Sony adviseert bezitters Xperia Z2 alleen korte 4k-video's te maken

Sony adviseert bezitters van een Xperia Z2 om alleen korte filmpjes te maken op 4k-resolutie wegens het gevaar van oververhitting. Ook hebben veel gebruikers een probleem dat de behuizing niet aansluit op de glasplaat voor het scherm, waardoor er een kier in de telefoon zit.

Naast het maken van korte filmpjes raadt Sony aan om minstens een Class 10-geheugenkaart in het toestel te stoppen bij het filmen. Dat is, naast het filmen van maximaal een paar minuten, nodig voor 'de beste ervaring', zegt Sony volgens Hardwarezone. Als gebruikers te lang filmen, kan de telefoon te heet worden en automatisch de camera-app afsluiten. Er zijn geen meldingen van permanente schade aan het toestel door oververhitting bij het filmen op 4k-resolutie.

Daarnaast melden veel gebruikers dat de glasplaat van het scherm niet goed aansluit op de rest van de behuizing, waardoor een kier ontstaat en bezitters vrezen dat de Xperia Z2 niet meer waterdicht is. Sony zegt dat bezitters hun toestel in winkels kunnen laten testen op waterdichtheid.

Sony bracht de Xperia Z2 afgelopen week uit in Singapore, het eerste land waar hij te koop is. Er gaan al weken geruchten over uitstel van de smartphone met 5,2"-full-hd-scherm en Qualcomm Snapdragon 801-soc. Sony heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de telefoon precies in Nederland zal verschijnen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-04-2014 • 14:58

131 Linkedin

Reacties (131)

131
129
73
5
1
33
Wijzig sortering
De redactie van Tweakers had er naar mijn inziens goed aan gedaan als ze de aangehaalde bronnen van Hardwarezone even had nagekeken. Een aantal mensen hier schreeuwen alweer moord en brand, terwijl het hier denk ik gaat om een storm in een glas water. Het topic van Hardwarezone wat Tweakers aanhaalt omtrent de vermeende oververhitting is een afgeleide van het main Xperia Z2 topic. Ik heb dit topic vluchtig doorgenomen (50-100 random pagina's gelezen) en het warm worden/oververhit raken komt welgeteld 2 keer voor:
 • Bij een persoon crashte de camera app na een aantal (ik geloof 5) minuten filmen in 4K. Of dit door de warmteontwikkeling kwam of dat het een andere oorzaak had (slechte SD kaart b.v.) is niet bekend.
 • Een persoon die heel algemeen aangaf dat "warm werd bij gebruik" en dit beschreef als "warmer aanvoelen dan de meeste smartphones".
Het eerste punt zou inderdaad een probleem kunnen zijn, mits het ook daadwerkelijk aan de temperatuur lag. In het tweede geval is er geen probleem. Naar verluid werd de Z2 bij wat browsen 34 graden Celsius, wat naar mijn inziens niet heel bijzonder is. Daarbij geven een aantal andere gebruikers op dat forum al terecht aan dat men daar in een tropisch klimaat leeft (Singapore) en deze bevindingen gedaan zijn bij omgevingstemperaturen van 30-40 graden Celsius.
Verder komt er ook nog bij dat elke telefoon door de gebruikte materialen de warmte anders verspreidt en dit voor de gebruiker anders aanvoelt. De laatste Xperia toestellen uit de Z-reeks hebben een glazen achterkant, waardoor de temperatuur van de SoC duidelijker op 1 plaats merkbaar is (dit ervaar ik ook bij mijn Xperia Z). Een telefoon met een metalen achterkant zoals de HTC One verspreid de warmte weer anders (daar wordt het hele body meer geleidelijk warm), een telefoon met een plastic achterkant zoals die van Samsung hebben weer andere karakteristieken.

Eerlijk gezegd vind ik dat er goed en snel gehandeld is door Sony, door te adviseren niet te lang in 4K te filmen. Ja, je kan wel roepen "het ding kan toch 4K filmen, dan is het een slechte zaak als je dat niet continue kunt doen", maar dat is niet de juiste insteek. Vergelijk het met een heel ander product als een auto: de motor van auto X kan maximaal 7000 toeren draaien. Doe je dit echter meerdere minuten achter elkaar, dan draai je alsnog de boel kapot. Moeten we dan daarover gaan klagen?

Wat betreft het niet aansluiten van de glasplaat, daarover heb ik nog geen duidelijke uitleg over gelezen. Het wordt in het hoofdtopic meerdere malen (10+) genoemd, maar of dit slechte afwerking of een productiefout is, of dat het een geval van "het hoort zo te zijn" is, is niet bekend. Mocht het inderdaad een productiefout zijn en de waterdichtheid in gevaar brengen, dan lijkt het me een garantie/omruil gevalletje.

[Reactie gewijzigd door Moi_in_actie op 9 april 2014 16:39]

ik ben het eens met de storm in een glas water (als dat inderdaad zo is).. Maar toch vind ik je auto/motor-verhaal krom. Sony geeft namelijk als Unique Selling Point aan dat het toestel 4k kan filmen. Dan verwacht je ook dat dat werkt.. gewoon.. de hele tijd.
En dat is te vergelijken met een auto die wordt verkocht als luxe sportwagen en dan maar 1 minuut op 200+ kan rijden en daarna een paar minuten stil moet staan. Of beter nog: HP die een PC verkoopt waarvan ze hard schreeuwen dat deze 5Ghz is, maar dat later blijkt dat hij dat maar 10 seconden volhoudt en zichzelf daarna terugschroeft naar 1Ghz. Dat is prima als ze dat duidelijk vermelden, maar niemand zou dat pikken! Behalve jij misschien?

Dus als je een punt wil maken had je op moeten houden na het storm in een glas water verhaal, dan was ik het volledig met je eens geweest. Nu lijkt het gewoon weer bescherming van een producent die zijn zaken niet op orde heeft. Als het maar bij één of twee mensen was voorgekomen is de hele analogie ook niet nodig, dan waren het gewoon twee defecte telefoons. Echter kan ik me dat niet echt voorstellen want waarom zou Sony een official statement naar buiten doen na klachten van een paar mensen?
ik ben het eens met de storm in een glas water (als dat inderdaad zo is).. Maar toch vind ik je auto/motor-verhaal krom. Sony geeft namelijk als Unique Selling Point aan dat het toestel 4k kan filmen. Dan verwacht je ook dat dat werkt.. gewoon.. de hele tijd.
En dat is te vergelijken met een auto die wordt verkocht als luxe sportwagen en dan maar 1 minuut op 200+ kan rijden en daarna een paar minuten stil moet staan.
De vergelijking met de auto is misschien niet de beste één op één vergelijking, maar het ging me meer om het feit dat men niet vanwege 1 enkel, niet geverifieerde melding over een wellicht extreme situatie moet roepen dat het hele toestel (elke Xperia Z2) niet deugt.
Grappig feit: de Bugatti Veyron, voor de niet-autofanaten: een van de snelste, duurste en meest exclusieve sportwagens ter wereld, kan een topsnelheid halen van meer dan 400 km/h. Echter geeft Bugatti wel aan dat men dit maar gedurende korte periode mag doen (<15 minuten) omdat ze anders niet kunnen garanderen dat de banden niet uit elkaar klappen.

Bij de persoon in kwestie met het oververhittingsprobleem was het Sony's ingebouwde oververhittingsbescherming die een melding gaf en de camera app afsloot. Dit nadat eerst flink wat games gespeeld waren om vervolgens 4K opnames te maken (bron, bovenste post. Wat de verdere omstandigheden waren (omgevingstemperatuur, hoelang hoe zwaar gebruikt) is niet bekend.
Zoek je op Google naar 'Xperia Z2 overheating' dan krijg je heel wat hits, maar allen (als ze een bron opgegeven) verwijzen terug naar ditzelfde forum topic. Het zijn dus niet legio mensen die de problemen opmerken, maar tot dusverre slechts een enkeling. Anderzijds zijn er ook mensen die aangeven totaal geen warmteproblemen te ervaren.

Verder heb ik het vermoeden dat het "warm zijn" niet specifiek aan deze Sony ligt. In hetzelfde topic (heb even geen directe link) werd ook al gesproken over een flink warm wordende HTC One M8. Een ander leuk feitje is dat Samsung bij de Galaxy Note 3 de 4K video recording beperkt tot opnames van maximaal 5 minuten. Kortom, ik gok dat het een algemeen probleem is van de Snapdragon 800/801 SoC en/of bijbehorend transcoding, of een bug in Android. Mocht dit het geval zijn (en oververhitting bij 4K opname een structureel probleem zijn), dan kan Sony via een firmware update nog altijd eenzelfde route kiezen als Samsung en een maximum videolengte opleggen.

Uiteindelijk zit ik hier echt niet om Sony te verdedigen (dat doen ze maar lekker zelf), maar wel om aan te geven dat men niet bij het eerste het beste gerucht meteen moord en brand moet roepen. Sony maakt mijn inziens heel erg mooi spul, maar voor mij zijn ze zeker niet de enige optie; biedt een andere fabrikant een betere deal, dan kies ik daarvoor.
Waarom Sony dan meteen met een officieel statement komt? Dat blijft vooralsnog een gok en dat kan je zowel optimistisch als pessimistisch bekijken. Ze kunnen het snel doen omdat er echt iets desastreus fout zit, of omdat men zeer klantvriendelijk is en men mensen wil behoeden van een slechte ervaring. Geen van beide uitersten zal waar zijn en de waarheid zal uiteindelijk ergens in het midden liggen.

edit: kleine toevoeging

[Reactie gewijzigd door Moi_in_actie op 9 april 2014 23:29]

: de motor van auto X kan maximaal 7000 toeren draaien. Doe je dit echter meerdere minuten achter elkaar, dan draai je alsnog de boel kapot. Moeten we dan daarover gaan klagen?

wat een onzin vergelijk !
Eerst de losse micro-USB aansluitingen en het zwakke glas van de Xperia Z
( http://www.consumentenbon...sony-xperia-z-smartphone/ ) , daarna de gebogen behuizingen van Xperia Z1 bezitters ( http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2536751 ) , daarna de flitser van de Xperia Z1 Compact die in de foto's zichtbaar is ( http://www.phonearena.com...-number-of-phones_id54869 ) en nu dit weer. Ik zou toch niet graag zoveel geld uitgeven aan een telefoon van een bedrijf dat keer op keer niks voor hun klanten doet wanneer er ontwerpfouten zijn gemaakt.

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 9 april 2014 15:05]

Consumenten bond was sensatie gericht, de Xperia Z en dan voornamelijk alles na de eerste batch was prima.

Xperia Z1 behuizingen lijken akelig veel op misbruik, is ook helemaal niet veel voudig voorgekomen.

Een hoop sensatie om niks, waar waren de nieuwsberichten toen bij samsung toestellen romdom de micro usb porten issues te zien waren zoals barstjes en dat ze afbraken?

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 9 april 2014 15:30]

Yep, zelfde bij Apple en alle andere merken alleen Sony wordt nu steeds populairder dus verschijnen er vanzelf negatieve berichten.

Gevalletje hoge bomen vangen veel wint.
Sony is niet zó populair. Ze verkopen minder smartphones dan Huawei, LG, Lenovo, Apple, Samsung en volgensmij ook HTC (bron: http://online.wsj.com/new...3636404579397103483908052) Toch hoor je dit soort verhalen een stuk minder bij die andere fabrikanten.

Daarnaast zijn klanten die een telefoon kopen uit de eerst batch toch net zo belangrijk als klanten die hem later kopen lijkt me?
kan die link niet checken. maar volgens mij is Sony HTC al voorbij.

Sterker nog ik zie HTC niet eens vaak opduiken als ik een bron zoek. Wat overigens teleurstellend is want samen emt Sony vind ik zij DE Android telefoon ontwerpers.

http://assets.fiercemarke...-handset-marketshare1.jpg

Apple en Samsung zijn de grootste 2, maar Sony groeit zeker, en is sinds deze week de 2de grootste smartphone fabriekant in India en is daar Apple voorbij. Daarnaast Sony verkoopt nauwelijks tot niet in de US, veel modellen komen daar nog niet uit.

Uiteraard zijn de eerste batches ook belangrijk, maar om een vage reden lijtk daar altijd wel wat mee te zijn, bij elke fabriekant overigens.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 9 april 2014 17:01]

Ik zei ook wordt steeds populairder.

En kinderziektes zijn er altijd wel, zolang het allemaal maar netjes onder garantie wordt opgelost lijkt me dat geen probleem.
Om nog maar niet te spreken van de klanten die nog wachten tot Sony ooit de Nederlandse "Sola" (budget/midrange) gaat upgraden naar android 4.0 (of kan dat ondertussen al officieel, want ik heb het wachten opgegeven na een jaar :) ).
Als ik de Nederlandse site van sony mag geloven:
Android-versie: Google Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)

Nieuwste beschikbare software: 6.1.1.B.1.54

Release gestart: 2012-12-04
Android 4.0 een half jaar na het (internationaal) uitkomen ervan.
ICS op de Sola is een drama/draak; veel te langzaam & traag.
Blijf op GB, maar dan nog geen ideale combi.

Uit ellende heb ik de Sola maar de deur gewezen vanwezig de enorm trage interface en gebruikservaring (op zowel GB/ICS)

Lang leve de Nokia Lumia 620 (in ieder geval voor zakelijk gebruik)!
Ik weet wel dat dit -na mijn 4e Sony telefoon/smartphone- mijn laatste is (Xperia Z atm)...
In ieder geval de eerste klacht over de originele Z is zwaar overdreven door Radar en de consumentenbond. Sterker nog, Sony heeft al toestellen die buiten de gebruiker z'n schuld om stuk zijn gegaan gewoon gerepareerd.

Dat ze misschien nu wel te snel, te veel willen is zeer jammer. Alhoewel ook wel begrijpelijk. Vooral Samsung drijft de markt echt op de spits, wat ook wel goed is, waardoor concurrenten mee moeten gaan of ze lopen meteen achter.
Ik heb helemaal geen last van de flitser van mijn Z1 compact.

En wat betreft de 'problemen' met de Xperia Z: Die worden al een tijd gewoon heel coulant en correct door de reparatiepartner van Sony afgehandeld (zelfs al voor de consumentenorganisaties er zo'n drama van begonnen te maken).

Verder zit de Micro USB helemaal niet los. Hij is alleen 'vierkant' (wat gewoon een usb-standaard is) waardoor lompe mensen die van door drukken houden de kabel er verkeerd in kunnen forceren.
Ferrari adviseert de FF rijders om alleen maar korte afstanden aan hoge snelheid te rijden.

Je zou nogal wat zien in de auto-magazines...
Bij auto's is het rijden het primaire doel.
Bij smartphones is misschien bellen niet meer het primaire doel, maar de foto/film camera is dat zeker ook niet. Dus de analogie klopt niet helemaal
Onzin. Als je een functie verkoopt dan moet je er ook voor zorgen dat die functie naar behoren kan werken en het apparaat niet kapot maakt als je het gebruikt.

"Ja er zit airco in je auto, maar als je die langer dan 10 minuten gebruikt klapt je band"
*facepalm*
Onzin. Als je een functie verkoopt dan moet je er ook voor zorgen dat die functie naar behoren kan werken en het apparaat niet kapot maakt als je het gebruikt.

"Ja er zit airco in je auto, maar als je die langer dan 10 minuten gebruikt klapt je band"
*facepalm*
"Ja er zit een trekhaak aan je auto, maar als je daar meer dan 5 ton aan hangt, kom je niet meer vooruit."

Elk product heeft zijn limieten. Bovenstaand is natuurlijk geen reclame voor een smartphone maar als dit gewoon als beperking kenbaar gemaakt wordt, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Wil je meer dan 5 ton vooruit krijgen, dan moet je niet voor een auto gaan maar voor een vrachtwagen. Wil je daadwerkelijk 4k opnemen, dan moet je niet voor een smartphone gaan maar voor een echte camera.
Wat een drogreden. Dit gaat niet om excessief of overtollig gebruik, maar om een standaardfunctie op je telefoon. Telefoons die oververhit raken door een filmpje te maken in een resolutie die de telefoon gewoon standaard ondersteund is niet wat als "limiet" aan een telefoon hoort te zitten.

Dit is gewoon slecht ontworpen en getest en de eigenaars van deze telefoon horen imo een vervangend toestel te krijgen die wel bestand is tegen normaal gebruik.
Ik denk dat je gelijk hebt, maar ..... dan komen we op het volgende:

wat is normaal gebruik?
Volgens mij is in 4k filmen niet standaard op elke smartphone, dus per definitie niet "normaal".
Nee, het is niet normaal voor elke telefoon. Maar om de autovergelijkingen in stand te houden: niet elke auto kan 300 km/h, maar wanneer ie dat *standaard* wel kan, moet ie dat zonder problemen kunnen. Raakt ie oververhit en vliegt ie in brand? Garantie.

Kijk naar de problemen die de Ferrari 458 heeft gehad met het gedurende langere tijd hoge snelheid rijden, die hadden een kans om in brand te vliegen. Wat deed Ferrari? Ze zeiden niet dat ze langzamer moesten gaan rijden, nee, de auto's werden teruggeroepen en aangepast zodat het probleem niet meer voor komt.

In dit geval is het 4k filmen een extra *standaard* feature van *deze* telefoon. Iets wat als een standaard feature op een telefoon gebruikt wordt, valt imo onder "normaal gebruik" van die specifieke telefoon. Sony zou hetzelfde moeten doen als Ferrari, terugroepen en oplossen.
Klopt, als we de analogie van snel rijden zouden doortrekken zou het beter zijn als je vergelijkt met de toeren. Je kan even in het rood gaan, maar niet te lang omdat je motor dan overhit.

En zo is dat net hetzelfde met een smartphone, je kan wel korte filmpjes maken in 4K, maar wil je lange filmpjes aan één stuk blijf je beter bij 1080p.
Nog steeds niet aangezien het rode gebied aangeeft dat je over de limiet gaat, deze is vanaf dag 1 bekend. Hier wordt achteraf een abstracte limiet gegeven (paar minuten) die men niet zou verwachten.

Vind dit echt een vreemde misser, dit komt toch in de eerst de beste test naar boven of testen ze die dingen in een vriezer?
Deze feature loopt dus voor op de hardware waardoor deze teveel gestressed moet worden.
Bullshit.

Een auto heeft een duidelijk gespecificeerd gewicht. En een normaal denkend mens weet dat.

Bij een smartphone waarbij er DUIDELIJK wordt GEADVERTEERD met een functie

Videos four times sharper than Full HD
With the Xperia Z2 you can record in world class 4K video, allowing you to relive that special moment in amazing, ultra-high definition.

*Van de global site

verwacht ik toch tenminste dat niet midden in een filmpje de hele app eruit knalt.
Of had dit vantevoren bekend gemaakt (alleen had dan niemand die prul gekocht, want dit geeft vanuit een bedrijf gewoon geen vertrouwen in je eigen product...)
Maarja, aan de andere kant doet hij wel wat er wordt gezegd, je kunt er een MOMENT mee opnemen.. Dat je niet langer dan 5 minuten ofzo kunt opnemen is een andere zaak..
Daarom vind ik al die hoge resoluties op dergelijke apparaten nutteloze gimmicks. Zelfs de hele 4K vind ik zwaar overdreven voor gewoon huis-tuin-keuken gebruik. Leuk voor bioscoopfilms maar dan gebruik je ook professionele camera's.
Hetzelfde met 20Mpixel foto's die komen pas tot hun recht op een SLR / ILC met tenminste een APS-C sensor en niet een smartphone sensortje ter grootte van een luciferkop. Leuk voor kiekjes maar niet voor professionele foto's.
Anoniem: 590267
@skatebiker10 april 2014 07:22
je wilt dus terug naar SDTV?
Dus als je auto de airco niet langer aan zou kunnen hebben dan 2 minuten, maakt dat niet uit?

Als je auto maar tot de 2de versnelling werkt, dan doet ie het "goed genoeg"?

Misschien niet het primaire doel. Maar als een fabrikant adverteert met "4K opnamen mogelijk" en vervolgens zegt dat ie na 4 minuten overhit.... 8)7

Nou, leuk voor de mensen die dat fatsoenlijk vinden, maar ik ga toch naar een andere fabrikant kijken dan!
En welke andere fabrikant heeft reeds een mobieltje met 4k ondersteuning? Dat zijn er vermoedelijk zeer weinig. Wat me ook opvalt het is een beetje lomp hoe Sony het verkoopt. Mijn oude DSLR maakte ook camera opnames maar dan maximaal 1 or 2 minuten of iets in die trend. Sony had een soort gelijk iets kunnen doen onder het mom van "bufferen" of wat dan ook. Nu komt het inderdaad over dat het een slecht mobieltje is.
Verder dat het niet naadloos sluit, inderdaad zeer slordig. Ik zou m'n mobieltje gewoon willen omwisselen in plaats van te testen of het daadwerkelijk waterdicht is. En wat als het in de shop waterdicht is en op termijn toch niet? Iets wat je als klant maar ook Sony toch niet wilt hebben.
Ik hoop dat de verdere uitrol ietwat beter gaat qua productie dit is vooral omdat je het als klant direct ziet wel slecht.
Inderdaad. Wanneer je langer dan een paar minuten op 4k wilt filmen kun je beter een echte camera kopen. Die ligt ook beter in de hand dan een telefoon.
Inderdaad… een telefoon (auto ook trouwens) moet je gewoon kunnen gebruiken. Als hij overhit als je te lange filmpjes maakt is er iets niet in orde met de telefoon, óf je hebt een functie verkocht die (nog) niet in orde was.
Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Het zou beter zijn als het product voldoende gekoeld zou worden, zodat je wel gewoon kan blijven filmen. Echter als je bijvoorbeeld kijkt naar een DLSR, dan zie je hetzelfde. Veel mensen kopen tegenwoordig, om verscheidene redenen, een DSLR om mee te filmen. Echter is het algemeen bekend dat je niet langer dan 10 minuten achter elkaar moet filmen omdat je anders kans maakt op oververhitting.
Omdat er een ander product is waar dat zo is maakt het geen goed argument volgens mij? Laat enkel zien dat HTC niet de enige is die dingen uitbrengt waar iets niet naar behoren werkt...

Maarja als ze je van te voren goed informeren is het prima natuurlijk, en kies je er zelf voor, maar als ik dit achteraf zou lezen/horen/opvangen zou ik het niet tof vinden!

Ik vind het een beetje een Apple opmerking eigenlijk (beriek ivm verkeerd vasthouden), de gebruiker moet zich maar aanpassen, ipv de fabrikant...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 april 2014 15:26]

Zo ben ik waarschijnlijk alles op mijn SD kaart kwijt geraakt.... :(
Ik zou liever hebben dat de opname tijd vooraf ingesteld is (en dus stopt na x minuten).
Dat had Sony ook moeten doen. Je moet wel duidelijk je productinformatie geven.
Echter is het algemeen bekend dat je niet langer dan 10 minuten achter elkaar moet filmen omdat je anders kans maakt op oververhitting.
Onzin. Dat verschilt erg per camera. De Sony NEX'en zijn er berucht om (kleine behuizing), de gemiddelde dslr heeft vrijwel geen problemen met langere opname / continu gebruik.
Berucht bij de nex serie is wel een groot woord. Ik geloof dat de nex-5n er last van had in een bepaalde batch. De nex f3 (zelfde sensor als 5n) die hier ligt heeft nog nooit problemen vertoond met maximaal filmen (geloof 30minuten voor fotocameras) zonder het scherm op te klappen (zou die ook beter zn warmte kwijt moeten kunnen). Dit alles natuurlijk onder normale omstandighedeb (22c graden omgevingstemperatuur.

En dan nog, zon probleem moeten mensen er niet van maken. Het zijn geen videocamera's. Desalniettemin mag er wel een melding verschijnen bij de eerste keer filmen, die aangeeft dat langer dan X-minuten filmen op 4k problemen kan opleveren.
Een Ferrari is om te rijden (gassen) als het product zijn hoofdfunctie niet kan vervullen is er iets mis met het product. De xperia Z2 is een mobiele telefoon met computer functies. Je kan er alles op wat je hoort te kunnen doen, hij heeft ook een sub onderdeel een camera en die hoofd functie is foto's nemen en film nemen, welke hij ook uitstekend doet alleen boven de Fhd (4k dus) moet je je gebruikers beperken.... Betekent dat dat de telefoon niet goed werkt?
De telefoon oververhit niet bij een film nemen maar slechts bij 4K een film nemen, maar hij kan het wel en ze hebben aangegeven dat het toestel kan oververhitten bij langdurig filmen op 4k resolutie, neem je nu daarom deze telefoon niet?
De telefoon is ook waterdicht... voor een half uur en niet dieper dan 3 meter, betekent dan dat hij niet echt waterdicht is?

Overigens denk ik dat het beter gaat als je er een high speed sdkaart inzet (uhs-1), zo had de nex 7 van sony het zelfde probleem (FHD ~10 minuten, daarna oververhit), met een snelle SD kaart (of memorystick) werd dit probleem verholpen.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 9 april 2014 17:35]

Betere vergelijking: Bugatti adviseert rijders om maximaal 12 minuten (of maximaal 75 kilometer) de topsnelheid te rijden.
(Dit omdat anders de tank leeg is en de banden versleten zijn).

Dus ja ook productie auto's hebben dit soort waarschuwingen...
Ehm een ferrari moet je ook niet volgas blijven rijden.Er zijn sowieso meerdere producten die dat niet kunnen hebben. Net als dat je een turbo van een auto ook moet laten opwarmen en laten afkoelen.

En toch ben ik het met je eens dat dit niet echt netjes van sony is.
Krijg het gevoel dat ze het gewoon nodig hadden om speciaal te zijn en dat het belangerijker was voor de marketing afdeling.

En dan nog hadden ze het netter kunnen aanpakken, door een vaste tijd in te stellen dat je een 4K opname kon maken.
Precies, hiermee proberen ze door middel van het woord 'advies' te laten denken dat het toestel wel goed is, terwijl dat helemaal niet is. Ze mochten van mij wel er desnoods een slot opdoen, de meeste consumenten kijken niet op Tweakers.net noch Hardwarezone en zullen gewoon lekker lange filmpjes maken. Waarom is dit nu pas bekend? Het toestel is al te bestellen.
In de eerste twee links staat helemaal niets in de zin dat Porsche of Ferrari zouden adviseren om de wagen niet te gebruiken om snel mee te rijden. Integendeel, ze roepen de wagens terug en gaan de problemen oplossen zodat het probleem niet optreedt. Dat is niet vergelijkbaar met bovenstaand advies van Sony om het gebruik te limiteren.

De derde link gaat over een Lamborghini die helemaal niet meer stock is en drie keer het vermogen heeft meegekregen, en waarover Lamborghini dan ook geen verantwoordelijkheid meer hoeft te dragen.

Geen idee dus wat de relevantie van je links is.
Op zich eens met wat je zegt. Echter geeft het wel aan dat het dus kan gebeuren dat een product gewoon de productie in gaat, terwijl het niet goed getest is zelfs als het om iets dat als 'normaal gebruik' gezien kan worden. Sony zegt nergens dat ze geen garantie verlenen. Het kan zijn dat ze iets aan het toestel zullen aanpassen zodat het probleem opgelost wordt. Het is te hopen dat ze in dat geval met een terugroepactie komen voor de reeds verkochte toestellen. Ook iets dat in het verleden vaker gedaan is bij verschillende producten.
Anoniem: 181786
9 april 2014 15:01
Bezitters Xperia Z2 adviseren Sony de toestellen aan te passen zodat 4K video's wel naar wens opgenomen kunnen worden. Dat lijkt mij een beter idee. Sony heeft het maar te repareren als de telefoon oververhit raakt als je gebruik maakt van een functie wat het gewoon moet doen.
Je kan het niet repareren de telefoons worden gewoon te heet doordat de telefoon het eigenlijk niet aan kan.
4k video vreet rekenkracht en telefoons en tablets zijn daar gewoon niet klaar voor.
En zon boeiende feature is het ook weer niet aangezien het niet echt 4k kwaliteit is.
De sensor mag dan wel 4k kwaliteit kunnen opnemen omdat die het aantal pixels heeft maar er blijven nog zeker een aantal limiterende factoren bestaan.
De nieuwste DSLR lensen die 30x de oppervlakte van een mobiele lens hebben kunnen die resolutie net aan die een lens in een mobiele telefoon kan waarschijnlijk niet eens fatsoenlijk 2 megapixels leveren zonder distortion en het in elkaar overlopen van pixels en het licht dat ze opvangen.
En dan is er nog het probleempje kleurechtheid.
Film dan ook gewoon lekker in FHD qua kwaliteit zal je er niet veel van merken.
Het is een leuke gimmick maar dat is alles.

Gewoon weer een gevalletje het is en blijft een telefoon.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 9 april 2014 15:11]

Gewoon bezuinigd op de koeling.

Of horen we binnenkort ook van Samsung dat men geen 4K video's mag maken.
Nee, ik denk dat de senor het niet aan kan veel dlsr camera's kunnen ook niet te lang filmen, ookal draait deze een custom firmware de sensor raakt oververhit.
Ik heb er niet zo heel veel verstand van. Maar gebruikt Samsung niet de camera modules van Sony? Of wat dat in de s4?
Nee Sony en Samsung gebruiken hun eigen camera modules.
Tot voor kort gebruikt samsung nochtans de modules van Sony link
De s4 bevat inderdaad een cameramodule van Sony, de s5 ben ik niet van op de hoogte...
"gewoon bezuinigd op de koeling" alsof dat verschil zou maken elke moderne smarthphone word heet bij zwaar verbruik en zoals je kan verwachten is het maken van een 4k filmpje zwaar net zoals het spelen van een prachtige game. en tja de mensen hebben liever een dunne telefoon dan een groot dik "lomp" geval
Ik heb met alle plezier een dikkere accu gekocht voor mijn mobiel ;) Hij is nu wel wat lomper, maar hij gaat vier dagen mee op een lading. Ik denk dat er veel meer mensen ook zo over denken ;)
daar merk je verschill in maar als je als fabrikant moet zeggen ja onze telefoon is dik omdat tja anders kan hij geen 4k filmpjes maken voor een lange tijdsduur komt bij veel mensen toch wat anders over dan ja hij is wat dikker maar hij gaat wel 10 uur langer mee bijvoorbeeld
En verwacht jij dat je telefoon spontaan uitvalt bij een zware game?

Of stopt je PC ook met werken zodra je een game start of een complexe taak gaat uitvoeren?

Zo ja, misschien vind jij dat normaal, ik verwacht enige QC bij fabrikanten.
het gaat niet om het starten met opnemen van een 4k filmpje maar over het uitvallen door oververhitting na langdurige opnamen van een 4k filmpje als ik langdurig bf4 speel en mijn koeling zou niet goed genoeg zijn doordat het buiten 30 graden is valt hij ook uit door de hite
Moet ik hier nou nog op reageren?

Als jij een PC koopt bij een fabrikant, en deze valt uit bij 30 graden.
Wat doe je dan?

Ik zou naar de winkel gaan en mijn geld terugvragen. (Of ze mogen een betere koeler monteren!)

Ik moet apparatuur gewoon kunnen gebruiken in normale omstandigheden. Dat, of ze moeten duidelijk specificeren dat dit tot een bepaalde range wordt gegarandeerd.
ik zeg als ik bf4 speel mijn gpu wordt als ik mijn fans niet op 60% zet boven de 70 graden....

[Reactie gewijzigd door fantafriday op 9 april 2014 16:38]

ach wat een drukte om warmte, hoelang film je in de praktijk normaal met een telefoon?
En anders doe je hem toch gewoon in een glas water ding is waterdicht ;)
Ach wat een drukte om (insert x )

Wat een laffe consumenten allemaal hier. :'(

Echt, dus je koopt een toestel van 500+ euro en dan vinden we het allemaal maar prima dat een van de meest geadverteerde functies het gewoon niet goed doet?

Kan niet wachten tot andere fabrikanten ook door hebben hoe onverschillig de meeste mensen blijken te zijn. Kan de kwaliteit nog een stukje verder omlaag.

"Oh, kunt u geen spel meer spelen op uw smartphone?" "Ja, maar meneer, daar zijn ze ook niet voor bedoeld, dat zult u gewoon moeten accepteren..." 8)7
Gewoon bezuinigd op de koeling.
Eerder een kwestie dat er in een telefoon gewoon geen ruimte is voor een koeling.
Gevalletje iets verkopen dat het niet doet, en volgens mij mag dat niet.
Ik zou het een legitieme reden vinden om de telefoon te retourneren of kosteloos om te ruilen voor een exemplaar dat het wel aan kan.
Het wordt verkocht als telefoon die ook filmpjes kan schieten in 4K. Niet als 4K filmcamera waarmee je speelfilms op kunt nemen.

Een paar minuten is net leuk voor een Youtube filmpje en langere filmpjes op Youtube worden meestal gemonteerd uit meerdere shoots. Ik ken weinig filmpjes langer dan een paar minuten die in één keer zijn opgenomen die het kijken waard zijn.


Zie het als bescherming voor de kijkers: Voordat de opname te langdradig en/ of saai wordt om nog langer te verdragen wordt de telefoon te warm om vast te houden. Wanneer iemand valsspeelt door de telefoon in een statief te klemmen schakelt de camera zichzelf uit. ;)
Probeer je nu goed te praten dat een fundamenteel onderdeel gewoon niet werkt?

http://www.sonymobile.com...roducts/phones/xperia-z2/

The world’s best camera and camcorder in a waterproof smartphone

Meet Xperia Z2. An Android phone that allows you to take photos and videos like never before. For moments you’ll keep looking back on forever.

Videos four times sharper than Full HD
With the Xperia Z2 you can record in world class 4K video, allowing you to relive that special moment in amazing, ultra-high definition.


Daarmee prijzen ze hun nieuwe topmodel aan!
4K video is het tweede selling point op die pagina!

En net DAT werkt dat slecht, en laat de telefoon oververhitten! 8)7
Oké, ze gebruiken het als een speciale feature waarmee ze de telefoon aanprijzen. Maar nergens beloven ze dat je er in één keer een complete speelfilm mee op kan nemen.
Dit is een beetje als klagen dat je stadsfiets uit elkaar trilt wanneer je meedoet aan Parijs-Roubaix. Een normale weldenkende gebruiker zal nooit tegen dit 'probleem' aanlopen.
En ook nergens zeggen ze dat je niet langer dan 5 minuten kan filmen.

Heb je aandelen Sony gekocht CivLord?

Want ik zie echt alleen maar reacties van je waarin je dit afdoet als
"Moet kunnen"

Nee. Dit moet niet kunnen. En blijkbaar zijn er dus al genoeg "weldenkende gebruikers" die tegen dit probleem aanlopen.

Als fabrikant moet je gewoon achter je product staan. Niet aankomen met oplossingen als "de consument doet het verkeerd, hier, koop een van onze dure 4K camera's..."
Nee, ik heb geen aandelen Sony.
Ik zit er wel aan te denken om over een paar maanden een nieuwe telefoon te kopen en de Z2 staat bovenaan mijn lijstje. Dat ik niet minutenlang op 4K kan filmen zie ik niet als een probleem.
Wat ik wel een probleem zou vinden (dat heb ik ook elders op deze pagina al gezegd) is een kier bij het scherm. Dat zou ik onacceptabel vinen, ongeacht of het toestel nog waterdicht is of niet.
Dan moet je het niet implementeren of in de software inbouwen dat je maximaal 5 minuten kan filmen (dat gebeurde vroeger ook). Dit is PR technisch natuurlijk vragen om problemen!

Gelukkig zijn de toestellen waterdicht, heb je meteen waterkoeling :+
Ware het niet dat er een kier ik kan zitten .....
Ook niet helemaal prettig in het water, me dunkt
Ligt helemaal aan of het water daar al tegen gehouden moest worden. Als je ergens geen kier ziet hoeft het niet perse waterdicht te zijn! En andersom ook niet...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 april 2014 15:33]

de funcite 4k video's maken doet het ook maar de gevolgen van langdurig maken van die filmpjes is juist het probleem
Anoniem: 181786
@fantafriday9 april 2014 15:31
Die beperking stond volgens mij niet bij de specificaties en ook niet op de doos. Sony heeft dus maar gewoon een product te leveren wat het doet zoals verwacht mag worden.
Sony zegt dat bezitters hun toestel in winkels kunnen laten testen op waterdichtheid.
En wat als ze niet waterdicht zijn? Krijg je dan ook een nieuwe?

Wel kwalijke fouten als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 9 april 2014 15:05]

Scherp, testen kan overal gratis :P
Vraag me idd af hoe dat 'testen op waterdichtheid' gaat... Ook omdat waterschade ook pas na langere tijd zichtbaar kan worden. Corrosie op de langere termijn bijvoorbeeld.

Maar heel erg matig dit zeg, een functionaliteit als selling point nemen welke niet eens volwaardig functioneert. Een kier in je waterdichte telefoon... Natuurlijk kan er altijd een batch missers tussen zitten, maar dan is het maar net hoe netjes Sony dergelijke gevallen oplost.

Ben zeer tevreden met mijn Z1, geen klachten hier, maar dit komt toch wel heel slecht over.
Is men hier op tweakers geen olifant van een mug aan het maken ? 10 minuten constant filmen aan 4K dan zul je toch al wel wat ruimte nodig hebben om dat te storen; daarna is 10min. gewoon super lang, als ik op YT filmpjes van 10min+ zie staan met een wiebelende telefoon, laat dan al maar!

Dat het een design fout is, is zeker, maar een fan in je telefoon, dat gaat ook niemand aanvaarden :P
Daar zit je dan met je telefoon die 4K video's kan maken.
Mag toch hopen dat Sony de bezitters tegemoet komen?
Dat kan toch ook gewoon?
Zolang je geen speelfilm op wilt nemen is er geen enkel probleem.

Wanneer je er regelmatig tegenaan loopt dat de telefoon warm wordt tijdens het filmen is het misschien tijd om te denken aan een echte filmcamera. Wanneer je zoveel en zo lang filmt heb je meer aan de extra beeldkwaliteit, mogelijkheden, bedieningsgemak en betere handligging van een echte camera.
Ja,

denk maar weer vanuit de fabrikant.

Wat is dat met die onzin dat we allemaal voor de arme fabrikant opkomen?

Je wordt als consument al genoeg genaaid, en nu ook nog eens bij het toptoestel.

IK WIL HELEMAAL GEEN LOMPE CAMERA. IK WIL DAT EEN GEADVERTEERDE FUNCTIE HET GEWOON DOET, EN BLIJFT DOEN, AL FILM IK VIJF UUR LANG MET DAT ROTDING!

*gelukkig zit onderstaande nog met een S2, die niet overhit, en helemaal geen fancy 4K heeft :)
Ok, dus jij vindt ook het volgende:

De I-phone 6 komt uit met een nieuwe feature: UltraHD. Daarna blijkt dat na 30 minuten video kijken op Ultra-HD de telefoon uitvalt. Apple zegt dat je gewoon niet langer dan 30 minuten video moet kijken.
Jij vindt dat ook want er zijn tenslotte TV's.

En wat als de Nexus 5 uit zou vallen na 3 kwartier internetten? Niet erg toch.. Daar heb je tenslotte laptops en computers voor want daar kun je veel beter op internetten..

Tijden veranderen en de manier waarom mensen media consumeren en produceren ook. Als Sony daar marketingtechnisch heel slim op inspringt met deze feature, dan moeten ze ook zorgen dat die feature werkt. Punt.
Is toch een schande als je als fabrikant te koop loopt met 4K en zo klanten als ware lokt. Als consument ga ik er van uit dat ik gewoon zolang als ik wil kan filmen tot dat het geheugen op is en niet tot dat me telefoon over verhit is. Dan voel je toch wel bedonderd. Helemaal als ik er genoeg voor neer leg. verwacht ik toch wel dat alle funcites uitvoerig zijn getest.
Volgens mij was te heet worden ook al een probleem bij de Xperia Z , deze vertoonde na langdurig heet te zijn enkele barsten in de behuizing of de lijm die de glasplaat vasthield werd warm en liet los. Zodra de lijm dus daadwerkelijk warm is geworden is het toestel ook niet meer waterdicht en ben je dus mooi de pineut als hij stuk gaat door waterschade.

Er zijn dus inderdaad nog "geen" meldingen van permanente schade aan het toestel , het is slechts een kwestie van tijd totdat er weer tig topics op het internet staan over gebruikers die zelf de reparatiekosten mogen betalen.
een telefoon die waterdicht is kan niet stuk door waterschade ;)
Helaas wel. als je namelijk een klepje niet goed sluit, komt er gewoon water in en kan deze stuk gaan door waterschade. Jammer de bammer, geen garantie.
Kortom te snel uitgebracht en weer niet getest voor de verkoop...
Je kan kagen dat sommige bedrijven traag zijn met het uitbrengen van producten maar die producten lijken tenminste wel te werken...
Ze adviseren om geen lange 4k videos te maken als je last hebt van de warmte...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee