Apple: oplader iPhone kan oververhit raken - update

Apple waarschuwt dat usb-adapters die tusssen 2009 en 2012 samen met de iPhone 3GS, 4 en 4S zijn verkocht, brandgevaarlijk kunnen zijn. Bezitters van de adapters kunnen hem kostenloos omwisselen voor een nieuwe, veiligere adapter.

De getroffen adapters zijn verkocht tussen oktober 2009 en september 2012, waarschuwt Apple. Ze zijn meegeleverd met de iPhone 3GS, 4 en 4S, maar zijn in die periode ook los verkocht. Een kwetsbaar exemplaar is te herkennen aan het modelnummer 'A1300' aan de onderzijde van het toestel. Het is niet bekend of er gevallen zijn geweest waarbij de adapter daadwerkelijk in brand vloog.

Wie een kwetsbare adapter heeft, moet hem niet meer gebruiken, waarschuwt het bedrijf. De adapter kan worden omgeruild bij een Apple Store of een 'erkende Apple-serviceprovider'. Vanaf 18 juni kan de adapter ook worden omgeruild bij Telfort of T-Mobile.

Update, vrijdag 12:09: Vodafone heeft laten weten toch niet mee te werken aan het omruilprogramma. Het artikel is hierop aangepast.

adapter apple fikkie

Door Joost Schellevis

Redacteur

13-06-2014 • 10:49

235

Reacties (235)

235
211
132
10
1
41
Wijzig sortering
Dit model lader is ook geleverd bij mijn iPhone 5, de a1300... Dus niet enkel bij de 3GS,4 en 4S!
Ook ik heb deze lader gekregen bij mijn iPhone 5.

Ik lees in de reacties op dit artikel van iPhoneclub dat er diverse mensen zijn die deze lader zelfs bij hun iPhone 5S hebben gekregen. De iPhone 4 en 4S blijken geleverd te zijn met typenummer HW010.
Toch ook weer niet helemaal, want ik heb een 4S met een A1300 lader (waarvan ik overigens nog nooit iets van gemerkt heb dat deze heet wordt).

Waarschijnlijk is de A1300 hoofdzakelijk geleverd bij de 3GS, 4 en 4S maar blijkbaar zijn afwijkingen ook mogelijk.
Beetje slordig dat dit er tijdens tests niet uit komt, maar ik heb er nog nooit van gehoord dus het zal relatief weinig voorkomen. Wel weer netjes dat ze het gratis omruilen, maar dat mag ook wel voor die prijs.
Heb ik anders een tijdje geleden voor gehad. Toen geweest naar Lab9 (officiële verdeler van Apple in België) en ze hebben me zeer vriendelijk gezegd dat ik de lader waarschijnlijk te lang in het stopcontact had laten zitten. Dit was het resultaat trouwens -> http://instagram.com/p/eZPq4ZMtxM/

Blij dat ze dit nu erkennen, maar voor mij gewoon te laat.
Dat is een mooi vlammetje geweest dan. Wel raar dat een oplader er niet tegen kan als hij te lang in het stopcontact zit :? Die van mij zit de constant in het stopcontact.
Dacht ik ook. De kabel was er volledig uit gekatapulteerd. Gelukkig geen schade aan mijn iPad.
Probleem is dat de tussenhandel dit zelf afdoet, en eigenlijk altijd aan de fabrikant zou moeten melden (mogelijk was het toen al bekend, of was het bruikbaar voor Apple voor verdere Analyse).

Ik zelf heb ooit een beltrafo gehad (van Hager) die zeer warm werd, en dan op de thermische beveiliging (gelukkig!!) uitschakelde. Op een 1e mailtje naar Hager kwam een lauwe reactie, op mijn 2e mailtje met daarin de opmerkingen dat dit een fabricagefout is en potentieel meer klanten betreft met de daarbij behorende aansprakelijkheid kreeg ik een nieuw exemplaar (ik moest mijn exemplaar dan wel opsturen - wat ik ook al had aangeboden).
Daarna erd ik wel netjes gebeld dat zij nu ook zagen dat de trafo extreem warm werd.

Vaak is het in dit soort gevallen het niet onderkennen van het probleem en de gevaren door medewerkers.
Inderdaad, daarom roept toyota ook zoveel auto's terug je zou toch denken dat die goed getest worden....

Sommige dingen kan je niet 100% testen.
Een auto heeft net wel wat meer aspecten dan een oplader, denk je ook niet? Rij jij in je oplader? Een oplader heeft één gebruik, meer niet. Dan mogen ze hem ook wel uitvoerig testen voor dat ene gebruik.
Anoniem: 120693 @46194313 juni 2014 10:58
En uitgebreid getest is ie dus wel. Door Apple en door de vele instanties die electrische apparatuur moeten goedkeuren. Toch kan het voorkomen dat een dergelijk gebrek pas na vele jaren optreed of dat het een fragmentarisch gebrek in de productie was.
Ach ja, het is wel grappig dat er vaak geroepen word dat Apple goede kwaliteit levert en dat de rest "Chinese meuk" is ( voor het gemak word dan vergeten dat Apple alle iPhones in China laat maken) terwijl mijn geïmporteerde Xiaomi een bijgeleverde lader heeft die ik dag en nacht in het stopcontact laat zitten- en er is nog geen enkel probleem.

Ik neem aan dat het wel een groot probleem is eigenlijk, anders hadden ze echt niet zoveel laders terug geroepen. Dan hadden ze die paar honderd klanten die ermee kwam of lekker laten stikken of gewoon een nieuwe gegeven, maar niet duizenden laders terug geroepen.
Anoniem: 120693 @46194313 juni 2014 11:42
terwijl mijn geïmporteerde Xiaomi een bijgeleverde lader heeft die ik dag en nacht in het stopcontact laat zitten- en er is nog geen enkel probleem.
Dat moet wel een hele goede lader zijn als je hem dag en nacht in het stopcontact laat zitten en je huis is nog niet in vlammen opgegaan! Hulde.
Dat is nou juist het punt. Als een fabrikant die door de meeste Apple-gebruikers "Chinese meuk" genoemd word het kan, waarom kan Apple het dan niet? Waarom komen ze daar pas zo laat achter? Waarom is die lader niet uitvoerig getest?
zucht... Komtie:

Dat jouw Xiaomi het goed doet betekent niet dat alle Xiaomi's het automatisch goed doen. Andersom betekent dat dus ook dat als deze laders een probleem KUNNEN geven, dat niet gelijk voor alle laders is. Ik heb er namelijk al enkele jaren een stuk of tien van in gebruik. en die komen allemaal uit dat tijdsbestek. Het zegt dus helemaal niets.
Wat mijn punt is is dat het wel heel slecht is om een oplader die welgeteld één functie heeft niet uitgebreid getest is op brandgevaar.
Je doet een aanname. Het is niet zo dat dit probleem zich voordoet omdat die dingen helemaal niet getest zijn.
Het kan ook zijn dat een gebruikt onderdeel pas na een aantal jaar of in een bepaalde situatie problemen kan geven.
Het grootste gros van deze adapters zal nooit problemen geven, maar er hoeven er maar een paar tussen zitten. Als het 1 keer misgaat wegens oververhitting, dan heb je als fabrikant weinig keuze. Geen enkele garantie dat het niet nog een paar keer misgaat en spelen met het leven van iemand zal geen fabrikant graag doen. Ik ga er ook vanuit dat een dergelijke fabrikant in dit geval een verplichting heeft.
Hoezo? Asbest is vroeger ook uitgebreid getest op gezondheidsrisico's alleen blijkt nu dat het toch vrij gevaarlijk is als er bepaalde dingen mee gebeuren. Sommige dingen zijn niet te testen. Brandgevaar van stoffen is er daar een van. Roepen dat een Led lamp het ongeveer 10 jaar uithoud is puur extrapolatie in het statistiek gedeelte, maar pas na tien jaar kunnen we met zekerheid zeggen of dat klopt en of het geen gevaren met zich meebrengt (Statistiek is leuk, maar er zijn altijd dingen die je niet kan voorspellen). Daarom vind ik het ook behoorlijk frappant dat net ontwikkelde SSD schijven met een MTBF van 10 jaar worden verkocht. Dat kan namelijk helemaal niet kloppen. Testen gebeurt altijd door apparaten aan extreme omstandigheden bloot te stellen zodat bepaalde marges kunnen worden berekent. dit betekent echter niet dat bijvoorbeeld 1 jaar op vol vermogen testen dezelfde resultaten levert als 10 jaar op een 10 van het vermogen.
Wat mijn punt is is dat het wel heel slecht is om een oplader die welgeteld één functie heeft niet uitgebreid getest is op brandgevaar.
dat is dus geen punt en totaal niet relevant want uiteraard is dit wel gebeurd. Sommige materialen kunnen echter door invloeden van buitenaf (die niet te testen zijn op een batch van 10.000) ineens hele andere eigenschappen krijgen.
terwijl mijn geïmporteerde Xiaomi een bijgeleverde lader heeft
Van een Europese lader zou ik niet zeker zijn dat die van Xiaomi komt. Bij de mijne zat in elk geval een lader die er nogal merkloos uitzag en die ik dus meteen in de bak met onderdelen heb gegooid ten voordele van een lader van Nokia.
Bij de mijne kwam er een met een Amerikaanse stekker eraan, maar wel met verloopstukje. Doet het prima. Is een officiële van Xiaomi trouwens.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 22 juli 2024 20:25]

Pas als ieder exemplaar gegarandeerd in de fik vliegt ben je niet meer tevreden met die ene van jou die het wel blijft doen? Modelklant dan.
Pas als ieder exemplaar gegarandeerd in de fik vliegt ben je niet meer tevreden met die ene van jou die het wel blijft doen? Modelklant dan.
Nogmaals, bij zoiets simpels als een oplader waar je dan ook nog veel voor moet betalen bij Apple mag je gewoon verwachten dat het onder normale omstandigheden 10 jaar werkt zonder gedoe.
Inderdaad, dat mag je verwachten. En soms gaat dat niet goed.
En jij gebruikt jouw auto voor meer dan auto rijden alleen?

Dit zijn altijd voorzorgsmaatregelen, blijken er een aantal opladers verkeerd te zijn, halen ze alles terug.
Wel netjes dat ze dat jaren na dato nog kosteloos vervangen. Maar goed; die adapters kosten feitelijk ook maar een paar cent om te maken. Heb de lade ondertussen vol liggen met diverse USB laders.
Anoniem: 120693 @Titan_Fox13 juni 2014 10:53
Maak die van Apple maar eens open, dan zie je dat ze wat ingewikkelder zijn dan de meeste anderen. Nog steeds niet echt duur om te maken maar we praten over vele Euro's geen centen.
Het duidelijke verschil is de lege ruimte tussen hoge spanning (220v) en laagspanning (5v).
Bij de na-maak zie je ook dat die ruimte er niet is.
Officiële oplader: https://lh4.googleusercon...M/s2048/ipad-creepage.png
Onofficiële oplader: https://lh5.googleusercon.../counterfeit-creepage.png

Ze hebben ook last van piekspanningen. Veel ruis zoals ze dat noemen.
Officiële oplader: https://lh5.googleusercon...f2Zik/s2048/hifreq012.png
Onofficiële oplader: https://lh3.googleusercon...BBW3I/s2048/hifreq020.png


Zie voor meer informatie: http://www.righto.com/201...ipad-chargers-pricey.html

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 22 juli 2024 20:25]

Ik vraag me af of dat echt voor problemen gaat zorgen. Al die laders moeten gekeurd worden voordat ze in Europa worden ingevoerd (in ieder geval via de officiële kanalen). Daar hebben we keurmerken voor. Zelfs die goedkope pruts-adaptertjes die ze overal bij geven hebben een CE-keurmerk en zijn vaak dubbel geïsoleerd.
"vaak dubbel geisoleerd"? Nee, ze zijn altijd dubbel geisoleerd, anders ben je al dood voor je het de eerste keer gebruikt. Het probleem is dat de isolatie absoluut niet adequaat is tegen overslag en andere fouten. Dat merk je pas als je serieus gaat testen. En nee, dat hoeft dus niet van te voren, en nee, CE is geen keurmerk. Als er kema keur of tuv opstaat (en dat is niet fake) is ie wel goed.
Bestaat KEMA keur eigenlijk nog wel ? Als er een TÜV-logo op staat is het wat mij betreft goed genoeg.
Mjoah, die stickers kan je niet echt vertrouwen. Je hebt ook heel vaak China Export stickertjes op die adaptors zitten: http://en.wikipedia.org/wiki/CE_marking#China_Export

Daarnaast betekent een CE logotje dat de fabrikant zegt dat hij voldoet aan de standaard, maar dat betekent niet dat hij gekeurd is. Het is niet een keurmerk wat je krijgt zodra je apparaat goedgekeurd is. Het logotje betekent dat de fabrikant verklaard compliant te zijn met de EU wetgeving, maar niet perse dat hij ook gekeurd is.
Zelfs die goedkope pruts-adaptertjes die ze overal bij geven hebben een CE-keurmerk en zijn vaak dubbel geïsoleerd.
Dat is het probleem, er bestaat geen CE keurmerk, alleen een CE markering. Dat veel mensen net zoals jij denken dat het een keurmerk is maakt het er niet minder verwarrend op.

De CE markering stelt helemaal niets voor, er wordt niets gekeurd en iedere fabrikant kan het zo op z'n product zetten. Een fabrikant moet dit er op zetten om aan te geven dat het product voldoet aan bepaalde Europese regels, maar dat wil niet zeggen dat ie dat ook daadwerkelijk gedaan heeft, en niemand controleert dit vooraf.

Daarnaast wordt er ook vaak misleidend een CE logo op gezet dat bijna identiek is (maar net niet, de letters staan b.v. dichter op elkaar) en dan staat het zogenaamd voor China Export. Duidelijk bedoelt om de boel te misleiden.
Veel grijze import hoeft niet gekeurd te worden, ik kan zo 50 van die adapters meenemen en die hier verkopen. Als jij via Amazon een onofficiel adapter koopt uit verwegistan ( veel van Amazon wordt gewoon verkocht vanuit Hong Kong ) hebben geen Europees keurmerk
Dat het er niet opzit wil niet zeggen dat het niet hoeft. Voor de wet is de persoon die het importeerd de fabrikant en dus verantwoordelijk voor CE.
Met een 158mV RMS komt hij echt niet door de EMC keuring heen. Ik wil best geloven dat een een CE sticker opzit, maar niet dat hij aan de eisen daarvan voldoet. Dat zie je wel bij meer van die low-cost chineese meuk.
Chinezen zijn ratten... ze laten het goed keuren maar in de eind-productie halen ze de dure componenten er uit die nodig zijn om door de CE keuring heen te komen. Onze CE-keur bedrijf heeft dit al meerdere keren mee gemaakt.....

[Reactie gewijzigd door xppn op 22 juli 2024 20:25]

En die paar sneden in de PCB drijven de kosten op van enkele centen naar enkele Euro's? Dat lijkt me sterk.
Nee, de high end componenten drijven de kosten op. Als je nou eens had gelezen...
Toen ik reageerde had hij zijn reactie nog niet aangepast ;) Ik heb nog steeds geen kristallen bol, de toekomst lezen was lastig geweest.
Ik heb ook geen tijdmachine, ik kan zijn oude reactie niet zien :)
Wat is jouw bron voor het handwerk van Chineese kindertjes dan?
Een adapter hoeft alleen maar op te laden; daar hoeft niks ingewikkelds in te zitten. Klein transformatortje, bruggelijkrichter, paar weerstandjes, elco's, transistortje hier en daar en een ICtje met (eventueel) een laadcontroller. De materiaalkosten zullen (zeker in die aantallen) op een paar cent uitkomen.

Nergens voor nodig dat een Apple-lader zo veel duurder is dan iedere andere USB lader. Bij Mini-in-the-Box koop je een imitatielader voor € 3,67 met gratis verzenden :
http://www.miniinthebox.c...s-1000ma-wit_p270945.html

Kan me niet voorstellen dat je het dan over "vele euro's" aan materiaalkosten hebt zoals jij het omschrijft. Waarschijnlijk is die € 3,67 nog aan de dure kant; ik ben zeker dat het nóg goedkoper kan.

Nu kun je wel zeggen "Ja maar, die imitatieladers zijn goedkoper omdat de kwaliteit lager is", maar dan vergeet je dat dit artikel over de dure (originele) A1300 laders van Apple gaat. Een duurdere lader is dus geen garantie dat je er nooit problemen mee zult krijgen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 20:25]

Het verschil tussen de originele laders en namaak- of goedkope (<9€) laders:
- kwaliteit van lading (voltage ripple, noise)
- kwaliteit van stekkers (afbreken, slecht contact)
- ingebouwde overcurrent of overvoltage protections
- fantoomverbruik wanneer insteekt maar niet laad
- brand- of overhittingsgevaar

Onderzoekje:
http://www.righto.com/201...ipad-chargers-pricey.html

Sowieso is deze terugroepactie niet om aan te duiden dat de Apple laders onveilig zijn, maar dat Apple ze acht dat het economisch voordeliger is om ze terug te roepen en om te ruilen dan het is voor een rechtzaak als er eentje in de fik gaat en letsel veroorzaakt.

Leesvoer voor namaakladers:
http://www.myfoxtwincitie...electrical-burn-infection
http://www.macworld.co.uk...ging-safety-faqs-3460975/
http://www.dailymail.co.u...-chargers-burn-house.html

Men vergeet ook nog wel eens dat een LiPo (Lithium Polymer) batterij, die je vind in veel smartphones en tablets tegenwoordig, bij een foute lading kunnen branden en vlammen spugen totdat de chemicaliën zijn uitgewerkt. Denk hier maar eens over na als het gevoel van een 'flare' in je broek of in de slaapkamer een leuke gedachte is.

[Reactie gewijzigd door Phuncz op 22 juli 2024 20:25]

Daarbij let ik er altijd op dat ik een toestel met (bij voorkeur verwijderbare) Li-ion batterij aanschaf. Je weet tenslotte maar nooit. Maar goed, je hebt wel een punt natuurlijk.
Ja, je kan wel een verwijderbare accu hebben, maar ook díé accu's kunnen defect raken met alle gevolgen van dien; zeker als ze achteloos zijn geproduceerd: http://www2.hs.fi/english/archive/news.asp?id=20031120IE4
Waarom inferieure techniek (Li-Po > Li-Ion) en een dikker toestel kiezen om 10€ op een extra lader te besparen ? Li-Ion batterijen kunnen ook gekke dingen doen.
Anoniem: 530086 @Titan_Fox13 juni 2014 11:03
"Een adapter hoeft alleen naar op te laden" klopt alleen moet die wel veilig opladen en dit is net wat apple behoorlijk serieus neemt. Ze voldoen aan alle standaarden ten opzichte van goedkopere laders. Nogmaals ik vind het ook veel geld alleen zit er meer techniek in dan de meeste mensen denken.
Hoe meer techniek je in zo'n lader stopt, des te groter is de kans dat er iets kapot gaat. Je maakt een lader veel complexer dan nodig is. Ik zit zelf sinds 18 jaar in de elektronica, en heb nog nooit een standaard voeding gehad die er plots mee ophield of in de fik vloog. Pas sinds de introductie van mobiele telefoons zie ik het aantal defecten sterk toenemen.

Het mag dan wel zo zijn dat Apple-laders aan meer standaarden voldoen, maar zoals je in dit artikel kan lezen behoedt dat je niet voor het gegeven dat originele laders oververhit raken. Daarbij vraag ik me sterk af hoeveel kosten deze extra certificering met zich meebrengt.
Bij de ontwikkeling van een voeding kan je veel keuzes maken. Afhankelijk van wat je wil bereiken kom je op andere oplossingen uit die allemaal het zelfde doen, een spanning omzetten naar een andere. Het verschilt echter wel of die voeding efficient moet zijn, low cost, heel klein of juist heel groot. Daarnaast moet zo'n voeding gewoon voldoen aan o.a. de CE eisen. Maar omdat ze deze wereldwijd verkopen ook aan meerdere soorgelijke keuringen in de wereld. Die kosten moeten ook betaald worden. Dat is geen keus, dat is een wettelijke plicht.

De totale BOM voor een voeding is echt geen centen. Ook niet bij die aantallen. Dat ze niet duur zullen zijn ben ik gelijk met je eens, maar een paar centen suggereerd 8 cent of zo? Nou, echt niet.

Als je als ontwikkelaar de opdracht krijgt om een efficiente voeding te bouwen, welke klein is en voldoet aan alle eisen. Daarnaast moet hij uiteraard ook nog zo goedkoop mogelijk worden opgelost dan ga je op een grens zitten van de componenten die je kiest. Soms ga je dan iets te ver en dan krijg je zo nu en dat dit soort dingen.

Aan de andere kant, je verkoopt er miljoenen per jaar. Als je 1 cent kan bespraken dan heb je miljoenen centen verdient. Wat dat betreft snap ik Apple en alle andere fabrikanten.
Dus omdat jij nooit een defecte voeding hebt meegemaakt is dat een feit?
Dat zeg ik niet; het is enkel een observatie.
Anoniem: 474132 @Titan_Fox13 juni 2014 12:52
Lees je eerst maar eens in de basics in wat betreft charger technologie alvorens zon uitgesproken standpunt in te nemen telkens :

http://www.righto.com/201...ipad-chargers-pricey.html
<..veilig... iets wat Apple behoorlijk serieus neemt...>

Ja ja.
Alle Apple iPhone laders worden heet.
Ze wachten alleen 3 jaar tot er een xx-aantal zijn uitgefikt voordat ze aankondigen die paar die nog in gebruik zijn, gratis te vervangen (..)

Ik heb een paar Miniinthebox laders (3,67 incl. kabels en gratis verzending) die net zo snel laden als het origineel en helemaal niet heet worden.
De iPhone ook niet, en de accu gaat net zo lang (of kort) mee.
Rara. ;)
Mini in tbe box verkoopt misschien wel voor 3.76 euro maar dat is omdat hun tevreden zijn met een extreem lage marge.

Als je een normaal bedrijf hebt moet er wel enigzins marge op zitten, wat heb je er anders aan om iets te verkopen?
Ze hebben voldoende marge, anders stoppen ze er wel mee.
Denk je dat echt?

Ze moeten het juist hebben van de massa verkoop, de marge is juist extreem laag.

Soms maken ze er zelfs verlies op om klanten te trekken.

Zelfs al zou de inkoopprijs 6 cent zijn en ze er 3.70 euro op zouden verdienen stelt die 3.70 euro niks voor voor een bedrijf.

Dit soort bedrijven proberen gewoon zoveel mogelijk hoge aantallen te verkopen om rendabel te zijn.
Lage marge, groot aantal verkopen. Zo trekken de cijfers weer recht.
Dit is misschien ook wel een interessant artikel:

http://www.righto.com/201...-chargers-pricey.html?m=1

Het artikel beschrijft verschil tussen imitatieladers en genuine laders, waaruit juist blijkt dat imitatieladers gevaarlijk kunnen zijn! Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat voor imitatielader je gebruikt, en het doet niks af aan het feit dat Apple belachelijke winstmarges heeft op haar eigen chargers.
Volgens de melding van Apple kunnen de officiele laders dus ook gevaarlijk zijn!
Het maakt natuurlijk wel uit welke versie van de officele lader je gebruikt. :+

Namaak is altijd goedkoper dan het origineel, anders heeft het weinig zin om iets na te maken (nouja, behalve in het geval van schilderijen misschien)

Helaas zijn de onderdelen niet de kosten. Het in elkaar zetten moet ergens gebeuren, en iets of iemand moet dat doen. Dat kost geld. Daarna moet de lader vervoerd worden naar de winkels, wat ook weer geld kost..
Anoniem: 303253 @Titan_Fox13 juni 2014 11:13
Een adapter hoeft alleen maar op te laden
Dat doen deze dingen nu net niet. De laadcontroller zit gewoon in de telefoon al jaren trouwens.

Dit zijn niets anders dan een adapter/voeding. Deze doen dan ook niets anders dan 110V-240V omzetten naar 5V en kunnen maximaal 1A leveren bij 5V in het geval van deze adapter. Daardoor zijn ze simpel en hoeven ze niets te kosten.
Zie mijn post boven je. Daar kan je zien dat er wel duidelijk verschil in zit.
Nee, maar een goedkope lader is wel een hoger risico. Niet grof bedoeld hoor, maar als je rookt dan loop je toch ook een verhoogd risico op kanker? Zelfde laken een pak! Als Apple echt zo erg was als je denkt, dan hadden ze wel goedkope opladers met minimale componenten in elkaar geprutst en díé voor €19 verkocht!
Heb jij harde cijfers waaruit blijkt dat goedkope laders per definitie een hoger risico met zich meebrengen ?
Een adapter hoeft alleen maar op te laden; daar hoeft niks ingewikkelds in te zitten.
Een adapter hoeft niet op te laden aangezien het laadcircuit niet in de adapter zit maar in de telefoon/tablet. Een adapter hoeft enkel 220V naar 5V om te vormen, meer is het niet.
Helaas zijn deze laders dan ook binnen een maand kapot! Ik heb er vorig jaar een paar besteld maar ze zijn allemaal overleden of leveren niet het juiste amperage waardoor opladen 3x zo lang duurt. Kwaliteit heeft zijn prijs!
Ik laad mijn toestellen normaal gesproken sowieso op via mijn PC i.c.m. een USB-kabel. Die lader hoef ik eigenlijk nooit mee te nemen, enkel voor het geval dat.
Jammergenoeg leveren veel pc's geen 1 amp usb poort waardoor het laden heel traag gaat. meeste adapters zijn 1 amp of 1,5 amp
meeste adapters zijn tegenwoordig 2,1A. Zogenaamde "snelladers" en laders voor tablets. Die van mn iPad levert 12W op 2,4A
Adapters voor telefoons zijn 1A, voor tablets 2A-2.4A
Loop maar eens naar de dichtstbijzijnde telefoonboer. Die hebben toch zeer zeker wel snelladers liggen voor telefoons van 2,1A
De standaard adapters worden vaak op 1A afgeknepen, maar je telefoon kan veel meer hebben dan dat. Ik laad mn iPhone standaard op met een 2,4A stekker.
Jouw iPhone zal max 1A trekken.
Nou nee, want hij is merkbaar sneller vol als bij de normale 5 watt oplader. Scheelt twee uur voor 80% Voltage blijft hetzelfde dus moet de stroomsterkte wel omhoog.


edit:
ok misschien had ik erbij moeten vermelden dat ik een 3 meter snoer gebruik ipv de standaard meter. op de een of andere manier zit daar zeker wel een verschil in. misschien omdat de kabel verlies heeft of om andere redenen maar hij laad meetbaar sneller op met een 12 watt oplader. zeker als ik het toestel ook gebruik.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 20:25]

Dat zit tussen de oren, jouw iPhone zal max 1A trekken ook al bied je hem 2A aan (ik wil het wel bewijzen als je wilt)
Ik heb hier zo'n kabeltje waarmee je 2 USB aansluitingen te gelijkertijd kunt gebruiken. Zo heb je 2x 500 mAh tot je beschikking. Feitelijk meer dan genoeg. Dat snelladen is wel leuk en aardig, maar op den duur niet gezond voor de accu's. Ik heb sowieso nooit haast :-)
Je kan wel Asus AI Charger installeren, dat zorgt ervoor dat dat wel gebeurt. ( Bij compatibele mobo's.)
Het kost $4.66 aan componenten, dus € 3,43. Dat komt heel erg dicht in de buurt van de € 3,67 (gratis verzendkosten) die je bij Mini-in-the-Box voor een imitatielader betaalt.

Sterker nog; ik kan me niet voorstellen dat Apple maar liefst $ 0,55 betaalt voor een L6565D SMPS controller van ST Microelectronics. Dat betaal je er inderdaad voor als je er 20000 afneemt, maar ik mag toch aannemen dat Apple er miljoenen van bestelt, waardoor ze daar maar een fractie van zullen betalen.

http://www.findchips.com/search/l6565

De daadwerkelijke kosten van een Apple-lader zullen misschien € 1 á € 2 zijn, terwijl ze jou de hoofdprijs laten betalen. Vanwege de lage productiekosten kunnen ze dus ook makkelijk een dergelijke omruil actie op touw zetten. Neemt niet weg dat ik het evengoed netjes vind, hoor !

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 20:25]

Vergeet niet dat er natuurlijk ook het e.e.a. aan R&D heeft plaatsgevonden alvorens ze met deze ontwerpen op de proppen komen. Dat wordt vaak even vergeten in een prijsberekening.
  • PCB- engineer
  • CAD-engineer
  • EMC-onderzoek
  • ESD-onderzoek
  • Markt onderzoek
Dat zijn allemaal kosten die nog eens buiten het PCBtje zelf valt en die ook niet gering zijn, die moeten ook terug verdiend worden.

Ik ben wel vanmening, net zoals velen, dat de Apple producten zwaar overpriced zijn.
En het moet ook nog in elkaar worden gezet, Apple levert namelijk niet een zakje met daar in alle componenten.

Apple apparatuur is opzich prima geprijsd alleen de prijs stappen tussen GB's zijn te groot, kwa accessoires is Apple inderdaad behoorlijk overpriced.
Nou vooruit, laten we eens rekenen.
  • PCB- engineer
  • CAD-engineer
  • EMC-onderzoek
  • ESD-onderzoek
  • Markt onderzoek
Alles bij elkaar (en dan hou ik het HEEL hoog aan) $1 miljoen.
Aantal IPhones per jaar (hou ik laag aan) 100 miljoen.
Gedurende 5 jaar, dus 500 miljoen iPhones (+laders)

Kosten per lader: $0.002...nou, daar gaan ze arm van worden :P
Dat is nog niet alles, apple gebouwen, kantoor personeel, verkopend personeel etc.
De overhead wordt vaak vergeten en is ook een deel van de prijs van een
product.
Hehe, eindelijk iemand die het snapt.

Een voedingschipje met deze functionaliteit wordt door meerdere fabrikanten gemaakt. De uiteindelijke prijs bij echt grote aantallen wordt bepaald door de grootte van de 'die', het echte stukje silicium. Tenzij er een dwingende reden is om één bepaald type te gebruiken gaat men gewoon voor het goedkoopste.

Het zou mij verbazen als de werkelijke kosten voor de componenten van de lader boven de $1,50 kwam. Het duurste is vermoedelijk het transformatortje, aangezien daar behoorlijk wat grondstoffen inzitten (koper).

Natuurlijk heeft de kwaliteit wat te maken met de componentkeuze. Ik kan me zo voorstellen dat het chipje van ST $0.08 kost, en een onbekende Taiwanees zoiets aanbiedt voor $0.073. Dan zal Apple voor kwaliteit en zekerheid gaan, terwijl een no-name brand voor de goedkoopste gaat. Daarnaast is een goed design over het algemeen wat omvangrijker. Net iets meer aandacht voor ontstoring, veiligheid e.d. Het prijsverschil bij grote aantallen is echt verwaarloosbaar klein.

Het duurste is de naam. De Apple sticker kost $20, de sticker van FunLuck HK $0.25....

PS: de L6565D is al te vinden voor $0.32 bij kleine aantallen :P

[Reactie gewijzigd door coolmos op 22 juli 2024 20:25]

Enkele dollars en daarnaast is de adapter vergeleken met third parties van gerenommeerde laders nog steeds absurd complex uitgevoerd. Neem een HTC/Sony ook deze zijn duurder maar beduidend goedkoper en no-brands zijn zelfs nog goedkoper (terzijde of ze kwalitatief daadwerkelijk gelijk zijn).

Waar ik zelf het meeste mee zit met Apples laders en dit gaat wel zo'n beetje op voor iedere versie is de gewoon slechte kwaliteit van de plastic. Ik heb een iPad een Air en beide leggen het betrekkelijk snel af. De magnetic lock precies daar scheurt het plastic idem voor de iPad bij de connector is de huls beschadigd. Het is gewoonweg bagger kwaliteit voor een premium.
Anoniem: 112442 @Titan_Fox13 juni 2014 11:05
Wel netjes dat ze dat jaren na dato nog kosteloos vervangen.
Dat is een verplichting. Tevens heeft Apple een groot probleem als er een huis afbrand en zeker als er doden bij vallen door een ondeugdelijk adapter.
Zo zijn er al heel veel Recalls geweest.
Is dat zo ? Op accessoires als laders / accu's zit normaal maar 3 - 12 maanden garantie, afhankelijk van de fabrikant. Wellicht dat dit bij toestellen die bijvoorbeeld over een vaste, geïntegreerde accu langer is, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat een fabrikant zo veel jaar de verantwoordelijkheid moet nemen over iets als een lader.
Dat ergens voor een bepaalde periode garantie op zit, heeft niks te maken met de aansprakelijkheid/verantwoordelijkheid van de fabrikant.
In de Nederlandse wet is dan ook opgenomen dat er -vrij vertaald- een redelijkheidsfactor moet zijn; een wasmachine die er na 1,5 jaar mee ophoudt -en fatsoenlijk is gebruikt- behoort alsnog vervangen te worden door de leverancier.
Anoniem: 112442 @Titan_Fox13 juni 2014 12:20
Is dat zo ? Op accessoires als laders / accu's zit normaal maar 3 - 12 maanden garantie, afhankelijk van de fabrikant. Wellicht dat dit bij toestellen die bijvoorbeeld over een vaste, geïntegreerde accu langer is, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat een fabrikant zo veel jaar de verantwoordelijkheid moet nemen over iets als een lader.
Het is geen echte directe verplichting. Maar het zal voor de fabrikant zeker in de VS beter zijn om de zaken kosteloos te vervangen, gezien de enorme schadeclaims.
Ik heb zelf bij Philips Service gewerkt daar is ruim na de garantie van de K40 deze televisie nog gratis gerepareerd en aangepast omdat het risico bestond dat de TV in brand kon vliegen.
Denk ook maar aan de remmen van de Prius zo zijn er nog veel meer geweest.
Ik gok zomaar dat een 'paar' van die adapters vervangen goedkoper is voor hun dan 1 goede schadeclaim van een amerikaan met een oververhitte adapter.
Plus dan de bijbehorende imago schade.
En als dat gebeurt moeten ze daarna ALSNOG alle laders vervangen.
"Wel netjes dat ze dat jaren na dato nog kosteloos vervangen."

Dat heeft alles te maken met aansprakelijkheid. Zodra dit soort problemen bij een fabrikant bekend zijn is het heel erg verstandig daar zsm actie op te ondernemen om ongelukken te voorkomen (en daarmee claims en negatieve publiciteit).
Netjes? Lijkt mij niet meer dan logisch, ze leveren potentieel gevaarlijke adapters mee. Als het een auto onderdeel betrof waar je auto van in de brand kon vliegen dan sprak iedereen er schande van, maar nu is het ineens netjes...
Wel netjes dat ze dat jaren na dato nog kosteloos vervangen. Maar goed; die adapters kosten feitelijk ook maar een paar cent om te maken. Heb de lade ondertussen vol liggen met diverse USB laders.
Wel raar dat deze actie jaren na dato pas komt.... 5 jaar geleden zijn die dingen uitgeleverd. Ik gok dat het daarna geen half jaar geduurt heeft voordat ze er achter waren dat die dingen niet goed zijn. Maar al die 5 jaar hebben ze niets gedaan......
Goed dat je zegt dat je gokt want je weet het dus niet en wil gewoon maar wat uit je nek lullen. Apple doet er iets aan en dat is het belangrijkste. Bij concurrent Samsung zouden ze niks doen en klanten die er iets over zeggen intimideren.
Bron: Samsung 'attempts to silence report of Galaxy S4 catching fire' after angry customer uploads Youtube video
Hoe weet jij nou hoe lang het geduurd heeft voordat ze erachter kwamen?

Misschien kwamen ze er nu pas achter, je moet dan ook niet 'gokken' hoe lang het geduurd heeft.
Maar al die 5 jaar hebben ze niets gedaan......
Argumentum ad ignorantiam
Je neemt voetstoots iets aan, omdat niet is bewezen dat zij onwaar is. Zonder relevante informatie kan je gewoon niet weten wat er in het echt gebeurd is en neem je het meest negatieve mogelijk aan. Het enige wat je aan kan nemen is het feit dat Apple de foutieve opladers kosteloos omruilen. Daar mag je positief, negatief of neutraal een mening over hebben. Alle andere zaken zijn slechts speculatie en dragen niks bij tot de discussie, maar vergroten slechts de entropie daarvan. :P
Van 2009 tot 2012? wat een tekstboek voorbeeld van "too little too late".
Als je hier pas nu achterkomt, dan was aftersales service blijkbaar niet je prioriteit als merk!
hoezo dat ? er zijn nog nooit meldingen geweest van verbranden adaptors en toch ondanks de ouderdom komt apple netjes er zelf mee we hebben een fout gevonden je mag gratis omruilen.
dit is juist een perfect voorbeeld van goeie service dat hier nog aandacht aan besteed word menig bedrijf zou zeggen " Oh er is een fout maar 0 storings meldingen doen we niets aan" want we praten hier wel waarschijnlijk over honderduizenden adapter mischien zelfs wel miljoenen die ze gaan omruilen
Excuseer, nog nooit meldingen geweest? dan ben je er nu (ook }> )gloeiend bij want wij hebben al talloze gevallen gehad in deze winkel ;)

Apple komt er netjes zelf mee? Mooi na de feiten zodat het minder erg klinkt. En het lijkt effect op mensen zoals jij te hebben.

En, je zegt zelf dat er "nog nooit meldingen van geweest zijn", en later klinkt het "zelfs wel miljoenen die ze gaan omruilen"

What a mess, dude :|

[Reactie gewijzigd door egnappahz op 22 juli 2024 20:25]

En, je zegt zelf dat er "nog nooit meldingen van geweest zijn", en later klinkt het "zelfs wel miljoenen die ze gaan omruilen"
Tsja als ze de hele batch van model A1300 vervangen dan kan dat best het geval zijn. er zullen vast wel wat meldingen van gemaakt zijn, maar ik ben ze nog nooit tegengekomen,
En daar komen ze nu pas achter?
Anoniem: 315662 @Paulus0713 juni 2014 10:52
Ik vind het inderdaad ook bijzonder. Natuurlijk netjes dat ze kostenloos zijn om te ruilen, maar ze leveren dus al 5 jaar brandgevaarlijke opladers.
Er staat nergens vermeld of ze brandgevaarlijk warm werden, misschien werden ze slechts te warm om vast te houden.
Tussen 2009 en 2012 is het drie jaar. En volgens het bericht is het niet duidelijk of er gevallen zijn waar de betreffende adapter daadwerkelijk in brand vloog. Dan is het moeilijk om er achter te komen of het daadwerkelijk het geval is.
Anoniem: 315662 @ZpAz13 juni 2014 11:56
Ik bedoelde het ook meer als dat de opladers al 5 jaar in gebruik zijn. En als er dat niet duidelijk is vraag ik me toch af hoe ze er opeens achter komen. Lijkt me niet dat ze opladers die ze niet meer maken nog steeds aan het testen zijn.
Als er nog steeds zo af en toe rapporten binnenkomen, dan blijven ze echt wel testen.
Elektronische componenten hebben allemaal een MTBF-waarde waarbij de werking gegarandeerd is. Toch kan er altijd een slechte batch tussen zitten. Daarom zijn dergelijke defecten eigenlijk niet uit te sluiten. Zoiets kun je in een fabriek ook niet onder normale omstandigheden testen. Als het een ontwerpfout is, is het natuurlijk wat anders.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 20:25]

Aangezien het hier gaat om te weinig ruimte tussen bepaalde componenten kun je rustig stellen dat het om een ontwerp fout gaat.....
Aangezien het hier gaat om te weinig ruimte tussen bepaalde componenten
Waar haal je dit vandaan?
kevinwalter heeft het over het ontbreken van lege ruimte bij imitatie laders. Dit artikel gaat echter over de officiele Apple laders en ik vind zowel in het artikel van Tweakers als de bron van Apple zelf helemaal niets over (ontbreken van) lege ruimte.
Anoniem: 525012 13 juni 2014 10:55
Is dit de conclusie van het onderzoek dat toendertijds is gestart in betrekking tot de ontploffende opladers? Zo ja, dan heeft dit wel heel lang geduurt. Een beetje mosterd na de maaltijd.

Zowiezo heeft het te lang geduurt voordat men hier achter gekomen is. De eerste opladers zijn in oktober 2009 verkocht. Dat is 4,5 jaar!

Toch goed dat ze dit publiekelijk durven aan te geven, en dat de oplader (ik neem aan kosteloos) kan worden omgeruild voor de nieuwe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 525012 op 22 juli 2024 20:25]

Je wilt niet weten hoeveel producten na zoveel jaar net zo gevaarlijk schijnen te zijn als bijvoorbeeld deze oplader. Het verschil is echter dan dat de fabrikant er helemaal niks over zegt om eventuele kosten te besparen, en jij met de gebakken peren zit. Apple komt er tenminste voor uit.
Anoniem: 525012 @Divitiae13 juni 2014 11:04
Inderdaad. Mensen kunnen veel zeggen over Apple (en ik ben ook zeker géén Apple fan), maar in zulk soort dingen kan je niets anders dan lof voor ze hebben.

Tussen een klein deukje op de naam, en het belang van de klant, kiezen ze toch voor de beste optie voor de consument.
Je wilt niet weten hoeveel producten na zoveel jaar net zo gevaarlijk schijnen te zijn als bijvoorbeeld deze oplader. Het verschil is echter dan dat de fabrikant er helemaal niks over zegt om eventuele kosten te besparen
Fun fact: de Ford Pinto was helemaal niet onveiliger dan andere Amerikaanse compacts uit zijn tijd en de fameuze "modificatie van enkele dollars" zou bitter weinig effect hebben gesorteerd. Maar men had nu eenmaal een sappige interne memo voor de media. Had de geschiedenis iets anders verlopen dan was AMC of Chevrolet de pineut.
Ware het niet dat vanwege Apple zolang wacht om vrijwillig laders om te wisselen er wellicht al een (groot) deel de adapters zelf heeft vervangen op eigen kosten. En bedankt Apple. Jammer dat het keer op keer bij Apple absurd lang moet duren alvorens ze een probleem oplossen en als ze het oplossen het vaak pas gebeurd nadat er gedreigd wordt met recht zaken of deze reeds zijn geweest.
Wat een onzin. Ik had bij uitbraak van de Flashback malware na 2 dagen al een fix op mn macbook staan. Apple neemt problemen erg serieus. Fouten in iOS worden ook binnen afzienbare tijd verholpen. Bij Android is het hopen dat je ooit nog een keer een update krijgt, en windows is dweilen met de kraan open. Hardware problemen worden heel goed opgelost. Dit is de 2e omruilactie in 2 maanden tijd. (iPhone 5 powerswitch en nu dus de lader.)
Wat een nonsens. Of weet jij soms wanneer ze dit problemen hebben ontdekt?
Wie weet doet het zich pas na een aantal jaar in zeer specifieke gevallen voor.
Leef jij al in april 2015? Ik denk dat je ruim 4.5 jaar bedoelt. Wat nog steeds wel lang is.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 22 juli 2024 20:25]

Dus het moet exact 1300 zijn of ook andere cijfers in plaats van de 00(1357)?
Anoniem: 535461 @Crazy4ever13 juni 2014 15:14
Nee hoor, 00(9576) ook.
A1357 is de 10W iPad oplader. Die is niet getroffen, het gaat specifiek om de 5W iPhone/iPod oplader A1300.
Ah, Oké, bedankt voor de info. :)
Mooi dat ze dit uiteindelijk oplossen. Het is wel een probleem wat ik vaker hoorde. Niet dat het gevaar opleverde in de meeste gevallen, maar wel dat de oplader echt bizar heet werd. Hoe ik me ook soms irriteer aan Apple's keuzes, kan ik in dit geval alleen maar blij zijn dat ze met deze oplossing komen.

Laat toch zien dat ze moeite steken in het oplossen van de problemen.
Bizar heet is al altijd een issue, die van mij heeft éénmaal mooi volledig gesmolten. De usb kabel die erin zat werkte wel nog, maar zag gewoon roetzwart.
Dat is zeker waar! Ik heb inderdaad vaker klanten gehoord die hierover klaagden. Het was wel apart om te horen als je het niet kent. We hebben gewoon tot nu toe op eigen kosten de oplader vervangen, gewoon beetje service mag wel. En je mag er toch van uit kunnen gaan dat je oplaad blokje gewoon werkt?
Ik vind de USB-kabels van Apple sowieso twijfelachtig. De rubberachtige isolatie begon altijd te scheuren bij de connectoren. Heb later een imitatiekabel van Belkin (geloof ik) gekocht voor een fractie van de kosten. Die is van stevig kunststof en doet het nog steeds goed !
Raar dit:
Lever de betrokken adapter(s) in bij een Apple Store of een deelnemende erkende Apple-serviceprovider. Vanaf 18 juni 2014 kunt u ook bij draadloze partners terecht. Als onderdeel van het vervangingsproces moeten we het serienummer van uw iPhone verifiëren. Neem dus uw iPhone mee.
Wat als je hem nou los heb gekocht, of je Iphone verkocht hebt?
wat moet je met een iPhone lader als je geen iPhone meer hebt?
Andere toestellen opladen?
Nou bedoelde meer, als je je toestel verkocht heb. Dan kreeg de koper toch de lader erbij neem ik aan? :P
Oh en een gevalletje waterschade.
Niet als het een gestolen iPhone is ;-)

On topic: volgens mij kunnen ze niet nagaan of de oplader bij een specfieke iPhone hoort. Er zal vast een andere reden zijn. Bijv dat ze niet willen dat handelaren met 100'den opladers binnen komt, zonder toestel.
Hmm.. En als ik nu een losse adapter heb gekocht? Moet ik dan alsnog mijn iPhone (niet een 3GS/4 of 4S) meenemen?
Apple heeft vastgesteld dat in zeldzame gevallen de Europese Apple USB-lichtnetadapter van 5 W oververhit kan raken en een veiligheidsrisico kan veroorzaken. Deze adapter maakte deel uit van alle iPhone 3GS-, iPhone 4- en iPhone 4s-modellen die vanaf oktober 2009 tot en met september 2012 zijn verzonden in de onderstaande landen. De adapter is ook verkocht als los accessoire.
En verderop staat:
Als onderdeel van het vervangingsproces moeten we het serienummer van uw iPhone verifiëren. Neem dus uw iPhone mee.
Toch maar even navragen bij Apple.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 22 juli 2024 20:25]

Is het elke dag een keuze voor je of je je telefoon meeneemt of niet dan? 99,5% van de mensen heeft z'n telefoon buitenshuis toch altijd bij zich?
Het gaat erom dat het programma alleen geld voor adapters van de 3GS, 4 en 4S. En die heb ik niet. Het gaat er dus niet om of ik wel of niet mijn telefoon bij me heb maar dat de telefoon die ik bij me heb geen adapter heeft met problemen. Ik heb namelijk mijn adapter los gekocht.
Ah ok. Ik denk eerlijkgezegd ook niet dat ze naar dat serienummer gaan kijken, ookal zeggen ze van wel. Ik vermoed het bij de meeste winkels als volgt zal gaan: er staan 2 dozen: een met nieuwe adaptertjes, en eentje waar de oude in gaan. De medewerker hoeft alleen even naar dat CE-logo en de modelcode te kijken, en klaar.
Je zult waarschijnlijk niet meteen een nieuwe meekrijgen behalve in de Apple Retail Store. resellers sturen dit soort dingen gewoon op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.