Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

De Android-titanenstrijd

Galaxy S5, Xperia Z2 en HTC One vergeleken

19-05-2014 • 10:00

219

Multipage-opmaak

Inleiding

Elk voorjaar vindt op de markt voor Android-smartphones een soort titanenstrijd plaats. De strijd wordt uitgevochten tussen de fabrikanten Samsung, Sony en HTC, die dan elk een nieuwe high-end smartphone uitbrengen. De enorme voorsprong die Samsung heeft als het aankomt op verkoopaantallen, kan doen vermoeden dat het toestel van Samsung elk jaar ook de onbetwiste winnaar is, maar dat is niet zo; de toestellen zijn in de regel erg aan elkaar gewaagd.

Daarnaast lijken de toestellen veel op elkaar. De topmodellen van de drie fabrikanten zijn ongeveer even groot, hebben vergelijkbare processors en draaien alle drie Android. Op veler verzoek plaatsten we vorig jaar rond deze tijd daarom een shoot-out, een directe vergelijking tussen de drie toppers van dat moment, waarin we onderzochten op welke vlakken de telefoons van elkaar verschillen en waarin ze uitblinken. Omdat dat artikel door jullie zo goed werd ontvangen, doen we dat dit jaar weer, met de recentste modellen van bovengenoemde bedrijven: de Samsung Galaxy S5, de Sony Xperia Z2 en de HTC One (M8), die we eerder al los reviewden.

We hebben overwogen om dit artikel uit te stellen en te wachten op de release van LG's G3-smartphone, maar omdat de datum daarvan nog niet bekend is, had dat kunnen betekenen dat dit artikel pas fors later online zou komen, waarmee de relevantie voor mensen die nu twijfelen een flinke deuk oploopt. Een uitgebreide review van de G3 volgt natuurlijk zodra we die in handen krijgen.

Op de volgende pagina's kun je over de S5, Z2 en M8 in ieder geval onder andere lezen welk van die toestellen het fijnst in de hand ligt, welk het snelst werkt, welk de beste kiekjes maakt en welk het langst meegaat op de accu.

De toestellen en hun behuizingen

De hardware van de drie telefoons verschilt weinig; ze gebruiken allemaal dezelfde Snapdragon 801-soc en ook als we kijken naar de formaten zijn de verschillen niet gigantisch. Er zijn wel kleine verschillen te ontdekken. Zo is de HTC One (M8) net wat smaller dan de andere twee, waardoor hij, geholpen door de afgeronde behuizing, fijn in de hand ligt en redelijk smal aanvoelt. Kijken we naar de vormgeving van de behuizing, dan zijn de verschillen relatief groot. Samsung, Sony en HTC kiezen elk voor een eigen aanpak, met de nadruk op eigen vormen en materialen.

ToestelLengteBreedteDikteGewicht
Galaxy S5 142mm 72,5mm 8,1mm 145gram
Sony Xperia Z2 146,8mm 73,3mm 8,2mm 158gram
HTC One (M8) 146,4mm 70,6mm 9,35mm 160gram

Galaxy S5, Xperia Z2 en HTC One (M8)

Galaxy S5De Galaxy S5 van Samsung is vooral functioneel. De behuizing is stof- en waterdicht, de achterkant kan verwijderd worden en de accu is verwisselbaar. Daarnaast is er een micro-sd-slot aanwezig om het opslaggeheugen uit te breiden en de kleine putjes in de matte, plastic achterkant hebben tot gevolg dat het toestel veel grip geeft. In onze review schreven we al dat we de behuizing niet luxueus vinden ogen en in de reacties zagen we dat veel mensen die mening delen. De nepchromen rand rondom doet namelijk een beetje goedkoop aan en in vergelijking met de Z2 en HTC One lijkt de Galaxy S5 een toestel uit een goedkoper segment. De usb 3.0-poort onderaan is afgedekt met een klepje ter bescherming tegen water.

De S5 heeft als enige een fysieke homeknop. Samsung heeft daarin een vingerafdrukscanner ingebouwd en achter op de telefoon zit een hartslagmeter. Beide functies komen in de praktijk niet heel goed uit de verf, maar daarover later meer.

Sony Xperia Z2Sony houdt voor de Z2 vast aan het OmniBalance-ontwerp dat we al kennen van eerdere Xperia-apparaten. De telefoon voelt stevig aan en is strak vormgegeven, met een volledig platte achterkant die van glas is gemaakt. Dat maakt dat hij niet zo fijn in de hand ligt als de andere twee toestellen uit deze round-up en hoewel we de glazen achterkant mooi vinden ogen, is het een vingerafdrukmagneet en natuurlijk een fragiel onderdeel van de behuizing. De Z2 is net zoals zijn voorgangers stof- en waterdicht, en voorzien van een micro-sd-slot en een fysieke cameraknop aan de rechterzijkant. Rondom zijn klepjes te vinden om de verschillende openingen te beschermen tegen water.

HTC One (M8)HTC heeft de nieuwe HTC One bijna volledig van aluminium gemaakt en de gebolde achterzijde loopt door van de ene naar de andere schermrand. Dankzij die bolling ligt de telefoon fijn in de hand, fijner dan zijn twee directe concurrenten. Het metaal geeft alleen niet veel grip, dus de telefoon kan wel snel van bijvoorbeeld een bankleuning glippen. Opvallend aan de voorzijde van de M8 zijn de luidsprekers. Deze bevinden zich boven en onder het scherm en bieden een veel betere geluidskwaliteit dan de luidsprekers van andere telefoons. In tegenstelling tot de andere twee toestellen uit deze round-up is de nieuwe HTC One niet stof- en waterdicht.

Galaxy S5, Xperia Z2 en HTC One (M8)

Schermkwaliteit: amoled versus lcd

Op het vlak van resolutie is er tussen de drie geteste toestellen geen noemenswaardig verschil. Ze hebben allemaal 1920x1080 pixels, maar de effectieve resolutie verschilt, omdat de schermen niet precies even groot zijn; de schermdiagonaal van de One (M8) meet 5", die van de S5 5,1" en die van de Z2 5,2".

TelefoonDiagonaalTechniekResolutiePixeldichtheid
HTC One (M8) 5" IPS 1920x1080 441ppi
Samsung Galaxy S5 5,1" Super Amoled 1920x1080 432ppi
Sony Xperia Z2 5,2" IPS 1920x1080 424ppi

Bij de overgang van hd-ready naar full-hd hadden we al moeite om het verschil in scherpte te zien en tegenwoordig zijn dit soort telefoons zo vol gepropt met pixels dat individuele puntjes niet meer te onderscheiden zijn. Dat zal fabrikanten er overigens niet van weerhouden om de resoluties in de toekomst nog verder op te schroeven. In onze ogen is dat compleet nutteloos; hogere resoluties leiden alleen maar tot meer stroomverbruik, terwijl de voordelen niet te zien zijn.

Galaxy S5, Xperia Z2 en HTC One (M8)

De beeldkwaliteit van de schermen in consumentenelektronica is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het lijkt niet lang geleden goedkope tn- of pva/mva-panelen de norm waren, ook in duurdere telefoons en tablets, maar tegenwoordig gebruikt bijna elke fabrikant een ips-paneel of een variant. Die techniek staat bekend om zijn goede kijkhoeken en, zolang fabrikanten er een beetje moeite insteken, goede kleurreproductie. Alleen Samsung gaat zijn eigen weg met de Super Amoled-panelen in de Galaxy S- en Note-series.

Bij het beoordelen van de schermkwaliteit is een aantal zaken van belang en om te beginnen kijken we naar de schermhelderheid. Goedkope telefoons met lage helderheden lijken haast spiegels in de felle zon en dat staat de bruikbaarheid flink in de weg. Hoe hoger de helderheid, des te beter is het scherm af te lezen in omstandigheden met fel licht en bij toestellen in deze klasse zit dat in de regel wel goed.

Helderheid
Telefoon / TabletCandela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
576
HTC One (M8)
*******
505
Sony Xperia Z2
*******
451

Toch zijn er nog verschillen te ontdekken. De S5 neemt het voortouw, enigszins verrassend omdat amoled-schermen vroeger bekendstonden om hun lage helderheid. Via de handmatige instellingen kun je die hoge helderheid niet instellen, maar als de S5 in de automatische stand genoeg omgevingslicht detecteert, krijgt het scherm een extra boost. De HTC One (M8) eindigt op de tweede plek en hoeft zich met een score van 505cd/m² nergens voor te schamen. Ook de score van de Z2 zouden we alsnog goed noemen.

Bij gebruik binnenshuis heb je dit soort 'netvliesverschroeiende' helderheden niet nodig en zullen alle drie de telefoons terugschakelen naar tussen de 100 en 150cd/m². Op een zonnige dag zul je aan de Galaxy S5 echter het meeste hebben.

Contrast
Telefoon / TabletIn verhouding , hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
10000:1
HTC One (M8)
*
1624:1
Sony Xperia Z2
*
1115:1

Ook niet onbelangrijk is de contrastratio. Dit getal representeert de verhouding tussen het witste wit en zwartste zwart dat een scherm kan weergeven. Bij schermen met een hoog contrast lijken kleuren sprankelender en ziet het zwart er veel zwarter uit. De Galaxy S5 is hier de overduidelijke winnaar, omdat hij een amoled-scherm gebruikt. Pixels worden individueel aangestuurd en als op een bepaalde plek op het scherm zwart weergegeven moet worden, kunnen de pixels daar gewoon uit.

Bij de lcd's van de HTC One (M8) en Xperia Z2 is dat niet mogelijk. Deze schermen werken met een laag kleurfilters waar licht doorheen schijnt. Om zwart weer te geven moet het licht dus geblokkeerd worden en dat lukt nooit volledig. Toch moet gezegd worden dat de M8 het met zijn contrastverhouding van 1624:1 erg goed doet voor een telefoon met lcd-paneel. Ook de Z2 doet het zeker niet slecht. De lcd's zullen het op dit vlak echter nooit halen bij het amoled-scherm van de S5.

Beeldkwaliteit: kleurreproductie

De hoge helderheid en het hoge contrast maken dat het scherm van de S5 het meest indrukwekkend oogt, maar dan zijn we er nog niet. Ook kleurreproductie is een onderdeel van de beeldkwaliteit, al zijn fouten in de kleurreproductie moeilijker met het menselijk oog waar te nemen. Toch willen we bij telefoons in deze prijsklasse wel weten of wat we op het scherm zien, overeenkomt met wat we zouden moeten zien.

Om dat te testen hebben we onze SpectraCal C6-colorimeter uit de kast getrokken en hebben we deze in combinatie met de CalMan V5-software gebruikt. We hebben twee zaken gemeten die beide iets zeggen over de kleurreproductie: de weergave van grijs, en de weergave van de primaire en secundaire kleuren. De afwijking op deze vlakken wordt gemeten in een waarde genaamd Delta E2000. Bij een dE2000 onder de 3 is het verschil zo klein dat het nauwelijks zichtbaar is. Onder de 5 is nog steeds acceptabel, maar voor een goed oog is het wellicht wel zichtbaar en zodra je richting een dE2000 van 10 gaat, zullen de verschillen waarschijnlijk opvallen.

Gemiddelde grijswaardenfout
Telefoon / TabletIn dE2000, lager is beter
Samsung Galaxy S5
*****
4,60
Sony Xperia Z2
*******
6,00
HTC One (M8)
*********
7,70

De grijswaardenmeting zegt iets over de weergave van, hoe kan het anders, grijs. Bij een grijs vlak moeten de primaire kleuren, rood, groen en blauw, perfect in balans zijn, anders krijg je een kleurzweem te zien. De S5 doet het hier het beste, zolang hij in de Film-stand staat. De afwijkingen van de Z2 en M8 lijken in deze tabel iets erger dan ze in de praktijk zijn. De schermen zijn wat te blauw, vooral bij het weergeven van lichte tinten. Dat is waarschijnlijk opzettelijk gedaan om het wit, bijvoorbeeld van webpagina's tijdens het browsen, nog wat witter te laten lijken. Meer fabrikanten doen dat.

Gemiddelde kleurfout
Telefoon / TabletIn dE2000, lager is beter
Sony Xperia Z2
*******
4,27
HTC One (M8)
*******
4,79
Samsung Galaxy S5
*********
5,46

Bij de kleurfoutmeting kijken we of de weergave van de kleuren overeenkomt met het sRGB-spectrum dat de facto de standaard is voor niet-professioneel werk in de computerindustrie. De drie toestellen ontlopen elkaar hier niet veel.

De combinatie van de hoge helderheid, het hoge contrast en de lage grijswaardenfout maakt dat de Galaxy S5 het beste scherm in deze round-up heeft. Voor een telefoon met lcd doet de HTC One het erg goed en de Xperia Z2 heeft simpelweg een prima scherm zonder uit te blinken.

Accuduur: drie keer goed

Als er één gebied is waarop we een grote vooruitgang hebben gezien sinds de toptelefoons van vorig jaar, is dat de accuduur. Dat komt niet doordat de accu's zelf enorm verbeterd zijn, het zijn de componenten die zuiniger zijn geworden.

De vorig jaar uitgekomen Galaxy S4, HTC One (M7) en Xperia Z gebruikten Qualcomm-socs van een vorige generatie, de Snapdragon 600 en Snapdragon S4 Pro. Deze chips waren een jaar geleden behoorlijk krachtig, maar met een bijpassend stroomverbruik. Later dat jaar volgde de Snapdragon 800, die we onder andere terugzagen in de Xperia Z1, LG G2 en Nexus 5. Deze chip bleek mede dankzij de inzet van een ander productieproces al een stuk zuiniger en de LG G2 was dan ook lange tijd de accukoning in Android-land.

De telefoons uit deze test zijn allemaal opgebouwd rondom de Snapdragon 801-chip, een bescheiden update die weinig extra snelheid brengt ten opzichte van de Snapdragon 800, maar die het stroomverbruik wel verder terugdringt. Wat vermoedelijk ook helpt op stroomgebied is de schermresolutie, die ten opzichte van de vorige generatie niet is verhoogd. Daardoor konden de fabrikanten zich richten op het optimaliseren van aspecten als stroomverbruik.

De accu's in de telefoons verschillen in capaciteit. De nieuwe HTC One heeft met 2600mAh de kleinste accu, gevolgd door de Galaxy S5 met zijn 2800mAh-accu. De Xperia Z2 gaat aan kop met een accucapaciteit van 3200mAh.

De accuduur vergeleken

Praktijkervaringen zijn uiterst subjectief als het aankomt op accuduur. Wat voor de één normaal gebruik is, is voor de ander misschien licht of juist zwaar gebruik. Daarnaast zijn er een heleboel randzaken die van invloed zijn op de accuduur. Zo maakt het uit of de telefoon met wifi of een mobiel netwerk verbonden is en ook is van groot belang hoe sterk die verbinding is. Daarnaast zijn zaken als schermhelderheid en apps die op de achtergrond draaien van invloed.

Om een goede vergelijking te maken hebben we daarom onze gebruikelijke twee accutests gedraaid. In het eerste scenario moet de telefoon continu door een vaste lijst webpagina's browsen over een wifi-verbinding totdat de accu leeg is. Daarbij is de wifi-verbinding dus actief en daarnaast worden bij het laden van de pagina's alle processorkernen aan het werk gezet. In het tweede scenario pakken we een 1080p-videobestand en spelen we dit herhaaldelijk af totdat de telefoon het opgeeft. Die test is een stuk minder zwaar.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon / TabletAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
HTC One (M8) 2600 mAh
*********
8u16m
Sony Xperia Z2 3200 mAh
********
7u40m
Samsung Galaxy S5 2800 mAh
*******
6u42m

In de browsetest is de HTC One (M8) enigszins opvallend het toestel met het grootste uithoudingsvermogen. We schrijven 'opvallend', want het is ook de telefoon met de kleinste accu. Blijkbaar heeft HTC een zuinig scherm ingebouwd en daarnaast zou het goed kunnen dat HTC de Snapdragon 801-chip wat conservatiever afgesteld heeft. Sony's Xperia Z2 eindigt op de tweede plek en de Galaxy S5 is hekkensluiter.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon / TabletAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 2800 mAh
*********
14u12m
Sony Xperia Z2 3200 mAh
*******
11u47m
HTC One (M8) 2600 mAh
******
9u45m

In de videotest zijn de rollen omgedraaid. De Galaxy S5 gaat ditmaal aan kop met een indrukwekkende score van meer dan veertien uur, die overigens goed te verklaren is. Amoled-schermen verbruiken namelijk de meeste stroom als ze wit en lichte kleuren moeten weergeven, waardoor de S5 in onze browsetest achter de andere twee eindigt. Het gebruikte videobestand bevat echter een stuk minder lichte tinten en dat is koren op de molen van de Galaxy S5. De Xperia Z2 en HTC One (M8) hebben het nakijken, maar doen het absoluut niet slecht. Om je een idee te geven; de Z2 gaat bijna vijf uur langer mee dan zijn voorganger en de M8 gaat bijna vier uur langer mee dan de M7.

Maar welke is nu het beste in de praktijk?

Zoals gezegd hangt accuduur in de dagelijkse praktijk van een heleboel zaken af, maar voor de meeste mensen zullen de resultaten van onze browsetest het meest relevant zijn, omdat de manier waarop de processor daarin wordt belast, het meest overeenkomt met het gebruik van allerlei apps. Kijk je veel video op je telefoon, dan is de S5 duidelijk de winnaar, maar het overgrote deel zal het langst kunnen werken met de HTC One (M8).

Camera: grote verschillen

De telefoons kennen op cameragebied allemaal een andere insteek. De HTC One heeft een sensor met een relatief lage resolutie, slechts 4 megapixels, maar grote individuele pixels. Dat moet goed zijn voor de lichtopbrengst in donkere omstandigheden. De Xperia Z2 heeft een 20-megapixelsensor, maar slaat de foto's standaard op met een resolutie van 8 megapixel. Door die verkleining zijn kleine oneffenheden en ruis minder zichtbaar. Samsung gebruikt voor de Galaxy S5 een redelijk traditionele aanpak: een sensor met veel megapixels, 16 in dit geval, die allemaal gebruikt worden. Wel past Samsung enkele technieken toe om de beeldkwaliteit te optimaliseren.

ToestelSensorSensorformaatFotogroottePixelgrootteDiafragma
Samsung Galaxy S5 16Mp 1/2,6" 16Mp 1,12µm f/2.2
Sony Xperia Z2 20,7Mp 1/2,3" 8Mp 1,1µm f/2.0
HTC One (M8) 4Mp 1/3" 4Mp 2µm f/2.0

Opvallend is dat alle drie de telefoons een breedbeeldsensor hebben en niet de meer traditionele 3:2-beeldverhouding gebruiken. Aangezien foto's die met een smartphone zijn gemaakt primair op breedbeeldschermen worden bekeken, is dat een begrijpelijke keuze, maar voor mensen die ook met 'echte' camera's fotograferen, voelt het toch een beetje gek.

Camera-app - Galaxy S5Camera-app - Xperia Z2Camera-app - HTC One (M8)

De camera-apps verschillen niet enorm in hun basisfunctionaliteit. Rechts in beeld staat de knop om een foto te maken, vergezeld van een knop om van stand te wisselen. De Galaxy S5 en Xperia Z2 bieden daarnaast nog een knop om meteen een video-opname te starten. Bij de One (M8) moet je daarvoor eerst de videostand selecteren. Samsung blaast hoog van de toren over de snelle focustijd van de Galaxy S5 en de telefoon stelt inderdaad snel scherp, maar de verschillen met de andere twee modellen zijn niet heel groot.

Foto's bij daglicht

Voor de bij daglicht genomen testfoto's hebben we bij alle telefoons de automatische stand gekozen. Dat betekent dus ook dat de Xperia Z2 zijn foto's op 8 megapixel heeft gemaakt en niet op 20 megapixel. Gezien de matige kwaliteit van de fullsize-foto's die de Z2 maakt, werkt die automatische stand in zijn voordeel. De volgorde is bij elke reeks foto's dezelfde: Galaxy S5, Xperia Z2 en HTC One (M8). Door binnen de imageviewer op de afbeelding te klikken krijg je de foto op ware grote te zien.

Android Shootout - foto 1 - Galaxy S5Android Shootout - foto 1 - Xperia Z2Android Shootout - foto 1 - HTC One (M8)

Wat bij deze foto als eerste opvalt is het verschil in witbalans. De foto die gemaakt is door de M8 is wat gelig en oogt daardoor warmer. Ingezoomd valt op dat de S5 verreweg de meeste details laat zien. Dat komt niet alleen doordat de sensor een hogere resolutie heeft, maar ook doordat de foto simpelweg scherper is. Ten slotte valt op dat de M8 voor de relatief hoge isowaarde van 125 kiest, iets wat bij dit soort lichtomstandigheden niet nodig is. De S5 en Z2 kiezen voor respectievelijk iso 40 en iso 64, en bevatten daardoor minder ruis.

Android Shootout - foto 2 - Galaxy S5Android Shootout - foto 2 - Xperia Z2Android Shootout - foto 2 - HTC One (M8)

De verschillen in witbalans komen ook goed naar voren in de bovenstaande foto. De Z2 maakt de bakstenen roder dan ze in werkelijkheid zijn, terwijl de S5 en M8 de kleuren natuurgetrouwer weten te vangen.

Android Shootout - foto 3 - Galaxy S5Android Shootout - foto 3 - Xperia Z2Android Shootout - foto 3 - HTC One (M8)
Android Shootout - foto 4 - Galaxy S5Android Shootout - foto 4 - Xperia Z2Android Shootout - foto 4 - HTC One (M8)

De kleurkarakteristieken komen ook in deze deze foto's goed naar voren. HTC's One (M8) maakt een foto die over het algeheel wat geler is, terwijl de S5 en Z2 dichter bij elkaar liggen. Aan de kleuren van de containerwoningen valt wel te zien dat de foto van de Z2 net wat roder is.

Android Shootout - foto 5 - Galaxy S5Android Shootout - foto 5 - Xperia Z2Android Shootout - foto 5 - HTC One (M8)

Als we het dynamisch bereik van de camera's flink pushen door een foto te maken met zowel felle als donkere delen, springt de Z2 er opeens uit. Het lijkt alsof de camerasoftware de schaduwen wat lichter weergeeft door het contrast omlaag te schroeven. Sony's telefoon krijgt het namelijk voor elkaar om in zowel de schaduwen als de highlights detail te behouden. De foto oogt daardoor wel wat fletser dan de andere.

Foto's in het donker

Round-up lowlight - foto 1 - Galaxy S5Round-up lowlight - foto 1 - Xperia Z2Round-up lowlight - foto 1 - HTC One (M8)
Round-up lowlight - foto 2 - Galaxy S5Round-up lowlight - foto 2 - Xperia Z2Round-up lowlight - foto 2 - HTC One (M8)
Round-up lowlight - foto 3 - Galaxy S5Round-up lowlight - foto 3 - Xperia Z2Round-up lowlight - foto 3 - HTC One (M8)

Alle drie de telefoons hebben het moeilijk als er weinig licht voorhanden is. De Galaxy S5 kiest ervoor om veel ruisreductie toe te passen. Dit gaat korreligheid tegen, maar heeft ook tot gevolg dat details uitgesmeerd worden en verdwijnen. De S5 doet bij weinig licht bovendien enkele seconden over het maken van de foto, wat in de praktijk niet handig is. De Xperia Z2 weet meer detail te behouden, maar toont ook meer ruis. De app is gelukkig even snel als bij daglicht. Ook de HTC One is rap en net als bij de Xperia Z2 is er redelijk wat ruis te bekennen.

Foto's met flits

Om het de ingebouwde flitsers moeilijk te maken hebben we een foto genomen in onze videostudio met het licht uitgeschakeld. De camera's moeten dus een donkere ruimte verlichten en daarbij rekening houden met zowel de witte achtergrond als de huidskleur, een behoorlijke opgave voor een smartphonecamera.

Flits foto - Galaxy S5Flits foto - Xperia Z2Flits foto - HTC One (M8)

De HTC One maakt in onze ogen de mooiste foto, omdat de tint en belichting het natuurlijkst ogen. De S5 doet het ook niet slecht, al kloppen de huidtinten niet helemaal. De Xperia Z2 levert een nogal donkere foto op, die ook nog eens rood oogt en veel ruis bevat.

Uiteindelijk geven we de voorkeur aan de camera van de Galaxy S5 en dat baseren we vooral op de daglichtfoto's. In die situatie weet hij niet alleen het meeste detail vast te leggen, maar is hij ook heel snel en maakt daarbij nauwelijks uitglijders op het vlak van belichting en witbalans. Die extra resolutie is overigens enkel interessant als je flink wil croppen of een foto groot wil afdrukken; voor de meeste doeleinden volstaat de 8 megapixel van de Z2 ook en met de 4-megapixelfoto's van de One (M8) kom je eveneens een heel eind.

Bij weinig licht levert de S5 plaatjes op die nog wel acceptabel zijn voor Facebook, maar veel detail moet je niet verwachten. In dat soort situaties ben je beter af met een Xperia Z2, op de voet gevolgd door de HTC One (M8).

Hardware en rekenkracht

Niet al te lang geleden hingen de prestaties van high-end Android-smartphones nog primair af van de gebruikte hardware. Een snellere soc betekende eigenlijk meteen ook een snellere telefoon. Vandaag de dag bezitten de snelste chips eigenlijk genoeg rekenkracht om alles wat ze voor hun kiezen krijgen rap te verwerken. Daarmee verschuift de focus naar andere zaken en worden ook de eisen hoger.

Snapdragon 801Voorheen vonden we het belangrijk dat een pagina snel geladen werd of dat een app binnen een seconde op het scherm stond. Nu we dat bereikt hebben, letten we meer op vloeiendheid; animaties moeten met 60fps en zonder stotteringen weergegeven worden en swipes moeten direct worden opgepakt. Dat bereik je niet door simpelweg snellere hardware te gebruiken, maar door de software te optimaliseren en de hardware op de juiste manier aan te sturen.

ToestelSocGeheugenOpslagMicro-sdDraadloos
Samsung Galaxy S5 Snapdragon 801 2GB 16GB Ja 4g/802.11ac
Sony Xperia Z2 Snapdragon 801 3GB 16GB Ja 4g/802.11ac
HTC One (M8) Snapdragon 801 2GB 16GB Ja 4g/802.11ac

Het feit dat de drie toestellen uit deze test allemaal een Snapdragon 801-soc gebruiken, betekent dus niet dat ze even snel zijn en ook benchmarks zijn niet zaligmakend. Om een analogie te gebruiken: een auto met een hoge topsnelheid gaat niet per se lekker door de bochten. Een telefoon met een supersnelle soc kan alsnog stroperig aanvoelen als er een slecht afgestelde governor gebruikt wordt of als er te veel processen op de achtergrond draaien.

De onderlinge verschillen zijn klein, maar de HTC One (M8) vinden we in de dagelijkse praktijk het meest vloeiend en het snelst aanvoelen. Stotteringen en haperingen zijn dit toestel eigenlijk onbekend en het touchscreen voelt erg responsief aan. Dat betekent overigens niet dat de Z2 en S5 traag of hakkelig zijn, maar als je de toestellen naast elkaar gebruikt, valt op dat de M8 nipt in het voordeel is. Dat heeft niet enkel te maken met de echte snelheid, maar ook met de waargenomen snelheid. De animaties op HTC's toestel lijken bijvoorbeeld wat minder tijd in beslag te nemen, wat de gebruikservaring ten goede komt.

Benchmarks

AndEBench - Native
Telefoon / TabletIteraties per seconde, hoger is beter
HTC One (M8)
*********
17724
Samsung Galaxy S5
********
17520
Sony Xperia Z2
********
17132
AndEBench - Java
Telefoon / TabletIteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
684
Sony Xperia Z2
********
652
HTC One (M8)
*******
601
Kraken 1.1
Telefoon / TabletIn milliseconden, lager is beter
Samsung Galaxy S5
******
6300
Sony Xperia Z2
*******
7852
HTC One (M8)
*********
9087

In de verschillende cpu-benchmarks is het stuivertje wisselen tussen de toestellen. De One komt wat absolute rekenkracht betreft het beste uit de bus, terwijl de S5 tijdens de browserbased benchmark het hoogste scoort, wat duidt op goede optimalisaties in de meegeleverde browsers.

GFXBench T-Rex HD - Onscreen
Telefoon / TabletFramerate in fps, hoger is beter
HTC One (M8)
*********
29,7
Sony Xperia Z2
********
29,3
Samsung Galaxy S5
********
28,0
GFXBench Manhattan - Onscreen
Telefoon / TabletFramerate in fps, hoger is beter
Sony Xperia Z2
*********
12,4
Samsung Galaxy S5
********
11,7
HTC One (M8)
********
11,6
3DMark - Ice Storm Unlimited
Telefoon / TabletIn punten, hoger is beter
HTC One (M8)
*********
19879
Samsung Galaxy S5
********
18423
Sony Xperia Z2
********
18015

Op grafisch vlak liggen de prestaties van de toestellen nog dichter bij elkaar en de verschillen die we hier hebben gemeten, zul je bij het spelen van games bijvoorbeeld niet herkennen.

Geheugenprestaties

In cpu- en gpu-rekenkracht moeten we de verschillen dus niet zoeken, maar er zijn nog meer facetten die meespelen bij de overall prestaties. Een daarvan is het opslaggeheugen. Net zoals een computer of laptop sneller werkt met een ssd, heeft ook de snelheid van het opslaggeheugen in een telefoon invloed op de prestaties. Apps moeten bijvoorbeeld geladen worden vanaf het geheugen en cachingdata wordt veelvuldig weggeschreven.

RL Benchmark
Telefoon / TabletIn seconden, lager is beter
Samsung Galaxy S5
******
14,22
HTC One (M8)
******
14,58
Sony Xperia Z2
*********
20,68

Veel Android-apps gebruiken een SQLite-database om hun gegevens in te bewaren. De benchmark RL Benchmark voert verschillende handelingen uit op een dergelijke database, waaronder reads, inserts en updates, en kijkt hoe lang dat duurt. De Galaxy S5 en HTC One gaan hier nek aan nek, terwijl de Xperia Z2 duidelijk meer tijd nodig heeft. Een van de redenen daarvoor zien we in de volgende benchmark.

Androbench - Sequential read
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
HTC One (M8)
*********
129,33
Samsung Galaxy S5
*******
113,12
Sony Xperia Z2
****
63,91
Androbench - Sequential write
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Sony Xperia Z2
*********
29,31
HTC One (M8)
*******
23,45
Samsung Galaxy S5
******
22,32

Bij sequentieel lezen blijft de Xperia Z2 namelijk flink achter bij de andere, terwijl hij bij sequentieel schrijven juist de koppositie pakt. De achterstand bij de eerste test is echter flink groter dan de voorsprong bij de tweede.

Wie een beetje bekend is met i/o en opslag weet dat de prestaties bij random lees- en schrijfacties belangrijker zijn dan bij sequentiële, dus ook dat hebben we getest.

Androbench - Random read
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
HTC One (M8)
*********
15,81
Sony Xperia Z2
*******
12,90
Samsung Galaxy S5
******
10,59
Androbench - Random write
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
HTC One (M8)
*********
1,74
Sony Xperia Z2
********
1,57
Samsung Galaxy S5
*******
1,35

Bij random reads en writes komt de HTC One (M8) redelijk overtuigend als winnaar uit de bus. Deze test maakt meteen duidelijk dat de i/o-prestaties van dit soort mobiele apparaten nog flink achterlopen op die van moderne laptops en pc's.

Bestanden overzetten

Het opslaggeheugen wordt niet alleen van binnenuit benaderd, maar natuurlijk ook extern als je bestanden naar de telefoon kopieert of ze er afhaalt. De Galaxy S5 maakt als enige gebruik van de usb 3.0-standaard en is op dit vlak dus duidelijk in het voordeel. De Xperia Z2 en HTC One (M8) maken gebruik van 'normale' usb 2.0-stekkers.

Bestandsoverdracht (sequentieel)
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
40,21
HTC One (M8)
*******
31,38
Sony Xperia Z2
*****
24,49
Bestandsoverdracht (kleine files)
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
37,05
HTC One (M8)
***
15,22
Sony Xperia Z2
**
9,58

Dankzij die usb 3.0-aansluiting liggen de overdrachtssnelheden bij de Galaxy S5 flink hoger, vooral als het kleine bestanden betreft, zoals mp3's.

Software en features

De telefoons draaien allemaal Android 4.4.2, maar op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat ze hetzelfde besturingssysteem hebben. De fabrikanten maken namelijk allemaal een eigen skin, die ze over Android heenleggen om zo hun stempel op de toestellen te drukken. Het gaat om TouchWiz van Samsung, Sense van HTC en een naamloze skin van Sony. Opvallend is dat Sense meer dan twee gigabyte extra in beslag neemt vergeleken met de andere twee Android-skins. Van de 16GB geheugen wordt bijna 6GB opgesnoept, waardoor er ongeveer 10GB overblijft. Gelukkig hebben alle drie de toestellen een micro-sd-slot, zodat je het geheugen indien nodig eenvoudig kunt uitbreiden.

Ruimte ingenomen door systeembestanden
Telefoon / Tabletin MB, lager is beter
Sony Xperia Z2
******
4430
Samsung Galaxy S5
*******
4720
HTC One (M8)
*********
5894

Samsungs TouchWiz

TouchWiz heeft Samsung in het verleden flinke kritiek opgeleverd. De skin zou de apparaten namelijk vertragen en daarnaast was niet iedereen even gecharmeerd van de visuele stijl. Voor de Galaxy S5 heeft Samsung de software flink op de schop genomen en het uiterlijk opgefrist. De interface ziet er nu een stuk 'platter' uit, meer in lijn met stock Android en iOS 7, al gebruikt Samsung nog steeds weinig wit, omdat donkere kleuren het amoled-scherm beter liggen. Ook de prestaties zijn verbeterd, waarbij de Snapdragon 801 natuurlijk ook zijn steentje bijdraagt.

Net zoals vorige versies van de software zit de nieuwste editie van TouchWiz weer vol opties en mogelijkheden, die niet allemaal even nuttig zijn. Een app als Downloadbooster, die wifi- en 4g-verbindingen bundelt, is met onze databundels bijvoorbeeld niet zo nuttig. Daarnaast biedt Samsung allerlei software die samenwerkt met de vingerafdrukscanner en hartslagsensor die in de S5 zijn ingebouwd. Geen van beide features werkt geweldig; voor de hartslagsensor moet je heel stil blijven, waardoor je hem niet kunt gebruiken tijdens het sporten, en de vingerafdrukscanner is zo precies dat het vaak sneller is om gewoon een pincode in te toetsen.

Al die mogelijkheden maken het optiemenu veel voller dan dat van andere Android-telefoons en het vinden van de juiste optie kan daardoor een forse opgave zijn. Ten tijde van de Galaxy S4 schreven we al dat Samsung er goed aan zou doen om op softwarevlak voor kwaliteit boven kwantiteit te gaan en daar blijven we bij.

Samsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshotsSamsung Galaxy S5 - screenshots

Lees hier meer over de software van de S5

HTC's Sense

Net als Samsungs TouchWiz is ook Sense van HTC een ingrijpende schil die het besturingssysteem op veel gebieden aanpast. Zo bevat Sense de Blinkfeed, een pagina op het homescherm die opgebouwd wordt met content van nieuwsbronnen en sociale media. Naast een nieuw visueel sausje krijg je met Sense 6.0 nieuwe apps voor bijvoorbeeld de browser, e-mail, de klok, de kalender, muziek en foto's. Sense bevat minder extra features dan TouchWiz, maar de extra's die het wèl bevat, zijn goed uitgewerkt.

Een van de handigste is Motion Launch; sensors detecteren wanneer het toestel wordt opgepakt en schakelen vervolgens het touchscreen in, terwijl het scherm nog uitstaat. De gebruiker kan de telefoon vervolgens op diverse manieren wakker maken met veegbewegingen op het scherm. Veeg je van boven naar beneden, dan verschijnt het scherm waarbij een stemcommando kan worden ingesproken. Door van links naar rechts te vegen ga je meteen naar de Blinkfeed en door van rechts naar links te vegen open je het normale homescreen. De telefoon aanzetten kan door twee keer op het scherm te tikken.

Een feature die minder goed uit de verf komt, is de Duo Camera. De One heeft een extra camera achterop die diepteinformatie vastlegt, waardoor het mogelijk is om foto's achteraf selectief onscherp te maken. De feature werkt middelmatig en Google, Samsung en Sony hebben al bewezen dat dergelijke effecten ook zonder extra camera te bereiken zijn.

HTC One M8 - Sense 6HTC One M8 - Sense 6HTC One M8 - Sense 6HTC One M8 - Sense 6

Lees hier meer over de software van de One (M8)

Sony's skin

Sony's naamloze skin bevat de minste poespas en richt zich op het visueel aankleden van Android en het ontsluiten van Sony's eigen diensten. Zo is het mogelijk om je PlayStation-account te beheren en games te kopen via de PlayStation-app. Via de What's New-app kun je muziek en films kopen bij Sony's Entertainment Network. Dat doubleert enigszins Googles eigen diensten, maar mensen die bijvoorbeeld ook een Sony-televisie hebben, kunnen natuurlijk gebruikmaken van de goede integratie van Sony's diensten.

De software op de Xperia Z2 verschilt verder niet enorm van die op eerdere Xperia-telefoons, al heeft Sony enkele nieuwe features toegevoegd. Zo is het nu mogelijk om de telefoon wakker te maken door twee keer op het scherm te tikken, net als bij de nieuwe HTC One, de LG G2 en in het verleden bij verschillende Nokia's. De functie werkt prima en is vooral handig als de telefoon op tafel ligt en je wil zien hoe laat het is of wil controleren of er notificaties zijn.

Sony Xperia Z2 - softwareSony Xperia Z2 - softwareSony Xperia Z2 - softwareSony Xperia Z2 - software

Lees hier meer over de software van de Z2

Alle specs op een rij

Merk en Productserie Samsung Galaxy S Sony Xperia HTC One
Type S5 Z2 One (M8) 16GB
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (54 winkels) Onbekend (20 winkels) Onbekend (46 winkels)
Waardering 4 van 5 sterren
4 van 5 sterren
4.5 van 5 sterren
Besturingssysteem
Gsm-besturingssysteem Android Android Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.4 Google Android 4.4 Google Android 4.4
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,1" 5,2" 5"
Schermresolutie 1920x1080 (Full HD 1080p) 1920x1080 (Full HD 1080p) 1920x1080 (Full HD 1080p)
Invoermethode Touchscreen Touchscreen Touchscreen
Schermtype HD Super Amoled LCD
Multitouch Ja Ja Ja
Touchscreentechniek Capacitief Capacitief Capacitief
Technische kenmerken
Soc (system on a chip) Qualcomm Snapdragon 801 Qualcomm Snapdragon 801 Qualcomm Snapdragon 801
Aantal cores Quadcore Quadcore Quadcore
Processorsnelheid 2,5GHz 2,3GHz 2,3GHz
Werkgeheugen 2GB 3GB 2GB
Opslaggeheugen 16GB 16GB 16GB
Geheugenkaart (mobiel) microSD, microSDHC, microSDXC microSD, microSDHC, microSDXC microSD, microSDHC, microSDXC
Simkaart Microsim Microsim Nanosim
Camera
Cameraresolutie 16Mp 20,7Mp 4,1Mp
Cameraresolutie (voor) 2Mp 2,2Mp 5Mp
Camera-autofocus Ja Ja Ja
Gsm-flitsertype Enkele led Enkele led Dubbele led
Resolutie video-opname 3840x2160 (Ultra-HD) 3840x2160 (Ultra-HD) 1920x1080 (Full HD 1080p)
Verbindingen
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen ANT+, Near Field Communication (NFC) ANT+, Near Field Communication (NFC) Near Field Communication (NFC)
GSM-connector 3,5mm-headset, Micro-USB 3,5mm-headset, Micro-USB 3,5mm-headset, Micro-USB
Functionaliteit
GPS Ja Ja Ja
Accu
Gesprekstijd 21u 19u 20u
Stand-by-tijd 390u 880u 496u
Accucapaciteit (mAh) 2.800mAh 3.200mAh 2.600mAh
Accutype Li-Ion Li-Ion Li-Polymer
Inclusief accessoires
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, headset bedraad, oplader Datakabel, headset bedraad (noise cancelling), oplader Datakabel, headset bedraad, oplader
Uiterlijke kenmerken
Behuizing (water/stootvast) Spatwaterdicht, waterdicht Spatwaterdicht, stootvast, waterdicht
Gewicht (gram) 145g 158g 160g
Lengte 142mm 146,8mm 146,4mm
Breedte 72,5mm 73,3mm 70,6mm
Hoogte / diepte 8,1mm 8,2mm 9,35mm
Kleuren Zwart Zwart Grijs
Overige specificaties
Bijzonderheden Hartslagsensor, Wi-Fi + 4G simultaan gebruiken, gyroscoop, nabijheidssensor, barometer, Hall-sensor, RGB-omgevingslichtsensor, gebarensensor. Het toestel heeft een dubbele camera op de achterkant, waarvan er 1 speciaal wordt gebruikt om diepte-informatie vast te leggen.

Conclusie

Een van de belangrijkste conclusies die we moeten trekken naar aanleiding van deze vergelijkende test, is dat de telefoons behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. Daarnaast hebben ze eigenlijk geen zwaarwegende minpunten, terwijl die bij vorige generaties vaak wel te vinden waren. De accuduur is bij alle drie de toestellen goed te noemen, de schermen halen allemaal minimaal het niveau dat we van een high-end smartphone verwachten en over de snelheid hebben we ook niets te klagen.

Toch zijn er nog genoeg zaken waarin de telefoons verschillen, zoals de behuizing, de camera en de interface. Het is echter moeilijk om daaraan een waardeoordeel toe te kennen, omdat iedereen iets anders in een telefoon zoekt. Wie veel waarde hecht aan de camera, is het beste uit bij de Galaxy S5, zolang de foto's niet grotendeels in het donker gemaakt worden, want dan heb je een beter toestel aan de Xperia Z2 of HTC One. Bovendien is Samsungs TouchWiz-interface niet bij iedereen even populair, terwijl HTC's Sense-schil minder bloated is en net wat vlotter werkt. De behuizing van de One is dan weer niet waterdicht, terwijl de behuizingen van de S5 en Z2 dat wel zijn.

Het liefst zouden we een hybridetoestel ontwerpen met de behuizing en interface van de HTC One, de camera van de Galaxy S5, en de waterdichtheid en low-light-prestaties van de Xperia Z2. Dat is helaas geen optie.

Als we een keuze moeten maken, gaan we uiteindelijk voor HTC's One (M8), vanwege de fijne, vlotte interface, de mooie en functionele behuizing en de goede accuduur. De mindere cameraprestaties nemen we daarbij op de koop toe.

Android roundup tabel

Reacties (219)

219
208
137
10
1
29
Wijzig sortering
Anoniem: 590506 19 mei 2014 11:30
Waarom de HTC one M8 het snelst aanvoelt, ligt aan de touch latency.

Dit is gemeten door http://translate.google.c...940%2Ftest.html&sandbox=1

De huidige stand van touch latency telefoons:
  • HTC One M8: 46ms
  • Note 3: 67ms
  • Asus Padfone: 73ms
  • iPhone 5S: 75ms (same as iPhone 5)
  • Nexus 5 : 75ms
  • Galaxy S5: 91ms (165ms with activated air view and deactivated "increased sensibility")
  • Sony Z2: 100ms (glove mode)
  • LG G2: 110ms
Goede vondst! Dit is natuurlijk wel erg belangrijk, maar tevens 'slechts' een onderdeel van het geheel in het 'snel aanvoelen' en responsief werken.

Verder zijn hikups vervelend, net als stroperigheid (iets wat ik Touchwiz sterk aanreken)

[Reactie gewijzigd door ToFast op 22 juli 2024 21:22]

En dat niet alleen, soms zit er nog een extra delay in tussen het drukken van een knop en de actie op het scherm. waar dit bij de GS5 soms een hele seconde kan duren, is dit bij de M8 vrijwel altijd direct. Voorbeelden zijn het drukken op de recent apps knop waar een delay in zit van een halve seconde bij de S5, het daarna kiezen van een app waarbij het hele systeem even vastloopt, en de homeknop.

Hier een voorbeeld: Kijk hoe lang het duurt nadat de home knop wordt ingedrukt voor het systeem eindelijk de actie uitvoert:
http://youtu.be/8AXgM5zgICY?t=1m40s

Verderop weer,je ziet duidelijk hoe de ene kant veel sneller gaat dan de andere:
http://youtu.be/8AXgM5zgICY?t=2m15s

Het scheelt kwa tijd niet altijd veel maar je merkt het wel

Ik weet niet of S-Voice ook nog op de S5 standaard aan staat als het er al is en in de vorige generaties kon je de delay wat verminderen door S-Voice uit te zetten. Dat lost echter nog steeds maar een gedeelte van de problemen op. De One (en de Z2) zijn gewoon veel sneller wat daty soort delays betreft.
Ik heb zelf een M8 en daar ook een review over geschreven. Het is een geweldig toestel, maar de camera is toch wel de Achilleshiel. Het is goed genoeg voor zo hier en daar een kiekje, maar op de computer ziet het er al snel matig uit. Zeker vergeleken met een 5s of S5. HTC had een UltraPixel camera van 8 mp moeten gebruiken. Inzoomen is namelijk niet mogelijk zonder dat de foto van op zijn best "redelijk goed" naar ronduit matig gaat. De duo camera gebruik ik in de praktijk niet echt en voegt niets toe (naar mijn mening), behalve op een feestje te laten zien hoe leuk de camera wel niet is. Wat mij betreft hadden ze de Duo camera weg kunnen laten, een 13 mp camera van de Desire 815 erin kunnen duwen, en het schermformaat op 4,7" kunnen houden. De M8 is namelijk erg lang en dat voel je goed met autorijden. Voor de rest is dit echt een toestel waarvan ik zeg, hier wil ik langer dan een jaar mee werken. Afgezien van de camera en de relatief lange lengte is dit echt de beste allround telefoon die ik tot dusver in mijn handen heb gehad.
Voor mij persoonlijk is de camera vrij belangrijk. Ik vind het dan ook raar dat daar door zoveel reviewers zo makkelijk over wordt gedaan, maar voor mij komt daardoor de keuze vanzelf uit bij de Z2 (want ik wil wel een mooie behuizing).

Overigens had ik nog wel graag de Nexus 5 er tussen gezien. Vraag me af of deze kemphanen het zouden kunnen opnemen tegen een toestel die letterlijk de helft kost :P
Begrijp me niet verkeerd, ik vind de camera belangrijk. Daarom staat er ook dat er eigenlijk minimaal 8 mp in had moeten zitten. Ik snap de discussie dat meer mp niet hetzelfde is als meer kwaliteit in de foto, maar het verschil tussen 4 en 8 mp vind ik persoonlijk wel vrij duidelijk. Daarnaast is er ook nog het feit dat inzoomen met 4 mp nagenoeg onmogelijk is zonder essentiële details te missen.
Persoonlijk vind ik echjter de S5 op cameragebied echt een verrassing. Ik heb er ook even mee mogen spelen, maar wat een kwaliteit in foto's. Snel, accuraat en op een groter scherm nog steeds scherp. Alleen dan komt de software om de hoek kijken en dan gruwel ik van die overbodige dingen. De scanner van de S5 vind ik dan wel een goede toevoeging, al hoop ik dat andere fabrikanten dat in het scherm kunnen implementeren.
Als je de camera belangrijk vindt, had je beter een Nokia Lumia kunnen kopen. De Lumia's hebben van alle smartphones nog steeds, met stip, de allerbeste camera's. Niet alleen de foto kwaliteit in alle omstandigheden, maar ook de opnamekwaliteit met video is ongeevenaard. En dan heb ik het niet alleen over beeld, maar de audio opnames die een Lumia maakt, zijn met niets te vergelijken.
Denk dat er niet veel mensen zitten te wachten op de ongewenste Windows-meuk. Dit gaat echt puur over Android en vaak ben je nog beter af met een Nikon cameraatje.
Ze hebben inderdaad de beste camera's, maar WP is een afknapper (voor mij persoonlijk). Ik had wel graag die Pureview met Symbian een keer willen proberen als die niet veel kostte, maar hij was een tijdje terug nog te duur voor om er alleen een beetje mee te spelen. Want meer kan je er niet mee, Symbian is overleden.
Als de camera letterlijk belangrijk is dan kun je beter een compacte camera pakken. Heeft meer te bieden en past nog steeds in je broekzak.

Voor mij moet de camera close up veel maken ivm s/n nummer van de radiozenders vor werk regelmatig door moet sturen.
Dan kan ik je zeggen dat cloeup heel stuk is verbeterd bij de m8. Vergeleken met me HTC ons x.

Het blijft marketing door te zeggen. Dat met minder pixels de lo w-licht cApaciteit enorm is verbeterd. Dat klopt dus niet. In donker zijn ze gelijk aan elkaar. Dus praktijk laat zien dat da niet klopt.
Voor de rest blijft het mooi toestel. Ben er dan zeker blij mee. Liever een nutteloze camera extra achterop voor extra effecten die best aardig werken. Dan een hartslagmeter achterop. Dat heb je via een app ook zo op andere gsm.

Uit de rest bleek dat Sony meer achterbleef dan de andere twee. Maar zat te denken dat de Samsung ging winnen. Dus niet.

Op andere review site blijkt dat deze HTC ons m8 beter aan geschreven wordt door de kopers dan zowel iphone5 als Samsung s5. HTC 4.8ster. En andere twee onder de 4.5ster
Kan me hier bij aansluiten, heb vorig jaar de One m7 gehad. De kiekjes zien er op de telefoon nog redelijk uit, op groot scherm echt niet goed door die UP technologie.
Anoniem: 549452 21 mei 2014 12:33
Waarom heeft de Sony Z2 een vele langere theoretische accuduur?
Als je naar de testen ziet komt hij er dikwijls nog het slechtste uit.
Hoe komen ze dan aan dat getal van 880h?
Voor de Sony Z2 kan ik toevoegen dat:
- Deze wel een FM radio heeft, de S5 voor zover ik weet niet. Van de HTC weet ik dat niet.
- De ontvangst van de FM radio van de Sony Z2 een stuk beter is dan die van de Samsung S2 (voor mijn zijn voor ganger)
- Het geluid met de meegeleverde oordopjes bij de Sony aangenaam veel beter is dan bij de Samsung S2.

Daarnaast was ik aangenaam verrast dat in het doosje bij de Sony Z2 een kabeltje zit die de Z2 een 'normale' usb-aansluiting geeft.

Verbeterpuntjes van de Sony: De camera-knop en de uit/aan knop zouden verwisselt moeten worden. Het pieletje voor de camera zou goed genoeg moeten zijn voor uit en aan, zodat die niet per-ongeluik wordt gebruikt. Terwijl de uit-aan knop er juist uit ziet als de ontspan-knop op de meeste camera's.

Appart: de hoofd-telefoon aansluiting is gewoon open, maar de andere stekkers zitten wel achter een klepje. Helaas is de usb en de sim gecombineerd in 1, waar de micro-sd een eigen klepje heeft. Omdat er een usb-laadsnoer is bijgeleverd, had ik liever gezien dat de chips gecombineerd waren en de usb appart.

Jammer dat er voor de apparte laad-aansluiting geen snoertje wordt bijgeleverd. Niet eens reclame waar en/of hoe daar iets voor te kopen.

Mijn dochter vind de camera-app in de sprookjes mode helemaal geweldig: iedere foto en film wordt opgevrolijkt alsof ze uit het sprookjesbos komt...

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 21:22]

Een OTG-kabel kost misschien euro. Is leuk, maar niet echt een USP.
Interessant gegeven is trouwens dat AllAboutPhones juist tot de conclusie kwam dat de Z2 het beste toestel is: https://www.youtube.com/watch?v=jhgpQm8Mjv8

Ik heb persoonlijk de M8, maar het liefst zou ik ook de Z2 hebben. Mooie behuizing, redelijk stock Android, goede camera (behalve de rauwe kwaliteit ook de optische stabilisatie die ze bij de M8 hebben laten vallen voor die tweede camera gimmick die echt geen meerwaarde heeft behalve het een keer proberen), redelijke speakers (waar ik eigenlijk niets om geef maar toch wel handig voor media consumptie), mooi uiterlijk. Ook krijg je bij de Z2 een noise cancelling headset...
Bedankt voor de review, het grappige is ik lees de review en kan elk moment de bel verwachten voor mijn S5 :)
Hoe vergelijkt de Nexus 5 zich met deze toestellen?
Wanneer je pagina 6 van deze test naast de test van de eerdere Nexus 5 review legt kom je een heel eind. Je ziet dat het verschil dan eigenlijk minimaal is :)

Binnen de AndEBench eindigt de N5 als 4de en 2de, bij Kraken als 2de en bij GFXBench T-Rex HD - onscreen weer als 4de. Waarschijnlijk zit het grootste verschil in de grafische chip, qua pure processorkracht is het verschil verwaarloosbaar.
Een telefoon is meer dan de som van wat nietszeggende benchmarksresultaten.
Eens, maar het zegt al wel veel. Ik had hiervoor een HTC One S, die was al behoorlijk snel, maar in vergelijking daarmee is een Nexus 5 vele malen sneller. Ik heb zelf geen ervaring met de One (M8), S5 of Z2, maar heb er wel mee gespeeld in bijv. de Mediamarkt. Het is natuurlijk maar net wat je zoekt, maar sinds ik de N5 heb is er geen enkel moment geweest dat hij traag werd, vast liep of wat dan ook. Wat je er ook mee doet, hij blijft gewoon maar gaan :)

En ja, je kunt discussies voeren over de kwaliteit van de camera (in mijn ogen prima), de scherpte of kleuren van het scherm (het scherm is inderdaad minder flashy dan een S5), maar qua overall performance en user experience doet een N5 niets onder voor de 3 toestellen uit de test vind ik :)
Opvallende conclusie bij behuizing. Hoort dit eigenlijk niet gewoon een kopje met vasthoud gemak of iets dergelijk te zijn? Zo scoort de Z2 lager dan de Galaxy S5, wat de indruk wekt dat de behuizing slechter is van de Z2. In mijn ervaring met de Z2 is de behuizig zeer goed, hoge kwaliteit van meteriaal en voelt kwalitatief aanzienlijk beter dan die van de S5.

Kortom, ik snap ik op zich wel dat hij minder lekker in de hand ligt, maar met de huidige benaming vind ik dat de Z2 onterecht laag scoort. In mijn ogen is het kwalitatief namelijk wel de beste behuizing.
Ik vind het ook wat vreemd dat de Galaxy S5 hier hoger scoort. Qua bouwkwaliteit en "premium feel" doet de Z2 het toch echt een heel stuk beter. Daarnaast kan ik de 3 plusjes van de HTC enerzijds wel begrijpen, tenzij je het donkergrijze model hebt. Deze heb ik getest in de winkel en ik vind hem zo veel te glad/glibberig. Je moet hem bijna verplicht in een case stoppen om wat grip te krijgen. De Xperia Z2 mag dan iets minder naar de hand gevormd zijn, door de hoeken kan je wel nog een goede grip krijgen op het toestel.

Verder zou ik de 3 plusjes van de HTC bij Snelheid met een korreltje zout nemen. Het is namelijk bekend dat HTC valsspeelt bij benchmarks, zoals Samsung voorheen ook deed. Zowel de HTC als Sony gebruik de Snapdragon 801 MSM8974AB v3 chip, welke een 2.3Ghz CPU met 578Mhz GPU is. Alleen de Galaxy S5 gebruikt de MSM8974AC variant van de Snapdragon 801, welke iets hoger geclocked is. Toch scoort de HTC bij bv 3DMark ruim 10% hoger dan de Xperia Z2 en Galaxy S5.

Verder is het wel een leuke samenvatting van de reviews van de 3 toestellen. Ik ben wel benieuwd naar de aankomende toestellen als de Oppo Find 7 of de OnePlus One en eventueel later de iPhone 6.

edit: kleine toevoeging

[Reactie gewijzigd door Moi_in_actie op 22 juli 2024 21:22]

AuteurWoutF Hoofdredacteur @Moi_in_actie19 mei 2014 11:00
Ik benadruk in de review juist dat benchmarks steeds minder relevant zijn
Het feit dat de drie toestellen uit deze test allemaal een Snapdragon 801-soc gebruiken, betekent dus niet dat ze even snel zijn en ook benchmarks zijn niet zaligmakend. Om een analogie te gebruiken: een auto met een hoge topsnelheid gaat niet per se lekker door de bochten. Een telefoon met een supersnelle soc kan alsnog stroperig aanvoelen als er een slecht afgestelde governor gebruikt wordt of als er te veel processen op de achtergrond draaien.
De HTC One voelt in de praktijk het meest vloeiend en snel, daarom krijgt hij die drie plusjes.
De onderlinge verschillen zijn klein, maar de HTC One (M8) vinden we in de dagelijkse praktijk het meest vloeiend en het snelst aanvoelen. Stotteringen en haperingen zijn dit toestel eigenlijk onbekend en het touchscreen voelt erg responsief aan. Dat betekent overigens niet dat de Z2 en S5 traag of hakkelig zijn, maar als je de toestellen naast elkaar gebruikt, valt op dat de M8 nipt in het voordeel is. Dat heeft niet enkel te maken met de echte snelheid, maar ook met de waargenomen snelheid. De animaties op HTC's toestel lijken bijvoorbeeld wat minder tijd in beslag te nemen, wat de gebruikservaring ten goede komt.
Dit is helaas extreem moeilijk met cijfers te staven. Het liefst zou ik een soort trace kunnen draaien op smartphone waarbij het aantal fps gelogd wordt, om zo te kijken welk toestel vloeiender is en welke het snelst klaar is met handelingen. Die tools zijn echter niet beschikbaar voor dit soort apparaten.
Betreffende je opmerking over de snelheid van de telefoons,

Wout geeft aan dat het hier om de gevoelssnelheid van de schil/telefoon is, dus geen benchmarks of wat dan ook. De HTC One reageert voelt het snelst aan in dagelijks gebruik....
Hij noemt inderdaad als voorbeeld de overgangseffecten die op de HTC sneller gaan. Dit is echter een instelling in Android die je zelf makkelijk kunt wijzigen (doe ik ook altijd). Deze dingen vind je onder Settings > Developer options > Animator duration scale (en eventueel Window Animation scale, Transistion animation scale).
Door deze dingen te wijzigen van 1.0x naar 0.5x voelt ieder Android toestel ineens een stuk sneller aan.
Daar gaat het niet om, vlotheid is nie gelijk aan snelheid. Het gaat om haperingen en om het direct reageren. En daar heeft die instelling niets mee te maken maar is inherent aan het toestel en schil erom heen.
Anoniem: 469228 @Moi_in_actie19 mei 2014 10:55
Het is langer bekend dat HTC niet de enige is die "cheat" (de term zelf is discutabel) met benchmarks, Samsung kan er ook wat van.

Als je het gedeelte over "snelheid" hebt gelezen zul je merken dat de reviewer(s) het over het alledaags gebruik hebben van de telefoon en niet (alleen) over de benchmarks:
De onderlinge verschillen zijn klein, maar de HTC One (M8) vinden we in de dagelijkse praktijk het meest vloeiend en het snelst aanvoelen. Stotteringen en haperingen zijn dit toestel eigenlijk onbekend en het touchscreen voelt erg responsief aan.
Het is langer bekend dat HTC niet de enige is die "cheat" (de term zelf is discutabel) met benchmarks, Samsung kan er ook wat van.
Alleen niet (meer) bij de S5, en de One M8 wel, iig dat is wat andere reviewers ondervonden hebben :)

Dus ja Samsung kan er wat van, en werd daar ook op aangekeken en werd ook in de review van de S4 genoemd, bij HTC wordt het niet genoemd, maar is het wel zo...

http://www.examiner.com/a...-a-feature-by-the-company

Dat de One het snelste aanvoelt is een ander punt en daar verdienen ze natuurlijk wel punten mee, maar dat staat los van het feit dat ze cheaten :)
Er zijn genoeg video´s te vinden op Youtube waar de snelheid van openen en multitasken wordt vergeleken tussen de One M8 en de Galaxy S5. Vooral bij het multitasken valt op dat er een relatief grote vertraging in zit bij de Galaxy S5 (halve seconde na drukken op de knop start de animatie pas, na het kiezen van een app moet je nog een seconde wachten) terwijl deze bij de One M8 afwezig is. Dit soort zaken laat zien dat Touchwiz nog steeds veel invloed heeft op de prestaties en zorgt er dus ook voor dat de M8 veel vloeiende aanvoelt.
Dat is dus ook bij de Samsung (deels) op te lossen door de animatiesnelheden aan te passen. In deze video wordt dit beschreven, met het stukje over de animaties vanaf ongeveer 1:35mins. Ook de eerste tip betreffende het uitschakelen van S-Voice via de homebuttons scheelt heel veel.
Het gaat in deze niet om de animatiesnelheid, maar de wachttiijd tussen het drukken van de knop en het starten van de animatie. De animaties zelf zelf wel vloeiend en snel (en idd nog sneller te krijgen) maar daar zit het probleem dan ook niet ;)
Het verschil in score tussen de S5 en Z2 qua bouwkwaliteit is mij ook niet geheel duidelijk. Misschien dat de ligging in de hand zwaarder heeft gewogen dan de 'premium feel'.

De snelheid lees ik meer als de snelheid in dagelijks gebruik. De software laag van HTC is beter geoptimaliseerd dan de skin van de concurenten. Zo ver heb ik bij de M8 nog geen vertraging kunnen bekennen, terwijl ik bij de S5 wel eens een kleine hiccup heb gezien. Hoe klein deze ook was, het voelt minder snel.
Dit staat ook in de review beschreven. In de conclusie staat het nogmaals: " Samsungs TouchWiz-interface is echter niet bij iedereen even populair, terwijl HTC's Sense-schil minder bloated is en net wat vlotter werkt."
De Z2 heb ik helaas niet kunnen testen, dus hier durf ik niets over te zeggen.

Ik ben het wel volledig eens dat je de scores in benchmarks met een korreltje zout moet nemen. De CPU's in alle drie de toestellen liggen te dicht bij elkaar voor een groot verschil.
Benchmarks kijk ik al helemaal niet meer naar. Als een telefoon met een slechtere CPU/GPU een soepelere en betere gebruikservaring neer kan zetten, gaat daar toch mijn voorkeur naar uit. Gebruikservaring is belangrijker dan rauwe kracht.

Verder een prima vergelijking van Tweakers.net. Leuk dat ze zulke vergelijkingen erin houden. De keuze blijft voornamelijk een eigen voorkeur voor uiterlijk en producent. Voor het verschil in snelheid hoef je het niet meer te doen met deze generatie smartphones. In mijn directe omgeving heb ik alle drie de toestellen al een keer gezien. Voor ieder wat wils.
Ik ben zelf nog heel benieuwd hoe de LG G3 en de iPhone 6 gaan presteren.

[Reactie gewijzigd door zhyrox op 22 juli 2024 21:22]

De Z2 heb ik niet in handen gehad, maar als de behuizing lijkt op de Z1 dan zou ik dat ding iedereen afraden zonder hem eens uitgebreid bevoeld te hebben. Het blijft natuurlijk persoonlijk, maar mij iriteerden de rechte randen enorm. Dan heb ik het niet over de buitenranden van het toestel, maar bv de scherpe 90 graden hoek bij de verzinking voor de dockingstation (aan de zijkant met die twee pinnetjes), en zo zijn er nog een paar plekken waar je je vingers gewoon liever niet wil hebben zitten omdat het bijna pijn gaat doen.
Ik snap niet waarom jij hier +2 krijgt. Als je een beetje de review had gelezen dan had je geweten dat het niet over benchmarks gaat.
Zoals ik al toelichtte bij de reactie van Bullet_NL heb ik het stuk betreffende de snellere/meer vloeiende animaties zeer zeker gelezen. Alleen is dit iets wat je in de settings van Android kunt instellen (b.v. op 0.5x) wat HTC wellicht al standaard doet zo instelt. Ik zeg niet dat de HTC niet soepeler loopt, ik vraag me alleen af of men de mogelijke oorzaak ook heeft bekeken.
Inderdaad! Eerste wat ik deed was zoeken naar "liging" of "in de hand". Niks, hoe kan dat? Fabrikanten negeren compleet dat de meesten juist geen megatoestel willen, marktonderzoekers claimen dat 5 inch en groter het meest wordt verkocht (duh, er is geen keus!) En als reviewers dan ook nog eens dit aspect negeren is het helemaal hopeloos :(
Eens, belachelijk hoe groot die ondingen zijn tegenwoordig. Zeker als je kijkt dat menig "mini" model niet eens mee kan met een high end toestel van enkele generaties terug ( die toentertijd net zo groot waren ).

Wil je high-end specs? Dan ben je gedoemd met een dienblad rond te lopen. Ik klaagde al dat mijn S3 te groot was, en zelfs na 2 jaar vond ik dit nog steeds.. nu heb ik een nog grotere Xiaomi MI3 vanwege de prijs/specs verhouding ( zeker niet vanwege de afmeting! ). 4.5" vind ik toch écht meer dan voldoende, of 5" maar dan niet van die enorme blokken boven en onder het scherm zoals bij de One M8. Dan hou je Apple nog over maarja, dan zit je weer vast aan iOS en hoge abonnementskosten. Kan niet wachten tot deze inch en megapixel race afgelopen is -_-"

[Reactie gewijzigd door quintox op 22 juli 2024 21:22]

+ de Sony Z1 Compact, zogenaamd een compacte telefoon. Is echter helemaal niet compact en ligt niet lekker in de hand. Veel groter dan een HTC One Mini bijvoorbeeld.

Mijn One M7 vind ik ook net iets te groot, maar wel redelijk ok in de hand (beter dan alle concurrenten van vorig jaar en dit jaar). Het had bijna 1 CM kleiner gekund als er geen knoppen waren en het logo ook gewoon 1 van de 3 on screen knoppen was (lijkt mij echt super design!) helaas is de M8 MET on screen knoppen juist nog groter |:( en zit er nog steeds een bijna 1CM balk voor het logo 8)7
Anoniem: 16328 @Jazco2nd19 mei 2014 14:24
Bij HTC is de front altijd groter door de dubbele front speakers. Of je dit wel of niet nuttig vindt hangt van je eigen gebruik af. Zelf vind ik het een leuke feature, maar of ik het zoveel zou gebruiken weet ik niet. Het meeste zit je toch met je oordopjes/koptelefoon in/op. LG bijvoorbeeld richt zich op zo'n klein mogelijke rand rondom het scherm. De G3 zou best weer een stapje verder kunnen gaan dan de G2.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 22 juli 2024 21:22]

De speakers kan ik begrijpen, zo is de telefoon nou eenmaal gebouwd en het is een logische design keuze geweest. Het geluid van de telefoon is ook gewoon superieur! Dit was bij de One M7 al, echter de zwarte balk waar het logo op staat is volkomen nutteloos, bij de M7 stonden hier nog de android knoppen in. Volgens HTC zitten er nu belangrijke sensors in, maar voor de consument is het maar vervelend. Daardoor verschuift het scherm wederom een cm naar boven, en laat dat nou net het probleem zijn ( het uitschuiven van de notification bar of het aanklikken van het icoontje linksboven wordt vrijwel onmogelijk met één hand ).

Grote schermen zijn mooi, maar het is en blijft een telefoon en die wil je toch graag fatsoenlijk met één hand kunnen bedienen.

[Reactie gewijzigd door quintox op 22 juli 2024 21:22]

Ik heb bij de M8 het idee dat ze op het lastste moment besloten om onscreen knoppen te gebruiken, vandaar de zwarte rand. Echte rede is waarschijnlijk de signalen die niet door Aluminium gaan. Maar blijft jammer vab de schermruimte de on screen knoppen. Zo is het scherm effectief nog steeds 4,7 inch.

Voordeel van de afnermbate batterij deksel is overigens dat hoesjes mooi integreren en dat de sim en de microsd kaart mooi zijn weg gewerkt.
Wat jij mega vindt vinden anderen dan weer niet mega. Laat ons objectieve criteria behouden, nl het aantal inches.
Persoonlijk is 5 inch voor mij al mega.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Jazco2nd19 mei 2014 10:57
Pagina 2:
Zo is de HTC One (M8) net wat smaller dan de andere twee, waardoor hij, geholpen door de afgeronde behuizing, fijn in de hand ligt en redelijk smal aanvoelt [...] Dankzij die bolling ligt de telefoon fijn in de hand, fijner dan zijn twee directe concurrenten.
Dat is het probleem met het maken van een objectieve review en een veel te beperkte scorekaart, nu moeten verschillende factoren meewegen in een enkele score factor. Het niet prettig in de hand liggen is in bepaalde opzichten ook makkelijker te beoordelen dan de kwaliteit van een behuizing, aangezien het laatste vaak pas op langere termijn of met duurtests te beoordelen is. En het in jouw ogen "kwalitatief namelijk wel de beste behuizing" vinden is natuurlijk niet objectief. ;)

[Reactie gewijzigd door R0KH op 22 juli 2024 21:22]

Volgens mij is het prettig in de handliggen erg subjectief en niet goed te meten.
Dat zou alleen kunnen met grote groepen mensen en daarbij aangeven dat het grootste deel het wel prettig vind en een deel niet.

Heb je grote handen en een groot toestel, dan is dat prettiger dan hetzelfde toestel in kleine handen.
Kleine toestellen in grote handen kan ook lastig zijn.
Het is dus onderworpen aan de persoon die het toestel vasthoudt.

En kwaliteit kun je testen.
Kijk naar de leuke opstellingen van de ikea waarbij standaard handelingen door een machine worden uitgevoerd. Achteraf kun je middels een scorekaart aangeven in hoeverre deze handelingen hebben geleidt naar slijtage. Daarmee kun je uitrekenen hoe lang iets meegaat totdat iets stuk is of onwerkbaar is geworden.
Volgens mij is het prettig in de handliggen erg subjectief en niet goed te meten.
Dat zou alleen kunnen met grote groepen mensen en daarbij aangeven dat het grootste deel het wel prettig vind en een deel niet.

Heb je grote handen en een groot toestel, dan is dat prettiger dan hetzelfde toestel in kleine handen.
Kleine toestellen in grote handen kan ook lastig zijn.
Het is dus onderworpen aan de persoon die het toestel vasthoudt.
Zaken zoals het hebben van hele scherpe of juist afgeronde randen hebben natuurlijk wel een overduidelijk effect op de handligging. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die het fijn vinden als de rand van je telefoon in je handpalm snijdt... De grootte van een toestel is daarentegen natuurlijk wel enorm afhankelijk van de groote van je handen.
niet mee eens. Als je de Z2 bijvoorbeeld eens met de One M7 vergelijkt is er een overduidelijk verschil in ergonomie. Ergonomie is niet subjectief.
Anoniem: 443119 @Zingo19 mei 2014 10:37
Ja precies ik zat ook mijn hoofd te schudden toen ik dat zag, klopt niet helemaal volgens mij.
Maar goed reviews zijn en blijven 1 persoons z'n opinie, hoewel ik 't een beetje te biased vindt.
Mijn vriendin heeft een Z1 en dagelijks gooi or smijt onze zoontje dat ding en toch werkt 't allemaal prima.
Volgens mij is de Z2 niet veel anders dan de Z1 qua behuizing terwijl Samsung alsmaar doorgaat met hun goedkoop achterkant/behuizing. Hell even my Nexus4 vindt ik een betere behuizing hebben dan Galaxy (S1-S5).
mjah, dat is het mooie van meningen. Ik ben erg blij met mijn S4, laat hem vallen, blijft heel. Laat een glazen N4 vallen, en gelijk stuk ;) Ik heb liever een plastice foon, dan een van glas (zwaar en bros) of aluminium (zacht, niet vormvast, zwaar en houdt radiogolven tegen).

Maar juist daarom is het mooi dat er zoveel keus is :)
Anoniem: 286841 @Zingo19 mei 2014 11:06
Ik zou het ergonomie noemen.
Ik zou eigenlijk nog wel benieuwd zijn naar een vergelijking met bijvoorbeeld merken als Oppo (zoals de Find 7a) en Huawei.

Zijn gerenommeerde merken als bovenstaande nu echt 'Heel Goed' als andere 'onbekende' merken ernaast worden gezet? Op prijs winnen de twee genoemde merken het bij voorbaat al. :Y)

[Reactie gewijzigd door R0KH op 22 juli 2024 21:22]

Eens. Ik denk dat je redelijk kan stellen dat deze producenten niet heel veel verbeteringen meer kunnen doorvoeren in hun toestel voor de gemiddelde consument.
In azie zie met Oppo en zeker met de Oneplus nu toestellen uitkomen met vergelijkbare specs maar die in een veel goedkopere prijsrange zitten. Zo is de nieuw aangekondigde Oneplus One qua specs volgens mij een toestel dat zich kan meten met deze drie maar voor een veel (Eur 269,-) lagere prijs. Dat is natuurlijk super interresant omdat prijs voor ons als hollanders natuurlijk ook best belangrijk is :)
Vind zo'ie zo gek dat ze de prijs in filmpje niet meenemen want 100euro verschil is toch best wel weer een hele hoop in mijn opinie
ja maar als je de prijs gaat meetellen waar trek je dan de grens, ik nog even snel de moterola moto G 4g update, die is wel een HEEEL stuk goedkoper dan deze toestellen, maar kan eigenlijk in bijna alles wel meekomen als je kijkt naar wat je met een telefoon zou willen doen...

de vraag die ik zo langzaamaan eens ge stellen, zolang telefoons nog niet (hardware matig in staat zijn om met VR brillen samen te werken, om je van een goede dosis 'the matrix' te voorzien, of om als reken-eenheid te dienen voor je google-car, hoeveel power heb je dan nodig voor de dagelijkse gang van zaken

ik vraag me zo langzaamaan af of meer power nog wel nodig (of zelfs wenselijk) is, en of men niet beter eens kan kijken naar de verduurzaming van toestellen, zodat je weer eens een week zonder lader kunt
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Daar is zit echt een enorm verschil in toestel grootte en hardware. Hij kan inderdaad hetzelfde maar laten we eerlijk zijn; smarthpones kunnen al jaren lang hetzelfde.

ik ben persoonlijk ook niet voor het toevoegen van prijs omdat Tweakers dan nog meer een consumentewebsite wordt in plaats van een site die zich puur richt op de techniek van al die gadgets.

Maar ze zouden wel het spectrum kunnen uitbreiden omdat het, ook vanuit een tweakers oogpunt, interessant is om te weten of de aziatische toestellen nu daadwerkelijk goede vervangers zijn voor de A merken. Zo een test is al eens een keer gedaan met goedkope Mediatek toestellen, maar het aanbod van aziatisce telefoons met goede hardware (snapdragons etc.) neemt toch echt toe.


edit: en ja, ik realiseer me dat HTC, Samsung en Sony ook uit Azie komen maar ik denk dat jullie wel begrijpen wat ik bedoel :)

[Reactie gewijzigd door Ford_Prefect op 22 juli 2024 21:22]

Geod punt. Daarnaast mis ik nog een andere toch wel redelijk grote speler, LG.
Volgens mij kan de G2 nu goed meekomen en is de G3 zeker een waardige tegenstander in de strijd.

Edit n.a.v. reactie hieronder: Daar heb ik helaas overheen gelezen.

[Reactie gewijzigd door Vircos op 22 juli 2024 21:22]

In de introductie staat duidelijk
We hebben overwogen om dit artikel uit te stellen en te wachten op de release van LG's G3-smartphone, maar omdat de datum daarvan nog niet bekend is, had dat kunnen betekenen dat dit artikel pas fors later online zou komen, waarmee de relevantie voor mensen die nu twijfelen een flinke deuk oploopt. Een uitgebreide review van de G3 volgt natuurlijk zodra we die in handen krijgen.
De G3 is weer een ander toestel. De G2 doet qua processorkracht met die SD800 vrijwel niet onder, terwijl de prijs al snel op 75% ligt van deze drie toestellen. Wat betreft de rest van de specs kan hij ook prima mee, en qua screen-to-bezel verhouding gaat hij er zelfs overheen.

Ook de Nexus 5 zou nog niet misstaan in deze vergelijking.
De G2 en N5 zijn beide goede toestellen in redelijk dezelfde klasse. Echter zijn die al wat ouder. Dit zijn 3 'gloednieuwe' toestellen die tegen elkaar gezet worden. Er moet ook een keuze gemaakt worden, anders blijf je bezig ;)
Ik dacht dat de Nexus in Nederland na de One kwam? De One is in mijn ogen al best oud...
One M7 wel, One M8 is nieuw ;)
de nexus 5 is vorig jaar uitgekomen, de HTC One M8 is pas 2 maanden op de markt...
Dan zou je ook de Z1 moeten meenemen. Het gaat gewoon om de laatste generatie smartphones, en daar horen de Snapdragon 800-smartphones gewoon niet bij ondanks dat het verschil inderdaad niet groot is.
Vermoed zelfde nieuwsteam of een lui Tweakers team ;-) Viel me al maanden op dat Tweakers achterop nu.nl liep met meeste tech artikelen. Zit op dit moment niet zoveel op Tweakers.net, mits ik nog wat extra tech achtergrond wil op artikelen die op nu.nl verschijnen (zoals je zegt, meer mainstream geschreven op nu.nl)

Desalniettemin, kan ik me redelijk goed vinden in de reviews. Heb zelf om dezelfde redenen mijn M7 destijds gekocht en ben er nog altijd super blij mee. Wacht nu op de Prime versie van de M8 (eind dit jaar, begin volgend jaar?) Dus sparen, sparen en sparen maar!

[edit]
Toch wel grappig dat normale kritiek (en een relevante opmerking over het artikel gedownmod moet worden... Jammer, onderbouw dan de -1 met reacties.

En ter info:
Artikel Nu geplaatst op: 17 mei 2014 14:47
Artikel Tweakers geplaatst op: 19 mei 2014 10:00

Spotify 10 miljoen: 21 mei 2014 14:20 (nu.nl)
Spotify 10 miljoen: 21 mei 2014 15:13 (tweakers.net)

Galaxy S5 Active: 21 mei 2014 06:48 (nu.nl)
Galaxy S5 Active: 21 mei 2014 11:58 (tweakers.net)

En kan zo wel doorgaan.. Soms een paar uur tussen, soms een paar dagen. Maar veelal bijna exact dezelfde nieuwsberichten waarbij nu.nl het wat meer mainstream brengen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55347 op 22 juli 2024 21:22]

Anoniem: 502817 @raymens19 mei 2014 16:22
Dat is toch een beetje een gek verhaal.

De release van de G3 is 27 mei. Nu is 27 mei inderdaad een vrij onbekende datum. Het is geen datum van het kaliber 11 september, 25 december of 5 mei, om maar eens een aantal goed bekende data te noemen. Om de release uit te stellen tot een bekendere datum zou ik van LG uit dan weer onverstandig vinden. Ook vind ik het een beetje kinderachtig van Tweakers dat ze alleen maar willen wachten op de bekendere datums. Ook de onbekendere datums zijn allesinds relevant.
Wat een stelletje zuurpruimen hier bij Tweakers. :) Misschien had je een smiley moeten invoegen.... :9
Anoniem: 502817 @twooggy20 mei 2014 10:46
Ik zal in gedachten houden mijn kritiek voortaan zonder enige zweem van ironie of gelardeerd met smilies te plaatsen. Of misschien had ik deze tweakers niet kinderachtig moeten noemen, mogelijk dat dat hun toorn ontstoken had.
Oppo en Huawei zijn juist twee Chinese bedrijven die qua prijs/kwaliteit verhouding nogal hoog liggen t.o.v. andere Chinese merken. Vergeleken met de bekende merken in Europa zijn ze natuurlijk nog relatief goedkoop(behalve Oppo, die vragen ongeveer evenveel voor hun topmodel) Ik zou zeggen bekijk OnePlus, Xiaomi, Meizu bijvoorbeeld eens. ;) Die hebben vaak prijzen die kunnen concurreren met Google Nexus toestellen. ;)

Het grootste nadeel van Chinese merken vind ikzelf de optimalisaties die doorgevoerd zijn voor zo'n toestel. Hierdoor zijn ze in mijn ogen toch iets minder dan de grote merken(zoals batterijduur en camera bijvoorbeeld). Daarnaast zijn de aftersales geheid minder. Waar je met een Nederlands toestel verzekerd bent van een aanspreekpunt hier kan je die toestellen wanneer ze kapot gaan niet altijd gemakkelijk laten repareren. Hou hier wel rekening mee ;)

[Reactie gewijzigd door Guardinova op 22 juli 2024 21:22]

Anoniem: 435630 @Guardinova20 mei 2014 16:14
Of koop gewoon een nieuwe wanneer hij kapot gaat. Ik heb zelf al meer dan een jaar een Cubot en deze doet echt niet onder voor de gemiddelde telefoon maar wel voor een derde van de prijs. Dus wanneer hij kapot gaat doet het ook wat minder pijn in je portomonee :)
Ja klopt daarom heb ik ook de Mi2S gehaald toen. Met het idee van ik vervang hem zo. Maar toch is het zonde. Ook de batterij is niet geweldig, zelfs met mijn uitgebreide 3010 mAh batterij gaat hij niet heel lang mee als ik het toestel gemiddeld gebruik. Alleen op energiestand en weinig verbruik gaat het toestel wonderlijk bijna 2 dagen mee. In mijn ogen toch een kwestie van optimalisatie van de software t.o.v. de eigen hardware.

MiUi is namelijk niet geoptimaliseerd voor een bepaald toestel maar het is gemaakt voor verschillende toestellen en merken, wat in mijn ogen toch een erg groot nadeel is
En misschien de OnePlus One nog, die is dan misschien wel (eigenlijk) niet te krijgen. Maar qua prestaties zeker niet minder goed en op prijs wint die zeker :) .

Laat maar ik zie net dat dit al gezegd is.

[Reactie gewijzigd door georgnl op 22 juli 2024 21:22]

Deelt Tweakers tegenwoordig een kamer met Nutech?? :)
http://www.nutech.nl/revi...laxy-s5-of-xperia-z2.html
Of heeft iemand hier een pseudoniem?? :P

[Reactie gewijzigd door ShellGhost op 22 juli 2024 21:22]

daar moest ik ook even aan denken, al was die van NuTech gisteren al geplaatst, en uiteraard iets minder uitgebreid... :)
Anoniem: 189749 @ShellGhost19 mei 2014 11:58
Nee, ligt aan de fabrikanten. Sites als tweakers en nu hebben gewoon een anp tech feed achtig iets en zijn afhankelijk van producten.

Geen noemenswaardige journalistiek zoals bijvoorbeeld de frankfurter algemeine zeitung dat wel heeft.
Apart dat de scherm benchmarks zoveel van elkaar verschillen. Of komt het omdat t.net een andere instelling gebruikt heeft dan nutech?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.