Sony noteert verlies ondanks goede PS4- en smartphoneverkopen

Sony heeft zijn fiscale jaar 2013 met een verlies van 910 miljoen euro afgesloten, ondanks een stijging van de omzet uit gaming en smartphones van respectievelijk 38,5 en 29,6 procent. Vooral de kosten die gepaard gaan met een omvangrijke reorganisatie zorgden voor het verlies.

Vrijwel alle divisies van Sony, waaronder die voor gaming, telefoons, muziek en home entertaiment, boekten meer omzet in 2013 dan in 2012. Alleen de camera-tak zag de omzet met 2 procent dalen. Bij gaming is de goede introductie van de PS4 verantwoordelijk voor de omzetstijging; Sony specificeert de verkopen van telefoons niet, maar de heldere strategie met Xperia-smartphones lijkt hier zijn vruchten af te werpen. Bij home entertainment zijn het volgens Sony de modellen in het hogere segment die voor meer omzet zorgen.

Het Japanse technologieconcern wist de goede verkopen echter niet te verzilveren. Onder de streep werd een verlies van 128,4 miljard yen geschreven, omgerekend 910 miljoen euro. Vooral de kosten voor de enorme reorganisatie en het afstoten van de Vaio-divisie van pc's hadden een negatieve impact op de resultaten. De kosten voor het vertrek uit de pc-markt worden beraamd op omgerekend 416 miljoen euro. Ook noemt Sony de kosten voor de introductie van de PS4 als een van de redenen.

Voor het komende jaar, verwacht Sony een stijging van de verkopen voor zijn gaming-, mobieltjes- en home entertainment-tak, waarbij deze laatste een duw in de rug moet krijgen door een stijgende vraag naar uhd-tv's. Door blijvende herstructureringskosten verwacht Sony ook komend jaar een verlies van 50 miljard yen, omgerekend 357 miljoen euro, te lijden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-05-2014 • 09:52

39 Linkedin

Lees meer

Sony heeft 80 miljoen PS3's verkocht Nieuws van 6 november 2013

Reacties (39)

39
38
25
3
0
11
Wijzig sortering
Voor de mede-tweakers die op zoek zijn naar een accurate omschrijving wat er allemaal gebeurd is ontrend Sony:
Deze afbeelding: http://i.imgur.com/h4xAdsG.png

Uitleg:
"The MP&C segment includes the Mobile Communications and Personal and Mobile Products categories. Mobile Communications
includes mobile phones; Personal and Mobile Products includes personal computers.

The IP&S segment includes the Digital Imaging Products and Professional Solutions categories. Digital Imaging Products includes
compact digital cameras, video cameras and interchangeable single-lens cameras; Professional Solutions includes broadcast- and
professional-use products.

The HE&S segment includes the Televisions and Audio and Video categories. Televisions includes LCD televisions; Audio and Video
includes home audio, Blu-ray DiscTM players and recorders and memory-based portable audio devices.

The Devices segment includes the Semiconductors and Components categories. Semiconductors includes image sensors; Components
includes batteries, recording media and data recording systems"


Wat ik hieruit concludeer is het volgende:
- Sony maakt een algemene goede vooruitgang in de sales van consumer electronics. Alle grote commerciele onderdelen (Mobile, Digital Imaging, Home Audio and TV) hebben een grote verbetering meegemaakt. Met name de TV tak draait bijna een driekwart minder verlies.
- Grote pijnpunt is dit jaar duidelijk de "Devices" tak. Hierover hadden we enkele weken terug in hun kwartaal presentatie al een hoop te weten gekomen, met name de teleurstellende blu ray verkoop i.v.m. de sterkste adoptie graad van alternatieve media als NetFlix. Sony has dit onderschat. Wel is dit gelijk voor het komende jaar en forecast afgeschreven.
- MP&C: Hoge kosten met name door de verkoop van de VAIO tak. De kosten hiervan, met name de afschrijving van resterende onderdelen heeft Sony onderschat. Wel zijn deze verliezen na deze jaar resultaat aangezien VAIO in zijn geheel gewoon verleden tijd is.
- Game: Verlies komt duidelijk van de introductie en zware marketing rondom de ps4. Deze verliezen kunnen ze ook vaarwel zeggen na deze jaar resultaat.

Al met al valt het allemaal reuze mee naar mijn idee. Naar mijn verwachten zou het in FY14 beter moeten gaan (zwarte cijfers) mits er niks vreemds gebeurd (hack, alien invasion of weer een nuclaire aardbeving).

[Reactie gewijzigd door Vinand op 14 mei 2014 16:07]

Probleem is dat ze voor volgend jaar ook een verlies als forecast hebben gegeven.
Dit plaatje bevestigt wat ik al eerder schreef n.a.v. het artikel in de NY Times: ze verdienden dik aan de Financial Services, waar dus ook de verzekeringen in zitten. Genoeg om verliezen uit de andere afdelingen op te vangen.

Ik denk dat het met de Game tak wel goed komt, veel initiële kosten gehad in het begin rond de PS4, maar het apparaat verkoopt zich zelf bijna nu. Zo goed zelfs dat je 'm in Nederland niet voor de normale prijs in de winkel kunt krijgen, alleen dure geïmporteerde versies. Een vriend van me heeft de Killzone bundel met extra controller en camera uit Australië meegenomen, inclusief 3 jaar wereldwijde garantie voor ca. €390,-... Go figure :?
Als je het cru stelt kan Sony beter een bank/verzekeraar worden, dat levert al jaren meer op dan al die electronica.
Ze verkochten de PS4 met verlies toch? Maken ze daar inmiddels al winst op? Lijkt me ook flink op de winst te drukken. Of telt dat niet mee voor fiscale jaar 2013.
Ik denk dat dat argument vooral voor de PS3 was; ze haalden de inkomsten dan uiteindelijk uit rechten die ze op de verkochte games hadden.

Edit: toch nog een artikel gevonden dat de PS4 inderdaad met verlies wordt verkocht: http://www.demorgen.be/dm...ation-4-met-verlies.dhtml

[Reactie gewijzigd door skrall op 14 mei 2014 10:02]

Ik vind dit toch een beetje dubieus. De enige bron van De Morgen is die man van Sony zelf, en die heeft er belang bij om zo over te komen. Op de Nexus 7 maakte Google waarschijnlijk wel een beetje winst op het goedkoopste model (van 8GB), en zelfs een uitstekende marge op de versie met 16GB. Het goedkoopste model kost $160 om te maken per stuk en kost $200 in de winkel. In elk geval waarschijnlijk absoluut geen verlies:
https://technology.ihs.co...-152-bom-teardown-reveals
When additional costs are considered, IHS estimates that Google will at least break even on sales of the 8GByte model, priced at $199—and will make a modest profit on the 16Gbyte version, which is priced at $249.
Dat bedrijven een marginaal verlies nemen op electronica is weliswaar mogelijk, maar zeer zeldzaam, ook al wordt het vaak beweerd. Een totaal verlies is natuurlijk zeker mogelijk en komt regelmatig voor, maar dat staat daar los van; ik denk dat de twee vaak door elkaar gegooid worden door bedrijven en journalisten.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 15 mei 2014 01:03]

Wordt met verlies verkocht, maar uit de games halen ze de winst weer. Per game konden ze al wint terug verdienen
Ik denk niet dat ze in het eerste jaar de verliezen van de hardware al kunnen compenseren met de winst uit de softwareverkopen. De "installed base" is daarvoor nog niet groot genoeg. Meestal duurt het een paar jaartjes voordat het een het ander compenseerd.
Anoniem: 64119
@beantherio14 mei 2014 12:22
Dat zal deze keer toch wel sneller zijn, de huidige AMD CPU/GPU combinatie kost slechts 20% van wat de PS3 combinatie destijds kostte (ongeveer 100 dollar tegen 500 dollar).
Research & development (R&D) heeft een hoop gekocht. Dit was ook een van de redenen dat de PS3 heel lang verlies opbracht.
Sony moet behalve winstgevend weer relevant worden. Voordat het Samsung en Apple geweld losbarstte was Sony de dominante speler op het gebied van draagbare HiFi. In de console-wereld blazen ze behoorlijk mee, maar bij veel producten is Sony niet meer de naam die in mij opkomt.
"maar bij veel producten is Sony niet meer de naam die in mij opkomt."
Praat je dan puur over marketing of dat je vind dat Sony op het vlak van innovatie en zo met hun producten achter loopt op de concurrentie (apple en samsung)?
Op product niveau zijn ze juist de laatste jaren heel erg vernieuwend en prijs/technisch goed bezig. Producten zoals de RX10 en de Alpha 7 laat toch zien dat ze op camera vlak vernieuwender bezig zijn dan Canon en Nikon. Ook de TV line up is erg goed, de W6 series van het afgelopen jaar is heel scherp geprijsd voor wat je er terug krijgt. Zeker in verhouding met Samsung. Zo kan ik ook nog wel een paar voorbeelden noemen. Naar mijn idee heeft Sony echt last van een marketing probleem. De grote communicatie van Apple en Samsung zit zoveel geld achter, wat Sony op het moment gewoon niet kan spenderen. Maar het feit dat ze de VAIO naam verkocht hebben laat toch wel zien dat het bedrijf bereid is om elke stap te nemen om de onderneming te kunnen redden. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met het bedrijf,
Het grootste probleem van sony is dat ze hun premium imago verloren hebben, Sony was vroeger wat Apple nu is, het coole hippe trendy merk met kwalitatieve producten, luxe design en afwerking tegen een hoog prijskaartje. Dit moeten ze proberen terug te vinden!
Het succes van Sony was dat ze in staat waren om een complete rage te creëren zoals met de Walkman. Ze zetten een voorbeeld met een bijzonder en krankzinnig idee, met als primaire boodschap 'join us'. Ondanks de westerse invloeden waren ze destijds op en top Japans.

Bij Japanse electronica zoals Sony horen gewoon bijzondere (al dan niet) nutteloze functies waarmee je je vrienden kan imponeren, zoals de bass boost, waarmee meerdere ouders geterroriseerd werden.
Het is een beetje zinloos om omzet cijfers te plaatsen zonder context. Ja ze hebben meer omzet gemaakt, maar ook meer verlies.
De game divisie maakte vorig jaar 1.7 miljard yen winst, tegen 8.1 miljard yen verlies dit jaar.
Mobile doet het beter met een velies van 97.2 tegen 75 miljard yen, een vooruit gang maar nog steeds geen winst.

Sony wijt de verliezen aan de kosten voor de PS4 launch en afschrijving op PC MMO's.

We zullen zien in het volgende kwartaal of dat inderdaad zo is. Een probleem kan nog zijn dat ze R&D in VR aan het steken zijn, en dat de cloud technologie voor de PS4 zich nog moet bewijzen.

@eazi
Hoezo kort door de bocht? Het artikel is inderdaad kort door de bocht, deze cijfers zijn specifiek voor de Game en Mobile divisie, niet het gehele bedrijf. De reorganisatie zit vooral bij de PC tak die eruit is gegaan.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 14 mei 2014 10:20]

Beetje kort door de bocht. Reorganisaties zijn gigantische kostenposten en worden vaak ook uitgesmeerd over enkele jaren. (Denk aan medewerkers die ontslagen worden en afgekocht dienen te worden)
Wellicht wordt de PS4 ook met verlies verkocht, om in de komende jaren winst op de games en accessoires te maken? Een introductie van de PS4 zou dan automatisch een omzet stijging als verlies stijging betekenen.
Anoniem: 109640
14 mei 2014 10:01
Heeft sony de afgelopen 10 jaar wel winst gemaakt? ik heb gevoel dat ze bijna elk jaar verlies draaien.
Ze hebben vorige FY een positive netto inkomen gehad.
Wat niet zo vreemd was: http://www.theverge.com/2...430/sony-2012-fy-earnings

"The company has raised billions more dollars from the sales of its New York City headquarters and a major Tokyo office building."

Zo kan ik ook wel een positieve netto inkomen laten zien. Als je kijkje neemt in de cijfers was alles zowat omlaag bij de verkopen (behalve smartphones).

Kortom, ze hebben eigenlijk al jaren geen winst gemaakt. Het verbaast me dat een bedrijf als dit nog door kan gaan. In dit huidige tijdperk was het al failliet gegaan.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 14 mei 2014 11:35]

Winst en verlies is puur accrual accounting. Zolang ze maar een positieve cashfolow hebben is het goed. En dat hebben ze al jaren lang
Hoelang blijft dat zo als er niets meer te verkopen valt aan andere partijen. Op een gegeven moment moet de winst puur uit je verkopende producten en diensten komen.
Zoals ik al zei accrual accounting. Ze maken omzet en daar gaan kosten van af. En kosten zijn niet altijd cashflow bijvoorbeeld afschrijvingen en andere uitgesmeerde kosten. Als ze geld blijven ontvangen en minder geld uitgaat dan is het goed.
Een bedrijf kan mooie winstcijfers laten zien, maar wil niet automatisch zeggen dat ze geld binnen krijgen.
https://www.google.com/finance?q=NYSE:SNE&fstype=ii

De cashflow was de vorige 3 boekjaren (2011, 12 13) negatief, en de kleine positieve cashflow dit jaar (220M Yen) komt enkel door een extra obligatielening en het aantrekken van meer spaargeld in hun bank divisie, de bedrijfsvoering zelf (=operating + investing cashflows) produceerde een licht negatieve cashflow.

Tis niet alsof er paniek is met deze cijfers, Sony heeft reserves, maar het is wel degelijk zorgwekkend dat al vier jaar op rij de business geen nettowinst noch positieve cashflow genereert. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat al die miljardeninvesteringen iets opleveren.

Maar: ik ben redelijk optimistisch voor volgend jaar. De moordende prijzenslag in TV's begint langzaam wat te luwen (er zijn behoorlijk wat fabrikanten uit gestapt), de telefoons zitten weer een beetje in de lift, en de grootste kosten mbt de PS4 zijn eruit.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 mei 2014 16:28]

De PS4 behoort volgens mij niet als 'grootste' kosten. Dit is volgens mij echt peanuts als we kijken naar andere investeringskosten denk ik.

Iemand cijfers?
Ik bedoel de grootste kosten *voor de PS4*, niet voor Sony als geheel natuurlijk :)
Mensen vergeten nogal snel dat winst en verlies zuiver boekhoudkundige begrippen zijn en as such geen indicatie geven van de gezondheid van een bedrijf...
Natuurlijk geeft het wel een indicatie maar een bedrijf kan idd zo nodig met extra geld van buiten overleven.
Dat klopt maar een bedrijf moet winst maken, en een goed bedrijf tracht ieder jaar meer winst te maken.

Sony is al jaren uit hun reserves van hun gouden jaren aan het putten, dit is gewoonweg een feit.

Voor de mensen die niet akkoord gaan, het is niet voor niets dat ze zo hard aan het reorganiseren zijn.

[Reactie gewijzigd door killerbie op 14 mei 2014 20:46]

Volgens dit artikel in de NY Times verdient Sony anders genoeg met hun verzekeringstak in Azië: http://www.nytimes.com/20...not-electronics.html?_r=0

Als Sony alleen maar verliezen zou lijden, dan is de koek toch een keertje op?
Winst en verlies is puur accrual accounting. Zolang ze maar een positieve cashfolow hebben is het goed. En dat hebben ze al jaren lang
Ik zie in de cijfers anders voor de vorige 4 kwartalen een cashflow van respectievelijk +23, -101, -25 en -68 miljard yen.

Edit: excuus, dat zijn de kwartalen van vorig financieel jaar, niet dit jaar. Maar de vorige 3 financiele jaren waren sowieso cashflow negatief, dus "al jaren lang" is wat te optimistisch gesteld.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 mei 2014 16:26]

"Introductie van de PS4" is natuurlijk nogal een breed begrip :)
Dat kan zijn:

- Ontwikkeling
- Launch
- Support
- Verkoop (met verlies)

etc.

Wel apart dat bijna alle divisies goed draaien, maar toch in totaal zo'n groot verlies.
In ieder geval goed om te zien dat de smartphones ook beter beginnen te verkopen.
Zelf vind ik de Iphones te prijzig in verhouding met het product dat geleverd wordt( dit is een persoonlijke mening ) en tot nu toe heb ik veel negatieve ervaringen met Samsung op het gebied van duurzaamheid.
Over mijn midrange Sony Xperia L ben ik nog steeds tevreden.
Waar Sony ook nummer één is - is op de markt van de cmos foto-sensoren. +50% marktaandeel
Maar verder is't regelmatig dat ik denk - van basisfuncties die ontbreken. Vb. TV die je niet kan op laten spingen op uur xx:xx en af laten springen op uur yy:yy
Elke normale tv springt toch aan op de laatst gekozen zender - niet zo bij Sony
Da's vervelend voor als je dat wil gebruiken in welbepaalde opstellingen uiteraard.
Kwalitatief hadden ze ook de wind tegen - door de beruchte net uit garantie-defecten op vb. TV's - zelf eigenlijk nooit last mee gehad.
2% daling op de camera-markt da's veel minder dan bepaalde concurrenten - valt eigenlijk nog mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee