Bol.com legt verkoop nep-Apple-opladerkabels aan banden

Bol.com heeft Apple-opladerkabels die niet via een door Apple-gecertificeerde partij worden geleverd van zijn website verwijderd na onderzoek van tv-programma Kassa. De nepkabels bleken niet van echt te onderscheiden, en werden via externe partijen verkocht op de website.

Kassa heeft onderzoek gedaan naar een groot aantal Lightning-kabels, waaronder negen stuks die via Bol.com worden verkocht en die lijken op echte Apple-kabels. Het consumentenprogramma schakelde experts in, en die concludeerden dat van de negen modellen er acht nep zijn, en dat deze door de meeste mensen niet van echt zijn te onderscheiden. Deze acht modellen hebben onder andere niet de speciale authenticatiechip die Apple gebruikt om gecertificeerde derde partijen Apple-producten te laten verkopen.

Zonder die chip is het mogelijk dat de accessoire niet functioneert, of dat de accu wordt beschadigd. Gecertificeerde fabrikanten kunnen de chips bij Apple kopen om ze vervolgens in het producten te verwerken. Nepkabels, of niet-gecertificeerde kabels, zijn doorgaans goedkoper te verkrijgen.

In de uitzending zaterdagavond liet Bol.com via pr-manager Marjolein Verkerk weten dat de nepkabels van de webshop zijn verwijderd. Ook is het onderzoek mogelijk aanleiding om de samenwerking met de bedrijven die de nepkabels hebben verkocht, op te zeggen. Klanten die een nepkabel hebben gekocht, kunnen hun geld terugkrijgen.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

15-10-2017 • 10:09

423

Submitter: WhatsappHack

Reacties (423)

423
392
226
19
0
82
Wijzig sortering
1 zwaluw maakt geen zomer. Het is niet de eerste keer dat via het platform 'originele artikelen' van samsung of apple nep blijken te zijn op Bol.com .

Namaak S8 oordopjes ontvangen van DigiTrade NL via Bol.com

Het is vanuit de consument jammer dat BOL.com het standpunt blijft houden dat ze er niets aan kunnen doen: "We verkopen 15 miljoen artikelen, samen met 17 duizend winkeliers. Het is niet mogelijk om al die artikelen te controleren. In principe hoeft dat ook niet.[...] " , laat PR-manager Marjolein Verkerk aan Kassa weten.

Zo blijft DigiTrade, van de neppe S8 oordopjes ondanks de melding en het onderzoek van @Aardedraadje gewoon Apple en Samsung accessoires verkopen op het platform.

Uiteindelijk is een handelsplatform zo goed als dat zijn regels zijn, en zo sterk als dat ze haar regels handhaaft. Van BOL.com verwacht je een zero-tolerence beleid als het gaat om namaak, dat hebben ze duidelijk niet.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 02:48]

Dat is het risico dat BOL neemt die derde partijen toe te laten. Daarom bestel ik er niets meer dat via een derde partij komt. Ze gooien hun eigen naam zo wel te grabbel. Ze zeggen letterlijk dat ze geen kwaliteit kunnen garanderen.
Dat wordt wel steeds moeilijker, want waar Bol's eigen assortiment steeds kleiner lijkt te worden, komen er steeds meer 3e partijen bij. Waar je tot een aantal jaar geleden voor vrijwel alles bij Bol.com terecht kon, is het nu een jungle van 3e partijen geworden. En zeker niet al deze partijen zijn slecht, maar door deze jungle zijn er soms van 1 product tal van varianten, allen ogenschijnlijk hetzelfde. Soms is het ook hetzelfde, vaker is het Ali meuk.

Zo kocht ik een tijdje geleden een tweetal bijtringen, een Amerikaans product (heeft wel een EAN code) dat in Nederland enkel bij Bol.com te verkrijgen was (nouja, een 3e partij dus). Omdat ik twee verschillende kleuren wilde hebben, moest het (helaas) bij twee 3e partijen worden aangekocht. Eén bijtring kwam netjes binnen in de Amerikaanse verpakking, inclusief alle keuringen. Echter de andere bijtring kwam in een plastic zakje, was nét iets groter van formaat, oftewel, Chinese namaak, dat terwijl de bijtringen op Bol.com met de EAN codes werden aangeduid. Dat is bij een dergelijk product onacceptabel. Omdat zo'n product nooit gekeurd is, is het volstrekt onduidelijk of er niets kan afbreken en welke stoffen er gebruikt zijn. Nog steeds worden deze namaak bijtingen verkocht via Bol. Het is destijds opgelost met een tegoedbon, maar dat lost het grotere probleem niet op.

Dat hele 3e partij gebeuren gaat nog eens de ondergang van Bol.com worden. Als ik Ali meuk wil, dan bestel ik het daar wel..

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 23 juli 2024 02:48]

Vooral de laatste regel.
Goedkope Alimeuk ingekocht door Nederlandse winkeliers en tegen de hoofdprijs te koop aanbieden bij bol.com
Artikel x 50,- bij ali, zelfde artikel bij de verkoper 100,- en via bol.com 150,-
Als je bij bol doorklikt naar de winkelier vind je het product vaak stukken goedkoper.
Klik je door richting ali of banggood dan ga je spontaan huilen.

Het enige waarvoor je extra betaald is de service en garantie maar wel vaak voor 100 of 150% meerprijs van de daadwerkelijke kostprijs.
Vergelijk over prijsverschil gaat niet helemaal op. BIj Ali moet je ook de plus van invoerrechten, btw en handling charges meenemen? En de garantie aanspraken waar de EU verkoper mee te doen heeft
Nooit invoerrechten hoeven te betalen en ook al wel dan werkt het gewoon alleen 20 keer zo goedkoop.

Complete ledset voor me audi bestelt 90 euro in nl ali net 24 euro.

We zijn zelf allemaal zo dom om te denken dat veel van ali troep is, alleen hier wordt er een blokker sticker opgeplakt , en mensen denken dat het opeens goed is.
De troep van Ali wordt door de Blokkers en dergelijke van deze wereld wel flink gefilterd: echte troep wordt hier niet verkocht, alleen wat aan onze kwaliteitseisen voldoet.

Laat ik nu bij een importorganisatie gewerkt hebben die In China inkoopt en laat produceren. Wat ze hier verkopen is meer dan prima, maar als je ziet wat er uitvalt op QC en bij category management... allemachtig, levensgevaarlijk.

En natuurlijk wordt er flink geld verdiend, maar er wordt meer geld geïnvesteerd in het selecteren en veilig krijgen van hier te verkopen producten.

Als jouw Audi morgen in de fik vliegt en de verzekeraar komt erachter dat het door je Chinese lampen kwam kan je namelijk fluiten naar een uitkering.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 23 juli 2024 02:48]

Je overschat de Blokker compleet. Hema verkocht enkele jaren geleden een welbekende beruchte powerbank die veelvuldig op AliExpress te vinden was. Moest toen ook alles terughalen, maar het kwaad was al geschied: https://www.xgn.nl/nieuws...oepen-door-explosiegevaar
@MsG @loki504 Daar noemen jullie juist wat ik bedoel.
AliExpress hoeft niets terug te halen, grijze import is eigen risico. Als de Blokker en de Hema dit met al hun producten zo doen zijn ze nog sneller failliet (pun intended).

Ook als het verkeerd om gebeurt betaal je extra voor je eigen veiligheid.
De organisatie waar ik werkte was er overigens wel zorgvuldig op, en had maatschappelijk verantwoord ondernemen ook echt als speerpunt (niet alleen voor het pictogram op de site).

[Reactie gewijzigd door kakanox op 23 juli 2024 02:48]

Maar ze worden pas later. Na klachten van de consument uit de handel gehaald. Dus echte troep wordt gewoon verkocht. en niet vooraf gefilterd nog gecontroleerd.

nieuws: NVWA: ruim helft van 41 geteste usb-laders voldoet niet

Gewoon 24 oplader die gewoon tekoop waren zonder gezeur of poespas. ongetwijfeld ook bij de Blokker en de Hema.

En ja leuk dat ze verplicht zijn het terug te nemen. Maar volgens de Europese wet kan(dat winkel het vaak laten is hun eigen schuld) de winkel alle kosten gewoon terug halen op hun verkoper. Dus kost het bv Hema alleen administratieve rompslomp. Dus garantie etc is geen reden om zoveel meer voor een product te betalen.
Zo makkelijk is het allemaal niet. Als Hema dit soort gedrag blijft vertonen komt er vanzelf een onderzoek naar de praktijken van Hema.

Ik ga er niet al te ver over uitwijden, maar prijs je gelukkig in een vrij goed gecontroleerd en veilig land. De Chinezen halen niet voor niks producten die voor de Europese markt gemaakt zijn (en zelfs fysiek in Europa zijn geweest!) terug naar China om zeker te zijn van de kwaliteit.

Probeer maar eens 10 bussen babyvoeding (melkpoeder) te kopen als je me niet gelooft. Gaat je niet zomaar lukken.
Eerst heb je het over producten die in China gemaakt zijn. Naar europa toe gaan. Om vervolgens weer naar China te gaan. En als voorbeeld gebruik je Baby voeding die gewoon in Nederland geproduceerd is. in van de weinig babymelk poeder fabrieken.

En bij Action is het iedere week wel raak. En toch komen ze er keer op keer mee weg.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 juli 2024 02:48]

Ja, maak het zo moeilijk als je wil. Het feit dat willekeurig welke Nederlandse babyvoeding door Chinezen gekocht wordt zegt vooral iets over onze kwaliteitseisen. Niet zozeer over de bedrijven in kwestie, want als je hier legaal de troep KON maken die ze in China verkopen voor baby's zou er wel een partij zijn die dat deed.
Maar 90% van wat er in Nederland te koop is kom uit China. Of voor een deel uit China. En dat kunnen ze nooit allemaal controleren.
Niet "ze". De bedrijven zelf conformeren zich eraan om zaken te controleren.
Als bedrijven dat niet doen lopen ze uiteindelijk tegen de lamp en krijgen ze problemen.

Natuurlijk gebeurt dat niet altijd zoals het hoort. Maar bij mijn ex-werkgever en ook bij een aantal klanten, die samen toch een aanzienlijk deel van de Nederlandse markt vormen, is het allemaal relatief goed geregeld. Zowel qua QC als qua MVO.
Er zullen vast bedrijven bij zien die wel grondig controleren. Maar ook genoeg bedrijven die dat niet of nauwelijks doen. Bekijk bv maar de reactie van Digitrade. Kort gezegd was het onmogelijk dat hun nep onderdelen verkochten. En nu stopt Bol.com de samenwerking met hun. En denk je echt dat er nu vanuit bv ACM een onderzoek komt? Nee die gaan vrolijk veder mee hun handelswijzen.
Volledig oneens. Onlangs twee setjes PC-speakers gekocht bij Action. Kostte geen drol €5,- per set (maar alsnog 2x het bedrag als ik rechtstreeks uit China zou hebben gehaald). Alleen een volumeknop, geen aan/uit schakelaar. Ik vond dat ze tijdens gebruik bijzonder warm werden, tot ze de dag er op gewoon niets meer deden en ik een sterke brandlucht rook. Dingen open geschroefd, was de trafo doorgebrand... Zwarte printplaat, gesmolten plastic, losgekomen bekabeling... Dat spul ligt nog steeds in de winkels, hoor! Je kunt mij een hoop vertellen, maar dat voldoet ECHT niet aan wat voor keuring dan ook!

(Overigens meteen contact opgenomen met Action, er werd verzocht om ze op te sturen. Twee weken later netjes teruggebeld met de resultaten van het onderzoek: Dit had niet mogen gebeuren. Maar wel €10,- lichter die ik nooit meer terug ga zien, geen speakers en erger nog: die meuk ligt dus nog gewoon in de winkels...)
Euh, je hoort van action je geld terug te krijgen. Ze hebben je niet een deugdelijk product verkocht en daar heb je recht op.
En daarom komt regelmatig in het nieuws dat er een terugroep actie is op x product? En dan heb je de action en andere budget stores wat gewoon een "dure" aliexpressen zijn.
Ik heb voor mijn vakantie een powerbank gekocht bij de Blokker. Nog voor dat ik daadwerkelijk vertrok (lees 3 dagen) was hij al defect. Helaas had ik het bonnetje niet meer dus de dag voor vertrek een nieuwe moeten kopen (dit keer een ander merk). Eenmaal op vakantie was deze na 2 weken ook defect. Natuurlijk kun je niet veel conclusies trekken uit één ongelukkig voorbeeld, maar ik geloof niet in die kwaliteitseisen van de Blokker.
Kleine tip:
Als je gepind hebt bij je aankoop, heb je vaak ook een transactienummer of zelfs factuurnummer (op je afschrift/internetbankieren). Met een transactie-/factuurnummer kan je in alle redleijkheid aantonen dat jij iets gekocht hebt op datum X, en moet de leverancier je garantie geven tot een jaar na die datum.

Het kan hooguit zijn dat het iets omslachtiger moet - niet alle winkels kunnen hun aankopen terugzoeken (maar een klantenservice kan hier zeker voor zorgen, ze moeten die info tot 7 jr. bewaren nl.).
Tja, had je maar de Action moeten gaan. Die powerbanks zijn een stuk beter en de helft van de prijs. Blokker is veel overpriced rommel.
Maar bij Action zitten er dan weer slechte kabels bij die powerbanks meegeleverd (eigen ervaring). Zo blijven we jammer genoeg bezig. :/
Dat er een kwaliteitcheck op zit zal best dat er kinderarbeid op kleding door nederlandse bedrijven verkocht werd ook.

dat ze kwaliteit aanduiden zodat jij meer betaalt is ook bekend.

Me opa werktr vroeger in een fabriek de hele ochtend werd er een duur merk geproduceerd na de schaft werd de band omgezet en werd het zelfde product met een budget naam geproduceerd a 60% goedkoper.

Allemaal blijven denken dat er bedrijven in china japan zijn die gecheckt worden door bepaalde mannetjes zodat je kwaliteit hebt... en 2 bedrijven verderop het niet hebben en goedkoper kunnen produceren;)

Zou betekenen dat alles uit china troep is want dat heeft geen kwaliteitscontrole.........
Het is in zoverre goed, dat je doordat het door een NL/EU bedrijf verkocht gaat worden, de CE en garantierichtlijnen van kracht worden. Dat biedt toch een kwaliteitsstempel. Daarmee zeg ik niet dat Ali-spul per definitie slecht is, maar "tante Truus" kan wel makkelijk terug naar de Blokker als iets niet werkt, maar niet zo makkelijk naar Ali. En daar betaal je voor. Logisch.
Complete ledset voor me audi bestelt 90 euro in nl ali net 24 euro.
Ik ben benieuwd naar jouw eerste APK-keuring. Mijn pa keurt met enige regelmaat auto’s met vergelijkbare setjes af omdat die een totaal verkeerd lichtbeeld geven. Ze worden meestal afgekeurd vanwege te veel spreidlicht waardoor de aftekening niet meer scherp is of omdat het schuine deel dat normaliter de berm verlicht ontbreekt of juist aan de verkeerde kant staat waardoor het tegenliggers verblindt.

Xenon-setjes zijn om dezelfde redenen ook erg berucht.
Helemaal mee eens. Zelfde met de TPU hoesje voor mobiele telefoons en screen protectors. Goedkope prut hoes Ali: €1, goedkope pruthoes bij de lokale turk: €10.
Wat betreft je laatste zin: je kan ook zeggen bij de plaatselijke telefoonwinkel. Het is nogal discriminerend om weer gelijk “Turk” te moeten zeggen.
Wat is daar nou discriminerend aan? Ik heb tot nog toe geen enkele winkel gezien daar geen allochtone Turk achter de balie staat. Dat heet gewoon feiten noemen, dat bepaalde mensen daar bang voor zijn omdat ze bang zijn bepaalde bevolkingsgroepen op de kast te jagen is uitzonderlijk jammer. Tegenwoordig kan je al geen "boe of bah" meer roepen want "discriminatie". Ik zeg er verder toch niks negatiefs over? Doe niet zo moeilijk joh.
Bij ons zijn het Afghanen.
"allochtoon" is niet automatisch Turk.
Het zijn gewoon mensen. Niet alleen Turken, ook Afghanen. En Nederlanders. Enzovoort. Je kan ook gewoon zeggen: “telefoonwinkel op de hoek”.

Ik doe niet moeilijk, ik snap gewoon niet waarom al die hokjes nodig zijn.
Ik doe niet moeilijk, ik zeg gewoon wat we met zijn allen al 15 jaar zeggen en wat feitelijk gezien in 95% van de gevallen gewoon klopt. Zoals ik al zei, tegenwoordig heeft iedereen een ruggengraat van een weekdier en ziet met over al "racisme" in.
Het zijn vaak Turken die dat soort telefoon accessoires verkopen. Daar is niets discriminerend aan. Het is zelfs eerder een compliment, aangezien hij Turken associeert met bedrijvigheid en ondernemen.
Dat doet ie niet. Dat maak jij ervan.
Doet hij wel. In alle steden heb je lokale Turken die die meuk verkopen. Dat is een feit, geen discriminerende opmerking die een groep stigmatiseert. Jij hebt gewoon hele lange tenen en daar zou je wat aan moeten doen.

[Reactie gewijzigd door hershel op 23 juli 2024 02:48]

Jij moet geen aannames doen en die als feiten presenteren. Dat doe je nu al meerdere keren.

Dat er tegenwoordig mensen zijn die overal om gaan stuiteren, is spijtig. Maar dat geeft jou (of iemand anders) geen vrijbrief om alles maar weg te wuiven, omdat jij iets onzin vindt.
Jij moet ook geen aannames doen. Er is een telefoonwinkel waar een meneer of mevrouw van Turkse afkomst werkt/eigenaar van is. Dat hij dat dan "de turk op de hoek" noemt is dan ook niet discriminerend maar een feit. Hij geeft er niets negatiefs mee aan.

2 straten verderop ligt de lokale chinees. Of is dat ook discriminerend? Is dat dan "het lokale restaurant waar ze chinees/Aziatisch voedsel verkopen" om het niet discriminerend te maken?
Ik doe geen aannames. Ik vind het discriminerend. Ik probeer niet mijn mening op te dringen maar uit te leggen waarom ik het discriminerend vind.

Ik zou het een Chinees restaurant noemen. Maar goed, ik merk het al: nuance is niet besteed aan een aantal mensen hier. Dat is prima.
Het is nogal discriminerend om weer gelijk “Turk” te moeten zeggen.
Als dat puur jou mening is dan moet je dat wellicht veranderen in "ik vind". Nu geef je aan dat het discriminerend is.

En welke nuance bedoel je als we het over een turk hebben die een product verkoopt en een chinees die een product verkoopt. Als jij daar een onderscheidt in ziet dan lijkt het erop alsof jij het woord "turk" discriminerend vindt aangezien je een turk een turk noemen discrimineren vind, en een chinees een chinees noemen niet.
Leuk, die ene zin uit mijn eerste post halen en dat uit zijn verband trekken. Die hele post ademt dat ik iets vind. “Je kan iets zeggen”.

Daarbij, ik heb niets over een Chinees gezegd. Ik heb het puur over een “Turk”. De nuance waar ik op wijs heeft te maken met woordkeuze.
"Die ene zin"....uit een bericht van twee zinnen . Alsof er een heel verhaal aan context bij staat. Beetje jammer dat je bij Santee de discriminatiekaart in de schoenen probeert te schuiven terwijl hij alleen maar aangeeft dat die winkel eigenaar een turk is, om vervolgens tegen mij te zeggen dat ik dingen uit het verband aan het trekken ben terwijl ik niet anders doe dan jou eigen woorden citeren. Jij mag andere (volgens de reacties onterecht) wel op hun woorden wijzen, maar als dat bij jou gebeurd dan is de andere fout bezig.
Daarbij, als je zegt dat een Aziatisch persoon “wel goed in rekenen zal zijn”, is dat ook niet sociaal acceptabel. Dus waarom is dit wel OK?
Krom voorbeeld. Nu geef jezelf aan dat een persoon met afkomst X "iets zal zijn", wat een vooroordeel is. Niemand heeft gezegd dat de bovengenoemde Turk "iets is/zal zijn".

We kunnen deze discussie maar beter beëindigen aangezien dit nergens meer toe leidt.
-1 vanwege het trekken van de racisme-kaart.
Er wordt inderdaad niets discriminerends gezegd. Het zijn gewoon 9 van de 10 keer turken die zo'n winkel runnen, en daar is niets mis mee. Koop er zelf ook welleens wat en ik wordt altijd goed geholpen. Geen reden om gelijk zo op je tenen getrapt te zijn.


Even on-topic. Ik vind het een ontzettend slechte keuze van Bol.com om andere verkopers toe te laten. Ja, hun aanbod is gigantisch gegroeid, maar waar is de tijd dat je alleen bij Bol.com terecht kon voor boeken, CD's en DVD's? Dit gaat ten kostte van de kwaliteit en dat blijkt wederom hieruit. Zelf bestel ik eigenlijk nooit wat via 3e verkopers omdat alle garantie dan ook via hen loopt.

Wat de kabeltjes betreft, de verkopers mogen direct een ban krijgen. Je besteld een 'origineel' kabeltje omdat je het opblazen van je telefoon juist wilt voorkomen. Het is een zeer kwalijke zaak dat deze kabeltjes dan alsnog verkocht worden.
-1 voor niet het verschil kennen tussen racisme en discriminatie.

Daarbij, als je zegt dat een Aziatisch persoon “wel goed in rekenen zal zijn”, is dat ook niet sociaal acceptabel. Dus waarom is dit wel OK?
ik koop al jaren spullen van ALI, en ik heb tot op heden nog maar één keer iets gekocht van enkele euro's wat niet of slecht functioneerden.. al de rest werkte perfect.. heeft me al 100'en euro's bespaard ( zoniet meer ) en zolang je met je aankopen onder de 22euro blijft, geen importkosten ;) dus beter soms een artikel twee keer bestellen en aankopen ( is toch bijna altijd zonder shippingcost ) , wat wel slechter is voor het milieu, maar dan betaal je geen importheffing.. heb me zo al eens laten vangen ...
Er is wel een verschil tussen een consument en een bedrijf dat buiten de EU koopt.
In veel gevallen is het prijsverschil dusdanig (als ik even de android tv kastjes als voorbeeld neem). Dat je exact hetzelfde product inclusief eventuele invoerkosten twee keer kunt kopen t.o.v. een Nederlandse dozenschuiver.
Je kunt ook zelf je aardappels gaan verbouwen. Is per kilo ook veel goedkoper dan in de supermarkt.
Groente en fruit is nou net een product dat goedkoper en efficiënter wordt naar mate je massaler gaat produceren, dus helaas gaat die vlieger niet op. :)
En ook veel merk werk. Of je het nu uit china besteld of via bol.com, het aantal kliks zal niet veel schelen.
Ik wil jou wel eens een kilo aardappels zien rooien met de hand en dan zien hoeveel van die 100kilo nog over is na 8 maanden 8)7
En waar lang niet elke EU verkoper zich aan houdt... Dat is ook weer het lastige met 17.000 verkopers. Sommigen zullen prima handelen, sommigen niet. En of ze keurig BTW afdragen bijvoorbeeld weet je natuurlijk ook lang niet altijd.het is een oerwoud.

Net als bij Amazon trouwens steeds meer in Amerika. BOL heeft het daar afgekeken.
Het blijven steekproeven, de douane doet er niets mee, omdat het ze te veel tijd en moeite zou kosten en te weinig zou opleveren.
We hebben in Nederland geen systeem waarbij je het product kan invoeren als consument.
Iedere vervoerder bepaalt zelf zijn invoerbeleid.
Op een een bedrag van een iphone wel ja.

Hier bestellen we regelmatig ali onder de <20 is geen invoer, geen btw , hell zelfs op een product van 2 euro betaal ik nog geen verzend kosten.

Voor klein spul ga ik altijd naar ali. Laatste wat ik kocht waren 3 120mm led fans vorig jaar, doen het nu nogsteeds en kosten een hele 7 euro.
Niet gecertificeerde kabels. Daar wordt een discussie over gevoerd alsof je daar echt ontzettend illegale dingen mee zou kunnen doen.

Dit soort gezever hoor je nooit behalve misschien "was wel snel stuk maar ja kabeltje van een euro op de camping" over echte standaarden. Soms over BIC's maar geen beheerder die ik ken die alternatieven geprobeerd heeft heeft er slechte ervaringen mee. Wel wat ongemak soms maar het prijsverschil compenseert dat ruimschoots.

Ik zeg het nog een keer. Een authenticatiemodule in een laadkabel met als enige doel meer geld verdienen...
Tja, ik heb ook dingen gelezen over goedkope adapters die in brand vliegen, huis in de fik. Ach ja, beetje ongemak?
Het “geld verdienen” wat jij het noemt, is vooral bedoelt om te zorgen dat je geen ongemak hebt.
Oh dus dat is de reden dat er wereldwijd iPhone's bol gaan staan en schermen loslaten. Vanwege de hoge kwaliteit. Fijn dat je dat even rechtgezet hebt.

De consument mag ook zelf een beetje opletten en daarnaast zou Apple ook gewoon USB-C of een andere échte standaard kunnen gebruiken. Als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten dan zitten daar consequenties aan. Trouwens, je zegt dus dat het logisch is dat iets wat met een CE-keurmerk verkocht wordt in de fik vliegt. En een laadkabel doet niet aan spontane zelfontbranding, daar is het vermogen simpelweg te laag voor. Wel eens opgevallen dat je zo'n kabel in álle USB-poorten en USB-opladers kan steken? Waar denk je dat meer risico inzit, in een kabeltje of in een adapter die vermogen kan leveren voor een Galaxy Tab Pro die andere voltages gebruikt?
Je zegt dat ik dingen zeg die ik helemaal niet zeg. maar vooruit, ik reageer wel even

Een paar op de meer dan tien miljoen. Ja dat is hoge kwaliteit.
CE keurmerk zegt niets over of iets wel of niet in de fik vliegt (zie de ontplofffende samsung telefoons, die hebben ook een CE merk), Alles kan in de fik vliegen, alleen hoeveel heb je er aan gedaan om dat te voorkomen? en dan heb ik het nog niet eens over chinese meuk waar het logo op staat maar niet gekeurd is.
ik heb niets gezegd over zelfontbrandende kabels, maar de kabels en de electronica daarin (ook bij USB 3.x) zorgen ervoor dat de adapter niet meer stroom/spanning levert aan het apparaat dan het apparaat aankan. Mits de electronica in de kabel goed werkt natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 02:48]

CE is dus geen keurmerk, het is dan ook een CE-markering. Er wordt dan ook niets gekeurd (met uitzondering van bijv. gastoestellen). CE is enkel een verklaring van de producent dat de het produkt voldoet aan de richtlijnen. In de meeste gevallen kan een producent zelf verklaren dat het produkt voldoet aan de richtlijnen. En in die richtlijnen staat meestal enkel of het "veilig" is, en niet of het produkt ook naar behoren functioneert.

Daarnaast zijn er ook "valse" CE markeringen, die staan i.p.v. Conformité Européenne voor China Export. Logo's zijn vrijwel niet van elkaar te onderscheiden. Alhoewel daar nu wel wat meer op wordt toegezien.

Bron: o.a. Wikipedia
"China Export" is wat het internet er van gemaakt heeft. Het is echter gewoon een bewuste kopie van het CE logo.
Je haalt zelf goedkope adapters erbij. Die goedkope adapters kunnen trouwens nog steeds met iedere door Apple "gecertificeerde" (lees: in licentie/onder voorwaarden zijn geproduceerde) kabel een telefoon opladen. Waarom kom je met adapters aan als het gaat over de kabels dan?

Wat een CE-keurmerk inhoudt weet ik allemaal wel, het is natuurlijk zelfregulering maar het geeft een goede indicatie wat je mag verwachten qua veiligheid.

En het is werkelijk waar niets anders dan gezever van Apple. Doe niet alsof het wat anders is, zo'n stukje electronica kost geen fuck maar je moet er wel de hoofdprijs voor betalen als kabelfabrikant. Bij microUSB of USB-C kabels zijn er ook lage kwaliteit kabels, maar van een kabel waar een telefoon door opgeblazen wordt heb ik minder vaak gehoord dan van ontploffende iPhones (FYI: Bij "slechts enkele toestellen" op meer dan tien miljoen is bij een dergelijke productiemethode en QA proces wel degelijk te zeggen dat er een ernstig probleem is ergens in de lijn). Kom maar met een bron waaruit blijkt dat ongecertificeerde kabels daadwerkelijk slecht zijn voor het apparaat zou ik zeggen.
het zijn geen ontploffende accu’s zoals bij Samsung. Ze zijn alleen opgezet. En dat komt bij alle merken wel eens voor. Alleen is iedereen nu panisch vanwege die Samsung toestellen en komt het groot in het nieuws. En helemaa omdat het Apple is.
https://www.google.nl/sea...&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Misschien ging het met de 8 redelijk maar het onderliggende probleem is vaak hetzelfde.
Wij hebben dus gehad dat na één keer opladen met een goedkoop kabeltje dat de iPad mini daarna nooit meer wilde opladen.
Dat risico neem ik nooit meer.
Niet gecertificeerde kabels. Daar wordt een discussie over gevoerd alsof je daar echt ontzettend illegale dingen mee zou kunnen doen.
Maar je kan je device wel mee beschadigen blijkbaar, wat ikbenthomas jammerlijk ook heeft ondervonden:
[quoteZonder die chip is het mogelijk dat de accessoire niet functioneert, of dat de accu wordt beschadigd.[/quote]
Het is fijn als je zelf kunt kiezen. Een dure gecertificeerde of een goedkope namaak. Hier worden namaak verkocht als echt voor een prijs die vast hoger ligt dan overduidelijke namaak. Dat is misleiding en mag niet.
Ah dank, ik vroeg me al af waarom er een chip in laadkabel zou moeten zitten...
ja toevallig gister naar arduino starter kit gekeken, dus alleen zootje kabels en sensors. 34 euro op bol, 15 pond bij verkoper en 8 dollar op ali ..
Geeft bol dan de service, mijn ervaring is dat bol zich verschuilt achter de derde partij.
Dan is de service van die Chinezen stukken beter, niet tevreden? Nieuw product of geld terug zonder discussie.
Anoniem: 857639 @Lynx128815 oktober 2017 20:45
Ik moet hierop wel reageren;

a) Met Apple Care koop je ook een extra service gemak in, dat wilt zeggen dat de telefonist(e) die je belt extra moeite voor jouw doet om telefonisch het euvel te verhelpen.

b) Refurbished is niet wat velen denken.. 2de hands.. maar gewoon een nieuwe telefoon/ipad/macbook omdat ALLES wordt getest op schade etc.
Pas als het in feite in een nieuw product kan worden gestoken wordt het verkocht als refurbished.
Als u iets koopt, hebt u recht op een goed degelijk product. In het geval dat een product defect raakt binnen een garantie termijn en niet te herstellen is, mag je verwachten dat je als vervanging een gelijkwaardige product voor terug krijgt. Een Refurbished product is een product dat al een keer gebruikt is, het mag niet worden vergeleken met tweede hands omdat de versleten onderdelen nog in zitten, zoals oa de batterij en je kunt het ook niet vergelijken als zijde nieuw.
Zelf heb ik in het verleden een Hp compaq laptop gekocht, die na een half jaar defect raakt en niet meer gemaakt kon worden, ik kreeg gewoon een nieuwe laptop van Hp een betere zelfs omdat de type die ik had niet meer wordt geproduceerd en dat alles zonder te hebben betaald voor extra garantie of service, dat noem ik service
Dat apple je probeert wijs te maken dat je maar 1 jaar garantie hebt en je 1 jaar extra voor laat betalen, terwijl je wettelijk 2 jaar garantie standaard hebt is het niet netjes van apple. En het geval dat een klant extra betaald heeft voor extra service en garanties, mag ik wel meer klanten service verwachten.
Anoniem: 857639 @Lynx128815 oktober 2017 23:23
Onzin, met de Apple Care protection Plan zoals het voluit heet ben je voor heel veel schades goed ingedekt en dat niet voor 1 jaar, maar voor 3 jaar en de garantie is dan direct WERELDWIJD gedekt.. dus in welk land je ook bent.. je kan dan bij een Apple Store terecht voor hulp/reparatie.
ok dus je vind die hp service die gebaseerd is op de wettelijk kosteloze garantie , onzin? Dus ik had genoegen mogen nemen met een tweede hands product als vervanging van HP? Dus ik had meer kosten moeten maken vvoor een Refurbished product met een vergelijkbare protection apple plan van Hp? ik ben blij dat de rechter anders overdenkt.

AUB over garantie leest dat link, standaard garantie was bij Apple 1 jaar, daar heb ik over en niet over garantie van apple care plan , en dat is niet klant vriendelijk om tegen de klant te zeggen dat hij maar recht heb op 1 jaar. Apple probeerde extra winst te maken voor een in totaal twee jaar garantie.
Je hebt ten eerste niet twee jaar standaard garantie. Lees eens goed rond op internet. Hint: consumentenrecht.

En ten tweede: bij Apple krijg je niet een refurbished apparaat maar een remanufactured apparaat. Het eerste is een tweedehands apparaat met wat nieuwe onderdelen. Het tweede een nieuw apparaat met wat tweedehands onderdelen. Is toch een groot verschil.

Wat betreft je HP laptop. Ik heb ook eens gedoe gehad met een MacBook. Die werd toen ook omgeruild voor een €300 duurdere MacBook. Puur anecdotisch dus niet heel veel waard, zo’n uitspraak.
je hebt gelijk maar ik had over de EU wetgeving, volgens de Nederlands Wet is de garantie anders geregeld.

Ten tweede : lees die artikel maar over een remanufactured apparaat van apple.

Ten derde: mijn laptop ervaring is een voorbeeld daar heeft de rechter niks mee te maken , wederom lees artikel. Maar dat was echt een goede service, een lap topservice van HP :)
Dat hele 3e partij gebeuren gaat nog eens de ondergang van Bol.com worden. Als ik Ali meuk wil, dan bestel ik het daar wel..
Bol.com doet wat het moet doen. En dat is zichzelf voorbereiden op de komst van Amazon in de Benelux.

Als Bol.com op een goede en constructieve manier met die duizenden kleine handelaars kan samenwerken en ervoor kan zorgen dat zij hun goederen online zo efficiënt mogelijk kunnen verkopen, is dat een win-win voor beide partijden. Bol.com heeft namelijk duizenden product specialisten in huis (in de vorm van kleine handelaars). En de handelaars krijgen een goed geoliede machine in ruil om producten te verkopen en te verschepen.

Dus nee. Bol.com weet zeer goed waar het mee bezig is. Jammer genoeg zitten er rotte vissen tussen maar ze doen echt wel hun best om die eruit te halen.

Ps: Ik werk niet voor Bol.com ;) Gewoon een héél klein beetje inzicht in de online retail markt is voldoende.

[Reactie gewijzigd door Kastor op 23 juli 2024 02:48]

Heeft bol de desbetreffende verkoper geschorst?
Het product zelf is er destijds wel afgehaald, maar even later werd deze gewoon weer aangeboden. Of de verkoper (tijdelijk) in zijn geheel van de website is gehaald weet ik niet.
Voor dergelijke "fake producten" is een notice and takedown procedure aanwezig. Mocht je nep kabeltjes, bijtringen, powerbanks o.i.d. Tegenkomen kan het volgende formulier worden ingevuld https://zakelijkverkopen.bol.com/notice-take-formulier. Kost je tijd, maar het is natuurlijk maar wat je het waard vind.
Lekker makkelijk, de klant jouw werk laten doen. Dit moet bol natuurlijk zelf regelen.
Dan moet Bol.com daar natuurlijk wel opgewezen worden. Via dit formulier bijvoorbeeld.
Je kunt wel alle artikelen controleren, maar dat is tegen een prijs en dat is hier het probleem niet.
Wat je kan/moet doen, is steekproefsgewijs controleren. Als je van alle groepjes één product 100% zou controleren, zou dit al afgevangen zijn. Blijkbaar is dit verzuimt.
Nu is dit reactief gedaan, niet proactief. Het is een manier om kosten te drukken, maar de vraag is of dat wenselijk is. We zien wat er gebeurd is met de accu-gate van Samsung: onvoldoende de kwaliteit waarborgen door grenzen op te zoeken (en overschrijden).

Ik zou dit niet lichtelijk opvatten. Wat is de intentie van een bedrijf dat zulke eenvoudige controles niet uitvoert? Ik vind die intentie een stuk kwalijker dan dat er "slechte" kabels in de schappen liggen.
Nu zie ik een groot bedrijf wat zijn kwaliteit niet kan garanderen en hier in mijn ogen een excuus opgeeft wat in deze situatie niet opgaat.

Misschien is er iets anders aan de hand, maar in mijn ogen zie ik een bedrijf dat verzuimt om zelfs eenvoudige kwaliteitschecks niet uit te voeren en dan kom je wat mij betreft niet weg met: sorry, we zullen het niet meer doen.

Wat betreft Bol.com heb ik ook wel negatieve ervaringen gehad en dan met name met de afhandeling van aankopen via Bol.com als tussenhandelaar. In mijn geval werd een verkeerd product geleverd, waarna ik een mail van Bol kreeg om het terug te sturen en een dag later een mail van de eindhandelaar dat het juiste product geleverd zou worden en het verkeerd geleverde product weer meegenomen. Dat is enkele jaren geleden, maar ik weet niet of de afhandeling tegenwoordig beter is. Mijn gevoel blijft: waar rook is, is vuur.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 23 juli 2024 02:48]

Ik heb eens een boek besteld bij bol, kwam ook via een derde binnen en was ook niet het product dat werd aangeprezen. Boek teruggestuurd, niets meer van gehoord. Heb toen besloten om mijn verlies te nemen en simpelweg niet meer daar te bestellen. Dan maar liever wat meer betalen en dat het in 1 keer goed gaat.
Je kan gewoon je geld terugvragen.

Kan toch ook een foutje geweest zijn?

Als jij niet aan de bel trekt gebeurt er natuurlijk niks.
Tja, dat kan natuurlijk gebeuren. Bij Mediamarkt wel eens iets verkeerds gekregen. Ook bij Azerty is er wel eens wat mis gegaan. Recentelijk zelfs bij AH laten bezorgen. Ook daar was iets niet correct. Dus het heeft niets met hoe veel je betaalt. Fouten worden gemaakt. Daar kan je niets aan doen. Zolang het maar opgelost wordt.
Anoniem: 636203 @Nas T15 oktober 2017 15:22
Ik denk dat het desbetreffende bedrijf opzettelijk namaak verkoopt om de winst te vergroten. Dit is zeer ernstig omdat namaak twee voordelen heeft voor de Chinezen: ze maken meer winst en verzieken de goede merknaam van hun concurrent, Apple.
Je hebt ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Zélf research doen.

En hallo als een kabel de helft kost van wat je in de Apple store ziet zou er misschien een lampje kunnen gaan branden...
Ze worden als origineel verkocht in een "origineel" doosje. Gezien de marges die gehanteerd worden zit het prima kunnen voor €15. In China weet je dat er veel nep is. In Nederland mag dit gewoon niet verkocht worden. Deze bedrijven mogen van mij gesloten worden. Bewuste misleiding en economisch delict. Opzouten met die toko's.
Dus het moet gewoon kunnen als er nepartikelen als origineel verkocht worden?

Wat als ik dan nu via Bol.com nepartikelen 5% onder de Apple prijs ga verkopen. Dan kun jij research doen wat je wilt: Dikke winst voor mij, en slachtoffers hadden maar gewoon beter moeten onderzoeken.
Er stond van alles op met de verwijzing dat het van Apple zou zijn.. Apple logo en al.. dus als consument zijnde kon je bij deze kabels niet zien dat het fake was... zelfs de expert die Kassa inschakelde dacht zelfs even dat zijn apparaatje defect was.
Dus als zelfs een expert erin zou trappen, dan de consument al helemaal.
Je weet hoeveel geld Apple in kas heeft. En hoe duur ze zijn. Die maken echt wel meer winst als de normale fabrikanten die goede producten verkopen.

Als een derde dezelfde kabel voor de helft van het geld als Apple verkoopt dan denk ik dat deze leverancier er nog steeds winst op maakt.

Doordat bv Samsung ziet dat Apple producten voor hogere prijzen toch verkocht worden. Worden alle smartphones duurder de laatste tijd.
Ik weet niet hoe de distributie voor 3e partijen bij Bol wordt geregeld maar bij Amazon was/is het zo dat als je zelfs direct bij Amazon koopt dat er een kans bestaat dat je een neppert krijgt. Amazon doet ook de distributie voor sommige 3e partijen. De voorraden die ze van derde partijen krijgen worden op één hoop gegooid samen met Amazon's voorraad. De producten worden zo efficient mogelijk verdeelt over het distributiecentrum en daarbij worden de voorraden van de verschillende partijen niet uit elkaar gehouden. Dus als de picker een Apple kabel moet pakken dan krijgt hij de opdracht om naar de kabel te gaan die het dichts bij is. Hij weet niet of dat uit Amazon's voorraad komt of dat van een derde partij. Dus is er een kans dat hij een namaak pakt ongeacht of je direct bij Amazon hebt bestelt of niet.

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 23 juli 2024 02:48]

Volgens mij is BOL alleen een verkoopplatform en als je besteld via een derde partij, dan loopt het volledig via die derde partij. Integratie van distributiecentra heb ik nooit van gehoord bij BOL (maar ik ben zeker geen kenner op dat gebied). Dat zou het nog veel waziger maken en ik zou dan ook niet meer bestellen via zo'n partij.

Die grote online verkopers gooien op deze manier hun eigen glazen in. Het vertrouwen wordt nog minder en uiteindelijk zal BOL aan het kortste eind trekken (als dit vaker in de media komt). Ik zie dan liever een partij als CoolBlue die het juist allemaal steeds meer in eigen hand probeert te krijgen. Die doen zelfs de leveringen als voor een deel zelf.
Bol is niet slechts een verkoopplatform, maar de winkel, de "kraam" waar de spullen worden aangeschaft, in deze de eerst aansprakelijke. Dat derden de feitelijke levering doen doet niet ter zake. Een supermarkt vervult dezelfde functie, op de achtergrond zijn het derden welke schapruimte inkopen om hun waar slijten.Daar heeft de consument verder niets mee te maken. Bol is dan ook de eerst verantwoordelijke als het om aangeboden namaak gaat.
Duidelijk is dat ze deze verantwoordelijkheid niet aan kunnen, de controle over geleverde zaken ligt buiten hun bereik, het is praktisch ondoenlijk en zou het verdienmodel vernietigen.

Hetzelfde geld voor andere internetaanbieders van goederen en/of diensten waar het draait om grote volumes en waar het voornamelijk derden zijn welke de goederen c.q. content leveren: Amazon, Ebay, Google, Facebook, Twitter, enz.

Helaas vormen deze de top van interneteconomie, veel macht en middelen om kritiek en eigen onmacht te maskeren.
Zo heb ik ook eens via Bol.com Apple oordopjes gekocht. Bleek ook troep te zijn. Heeft Bol.com overigens heel goed opgelost, maar prettig is het niet.
Vaak ligt de prijs van orginele oordopjes een stuk hoger dan imitatie. Daarnaast verwacht ik als de kwaliteit minder is dit ook zal blijken uit de reviews op Bol.com.
Klopt, prijs lag ook lager. Maar het was rond sinterklaas-tijd, dus dacht een mooie aanbieding |:(
Reviews kan ik me niet herinneren dat ik die gezien heb.
Hetzelfde zie je trouwens ook op Amazon.de, ook daar zijn Samsung accessoires vaak nep (Apple weet ik niet). Die producten worden ook niet verwijderd, ondanks het feit dat er op de artikelpagina tientallen klachten over staan.

Edit: vaak is de prijs wel een indicator, bij het bedrijf dat je noemt zijn de accessoires significant goedkoper. 42% korting op Apple accessoires kan praktisch niet. Hetzelfde geldt ook voor Samsung spullen.

[Reactie gewijzigd door oef! op 23 juli 2024 02:48]

Je kunt het wel vaak in de reviews lezen op Amazon.de, dan wordt het product flink afgekraakt en staat het er meestal wel in als het niet goed werkt of nep is.
Anoniem: 112755 @3x315 oktober 2017 13:08
Hier ook 3 zogenaamde originele Samsung usb kabels besteld bij Bol.com (3e partij). Duidelijk imitatie, geleverd in plastic zakje. De connector zag er anders uit. Kabel was duidelijk dunner en een 8 cm lengte-verschil tov mijn originele kabel. Prijs was 8 euro per kabel (€24,- dus). Niets mee gedaan uiteindelijk (beetje spijt van).
Helemaal mee eens. Ze moeten echt high trust - high penalty moeten doen.

Van vertrouwen uitgaan maar zodra een leverancier een grens overgaat hard straffen. Alleen al door een potentiële hoge straf ontmoedig je dit soort oplichting.

Dit kan een beetje omzet kosten maar je houdt als bol.com wel je naam hoog.
Ja, en dan vaak nog duurder verkopen via Bol.com als derde partij, en als je dan op hun eigen website kijkt, van die 3de partij, dan is het bakken goedkoper. En vaak hebben ze ook gewoon webshop keurmerken, waardoor ze zich moeten houden aan bepaalde servicekwaliteiten. Dan is die 'extra' service waar je via bol.com (3de partij) voor betaald, ook een wasse neus.
Anoniem: 58485 @3x315 oktober 2017 17:34
Tja dat krijg je als je de goedkoopste wilt zijn. Dan gaat men kijken naar import of verkoop van nog goedkopere artikelen en dan krijg je dit soort toestanden.

Een merk zoals Apple moet je gewoon origineel blijven. Schermpjes, kitjes, laders... waarom wil je premium erbij lopen als je cheap-o stuff kopen wilt. Ik snap dat nooit.
Alles ligt niet aan hun. Pakketje niet bezorgd: uw probleem dat PostNL niet op tijd bezorgd.
Vrijdag bij coolblue en bol wat bezorgd. Van coolblue netjes een sms: uw pakket wordt om 15:10 bezorgd. Van bol.com wederom niets. Serieus de laatste keer dat pakket wel op tijd kwam bij bol liepen er nog dinosaurussen rond hierzo.
Maar zoals je zegt, het irritantste is die houding: wij kunnen er niets aan doen en we willen en gaan er dus ook niets aan doen. Alsof ikzelf PostNL heb ingehuurd.
Bij bol. Com krijg je een mailtje tussen hoelaat en hoelaat het pakket aangeboden gaat worden. En technisch kan je het pakket ook afhaken bij een bol. Com afleverpunt. Als je het laat bezorgen heb je idd postnl ingehuurd.
Ze zetten op de website: voor 23:59 besteld, zaterdag in huis. Ze sturen een mail, “zaterdag komt je pakket” pas als je de track en trace bekijkt zie je dat het maandag wordt.
Zelfs op tijd bij een afhaalpunt bezorgen lukt ze niet.
Afgelopen jaar is ze het 1 van de 10 keer gelukt op tijd (de juiste dag) mijn pakket af te leveren.
En nee, het kan niet aan PostNL liggen, want andere webshops krijgen het wel gewoon voor elkaar met dezelfde bezorgdienst.
Ik heb eerder dit jaar in een Twitter discussie meegekregen dat Bol vaak te laat aanlevert bij PostNL, waardoor de geadverteerde bezorgtermijn niet gehaald wordt. Bestellingen die ik op hetzelfde moment bij andere winkels gedaan had werden wel op tijd bezorgd.
Overigens kan PostNL soms ook rare fratsen uithalen als het op planning en bezorging aankomt...
Volgende keer gewoon met creditcard betalen en dan via de bank (of ICS) de transactie laten chargebacken met als reden counterfeit goods. (het maakt niet uit of jij als koper dit had kunnen vermoeden, waar het om gaat is dat het als origineel werd aangeprezen) VISA en Mastercard zijn hier ontzettend fel op (immers zij lopen risico beticht te worden van ondersteunen van illegale activiteiten). Dus vaak worden enorme boetes opgelegd, dan is de business case voor bol of andere winkels zo gekanteld
Ik begreep dat overtredende partijen gesloten zijn. Maar zolang ze vast houden aan het systeem waar iedereen zomaar allerhande artikelen toe kan voegen kunnen dit soort boefjes met een ander KvK nummer natuurlijk binnen no-time weer opnieuw die meuk gaan verkopen...
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Bol.com hier niets vanaf weet. Het is uiteindelijk goed voor de SEO en voor de rankings in b.v. tweakers pricewatch. Als ze hier echt is aan willen doen zouden ze b.v. een minimale prijs kunnen instellen voor fraudegevoelige producten. Immers, ze weten ook wel wat de inkoop is.

Hetzelfde geldt voor Marktplaats. Daar worden ook allerlei nep en kopy spul aangeboden en dat levert traffic op wat weer goed is voor dit soort platformen
inmiddels koopt, besteld 70% zijn dingen op amazon, banggood
of het nou nep of crap is.
Een platform dat door zijn massaliteit de controle over zichzelf verliest of daarin tekort schiet. Nepartikelen, nepnieuws, nepreacties; kortom: valse waar in vele vormen. Waarom grijpen de wetgevende,bestuurlijk en handhavende instanties niet in, To bigg to fall, belangenverstrengeling?

De Zwarte Markt in Beverwijk werd mede door handel in namaak met sluiting bedreigd en heeft grote veranderingen moeten doorvoeren om te overleven. Een winkelier of marktkoopman, welke publiekelijk namaak aanbied, weet wat de gevolgen kunnen zijn. Waarom en/of waardoor gelden er blijkbaar andere regels voor platforms als bol.com, via welke de koopwaar wordt aangeboden en aangeschaft ( dat daar derden achter zitten doet er feitelijk niet toe, al beweerd een leger belanghebbende juristen en andere prekers van wel.)?

Wat vindt onze nationale handelspartij VVD van deze werkelijkheid, of hebben de appies hen het zwijgen opgelegd. De getuigenissen tot nu nu bieden een stilleven ( orginelen op elk platform te koop ).
.
How much does it cost to put a piece of hardware through the Apple MFi program?

Back in 2005, it costed $10 per device, or 10% of the total retail cost of the accessory - whichever was greater.

Over time, Apple reduced the cost to between 1.5% and 8% of the total retail price of an item.

Now, Apple charges a flat $4 per connector fee, with a pass-through connector commanding two of those $4 licensing fees.
Wederom een perfect voorbeeld van de machtspositie van Apple richting leveranciers, alles voor macht toch?

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 23 juli 2024 02:48]

Ik vraag mij af of deze MFi gecertificeerde producten door Apple zelf nog gekeurd worden op kwaliteit/duurzaamheid/veiligheid/etc? Ik neem namelijk aan dat een slecht product met een Apple keurmerk niet goed zal zijn voor de reputatie van Apple.
De "nepkabels" worden op dit moment nog steeds door Bol.com verkocht. Zie bijvoorbeeld deze: https://www.bol.com/nl/p/...uggestionType=typedsearch

Zijn ook gewoon neppe kabels zonder MFi certification.
Bovenstaande product is naar mijn mening prima. Deze doet zich niet voor als origineel Apple product. Ik vind dat de consument zelf ook mag nadenken, en als deze verwacht dat je voor een 1/10 van de prijs een origineel product thuis krijgt je wel erg naïef bent. Tegenwoordig wordt er vanalles gedaan om de consument tegen zichzelf te beschermen, deze mag zelf af en toe ook wel wat beter nadenken. We moeten niet naar een Amerikaanse cultuur waarin mensen teveel tegen zichzelf worden beschermd zodat deze sowieso niet meer nadenkt.

Neemt niet weg dat Bol.com wel voor deugdelijke producten moet zorgen.
Dat was het probleem niet echt.
Zeker een programma als Radar wil de fabrikant te kijk zetten, lukt dat niet, is de leverancier aan de beurt.

In dit geval ging het nog netjes :+

Radar gaf duidelijk aan, niet origineel, ultragoedkoop is een risico, soms werkt het, soms niet, duidelijk.
Waar ze een probleem mee hadden, zijn de verkopers die dus originelen/Gecertificieerde ZEGGEN te verkopen, en dat dus botweg niet doen.
Die zijn de boel aan het oplichten.
Bol zorgt dus voor deugdelijke producten door klachten van klanten serieus op te pakken, en de verkoper aan te spreken.
Je past je product aan ( kwaliteit/prijs ) of je bent niet meer welkom, dat vind ik ( voor Bol ) voldoende.

Uiteindelijk is de verkoper degene die de boel probeert te belazeren.

* FreshMaker zou willen dat Marktplaats OOK zo zou handelen, als aanspreekpunt bij problemen.
iets niet goed, dan gaat MP naar de verkoper en zoekt het uit.
Verantwoording bij die twee, dan zullen de kopers meer besteden, en minder problemen hebben
Ik zou zeggen bekijk het programma nog eens. Het ging in het onderzoek van Kassa niet om kabels van 1/10 van de prijs. Het waren kabels die tussen de 8 en 25 euro kostten en ook nog eens in originele Apple verpakking. Hoezo moet de consument dan nadenken of hij iets origineels koopt?
Ik reageer ook op de reactie van BlazeMouse, dat gaat duidelijk om een product wat niet probeert zich voor te doen als origineel.
Anoniem: 857639 @CM515 oktober 2017 11:18
Maar het beweerd wel dat het werkt.. dat kan je zonder MFI niet stellen.
Dat is inderdaad een goed punt. Dat lijkt mij een risico als je zo`n kabel besteld. De vraag is dan of een webshop producten mag verkopen zonder MFI? Dit wordt waarschijnlijk ook veroorzaakt doordat op site`s als Alieexpress van alles te koop is voor minimale prijzen. Met producten als deze van de onderkant van de markt.

Voor de goedkopere prijs heb je als klant op dit moment dus een risico, waarvoor je misschien op reviews zult moeten vertrouwen.
Anoniem: 857639 @CM515 oktober 2017 20:51
Mag wel, zolang Apple/de overheid/de waakhond(en) dit niet verbieden.. maar neem het Bol.com dit keer wel kwalijk dat zulke teksten gewoon erop kunnen staan.
Ik zelf gebruik wel enkel originele kabels.
Je punt is dat consumenten uit het prijsverschil zelf de conclusie moeten trekken dat er wat mis is.

Maar het prijsverschil (tussen kabeltjes van derden met/zonder chip) zit hem alleen in de chip. Die chip is feitelijk niet nodig. Andere fabrikanten gebruiken die vaak niet en dan gaat er ook niets mis bij goedkope kabels. Dus hoe moet een consument weten dat dat bij Apple wél funest is?
Anoniem: 857639 @CM515 oktober 2017 11:09
Prima?
Lees dit eens:
Werkt gegarandeerd met iOS 7, 8 en 9
Dat kan je zonder MFI certificering NIET beweren..
Even een product googlen is voor veel mensen al teveel werk lijkt het wel. Copy-pasten.
Het gaat specifiek om de kabels die als originele apple producten worden verkocht. De link die jij deelde toont duidelijk een namaak product!
Deze dan?
https://www.bol.com/nl/p/...er-lang/9200000078558461/
Ziet er origineel uit, maar de prijs doet anders vermoeden.
Gelijk bovenaan. Merk:huismerk. Niet dus.

Echte oplichting zijn de kabels en laders die onder de originele Apple SKU en EAN worden verkocht. Dan heb je als consument gewoon het maximale aan je onderzoeksplicht gedaan.

pricewatch: Apple Lightning naar USB-C kabel, 1m
pricewatch: Apple Lightning naar USB-C kabel, 2m

pricewatch: Apple Lightning naar USB Kabel, 0.5m
pricewatch: Apple Lightning naar USB Kabel, 1m
pricewatch: Apple Lightning naar USB Kabel, 2m

pricewatch: Apple 30-pens-naar-USB-kabel (4th Gen), 1m

Als je ziet hoever de prijzen dan toch nog uiteenlopen op de bekende originele kabels.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 02:48]

Er staat nergens dat het van apple is. Op het doosje dat je in huis krijgt zal waarschijnlijk geen apple staan. Dus misschien bagger, maar geen oplichting.
Maar is hij gecertificeerd? Volgens mij ging het voornamelijk daar om.
Nee, het gaat om consumenten misleiden met een doosje die zegt dat de kabel van Apple is.

Ben ik daar mee eens? Nee totaal niet, want dan komen nep kabels met een sticker Made for iPhone.

Toch, vind ik het dat de consument ook wat verantwoordelijkheid moet nemen, want iedereen heeft een iPhone doe ooit 500€+ heeft gekost, Maas 10€ in een goede label/lader vinden we te duur.
€10? Apple rekent €25 voor een USB-kabeltje van 1 meter voor mijn iPhone van 5 jaar oud.

Kabeltje van 2 meter kost €35.

Je kan ook redeneren: Een iPhone ís al zo duur, logisch dat je dan niet nog eens de hoofdprijs voor een paar extra kabeltjes wil betalen.

Het hele chip-gebeuren slaat ook nergens op want spanningsbeveiliging kan gewoon in de telefoon ingebouwd (en zit er wss ook al in).
Daarnaast als je kijkt hoe de kabel van Apple in elkaar zit en de materialen is dit totaal anders dan de goedkope namaak.

Snap dan best dat de kabels duurder zijn van Apple. Tuurlijk zal er best een hogere winstmarge op zitten bij Apple maar dat is altijd zo geweest.
Maar dat is voor sommige juist een reden om geen originele Apple kabel in de Apple winkel te kopen. Die goedkope kabels van Apple zelf (althans, qua materialen, niet qua premium verkoopprijs) scheuren zo snel rondom de stekker, dat heb ik nog ''nooit'' bij andere kabels meegemaakt.

Apple weet namelijk heel goed dat de meeste leken de kabel eruit trekken door het bij de kabel vast te houden en niet bij de connector. Dat is dan ook direct de reden waarom ontiegelijk veel van die Apple kabels snel stuk gaan; te zwak materiaal die daar niet tegen kan (was vroeger bij de Samsung S1-S2 kabels ook het geval). Vrijwel iedereen die ik ken en al jarenlang Apple gebruikt heeft van die gescheurde kabels (this gewoon troep wat die verkopen). Zo geef ik ze dan ook standaard het advies de kabel bij de connector vast te houden tijdens het eruit halen, anders houd die het geen jaartje vol :) Dat spul scheurt veel en veel te snel (wat natuurlijk de bedoeling is).

Die namaak kabels zijn vaker van veel betere kwaliteit (qua materialen), maar missen veelal de chip die nodig is vanaf volgens mij ios10 waardoor je weer klachten kunt krijgen.

Gewoon typische Apple praktijken, slechte kabels ontwikkelen die de chip wel hebben en de hoofdprijs vragen :D Stuk? koop maar een namaak met de kans op problemen, wil je geen problemen? Koop de overpriced originele kabel.

Dus nee, het is niet raar dat mensen voor 10 euro een degelijke kabel denken te kopen (qua materialen is die vrijwel zeker beter, maar of de chip erin zit of niet is een bijkomend issue). Vooral omdat kabels geen fluit horen te kosten :)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 juli 2024 02:48]

Maar is het dan niet eem beetje dom om ze aan de kabel uit het stopcontact te trekken?

Mijn vader leerde mij 30 jaar geleden al: Altijd aan de stekker uit het stopcontact trekken want ja toen al bestond de kans dat een kabel kon scheuren, en he, 220...

Dus is het in jouw voorbeeld onzorgvuldig gebruik wat alleen de gebruiker te verwijten valt.
Maar de USB kabel steek ik helemaal niet in het stopcontact (ik begrijp uiteraard wel wat je bedoelt).

Nee het is gemakzucht om de USB kabel bij de kabel vast te houden en het zo uit de telefoon te trekken. En dat kan ook allemaal met de kabels van tegenwoordig, behalve net niet met de kabels van Apple (kan ook, echter een veel grotere kans dat de kabel gaat scheuren wegens het slechte materiaal).
Uiteraard, alles gaat stuk en op dat gebied is alles aan de gebruiker toe te wijzen (of dat fair is? ik denk het niet), want je kan altijd uiteindelijk zeggen: ja had je het maar niet moeten aanraken, had je het maar in de doos moeten laten zitten..

De schaar pakken en de kabel doorknippen en vervolgens op Apple zeiken omdat de kabel stuk is, nee dat is niet terecht en 100% de fout van de gebruiker. Maar dat is even iets anders dan een kabeltje uit je telefoon trekken, wat de meeste naar mijn weten doen (en waar alle fabrikanten op in springen, behalve..).
Maar dat is voor sommige juist een reden om geen originele Apple kabel in de Apple winkel te kopen. Die goedkope kabels van Apple zelf (althans, qua materialen, niet qua premium verkoopprijs) scheuren zo snel rondom de stekker, dat heb ik nog ''nooit'' bij andere kabels meegemaakt.

Apple weet namelijk heel goed dat de meeste leken de kabel eruit trekken door het bij de kabel vast te houden en niet bij de connector. Dat is dan ook direct de reden waarom ontiegelijk veel van die Apple kabels snel stuk gaan; te zwak materiaal die daar niet tegen kan (was vroeger bij de Samsung S1-S2 kabels ook het geval). Vrijwel iedereen die ik ken en al jarenlang Apple gebruikt heeft van die gescheurde kabels (this gewoon troep wat die verkopen). Zo geef ik ze dan ook standaard het advies de kabel bij de connector vast te houden tijdens het eruit halen, anders houd die het geen jaartje vol :) Dat spul scheurt veel en veel te snel (wat natuurlijk de bedoeling is).
Ik denk zelf dat de oplaadkabels eerder scheuren van het gebruiken van de telefoon/tablet terwijl deze aan het opladen is. Vaak gebeurd dit terwijl men een beetje aan de kabel trekt, de kabels onderspanning staat etc. Ik heb ondertussen een stuk of 10 originele Apple oplaadt kabels gehad maar er is er maar 1 kapot gegaan. Dat is de kabel voor de iPad. En juist die iPad was het apparaat wat ik op de bank gebruikte terwijl deze op aan het laden was. De niet-Apple kabels sneuvelde bij mij overigens sneller dat de originele.
Ook in mijn tijd als verkoper in een telecomwinkel ging het aantal defecte oplaadkabels van Apple of Androïd toestellen (wel of niet van het telefoonmerk) waar de klanten mee binnenliepen gelijk op. Ik denk niet dat Apple per definitie een slechtere kwaliteit kabels heeft. Ze zijn wel wat aan de dure kant ja.

Ben het overigens ook met je eens dat je kabels aan de stekker hoort uit te trekken ipv aan de kabel.
Dus jij trekt elke stekker aan het snoer uit wandcontactdozen of elke plug aan het snoer uit installaties, mixers etc?
Nowp ik niet, ondanks dat de kabel er wel tegen kan doe ik dat niet nee (ook niet goed voor de aansluiting in het apparaat zelf, grote kans dat je de stekker er scheef uit trekt), vanwaar de interesses? Doe jij dat wel? Want ik geef meermaals aan dat ik het niet doe en jij komt met de vraag of ik dat wel doe?

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 juli 2024 02:48]

Is toch algemeen bekend dat je niet aan snoeren moet trekken maar aan stekkers of pluggen? Toch kom ik hier maar ook op andere sites mensen tegen die zich verbazen over niet alleen kapotte snoeren maar niet minder kapotte ingangen bij mixers en synthesizers. Beetje bedachtzaam om gaan met verbindingen scheelt erg veel.
Ik heb hier twee "MFi", extra lange (2 meter) kabeltjes voor iPhone 5, van verschillende materialen / types / fabrikanten. Beiden zijn online op een cheapo Chinese site gekocht voor minder dan € 10. Ene is domweg dik taai plastic en de andere juist zeer soepel doordat er een geweven laag omheen zit.

Beiden zou onder de categorie 'goedkope namaak' vallen.

In werkelijkheid zijn deze kabeltjes veel degelijker dan die van Apple. De originele Apple-kabeltjes' buitenkanten scheurden altijd binnen een jaar bij de aanhechting los en daarna was het een kwestie van tijd voor ze er mee ophielden.

Dus het hele 'kwaliteit want duurder' verhaal gaat lang niet altijd op.

Apple vraagt 3, 4x zoveel als een ander en dan krijg je nog een slechte kwaliteit kabel ook. Dat is onderdeel van het probleem want logisch dat mensen dan massaal nieuwe kabeltjes moeten kopen.

Als Apple gewoon topkwaliteit zou leveren voor hun topprijzen, was dit probleem er niet.
Niet alleen Apple, maar ook Samsung heeft dat probleem. Altijd bij de aanhechting. Maar met draadloos laden zou dat minder snel optreden.

Maar met zorg toestel neerleggen voorkomt een hoop ellende :)
Kabeltje kost +/- een euro om te produceren. Ook die van Apple. Hogere winstmarge... Beetje maar hoor... :+
Je hoef niet de kabel van Apple te kopen, je hebt genoeg goede (gecertificeerd) kabels die kosten van 7€ tot 30€ afhankelijk van hoe lang ze zijn en hoe sterk ze zijn.

Goede USB-C kabels zijn net zo duur, en dan bestaat “nep” USB-C kabels misschien niet, maar slechte kwaliteit kabels kunnen net zo slecht zijn (of nog slechter) dan nep lightning kabels.
Ik heb zelf een paar MFi / dx.com / non-Apple-kabeltjes van onder de € 10, die veel degelijker zijn dan de originele. Ik heb ook wel eens kabeltjes gekocht die na een Apple-update niet meer werkten, of alleen nog met opladen werkten. Pure naaierij vind ik dat.

Maar wat ik bedoel is: Hoe kun je deze verantwoordelijk zelfs maar deels bij de consument neerleggen? Als consument weet je nooit vooraf wat je koopt, ook niet in een winkel, keurmerk of niet, dat bewijst dit artikel.
Ja dat is moeilijk, vooral bij internet winkels.

Bol zou dus meer moeten doen om te controleren dat nep of niet gecertificeerd kabels niet via hun site verkocht worden.

Maar ook winkels zoals action en big bazar zou dat soort kabeltjes niet mogen verkopen, want die zijn niet gecertificeerd, dus je hebt een kans dat het gewoon niet zou werken.

Maar links om of rechts om, kan de consument een nep kabel kopen, en het zelfde geldt voor de laders, NVWA heeft tientallen gevaarlijke laders uit de schap gehaald, maar het is onmogelijk om alles te controleren en de verkoop te stoppen.

Dus helaas heeft de consument hier ook een rol, als eerste moet er duidelijk gemaakt worden dat een kabeltje of en lader niet allemaal gelijk zijn, want ook haaden de lightning kabels geen chip, een slechte kabel blijft een probleem.

En kopen op een vertrouwde winkel die niet werkt met slechte of nep producten. Maar daarvoor moet de consument wel bereid zijn om iets meer dan 3€ voor een kabel of lader te betalen, en accepteren dat voor een lightning kabel dat je de “Apple tax” moet gaan betalen, want de fabrikant moet een licenties bij Apple kopen en voor USB-C heb je te maken met een kabel die ook ingebouwd elektronica heeft om Power Delivery goed te laten werken.
Dus helaas heeft de consument hier ook een rol,[…] En kopen op een vertrouwde winkel die niet werkt met slechte of nep producten. Maar daarvoor moet de consument wel bereid zijn om iets meer dan 3€ voor een kabel of lader te betalen
Eh.. maar hoe kun je ooit weten of een winkel 'vertrouwd' is, als Bol het al niet op een rijtje heeft? Bovendien: Apple verkoopt zelf kabeltjes die vaak al binnen een jaar kapot gaan. De 'fake' kabeltjes die ik koop zijn de helft van de tijd beter dan de 'originele'.
Een platform als bol.com is dan niet echt te vertrouwen, want het is geen winkel (meer) maar een groepering van veel winkeltjes, zoals Amazon en Aliexpress.

En daar is prijs is ook een indicatie, goede merken zoeken, reviews, en op Amazon en Ali zie ik niet zo veel indicatie dat ze met nep MFI kabels handelen, ze hebben wel goedkope kabels, maar zonder de MFI logo.

Ik zie heel vaak in verschillende topics gerelateerd met consumenten en internet, services en etc... Waar vele het perfect wereld willen hebben waar de consument niks moet doen en aan niks moeten denken, omdat alles goed moeten gaan en iedereen zich aan de regels moet houden, maar helaas is dat niet zo, dat kan het kopen van een fake kabeltje zijn, het onbewust verbruiken van data door een app of het kopen op een nep webshop... keer op keer zie je dat topics naar boven komen.

De uitzending van gisteren is een voorbeeld, wat is de conclusie? Bol.com gaat de Apple namaak kabels verwijderen, andere non MFI zijn er nog zo te zien. Heeft de consument iets nuttigs geleerd? Hoe ze een OG of certified kabel kunnen onderscheiden van een nep of slechte kabel? Een test met de beste kabels in alle prijs range? Nee. Zo in een paar maanden, gaan eigenaars van een 1200 eur iPhone een kabeltje + lader kopen, omdat nep kabels niet meer bij bol verkocht worden en de NVWA alle nep laders verboden heeft.
Consument krijg thuis een slechte lader en een non-MFI kabel en de resultaat is een 1200 eur telefoon die niet meer doet, omdat de Tristar chip kapot is gegaan. Bij Apple is de telefoon total loss, bij een van d 2 echte reparateurs in Nederland, kost het zeker paar honderd euro.
Bovendien: Apple verkoopt zelf kabeltjes die vaak al binnen een jaar kapot gaan. De 'fake' kabeltjes die ik koop zijn de helft van de tijd beter dan de 'originele'.
Ja, dat zijn twee verschillende dingen.

Je kan een kabel van kevlar hebben, als deze niet gecertificeerd is, deugd het niet, en van buiten kan het mooi zijn, maar je weet niet als de draden van goede kwaliteit zijn, hoe de soldering is, isolering en etc...

En aan de andere kant, heb je een Apple kabel, die natuurlijk 100% werkt, maar die gewoon zeer breekbaar is, maar de kabel kan zonder probleem gebruikt worden.
Wat ik daarom ook wel eens gedaan heb, is domweg de Apple kabel die begon te scheuren bij de connector, verstevigd met een klodder wat mijn garagehouder 'mastiek' noemt. Zwarte kit die opdroogt tot een soort rubber. Ziet er niet uit maar je kabel kan er weer een jaar of twee tegen.

Wat adapters betreft; Elke auto, computer, stereo, grasmaaier, treinset, koffiemolen etc. heeft een USB-poort en anders zijn fatsoenlijke USB-laders voor weinig geld overal te koop, dus dat is volgens mij het probleem niet.
Dan koop je je kabels (dus) gewoon via Apple (Website/AASP/ARS) en dan heb je helemaal geen reden om je zorgen te maken? Over de hoogte van de prijs wil ik niet discussieren, maar je hebt dan in ieder geval de garantie dat het werkt (en als dat niet zo is: snel en zonder morren vervangen wordt).

De redenatie die je hier eerder plaatste vind ik een vreemde.
Je betaalt een hoop voor een premium product, dan kun je ook premium prijzen verwachten.
Niet "je betaalt al veel voor een iphone, dan mogen de kabels wel goedkoop zijn". De wens is de vader van de gedachte zullen we maar denken.

Ontopic: goeie zaak dat dit aangepakt wordt. Bol.com is er zelf blijkbaar niet zo kritisch over geweest terwijl ze spul verkochten die je telefoon/tablet kunnen slopen. Niet zozeer door ontbreken van een mfi chip maar doordat het gewoon brol is. En mocht je er schade aan hebben dan wijzen ze natuurlijk naar de verkoper (lekker model hebben ze) terwijl ze ze zelf een platform bieden.

Er zit wel wat hypocrisie in het hele verhaal (ook van gebruikers hier).

Kijk, ook ik ben niet roomser dan de paus en heb hier 2 action kabels van nog geen 2 euro om mijn ipad en iphone te laden. Ik ga echter niet lopen huilen dat het synchroniseren met itunes er niet mee werkt terwijl dat met de orginele kabel (waarvan de mantel al jaren aan het vergaan is) wel werkt en dat de boze apple me verplicht om alleen hun dure spul te kunnen gebruiken....
Dan koop je je kabels (dus) gewoon via Apple (Website/AASP/ARS) en dan heb je helemaal geen reden om je zorgen te maken?
Ik maak me geen zorgen, ik vind het alleen vreemd dat Apple kabeltjes verkoopt die zo snel kapot gaan, terwijl ze altijd prat gaan op hun kwaliteit en je voor dat geld ook wel kwaliteit mag verwachten.
Over de hoogte van de prijs wil ik niet discussieren, maar je hebt dan in ieder geval de garantie dat het werkt (en als dat niet zo is: snel en zonder morren vervangen wordt).
Als ik bij een cheapo Chinese site een kabeltje bestel en hij werkt niet, krijg ik m'n geld ook gewoon terug hoor, dat is het ook niet.
De redenatie die je hier eerder plaatste vind ik een vreemde.
Je betaalt een hoop voor een premium product, dan kun je ook premium prijzen verwachten.
Niet "je betaalt al veel voor een iphone, dan mogen de kabels wel goedkoop zijn". De wens is de vader van de gedachte zullen we maar denken.
Het is eerder: Je betaalt veel voor een iPhone / iPad en toch gaat het kabeltje wat er bij zit bij vrijwel iedereen binnen 1,5 jaar kapot. Of: je koopt er een bij voor onderweg / op een andere plek, en die gaan ook veel te snel kapot.

Tja, niet vreemd dat mensen bij die prijzen dan denken: Ik probeer eens een goedkopere, kapot gaan ze toch wel.
Kijk, ook ik ben niet roomser dan de paus en heb hier 2 action kabels van nog geen 2 euro om mijn ipad en iphone te laden[…]
Ik vraag me af of Apple zichzelf hiermee niet in de voet schiet. Als ze gewoon een beetje normale prijs voor die kabeltjes zouden vragen, gewoon een tientje per stuk, dan verdienen ze er nog steeds heel leuk aan en dan zouden ze er zelf drie keer zoveel verkopen. Dan zouden ze daar in totaal / per klant net zo veel aan verdienen, misschien zelfs wel meer én hun reputatie zou beter zijn, want klanten zouden er niet van balen en consumentenprogramma's zouden hier geen kluif meer aan hebben, etc.
Sterker nog, iemand moet wel een heel lomp figuur zijn wil je een USB kabel kapot krijgen.

Heb stapels kabels in een grote plastic IKEA bak in de kast. Alles door elkaar in de knoop en zelfs daar een USB kabel uit trekken krijgt ze niet kapot wanneer de halve inhoud van de bak mee komt.
Een kapot kabeltje is wel handiger dan een kapotte telefoon als daar de beveiliging in zit.
USB als standaard verplichten zal deze windhandel stoppen. Daarin kan Europa vooruitlopen; geen standaard usb laadkabel, niet op de Europese markt toe laten.
Is USB al niet verplicht, of een afgesproken standaard dan toch? Hoe dan ook helpt het niet omdat het andere eind van het kabeltje bij iedereen weer een ander stekkertje kan hebben, naast de 'beveiligings-chip'.

De EU/overheid brandt zijn vingers er niet graag aan omdat tegen de tijd dat zo'n wet er door is, mobieltjes alweer op een andere standaard zijn overgestapt, zoals draadloos opladen. Je wil ook niet dat de overheid teveel gaat micro-managen, dat geeft al snel gedoe omdat er altijd uitzonderingen zijn.
Maar is hij gecertificeerd? Volgens mij ging het voornamelijk daar om.
Het onderzoek ging over het snel defect raken van de kabel.
Er werd al aangegeven dat dé apple kabel snel kapot kan gaan.
En dat de prijs daarin erg hoog is.

Daarna kwam duw een onderzoek, over chips en certificering, waaruit dus bleek dat 5 van de 6 verkopers 'originele' kabels verkochten, tegen flinke prijzen ( 15 tot 20€ ) en deze zelfs geen chip hadden intern.
DAT zijn de oplichters, die kopen de Ali/Ebay-kabels, drukken een mooi Apple doosje, en maken 10 tot 20x meer winst.
( over scalpers gesproken )

Die worden nu door bol (iets ) actiever aangepakt.
Radar heeft zijn vervolgonderzoekje nu ook wel klaar, aftermarket accu's
Samsungbatterijen zijn via Bol te kop van 8€ tot 38€, waar er ook geen zicht is op 'echt' of 'fake'
De prijs zegt tegenwoordige helemaal niets meer, alleen dat je nog zwaarder belazerd kan worden
Toch ben ik van mening dat het grootste deel van de kapotte Apple kabels door de gebruiker zelf is veroorzaakt. Heb al zoveel iPhone's gehad en nog nooit een kapotte kabel gezien. Dus of ik heb super mazzel na na zes iPhone's of andere mensen geven de kwaliteit van de kabels de schuld terwijl ze er zelf niet op een normale manier mee omgaan.

Trekken aan de kabel om hem eruit te halen. Of maken er een knik in bij het neerleggen of zo. Snap ook niet hoe andere mensen het voor elkaar krijgen.
Dus toch "you are doing it wrong" :+

Het gebeurt vaker bij iphone-kabeltjes dan bij de 'goedkopere' micro-usb varianten
Zoals ik al aangaf, ik weet prima hoe je zoiets moet gebruiken, en toch gebeurt het elke keer weer.
Langer dan een jaar doen we iig niet met die dingen
Dan neem je je originele kabel mee naar de Apple store en krijg je gratis een nieuwe. Al diverse keren meegemaakt (weliswaar in de US) en iedere keer gratis een nieuwe kabel meegekregen zonder discussie.
Ja, prima ...
De dichtstbijzijnde Store is zo'n 150KM hier vandaan ...
300KM roundtrip kost me meer dan een originele dus de keuze is snel gemaakt.
Als ze ze omruilen, is er dus iets met het product, waarom kan de grote vernieuwende Apple dan niet zorgen voor betere kabels ?
Blitzwolf, Anker en Belkin lijken het wel voor elkaar te krijgen.
Nee hoor er is niks mis met welke kabels dan ook...als je ze voorzichtig gebruikt...mijn kabel had klem gezeten, dus was vlak achter de connector geknikt. Ik was in de buurt van de Apple store dus heb kabel gewoon daar omgeruild, terwijl ik eigenlijk een nieuwe kabel wilde aanschaffen. De Apple medewerker vroeg me wat er mis was met de oude en dus kreeg ik een nieuwe gratis.

Bovendien zijn de genoemde merken ook niet zo goedkoop als de Chinese nep meuk, en in ieder geval MFI. Ik gebruik zelf of originele kabels, of Anker kabels. De Anker kabels zijn slechts een fractie goedkoper dan de originele kabels, maar ik vind ze fijner omdat ze een gevlochten draad hebben die beter kan buigen. Ook de USB laders en 12-volt auto laders die ik gebruik zijn van Anker. Niet het goedkoopste maar wel betrouwbaar.
Ik denk van niet, want dan had het er vast wel bij gestaan.

Ik meen dat Apple $4 aan licentiekosten per gecertificeerde kabel krijgt, dus voor deze prijs zou het nooit kunnen.
Dat een "gestandaardiseerde" kabel ook nog eens Merk-X-gecertificeerd moet zijn is ronduit belachelijk. Hier kan de argeloze consument, letterlijk, niets mee! En als het dan ook nog gevaar op kan leveren...

Maar ja, we rennen volgende maand allemaal naar de Action voor kerstlichtjes, van het bekende merk EC... :+

(edit: ytpo)

[Reactie gewijzigd door ToolBee op 23 juli 2024 02:48]

Hier staat duidelijk bij “Huismerk”
"Lightning kabel USB 2.0 - 2 meter lang
Merk: Huismerk 6 reviews Vragen en antwoorden (1) E-mail deze pagina"

Klopt dus. Geen Apple.
Dit vind ik niet misleidend; er staat in de advertentie USB 2.0.
Dat kan ik anders niet in het artikel vinden. Er staat "De nepladers bleken niet van echt te onderscheiden, en werden via externe partijen verkocht op de website." De kabel die ik gelinkt hebt lijkt wel heel erg veel op de originele kabel, ook al heeft het een andere naam. Er zijn genoeg mensen die denken dat ze een echte Apple kabel kopen aangezien het er precies op lijkt.
Hoe gaat om kabels waar op het doosje ook apple staat. Dus de kabel is niet van echt te onderscheiden, maar het doosje ook niet. De expert moest zelfs even controleren of het aan zijn testapparaat dat er geen contact leek te zijn met de interne chip die in de kabel moet zitten. Daarnaast zijn er een hoop neppe kabels waarvan je aan de verpakking al kan zien dat het nep is. Maar dat was dus niet het onderwerp. Het komt er gewoon op neer dat Bol.com net zo goed is als zijn partners. Als Bol.com daar geen controle op doet, dan doe ik daar dan ook geen zaken mee.
Hoe gaat om kabels waar op het doosje ook apple staat. Dus de kabel is niet van echt te onderscheiden, maar het doosje ook niet. De expert moest zelfs even controleren of het aan zijn testapparaat dat er geen contact leek te zijn met de interne chip die in de kabel moet zitten. Daarnaast zijn er een hoop neppe kabels waarvan je aan de verpakking al kan zien dat het nep is. Maar dat was dus niet het onderwerp. Het komt er gewoon op neer dat Bol.com net zo goed is als zijn partners. Als Bol.com daar geen controle op doet, dan doe ik daar dan ook geen zaken mee.
Het voordeel van 'via' Bol aankopen, is dat je redelijke garantie hebt op vervanging / teruggave.
Als je niet het product krijgt wat je bestelde ( originele / MFi ) dan kan je het retour sturen, en krijg je je geld terug.
Koop je dezelfde kabel bij die webshop, is het nog maar de vraag of ze zo coulant zijn.
Meld je het bij Bol, dat je een MFi bestelde, maar een 'cheap-China' krijgt, zal Bol actie richting de shop nemen.

In zoverre is Bol dus wel een betrouwbare partner.
Dat klopt, ik zeg niet dat het oplichters zijn. Maar als je een kabel nodig hebt dan ben je wel al snel een paar dagen verder met bestellen en retourneren. Dus als je een kabel echt nodig hebt, dan ben je bij bol.com niet aan het goede adres. Ik noem dat onbetrouwbaar.
Ik begrijp je instelling, maar als je de moeite neemt om het daar/online te bestellen, is de 'haast' relatief natuurlijk ;)
De Hema heeft prima kabels, anders is er ook nog wel ergens een Action te vinden.
Ben bijna blind. Dus even naar de Hema of Action gaan, is er niet bij. De laatste dat ik een kabel heb laten bestellen was toen ik op weg naar een hotel in een afgelegen deel van Nederland tot de ontdekking kwam dat ik mijn kabel was vergeten. Toen ik heb ik mijn zwager een kabel laten bestellen en naar het hotel laten sturen.
Het woordje -even- is ook belangrijk om mee te nemen. Het is een uur lopen heen en terug samen. Je hebt wel voor een groot deel gelijk hoor, maar mijn reactie werd getriggerd door de vanzelfsprekendheid waarmee ik geacht werd dat ik naar de HEMA of de action kon gaan.

Een oprechte emotionele reactie dus, die niet past binnen de tweakers-discussie.

[Reactie gewijzigd door TheMak op 23 juli 2024 02:48]

Hoezeer ik de laatste opmerking apprecieer ligt dat eerder aan de omgeving, dan aan de tweaker zelf.

Zeker in deze discussie ging het over de noodzaak van de kabel, en de snelheid van verkrijgen.
In niets gaf je te kennen met jouw opmerking dat je onderweg zou zijn, of dat je een handicap zou hebben.

Aangezien de wereld nu eenmaal om aannames draait, neem ik aan, dat achter iedere nickname hier een gezonde weldenkende en 100% functionele persoon zit
Al ben ik zelf zo bijziend als een schele aap, een bodem van de jampotten is dunner dan mijn brilglazen, en loop ik tegen morbide obesitas aan ( volgens de oh zo gezonde fitnessguru op het werk )

maar verder ... no offence :+
Waarom eerst zo'n in-valide opmerking en dan nog goede raad? Best een goede tip overigens. Houdt het daar g'woon bij. ;)
Omdat we van elkaar moeten leren ?

Ik ben ook niet perfect en alwetende, en samen komen we verder.
Ik leer van hem dat er ook andere mensen zijn, die zomaar niet zo makkelijk 'even' iets doen, en hij kan voortaan eerst de frontdesk proberen of er iets te regelen is.
Ik had toevallig de uitzending gisteren gezien, vandaar. Jammer dat het niet duidelijk in het artikel staat dat het om namaak gaat, en niet aftermarket.
"Bol.com heeft Apple-opladers die niet via een door Apple gecertificeerde partij worden geleverd van zijn website verwijderd"
Nee niet echt. Hier staat duidelijk dat om NIET DOOR APPLE GECERTIFICEERDE partij gaat. Neppers dus,
"Webwinkel Bol.com stopt per direct met de verkoop van nep-opladers van het merk Apple. Het televisieprogramma Kassa (BNNVARA) toonde aan dat deze werden verkocht als originele Apple lightningkabels die bedoeld zijn om de iPhone, iPad en iPod op te laden." originele artikel

Het gaat hier dus om kabels die zich voor doen van het merk apple te zijn en hier staat duidelijk een ander merk aangegeven en alleen dat deze kabel voor apple devices is. Verder geven ze aan gegarandeerd te werken op ios 7 -9 en dit is waarschijnlijk omdat ze de certificatie check omzeilt hebben. Iets wat oudere off brand kabels niet deden.

Er is op zich niets

Het feit dat ze aangeven gegarandeerd op ios 7 - 9 te werken en niet (ios 10 - 11) is ook omdat ze de bescherming van ios 7- 9 omzeilt hebben.

De reden waarom de verkoper hier aangeeft dat deze kabels gegarandeerd op ios 7 - 9 werken is dus ook omdat ze deze beveiliging omzeilt hebben.
Opzich is er niets mis met het bypassen van apple's bescherming tegen niet gecertificeerde kabels. Ik zou het niet veel anders noemen dan het gebruik van huismerk printer inkt. of de cheat cartridges voor oude consoles.

Hoe je ook over deze off brand kabels denkt dit is wel een andere issue dan fake originele apple kabels verkopen.
Er staat
Werkt gegarandeerd met iOS 7, 8 en 9
Dat kan je NIET beweren als jouw kabel NIET is gercertificeerd... dus misleiding.
Dat kan best als je dus de beveiliging in ios 7 -9 omzeilt hebt en deze kabels wel hierop werken. ios 11 is inmiddels uit dus het is zeer onwaarschijnlijk dat deze kabels in de toekomst niet meer werken op ios 7 - 9.
Anoniem: 857639 @qlum15 oktober 2017 12:03
Apple kan op afstand iedere kabel blokkeren als het ware, dat werkt net als Xprotect... daarnaast maak je een harde belofte die je niet waar kan maken..
Misschien maar apple brengt niet eens security updates op oude ios versies uit dus laat staan dat ze op afstand retroactief kabels gaan blokeren. Overigens zou deze claim vooral betekenen op het moment dat de kabel ineens niet meer werkt op oudere ios versies je weer bij de winkelier aan kan kloppen. Op het moment van verkopen werken deze kabels.

Als de winkelier de garantie geeft nemen zij zelf de verantwoordelijkheid mocht het niet meer werken. En dat het technisch gezien mogelijk is dat apple op afstand de kabel niet meer laat werken doet daar niet per se afbreuk aan.
Anoniem: 857639 @qlum15 oktober 2017 12:41
Hoe moet de consument dan vertrouwen of iets goed is of niet als jij zelfs misleiding accepteert?
Maar die is wel van echt te onderscheiden want staat hele andere naam op het doosje?
Snap alleen niet helemaal wat het probleem kan zijn. Kabel is Kabel toch?
Of heeft Apple weer iets mooi gemaakt dat ze extra geld oplevert?
Het draait om veiligheid, levensduur, misleiding en schending van het merkrecht.

Prima dat men goedkope nepladers maakt, maar laat deze er dan niet exact hetzelfde uit zien als een origineel Apple product.
Het draait om veiligheid, levensduur, misleiding en schending van het merkrecht.

Prima dat men goedkope nepladers maakt, maar laat deze er dan niet exact hetzelfde uit zien als een origineel Apple product.
Het probleem is alleen, dat levensduur bij de originele nu niet zo héél vanzelfsprekend is.
Hoe goed de hardware ook is ( de iPad2 doet het hier nog prime ) hun kabel-huishouding is erg belabberd te noemen.
En met 20/25€ voor een kabel, tikt dat best aan.

Als ik bij Action een kabel koop van 3€, WEET ik dat het geen MFi is/heeft, maar die dingen gaan hier ook 'gewoon' een jaar of langer mee.
De originele Apple kabels sneuvelden al binnen dat jaar, en dat komt echt niet door het 'misbruik'
Maar de verbinding aan de USBkant is te zwak, 2x per dag beweging op dat punt, en het scheurt gewoon.
De lightningkant is nog veel erger, omdat je het toestel soms ook gebruikt terwijl het aan de lader hangt
Iemand die zijn kabel elke dag meeneemt, en meerdere keren per dag gebruikt, zal er nog sneller last van hebben,

'you're using it wrong' blijft niet opgaan ;)
Mee eens. Je kunt imho beter een degelijke mfi gecertificeerde kabel van ugreen nemen, zoals deze:

Ugreen Usb-kabel voor iPhone 8 2.4A MFi Bliksem naar Usb-kabel snelle Oplader Datakabel Voor iPhone 7 6 5 s iPad Mobiele Telefoon kabels
http://s.aliexpress.com/mMVrqUVf
(from AliExpress Android)
Zoals vele forum leden al zeggen , goudmijn, kijk eens terug uitzending gemist, daar in worden harde uitspraken gedaan, chip is onnodig en alleen bedacht om aan te verdienen en door de kabel van slechte kwaliteit te maken, ben je nood gedwongen om meerdere keren een kabel te kopen van apple, ook uit onderzoeken blijkt dat vele apple gebruikers last hebben van kabels die snel kapot gaan. Dat er veel nep kabels te koop zijn is ook te danken aan Apple volgens Radar

Ook volgens EU, is het onnodig, en moet dat gelazer met kabels worden gestopt

nieuws: 'Apple moet smartphones aanpassen aan EU-eis voor universele lader'

Maar goed zolang er genoeg apple fan boys zijn komen ze er mee weg, met dat gegraai
Apple levert slappe kabeltjes. Er zijn echter alternatieve mfi-gecertificeerde kabels, zoals van Ugreen, die wel van fatsoenlijke kwaliteit zijn. Gewoon de juiste keuze maken.

Als je eenmaal Apple gewend bent, zul je niet gauw willen overstappen. Ik wil als Android gebruiker ook niet over op Apple.
Ter aanvulling van radar, als vervanging hoef je geen origineel apple kabel te kopen , er zijn ook merken die apple chip opkopen via apple, (jah apple verkoopt ook zijn chip aan derden, dus wordt aan verdient door apple} die fabrikanten stoppen vervolgens die chip in hun eigen kabel, dit zijn zogenaamde MFi kabels, dus kabel zelf gemaakt door de fabrikant en voegt daarbij een originele chip van apple in.
Je hoeft niet perse een mifi kabel te hebben van Ugreen , er zijn veel meer fabrikanten die originele chip van Apple inkopen, : zie link voor merken met een apple chip in kabel: https://mfi.apple.com/MFi...facturing%20Licensees.pdf

Ik heb een iphone en een galaxy Tab S2 tablet, qua gebruikservaring merk ik niet zoveel verschil maar dat is weer persoonlijk. Van s6 overgestapt naar 6s, s6 was de accu dramatisch, vandaar iphone nu
Appel heeft bedacht dat een kabel zich middels een door hun verstrekte chip moet identificeren bij de telefoon. doet hij dit niet of klopt de code niet dan is de kabel onbruikbaar. Goudmijntje dus.
Goudmijntje, zeker. Maar dat niet alleen. Het is ook kwaliteitscontrole en beheersing. Zo was onlangs in het nieuws dat er weer een Samsung telefoon last had van een accu die in vlammen op gegaan is. Bleek achteraf dat er gebruik gemaakt werd van een namaak oplader. Als je namaak opladers volledig kunt weren is die kans een stuk kleiner. Maar helaas maakt zo'n chip het ook weer duur (€20 voor een oplaadkabeltje zonder USB brick, komop zeg...)
Heeft niets met kwaliteitscontrole te maken. Om te controleren of de accu niet beschadigd hadden ze die chip ook in de telefoon kunnen stoppen.
Nu de chip in de kabel zit ben je gedwongen een Apple-kabel te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Crack op 23 juli 2024 02:48]

DE chip is er niet om de accu te checken. Als je de chip in de telefoon stopt is er niets meer aan de kabel te controleren, dan communiceert hij niet meer en is de kwaliteit van de kabel niet meer te garanderen.
De chip is er om officiële laders (en accessoires) af te dwingen die overigens niet alleen van Apple zijn.
Kabel=Kabel gaat vrijwel voor geen enkele kabel op.
Maar in het geval van orchinese-telefoonladers is het probleem vooral brandgevaar:

https://nos.nl/artikel/21...jke-telefoonopladers.html
Daar ben ik niet mee eens.

Er zijn ook gevaren van slechte microUSB, je toestel of lader kunnen ook beschadig raken.

En met USB-C is de probleem nog vele malen groter, met Power Delivery kunnen nep kabels gevaarlijk zijn, vorige jaar heeft Amazon ook nep USB-C kabels van het assortiment gehaald.
Zonder die chip is het mogelijk dat de accessoire niet functioneert, of dat de accu wordt beschadigd.
Apple heeft gewoon een leuk kabeltje gemaakt met ingebouwde handicap. En dan maar hopen dat iedereen zo'n ding wil.
Die nep kabels ging om dat ze zich voordeden als echte kabels maar het niet waren. Die in jou voorbeeld wordt niet als zo verkocht. Je weet bij deze dat je geen echte koopt. Dat is een ander verhaal.
Dat krijg je als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten. Wil je garantie dat het werkt, koop origineel!
Ligt dat nu aan mij of ik heb ik last van een déjà vu ? Had men niet eens opladers verwijdert of beloofd dat men het ging aanpakken ?

Dat het over 17.000 artikelen gaat en externe verkopers vind ik eigenlijk een zwak excuus. Het is omdat men een veel te passieve houding aanneemt dat dit gebeurd. Als de consequenties voldoende groot zijn dan gaat men als externe verkoper eerder 2x nadenken over wat men op zo'n platformen gooit.
Mee eens. Bol.com is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten die zij verkopen die door derden geleverd worden. Als er rommel wordt verkocht dan geeft dit af op Bol.com en in mindere mate de derde partij. Al denk ik dat die laatste gewoon een BV'tje is die zichzelf opheft als het mis gaat waarna de eigenaar weer een andere start.

Feit is dus dat Bol.com echt moet garanderen dat het goed is, en zich er niet vanaf moet maken met een zwak excuus. Dit gaat hun merknaam op den duur heel erg beschadigen.
Op den duur? Ik vertrouw bol.com voortaan net zo veel als de aanbieders op Aliexpress en Banggood. Je kunt geluk hebben, maar vaak is het namaakrommel.
Bol.com heeft op dit moment bij mij (en de meeste consumenten) een goede reputatie, maar hoe meer ze via derden gaan verkopen, hoe groter het risico op dit soort flaters.

Ik begin echter wel steeds minder te vertrouwen te krijgen in producten van derden die via bol.com worden verkocht. Ik vind dat bol.com de kwaliteit moet checken of gewoon de producten van derden niet moet verkopen.

Zij realiseren zich te weinig dat deze derde partijen hun merknaam gaan beschadigen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 23 juli 2024 02:48]

Vandeweek ook een Xiaomi mi band 2 besteld bij bol. Er zijn 2 versies van deze activitytracker, de Chinese en de global variant. Die laatste heeft een Engelse handleiding en een FCC en CE keurmerk, de Chinese variant heeft dat niet. Bol.com is verplicht dat alle electronica die zij verkopen een CE keurmerk heeft, dus je verwacht de global versie als je het product bij hen besteld. De prijs is ook een stuk hoger dan wanneer ik dit product via aliexpress bestel, dus dat verwacht ik dan ook. Toch voor de zekerheid nog gevraagd en ik werd verzekerd dat ik de global versie met CE keurmerk geleverd zou krijgen. Maar dit product loopt via een derde partij. Volgende dag in de bus: de Chinese versie. Dikke winst voor de 3rd party verkoper, want die heeft lekker goedkoop ingekocht en verkoopt ze nu voor 40 euro. Bol.com is echter wel in overtreding, want ze verkopen een electronica product zonder CE. De reactie van Bol.com medewerker: “oh dat zou kunnen. Stuurt u het maar terug. “

Kortom, bol.com heeft de kwaliteit en staat van Zijn producten niet meer in eigen hand en weten dus eigenlijk niet wat ze zelf leveren. Dat komt de naam van bol.com niet ten goede.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 02:48]

Zoals ik elders ook al eens meldde in dit topic, CE is geen keurmerk, het is enkel een CE-markering, er wordt niets gekeurd. Het is een markering die aangeeft dat de fabrikant verklaart dat het produkt voldoet aan de richtlijnen en eisen. Hiervoor zullen wel wat testjes gedaan zijn, maar dit mag de fabrikant zelf doen.
Als hij het CE logo op zijn produkt aanbrengt, verklaart de fabrikant dus dat hij aan de richtlijnen voldoet en aansprakelijkheid accepteert voor zijn produkt. Maar dit wordt dus niet gekeurd door een onafhankelijke instantie, tenzij de fabrikant zelf besluit het extern te laten testen.
Slechts voor enkele produkten, zoals o.a. gastoestellen is het wel verplicht ze te laten keuren bij een zgn. notified body (een erkende instantie zoals bijv. Dekra, vroeger KEMA).

Zie ook o.a. Wikipedia
Allemaal leuk en aardig, maar als een apparaat geen CE heeft dan mag je het niet gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Kan het maar een marketing zijn, in sommige toepassingen is het wel belangrijk.
Ik koop geen elektronica bij Bol.com meer, sinds ik een setje "Sennheiser" oordopjes bij ze had gekocht die van zulke abominabele kwaliteit was dat het wel haast namaak zou moeten zijn. Heel schel geluid en daardoor totaal niet bruikbaar.
Getracht met Bol.com in contact te komen hierover en geen reactie en ook mijn review was niet online verschenen.
Bijkomend probleem was dat hierdoor de termijn van terugsturen al was verstreken, dus terugsturen wegens wet koop op afstand kon ook niet meer.
Voor mij dus een wijze les van 25 euro.

Kortom, die slechte naam hebben ze -in elk geval bij mij- al.
Sorry, maar met 14 dagen retour-recht heb je toch echt zelf zitten slapen.
Je weet toch dat een product wel of niet werkt, na en dag, hoogstens 4 ( ruim genomen ) ?

Dan klik je op 'terugsturen' en print het label uit.
Tsja dat krijg je dan als je probeert er nog wat van te maken door Bol.com de kans te geven het op te lossen en anderen ervoor te behoeden dezelfde fout te maken.
Maar goed, ik heb m'n wijze les gehad van 25 euro (wat trouwens helemaal geen vreemde prijs was in die tijd: pricewatch: Sennheiser CX 250 (Zwart) ) en het was toen (eind 2013) -voor mij- een nogal hectische tijd, vlak voordat mijn dochter geboren zou worden.
Die oplossing is simpel, stuur terug.
Wij bestellen redelijk veel bij Bol, en bij aankomst wordt het bekeken, getest en beoordeeld.
is het niet in orde, gaat het terug, dat deden we ook voor de geboorte's van onze kinderen, erna, en bij het overlijden van de hond.
Heck... zelfs toen bij mijn moeder een hersentumor is geconstateerd, heb ik een dekbedovertrek besteld, en teruggestuurd.

* FreshMaker heeft dus niet echt door wat het belang van de hectiek en geboortes ermee te maken had ...
Een soort 'tijd is geld'.

Ik heb ook wel eens gehad dat ik iets terug zou moeten sturen, maar dat er niet van komt omdat je andere dingen te doen hebt dan pakjes inpakken en naar het postkantoor brengen.
Een soort 'tijd is geld'.

Ik heb ook wel eens gehad dat ik iets terug zou moeten sturen, maar dat er niet van komt omdat je andere dingen te doen hebt dan pakjes inpakken en naar het postkantoor brengen.
Tja als je de tijd niet neemt, kost het geld.
Maar geef dan niet de andere partij de schuld.
Ik geef dan wel die andere partij de schuld.

Ik hecht dermate waarde aan mijn tijd dat ik liever producten koop van een leverancier waarvan ik er vertrouwen in heb dat deze geen troep verkoopt, en dat ik dus mijn tijd niet hoef te verdoen met wandelingen naar het postkantoor.
Overigens vind ik dit ook vanwege het milieu een goed iets. Al dat transport en chemicaliën die verkwanselt word aan het produceren en distribueren van troep had nuttiger besteed kunnen worden. Dus als ik iets kan doen aan winkels die hier aan meewerken dan vind ik dat een goed ding.

Dus koop ik bij leveranciers die betrouwbaarder zijn, ook als dat een paar euro's meer kost.
Je koopt het juist bij Bol.com om niet dat gezeik te hebben met terugsturen omdat je verwacht gewoon orginele merkspullen te kopen.

Nu dus wederom blijkt dat ze de boel niet onder controle hebben winnen ze het alleen nog maar met levertijd (en naamsbekendheid) tov. Ebay en Ali.

Ik vraag me alleen af hoelang het nog gaat duren voordat ook de nu betrouwbare accesoiremakers met neppers temaken krijgen. Bijv. een Ugreen kabel, zouden ze die ook al namaken? Of Anker, ook een goed merk.
Van Xiaomi weet ik dat er ook al een hoop nep te koop is.

Eigenlijk is Ebay nog beter want Bol.com kiest al gauw partij voor hun handelaar. Bij Ebay proberen ze het ook met nep spul maar dan is de prijs vaak laag.

Als je een klacht indient dat het nep was dan krijg je meestal een refund aangeboden. Dat doen ze liever dan een negatieve review riskeren.

Het leuke van Ebay is dat het altijd weer een verassing is als er een pakje in de bus ligt, want ik ben meestal al weer vergeten wat ik gekocht had:)

[Reactie gewijzigd door stefanv op 23 juli 2024 02:48]

En heb je ook kinderen moeten terugsturen na de geboorte omdat ze niet door de beoordeling kwamen? :P
Sorry, jouw tekst laat heel veel aan de fantasie over
Ow de reviews kan ik je heel wat over vertellen.
Ik ben vrij kritisch en vind derhalve dan ook vrij weinig ( 0 ) van mijn recensies terug.
Daar kan ik niets aan veranderen, ik ben niet zo van het reviewen, en lees die ook nagenoeg nooit
Vaak zijn het verkapte hulpvragen, meestal slaat het nergens op.

Geen idee of er censuur plaatsvind.
Ik heb hetzelfde aan de hand gehad met EarPods. Sommige verkopers zijn zo onbeschoft dat ze een prijs vragen die zeer dicht in de buurt zit van de Apple prijs. En zelfs het serienummer vermelden. Bij uitproberen merkte ik gelijk verschil. En dan maar beweren dat het gewoon originelen zijn, stelletje raddraaiers :(
Ik heb het idee dat het op Chinese sites vaak duidelijker is wat fake is en en wat echt, en wat de kwaliteit is, dan op Nederlandse sites. Keren dat ik echt slechte kwaliteit uit China heb gehaald, voor het geld, valt eigenlijk best mee.
Moet wel zeggen dat ik duurdere dingen meestal wel in Nederland bestel, China altijd wel onder de 100 euro.
Bol.com heeft op dit moment bij mij (en de meeste consumenten) een goede reputatie,
Heb jij een enquête gehouden bij de Nederlandse bevolking dat je dit allemaal weet? Of heb je een link naar een site waar staat dat bol.com een goede reputatie heeft bij de Nederlandse bevolking?

Of is het je onderbuikgevoel?

Waar bol.com z'n producten vandaan haalt maakt mij niet uit. Je moet er op kunnen vertrouwen dat je origineel spul krijgt.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Ik begin echter wel steeds minder te vertrouwen in producten die bij bol.com via derden worden verkocht. Ik vind dat bol.com de kwaliteit moet checken of gewoon de spullen van derden niet moet verkopen.
Ze checken schijnbaar de kwaliteit van die producten helemaal niet à priori. Bij monde van de woordvoerder die in de aflevering van Kassa te zien was, verkopen ze gewoon teveel artikelen om dat werkbaar te houden.

Het is dus wss. allemaal pas achteraf als er iemand problemen met een artikel rapporteert dat er eventueel gecontroleerd wordt. Als het dat al het geval is; doorgaans zal het neerkomen op geld terug ontvangen en that's it.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 02:48]

Net zo veel?
Banggood is gewoon super betrouwbaar.
En op aliexpress krijgen verkopers een review dus bij iemand met 1000 positieve reviews weet je dat het goed zit.

Bol.com vertrouw ik juist helemaal niet meer.
En klantvriendelijk zijn ze ook al niet.
Bij Banggood heb ik "genuine" Samsung laders, kabels en batterijen gekocht. Het was allemaal bagger. Uiteindelijk heb ik toch maar bij Belsimpel gekocht.

Nu koop ik meestal een goed merk van Aliexpres, zoals Blitzwolf, Xiaomi en Ugreen.
En zelfs van bijvoorbeeld Xiaomi is veel namaak te koop op Ali.
Als dit bol.com op den duur dusdanig zou beschadigen dat ze er iets mee moeten, had het dat al lang moeten doen, want dit is lang niet de eerste keer.
Maar bol wordt beschermd door de grote getallen, mede doordat ze alles maar gewoon toelaten. Er is zoveel te koop dat je nooit een significant deel van de kopers gaat krijgen die zegt nooit meer bij bol te kopen vanwege de nepprodukten.
Ze kunnen, zolang de wet ze niet dwingt, het dus gewoon volhouden te zeggen de verantwoordelijkheid niet te hebben.
Ik volg het niet. De titel van dit verhaal noemt laders en iedereen heeft het over kabels (edit: zie nu dat de titel is gewijzigd). Daarnaast, in de Apple gecertificeerde kabel zit een MFi chip. Als je die gebruikt, dan kan Apple de lader toch niet weigeren?
Blijft staan dat een beroerde lader wel het toestel zou kunnen beschadigen. Ik heb er een paar getest en sommige maken een piepend geluid. Dat belooft niet veel goeds.

[Reactie gewijzigd door Bartman236 op 23 juli 2024 02:48]

Het gaat om kabels, met een apple merk er op die niet van apple zijn. Een consequentie is dat er geen chip in zit. Heel veel verkopers bieden die nepkabels aan. Dus als je via bol.com besteld heb je grote kans dat je een nep-verkoper te pakken hebt. Mijn vermoeden is dat je legale kabels niet via bol.com kan aanbieden omdat dan je winstmarge weg is.
Is het zo dat er geen chip in zit? Volgens mij betekent het dat de kabels niet gecertificeerd zijn door Apple en er geen licentiekosten worden afgedragen aan Apple. Dat zegt imho niets over of er een chip in zit.
Je hebt gelijk. Er zit geen chip in die de kabel kan certificeren als echt.
Maar ff iets anders.... wat ik niet snap is dat die originele Apple kabeltjes zo snel kapot gaan bij dr kraag van het aansluitpunt van de lightningconnector (heb er al 4 moeten vervangen in 3 jaar). Ik maak dat nooit mee met de micro USB kabels die standaard bij andere smartphones worden geleverd en die gebruik ik precies hetzelfde. Kan Kassa dat niet onderzoeken?

Dit is ook de reden dat ik liever een mfi gecertificeerd kabeltje zoek van een ander merk (belkin) maar is eigenlijk van de zotte dat het originele kabeltje niet duurzaam is en 25 euro kost.

[Reactie gewijzigd door danda op 23 juli 2024 02:48]

Maar ff iets anders.... wat ik niet snap is dat die originele Apple kabeltjes zo snel kapot gaan bij dr kraag van het aansluitpunt van de lightningconnector (heb er al 4 moeten vervangen in 3 jaar). Ik maak dat nooit mee met de micro USB kabels die standaard bij andere smartphones worden geleverd
Yup. Die dingen knakken ongelooflijk snel. Klein balpen veertje om de kabel winden net achter de plug en met tape vastzetten. Niet fraai; wel stug.

Veel kabels van andere merken hebben standaard een rubberen hals als uitloop aan de plug zitten om dat deel v/d kabel te beschermen. Maar bij Apple is design uiteraard belangrijker dan bouwkwaliteit; zelfs op de kabeltjes.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 02:48]

Anoniem: 857639 @danda15 oktober 2017 11:37
Zelf geen last van.. ik kan zo jaren met originele kabel doen van Apple.
Dan geloof je mij toch niet?
Ik gebruik de kabel die ik kreeg bij mijn iPhone6 (2 jaar en wat maandjes geleden) om mijn iPhone6S op te laden... nooit nieuwe hoeven kopen.
Onzin natuurlijk. Ik gebruik de kabel die ik bij mijn iPod Touch 5e generatie (2012) kreeg gebruik ik vandaag nog met mijn huidige iPhone 8.
Ik gebruik ook nog altijd dezelfde kabel bij mijn iPad air, niks stuk. iPhone 5 met originele kabel ook tot twee jaar terug gebruikt zonder problemen dat ze stuk ging. Gewoon met beleid behandelen en alles aan de plug vastnemen. Doe ik van kinds af aan met alle stekkers. Nooit aan de draad.
Omhulzel ja.... Helaas is de aansluiting zelf 1 tik verwijderd van afbreken in je poort.

Btw, ik heb ook nog de originele kabel die in de doos van mijn 6s zat. Beetje grauw aan het worden, maar werkt nog prima!
Goed dat nep kabels worden aangepakt maar het is toch ook wel weer bizar dat Apple zo ver in de keten controle wil. De dure kabels van Apple zijn kwa bouwkwaliteit niet uitmuntend te noemen.
Hoe kan zo'n kabel nu de accu beschadigen?
Ik heb een keer zo'n namaak oplader uit elkaar gehaald, omdat deze niet meer werkte en ben echt geschrokken van de kwaliteit. Er was zelfs minder dan 1 mm. scheiding tussen het 240V gedeelte en het laagspanning gedeelte. Bizar. Het CE-logo wat er op stond was, bleek achteraf, het logo van "China Export", wat voor het gemak bijna lijkt op het Europese symbool wat staat voor kwaliteit en veiligheid.
Nou ben ik helemaal geen Apple-fan, maar de opladers zijn altijd van uitstekende kwaliteit.
Er bestaat geen 'china export' logo. Dat is een urban legend.
Er zijn wel heel veel CE merkjes die ten onrechte worden aangebracht. Maar 'CE' is dan ook zelf-certificatie he.
Vaak is het CE logo fout. Dan spreekt men van China Export.
Wat bedoel je met "fout"?
Ik heb een keer zo'n namaak oplader uit elkaar gehaald, omdat deze niet meer werkte en ben echt geschrokken van de kwaliteit. Er was zelfs minder dan 1 mm. scheiding tussen het 240V gedeelte en het laagspanning gedeelte. Bizar. Het CE-logo wat er op stond was, bleek achteraf, het logo van "China Export", wat voor het gemak bijna lijkt op het Europese symbool wat staat voor kwaliteit en veiligheid.
Nou ben ik helemaal geen Apple-fan, maar de opladers zijn altijd van uitstekende kwaliteit.
Ik heb al twee keer gehad dat een officiële Apple netadapter de groep eruit liet springen (Dat waren trouwens geen USB adapters, maar zo'n groot Mac Mini blok en een MagSafe adapter), hierna werkten ze in beide gevallen ook niet meer, waarschijnlijk een interne zekering gesprongen aan de hoogspanningskant.
Ik zou er niet aan moeten denken wat er gebeurd zou zijn als dat namaak China spul was geweest waar dat soort dingen niet in zitten, ik was namelijk in beide gevallen niet thuis :/

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 23 juli 2024 02:48]

Zit er een 240V spanning op de kabel zelf? De omzetting hoog-laagspanning gebeurt volgens mij in de netstroomadapter...

Edit: ik begrijp dat er geen 240V op de kabel zit hoor (en ook geen 220 zoals in NL :+ ), maar waarom reageert @Bas_f dit dan op een reactie over een kabel? Lijkt me nogal irrelevant. Ohja, ik heb ook eens een stekkerdoos uit elkaar gehaald en deze was niet helemaal veilig. Is dat dan ook relevant nu?

[Reactie gewijzigd door nino_070 op 23 juli 2024 02:48]

Hij heeft het ook over de oplader, niet de kabel...
Ik wilde eigenlijk reageren op de vraag: "Hoe kan zo'n kabel de accu beschadigen", maar ik dreef een beetje af. :)
Zo'n oplader kan wel degelijk een accu beschadigen.
Anoniem: 310408 @iAR15 oktober 2017 10:44
Hoe kan zo'n kabel nu de accu beschadigen?
Omdat het meer is dan een paar draadjes, er zit elektronica in die de stroomsterkte bepaald.
Maar de accu beschadigen? Wil je hiermee zeggen dat ze het laad ic uit de telefoon hebben gehaald en in de kabel hebben gestopt, en als je deze aansluit, je dan direct op de batterij aansluit. Als ze dat hebben gedaan, ja fan kan een neppe kabel veel kwaad.

Maar dat lijkt me niet echt een logische zet om dat te doen. En als ze dat niet hebben gedaan, zie ik ook niet hoe de accu beschadigd zou kunnen raken. Ik weet niet wat Apple allemaal doet, maar standaard laden gaat van, er staat 5 volt op de lijn, de telefoon begint met stroom trekken, als de spanning te ver in zakt, stroom begrenzen. In dat scenario zou een bagger kabel, die dunne aders heeft dus een relatief hoge weerstand, eerder voor een spanningsval, dus begrenzing van de stroom zorgen. Met andere woorden, een slechte kabel zou opgevangen worden, het laden langer duren, maar schade aan de accu, dat niet.
Anoniem: 857639 @iAR15 oktober 2017 11:05
Ik heb al JAREN diezelfde kabels.. als je er goed mee omgaat kan je er jaren mee doen.
Om je vraag te beantwoorden;
Die chip moet ervoor zorge . dat als de accu zegt 'Ik ben opgeladen' het laadproces automatisch staakt en dus een lagere spanning door de kabel naar de accu gaat.
Ik heb al JAREN diezelfde kabels.. als je er goed mee omgaat kan je er jaren mee doen.
Exact, de enige lightning kabels die bij mij stuk zijn gegaan zijn de niet-originele. En die koop ik dan ook zeer zeker niet meer. Sterker nog, ik koop Apple spul tegenwoordig exclusief en alleen bij de Apple Store. Dan weet ik dat het goed zit.
Laat dan aan de consument zien dat het een ander merk is en plak er geen Apple logo op. Dat is misleiding.
Heb zelf aantal keren bij bol.com ook dit soort kabels geleverd gekregen ondanks het feit dat men claimde dat het originelen betrof, telkens veel gedoe om je product re retourneren en het geld terug te krijgen.
Ook toen, 3 a 4 jaar terug claimde bol dat deze producten verwijderd zouden worden en externe verkopers verwijderd. Geloof me, bol.com vindt dit geen probleem en staat te allen tijde achter hun externe verkopers. Grote kans dat dit verhaal door blijft gaan, beste remedie geen kabels en laders meer voor Apple bij bol.com kopen.
Volledig mee eens. Bol.com is echt niet te vertrouwen op dit punt. Heel dom van ze dat ze consumenten oplichten.
De nepkabels komen bij bedrijven vandaan die via bol.com werken, en dan wordt het gewoon onmogelijk die allemaal op echtheid te controleren.
Bol.com zou het in de voorwaarden kunnen zetten dat z'n leveranciers geen namaak producten mogen leveren.

Bol.com had de bedrijven die consumenten oplichten, eruit kunnen gooien. Maar ook dat doet bol.com niet.
Dat staat er ook in, en ook bedrijven eruit knikkeren gebeurt ook.
https://www.bol.com/nl/m/...koper-zakelijk/index.html
beste remedie geen kabels en laders meer voor Apple bij bol.com kopen.
Beste remedie überhaupt niets meer via resellers bij bol.com halen. Die nepzooi zit nl. bij veel meer artikelen tussen het aanbod dan alleen bij Apple toebehoren.
Nu de rest van de troep nog verwijderen. Bol.com gebruik ik allang niet meer. Teveel onbetrouwbare verkopers en bol.com die hier niet tegen optreed. Je krijgt alleen maar te horen, los maar op met de verkoper zelf, wij zijn niet verantwoordelijk. Zo verlies je snel het vertrouwen van je klanten...

En nu wordt ergens ruchtbaarheid aan gegeven, treden ze opeens wel op. Bah, puur marketinggedreven optreden. Individuele gevallen laten ze volledig aan hun lot over.
Idem hier, het is echt een rommeltje geworden op Bol als het gaat om elektronica. Ik koop die dingen via Azerty en Coolblue ivm de zeer goede ervaringen met beide clubs als het aankomt op als iets niet helemaal goed gaat. Dan ben ik liever trouwe klant en betaal ik iets meer dan bij de goedkoopste shop.

Verder altijd wel even checken via de Tweakers Pricewatch, want soms is een bepaald product ineens veel goedkoper bij de een dan bij de ander. Bol blijft wel ideaal voor boeken, ebooks, blurays gelukkig :)
En nu wordt ergens ruchtbaarheid aan gegeven, treden ze opeens wel op

Jeetje, Bol.com lijkt net een echt bedrijf. Moet niet gekker worden.

Zo bijzonder is dat niet, kijk maar eens naar de Belbus. Mensen die maanden lopen te steggelen over een telefoonabo en ze worden genegeerd. De camera komt en alle problemen worden meteen opgelost. En als goedmakertje "spontaan" een nieuwe iphone of Galaxy kado.
Ik blijf het nog steeds jammer vinden dat Bol destijds heeft gekozen voor het concept van externe leveranciers. Nu moet ik bij elke koop eerst vaststellen of het uit de eigen Bol-magazijnen komt, of niet. Want als het niet het geval is, gaat het bij mij telkens verkeerd. Spullen worden niet zo snel verzonden of met de vervoerder zoals beloofd, retours blijven hangen of worden niet beantwoord etc. Als bezorger Kiala is betrokken is het uberhaupt nog nooit goed gegaan. Ik snap dat het assortiment hiermee veel groter kan zijn, maar als ik met andere leveranciers wil werken zoek ik ze zelf wel op.
En dat onderscheid maken ze zo vaag mogelijk. Net als ameezon overigens. Geef dan in ieder geval een zoekfilter voor 'eigen magazijn' en 'eigen inkoop'.
Ik geloof ook dat bij ameezon de voorraad 1 geheel is, dus een retour van winkel A gaan gewoon naar de voorraad die gedeeld wordt met winkel B.
Bol.com is er toch echt duidelijk in. Onder de prijs staat altijd duidelijk verkoop door: naam winkel met een cijfer ervoor (gemiddelde review) en waar je op kan klikken. Als het door bol.com zelf wordt verkocht staat er verkoop door: bol.com.

En als je het artikel wil afrekenen en de bestelling wil afronden staat er ook dat de retourvoorwaarden afwijken van bol.com en het via “naam winkel” wordt verkocht.
Daar mag bol.com duidelijker in worden...
I.d.d., same here. Als het niet door bol.com zelf wordt verkocht en verzonden dan is mijn ervaring: niet doen, geeft alleen maar gezeur.
Ik mis een filter op hun website waarmee je derde partijen kunt uitsluiten.
Waarom zit dat begrenzer-chipje niet gewoon in het device zelf in plaats van de kabel.
Nepkabels... iedereen die wel eens een soldeerbout heeft vastgehouden weet dat een kabeltje gewoon een kabeltje is, totdat er rare chipjes in worden gedaan. We hebben hetzelfde gezien bij accu's van camera's en printer-cardrigdes. Het is een bijna obscene marketing-truc.
En dan het begrip lighting-cable. De prestaties van het device hebben toch niets te maken met de kabel, die moet gewoon een aantal fatsoenlijke adertjes en misschien afscherming hebben om aan de pinout en daarmee aan het communicatie-protocol te voldoen. Dat is geen rocket-science. En rr gaat geen krachtstroom doorheen of zoiets. Net zoiets als 'speciale' kabels waarmee je kan opladen en niet kan opladen. Het is te banaal voor woorden.
Misschien worden de Apple-gelovigen zich bewust dat ze eigenlijk een poot wordt uitgedraaid, maar waarschijnlijk zijn Apple-gelovigen technisch te onbenullig en is Apple te sexy en om zich daar iets van te hoeven aantrekken. Ze kunnen dit zich blijkbaar permitteren.
En dan is het eigenlijk een verstoring van de vrije markt. En dat mag niet.

[Reactie gewijzigd door tampoera123456 op 23 juli 2024 02:48]

Het is helemaal geen begrenzer chipje. Het enige doel van deze chip is controleren of je wel of niet veel te veel betaald hebt voor de kabel. Het is een identificatiechip.

Was de draad veel te duur omdat hij door Apple of een fabrikant met licentie (waar Apple ook veel aan verdient) gemaakt is, dan wordt hij dankzij de chip niet geblokkeerd.

Heeft de draad geen chip, wat zoals de aflevering liet zien niet per definitie hoeft te betekenen dat je dan niet een belachelijke hoge prijs betaalt, dan wordt hij wel geblokkeerd voor gebruik.

Als ze de sotware (ios) aanpassen, dan zouden draden zonder chipje prima kunnen functioneren (en dat zonder gevaar zolang deze van goede kwaliteit zijn).
Dat is niet helemaal waar. De chip doet meer dan een licentie check. Bij Lightning worden de pinnen dynamisch toegewezen aan verschillende doeleinden. Audio, video, afstandsbediening, USB.. Hierdoor kan je met zo weinig pinnen toch verschillende functies ondersteunen. De oude dock connector had voor alles een aparte pin en die had er dan ook 30, geen 8 zoals lightning.

De goedkope nep laadkabels slaan die stap over en bieden alleen de laadfunctie vast bedraad aan. Dus je kan er bijvoorbeeld niet mee syncen. Alhoewel je nu ook namaak kabels met namaak chips hebt :) Daar kan het weer wel mee.

Maar verder ben ik het er wel mee eens, er wordt veel onzin verkondigd. Zoals het beschadigen van de accu.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 02:48]

Die licentie check kan met een cydia tweak ongedaan worden gemaakt, zodat je alle kabeltjes kan gebruiken zonder een melding te krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.