Laad apparatuur niet als je slaapt of niet thuis bent en voorkom 'overladen' van smartphones, tablets en andere apparatuur. Dat adviseert de brandweer in samenwerking met verzekeraars. Elektronica is een belangrijke oorzaak van branden.
Het advies om geen batterijen of lithium-ion-accu's te laden als je niet thuis bent of ligt te slapen staat in de Risicomonitor Woningbranden 2017, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft opgesteld. "Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen", luidt het advies om 'overladen' te voorkomen.
Vooral goedkope, niet-originele laders kunnen makkelijk oververhit raken, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf. Hij noemt ze 'levensgevaarlijk'. Elektrische apparaten staan in de top vijf van oorzaken van woningbranden, maar de brandweer specificeert geen cijfers over laden als oorzaak. Bijna een op de vijf fatale woningbranden ontstaat in de slaapkamer. De belangrijkste plek in huizen waar branden ontstaan blijft de woonkamer: de helft van de fatale branden begint hier. Daarnaast start 16 procent van de branden in de keuken.
Update, 11.00: User mux, die onderzoek aan laders verricht en eigen powerbanks ontwikkelt, is verbaasd over het persbericht van de brandweer, waarin het onderscheid tussen originele en niet-originele laders niet genoemd wordt. Volgens hem is er een gigantisch verschil tussen originele en namaakladers. "Ik wil niet zeggen dat namaakladers altijd slechter zijn, maar ze concurreren vrijwel uitsluitend op prijs, dus érgens moeten ze besparen. Dat is helaas vaak op veiligheid, zeker langetermijnveiligheid." Mux constateert bij het openmaken van namaakladers regelmatig dat het om regelrecht brandgevaarlijke onderdelen gaat.
Ook de opmerking over overladen verbaast hem. Volgens hem laadt een accu niet 'te veel' op als je hem langer aan de lader houdt: "Nee, batterijen kunnen niet worden overladen. Iedere lithium-ion-lader is een zogenoemde cccv-lader, die je batterij oplaadt met een constante stroom tot een bepaalde maximumspanning. Een te hoge spanning veroorzaakt het overladen van een li-ion accu, maar dit wordt dus tegengehouden door het laadcircuit dat in je telefoon zit." De lader zit volgens mux dus feitelijk in de telefoon en als het toestel vol is, zal hij ofwel geen stroom meer trekken, ofwel alleen zoveel stroom trekken als nodig is om de accu vol te houden.
De risico's van slecht ontworpen adapters zijn volgens hem dat deze dan alsnog brandgevaar kunnen opleveren en zelfs netspanning op je telefoon kunnen zetten. De risico's spelen ook bij snelladers: "Een telefoon die dénkt dat hij aan een geschikte adapter hangt en dus veel stroom gaat trekken, maar eigenlijk de adapter overbelast, kan zeker voor oververhitting en brandgevaar zorgen." Net als bij gewone laders is zijn conclusie bij snelladers: "Een goed ontworpen snellaad-circuit dat aan een goed ontworpen adapter hangt, zal prima werken en geen significant hoger brandgevaar opleveren."