Sony heeft 80 miljoen PS3's verkocht

Sony heeft sinds zijn introductie in 2006 80 miljoen PlayStation 3-consoles verkocht, zo maakt de Japanse fabrikant bekend. Op 2 november jongstleden werd de mijlpaal bereikt. Volgens Sony zijn er voor de komende tijd nog driehonderd softwaretitels in ontwikkeling voor het systeem.

Met de introductie van de PlayStation 4 in aantocht, blijft de huidige derde generatie van de console goed verkopen, claimt Sony. Om de verkoop een duw in de rug te geven heeft de fabrikant in augustus de prijs van de variant met 12GB flashgeheugen verlaagd in Europa. Volgens Sony zijn er wereldwijd 4332 softwaretitels verschenen voor de PS3 en zijn er nog 300 in aantocht voor de komende tijd.

Sony heeft zeven jaar gedaan om het aantal van 80 miljoen verkochte exemplaren te behalen: in november 2006 werd het eerste model in Japan in de winkelschappen gelegd. In het vorige kwartaal werden nog twee miljoen PlayStation 3-systemen verkocht. Dat is aanzienlijk meer dan Microsoft nog van zijn Xbox 360 verkocht: in het recente kwartaal gingen daar nog 1,2 miljoen van over te toonbank. Microsoft bereikte het aantal van 80 miljoen verkochte Xbox 360-modellen overigens al half oktober. De Xbox 360 werd echter ook eerder uitgebracht: in november 2005 vond de release in de VS plaats.

De PlayStation 4 komt in Nederland uit op 29 november. De Xbox One van concurrent Microsoft volgt in het voorjaar van 2014.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-11-2013 • 14:50

116 Linkedin

Reacties (116)

116
108
46
1
0
26
Wijzig sortering
Doen ze toch echt goed. Ik ben nog steeds trotse eigenaar van een PS3, en ik hoop dat deze nog een tijdje ondersteunt wordt. Ze hebben dus in 7 jaar tijd 80 miljoen exemplaren verkocht. Een prestatie van formaat, maar de PS2 deed het nog een stukje beter: in 9 jaar tijd 155 miljoen exemplaren volgens Techzine en volgens Wikipedia zijn het er zelfs 158 miljoen (2009).
Over die ondersteuning, Sony stopte pas in 2012 met het verschepen van PS2's naar Japan (http://www.techzine.nl/ni...aar-gestopt-in-japan.html).
En volgens mij was Fifa 12 ongeveer de laatste game voor de PS2 (http://nl.playstation.com/ps2/games/). Wordt dus belachelijk lang ondersteunt, hopelijk doen ze voor de PS3 hetzelfde, is toch een bijzonder stukje service.
Anoniem: 483276
@Niku6 november 2013 16:20
Zelfs fifa 14 is nog uitgekomen voor de PS2, maar zowel 13 als 14 zijn eigenlijk fifa 12 met een update voor de spelerdatabase en dergelijke.
Anoniem: 254370
6 november 2013 15:46
80 miljoen in 7 jaar.. Dat geeft toch te denken. Nu er jaarlijks meer dan 100 miljoen iPhones verkocht worden en misschien wel het dubbele aan high-end smartphones in totaal.
Elk van deze apparaten kan in weze een volwaardige console zijn op het moment dat je er een bluetooth controller aan hangt en hem aansluit op een Full HD tv (via hdmi of draadloos).
En qua kracht ontwikkelen ze zich sneller dan de consoles.

De chip van de iPhone 5S benadert nu al de snelheid van de Xbox 360 en PS 3.

Ik vraag me af of er een nog een volgende generatie consoles komt na de PS 4 en Xbox One.
De noodzaak verdwijnt gewoon.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 6 november 2013 15:49]

Hou je hier ook rekening met prijs / wat je krijgt ? Ik ken Apple's reeks niet zo goed; maar ik denk niet dat je voor 300 euro 500gb machine hebt; Het is dan ook Apples met peren vergelijken; Dat consoles ooit verdwijnen is geen zekerheid, dat ze gaan mergen met andere apparaten is wel duidelijk, zo ook de mp3 speler en mobiele telefoon; maar of de telefoon en console samen gaan ? ik denk dat eerder smart-tele's die gaan opeten.
Anoniem: 254370
@svennd6 november 2013 18:24
Je denkt in technologische beperkingen.
Een smartphone heeft tegenwoordig bijna iedereen. Het is een standaard accessoire geworden. Een console is in dat opzicht minder multi-functioneel.
Dus minder noodzakelijk. Zelfs ik hoef geen console meer zodra ik een bluetooth controller kan gebruiken in bovenstaande configuratie.
De exponentiële ontwikkeling van techniek zal zorgen dat alle achterstanden worden weggewerkt.
Dat phone en console nu iets op elkaar lijken omdat ze toevallig spelletjes kunnen afsprelen is als een mes en een vork in je bestek set. Ze hebben beiden hun functie, er bestaan van die plastic dingen die beiden kunnen maar dat is het toch net niet.

Ik geloof nooit dat game consoles zich zullen verlagen naar deze oplossingen. Ik denk eerder dat de volgende generatie weer een stap voorwaarts gaat maken, zich meer zal gaan toeleggen op een nog realistischer beleving: 360 graden view, feedback, geur ...
Anoniem: 254370
@hamsteg7 november 2013 16:35
Met draadloze verbinding kun je een Oculus Rift makkelijk aan je smartphone hangen. Wat maakt het dan nog uit wat voor doos het rekenwerk doet?
Goede overweging. Zo had ik er nog nooit over nagedacht. Noodzaak voor een console an sich verdwijnt misschien, maar het principe zal wel blijven bestaan. Of dit dan in de vorm van een logge, statische console is of in de vorm van een smartphone die je naast je tv legt en (eventueel, want draadloos?) een kabeltje trekt, is de vraag. Ben benieuwd of deze laatste, die jij ook al schetst, waarheid gaat worden.
Anoniem: 254370
@Niku6 november 2013 16:21
Draadloos werkt nu al goed d.m.v. een Apple TV.
Met games waar reactie snelheid niet essentieel is werkt het al goed over WiFi 802.11 n. Bijvoorbeeld Sky Gamblers 2 is zo prima te spelen, in Full HD zelfs.
Zodra latency een probleem is, zoals bij racing games of games waar timing essentieel is wordt het minder.
Maar de mogelijkheid bestaat nu dus al en naarmate Wi-Fi sneller wordt zal het ook snel genoeg zijn om alle games zonder frame-drops te spelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 6 november 2013 16:22]

Gefeliciteerd Sony!

Een erg mooie mijlpaal zo vlak voor de release van de opvolger van de PS3!.

EDIT: tuurlijk is dit niet erg ontopic, maar wat wil je hier nou verder over kwijt :P vind het een knappe prestatie dat zowel de xbox360 als de PS3 ongeveer 80 miljoen consoles hebben verscheept in maar 7 jaar tijd!

[Reactie gewijzigd door prupke15 op 6 november 2013 14:55]

Zo off-topic is je bericht niet. Er zijn altijd mensen die je een -1 geven omdat je de eerste post hebt terwijl er op zich weinig aanvulling op het artikel is. Maar daar zit eerder het verschil tussen +1 en +2 in.

Sony is dus nog geen maand later met de mijlpaal, maar is dus wel een jaar later begonnen met de verkoop van de console. Zelf heb ik ook een PS3 gekocht, maar dit is vanwege de Blu-Ray functionaliteit en vooral de kwaliteit hiervan. Was destijds maar €30,- duurder dan een fatsoenlijke stand-alone Blu-Ray speler. In totaal maar één spel in gehad.

Erg netjes dus dat ze zoveel verkocht hebben. Hopelijk blijft de support nog even voor de PS3 als de PS4 uitgekomen is, maar als je ziet hoe ze dat met de PS2 hebben gedaan, ben ik hier niet erg bang voor!
ho hu halt, de PS3 is in 7 jaar 80 miljoen keer verscheept, de xbox360 heeft daar 8 jaar over gedaan.. En dan moet je ook nog eens rekening houden dat de PS3 lange tijd een heel stuk duurder was dan de xbox360, dus dan kun je al wel helemaal stellen dat het een behoorlijke prestatie is en de PS3 toch wel de winnaar is (ondanks dat beide consoles hun sterke en slechte kanten hebben)..
Anoniem: 276451
@SuperDre7 november 2013 08:53
Toch vraag ik me af hoeveel personen zich gedwongen voelden om meer dan 1 playstation of xbox te kopen omdat de console kapot ging. Een maat van mij heeft in 1 jaar tijd 2 nieuwe playstations moeten kopen en ikzelf heb in een periode van 5 jaar 3 playstations gehad en vele andere van andere mensen gemaakt.

De vorige generatie consoles gingen niet zo snel kapot waardoor er meer mensen waren die maar 1 exemplaar hebben gekocht. Dit stuwt de verkoop van de huidige generatie consoles natuurlijk enorm. (en ik vergeef het Sony nooit voor mijn YLOD, 100+ uur Dark Souls verdwenen)

Zou het een trucje zijn van Sony en Microsoft...
Ik heb ook 3 xboxen en 2 ps3's versleten :/
Ben er door 0 versleten heb nog steeds een day one ps3 (40gb) staan en een iets jongere xbox 360

Dus het is wel te doen :)

[Reactie gewijzigd door sjepper op 7 november 2013 11:40]

Anoniem: 276451
@sjepper7 november 2013 12:40
Lol wel meer gamen hè. Anders gaan ze nooit kapot :-P

Ik heb 1 maal de Xbox van mijn broertje geleend (hij kreeg me PS3) en toen mocht ik de Xdoos na 5 dagen opsturen naar Microsoft vanwege de beroemde (RROD) hitte problemen.

Je mag toch wel verwachten dat een massa product dat door robots in elkaar wordt gezet in het verre Oosten langer meegaat dan zeg +/- 4 a 5 jaar. Toch???
Och ik heb er zat op gegamed al men controlers van de ps3 zijn de accus al overleden. moet wel zeggen dat mijn xbox sinds een jaar rete traag is in home en met insignen maar dat ligt denk ik niet zozeer aan men xdoos.

Heb een keer een RROD gehad 3 rode 1 uit maar toen pakte ik hem op terwijl die aanstond. Maar na een reboot deed hij het gewoon.

Naja officieel hoeft zoon product natuurlijk maar 2 jaar mee te gaan en als jij 5 jaar een pc dag in dag uit hebt draaien gaat er ook meestal wel wat kapot. ik heb sinds ehm 2008 of 09 al 2 videokaarten er door heen gesleten... zonder ocen oid trouwens. Mijn oude moederbord is ook al het geluid en een paar pci sloten dood. 2x externe geluidskaart van creative.

Nou wissel ik elk jaar wel van graka.
Anoniem: 276451
@sjepper7 november 2013 13:57
En dat heb ik nou alleen maar gehoord en niet zelf meegemaakt. Mijn controllers doen het allemaal nog. Ik heb alleen af en toe problemen met een witte (officiële Sony) controller die ik uit Japan heb meegenomen in 2009. Het lijkt wel alsof sommige USB poorten te slap zijn om de witte controller op te laden. Weet niet waar dat vandaan komt maar gelukkig gebeurt dat maar zelden.
Ik hoop dat Sony of Microsoft dit leest en jou een nieuwe PS4 of Xbox One kado doet want dat verdien je wel :Y)

Mits je je consoles alleen hebt gebruikt voor waar ze voor bedoelt zijn...
1 PS3, 60GB phat uitvoering in 2006 gekocht. Heel toevallig twee weken geleden een YLOD gehad. Laten fixen, maar toch niet helemaal goed meer. Dan maar een nieuwe 12GB en zelf een hdd/ssd inbouwen :) En natuurlijk binnenkort de PS4! Op zich ging hij dan nog best lang mee.
Die 12Gig flash versie kreeg ik voor mijn verjaardag van me lieverd :-) leuk ding. Let wel op dat je nog een additionele HDD bracket van +/- 15 euro erbij moet kopen anders past je schijf niet. Yep, it's a Sony....
Waarvoor ik nog naar uitkijk voor PS3 is; Lightning Returns: Final Fantasy XIII en Final Fantasy X/X-2 HD remake
Samen met GT6 inderdaad de game die ik nog gaan kopen op de PS3, mede omdat ik deel 1/2 ook op de PS3 heb.
Nog genoeg ps3 titels om naar uit te kijken. Om er een paar te noemen:
Dark souls 2, tales of xillia 2, ni no kuni 2.
Sony heeft echt het geluk dat ze een studio als Naughty Dog hebben die exclusieve titels voor hun maakt. Vooral Uncharted en nu The Last of Us zijn echte systemsellers. Persoonlijk ben ik met de PS1 opgegroeit en dat kwam vooral door Naughty Dog met Crash Bandicoot, dat waren toendertijd echt geniale games. Jammer dat die titel uit handen is gegeven, de hele Crash Bandicoot merknaam is naar de knoppen gegaan door de huidige devolpers.

Anyway, congrats Sony! Dat de PS4 er ook maar zoveel mag verkopen, het is jullie gegund.
Crash Bandicoot was in die tijd een prachtig spel, ondanks dat graphics niets mooi waren
als jet het verglijkt met hedendaagse games :)
De psx was ook mijn eerste echte consolle, in die tijd had ik de psx gekocht omdat de cd speler
van mijn stereo instalatie kapot was gegaan }>
Vergeet het Nederlandse aspect niet, namelijk de studio die Killzone maakt :)

Dat is ook een exclusieve serie van belang voor Sony.
Met de PS4 willen ze de succes van de PS2 (155.000.000 units verkocht) natuurlijk overschrijden.
Logische zet van ze, maar ze moeten echt hun best doen, om de 100.000.000 te behalen..
In die tijd was er aanzienlijk minder concurrentie, niet in mobiele telefoon/handheld/smartTV of 'mini PC's (zoals Steambox etc).
Dat is toch ruim 10 miljoen exemplaren per jaar als je het zo bekijkt. Proficiat!
Opvallend ook dat er nog maar liefst 300 games verwacht worden op de 'oude' console. Ik ben alleen benieuwd hoeveel van deze games nog daadwerkelijk gekocht gaan worden. Of zullen hier veel games bijzitten die zowel op de PS3 als de PS4 uit komen? Qua gevoel komt het in ieder geval over op me dat hier niet veel meer valt te verdienen voor ontwikkelaars. Dat er dan toch nog 300 games uitgebracht gaan worden maakt me erg nieuwsgierig.
Voor ontwikkelaars is de PS3 juist een veel grotere afzetmarkt dan de PS4. Het mag dan een oude console zijn, er zijn wel tientallen miljoenen gebruikers van, terwijl er van de PS4 dit jaar misschien enkele miljoenen over de toonbank zullen gaan. Dit is dan ook de reden dat er voor de beide huidige consoles (ook de 360, hoewel in iets mindere mate helaas) nog zoveel wordt ontwikkeld. Er zitten ook titels bij die meerdere keren zijn uitgesteld en eigenlijk al jaren in de winkels hadden moeten liggen. En daarnaast inderdaad ook cross-generatie-titels (PS3 + PS4).

Zowel voor ontwikkelaars als console-eigenaren is het dus positief dat de oude generatie nog eventjes ondersteund wordt. Ik verwacht wel dat binnen 2 jaar de verkoopcijfers van current gen-titels snel zullen dalen, maar tot die tijd komt er nog best wat leuks uit.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 6 november 2013 15:17]

Zou er iemand bestaan die alle 4332 software titels bezit??
Grappig overigens dat ze over software titels spreken. Dus er zitten ook dingen bij wat niks met gamen te maken heeft blijkbaar.
Denk niet dat iemand alle 4332 titels heeft. Een aantal zullen via PSN te downloaden zijn maar als je dan zou optellen hoeveel GB dat bij elkaar is, zal de eigenaar van alle 4332 titels toch wel een stapel PS3's moeten hebben staan.

En verder zullen er ongetwijfeld games zijn uitgebracht die amper 10.000 verkopen hebben gezien en zelfs misschien alleen zijn verkocht door 1 kleine keten in 1 land ergens ver weg; de kans dat je die op de kop hebt kunnen tikken is ook vrij klein.

Kleine zoektoch op YT en Google levert op dat sommigen wel iets van 500 games in huis hebben; hogere cijfers kan ik niet vinden maar dat is toch een respectabele 12% van het totaal aantal verkrijgbare games.
Dan heb je een flinke kast nodig, dat aantal van 4332 titels is exclusief downloadversies.
Ikzelf zal zeker nóg een PS3 kopen. Op dit moment nog een Phat 80GB in bezit. Die heb ik zelf al eens gerepareerd. De koelpasta was hard geworden waarna het ding oververhitte.
Ik wil graag een grotere HDD, maar vind HDD´s best duur. Als ik na de release van de PS4 een PS3 SuperSlim met 500GB HDD voor 200 ofzo kan krijgen incl 2 games doe ik dat. Bovendien bestaat altijd de mogelijkheid dat mijn Phat nog eens een YLOD krijgt..

Ook al vind ik de SuperSlim wel erg goedkoop eruitzien, en goedkoop aanvoelen tov een Phat. De Slim vond ik mooier, en de mooiste PS3..

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 6 november 2013 15:43]

Zover ik weet kan je er gewoon een standaard 2.5'' schijfje inzetten. Zoveel kosten die tegenwoordig niet meer :+
Ik vind 45euro incl verzenden nog best wat voor zoiets simpels..
Dan betaal ik liever 200 voor 2 games - €80 totaal (1 nieuw en 1 ouder), een nieuwe PS3 met garantie, controller van €50 en die HDD die €45 zou moeten kosten..
Een nieuwe PS3 voor €25 dan...
Respect voor Sony. Schijnbaar een hel om games voor te maken, maar voor mij nog steeds de beste console van de afgelopen generatie. Moet ik wel zeggen dat ik me nooit echt drukmaak om wat er nu wel en niet veel verkocht wordt, ik game wat ik leuk vind op het moment.
Wel leuk om te zien dat de 360 en PS3 elkaar niet zoveel ontlopen op dit moment, vind ze allebei wel goed, dus gun het ze ook
Dat was voornamelijk in het begin. Nu hebben ze het wel onder de knie! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee