De HP Thunderbolt Dock G4 is een relatief betaalbaar USB4-dockingstation, dat kan profiteren van de volledige 40Gbit/s bandbreedte. De testresultaten zijn uitstekend, omdat het dock ook een USB4-uitgang heeft en van een 2,5Gbit/s-ethernetpoort is voorzien. Apple-gebruikers moeten hun tweede scherm op die USB4-uitgang aansluiten, en er dus rekening mee houden dat ze geen ander USB4-apparaat meer kunnen aansluiten. Lees verder »
Aangezien ik een scherm had gekocht zonder USB-C en PD was ik op zoek naar een betaalbare Thunderbolt 4 dock.
De goede recensies en tweakers review hadden mij overtuigd.
Helaas werkt het laden met Lenovo maar op 75W (getest met X13 G4) en hierdoor heb ik geen powerdelivery voor mijn Thinkpad P1 G5 (100W minimum). Gek genoeg werkt het op een MacBook wel en krijg ik daar netjes 100W.
De officiële specificaties geven ook aan dat je maximaal 75W kan verwachten op non-HP laptops.
Uitstekend dock
Vervanging voor een USB-C dock. Alles werkt nu wel op volle snelheid. Dock heeft verder ook USB-C (geen thunderbolt) support. Mijn nieuwe HP-laptop zonder thunderbolt werkt dus ook. Werkt verder ook met Thunderbolt 3 op een Lenovo laptop. Hiervoor moest ik wel eerst het dock enablen via de Thunderbolt software op de laptop (ik had eerst alleen beeld en geen werkende USB-poorten). Je kan dus feitelijk alles aansluiten wat je wil. Wat wel ontzettend lelijk/onhandig is, is dat de te korte vaste kabel voor het aansluiten aan de voorkant zit. Wie dat bedacht heeft. Powerknop werkt alleen met zakelijke HP laptops maar dat is bij elk dock ongeveer het geval. Er zit overigens een fan in het ding. Die gaat flink blazen bij firmware updates maar is normaal gesproken stil. Het is echter wel weer een bewegend onderdeel.
Deze Dock aangeschaft omdat mijn oude HP Dock veel problemen gaf.
Installatie gaat makkelijke en na bevestiging van de Thunderbolt connectie en installatie van de ethernet driver gedaan. Daarna was alles gedaan en werkte de dock op mijn oude laptop met Thunderbolt versie 3.
Nette en compacte docking station!
Dit dock is een bijna perfecte aanvulling van de (thuis)werkplek. Het is een mooi klein apparaat voorzien van eigenlijk elke benodigde poort.
De footprint is wat kleiner, maar hoger dan het usb-c G5 dock waar ik ook erg tevreden mee ben.
Aangesloten USB webcam, Jabra, muis en toetsenbord worden direct herkend op de laptop; prima.
Displayport op 32" scherm: glashelder en stabiel beeld. Met bijgesloten vaste USB-C kabel ben je ook zeker dat je een goede verbinding hebt.
Een firmware update (alleen mogelijk van een Windows computer) was wel nodig om een bug met Fortinet VPN eruit te krijgen.
Met een GaN voeding had het een perfect product geweest, nu gewoon goed.