IDeal-storing frustreert online concertticket-verkopen

De betaaldienst iDeal kampt met een storing waardoor klanten van de grote banken geen transacties kunnen uitvoeren. Onder andere Prince-fans reageren woedend omdat zij geen kaartjes op TicketMaster konden kopen vanwege de storing.

iDeal logoDe iDeal-betaaldienst heeft volgens Allestoringen.nl sinds circa 10:30 uur last van storingen. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar onder andere fans van de Amerikaanse muzikant Prince reageren woedend op de problemen omdat zij geen kaartjes voor een aankomend concert kunnen afrekenen. Kaartverkoper TicketMaster heeft daarom de verkoop van kaartjes voorlopig stilgelegd.

Het betaalplatform van de Nederlandse banken, dat wordt verzorgd door Currence, kampt dit jaar vaker met storingen en past in de trend van tal van kleine en grote storingen bij de Nederlandse banken. In de eerste maanden van 2014 kampten de banken meer dan vijf keer zo vaak een dag met een of meerdere storingen als in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de ABN Amro-bank had veel meer storingen dan in 2013.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-05-2014 • 13:26

172 Linkedin

Reacties (172)

172
165
100
12
1
29
Wijzig sortering
Grappig dat bijna niemand hier schijnt te weten hoe iDEAL werkt.
iDEAL is slechts een protocol. iDEAL heeft geen servers en kan dus ook niet 'plat' liggen.
Currence is de eigenaar van het protocol, maar biedt zelf geen enkele 'betaalservice'.
Voor consumenten is het de eigen bank die een service biedt volgens het iDEAL protocol.
Voor verkopers is het de eigen bank of een payment provider die een service biedt volgens
het iDEAL protocol.
De banken communiceren onderling rechtstreeks met elkaar via het iDEAL protocol.
Wanneer (bepaalde) transacties via iDEAL niet kunnen worden uitgevoerd dan betekent
dat niet dat iDEAL 'plat' ligt. Het betekent dat er een storing is bij de eigen bank of bij de
payment provider.
In het geval van TickerMaster lijkt het mij het meest waarschijnlijk dat de bank cq. payment
provider van TicketMaster een storing had.
Dus Currence vangt wel een provisie op elke transactie, maar ze hebben geen servers dus ze hoeven er niets voor te doen en dragen ook geen enkele verantwoordelijkheid.

Slim bekeken! ;)
Currence is een organisatie die destijds in het leven is geroepen door een aantal nederlandse (groot)banken. Vestzak -> broekzak dus.
Ik lees dat iDeal de storing ontkent, maar de bron is niet meer beschikbaar... Wie heeft er nou eigenlijk gelijk?

https://www.ideal-status.nl/statistieken/

Alleen bij sns/regiobank dus :-)

[Reactie gewijzigd door Megalodon86 op 6 mei 2014 14:41]

Anoniem: 572916
@Megalodon866 mei 2014 14:44
Verschillende gebruikers,melden hier, dat ideal gewoon werkt.
Credit-card betalingen deden het specifiek voor de ticket site ook niet op het moment van verkopen.
Natuurlijk heeft alle storingen.nl ideal ge-red-flagged vanwege de storing.
Maar omdat ideal op andere plekken wel werkt, lijkt me dit de zoveelste valse melding van allestoringen.nl en gewoon het afschuiven van verantwoordelijkheid door TicketMaster
Inderdaad, dat lijkt mij ook.

Eerst kreeg ik met iDeal een foutmelding. Vervolgens geprobeerd met Creditcard (Rabo Basecard - Mastercard), werkte ook niet. Tenslotte nog een American Express geprobeerd, die niets met onze Nederlandse banken te maken heeft, helaas kreeg ik hier ook dezelfde foutmelding.

Dit lijkt echt puur op het afschuiven van de verantwoordelijkheid.
Deze tabel geeft een heel ander verhaal.
Maar wie er gelijk heeft?

http://allestoringen.nl/storing/ideal
Ik heb overigens sterk het vermoeden dat er helemaal geen storind bij Ideal was/is maar dat de site van ticketmaster gewoon overbelast was en het aantal connecties naar de banken te hoog lag. Zowel bij cc betaling als ideal werd ik er nl uitgegooid. Uiteindelijk met geluk (en 3 computers ) er toch nog doorheengekomen. Rond dezelfde tijd een ideal betaling gedaan bij andere webshop en dat werkt gewoon.

[Reactie gewijzigd door fry_35 op 6 mei 2014 14:00]

Anoniem: 63975
@fry_356 mei 2014 13:59
Dat zou zomaar kunnen, dat TicketMaster hun infra niet zo goed op orde heeft, maar geen gezichtsverlies willen leiden en maar naar iDeal wijzen.

Heeft T.net iDeal al om een reactie gevraagd?
Bij mij idem exact hetzelfde heb een beetje het idee dat ze de problemen op ideal proberen af te schuiven
Probleem lag MINSTENS net zo hard bij ticket master.

Na netjes in de rij te hebben gestaan kan ik uiteindelijk kaarten zoeken en was ik de gelukkige eigenaar van drie gereserveerde kaarten. Nu nog afrekeningen. Alvorens dat te doen moest je uiteraard wel even inloggen (gek want dat had ik al gedaan). Dus ik proberen in te loggen. Wachtwoord onjuist. Nog eens proberen, onjuist. Nieuwe aanvragen. Site geeft foutcode. Nog eens nieuwe aanvragen. Email ontvangen met nieuw wachtwoord. Nieuw wachtwoord werkt niet. Dan maar een nieuw account aanmaken op een ander mail adres, de tijd tikt, de reservering staat nog maar 10 minuten. Nieuw account aanmaken lukt niet om onbekende redenen. Alle velden gecontroleerd, nogmaals proberen. Nieuw account lukt niet want account bestaat al. Dan maar in proberen te loggen met het nieuwe account (8 minuten nog..), foutcode, terug, nogmaals proberen, inloggen niet mogelijk, wachtwoord reset aanvragen. Mailtje binnen, nieuw wachtwoord op nieuwe account, ook niet mogelijk in te loggen. Dan maar weer met het oude account. Nog maar eens een paar random foutcodes, en zo door en door en door... totdat de tijd verlopen was and ... ITS GONE!

Schandelijk hoe slecht deze site functioneert, en dan zelfs nog iDEAL de schuld geven.
Anoniem: 415197
@thepriestVN6 mei 2014 16:22
De website kreeg waarschijnlijk ineens een piekbelasting, waardoor de hele boel de soep in draaide. Dat is het vervelende van ticket sites: enorme piekmomenten. Dan moet je ineens heel snel opschalen.
Tja,

En dat is dan ook hetgeen waar je sterk in moet zijn, is niet echt een verassing natuurlijk. Het is maar één concert in de Ziggo dome met een capaciteit van maximaal 17.000 plaatsen. Niet eens een Tomorrowland van 140.000 bezoekers.
Anoniem: 415197
@thepriestVN7 mei 2014 14:20
Ik zou zeggen: zie het als een loterij. Of beter: als een wedstrijdje, waarbij de aanhouder wint. Dit levert ook het gewenste resultaat op: de mensen die het kaartje het "graagst" willen hebben krijgen het ook.

Dit is beter dan dat degene met de meeste poen het kaartje krijgt, of degene die er toevallig het eerste bij was.
Een beetje ticketverkoper, zoals bijv. ook Paylogic, weet zonder storingen 50.000 online kaartjes in een half uur tijd te verkopen. Het kan dus prima.
Als je als site eigenaar weet dat je een enorme lading bezoekers gaat krijgen kun je natuurlijk ook van tevoren even opschalen, voor de problemen om de hoek komen kijken ;)
Ligt het hoge aantal storingen aan de oude systemen die ze nog gebruiken om betalingen af te handelen? Ik meen in een eerder topic over ING te hebben gelezen dat ze bijvoorbeeld nog XP draaien? In feite zouden ze dus een nieuw systeem moeten aanleggen om toekomstige (grote(re)) storingen te kunnen voorkomen.
Het verwerken van het betalingsverkeer wordt gedaan door o.a. mainframe systemen en ook unix systemen zoals AIX; en niet door x86 machines met een desktop besturingsysteem.

En nee de hardware voor deze mainframes zijn niet 30 jaar oud. De onderliggende software bevat wel componenten die lang geleden geschreven zijn, maar deze software wordt nog steeds aangepast en bijgewerkt.

Mensen moeten stoppen met het verspreiden van ongefundeerde beweringen.

[Reactie gewijzigd door ELD op 6 mei 2014 15:43]

Volgens mij ging dat bericht van de ING en XP over de geldautomaten. Dat zijn natuurlijk andere apparaten als de servers van Ideal.
Maar worden over eht algemeen dan niet dezelfde systemen ingezet voor het verwerken van geldzaken? In hoeverre zijn deze servers up to date en/of storingsgevoelig?
Het lijkt me sterk dat ze servers op Windows XP zouden hebben draaien. Als het al een Windows variant is verwacht ik dan eerder een Windows NT of Windows Server variant. Ik denk echter dat ze voor de serveromgeving toch wel eerder voor een *Nix omgeving gekozen zullen hebben, aangezien die zich over het algemeen beter lenen voor server-functionaliteit dan Windows XP.
Anoniem: 463321
@WizzyThaMan6 mei 2014 13:41
De banken gebruiken nog oude systemen, dat is waar. Maar voor het betalingsverkeer wordt echt geen gebruik gemaakt van XP machines. Dat zou trouwens nog nog modern zijn vergelen met de systemen die ze wel gebruiken.
Ik weet wel zeker dat het probleem niet bij iDeal ligt. na 4x geprobeerd met ideal en eem foutcode bij ticketmaster gefrustreerd maar via creditcard besteld. 2 minuten later besloten dat een parkeerkaart ook wel handig was, deze heb ik gewoon om 12.20 braaf af kunnen rekenen met ideal, niks aan de hand.

