Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Galaxy S5, Xperia Z2 en HTC One vergeleken

19-05-2014 • 10:00

45 Linkedin

Op veler verzoek plaatsten we vorig jaar rond deze tijd een shoot-out, een directe vergelijking tussen de drie top-Android-smartphones van dat moment, waarin we onderzochten op welke vlakken de telefoons van elkaar verschillen en waarin ze uitblinken. Omdat dat artikel door jullie zo goed werd ontvangen, doen we dat dit jaar weer, met de recentste modellen van bovengenoemde bedrijven: de Samsung Galaxy S5, de Sony Xperia Z2 en de HTC One (M8), die we eerder al los reviewden.

Bij deze video hoort een geschreven review.

Reacties (45)

Wijzig sortering
Jammer dat het geluid en multimedia aps niet worden vergelijkt.
Maar mijn persoonlijke keuze gaat ook naar de htc om de behuizing de sense6 en het geluid natuurlijk.
Ik zou ook wel neigen naar de One maar sinds ik de Z heb kan ik eigenlijk niet meer zonder waterdichte telefoon. Dat vind ik dus wel een heel groot nadeel van de One.

Aan Touchwiz heb ik echt een hekel maar het scherm van de S5 is zeker wel weer heel mooi, ook de verwisselbare accu is een heel groot pluspunt t.o.v. de Z2 en voor de S5 komen toch wel voldoende custom roms uit.

Het zou bij mij heel close zijn tussen de Z2 en de S5 maar ik neig dan toch naar de S5.
Vindt je de s5 niet lelijk uiten dan? Ik vind de behuizing niet echt wat je kan zeggen nice, ziet er meer goedkoop uit
Wat Thomas18GT zegt, zolang de bouwkwaliteit maar goed is vind ik het niet zo boeiend en echt lelijk vind ik hem niet.

Ik ga toch meer voor functionaliteit voor ik naar looks ga kijken. Ook ga ik nogal ruig om met mijn telefoons dus ze moeten bij mij robuust zijn en goede looks betekend vaak ook fragiel net als het glas bij de Z2.

Groot nadeel van de Samsung is toch wel Touchwiz en de slechte support naar de mod community toe wat bij Sony weer heel goed is geregeld. Wat mij betreft mag dit punt voortaan wel mee worden genomen in reviews, zeker op Tweakers.

Ben het dus wel eens met de reviewer maar dan nog een punt erbij, scherm, waterdichtheid en wisselbare accu van de S5, behuizing en speakers van de One en modbaarheid en community support van Sony. Dat zou de ultieme telefoon zijn :)

Het is iig heel erg moeilijk kiezen tussen deze drie toestellen. Ik mag pas over een jaar weer een toestel uitzoeken dus gelukkig hoef ik de keuze nog niet te maken.
Daar koop ik geen toestel op. Ik heb al meerdere one's in een hoesje gezien, daar gaathet grote pluspunt..
Ik heb zelf ook de xperia z gehad maar het is nou niet dat ik niet meer zonder kan, telefoon kan je nog steeds in de regen gebruiken(dus die niet water dicht zijn).
Het is nou niet dat je de telefoon graag onder de douch wil gebruiken, ik heb het eens geprobeerd maar bij elke druppel op het scherm reageert die erg irritant.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 19 mei 2014 11:22]

Onder de douche gebruik ik hem ook niet maar ik kan me voorstellen bij de One dat er geen druppels de speakers in mogen lopen, ik zou het risico niet durven nemen.

Ik smijt m'n telefoon vaak op de bar en soms gaat er een glas bier overheen. Ik heb dat een keer met een iPhone 4 gehad en die was gelijk kapot.

Het is gewoon lekker dat je je geen zorgen meer hoeft te maken om vocht. Ook als je telefoon vuil is spoel je hem even af onder de kraan.

Ik zou dat toch wel heel erg missen en aan dat gedoe met klepjes ben ik inmiddels wel gewend.
Ja dat doe je echt zelf met je telefoon smijten, ik leg hem altijd netjes neer het is toch een duur apparaat :) .

Maar uiteraard op de bar kan het gebeuren daarom zal ik hem daar ook nooit neerleggen, ik doe hem wel weer terug in de broekzak(ook wat gezelliger je zit daar met vrienden of vriendinnen voor de gezelligheid, dus niet om constant te whatsappen :).

Ik heb inderdaad xperia z wel eens afgespoeld onder de kraan is wel makkelijk, maar de xperia telefoons zijn tegenwoordig ook wel aardig gevoelig voor vingerafdrukken enzo.
Prachtige vergelijking weer! Wat is het toch moeilijk als je moet kiezen.

Alleen vind ik de conclusie nogal vreemd. Jullie zouden een hybride willen tussen de behuizing van de One, het scherm van de S5 en de waterdichtheid van de Z2 en S5. Een hybride van 2/3 S5 en toch vinden jullie de One de beste door het design, een persoonlijke voorkeur..

Eigenlijk bij alle subjectieve aspecten vinden jullie de One de beste, maar wanneer het op cijfers, objectieve aspecten aankomt is de S5 beter (camera, scherm, features als vinger-en hartslagscanner gewoon onbesproken, waterdichtheid). Dat vind ik nogal vreemd..
Voor de gebruikservaring gooit TouchWiz nog steeds roet in het eten. Het gaat niet om de getallen op papier maar om het gebruik... En die twee features die jij noemt van de S5 zijn voor de meeste gebruikers overbodig, net als in de software van de S5 zit er veel te veel in waardoor het chaotisch wordt.

[Reactie gewijzigd door BlueLed op 19 mei 2014 11:10]

Weer subjectief dus.. Ik gebruik veel van die features uit touchwiz, heb cyangenomod weer verwijderd omdat ik touchwiz miste.
Ik vind zelf touchwiz echt best groot en zwaar als ik naar geheugen gebruik kijk, echter werkt het wel prima.
Je merkt echter wel dat de samsung telefoons na een tijdje trager worden, dit mede door je eigen apps uiteraard, maar touchwiz verbruikt al zoveel dus blijft er niet veel over om te gebruiken.

Ik had even op de S4 stock android gezet maar ben snel weer terug gegaan naar stock, ik vond de schil veel fijner werken.
Precies, daarom probeer ik altijd een ROM te vinden waarbij de overbodige (naar mijn mening) apps uit zijn gegooid, maar wel met touchwiz features als de S-pen, Multiwindow enz. En die zijn er gelukkig aardig wat.
In theorie zouden alle specs en cijfers subjectief kunnen zijn uit het oogpunt van een consument. De ene zou de camera belangrijk kunnen vinden, de ander misschien de kwaliteit van de behuizing. Zo zouden de onbesproken "features" zoals de vinger en/of hartslagmeter totaal irrelevant zijn voor mij. Dit betekend niet direct dat jij dit ook vindt. De mening bestaat meer uit dan alleen features en benchmarks, het is ook deels persoonlijke voorkeur.
Daarom vind ik het raar dat Tweakers de One de beste van de 3 vind. Zij vinden blijkbaar design het belangrijkste punt van de telefoon, want alleen daarin blinkt hij uit (en dat vinden zij dan).
Dat vinden ze belangrijker dan dingen als waterdichtheid, beter scherm, een betere camera en opties als een vingerscanner en hartslagscanner die onbesproken blijven.

Dit terwijl de consument daar toch heel anders over denkt blijkt wel uit de verkopen (M7 vs S4). Of de consument vind de S4 gewoon mooier.

Kan je dus eigenlijk wel zeggen wat de beste telefoon van de 3 is? Volgens mij niet, want het is afhankelijk van wat je belangrijk vind (design, camera, opties, scherm), toch noemen ze de One en volgens mij komt dat alleen door een aantal gratis toestellen. Al zal dit wel weer verkeerd vallen.
de htc ligt ook beter in de hand, trekt betere foto's, werkt gewoon sneller (werd allemaal gezegd in de test)

verder heeft de htc een hogere ppi wat neerkomt dat hij minder plaatts wegneemt in je broekzak en toch dezelfde resolutie heeft...

ik begrijp dat je mss teleurgesteld bent dat jouw favoriete telefoon niet 'de winnaar" is.... maar ik heb mijn samsung ook weggedaan om terug een htc te nemen... het is niet alleen "design", het is gewoon het gevoel van een stevige telefoon in je handen te hebben, en niet een stukj plastic dat net zo goed 70€ kon gekost hebben omdat je het verschil niet merkt tussen een S5 of een Galaxy ACE in je hand... bij htc heb je dat wel, daar voel je echt dat het geen goedkoop spul is dat je vast hebt... en dat doet veel aan de beleving
Ik snap dat je niet alle reacties leest, maar dit staat in een andere reactie van mij: "Mocht je het hebben gemist: ik vind alle 3 de toestellen geweldig want al heb ik ze niet, ik heb er gelukkig wel mee kunnen spelen. Maar om er nou 1 tot de beste te noemen gaat mij te ver, ze hebben allemaal hun voor en nadelen en het is persoonlijk welke je zwaarder mee telt."

Nee, de S5 is niet mijn favoriete telefoon, ik vind hem te klein. Ook is Samsung zeker niet mijn favoriete merk. Ik vind alleen dat je hier niet 1 telefoon de beste kan noemen omdat het afhankelijk is hoeveel waarde je hecht aan design, camera, scherm en noem maar op. De HTC heeft zijn sterke maar ook zeker zijn zwakke punten net als de Z2 en S5. En natuurlijk mag Tweakers dan de One het beste vinden (al dan niet door de gratis toestellen), alleen de argumentatie daarbij vind ik krom.

En de HTC One een betere camera dan de S5? Dat komt niet uit het filmpje hoor. Ook niet dat ie sneller is..

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 19 mei 2014 19:12]

Het beste scherm valt ook wel te betwisten, want amoled heeft nog steeds een blauwige tint, waardoor wit niet wit is maar blauwig en de kleuren zijn oversaturated. Dat supergrote contrast is klinkt leuk, maar qua kleurechtheid zit je dus toch het beste bij de HTC One.

Camera was ook zeker niet de beste omdat ie weinig details had, vingerscanner dat een halfgare implementatie is en niet fijn werkt begin ik maar niet over, zelfde geldt voor de hartslagscanner.

Waterdichtheid is niet alleen bij de Samsung een pluspunt maar ook bij de Sony. Waarom wil je dan per se de Samsung als winnaar? Mijn inziens is de HTC One overall de winnaar

Maar blijkbaar heb je iets voor jezelf goed te praten gezien als je reacties onder dit bericht
Ik vind het alleen nogal beschamend dat een site als Tweakers dit doet voor een paar gratis toestellen.
Ik vind het op mijn beurt beschamend dat jij complete onzin als feit presenteert. De content op Tweakers is niet te koop en de redactie is compleet onafhankelijk. Dit soort beweringen vat ik op als een grove belediging.
Wat heeft zo'n weggeefactie met dit artikel te maken?
Een verwisselbare batterij wordt altijd als een pluspunt gezien. Ik heb echt nog nooit een batterij verwisseld. Zijn er gebruikers die met een reservebatterij op stap gaan?
Bij een defect is het wel weer handig natuurlijk maar dan is een verwisselbaar scherm o.i.d ook handig.
Ja, zo kan ik direct doorwerken zonder aanhangsels en kabels terwijl je wacht tot de telefoon weer is bijgeladen.
Je zou ook een mobiele oplader kunnen kopen. Voor twee tientjes heb je er een van Ebay die je telefoon meerdere keren volledig kan opladen, als het goed is. Dan kun je al opladend gewoon doorgaan met wat je aan het doen was, zonder de telefoon uit te hoeven zetten om de batterij te verwisselen.
Zoals ik al duidelijk schreef....:
"... zonder aanhangsels en kabels terwijl je wacht tot de telefoon weer is bijgeladen"

Ik heb mobiele laders, zelfs een zonnepaneeltje voor langere reizen zonder oplaadpunten. Maar het verwisselen van de batterij heeft als voordeel dat je niet gebonden bent aan draadjes en externe aanhangsels zolang de telefoon nog moet opladen. Direct weer aan de slag met de ergonomie zoals je die gewend bent. Dat doe ik dus ook regelmatig.

En ik kan me ook voorstellen dat gamers de voorkeur geven aan het wisselen van de batterij, aangezien veeleisende games en tegelijk opladen niet altijd een gelukkige combinatie zijn (bijv. vanwege hitte).

[Reactie gewijzigd door Jortio op 19 mei 2014 14:21]

Tja, elk van beide methodes heeft zijn voordelen. Maar "direct doorwerken" vind ik batterij verwisselen niet echt.
5 seconden om te wisselen, inclusief opnieuw opstarten minder dan 30 seconden.
Zo snel kan ik dat absoluut niet. En je moet de applicaties waar je in bezig was opnieuw starten en in de juiste stand brengen. Dat is niet zo "direct" als een stokje aan een draadje inpluggen...
Voor jou is een minuut wisselen een probleem, ik kan me ergeren aan extra aanhangsels die afhankelijk van niveau en gebruik 1 tot 3 uur moeten blijven zitten voor een volle batterij en beperkingen kunnen opleggen t.a.v. het gebruik van zware apps., zeker nu het weer warmer wordt. Voor mij meer geschikt als ik de telefoon onderweg niet gebruik.
Ik gebruik zoals aangegeven beide, ik ben bekend met de voor- en nadelen van elke methode.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 20 mei 2014 11:12]

OK uitstekend, dan denk ik dat we het eens zijn. Ik zou zelf ook best een tweede batterij willen hebben (maar net te lui om aan te schaffen).

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 20 mei 2014 18:46]

Ik had de S4 maar die is gesneuveld laatst en zat toen ook te kijken, zal ik voor de S5 gaan of de htc one.

Ik vind eigenlijk de htc one half gelukt het geluid is leuk en de bezuiging/ software zijn goed, de camera echter meestal niet goed en ik ben geen fan van onscreenknoppen.
Ik ben uit eindelijk toch voor de htc one M8 gegaan en het is een prima telefoon, ondanks de 2 min puntjes is de htc toch een stuk sneller dan die gigantische skin van samsung(het werkt overigens prima de skin maar is zo zwaar).

Ik had ook voor de xperia z 2 kunnen gaan maar na dat sony de Z mensen eigenlijk door de in de grond liet zakken, dit kwam dus mede door de vele klachten van de Z en dat ze na 2/3 maanden al de Z1 uitbrachten was ik er even klaar mee.
Ik had zelf dus ook een Xperia Z en waarvan het glas gebarsten was en sony kwam uit eindelijk na bijna een jaar gehoor geven, dit uit eindelijk wel na 2 radar afleveringen en te veel klachten.
Nog even in een reactie op de reviewer, kijk eens:

nieuws: Vermeende foto's en video Galaxy S5 Prime komen online

Dan is opeens de s5 de beste.

Wat een review...
Jullie geven aan dat er behoorlijk is tussen de software op de telefoons. Ben ik het niet helemaal mee eens. Ja, de homescreens zien er anders uit, maar daar houdt het wel mee op, volgens mij. Het is allemaal android en ook nog eens dezelfde versie. Het enige verschil zit 'em in de bloatware die geïnstalleerd is. Vooral de S5 heeft enorm veel bloatware (heb die van een collega kunnen gebruiken voor een tijdje). Als dat een dealbreker voor je is, moet je absoluut wegblijven bij de S5.
Voor de rest zijn het allemaal prima telefoons met ieder zijn sterke kanten
...of je zet alle apps en overgangsanimaties die je niet gebruikt/wenst gewoon uit. 2 minuten werk voor een snellere telefoon.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 19 mei 2014 11:43]

S5 vanwege het prachtige scherm en omdat 'ie veel minder saai oogt dan bijv. de M8.
Persoonlijk zou ik ervan verzekerd willen zijn dat ik meer dan twee jaar vooruit kan met zo'n high-end telefoon. Ik zou daarom dus nooit kiezen voor een model zonder verwisselbare batterij.
Waarom heb ik toch steeds het idee dat mensen maar niet voor HTC telefoons willen gaan. De One is eigenlijk perfect maar (ook) mij, trekt het toestel niet aan. Wat betreft die Sony telefoons, dan moet ik altijd denken aan mijn tante en oom die niet echt veel weten van telefoons en dan in de winkel, zo'n Sony krijgen aangepraat. Voelt Samsung dan echt alleen het beste aan door marketing? Ik vraag het me af.
Hoe kan nu de galaxy het beste scherm hebben... Wit is geen wit en de kleurechtheid Is ver te zoeken... Kennelijk zijn reviews tegenwoordig van tweakers alleen nog maar subjectieve reclame praatjes van nieuwe technologieën.

Dat Is de enige conclusie die ik kan trekken uit dit filmpje.
De witweergave van mijn s3 is ook blauwig, maar toch vinden veel mijn s3 scherm zo mooi de de felle kleuren die niet eens natuurlijk zijn (in de standaard stand). het grootste deel van de mensen vind die felle kleuren en dat diepe contrast mooi. zolang je er geen lcd-scherm naast houd zien velen die slechte witweergave niet. dan oogt het scherm gewoon indrukwekkend.
Ja, ik zeg ook totaal niet dat de Galaxy schermen er lelijk uit zien. Dat kan ook gewoon niet voor deze high-end toestellen, ze zijn allemaal goed. Maar het is een review en bij dit soort top toestellen moet je kritisch kijken.

Ik vind dus ook dat een review objectief moet zijn en zo niet moet er worden verteld dat dit een mening is. Bij software is dit wel juist gedaan. Maar hoe kan nu een scherm, dat wereldwijd bekent staat om matige kleurweergave, in een objectieve review geroemd worden als beste scherm.

Het is hetzelfde als computers vergelijken en dan zeggen dat degene met een matige processor het beste is omdat er een snelle grafische kaart in zit en een goed moederboord. Ondertussen dat er ook 2 computers zijn die gewoon overal goed in zijn. Het lijkt een beetje op blindstaren op de mooie nieuwe technologieën i.p.v. objectief kijken.
Je kunt de kleurtemperatuur wel aanpassen tot het lijkt alsof er helemaal geen extra blauw meer wordt weergegeven. Je merkt het verschil dan alleen nog op, naast iets dat bvb echt wit is.

Overigens, ik heb nog geen review gelezen of gezien waar het Galaxy S5 scherm niet geroemd werd, dus dan denk ik toch dat je de extra blauw-weergave te veel laat meewegen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee