TouchWiz, de skin die Samsung sinds jaar en dag over Android heenlegt, is bij smartphonefans al jarenlang onderwerp van discussie. Aan de ene kant voegt Samsung veel extra functionaliteit toe en in sommige gevallen worden die functies op termijn door Google zelf overgenomen. Zo hebben Samsung-telefoons al sinds de Galaxy S een paneel met knoppen in de notificatiebalk. Google voegde dit pas bij Android 4.2 toe. Aan de andere kant heeft Samsung er een handje van om gebruikers te overladen met nieuwe features die lang niet allemaal even nuttig zijn.
Daarbij heeft Samsung op het gebied van uiterlijk altijd zijn eigen weg gevolgd. In de beginjaren van Android was dat geen probleem en zelfs nodig, omdat het besturingssysteem verre van mooi was. Ook toen Google meer aandacht aan het visuele ontwerp van Android ging besteden, bleef Samsung echter zijn eigen koers vragen en dat kon niet op ieders goedkeuring rekenen, vooral omdat Samsung visueel weinig vernieuwde.
Dat laatste is met de versie van TouchWiz die op de Galaxy S5 draait in ieder geval aangepakt. Daarbij is het grappig om te zien dat er op bepaalde designvlakken een consensus lijkt te ontstaan, waarbij Samsung zich aansluit. Zo is het nieuwe TouchWiz vrijwel geheel 'plat', net als stock-Android en iOS 7. Daarnaast gebruikt Samsung op een aantal plekken ronde iconen, net als Google in sommige van zijn apps.
Wij vinden het nieuwe TouchWiz aanmerkelijk beter ogen dan de oude variant. De interface is consistenter aangekleed, bevat minder opsmuk en werkt een stuk vloeiender dan TouchWiz op de S4. Of dat komt door de snellere hardware of door verbeteringen aan de softwarekant weten we niet, maar het eindresultaat is natuurlijk welkom.
Alweer veel extra's
Wie had gehoopt op minder bloat op de Galaxy S5 komt van een koude kermis thuis. Ondanks aanwijzingen dat Samsung het aantal ingebouwde features en meegeleverde apps zal terugdringen, merk je daar bij de S5 nog niet veel van. Dat komt deels doordat Samsung als Android-partner verplicht is om de apps van Google mee te leveren en je dus verschillende browsers, sms-apps, App Stores en Foto-apps krijgt. Daar kan Samsung echter weinig aan doen en dat geldt evenzeer voor andere fabrikanten. Daarnaast bouwt Samsung echter nog steeds heel veel features in die door de meeste mensen waarschijnlijk niet gebruikt zullen worden.
Het homescreen van de S5 speelt leentjebuur bij de HTC One, het linker scherm is namelijk een soort digitaal magazine, genaamd My Magazine, dat erg lijkt op HTC's Blinkfeed. Samsungs implementatie is gebaseerd op Flipboard en kan informatie weergeven uit verschillende onlinetitels. Daarnaast kunnen ook sociale netwerken als Facebook en Twitter als bron gebruikt worden. Klik je op een artikel, dan wordt dit in de Flipboard-app geopend. Het is een leuke feature, maar we vragen ons af of hij echt zo prominent deel moet uitmaken van het homescreen. Gelukkig kan My Magazine ook uitgeschakeld worden.
Een veel subtielere feature is de Toolbox, een klein zwevend icoontje, vergelijkbaar met een Facebook chat head, waarmee je een klein menuutje uitklapt dat vijf snelkoppelingen naar apps kan bevatten. Voor mensen die bepaalde apps veel gebruiken kan de Toolbox zeker handig zijn, maar het omdat het icoontje altijd in beeld zit, werkt het geregeld storend en soms kun je een bepaalde knop in een app niet bereiken omdat de Toolbox ervoor zweeft.
Een andere nieuwe softwarefeature is Downloadbooster. Deze kan bij het downloaden van bestanden groter dan 30MB de 4g- en wifi-verbindingen combineren om zo hogere snelheden te behalen. In Nederland is die feature vanwege de krappe datalimieten natuurlijk niet aantrekkelijk en daarnaast is het maar de vraag hoe vaak mensen bestanden groter dan 30MB downloaden via hun telefoon. Streaming video, zoals bijvoorbeeld via YouTube, kan niet versneld worden.
Meer overzicht bij de instellingen
Samsung-telefoons hebben vaak veel verschillende instellingen. Om het overzicht te behouden introduceerde Samsung bij eerdere versies van TouchWiz al tabjes, zodat je niet door een ellenlange lijst hoefde te scrollen. Bij de S5 is daar een gridview bijgekomen. Voor welke weergaveoptie je ook kiest, er zijn nog steeds heel veel instellingen om doorheen te werken. Waar een Nexus 5 bijvoorbeeld achttien verschillende opties toont, krijg je er op de S5 maar liefst vijftig voor je kiezen. Dat maakt dat je vaak flink moet zoeken.
Om enige orde in die chaos te scheppen heeft Samsung boven aan de instellingenpagina het kopje 'Snelle Instellingen' toegevoegd. Hierin kan de gebruiker twaalf veelgebruikte menu-opties plaatsen, zodat het nauwelijks nodig is om door de rest van de opties te grasduinen. We vinden het een goede zet van Samsung, al is het natuurlijk symptoombestrijding en vragen we ons af of al die opties en submenu's die Samsung biedt ook echt nodig zijn.