Sony-ceo geeft smartphonetak tot 2017 om winstgevend te worden

Sony-ceo Kazuo Hirai geeft de smartphonetak van het concern nog een jaar na het huidige boekjaar om winstgevend te worden. Lukt dit niet dan 'worden de opties overwogen', volgens Hirai. Aan welke opties hij denkt, meldt hij niet.

Als de bedrijfstak wel winst noteert in het boekjaar dat in 2016 van start gaat, blijft Sony in ieder geval doorgaan op die markt, zei Sony-ceo Kazuo Hirai volgens Reuters. Die bewoordingen lijken erop te wijzen dat een van de opties is te stoppen met de tak die Xperia's maakt. Sony stootte eerder zijn Vaio-tak voor pc's af en dinsdag maakte het concern bekend dat het bedrijfsonderdeel voor halfgeleiders zoals beeldsensors op eigen benen komt te staan.

Sony noteerde over het afgelopen kwartaal weliswaar een winststijging, maar de leveringen van mobieltjes daalde sterk, van 9,4 miljoen naar 7,2 miljoen smartphones. De omzet daalde ook met 16,3 procent. Deels is die afname het gevolg van de strategie van Sony om zich niet op schaalgrootte, maar op het verbeteren van de winst te richten.

Sony kocht in 2011 partnerbedrijf Ericsson uit, waarmee het een decennium lang telefoons had gemaakt onder de naam Sony Ericsson. Sony is gestopt met het maken van 'gewone' mobieltjes en richt zich nu alleen nog op zijn Xperia-smartphones.

Sony Xperia Z5

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-10-2015 • 12:53

149 Linkedin

Reacties (149)

149
146
131
7
0
0
Wijzig sortering
Hoe draai je een bedrijfsonderdeel de nek om? Zo dus. Als ceo publiekelijk aangeven dat je ze nog een jaar de tijd geeft. Waarom zou ik nog een Sony telefoon kopen als de kans groot is dat ik geen support meer heb na een jaar?

Wel jammer. De Z2 bevalt me goed. Geen overdreven bloatware en ook het waterdicht zijn is handig.

Alleen begin ik de balen te krijgen van de trage updates van Android. Updates komen sporadisch binnen en ook de update naar 6 gaat nog wel even duren.

Wellicht dat Sony aan de slag moet met Windows 10 naast Android.
Maar als de CEO mooi weer speelt dan sta je vooraan om schande te roepen dat het niet eerder naar buiten gebracht is dat werd overwogen de smartphone tak van de hand te doen?

Verder snap ik dat spastische gedoe niet rondom de updates,
Ook op oudere versies draait de hoofdmoot van de apps prima.
De apps draaien prima. Het gaat mij om de security updates die lang op zich laten wachten. Daarnaast zit in Android 6 een veel beter beheer van app permissions die ik graag wil hebben.

Er zit een verschil tussen per direct stoppen en de zaak netjes afwikkelen. Als ze gewoon netjes aangeven er mee te gaan stoppen en de huidige modellen nog voor de levensduur van het toestel te blijven ondersteunen sta ik niet vooraan om schande te roepen.

Nu is het een self fulfilling prophecy dat die tak stopt. Mochten ze het net als met Vaio verkopen en de nieuwe partij blijft de support gewoon leveren is er ook niks aan de hand.
Dan heb je neem ik aan een provider branded toestel? Ik heb een retail Xperia Z2 en de updates krijg je gewoon vrij snel, in ieder geval binnen 1 of 2 dagen nadat Sony de aankondiging doet (vaak al op dezelfde dag beschikbaar). Ik krijg ook elke paar maanden wel een firmware update met kleine finetuning, bugfixes of (zoals recentelijk) de Stagefright fix.
Kan het sneller? Jazeker, ik had het liefst zaken als de Stagefright fix net zo snel als bij b.v. Cyanogenmod die het vaak binnen 1 of 2 dagen in de nightly build meenemen.
Nope, unbranded D503. Bewust geen provider branded toestel om zo niet nog een laag er tussen te hebben. Abonnement is ook sim only, toestel is gewoon los gekocht.

Ik zit op 5.1.1 maar ik merk dat de Z3 compact van mijn vriendin veel vaker en sneller updates krijgt.
de z3 compact zit op precies de zelfde versie en krijgt net zo vaak updates.
Zelf heb ik de Z2 Me vrouwte de Z3 compact en bijde de zelfde android versie en op het zelfde moment de updates.
Dat is ook gewoon het stomme van android je weet gewoon dat je naar paar jaar geen android upgrade meer krijgt.Je moet dan weer een nieuwe telefoon kopen als je het laatste android versie wil. Er waren ook veel problemen met
Xperia's Z serie , dat scherm zo maar in eens barste uit het niks.Tros radar:
https://youtu.be/0hSWoSU6kaw. Dit heeft sony een hoop geld gekost.

Er zijn ook zoveel telefoon fabriekanten tegenwoordig dat er steeds minder te verdienen valt. Er moet steeds meer moeite gedaan worden om op te vallen.

De oude sony ericsons waren te minste nog echt goed, kon je gewoon week doen met een accu. ;)
Op zich komen beveiligingsupdates bij Sony gewoon snel binnen, dat geldt niet voor elke andere fabrikant, maar bij Sony wel.
De Z1C is nog geen 2 jaar oud en krijgt al geen 6.0 meer. Sony kan de pot op, van mij geen cent meer.
Mijn z1c is 1 jaar en 1 maand oud (opvolger was nog net niet uit), vind ook eigenlijk dat ze moeten rekenen vanaf datum dat de verkoop is gestopt ipv datum eerste introductie :)

Daarnaast zou sony zich juist hiermee kunnen onderscheiden maar doen ze ook gewoon niet, net als de rest van de android mainstreamers..
Sony maakt mooie telefoons, maar als ze het aantal modellen beperkt houden zou een betere updatestrategie dan Samsung (bijvoorbeeld) makkelijk moeten kunnen. Goede, degelijke telefoons met goede support, ik weet zeker dat daar markt voor is.

Dat Samsung al die honderden modellen niet kan onderhouden, dat verbaast me niks.

Maar goed, ik zweer bij Nexus-toestellen (of Play-edition toestellen), met Google's eigen support.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 8 oktober 2015 12:26]

6.0 is een functionele update, geen beveiligingsupdate. Je toestel krijgt (waarschijnlijk) gewoon nog updates voor lekken die gevonden worden.
Mijn E is 2 jaar en 2 maand oud, en zit nog op 4.1.1. Nooit geen Sony meer
Waar zegt hij, of insinueert hij, dat de support zal stoppen? Zelfs als Sony besluit de stekker uit de telefoon divisie te trekken, betekent dat niet automatisch dat ze de support op bestaande telefoons, en dus hun klanten, zal stoppen.
Maar de prikkel om 100% mee te concureren op de smartphone-markt vervalt zodra je besluit te stoppen. Hoe je het ook wendt of keert, dit gaat effect hebben op de ondersteuning. Zeker niet de wettelijk bepaalde ondersteuning maar toch zeker wel de 'vrijwillige' ondersteuning.
Misschien gaat de divisie nu juist extra zijn best doen?
Dat zou heel goed kunnen. Aan de andere kant hebben we het hier wel over de corporate wereld waarbinnen iedereen z'n eigen positie probeert te behouden / verbeteren. Voor hetzelfde geld graaft iedereen zich in.

Verder snap ik de timing van deze uitspraak gewoon niet zo goed. Je moet mooi weer blijven spelen tot het punt waarop het misleiding wordt. Maar daar zou totaal geen sprake van zijn als de ceo dit niet gezegd zou hebben.
Het klinkt inderdaad als een self-fulfilling prophecy.
Eentje in de categorie Stephen Elop.

Het maakte voor de update cycli niks uit of het Windows Phone of Android is dat op je device draait. Het probleem wordt alleen complexer door dat OEMS uitgebreid van de Android mogelijkheid gebruik maken een schil over het OS te leggen. Als ze dat niet zouden doen dan maakt het niks uit of het Windows of Android is dat de OEM aan haar apparaat mee geeft. Het is een beetje erg makkelijk om Android hiervan de schuld te geven. Google komt redelijk snel met patches uit. Het voordeel dat Microsoft heeft is dat door de bescheiden schaal van Windows Phone er gewoon weg weinig interesse is om bugs in WP te exploiden. Dit voordeel is tevens het grote nadeel van WP en waarom MS driftig opzoek is naar schaalvergroting.
Tuurlijk, maar zolang de wettelijke termijn van ondersteuning niet verandert, is het toch geen groot probleem? Bedrjiven hebben in het verleden getoond ook met een levendige telefoon tak na de wettelijke termijn gewoon geen updates meer uit te rollen, dus vanuit dat oogpunt verandert er niks aan de mogelijkheden....
Dat was precies wat ik me afvroeg. Wel makkelijk om meteen zoiets te roepen. Bij Vaio hebben ze toch juist gezegd dat support nog zou blijven? In ieder geval tijdelijk?

Mij boeien die updates geen donder, maar krijg ze bij de z3c redelijk snel krijg ik de indruk. En is android 6.0 niet al aangekondigd?

Ik vind het ook wel verantwoordelijk overkomen, maar goed. Je kunt met zon statement alleen maar verliezen.
Nexus toestellen kregen vanaf gisteren al Android 6.0 aangeboden. Dus ja het is al aangekondigd ;)
Maakt het uit of dat gezegd wordt ja dan nee? Onzekerheid in de bedrijfsvoering is altijd funest voor verkopen. Op het moment dat de mobiele telefoontak wordt opgeheven dan bestaat de mogelijkheid dat de support nog een tijdje blijft bestaan ja, maar dat kan op verschillende manieren nog steeds verkeerd uitpakken:
Wordt het aan derden uitbesteed? of ongemotiveerd eigen personeel dat weet dat ze binnenkort waarschijnlijk op straat staan? Daar ben je ook lekker mee.

Nee onzekerheid ( en die onzekerheid wordt door dit soort berichten wel zeer duidelijk gemaakt ) helpt een bedrijf uiteraard nooit vooruit.
99% gaat natuurlijk niks horen van deze aankondiging en dus zal het directe effect niet al te groot zijn. Het kan echter wel een soort sneeuwbaleffect teweeg brengen, want hoeveel mensen die wél het tech-nieuws volgen geven wel niet advies over de aankoop van smartphones en andere electronica aan vrienden/familie of via werk...

Ik heb bijvoorbeeld vorig jaar nog 2 mensen een Xperia SP aangeraden en die gaan langzamerhand over op een nieuwe. Die komen binnenkort wel weer vragen om advies en dan neem ik dit natuurlijk zeker mee.

Niet slim van deze CEO, zeker omdat de smartphone-markt toch al zo sterk competitief is en het verschil dus in de marge ligt.
Precies, de gemiddelde consument hoort het niet direct. Echter de mensen die het tech nieuws volgen weten het en dat zijn inderdaad de mensen die advies geven. Ik ga in ieder geval geen Sony meer aanraden hoe tevreden ik ook ben met mijn Z2.
Dat is natuurlijk ook een manier om Sony de nek om te draaien en de uitkomst te bepalen. Jammer want naar mijn ervaring zijn het erg goede en fijne telefoons.
Als je (en anderen) nou juist wel Sony aanraad kan het nog goedkomen, hebben ze imo wel verdient :P
100% agree with you. Ik zal zeker niet nalaten Xperia aan te raden. Zijn gewoon erg goede telefoons. Iedereen valt achterover van de batterijduur. Hi-res audio (zalig). En niet al te duur. Zou het echt zonde vinden dat ze verdwijnen want ze bieden zaken aan die een Samsung of Apple niet aanbieden.

Het verbaast mij feitelijk dat er niet meer mensen rondlopen met Xperia's. Ik vrees dat het glas langs voor en achter bij de Z reeks bvb heel veel mensen afschrikt. (was bij mij en andere mensen die ik ken met deze telefoon toch een twijfelpunt).
de updates maken vaak een toestel ook trager, als ik een toestel koop wil ik ook helemaal niet lastig gevallen worden met updates. Het zal wel weer met de ondersteuning te maken hebben... Net als een tv die firmware updates nodig heeft, heb nooit mijn dikke beeldbuis van vroeger een update hoeven geven.

klopt het btw dat Sony de enige ip67 gecertificeerde tablet heeft?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 324173 op 7 oktober 2015 13:59]

Android is er met de laatste versies enkel sneller op geworden. Mijn LG Nexus 4 waar Origineel Android 4 op stond is er enkel op vooruit gegaan met Android 5. Android 6 zal ook ongetwijfeld soepel draaien hoewel ik die helaas niet van Google zelf kan krijgen.
Maar het gaat mij er helemaal niet om of ik wel of niet de laatste versie heb het gaat er mij om dat ik veilig ben. Updates als last zien op de telefoon snap ik sowieso niet, je drukt een keertje op update all en gaat ondertussen verder met wat je normaal ook doet. Die update loopt wel verder in de achtergrond.

Dat je TV tegenwoordig updates nodig hebt is omdat niet langer een dom apparaat is waar je een signaal in stopt. Het is een computer met software die je signaal verwerkt, het kan meer, het doet meer. Een monitor zonder allerlei beeldverbeteringseffecten is een betere vergelijking met je oude beeldbuis, en die doen ook niet aan software updates.
je schaft een tv aan om tv te kijken en een telefoon primair om mee te bellen. Er zijn voor telefoons echt geen major dingen veranderd in kleine versieupdates, ipv firmwares zou beveiligingsupdates al voldoende moeten zijn.
Dit kan ook een goede trigger zijn voor de Smartphonetak van Sony om weer een innovatief product op de markt te zetten.
De smartphones van sony hebben hun eigen "smoel" maar ik denk dat dit voor veel mensen ook over kan komen als een verouderd product ondanks de high-end specs die ze er telkens in stoppen.
Juist niet. Zie het als de positie van het Nederlands elftal. Je kan geen misstappen meer veroorloven. Dit gaat krampachtig voetbal opleveren ook wel degradatie voetbal genoemd.
Het tegenovergestelde geldt voor IJsland en Tsjechië, die zijn al geplaatst en kunnen lekker vrijuit gaan voetballen tegen de Turken die zich ook bijna niks kunnen permitteren.

Ik hoop dat deze analogie helder maakt dat de situatie bij Sony heel penibel is en dat je geen frivole of bijzondere dingen kunt verwachten van een bedrijfstak dat onderdruk staat. Veel vrijheid zullen de ontwerpers niet krijgen laat staan dat er een ruim budget is voor creatieve nieuwe ideeën.
Het bedrijfsonderdeel wordt volgens geruchten niet echt de nek omgedraaid, maar verkocht.
Ik denk dat het effect niet groot zal zijn. Zelf ben ik zeer tevreden over de support van Sony op Android en zijn tablets/phones. Ze zijn meestal sneller dan bijvoorbeeld Samsung etc. Ook support op langer termijn is goed, Tablet Z (eerste versie) krijgt nog steeds updates.(die het apparaat niet langzamer maken, maar sneller) Ook de support die Sony nog steeds geeft voor de VAIO's is naar mijn mening goed door Sony zelf. (ookal maken ze al een tijdje geen laptops meer en wordt dat door een ander overgenomen). Persoonlijk had ik verwacht dat Sony vorig jaar de afdeling had afgestoten. Ik help kennisen ook vaak met de keuzes voor de mobiel en kom vaak uit op Sony telefoons. Maar blijkbaar wil het grote publiek de samsung of Apple hebben. Zie HTC, die heeft het ook ontzettend zwaar.
Stoppen met verkopen wil niet zeggen dat de support stopt. Sony is ook gestopt met Vaio, maar er worden op hun support pagina's nog zaken geplaatst over Windows 10 ondersteuning zelfs, een besturingssysteem, dat ze nooit uitgeleverd hebben of zullen uitleveren.

Ook hardware support zal gewoon blijven, zolang je garantie hebt in ieder geval.
VP8 and HEVC (hardware accelerated 8-bit encode/decode and GPU accelerated 10-bit decode).
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Skylake_(microarchitecture)

Ik begrijp hier uit dat het zowel 8-bit als 10-bit HEVC hardware ondersteuning heeft. Dat is wel een behoorlijke verbetering ten opzichte van H.264 die niet meer dan 8-bit hardware ondersteuning kreeg.
Er lijkt niet genoeg over nagedacht om een eigen positie in de markt te kunnen claimen. Als je een telefoon maakt die waterdicht is dan wil je ook dat die in andere opzichten robuust is. Dan is het wel superdom als de glazen achterkant en de schermen bij het minste of geringste sneuvelen. Dat is heel veel Sony gebruikers overkomen. En dan het geneuzel met klepjes. En een waardeloze magnetische aansluiting.

Terwijl ondertussen op veel andere punten de toestellen echt top zijn. Mooie schermen, super camera's, lange accuduur van twee dagen.

Uiteindelijk is het dommigheid. Er is ruimte in de markt voor een 'tweede Apple', op het gebied van telefoons en laptops en Sony zou als eerste de kandidaat kunnen zijn om in dat gat te springen.
Die magnetische aansluiting vond ik juist een goede oplossing. Hiermee laad je gewoon net zo snel als met een USB-aansluiting zonder dat je de nadelen ervan hebt.

Over dat tweede Apple... Ik denk dat ze dan ook met een eigen OS moeten komen, of een van de bestaande OS' (Ubuntu of Sailfish bijv., of iets zelf ontwerpen) adopteren, omdat Windows Phone en Android aangetoond hebben een lastig verhaal te zijn als het om het supporten van je device gaat.

Overigens is een van de redenen dat Sony wereldwijd slecht verkoopt, dat ze in de VS een slechte strategie hebben qua provider deals. Vaak wel beschikbaar via de één en niet de ander.
- Het idee van een magnetische aansluiting is heel goed. De uitvoering echter valt me tegen.
- Het OS is inderdaad een strategische bottleneck. Met Android kun je je niet onderscheiden en een deel van de marge wordt door Google gepakt - in de vorm van marketing data en advertenties.
Je papegaaien praat klinkt als geleuter, die er zelf geen één heeft. Want in het [Sony Xperia Z1 Compact] Ervaringen en Discussie, [Sony Xperia Z2] Ervaringen en Discussie, [Sony Xperia Z3 Compact] Ervaringen & Discussie of het [Sony Xperia Z5] Ervaringen en Discussie kom ik geen enkel bericht van je tegen.

Geneuzel met klepjes? Waar heb je het over? Die waardeloze magnetische aansluiting gebruik ik elke dag i.c.m. Sony mk36. En dat werkt trouwens prima.
"Terwijl ondertussen op veel andere punten de toestellen echt top zijn."
 • Mooie schermen (je bedoeld de AmoLED schermen van Samsung neem ik aan), kwestie van smaak.
 • super camera's, (waar vast een sensor in zit van S... juist ja)
OT : Ik ben erg tevreden met mijn Vaio Z2 en Xperia Z2. Erg jammer dat de Xperia divisie waarschijnlijk hetzelfde lot aangaat als de Vaio tak. :|
Ik denk dat je eerst eens beter moet lezen en geen ongefundeerde aannames moet doen. Uit het feit dat ik geen bijdragen heb geplaatst op een forum valt echt niets af te leiden.
Anoniem: 650454
7 oktober 2015 16:13
Deze uitspraak is echt een zwaktebod. Hij impliceert dat die 'tak' zichzelf gaat redden, maar dat is natuurlijk een misconceptie. De enige manier om die winst te creëren is door een smartphone te maken waar mensen niet omheen kunnen, zoals bijvoorbeeld de one plus one.

Mijn z1 bevalt goed, was ook een van de beste telefoons toen die uitkwam, maar onderscheidend was die niet bepaald (muv waterdichtheid). Dat is iets waar Sony aan kan werken imo.
Begin maar eens met maar 1 flagship telefoon uit te brengen per jaar en niet elk half jaar.
Zo blijft de waarde van je telefoon een stuk hoger.

Daarbij gewoon goede specs en een goed scherm tegen een scherpe prijs op de markt zetten en ik zie meteen een stuk grotere kans van slagen. Zorg er daarnaast voor dat je een behoorlijke "stock" Android versie er op zet en wie weet kun je net zo'n lange support op een Android telefoon geven als de Nexus modellen.

Het is natuurlijk lastig in het huidige telefoon-landschap een financieel succesvolle telefoon uit te brengen, het moge echter wel duidelijk zijn dat de weg die Sony nu aan het bewandelen een doodlopende weg betreft...
Ik vind dat nog helemaal geen gek idee. In plaats van proberen te concurreren met modellen van HTC, LG, Samsung etc. de concurrentie aan gaan met de Nexus lijn.

Android is doorgaans een drama voor een fabrikant. Hevig 'commoditized' zodat je je eigenlijk alleen kunt onderscheiden door skins en apps die niemand wil. Ondertussen wordt de kaas je van het brood gegeten door bedrijven die genoegen nemen met producten onder de kostprijs te verkopen.

Het is best mogelijk dat het uitblijven van regelmatige Android updates een steeds groter probleem wordt, ook in de ogen van de consument. Als Sony zich dan dan positioneert als een kwaliteitsmerk dat één keer per jaar een zeer beperkt aantal toestellen uitbrengt en veel after-sales profijt levert (snelle updates en lange support) is dat misschien nog wel een serieuze optie.

Het probleem is dat het wel minstens een jaar kan duren voordat de consument dat doorheeft en dat het geld kost om die support te leveren. Dat geld kan maar ten dele uit de verkoopprijs van het toestel gehaald worden (kunnen ze zich veroorloven duurder te zijn dan Samsung?) en Sony zal dus een extra inkomstenbron moeten hebben. Een verplichte of opt-out abonnementsdienst bijvoorbeeld die de kosten na aanschaf compenseert zou een mogelijkheid kunnen zijn.
Die oudere modellen worden ook goedkoper, dus wat dat aangaat zou je het juist als goede strategie kunnen zien, omdat ze altijd een goed toestel hebben voor een aantrekkelijke prijs.

Er is verder een reden dat Android-updates een lastig verhaal zijn. Niet alleen bij Sony, maar ook bij anderen. Dus zo makkelijk is het niet om een Nexus te maken (qua update-pad). Als dit überhaupt mogelijk is en toegestaan wordt door Google.

Verder zijn providers niet geïnteresseerd in een toestel dat precies hetzelfde doet als de Nexus telefoons. Dit is precies de reden waarom die schillen eroverheen worden geplaatst, variatie. Als het zo makkelijk was dat je met stock Android meer verkopen kan realiseren, was Samsung de eerste geweest die het deed en hadden ze de hele Android-concurrentie uit de markt geblazen middels goede provider-deals.
Sony's zijn al redelijk 'stock' en het geven van support heeft met meer te maken dan alleen de compatibiliteit van de skin. Overigens scheelt de support op de Xperia X niet veel met de support die de Nexus 4 gekregen heeft.

Een scherpe prijs kan alleen als je de kostprijs naar beneden brengt. Er is een reden dat die telefoons zo hoog beginnen; er moet geld aan verdiend worden. Aan de hoeveelheid gaat Sony het niet verdienen, omdat mensen daarvoor te veel op Samsung en Apple georiënteerd zijn.
Ik snap niet dat het zo steeds slecht gaat met de takken van Sony.
Bedoel ermee te zeggen ze maken uiterst prima telefoons (behalve op hun schermen [makkelijk barsten etc]) voor een redelijke prijs.
Vergeleken met de concurrentie vindt ik de Xperia lijn toch wel samen met de HTC lijn (voor de westerse) markt de beste. Daarna volgen Apple en Samsung in mijn opzicht.

Dit is puur omdat ze vrijwel altijd nieuwe hardware gebruiken en de software wat ze erop hebben niet zo zwaar is als die van Huawei of Samsung. HTC heeft ook geen zware schil namelijk. [Betreft hardware hitte problemen en dergelijke heeft puur met de geleverde hardware te maken. Qualcomm 810 staat nota bene bekend om zijn hitte probleem. Daarnaast over de gebarsten schermen en de kwaliteit van de kleurweergaven is dat inderdaad minder] Maar het feit dat ze dan alsnog degelijke toestellen met degelijke software (eigen schil) leveren vindt ik het wel een prima Xperia lijn.

Dan vindt ik het zo jammer, dat zo'n bedrijf hierdoor zijn positie of heel zijn tak verliest tegenover andere merken die ik uit eigen ervaring de mindere vindt :) (Geen Apple producten meegerekend) .

Dadelijk zijn ze echt alleen nog afhankelijk van hun ''playstation tak, en misschien nog hun televisie tak, en nog een paar kleine andere elektronica'' is wel jammer van zo'n bedrijf. Nota benen mee opgegroeid met de Sony walkman etc.

Misschien moeten ze weer iets uitvinden wat zo revolutionair is dat het weer aanslaat qua merk en bedrijf?

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 7 oktober 2015 13:12]

De reden dat Sony een kleinere speler is in de smartphonemarkt, is marketing. Samsung heeft zo'n bizar groot marketingbudget dat ze in het oog van het publiek zo ongeveer het standaardmerk is voor Android-telefoons. Daarna komt Apple met hun marktaandeel en naamsbekendheid, en de andere merken kunnen hier niet tegenop. Het zit 'm niet zozeer in kwaliteit of specificaties. Die zaken zijn prima in orde bij Sony, maar bij het kopen let een groot deel van de markt daar niet op. Mensen met enige technische kennis kijken naar smartphones inhoudelijk; de rest richt zich op wat hun vrienden hebben en wat ze het beste kennen. Dat zijn Samsung en Apple. De strijd wordt dus gewonnen op het gebied van marketing. En als je eenmaal een kleiner marktaandeel hebt, dan heb je niet de omzet om dat marketingbudget van Samsung te evenaren, waardoor je niet in kunt halen.
Ik denk dat er best wel wat aan valt te merken op de kwaliteit van Sony's smartphones.
Zoals de kwetsbaarheid van de telefoon, en de waterdichtheid die toch niet helemaal waterdicht is. Of 4K filmen dat leidt tot oververhitting.

http://www.androidheadlin...e-screens-glass-back.html
Of the 1369 respondants of the survey 376 are reporting that the screen or the back have cracked with no apparent reason attached to it, such as dropping the phone or placing it in a tight pocket.
nieuws: Sony adviseert 'waterdichte' Xperia-toestellen niet onder water te gebruiken
Sony adviseert 'waterdichte' Xperia-toestellen niet onder water te gebruiken
https://www.consumentenbo...aterdichte-sony-xperia-z2

nieuws: Sony adviseert bezitters Xperia Z2 alleen korte 4k-video's te maken
Sony adviseert bezitters van een Xperia Z2 om alleen korte filmpjes te maken op 4k-resolutie wegens het gevaar van oververhitting.
Ik denk dat Samsung zijn hardware beter voor elkaar heeft dan Sony.
Dit zijn dingen die normale klanten niet meekrijgen. Het gaat om de verkoopbaarheid. Iets als de Xperia zou beter verkopbaar moeten zijn dan de Galaxy S5. Maar de marketing van Samsung drukt al tijden andere spelers weg.

Derhalve zou men eens aan een eigen OS moeten denken.
Wat maakt dat de Xperia beter zou moeten verkopen dan een Galaxy S5? De laatste is een beest van een apparaat, met verwisselbare batterij, amoled scherm, IR-blaster etc.
Qua design vind ik de S5 niet mooi, maar de Xperia maakt bij mij ook weinig gevoelens los.
Ik vind het ook een prima apparaat en ik vind ook dat het onterecht afgezeken wordt vanwege de bouw. Maar ik heb het niet over het inhoudelijke argument. Alle argumenten die jij noemt, maken voor de gemiddelde consument niets uit. Ze kunnen kiezen tussen een mooi glimmend zwart stuk glas of de Samsung Galaxy S5 die van plastic is en er niet zo luxe uit ziet. De gemiddelde persoon gaat dan voor de Sony (de meeste mensen denken niet zoals het volk hier op Tweakers) omdat de eerste indruk beter is.
"Ik denk dat Samsung zijn hardware beter voor elkaar heeft dan Sony. "

Daar verschillen we dan echt van mening. Heb 3 Samsungs gehad die technische problemen kregen na 1 tot anderhalf jaar. Voornamelijk voeding/oplaadgerelateerd.
1 ervan had lichte valschade dus is wellicht niet geheel representatief , maar de andere 2 hadden dus echt wel last van technische tekortkomingen.

Nu een sony in midrange segment ( net als voorgaande samsung toestellen ) en die doet het na 2 jaar nog atlijd zonder problemen
.

Neemt overigens niet weg dat er inderdaad behoorlijk veel problemen waren met juist de dure z2 toestellen inderdaad.

[Reactie gewijzigd door morten op 8 oktober 2015 10:12]

Qua laden heb je inderdaad gelijk. Mijn Galaxy S3 (die vandaag of morgen vervangen wordt door een Oneplus 2 :) ) is zeer kieskeurig qua laadapparaat. Gek genoeg gaat het in de auto goed, maar bij 9 van de 10 opladers laadt deze niet met 1000 mA maar met 200 tot 700 mA.
Het probleem met het Android deel van de smartphone markt is dat er heel veel aanbieders zijn en zo mogelijk nog meer bedrijven die in de markt willen stappen. Al die nieuwkomers zijn bereid om tegen of onder kostprijs telefoons aan te bieden om zo marktaandeel 'te kopen'.

De huidige partijen hebben hier last van en kunnen alleen maar mee door de prijzen te verlagen of marktaandeel verliezen. Dat laatste is ook vervelend, want minder telefoons produceren maakt de kosten per telefoon hoger en daarmee de winst lager (of de winst slaat om in verlies).

Die nieuwkomers hopen natuurlijk als er genoeg marktaandeel veroverd is de prijzen te verhogen (zie Huawei), maar er zijn altijd nieuwe partijen die het zelfde trucje proberen.

Daarnaast zie je dat consumenten langer met een telefoon (kunnen) doen of voor een mid-range/budget telefoon gaan omdat die ook voldoen. De gemiddelde verkoopprijs daalt daardoor. Dit heeft ook te maken met uitblijven van nieuwe toepassingen/gebrek aan innovatie.

Hier op tweakers en andere fansites wordt er met wat emotie naar de smartphone markt gekeken, maar als je puur economisch kijkt is Android een redelijke treurnis voor bedrijven.
Als je weet dat je marktaandeel gaat slinken, dan pas je daar toch ook je productie op aan? Zo beperk je misschien je omzet, maar zorg je wel dat je winst behaald. Minder productie betekend inderdaad hogere kosten per product, maar meestal gaat het per batch, dus een aantal batches minder draaien maakt een product niet duurder. Of denk ik dan te simpel?

En hoeveel winst maakt de camera divisie door juist die productie van smartphones en hoeveel van de smartphone ontwikkeling heeft weer positieve invloed op andere divisies? Het is altijd een balans vinden en nooit enkel zwart wit met cijfertjes aan te tonen, divisie A maakt winst, B maakt verlies, dus moet divisie B maar weg... Maar wat voor gevolgen heeft dat voor de andere divisies?
Minder produceren betekent minder onderdelen inkopen en dat betekent weer dat je minder korting krijgt bij de toeleveranciers. Onder tussen gaan je vaste kosten gewoon door (zoals het ontwikkelen van de software). Marketingbudget zou nog terug kunnen schroeven maar dat ga je ook weer merken in de verkoop aantallen.

Met minder produceren gaan de variabele kosten naar beneden, maar de vaste niet, dus netto stijgen de kosten per gemaakt device.

Op zich heb je gelijk dat de smartphones van Sony een marketingtool zouden kunnen zijn voor hun camerasensoren. Maar dan nog steeds moet je je blijven afvragen of de kosten tegen de baten opwegen.
Daarom advies aan sony: vraag microsoft hulp bij het ontwikkelen van een budget toestel met een premium feel en look (iets waar ze bij Sony goed in zijn) Druk de ontwikkel kosten dus de uiteindelijke winkelprijs. Dat is een Win Win voor beide. (dit hebben ze al eens gedaan bij HTC maar toen was het OS nog niet optimaal)

De verwachting is ook dat de Lumia lijn minder varianten gaat krijgen om OEMS weer meer ruimte te geven binnen Windows Mobile.
Anoniem: 118226
@downcom7 oktober 2015 13:31
Dus je wilt om de omzet op te krikken een telefoon met een lage prijs maken? Dat is al niet voor de handliggend.

Maar dat zou je kunnen compenseren door er veel te verkopen. Dan is het OS van Microsoft op dit moment niet de meest interessante keuze. Android of IOS verkopen significant meer. IOS is geen optie, dus hou je Android over. Maar er zijn al zo veel budget Android toestellen. Hoe ga je je onderscheiden?

En dan wil je ook nog de kosten drukken EN een premium toestel. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Je redenatie klinkt fantastisch voor consumenten (premium toestel voor een budget prijs, en ook nog met jouw favourite OS), maar wat schiet de leverancier hier mee op ?

Sorry als ik het wat bot zeg.
Ik heb het daarom ook over een buget telefoon met relatief goedkope hardware. Als er een OS is van de drie dan is het Microsoft Mobile wel die niet veel nodig heeft om vlot en soepel te draaien.

Daarnaast wat sony ook maakt het heeft vaak een premium look and feel. Juist omdat in de Android markt al veel te veel spelers zitten (veel te verzadigd) en dan kijk ik even om Samsung en Huawei heen. Dan maakt Sony zeer weinig kans en de mogelijkheid om onderscheidend te zijn is veel te klein. Dit kun je vergroten door een totaal andere weg in te slaan.

Windows Phone is ècht in opmars misschien niet hier in de Benelux maar gebieden als India, Zuid amerika en afrika zijn ze goed op weg.

Even nog een keer terug komen op premiem look en feel, dat hoeft niet perse duur te zijn. Kiezen voor de juiste kunsstoffen, schermpaneel en kwaliteit van de afwerking doen een hoop. Kijk bijvoorbeeld naar de Lumia 550 (~€129 euro!), Lumia 830 (~€250) Veel telefoon voor ontzettend weinig.

Dit gold toen in het begin ook voor de HTC 8X (een Windows phone) mede geholpen door Microsoft (oems aantrekken).

Maar goed ik denk dat in enkel en alleen Android blijven hangen moordend is voor de mobiele divisie van Sony (dit zagen we al bij de laptop divisie).
Anoniem: 118226
@downcom7 oktober 2015 14:04
Die Lumia's zijn leuke voorbeelden. Hoeveel winst maakt de telefoonafdeling van Microsoft? Betere vraag, hoeveel verlies. Want telefoons maken kost Microsoft nog steeds heel veel geld. Dus eerlijk gezegd is dat niet het voorbeeld wat Sony nodig heeft.

Marktaandelen is wat lastig, maar met wat googlen kom ik in ieder geval niet op data dat het Windows Phone echt aan een opmars bezig is (ik heb het van hier http://www.idc.com/prodserv/smartphone-os-market-share.jsp maar als jij wat anders vind geloof ik het meteen). Misschien dat het in opkomende markten beter gaat, maar dan zit je weer met budget toestellen met flinterdunne marges.

Op zich heb je gelijk hoor. Er moet iets gebeuren want door modderen heeft geen zin. En er dan maar mee stoppen is een goede optie.
Raakt nu wel offtopic;

Natuurlijk word er niet tot geen winst gemaakt op de Lumia toestellen. Maar er moet geïnvesteerd worden er moet markt gewonnen worden waardoor app-makers ook voor windows kiezen.

Nu zie je bij even een plat voorbeeld de Voice of Holland tijdens de reclames, Download nu de Red Room App voor iOS en Android, maar windows is gewoon overgeslagen. Begrijpelijk maar dit kun je alleen bereiken als er voldoende toestellen in omloop zijn. Daarom; aankloppen bij Microsoft aangezien Sony wel degelijk een goede naam heeft en dit ook voordelen heeft voor microsoft zelf. Een extra toestel in de schappen wat geen verlies geeft of winst is minder erg dan de boot missen of verdrongen worden in een en de zelfde markt, Android.

In die grafiek klopt iets niet helemaal waardoor dit bij alle prognoses vertekend overkomen.

Windows 7 was in 2012 nog actief (wat vrijwel totaal lost staat van windows 8 of hoger) vandaar de terug val. eigenlijk mag je de percentages zo wat bij elkaar op tellen (nog steeds niets bijzonder veel maar het begin is er). Maar je ziet dat het iets wat weer oploopt.
Op zich heb je gelijk hoor. Er moet iets gebeuren want door modderen heeft geen zin. En er dan maar mee stoppen is een goede optie.
Dat bedoel ik Sony gaat geen significant marktaandeel werven als ze op de zelfde toer door blijven gaan. Dus als ik de CEO moet geloven gaat de stekker er gewoon uit. (neem aan dat een CEO ook wel genoeg inzicht heeft) alleen om nog van de voorraden af te komen kun je dit nog niet zeggen.
Blijkbaar heeft Windows op de smartphone niet echt toegevoegde waarde. Anders zou dat marktaandeel er vanzelf wel komen.

Imho is het een zwaktebod dat je straks Android-apps en iOS-apps op de Windows telefoon kunt draaien. Dat kun je immers ook al op de Android- en een iOS-telefoon.

Ik vraag me sterk af of er ruimte is voor een derde speler.
Anoniem: 118226
@downcom7 oktober 2015 14:25
Heel off topic, maar wel leuk.

Wat wil je precies? Dat Sony weer winst gaat maken of dat Windows Phone populairder wordt? Dat eerste is alleen leuk als je aandelen Sony hebt. Het tweede is alleen leuk als je een Windows Phone hebt.
Het is voor beide een win win dat is wat ik erin zie. Door blijven modderen heeft geen zin. De enige echte USP die ze hebben is dat ze waterdicht zijn (tot bepaalde omstandigheden). Daarnaast worden de risico's verspreid over twee os-en waarvan een van die twee os-en redelijk weinig Oems heeft.

Enerzijds door bij Microsoft aan te kloppen kun je als Sony mee liften met het succes voor de komende jaren (dat moet nog wel uitwijzen). En het zal niet enorm veel geld kosten.

Kijk bijvoorbeeld naar de HTC One (m8) ook hier is windows 8 op gezet dit terwijl het van orgine een Android telefoon was. (Maar waarom er dan enkel alleen in het begin een deal is gemaakt met verizon is mij een compleet raadsel)

Maar nu zijn we bijna 2 jaar verder het os is een stuk volwassener met oa Android APK ondersteuning voor deur zie ik toch echt kansen.

Ook met continuum zou Sony de lichtelijke draad van laptops/desktops weer kunnen oppakken omdat je nou feitelijke een halve desktop op Windows 10 Mobile kunt mee geven en hier de ideeën en dus ook kansen voor het oprapen liggen.

En waar de meeste OEMS windows nog laten liggen kàn in mijn ogen Sony nu de kans grijpen om grote spelers als Samsung en Huawei voor te zijn.

Maar goed dit zijn mijn gedachte om deze divisie niet bij het grof vuil neer te zetten, iets zoals het bij mij een beetje overkomt.
"Het is voor beide een win win dat is wat ik erin zie."

Zeer twijfelachtig. Waarom zou een consument een goedkope Sony kiezen boven een goedkope Nokia? wat zou voor de consumenten het sellingpoint zijn? De premium look and feel? Geloof daar weinig van.

Voor Sony betekent het weer meer kosten. ( support/updates ander OS, afstemming hardware hierop ) . Koppel dat aan zeer lage winstmarges of zelfs verlies per verkocht toestel, wat kenmerkend is voor de markt van budgettelefoon en je hebt de ingredienten voor een zeer slechte bedrijfsvoering.

Dan kunnen ze beter inderdaad de telefoondivisie bij het grof vuil deponeren.
Die provider-deals zijn een ding. Ik weet het fijne er ook niet van, maar wat ik vermoed is dat ze op die manier in één keer veel verkopen kunnen wegzetten en dus het gevaar van de concurrentie met de vele andere Android-aanbieders ontlopen.

Probleem is alleen wel dat ze dus andere providers moeten uitsluiten. Dit is een algemeen probleem rondom de telefoons van Sony.
Buiten het gegeven dat er amper geld te verdienen valt aan een low budget toestel en je geen high end toetel kan aanbieden voor een low budget, ben je met dit idee ook afhankelijk van een tweede speler voor support, en gaat het om een speler met amper marktaandeel en veel minder beschikbare apps. Dan kun je het net zo goed zelf doen.

Ik zou het zelf juist zoeken in het high end en een goede game-telefoon uitbrengen die ook voor overige media goed is en alle Sony-diensten heeft; niet alleen de Amerikaanse diensten, maar ook de Aziatische media diensten met de meest potentie game-SoC die er is. Desnoods iets met een toevoeging die je er op en er af kan halen oid.

Maar de realiteit is dat mensen Android of iOS willen. Dus ze moeten m.i. kijken naar een geleidelijke overstap naar een eigen OS. Dat zouden ze kunnen doen door wat goedkopere toestellen aan te bieden waardoor mensen kunnen wennen aan het OS.
Dat Microsoft amper marktaandeel heeft zegt eigenlijk helemaal niets. Dit wil dus zeggen dat toen Android nog een camera os was we er ook geen aandacht aan hadden moeten besteden want we hadden Symbian en Windows Mobile ;) De afgelopen jaren is er zo ontzettend hard aan de weg getimmerd om uit eindelijk bij Windows 10 uit te komen dat ik de kans zeer klein acht dat dit nog kan floppen. Natuurlijk is het anders is het nieuw en zijn we iets anders gewend.

Maar dat er niet altijd veel aan valt te verdienen daar denk ik dat je de plank compleet misslaat, juist de high end telefoons (buiten de iphone) word zeer weinig verdiend. de ontwikkelinsgkosten zijn hoog en de afzet is gering buiten de wat rijkere afzetmarkten. Juist die dumptelefoons gebruiken hardware dat net een tikkektje ouder is en wat minder ram en ipv een full hd scherm een hd ready met 720 beeldlijnen. Daarom zit google zijn oems ook achter na dat zei nog goedkopere toestellen moeten zien te fabriceren. Juist om deze opkomende budget Lumia lijn de kop in te kunnen drukken.
Dus ze moeten m.i. kijken naar een geleidelijke overstap naar een eigen OS.
Vergeet niet dat er al bestaande spelers zoals samsung, hp en nog wat andere met een eigen os bezig zijn geweest en stuk voor stuk zijn ze er mee gestopt. Het heeft gewoon geen zin als je iets gratis kunt krijgen. Iets waar de Core ligt van Android. En die weg is Windows mijn zijn mobiele variant nu ook ingeslagen.

Veel minder apps? dat is behoorlijk achterhaald en als de betreffende app er niet is, dan kun je dit vervangen door een web link als tile te gebruiken. alsof je die 1001 apps allemaal gebruikt.
Ik zou het zelf juist zoeken in het high end en een goede game-telefoon uitbrengen
niche markt mensen gaan niet op een klein scherm gamen. Wat eventueel potentie heeft is Continuum (ja Microsoft) om het op een groter scherm te projecteren.
Maar de realiteit is dat mensen Android of iOS willen
Advies kijk de presentatie van Microsoft even terug die gister gehouden is. Als dit geen geldige reden meer is dan ben je gewoon niet tevreden te krijgen en zit het probleem eerder in moeite met veranderingen en vernieuwingen dan wat anders.

minnen nu en 6 maanden zal de project Astoria ook in het OS ingebakken zitten dan is er helemaal geen kloof meer tussen de overige os-en en is er helemaal geen argument meer om dit os te negeren.

Maar goed de totale reden waarom ik denk dat sony veel beter zijn kansen kan gaan spreiden staat hier boven al ruimschoots beschreven. Dat is een gedachte / mening.

[Reactie gewijzigd door downcom op 7 oktober 2015 16:12]

Je zegt dat er de afgelopen jaren ontzettend hard aan de weg getimmerd is, en dat klopt. Maar wat hebben we als resultaat gezien? Windows is met de huidige vorm al sinds 2010 bezig, en ze zijn nog steeds een marginale speler. Een nieuw OS opstarten is inderdaad lastig. Tizen is niet echt een goed voorbeeld aangezien Samsung dat zeker nog niet opgegeven heeft. En er gaan zelfs geruchten dat LG met WebOS toch wat wil gaan wagen.

Maar het voordeel dat Sony heeft is dat ze een entertainmenttak hebben waarmee ze ontzettend brede content kunnen aanbieden. Dus hoewel je natuurlijk gelijk hebt dat een game-device een niche-product is, is een device waarop ze dergelijke content kunnen aanbieden, dit niet.
Het idee achter een gametelefoon kwam meer van het hebben van een substituut voor de PSP. Maar goed, dergelijk gebruik blijft niche.

Overigens zeg je dat Android gratis is, maar dit geldt natuurlijk niet voor het aanbieden van de Google diensten. Kale Android zonder de playstore heeft de gebruiker niet veel aan.

Hoe je erbij komt dat juist op de budget-toestellen weinig marge zit, ben ik wel benieuwd naar.
Veel minder apps? dat is behoorlijk achterhaald en als de betreffende app er niet is, dan kun je dit vervangen door een web link als tile te gebruiken. alsof je die 1001 apps allemaal gebruikt.
Wat bedoel je hier eigenlijk mee? Als een game er niet is, of een file manager, heb je toch niets aan een link achter een tile? Dat is hooguit voor een mobiele website het geval.

Verder moet je ook niet vergeten dat het gaat om de verkoopbaarheid van een device. Alle zaken die jij noemt die MS gepresenteerd zijn, zijn inderdaad top. Maar gaan mensen ervoor warmerlopen? Ik denk het niet. Sterker nog, ik denk dat het gros van de tweakers het event niet eens gekeken heeft. Ik was het persoonlijk ook vergeten en heb het net pas gekeken. En als de mensen niet komen, komen de appdevelopers ook niet.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 8 oktober 2015 20:42]

ben zelf wel een sony fan, maar zo perfect zijn die phones van sony niet, hun high end phones hebben nog steeds geen schermen met een goeie kleur weergave. ook de sd810 modellen hebben hitte problemen, zelfde geld voor htc. hebben laats ook een android tv van sony gekocht, de software is nog niet af waardoor de tv soms vanzelf reboot als je tv aan het kijken bent of de tv reageert niet als je hem hebt opgestart.
Naar mijn weten is Sony de enige smartphonemaker die de consument de mogelijkheid geeft de witbalans van het scherm aan te passen. Met de kleurweergave van mijn Z3C is echt helemaal niets mis, en de kijkhoek is ook heel erg hoog.
Lees de review van tweakers maar, staat in dat de blauwwaarde niet klopt.
Ja, direct uit de doos klopt dat. Maar dat is geen enkel argument omdat deze heel erg simpel aan te passen is. Omdat de meeste telefoons dat niet kunnen hebben ze dat over het hoofd gezien en roept nu iedereen dat die telefoons te blauw zijn, terwijl in ongeveer een halve minuut dat probleem volledig zelf op kan lossen.

[Reactie gewijzigd door eew op 7 oktober 2015 14:23]

Ik heb het zelf niet aangepast. Ik vind het net leuker dat het wat cooler staat. Ik zet al mijn schermen wat/tikkeltje blauwer.

Ik vind al die problemen serieus overdreven. De Z3C is gewoon een erg goede telefoon die ik door al die verhalen bijna niet gekocht had. Feit is dat die perfect aan al mijn noden voldoet zijnde de formfactor, luidsprekers aan de voorkant, hi-res audio, waterdicht, lange batterijduur, quasi geen bloatware.

Enige waar ik persoonlijk last van heb, is dat hij erg warm kan worden na intensief gebruik en dan heb ik altijd wat schrik voor het glas aan de achterkant. Maar dan moet hij echt al +/- 45-60min aan staan (spelletje, filmpje bekijken...)
Dat is niet zo, wel een van de weinige die kleurweergave laat aanpassen. Met mijn Lumia 930 kan dat ook.

Persoonlijk vind ik de sony smartphones vaak een van de prettigst werkende android toestellen. Hoewel nu niet uniek meer, heb ik veel gehad aan die overlay apps (calculator en notities). Kleine wijzigingen aan android en een soepel lopend systeem. Ik denk overigens dat Sony zich moet richten op bouwkwaliteit (met name stevigheid). Dat is niet hetzelfde als premium materialen gebruiken en design (wat ruim voldoende scoort wat mij betreft).

Ik heb heel sterk een Xperia Zx mini overwogen, ondanks dat ik naar Windows Phone wilde. Het feit dat ik een slechte ervaring had met mijn Xperia Z en wat ik op internet las over de weinig verbeterde bouwkwaliteit was de doorslag om dit niet te doen. Wat mij betreft let Sony teveel op winstmaximalisatie.
Dat is niet zo, wel een van de weinige die kleurweergave laat aanpassen. Met mijn Lumia 930 kan dat ook.
Hangt er een beetje van af over welke maten we het nu hebben waarin je het aan kan passen, maar bij Samsung is dat al bijna 6 jaar de standaard om dat te kunnen doen. Dus zo uniek zijn telefoons niet waar het mee kan...
Naar mijn weten is Sony de enige smartphonemaker die de consument de mogelijkheid geeft de witbalans van het scherm aan te passen.
Er zijn er meer hoor.
Ik kan dat (nog steeds, ook met W10) op mijn Lumia 1020 en 1520.
Om maar wat te noemen....
Het gaat helemaal niet zo slecht met de takken van Sony in het algemeen. Sony is ook iets groter dan wat de meeste mensen ervan weten.

Bekijk deze lijst maar eens: https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Corporation_shareholders_and_subsidiaries

Volgens mij draait Sony ook de meeste omzet/winst met de verkoop van verzekeringen in Japan. (correct me if I’m wrong )
Totale omzet van vorig jaar was ruim 70 mld,
omzet van de toestellen zal rond de 3 a 4 mld zijn met weinig winst en mindere vooruitzichten.

Van de hand doen indien zich de mogelijkheid voordoet is begrijpelijk.
Het zou revolutionair zijn als Sony een smartphone zou uitbrengen met een uitschuifbaar toetsenbord en e-ink keys :)
Sony hoofdinkomsten komen ook uit takken die wij niet hebben, zij zijn bv enorm groot met verzekeringen en bankwezen.
Je vergeet de camera-tak. Sony is volgens mij de grootste leverancier van smartphone-camerasensoren. Daarnaast zijn ze ook de belangrijkste leverancier voor full-frame sensoren aan o.a. Nikon. (Edit: ik zie net dat ze die divisie af gaan splitsen...)
Tel daarbij op dat ze nu met de A7-serie de markt echt op z'n kop zetten. Dit wordt echt onderschat door de traditionele fotograven, maar de mogelijkheden die ontstaan door direct de sensor uit te kunnen lezen tijdens het schieten staan echt nog in de kinderschoenen (bv. Eye-AF). Mirrorless gaat hoe dan ook de nieuwe standaard worden, het is alleen nog wachten op verbeterde Auto-focus mogelijkheden, maar daar zie je dat Sony ook al grote stappen heeft gezet met de A7rII.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 7 oktober 2015 13:31]

Ik had een Z Ultra en die barstte in mijn broekzak nota bene. Blijkbaar hoort een telefoon niet meer in je broekzak tegenwoordig. Kreeg er geen garantie op. Heb direct een ander merk gekocht.
het is toch je eigen schuld als je een phablet koopt? koop dan een van de vele compact phones van xperia.
Hoezo is dat je eigen schuld? Een phablet of welk andere telefoon moet gewoon in je broekzak kunnen passen. Ik heb zelf een Note 2 gehad en nu een iPhone 6 Plus en ik beide gaan niet kapot in mijn broekzak. Beetje makkelijk om te zeggen dat je dan maar een compactere telefoon moet kiezen.
Dit is natuurlijk gewoon complete onzin, een telefoon gaat niet "zomaar" kapot in je broekzak, in dit geval ben je waarschijnlijk gewoon tegen een harde punt o.i.d. aangelopen. De z ultra bied prima kwaliteit en zit stevig in elkaar, dit is weer gewoon een "mijn Heineken was kapot toen ik hem liet vallen, nu koop ik alleen nog maar jupiler" verhaaltje.
telefoon gaat niet "zomaar" kapot in je broekzak
En een vulkaan komt ook niet zomaar tot uitbarsten? Dan heeft er vast iemand op staan stampen?
Als er druk op het scherm staat dan komt dat op een bepaald moment tot ontlading wat tot barsten komt. En dat kan zijn als de telefoon in de broekzak zit of op tafel ligt. Door externe invloeden is dat te versnellen, maar dat is geen vereiste.
Klopt, een vulkaan barst ook niet "zomaar" uit, meer details over hoe dat gaat vind je hier: http://m.youtube.com/watch?v=-kQwudeT3ww

On-topic: we hebben het hier over normale omstandigheden, tenzij je broek echt te strak zit komt de telefoon nooit in een situatie waar deze onder zo'n druk komt te staan dat het scherm barst. Mocht dit wel gebeuren is dat natuurlijk niet direct op de telefoon af te schuiven omdat zoals ik eerder noemde, dit met zo goed als iedere gelijksoortige telefoon hetzelfde zou zijn.
Maar het probleem zit niet in de broek maar in de telefoon. Sony heeft een probleem waarbij die schermen er soms te strak ingemonteerd zijn. Dan zijn ze niet alleen erg gevoelig maar kunnen ook spontaan (in ruste in je broekzak) gaan barsten.
je kan toch voordat je een telefoon koopt, zeker als het de phablet versie is, eerst kijken hoe groot het is en of je dat okay vind? Je doet alsof het een verrassing was en je van te voren niets wist over wat je kocht. Eigen schuld dus.
Daar ben ik het helemaal mee eens, als mijn iPhone niet in mijn broek zou passen had ik hem overgeslagen (of de normale gekozen).

Alleen zoals ik het begreep uit nzweers reactie is zijn scherm gebarst onder normale omstandigheden. Dan zou ik het raar vinden dat het niet binnen de garantie word opgelost.
Ben het wel je eens, maar de Z Ultra is wel een telefoon met 6,4 inch scherm. Dat zou ik wel zien aankomen denk ik.
Een telefoon in je broekzak steken is toch geen ongewone use case?

Ik steek mijn exemplaar in een jaszak. In de broekzak durf ik niet, want ik heb ook die verhalen gehoord over barstende schermen en dat ding is toch wel schrikwekkend dun. Nu ja, voor €260 voor een aardige phablet kan ik hiermee leven. Maar erg goed voor het imago van Sony is het allemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Enai op 7 oktober 2015 15:30]

Buiten het feit om dat ze van de week gezegd hebben dat alle toestellen onder de Z2 geen update meer krijgen naar android 6 zal dat ook niet helpen. way to go sony.... 8)7
De Z(1) is bijna 3 jaar oud. Ik vind niet dat je dan nog kunt verwachten dat je dáár nog allerlei updates voor krijgt.

Daarbij zijn de verschillen tussen Android 5 en 6 weinig opzienbarend. Mensen hechten veel te veel waarde aan het constant maar update van hun telefoon naar de laatste versie van een OS, terwijl ze er amper tot niet op voorruit gaan.
Hoe komen jullie daarbij de z1c(jan 2014) is nog geen 2 jaar oud en de z1 zelf net 2.(sept 2013)
Oh shit, ik ging er per abuis vanuit dat de Z hetzelfde was als de Z1.

http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z-5204.php

Al zie ik daar dat de Z nog tot 5.1.1 een update heeft gekregen. Dat vind ik toch wel netjes.
Resources besteden aan oudere toestellen is niet iets waarmee je geld verdient. Wat dit betreft zijn ze al gelijkwaardig aan of beter dan andere Android-fabrikanten.
Anoniem: 184294
7 oktober 2015 12:57
Sinds Ericsson is uitgekocht vind ik de Experia lijn al een flinke stap vooruit. Wel jammer dat er binnen die lijn zelf dan weer weinig vernieuwing zit de laatste tijd. Vooral op het design.

Ook bepaalde keuzes zoals de 810 in de Z5 zijn jammer.

Met een paar goede keuzes voor de Z6 en wellicht een ander aanbod in de low-mid range modellen moet er toch wel iets uit te halen zijn lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 184294 op 7 oktober 2015 13:02]

Er is zo veel concurrentie, dalende prijzen, met android ben je 1 van de 1000. Winstgevendheid zullen ze niet echt kunnen verbeteren dus 2017 zal het exit zijn denk ik zo.
Want hoe ga je winst maken in zo'n markt?
Ik zie 2 wegen: of weinig verkopen met hoge marge, of een verkooptopper lanceren. Beide zijn extreem moeilijk.
En als ze dat nu aankondigen geven ze de concurenten de kans hier leuk op in te pikken. Niet echt slim. 8-)
Dit soort uitspraken heeft niet echt een goede invloed op de verkopen, updates nog maar gegarandeerd voor een jaar?
Niet veel anders dan vandaag bij Sony. 14 maanden geleden een telefoon gekocht. Marshmallow: noppes.
Ik heb de Xperia Z3 Compact.

Dat is echt een toptoestel. Zoals de naam al zegt, niet te groot. Maar wel heeft hij heel goede hardware en ik vind de camera ook goed. Het is een fijn ding.

Echter is de strategie van die bedrijfstak wel om te huilen. De Z5 komt er alweer bijna aan. Brengen ze elk halfjaar een flagship toestel uit? Dat is toch veel te vaak?
Sony zit daar enorm mee de hannesen.

Eerst liepen zo constant achter de feiten aan, dat was ten tijden van de SE Arc. Een toestel met een heel opvallend en leuk design, maar qua hardware was het toestel al bijna achterhaald toen het uit kwam.

Sindsdien zag je dat Sony er een sport van maakte om nieuwe hardware direct in hun toestellen uit te brengen. De Z3+ is daar misschien nog wel het meest recente voorbeeld van. Een update van niks, die door hardware problemen zelfs nog negatief uitpakte.

Kort geleden hebben ze echter aangekondigd om, net zoals de rest, 1x per jaar een nieuw "top toestel" uit te brengen.

Voor zolang het nog kan dan, want ik zie (getuigen dit nieuws) Sony niet lang door gaan met het produceren van telefoons. Net als dat ze een paar jaar geleden gestopt zijn met het maken van laptops.
Dit zou erg zonde zijn, maar wel een begrijpelijke keuze.
Juist Sony maakt "one of a kind" smartphones.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee