Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 9

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 5,2" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sony Xperia Z2 Wit Review

+3
Moi_in_actie 1 juni 2014, laatste update op 13 juli 2014, 4.782 views

Sony Xperia Z2 Wit

Met veel plezier gebruik ik deze smartphone nu al enige tijd. Al met al zeer tevreden over de telefoon. Voor mijn gebruik en voorkeuren is de Xperia Z2 op dit moment de beste smartphone. Voor meer informatie hoe ik tot deze conclusie kom, zie onderstaande lap tekst.

Pluspunten

  • Snelheid
  • Design
  • Algehele afwerking van het toestel
  • Camera
  • Water- en stofbestendig (IP55/58)
  • Scherm (kleurweergave, kijkhoeken en calibratiemogelijkheden)
  • Accuduur
  • Geluid van de speakers + headset

Minpunten

  • Iets wat lage helderheid/hoge reflecterende eigenschappen scherm
  • Volumeknoppen wat klein en iets te dicht bij de powerbutton geplaatst
  • Soms oververhitting camera in specifieke scenario's

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Gebruiksgemak Score: 4
Accuduur Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Design Score: 5
Scherm Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Banners/xperiaz2banner_zps8f0822f2.jpg

Voorwoord

De wondere wereld van de smartphones is er een die niet stilstaat. Bijna wekelijks zijn er nieuwe geruchten, aankondigingen en releases. Ook zijn het niet meer 2 of 3 merken die de dienst uitmaken, maar steeds meer fabrikanten brengen high-end smartphones uit.
Een van die merken is Sony, die de afgelopen 2 jaar flink aan de weg aan het timmeren is. Met de Xperia Z bracht Sony de eerste full HD smartphone naar Nederland. Een half jaar later volgde de eerste revisie met de Xperia Z1 en wederom een half jaar later heeft nu de Xperia Z2 het daglicht gezien. Hoewel Sony met haar smartphones nog niet de wijdverspreide media-aandacht krijgt als een Samsung of Apple trekt Sony wel steeds meer de aandacht naar zich toe. Ook hier op Tweakers wordt de Z2 meegenomen in de vergelijking met andere (Android) toppers zoals HTC One M8 en de Samsung Galaxy S5.


Inhoudsopgave
Inleiding

Ik ben een redelijke gadgetfreak en dit voorjaar is er een van vele spannende nieuwe smartphones. Bij de keuze van een smartphone ben ik niet perse gebonden aan een merk of platform. iOS vind ik echter iets te beperkt (ik mis zaken als Widgets) en de smartphones zijn mij (tot op heden) wat te klein. Wellicht dat de iPhone 6 en iOS 8 hier verandering in brengt, maar geen van beiden is op dit moment beschikbaar. Windows Phone biedt hier wat meer mogelijkheden op software gebied, maar mijn inziens kan het nog wat finetuning gebruiken voordat het voor mij een volwaardig alternatief is. Daarbij is het eigenlijk alleen Nokia die op dit moment highend Windows Phones maakt, dus de keuze is ook hier wat beperkt.
Kortom, ik ging op zoek naar een Android toestel. De twee toestellen die deze ronde mijn aandacht trokken waren de HTC One M8 en de Sony Xperia Z2. Met beide merken heb ik al ervaring, de HTC Desire HD, Sony Xperia S en als laatste de Sony Xperia Z zijn in mijn bezit (geweest). De redenen om uiteindelijk de Xperia Z2 te verkiezen boven de One M8 waren de waterdichtheid en de camera van de Z2 en het te glad aanvoelen van de grijze One M8, de versie van de HTC die ik overwoog.
Zodoende verliet ik begin mei de Mediamarkt met een splinternieuwe witte Sony Xperia Z2. De afgelopen weken heb ik het toestel goed kunnen uitproberen met als resultaat deze review, dus laten we beginnen!


Het toestel

Eenmaal thuis was het tijd om het nieuwe speeltje te bekijken. In de verpakking vinden wij het volgende:

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20looks/unboxing_zps6351e825.jpg
  • De Xperia Z2
  • USB kabel
  • Adapter
  • De MDR-NC31E noise cancelling headset
  • Wat papierwerk
Na het verwijderen van de beschermende folie is de Z2 dan met diens 5.2 inch, 1080p scherm in volle glorie te bewonderen.

De verdere specificaties van de telefoon omvatten onder andere:
  • Qualcomm Snapdragon 801 SoC op 2.3Ghz
  • 16GB internal storage
  • 3GB RAM
  • 20.7MP camera met Sony’s Exmor-RS sensor en 4K video recording mogelijkheid
  • 802.11AC, 4G/LTE, Bluetooth 4.0 en NFC
De eerste dag heb ik gebruikt om het toestel volledig mijn eigen te maken; apps en bestanden overzetten, homescreens instellen en tevens een andere launcher installeren. Op mijn vorige 2 Sony smartphones heb ik altijd de standaard Timescape UI van Sony gebruikt. Een tijdje terug ben ik echter gaan experimenteren met andere launchers, waarbij uiteindelijk mijn keuze is gevallen op de Apex Launcher in combinatie met de Simplex Icon Pack.

Als we het toestel wat nader bekijken kunnen we de inmiddels bekende Sony stijl herkennen. De telefoon is een vrij hoekige, platte plak, aan de voor- en achterkant voorzien van Gorilla Glass en aan de zijkanten omlijst door een aluminium strip.

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20looks/view_right_zps462f52cf.jpg

Aan de rechterkant vinden we alle knoppen, met van links naar rechts de camera-, volume- en de powerknop. Mijn oude Xperia Z en ook de Z1 hebben soortgelijke knoppen voor het volume en de power.

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/IMG_20140518_135446_zps5a2876ca.jpg

Echter zijn deze knoppen bij de Xperia Z wel wat groter en zit er iets meer ruimte tussen de volumeknoppen en de powerknop. De volumeknoppen bij de Z2 zijn voor mijn gevoel iets te klein en bij het indrukken van de volume-up button moet je opletten dat je niet per ongeluk de volumeknop indrukt. Na verloop van tijd wen je hier wel aan en gaat hier ook prima, maar het is een puntje van aandacht.
Over de powerknop gesproken, dit is bij de Xperia Z2 niet de enige weg via waar men het toestel kan doen ontwaken. Sony heeft een "tap to wake" functie ingebouwd (te vinden onder Settings > Display), zoals al eerder was te zien bij de LG G2 en sinds kort ook bij de HTC One M8. Twee keer achter elkaar op het scherm tikken doet het toestel ontwaken. Je hoeft hiervoor niet twee keer op exact dezelfde plaats te tikken, er zit een bepaalde marge in van een paar millimeter. Het is een fijne en eenvoudige manier om te zien of je nieuwe berichten hebt wanneer de telefoon voor je op tafel ligt. Helaas kun je via deze methode het scherm niet uitzetten.
Verder vinden we aan deze zijde nog een klepje waarachter zich de microSD-kaartslot schuilhoudt, met ondersteuning van microSD-XC kaartjes tot 128Gb.

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20looks/view_left_zps663396a1.jpg

Aan de linkerkant van het apparaat vinden we dock-connector en een klepje voor de micro-simkaart en de USB aansluiting. Bovenop vinden we een waterdichte 3.5mm plug en de onderkant bevat alleen de microfoon. Tenslotte zien we aan de voorkant iets wat nieuw is bij de Xperia lijn: de 2 stereo speakers. Al met al is het een zeer stijlvol apparaat.


Dagelijks gebruik

De dagen erna was het vooral spelen en kijken in hoeverre dit toestel anders/beter is dan mijn oude telefoon, de Sony Xperia Z. Het toestel is iets groter, voornamelijk in de hoogte, maar heel veel scheelt het niet. Ondanks dat ik redelijk grote handen heb, wordt het een 5.2inch toestel toch wat lastiger om met 1 hand zowel de home-/back button als ook de notificationtray te bereiken. Het lukt nog wel met een korte wisseling van de grip op het toestel, maar bij de Xperia Z ging dit makkelijker.

Een van de eerste dingen die ik wilde vergelijken tussen mijn oude en nieuwe toestel was het scherm. Bij de vorige Xperia toestellen uit de Z-lijn was het vaak “hit or miss” met het scherm en dan met name de kijkhoeken. De Xperia Z2 doet het hier uitzonderlijk goed dankzij het gebruik van een IPS paneel, een “Triluminos Life Color LED” scherm, met mooie en levendige kleuren, zeer goed contrast, goede zwartweergave en prima kijkhoeken. Net als zijn voorgangers geeft Sony jou bij de Z2 de mogelijkheid om de kleuren handmatig bij te stellen (via Settings > Display > White balance). Heb jij liever een iets warmer beeld, dan voeg je wat meer rood toe, wil je liever een koeler beeld dan voeg je meer blauw toe. Verder kan je hiermee ook het wit op het scherm echt wit maken.
Eerlijk gezegd vind ik dit een feature wat elke smartphone zou moeten hebben. Vaak genoeg lezen we dat amoled schermen te overdreven kleuren hebben, dat er verschillende, iets andere panelen worden gebruikt binnen één model toestel, met als gevolg dat de kleurweergave niet altijd ideaal (naar wens) is.

Om te laten zien hoeveel beter dit scherm is ten opzichte van dat van de Xperia Z, een aantal plaatjes. Beide toestellen zijn ingesteld op maximale helderheid, met dezelfde wallpaper, met de standaard Timescape UI op de Xperia Z en de Apex Launcher, in combinatie met de Simplex Icon Pack, op de Xperia Z2.

Duidelijk verschil qua kijkhoeken en kleuren, Xperia Z2 links en de Xperia Z rechts
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/3_zpsb3b55e7b.pnghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/4_zps0dc3ae37.png

Links de Xperia Z, rechts de Xperia Z2
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/IMG_20140518_141434_zps7d694eab.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/IMG_20140518_141524_zps03bb8516.jpg

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/IMG_20140518_141530_zpsc47a9d9a.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/IMG_20140518_141538_zps419dbd2e.jpg

Boven de Xperia Z2, onder de Xperia Z
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/IMG_20140518_141552_zps6b84c83f.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20and%20Z%20compare/IMG_20140518_141606_zpse3196398.jpg


Zoals jullie kunnen zien zijn het in het bijzonder de zwartwaarden en de kijkhoeken waarbij de Xperia Z2 het stukken beter doet. Qua helderheid doet de Z2 het iets minder dan de originele Z. Tevens, dit lijkt een algemeen iets te zijn bij de recente Sony toestellen, is het scherm zeer reflecterend, wat niet helpt in fel zonlicht. Dit is dan ook het enige minpunt wat ik kan opmerken over het scherm. Buiten bij fel zonlicht is het scherm niet al te goed af te lezen, maar het is zeker niet “compleet onbruikbaar” zoals de reviewer van TheVerge beweerde.

Een ander sellingpoint voor mij waren de nieuwe speakers. De enkele, kleine, aan de zijkant geplaatste speaker van de Xperia Z was op zijn zachtst gezegd zeer matig. Met de Xperia Z2 gaat Sony de kant op van HTC met hun keuze voor 2 frontfacing stereo speakers. Een vriend van mij had kort na mijn aanschaf van de Xperia Z de HTC One (M7) gekocht en het geluid daarvan was destijds vele malen beter dan welke smartphone dan ook. De speakers van de Z2 zijn nog niet van de kwaliteit van de HTC, maar het is een enorme stap voorwaarts. Ten opzichte van de HTC One klinkt het geluid iets minder vol en het kan ook wat minder hard, maar het is nog altijd harder en beter klinkend dan alle andere concurrenten.
Al met al ben ik onder de indruk van de speakers, zeker als je bedenkt dat deze, in tegenstelling tot die van de HTC, ook nog waterdicht zijn. In het vervolg zullen frontfacing stereo speakers voor mij een harde eis zijn bij de aankoop van een smartphone en ik hoop dan ook dat andere merken dit ook gaan implementeren.

Verder heb ik ook kort de noise-cancelling headset (MDR NC31E) uitgeprobeerd, die je standaard meegeleverd krijgt bij aanschaf van de Xperia Z2. Nu gebruik ik zeer zelden "in-ear speakers" en het is ook de eerste keer dat ik het fenomeen noise-cancelling meemaak, maar ik ben aangenaam verrast. Het geluid klinkt voor mijn gevoel goed en de noise-cancelling werkt, al verricht het geen wonderen; mijn goed afsluitende over-the-ear Sennheiser RS160 headset dempt het omringende geluid net zo goed of beter. Om een fatsoenlijk oordeel te kunnen geven over de meegeleverde headset zou ik deze moeten testen in een volle trein of bus, maar aangezien ik altijd met de auto naar het werk ga en een hekel heb aan openbaar vervoer zal ik jullie de resultaten hiervan schuldig moeten blijven.


Benchmarks

Voor mijn gevoel is de Xperia Z nog altijd een zeer snel toestel, zonder haperingen of lange laadtijden. Dit is grotendeels te danken aan Sony’s lichte en minimalistische UI die niet heel veel afwijkt van stock Android.
Om wat tastbare waardes toe te voegen aan deze review heb ik de Xperia Z2 getest in wat benchmarks. Voor referentie heb ik mijn oude Xperia Z en ook mijn Nexus 7 2013 meegenomen in deze tests. Hieronder de resultaten van deze tests, waarin te zien is dat de Snapdragon 801 SoC echt een beest is vergeleken met de Snapdragon S4 Pro in de Xperia Z en de Snapdragon 600 in de Nexus 7.

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20benchmarks/3DMark_zps807e1527.png

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20benchmarks/Antutu_zpsa470ce73.png

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20benchmarks/Geekbench_zps172324d5.png

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20benchmarks/Sunspider_zps61816267.png

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20benchmarks/Quadrant_zpsc2eab636.png

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20benchmarks/Speedtest_zps0a0e9e64.png

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20benchmarks/GFXBenchManhattan_zpseec3bfcb.png

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Z2%20benchmarks/GFXBenchT-Rex_zpsb634b1a1.png


In de meeste gevallen verdubbelt de Xperia Z2 de waardes van de Xperia Z en Nexus 7. Bij de Speedtest benchmark is ook goed het verschil te zien tussen de snelheid van 802.11N Wifi en 802.11AC. Ik heb overwogen om eveneens de snelheid te vergelijken op 4G, maar de snelheden zijn hier in het algemeen te wisselvallig om een eenduidige conclusie te trekken.


Waterdichtheid

Sony levert al langere tijd smartphones die waterdicht/waterbestendig zijn, zo ook de Xperia Z2. Het toestel heeft de IP55/58 (Ingress Protection) classificering meegekregen, wat inhoudt:
- Stofbestendig
- Waterbestendig tot dieptes van 1.5 meter gedurende 30 minuten

Menig persoon zal zich afvragen of dit nuttig is en vaak wordt dan ook de opmerking gemaakt “maar ik ga toch niet zwemmen met mijn telefoon”. Deze redenatie kan ik begrijpen en vanuit dat standpunt is het meer een gimmick.
Ik zie het echter toch iets anders. Voor mij is het waterdicht zijn meer een geruststelling en extra gemaksfeature. Bij mijn Xperia Z is het al 2 maal gebeurd dat iemand een glas drinken omstootte terwijl mijn en andere telefoons op tafel lagen. In zo’n situatie is het een enorme geruststelling dat jouw toestel hiertegen bestendig is. Ook is het een zorg minder wanneer je buiten in de stromende regen je telefoon wilt gebruiken, of wanneer je een gesprek wilt aannemen terwijl je natte handen hebt. Tenslotte is het ook erg handig bij het schoonmaken. Vaak genoeg heb ik mijn Xperia Z onder de kraan afgewassen (eventueel met wat vloeibare zeep), wanneer het scherm heel erg vies/vettig was geworden.

Anyhow, na alle benchmarks was het tijd om even af te koelen en kreeg mijn telefoon zijn eerste zwemles :P

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Waterproof/1_zps6e117396.pnghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Waterproof/DSC_1784_zpsea4448ae.jpg


Jup, de telefoon heeft het overleefd. Sony 1, water 0 :D

Later heb ik nog een keer de telefoon kort onder de kraan schoongemaakt. Een verschil wat ik hier bemerkte met mijn oude toestel is dat het scherm van de Xperia Z2 niet zo'n enorme vingervlekken magneet is. Dit komt waarschijnlijk doordat de Xperia Z2 geen screenprotector bevat. De Xperia Z en Z1 werden standaard geleverd met een screenprotector/shatterproof sheet, welke naar mijn ervaring behoorlijk gevoelig was voor vingervlekken. Je kunt vanzelfsprekend het toestel altijd zelf voorzien van een eigen screenprotector naar keuze. Ik heb dit alleen op de achterkant gedaan, omdat mijn telefoon vaak op tafel ligt en/of hier overheen schuift.


Camera

Het volgende onderdeel waar ik zeer benieuwd naar was, was de camera. Nu ben ik niet iemand die veel fotografeert en/of filmt met zijn smartphone, maar wellicht dat dit ook komt omdat de camera van de Xperia Z niet uitzonderlijk goed is. De Xperia Z, maar ook de Xperia Z1, hebben last van hevige processing van de plaatjes. De Z2 zou het volgens de geruchten, ondanks dat hij dezelfde 20.7MP camera heeft als de Z1, stukken beter moeten doen.

Mijn eerste indruk van de camera in de Z2: WOW! Het mag dan nog geen DSLR kwaliteit zijn, maar de Z2 schiet prachtige plaatjes. Met name bij (zeer) weinig licht ben je toch nog in staat om dat ene moment vast te leggen, zei het met wat meer ruis. Ook lijkt het bij de Z2 eenvoudiger om die goede shots keer op keer te herhalen. De Superior Auto modus werkt heel erg goed, alleen jammer dat je hierbij maximaal foto’s van 8MP kunt maken. Wil je de volle 20.7MP gebruiken dan moet je de foto’s maken zonder de beschikking te hebben over de Scene instelling. Bij goede belichting werkt dit prima en schiet je zeer mooie foto’s, bij weinig licht, tegenlicht of een andere lastige setup behaal je niet het beste resultaat op deze manier.

De Xperia Z2 heeft, net als menig andere (Android) telefoon een hele reeks aan modi voor de camera. Een aantal hiervan heb ik geprobeerd, waaronder Superior Auto, 4K video, Timeshift video, Background Defocus, AR Effect en Timeshift Burst. In de meeste gevallen heb ik de Superior Auto modus gebruikt.

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Screenshot_2014-05-26-23-08-43_zps828efb1f.png


Hieronder een aantal foto's gemaakt onder verschillende omstandigheden; de ene foto overdag op een zonnige dag, de ander ’s avonds (omstreeks 22.15u). In dat laatste geval heb ik ook een aantal scenario’s toegepast: Superior Auto modus zonder flits, Superior Auto modus met flits en normal modus(geen scene) zonder flits. Hier is te zien dat de camera van de Z2 het zeer goed doet bij weinig licht wat ik een enorm pluspunt vind. De momenten waarop ik de meeste foto’s maak met mijn smartphone zijn feestjes die vooral ’s avonds en/of in slecht verlichte omgeving zijn. Daar snel een memorabel moment goed kunnen vastleggen is voor mij veel belangrijker dan overdag op vakantie plaatjes te schieten. Dat wil echter niet zeggen dat de Z2 onder die omstandigheden slecht presteert, in tegendeel. De Z2 maakt in vrijwel alle situaties erg goede foto’s; scherp, veel detail en goede kleuren.

Overdag (Superior Auto modus, 8MP)
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Daylight/DSC_0024_zpsc5e0c388.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Daylight/DSC_0025_zpsc76f8348.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Daylight/DSC_0049_zps79f184e0.jpg

Avond (Superior Auto modus, 8MP)
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/NO_FLASH_2_zps663ec45c.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/NO_FLASH_1_zps219f66e8.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1796_zps550c4a77.jpg

Avond (Superior Auto modus + Flits, 8MP)
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/FLASH_2_zpsaee193de.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/FLASH_1_zps66f86b01.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1795_zps885f406a.jpg

Van links naar rechts: overdag, avond, avond met flits (Superior Auto modus, 8MP)
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Daylight/DSC_0048_zpsd410f960.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1798_zpsae0b2ce2.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1800_zps56545ffb.jpg

Avond, avond met flits (Superior Auto Mode, 8MP) en een referentiefoto zonder Scene instelling (zo donker was het dus)
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1803_zpse089e014.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1802_zps7c3c597e.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1810_zps47ce292e.jpg


Ter illustratie van hoe goed de Superior Auto modus werkt, hier 2 foto's vlak na elkaar genomen. De eerste met Superior Auto modus aan, de tweede zonder enige scene ingesteld.

Avond (Superior Auto Mode, 8MP) en avond (geen Scene, 8MP)
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1805_zps7f230d62.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Night/DSC_1808_zps2addd51d.jpg


Natuurlijk kan je met de camera meer dan normale foto’s maken. Een van de modi die de camera heeft is ‘Background Defocus’. Hiermee kan je achteraf de achtergrond uit focus halen. Mijn ervaring hiermee is dat het soms erg leuke plaatjes oplevert en op andere momenten werkt het totaal niet. Zie ook de onderstaande foto’s van een paar planten.

Background Defocus, 8MP (links redelijk goed gelukt, rechts minder)
http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Special/20140518_154403_zpsb4bd1974.jpghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Camera%20pictures/Special/20140518_154052_zps3b6527e1.jpg

Vanzelfsprekend kan je ook filmen met de Xperia Z2, eventueel zelfs in 4K. Wat ik, net als menig persoon op het internet, merkte is dat de Xperia Z2 soms nog wat kleine problemen heeft met de camera. In één geval raakte de camera oververhit tijdens een sessie met filmen in 4K en het veelvuldig achter elkaar gebruik maken van speciale modi als Background Defocus. Dit deed zich voor in de volle zon bij een buitentemperatuur van zo’n 26 graden en met de video opgenomen op de internal storage.
Bij een andere test kon ik echter 10 minuten aan een stuk door 4K filmen zonder problemen. Toen ik vlak voor de 10 minuten marker ook nog foto's ging maken tijdens het filmen was de pret helaas voorbij.

Eerlijk gezegd ben ik er nog niet over uit wat de oorzaak is, maar ik denk dat het een combinatie is van de Snapdragon 801 en diens energie-efficiëntie, plus het feit dat voor 4K video de H.264 codec niet denderend is. Dit denk ik omdat Samsung bij haar toestellen, de Note 3 en Galaxy S5, een softwarematige limiet heeft ingesteld, waardoor je maximaal 5 minuten kunt filmen in 4K.
Helaas ondersteunt de Snapdragon 801 SoC geen H.265, dat zal pas komen bij de opvolger, de Snapdragon 805. Tot die tijd, of op het moment dat een ander toestel aantoont dat 4K recording voor langer dan 10 minuten met de Snapdragon 801 SoC mogelijk is, zul je het moeten doen met korte 4K video's. Het is jammer dat het niet vlekkeloos werkt, maar een groot probleem vind ik dit niet.

Tenslotte heb ik wat filmpjes gemaakt in de 120FPS Timeshift video modus, een feature waaraan ik meer lol heb beleefd dan ik vooraf gedacht had. Hieronder een klein voorbeeld:



Accuduur

Met het uitproberen van al deze dingen rest natuurlijk de vraag “maar hoe goed is de accuduur dan?”. Sony levert bij haar smartphones een aantal features mee in Android om de accuduur ten goede te komen. De voornaamste feature hiervan is de Stamina Mode. Deze zorgt ervoor dat de data- en Wifiverbinding uitgeschakeld worden wanneer het scherm uit staat. Dit heeft als nadeel dat push berichten niet door komen, maar je kunt afzonderlijke apps whitelisten. In mijn geval heb ik alleen Whatsapp vrijgesteld van de Stamina Mode. Emails krijg ik dus niet direct binnen wanneer het scherm uit staat, maar aangezien ik geen belangrijke emailboxen (werk) heb ingesteld op mijn telefoon vind ik dit ook overbodig. Als ik het scherm inschakel komen eventuele nieuwe emails binnen een paar seconden binnen, wat prima werkt.
Over het algemeen ben ik een lichte gebruiker; ik spendeer geen uren per dag aan het kijken van video’s, spelletjes speel ik zowat nooit op mijn telefoon en foto’s maken of filmen doe ik ook maar sporadisch. Mijn normale gebruik bestaat uit (van meest naar minst gespendeerde tijd):
  • Whatsappen
  • Browsen
  • Twitter lezen
  • Reddit bekijken
  • Telefoneren
  • Youtuben en video/audio bekijken of beluisteren
  • Foto’s/video’s maken
  • Overige zaken
In de paar weken dat ik de telefoon nu in bezit heb is het gebruikspatroon wel iets intensiever geweest. Ondanks dat ben ik zeer onder de indruk van de accuduur van de Z2. Bij het draaien van wat benchmarks en maken van veel foto’s en video’s kon ik altijd nog 2 dagen doen op 1 lading. Deed ik dit niet, maar gebruikte ik de telefoon nog altijd meer dan ik gewend was met de Xperia Z, dan ging de telefoon zonder problemen 3 dagen of zelfs 4 dagen mee. De eerste 2 van de onderstaande screenshots zijn genomen na de eerste keer dat ik de telefoon helemaal tot 100% heb opgeladen. Hier haalde ik een standby tijd van bijna 3 dagen en 20 uur, met bijna 5 uur screen-on tijd. De onderste twee screenshots zijn van een week geleden. Hier hield te telefoon het 4 dagen en 16 uur vol (nog 6% over) met 4 uur screen-on time.

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/2battery_zpsa5d46aac.pnghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/2batteryscreen_zps3edede3c.png

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/Screenshot_2014-05-26-11-18-19_zpsdf4dac56.pnghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/Screenshot_2014-05-26-11-18-25_zpsc812453d.png


Op mijn Xperia Z heb ik ook wel eens bijna 4 dagen standby gehaald, maar dan wel met absoluut minimaal gebruik (1 tot anderhalf uur screen-on) en ’s nachts de telefoon in Airplane mode.
Ik schat dat ik, wanneer ik de Xperia Z2 een paar dagen heel minimaal gebruik en ook ’s nachts Airplane mode activeer, zeker 6 dagen moet kunnen halen op een enkele lading.
Op het moment van schrijven heb ik nog 67% over, met 2 dagen en 1 uur sinds het laatste opladen en 1 uur en 20 minuten screen-on time (weekend/vakantie, dus telefoon links laten liggen en van het mooie weer genieten :) ).

Update: inmiddels een paar dagen verder in mijn weekje vakantie en de accu wil maar niet leeg. Bij weinig gebruik is de standby tijd echt heel erg goed:

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/Screenshot_2014-06-05-18-17-58_zpsf63b85fb.pnghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/Screenshot_2014-06-05-18-18-04_zps731773f8.png


6 dagen op de teller (laatste 2 nachten voor de gein Airplane mode aangezet) en nog 20% over. Daar moet zeker nog 1 tot 2 dagen uit te persen zijn.

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/Screenshot_2014-06-06-15-46-09_zps9f0a99a8.pnghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/Screenshot_2014-06-06-15-46-15_zps3d6fcd20.png


Inmiddels een week geleden sinds ik hem voor het laatst opgeladen heb en hij is nog altijd niet leeg. Vanavond een avondje uit dus ik ga hem toch maar eens opladen. Al met al ben ik heel erg tevreden met de accuduur.

Voor de gein nog een nieuw persoonlijk record qua accuduur. Ik denk dat er weinig tot geen andere smartphones kunnen tippen aan de standby tijd van de Xperia Z2. 5 uur screen-on tijd is niet heel bijzonder meer tegenwoordig, maar gecombineerd met in totaal 7 dagen sinds de laatste lading wel. Eerlijk gezegd denk ik dat, als ik de telefoon echt puur en alleen voor whatsapp, email, bellen en af en toe Twitter bekijken gebruik, dat hij het makkelijk nog één dag langer moet kunnen uithouden.

http://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/Screenshot_2014-07-12-00-16-08_zpsf6118481.pnghttp://i169.photobucket.com/albums/u215/Moi_in_actie/Xperia%20Z2%20review/Battery/Screenshot_2014-07-12-00-16-15_zpsd419154d.png




Rooten en custom roms

Een mogelijke reden waarom mensen voor Android kiezen is de optie tot het rooten van je telefoon en het installeren van custom roms. Voor die mensen is een Sony smartphone zeker het overwegen waard. Sony is zeer open wat betreft het kunnen rooten van je telefoon en het installeren van een custom rom. Via de developer website van Sony bieden ze veel hulp bij deze zaken. Zo hebben ze een stap-voor-stap handleiding voor het unlocken van de bootloader en ze hebben zelfs een eigen flashing tool genaamd Emma ontwikkeld. Ook op de XDA forums is men zeer actief en betrokken bij de Sony smartphones, met de ontwikkeling van custom roms, themes en apps.

Mijn ervaringen hiermee zijn goed. Mijn Xperia Z heb ik vroeger voorzien van een Android 4.3 rom, voordat deze hier in Nederland van de OTA update beschikbaar. Dit deed ik met behulp van Flashtool, aangezien de tool van Sony destijds nog in beta was. Door de stappen op de website van Sony te volgen en het bekijken van een instructievideo van Flashtool was het eigenlijk heel simpel.


Conclusie

Nu ik het toestel een klein maandje in mijn bezit heb en de meeste features wel eens heb kunnen testen, denk ik dat ik een vrij goed beeld heb van de Sony Xperia Z2. Waar de Xperia Z en Z1 op bepaalde vlakken nog een redelijke achilleshiel hadden (scherm, accu, camera) heeft Sony met de Xperia Z2 flinke vooruitgang geboekt. Op papier en qua uiterlijk verschilt de Z2 wellicht niet heel veel van zijn voorgangers, in de praktijk is het verschil met de Xperia Z in ieder geval aanzienlijk. Hij is nog iets vlotter, het scherm is een genot om te aanschouwen, de front facing stereo speakers zijn een verademing t.o.v. de vaak zeer matige enkele speakers aan de zij-, onder- of achterkant bij andere merken, de bouwkwaliteit is nog altijd top, de camera is erg goed en op het gebied van de accuduur begint het erop te lijken dat men zich bij een smartphone niet meer dagelijks druk hoeft te maken om hem aan de oplader te hangen.
Niet alles is rozengeur en maneschijn. Zo zou de maximale helderheid van het scherm wat hoger gemogen hebben. In mijn beoordeling heb ik echter toch besloten hier 5 uit 5 te geven, omdat ik van mening ben dat 4 uit 5 te weinig zou zijn en je helaas geen halve sterren kunt geven. Verder is afmeting van de volumeknop wat karig en is deze voor mijn smaak iets te dicht bij de powerknop geplaatst. Dit gecombineerd met de toch forse afmeting van het toestel heeft geleid tot de 4 uit 5 waardering bij Gebruiksgemak. Tenslotte is er het probleem met de oververhitting van de camera, wat hopelijk nog verbeterd of opgelost kan worden.

Al met al heeft Sony met de Xperia Z2 een echt top toestel uitgebracht, een toestel wat zich met gemak kan meten met elke andere high-end smartphone, zonder zich te hoeven schamen.


Changelog:
01-06-2014: Eerste release
05-06-2014: Update accuduur
06-06-2014: Update accuduur
13-07-2014: Update accuduur

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Sony Xperia Z2 Wit?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (6)

Wijzig sortering
Leuke uitgebreide review. Een van de betere toestellen van dit moment.
Bedankt :) Het is inderdaad een van de beste toestellen op de markt nu (in ieder geval het beste toestel wat ik ooit in mijn bezit heb gehad). Eén enkel toestel aanwijzen als "de beste" is denk ik niet te doen, velen zijn erg goed en geen enkele is perfect; de HTC One M8, Samsung Galaxy S5, Oppo Find 7(A), Oneplus One, iPhone 5S, Nokia Lumia 930 en 1520, Sony Xperia Z1 Compact, LG G3, LG Nexus 5 en zo kan je nog wel even doorgaan.
Maar ik vind het juist fijn dat er steeds meer keuze komt. Het zijn uiteindelijk de kleine dingen en jouw persoonlijke voorkeur wat de doorslag geeft.
Nette uitgebreide review!
Jouw review heeft me zeker aan het denken gezet om de Z2 te overwegen als opvolger van mijn Xperia S. Bedankt hiervoor!
Toffe review! Ik krijg hem binnenkort ook in mijn bezit. Eerste keuze was de One M8 van HTC maar was niet tevreden met de camera en die vind ik toch wel belangrijk.

Nog even een rhino shield erop, flinke SD kaart erin en gaan!
Zeer uitgebreide, overzichtelijke, goed gestructureerde en enthousiaste review. Vooral op het gebied van accuduur, camera en gebruiksgemak lijkt dit de ultieme telefoon voor mij. Jouw review heeft me daarvan overtuigd. Bedankt! :P


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*