Advies brandweer en verzekeraars: laad smartphone niet tijdens slapen - update

Laad apparatuur niet als je slaapt of niet thuis bent en voorkom 'overladen' van smartphones, tablets en andere apparatuur. Dat adviseert de brandweer in samenwerking met verzekeraars. Elektronica is een belangrijke oorzaak van branden.

lader in de fikHet advies om geen batterijen of lithium-ion-accu's te laden als je niet thuis bent of ligt te slapen staat in de Risicomonitor Woningbranden 2017, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft opgesteld. "Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen", luidt het advies om 'overladen' te voorkomen.

Vooral goedkope, niet-originele laders kunnen makkelijk oververhit raken, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf. Hij noemt ze 'levensgevaarlijk'. Elektrische apparaten staan in de top vijf van oorzaken van woningbranden, maar de brandweer specificeert geen cijfers over laden als oorzaak. Bijna een op de vijf fatale woningbranden ontstaat in de slaapkamer. De belangrijkste plek in huizen waar branden ontstaan blijft de woonkamer: de helft van de fatale branden begint hier. Daarnaast start 16 procent van de branden in de keuken.

Update, 11.00: User mux, die onderzoek aan laders verricht en eigen powerbanks ontwikkelt, is verbaasd over het persbericht van de brandweer, waarin het onderscheid tussen originele en niet-originele laders niet genoemd wordt. Volgens hem is er een gigantisch verschil tussen originele en namaakladers. "Ik wil niet zeggen dat namaakladers altijd slechter zijn, maar ze concurreren vrijwel uitsluitend op prijs, dus érgens moeten ze besparen. Dat is helaas vaak op veiligheid, zeker langetermijnveiligheid." Mux constateert bij het openmaken van namaakladers regelmatig dat het om regelrecht brandgevaarlijke onderdelen gaat.

Ook de opmerking over overladen verbaast hem. Volgens hem laadt een accu niet 'te veel' op als je hem langer aan de lader houdt: "Nee, batterijen kunnen niet worden overladen. Iedere lithium-ion-lader is een zogenoemde cccv-lader, die je batterij oplaadt met een constante stroom tot een bepaalde maximumspanning. Een te hoge spanning veroorzaakt het overladen van een li-ion accu, maar dit wordt dus tegengehouden door het laadcircuit dat in je telefoon zit." De lader zit volgens mux dus feitelijk in de telefoon en als het toestel vol is, zal hij ofwel geen stroom meer trekken, ofwel alleen zoveel stroom trekken als nodig is om de accu vol te houden.

De risico's van slecht ontworpen adapters zijn volgens hem dat deze dan alsnog brandgevaar kunnen opleveren en zelfs netspanning op je telefoon kunnen zetten. De risico's spelen ook bij snelladers: "Een telefoon die dénkt dat hij aan een geschikte adapter hangt en dus veel stroom gaat trekken, maar eigenlijk de adapter overbelast, kan zeker voor oververhitting en brandgevaar zorgen." Net als bij gewone laders is zijn conclusie bij snelladers: "Een goed ontworpen snellaad-circuit dat aan een goed ontworpen adapter hangt, zal prima werken en geen significant hoger brandgevaar opleveren."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-11-2017 • 09:01

624

Submitter: Takezo

Reacties (624)

624
618
459
30
2
111
Wijzig sortering
Als alle inwoners van Nederland goede laders kopen en niet die van de Action zijn we meteen klaar toch?
Dit ja. Dit lezende vraag ik me af wat het echte probleem is. 's Nachts laden of (te) goedkopen electrische apparaten.

"Vooral goedkope, niet-originele laders kunnen makkelijk oververhit raken, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf."

Dan zou je toch hier de minimale veiligheidseisen voor moeten aanpassen ipv heel Nederland bang maken voor 's nachts laden?
Inderdaad. Maar de eisen zijn het probleem niet, de controle/handhaving wel. Helaas kopen mensen namelijk massaal een EUR 3,95 oplader van de Action.
Ik vraag me dan ook af wanneer de 1e zaak tegen bv. deze winkel voor komt. Als te bewijzen is dat het ongeschikte laders zijn die een brand veroorzaakt hebben, denk ik dat de leverancier best wel eens een probleem kan hebben.

En de Chinees die hem gemaakt heeft, kijkt vooral naar de prijs en niet naar de eisen. Hier op Tweakers kun je wat blogs vinden van opengemaakte laders, waarbij je zonder metingen al kunt zien dat het niet aan de eisen kan voldoen.
Die laders hebben toch gewoon een E-keurmerk zoals ieder product moet hebben wat in de EU wordt verkocht? Waarom zouden ze bij de Action onveilige laders verkopen? En als deze onveilig blijken niet terugroepen? Denk dat het meer om Chinese import gaat, de echte goedkope troep.
Het CE keurmerk is een probleem.
Het is helemaal geen keurmerk meer. Omdat er zoveel elektronica op de markt komt is de keuring aan de producenten overgelaten. Zij moeten beschikken over een keurings-rapport wat op eerste aanvraag overlegd moet worden.

De consumentenbond heeft al eens een test gedaan naar USB laders. Ook daar de teleurstelling dat een groot deel ronduit brandgevaarlijk is. Dat niet door de behandeling, maar puur door het ontwerp. Helaas is dat niet beperkt tot goedkope types. Alle gekeurde laders hadden wel een CE-keurmerk, maar de meeste producenten gaven niet thuis toen het keuringsrapport werd opgevraagd. Alle slechte en USB laders zonder keuringsrapport zijn toen verboden. Enkele weken later waren ze (met een ander typenr) weer gewoon te koop.

Alle elektronica door een Europees instituut laten testen voordat dit op de markt mag worden gebracht wordt helaas niet meer als haalbaar gezien. Dit is te duur en geeft te veel vertraging. Een aantal producten is nauwelijks te testen omdat die niet werkend open te maken zijn.
CE (Conformite Europeenne) is nooit een keurmerk geweest. Daar is het niet voor. Het zegt alleen dat de fabrikant bij hoog en bij laag zweert dat het object voldoet aan europese regels. Dat wordt niet aan enigerlei test onderworpen, en dat is ook nooit zo geweest.
Klopt. Er werd wel steekproefsgewijs wat getest (KEMA), maar zelfs dat gebeurt niet meer. Het is nu verworden tot een nutteloos stempeltje van een slager die beweert dat zijn eigen vlees goed is, maar de regels niet eens weet en alleen maar denkt aan zoveel mogelijk Euro Coins.
Kema Keur is iets heel anders dan CE. Kema heeft nooit getest op CE conformiteit. Er is dus ook geen kwestie van "verworden", het is gewoon nooit iets anders geweest.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 22 juli 2024 21:59]

CE : China Export bedoel je?
Zoals ook al in andere reacties hier aangegeven is: Dat is niet iets dat bestaat. Is een pure mythe/uit de hand gelopen youtube grap.
Te duur
Te veel vertraging
Niet open te maken

> Daar kan een overheid toch prima iets aan doen? Ik bedoel:
Het mag geeb branden veroorzaken, dan maar 'te' duur.
> Ongeduldig? Leer maar dat geduld een schone zaak is. En als je hypes vermarkt: Start je hype een dagje later ;-)
> Niet goed open te maken? Dat moet godsamme sowieso verboden worden!!!
ik ben het volledig met je eens.
Wat mij betreft mogen de fabrikanten best wat investeren in een keurmerk. Als de vertraging voor iedereen gelijk is, maakt dat niets meer uit.
Zelfregulering is ook prima op te lossen door wetgeving en handhaving. Geen keuringsrapport óf een ondeugdelijk ontwerp is een boete riskeren tot 20 miljoen euro of 4% van de jaaromzet van het hele concern, net welke hoger is. Importeur én verkoper zijn verantwoordelijk voor het controleren daarvan en daarmee ook aansprakelijk bij producten die achteraf niet blijken te voldoen. Als je dat vanuit de EU oplegt zie je al snel een online register ontstaan voor CE keuringsrapporten waar een product in moet staan voor je dat nog aan grotere winkelketens mag leveren. Dan is die rommel bij de Action en consorten ook heel snel van de markt verdwenen. Geheel terecht ook, je huis zal er door afbranden...
Het CE (China Export :+) keurmerk inderdaad wat gewoon te koop is zonder het product ooit is getest.
CE is helemaal geen afkorting van Chinese Export, hoewel het wel past en de Chinezen dat nogal eens onterecht op hun producten zetten (in China is het namelijk niet verboden om de letters C & E ergens op te drukken). Het is een keurmerk "De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen." waar producenten zelf achter aan moeten gaan.
Bron: Rijksoverheid

Als jij binnen Europa iets wil verkopen, is de kans groot dat er een CE keurmerk op moet. Als fabrikant moet jij garanderen dat je aan de wettelijke eisen voldoet en dat moet je kunnen bewijzen als daarom gevraagd wordt.

Het probleem is nu dat het te vrijblijvend is, buiten europa mag iedereen CE op hun producten zetten. Maar je komt er alleen mee in de problemen als je het importeerd, wat door de globale markt meestal door klanten zelf wordt gedaan. Daarmee heb jij de verplichting te voldoen aan de eisen van het CE keurmerk en niet alibaba, ebay of dat soort sites.
Bierkameel bedoelt wel degelijk China Export wat Chinese fabrikanten gewoon er op mogen zetten zonder dat het verdere betekenis heeft en voor consumenten moeilijk te onderscheiden van het CE keurmerk door het kleine verschil in de afstand tussen de 2 letters.
Bron: http://siloscordoba.com/w...7/CE-and-China-Export.jpg
Ja, dat is dus niet waar. Beide versies van het logo dat je op je plaatje ziet tellen gewoon als Conformite Europeenne.

http://www.europarl.europ...e=P-2007-5938&language=EN

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 22 juli 2024 21:59]

CE bedoel je waarschijnlijk. Ja dat hebben ze vaak wel en nee, dat is geen keurmerk en het feit dat CE er op staat, is helaas geen garantie dat het dus goed spul betreft.

Je overige vragen kan ik wel beantwoorden, maar is pure speculatie. Dat er een enorme partij troep wordt verkocht bij Action, ik neem aan dat dat geen al te grote schok voor je is?
Vziw is de verkoper aansprakelijk te stellen voor direkte en indirekte schade ? Lastig is (met of zonder brandschade) dan aan te tonen dat die ene lader van die ene firma en dat ene bonnetje komt. Wat zeggen juristen hier ?
Alsof je a) bonnetjes bewaart van laders van 2 euro en b) dat bonnetje nog hebt na een woningbrand.
Nee dat is bekend :) Maar laders die in brand vliegen gekocht bij de Action heb ik nooit van gehoord, ook geen terugroepaktie bijv.
Anoniem: 857639 @mkools247 november 2017 17:03
CE staat voor het feit dat het aan de EU wetgeving voldoet en wie mag die test uitvoeren? Juist, het bedrijf zelf en omdat ieder land eigen wet,- regel geving heeft... kan bedrijf x uit de beste wet,- en regel geving kiezen.
Inderdaad. CE is geen keurmerk maar een markering. CE-markering geeft de fabrikant of zijn gevolmachtigde aan dat het product aan alle van toepassing zijnde Europese regels voldoet en dat de conformiteits- of overeenstemmingsprocedures zijn voltooid. (WikiPedia)
Ten eerste zijn de regels Europees en kun je dus niet shoppen en ten tweede is het geen probleem dat het bedrijf zelf moet vaststellen of zijn product aan de regels voldoet.

Als ik een brood bij de bakker koop ga ik er ook van uit dat die eetbaar en gezond is. Dat brood wordt echt niet van tevoren getest, je moet de bakker op zijn woord geloven dat het brood eetbaar, gezond en lekker is. Als achteraf blijkt dat het ziekmakend was heeft die bakker een probleem.

Waarom zou vinden we een CE markering dan opeens raar. De fabrikant zegt dat het aan de Europese regels voldoet door die markering te plaatsen, dan mag je dus van uit gaan dat dat klopt. Als achteraf blijkt dat het niet klopt heeft die fabrikant wel degelijk een groot probleem. En als je op voorhand een fabrikant niet vertrouwd dan moet je zijn producten niet kopen, je koopt ook geen brood van een bakken waar het in de winkel een smeerboel is.
Anoniem: 857639 @pe1dnn8 november 2017 00:35
Hier moet ik wel op inhaken;
Als ik eten wens te verkopen moet ik wel allemaal papieren overleggen om daarvoor een vergunning te kunnen verkrijgen en kan een onaangekondigde controle van de NVWA verwachten.
Zij keuren de tent, niet ik zelf en tegenwoordig worden alle uitslagen online gezet.
Een fabrikant zou zelfs bij een bom nog zeggen dat het veilig is...
Ik mag, als gebruiker van de meest cheap ass lader van de action (waar ik overigens al jaren naar volle tevredenheid gebruik van maak), toch verwachten dat alles wat in NL in de winkels ligt gewoon voldoet aan (brandveiligheids)eisen?
Als die eisen niet hoog genoeg zijn, moeten ze die verhogen lijkt me. Als consument kan ik niet zien aan de buitenkant welke lader wél en welke lader niet (op termijn) brandgevaarlijk is/wordt.

Als je een lader uit een ander land importeert, ben ik het helemaal met je eens, want dan weet je niet wat voor standaarden daar gelden en dat moet je niet willen denk ik,
Dat zou je inderdaad mogen verwachten. Al heb je in mijn ogen ook nog steeds een eigen verantwoordelijkheid. Als iets te goedkoop is om waar te zijn, dan is dat in bijna alle gevallen ook zo. Als je dat in je achterhoofd houdt zit je bijna altijd goed.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 22 juli 2024 21:59]

Ik heb de oplader van Maxxter 5V 2.1A van de action uit elkaar gehaald en grondig getest. Ze zijn dik in orde. Uitstekende scheiding tussen netstroom en 5v, goede kwaliteit transformator, redelijke kwaliteit condensatoren. Ook uitstekende kortsluit beveilinging, zelfs een directe kortsluiting wordt binnen milliseconden opgevangen.

De 2 poorten dymond oplader ben ik iets minder over te spreken, omdat er een zeer kleine kans is dat de soldeerpuntjes de netstroomdraden kunnen doorprikken als iemand er bijvoorbeeld op gaat staan. Had een extra plasticje tussen gemogen een. Maar verder ook een goede oplader.

Echte probleem zijn de merkloze opladers van de markt en smoezelige telefoonwinkels. Die dingen zijn echt levensgevaarlijk. Soms is de scheiding tussen 230V en je telefoon minder dan 0,1mm. Elektrocutie is dan slechts een spanningspiek verwijderd van werkelijkheid.
Als tweaker ben jij blijkbaar in staat om na te gaan of een oplader veilig is. Dit kun je niet van de gemiddelde consument verwachten. Die kijkt veelal alleen naar de prijs. Mijn punt is dat je altijd bij jezelf na moet gaan of iets niet te goedkoop is om waar te zijn. En al helemaal als het om elektrische apparatuur gaat dat wordt aangesloten op het lichtnet.
ik ken de merken even niet, maar die dubbele snellader van de action vind ik heel fijn, daar gebruik ik er al een paar jaar 2 van zonder problemen.
De enkele lader heb ik ook een keer geprobeerd, maar die was niet goed en heeft mijn telefoon na 2 x opladen volledig de vernieling in geholpen (geen idee hoe, maar volgens mij heeft ie de oplaadpoort opgeblazen ofzo)...

ik zie best veel reacties van mensen die roepen dat goedkoop duurkoop is en ik begrijp dat wel, maar als leek ga/ging ik er veel meer vanuit dat het prijsverschil in het merkje zat wat erop gedrukt was ipv de onderdelen die gebruikt worden (veel komt uiteindelijk toch uit dezelfde fabriek, ander labeltje erop en voila)..maar dat blijkt dus met laders niet zo te zijn?
Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken, maar ik gebruik liever geen laders meer die niet van de fabrikant zijn, sinds ik met een oplader van de Hema de accu van een iPhone 5S heb opgeblazen. Opladen ging een heel jaar lang zonder enkel probleem en ineens was het over en uit.
Dat is dan ook weer waar. De overheid zou in deze zaken strenger moeten zijn. In elk geval voor winkels die in de EU zaken doen / in de EU gevestigd zijn.

Maar ja.. het is enorm moeilijk als overheid om op te treden tegen bijvoorbeeld webwinkels als Aliexpress of zelfs gewoon Ebay. Dit is gewoon onze geglobaliseerde economie. De consument besteld het wel online, het wordt verzonden vanuit Hong Kong rechtstreeks naar de klant voor $1.5, en waar kan de overheid dan nog controle uitoefenen? Je kan ook namaakpillen kopen rechtstreeks vanuit India.. dan speel je zeker met je gezondheid.

Het moet van twee kanten komen, de overheid moet de burger beschermen in de mate van het mogelijke, maar de burger moet ook een beetje "slim" zijn, en geen namaakrommel kopen via het internet.
Maar je kan van Oma niet verwachten dat ze genoeg electrotechnische kennis heeft om geen laders bij de Action te kopen.
Inderdaad, daarom zeg ik ook dat de overheid moet optreden / controle moet uitoefenen op winkels die in de EU gevestigd zijn.

Wat betreft dingen op internet bestellen die rechtstreeks van buiten de EU aan de consument worden geleverd is dit lastiger. Echter, oma kent Aliexpress niet, dus dat probleem stelt zich niet. Mensen die snugger genoeg zijn om online te bestellen zouden snugger genoeg moeten zijn om geen namaakrommel te bestellen.

[small]In mijn geval zou oma de kleinzoon vragen om een nieuwe oplader te kopen, want ze kent daar niets van. :) Maar laat ons er van uitgaan dat oma zelf haar lader gaat kopen:[/small]
Dat klinkt leuk, maar hoeveel elektronica producten worden er in NL verkocht? Hoeveel producten moet je daar van testen voordat je de kwaliteit van het product kunt duiden? wie betaald de aanschaf van al die apparatuur en hoeveel mensen en onderzoek centra heb je nodig om dit alles te testen en blijven testen? controleer je alle fysieke winkels, of ook NL webwinkels, of ook marktkramen...

Als je echt werkelijk elk product dat verkocht wordt in NL wilt controleren zijn er vele duizenden controleurs nodig en zal de belasting dus flink omhoog moeten.
Eenvoudig: voor je een product op de markt wil brengen in NL of elk ander land, moet het product getest worden op kost van de fabrikant (eventueel door een onafhankelijk orgaan).

Voor er een auto op de markt gebracht wordt, worden de crashtests ook gedaan door de fabrikant toch? Waarom niet met elektronica?
Dat zou je misschien *mogen* verwachten, maar je *kan* het niet verwachten. Er ligt in de eurowinkels en actions in Nederland zeer regelmatig troep die niet voldoet aan de Nederlandse eisen.
Inderdaad. Maar de eisen zijn het probleem niet, de controle/handhaving wel. Helaas kopen mensen namelijk massaal een EUR 3,95 oplader van de Action.
Dit is inderdaad zo. Iedereen koopt gewoon het goedkoopste, want de merken zijn zogenaamd "afzetters".

Mijn vrouw haar Macbook lader begaf het onlangs. Apple verkoopt laders van $89 voor zijn laptops, wat best duur is. Op Amazon kan je namaak laders van $20 vinden. Echter, mij is dit het mogelijke (brand)risico niet waard, ik ben in de Apple store een originele lader gaan halen.

Onlangs las ik een onderzoek naar laders, en blijkt dat Apple laders wel degelijk beter stroompieken opvangen en stabielere stroom met minder ruis leveren dan alle namaak. Er zit dus wel wat engineering achter de "dure" laders.

http://www.righto.com/201...gers-in-lab-apple-is.html

[Reactie gewijzigd door lazershark op 22 juli 2024 21:59]

Het nare met dit soort dingen is dat een 20% beter product ineens 500% meer moet kosten. Mensen willen best iets meer dan het minimale aan iets uitgeven, mits ze het gevoel hebben dat de verhouding enigszins lineair oploopt.
Anoniem: 1322 @Yucon7 november 2017 21:56
Dat hoeft dus helemaal niet. Ikea heeft ook vaak goede electronica terwijl ze best goedkoop zijn. Zie hier een teardown van hun USB powersupply:
https://www.youtube.com/watch?v=uRe9w5PKmsE
Bwa 20%... Voor mij is een product dat mijn huis NIET afbrandt toch minstens 100% beter dan eentje die dat wel doet ;).

Even serieus: Ja, de prijzen zijn soms een beetje erover bij met name Apple. Maar je kan ook een third party lader kopen van een 'gerenommeerd' merk zoals Belkin bijvoorbeeld, hoeft niet direct een ladertje van $2.5 te zijn, er zijn ook nog goedkopere opties die wel te vertrouwen zijn.
Voor (gewone) USB devices zweer ik bij de Anker 60W laders, met 6 of 10 poorten afhankelijk van welke je koopt (maar met dezelfde 60W voeding erin). Nooit gebrek aan poorten, nooit gebrek aan stroom, want je zal zelden meer dan 4 of 5 poorten vol belasten. 60W is op 5 poorten tegelijk 2.4A, daarna gaat het omlaag.
dat is dus precies het punt, je kunt ook laders van 10-20 euro kopen die alsnog ruk zijn. Dat is een flink verschil tov 2,50 en hoewel je product net iets beter is, speel je nog steeds met vuur. Dan de echte originele laders zijn weer een paar keer zo duur en die daarbij heb je meer garantie tegen brandgevaar. Maar nog steeds een technisch nauwelijks beter product dan een goede middenklasse lader. Als crap 2,50 kost zou je voor 10 euro toch gewoon makkelijk een goede lader moeten kunnen kopen?

En dan hebben we het nog niet over het risico op duurbetaalde namaak.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 22 juli 2024 21:59]

dat is dus precies het punt, je kunt ook laders van 10-20 euro kopen die alsnog ruk zijn.
Mja.. bij de bekende merken blijven zou ik zeggen: Belkin, Anker, etc.
Daar ben ik ook van overtuigd, mij zal je nooit een namaaklader zien kopen, zelfs niet van een beter merk. Origineel is wat mij betreft het best ontwikkeld en kwalitatief sowieso goed dus waarom inderdaad zo'n risico lopen voor wat goedkoper af te zijn.
Daar ben ik ook van overtuigd, mij zal je nooit een namaaklader zien kopen, zelfs niet van een beter merk. Origineel is wat mij betreft het best ontwikkeld en kwalitatief sowieso goed dus waarom inderdaad zo'n risico lopen voor wat goedkoper af te zijn.
Knap als je in alle gevallen echt van nep weet te onderscheiden. Ik dacht altijd een scherpe blik te hebben, maar ik kan het in ieder geval niet.
Het zou me verbazen als je bij de fabrikant een lader bestelt je een namaak zou ontvangen, daar vertrouw ik zelfs met mijn minder scherpziende ogen blindelings op.
Ik mag, als gebruiker van de meest cheap ass lader van de action (waar ik overigens al jaren naar volle tevredenheid gebruik van maak), toch verwachten dat alles wat in NL in de winkels ligt gewoon voldoet aan (brandveiligheids)eisen?
Als die eisen niet hoog genoeg zijn, moeten ze die verhogen lijkt me. Als consument kan ik niet zien aan de buitenkant welke lader wél en welke lader niet (op termijn) brandgevaarlijk is/wordt.

Als je een lader uit een ander land importeert, ben ik het helemaal met je eens, want dan weet je niet wat voor standaarden daar gelden en dat moet je niet willen denk ik,
Kijk eens naar dit topic Namaak S8 oordopjes ontvangen van DigiTrade NL via Bol.com over namaak “originele” headsets op bol.com. Helaas blijft het niet bij neppe oortjes maar zijn smartphone laders ook een dankbaar onderwerp om “origineel” na te maken. Kassa besteede al aandacht aan de nep Apple laders via Bol.com. Op Youtube zie je o.a. “Bigclive” die allerhande 1 euro crap electronica test en kijkt wat er bij overbelasting en kortsluiting gebeurt.

Hoe kan de gemiddelde klant een originele Apple of Samsung fast charger onderscheiden van een nepper. Ook de neppers zijn voor de volle prijs in haast niet van echt te onderscheiden verpakking te koop. En zelfs je Samsung S7/S8 kan compleet nep zijn inclusief neppe lader. Daar is de Action niets bij.

Helaas kan je niet meer alles controleren, maar een CE logo is door het “de slager keurt zijn eigen vlees” systeem al niets meer waard of het moet zijn als “China Export” logo. De keuringsdienst van waren heeft door de eindeloze bezuinigingen al lang weinig inspectie capaciteit meer.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 21:59]

Dan zou je toch hier de minimale veiligheidseisen voor moeten aanpassen ipv heel Nederland bang maken voor 's nachts laden?
Die veiligheidseisen zijn er. Dat heet het CE-keurmerk waar alle apparatuur die in Europa wordt verkocht aan moet voldoen.

Het probleem is alleen dat het een slager is die zijn eigen vlees keurt, want de fabrikant kan dat keurmerk er zelf opzetten en verklaren dat het product aan de eisen voldoet. Er is geen instantie die dat actief handhaaft, net zo min als de douane producten met "China Export" keurmerken tegen houdt.
Compleet nutteloos dus, je zou toch verwachten dat men dit serieus neemt omdat men er ook op vertrouwt. Hoe komen ze erbij dat je jezelf moet keuren. Schandalig is het.

[Reactie gewijzigd door Buzzinga op 22 juli 2024 21:59]

Het is wel degelijk nuttig. Het idee is dat het bedrijven ertoe aanzet om na te denken over hun producten.
Als achteraf er iets met zo'n product gebeurd, en men gaat de CE papieren nakijken en men vindt daar zaken die niet voldoen aan de normen, dan kan men serieuze boetes, sluiting van het bedrijf en zelfs strafrechtelijke vervolging opleggen. (dit geldt voor de importeur, niet voor de producent, want die ligt niet noodzakelijk binnen jurisdictie)

Het probleem zijn eerder de namaakproducten die helemaal niet voldoen aan de CE normen.
Die namaakproducten probeert de douane buiten te houden, maar dat is lastig omdat er zoveel binnenkomt en omdat men in China niet altijd even goed meewerkt.

Voorbeeld:
Als blijkt dat de Action inderdaad GSM-laders invoert van Chinese producenten en dat de Action geen goede CE-certificaten kan voorleggen voor die opladers (al dan niet verkregen van de Chinese producent), dan kunnen de Action en verantwoordelijke personen daarvoor vervolgd worden.
Daar heb je een goed punt mee, zo had ik het nog niet bekeken. Ik vrees echter dat sommigen zulke zaken niet veel kan schelen en ze - moest er toch iets gebeuren - ze gewoon de boete betalen en verder doen, ze maken toch massa's winst.
Daarnaast vraag ik me ook af wat de aanpak dan wel is in geval dat er zich iets voordoet.
Stel je koopt een lader in China en die ontploft, wat ga jij daar als consument in hemelsnaam aan doen?
Als je als consument direct een lader bij uit China koopt, ben je zelf de importeur en is het uw eigen verantwoordelijkheid om de CE-certificering van het product te checken(volgens de huidige wet).

Natuurlijk is er praktisch geen enkele consument die dat doet. Vroeger was dat ook geen probleem, want dan bestelde geen enkele consument rechtstreeks producten uit China, maar sinds webwinkels als AliExpress, kan dat natuurlijk wel.
Daarom wordt het tijd dat de EU de wetgeving aanpast zodat webwinkels de verantwoordelijkheid krijgen ivm CE-certificering van producten die ze online te koop stellen. (al dan niet via een 3e partij)

Maar zo'n aanpassing duurt wss nog wel een paar jaar, mss zelfs langer omdat er internationale afspraken gemaakt moeten worden. AliExpress is bijvoorbeeld een bedrijf in China waar een Europese rechter niet direct iets over te zeggen heeft. ;)

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 22 juli 2024 21:59]

"China Export" bestaat niet, dat is een uit de hand gelopen grap
"China Export" bestaat niet, dat is een uit de hand gelopen grap
Vandaar ook de aanhalingstekens, want het zijn gewoon de Chinezen die denken dat ze de CE beeldmerken na kunnen maken en daarmee de Europese markt kunnen halen.
En die halen ze ook. Ik bestel met regelmaat spullen uit China ( Ali-express en consorten ) en de laders die je bij die spullen krijgt zijn echt van het goedkoopste soort en zijn zeker niet CE waardig of gekeurd. Ik gebruik deze laders echt zo min mogelijk. Als ik ze gebruik blijf ik er bij ( is vaak enkel opladen zo 1 keer in de zoveel tijd ), en waar het kan vervang ik ze direct door degelijke exemplaren waar ik wel vertrouwen in heb.
En die halen ze ook.
Dat komt ook alleen maar omdat er totaal niet gehandhaafd wordt door bijvoorbeeld de douane of de NVWA.
Als jij ze besteld uit China, ben jij de importeur en ben jij zelf verantwoordelijk voor de naleving van de CE-regelgeving.

Het bedrijf in China heeft hiertoe geen verplichtingen, want de EU heeft ook helemaal geen macht om hun verplichtingen op te leggen.

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 22 juli 2024 21:59]

En daarom vervang ik ze ook ;)
En dan nog het feit dat Chinese fabrikanten het niet zo nauw nemen met geldige test-certificaten, er zijn genoeg Chinese fabrieken die gewoon vervalste certificaten gebruiken om hun rotzooi op de Europese markt te krijgen.
Die goedkope laders krijgen (bij de iPhone in ieder geval) geen signaal dat ze moeten stoppen met laden bij een volle batterij. Het lijkt me dus inderdaad een probleem bij de goedkope Ali laders.
De lader bepaalt niet wanneer het laden ophoudt bij een volle batterij, dat doet de telefoon. Het enige dat de lader moet doen is 5V leveren. Wanneer de batterij vol is daalt de stroom die de telefoon trekt tot een minimum of zelfs nul. Een originele lader krijgt ook geen ander signaal dat de batterij vol is.
Tja, dit was volledig waar tot er snelladers op de markt kwamen. Het is nog steeds de telefoon die besluit of de accu vol is, echter is er wel communicatie (in welke vorm dan ook) met de oplader over het te leveren voltage. Hier zit ook een meting in om te controleren of de kabel, stekker etc. het vermogen wel aankan, echter moet dit dus wel goed zijn geimplementeerd zijn in de lader.

Daarnaast moet het hele ontwerp en de kwaliteit van de kabel, lader en electronica natuurlijk in orde zijn en dit is juist waar het vaak aan schort en wat ook het gevaar op brand oplevert. De argumenten van de verzekring als : "Overlading" zijn dan ook slecht gekozen en meestal onjuist, dat risico is er enkel bij slecht gemaakte accu's en powerbanks.
Qualcomm QuickCharge heeft net als traditionele USB geen enkele "meting om te controleren of de kabel het vermogen wel aan kan". Alleen USB Power Delivery (USB-C) heeft in de kabels een e-dentifier chip zitten die dat soort dingen bevat, en dan nog is het geen meting maar puur een mededeling 'ik ben een kabel die deze spanningen en stromen aankan!'.

Bij traditionele USB (android) zegt een lader simpelweg "ik ben een lader en geen datapoort" door de datapinnen simpel aan elkaar te knopen. De telefoon gaat vervolgens stroom trekken (zo ver hij dat wil) totdat de 5V spanning rond de 4.5 zakt en dan trekt hij niet meer. De intelligentie zit dus in de telefoon. Je gebruikt de lader gewoon tot het randje van overbelast, en dat is *expected behavior*.

Bij traditionele iPhone USB zet je de twee datapinnen met weerstandjes op 2.0 of 2.8V en diverse combinaties daarvan betekenen dan 500, 1000, 2000, 2400 mA capable. De lader geeft dus aan hoeveel stroom hij kan leveren en de telefoon houdt zich daaraan.

Bij QuickCharge (all versions) communiceert de telefoon met de lader over de datapinnen met een echt protocol en kan dan ook onderhandelen dat beide apparaten het aankunnen om een hogere spanning (9V of zelfs meer) dan 5V aan te kunnen.

Bij alledrie de versies wordt er aan de kabel niets gevraagd.

Bij USB-C met Power Delivery wordt er over de datapinnetjes gecommuniceerd tussen zowel het device, de kabel, als de lader, en kan er (afhankelijk van de specs) tot 20V/5A (100W) onderhandeld worden, als alle drie de dingen dat kunnen.

Het is dus mogelijk dat je een USB-C kabel koopt die maar tot 60W aankan en dat je laptop vervolgens te langzaam laadt puur vanwege de kabel. Daarom hebben veel krachtigere usbc laders aangegoten kabels.
Als je een te dunne of te lange usb kabel gebruikt zal quick charge niet worden geactiveerd. Dit heb ik bij meerdere telefoons getest, dus er is wel degelijk een manier waarop dit gechecked wordt, of het is een bijwerking van het niet voldoende ontvangen van vermogen. Ik heb altijd begrepen dat dit gemeten wordt.
Mogelijk checkt hij het spanningsverlies over de lengte van de kabel, dat zou inderdaad theoretisch kunnen. Desondanks is het maximale vermogen dat afgesproken wordt voor de kabel niet direct gerelateerd aan het laden van de batterij. Je kan best een 20V/5A (dus 100W) USB power delivery afspreken en vervolgens maar 5W nodig hebben op een bepaald punt. In dat geval wordt er als het goed is wel gecommuniceerd naar de voeding dat je minder nodig hebt, zodat die voeding vervolgens meer van z'n vermogen in een andere poort kan pompen, maar het is zeker net zo dat als de voeding daar niets mee doet de accu opeens te vol wordt.
Ten dele waar, de telefoon heeft namelijk de regelaar aan boord ja. Echter is het ook bekend dat geen enkele electronische schakelaar de stroom 100 procent afkapt. (Dat doet dus alleen een relais) Thyristoren, triacs, transistoren laten altijd wat stroom door. Overigens is het überhaupt beter om de accu niet tot 100 maar tot ca 90 procent op te laden (en ook niet te diep te ontladen, niet onder de 30 procent).
Echter is het ook bekend dat geen enkele electronische schakelaar de stroom 100 procent afkapt.
100 procent is ook niet nodig. In een laadschakeling voor lithium-ionbatterijen zal het doorlaatelement doorgaans een MOSFET of een bipolaire transistor zijn met een maximale lekstroom in de orde van microampères. Dat is minder dan de eigen lekstroom van zo'n batterij en zal dus niet resulteren in overlading.
Besef dat de laadcontroler gewoon in de telefoon zit en iedere USB adapter niet meer dan een standaard 5v voeding is met een weerstandnetwerkje op de datalijnen om aan te geven hoeveel Ampere max de voeding kan leveren.
De extra elektronica in de kabels is puur marktbescherming van alle accesoires.

Ik zelf gebruik een 2-aderig USB (laad)kabel waardoor de laadstroom de laagste stand aanneemt, het voorkomt in ieder geval warmte en stress in de accu en duurt precies een hele nacht van 6 tot 7 uur om de accu weer vol te krijgen
Is het zo dat ze het signaal niet krijgen, of het signaal niet gebruiken? Als ze het signaal niet krijgen, dan zou het probleem namelijk aan Apple apparaten liggen.
Ik snap sowieso niet waarom mensen toch masaal van die action opladers kopen. Je krijgt bij eigenlijk elk toestel toch een lader meegeleverd? Nadat je een telefoon verslonden hebt heb je er zelfs twee!

Ik heb denk ik wel 3 a 4 originele laders liggen. En naast mijn telefoon heb ik er ook nog 1 van een tablet (met usb aansluiting) en een van mijn handycam (ook met usb aansluiting), dus genoeg betrouwbare usb laders in huis om te gebruiken! :)
Tegenwoordig minder. Bij mijn Wileyfox en NVidia Shield K kreeg ik wel kabels, maar geen bijbehorende adapter.
Klopt, maar je hebt tegenwoordig dan ook contactdozen/ wandcontactdozen mét usb stekker erin verwerkt. natuurlijk heeft niet iedereen dat in huis. Maar ookbijvoorbeeld ikea heeft dat in sommige lampen verwerkt en die kosten niet zo veel. Ik gebruik mijn oude Apple adapter om mijn Wileyfox mee op te laden.
Nou, wij zitten in een redelijk nieuwbouwhuis en daar zitten nog geen contactdozen met USB stekker.

Overigens zet je een lamp 's nachts meestal uit he :+
:) Ja maar hij zou moeten kunnen laden dacht ik :X Maar goed, als je erover nadenkt heb je altidj veel aan het stroomnet hangen. En die wandcontactdozen zou je zelf ook kunnen vervangen naar een nieuwe mét USB. Of laten doen door de elektricien.
En waarom zouden die wel veilig zijn? Ook die heb je in de China-meuk-variant en zijn hier niet meer te onderscheiden.
Euhh, "made in China" op de achterkant moet doorgaans wel genoeg zijn denk ik om te weten dat het wellicht een wat minder betrouwbare variant is.
Laten we realistisch zijn, als je die wegstreept blijft er niet heel veel meer over.
Je moet ook daarin kwaliteit kopen. Zeker als het om die hoofdzaken in je huis gaat. We hebben een elektricien in de familie die van mening is dat Ikea ook ondermaatse producten heeft op het gebied van verlichting. Doorgaans voldoen die wél aan de keurmerken van hier.
Maar hoe zit dát dan? Een WCD met USB-aansluiting heeft dan alsnog gewoon een trafo ingebouwd zitten, anders krijg je geen 5V op dat ding. Heb je dus niet één, maar 25 trafootjes door je hele huis zitten, en nog in de muren ingebouwd ook. Moet je die dan ook afkoppelen 's nachts?
Was het maar een trafo met gelijkrichter en een condensator om de boel wat af te vlakken!. Die zijn op fouten bij het wikkelen van de trafo na geïsoleerd en veilig.

In de meeste gevallen is het een veel simpelere schakeling waarin een condensator gebruikt wordt om de spanning van 220v naar 5v te krijgen. Absoluut niet geïsoleerd en stel je voor wat er gebeurd als die condensator het begeeft.

Het ergste is nog dat de metalen omhulsel van een usb aansluiting in die krengen verbonden staat met 0v. Raak met één hand die omhulsel aan en steek met de andere een metalen pin in een stopcontact. Dan kom je er achter hoe gevaarlijk zo'n ontwerp is. (Disclamer: Niet doen! Schokkende ervaring!)
Dat laatste komt heel geregeld voor, en kan toch nog best een nare prik geven zonder die metalen pin maar gewoon van aarde naar aarde.
Ik heb denk ik wel 3 a 4 originele laders liggen.
Alleen veranderen die laders steeds. Dus eigenlijk heb je 1 originele lader en 3 oude modellen...

Nu is het wel zo dat de laders in de regel steeds krachtiger worden. Oude laders zijn dus ws (mits ze deugdelijk zijn) juist veiliger, omdat ze minder energie leveren.

Ikzelf laad mijn telefoon vaak op door hem overdag in de USB poort van de PC te steken. Dan ligt hij gewoon naast me binnen handbereik. Hij laadt dan traag op maar ik heb het gevoel dat dat eigenlijk wel goed is voor de batterij. Veilig zal het dan ook wel zijn vermoed ik.
Precies dit laatste doe ik ook regelmatig. Langzaam laden is bewezen beter voor de levensduur én je computer is van goede kwaliteit qua stroomvoorziening (veel degelijker dan die lompe 2008 Mac Pro bak van mij maken ze ze niet in ieder geval).
Ja, ik heb zat nokia laders en samsung laders, maar geen van alle bied een snellaad optie.
Als je niet het vlaggeschip model koopt krijg je vaak ook een goedkope lader helaas.
Die laders van de action hebben wel die snellaad optie.

Ik heb 1 of 2 originele laders die wel een hoog vermogen kunnen leveren, maar ik heb er toch echt meerdere nodig om niet elke keer met de laders te moeten slepen.
Omdat dat vaak 5V 1A blokjes / adapters zijn. Laad daar maar eens een 3000mAh accu mee op. Dan ben je zeker 3.5 uur mee bezig. Met een 5V 2A gaat dat een stuk sneller.
Ik doe al 5 jaar met mijn smart phone. Opladers van deze en vorige iPhone zijn al overleden tijdens levensduur van de telefoon.

Daarnaast vind ik het vrij logisch dat je bijvoorbeeld op je werk een tweede ladertje wil hebben liggen zodat je die niet elke dag mee hoeft te nemen, kan vergeten in het weekend etc.

Adapter van een ander apparaat: Niet altijd handig aangezien ik mijn telefoon niet met een veel zwaardere lader wil opladen. Daardoor gaat de accu veel minder lang mee.
De kabels van de iPhone gaan geen jaren mee. Je zit dus al snel met een nieuwe kabel. En je wil er vaak een extra voor op de verschillende plekken in huis. Dan ga je niet 4x een kabel van 20 a 30 euro kopen.
Tja, totdat je ineens op die goedkope kabel het rubber ziet borrelen, rook ziet ontstaan. Been there done that, Net die goedkope items hier NIET meer ...
Ik had laatst ook ineens een iphone kabel die heet werd. Het was geen originele, maar uiterlijk wel een goede kwaliteit... Bij de stekker die de iphone in gaat was die amper nog vast te pakken, alsof snelladen was geactiveerd, maar dit vermogen niet in de iphone terecht kwam.

[Reactie gewijzigd door macaidwin op 22 juli 2024 21:59]

In de RC wereld gebruikt men laadzakjes voor li-ion batterijen. Hierin stop je de batterijen tijdens het opladen. Hier zitten dan wel niet alle beveiligingen e.d. op zoals bij een mobiele telefoon batterij, maar het principe is een stuk veiliger lijkt me.

In huis zou je in theorie ook een gesloten brandveilige oplaad station met alarm kunnen zetten, waar je je toestel in legt om op te laden. Als de batterij dan wel in de fik vliegt, gaat het alarm af en kun je het geheel buiten in de tuin neerzetten.
Ik zeg een "laadkluis" voor thuis (he dat rijmt)
Gat in de markt.
Sorry, Ikea is je voor:
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/30198028/

Als ze 'm van een niet-brandbaar/metaal spul maken (neem aan dat dit 'Ikea-karton' is...), ben je klaar. Dan kan 'ie eventueel gelijk fungeren als Faraday-kooi als je 's nachts met een gerust hart wilt slapen.
Handig bakje waar de warmte van alle kabels, spulletjes netjes weg kan lekken, niet dus...

Beter een ovenschaal gebruiken met een verlengsnoer voor de adapter ? Heb je waarschijnlijk warmte en brand ingeperkt, echter niet de dampen van wat dan ook vrijkomt ...
Als je even goed had gekeken, zag je dat daar juist wel aan gedacht is:
https://gdgts.de/wp-conte...014/07/ikea-kvissle-3.jpg

Ikea is een van de weinige bedrijven die ontwerpt naar behoefte en functionaliteit, en dat op de juiste manier doet. Veiligheid staat daarbij ook hoog in het vaandel.
Ik zie inderdaad dat ze iets gedaan hebben. IMHO is een pyrex ovenschaal veiliger (en multifunctioneler :) )
Vwb giftige dampen bieden beiden oplossingen geen soelaas.
Vwb giftige dampen bieden beiden oplossingen geen soelaas.
Daar zal geen enkele consumentenoplossing rekening mee houden.
Brand voorkomen is belangrijker dan die paar pufjes damp die verspreid worden in honderden kubieke meters woningruimte.

Je kan die laadbox altijd nog onder een draaiende afzuigkap gebruiken. :+
gewoon op een stoeptegel leggen of een stenen bakje (natuurlijk wat afstand van brandgevaarlijke dingen)...
maar hoe ontwikkelt de brand zich? Stel; de lader smelt/smeult/gaat branden...ok, dat is balen...maar dan?
raakt het stopcontact dan oververhit en gaat die branden waardoor de muur in de brand gaat (via de draden in het stopcontact dus), of steekt de smeulende lader brandbare zaken aan die in de buurt liggen?
In het ene geval is een laadkluis/tegel/stenen bakje nuttig, in het andere niet lijkt me?
Afhankelijk van waar je slaapt (in dezelfde kamer of niet) is de rook van een lader of telefoon die affikt genoeg om nooit meer wakker te worden.
Brandend plastic rookt werkelijk enorm, en is zeer giftig (o.a. chloor- en zoutzuurgassen en natuurlijk koolstofmonoxide). Rook is in de praktijk de killer, brand niet zo.

Die tegel is goed, maar ook nog brandmelders plaatsen en een plan wat te doen als er dan brand is.
hmm..best scary...mss toch eens over nadenken om alles op mijn werk op te laden :)
Dat helpt misschien tegen slechte batterijen, maar niet tegen slechte laders. En een zakje over de lader lijkt me onverstandig, want dat is de eerste stap naar oververhitting.
Best handig idee zo'n zakje.
Als de batterij dan wel in de fik vliegt, gaat het alarm af en kun je het geheel buiten in de tuin neerzetten.
Als er iets fikt gaat mn alarm sowieso af. Overigens kun je het geheel al op voorhand in de tuin leggen om op te laden.. :)

Het laden is niet eens het probleem, vind ik, maar eerder het feit dat het nacht is en je er vermoedelijk niet naast ligt te slapen als er fik ontstaat. Meuk blijft meuk en alles kan fikken.
Denk ook dat het probleem het apparaat zelf is, zo te horen moet de Iphone een signaal geven om te stoppen met laden. Bij Quickcharge (hogere spanning), Dash charge (Hogere stroom) is het zo dat de telefoon het laden regelt en het laden dus stopt. Iphone ben ik niet bekend mee, maar als de accu oververhit kan raken door een lader is dat heel slecht. Normaal wil je bij een lipo je fuelgauge op de accu hebben, en bij overladen of overspanning dat deze de cel afsluit. Sowieso zou ik als fabrikant wel iets aan bescherming tegen overspanning of overstroom willen op mijn usb poort.
Helemaal mee eens!
@mux heeft daarover een blogs mux' blog en ook @dodge_911 nodige uitgebreid tests in zijn blogs; DodgeReviews
Klopt. Veel van die "nep" laders hebben ook een zoemend geluid. Zou me niks verbazen als het ook gewoon enorm brandgevaarlijk is.
Als je met zoemende geluid coil whine bedoelt: Dat kan vervelend zijn, maar daar is in principe niks gevaarlijks aan. Brandgevaarlijkheid staat daar los van, maar is inderdaad wel een significant probleem bij goedkope (lees: aliexpress en Nederlandse webshops die die doorverkopen) laders.

Ik heb één keer zo'n laptopadapter gehad die in vlammen op is gegaan. Gelukkig geen schade verder, maar bij mij komen er alleen nog laders van echte merken in (liefst eentje die gereviewed is als fatsoenlijk, of bijvoorbeeld van: https://www.inspectieresu...oductonderzoek/usb-laders).
Apart om daar te zien dat de Nokia laders (Nokia AC60E) die ik heb tussen staat met de melding:
"De verkoop van dit product is verboden omdat de vereiste technische documenten niet zijn geleverd."

Ga ik dan naar bol.com dan kan ik hem gewoon nog kopen:
https://www.bol.com/nl/p/...e-combi/9200000021551718/

Dus hoeveel zin heeft het als het NVWA dit soort testen doet en zelfs de grootste webshop zich hier niets van aantrekt?
Dat er door winkels weinig mee wordt gedaan is jammer inderdaad, maar dat gaat natuurlijk nog wel verder dan laders waarvan documentatie mist, er worden ook laders verkocht waarvan bekend is dat ze technisch gezien ondeugdelijk zijn. Maar dan kan je heel hard roepen dat het niet zou moeten mogen, en daar ben ik het helemaal mee eens, maar ik zou dan toch ook voor de praktischere oplossing gaan en sowieso geen laders kopen die daar in het rode lijstje staan.
"Jammer" dekt niet echt de lading. Je zou toch verwachten dat als je iets verkoopt dat verboden is dat dat strafbaar is.
Het probleem is dat de CE regelgeving stamt van de tijd voor webshops.
Het idee is dat de importeur verantwoordelijk is voor het naleven van de CE regelgeving.

Ik vermoed echter dat Bol.com zal zeggen dat zij de importeur niet zijn.
Zij bieden enkel een website waar de verkoper zijn waren kan aanprijzen.
En die verkoper zit in China. En het bedrijf dan het transport doet is enkel een transportbedrijf.
JIJZELF bent dus volgens de wet dan de importeur. (denk ik toch, ik ben geen jurist)
Dit houdt dus in dat jij ook verantwoordelijk bent voor het controleren van de CE-certificaten.

Het is dus nodig dat er een aanpassing aan de wet komt zodat de EU-webshops die verantwoordelijkheid krijgen om de CE-certificering na te kijken.

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 22 juli 2024 21:59]

Ik heb een andere lader van Nokia de fe0300, die had hier zondag kortsluiting veroorzaakt. Hoort bij de Nokia 8.
Niet alleen bij goedkope adapters helaas. Gelukkig mocht ik hem omruilen in de shop.
Alle laders die ik van de Samsung Galaxy S1, S3 en S4 heb gehad (dus de originele die erbij zaten) deden dat ook. Was erg irritant, maar 's nachts laden stop je dan wel mee, dus een erg handige tactiek van Samsung om mij het advies van de brandweer en verzekeraars op te laten volgen :D
Serieus? Ik heb een zestal van die laders ( ook van de Galaxy/Note serie ), en heb er niet 1 die bromt of zoemt. Ik slaap er zelfs naast..

Ik heb eigenlijk nog nooit een zoemende lader in huis gehad, zelfs niet van Chinese makelij.
Meestal is de toon aan de bovengrens van ons gehoorbereik waardoor veel mensen (voornamelijk naarmate men ouder wordt) dit niet (meer) horen kunnen.

Erg vervelend voor iemand die het wel hoort, probeer maar iemand uit te leggen dat een adapter je gek maakt aan iemand die zelf niets er van merkt ;)

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door twizzle op 22 juli 2024 21:59]

originele laders hebben ook wel eens dat geluid, komt door een spoeltje die wat speling heeft doordat die warm wordt, heeft niet perse te maken met nep laders
Niet altijd, zelfs dat ding van Apple is niet in orde geweest en er was een massale omruilactie voor.
Anoniem: 30722 @satya7 november 2017 09:11
Dit was omdat er bij een handje vol laders de pinnen los kwamen toch?
En inderdaad, Apple nam haar verantwoordelijkheid en ruilde alles netjes om...
Apple heeft zelfs 3rd-party (nu weet ik niet of Chinese namaak geldt als 3rd-party of 124526th-party?) teruggenomen en dan kon je een officiële lader kopen voor maar $10. Dat vind ik nog eens goede service!

Bron
Komt dan wel een omruilactie voor. Zie ik Action nog niet doen... :D
Action en soortgelijke bedrijven doen wel degelijk aan terugroepacties. Het wordt dan wel omgeruild in geld :P
Je hebt idd vaker van grote bedrijven dat laders (of telefoons: Galaxy Note 7) oververhitten, maar dan komt er een terugroepactie.
De Action (of elke andere wederverkoper van dat soort troep) zouden ze gewoon (misschien zijn ze dat al wel) verantwoordelijk moeten houden ervoor. Of het bedrijf wat het CE keurmerk afgeeft.
CE markering (geen keurmerk) is iets wat je zelf er op zet, en dus niet wordt afgegeven. Deze laders hebben wel een CE markering omdat ze aan de huidige eisen voldoen. Je kan degene die de CE markering op zijn producten zet dus niet verantwoordelijk houden voor de kans op brand, want het voldoet aan de wetgeving. Het is echter de vraag of de huidige wetgeving voldoende is, als er 's nachts kans op brand is...
Bijna.. CE betekent "Conformité Européenne" en is niets anders zeggen dan dat de fabrikant/importeur beweert dat dit produkt voldoet aan de europese wetgeving. Overigens moeten alle producten die in europa verhandeld worden "Conformité Européenne" zijn of die CE markering er nu opstaat of niet.
Echter, dit wil nog niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk zo is. Je zegt het zelf al, hij zet de CE markering er zelf op. Het produkt wordt dan ook door geen enkele instantie gecontroleerd of het daadwerkelijk voldoet aan de wetgeving. Vliegt zo'n ding in de fik, (en dat mag niet kunnen volgens de europese veiligheidsvoorschriften) en is dit een structureel probleem door bijvoorbeeld slecht ontwerp of gebrekkige kwaliteitscontrole dan is het produkt blijkbaar toch niet conform de europese veiligheidseisen.
De producent/importeur die dat stikkertje er op heeft geplakt heeft dus gejokt. Als dit schade of slachtoffers tot gevolg heeft kan hij wel degelijk aansprakelijk worden gesteld, en wellicht zelfs strafrechtelijk vervolgt worden. En je kan als consument via een civielrechtelijke procedure proberen schadevergoeding te krijgen, hoewel dat wat betreft bewijslast meestal best lastig is
Dat keurmerk is een wassen neus. Al die knaakland Shenzen-troep is self-certified en dat mag gewoon: https://cemarking.net/ce-self-certification/

Het is niet zoals bij de 'echte' certification van bijvoorbeeld UL dat er een onafhankelijke derde partij bij betrokken hoeft te zijn.

Zoek op Youtube the kanaal van Big Clive op, hij heeft een groot aantal USB-laders (en andere goedkope troep) uit elkaar gehaald om te kijken hoe veilig het is, waaronder die niet-van-echt te onderscheiden Apple laders.
Iedereen vraag hier om het omgekeerde bewijs. Bedrijven weten nu waar ze aan moeten voldoen voordat ze elektronica op de markt. Die onderdelen kunnen ze standaardiseren zodat wij kunnen genieten voor gunstige prijs voor uitgebreide functies.

Als alles vantevoren getest en getoetst zou worden zoals hier wordt gesuggereerd door een aantal reacties zou elk onderdeel minimaal 5-10 euro duurder worden.

Dat betekend meteen ook dat een heleboel problemen geen oplossing zouden hebben, omdat deze te duur zou worden en men dat bedrag niet wil neerleggen.
Je hebt het echte CE keurmerk en China Export, drie keer raden waar het China Export logo op lijkt. De gemiddelde consument zal waarschijnlijk denken dat de zooi bij de Action goedgekeurd is omdat er CE op staat.

Hier is een voorbeeld van beide logo's:
http://f2labs.com/technot...nd-the-china-export-mark/
Dat denk ik ook.
Heb genoeg andere devices in huis, die dag en nacht aanstaan. Die de spanning transformator naar een andere spannings niveau. Waarbij we geen brand risico lopen.

Maar wat ik mij ook afvraag, heeft het misschien te maken met het type oplader. Die wij voor de mobile telefoons hebben, zijn switch transformer, welke werken op een veel hogere frequentie, zodat de transformator zelf veel kleiner kan zijn. i.t.t. de lineare transformator, welke gewoon op de 50Hz werkt en daarmee minder snel warmte ontwikkeld.
Je bedoelt een "geschakelde voeding". Daar is op zich helemaal niets mis mee, mits goed ontwikkeld en met deugdelijke componenten opgebouwd. Maar die 2 eigenschappen staan haaks op de prijs en iedere cent goedkoper is winst bij de aantallen waarmee deze troep gemaakt wordt.

Uiteindelijk kun je beter een duurdere/betere lader aanschaffen. Dan worden je spullen netjes en snel geladen en zo'n lader gaat gegarandeerd langer mee. In het geval van bv. laders met 5 outputs, die je tegelijkertijd gebruikt, laden je devices dan ook echt met de max. stroom op, ipv. dat ze allemaal wat staan te pruttelen en je lader pisheet wordt.
Uiteindelijk kun je beter een duurdere/betere lader aanschaffen.
Het probleem wat is een goede oplader? De prijs hoeft namelijk niets te zeggen, als ik naar de officiële magsafe oplader van mijn MacBook kijk, waar ik na enige tijd van gebruik een eitje op zou kunnen bakken.

Dus hoe kan ik als consument er achter komen wat een goede en betrouwbare oplader is?
"De originele", van een gerenommeerd merk is al een goede start, over het algemeen.

Verder kun je hier op Tweakers aardig wat info vinden over wat goed is. Maar ik ben het met je eens dat de gemiddelde consument geen idee heeft hoe dat onderscheid te maken is.
Maar zijn er geen keurmerken waar wij als consument op kunnen letten?
Wat is er met het KEMA keurmerk gebeurd?
Dan koop je een van de hema of blokker die 6x duurder is, maar onder het iets dikkere plastic stiekem dezelfde goedkope rommel is. Of webshops die via bol.com goedkope immitatie verkopen als echt.

Ook powerbanks en batterijen niet vergeten. Kocht vorig jaar een originele samsung batterij, die ging na 3 weken gebruik nog korter mee dan het versleten ding dat al jaren in mijn telefoon zit. Bij nadere inspectie bleek ie na 3 weken gebruik al bol te staan en bleek het een nepper te zijn (sticker niet exact in het midden, ander lettertype voor serienummer, bredere contacten)
Nu noem je nog 3 winkels op waar ik nooit mijn lader zou kopen. ;) Maar dat is ook de kern van het probleem. Winkels die maar alles aanbieden zonder enige regels. Het wordt tijd dat hier wel regels voor komen! Dat laders en batterijen alleen in de winkel mogen liggen als ze uitvoerig zijn getest.

Als ik zie dat mijn ouders weer eens willekeurig een kabel of lader hebben gekocht, gooi ik het weg en koop ik een goede lader voor ze.
Ook de dure elektronicazaken verkopen gewoon rommel tussendoor. Weet nog dat ik een voorversterker kocht voor een platenspeler bij een EP-zaak. 2x tulp ingang, 2x tulp uitgang en een ongeaarde stekker, metalen behuizing. Kabel kwam beetje strak te staan, pen waar de 230V-bedrading op zat gesoldeerd kwam los uit de print (geen trekontlasting), "als ik 'm zo houd heb ik een brom, als ik 'm zo houd is het stil, als ik... BAM, stroom eraf en een lamme arm.
En dan kom je verhaal halen bij de winkel: "Oh, je had niet zelf een knoop in de kabel mogen leggen en niet zelf de pin terug mogen solderen, dan had je nog garantie". In plaats dat ze die levensgevaarlijke rotzooi terug sturen naar de leverancier...
... bleek ie na 3 weken gebruik al bol te staan
Tja, bij bol.com gekocht ?
Ja, maar het wordt voor de gemiddelde consument wel lastig om te bepalen wat een slechte lader is. Laders die niet aan de eisen voldoen hadden niet in een Nederlandse winkel mogen liggen.

Als de originele lader 25 euro kost dan laat de fabrikant nog genoeg ruimte over voor een andere fabrikant om een goede, alternatieve lader te produceren. Tegelijkertijd roepen fabrikanten op om originele spullen te kopen, wie moet je geloven?
Nee dan zijn we nog niet klaar. Onlangs had familie die de kwaliteit van de Action eindelijk beu was een deftige lader gekocht in een iets meer gerespecteerde winkel. De prijs was ernaar en het ding zag er profesioneel uit. Echter van het moment ik mijn telefoon eraan koppelde kreeg ik een melding dat de telefoon traag laad en met de vraag om een orginele lader te gebruiken (ofwel de dure mooie lader was duurbetaalde brol)

Het probleem zit veel verder dan brol die in de Action verkocht word, Bol die namaak kabeltjes leveren, de hele markt is overspoeld met inferieure laders en kabels. De doorsnee verkoper kan er ook al lang niet meer aan uit en heeft zelf met moeite door wat hij verkoopt.

Het CE merk teken heeft geen inhoud, er is geen controle en de eerste consument die ernaar kijkt moet ik nog tegenkomen.

Met de opkomst van USB C die tot 100 Watt kunnen leveren is het 5 voor 12 voor de overheid om in te grijpen. Een nieuw en duidelijk keuring kenmerk voorzien van een unieke ID om namaak tegen te gaan. Onafhankelijke keuring (fabrikanten mogen zelf niets keuren) en steekproeven om na te gaan of de goederen in de winkel wel overeenkomen met wat er ter keuring is aangeboden.
Daarnaast promoten van kabel en oplader testers zoals http://www.qoopow.com/ zodat de consument de mogelijkheid hebben om een onderscheid te maken.
Zeker waar.. Die budgetrommel van AliExpress enz. zorgen alleen maar voor zulke gevaarlijke situaties.. Dat men maar eens goed nadenkt over hun eigen (en andermans) veiligheid en een paar euro meer uitgeven voor goed gecertificeerde opladers. Dan verminder je het risico enorm.
Sorry hoor, maar heb pas een Nokia 8 gekocht, met de originele lader.
Die heeft dus wel kortsluiting gemaakt(de telefoon was niet aangesloten). Dus het kan wel.
Anoniem: 579177 @dimmak7 november 2017 19:47
Als alle inwoners van Nederland goede laders kopen en niet die van de Action zijn we meteen klaar toch?
Nogal suggestief en kort door de bocht niet? Alsof goedkoop spul van de Action alleen maar troep kan zijn. Toevallig hebben de stekkerdozen van de Action het Kema keurmerk. KEMA! De 1.5 m CAI kabel (van nog geen 2 euro meen ik) heeft het Kabelkeur keurmerk (niet op de doos, maar zie de site). Daar kan de gemiddelde bouwmarkt en Mediamarkt nog wat van leren.
Ik verwacht dat de Action niet het probleem is. Ik dacht tenminste dat dingen die in Nederland werden verkocht aan bepaalde maatstaven van veiligheid moesten voldoen of heb ik dat fout?
Ik zou eerder denken aan de kleinere een euro winkels of gewoon aliexpress en ebay waar helemaal geen controle op is.
Precies, we kopen wel telefoons van honderden euro's maar vervanging van de lader mag geen twee tientjes kosten. ik zeg zelf altijd; zekerheid, veiligheid voor alles.
Wat koop je dan?

Dingen van de HEMA of Blokker komen net zo goed uit China en zijn net zo goed complicaties mee¹. Alleen betaal je een paar euro meer voor de aandeelhouders van HEMA of Blokker.

¹ nieuws: Hema roept powerbanks terug wegens mogelijke oververhitting -update

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 21:59]

Dat smartphones e.d. zouden kunnen worden "overladen" door ze "te lang" aan de adapter te laten is echt onzin. Dit zeg ik als elektronicus met ervaring in het ontwikkelen van smartphone-achtige producten.

Het correct opladen van een lithium-ionbatterij is, simpel gesteld, gebonden aan twee maxima. Ten eerste een maximale stroom, die gerelateerd is aan de capaciteit van de batterij. Ten tweede een maximale spanning, doorgaans 4.2 volt. Om het laadproces van de batterij te besturen zit er in iedere ook maar enigszins normale smartphone, tablet etc. een schakeling (meestal gebaseerd op een gespecialiseerd IC) die deze maximale stroom en spanning begrenst.

Onder besturing van zo'n schakeling verloopt het laden in fasen.
1. Wanneer de batterij diep ontladen is, met een kleine stroom om de spanning op een minimum te brengen.
2. Met een constante (maximale) stroom totdat de spanning de 4.2V heeft bereikt.
3. Met constante spanning van 4.2V. De stroom die de batterij bij deze spanning kan opnemen loopt in deze fase langzaam terug.
4. Wanneer de stroom die de batterij in gaat is verminderd tot 10..20% van de maximale stroom is de batterij "vol" en wordt het laden gestopt (laadstroom gaat naar 0).

Het is dus helemaal niet de "lader" (eigenlijk een simpele schakelende voeding die niet meer moet doen dan 5V leveren) die bepaalt wanneer het laden stopt, maar de smartphone.
Prima verhaal, maar mijn S7 word toch echt (snel) opgeladen op een spanning variërend van 5 tot 9 volt.
Het laadcircuit in je S7 maakt daar, door middel van DC/DC-omzetting, toch weer 4.2V van, of doet daar hoogstens een paar tiende volt bovenop. De maximale laadspanning die een lithium-ionbatterij kan hebben zonder kapot te gaan steekt behoorlijk nauw.
De hogere spanning van de adapter zorgt ervoor dat er meer vermogen over de laadkabel kan worden getransporteerd zonder dat de stroom erdoor, en dus ook de verliezen erin, te groot worden. Die hogere spanning wordt alleen onder bepaalde condities geleverd, zodat een telefoon die geen snelladen ondersteunt niet meer dan de normale 5V voor zijn kiezen krijgt.
Klopt, dat is stap 2 is de beschrijving van Brousant.
Niet echt, er zit gewoon een DC-DC converter in de telefoon. Als je 9 volt op een hoge kwaliteit lithium cel zet dan gaat er enorm veel stroom lopen. Omdat van de cellen de interne weerstand redelijk laag is.

Die 9 volt is er alleen maar om meer power over die USB kabel te krijgen.
"om overladen te voorkomen"

Je zou dus kunnen zeggen dat dat meer slaat op de opladers zelf, die soms zo goedkoop en slecht zijn dat ze geen hoge laadstromen aankunnen zonder oververhit te raken.
Het juiste woord daarvoor is overbelasten.
Volgens mij zou het advies van de brandweer alleen moeten zijn: gebruik alleen je originele oplader, en niet van die (te) goedkope prut van de Action of Ebay of Alibaba of vul maar in. Het is een loos advies om te zeggen dat je 's nachts niet moet laden, want dat is voor de meeste mensen het enige logische moment.
Goh, in de avond ervoor kan ook. Het is niet zo'n gek idee eigenlijk. Ik laad trouwens ook gewoon 's nachts op, maar zou dat ook prima kunnen veranderen en in de auto/kantoor opladen. Er is altijd wel een moment dat dat kan.

Als je dit koppelt aan een ander feit dat we meer brandbare meubels hebben in tegenstelling tot bijvoorbeeld de jaren 70 is het best iets om over na te denken. Er was een vergelijking filmpje dat ik nu niet kan terugvinden. Maar het was ook voornamelijk dat we tegenwoordig veel gelamineerde meubels hebben en geen vol hout/ wol dat toch minder snel brand.

Maar je hebt volkomen gelijk dat je wel originele laders moet gebruiken in plaats van goedkope namaak.
Ik laad trouwens ook gewoon 's nachts op, maar zou dat ook prima kunnen veranderen en in de auto/kantoor opladen. Er is altijd wel een moment dat dat kan.
Niet iedereen heeft het zo makkelijk helaas. Er zijn genoeg mensen die niet met de auto gaan of geen auto lader hebben. En er zijn nog meer mensen die niet de mobiel op het werk kunnen opladen. Dan moet je al snel de telefoon 's avond of 's nachts opladen.

Dit geldt trouwens niet voor mij. Ik kan hem heel gemakkelijk even aan een van de laders in ons device lab zetten. Hoef dus niet eens mijn eigen lader mee te nemen.
Klopt, niet iedereen kan dat doen. Maar ik denk dat ruim de helft dat wel kan. Als je op kantoor zit te typen is daar altijd wel een stopcontact vrij om je gsm in te prikken. Een auto lader heb ik ook zelf aangeschaft.
Ik laad anders nooit 's nachts hoor. Zeker met dat snel laden is dat echt overbodig geworden. Inpluggen en in een minuut of 25 zit ik weer op 80%.
Snelladen is anders wel bijzonder slecht voor je accu op de lange termijn. Hoe langzamer je laad hoe lager de kans op onregelmatigheden in de structuur van de chemicaliën.
Ja weet het maar ik doe toch nooit geen 2 jaar met een telefoon en anders kun je de batterij tussendoor nog wel vervangen. Het gemak van snelladen zijn mij de ongemakken van slechtere levensduur wel waard.
Ja, inderdaad. Ik let over het algemeen niet echt op dit soort dingen, dus zal ik ook wel niet super zuinig zijn op de batterijen. Maar ik heb nog nooit echt problemen gehad ermee. Over het algemeen koop ik wel een nieuw toestel voordat de batterij echt problemen gaat opleveren. Het zijn dan ook andere zaken aan de toestellen die eerder problemen veroorzaken (maar dat zal ook wel komen doordat ik tot nu toe altijd redelijk goedkope telefoons heb gebruikt).
En dan afkoppelen, de accu gaat veel langer mee als je hem maar tot ca 85 procent oplaat in plaats van tot 100 procent. Ook zorgen dat de reststroom ook niet veel onder de 30 procent komt. Dus zowel boven als onder niet te ver gaan.
Ik merk laatste tijd op bij LG en dat gaat dan over dp kabels etc dat zij daarvoor waarschuwen om toch de originele te gebruiken.

Misschien is het goed dat we een sensibiliseringscampagne opzetten.
Maar dan niet in de zin van het mag niet maar juist voor de voordelen van een goede kabel te benadrukken zowel voor laders als andere producten.
Daar ben ik het dus niet mee eens. Dat jij je telefoon continu bij je wil dragen betekent niet dat je hem overdags op werk, of 's avonds thuis kunt opladen. Ik ben van mening dat het goed is om hem af en toe tussendoor op te laden, dan hoef je niet steeds op het ding te kijken.
Bovendien zijn moderne smartphones met een half uur (bijna) volledig opgeladen, ff tijdens het koken aan de oplader en hij weer weer genoeg prik toch :)
Ook dat advies zou onjuist zijn, zoals ook door Mux wordt gesteld in de update van het artikel. Producten van Aukey, Anker, Ugreen zijn door diverse mensen onderzocht en veilig gebleken, terwijl dit producten zijn die je koopt via de Chinese verkoop kanalen en/of Amazon. Maaar die kosten dan ook geen 2 Euro, maar bijvoorbeeld 8. Dus je betaald niet de hoofdprijs, maar hebt toch een degelijk product.
Om in te haken op: " Elektrische apparaten staan in de top vijf van oorzaken van woningbranden":

Hoeveel woningbranden zijn er nu in vergelijking tot vroeger? Hoeveel mensen zijn nu electrisch gaan koken ipv op gas? Ik kan de vragen vrij makkelijk uitbreiden. Een hoger percentage branden door electrische apparaten kan ook duiden op een afname van branden met een andere oorzaak. Er hoeft dus geen sprake te zijn van toename.

Net als dat de helft van de branden ontstaat in de woonkamer:
In de woonkamer heb je de meeste apparaten. Daar worden het vaakst kaarsen aangestoken.

Deze statistieken zeggen zo weinig zonder dit te vergelijken met andere zaken.
Eigenlijk zegt dit bericht weinig. We weten allemaal dat brand kan ontstaan door de combinatie van warmte, brandstof en zuurstof. Dat laatste is sowieso aanwezig. Electrische apparaten genereren warmte en zijn tevens de brandstof.

Vooral als ik de telefoon niet gebruik kan ik deze opladen en laat dit nu vooral 's nachts zijn. Leg de telefoon op een niet brandbare locatie (dus niet op de bank of bed) en misschien kun je ze juist het beste in de slaapkamer leggen. Mocht er iets gebeuren, dan ben je er direct bij.

Uiteraard kun je niet verwachten dat zeer goedkope rommel niet de kwaliteit kan hebben van degelijke laders en het enige waardevolle advies is dan ook: Bespaar niet op de laders. Maar wie heeft er niet een stapel laders thuis? Sinds jaren krijg je overal een USB lader bij (iPads, telefoons etc.) en ik heb dan ook nooit een USB lader hoeven kopen.
Als je huis affikt door problemen tijdens het elektrisch koken vermoed ik dat het onder de noemer 'koken' gaat vallen en niet 'elektrische branden' in de statistieken.

Omroepbrabant zegt het volgende:
- 5% zijn door elektrische defecten, waaronder smartphoneladers.
- Meer dan de helft van de verkochte laders is rotzooi
http://www.omroepbrabant....er+oorzaak+van+brand.aspx

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 22 juli 2024 21:59]

Ik doelde meer op het feit dat brand door koken doorgaans komt door koken op gas en dus open vuur. Brand door electrisch koken een stuk lastiger is, zeker indien gebruik wordt gemaakt van inductie. Niets is onmogelijk, maar wel een stuk lastiger.

De vragen zijn voorbeelden om aan te kaarten dat berichtgeving weinig waarde heeft indien niet vergeleken wordt met andere zaken.
Brand bij koken komt blijkbaar vaak voor doordat men iets laat staan op een vuur dat niet uitstaat.
Niet perse door het open vuur zijnde van een gasvuur.

Mijn mening is dat je minder gemakkelijker vergeet een gasvuur uit te zetten doordat je dit sneller opmerkt zelfs. Maar of dit een correcte redenering is, dat weet ik natuurlijk niet :).

https://utrecht.nieuws.nl...en-elektrische-apparaten/
Jawel. Hoe wil je anders een vuur hebben dat niet uitstaat? Bij inductie is het vrijwel onmogelijk om brandbare gassen te laten ontbranden omdat de ontbrandingstemperatuur niet gehaald wordt. Met gas gebeurd dat wel en als het gaat dan gaat het ook direct hard. Met Een inductiefornuis kun je ook vrij lastig je snijplank in de fik steken doordat die meestal niet van metaal zijn, maar van kunststof of hout. En dat geleid niet.
Een inductiepot op een inductievuur zetten, daar aardappelen in doen met wat water en dit vergeten uit te zetten en weggaan.
Ondanks dat het inductie is ga je toch er veel plezier van hebben.
Sorry maar daar krijg je hoogstens verbrandde aardappelen en een smerige lucht van. Ontbranden gaat met dergelijke temperaturen echt niet werken. Daarvoor is de temperatuur te laag. Het glasoppervlak zal nooit heter worden dan het oppervlak van de pan en zolang die energie kwijt kan aan de oucht wordt de temperatuur niet spontaan hoger dan 120 graden. Veel te weinig voor ontbranding van aardappelen. De kans dat je inductieplaat het begeeft is veel groter. Daarnaast. Zolang er ook maar een beetje kokend water in de pan zit zal de temperatuur nooit hoger zijn dan 100 graden. Over het algemeen zelfs lager door de toevoeging van zout.
Ik denk dat de afname van het totale aantal woningbranden ook te maken heeft met het feit dat er tegenwoordig minder wordt gerookt. Weinig mensen die bijvoorbeeld nog op de slaapkamer in bed een sigaretje roken, wat in het verleden toch een veel voorkomende oorzaak was van een woningbrand (mensen vielen met een brandende peuk in slaap).

Dus het totaal aantal woningbranden op jaarbasis zal sowieso minder zijn, mogelijk vallen de andere oorzaken (zoals defecte telefoonopladers) daardoor in verhouding ook meer op.
sinds het wordt bijgehouden (1998) lijkt er weinig sprake te zijn van een afname. Zie ook deze link daarvoor.
misschien kun je ze juist het beste in de slaapkamer leggen. Mocht er iets gebeuren, dan ben je er direct bij.
Goede kans dat je niet meer wakker wordt
Ik ben fotograaf en 'moet' veel spullen laden. Dat duurt vaak ook nog eens lang dus gaan deze 's nachts aan.

En ik ben mij zeer bewust van het brandgevaar wat ik daarbij creëer. Zeker nadat recent een woning van een collega van mij in brand is gevlogen en iedereen(incl de kinderen) gelukkig kon ontsnappen. De woning moet wel opnieuw opgebouwd worden. Met dank aan een falende telefoon oplader die op de bank lag.

Dus ik heb
  • een stenen tafelblad
  • met tijdschakelaars(tegen overladen),
  • voldoende ruimte er omheen
  • blusdeken en CO2/schuimblusser in de buurt.
  • en een geschakelde brandmelder er boven
En ik verwacht dat dat mijn gezin, de woning, de apparatuur en de buren veilig houdt.

Ik heb het nu al van 2x dichtbij meegemaakt dat een woning in brand vloog en dat heeft zo'n impact op je leven dat je dat moet voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Stranger__NL op 22 juli 2024 21:59]

blusdeken
Let op dat de meeste blusdekens niet goed werken (bv ook niet gebruiken bij vlam in de pan.. deksel is veel makkelijker). Verder indien de oplader de accu in de brand steekt kan je weinig meer doen (metaalbrand blussen gaat bijna niet).
Blusdekens werken prima, maar niet bij een vetbrand (of andere brandbare vloeistof) omdat de deken vet kan absorberen en in brand kan vliegen. Helaas is dit juist wel waar ze voor werden verkocht :( Verder zal het metaal niet snel vlam vatten van je Lithium accu, wel de geproduceerde waterstof.
Reageert dat watersof niet direct tot een zwaar gifitg waterfluorzuur? Het vlam vatten gebeurt overigens door de energie van de reactiviteit dat lithium heeft. Lithium zelf is dan ook daarwerkelijk de brandstof.


Een blusdeken heeft geen zin omdat dit een self contained exotherm proces is. Zuurstof wegnemen heeft dan geen zin.
https://www.nrc.nl/nieuws...-mobiel-13900158-a1580308
"De vraag of een oververhitte accu van telefoon en tablet een van de belangrijkste oorzaken van een woningbrand is, beantwoordt het persbericht niet."
...
"Maar cijfers over het aantal branden veroorzaakt door een oplader ontbreken. „Dat wordt niet bijgehouden”, zegt Buis. Hij herhaalt wat de brandweer zegt: dat ongeveer de helft van de branden wordt veroorzaakt door elektrische apparatuur." ... "Opvallend is, dat zowel brandweer als het CBS in rapporten en ander communicatiemateriaal van de afgelopen jaren eerder ándere elektronische apparaten dan de oplader aanwijzen als brandgevaarlijk. In een recente folder van de brandweer: „De droger staat met stip op de eerste plaats van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken”. De Brandweerstatistiek van het CBS in 2013 noemde frituurpan, televisie en fornuis. Of neem woningbranden waarbij doden vallen: de meeste fatale branden van 2016 begonnen überhaupt niet bij een elektrische apparaat, zo blijkt uit het Jaaroverzicht fatale woningbranden 2016 van het Instituut Fysieke Veiligheid. Onvoorzichtigheid bij roken was met een aandeel van 19 procent de meest voorkomende oorzaak van dodelijke branden. Op twee: ‘de technische oorzaak van apparatuur’ (13 procent). Opladers hoorden daar in 2016 niet bij, zo blijkt. Boosdoeners waren onder meer een tafelcontactdoos, een tv en een „vochtige oplaadbare tondeuse”. Beweren dat juist de oplader van smartphone en tablet behoren tot het meest riskante elektrische apparatuur, sterker, dat de accu behoort tot een van de belangrijkste oorzaken van woningbranden, noemt Buis dan ook „te gortig”."
...
"Conclusie

Branden in woningen zijn in de helft van de gevallen terug te voeren op elektrische apparaten. Maar de oplader van mobiel en tablet vormen in elk huis slechts een fractie van de elektrische apparatuur. Cijfers over smartphonebranden ontbreken. Wij beoordelen de stelling als ongefundeerd."
Dit -op zich prima- advies kan niet echt een verrassing zijn, maar hoeveel mensen zullen hun gedrag hierop aanpassen? Juist 's nachts worden telefoons e.d. massaal opgeladen. In de avond heeft half NL dat ding in de hand, 's ochtends is er te weinig tijd om te laden.
En van huis gaan <100% is onmogelijk ;)

Wat ik mis, is de locatie van je oplaadplek. Het helpt als je je telefoon niet op de bank, maar bv. op je keukenblad oplaadt. Ook een rookmelder van EUR 8,95 goed geplaatst in de ruimte waar je je spulletjes oplaadt (en liefst ook op andere plekken), voorkomt uitbreiding van een evt. brand tijdens slaap.
Nee, dit is geen prima advies. Dit is, zoals gewoonlijk, lapmiddelen vinden voor andere grotere problemen.

Het probleem is dat ieder bedrijf een CE keur (veiligheidskeurmerk) op zn product kan plakken en als dusdanig verkopen. De fabrikant mag de keuring zelf doen en bewijslast bij CE is achteraf.

Het probleem is dat er ontzettend veel goedkope troep uit China komt met CE er op. Als puntje bij paaltje komt is:
- Niet te achterhalen wie de fabrikant is
- Kan de fabrikant nooit worden aangepakt want China wetgeving
- Wordt er geschermd met "Chinese Export", iets wat natuurlijk ontzettend hypocriet is.

Wat er zou moeten gebeuren: handhaven op CE, steekproeven op producten en de hele kutzooi terug sturen als het niet in orde is.
Probleem daarmee is weer: wie gaat het doen, wat gaat het kosten en waar moet het nu precies aan voldoen?

Zeker dat laatste punt, je hebt geen ambtenaar nodig maar een goed onderlegde engineer om dergelijke kwaliteits eisen te onderzoeken.

Kortom, zolang iedereen goedkope troep blijft kopen zijn we screwed. Enige optie die ik zie is een nationale campagne die mensen wijst op de gevolgen en hoe ze het kunnen herkennen.
Mooi initiatief maar de burger (en zeker de gemiddelde Tweaker hier) geeft daar helemaal niks om. Prijs zal licht omhoog gaan, dat stuit op veel weerstand en hup daar worden weer 5 kabels bij Aliexpress besteld want 'ik ga toch geen 25 euro voor een oplader betalen 8)7'

Puur een praktijkvoorbeeld uiteraard. Als gebruiker van heel wat Apple apparatuur weet ik zo'n beetje wel hoe de reacties gaan zijn op kwalitatief goede kabels want als er iets geen geld mag kosten bij de meesten zijn het wel kabels.

Paar dagen geleden werd ik nog gefileerd toen ik een opmerking over brandveiligheid maakte (staat niemand bij stil) en het feit dat mensen altijd lampjes aanzetten om net te doen of ze thuis zijn met de goedkoopste home automation zooi die ze kunnen vinden. Vraag die ik toen stelde was wat er verstandiger was...

[Reactie gewijzigd door Typhone op 22 juli 2024 21:59]

Woy Moderator PRG/SEA @Typhone7 november 2017 09:57
Het punt is ook dat het voor de consument lastig te zien is wat goede kabels zijn. Als zelfs bij Bol.com 7 van de 9 kabels nep waren ( https://www.ad.nl/binnenl...oemer-van-apple~a7019f09/ )

Zelfs een consument die gewoon een "originele" lader koopt bij een voor hun vertrouwde dealer kan een gevaarlijk product krijgen.
Uit jouw gelinkte artikel:

" ,,We verkopen 15 miljoen artikelen, samen met 17 duizend winkeliers. Het is niet mogelijk om al die artikelen te controleren. In principe hoeft dat ook niet. We maken afspraken met de winkeliers over service, kwaliteit en de wet die ze moeten volgen'', laat PR-manager Marjolein Verkerk aan Kassa weten. "

Hoe kunnen ze dit in godsnaam zeggen? Is dit wettelijk wel toegestaan? Als jij producten op je site aanbiedt, ongeacht of het via een externe partij loopt of niet, ben jij toch verantwoordelijk voor de kwaliteit van je producten?
Nee, dat zijn ze niet. De Laagspanningsrichtlijn 2014/35/EU is hier erg duidelijk over. De fabrikant of de importeur is degene die de CE verantwoordelijkheid draagt. Op het CE label dient het postadres te staan waar deze bereikt kan worden.

Dat de Nationale autoriteit de bal wat laat vallen heeft vooral te maken met financiën en capaciteit. Een importeur of fabrikant wordt wel degelijk aan de tand gevoelt als er met zijn product iets niet in de haak is EN de NVWA op de hoogte is gesteld.

Als we als particulieren potentieel onveilig spul uit het verre oosten laten komen met de post, zijn we, als je de richtlijn leest tussen de regels door, zelf importeur en dus zelf verantwoordelijk voor het feit dat het product moet voldoen aan de essentiële eisen van de richtlijn.

Als verzekeraars gaan stellen dat dit soort goedkope laders niet meer gebruikt mogen worden of dat de verantwoording dan bij de consument zelf komt te liggen, gaat er wellicht wat veranderen.
Ah oke, bedankt voor de opheldering!
Het CE systeem is natuurlijk ook wel opgesteld van voordat webshops zo algemeen waren.
Er is dus wel iets voor te zeggen om de regelgeving aan te passen zodat webshops die verantwoordelijkheid zouden moeten krijgen.

Maar zoals je zegt, op dit moment ben je als consument zelf verantwoordelijke voor het nakijken van de CE-certificaten als je iets van buiten de EU koopt via een webwinkel.
Het mag wettelijk dan wel toegestaan zijn (al zou iets als ketenaansprakelijkheid ook hier van toepassing moeten zijn, naar mijn mening), het is ook hoe betrouwbaar je als webwinkel/-marktplaats over wil komen.

Kennelijk heeft Bol.com de afweging gemaakt dat mensen die zooi toch wel kopen en dat de winst opweegt tegen wat gezeik in de media zo nu en dan.
Bol.com verkoopt natuurlijk een boel spullen via 'partners' waar ze vervolgens weinig zicht op de kwaliteit hebben. De spullen die ze vanuit hun eigen magazijnen verschepen, daarvoor zijn ze natuurlijk wèl verantwoordelijk, sowieso. Maar een goede webshop zorgt ook dat er niet parallel onveilige troep wordt verkocht.

Overigens is Bol.com daar natuurlijk niet de enige in, Amazon.(com/de/fr/co.uk) is niet anders.

De mogelijke onveiligheid en de volstrekte oncontroleerbaarheid daarvan (want ja, iedereen kan een CE logo drukken) zijn ook precies de reden dat ik dat soort spullen ook zeker niet bij Aliexpress koop - net als siliconen bakvormen bijvoorbeeld. Is ook niet te controleren of daar geen schadelijk chemicalien in zitten. Dus ik koop heel weinig daar. Misschien ben ik daarin dan weer te wantrouwend, maar hier kan ik nog boos worden op een winkelier of desnoods de NVWA, maar richting China wordt dat toch een stuk lastiger.
Ja, ik heb al een paar keer Apple kabels gekocht bij Amazon UK die gewoon nep waren. Gelukkig kan je dan je geld terug krijgen van Amazon maar het is wel vervelend. Ik koop ze nu liever gewoon bij de Apple Store.

Tijd terug had ik een leuk boek gevonden bleek het een self-print van een ebook te zijn :( Het is goed opletten als je wat online wat koopt.

[Reactie gewijzigd door alienfruit op 22 juli 2024 21:59]

Dat klopt, ik bestelde vroeger altijd de originele kabels van Samsung/HTC en inmiddels altijd bij Apple de kabels aldaar. Zo zijn alle opladers in huis overigens ook en alle kabels zijn origineel. Het is overigens wel een zeer slechte zaak dat men bij 'bekende' namen neppe spullen krijgt. Daar zou juist hard tegen opgetreden moeten worden (dan zoeken ze het maar beter uit). Die webshops (heb er ooit gewerkt) maken gigantische marges op kabels.

Destijds bij een niet nader te noemen bedrijf in Eindhoven was de inkoop op sommige HDMI kabels 1,41 euro en die stonden voor 39.99 in de shop naast hele dure andere kabels. Vlogen er tientallen uit per dag waardoor er min-marges mogelijk waren op bepaalde notebooks die daardoor weer 'scherp' in de markt stonden.
Ik weet van een aantal Apple Certified Resellers (dus niet Apple Stores) dat ze je daar praktisch altijd "nep"-spul proberen aan te bieden, want op de Apple producten wordt de winstmarge door Apple bepaald, en bij dat nep spul kunnen ze dat zelf bepalen (dus over het algemeen verdienen ze meer op de niet-apple producten). Nu zijn dat wel vaak merken als Belkin enzo, dus niet per se troep, maar het is niet het officiele product wat ze je aanraden (je moet echt specifiek om een originele kabel vragen, zelfs zullen ze het niet aanbieden).
Zeker bij Apple zouden gebruikers toch anders gewend zijn en altijd denken dat ze een officiele kabel hebben ("want die heb ik toch in die apple winkel gekocht").
Vergelijkbaar dus met die hdmi kabel van je, want die belkin kabeltjes worden net 1 a 2 euro onder de prijs van een normale kabel verkocht, maar de inkoop zal vast een heel stuk lager liggen.
Dat is ook precies de reden waarom mensen naar de bekende Chinese webwinkels rennen. De verschillen zijn te groot. Waarom moet een stukje koper zo prijzig zijn. Die verhoudingen zijn ver te zoeken. Van de merken zijn de laders en kabels te duur ondanks dat de kwaliteit goed is, en de merkloze producten zijn te goedkoop waardoor er bezuinigd wordt op veiligheid. En die prijzen van merkloze bevestigd het gevoel bij de gemiddelde consument dat de merk producten veel te duur zijn.
In sommige gevallen (neem bijvoorbeeld Thunderbolt) speelt er wel meer dan alleen de kosten van een stukje plastic en koper. Er zit iets van een controllerchip in de connector, en daar dienen ook weer royalties over betaald te worden. Dat zijn kosten buitenom de materialen waar legale aanbieders mee te maken hebben. Dat illegaal namaken is dan al snel goedkoper, dus niet helemaal eerlijk om dat zo te vergelijken.

Maar dan nog is dat maar een fractie van de kosten, voor de rest ben ik het wel met je eens, de verhoudingen zijn hoe dan ook scheef.
Mooi initiatief maar de burger (en zeker de gemiddelde Tweaker hier) geeft daar helemaal niks om. Prijs zal licht omhoog gaan, dat stuit op veel weerstand en hup daar worden weer 5 kabels bij Aliexpress besteld want 'ik ga toch geen 25 euro voor een oplader betalen 8)7'
Dat doe ik dus wel! Niet altijd origineel, wel altijd goed!

Je kunt het ook omdraaien: ga jij je telefoon of tablet met een prijs tussen de 300 en 1000 euro opladen met een lader met kabel van samen nog geen tientje? Met andere woorden: ga jij voor zo'n 25 euro verschil (adapter plus kabel) jouw dure apparatuur in gevaar brengen?
Met deze retoriek verkoopt men bij de Mediamarkt bij je dure televisie ook vergulde HDMI-kabels ingestraald door Jomanda. Daardoor lijkt het me altijd goed inhoudelijk kennis te hebben van een eventueel product wat je aanschaft, in plaats van puur naar de prijs te kijken van het product waarvoor het nodig is (in een TV van €50.000 gaat ook nog steeds een voedingskabel van nog geen euro). Er zijn legio third-party kwaliteitsladers, die soms qua bouwkwaliteit die van de first-party overstijgen. Zo zijn de Apple laders vast helemaal veilig qua dure componenten en ontworpen naar afgesproken spanningsstandaarden, maar is de fysieke kwaliteit van bijvoorbeeld de kabel zelf weer minder. Dan is het fijn om te weten welke alternatieve opties er bestaan. Zo heb je een Deense fanatiekeling die veel bekende laders aan grondige testen onderwerpt: http://www.lygte-info.dk/info/usbPowerSupplyTest%20UK.html

Overigens klinkt 'overladen' een beetje als lekenpraat in mijn oren. Het feitelijke balanceren/laden van de accu doet de telefoon zelf met diverse geïntegreerde chips hiervoor. Stroom wordt nog altijd afgenomen en niet zozeer aangeboden, zoals voltage. Ik vermoed dat de el-cheapo laders waar men voor waarschuwt eerder om andere redenen brand gaven dan het zogenaamde overladen.

[Reactie gewijzigd door MsG op 22 juli 2024 21:59]

Hier op Tweakers hebben we ook een 'fanatiekeling', dodge911. Die heeft al heel veel kabels en laders getest.

DodgeReviews
Totaaaaal irrelevant, die opmerking mbt HDMI kabels. Natuurlijk zijn Jomanda-kabels of, jawel, ze bestaan echt, Monster HDMI kabels van 450 euro totale onzin. Daar gaat het hier niet om.

Er is een verschil tussen troep en goed. En goed hoeft niet altijd origineel te zijn, ik schreef niet voor niets "Niet altijd origineel, wel altijd goed!". Lees ook mijn bericht van 10:50, daar gaf ik 2 voorbeelden.

Vergeet de troep, koop goed spul. Voel aan de lader als je telefoon net een uur heeft geladen. Is deze heet? Terug naar de winkel of weggooien.
Helemaal niet irrelevant, want daar slaat het gewoon naar door.
Dure adapters / kabels zijn niet per se beter (getuige juist dat hdmi verhaal).

Hoe bepaal je dat goed spul koopt dan? Door enkel naar de prijs te kijken? Thuis in gebruik nemen er achter komen dat het troep is, en dan terug sturen lijkt me nou niet echt praktisch, dat onderzoek kan je beter van te voren doen om je tijd / geld / risico te besparen. Of ga je ze dan allemaal af ofzo? Of kijk je alleen naar de duurste (dan lijk mij je juist een prima "slachtoffer" voor dat hdmi voorbeeld)?
Kan best eens zo zijn dat de goedkoopste uit het rijtje toevallig de beste is.
Dure adapters / kabels zijn niet per se beter (getuige juist dat hdmi verhaal).
Daar ben ik het helemaal mee eens!

Ik pleit niet voor HDMI kabels van 450 euro. Sterker nog, ik vind dat werkelijk de domste investering die je kunt doen! Ik pleit voor het negeren van de Action HDMI kabels van 5 euro, en het investeren van een paar tientjes (maximaal 3) in een gewoon goede HDMI kabel. Dat voorkomt je veel irritaties bij het kijken naar films en series!

Voor laders geldt hetzelfde: koop geen laders van 5 euro, koop een goede bij je lokale elektronicaboer, een bedrijf dat je kent en waarvan je weet dat ze geen troep verkopen. Zo'n lader hoeft niet meer dan 15 euro te kosten. Maar zo'n lader zul je ook niet vinden bij de Action, dus vergeet de Action, vergeet AliExpress, wees gewoon verstandig.

Voor kabeltjes (Lightning, micro USB, ...) kan ik hetzelfde verhaal ophangen. Ook dat hoeft geen kapitalen te kosten (een Apple kabel van 20 euro is veel, maar in vergelijking met de Monster HDMI kabel van 450 euro is het een schijntje), maar een Action kabeltje van 3 euro is gewoon troep, voor 10 euro kun je kwaliteit hebben. Voor 10 euro kun je overigens ook troep hebben als je het bij een oplichter koopt, want wie garandeert jou dat dat niet dezelfde 3 euro kabel is die je bij de Action koopt, alleen dan met een behoorlijke uplift. Zie daarvoor mijn opmerking hierboven over de lokale elektronicaboer.
En toch vind ik dat jij de kwaliteit te veel van de prijs laat afhangen.
Kabeltje van de Action kan serieus beter zijn dan kabel van de MediaMarkt (kleine kans, maar bestaat wel). Nu zou ik dat Action spul ook grotendeels negeren want dat spul wordt puur op prijs ingekocht. Maar denken dat je met 10 euro kabel zeker weten iets goeds in huis haal vind ik gevaarlijk denken. Ook grotere toko's kopen groot in en kunnen wel eens (per ongeluk) troep binnen halen.

Wellicht dat je met garantie enzo wat makkelijker terug kan naar je lokale electronicaboer, maar het garandeert absoluut geen kwaliteit hoor, ook de lokale boer kan makkelijk cashen door spotgoedkoop prul bij AliExpress groot in te kopen (ik zie het vaak genoeg gebeuren in ieder geval).

Hoe dan ook, de prijs garandeert echt absoluut niks.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 21:59]

En toch vind ik dat jij de kwaliteit te veel van de prijs laat afhangen.
Niet helemaal, maar wel enigszins. Voor 3 euro een kabel maken en helemaal vanuit China hier naar toe brengen: dat kan niet veel soeps zijn!

Maar jij doet het zelf ook, een oordeel vellen op prijs!
Nu zou ik dat Action spul ook grotendeels negeren want dat spul wordt puur op prijs ingekocht.
Ik ben dus niet de enige... ;)
Maar denken dat je met 10 euro kabel zeker weten iets goeds in huis haal vind ik gevaarlijk denken.
Dat denk ik niet! Maar de kans op een miskoop (en brand in het geval van kabeltjes voor je telefoon) is een stuk kleiner! Bij twijfel koop je gewoon spullen waarvan je weet dat die goed zijn, van bijvoorbeeld Belkin, Apple, ...
Hoe dan ook, de prijs garandeert echt absoluut niks.
Helemaal mee eens! Maar merken vaak wel, en die kosten wat meer...
Niet om door te blijven zagen hoor, maar vertrouwen op merken is ook gevaarlijk, aangezien die ook juist vaak nep verkocht worden. Daar heb je in de winkel wel een stuk minder kans op, maar zelfs als je bestelt van zeg bol.com, dan kan je ook gewoon doodleuk Chinese namaaktroep krijgen, ondanks er een officieel Belkin of zelfs Apple logo op staat (ik ben het zelfs ook een keer tegengekomen in een lokale reparatieshop, heeft het wel uit de schappen gehaald nadat ik hem er op wees, zogenaamd officiele apple-kabels, alleen het rubberen stukje rond de connector zag er duidelijk anders (en slechter) uit, zelfs verpakking netjes nagemaakt, er zijn ook hele websites die puur en alleen verpakkingen van bekende merken verkopen, kan je zelf wel raden waar dat voor bedoelt is).

Het is gewoon ontzettend lastig, je kan eigenlijk niet zeggen dat die 3 euro kabel niet veel soeps is (toegegeven, de kans dat het wel goed zal aardig klein zijn), maar veel belangrijker, bij duurder spul is dat echt niet anders (voor het zelfde geld is die duurdere kabel gewoon die 3 euro kabel die nog een keer doorverkocht is).

Nu zijn wij nog Tweakers en houden ons bezig met dit soort spul, troubleshooting zal ons ook beter af gaan (we zullen snel zien of iets aan een apparaat, lader of kabel ligt), maar de gemiddelde consument is helemaal makkelijk te naaien.

Dusja, mooi advies van de brandweer, maar het valt in de praktijk bijna niet te controleren (zeker voor niet-techneuten). En dus schiet een opmerking zoals "koop gewoon duurder spul" een beetje in het verkeerde keelgat, want dat garandeert ook helemaal niks en mee uitkijken dat mensen dat geen monsterkabels van 500euro naar huis gaan zeulen.

Anyway, made my point, geloof ook wel dat het duidelijk is :) troep is meestal moeilijk te herkennen en zeker niet te herkennen aan de prijs of waar je het koopt of het merk (het beïnvloed hooguit de kans).

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 21:59]

HDMI 1.4 vs HDMI 2.0 met HDCP is de grootste marketing farce die er bestaat ;). Dan maakt de kwaliteit van de kabel niet eens meer uit.
Dat klopt. Het enige waar die aanduidingen goed voor zijn, is om ervaringen uit te wisselen. Zodat je kunt zeggen "de Belkin HDMI 2.0 met HDCP* kabel van 30 euro is een goede kabel". Als voorbeeld, want ik weet niet of het echt zo is.

* Zoals iedereen weet is HDCP een onderdeel van het protocol, en heeft het niks te maken met de kabels.
Ikzelf niet maar helaas zijn er veel mensen die dat wel doen en het 'penny-wise, pound-foolish' principe hanteren. Zie je ook vaak met hoesjes. Ik ga geen hoesje van Spigen/Otterbox kopen van 30 euro die is gek. En dan 15 hoesjes van 4 euro kopen over de tijdspanne van een jaar....
Ik bestel gewoon een hoesje bij aliexpres voor 2 euro en doe daar het hele leven van mijn telefoon mee.
Zou niet weten waarom je er 15 zou moeten gebruiken.
Ik heb ook wel hoesjes bij AliExpress besteld, en die leven (gelukkig!!!) niet zo lang als mijn telefoon.
Voor €25 heb je een meer dan prima lader en kabel, kijk bijvoorbeeld eens naar de producten van Anker.
Ja, dat klopt.

Zelf gebruik ik voor mijn Apple spullen vaak spullen die ik bij de elektronicaboer bij ons in het dorp koop: een lader van 15 euro en een Lightning kabel van 12 euro, 27 euro samen.

Als je (origineel gecombineerd met min of meer origineel, maar dan duurzamer) wilt hebben, dan koop je een Apple lader (de 2A iPad versie, werkt voor alles) voor 20 euro en een Belkin Lightning kabel voor 18 euro. Zo kom ik op het verschil van ongeveer 25 euro.
Het punt is dat ook een goede oplader en of kabel helemaal niet zo veel hoeven te kosten. Misschien wel meer dan de goedkope/onveilige china zooi. Een ander punt is dat ook bekende merken china zooi verkopen en er hun eigen merk opplakken.

Ik zelf let wel op wat ik koop. Er zijn voldoende testen van opladers en kabels die wel goed zijn en niet de hoofdprijs vragen. Dat is overigens onafhankelijk van merk, dus ongeacht IOS/Android/WM/Bleckberry/symbian etc.
Terrie Titelspecialist Tweakers @Typhone7 november 2017 10:45
Daarbij komt ook nog een keer dat de kabels die Apple levert vaak slechter zijn dan al de braided cables..
Nou ik zal je zeggen dat echt alles in de brand kan. Die goedkope troep heeft wellicht een hoger risico, maar tegewoordig kun je echt niet meer uitgaan van brandveilig.

Laatst doe ik het licht aan met een in de winkel gekochte philips spaarlamp in de fitting. Het ding begint te knetteren en de vonken komen er vanaf. Deze lamp heeft van te voren 2 jaar naar behoren gefunctioneerd. na enkele seconden stond de lamp letterlijk in de brand en was helemaal zwart geblakerd.

Je moet je voorstellen dat deze lamp die gewoon in nederland is gekocht van een respectievelijk te vertrouwen merk en dan toch zo makkelijk in de brand vliegt. Als ik niet thuis was op dat moment, dan had mijn huis zeer zeker een grote kans gehad om volledig af te branden.

Het advies dus om altijd ongebruikte adapters uit de contactdoos te halen is in mijn ogen altijd een goed advies. ongeacht of dit een goed merk is of niet... Een note 7 zou ook veilig moeten zijn. We weten allemaal wat daarmee gebeurde... Je kunt tegenwoordig geen enkel device meer vertrouwen op brandveilig. Deze devices komen soms door de meest extreem zware tests en toch gaat het dan nog mis. Ze hebben allemaal een circuit tegen overladen inderdaad. Maar wie geeft de garantie dat deze ALTIJD 3 jaar of langer na behoren blijft werken?
Daarbij komt ook nog een keer dat de kabels die Apple levert vaak slechter zijn dan al de braided cables..
klopt helemaal. De enige kabels die ik altijd met een plakbandje eromheen zie zijn apple kabels. En die heb ik bij mijn vrienden al een hoop gezien. Nu scheelt het bij mij ook wel dat ik mijn telefoon draadloos oplaad en de kabel en lader altijd op dezelfde plek stil staat en beweging in de kabels bijna nihil is.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook de laders altijd in het stopcontact laat zitten. Maar ik heb het er eigenlijk niet zo op. Er hoeft maar iets fout te gaan in het circuit en je hebt brand.

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 21:59]

De eerste eis van CE is, fatsoenlijke documentatie en soms traceerbaarheid. Op het moment dat dat niet aanwezig is, moeten de verkopers (zoals action) hier aansprakelijk voor gehouden worden. Zij verkopen een product dat niet deugdelijk is. In die zin is het ook makkelijk om te doen, er zijn een paar grote partijen die het gros van dit soort producten verkoopt.
Bij import is de importeur die het product EU-grondgebied invoert aansprakelijk. Wanneer we goedkope meuk gaan aanpakken zullen de importeurs de boetes krijgen en zullen zij een financiële motivatie krijgen om kwalitateit in te voeren en enkel producten te accepteren die door een geaccrediteerd meetlab zijn getest tegen de juiste veiligheidsnormen. Die meetlabs zijn er al, die worden al streng (echt streng, de NLse RvA is intens) gecontroleerd en die voeren al tests uit met moderne gekallibreerde apparatuur.
CE markering is geen veiligheidskeurmerk. Dat is een grote misvatting.
https://nl.wikipedia.org/wiki/CE-markering
Van wiki:
De regelgeving heeft vooral betrekking op de veiligheids- en gezondheids- en milieuaspecten van de producten. Voor elektrische apparaten geldt bijvoorbeeld dat ze geen storende elektromagnetische straling mogen veroorzaken en ook niet gevoelig voor dergelijke straling mogen zijn. Op het gebied van IVD (in-vitrodiagnostica) gelden weer andere aspecten. De aangemelde instantie kijkt in dit geval op het niveau van ontwerp, fabricage of product of het IVD aan de gestelde eisen voldoet.
Je hebt gelijk, niet direct een keurmerk. Maar hij die dit keurmerk er op zet geeft daarmee aan dat het apparaat aan de gestelde regels voldoet.
Zeker dat laatste punt, je hebt geen ambtenaar nodig maar een goed onderlegde engineer om dergelijke kwaliteits eisen te onderzoeken.
Hier hebben we in Nederland TNO voor toch? Waarbij handhaving vervolgens door de douane/marechaussee zal moeten gebeuren vermoed ik.
Veiligheid van de spullen is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de verkoper / fabrikant / importeur.

Vanuit de overheid is de NVWA verantwoordelijk voor het toezicht op veilige producten. Maar niet alle producten kunnen eerst langs de NVWA, dus doet de NVWA steeksproefgewijs controles van 'aandachtsproducten'. Daar zaten vorig jaar trouwens ook USB opladers bij (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/usb-laders) , maar bijvoorbeeld ook kinderstoeltjes en speelgoedklei.

Verder komt de NVWA in actie als blijkt dat er onveilige producten verkocht zijn/worden, en zij zullen de leverancier dan aanspreken hierop - en de verkoop ervan verbieden en eventueel een terughaalactie eisen (afhankelijk van de hoeveelheid verkochte producten en het gevaar dat deze opleveren).

Daarnaast krijgt de NVWA ook uit andere (EU) landen signalen binnen (via het Rapid Alert System) over onveilige producten die op de Europese markt zijn gebracht en als deze producten ook in Nederland verkocht zijn, dan kan de NVWA daar actie op ondernemen.

Of de NVWA aan haar (Europese) verplichtingen hieromtrent voldoet, daar kan over gediscussieerd worden. De financiering van de NVWA is wellicht te gering om overal (alert) op te reageren, en daarbij zijn er ook gewoon veel te veel spullen om alles te controleren. Dat is en blijft gewoon een feit.
Duidelijk verhaal, al is de NVWA natuurlijk weer gewoon een ambtenarenapparaat, ze vallen onder het Ministerie van Economische Zaken. Misschien hebben ze eigen technici in dienst, maar anders zullen ze voor het daadwerkelijke testen toch moeten uitwijken naar instanties als TNO.

In ieder geval is de bottom line van je verhaal dus dat de NVWA meer geld zou moeten krijgen om ons goed voor te lichten over dit soort zaken en om de goedkope rommel van de markt te weren en daar ben ik het mee eens.
Of mensen hier beter bewust van maken ipv maar te roepen dat er 's nachts niet meer opgeladen moet worden. Ik geef liever 40 euro meer uit aan een originele oplader waarvan ik zeker weet dat deze niet ontploft, dan dat ik deze voor een paar euro uit China laat overkomen. Maar blijkbaar heeft niet iedereen dit besef.
En wat zegt dat je bij een 40 euro lader er eentje hebt die niet ontploft? Er zijn goede kabels te vinden op ali express hoor. Neem het mensen eens kwalijk dat ze op aliexpress bestellen omdat ze tienvoud kwijt zijn voor meestal hetzelfde in de MediaMarkt of bol.com. Als je op ali voor 3 euro een kabel besteld dan zou je voor 6 toch gewoon een goede originele moeten hebben bij bol?
Hoe kan ik op Ali Express zien dat het een goede kabel is dan? Al die keurmerken zeggen niks meer tegenwoordig.
Het risico op brandgevaar is vele malen groter dan dat je een oplader van het originele merk koopt. Probleem zit 'em ook niet alleen in de kabel, maar ook in de adapter.

Grappig overigens dat je Bol.com noemt, die waren er zelf ook al achter blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door faim op 22 juli 2024 21:59]

Klopt. Helaas is er eigenlijk nooit te zien of het een originele, goede kabel is. Bij ali niet en bij bol niet. Het probleem ligt ook zeker bij de adapter inderdaad, om kabel als voorbeeld te nemen.
Wat ik altijd doe is de laders gebruiken die meegeleverd zijn met telefoons, van Apple, Samsung etc.. Daarvan weet je in elk geval zeker dat ze van de fabrikant komen.

Ook zijn de multi-laders van Ikea heel goed getest. http://lygte-info.dk/revi...20Ikea%20Koppla%20UK.html
Ja dat is een veilige weg. Maar als je kijkt wat je voor een originele apple lader betaalt.. En als je dan nou een kabel kreeg die levenslang meegaat, oke. Maar sommige originele kabels zijn al helemaal prut (zoals die van apple).
Jeps, en zo hebben ze recent nog bij Keuringsdienst van Waarde een test gedaan en allemaal "officiele" laders gekocht bij Bol.com die dus allemaal namaak bleken, iets wat jij en ik als consument nauwelijks kunnen controleren.

Ik denk dat als je wat wilt besparen je beter voor een Belkin achtige of "made for iPhone" kabel van een "betrouwbaar" merk kunt gaan. Deze hebben wel de juiste technologie in de kabel verwerkt en zijn vaak net wat goedkoper.

Al gebruik ik zelf ook 9/10x de goedkoopste kabels. Ik laad alleen lang niet altijd in de nacht op, gewoon als het nodig is. En dat is soms 's nachts.
Die kabels van bol.com waren 'made for iPhone'
Meen dat ze in ieder geval qua looks van doosje etc erg leken op de originele Apple kabels zelf, waar je dit bij Belkin niet zou hebben. Maar hoe dan ook, die kunnen natuurlijk ook nagemaakt worden!

Het is in the end gewoon slimmer als die technologie in de telefoon zelf zit in plaats van in een kabeltje. Dit voorkomt kneiterdure, zonder reden behalve pure winst, kabels en geeft de gebruiker wat mee vrijheid in keuze.
Dat is toch precies waar Apple op Doelt.. Zodat je Apple merk oplaadkabels koopt.. Zo ook met hun headsets en laders en weet ik veel met welke toebehoren ze dat flikte.
En dat probleem dan weer omdraaien, geen laders meer toestaan tenzij deze goedgekeurd zijn?
Al ben ik van mening dat we eerst eens in ons eigen landje mogen gaan controleren op wat verkocht wordt. En dan niet alleen de Action, ook de duurdere winkels verkopen troep! Onder het mom als het duurder is, is het goed, terwijl ze net zo goedkoop inkopen. :|
Inderdaad. Hoeveel meuk je wel niet bij bijvoorbeeld de Bijenkorf en Zara ziet liggen. Goedkoop kabeltje met een trendy kleurtje en men koopt het voor vijf keer de kostprijs.
Van al die gekleurde kabeltjes is weer bekend dat ze veel weerstand bieden. Ook blogs over te vinden hier op tweakers.
Alleen houden alle fashion verslaafde types hier absoluut geen rekening mee. ;)

Die zien een leuk gekleurd kabeltje om de telefoon mee op te laden. Elke dag een andere, passend bij het dekbedovertrek.
Dat is gewoon de standaard consument. Die let niet op techniek, want daar hebben ze geen kaas van gegeten. Die willen een niet saai kabeltje, meestal een impuls aankoop. Ze kijken hooguit of er een keurmerk op staat. (Maar die kan vals zijn, zeker met Chinese meuk)
Maar wees eens eerlijk, zie jij door de plastic verpakking heen dat er mooi gevlochten koperen draadjes in een net omhulsel liggen, welke een perfect resultaat geven? Ik niet. Ik kan er hoogstens aan keuren dat, naar mijn mening, de stekkertjes en het kabeltje er prima/redelijk/slecht uitzien. Zelfde geld voor de opladers!

En dat is ook gelijk mijn hele punt, de consument moet iets oordelen, wat de consument niet KAN oordelen. Niemand kan in de winkel oordelen dat de oplader slecht of goed is.

Vind het trouwens onzin om 'merk' opladers goed te keuren, want ik heb hiervan ook weleens eentje uit het stopcontact gehaald, waarbij ik het idee had dat deze wel erg warm was.
Je geeft aan wat er mis is, maar tegelijkertijd constateer je ook dat er geen oplossing in zicht is.

Dan is "Laad apparatuur niet als je slaapt of niet thuis bent en voorkom 'overladen' van smartphones, tablets en andere apparatuur." toch een prima advies? De brandweer kan als instantie niet voorkomen dat we containers meuk importeren uit Azië, maar ziet wel dat er veel leed veroorzaakt wordt door de combinatie van gevaarlijke laders en het gedrag van mensen.
Een telefoon of tablet zou toch al zichzelf moeten beschermen tegen overladen?
Ja, "zou".

De brandweer geeft een generiek advies dat je kunt negeren wanneer je weet wat je doet.
Helemaal eens!
Duidelijk maken dat merkloze laders gevaarlijk kunnen zijn en zorgen dat deze in Nederland niet meer gekocht kunnen worden dát zou zoden aan de dijk zetten.
En dat het zo gevaarlijk is? Zie de poll hierboven hoe verschrikkelijk veel mensen dit doen. En hoe vaak gaat het precies mis? Simpel stukje kansrekening om in te zien dat het risico eigenlijk niet zo heel groot is... Goede brandmelder erbij en een beetje rekening houden waar je spul aan de lader neerlegt. Problem solved.
Ik ga in ieder geval helemaal niks doen met dit advies wat betreft het 's nachts laden van apparatuur.
Laders kunnen ook gewoon een metalen binnen behuizing gebruiken met een geaarde stekker. Veel van dit soort brand gevalletjes zijn omdat er kortsleuting is maar er niet meer dan 16 ampère loopt waardoor de groepenkast niet afschakelt.
Zeker als er een soort van warmte relais in zit.

Het beste is overigens om bij de consument de toegang tot alie expres (de bron van alle ingekeurde namaak producten) te ontnemen. Dit soort winkels geven consumenten toegang tot producten die anders nooit de Nederlandse markt op kunnen
Geheel Aliexpress en aanverwant afsluiten gaat:
1. niet werken - mensen vinden wel weer andere wegen
2. is een belachelijke vorm van betutteling. Mensen moeten gewoon zelf de eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik koop zelf heel veel via Aliexpress. Maar ben daarin absoluut kritisch in wat ik koop - en dergelijke merkloze opladers en andere elektronica horen daar dus zeker niet bij...
Of een postbus 54 (dat was hem toch?) campagne om mensen bewust te maken over de risico’s. Of inboedelverzekeringen niet uit laten betalen als er brand blijkt door een nep, namaak of merkloos alie expres product
De voorlichting doen ze wel - zie ook dit nieuwsbericht ;)
Maar mag inderdaad beter....
Verzekeringen zouden er ook wat mee kunnen inderdaad - al zal bij brand vaak niet meer te achterhalen zijn of het een merk lader of merkloze lader geweest is gok ik...?
En uiteindelijk: mensen zijn ook gewoon echt zelf verantwoordelijk... Wil je een paar euro bezuinigen op een lader en daarmee een risico op brand lopen. Tja, ook zelf weten. Maar slim is het niet! Alleen moet de brandweer e.d. in de voorlichting dát duidelijk maken ipv alle laders als levensgevaarlijk te bestempelen... Want dat is echt onzin.
Ik ben blij dat de brandweer ze als levensgevaarlijk bestempelt. Daar overtuigen ze ons (tweakers) of elektrotechnische (zoals ik) niet mee, maar het overgrote deel van Nederland (die niet het verschil tussen stroom en spanning weten) van Nederland wel mee. Alie expres legt onze bevolking bloot aan dit soort rommel en daarom ben ik ook fel tegen een winkel als alie expres waar je ook nog eens import belasting mee kan ontwijken
Aliexpress is een marktplaats, geen winkel. En je moet er gewoon import belasting over betalen hoor ;) (tenzij er gefraudeerd wordt natuurlijk - maar dat geldt voor iedere willekeurige buitenlandse leverancier).
Zonder Aliexpress zal een andere marktplaats dit overnemen (zijn er nu naast Aliexpress ook al velen - dus weet niet waarom je specifiek deze eruit pikt) of gaan leveranciers zelf een webwinkel inrichten. Rommel is te koop en dat ga je niet tegenhouden. Mensen ( en dus ook de technische nitwits) moeten gewoon weten dat dergelijke spullen voor die prijzen gewoonweg niet fatsoenlijk kunnen zijn en dus een gevaar kunnen vormen. En als mensen dat weten en bewust negeren: tja - dan moeten ze dat wat mij betreft lekker zelf weten. Ik ben fel tegen een betutteling waarbij alles maar verboden wordt omdat het voor sommige mensen eens een gevaar zou kunnen vormen ;)
Koop zelf verschrikkelijk veel op Aliexpress overigens. Maar wanneer het electronica betreft dus enkel fatsoenlijk spul en zeker geen dingen als opladers, kabels en aanverwant.
Helemaal mee eens maar vergeet naast die goedkope lader ook die goedkope kabels niet vooral die goedkope usb C kabels zijn echt dood eng als je weet hoeveel vermogen daardoor heen gaat. Door dat dunne kabeltje kan je gewoon een laptop met 9 cels accu opladen. Holy shit dat is vragen om problemen.
Helaas wel ja, er hoort een chip in te zitten die de host/client vertelt hoeveel stroom er doorheen mag, wanneer deze chip verkeerd is, kunnen er inderdaad te hoge stromen gaan lopen.
Een chip? In de kabel? Kan iemand mij vertellen waar die zich bevind?
Probleem zijn volgens mij vaak de de laders zelf.. opgefokte convertors die zo goedkoop mogelijk worden ontworpen.
Yes, een chip. In de connector

All USB-C cables must be able to carry a minimum of 3 A current (up to 60 W @20V) but can also carry high-power 5 A current (up to 100 W). All USB-C to USB-C cables must contain e-marker chips programmed to identify the cable and its current capabilities. USB Charging ports should also be clearly marked with capable power wattage.[13]

Van wikipedia :)

Ook de goede weerstand plaatsen is van belang.

Verkeerde laders zijn uiteraard ook een probleem, maar niet het enige probleem :)

[Reactie gewijzigd door WCA op 22 juli 2024 21:59]

ah ik zie t! thanks :).
Mijn aliexpress kabels toch maar eens nakijken..
Aliexpress kabels: niet doen gewoon! Voor 1-2 euro incl verzendkosten oid heb je gewoon geen fatsoenlijke kabel.
En dit komt nog wel eens voor ;) Handig om je bevroren broodje te ontdooien op kantoor.

[Reactie gewijzigd door Skywalker27 op 22 juli 2024 21:59]

Ik ben het er mee eens dat het allemaal wat strenger mag (zeker op de cheape Chinese troep) maar dit zou niet gegarandeerd voorkomen dat bijvoorbeeld die galaxy note van vorig jaar de markt op komt. Dat waren er iets van 1 in de 10.000 die in de fik vlogen. Dat haal je er niet snel uit, dan moet je al geluk hebben.
verschil is dat samsung ervoor hangt en ze een enorme terugroep actie moeten doen. Chinese fabrikanten kunnen gewoon lekker blijven verkopen.
Kortom, zolang iedereen goedkope troep blijft kopen zijn we screwed. Enige optie die ik zie is een nationale campagne die mensen wijst op de gevolgen en hoe ze het kunnen herkennen.
https://www.apple.com/nl/...htning-kabel-1-m?fnode=97
29 euro voor een 1 meter kabel.
https://www.apple.com/nl/...apter-voor-apple?fnode=97
25 euro voor een 5 watt voeding

Ik snap wel dat mensen voor 1 euro een kabel bij de Action halen.
Maar toch zijn er kennelijk voldoende mensen die deze kabels en laders kopen. Er is een categorie (en die is groot genoeg) die bereid is dit uit te geven. Als niemand het zou doen was de prijs wel lager geweest.
Ik heb bij bol.com een officiële lightning kabel van 2m gekocht voor 13 euro. De webwinkel van Apple is niet de goedkoopste omdat ze niet de markt willen canabaliseren
Idd. Al een paar problemen gezien op werk, met goedkope lasers. Goedkoop is duurkoop.
Dit advies komt vd brandweer en verzekeraars en is derhalve wel degelijk een prima advies gezien het feit dat veel consumenten nu eenmaal goedkope laders heeft.

Dat de overheid en andere instanties steken laat vallen bij wetgeving of invoercontrole staat los van dit advies.
Rotzooi wordt ook via de gewone reguliere winkels verkocht, je hoeft echt niet in China te bestellen om troep te krijgen.
Het hele probleem is dat bij de bolpuntcoms, amazons en coolblues van deze wereld vaak nepshit wordt aangeboden voor de hoofdprijs met vermelding van de merknaam en bedrijfslogo. Hierdoor kan ik als consument niet meer bepalen of ik nu met een nepproduct te maken heb of niet. Ik heb wel eens een Samsung Fastcharger besteld (leek officieel en was redelijk prijzig) die helemaal niets deed, zowel de adapter als de kabel deden het gewoon niet.

Voorbeeld
Of een optie is om her geen ce certificaat te noemen maar een andere naam. Dan kan je niet meer schermen met China export. Dit lost inderdaad alleen een klein gedeelte van het probleem op.
Je ziet het hier op tweakers ook bij de import van materialen uit Korea bijvoorbeeld: "Ik hoop dat ze met partij X versturen, dan hoef ik waarschijnlijk geen invoerrechten te betalen". Als je spullen buiten het toezicht om aanschaft, kan het gebeuren dat je troep binnenhaalt en die vervolgens weer doorverkoopt op bijvoorbeeld de zwarte markt in Beverwijk, ben je als handelaar natuurlijk gewoon aansprakelijk voor alle vervolgschade. Alleen de bewijslast is wat lastig.

We willen allemaal voor een duppie vooraan zitten. Als je uiteindelijk alleen maar goedkoper wil, dan zijn er partijen die gaan besparen op kwaliteit / veiligheid. Dat zijn geen partijen met een lange levensduur maar in de tijd dat ze bestaan kunnen ze wel een hoop schade veroorzaken.

Het advies is daarop ook gericht. Er is een hoop bagger in gebruik, en dat geeft risico's. Als je oplaadt als je ernaast zit, kun je sneller reageren als het misgaat. Dat is best logisch, alleen is dat niet praktisch.

Je kunt wel zorgen dat je een branddeken in huis hebt, oplaadt op een niet brandbare ondergrond en een brandmelder in de buurt hebt, die aangeeft als het misgaat. Maar mijn huisgenoten leggen telefoons aan de lader boven op de krant, een trui of in de bank. Die zijn zich niet eens bewust van de risico's. Voor hen is dat advies denk ik broodnodig.
Of gewoon geen nepkabels en nepladers hebben... brand kan altijd gebeuren maar je moet niet onnodig de kans vergroten met inferieure producten
TUV en UL testen wel op de veiligheid en eigelijk zoude die als standaard aan gehouden moeten worden.
U kaart precies aan waar de pijn zit, namelijk bij de CE-keuringen.

Ik vertel mensen al jaren dat ik de goedkope opladers en kabels niet of nauwelijks vertrouw, omdat een aantal keuringsinstanties die CE-keurmerken uitschrijven, hun licenties al een aantal jaren kwijt zijn. Helaas gaat men gewoon door met uitschrijven en wordt het risico op een faillissement bij een rechtzaak, gewoon aanvaard.

Bij mij in huis zijn alle opladers en kabels origineel of van Xtorm. De uitzonderingen zijn één TP-Link powerbank en twee IKEA-koppla laders. Voor al deze apparatuur geldt dat ik voor de aankoop eerst teardowns heb opgezocht (en in het geval van de IKEA laders heb ik er eerst één "geofferd"), om zo mijn eigen keuringen te kunnen doen.

Als ik een batterij, accu, oplader of kabel ook maar half niet meer vertrouw, ligt deze vaak nog binnen 48 uur in de wecycle-bak. De extra kosten wegen voor mij niet op tegen de gemoedsrust die ik ervoor terug krijg.
Er is een duidelijk verschil te zien tussen "Chinese Export" en de "CE" markering. kijk hier maar eens
Het rooster staat er in die afbeelding alleen bij ter verduidelijking van het verschil. In het echt is het enige verschil de ruimte tussen de letters, behoorlijk misleidend dus.
Dat de CE regelgeving de nodige gaten kent, zal ik niet ontkennen. Gelukkig zijn er een aantal stappen genomen om de gaten wat te stoppen.
De nieuwe richtlijn die vorig jaar van kracht is geworden, legt de CE aansprakelijkheid neer bij de fabrikant of diens importeur. Een importeur is een bedrijf, gevestigd in de EU die zaken binnen de EU op de markt brengt welke eventueel van buiten de EU worden geimporteerd.

Op zulke producten is deze importeur nu verantwoordelijk voor de CE markering en de daarmee gepaarde documentatie en interne productie controle.

Dat de richtlijnen wellicht "te vrij" zijn in het toelaten van zelf-verklaring van bepaalde producten heeft alles te maken met het vrije handelsverkeer wat binnen de EU afgesproken is. Tevens heeft geen één van de nationale autoriteiten de capaciteit om op grote schaal marktonderzoek te doen. Wel is afgesproken dat er bepaalde product gebieden zijn waar de focus van handhaving op gelegd wordt. Op de site van de NVWA zie je dat in 2016 de USB lader nog onderwerk van onderzoek was.

Wat de nationale autoriteit niet kan waarmaken is het voorkomen van import door particulieren uit het verre oosten. Zij nemen met het laten opsturen van producten uit verwegistan een risico omdat deze producten vaak niet voldoen. De particulier wordt hierdoor eigenlijk importeur maar weet niet aan welke eisen hij/zij moet voldoen.

Als je als particulier een defect cq. gevaarlijk product hebt of ziet, kun je de NVWA op de hoogte stellen en zij gaan dan een onderzoek instellen. Het is natuurlijk vervelend als je huis is afgebrand en de NVWA vast stelt dat je eigen geimporteerde lader hier schuldig aan is. De verzekering dekt wellicht de schade maar heeft niets om het op te verhalen.

Een campagne om deze zaak te verhelderen voor jan-met-de-pet is wellicht een goede start. Meer handhaving door de NVWA en wellicht marktonderzoek laten uitvoeren door testlabs kan het uitwassen van gevaarlijke producten teweeg brengen.
Een CE keurmerk is ook slechts een keurmerk en niet even zo heilig. Het staat niet garant voor een 100% product. Zelfs met CE of TUV kan er nog genoeg fout gaan.
CE is geen keurmerk maar een markering waarmee de fabrikant aangeeft dat hij/zij vindt dat zijn product voldoet aan alle van toepassing zijnde Europese richtlijnen. Hoe die dat kan aantonen is zijn eigen verantwoordelijkheid en daar gaat het vaak fout.
Implementatie is niet zo lastig als je betoog doet vermoeden. Iedereen die certificeert moet een kwaliteitssysteem hebben wat door een notified body is goedgekeurd. Het is geen enkel probleem om als onderdeel van de handhaving van de kwaliteitssysteem af te spreken dat de fabrikant periodiek geaudit moet worden door deze notified body en dat daarnaast de notified body een aantal producten uit het vrije verkeer dient aan te schaffen om als steekproef te keuren. Die notified bodies zijn geen sullige ambtenaren. Daar zit echt wel kennis en kunde.
Ja dat kost geld, wat de fabrikant moet betalen. De prijs van producten stijgt daardoor. Persoonlijk vind ik dat niet erg, want de vervolgschade van de slechte laders is veel hoger voor de maatschappij dan het prijsvoordeel van alle slechte laders in Nederland.
Daarnaast moet het verboden worden om producten met een Chinese Export keurmerk te importeren. Dat lijkt verdomd veel op een Conformité Européenne. Link Daar is geen enkel doel mee gedient, anders dan het verwarren van de consument.
Anoniem: 952121 @M147 november 2017 11:21
Een ander punt met CE is dat er twee verschillende CE's zijn.
De eerste was de europese controle. hier is ansich ook niks mis mee......

En de tweede welke er sprekend op de eerste lijkt is China Export.....
en dat symbool geeft helemaal niks meer aan dan dat het gemaakt en verkocht is vanuit china.
Veel mensen zien het verschil tussen die twee niet, en denken een veilig product gekocht te hebben, terwijl ze dus idd de brand gevaarlijke spulletjes binnen harken.

Edit: Wat sandmaker ook zegt hierboven :-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 952121 op 22 juli 2024 21:59]

CE is ABSOLUUT géén keurmerk! CE zegt helemaal niets over de staat en/of veiligeheid van een product.
CE markering geeft alleen aan dat het binnen de Europese Economische Ruimte verkocht mag worden. Omdat het voldoet aan de regelgeving binnen die EER. CE staat voor Conformité Européenne, Een feitelijk niets zeggende term omdat die nergens gespecificieerd is.

Het klopt verder wel dat elke frabikant/importeur CE op zijn/haar product kan en mag zetten. Ook klopt het dat CE voor Chinese Export kan staan, alleen dat is wel een ander logo. hoewel je dat alleen ziet als je weet dat het net even anders is.
Conformité Européenne is niet hetzelfde als China Export, verschil zit 'm in de spacing/spatie.
https://en.wikipedia.org/wiki/CE_marking
https://starfishmedical.c..._of_two_used_CE_marks.png
Kortom, zolang iedereen goedkope troep blijft kopen zijn we screwed. Enige optie die ik zie is een nationale campagne die mensen wijst op de gevolgen en hoe ze het kunnen herkennen.
Idd, met daaraan toevoegend.

Als je als (EU)overheid in samenwerking met de industrie een keurmerk in het leven roept. Je hebt zowel de kwantiteit als kwaliteit (kennis) niet om dit keurmerk en de hieraanverbonden voorwaarden te controleren. Breng dan ook niet zo'n keurmerk op de markt - wees als overheid duidelijk maar vooral eerlijk.

Als je als overheid werkelijk wil dat dit keurmerk of anderen wat voorstelt, dan maak je het voor de verantwoordelijke verkopende partij strafbaar om ondeugelijke/producten die niet aan het keurmerk voldoen te importeren/verkopen binnen de EU met een export verbod en handelsbeperkingen tot gevolg als partijen niet voldoen. Of je dit werkelijk wilt als verantwoordelikje overheid hangt natuurlijk af van allerlei geo-financiele/zakelijke belangen.

Niet de verantwoordelijkheid weer doorschuiven naar de consument van je eigen falende beleid als overheid, in dit geval middels de verzekeringsbranche.
We kunnen denk ik beginnen met het blokkeren van alie expres. Dat is de bron van alle namaak opladers en andere nietgekeurde electrische middelen.
Kortom, zolang iedereen goedkope troep blijft kopen zijn we screwed. Enige optie die ik zie is een nationale campagne die mensen wijst op de gevolgen en hoe ze het kunnen herkennen.
Niet iedereen heeft een inkomen van 30.000 per jaar. En deze mensen die daar flink onder zitten zullen gewoon goedkope rommel blijven kopen. Ze kunnen ook niet anders.
Dat zat ik me te bedenken, dat ik wel eens overdag m'n tablet op de bank leg en oplaad en ik naar m'n werk ga. Best wel stom eigenlijk. (zeg het zelf maar)
Stom! ;)

Eerlijk gezegd: Ik doe dat zelf ook wel, puur uit gemak/omdat ik te lui ben om op te staan aan het eind van de dag. Als ik ga slapen gaat het ding wel weg daar.

Ik ben redelijk vaak bezig met brand(preventie) vanwege m'n werk en heb af en toe contact met de brandweer. Daardoor heb ik heel wat verhalen en voorbeelden gehoord en gezien. Op Youtube kun je filmpjes vinden over woningbranden. Je zult waarschijnlijk verbaast zijn over de korte tijd die nodig is om een gemiddelde -met IKEA meuk volgestampte- woonkamer dusdanig in de brand te zetten dat je niet eens meer aan zelf blussen toekomt.
Anoniem: 706671 @Joepla7 november 2017 10:07
Ik heb het voordeel dat ik een iets te goede rookmelder heb in men kamer(is erg gevoelig) dus ik panikeer niet. Niet tegenstaande dat ik misschien mijn gsm ga opladen net bij de rookmelder verticaal bekeken. ipv naast mijn bed. Dat zal me al wat veiliger voelen.
Helemaal niet stom. Of staat er duidelijk in de handleiding vermeld dat je de oplader/apparaat zodra deze is opgeladen moet verwijderen i.v.m. mogelijk brandgevaar cq schade aan het apparaat.

We hebben hier op de redactie tientallen apparaten al dan niet in of aan opladers liggen en hangen, Van telefoonladers tot aan camera's tot aan laptops. Ik pak even een acculader voor camera batterijen erbij; daar staat geen enkele waarschuwing op om de batterij te verwijderen na het laden. Het enige wat in de handleiding staat van wat oudere laders is dat de levensduur van de batterij verkort kan worden door deze in de oplader te laten zitten. Moderne laders schakelen zich uit - het gaat dan wel om de orginele laders.

Dat verzekeringsmaatschappijen dit naar buiten brengen snap ik wel - mogelijk kunnen ze een verantwoordelijkheid naar de verzekerde leggen in de toekomst in geval van brand veroorzaakt door een lader, al dan niet origineel.
Lastig hoor, als jij je lader bij de Action koopt en je bent je van geen kwaad bewust kunnen ze moeilijk niet uitbetalen. En waar ligt de grens? Ik heb zo'n USB laadstation van Coolblue ook niet orgineel dus maar daar laadt ik al m'n USB apparaten mee op. Krijg ik dan ook niet uitbetaald als die in brand vliegt? Ook orginele laders/telefoons kunnen in brand vliegen kijk maar naar de Note 7. De kans is misschien miniem maar hij is wel altijd aanwezig.

Maargoed het liefst betalen verzekeringsmaatschappijen niks en ontvangen ze enkel premie.
Het is idd lastig als je de verantwoordelijkheid bij de consument neerlegt, wel het makkelijkst, voor zowel overheid als verzekeringsmaatschappij.

Aan de ene kant wil je als overheid je overal mee bemoeien en de consument beschermen, aan de andere kant heb je de middelen en (juridische) mogelijkheden niet om dit ook daadwerkelijk te doen middels een keurmerk wat ook werkelijk iets voorstelt.

Je lost al heel veel op door de verantwoordelijkheid bij de verkopende partij neer te leggen. Dus in uw geval is Coolblue verantwoordelijk voor eventuele schade - of die dat dan weer verhaalt op zijn/haar Chinese partner is hun probleem. Daarnaast kan je als EU-overheid ook landen onder druk zetten als ze producenten toe laten staan om niet gekeurde producten met bijv.een CE keurmerk logo te verkopen in EU.
Ja ik heb alleen laders van het merk zelf of van Anker met degelijke kabels.
Ok de telefoon wordt bij snelladen warm, maar deze ligt dan ook niet in mijn bed ofzo maar op de nachttafel.
Ik ging er vanuit dat de boel niet zomaar uit zichzelf zou mogen gaan fikken.

Al mijn elektrische apparatuur blijft inziten 's nachts.
Die laders trek ik nooit uit ook niet.

Het is misschien 'goed' advies. Maar niet echt realistisch.
Wanneer moet je electronica opladen dan?
Een telefoon laad vaak al snel tegenwoordig maar bv een iPad. Jezus, je bent 80 voor die opgeladen is.

In het artikel staat dat vooral goedkopen, niet-originele laders het probleem zijn.
Ik ben zeer benieuwd hoe vaak het voorkomd indien men alleen de originele laders gebruikt of van een degelijk merk zoals Anker.
Ik snap helemaal wat je bedoelt. Mijn Nexus 10 tablet is na een hele nacht nèt vol en overdag is er vaak niemand thuis. Wanneer moet ik dan opladen? Ik neem dus bewust het risico, al doe ik er wal van alles aan (zie mijn 1e post) om de gevolgen te minimaliseren.

Anker is inderdaad het merk dat ik ook kan aanbevelen. Niet goedkoop, maar je merkt het verschil. Of het ook echt minder gevaarlijk is, kan ik niet zeggen. Het feit dat ze oneindig lang, probleemloos meegaan, doet vermoeden dat het wel snor zit.
Bijladen tijdens andere activiteiten. Tussen opstaan en vertrekken, tussen thuiskomen en gaan slapen. Op je werkplek. In de auto. Tijdens lunch. En zat momenten waarbij je je telefoon toch even niet kunt gebruiken.
Precies, ik laad mijn telefoon (dus tot 85 procent en niet 100 procent) op als ik thuis mijn email ga checken, in ca 15 minuten is mijn telefoon opgeladen (85%) Wat ik ook doe is dat ik wifi data en zelfs bluetooth alleen maar op mijn telefoon inschakel wanneer ik dat echt nodig heb en dat is maar mondjesmaat. Daardoor zak ik zelden onder de 70 procent uit zodra ik om ca 18:00 uur thuiskom. Hoef ik dus ook niet zo lang te laden (en soms sla ik zo ook wel een dag over voordat ik weer oplaad).
Er ontbreekt een belangrijk detail aan dit advies (of dit artikel): trek de adapter uit het stopcontact. Ik ken weinig mensen die hun telefoon niet 's nachts opladen, maar ik ken letterlijk niemand die zijn lader uit het stopcontact haalt wanneer de telefoon niet wordt opgeladen. En als ik het goed begrijp is dat nou juist de oorzaak van het probleem, niet de telefoon zelf. Ik zou zelf onder mijn bureau moeten kruipen om de adapter eruit te halen...

Ik ben daarom heel erg benieuwd naar de statistieken: hoeveel telefoons zijn ontploft zoals de Note 7? Hoeveel originele laders zijn er in de fik gevlogen afgelopen jaar?
Een schakelaar op je stopcontact zetten :) . Ik heb hier toevallig stopcontacten met schakelaars, maar deze schakelaars kun je ook voor een paar euro kopen.
Daarnaast, alleen originele opladers van Oneplus/samsung/xiaomi gebruiken. Het is toch niet vreemd dat zo'n oplader van oneplus 3 x het volume heeft van een (iets oudere) iPhone oplader.
De opo oplader wordt dan ook maar hand warm en de apple oplader gloeiend heet.
Als laatste, goede kabels gebruiken. Heb genoeg troep uit china waar maar 300-500mA over heen gaat. Lekkere verwarming is die kabel! Ik ga nu alleen maar voor Blitzwolff of Anker of meegeleverde kabels van fabrikanten. Geen aftersale spul iig.
Daarom zijn mijn kabels altijd van Monster!
Mij verbaast het dus ook altijd hoe dun aansluitdraden zijn, juist bij laagspanning en gelijkstroom moeten kabels juist dikker zijn.
Toch staan er wel goede tips in. Zoals: gebruik geen crapy oplader. Daar kan ik me wel op aanpassen.
Als ik het goed lees gaat het advies dus voornamelijk over de laders, niet over de accu's. Daar zou wel iets meer nadruk op gelegd mogen worden. Straks gaat iedereen die dit advies half heeft gehoord/gelezen roepen dat Lithium Ion accu's gevaarlijk zijn, wat dus in principe niet waar is. Productiefouten daar gelaten natuurlijk, maar dat geldt dan weer voor ieder stukje elektronica.

Ik gebruik zelf vrijwel altijd originele laders, niet op de bank en voel af en toe aan de adapter om te controleren dat hij niet te warm wordt.
Nee mensen moeten stoppen met het kopen van goedkope opladers EN bedrijven moeten kappen met het CE keurmerk overal op plakken (met name chinese websites hebben dit), opladers via die sites zijn meestal erg gevaarlijk.
En laat die sooi uit China nou bijna nooit het CE keurmerk voeren, maar bijna altijd het China Export label, wat niet het zelfde is.
Denk je?

Ik vind net z'n advies dat in Brazilië gegeven werd om apparaten uit de stekker te halen wegens brand veiligheid, puur omdat elektrische installaties slecht zijn.

I.p.v. een keuringsysteem regelen om nieuwbouw te controleren en langzaam bestaande installaties controleren en laten vervangen.

Mijn laders zijn aangesloten op een Philips stekkerdoos met zekering, de laders zijn van A merken en zo zijn de kabels, een al mijn mobieltjes gebruiken een originele accu. Kan fout gaan? Ja, maar de kans is erg klein.
Wat ik mij afvraag: waarom zit er niet één of ander mechanisme in een oplader die het afsluit zodra de batterij op 100% is?

Dan heb je tenminste nooit het overchargen probleem.
Dat zit normaal gesproken in je device (telefoon, tablet, powerbank). Met Lithium (-Ion) accu's is een goede laadmanager (dat klinkt misschien wat overdreven, maar is het niet) onontbeerlijk voor veiligheid en levensduur.
Ik bedoel eigenlijk meer de oplader zelf.

Dat daar, bijvoorbeeld net als bij een aardlekschakelaar, een schakelaar op zit die bij een volle accu ook "afslaat" waardoor er dus geen stroom meer door de adapter/stekker circuleert. Met andere woorden, hij schakelt zich volledig uit.
Wanneer je dus je telefoon weer wilt opladen moet je dan eerst de "schakelaar" weer omzetten zodat het elektrisch circuit weer gesloten wordt.
Omdat, als ik het nieuwsbericht goed begrijp, de oplader overbelast wordt en niet de accu zelf. Dus wil je de stroom van de hele oplader halen op het moment dat de accu vol zit. Dan overcharge je de accu niet EN door je adapter loopt ook geen stroom meer waardoor ook die niet in de fik kan vliegen.

* Ben niet zo'n elektricien, dus de terminologie in het bovenstaande is wellicht wat aan de matige kant, maar volgens mij is m'n bedoeling wel helder.
Een lader hoort zeker een aantal beveiligingen te hebben. Bv. een circuit dat kortsluiting detecteert en afschakelt, idem voor te hoge interne temperatuur. Die 2 dingen voorkomen vrijwel alle problemen. Maar zoals al eerder opgemerkt: die paar componenten extra maken het product marginaal duurder waardoor men het minder aantrekkelijk vindt.
Ah ik lees nu ook de update waarin @mux uitleg geeft over de onderdelen en werking van de laders.
Echt een onzinadvies. Koop goede, lees originele, laders en je kan prima s'nachts opladen. Juist handig want dan heb je nachtstroom (dus goedkoper) en ben je je apparaat niet aan het gebruiken.

Dan kan je net zo goed roepen dat je ook je koelkast, vriezer, magnetron, wekker, etc. uit het stroom moet halen als je gaat slapen.

Het probleem zit hem 99,99% in namaak / chinese laders. Daar moet regulering op komen.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 22 juli 2024 21:59]

Ik snap niet waarom deze reactie een +2 krijgt, hij staat vol met onjuistheden:

- Een koelkast/magnetron/vriezer voeren geen chemisch proces uit wat een oplader tijdens het opladen wel doet, vooral een Li-Ion accu opladen is een secuur proces (er is niets voor niets een accu management chip nodig) wat precies volgens de juiste manier moet gaan omdat je anders de accu beschadigd).
Overdag op kantoor kan je telefoon ook prima in de lader/usb poort van de PC.

- Het verschil tussen nachtstroom en dagstroom is +- 2 cent per kWh, een jaar lang elke dag je telefoon opladen kost tussen de 2 en 13 kWh (afhankelijk van telefoonaccu), het scheelt dus tussen de 4 en 26 cent. op jaar basis....

- Chinese/namaak laders voldoen niet aan de Europese kwaliteitsnormen, de regulering is er al, maar als je uit China importeert en de regulering ontwijkt moet je ook niet zeuren dat hij er niet aan voldoet. Een lader uit China is goedkoper omdat de normen lager zijn dan in Europa, waardoor de productie ook goedkoper kan.
Daarnaast zijn er genoeg gevallen bekend waar iPhones/Androids met originele laders in de fik vlogen, 100% de schuld op China meuk afschuiven is te makkelijk.

Het is zeer zeker geen onzinadvies, maar het kan wel wat algemener: haal gewoon de stekkers uit de stopcontacten van apparaten die je niet gebruikt, en let op (ben er bewust bij) bij het opladen van Li-Ion accu's.
Er zijn ook mensen die niet heel de dag op kantoor zitten, maar heel de dag buiten aan het werk zijn.
Hetzelfde geldt voor bv schiolkinderen die elk uur in een ander klaslokaal zitten.
Je zegt dat je stekkers uit stopcontacten moet halen die je niet gebruikt.
Maar als deze niet gebruikt worden trekken deze toch ook maar minimaal stroom?
Dit zou toch niet genoeg mogen zijn om ze te laten overhitten.

Stiekem ben ik iemand waar echt elke mogelijke adaptor/kabel continu in een stopcontact doos zit.
Vaak dan nog een gigantische stekkerdoos op 1 stopcontact. Ook niet de beste manier...(I know - oud appartement waar er geen rekening gehouden werd met een geheel multimedia systeem in 1 hoek van de kamer)

(de management chip zit op het toestel zelf dacht ik)
Je zegt dat je stekkers uit stopcontacten moet halen die je niet gebruikt.
Maar als deze niet gebruikt worden trekken deze toch ook maar minimaal stroom?
Dit zou toch niet genoeg mogen zijn om ze te laten overhitten.
Er hoeft helemaal niets aangesloten te zijn bij catastrofaal falen. In normale omstandigheden is er inderdaad helemaal geen probleem. Alle componenten van de lader zijn oké, en er wordt enkel een beetje stroom verbruikt voor de sturing van de voeding. Geen overhitting.

Maar 1 van de vaak voorkomende scenario's bij de goedkope, slecht ontworpen Chinesium voedingen met lage kwaliteit componenten, is bvb. dat er een component in de voeding faalt in een 'open' state. Een kortsluiting dus. Daarbij kan je niet op soft/firmware rekenen om de gevolgen van hardwarefalen tegen te gaan. Er gaat gewoon zoveel stroom door als geleverd kan worden, met als gevolg overhitting en brand. Dit kan zowel aan de AC als aan de DC zijde gebeuren. Het kan zelfs zover komen dat je netspanning krijgt op de DC uitgang. Als je dan een apparaat aansluit (of aangesloten hebt, of de stekker aanraakt) krijg je ook nogal een spectaculaire show.

En dat is maar 1 van de vele scenario's waarbij een voeding kan falen. Zelfs een kwaliteitsvoeding kan op die manier falen (niets is perfect), maar over het algemeen zijn die een pak beter ontworpen en dus beschermd, gebruiken meer brandremmende materialen, etc.

Er is maar 1 veilige manier om daartegen te beschermen, en dat is door de stekkers uit het stopcontact te halen.

[Reactie gewijzigd door Slonzo op 22 juli 2024 21:59]

Dat zou je denken, toch vlogen de Galaxy Note's in de fik. Een officiele lader kan net zo goed een defect hebben.

Ja die andere zooi kan ook brand veroorzaken, maar het probleem zit hier voornamelijk in de accu's die in de rest ontbreekt. Die kunnen enorm slecht tegen overvolten, en hoe sneller je ze op laad hoe warmer ze worden (want er word meer energie ingepompt).

Daarbij gaat het er ook om dat die dingen inderdaad vaak op de slaapkamer aan de lader hangen, dus het meeste risico op slachtoffers.

Van de andere kant geld het wel voor electrische auto's. Daar kan het zelfde gebeuren, ook niet zo mooi als die in de garage of onder een overkapping staat.
Anoniem: 420148 @LOTG7 november 2017 09:23
Maar goed, dan maakt de tijd van de dag ook geen donder uit. Leg je spontaan exploderende telefoon aan de lader en ga boodschappen doen o.i.d. en er is al genoeg kans dat je huis in vlammen opgaat.
Er staat dan ook dat het gaat om 's nachts of als je niet thuis bent. ;)

Ikzelf laad de telefoon en mijn horloge altijd 's nachts op voordat ik ga slapen. Mede zodat ik de gehele dag dan een volledig geladen telefoon heb. Nu hangt er daar in de buurt een rookmelder en snap ik uiteraard het advies, maar ik zie bijvoorbeeld bij mijn vrouw die dat niet doet, constant dat ze op zoek is naar een laadkabel en altijd moet laden in de auto als we onderweg zijn of wat dan ook. Ikzelf heb dat probleem eigenlijk nooit.
Ik heb tegenwoordig een snellader in de auto.
De rit naar het werk (20 / 25 min) is genoeg om de telefoon tot 100% op te laden. (Meestal is de telefoon nog 30% vol oid 's ochtends)

Toen ik nog met de trein naar het werk ging deed ik hetzelfde met een powerbank (en een langere reistijd :P) En de powerbank werd dan weer overdag op het werk opgeladen.
En wat deed je 's nachts met die powerbank?

Vergis je niet in een powerbank.. Die kunnen net zo goed heel erg gevaarlijk zijn.
Er zit een hoop energie opgeslagen in een relatief klein oppervlakte en meeste (Chinese) powerbanks zijn niet goed gezekerd voor een te hoge belasting waardoor bij kortsluiting heel snel brand kan ontstaan.

1 enkele cel die ('s nachts) kapot gaat kan al genoeg zijn om het hele apparatus in rook op te laten gaan

[Reactie gewijzigd door hp197 op 22 juli 2024 21:59]

Niks. Ik laadde de powerbank op het werk op, zoals ik aangaf ;)
Het advies om geen batterijen of lithium-io-accu's te laden als je niet thuis bent of ligt te slapen
Dat staat ook letterlijk in de eerste zin van het artikel.

Het advies is dan ook om het alleen te doen als je het ding in de gaten kunt houden.

Eigenlijk met alle accu's. Je hebt een ding met ontzettend hoge energie dichtheid, dus het zijn ook geen kleine brandjes als het mis gaat.
Wat een onzin, een fatsoenlijke lader en fatsoenlijke accu die spontaan in de fik vliegen komt nauwelijks voor. Op het moment dat het voorkomt (Note 7) hebben we het nog steeds over kleine aantallen en is het toe te wijzen aan de fabrikage. Of te wel geen fatsoenlijke accu in het Note 7 verhaal.
Al jaar en dag worden accu's van gereedschap 's nachts opgeladen bij honderden bedrijven en particulieren, al jaren laad men hun telefoon op de meest gekke plekken. Laadt men laptops ongezien op en vaak wordt dan de adapter ook nog in het stopcontact gelaten.
En nu is het opeens een probleem?

Het probleem wordt pas echt benoemd in één klein stukje uit het advies: gebruik geen slechte laders/kabels.

Als Apple mag men overigens wel eens opnieuw naar de prijs van hun kabels en laders kijken, ik kan me best voorstellen dat het prikkels zijn om naar 'alternatieven' te kijken.
Anker kabels en laders aanschaffen voor de Appeltjes. Goede kwaliteit, MFi Certified en toch goedkoper dan de originele laders/kabels. Ook in andere lengtes.
je hebt ook genoeg iphones die plof zeggen. gezien de aantallen is het nog steeds maar een fractie van een fractie.
Dit is ook redelijk achterhaald: "voorkom overladen". ;)
Niet achterhaald. Lithium heeft een zeer precies proces nodig om correct/veilig geladen te worden. Goedkope/slecht ontworpen laadcircuits controleren/sturen het proces op de verkeerde manier, waardoor nog steeds risico bestaat van 'overladen'. Het risico is nog groter als er meer dan 1 cel bij komt kijken; als die in onbalans zijn en de sturing is dom, kan 1 of meerdere van de cellen ook overladen worden.
Dat ligt dan aan de lader maar de meeste telefoons zijn hier gewoon tegen beschermd en stoppen netjes met opladen.

[Reactie gewijzigd door sjaool op 22 juli 2024 21:59]

Het ligt dus juist niet aan de lader.
dan kom je boven de 100% uit als je fabrieksfouten of beschadigde telefoons/laders ook meetelt.
Dan is er altijd een terugroep / omruil-actie. En dat wordt altijd heel snel ontdekt. Maar ik zal mijn percentage aanpassen.
Hoeft niet snel ontdekt te worden, in het geval van de nvidia shield adapters werden die al verkocht sinds juli 2014 en pas in augustus 2017 werd de terugroepactie gestart: nieuws: Nvidia roept Europese Shield-adapters terug voor tablet en settopbox
Kan kapot gaan. En dan nog eens kans op een schok... Tja dat ontdek je niet snel. ook omdat niet iemand dagelijks zijn stekken van zijn media speler verplaatst. Terwijl opladers 9/10 keer toch wel dagelijks gebruikt worden.
Sterker nog, er is al regulering op. Daarom moet je NOOIT maar dan ook NOOIT zo'n goedkope oplader uit china laten komen. Daar zit geen regulering op ook al zijn deze maar 1 euro, dit kan je je leven kosten.

Een artikel hierover:
https://www.consumerrepor...ls-on-smartphone-charger/

Daarom zijn de chargers hier duurder, de onderdelen die er in zitten zijn van goede kwaliteit en uitermate goed getest.

Ik vind dit soort nieuws meteen opgeblazen zonder fatsoenlijk onderzoek of diepgaande informatie. Je kunt volgens mij prima snachts opladen, mits je een goede oplader hebt en deze inderdaad niet op de bank laat liggen of in bed legt.

Ik mis ook de uitleg of slechts het ' risico' groter is, of waarom nou persee snachts zo slecht is. Oke, vooruit, je slaapt en je let niet op dus je huis fikt af. Maar als ik overdag mijn telefoon in de keuken oplaad en deze vliegt in de fik ben ik alsnog te laat als dit begint te fikken hoor.
En waar denk je dat die opladers die jij hier koopt vandaan komen? Juist... uit China....
Die mogen hier niet verkocht worden tenzij ze aan strenge controles voldoen. Iets wat je met aliexpress omzeilt.
Heb jij ooit gezien wat nodig is om door die controles heen te komen? zo streng zijn ze niet hoor, de praktijk wijst dat ook goed uit.
Een onzinadvies kan ik het niet noemen. Natuurlijk zijn originele laders in de regel veilig, maar het laden van een Li-ion accu neemt nu eenmaal risico’s met zich mee. En het argument van goedkope nachtstroom snijdt geen hout. Ja, je hebt gelijk, het is goedkoper, maar als je uitrekent wat een laadbeurt echt aan elektriciteit kost zal je voordeel in de centen lopen per jaar.

Laden van accu’s is een chemisch proces en niet zonder risico’s. Ik laad overdag en ‘s avonds als ik wakker ben.
Moet je ook van dubbel tarief gebruik maken natuurlijk...
Dat prijsverschil tussen dal en piektarief ga je ook écht merken met het laden van een mobieltje 8)7

En een koelkast of ander witgoed kun je niet vergelijken met een telefoon.
Het is zelfs al voorgekomen dat zogenaamde echte laders op amazon en bol werden verkocht terwijl t goedkope chinese kopieën waren.
Dus dan denk je te doen wat jij zegt en dan is 't toch einde leven.
Heb je onderbouwing van dat percentage?
Dat is inderdaad wat je moet doen. Maar de gemiddelde Nederlander schreeuwt moord en brand dat bijv Apple 25 euro vraagt voor een oplader. Ja, het is duur maar dan weet je wel zeker dat het geen brandgevaar is, en kun je met een gerust hart opladen wanneer je wil.
Onzin, apple kan niet garanderen dat ook hun laders geen brandgevaar kunnen zijn. Als je dat werkelijk denkt dan ben je wel heel erg naief.
Tuurlijk niet, maar ze zitten technisch wel echt enorm vele beter in elkaar dan die chinese meuk waarbij elke veiligheids maatregel is wegbezuinigd en slechtere componenten gebruikt worden.

Voorbeeld:
http://www.righto.com/2014/05/a-look-inside-ipad-chargers-pricey.html

Goedkoop is bij deze wel degelijk duurkoop!

[Reactie gewijzigd door MenN op 22 juli 2024 21:59]

Een dure oplader van Apple (of Samsung, etc) is anders ook geen garantie hoor dat het geen brandgevaar oplevert.
Ik kan mij nog goed een actie van Apple herinneren dat opladers die van 2009 tot en met 2012 geleverd waren omgeruild moesten worden wegens brandgevaar. Die actie was in 2014, dus liep je mogelijk al vijf jaar gevaar op brand tijdens opladen. Wijzelf hadden twee van dergelijke laders in huis, waarvan eentje inderdaad altijd erg heet werd. Heb opladers toen inderdaad omgeruild bij Apple.
Volgende stap is niet uitkeren bij een brand veroorzaakt door een lader in de nacht.

Wanneer moeten we onze mobiel opladen? Overdag gebruik je hem tenslotte.
Wanneer moeten we onze mobiel opladen? Overdag gebruik je hem tenslotte.
Als je autorijdt dan is het logisch om het in de auto te doen. In sommige treinen heb je ook opladers/aansluitpunten voor de OV'ers onder ons. Daarnaast kunnen veel mensen ook een oplader op het werk gebruiken.

En je kan on-the-go ook een powerbank gebruiken, die je 's nachts kennelijk wel mag opladen. :+

Zelf let ik wel op de laders en kabels die ik koop. Niet specifiek voor brandveiligheid, maar wel gewoon of ze goed op kunnen laden. Smartphone met QuickCharge? Dan een goede lader die dat ondersteunt (bijv. Aukey). Apparaat met USB Power Delivery? Daarvoor ook een goede lader die specifiek dat ondersteunt (bijv. ook Aukey). Sowieso niet van die goedkope laders die er vaak te lang over doen.

Is het misschien een oplossing om een smartphone op te laden in een gesealde, zuurstofarme omgeving? Een chemische reactie kan dan nog steeds hitte veroorzaken, maar als de omgeving dik/zwaar genoeg is om dat allemaal binnen te houden, dan heb je in het ergste geval 's ochtends enkel een hoopje gesmeulde smartphone zonder brand.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:59]

Het advies om geen batterijen of lithium-io-accu's te laden...
Daar zitten ook gewoon batterijen of accu's in, dus mag dan blijkbaar ook niet. Ik snap het wel; het is beter om het niet te doen, maar het is ook beter om mijn TV van de standby modus te halen en alle stekkers uit het stopcontact te halen, maar dat doe ik ook niet...
maar het is ook beter om mijn TV van de standby modus te halen en alle stekkers uit het stopcontact te halen, maar dat doe ik ook niet...
Elke keer een stekker uit het stopcontact halen en er weer in stoppen slijt ook onderdelen fysiek sneller. Ook zou je dan altijd zaken zoals een afwasmachine, ovens en andere 'permanente' apparaten van het stroomnet moeten halen. Dat is gewoon niet praktisch.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:59]

Heel simpel te doen, loop naar de stoppen kast en haal die hoofdschakelaar om :p
Maar inderdaad je vriezer/koelkast/oven etc haal je niet van het net. Mijn TV etc heb ik wel op een verdeeldoos met knop staan. Die gaat 's nachts om.
Heel simpel te doen, loop naar de stoppen kast en haal die hoofdschakelaar om :p
Zo'n hoofdschakelaar slijt ook, en is mogelijk niet bedoeld/getest om dagelijks uit en aan gezet te worden. Je weet dan niet of je dan nog de verwachte levensduur haalt.

In werkelijkheid zal het bijna altijd wel meevallen, maar dat doet het ook als je gewoon al je apparatuur aan het net laat hangen. Ik denk dat er nooit een goede vergelijking wordt gemaakt tussen de kans dat een apparaat dat altijd aan het net hangt in de fik vliegt en de gevaren van een schakelaar/stekker die vaak bewogen wordt en daardoor onderhevig is aan meer slijting.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:59]

Ben het met je eens hoor. Die hoofd schakelaar is er inderdaad niet voor bedoeld om elke dag aan en uit te gaan.

Mijn tv/ps4 gaan wel uit. De Digibox niet, die krijgen geregeld in de nacht updates en als je die lan van het stroom af hebt moeten ze ook weer helemaal opstarten, wil je ook niet.
Gezien de herkomst van die veelal erg goedkope Action powerbanks, heb ik daar vele malen minder vertrouwen in dan een toestel die bij een erkende fabrikant weg komt. Je ziet wel vaak brand veroorzaakt door goedkope imitatie USB stekkers voor in het stopcontact.

Ik nam dat altijd met een korreltje zout, tot mijn zus een imitatie Apple stekker had die begon te smeulen. Zag aan de afwerking en het kleur verschil dat het om een imitatie ging, dan weet ik bij deze genoeg.

Volgens mij kan je bij vele branden die veroorzaakt worden door het opladen van de telefoon, diegene vragen waar ze hun stekker gekocht hebben. Is vaak AliExpres die adverteert met origineel, maar dan voor 2 euro, hartstikke nep natuurijk.
Gezien de herkomst van die veelal erg goedkope Action powerbanks, heb ik daar vele malen minder vertrouwen in dan een toestel die bij een erkende fabrikant weg komt. Je ziet wel vaak brand veroorzaakt door goedkope imitatie USB stekkers voor in het stopcontact.
Daarom ook de smiley erbij. Het was meer gericht op de kop van het artikel, dat zich specifiek richt op smartphones. Wat ik ermee bedoel is juist dat men de situatie ook erg kan maken door de verkeerde maatregelen te treffen.

Ik denk dat een smartphone 's nachts opladen op zich niet onveilig is. Wereldwijd is het aantal 'exploderende' smartphones die met de juiste apparatuur worden opgeladen verre van statistisch significant. Het wordt pas onveilig als je een slechte oplader en/of kabel gebruikt. Het advies zou moeten zijn dat je geen brakke apparatuur aan ~230V hangt. Voor consumenten is het helaas lastig om 'brak' van 'OK' te onderscheiden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:59]

Ze kunnen hun campagnes dan beter focussen op legitieme opladers die bij de telefoon geleverd worden, of in ieder geval laders van deugende merken aan te schaffen.

Ik zal dan ook nooit met mijn gezonde verstand een USB lader van de Action kopen, puur omdat mijn huis me heilig is. Je ziet namelijk wel eens dat er een powerbank bij de Action wordt terug geroepen, omdat deze onveilig blijkt.

Nu denken mensen dat smartphones an-sich gevaarlijk zijn, en verwachten dan Samsung Galaxy Note gebeuren, maar dat was nou eenmaal een uitzondering, het zijn gewoon altijd onbekende Chinese namaak rotzooi. Heb meermaals als test die Chinese merkloze troep uit elkaar gehaald, en allemachtig wat je dan tegen komt. Ja, de laders van Apple en Samsung (om maar een voorbeeld te noemen) komen ook uit China, maar dan wel uit kwaliteit fabrieken, die merkloze meuk is gewoon dusdanig gevaarlijk.

En uiteraard bestel ik ook geregeld bij AliExpress, maar absoluut niks wat direct in het stopcontact moet, ik moet er niet aan denken.
[...]
Als je autorijdt dan is het logisch om het in de auto te doen. In sommige treinen heb je ook opladers/aansluitpunten voor de OV'ers onder ons. Daarnaast kunnen veel mensen ook een oplader op het werk gebruiken.
Precies dit gewoon. Hoelang zit je bij een oplaadpunt op een dag? Laptop op het werk? USB erin en je kan bellen. Bellen op het werk doe ik alleen met Skype for business. Snap dat niet iedereen de toegang hier voor heeft, maar er is echt wel een work around voor om 's nachts niet je telefoon op te laden, waardoor je in ieder geval wakker bent wanneer dat ding in de fik vliegt.

Weet je nog vroeger dat je de TV niet op standby moest laten staan (wellicht nog steeds dat weet ik niet)? Extra stroom dat het kost en de kans op brand was/is aanwezig, maar wel lekker nacht laden want dat is 'goedkoop'.
Noem me ouderwets, maar bij mij gaat het hele meubel met tv, gameconsoles, satelliet ontvanger etc uit als ik het niet gebruik. Dus gewoon met een schakelaar alle 220v (eh 230 of was het 240) eraf.
Duurt even minuutje meer bij opstarten, maar gezien ervaringen uit het verleden blijft mijn tv niet op standby staan.
Het stomme is dan weer wel dat ik dus wel m'n telefoon af en toe 's nachts oplaad...
En m'n tablet(s) liggen bijna altijd 's nachts aan de oplader....die gaan er pas weer af als ik ze gebruik
Noem me ouderwets, maar bij mij gaat het hele meubel met tv, gameconsoles, satelliet ontvanger etc uit als ik het niet gebruik. Dus gewoon met een schakelaar alle 220v (eh 230 of was het 240) eraf.
En dat doe je ook bij al je keukenapparatuur? De oplader van je elektrische tandenborstel?
Zo goed is Aukey niet. https://www.youtube.com/watch?v=MzQI1P4BF70

Doe mij maar Tronsmart.
Niet uitkeren als blijkt dat er een slechte lader gebruikt is valt wat voor te zeggen, kan ook onder verzekeringsfraude vallen.
Niet uitkeren is alleen waarschijnlijk als je nalatig bent of als grove schuld kan worden aangetoond.
Als ik mijn telefoon oplaad met een CE goedgekeurde lader, in hoeverre kan mij dan nalatigheid of grove schuld worden toegewezen?
Daarnaast is het maar de vraag of bij een (grote) brand nog te achterhalen is of je een goede of slechte lader hebt gebruikt. Sowieso moet je verzekeringen dergelijke machtsmiddelen al helemaal niet geven, dan kan je net zo goed niet meer verzekeren, want dan proberen ze overal onderuit te komen. (voor zover ze dat al niet doen.... )
Ik ben er al lang achter dat het te uitkeren bedrag door een verzekeraar onderhandelbaar is.
Ook ontkennen dat schade niet gedekt is, zijn ze goed in. Daarom de voorwaarden goed doorlezen voordat je aangifte van schade doet.
Mijn fiets is bij diefstal uit het tuinschuurtje alleen verzekerd bij zichtbare braakschade aan het schuurtje. Wordt hij uit de garage (die binnendoor vanuit het woonhuis bereikbaar is) gestolen, dan hoeft de garagedeur niet eens op slot te zijn.
Waterschade is net zoiets. Binnendringend (grond)water ben je vaak niet voor verzekerd, maar waterschade a.g.v. een gebarsten leiding vaak wel weer.
Als je daarover klaagt moet je eens goed de voorwaarden voor je mobiel lezen, je mag hem volgens die voorwaarden niet eens in je broekzak dragen.

Overigens heb je wel een punt, ben bang dat verzekeraars dat als een excuus gaan gebruiken.
tja, als een significant groot deel van de branden hierdoor komt en simpel voorkomen kan worden hebben ze wel een punt natuurlijk
Lijkt me beter als ze dan de fabrikanten aanklagen van de ondeugdelijke telefoons en/of opladers. Je kunt een gebruiker toch niet verantwoordelijk stellen voor een brand omdat hij zijn telefoon oplaad?
Zelf laat ik mn mobiel altijd op met een powerbank. Die gaat vanzelf uit als mn mobiel vol zit. Denk dat dat redelijk veilig is
En de powerbank zelf ? :)
ja, die zou kunnen ontploffen... maar zoals ik al zei. hij stopt zodra de telefoon vol zit. dus het lijkt mij een stuk veiliger
Tegenwoordig ondersteund zowat elke mobiel wel een snellaad variant.
Ik zou mijn OP3 in de oplader kunnen prikken na het opstaan, en deze weer meenemen als ik de deur uit loop. Dan is ie vrijwel zeker op 90%.

Ik begrijp de waarschuwing wel. Veel mensen gebruiken goedkope 3rd party laders voor hun mobiel. Ik geloof ook wel dat er accu's zijn die onvoldoende bescherming bieden tegen 'overladen'. Deze uitzonderingen kunnen voor ellende zorgen.
De accu's en/of laders van moderne mobieltjes zijn wel voorzien van bescherming.
Dan ben je niet erg snel 's ochtends. ;)

Ik kan m'n OP5 ook aan de lader leggen als ik opsta, maar dan red ik misschien +40% voordat ik alweer de deur uit ben.

Spul moet gewoon niet in de fik vliegen, ongeacht wanneer je de lader gebruikt. Absurd dat iedereen hier dan roept "moet je maar niet meer snachts laden".

Uuh, dat is een mooie manier van het probleem omkeren.
Ik laad hem tijdens het eten, vind mijn gezin ook fijn ;) In de nacht verbruikt mijn Android maar 1% batterij. Wat is nu het probleem?
Dankzij snel laden kan ik mijn telefoon opladen terwijl ik 's avonds na het werk met andere dingen bezig ben. 's Nachts verbruik ik 20% als ik mijn sleep tracking aan heb staan (lekker rustig opstaan adhv m'n slaapritme), en anders verbruik ik nog geen 5%.

[Reactie gewijzigd door Stoelpoot op 22 juli 2024 21:59]

Nou gewoon overdag als je kantoorbaan heb kan die wel even uurtje op de lader, of als je thuis komt van het werk kan die echt wel even een uurtje laden tot die vol is.
Volgende stap is niet uitkeren bij een brand veroorzaakt door een lader in de nacht.

Wanneer moeten we onze mobiel opladen? Overdag gebruik je hem tenslotte.
Dat komt niet eens ter sprake omdat het simpelweg niet is verzekerd.


Zal een wijziging komen in de voorwaarden waarbij vermeld wordt staat dat een brand door lader van smartphone niet is gedekt.
Met OnePlus 3T laat ik hem even een uurtje op als ik thuis ben. Maar niet elke smartphone laadt zo snel.
of niet iedereen wil een slappe batterij na een half jaar :) Ik fast charge bijvoorbeeld alleen als ik het nodig heb
Ik fastcharge ook alleen op het moment dat het nodig is. Soms is dat eerder op de avond, soms wat later.
Lipo's zijn potentiele bommen, en kunnen onverwachte reacties geven (denk hierbij aan de de Note 7 en hoverboards.
Dankzij mijn modelbouw hobby weet ik dat maar al te goed.
Daarom adviseer ik iedereen een lipobag te kopen, en je smartphone daarin in te leggen met het opladen, deze is al voor €2.50 te koop, en met een euroverlengsnoer kan je de lader en telefoon veilig in opladen, wat ik dagelijks doe.

[Reactie gewijzigd door mongkut op 22 juli 2024 21:59]

De LiPo's gebruikt in modelbouw toepassingen zijn iets anders dan Li-ion batterijen in consumentenelectronica.
Het voornaamste verschil is de vorm waarin de accu’s geleverd worden. Een li-polymer accu is plat en vaak enigszins buigzaam (niet erg stevig in ieder geval). Een li-ion accu is altijd in een cilindervorm, maar er kan een rechthoekig doosje omheen zitten, zeker als er meerdere accu's in zo'n doosje gebruikt worden.

De elektrochemische samenstelling is gelijk. Beide soorten kunnen ergens wel een polymeer element bevatten, maar nooit veel. Er zijn li-polymeer accu geweest waarbij het polymeer wel een belangrijk rol speelt maar die zijn, voor zover ik weet, nooit het laboratorium verlaten. Wel is het zo dat huidige li-polymer accu's een iets hogere specifieke energie hebben, er is dus meer energie per kilogram accu. Dat is gunstig als je bijvoorbeeld een drone ontwerpt, die moet zo licht mogelijk zijn.

Daarnaast zijn ze handiger om krappe ruimtes (laptops, mobiele telefoons) zoveel mogelijk met accu te vullen, dus zonder open ruimtes. Een andere eigenschap is dat hij indien nodig in kortere tijd ontladen kan worden. Dat is voor sommige toepassingen (model auto's bijvoorbeeld) nuttig. li-polymer cellen zijn wel wat duurder om te maken.

Smartphones hebben tegenwoordig eigenlijk altijd platte li-polymer accu's. Zodra een apparaat meer ruimte heeft, en de prijs een rol speelt dan ligt li-ion iets meer voor de hand. Je kunt bij powerbanks vrij duidelijk zien en dus voorspellen wat er in zit. De dikkere hebben meestal cilindervormige cellen. De platte hebben li-polymer accu's.
Veel moderne elektronica gebruikt ook LiPo's omdat deze makkelijk in 'loze' ruimte van de behuizingen te zetten zijn. Li-ion cellen zijn veel harder en niet zomaar in rare vormen te kneden.
Hoewel je gelijk hebt, zeker aangaande het soort lipos die gebruikt worden in modelbouw is dit minder relevant in de context van dit artikel. Het gaat specifiek om opladers die "gevaarlijk" zijn, zeker de goedkope chinesium modellen. De opladers zullen zich nog steeds buiten de lipobag bevinden waarmee deze dus niet helpt met wat er in het artikel aangekaart wordt.
De telefoon gaat samen met de lader in de lipotas, met een euroverlengsnoer.
Ik vraag me oprecht af of dat wel veiliger. Van electronica komt warmte af. Zeker in situaties waar een oplader wisselstroom omzet naar gelijkstroom. Deze warmte moet weg kunnen en dat kan nu minder goed.

Afgezien van het feit dat je hiermee wellicht de levensduur van de lader en telefoon verkort vraag ik me dus af of je hiermee het risico juist niet hoger maakt.
Als jij je telefoon oplaad, zonder de snellaad functie zal de warmte niet een probleem op leveren.
En als dat zo is, wat heb je liever , dat je lader eventueel iets eerder kapot gaat of je huis afbrand?
Als jij je telefoon oplaad, zonder de snellaad functie zal de warmte niet een probleem op leveren
Een lipobag isoleert behoorlijk goed, ook als het om normaal "langzaam" laden gaat komt er best wel wat warmte vrij (voel maar eens aan een oplader tijdens het laden van je telefoon). Een lipobag vermindert voornamelijk de effecten van een lipo batterij maar in veel gevallen komt hier nog steeds vrij veel hitte vrij, vandaar ook dat zelfs met het laden via een lipobag het aan te raden is om dit te doen op een vuurvaste ondergrond en omgeving. Ook zal bij het normaal gebruik van een lipobag de lader zich buiten de lipobag bevinden.

Door de telefoon en lader (nee geen snellader) samen in een tas te stoppen die erg goed isoleert creëer je een omgeving die niet ideaal is voor electronica aangezien de warmte niet kwijt kan.
dat je lader eventueel iets eerder kapot gaat of je huis afbrand?
Met bovenstaande verhaal in het achterhoofd is in deze context het kapot gaan van de lader een mogelijke oorzaak van het afbranden van je huis.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 juli 2024 21:59]

Dat zijn ruwe onbeveiligde cellen. In je smartphone zit batterijbeheer en de batterij zelf heeft ook nog een chip die onderspanning, kortsluiting en overladen voorkomt.

Daar heb je echter niets aan als je usb voeding in brand vliegt.
ik denk dat je het niet goed leest, de telefoon MET oplader stop ik in de lipobag met een euroverlengsnoer
hoe goed zijn die lipo bags? die worden ook voor een paar kwartjes in china gemaakt. naja ik weet het niet. als het daar doorheen brandt en je krijgt nog meer gassen die vrijkomen beeh KAn ie dan ook niet eerder ontploffen, de hitte wordt dan veel meer gecomprimeerd.
wat is een beter alternatief ?
Wat voor een paar kwartjes hoeft niet per definitie slecht te zijn.
Je moet eens weten wat hier verkocht wordt wat uit China komt.
Die Chinezen maken tegenwoordig echt wel goede spullen.
Natuurlijk komen er óók mindere producten vandaan, maar dat is ww.
beter alternatief vraag ik mij juist ook af, of dat die lipo bag sowieso goed werkt bewezen.
Ik koop veel uit china en er zijn genoeg goede spullen inderdaad. vooral als je het goedkoopste van het goedkoopste gaat kopen dan krijg je dat ook. alhoewel als je het goedkoopste van het goedkoopste duur uitziend verpakt, dan kan je iedereen inpakken met hogere prijzen :) en zelfs sommige goedkope producten zijn prima.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.