eerste batterij (die het nu nog geen uur meer uithoud maar een nieuwe eronder klikken is zo gepiept.)
Als je een Macbook van 2K vergelijkt met een consumentenlaptop van 600 euro en dan zegt dat de Mac tenminste lang meegaat dan is dat correct maar die vergelijking is natuurlijk ook niet eerlijk. Vergelijk je een Macbook met een Thinkpad dan is je vergelijking een stuk eerlijker, maar ja Thinkpads kunnen ook met gemak 10 jaar oud worden. Natuurlijk zitten er zowel bij de Macs als Thinkpads ook mindere exemplaren tussen maar qua degelijkheid is een Mac echt niet de enige optie.
Overigens heb ik ook genoeg werkende Macs van nog geen 10 jaar oud gezien die niet vooruit te branden waren. Dus ook op dat gebied is een Mac niet beter dan een PC, als een model genomen had met SSHD weingi RAM en instap CPU dan ben je nu de klos of er nu een stuk fruit op staat of een paar ruitjes.
Iets op het moederbord. Zogenaamd waterschade. Mogelijk door een 'verkeerde' lader. Wat dat betreft goed dat er weer een aparte aansluiting op zit om te laden.
Ja helemaal waar, maar updates van macOS worden na een jaar of vier niet meer ondersteund.
Zo krijgt de MBP 2018 (Intel) die ik eind 2018 kocht nog wel een update naar Sonoma (2023) maar de 2017 editie niet meer. Puur 'planned obsolescence'.
Dus mijn MBP M1 Pro eind 2021 zal wel weer uitgefaseerd worden door Apple in 2025 of 2026.
Treurig.
Helemaal mee eens! Ik heb nog steeds de 2015 Intel versie (maxed out), gebruik het voor muziek. Ik moet wel zeggen dat een groot aantal VST’s tegelijk mijn MBP 16 wel laat blazen, maar verder gebruik ik het apparaat elke dag zonder issues. Jammer dat de nieuwe MBP’s duur zijn, ik wil toch eens overstappen. Plus het feit dat ik via omwegen moet upgraden naar de nieuwste OS (niet veel moeite, maar toch). Ik weet alleen niet of de Air 15” een goede vervanging zou zijn.
Inmiddels gaat dat ook op voor Windows laptops, PC’s. Zowel m’n Macs als Windows machines draaien nog steeds heel goed.
Ik kan geen reden meer bedenken om elk jaar een upgrade te doen, we hebben als prosumers/consumenten gewoon kwalitatief goed spul om ons werk mee te doen. Wat je zegt, even wat onderhoud en je kan er weer een tijdje tegenaan.
Het feit dat de upgrades zo duur zijn, zegt misschien al genoeg.
Ik heb al geen idee hoe goed zaken als een accu vervangbaar zijn, maar RAM en Opslag zitten en elk geval goed vast gesoldeerd.
Heeft niets te maken met of het een SoC is. Dit is geen POP ontwerp waarbij het geheugen boven op de CPU wordt geplaatst, de geheugenchips zitten nog altijd naast de CPU. Apple zou perfect een module kunnen ontwerpen om het geheugen upgradebaar te maken.
En dan de efficiëntie verliezen door afstand? Het is net de beste performance/watt chip door het SoC design dat één package is
De PC kennis dat ik hier overal zie... Het enige verlies dat je hebt van een langere afstand tussen de SOC en het geheugen, is dat de latency and de bandwidth iets lager zal uitvallen. Het ironisch is dat andere merken al lang sneller geheugen gebruiken dat ofwel via soldered of sodimms werkt op een hogere afstand.
Waar Apple wint is omdat ze hun geheugen op quad channel draaien, aka, meer lijnen hebben naar het geheugen. Wat perfect mogelijk is op eender welk moederbord maar de PC markt in het algemeen zag weinig noodzaak in zoveel bandbreedte. Het is dezelfde reden waarom dat enkel op HEDT platforms zat en zelf daar moet je zoeken om het te vinden.
Ironisch genoeg is veel van die bandbreedte verspilt omdat de iGPUs underpowered zijn voor de bandbreedte dat ze hebben. De M1/M2 moeten meer cores hebben, de Max heeft de gpu cores maar daar word je weer beperkt in de frequencies (waardoor ironisch de Pro beter draait dan de Max ondanks dat het minder cores heeft, maar een hogere frequencies).
Neem een AMD 780M, ding draait op 120GB/s. Ok, je gaat quad lanes naar 240GBs... verdubbel de performance? Nee, want dan zijn de 12 gpu cores te weinig. Well, maak dan een 24 gpu core versie... Ok maar nu heb je een probleem met de 15W/28W/... power budget, en je 24 core draaien nooit boven de 800Mhz, waardoor je 1/4 van je potentieel max performance "verliest" ondanks dat je geheugen en cores verdubbelde.
iGPUs zijn een enorm moeilijk om perfect te balanceren zonder dat je links of recht een bottleneck krijgt. En dat brengt ons terug naar de memory on SOC, wat gewoon simpeler is voor Apple om te produceren want ze standaardiseren hun MB. Door geheugen met de SOC te linken, kunnen ze meerder modellen maken, waar het verschil gewoon de SOC is. En ze moeten niet meer lines van de SOC naar het geheugen op de MB zetten, en dan verspillen bij lagere modelen of meerder MB modelen nodig hebben.
Aka, het is een kost prijs voordeel voor Apple waardoor ze een gestandaardiseerd en goedkoper moederbord kunnen maken ipv een veel duurder quad channel moederbord met 2 extra lagen. De SOC oplossing is duurder maar niet zo duur als een quad channel moederbord (of 2 lijnen met moederborden). Simpel als dat...
En opnieuw, het RAM geheugen maakt GEEN deel uit van dat package, het zit vlak naast de SoC, maar niet op de Soc. Ja, door het modulair te maken ga je inderdaad een klein verlies aan performantie hebben, een verlies dat >99% van de gebruikers nooit zal merken, maar dat de levensduur van het product wel enorm kan verlengen.
Het is in principe een wereld van verschil in bandbreedte, zolang je niet al te veel hoeft te swappen uiteraard. Dat merk je, afhankeljk van welke applicatie je draait, absoluut. Overigens is voor de MBA dat verschil minder groot dan als je een M2 pro of ultra zou nemen met factor 2 meer daarboven aan bandbreedte.
Daarnaast zorgt unified memory op papier (maar aangezien ik de GPU niet echt gebruik durf ik niet te zeggen wat dit in de praktijk doet qua merkbaarheid) voor minder transfers tussen CPU, RAM en VRAM, wat aanzienlijk cycles zou moeten kunnen besparen.
Heb ik gedaan, na 5 schroeven was de schroevendraaier kapot en kon er er nog één kopen (deze keer een fatsoenlijke). Feit blijft dat Torx of Philips echt wel handiger zou zijn.
Een slechte schroevendraaier kopen is natuurlijk altijd een slecht idee. Maar inderdaad, ik heb er zo'n iFixit kitje voor gekocht, terwijl ik prima andere schroevendraaiers heb liggen. Het was handig geweest om die te kunnen gebruiken.
Ja probleem van PH/PZ 000 tot 3 is dat verkeerde maat ook net gaat totdat die doorslaat en je de kop en of de schroevendraaier verkloot.
Torx heb je dat veel minder het pas goed of niet maatje eronder gaat misschien net of net niet maar vaak heb je wel complete set torx. Ph/pz heb je vaak kleine set van 3 tot 5. En 000 of 00 of 0 of 3 zitten daar vaak niet bij , meestal de 1 en 2 en korte
Ik snap niet dat pentalobe schroeven zo'n probleem zijn voor zo veel mensen. Een kleine google search en je kunt zat gereedschap vinden met pentalobe in verschillende maten. Ik had laatst ook een setje gekocht voor krap 15 euro.
Volgens iemand van apple:
I’m a mechanical engineer at Apple for nearly 10 years. I can tell you with confidence that it’s not about locking out users. As many other users have pointed out, anything we make quickly becomes an industry standard and is readily available in the market
The real objectives are:
Aesthetics - the fact that eternal screws are not rotationally perfectly aligned is much more obvious with a philips-type recess
Performance - pentalobe or (better yet) Torx-type drive recesses are more resistant to stripping (cosmetic risk to our products) and handle higher torque better
Size - the tri-lobe microstix recess used on Watch and (recently) iPhone enable thinner screw heads, which add fractions of a millimeter to overall product thickness.
Hopenlijkt stop dat gezeur van deze type schoreven hier op Tweakers eens...
ah, dus omdat het beter is gebruiken ze niet de (gestandaardiseerde) torx schroeven maar verzinnen ze hun eigen (pentalobe) die enkel en alleen door apple gebruikt wordt, terwijl ze zelf al toe geven dat torx nog beter is. Gezien de pentalobe door niets anders gebruikt wordt (google geeft enkel hits terug over over apple producten) geeft al aan dat het tweede deel van de eerste alinea niet klopt: het is niet een industry standard geworden.
Verder heeft het toch wel een beetje een "wij van wc-eend" gehalte.
Nu ben ik geen apple fan maar ik moet ze wel te kennen geven dat het gebruik van hun eigen schroeven best een goed idee is. Het reparatie proces word hierdoor belemmerd, maar het ontmoedigd ook mensen met een zekere onkunde het apparaat open te schroeven.
En laten we eerlijk zijn, veel grote bedrijven doen dit. Kijk maar naar Nintendo bijvoorbeeld. En waarom klagen over dat het bestaat als een simpele oplossing zich aandacht? Voor elke schroef die er bestaat is ook een bitje beschikbaar, dus ik zie werkelijk het probleem niet.
Als je nu even het hierboven ge-qoute deel leest staat er juist dat dat helemaal niet het doel was van Apple maar dat andere factoren deze keuze hebben bepaald.
Als we eerlijk zijn moeten we gewoon toegeven dat dit alleen een goed idee voor de portemonnee van Apple, verder niets. Dat anderen het ook doen is een drogreden, die willen ook gewoon een dikkere portemonnee.
Als ik mijn apparaat wil open maken, maakt het niet uit of ik Einstein of een Neanderthaler ben.
Aan de andere kant, als onkundige mensen gaan lopen klooien en het stuk maken, kunnen ze een heel nieuw apparaat verkopen..
En je ziet het probleem niet? Je vind het handig/wenselijk om tig verschillende bitjes te hebben?
ah, dus omdat het beter is gebruiken ze niet de (gestandaardiseerde) torx schroeven maar verzinnen ze hun eigen (pentalobe) die enkel en alleen door apple gebruikt wordt, terwijl ze zelf al toe geven dat torx nog beter is.
Je geeft een knap voorbeeld van selectief uit argumenten putten. Ongetwijfeld is torx beter dan pentalobe, maar als gewone schroeven gemiddeld 25 keer los- en vast gedraaid kunnen worden zonder dat er beschadigingen optreden, pentalobes 100 keer en torx 25 miljoen keer dan is torx een heel stuk beter. Maar als je verwacht dat zo'n schroefje in z'n hele leven 6x wordt los en vastgedraaid voldoet pentalobe prima.
Vooral als een ander voordeel van pentalobe is dat het minder ruimte inneemt dan torx. Fractie van een millimeter, maar als je dat bij alle onderdelen doet kan het optellen tot een wel relevante hoeveelheid.
Ik vermoed dat toen de ontwerpers moesten kiezen tussen een grotere schroef met minder kans op cosmetsiche beschadigingen of een kleinere schroef die helpt een zo klein en compact mogelijk ontwerp te realiseren ze voor de pentalobe gingen.
Je geeft een knap voorbeeld van selectief uit argumenten putten. Ongetwijfeld is torx beter dan pentalobe, maar als gewone schroeven gemiddeld 25 keer los- en vast gedraaid kunnen worden zonder dat er beschadigingen optreden, pentalobes 100 keer en torx 25 miljoen keer dan is torx een heel stuk beter. Maar als je verwacht dat zo'n schroefje in z'n hele leven 6x wordt los en vastgedraaid voldoet pentalobe prima.
maar waarom een ander standaard maken (dat minder is) als er al een bestaand standaard is?
Vooral als een ander voordeel van pentalobe is dat het minder ruimte inneemt dan torx. Fractie van een millimeter, maar als je dat bij alle onderdelen doet kan het optellen tot een wel relevante hoeveelheid.
Ik vermoed dat toen de ontwerpers moesten kiezen tussen een grotere schroef met minder kans op cosmetsiche beschadigingen of een kleinere schroef die helpt een zo klein en compact mogelijk ontwerp te realiseren ze voor de pentalobe gingen.
Het punt over de grootte wordt aangehaald bij de trilobe, niet bij de pentalobe (erg handig dat de bron zelf dus ook verschillende standaarden in 1 lijst zet om voordelen te benoemen). Voor de mini-mini schroeven heb ik geen weet van de materiaalkunde, dus daar kan ik ook niet zeggen of torx beter is dan tri-lobe (al valt het wel op dat horloge makers het blijkbaar niet masaal nodig vinden).
Sorry, maar als je dit gelooft ben je echt ongelofelijk naïef Al deze redenen zijn exact waarom Torx al jaren bestaat. Appel wilde gewoon een extra barrière opvoeren voor gebruikers en externe reparateurs.
edit: btw, dit is ook onzin als je ook maar een halve hersencel hebt:
anything we make quickly becomes an industry standard
Hoezo?
Pentalobe screws: nope
lightning connector: nope
Magsafe op laptops: nope
SSDs zonder controller: nope
Rare glazen muis met de oplaadpoort aan de onderkant: nope
Wat een idiote arrogantie in die quote van je.
[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 13:23]
Hoe is het handig/wenselijk dat je speciaal voor je Apple spullen appart gereedschap moet kopen? Leg mij eens uit hoe dat niet gewoon pure verspilling/geldklopperij is? Mijn Fairphone haal ik compleet uit elkaar met een simpele platte schroeverdraaier. Als ik die niet in de buurt heb voldoet alles wat plat is, een mes, een nagelvijl noem maar op.
"Volgens iemand van Apple", nee dat is een lekkere objectieve bron.
" anything we make quickly becomes an industry standard and is readily available in the market"
Dat is gewoon pure Apple arrogantie en een keiharde leugen. Ik heb geen enkel apparaat waar een pentalobe schroef in zit, want ik heb geen enkel Apple apparaat. Net zoals ik geen Apple opladers heb, maar wel een rechtermuisknop en een delete toets. Fun Fact: Apple heeft ook niet de MP3 speler (iPod) of Smartphone uitgevonden.
Aesthetics - Torx, wat al 50+ jaar bestaat geldt precies hetzelfde voor.
Performance - ze geven zelf al aan dat Torx beter is Bovendien, als een schroefje beschadigd is, vervang je die gewoon? Een schoefje kost een fractie van een cent en is van metaal dus perfect te recyclen. "Handle high torque better"? Je bent geen wielen op je auto aan het zetten, vast is vast.
tri-lobe microstix - een gewone platte of kruiskop kan per definitie kleiner zijn
Volgens mij houdt dit gezeur pas op als Apple fanboys ophouden idolaat te zijn. Prima dat je Apple geweldig vindt en bereid bent daar extra voor te betalen, maar ze zijn niet objectief beter of de uitvinder van alles.
Toegegeven de laatste keer dat ik een MacBook moest gebruiken is alweer 4 jaar geleden en dat was op een toen al oude MacBook Air, maar de hardware knoppen mistten toen op het toetsenbord en touchpad. Is dat veranderd?
Dat het via een omweg wel kan is een ander verhaal, maar dit is voor mij weer een voorbeeld van hoe MacOS je binnen hun ecosysteem probeert te houden. Het werkt ook andersom, ik vind MacOS verschrikkelijk om mee te werken omdat ik het niet gewend ben en het niet intuitief vind.
Overal pentalobe schroeven en lijm of keurig Phillips schroeven gebruikt?
Als je laptop zelf wilt repareren... kun je beter lang wachten tot reparatie wet doorkomt, dan is Apple ook gedwongen om zijn hardware componenten makkelijk te vervangen te maken. Wet is hard nodig om veel minder hardware op vuilnisstorten te belanden als men hun hardware componenten niet meer kunnen vervangen.
Eer je een echt goede Air hebt samengesteld waarmee je de komende jaren vooruit kunt, ben je meer dan 2000 euro verder. Daarmee concurreert Apples middenklasser met de meest luxe (zakelijke) laptops van andere fabrikanten.
Sinds wanneer is een 2.000 euro kostende laptop een "middenklasser"? Apple doet hier niets minder dan een marketing truc, ze brengen een laptop uit die als basis dermate karig is dat je er niet mee uit de voeten komt maar wel een "middenklasser" is, echter wanneer je die configureert dat die bruikbaar is kun je die naar mijn inziens toch geen middenklasser meer noemen.
Voor 2.000 euro heb je opeens heel veel keus bijvoorbeeld een HP Elite (een typsiche zaken laptop), Asus ROG met een 4050 wil je een beetje gamen.
Dit is echter een steeds terugkomende discussie, Apple lanceert een laptop en doet die af als "goedkoop" maar onderhand weet iedereen toch wel dat dit bij lange na niet zo is. Wil je een laptop die een beetje bruikbaar is kost die gewoon veel geld dus laten we Apple niet prijzen voor een "mid-range" laptop van 2.000 euro, dit is gewoon een rete dure laptop.
Dat is toch ook exact wat ze zeggen met de 2e zin? Voor het geld wat je neerlegt voor een middenklasser bij Apple koop je de meest luxe laptop bij de concurrent.
Daarmee concurreert Apples middenklasser met de meest luxe (zakelijke) laptops van andere fabrikanten.
Ik legde 20 jaar geleden al €2700 neer voor een ASUS B1000 (P3 1000MHz), met 20 jaar inflatie verwacht ik dat een 'meest luxe' een heel stuk meer kost dan €2k.
Voor een Dell XPS 15" ben je €1699 kwijt, als je ook voor de 16GB RAM en 512GB SSD gaat bij de MacBook Air 15" dan zit je op €2059, maar het instap model is gewoon €1599. Het verschil is niet zo enorm als jij of de reviewer doet geloven. Apples met peren Intels vergelijken is al lastig, maar vergelijk ze dan wel in een gelijkend jasje. De XPS lijn van Dell probeert ook al gewoon jaren een Apple met Windows te zijn... HP, MS en waarschijnlijk ook ASUS hebben ook dergelijk geprijsde ultrabooks.
Waar het een beetje nuts wordt zijn de upgrades. Een vol gepimpde 15" MacBook Air (24GB, 2TB) is bijna €3k... Maar die vol gempimde 15" Dell XPS is leuk €4250... Daar gaat het echter ook scheef, dat is veel meer dan wat de MacBook Air qua power heeft. Apples met Intels vergelijken...
Het punt is simpel, als je voor MacOS kiest, kies je er niet voor omdat het zo goedkoop (in aanschaf) is, je heb dan andere prioriteiten.
De discussie begon iets anders, Apple verkoopt een 1600 euro kostende laptop als mid-end terwijl deze gewoon basaal is uitgerust. Wil je deze goed werkend hebben kost deze minimaal 2.000 euro en dan ga je toch wel naar mijn gevoel voorbij wat "mid-end" is. Dat laptops en andere electronica vroegah veel duurder was is natuurlijk wel zo, maar je krijgt nu gewoon veel meer value for money, ook in het hogere segment. Effectief spendeer ik keer op keer voor een nieuwe laptop eigenlijk minder terwijl ik steeds meer krijg.
En het vergelijken van laptops is natuurlijk lastig, maar toch doen we dat hier. We kijken naar prijs, zoals ik eerder deed, en dan kijken we wie nog meer voor hetzelfde geld iets aanbied. En dan zie je toch stuk voor stuk aantrekkelijkere aanbiedingen, laptops die standaard wel functioneren, die wel goed uitgerust zijn. En dan kun je best wel een M2 tegenover een 13700U/13900U zetten, en dan is het verschil qua prestaties helemaal niet meer zo groot (tuurlijk specifieke gevallen zal de Apple beter presteren, net zoals de Intel).
Het vergelijken me de meest dure uitvoering is dan ook helemaal niet relevant, het is zoals je al aangeeft Apples met apples vergelijken, of iets wat er dichtbij komt.
En waarom je MacOS kiest, dat is ieder voor zich maar dat maakt deze top-end laptop niet minder top-end qua prijs.
Los van dat de XPS ook echt een stuk duurder is geworden in een paar jaar, ik had mijne nog voor €1100 gekocht ofzo, maar ik zou een XPS van €1700 ook absoluut geen middenklasse laptop noemen.
Er staat toch niet dat het een middenklasse laptop is? In tegendeel. Er staat dat het een middenklasse MacBook is, en dat is wel correct. Bijkomend schrijft de auteur dat je voor hetzelfde geld een luxe laptop hebt van de andere fabrikanten. Exact zoals jij ook schrijft.
Klopt natuurlijk wel enigszins wat je zegt, maar je betaalt hier simpelweg ook voor de Apple ervaring plus dat die dingen echt behoorlijk lang meegaan met die behuizing. Ik zie andere laptops toch vaak sneller gammel worden.
Plus de resale value van Macbooks is gewoon hoger, net als bij iPhones. Als je een Macbook van laten we zeggen 2/3 jaar oud op Marktplaats zet is ie binnen een paar dagen weg voor een serieus bedrag.
Het is gewoon een premium product. Een Mercedes rijdt ook 100 op de snelweg maar is toch net even wat comfortabeler dan een Renault.
Dat hoor ik wel vaker dat een Apple meer geld oplevert echter lever eens een oude iPhone in bij Apple, toevallig recentelijk gedaan met een 12 (zakelijk) ik kreeg er geen drol voor terug. Online krijg je meer maar hooguit 50% van de originele prijs, en dan moet je echt je best doen. Een Samsung verliest net zoveel waarde. Dus die resale value waar men met Apple graag over pocht dat is echt niet veel beter dan een ander merk.
En we vergelijken hier geen renault me een mercedes, maar laptops die gewoon net zoveel kosten maar wel standaard meer leveren. Dit is eerder een Mercedes E300 leveren met een 1.0L blok maar wil je die goedrijdend hebben hebben ze wel de 2.0L versie voor jou. Dus optisch rijdt die Mercedes wel lekker, maar doet die dat dus gewoon niet. En voor die 2.0L rekent Merecedes jou wel een premium ruim boven wat de norm is.
Dus die resale value waar men met Apple graag over pocht dat is echt niet veel beter dan een ander merk.
Daar verschillen we dan over van mening, maar volgens mij is het algemeen bekend dat je voor Apple producten toch net even wat meer terug krijgt. En bij Apple zelf inleveren is natuurlijk vragen om genaaid te worden, dat is gewoon gaan voor het gemak.
En je betaalt bij een Mercedes ook voor het comfort en de ervaring, net als bij Apple. Of je het nou wilt of niet. Dat jij die ervaring niks vindt kan natuurlijk. Als je een Mercedes uitrust met een Renault 1.6L motor heb je nog steeds de belevenis van het in een Mercedes rijden, ook al rijdt ie niet zo soepel als de eigen Mercedes 2.0L. Alles foefjes, stoelen, bekleding, dashboard etc is gewoon een stuk luxer dan bij een Renault.
Dat is een stugge mythe. Ja, het levert netto meer op aan het eind van de rit, maar kostte aan het begin van de rit ook aanzienlijk meer. Je schrijft netto (veel) meer af, wat overigens ook geldt voor high-end Windows laptops.
Voorbeeld?
2500 MBP levert na 5 jaar nog 1500 op.
1500 Dell XPS levert na 5 jaar nog 'maar' 750 op.
Mythe: Hee, 1500 euro is meer dan 700 euro, Apple levert 2x zoveel op!
In realiteit heeft de MBP 1000 euro afgeschreven in 5 jaar, de Dell 750 in diezelfde tijd. Het is maar een voorbeeld maar zo werkt het wel.
Er is heus wel rekening gehouden met de aanschafwaarde, anders heeft zo'n vergelijking geen zin. We kunnen er over blijven nitpicken maar als ik mijn 2 jaar oude iPhone op Marktplaats zet of mijn 2 jaar oude Samsung, die tegenwoordig evenveel kosten, krijg je voor een iPhone gewoon wat meer terug.
Als ik nu kijk op Marktplaats naar iPhones en Samsungs van ongeveer dezelfde prijs en jaar dan krijg je simpelweg wat meer voor een iPhone.
Ben je het daar niet mee eens? Dat kan natuurlijk, dan zou ik vooral andere producten dan Apple kopen. Ieder z'n ding, maar cijfers liegen niet.
Ik heb het specifiek over Macs. Ik zie dit fenomeen al ruim 15 jaar gebeuren: fans van het bedrijf/producten bejubelen de hogere inruilwaarde als argument dat een Mac zelfs 'goedkoper' zou zijn dan welke andere Windows machine dan ook. Of een variant op dit argument. Er zit een kern van waarheid in; Apple producten verkopen jaren later vaak nog voor bedragen waar men op dat moment ook een nieuw instapmodel of zelfs een middenklasser van een ander merk kan kopen. Maar de cijfers liegen inderdaad niet en de netto afschrijving is vrijwel altijd (fors) hoger. Dit geldt overigens voor vrijwel alle producten die het label 'premium' krijgen, zoals auto's. Een Mercedes van 150.000 euro levert na 10 jaar aanzienlijk meer op dan een Mazda van 75.000 euro. Maar de netto afschrijving is ook véél hoger.
Het is wel zo dat dit bij telefoons en vooral tablets genuanceerder ligt. Maar ook een iPhone van 1400 euro nieuw is na 3 jaar veel afgeschreven. Natuurlijk geldt dat eveneens voor een Samsung van 1400 euro, zoals ik hierboven al schreef is dit fenomeen normaal in hogere prijsklassen. En dat de iPhone dan misschien minder hard afschrijft dan de Samsung, geloof ik best. Daar staat echter wel tegenover dat de iPhone van launch tot launch (van de opvolger) binnen +/- 95% van z'n introductieprijs blijft, omdat Apple dit kunstmatig hoog houdt. Samsung en eigenlijk alle andere fabrikanten doen dit niet, waardoor een vlaggenschip een half jaar later vaak al tientallen procenten goedkoper is en daarmee honderden euro's goedkoper dan de iPhone.
Het is niet een kwestie van eens zijn, het is een kwestie van cijfers en zo min mogelijk nitpicken met cijfers en voorbeelden. Het is geen harde, enkele waarheid en er is ruimte voor nuance, maar de uitspraak "de resale value van Macs is gewoon hoger" (waar ik oorspronkelijk op reageerde) is gewoonweg niet waar.
Slim verwoord, maar nee. Volgens mijn rekensom (hypothetisch voorbeeld) is de Apple 50 euro per jaar duurder. Welke gebruikerservaring, en dus welke waarde je daar aan toekent, is geheel persoonlijk. Voor jou superieur, voor mij niet.
Ik heb een instap MacBook Air (vorige generatie) en een HP Elitebook (van het werk). De goedkopere Macbook Air is toch echt de betere van de 2. De Elitebook is veel krakend plastic, heeft een veel slechter touchpad en voelt absoluut niet luxe of premium wat je gezien het geld wel mag verwachten.
Mijn HP Z book van bijna 4k voelt net zo goedkoop aan als een Dell Inspiron. Allemaal goedkoop ogend plastic. Trackpad is waardeloos en het ding blaast altijd hard. Ook als ie niks doet.
Je vergeet dat in vergelijking met de prijs voor hun andere modellen dit wel een middenklasser is.En windows laptops worden natuurlijk ook gesponsord door de bloatware fabrikanten waardoor deze goedkoper zijn dan ze eigenlijk zouden moeten zijn, waardoor Apple nog duurder lijkt.
Jammer dat Apple nog steeds dezelfde prijzen handhaaft voor geheugen en opslagupgrades als de M1, prijzen zijn sindsdien aardig gekelderd.
Apple steekt de winst liever in eigen zak
Ja ik vind het ook altijd erg veel. Maar blijkbaar komen ze ermee weg. Waarom zou een bedrijf het dan niet doen? Het is niet dat de computer markt nou eentje is waar je morele verplichtingen hebt. Dus ja koop een Mac en betaal wat Apple vraagt en anders een goedkopere Windows of Linux bak. Uiteindelijk steekt elk bedrijf de winst in hun (aandeelhouders) zak(ken).
Waarom zou je kostprijs plus vast percentage marge moeten rekenen? Het doel van bedrijf is winst maken en als de markt het betaalt, waarom zou je dan je prijs verlagen? Dat moet je als bedrijf alleen doen als je (te) veel concurrentie hebt. Jouw werkgever gaat toch ook de prijzen niet verlagen als dat niet nodig is?
Als je engineers 100 euro per uur kost. Dan maken die paar euro voor zo'n laptop niet zo veel uit.
Thuis hebben we het meeste Apple, en een Android. Wat ik tot nu to merk is dat Apple producten veel langer meegaan dan de Windows laptops die ik heb gehad of Android telefoons.
De kosten van Apple producten zijn lager, tenzij je elke 2 of 3 jaar het nieuwste van het nieuwste wilt.
Jammer, inderdaad. Het is en blijft een luxe product en de markt bepaalt de vraagprijs.
Gelukkig maakt Apple winst. Gelukkig is het doel van veel bedrijven winst maken. En gelukkig kopen veel mensen nog (Apple) producten.
Onze welvaartsstaat is gebaseerd op bedrijven die winst maken (vennootschapsbelasting) , mensen die werk hebben omdat bedrijven streven naar groei (inkomstenbelasting) en consumptie (BTW). Je zou nogal wat zien moest het niet meer het geval zijn.
Uiteraard ben ik me er van bewust dat bedrijven als Apple beperkt belastingen betalen. Daar zou de politiek beter een stokje voor steken. Maar bedrijven die winst maken kunnen we alleen maar toejuichen. Uiteraard zijn er sectoren/bedrijven die essentiële diensten leveren (bv elektriciteit) en je kan je de vraag stellen of die wel zo’n winsten moeten maken. Maar dan hadden we maar niet moeten privatiseren.
[Reactie gewijzigd door vezz op 22 juli 2024 13:23]
Ik heb werkelijk zelden ook maar een poort in gebruik op mijn laptop. Ik zou niet weten wat je daaraan moet hangen. Ja een scherm kan ik me nog voorstellen, al gebruik ik dat zelf niet. Maar wat moet je nog meer aansluiten dan?
Externe schijf (soms 2), oplader, connectie naar aansturing. Als er bij een klant geen docking station is met USB C voor scherm+toetsenbord+muis+netwerk dan heb je die allemaal nodig voor die dingen.
@PageFault heeft een punt. Het is niet altijd "ik werk op mijn macbook met mijn materiaal". Als een klant je 2 schermen aanbiedt, toetsenbord en muis en jij komt toe met je Macbook Air die 1 scherm ondersteunt en een gebrek aan poorten heeft. Sjah, soms mag je je eigen materiaal meenemen en soms niet (spreek uit ervaring ).
En eerlijk, dat is een lastige keuze. Je kan prima uit de voeten wanneer je thuiswerkt want je randapparatuur is eraan aangepast, maar wanneer je vaak klanten bezoekt.. Sjah, dan kan dat soms awkward zijn en grappig genoeg rollen ze hun ogen wanneer jij je fancy MacBook bovenhaalt.
Er zijn inderdaad heel erg veel scenarios waarbij 2 poorten volstaat. Zelf vind ik het sowieso prettig om aan beide kanten minimaal 1 thunderbolt poort te hebben en het liefst 4 poorten.
Ik werk alleen maar bij klanten. Ik heb dan ook geen enkele rand apparatuur. Werk puur op mijn Mac. Dus ik snap nog steeds niet zo goed wat je dan allemaal nodig hebt.
Het gaat nogal tegen het idee van een laptop in om een gehele lijst aan randartikelen mee te nemen. Daarom vind ik die paar USB poorten ook prima te verklaren.
Want een multiport adapter is echt iets wat een enorme opgave is om mee te nemen?
Als er 2 schermen staan op een werkplek bij een klant is het toch geen gekke gedachte om die ook te gaan gebruiken?
Dat jij het niet wilt prima, maar het is geen bizarre usecase om die aan te willen sluiten op je laptop?
Netwerk en scherm liever niet draadloos en een externe schijf al helemaal niet. Toetsenbord en muis gaan gewoon via het scherm indien dat bij een klant kan, dat gaat niet overal.
iPhone als hotspot LTE
Bluetooth voor
Je hoofd telefoon
Los touchpad, muis / keyboard indien nodig
Gamecontroller
Bluetooth speaker
Andere denkbare Bluetooth spullen die je hebt.
Je iPad als los 2 de scherm via Sidecar draadloos
AirDrop, Handoff en AirPlay
Er is echt wel veel mogelijk op een Mac zonder kabels.
Wist je dat de eerste generatie MacBook retina het centrale product was voor compleet wireless vanwege die 1 usb c poort ? Ik zou niet weten hoe ik anders nu een Mac zou gebruiken. Ik heb amper nog een dongle of een kabeltje nodig buiten voor de voeding.
Glanzend scherm is voor mij juist een pluspunt. Het is eigenlijk maar in een heel klein aantal specifieke situaties een nadeel en de kleuren komen veel mooier uit, plus je hebt minder last van dat matte grain effect.
Je kunt kleuren niet beoordelen naar werkelijkheid met een glanzend scherm, ook niet goed meten.
Verder kijkt het vreselijk vermoeiend met invallend licht, zowel licht van buiten als die lelijke kantoor TL verlichting.
Dat de glans in eerste instantie mooier oogt, ben ik zeker met je eens. Zeker in combinatie met de hoge resolutie van die schermen.
Maar bruikbaar? Nee, niet echt, niet voor serieus werk. Toen Apple stopte met de matte schermen in hun Pro lijn destijds, moesten al onze color consultants over op Windows laptops. Dat was het nodige gevloek
Goed punt, daar had ik niet aan gedacht – maar dat is dan meer een kwestie van prioriteiten. 95% van de gebruikers hoeft niet tot op het kleinste detail nauwkeurige kleurweergave.
Dat is dan natuurlijk jammer voor de mensen die dat wel nodig hebben, maar voor de overige gebruikers is het gewoon een stuk prettiger scherm om de hele dag naar te kijken.
(Apple zou natuurlijk ook twee verschillende scherm als opties kunnen aanbieden, maar dat doen ze dan weer niet)
Voor zo ver ik weet is er geen enkele Macbook Air waarbij je het geheugen kan upgraden.
Het zit allemaal op het moederbord gesoldeerd.
Deze MacBook Air zal weer geen uitzondering zijn?
Hoezo een uitzondering? Het kan hier ook niet (bij geen enkele M processor van Apple sowieso, oké misschien als je heel fanatiek bent en goed met solderen…)
Er is geen enkele apple silicon mac waarbij je ook maar iets kan upgraden. Het geheugen zit in de SOC en de SSDs zijn gesoldeerd (of softwarematig gekoppeld voor mac studio en pro).
Deze macs zijn net als de ipads: Als de hardware niet krachtig genoeg is voor je, dan moet je het hele ding vervangen door een nieuwe.
Zelfs een opslag upgrade zit er niet in. Het is óf een USB ssd óf een nieuwe mac.
Mooi ding. Heb zelf al een 13" M2 Pro maar heb de fan sinds de aanschaf nog geen enkele keer gehoord, zou met een Air dan waarschijnlijk ook wel uit de voeten kunnen, en zo'n 15" scherm is erg mooi. Uiteindelijk denk ik dat je van geen van beide spijt gaat krijgen zolang je maar nooit de basisconfiguratie koopt. Die bestaat duidelijk enkel om "goedkoop" te kunnen adverteren en niet als serieuze optie..
Dat je hem niet hoort betekent niet dat hij (zachtjes) draait. Genoeg test die hebben aangetoond dat de air toch sneller gaat throttlen dan de pro’s. Ook de hogere snelheid van het geheugen en meer dan een extern scherm zijn voor mij redenen om niet voor de air te gaan.
Ik overwoog voor mijn werk (software development) deze MBA 15" maar ben uiteindelijk voor een MBP 16" (met M2 Max) gegaan omdat ik me zorgen maakte over de thermische beperkingen. Wat ik echter niet doorhad is hoe efficient die Apple processoren zijn. Mijn MBP wordt nauwelijks warm en de fans komen amper in actie. Conclusie: ik had met de MacBook Air (met wat extra geheugen) prima uit de voeten gekund.
Die MBA gaat wel eerder throttlen. Dus als je even een zwaar project moet compileren kan dat opeens een stuk langzamer gaan.
Het hangt natuurlijk ook van de persoon af maar ik heb twee schermen eraan hangen omdat ik dat veel fijner vind werken. Wellicht dat de M2 pro goed genoeg was geweest, die max voegt vooral een sterkere GPU en sneller geheugen toe. Maar tussen de air en de pro denk ik toch echt wel dat je de juiste keuze hebt gemaakt (zeg ik als dev die toch redelijk vaak de M2 max nog kan laten zweten).
Ja het klopt wel wat je zegt. Het is misleidend omdat de M2 Max toch wel (onhoorbaar) gekoeld wordt. Met volledig passieve koeling bouw je een hoop warmte op in het chassis waardoor uiteindelijk de throttling toeslaat. Heb ook zeker geen spijt van mijn keuze, die razendsnelle rebuilds met 1200% CPU gebruik zijn gewoon heerlijk
Heb sinds een aantal weken geleden een 13 inch MacBook Air M2 nog geen seconde spijt van gehad, ook niet toen de 15 inch aangekondigd werd.
Moet er nog wel aan wennen, zeker omdat ik altijd Windows gebruik, maar echt een heerlijk apparaat. En 13 inch vond en vind ik voor mij persoonlijk prima.
Ik ben een groot mac fan mijn laatste macbook was een 2019 Macbook Pro helaas gesneuveld ivm 3 kleine kids, het zelfde voor mijn 2017 imac. RIP, lang leve 3 rebellen thuis
Tegenwoordig prefereer ik mijn Ipad mini 6, voor mijn dagelijks gebruik.
Ik heb een HP werklaptop die voldoet zeer prima voor alle overige administratieve werk.
Ik was altijd van mening dat Apple laptops het langst meegaan, echter op mijn werk zie ik soms nog 10 jaar oude dell laptops voorbij komen die het nog steeds prima doen, nou jah de batterij is uiteraard niet meer zo puik, maar toch, voor de meest basale werk voldoen de meeste laptops het wel ook op realibility vlak.
Wat mijn macbook pro 2019 echt geweldig maakte was final cut pro en het renderen van 4K footage, dat was zo veel beter en sneller dan op mijn windows bak.
Ik blijf in de toekomst bij de Ipads plakken. net wat handzamer, lichter en compacter voor de momenten dat ik aan het reizen ben.
[Reactie gewijzigd door Wowhead op 22 juli 2024 13:23]