Heel vreemd dus allemaal!
Anoniem: 594775
@folkerz6 mei 2014 22:29
Inderdaad er klopt iets niet in het verhaal.

Het was me opgevallen dat de site niet helemaal lekker wilde werken met chrome dus uit pure ellende IE maar weer eens opgestart daar eindeloos de storing melding tijdens ideal betaling.
Maar toen ik rond 12:44 firefox maar weer eens ging gebruiken ging alles op rolletjes en ben ik nu de trotse bezitter van 2 prince kaartjes en een parkeer kaart.
...Joepie....
Of wel vet bullshit verhaal van die gasten met storing om 5 over 12 en stil leggen beetje vreemd maar goed misschien gaat de communicatie daar niet zo vlotjes en hadden ze meer dan 40 minuten nodig om die conclusie te trekken en heb ik mazzel gehad.
Dat is inderdaad wel precies zo'n moment waarop je geen iDeal storing kunt gebruiken zeg! Goed dat ze de verkoop even stilleggen dus.

Maar waarom hebben nog relatief weinig mensen anno 2014 nog geen credit card eigenlijk? In elk betaalpakket van de bank zit het vaak zonder veel extra kosten toch?
Ook creditcard wilde, bij mij althans, niet werken.
En dan die slechte communicatie eromheen. Ik zat nog vrolijk in de wachtrij (al 10 minuten wachtend op het laatste streepje |:( ), en dan boem > geen tickets beschikbaar. Uitverkocht. Meldt dan meteen > stilgelegd wegens storing iDeal. Uiteindelijk beetje blij dat ik niet tot het betaalprocesgekomen ben. Als 't ie dan blijft hangen word je helemaal gek!

Toch is het met Ticketmaster + topartiest + wachtrij altijd gedoe. Bij Beyonce ook geen succes gehad, bij Bruno Mars dan weer wel. Ik geloof dat ik bij dit soort artiesten toch liever een voorinschrijving met loting heb (of in ieder geval voor een deel van de kaartjes). Zoals het nu gaat is het ook een loterij, maar dan eentje met grijze-haren-versneller...
Zonder veel extra kosten zijn nog steeds extra kosten. Aangezien je voor de meeste diensten wel met ideal kan betalen, of vaak paypal als vervanger gebruikt kan worden, kunnen deze kosten dus toch gemakkelijk bespaard worden.
Nou, bij de ING zit het gewoon standaard in het betaalpakket ofwel betaal je niets extra..
Ik heb zelf helemaal geen behoefte aan een creditcard. Denk maar aan de nadelen ervan: Schuld kan opgebouwd worden, risico's voor misbruik en diefstal, regelmatig extra kosten per transactie en vaak helemaal niet gratis bij een bank.
Ik heb zelf helemaal geen behoefte aan een creditcard. Denk maar aan de nadelen ervan: Schuld kan opgebouwd worden, risico's voor misbruik en diefstal, regelmatig extra kosten per transactie en vaak helemaal niet gratis bij een bank.
Al de nadelen die je opnoemt, gelden veelal ook voor een gewone betaalrekening.
Anoniem: 162126
@Draakje56 mei 2014 14:50
daarentegen heb je bij ideal geen mogelijkheid je geld terug te halen bij een bijv. faillisement
Een credit card nemen omdat je die misschien nodig hebt in het geval iDeal het net op het verkeerde moment niet doet? iDeal moet gewoon betrouwbaar zijn. Niet banken gaan belonen door nog meer producten af te gaan nemen omdat hun belangrijkste product zuigt.
En buitenland natuurlijk. Ik bestal al sinds internet bestaat in het buitenland, en je kunt zelden met iDeal terecht he. Ik neem de card niet af voort de bank maar voor mijn eigen gemak. Denk ook aan tolwegen :)

[Reactie gewijzigd door BeQuietAndDrive op 6 mei 2014 13:40]

Anoniem: 126717
@laptopleon6 mei 2014 13:59
Je neemt ook geen creditcard als alternatief voor iDeal. Je neemt hem omdat je er wereldwijd mee kan betalen.
Ik koop door de hele wereld, zonder extra kosten, zonder problemen. Het geld dat ik daarmee uitspaar is ruim meer dan de kosten van de kaart.
Zijn er voordelen ten opzichte van iDeal? Ja. Zo is je aankoop altijd verzekerd zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Oplichting is nauwelijks mogelijk, je laat het terugboeken of het wordt zelfs al gedaan zonder dat je het ziet.
Een paar jaar geleden maakte ik geld over naar een website (spelletje) en drie minuten later hing de bank aan de lijn, het anti-fraude team. Was die betaling correct? Dat heb je niet met iDeal.
Maar we hebben het nu wél over alternatieven voor iDeal.

Bij mijn zakelijke rekening kost een credit card minstens €45 plus wat ze nog rekenen voor bepaalde 'diensten'. Bij veel credit cards zit een 'gratis' verzekering maar dat weegt niet op tegen de hoge rentes die je betaalt als je rood staat en omdat je geld vaak weken 'onderweg' is (als ontvanger).

Zonder extra kosten is gewoon niet waar: Daarnaast rekenen credit card maatschappijen veel hogere kosten aan de ontvanger dan bij een gewone bankgiro-overschrijving dus die betaal je linksom of rechtsom ook.

Ook de oplichting op zich blijft gewoon mogelijk. Je had geluk dat de winkel waar je wat kocht al onderzocht werd, anders hadden ze je nooit zelf gebeld. Normaliter moet je zelf melding maken en van alles overleggen, en dan duurt het vaak dagen of langer voor je je geld terug krijgt.

Niet dat die perfect werken, maar dan kun je (voor wereldwijd online betalen) nog beter bij Paypal een gratis accountje hebben. Krijg je bij oplichting ook je geld terug en de kosten voor verkopers zijn ook lager.
Amazon met iDeal.. good luck...
Waarom heeft een bedrijf als VISA nooit storing? Ik heb nooit begrepen waarom wij in Nederland allemaal stomme eigen oplossingen bedenken, terwijl de rest van de wereld met creditcards werkt. :/ Ik vind ideal maar een gedoe, en alleen makkelijk bij ING, de rest is allemaal zo vervelend met kastjes en pasjes, en codes overnemen... ugh.
Waarom heeft een bedrijf als VISA nooit storing?
VISA heeft wel eens storing, net als elk ander bedrijf. Het verschil is dat VISA vertraagde betalingen toe staat. Als de systemen van VISA eruit liggen, dan maakt dat niet uit voor de webwinkel. Door overeenkomsten en kenmerken van de kredietkaart die ze zelf kunnen controleren hebben ze een redelijke zekerheid dat ze geld ontvangen.

iDEAL biedt dit niet en moet 'live' gebeuren. Kredietkaartsystemen in Nederland hebben overigens wel vaak online authenticatie bij de uitgevende bank nodig, waardoor deze betalingen niet vertraagd kunnen worden. Al heb je een kredietkaart en de webwinkel heeft er ondersteuning voor, dan kan je PayPal gebruiken om hieromheen te werken.
Anoniem: 463321
@supayoshi6 mei 2014 13:43
Waarom heeft een bedrijf als VISA nooit storing?
Visa heeft natuurlijk ook storingen.
http://allestoringen.nl/s...rd-services-ics/overzicht
Het is sowieso niet handig om jezelf te beperken tot iDeal. Waarom zorgen mensen niet gewoon dat zij ook beschikken over een creditcard? Zo heel veel meer kost dit niet en het is altijd handig in geval van nood. Mocht je geen creditcard willen, dan neem je gewoon Paypal.

Ik heb zelf ook altijd pasjes van twee verschillende banken en een creditcard bij mij, voor als de ene bank er uit ligt of als ik 'opeens' geen saldo meer zou hebben. Mensen vertrouwen vaak teveel op een payment provider voor al hun betalingen, terwijl ze dat risico gemakkelijk kunnen spreiden.
Anoniem: 435630
@oohh6 mei 2014 13:40
Ik ben eigenlijk ook niet zo'n fan van creditcards. Ik heb er dan wel één, maar betaal daar alleen mee als het echt niet anders kan. Het idee dat alle gegevens om mee te kunnen betalen gewoon op de kaart staan vind ik eigenlijk te belachelijk voor woorden...Maar goed, zo is het nu eenmaal.
Ik bedoel alleen dat ik heel goed snap dat er mensen zijn die zo'n ding echt niet willen hebben...
Je bent gewoon beschermt en verzekerd tegen fraude
En je krijgt zelfs aankoop bescherming voor een x aantal maanden toe,
evenals een verzekering tegen diefstal van het product.

Dus zeker bij winkels die je wat minder vertrouwd,
zou ik betalen met credit card, omdat als je niet geleverd krijgt,
je wel je geld terugkrijgt, dit in tegenstelling tot ideal, waar het geld direct bij jou weg is.

De kaart, verificatie, (die is bij de meeste Europese kaarten ook nog eens met een wachtwoord naast enkel de kaartgegevens) zijn misschien wat traditioneel.
De achterliggende systemen om fraude te ontdekken zijn zeer modern, accuraad en snel.
Dan lijkt me 'spreiden van risico' logischer via contant geld als tweede optie. Kan je zelfs betalen als de stroom er uit ligt.
Dat is inderdaad ook een optie. Ik maak zelf echter nauwelijks gebruik van contant geld, alleen als het echt niet anders kan. Ik raak het namelijk altijd kwijt :P Bovendien is contant geld makkelijker te stelen dan virtueel geld op een creditcard of pinpas. En je kunt met contant geld niet via internet betalen! :)
Bij stroomstoring gaan de fysieke winkels dicht, omdat het alarm niet werkt en ook de kasregisters stoppen ermee.
Kassa's doen het niet meer, het zal wat meer moeite kosten, maar een winkel staat niets in de weg om contant af te rekenen. Zeker als het wat langer duurt zullen ze eieren voor hun geld kiezen. Het is immers contant afrekenen of omzetverlies lijden.
Anoniem: 572916
6 mei 2014 13:28
Storing is zeer vervelend
Dat moet beter en voorkomen worden, ipv frequenter gebeuren zoals het nu gebeurd.
Maar het is ook van ticketmaster een strategische keuze om maar te kiezen v\oor maar 1 betaalmogelijkeid.
Je kan ook met creditcard betalen, en dit is dus precies de reden waarom ik dat liever doe. Als ik al op tijd erdoor kom bij een concert waar de kaarten snel verdwenen zijn hoef ik echt geen haperende ideal bij het afrekenen...
Bij mijn poging om het met m'n creditcard te betalen faalde op dezelfde wijze als de iDeal pogingen.
Inderdaad, veel Europese (misschien alleen Nederlandse?) hebben een extra "creditcardbeveiliging" waardoor je zelfs als je met je creditcard betaalt een iDeal-prompt krijgt. Wat mij betreft de slechtste uitvinding ooit, aangezien ik niet altijd een rabo reader bij me heb, en dit heeft mij ook al meerdere malen weerhouden om dan te betalen op dat moment, waardoor ik regelmatig de hele aankoop uiteindelijk heb laten schieten.

Amerikaanse sites hebben hier overigens nooit last van in mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door arendjr op 6 mei 2014 13:42]

Je kunt bij de Rabo Reader al een tijdje instellen dat je toestemming geeft om zonder Reader tot 250 euro over te maken via je telefoon. Dat werkt echt ideaal.
Was paypal geen optie ? :D
Valt me juist op dat PayPal minder wordt aangeboden. Terwijl dat toch het fijnste werkt van allemaal.

[Reactie gewijzigd door MartijnMartijn op 6 mei 2014 19:57]

Paypal is erg duur voor de aanbieder, vandaar dat ze hier niet zo populair zijn.
Paypal is ook duur voor de klant, op het moment dat je euro moet omzetten in een andere Valuta.
niet waar. PayPal of Ideal zijn bijna altijd even veel, zelden kost met meer met Paypal. Denk aan steam of online aankopen, de verkoper neemt meestal deze kosten op zich.

[Reactie gewijzigd door Mr.Monk op 6 mei 2014 14:36]

Paypal werkt m.i. juist het minst van allemaal.. Een extra account als tussenpersoon lijkt me ook alleen maar storingsgevoeliger en daarnaast zoals grumpi al aangeeft wil paypal geloof ik overal nog eens 15% van zien ook.. Hierom gebruik ik het principieel gewoon niet je zou eens bij elke pinbetaling 10% aan de aanbieder van het pinautomaat moeten betalen..

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 6 mei 2014 14:20]

Wat is er nou handiger dan PayPal? Even je emailadres invullen en een wachtwoord en klaar ben je.

Je kan er zelfs je creditcard aan koppelen. Ideaal.
Onzin, standaard hanteert paypal 3.4%, geen 15%
Klopt. +€0.35c maar dat tikt toch al aardig aan bij kleine betalingen..
Dat komt ook deels omdat er nogal wat wordt gefraudeerd met Paypal, mensen boeken het geld terug en dan moeten de (in dit geval) kaartjes worden gecanceld, en dat kost geld.
Paypal is enorm beveiligingsgevoelig. Login/wachtwoord en het is klaar - niks dubbelcheck of jij inderdaad degene bent die de opdracht geeft of dat er wat gehacked is.

Dus zit je al snel vast aan een extra tussenstap als
- inloggen
- bijzetten tegoed (zodat je rekening niet actief hoeft te koppelen en een redelijke veiligheid behoudt)
- dan pas transactie starten

Dan ben je in totaal langer bezig als via ideal en gewoon de extra beveiligingsstap doorlopen.
Ik heb de laatste twee betalingen op Internet paysafecard https://www.paysafecard.com/nl-nl/ gebruikt. Koop je in de winkel. Het nummer gebruik je tijdens afrekenen. Geen bank of iDeal voor nodig. Enige "probleem" is, is dat het nog niet wijdverspreid als betaalmiddel te gebruiken is. Ik koop nooit concertkaartjes dus ik weet niet of ticketmaster dit ondersteunt. Maar het is wel een mooi alternatief om geen last van iDeal of de CC controle te hebben.
Je hebt trouwens ook een PaySafeCard portemonnee, waarbij je je paysafecard codes kan opslaan en later via paysafecard alsnog kan gebruiken zonder een code te hoeven invullen(dus via je account, als je die hebt natuurlijk).

[Reactie gewijzigd door MrFax op 6 mei 2014 14:13]

Soort Wallie dus.
Dan heb je zeker een creditcard van de Rabo ? Ik heb namelijk een mastercard en american express en heb nog nooit een iDeal-prompt gehad. Dit is dus meer een dingetje van de bank zelf dan een probleem van een Nederlandse website.
Rabo is Mastercard!
Anoniem: 426974
@rko4u6 mei 2014 14:51
Rabo is geen Mastercard, maar van International Card Services. (https://www.icscards.nl/ics)

Alle banken zijn bij hun aangesloten met een aanmelding/verwerking van een creditcard*.

*Behalve American Express

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426974 op 6 mei 2014 14:52]

En de Rabo/ING CC's zijn eigenlijk weer ABN AMRO credit cards.
ICS is een zelfstandige dochtermaatschappij van ABN AMRO Bank (Nederland) NV.
https://www.icscards.nl/abnamro/ics/over-ics

Waarbij door verschillende banken, gekozen word voor verschillende producten, gemaakt door VISA of MasterCard.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 6 mei 2014 15:02]

Staat een Mastercard label op inderdaad, maar in de praktijk zijn er nogal wat verschillen, omdat Rabobank zelf e.e.a. beheert i.p.v. Mastercard.

Zie o.a. wat Rutix aangeeft, maar ook bijvoorbeeld geen 24/7 helpdesk via Mastercard, maar uitsluitend via brakke NL helpdesk met uitsluitend NL kantoor uren.
Heb jij dan een credit card via je bank? Mijn credit card loopt namelijk via een andere partij en ik heb echt nog nooit een iDeal-prompt gehad bij betalingen. Wel zit er nog een extra beveiliging tussen (met een wachtwoord) maar ik heb de kaartlezer van de bank er nooit bij hoeven halen.
Helaas zijn creditcard bedrijven meesters in kosten. als webshop betaal ik ze gewoon 3% over het totaalbedrag +0,25 cent transcatiekosten. Het kan misschien iets voordeliger maar vergeleken met ideal 0,50 cent (kan ook nog goedkoper).
Yup, als je het vergelijkt met een PIN transactie is een iDeal belachelijk duur. CC is al helemaal maffia gebeuren.
Dit is inderdaad zeer storend, gelukkig heb ik standaard een random reader in mijn tas, voor dit soort irritaties.
Dat heet 3D secure en er zijn evengoed genoeg Amerikaanse PSP's die dat aanbieden. Alleen kost het meer aan de handelaar (extra beveiliging, betere verzekering).

Dat je bank ervoor kiest om 3D secure via het iDeal platform te laten lopen is en keuze van je bank. Het feit dat je die reader nodig hebt is eveneens de keuze van je bank: ze kunnen bv. ook implementeren dat je met een SMS kan bevestigen.

In België (betalingen die via Atos lopen) is 3D secure inmiddels ook de standaard.

Mijn advies: ga klagen bij je bank of zoek een andere bank die een beetje mee is met zijn tijd (en schiet niet op het systeem)
US Credit Card systemen hebben die validatie dan ook niet. Daarmee dat een AMEX zo interessant is.
En voor mensen die geen credit card hebben (of willen), je kan een "prepaid"-creditcard aanschaffen voor momenten als deze. Dan is de kans kleiner dan je van een koude kermis thuis zult komen. ;)
Bedankt voor de tip voor prepaid creditcard, ik wist niet eens dat dit bestond. Zelf ben ik niet in bezit van een credit card en liep tegen het volgende aan:
Laatst wilde ik TomTom voor Android bestellen maar Google Wallet wordt niet in Nederland ondersteund en Ideal raar maar waar ook niet. Ik had dus de hoop al opgegeven.
Nogmaals bedankt: Je hebt mijn horizon verbreed.
Ideal is een Nederlands iets. Daarom kun je dat niet voor dingen in het buitenland gebruiken zo ver ik weet. Uberhaupt krom dat je eigenlijk een CC moet hebben voor sommige dingen. Ik weet nog toen World of Warcraft uitkwam je dat ook alleen kon spelen als je een account aanmaakte waarbij het invoeren van een CC verplicht was... ik was 16 ofzo had prepaid WoW kaarten en had toen, nu nog en zal ook nooit een CC hebben.
Reden daarvoor is dat ik een CC veel te gevaarlijk vind.. eerst maar eens het geld hebben voor je het uitgeeft. PayPal wat ik wel gebruik komt al in de buurt van een CC en is op dat opzicht al erg dicht in de buurt van de zon vliegen.

Sowieso vind ik het 2 rare manieren van betalen. Doe mij maar PayPal als alternatief erbij.. nog nooit problemen mee gehad.

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 6 mei 2014 15:21]

Je kunt ook stellen dat Nederland als zowat enigste ontwikkelde land ter wereld zo anti-credit card is. Een credit card is in Nederland gewoon als debet card te gebruiken, wat betekent dat aan het einde van de maand wat je gespendeerd hebt, per direct "afgelost" wordt. Het is niet veel anders dan een pinpas, en zit meestal al bij een basic betaalpakket van een bank. Ik snap werkelijk waar het probleem niet.
Wat het probleem is? Je kan geld uitgeven wat je niet hebt. Een creditcard kijkt niet of jij aan het einde van de maand wel je CC rekening kan betalen. Wij leven al in een schuldmaatschappij en onder andere CC's zijn daar het probleem van. Vooral als je kijkt naar studenten. Er zijn mensen die CC's nemen om de rekening van CC's te kunnen betalen en blijven zo in een loop van schuld. Het oorspronkelijke idee van een CC is dat je een keer wat meer geld uit kan geven omdat je de periode (maand) daarop dat niet hoeft. Daarnaast zijn je spullen mooi verzekerd.

Naar mijn mening mogen mensen wel eens kijken naar wat hun inkomen is en aan de hand daarvan dingen kopen ipv geld uit te geven wat ze niet hebben en ook niet kunnen betalen.

PS:
enigste = leukste
enige = 1
haha, tuurlijk joh! Daar zijn wij mede-tweakers toch ook voor? ;)
Ik wist dit ook niet totdat ik het voor een collega heb uitgezocht.
En de prepaid creditcard van Skrill waardeer ik op met iDeal en zo ga ik vanuit dat de meeste mensen hun prepaid creditcard opwaarderen met iDeal (3V card gebruikt ook iDeal) :).

Dus dan moet ik van te voren geld erop zetten wat ik liever niet doe, liever geen geld van m'n bankrekening als het niet nodig is :P.

[Reactie gewijzigd door V-rg op 6 mei 2014 13:57]

True, maar het nadeel bij betalen met CC is dat je vaak een vast bedrag moet betalen voor de transactie kosten + nog een bepaald percentage van het aankoopbedrag.
Bij de kaartjes voor pinkpop lag dit bijvoorbeeld op 3,5% wat vrij forst is als je meerdere kaartjes wil kopen...
Creditcard werkte ook niet :)
Wat wil je nog meer dan?
Bankoverschrijving? Is geen enkele garantie voor Ticketmaster.
Crdit Card? Heeft lang niet iedereen.

Ideal is universeel en ondersteund elke bank.

De dienst zelf moet flink verbeterd worden. Ticketmaster kan hier niets aan doen.
Ze zijn zelfs zo vriendelijk de verkoop stil te leggen om eenieder de kans te geven kaartjes te kopen.
Anoniem: 415197
@VW-Arjan6 mei 2014 13:55
Bankoverschrijving? Is geen enkele garantie voor Ticketmaster.
Credit-card betalingen kun je als klant heel makkelijk terugdraaien. Dus da's ook geen garantie voor tm.
Oke, dat wist ik niet, maar dat pleit alleen maar meer voor mijn eerdere conclusie.
iDeal verbeteren!!
Terugdraaien van credit card transactie kan alleen als je een dispuut over de transactie registreert. Gaat inderdaad heel makkelijk, maar jij hebt echt wel een serieus probleem als jij zomaar een dispuut indient en er is geen reden voor.
Anoniem: 572916
@VW-Arjan6 mei 2014 13:46
Je kan als ticketverkoper kiezen voor:
-Creditcards (tegenwoordig gratis bij bijna elke betaalrekening)
-Paypall (ook kostenloos voor de consument te koppelen)
-Betaling in BTC (zeer kleine doelgroep)
-Betaling via machtiging voor een eenmalige automatische incasso (die zijn niet storneerbaar)

Of desnoods voor:
-Betaling via acceptgiro (Tussen banken een langere doorvoortijd door controle van de DNB of verwerking in enkele seconden mits je een ontvangende rekening bij dezelfde bank aan kan bieden)
-Betaling via overboeking (Tussen banken een langere doorvoortijd door controle van de DNB of verwerking in enkele seconden mits je een ontvangende rekening bij dezelfde bank aan kan bieden)
wat nu al je geen creditcard wilt?
- paypal moet je koppelen , dat zie ik ook nog niet iedereen doen (als ik om mij heen kijk dan).
- Bitcoins is zeer beperkte groep.
- Machtiging zou kunnen

Mijn conclusie blijft dat als men (de banken) mij afhankelijk maakt van digitale betaalmiddelen (ideal) dat men dan ook moet zorgen dat het beschikbaar is en blijft.
Moet je voor de grap eens kijken wat een bank aan jou verdiend, dan mogen ze de diensten ook wel wat verbeteren. En ja, ik weet dat ideal niet van de banken zelf is.

Dit is hetzelfde als pin storingen als men kerstinkopen doet, dat weten ze toch van te voren?
Anoniem: 572916
@VW-Arjan6 mei 2014 14:23
Uw bank biedt (nieuwe) diensten aan, en er komen nieuwe diensten buiten uw bank op (als paypall,btc). Maar de bank maakt u daar zeker niet afhankelijk van, hoogstens wordt maatschappelijk van u verwacht dat u snel betaald. Bij alle grote 4 banken kun je nog altijd overschrijven met een overschrijfkaart of acceptgiro. Daar kies je zelf niet voor, waarschijnlijk omdat de doorvoertijd en betrouwbaarheid en terugkoppeling minder zijn dan van digitale alternatieven.

Op het particulier betalingsverkeer leggen banken toe, zelfs als je de volledige rekening/pakket inkomsten meeteld. En hoe meer storingen er zijn, hoe meer ze erop toe moeten leggen.
Op het particulier betalingsverkeer leggen banken toe, zelfs als je de volledige rekening/pakket inkomsten meeteld. En hoe meer storingen er zijn, hoe meer ze erop toe moeten leggen.
Dan zou het ze er alles aan genegen moeten zijn storingen tot een minimum te beperken. En gezien de berichtgevingen de laatste tijd is dat allerminst het geval.
Paypal *moet* je helemaal niet koppelen. Je kunt er ook voor kiezen om een tegoed op de Paypal rekening te storten en het op die manier te gebruiken. Daarentegen is het natuurlijk wel makkelijker om de rekening of creditcard gekoppeld te hebben zodat dit niet nodig is, maar het is niet vereist.
Ik heb toch al tickets gekocht met bankoverschrijving, is perfect mogelijk. De tickets zijn gereserveerd en je hebt een korte periode waarin je kan overschrijven. Indien de betaling rond is ontvang je de tickets. Dit was wel in België en niet bij Ticketmaster.

Altijd lastig die storingen in betaalsystemen, mensen vertrouwen er steeds meer op en bij een storing kan niemand nog betalen. In de koopjesperiode lag in België Bancontact enkele uren plat met "pure chaos" als gevolg want bijna niemand heeft nog veel cash op zak (al waren er grote ketens die gewoon de aankopen registreerden en een overschrijvingsformulier meegaven).
universeel landelijk
Het probleem met gecentraliseerde betaalsystemen zoals iDeal is dat het veel gevoeliger is voor storingen. Gedecentraliseerde systemen zoals Bitcoin hebben vanwege het peer-to-peer-netwerk nooit last van storingen.
Anoniem: 16328
@ikbenwouter6 mei 2014 14:03
Met Bitcoins heb je alleen maar last van een hele rits andere problemen. Zoals bijvoorbeeld de absurde schommelingen in waarde. Ene dag is 1 Bitcoin 900 dollar waard en de volgende dag door een crash of diefstal nog maar 400 dollar.
Dat maakt voor de accepterende kant, Ticketmaster, niets uit aangezien die het meteen om kan zetten in euro's. Voor de klant kan dat inderdaad wel uitmaken maar je kunt als je niet wilt speculeren prima een kleine hoeveelheid bitcoins achter de hand houden waarmee je dan een mooie extra betalingsmogelijkheid hebt, altijd onafhankelijk van de gecentraliseerde partijen.

Daarnaast, mocht Bitcoin populairder worden dan neemt die volatiliteit normaal gesproken ook af en wordt het steeds stabieler in gebruik.
Die kunnen ook best wel redundancy inbouwen hoor.
Ikzelf heb een prepaid mastercard kaartje altijd op standby voor zulke gevalletjes. Ik wek overigens in de online betaal sector, en moet zeggen dat het echt heel teleurstellend is hoevaan zaken als iDeal of SOFORT uit de lucht liggen. Het is echt heel erg gesteld met de IT van de banken in europa, en vaak begrijpen ze de moderne vooruitgang niet en kunnen met hun logge verouderde systeemen gewoon niet meekomen..... Tussen oud en nieuw is er ergens een compatibility grens.
Een backup heeft alleen zin als iets "down" gaat, dus als er een server in zijn geheel uitvalt. Als de server wel blijft draaien maar verzoeken in de "bit bucket" gooit, of instructies verkeerd afhandelt waardoor dingen doodlopen dan is daar geen enkele backup tegen opgewassen, tenzij je de server handmatig overschakelt naar een backup.

Backup oplossingen helpen een hoop, maar zijn verre van full-proof, met name in de server omgeving. Als het probleem in de software zelf zit dan helpt een backup bijvoorbeeld dus weinig.
You pay peanuts, you get monkeys. Dat was vroeger al zo en is nu nog steeds zo.
Er zullen altijd mensen zijn die het goedkoper willen krijgen, en er zullen altijd mensen zijn die aan die vraag voldoen. Dat dat ten koste gaat van kwaliteit moge duidelijk zijn. Zo lang de klant niet klaagt is er geen probleem, en zo lang de klant niet overstapt hoef je niks aan het probleem te doen. Zo simpel gaat dat in een vrije economie.

De backupsystemen zullen er ongetwijfeld zijn, maar er was blijkbaar toch een single point of failure ontstaan, wellicht door het uitvallen van het hoofdsysteem (waarbij we al op backup zaten), of het onderbemeten zijn van backups, of wellicht een verbinding die afgesloten is. Het blijft jammer dat een grote organisatie als een bank de boel niet beter op orde heeft, maar blijkbaar is het geen reden voor klanten om de rekening op te zeggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee