Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Nexus 7: klein maar fijn

23-07-2012 • 08:00

178

Singlepage-opmaak

Behuizing: tablet of grote telefoon?

Het formaat

Als je ons enkele weken geleden had gevraagd wat de ideale maat voor een tablet was, dan hadden we waarschijnlijk 'ongeveer tien inch' gezegd. De 9,7" van de iPad vonden we ideaal voor het bekijken van webpagina's en de 10,1" van Android-tablets is perfect voor het bekijken van multimedia. Tablets van 7" leken toch wat te veel op grote smartphones, zoals de 5,3" grote Galaxy Note.

Na ongeveer drie weken met de Nexus 7 doorgebracht te hebben, zijn we van gedachten veranderd. Een 7"-tablet is niet per se beter of slechter dan een groter exemplaar, maar simpelweg anders - en je gebruikt hem ook anders. Hij past bijvoorbeeld in de binnenzak van een jas, zodat we hem in het openbaar vervoer konden meenemen zonder een tas mee te brengen. De 7 zou zelfs in de achterzak van je spijkerbroek kunnen passen, al moet je dan natuurlijk wel opletten als je gaat zitten.

Asus Nexus 7 Asus Nexus 7 Asus Nexus 7 Asus Nexus 7

We merkten dat we de Nexus vaker in de rugzak gooiden als we ergens heengingen, en ook binnenshuis is het makkelijker om dit apparaat bij je te houden dan een grotere tablet. In dat opzicht lijkt de Nexus 7 dus in ieder geval meer op een telefoon dan op een tablet.

Het is dan ook jammer dat Google geen 3g-versie in de planning heeft staan, waardoor je buitenshuis in je mogelijkheden beperkt bent. Films bekijken of e-books lezen is natuurlijk geen probleem, maar voor het internet heb je een wifi-hotspot nodig. Wij gebruikten tijdens de testperiode vaak een smartphone als mobiel hotspot.

Ergonomie

De Nexus 7 is klein genoeg om met één hand tussen de duim en vingertoppen vast te houden, maar in de praktijk vonden we het fijner om de vingertoppen tegen de achterkant te laten rusten.

Nexus 7

Hij is natuurlijk ook prima met twee handen vast te houden en op die manier kan er op de smartphonemanier getypt worden. Af en toe wilden we nog wel eens wat met één vinger invoeren, maar het gros van de tijd gebruikten we onze duimen.

Nexus 7

De Nexus 7 is met één hand ook langer vast te houden zonder dat dat kramp of spierpijn oplevert. Toen we dat na een tijdje weer met een grotere tablet probeerden, leek die ineens een heel stuk zwaarder. Dat is natuurlijk logisch ook, want met 340 gram weegt de Nexus 7 zowat de helft van Apples nieuwe iPad. Dat maakt de Nexus 7 in onze ogen dan ook beter geschikt voor bijvoorbeeld e-reading dan grotere tablets. Ook games komen op het 7"-scherm in de landscape-oriëntatie echter erg goed tot hun recht.

Nexus 7

Het 7"-formaat is echter niet de heilige graal. Zoals gezegd is deze form factor in het gebruik simpelweg anders. Applicaties die veel tekst en media op het scherm zetten, komen op grotere schermen nog altijd beter uit de verf. Denk hierbij aan apps als Flipboard en Currents en de digitale versies van tijdschriften en kranten. Op de Nexus 7 zou je bij zulke apps steeds moeten in- en uitzoomen om alles te lezen.

Daarnaast is 7" niet heel geschikt voor browsen-zonder-zoomen. We zijn van de iPad gewend dat je bij veel websites niet in hoeft te zoomen om tekst te kunnen lezen, zeker niet op het nieuwste model met het Retina-scherm. Bij de Nexus 7 hoeft dit ook niet per se, maar je moet wel goede ogen hebben om alles te kunnen lezen. In de praktijk vonden we het bij veel webpagina's prettiger om de tekst te vergroten.

Design en bouwkwaliteit

Hoewel de Nexus 7 met een adviesprijs van 249 euro ronduit goedkoop is, doet hij niet goedkoop aan. Vergeleken met andere tablets in deze prijsklasse is er duidelijk meer aandacht besteed aan het ontwerp en de afwerking. Vooral over de achterzijde van de tablet zijn we erg te spreken. Asus gebruikt hiervoor een materiaal dat een combinatie van rubber en hard leer lijkt, en dat voorzien is van kleine putjes. Dat voelt comfortabel aan en lijkt ook nog eens krasbestendig.

Rondom is de tablet vrij sober; aan de rechterzijde zijn de aan-uitknop en de volumeknoppen geplaatst, en meer knoppen zijn er niet. Onderaan zit in het midden een micro-usb-poort voor opladen of het aansluiten van randapparatuur en links daarvan zit een uitgang voor een koptelefoon. Ook is er een propriëtaire connector aanwezig, die ontworpen lijkt te zijn met het oog op een nog te verschijnen docking station.

Nexus 7 Nexus 7

Een micro-sd-kaartlezer is niet ingebouwd en dat vinden we toch wel een gemis. We snappen dat Google de prijs laag wil houden en zijn clouddiensten wil promoten, maar zonder 3g heb je onderweg vaak niet veel aan die clouddiensten en ook om andere redenen zullen veel gebruikers de voorkeur aan lokale opslag geven.

Opmerkelijk genoeg zijn de bezels aan de korte zijden van de tablet een stuk breder dan de lange zijden. Volgens Google heeft dit te maken met de ergonomie: in de landscapemodus geven de bredere bezels meer ruimte om de tablet vast te houden.

De Nexus 7 beschikt over stereospeakers, zo blijkt uit een teardown van iFixit, maar die zitten zo dicht op elkaar dat er van echt stereogeluid in de praktijk nauwelijks sprake is. De geluidskwaliteit is voor een tablet niet slecht, maar vergeleken met grotere tablets blijft het maximale volume wel iets achter.

Warmteontwikkeling

Bij het spelen van een game merkten we dat de tablet in een van de hoeken warmer werd; in die hoek bevindt zich de Tegra 3-soc. De buitenkant werd niet onaangenaam warm - waaschijnlijk ook omdat de Nexus 7 niet van metaal is gemaakt - maar we waren toch nieuwsgierig genoeg om de warmtecamera erbij te pakken.

Als de tablet niet wordt belast, blijft hij met maximaal 25 graden Celsius relatief koel. Als we gedurende tien minuten de game Shadowgun spelen, zien we dat het warmste punt 33 graden is geworden. De warmteverdeling is opvallend; Apples iPad werd slechts enkele graden warmer, maar die warmte straalde wel uit over de hele tablet. De Nexus 7 wordt maar op een plaats warm; de temperatuur is bij het oranje deel van de foto al gedaald tot onder de 30 graden.

Warmtefoto Nexus 7