Door Friso Weijers

Redacteur

Apple iPhone 14-serie Preview

Pro heeft een streepje voor

iPhone 14 Pro en 14 Pro Max

Sinds 2017, toen Apple de iPhone X presenteerde, hebben de duurste iPhones allemaal een notch. Die hap uit het scherm in plaats van brede bezels boven en onder was toen zeer modern, maar oogt tegenwoordig toch wat gedateerd. Bij de meeste duurdere Android-toestellen loopt het scherm tegenwoordig door van rand tot rand, met enkel nog een klein gaatje voor de frontcamera.

iPhone 14 Pro (vooraan/rechts) naast iPhone 13 Pro

Tot het gaatje

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max hebben geen notch en ook geen gaatje, maar wel een ‘i’: een rondje met een streepje ernaast, nodig om alle hardware die noodzakelijk is voor de gezichtsherkenning te huisvesten. Apple heeft als handicap dat het gelijktijdig met de iPhone X ook Face ID introduceerde, het ontgrendelen van de telefoon met behulp van gezichtsherkenning, in plaats van een vingerafdrukscanner zoals bij vrijwel alle Android-telefoons. De benodigde infraroodcamera en infraroodprojector vereisen meer ruimte naast de camera.

Apple zou Apple niet zijn als het geen slimme truc had bedacht om dat nadeel om te draaien tot een voordeel, met wat het bedrijf het Dynamic Island noemt. Beide schermgaatjes worden in de software tot één zwarte balk gecombineerd, die bovendien gaat dienen als een soort uitbreiding op de notificatiebalk. De zwarte balk wordt breder en smaller om allerlei verschillende informatie te tonen. Denk aan een timer, de status van een telefoongesprek of de komst van een Uber-voertuig. Het is bijna een apart schermpje. De verschillende animaties zien er erg strak uit, en handig is ook dat je gelijk op de balk kunt tikken om naar de betreffende app toe te gaan. Mocht je je afvragen wat er gebeurt als er twee apps tijdgevoelige informatie hebben, bijvoorbeeld een timer en je muziek: de tweede app komt dan naast de balk te staan in een klein bolletje.

Eerlijk is eerlijk: voor de presentatie dachten we dat het nieuwe design met schermgaatje er vooral leuk zou uitzien, maar minder praktisch zou zijn. Met wat Apple heeft bedacht, kan het nieuwe ontwerp echter ook in de praktijk een meerwaarde bieden. De ruimte in het scherm naast de zwarte balk bevat op de iPhone 14 Pro en Pro Max niet meer informatie dan op exemplaren met een notch: er is nog steeds een klok en enkele indicatoren voor signaalsterkte, accu en wifi. Het viel ons ook op dat het gaatje lager in het scherm doorloopt dan de notch, al zul je daar met de aanzienlijke padding rondom apps in iOS vermoedelijk niet minder verticale ruimte door ervaren.

Smallere randen, altijd aan

De schermen in de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max hebben afgerond dezelfde diagonaal van 6,1 en 6,7 inch als bij de kleinere iPhones, maar er zit een smallere rand omheen. Niet dat het oude model nu zo’n brede bezels had, maar het oogt net wat moderner. Het scherm kan bovendien feller; Apple belooft zelfs een piekhelderheid van 2000cd/m2 buiten in het zonnetje. Als die waarde daadwerkelijk wordt behaald, zou het het felste scherm zijn op een smartphone tot nu toe. Binnen in de ruimte waar we de telefoon uitprobeerden, was niet zoveel licht; het scherm van de iPhone 14 Pro Max oogde hier met de helderheid voluit net iets helderder dan het scherm van de iPhone 13 Pro Max, die we ter vergelijking mee hadden.

Het always-ondisplay op de iPhone 14 Pro Max (rechts), vergeleken met het scherm aan op de iPhone 14 Pro

Naast dat de schermen feller zijn, hebben de schermen van de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max een always-onfunctionaliteit. Android-toestellen ondersteunen dat al jaren, maar Apple lijkt de functie te reserveren voor schermen met een minimum verversingssnelheid van 1Hz, de iPhone 13 Pro en Pro Max schoten met hun 10Hz-minimum daarin nog tekort. Het nieuwere, efficiëntere scherm van de iPhone 14 Pro en Pro Max beantwoordt wel aan de vereisten. In tegenstelling tot de always-onschermen op de meeste Android-telefoons, verandert de weergave bij de iPhones niet compleet op het moment dat het scherm uitstaat. Zoals je op de foto kunt zien, wordt het lockscreen simpelweg gedimd, waarbij de nieuwe widgets in iOS 16 ietsjes helderder zichtbaar blijven. Ook onder het felle licht van de demoruimte bleef het scherm goed zichtbaar. Net als bij Apple Watches met always-ondisplay, wordt de informatie op het scherm één keer per minuut vernieuwd.

In de hand voelen de twee Pro-iPhones niet anders aan dan hun voorgangers uit de 13-serie, met hun matglazen achterkant en luxe, glimmende roestvrijstalen frame. Het hoge gewicht draagt eraan bij dat ze luxe aanvoelen, maar het kan ook dat je dit vervelend vindt. Behalve foldables zoals de Samsung Galaxy Z Fold4 kennen we nauwelijks telefoons die nog zwaarder zijn dan de iPhone 14 Pro Max van 240g. De camerabobbel aan de achterzijde is bij beide toestellen nog groter geworden en steekt ook weer iets verder uit. Het is niet het handigste design, want stof hoopt zich onherroepelijk op tussen de lenzen en je krijgt het maar moeilijk weer weg.

Nieuwe camera

Apple heeft alle drie de camera’s aan de achterkant een update gegeven, ondersteund door dezelfde verbeterde beeldverwerking als de iPhone 14 en 14 Plus. Het toestel deelt ook de nieuwe frontcamera met de goedkopere 14-toestellen. De nieuwe hoofdcamera van de iPhone 14 Pro-modellen heeft een sensor die 65 procent groter is dan in de iPhone 13 Pro, maar tegelijk over vier keer zoveel pixels beschikt: in totaal 48 miljoen. Het is voor het eerst sinds de iPhone 6S dat Apple de resolutie van de hoofdcamera wijzigt. Er zijn al jaren Android-toestellen met camera’s van tientallen megapixel, waar recente exemplaren zelfs nog veel verder gaan, met resoluties van 64, 108 en zelfs 200 megapixel.

Het voordeel van de hoge sensorresolutie is dat het toestel slim kan spelen met de beschikbare pixels. Voor de meeste opnamen wordt de informatie van vier sensorpixels tot één pixel in de uiteindelijke foto gecombineerd, pixelbinning, waarbij het kleurfilter zo is opgedeeld dat vier sensorpixels naast elkaar dezelfde kleur licht vangen. Dat zou in theorie voor helderdere foto’s moeten zorgen. Gebruik je de ProRAW-modus, dan worden 48-megapixelopnamen weggeschreven. Bij goed licht zou het detail in de foto hoger moeten zijn, zij het, door de structuur van het kleurfilter, waarschijnlijk niet viermaal hoger dan een normale 12-megapixelopname. De demofoto’s die Apple liet zien op het event zagen er scherp uit, maar we moeten hem nog verder in de praktijk uittesten om dat op waarde te kunnen schatten.

Apple zet de extra sensorpixels ook slim in om de beeldkwaliteit van ingezoomde opnamen te verhogen. We zagen vorig jaar dat de kwaliteit van ‘2x’-opnamen bij de iPhone 13 Pro nogal slecht was. Pas wanneer je driemaal inzoomde en het toestel zijn telecamera kon gebruiken, was de foto weer scherp. De iPhone 14 Pro-serie houdt alsnog 12 megapixel over bij tweemaal inzoomen, de reden dat Apple nu een extra ‘2x’-knopje in de camera-interface toont. In de praktijktest op het Apple-event leek het detail in een ‘2x’-opname inderdaad een stuk meer in de buurt te komen van een foto zonder digitale zoom, maar of het ook zo scherp is als een echte telecamera, zullen we nog nader moeten onderzoeken. Over de telecamera gesproken: nog steeds is dat bij de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max een exemplaar met equivalente beeldhoek van 77mm voor ongeveer 3x zoom ten opzichte van de hoofdcamera.

Hardware: A16-soc

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max zijn als enige voorzien van de nieuwe A16-soc. Apple is zoals gebruikelijk weinig loslippig over wat er precies aan is verbeterd. We weten wel dat hij wordt gebakken op een vernieuwd 4nm-procedé, waarmee hij in theorie efficiënter kan zijn. In zijn presentatie vergeleek Apple de A16 vooral met niet nader genoemde concurrenten, dus het zal nog moeten blijken hoe snel hij echt is. Naast de betere soc, zou in de Pro-iPhones sneller en zuiniger lpddr5-werkgeheugen zitten, iets dat op het event niet werd bevestigd. Jammer is dat Apple het goedkoopste model van de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max geen upgrade geeft naar 256GB; 128GB is nog steeds het minimum. Dat betekent ook weer dat de beperking op 1080p-filmen in het ProRes-formaat bij het ‘instapmodel’ van de Pro blijft bestaan.

Voorlopige conclusie

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max zijn de duurste iPhones aller tijden, waarbij hier in Nederland en België zelfs de magische grens van 2000 euro wordt doorbroken voor het absolute topmodel, de iPhone 14 Pro Max met 1TB opslag. Voor dat astronomische bedrag koop je wel een toestel dat echt nieuw is in vergelijking met het model van vorig jaar: een vernieuwd ontwerp met potentieel handige functionaliteit, behoorlijk veel cameravernieuwingen en ook een snellere chip. Of die combinatie de hoge verwachtingen kan waarmaken, is de grote vraag.

Reacties (348)

-13480343+1145+213+31Ongemodereerd184
Wijzig sortering
Voor iedereen die denkt: iPhone 14 introductie, mooi moment om een iPhone 12, 13, 13 mini of 13 Pro te kopen: Slecht nieuws, de prijzen zijn helaas niet gezakt. -O-
  • iPhone 12 mini: €689 --> nvt
  • iPhone 12: €809 --> €809 (in VS: $699 --> $599)
  • iPhone 13 mini: €809 --> €809 (in VS: $699 --> $599)
  • iPhone 13: €909 --> €909 (in VS: $799 --> $699)
  • iPhone 13 Pro: €1159 --> nvt
  • iPhone 13 Pro Max: €1259 --> nvt
Naast dat de prijzen niet gezakt zijn, is de goedkoopste (niet-SE) iPhone dus gestegen van €689 naar €809, met de verwijdering van de iPhone 12 mini uit het officiële assortiment.

De introductieprijzen van de iPhone 14 serie zijn als volgt:
  • iPhone 14: €1019 (in VS: $799)
  • iPhone 14 Plus: €1169 (in VS: $899)
  • iPhone 14 Pro: €1329 (in VS: $999)
  • iPhone 14 Pro Max: €1479 (in VS: $1099)
De reguliere iPhone 14 doet er dus €110 (12,1%) bij op, nadat de iPhone 13 al €100 meer dan de iPhone 12 kostte.
De 14 Plus wordt geïntroduceerd €150 daarboven, en dus €260 boven de iPhone 13.
De 14 Pro en 14 Pro Max zijn respectievelijk €170 (14,7%) en €220 (17,5%).

Een groot deel van deze prijsstijgingen valt te verklaren door de ongunstigere dollar-euro koers. 1 euro is nu exact 1,00 US dollar waard, terwijl dat exact een jaar geleden nog $1,18 was. Een euro is daarmee in een jaar tijd 15,3% minder waard geworden ten opzichte van de dollar.
Met wisselkoers alleen kan je de Nederlandse prijzen eigenlijk niet meer verklaren.
Sure, de dollar en de euro zijn nu 1:1. Hoe kan het dan alleen zo zijn dat een iPhone 12 hier voor 809 euro wordt verkocht en daar voor 599 dollar?

De BTW zit er hier op, dat is in de VS niet, dus pakken we de prijs zonder BTW.
Dan kost de iPhone 12 668,60 euro. Dat is dus nog steeds 11,62% duurder dan de 599 (euro) dollar in de VS.

De oudere iPhones:
iPhone 12: €668,60 (in VS: $599) = 11,62% duurder.
iPhone 13 mini: €668,60 (in VS: $599) = 11,62% duurder.
iPhone 13: €909 (in VS: $699) = 30,04% duurder.

De nieuwe iPhones:
iPhone 14: €842,15 (in VS: $799) = 5,4% duurder
iPhone 14 Plus: €966,12 (in VS: $899) = 7,47% duurder
iPhone 14 Pro: €1.098,35 (in VS: $999) = 9,94% duurder
iPhone 14 Pro Max: €1.222,31 (in VS: $1099) = 11,22% duurder.

Komen deze verschillen door transport? De iPhones worden gemaakt China dus in mijn ogen kan het daar ook niet aan liggen. Weet iemand waar de prijsstijging dan wel vandaan komt?
Fabrikant bepaald prijzen op het niveau waar ze denken dat het zal verkopen, dus Apple gaat ervanuit dat we hier wel 1000 euro neertellen voor een iPhone.
En voor veel mensen zullen ze dat ook doen, enerzijds omdat ze fan zijn, anderzijds omdat ze in de walled garden van de producten zitten, en natuurlijk nog de groep omdat het product relatief saai, stabiel is, verandering en innovatie is en blijft een drempel in de menselijke natuur.
Dus net als 5 jaar terug bij de X die door de 1000 Euro ging, waar veel commentaar was, zal dat nu ook zo zijn, en volgende maand lopen de toestellen weer als zoete broodjes.
De tijd zal het leren. Ik heb de X gekocht 5 jaar geleden voor 1000 euro (in een tijd zonder koopkrachtdaling door torenhoge energieprijzen) en ik weet nog dat ik door mijn collega's werd uitgelachen. Echter we zijn nu 5 jaar verder en ik loop nog steeds rond met dezelfde X, onlangs batterij vervangen bij Apple voor €75 en kan weer een paar jaar door. Kan 4k60 filmen, doet nog supersnel whatsapp, Signal, surfen en YouTube (eigenlijk wat de meesten met hun telefoon doen dus)... Denk dat met deze prijzen meer mensen op deze manier gaan nadenken, zeker als je kijkt dat de koopkracht er flink op achteruit gaat dan gaan mensen manieren zoeken om te bezuinigen.
Tja, en je collega's hebben 2 of 3 toestellen versleten voor totaal minder dan 1000.ze lachen zich nog suf.
Behalve dan dat ze elke keer lopen te kloten met een wirwar van een OS, al hun gegevens worden verkocht, en een telefoon hebben waarvan de UX/feeling op zijn best matig is :D. Ze moesten niet voor niets elke 2 jaar een nieuw toestel kopen :+

Ik heb een hekel aan de strategie van Apple en mijn nieuwe Macbook vind ik qua uiterlijk een gedrocht. Maar op gebied van laptops en smartphones is er gewoon geen échte concurrentie - prijsconcurrentie is geen concurrentie.

Voor mensen die in de gelukkige positie zijn om deze producten te kopen is er na die 'ervaring' gewoon geen weg meer terug, want alles voelt een downgrade. Ik heb zelf een aantal keer alternatieven geprobeerd omdat ik het eigenlijk niet eens ben met de prijzen die Apple hanteert. En migratie van gegevens etc. ging vrij soepel, dat is het probleem niet. Maar de ervaring is gewoon bijna niet te vergelijken. Vergeet niet: de doelgroep van Apple bestaat vrijwel uitsluitend uit mensen die meer perfectionistisch zijn, en geen zin en tijd hebben voor geouwehoer met allerlei settings en aanpassingen tot in de kleinste details. En dat zijn er nogal wat.
Behalve dan dat ze elke keer lopen te kloten met een wirwar van een OS, al hun gegevens worden verkocht, en een telefoon hebben waarvan de UX/feeling op zijn best matig is

Voor mensen die in de gelukkige positie zijn om deze producten te kopen is er na die 'ervaring' gewoon geen weg meer terug, want alles voelt een downgrade. Ik heb zelf een aantal keer alternatieven geprobeerd omdat ik het eigenlijk niet eens ben met de prijzen die Apple hanteert. En migratie van gegevens etc. ging vrij soepel, dat is het probleem niet. Maar de ervaring is gewoon bijna niet te vergelijken. Vergeet niet: de doelgroep van Apple bestaat vrijwel uitsluitend uit mensen die meer perfectionistisch zijn, en geen zin en tijd hebben voor geouwehoer met allerlei settings en aanpassingen tot in de kleinste details. En dat zijn er nogal wat.
Grappig dat je dit zo zegt. Mijn schoonmoeder en haar vriend gebruiken ook enkel iPhones met deze redenatie als grondslag (en zijn daar ook heel tevreden mee). Als ik echter iets op hun telefoons moet doen ben ik al snel het spoor compleet bijster. Het is dus maar net wat je gewend bent, maar ik heb nu een mid-range Samsung toestel (wil geen 900 euro meer uitgeven voor allerlei toeters en bellen waar ik niets mee doe), toch voelt iOS voor mij persoonlijk als een downgrade aangezien ik er totaal niet mee weg kan en ik de logica niet zie.
Het leuke van die “dure” telefoon is dat hij nu nog steeds zo’n 200€ waard is in de tweedehands verkoop. Voor zo’n 160€ per jaar is het dus moeilijk duur te noemen.
Heel goed. Ook al was het een duur toestel, jij doet er ook heel lang mee. Voor mij geldt altijd: hoe vaker en langer ik iets gebruik, hoe meer het mag kosten. Daarom heb ik een redelijk dure pc en een redelijk dure smartphone. Ik heb zelf de 13 mini en nu die Apple toestellen 5-7 jaar ondersteuning hebben en je de batterij voor minder dan €100 kunt vervangen ben ik van plan om het toestel zes jaar te gebruiken en na drie jaar ongeveer de batterij te vervangen. Beter voor het milieu dan steeds maar een nieuw toestel (hangt er natuurlijk ook vanaf wat je met het oude toestel doet, maar toch).
Dan is het dus wat ik dacht, pure winstoptimalisatie. Wij zijn zo dom de bedragen te betalen dus kosten de toestellen zoveel. Ik houd het lekker bij mijn iPhone 11 Pro de komende tijd.
Dus de prijs van de iphone 13 gaat komende tijd niet zakken? Kan hem gerust nu kopen?
Volgens mij zakte de prijs van oude toestellen in Nederland altijd pas nadat de toestellen leverbaar zijn. Voor de iPhone 14 is dat 16 september. Het zou me dus niet verbazen als de 12 en 13 volgende week alsnog in prijs zakken.

In de prijsvergelijkers en dergelijke is de 14 amper nog terug te vinden, dus is er ook geen reden om de prijs nu al te laten zakken imo
Dat denk ik eigenlijk niet: de iphone X was een flagship. Nu koop je voor 1000€ het instapmodel…

Ik denk dat men dit wel zal zien in de afname in de EU markt.
Eigenlijk is de iphone 13 pro altijd de betere koop tov de iphone 14, voor dezelfde prijs

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 8 september 2022 23:40]

En dan heb je nog een groep mensen die bereid zijn om meer neer te leggen voor een telefoon omdat ze de ervaring mee hebben dat ze met een iPhone simpel weg lang kunnen werken.

Ik heb tot nu toe de:

iPhone 3GS
iPhone 6S
iPhoneXS

Gehad, mijn XS was stuk gegaan dus ging ik terug naar de iPhone 6S, en ik moet zeggen, het werkt nog erg goed, dat voor een toestel wat inmiddels 8 jaar oud is.

Toch vandaag een nieuwe besteld omdat de batterij inmiddels wel vrij beroerd is geworden en qua iOS updates de 6S niet meer meegaat.

Er zijn dus veel meer redenen waarom mensen een iPhone halen behalve alleen die negatieve varianten van jou.
Mijn verontschuldigingen als je het als negatief voelde overkomen.
Ik denk echter dat jij op basis van je post qualificeerd als gewoon een fan, een enthousiaste liefhebber, volgens de Van Dale:
https://www.vandale.nl/gr...etekenis/FAN#.YxzclF1NczY


Overigens heb ik nu een SE 2020, daarvoor, 7, 6, 5 en 3GS, allemaal voor werk. Ook prive nog iPad 1 en Pro, en tussendoor Samsung Tab 10.1.
Prive Nokia, HTC, OnePlus, Samsung, van alles door elkaar.
En voor de smartphone tijd, Philips, Sagem, Panasonic en Nokia.
Favoriete telefoons waren chronologisch de Nokia 6210, de iPhone 3GS, de HTC One M7, Samsung Note 8 en nu de S21 Ultra.
Al die favorieten hebben gemeen dat ik er meer mee kon (gadget gehalte), en dat ze stabiel zijn in gebruik. Daarom ook voor werk altijd iPhone, ze zijn stabiel. Maar gadgetgehalte is laag, dus een beetje saai. Net zoals je zelf aangaf, terug van je XS naar de 6S is nauwelijks verschil.
Ja dat kan ik:
W I N S T O P T I M A L I S A T I E .
Je snijdt een terecht punt aan de verhogingen zijn onnodig hoog en kunnen niet door de koer verklaard worden.

Overigens nog iets moois de 14+ is in alles slechter dan de goedkopere 13 pro dus hallen ze laatstgenoemde maar uit het assortiment.
Ik denk dat Apple een mooie les nederigheid zal krijgen in zijn absolute arrogantie en in het bijzonder minachting jegens EU klanten: in een najaar waar veel mensen energierekeningen van 600 euro of meer per maand zullen krijgen en eten steeds duurder wordt zie ik de verkoopcijfers van de iPhone geen records breken wanneer ze ten eerste de prijzen asociaal omhoog gooien (terwijl Apple nog altijd walgelijk obscene winstmarges heeft) en ten tweede echt absoluut niets nieuws bieden in de iPhone 14:
  • zelfde ouwe SoC als vorig jaar
  • op een softwaresnufje na geen betere camera
  • nog altijd de klantonvriendelijke lightningpoort, terwijl we allemaal weten dat die ten dode is opgeschreven
  • Satelliet-onzin die niet in de EU werkt (maar heir ook een stuk minder relevant is want bereik is hier vele malen beter dan in de VS)
Dus ja, even serieus: wtf is er nieuw in de iPhone 14? Het is extreem veelzeggend dat de 13 pro uit het aanbod gehaald wordt, Apple weet gewoon dat de 14 een enorm slecht product is, en dat is gerekend zonder economische malaise. Tel er de energiecrisis bij op die Europese consumenten in gevaar brengt, en ik kan niet anders dan verbluft zijn wat voor een slecht aanbod Apple de EU deze winter voorschotelt.

Dit is natuurlijk maar mijn mening, ik ben geen professionele analist dus ik kan het gigantisch mis hebben, dus ik ben erg benieuwd naar de Europese verkoopscijfers..
Ik zeg niet dat ze verkooprecords gaan breken, maar ik denk ook dat ze niet dom zijn daar. Ze verdienen al jaren bakken met geld met iedere keer weer "schandalig dure" producten. Het meeste dat ze verkopen kan minstens 20% goedkoper, maar waarom zouden ze?

Daarnaast. In het algemeen gaat het nog prima met de economie. Bedrijfswinsten zijn hoog, ook afgelopen half jaar. Personeelstekort is een probleem voor bedrijven, maar fijn voor mensen. Want ondanks alle dreiging heeft (bijna) iedereen dan toch werk. Kortom, de ene crisis is de andere niet, maar Apple wint al decennia met hun 'lekker duur' strategie.
Je loopt echt meerdere maanden achter met je economische analyse: de voedselbanken lopen vol, ook met middeninkomens, de banken trekken aan de bel want ze zien een enorme stijging met betalingsachterstanden, en hoewel de personeelstekorten zorgen voor lichte loonstijgingen verdampen die compleet bij de massale inflatie die we zien:
lonen stijgen met 4-5 procent tegenover een inflatie van 13 procent.

En ja, de bedrijfswinsten breken te record na record, maar wat wil dat in godsnaam zeggen als de meeste mensen er heel er hard op achteruit gaan? 'Cijfers groen dus goed' is een idiote metriek om te meten hoe het gaat met de maatschappij, aandelenkoersen willen al decennia heel weinig zeggen over hoe het gaat met de reëele economie.

Stop dus met je rijk te rekenen met cijfers die helemaal niets te maken hebben met hoe de mediaan Nederlander er voor staat, en realiseer je dat er een gitzwarte winter aankomt. 800.000 gezinnen wacht een gigantische naheffing omdat ze nu een veel te laag maandbedrag betalen. Als die rekeningen beginnen toe te komen heb je plots zo veel mensen die echt niet meer de eindjes aan elkaar kunnen knopen.


En in dat milieu zegt apple dus "ja hoor, duizend euro is een prima prijs voor een instapmodel met een verouderde processor.

Slim kan ik het niet noemen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 8 september 2022 21:08]

Je loopt echt meerdere maanden achter met je economische analyse: de voedselbanken lopen vol, ook met middeninkomens, de banken trekken aan de bel want ze zien een enorme stijging met betalingsachterstanden, en hoewel de personeelstekorten zorgen voor lichte loonstijgingen verdampen die compleet bij de massale inflatie die we zien:
lonen stijgen met 4-5 procent tegenover een inflatie van 13 procent.
...
En in dat milieu zegt apple dus "ja hoor, duizend euro is een prima prijs voor een instapmodel met een verouderde processor.

Slim kan ik het niet noemen.
Je interpreteert de cijfers verkeerd.
Waar jij denkt dat iedereen armer wordt, daar zijn een Apple en bijv een Tesla en nog vele andere "dure" merken juist gaan floreren.
Puur doordat niet iedereen armer wordt, alleen de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, oftewel de rijken worden steeds rijker en hebben meer geld te spenderen aan luxe artikelen.

Plus dat de schaamte ook voor veel mensen compleet weg is en de wens naar luxe steeds groter is.
Waar men vroeger liever alles verkocht dan naar de voedselbank te gaan, zie je nu gewoon de bmw's en tesla's naar de voedselbank rijden genavigeerd door de nieuwste iPhones omdat men gewoon geen schaamte meer kent en alleen maar denkt dat men deze maand niet rondkomt dus maar langs de voedselbank moet gaan.

Begrijp me niet verkeerd, de voedselbank doet fantastisch werk voor alle daadwerkelijk behoevenden, echter zijn er de laatste jaren mensen bijgekomen die vroeger het gewoon zelf opgelost hadden alleen de voedselbank is simpelweg makkelijk en pijnloos.

Plus dat ons huidige systeem qua regels extreem slecht is ingeregeld op het gemiddelde consumenten gedrag.
Je komt eerder bij de voedselbank in aanmerking als je het duurste iPhone abbo en een tesla in private lease neemt dan als je met hetzelfde inkomen een oude android telefoon en een 2ehands roestbak koopt.
Met je iPhone en Tesla als meerjarige lening houdt je minder besteedbaar inkomen over als iemand die simpelweg zuiniger leeft.

Een deel van het probleem is simpelweg dat als je 50 euro boven de grens voor de voedselbank zit dat je dan beter een iPhone abbo kunt nemen dan te gaan bezuinigen, aangezien meestal de voedselbank je meer oplevert dan je besparingen + 50 euro.
...Dus ik kom met harde feiten, en jouw verweer is
zie je nu gewoon de bmw's en tesla's naar de voedselbank rijden genavigeerd door de nieuwste iPhones omdat men gewoon geen schaamte meer kent en alleen maar denkt dat men deze maand niet rondkomt dus maar langs de voedselbank moet gaan.
... Juist ja, het eeuwenoude rechtse spookverhaal van de arme mensen die eigenlijk stiekem geld zat hebben.

Heb je enige bron voor deze wilde claim? Ben je zelf überhaupt al ooit bij de voedselbank geweest? Ik namelijk wel en kan je zeggend at je er geen BMWs of Tesla's ziet. En als je er een iPhone ziet is het er eentje van 3 jaar of ouder. En zelfs als je nu een obscure foto vindt van ergens een keertje iemand in een Tesla bij de voedselbank: heb je de context? En zelfs als dat blijkt te kloppen: heb je betrouwbare data om aan te tonen dat dit meer is dan een niet-representatieve uitzondering?

Natuurlijk niet: je herhaalt de eeuwenoude "arme mensen zijn niet echt arm, en als ze wel arm zijn is dat omdat ze dom en lui zijn" praatjes van de extreem-rechtse kant van ons politieke spectrum, enkel gestaafd door bronloze feesboek posts en af en toe een foto die niet nagetrokken kan worden.
Ik zou zeggen eerst lezen dan pas gaan ranten.

Je rant nu op 1 zin vanwege een eigen interpretatie die in de rest van de tekst al ontkracht wordt.

Maar als je er vrolijk van wordt ga dan gewoon door met ranten tegen stromannen
Ik kan mij hierin volledig vinden. Het is verder een sneeuwbal. Neemt Pietje geen Iphone 14, dan Klaasje ook niet en dan gaat het hard.
In ander topic had iemand uitgerekend dat bij 100 euro verhoging dat bij 1.000 klanten 100.000 euro extra marge oplevert voor Apple. De stelling was dat die 100.000 lastig is te verdienen als de verhoging niet wordt doorgevoerd. Maar als die 1.000 klanten er nou 200 minder worden doordat ze afhaken. En de marge is 300 per toestel, dan is dat alleen al 60.000 euro aan marge minder. Maar dat is het niet alleen, want de hoesjes, de Apple store, de koptelefoons en ook de horloges worden allemaal mee getrokken naar beneden... En éénmaal weg als klant... komen ze niet snel terug.
De vraag is voor wie en hoe lang die inkomens stagneren. En waar mensen die dure iPhones kopen prioriteiten leggen. Er zijn economisch vrijwel altijd zorgen, en ik vertrouw de inschatting van Apple gewoon iets beter dan die van de gemiddelde Tweaker.

Dat MarlboroRedM het heeft over Tesla's bij de voedselbank is natuurlijk nonsense. Maar ik denk dat er inderdaad aardig wat klanten overblijven voor deze telefoons.
Bij mij werkt het in ieder geval zo.
Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt mijn prima iPhone 12 te vervangen voor een iPhone 14 met deze belachelijke prijsstijgingen buiten de inflatie om.
Ik had de 13 overgeslagen met het idee wellicht de 14 te kopen, maar op deze manier gaat dat dus niet gebeuren. Ben ook nog steeds zeer tevreden met m'n 12 en ik zie in de 14 nou niet bepaald schokkende verbeteringen die de enorme meerprijs rechtvaardigen t.o.v. mijn 12, die overigens nog in nieuwstaat is, want altijd hoesje gebruikt vanwege droge vingers. En droge handen en een gladde telefoon gaan niet samen. ;)
Ik wacht wel wat de iPhone 15 gaat brengen.
Dit had ik getypt kunnen hebben, volledig met je eens (zelf in bezit van een iPhone 12 Pro).
Het liefst zou ik dit toestel opnieuw willen vervangen voor een Pro-model, maar ga dit onderhand met deze prijsstijgingen niet meer aan mijzelf verkocht krijgen. Mijn huidige iPhone voldoet nog steeds aan mijn verwachtingen (los van de belabberde batterijduur), daarom geen haast. ik wacht wel op de volgende iPhone met (verplichte) USB-C.
Ik had USB-C eigenlijk al op de 12 verwacht en zeker op de 13. Met stomheid zag ik dat zelfs op de 14 het nog geen USB-C is. Nog een reden om deze te laten schieten.
Dat heeft nu eens helemaal niets te maken met arrogantie en minachting tegen EU klanten. Je doet hier alsof Apple je dwingt om een van die nieuwe iPhones te kopen tegen die zotte prijzen. Het is nog altijd de consument zelf die er voor kiest om hieraan z'n geld te geven.
Er zijn genoeg alternatieven.
Apple zal het inderdaad misschien wel voelen in zijn verkoopcijfers.
Dat heeft nu eens helemaal niets te maken met arrogantie en minachting tegen EU klanten
  • Jarenlang heeft Apple de Europese garantieregels gebroken en gaven ze slechts 1 jaar garantie. Wetten negeren en zeggen 'in de VS doen we het zo dus ook hier' noem ik arrogant en minachtend.
  • Toen de EU een niet-bindende richtlijn opstelde voor de industrie omtrent universeel opladen stak Apple de middelvinger op: eerst gaven ze een koppelstukje mee en deden ze alsof dat aan de richtlijn voldeed, later brachten ze hun eigen shitty USB-2-in-een-ander-jasje poort lightning uit terwijl ze zelf in de commissie zaten om USB-C te ontwerpen, maar eruit stapten toen ze hun zin niet kregen. Het doel van de niet-bindende richtlijn was net dat de EU hoopte geen wetten omtrent universele opladers te moeten opstellen, en dat de industrie zelf met iets zou komen. Apple is letterlijk de enige die de richtlijn schond en als resultaat is er nu een bindende wet die USB-C verplicht. Die eerste richtlijn met de voeten treden noem ik arrogant en minachtend naar de EU.
  • Apple is de uitvinder van de de Double Irish with a dutch sandwich, een belastingontwijkingstechniek die honderden miljarden aan belastingontwijking opbracht voor Apple. En vooraleer het slappe excuus wordt gebruikt "het is legaal, daar kan Apple niets aan doen": Pple heeft succesvol jarenlang gelobbyd om dit mogelijk te maken en te houden. De Europese welvaartsstaten dusdanig beroven noem ik minachtend en arrogant.
  • Jarenlang heeft Apple, ook na correctie voor wisselkoers, BTW, en eventuele heffingen, in de EU significant hogere prijzen gerekend. Dat was de afgelopen periode even weg, maar nu keren ze daar dus naar terug. Prijzen zonder reden omhoog gooien net in een diepe economische crisis noem ik een minachtend en arrogant.
Het staat je uiteraard vrij er anders naar te kijken, maar zoals ik het zie is Apple al decennia lang een arrogant rotbedrijf dat geen greintje respect kan opbrengen voor Europese klanten of zelfs maar de Europese wetten.

Natuurlijk heb je zeker gelijk: niemand dwingt mensen een iPhone te kopen. Maar of mensen dat wel of niet doen verandert niets aan het feit dat de houding van Apple walgelijk arrogant is.

Als iemand overigens nog twijfelt of Apple arrogant is: ook naar Amerikaanse klanten is Tim Cook gewoonweg de arrogantie zelve:
Tim Cook: Niemand van onze gebruikers vraagt mom RCS support!
Journalist: Nou, ik heb een iPhone en wil RCS support want video's en foto's naar mn moeder sturen werkt gewoon heel slecht met een iPhone
Tim Cook: Koop gewoon een iPhone voor je moeder.

[Reactie gewijzigd door kiang op 9 september 2022 13:07]

Natuurlijk is het een arrogant bedrijf, maar jij stelt dat ze hun prijspolitiek zouden moeten aanpassen omwille van medelijden met hun Europese klanten die hun energiefactuur niet kunnen betalen. Ik heb nog geen enkel bedrijf dat zien doen.
Het gemiddeld inkomen in bvb India ligt beduidend lager dan hier in de Benelux. Een iPhone in India zal ook niet significant goedkoper zijn dan hier. Integendeel precies, als je uit Google Cache de prijzen haalt voor de 14 pro (ad random eentje gekozen): https://webcache.googleus...&gl=be&client=firefox-b-d
Als je daar dan de basis 14 pro neemt voor 129.900 roepie, komt dat volgens de huidige wisselkoersen overeen met 1.632,61 dollar.

N.B.: uit google cache moeten halen want je kan geen prijzen opvragen momenteel omwille van de countdown voor preorders blijkbaar.
U vergeet de invloed en geld van de rijkeren die het geld wel over hebben ondanks de energie rekening. Dat is hun vetpot + de store.
En mensen die bereid zijn risico's of zelfs schulden aan te gaan om luxe aan te schaffen. In Engeland is grootschalig onderzoek gedaan waaruit bleek dat de duurste tv's en iPhones disproportioneel vaak bij de hoogste en laagste inkomensgroepen in bezit waren. De vraag bij die laatste is hoe ver die bereid zijn te gaan. Je zou met de huidge energieprijzen verwachten dat die grens is bereikt, maar ik ken mensen die diep in de schulden zaten (2 tot 3 jaarinkomens) en altijd de nieuwste tv en telefoon hadden. Gelukkig zijn zij uit de schulden gekomen, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.
Transport zal vast meespelen maar er is ook nog een 10% importbelasting IIRC.
Goed punt. Alleen *geldt dat natuurlijk ook voor de VS (al zullen de percentages en kosten anders zijn).
Is dat alleen, in het ergste geval, genoeg om 30,04% te verklaren? Ik vind het lastig.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Juggernaut1987 op 8 september 2022 14:52]

Maar de iPhones worden toch vooral in China gemaakt? Is transport vanuit China naar Europa dan zoveel duurder dan transport vanuit China naar de VS? (Ik ben niet bekend met internationale bulk transport prijzen.)
Hoe kan het dan alleen zo zijn dat een iPhone 12 hier voor 809 euro wordt verkocht en daar voor 599 dollar?
Prijzen in de VS zijn traditioneel zonder sales tax.
Dat klopt, daarom heb ik de prijzen van hier gepakt zonder BTW.
In Amerika worden de prijzen altijd ex btw gegeven, want die is per staat anders. Voeg dus nog 21% toe aan de Amerikaanse prijzen om een eerlijke vergelijking te maken met de prijs in Nederland.
Je moet lezen beide prijzen zijn ex btw.
Ik denk niet dat de sales tax in de US 21% is..
Nee, die verschilt per staat. Daarom is de Nederlandse prijs zonder BTW. Er zijn staten waar er helemaal geen sales tax is. Daar is het prijsverschil dus nog veel groter vergeleken met onze prijs incl btw.
Heb je mijn reactie gelezen. De prijzen in Amerika zijn zonder sales tax dus om een eerlijke vergelijking te maken heb ik de Nederlandse prijzen (incl BTW) gepakt en daar de BTW vanaf getrokken.
De wisselkoers wordt inderdaad ten onrechte aangehaald, net als de inflatie.

Apple hanteert al jaren dezelfde introductieprijs voor zijn iPhones in de VS.

Ten tijde van de iPhone 5 release was 1 euro ongeveer 1,30 dollar waard.

De iPhone 5 16GB kreeg een introductieprijs van 659 euro (553 ex. btw) en 649 dollar (omgerekend 499 euro), zo zijn er nog legio andere voorbeelden van Apple producten.

Transportkosten zijn de laatste tijd flink gestegen, maar die iPhones worden ook naar de VS gevlogen net als naar Europa.

Verhoudingsgewijs zijn Apple producten altijd duurder geweest in Europa, dit heeft er gedeeltelijk mee te maken dat het consumentenrecht en arbeidsrecht hier sterker is dan in de VS. Maar aan het einde van de streep hanteert Apple een hogere winstmarge omdat ze in de Europa een hogere winstmarge willen en kunnen hanteren. We zijn blijkbaar bereidt om meer te betalen.

Edit: typo
Precies qua transport: zowel de iPhones uit de VS als Europa komen waarschijnlijk uit Azie ingevlogen.

De leidende reviews en upgrade adviezen komen vaak uit media in de VS. Je krijgt een andere upgrade advies als je de VS dollar prijzen neemt, ipv de Euro prijzen. En daar boekt Apple toch een mooie winst mee met die overwegend positieve upgrade adviezen. En dat positieve sentiment vliegt vaak over naar Europa, met de kleine kanttekening ‘als je het geld ervoor over hebt’. (Een logische opmerking natuurlijk.)
Misschien ook dat Apple een groot marktaandeel in de thuismarkt erg belangrijk vindt. Je ziet wel vaker dat Amerikaanse bedrijven lagere prijzen rekenen in de VS, ook al vindt productie in het buitenland plaats en is het prijsverschil niet (geheel) te verklaren door wisselkoers en belasting. Het serviceniveau is ook vaak hoger dan in andere landen. Ik vermoed dat dit ook met PR te maken heeft. Media zijn disproportioneel VS gericht, en goede ervaringen en nieuwsberichten over klanttevredenheid en marktaandeel in de VS hebben wereldwijd effect op de verkopen.
Bij de eerste modellen gingen mensen nog ‘massaal’ iphones in de VS kopen (en meenemen voor kennissen). Dat hoor ik de laatste 2 jaar niet meer, terwijl de prijsverschillen steeds groter zijn geworden.

Welke nadelen heb je als je een VS model gebruikt in NL (vanaf de 14 enkel e-sim heb ik begrepen)?
zit er verschil in de software van de VS model en Europa model? apple moet hier aan andere regels voldoen.
- Doorrekenen boetes van de eu
- extra talen
- aanpassen aan regelgeving
- allerlei extra papieren en testen voor EU
de Apple aandeelhouders moeten worden beloond. Je denkt toch niet dat Apple zijn winstmarges laat zakken als het niet hoeft, gewoon uitmelken die boel.
Mijn iPhone 7 is net deze week kapot gegaan, wilde hem sowieso aankomende maanden gaan vervangen. Maar met deze prijzen had ik dat gedaan als ik weer in de VS zou zijn. Denk dat ik gewoon door de zure appel heen moet gaan bijten, want een telefoon waar je niet mee kan bellen is niet handig (ja workaround is aan en uit zetten maar paar uur later doet hij het niet meer).
Let op! In de VS is je iPhone 14 alleen voorzien van eSIM! Wees er 100% zeker van dat je provider in Nederland dit ondersteunt als je deze mee neemt uit de VS.
Er schijnen in de VS nogal veel mensen kritiek te hebben dat je alleen voor een eSIM kan kiezen.
1. Je kan bijv. niet even makkelijk je sim uit je telefoon halen om in een andere telefoon te stoppen.
2. Als je veel internationaal reist is het vaak ook lekker om even een lokale prepaid sim in je telefoon de stoppen. Want veel goedkoper.
3. Privacy issues. Naast dat al je locatie gegevens kunnen geoogst worden en je provider en Apple kan je overal tracken. Kan in de praktijk voor bijvoorbeeld journalisten en activisten niet handig (zelfs gevaarlijk) zijn.
Die laatste kunnen ze of je nu een esim gebruikt of een normale sim toch.

Je telefoon heeft toch een echte unieke code
Maar die loopt normaliter niet via de telefoonproducent en is in het geval van prepaid ook niet via de telecomprovider te herleiden naar een persoon.
thanks voor de tip. Hij valt al na 30 min uit, dus echt niet meer werkbaar. Ga nog een reset proberen, maar ben er bang voor dat ik vandaag al een nieuwe kan gaan bestellen.
geschatte kosten van apple zijn al 390 euro :D
Kijk voor een nette 11 Pro op Marktplaats, liefst 256GB.
Laat je de batterij vervangen bij Apple voor 75 euro en klaar. Kostte mij bij elkaar 525 euro, toestel ziet er als nieuw uit en dankzij de nieuwe batterij kan hij nog jaren mee.
Hopelijk kun je hem uit de VS krijgen. Succes.
Ik heb ook gezegd; blijf mijn vertrouwde 7 rocken totdat deze niet meer ondersteund wordt.
Helaas geen iOS16 voor de 7 meer (>=8).
Maar de belachelijke prijsverhogingen voor ons EU stuiten me een beetje tegen de borst.
Ga ook proberen de 14 pro uit de VS te krijgen, zo niet dan nog maar even wachten.

[Reactie gewijzigd door _Slick_Rick_ op 8 september 2022 23:23]

Heb net een nieuwe besteld, duurt ongeveer 15 min nu voordat het netwerk wegvalt, was halve dag 2 dagen geleden. Kan helaas niet bereikbaar zijn anders had ik wel iets met een collega kunnen regelen vermoed ik.
Slecht nieuws, de prijzen zijn helaas niet gezakt. -O-
Dat is toch vrij normaal bij Apple producten volgens mij altijd?
De toestellen blijven gedurende de gehele verkoopcyclus op of rond adviesprijs hangen.
In tegenstelling tot bijv. Samsung waar je met wat zoeken na een halfjaar vaak al 200 euro kunt besparen t.o.v. kopen op release.
Voordeel daarvan is dan wel dat de tweedehands/doorverkoopwaarde ook hoger blijft op die manier.

Waar ik wel een beetje van schrik is dat er nu voor het eerst geen aanbod meer is onder de 1000 euro vanuit Apple. De tijd dat het absolute topmodel van Apple voor het eerst 1000 euro koste is 'slechts' 4 jaar geleden, nu betaal je dat al voor de 'instapper'.
In de VS zijn ze met een kleine 100 dollar gezakt in prijs, in Europa dus niet.
Handig om te wachten met de 13 kopen?
Of hem gewoon voor 850 kopen
Dat is toch vrij normaal bij Apple producten volgens mij altijd?
Niet altijd. De nieuwe, vandaag geïntroduceerde Apple Watch SE is goedkoper dan de eerste generatie. En heeft een nieuwe chipset en crashdetectie gekregen.
De toestellen blijven gedurende de gehele verkoopcyclus op of rond adviesprijs hangen.
In tegenstelling tot bijv. Samsung waar je met wat zoeken na een halfjaar vaak al 200 euro kunt besparen t.o.v. kopen op release.
Bij Apple is dit ook zo. Iphone 12 mini is nu 200 euro goedkoper dan wat ik er in de week van de introductie voor betaald heb.
Vergelijk ze ook eens met de Duitse prijzen. De 14 Pro kost daar €1299. Dat scheelt ook weer een paar procent.
Vind dat ook apart trouwens. Hoezo zijn die prijzen niet gelijk in alle Euro landen?

Edit: nvm in NL 21% tax tov 19% in DE

[Reactie gewijzigd door Pepper92 op 8 september 2022 23:10]

Je weet toch, de EU is alleen één als het Brussel en de regering zo uitkomt.
Bijzonder, paar maanden geleden nog een iPhone 12 gekocht voor 670 euro. In de pricewatch te zien dat ik geluk gehad heb ;)
Nu zijn de prijzen nog niet gezakt, maar dat komt wel aan het einde van het jaar. Dan zijn er altijd goede aanbiedingen zeker voor oudere modellen zoals de 12 serie.
Zat toevallig even te kijken voor Nieuw Zeeland. Die ligt dichterbij de US prijs.
Geen idee waarom NL duurder is. Zijn we te rijk hier?

in euro
NL 1106 (zonder 21%)
US 1004
NZ 1032 (zonder 15%)
DE 1052 (zonder 19%)

[Reactie gewijzigd door Centauriprime op 8 september 2022 16:15]

Weet je wat ik niet normaal vind is ruim 1000 euro vragen voor de iPhone 14 welke een 60hz verversing hebt.

[Reactie gewijzigd door d1zzje op 8 september 2022 18:00]

Je doet eer aan je naam haha +3
Je vergeet wel een belangrijk punt in je VS cijfers: dat zijn de geafficheerde prijzen, maar niet de daadwerkelijke prijzen die je zal betalen in de VS. Wij hebben hier het BTW-systeem, zij hebben de lokal sales taxes. Dat is wat vergelijkbaar met BTW, maar een van de belangrijkste verschillen daarbij is dat je afhankelijk van staat tot staat je finale prijs voor je iPhone anders zal zijn.

https://discussions.apple.com/thread/250706738

https://en.wikipedia.org/...axes_in_the_United_States
VS heeft toch ook nog - per staat - belastingen, dus zijn die prijzen all-in.

Laat onverlet dat de prijzen bizar zijn. Voor dat geld kun je een hele hoop andere dingen doen, bijvoorbeeld een leuke laptop en een telefoon die voor 1/5 van de prijs te koop is. Die keuze maak je zelf...

Naar mijn mening toont dit ook wel enigszins aan hoe decadent we zijn dat dit soort prijzen voor een telefoon (!) betaald worden.
Mooie samenvatting van de nieuwe line-up. Maar eh....

Sorry hoor: "Het is bijna een apart schermpje." dit is wel een belachelijke uitspraak. Het is gewoon een truuk om de zwarte pil 'onzichtbaar' te maken. Waar de notch bij de MacBook Pro in extra rijen pixels is verwerkt en niet opvalt in een zwarte balk is dit gewoon een gat in het scherm (net als bij vele Android toestellen) en een stukje software dat er een grotere zwarte balk omheen maakt die toevallig informatie toont, waar je dan weer op kunt klikken.

Apart schermpje, laat me niet lachen, het kost gewoon ruimte en met het eiland wordt dat er niet minder op, het heeft nu alleen een functie gekregen. Het is wel leuk gedaan. Mijn S21 had dit ook al en Samsung heeft daar allerlei gimmicks aan toegevoegd met oplichtende randen en animaties!

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 8 september 2022 16:32]

Ik snap Apple ook niet. Ja, de notch is smaller geworden, maar nu is hij verplaatst van tegen de rand aan naar van de rand af. Daardoor valt er een groter deel van het beeld weg dan ervoor!

Waarschijnlijk zit er een grotere sensor of lens achter waardoor hij niet meer tegen de rand aan paste. Maar is het nou zo moeilijk om dat ding achter het scherm te verwerken of een popup te maken?

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 8 september 2022 12:49]

Maar is het nou zo moeilijk om dat ding achter het scherm te verwerken of een popup te maken?
Ja. Camera's achter het scherm zijn van waardeloze kwaliteit en daar gaat Apple niet ineens op inleveren. Extra lagen glas, doorbloedende belichting van je scherm en vieze vingervegen bovenop de camera doen de kwaliteit nou niet bepaald goed.

Daarnaast is de camera onder het glas nog steeds zichtbaar als "vlek" op het scherm, dus verborgen is het niet. Ik heb liever dat er een stuk gewoon niet gebruikt wordt dan dat er viezige verkleuringen onder het beeld zitten.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 8 september 2022 14:45]

"Daarnaast is de camera onder het glas nog steeds zichtbaar als "vlek" op het scherm, dus verborgen is het niet. Ik heb liever dat er een stuk gewoon niet gebruikt wordt dan dat er viezige verkleuringen onder het beeld zitten."

Qua zichtbaarheid doet ZTE het met de Axon 40 Ultra zeer goed. Oordeel zelf:

https://cdn.vox-cdn.com/u...nson_220606_5274_0006.jpg

Een puntje is wel, dat de kwaliteit van de camera er onder te lijden heeft, en Apple zal nooit een half afgewerkte technologie gaan gebruiken. In ieder geval is men op de goede weg.

[Reactie gewijzigd door SimonMc op 8 september 2022 16:24]

Dat is nu het net, hij is fysiek kleiner maar door de plaatsing neemt het feitelijk meer schermruimte in beslag. Dat lossen ze op zich mooi op met de zwarte balk die soms wat smaller en soms wat breder is maar het is niet meer dan dat. Het is zeker geen 'bijna apart schermpje'....
Ik snap Apple ook niet. Ja, de notch is smaller geworden, maar nu is hij verplaatst van tegen de rand aan naar van de rand af. Daardoor valt er een groter deel van het beeld weg dan ervoor!

Waarschijnlijk zit er een grotere sensor of lens achter waardoor hij niet meer tegen de rand aan paste. Maar is het nou zo moeilijk om dat ding achter het scherm te verwerken of een popup te maken?
Ja, Samsung laat goed zien dat camera's achter het scherm er simpelweg nog niet zijn. Het display is op die plek beduidend minder en de camera erachter op zijn best matig.

Pop-up zou kunnen maar leek ook niet meer dan een halve oplossing te zijn, de meeste fabrikanten zijn daar niet voor niets weer vanaf gestapt.
Oplossing is wat honderden andere toestellen toepassen: een punchhole i.c.m. vingerafdrukscanner achter het scherm. Die laatste techniek is al aardig volwassen. Apple schat in dat mensen een betere gezichtscanner belangrijker vinden dan bruikbare schermruimte. Persoonlijk betwijfel ik dat. Het is wel anders en "uniek" voor Apple (uitzonderingen daargelaten).
gewoon een gat in het scherm (net als bij vele Android toestellen)
Dit slaat precies de plank mis denk ik, het is namelijk niet "gewoon" een gat in het scherm. Het is een gat in het scherm waar softwarematig over nagedacht is. De toekomst moet nog uitwijzen of dat handig is maar Apple is wel een partij die dat goed kan laten slagen.

Bij Android toestellen is het wel "gewoon" een gat in het scherm, daar moet je dat als developer of gebruiker zelf maar uitzoeken.
Denk jij dat ze dachten: hoe kunnen we de notch verplaatsen en er een gat van maken zodat we een Island kunnen maken om notificaties en andere complicaties er omheen te tonen?

Het gat was een gevolg van de wens om de notch te verkleinen en Apple is slim genoeg om dat op een mooie manier te laten lijken dat het de bedoeling was zodat ze dit softwarematig konden gebruiken.
Denk jij dat ze dachten: hoe kunnen we de notch verplaatsen en er een gat van maken zodat we een Island kunnen maken om notificaties en andere complicaties er omheen te tonen?

Het gat was een gevolg van de wens om de notch te verkleinen en Apple is slim genoeg om dat op een mooie manier te laten lijken dat het de bedoeling was zodat ze dit softwarematig konden gebruiken.
Ja perfect toch, precies wat ik bedoel.
Zonder notch is simpelweg nog niet realistisch, met gleufje is dit een vernuftige oplossing.
De notch is ook zo'n beetje het handelsmerk van de iPhone geworden. Een duidelijk herkenningspunt.
Vind 'm zelf niet lelijk.
Ik vind het eigenlijk wel steek houden en erg slim bedacht. Goed dat ze er een functie aan hebben toegevoegd.
Ouch. In een tijd dat smartphones meer en meer gebruikt worden om video te bekijken, vind ik het eiland dat Apple nodig heeft erg groot en storend. Dat doet Samsung dan toch een stuk eleganter bij hun toplijn.
Hoewel ik een Apple-fan ben, ben ik het wel met je eens. Ik vind hem ook te groot.
Echter minder groot dan de randen die ik nog met mijn SE heb, dus voor mij is het vooruitgang.
Wel moet ik zeggend at men er wel een leuke oplossing voor bedacht heeft. Dynamisch eiland. KLikt leuk, ziet er leuk uit en als je dan toch een eiland hebt waarom niet war speelzigheid,
Net als de dynamische achtergronden, als je de mobiel kantelt, lijkt het alsof de foto verschuift, alsof er dus een foto lager ligt dan de icoontjes van de apps. Compleet nutteloos maar het geeft wel wat extra's.

Wat wel grappig is dat niemand het meer heeft over de i. Er zou een pilvormig en een puntje ernaast komen.
Toch knap dat dit soort dingen toch geheim blijven.
Dat is een goed punt, maar wordt er tegenwoordig niet veel meer verticaal video gekeken dan horizontaal?
Ook wel makkelijker voor Samsung gezien ze er alleen een camera hebben zitten.
Ik heb een iphone 12 pro max 256gb. Die doet het hartstikke prima. Maar zit er toch aan te denken om mijn huidige te verkopen en de 14 pro max te halen. Omdat ik weer de nieuwste hebt. Maar misschien het allerbelangrijkste, ik denk als ik de 14 skip en op de 15 wacht zal ik voor mijn huidige telefoon ook veel minder krijgen. Zo dam ik mijn onkosten. Maar moet er nog eerst even goed over nadenken wat ik doe.
Die prijzen, duizelingwekkend. Mijn contract loopt eind deze maand af dus wilde ik even dit even afwachten. Ik heb momenteel een iPhone 12. Ik ga even goed overwegen of ik die nog een jaar ga aanhouden of over ga stappen op Android en lekker cash op die iPhone.

Ik denk, gezien de energieprijzen en inflatie dat steeds meer mensen bewuster een telefoon gaan uitkiezen i.p.v. flagship models. En aangezien Apple niets in de andere segmenten levert...

[Reactie gewijzigd door JeroenNietDoen op 8 september 2022 11:50]

Je kan ook langer door gaan met de iPhone 12, nog steeds hardware matig prima toestel voor alle doeleinde.
Misschien dat er met jou gebruik de batterij slechter is, voor paar 10tjes heb je een nieuwe.
De 12 is zeker nog een heel actueel toestel, ook omdat deze er bijna hetzelfde uitziet als een 13 en in iets mindere mate met de 14. Als de batterij nog goed is zou ik met deze prijzen wel eens goed nadenken...
Let wel op dat je voor een paar tientjes geen officiële batterijvervanging hebt bij Apple. Die kost zo’n €75
Nog steeds goedkoper en prima te doen met z'n goeie telefoon, dan hem na 2 jaar al te vervangen :).
Ja, maar dan zou ik hem wel bij een Apple erkende serviceprovider laten vervangen.
Wat mankeert er aan je huidige iPhone?
idd. Ik heb een 7 plus (met 128Gb dat met een beetje discipline meer dan voldoende is) en gaat in principe nog goed mee, helaas geen upgrade naar iOS16.
Maar of ik dat nu echt MOET hebben ...?
Ik ben eerder bang dat app updates iOS16 verlangen waardoor ik wel over "moet".

[Reactie gewijzigd door AApostolovski op 8 september 2022 12:23]

Mijn ervaring is dat de meeste utility apps nog steeds prima werken op iOS (insert lage versie).
En de meeste security bugs ook
Die worden ook in de oude iOS versies gefixt.
Ik denk dat je in de war bent met de concurrentie. Daar is een paar jaar oud toestel niet meer ondersteund en daarmee een beveiligingsprobleem. iOS telefoons krijgen nog beveiligingsupdates, ook al komt er geen nieuwe versie van iOS meer.
ik heb precies dezelfde gedachte .... gewoon mn 7 blijven gebruiken al vraag ik me wel af of ik mn iwatch wel kan updaten naar de nieuwste software versie met mn iphone7 , of moet je dan ook op de nieuwste ios zitten?? weet iemand dat?
Ik weet vrij zeker dat je iPhone en Watch op dezelfde softwareversie moeten draaien, dus iOS15 + watchOS 8 en iOS16 + watchOS 9.
Voor 425euro mag je mijn iphone 11 pro 256gb overnemen. Ik kan je zeggen dat dat een wereld van verschil is t.o.v. De 7. Batterij 93%.
Dan ben je toch geen belachelijke bedrag kwijt.
Inderdaad. Er zullen steeds meer apps zijn en komen die het niet meer doen doordat ze IOS versie X vereisen.

Daarnaast, en dat is een groter belang, zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook in de toekomst nieuwe exploits voor IOS ontdekt worden, waar je geen updates meer voor krijgt. Dezelfde reden waarom je vandaag de dag geen Windows 7 meer op je pc'tje thuis moet willen hebben. :)

Verder geheel met je eens. Onzinnig, steeds een nieuwe telefoon. 'Vroeger', toen ik nog jong, snel, wild en onbevangen was rende ik hard naar de winkel voor het nieuwste van het nieuwste. Vandaag de dag zit ik in de redelijk luxe positie dat ik gewoon ieder jaar een nieuwe zou kunnen halen wanneer ik dat wil, maar ben ik ook wat verstandiger geworden.. Redenen voor mij nu om een nieuwe te halen: IOS support, batterij, fysieke staat. Tot die tijd blijft mijn 'oude' SE2020 gewoon mijn telefoon. :)
Je bent nog steeds jong ;)
Tenminste ik tik dit jaar in december de 40 aan O-)
Vind nog altijd de iPhone mooie toestellen maar ik hou voorlopig bij mijn iPhone 11Pro.
Wel heb ik altijd nog gevoel... moet ik hebben 8-)
Haha, herkenbaar.. Ik 2 januari ook. ;)
Overschat een android Flagship niet. Ik heb zelf een Iphone 13 en een Samsung S21. Maar voor een Android flagship betaal je vaak net iets minder (of soms zelfs het zelfde) maar de support is toch vele jaren korter.
Daarnaast is de restwaarde (2de hands verkoop) van een Iphone vele malen hoger dan bijvoorbeeld een Samsung.
De support van Samsung is nu minimaal 5 jaar. Onlangs hebben zelfs een flink aantal oudere modellen die niet meer ondersteund werden alsnog een beveilings-update gehad.
Apple ondersteunt de iPhones in de praktijk 6 à 7 jaar. In de praktijk scheelt dat niet heel veel.

In de EU wordt er gewerkt aan een regeling die 5 jaar ondersteuning zelfs moet gaan verplichten. De "lange ondersteuning" van Apple wordt daarmee gewoon standaard.
Maar de prijzen ook. Denk niet dat een fabrikant een telefoon van €200 met plezier vijf jaar zal ondersteunen, dus die gaat gewoon uit de handel.

Een beetje zoals al die reglementering van nieuwe auto's tot de doodsteek van het A-segment heeft geleid.
Bij auto's zit het verdwijnen van het A-segment heel anders in elkaar. Met de reglementering heeft dat niets te maken. De auto's uit het A-segment waren juist de gemakkelijkste om aan de nieuwe regels te laten voldoen. Alleen de winst op dat segment vinden ze te klein. Op termijn komen de er vast weer goedkopere compacte auto's, maar in de overgang naar elektrisch is er in het C segment gewoon veel meer winst te maken.

De budget telefoons komen met de nieuwe ondersteuningsregeling wel onder druk te staan. Best mogelijk dat de klasse onder de € 300,- of € 350,- grotendeels gaat verdwijnen. Apple heeft nooit iets in dat segment gehad, Samsung zit wel met meerdere modellen in het lage segment en ook die krijgen gewoon minimaal 5 jaar ondersteuning. Een lange ondersteuning van goedkope modellen kan dus wel.
Samsung heeft genoeg betaalbare toestellen uitgebracht na die beleidswijziging. Toegegeven, het zijn geen toestellen van €100, maar €300-500 is nog steeds significant minder dan de €1000 die Apple minimaal vraagt.
Ik zou lekker die iPhone 12 blijven gebruiken. De 13 voegde weinig toe t.o.z. van de 12 en de 14 nog minder t.o.z. van de 13.

Volgend jaar verwacht ik in ieder geval qua processor een verbetering omdat ze dan op N3 overgaan.

Als je hem toch wilt verkopen, dan wil ik hem misschien wel, ik ben in de markt voor een 2e hands iPhone 12, ik heb nog een 1st gen SE die kuren begint te vertonen.
De enige upgrade die wel de moeite is, is de 12 mini -> 13 mini wegens het grote batterijverschil.
Ik denk, gezien de energieprijzen en inflatie dat steeds meer mensen bewuster een telefoon gaan uitkiezen i.p.v. flagship models. En aangezien Apple niets in de andere segmenten levert...
Hopelijk flikkeren mensen nu minder snel hun huidige telefoon in de vuilnisbak. Die telefoonjunkies die elk jaar maar de nieuwste flagship halen zijn erg en verdienen het hard om in de portemonnee geraakt te worden. Een iPhone is in de aanschaf redelijk duur, maar veel Androids krijgen na 1-2 jaar gewoon geen updates meer. Dus of met een onbeveiligd of verouderd apparaat rondlopen, of maar weer vervangen... Dan schaf ik liever gewoon voor 800 euro een iPhone aan die 4-5 jaar meegaat ipv om de haverklap een budget/midden-segment model van 200-400 euro.

Mijn X is na 5 trouwe jaren pas net de deur uit en ik verwacht dat de 13 Mini even lang of langer zal meegaan, gezien de hardware debiel is voor wat het moet doen. Er is eigenlijk geen enkele reden om een Samsung of iPhone flagship te vervangen binnen 3 jaar tenzij deze kapotgegaan is door menselijk toedoen. Er zit zo gruwelijk snelle hardware in dat het qua snelheid wel meegaat.
Als je 4 jaar doet met een telefoon voor 800 kun je ook elk jaar een telefoon van 200 euro kopen. Bij de iPhone moet je na 2 jaar je batterij vervangen.
Mwa al 4 jaar een Xr. Batterij is nu wel op 78%, maar gaat nog altijd een hele dag mee. Komt bij dat die telefoon van €200 ook bij aanschaf al redelijk traag is, terwijl die telefoon van €800 (€650 in mijn geval) ook nu nog gewoon snel zat is.

Ben wel aan het dubben over vervanging, vooral vanwege de camera
Batterij bij Apple is ook nog eens geen honderd euro. Relatief op een iPhone aanschafbedrag haast niets, als je dan weer jaren door kan. Als je de lange levensduur uit nut, kun je van een budget van 200 euro per jaar voor een telefoon, nog een 14 pro kopen als je wilt voor 6-7 jaar, met halverwege levensduur een nieuwe batterij erin. Er is zelfs nog restwaarde... alleen moet je die phone wel bij je, en heel, zien te houden die lange tijd. Dat is voor veel mensen toch de grootste uitdaging...
Een iPhone 14 pro kun je helaas niet kopen voor 800 euro. Denk eerder aan de instapprijs van 1329 euro. Daarbij moet je van te voren bedenken of 128 GB opslag wel voldoende is voor de komende 6-7 jaar.
6 jaar x 200 euro per jaar telefoon budget = 1.200 euro
restwaarde 6 jaar oud topmodel iPhone met 3 jaar oude accu = 200 euro
budget: 1.400 euro

Aanschaf iPhone 1.329 en batterij na 3 jaar vervangen 71 euro = 1.400 kosten

Precies volgens budget zo. Bij veel Androids nog altijd maar 3 jaar software updates, met Samsung als positieve uitschieter, maar daar moet je wel net met hun UI, bloatware, ads en Bixby kunnen leven. Rest van de markt is minder vooruitstrevend lijkt het, ondanks de concurrentie. Hoe dan ook, zou je typisch wel al een tweede Android toestel moeten kopen om 6 jaar met volle software ondersteuning te kunnen, voor ca. 600-900 euro in ditzelfde segment toestel, want iOS en Apple vergelijken blijft toch altijd bij benadering. Uiteindelijk is het dan voor een premium / high-end smartphone aan alle kanten toch weer ordegrootte 200 euro per jaar toestelbudget dat je nodig hebt, op Android of iOS.

Die 128GB maakt op zo een berekening ook niet de wereld verschil. Met steeds meer in de cloud, zal het toestel vast niet zonder opslag komen voor de standaard gebruiker. Alles naar de cloud en op je toestel het hoognodige plus wat nog comfortabel past aan foto's en een paar filmpjes. Het is niet meer zoals ooit dat een 16 GB model naast het OS nauwelijks nog wat vrij had op een gegeven moment, je haast alle data en apps eraf moest gooien om nog te kunnen updaten. Het OS groeit niet zo enorm meer gelukkig van jaar tot jaar, 5GB van die 128GB vrij en je kunt de afgelopen jaren prima updaten. Laat het eens 10GB worden voor het OS wat vrij moet blijven, dat is alsnog maar een heel klein deel van je opslag totaal.

Gamers moeten andere keuzes maken dan 128GB, of gebruikers van wetenschappelijke apps, etc... maar de standaard apps gaat in verhoudingen meer en meer om gebruikersdata, niet de apps zelf. Net zoals de typische apps nu ook nog prima passen op een iPhone 7 toestel met 32GB.
Dat hangt ook wel erg van het gebruik af. Bij mijn oude iPhone 8 zat de accu na ruim drieënhalf jaar en 424 cycli op 85 procent.
Inderdaad, het gebruik is van belang. Een iPhone 11 in de familie zit na 2,5 jaar op 85% en daarbij wordt een volledige dag niet gehaald. Voor een telefoon van ruim 900 euro vind ik dat niet echt geweldig.
Heb liever een toestel met top specs dan 4 keer een traag ding.
Als je 4 jaar doet met een telefoon voor 800 kun je ook elk jaar een telefoon van 200 euro kopen. Bij de iPhone moet je na 2 jaar je batterij vervangen.
Da's niet echt duurzaam lijkt me.
Volledige onzin. Ik had met mijn iPhone X na 4-5 jaar nog 84% capaciteit. In jaar 2-3 zat ik zeker nog wel in de 90%+.
Dan ben je een uitzondering. Een normale accu is na 2 jaar (500 volledige laadcycli) feitelijk aan vervanging toe. Je iPhone kan dan uitvallen omdat de piek spanningen niet meer geleverd kunnen worden. Apple voorkomt dat door de telefoon af te remmen waardoor hij trager aanvoelt. Ik wens je veel plezier met een steeds tragere telefoon.
Is mij nog nooit voorgekomen en mijn vriendin zit zelfs nog op de 8 Plus die ook al jaren meegaat en nu in de 80-90% batterij range zit. Ding heeft flink wat klappen gehad, maar valt niet uit. Wellicht is ie wat trager na 5 jaar, maar als je alleen maar een beetje appt en scrollt merk je daar dus klaarblijkelijk niet zoveel van.

Overigens klopt je verhaal van geen kant. Ik zie waar je die 500 vandaan trekt, maar dat is nergens gelinkt aan een batterij die op is. Daarnaast zal de iPhone een indicator tonen wanneer piekspanning niet meer lukt.
A normal battery is designed to retain up to 80% of its original capacity at 500 complete charge cycles when operating under normal conditions. The one-year warranty includes service coverage for a defective battery. If it is out of warranty, Apple offers battery service for a charge. Learn more about charge cycles.
https://support.apple.com/en-us/HT208387
Kortom de iPhone is perfect. Prima voor jou.
Ah ja, de perfecte respons voor wanneer je geen gelijk hebt. Volwassen :-)
Het is duidelijk dat je mijn reactie niet begrijpt. Discussiëren is zinloos met jou, helemaal al na zo’n kinderachtige smiley om je punt te maken.
Ik begrijp je reactie prima; Het staat vol met onwaarheden, en dat is het hele probleem. Je claimt dat een batterij na 500 keer laden dood is, wat volstrekte onzin is. Wanneer ik bewijs post, kom jij aan met "Ja prima jongen zal wel". Je bent zelf dus nogal kinderachtig en kleinzerig. Fijne dag nog verder.

;-)
Lezen is voor jou blijkbaar een hele kunst als er iets gezegd wordt over een iPhone. Ik zeg niet dat de een batterij na 500 keer laden dood is. Enkel dat je hem feitelijk zou moeten vervangen ( om te voorkomen dat de telefoon meerdere keren per dag aan de lader moet hangen). Apple heeft zelfs gezegd dat de batterij zo ontworpen is: (https://www.appletips.nl/conditie-batterij-ios/). Deze degeneratie is niet iets specifieks voor Apple maar geldt voor alle smartphones.
[...]
Een iPhone is in de aanschaf redelijk duur, maar veel Androids krijgen na 1-2 jaar gewoon geen updates meer. Dus of met een onbeveiligd of verouderd apparaat rondlopen, of maar weer vervangen... Dan schaf ik liever gewoon voor 800 euro een iPhone aan die 4-5 jaar meegaat ipv om de haverklap een budget/midden-segment model van 200-400 euro.
Alleen is juist dit punt aan het veranderen. Samsung biedt al enige tijd 5 jaar ondersteuning aan (ook op lage midrange telefoons) en er is wetgeving in de maak om ook andere merken te dwingen langere ondersteuning aan te bieden. Bovendien is een Android flagship een halfjaar na introductie vaak significant goedkoper te vinden dan zelfs het "instapmodel" iPhone 14.
Gewoon je telefoon houden en lekker goedkoop op een sim only gaan zitten de komende jaren.
Als je na het eind van je contract je huidige toestelprijs iedere maand aan de kant zet hoef je maar een beetje bij te leggen om over 2 jaar een iPhone 16 aan te schaffen. Dat kan die 12 nog makkelijk volhouden, en die 16 kan ook weer 4 jaar mee.

Heb zelf een iPhone 11 Pro, mijn eerste Apple toestel. Ik wilde testen of ik het langer uit zou houden dan ik met mijn vorige toestellen heb gedaan (die waren na 2 jaar af). En ik moet zeggen, hij draait nog als een zonnetje! De batterij is uiteraard wel minder geworden maar houd het met gemak nog een dag vol; dat is zakelijk en privé gebruik d.m.v. dual-sim.

Ja het is een boel geld, maar als je IOS gewoon fijn vind om te gebruiken is het mijns inziens wel te verantwoorden zolang je niet te vroeg een nieuwe koopt.
ik pas al sinds mijn eerste iphone het volgende principe toe: huidig toestel krijg de nieuwste ios update niet meer... => buy new iPhone Pro. Dus ik doe gemiddeld toch 5-6 jaar met mijn "dure" iphone.

Ik heb nooit een drang gevoeld om sneller een nieuwe iphone te kopen eerlijk gezegd.

[Reactie gewijzigd door Redondo77 op 10 september 2022 09:37]

Ik doe hetzelfde met mijn Samsung telefoons. De S7 heb ik na 3,5 jaar vervangen door een S20, toen er geen maandelijkse software updates meer kwamen. Na 3,5 jaar merkte ik wel dat het een behoorlijke upgrade was.
Dat is het ook het voordeel dat je dan hebt: je zet (normaal gezien) een heel grote stap vooruit kwa hardware specs en je hebt dan echt iets nieuws in handen.
Duizelingwekkend zijn ze zeker, en helemaal terecht oogt het ook niet voor mijn gevoel. Ik denk alleen dat de doelgroep geen last heeft van energieprijzen/inflatie in die mate dat ze er de nieuwe iPhone voor laten liggen. Als je moeite hebt met je energierekening, moet je niet een flagship telefoon willen aanschaffen m.i.
Laat een groot deel van de iPhones juist worden gekocht door lagere inkomens en jongeren. Dat verhaal dat iPhones alleen of voornamelijk door rijke, succesvolle mensen worden gekocht is een succesvolle marketing mythe, maar ook niet meer dan dat.
Ik ben na 10 jaar iOS na mijn iPhone 6 overgestapt op android, en heb 4 jaar de OnePlus 6 gehad. Ging prima, allebei pro’s and cons. Wil nu wel terug weer naar iOS nu die geen security updates meer krijgt en de upgrade qua camera, scherm en ander garnituur weer de moeite waard is geworden,

Maar als ik jou was zou ik lekker 1 of 2 jaar sim-only doen voor een habbekrats. Die kan nog wel even mee. :)
Maar Apple biedt niet alleen flagships aan. Koop een iPhone 13 of SE...
Dynamic Island zag er wel heel erg fijn uit tijdens de presentatie.

Ik had zo'n 14 jaren terug een MacBook en iPhone 3G. Beide apparaten zo'n jaartje of 2 gebruikt, en vervolgens afgestapt van Apple-apparatuur. Tot begin dit jaar was dat mijn ervaring met Apple.

Met de komst van de M1-socs heb ik echter een MacBook Pro gekocht, en was aan het wachten op deze presentatie. Ik wilde op zich volledig overschakelen op de Apple-ecosysteem (MacBook Pro, iPhone, Watch, AirPods), en daar was eigenlijk vrij weinig voor nodig: de iPhone moest een USB-C ingang hebben, en ik was min of meer helemaal overgestapt.

Tot mijn kleine verbazing hebben ze niet alleen de Lightning-connector gehouden, maar de prijzen zijn inmiddels echt zo enorm absurd.

Vind het wel enorm jammer, want Apple maakt naast mooie hardware ook fijne software (als je OK bent met een walled garden). Een paar jaar geleden was het tweaken van mijn telefoon nog belangrijk, nu wil ik gewoon een toestel dat werkt - en dus is een iPhone inmiddels wel weer een prima optie. Had graag gezien dat ze Lightning achterwege zouden laten. :/.
Ieder zijn/haar ding natuurlijk, maar een compleet toestel achterwege laten vanwege een connector?

Draadloos opladen, of magsafe, en je hebt een prachtige telefoon te pakken die nagenoeg naadloos samenwerkt met je macbook.

Overigens snap ik volledig als je überhaupt geen iPhone zou kopen, maar alleen om de connector?
Er zijn ook voordelen bij de lightning connector: talloze accessories! (Ook op marktplaats)
Ik vind dat zelf een erg goede reden. Het is belachelijk dat Apple vast blijft houden aan de eigen connector. Marktplaats of niet, iemand moet zo'n connector voor de eerste keer kopen voor een veel te hoge prijs.
Eens. Als je een nieuwe Apple lader koopt van 20W, die heeft dus ene kant een USB-C en de andere kant een lightning, dan kost dat kabeltje van één meter €25, datzelfde kabeltje maar een meter extra kost €39.
Ik kan daar echt pissig om worden. Je gaat me niet vertellen dat zo'n meter kabel 14 euro kost.
€25 is al echt te duur.
Ik vind dat en kabeltje een service moet zijn en dus echt betaalbaar.
Hetzelfde met de verpakking van een nieuwe iPhone, er zit geen lader meer in onder het mom milieu, maar waarom niet een ticket bij in de doos dat je tegen verzendkosten een gratis lader kunt bij bestellen. Bijna hetzelfde principe.
De lader zit er niet meer bij enkel om de marge te vergroten want de telefoon is niet goedkoper geworden omdat er geen lader meer wordt bijgeleverd.
Je krijgt de kabel USB-C naar Lightning er bij dus je kan hem zo in je MacBook Pro of adapter duwen om op te laden. Je hebt wel altijd dat kabeltje nodig om hem op te laden tenzij je voor MagSafe gaat, maar daarvoor moet je wel iets kopen.
Dat is inderdaad al een kleine verbetering, al is die kabel vervangen erg duur. Het zou toch geweldig zijn als je waar je ook komt kunt opladen met andermans kabel omdat het allemaal dezelfde aansluiting is.
Al de EU commotie rondom die oplaadkabel is inderdaad wat overdreven geweest. Zolang je binnen de EU nog reisadapters mee moet nemen voor de stopcontacten moeten ze eigenlijk niet zeuren.

Maar wel fijn voor de consument dat je geen tas vol kabels en laders mee hoeft te zeulen als alles USB-C is. Apple valt nog wel mee, maar ik heb een flinke lade vol met vage kabels die allemaal iets met USB doen, maar verschillende maten hebben.

Ik denk dat ik de iPhone 14 daarom ook maar over sla. Apple moet door de wetgeving volgend jaar naar USB-C met het nieuwe model en wat ik nu heb voldoet ook nog prima.

Bovendien koop ik al een jaar ook niks meer dat iets anders dan USB-C gebruikt om te laden, dus waarom zou Apple daar een uitzondering in zijn?

Zo schokkend veel beter is het nieuwe model nu ook weer niet (satelliet SOS werkt hier nog niet) en met de huidige zwakke euro kan een jaartje wachten zomaar een hoop geld schelen.
Volgens mij hoeft USB-C pas eind 2024 toch?! Dus in theorie zou Apple nog een iPhone 15 én 16 kunnen uitbrengen met lightning :X

Ik weet alleen niet of producten die reeds op de markt zijn geïntroduceerd dan verkocht mogen blijven worden of dat die dan aangepast moeten worden.

[Reactie gewijzigd door Rastapopoulos op 8 september 2022 13:26]

Volgens mij gaan er al geruchten dat de 15 USB-C gaat krijgen dus dan kun je beter nog even wachten op die. Maar helemaal zeker is dat niet.
Ik dacht dat het plan was om dit voor nieuwe producten per 2023 te laten gelden. Maar de politiek is blijkbaar zo traag dat deze standaard al verouderd is voordat het netto iets oplevert qua verspilling aan kabeltjes en laders.

Apple was zelf al richting USB-C aan het bewegen, maar een ontwerp 3 jaar gebruiken met wat kleine verbeteringen is niet heel ongebruikelijk.

Dat bespaart namelijk geld en zorgt dat de mensen die nieuwe ontwerpen bedenken en testen echt de tijd krijgen om het goed te doen.
Je doet nu net alsof USB C iets nieuws en experimenteels is...
Je doet nu net alsof USB C iets nieuws en experimenteels is...
Juist het omgekeerde. USB-C is uit 2014, dus al weer 10 jaar oud tegen de tijd dat de wetgeving in gaat. Dat is in de ICT wereld gewoon oud en aan vervanging toe.

Overigens is het met versienummers wel steeds sneller geworden, maar elke standaard heeft een beperkte levensduur.

Het betekent natuurlijk ook niet dat er in 2024 opeens geen apparaten meer zijn die alle mini, micro, usb-a en andere kabels meer nodig hebben. Dus een stuk getrokken apple kabel is nog vele jaren reden om nieuwe te maken.

Wat mij betreft gaat alles per januari 2023 over naar USB-C, maar ik heb geen illusie dat dit ook maar iets voor het milieu gaat doen. De EU kan beter over zinnige dingen dingen gaan vergaderen dan kabeltjes die je toch wel op gebruikt, ongeacht de connector.

P.S. Ik lees je reactie nog een keer en denk dat je er op doelt dat Apple 3 generaties eerder al voor USB-C had moeten kiezen of dat het heel gemakkelijk is om het ontwerp even aan te passen naar van hun eigen connector naar USB-C. Met de ontwikkeltijd van een nieuwe telefoon was USB-C nog geen gegeven voor de iphone 12 toen ze daar aan begonnen. En even je hele ontwerp aanpassen betekent nogal wat voor een productielijn, van de behuizing die opeens anders wordt tot de componenten die je moet bestellen tot de layout van de componenten op een printplaat. Dat zijn geen dingen die je elk jaar doet als fabrikant, vooral omdat het ernstig verstorend is voor je productie. In de auto industrie doen ze daarom ook facelifts van modellen die het weer aantrekkelijk maken totdat er een paar jaar later een volledig nieuw ontworpen model staat waarin alles onderhuids anders is.

[Reactie gewijzigd door netappie op 9 september 2022 10:53]

Ik gebruik de connector op de 13 Pro Max alleen voor verbinding met Itunes, het opladen alleen draadloos thuis en in de auto. Gaat snel zat en spaart slijtage aan de connector contacten.
... Maar verhoogt slijtage aan de accu (warmte ontwikkeling) en verlaagt de laadefficiëntie en - snelheid significant.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 9 september 2022 10:37]

Ik heb zo'n draadloze lader geprobeerd, maar het beviel mij niet.

Ik heb ook helemaal nog geen nieuwe telefoon nodig, maar na zo'n presentatie word ik meestal toch wel hebberig. Dat gevoel heb ik nu niet omdat mijn eigen telefoon misschien net 2 jaar oud is en dan is die "oude" connector misschien wel de druppel.
Ik laad nog steeds op met lightning kabel, that's it.
Data overdracht en andere apparatuur doe ik allemaal draadloos. Zelfs die enkele keer dat ik vanuit Xcode een gemaakte app overzet. Ik zou best willen dat ze USB-C nemen, maar het is niet een reden om wel/of niet een iPhone te overwegen.
En die stroomkabel. Dat ene kabeltje boeit me ook niet. Ik gebruik vaak zelfs nog een oude USB-A adapter. Ik heb dat ding toch liggen...
Ja die gebruik ik sowieso, 5W opladen scheelt toch weer wat warmteontwikkeling.
Ik kan me niet meer heugen wanneer ik voor het laatst de Lightning heb gebruikt. Zowel thuis als in de auto werkt opladen icm MagSafe en perfect.
Voor Itunes wel handig als je snel wat mp3 wil overpompen.
Prijzen komen vooral door de matige wisselkoers, in de US zijn de prijzen gelijk aan de uitgaande serie.
Er zit een Lightning naar usb - kabel bij, dus je kan hem nog steeds aan je MacBook hangen of een andere usb-C af adapter.
Wat is de reden om een iPhone 14 te kopen als je ook een iPhone 13 Pro kan krijgen voor iets minder geld? Je hebt dan een betere camera setup, 120Hz scherm en voor de rest dezelfde specs.
Enige minpunt dat ik kan bedenken: iOS software ondersteuning. De 14 zal een jaar langer ondersteuning krijgen dan de 13.

Verder... nu heb je inderdaad even de mogelijkheid om te kiezen. Over 1 a 2 maanden is de voorraad 13-pro op en is er geen keus meer.
Dit betwijfel ik, gezien de processor in de 13 Pro en de 14 identiek is. Zover ik weet is dit hetgeen wat software compatibility bepaalt.
De 13 Pro gaat uit de handel, dus als je een nieuw exemplaar wil kopen moet je er snel bij zijn terwijl de voorraden worden opgemaakt, daarna zal het vooral refurbished/tweedehands zijn. Maar je hebt wel gelijk, de value proposition voor een iPhone 14 lijkt niet zo goed te zijn.

Vind zelf de Pro's er erg goed uit zien maar de prijzen worden steeds absurder, ik ga die echt niet nieuw kopen. Gebruik nu al zo'n twee jaar een tweedehands XS Max en dat bevalt prima, dus wie weet koop ik deze over een jaar of twee als je 'm tegen wat schappelijker prijzen kan krijgen van mensen die dan de 16 kopen :).
De “gewone” Iphone lijkt wat meer op de SE serie gaan lijken.
Het oude topmodel verpak je in het gewone model en verkoop je als nieuw.

Zelf heb ik weinig (geen) mensen gezien die een “pro” hebben gekocht voor wat die dat daadwerkelijk meer zou bieden, ik ga er van uit dat hier hetzelfde zal gebeuren. Heel veel mensen die het aanschaffen omdat ze het kunnen aanschaffen.
13 Pro is €100 duurder?
Niet bij alle winkels, heb gelijk een nieuwe 13 pro gekocht voor 1020 euro.
Toen ik keek was die overal een stuk duurder. Waarschijnlijk tijdelijke verhoging ivm release iPhone 14 ofzo. Inmiddels alweer gezakt.
heb je een PM gestuurd
Wil je mij ook een PM sturen waar je het aangeschaft hebt aub?
zien we hier niet een beetje dat de smartphone uit ontwikkelt is. Wat wil je nog sneller op een telefoon? Het enige wat je ziet is de camera, maar dat wordt zelfs absurd want je hebt te maken met natuurkundige wetten en meer pixels geven niet automatisch meer scherpte etc.
Ik gebruik nog een oude XR en als die kapot is kijk ik wel weer verder. En 1 terabyte opslag in een telefoon waarom?
Ik zou het liefst zien dat de focus op duurzaamheid gaat liggen. Toestellen die 10 jaar meegaan, inclusief software support tot die tijd. Er is geen reden waarom de huidige toestellen niet zo lang meekunnen.
Daar kan je geen geld mee verdienen, dus dat gaat niet gebeuren. Kapitalisme is een killer voor innovatie.
Voor een kleiner merk is dat zeker wel een manier om loyaliteit te kweken, en als je eenmaal die reputatie hebt kan je ook een meerprijs vragen. En als je X jaar hetzelfde toestel maakt dan is dat ook nog eens goedkoper vanwege de schaaleconomie.
Moet je alleen wel de rest van de keten ook mee krijgen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 september 2022 17:14]

Correctie: kapitalisme is een stimulans voor innovatie, maar belemmering voor duurzaamheid (want geen belang voor verkoper).
Kapitalisme heeft geen belang bij innovatie. Het gaat om geld. Dat kan innovatie zijn, maar dat is zeker geen gegeven.
Gegeven concurrentie zal er innovatie nodig zijn om een competitief voordeel te behalen. Noem mij één land dat niet kapitalistisch is en tegelijkertijd innovatief. De Soviet Republiek heeft het geprobeerd en duidelijk gefaald. China is tegelijkertijd kapitalistischer geworden en innovatiever. Landen als Taiwan, Zuid-Korea, Japan, Israel, Duitsland, Frankrijk, etc. zijn allemaal kapitalistisch en innovatief. Kapitalisme heeft zijn eigen tekortkomingen en risico's, maar gebrek aan innovatie is er niet een van.
Dat is toch al jaren zo?

Minimale features icm jaarlijkse spec bump van scherm, camera en soc :/
Ik had verwacht dat in deze fase van de levenscyclus de prijzen naar beneden zouden gaan. Nu de innovatie afneemt verwachtte ik dat er steeds minder mensen zijn die de hoofdprijs willen betalen voor een telefoon. Vind deze prijzen echt verbazend.
De prijzen zijn ook niet gestegen, enkel ons geld is gezakt in waarde.
Klopt. Zaken worden niet duurder. Ons geld wordt steeds minder schaars. Money printer goes Brrrrrrrrr
Het is beide. Volgens mij is de instap iPhone weldegelijk gestegen in zowel nominale prijs als verdisconteerde waarde en is ons geld gedaald in reële waarde.
Ja, een Apple telefoon zal nooit een budget telefoon worden. De zwakke euro en bizar hoge BTW helpen ook niet mee (in de VS mogen ze zonder BTW adverteren omdat die per staat verschilt).

Maar vergeet ook niet dat je met een iPhone heel lang kan doen. Ik ken een hoop mensen die na 2 jaar echt wel klaar zijn met hun android toestel.

En een Apple telefoon is natuurlijk ook een premium telefoon, Daar betaal je extra voor. Het is het verschil tussen een Skoda en een Audi. Gelukkig mag je zelf kiezen.
Wat is een "premium" telefoon? wat mij betreft is zeker niet elke iPhone een premium telefoon. Een premium prijs ....dat wel inderdaad.

Voor de helft van de prijs kan je bij sommige modellen een vergelijkbaar Android toestel halen. En daar doe je dan wellicht geen 6 jaar mee, maar slechts 3. Maar dat mag dan ook voor de helft van dat bedrag. tegen die tijd koop je een toestel met nog features/betere specs etc.

Maar gelukkig mag je inderdaad zelf kiezen, al wordt die keuze door de prijsstelling voor vele beperkt(er).
Ja, als je de verschillen zelf niet waardeert dan is her zonde om meer te betalen voor premium.

Zelf heb ik weinig met premium auto's. Superzachte dashboards die bij voorkeur toch niet raakt, leer van een bijzondere diersoort wat ofwel ijskoud danwel bloedheet is en veel wat normaal is op de andere merken in de optielijst zijn voor mij een reden om weg te lopen.

Met telefoons waar ik de hele dag gebruik van maak, ben ik dan veel kritischer. Dat moet gewoon fijn aanvoelen, mooi zijn en altijd prettig werken. En ik geef mijn telefoon door aan familie als ik een nieuwe koop, dus die gaat mee tot het echt niet meer werkbaar is. Dan is 900 euro opeens zo gek niet meer.
Fijn aanvoelen, mooi etc is subjectief. En beantwoord de vraag niet wat een premium telefoon dan is.

Wat overblijft is dan; moet het altijd doen....

Wat dan? Bellen?

Anyway bij de iPhone 14 serie (los van of dat "premium" is) red je het niet met 900 euro.....
Ja, je kan ook een budget telefoon nemen als je er gewoon mee wilt bellen en aan gaan de definitie is van goed werken.

De prijsverhoging is alleen in Euro's omdat de dollar heel sterk staat of de euro heel zwak. Ook betalen we hier 21% BTW, terwijl je ze elders met 6% sales tax afrekent. Zakelijk krijg je BTW gewoon terug, dus dan is het ook geen grote kostenpost.

Maar koop vooral een goedkope telefoon als je het verschil niet ziet of niet wil betalen.

Stop alleen met dom "afzeiken" van een merk dat ondanks zijn pittige prijzen gewoon een van de grootste spelers op de markt is met misschien wel de hoogste klanttevredenheid. Dat lukt echt niet zonder ook echt premium te leveren.
Qua hardware heeft GroenThee gewoon gelijk. Apple is niet echt premium. De goedkoopste begint bij 1000 euro. Dat is s22 ultra geld. Die heeft 120hz, geen dikke notch, hogere piekhelderheid, 5 camera's, grotere sensors, wel een vingerafdrukscanner, hogere schermresolutie, etc. Dat is een premium telefoon. Goed, de Apple is wat sneller, maar dat is dan ook het enige pluspunt. Het is geen premium product.
Nee joh, premium bestaat helemaal niet volgens groenthee, dus daar worden er ook 0 van verkocht voor die prijs.

Samsung zal ook prima telefoons maken. Ze hebben door Apple in ieder geval altijd nieuwe technologie van om af te kijken en zo zelf ook meer tijd over om iets innovatiefs te doen.

Als je even terug zoekt hoe telefoons waren voordat Apple de markt verstoorde, dan mag je zelf concluderen of je nu te veel betaallt aan Apple of dat Android telefoons een goedkope confectie variant zijn van het orginele ontwerp.
Ik denk dat je nu iets door elkaar haalt. De innovatie op telefoon gebied wordt nu voornamelijk gedaan door Samsung en vrij recent ook door de Chinese merken. Kijk maar naar de displays, camera’s en de software. Apple kijkt af en implementeert het dan (jaren) later in hun eigen modellen.
Nou ja, je ziet dat bij andere merken wel - je hebt tegenwoordig voor rond de 200 euro een prima 1080p telefoon, 4 GB RAM, 128 GB opslag, niks mis mee. Je betaalt bij Apple 1800 euro extra voor 2 GB extra RAM, 1 TB extra opslag, iOS, betere camera etc. En zolang mensen dat het waard vinden, hoeft Apple niet lager te gaan zitten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 8 september 2022 12:16]

Jammer. Zat best lang te wachten op de iPhone 14. Maar na een dag denken kan ik me geen enkele reden bedenken om te kiezen voor een iPhone 14. Nu heb ik dus maar een iPhone 13 Pro besteld voor minder dan de prijs van een iPhone 14, die op elk vlak behalve front-cam dus beter is..
Voor het eerst ooit dat ik een oudere generatie koop.
Hier ook de 13 pro besteld en niet de 14
Verstandig! 120Hz display heb je denk ik meer plezier van dan die iets betere front-cam. Het is voor mij een heerlijke verbetering gebleken.
De 13 pro is toch €100 duurder?

13 Pro: €1110
14: €1018
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee