Rabobank kampt opnieuw met storing online bankieren - update

De Rabobank kampt opnieuw met een storing van internetbankieren. Hierdoor kunnen klanten geen gebruik maken van internetbankieren en werken iDeal-transacties en de mobiele app niet. Het is de tweede storing van de bank in twee dagen.

rabobankDe storing begon volgens de meldingen donderdagochtend vroeg. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. De bank laat via Twitter weten dat gebruikers last kunnen hebben van vertraging bij het verwerken van opdrachten in internet- en mobiel bankieren.

Afgelopen week kampte Rabobank met een urenlange storing en ook woensdag was online bankieren en betalen via iDeal niet mogelijk. Uit een onderzoek van Allestoringen.nl bleek dat Rabobank van alle Nederlandse banken in 2013 het meest te maken had met storingen.

Update, 16.55 - Rabobank maakt via Twitter bekend dat de problemen nog steeds spelen. Naar een oplossing zoekt de bank nog.

Door Taco Blauw

Stagiair

01-05-2014 • 11:28

117

Reacties (117)

117
105
69
5
1
10
Wijzig sortering
Is Rabobank op dit moment het zondebokje van de media? Vorig jaar werden de storingen van ING breed uitgemeten en dit jaar is de Rabobank aan de beurt. Volgend jaar de ABN?:P

Geen idee hoe het nu zit, maar vorig jaar waren de storingen van ING en Rabobank nagenoeg gelijk (respectievelijk 61 en 66 storingen). Ik verwacht ook niet dat daar dit jaar veel verandering in zal komen, of men moet geleerd hebben van de berichtgeving van vorig jaar...

Of het bovendien echt nieuwswaardig is, daar valt over te discussiëren. Aangezien er veel storingen zijn die korter dan een uur duren en mijns inziens relatief weinig impact hebben. Moeten we dan al die 'kleine' storingen op de frontpage van Tweakers neerzetten?

[Reactie gewijzigd door oohh op 28 juli 2024 03:42]

Als een bank meer dan gemiddeld storingen heeft is dat nieuws ja. Nu is de Rabo de pineut, en als ze nu alweer platliggen vind ik dat inderdaad wel een berichtje waard. Betrouwbaarheid en bereikbaarheid zouden kernwoorden van een bank moeten zijn, meer dan bijvoorbeeld de groentenboer.

Verder krijgen we gewoonlijk 0,0 uitleg (of gewoon onzin) te horen over waarom er storingen zijn, dus als dit soort exposure zorgt voor meer vragen vind ik het ook vooruitgang. Wellicht zijn banken beducht voor hun goede naam, maar op deze manier krijgen ze toch schade, dus dan kunnen ze maar beter netjes vertellen waarom ze niet werken.
Op het nieuws bij die laatste storing bij de ING: "oorzaak is onbekend, maar aan de oplossing wordt gewerkt."

Zolang de oorzaak onbekend is, kun je alleen pleisters plakken en nog geen oplossing maken.

Zeg gewoon gelijk dat de schoonmaker de stekker uit het stopcontact heeft getrokken...
Ik zit mijn hele leven al bij de Rabobank maar zo erg als de afgelopen week heb ik nog niet eerder meegemaakt. Met Pasen lag de hele boel stil vanwege "vakantie" en daarna de ene na de andere storing. Bovendien duren al deze storingen minimaal een halve dag en gaan ze over de hele breedte (iDeal / overboeken etc.)
Heb wel eens gehoord van een ex-werknemer van de ING (IT) dat ze daar op oude systemen draaien en ze als de dood zijn voor vernieuwing. De huidige systemen kunnen het eigenlijk niet meer aan maar ze durven niet over te stappen op nieuwe software in verband met eventuele fouten. Zal bij de Rabobank en andere banken waarschijnlijk wel hetzelfde van toepassing zijn.

[Reactie gewijzigd door Exception op 28 juli 2024 03:42]

Lijkt aannemelijk, heb zelf bij een verzekeraar gezeten waar antieke systemen in de lucht werden gehouden voor 1 of 2 polissen. Ook hier werd niet overgestapt vanwege angst voor problemen/fouten bij het overzetten naar een ander systeem. Vandaar ook dat daar in 2007/2008 nog werd gewerkt met word 97, zwaar verouderde internet explorer en dat soort fratsen.
Laatst bij een staal bedrijf geweest dat wonder boven wonder geen pc had en alles nog met kaartenbakken en een fax deed... zijn nog niet falliet, volgens de jaarcijfers via de KvK zelfs een zeer goed draaiend MKB bedrijfje. Geen IT kosten :D
Anoniem: 120693 @FallingLeaves1 mei 2014 13:25
Lijkt aannemelijk, heb zelf bij een verzekeraar gezeten waar antieke systemen in de lucht werden gehouden voor 1 of 2 polissen.
Een totale infrastructuur voor 1 polis? Overdrijf je nu niet een beetje?
Hangt er een beetje vanaf hoe dik de premie is, lijkt me?
Een probleem waar banken tegenaanlopen met nieuwe software is de testfase. De nieuwe software moet uitvoerig getest worden en dit betekent ook dat het uitbrengen van een update ook veel tijd kost, omdat deze ook weer gecontroleerd moet worden.
De bank core systemen zijn het type dinosaurus. Inclusief matrix printers om transacties live te backuppen. Motto dont fix it if it aint broken..
Bij de rabobank valt dat behoorlijk mee, daar is erg veel geupgrade; en zeer oude (maar betrouwbare!!) hardware in de kelder is uitgefaseerd en staat enkel voor backup. Rabobank merkte namelijk een extreme influx mobiele gebruikers en veranderende wensen, dus vond dat de IT maar eens over moest. ... Misschien is t probleem juist dat de Rabobank t wel durft en nu wat babyproblemen heeft. ;)
Anoniem: 80466 @Exception1 mei 2014 16:11
De huidige systemen kunnen het eigenlijk niet meer aan maar ze durven niet over te stappen op nieuwe software in verband met eventuele fouten
Die oude (vaak cobol) systemen kunnen juist meestal makkelijk grote verwerkingen aan omdat ze gebouwd zijn voor hardware uit begin jaren negentig of zelfs de jaren tachtig en ze nu soms op wel 100 keer snellere hardware draaien.
Het is inderdaad wel heel lasig om over te stappen op nieuwe software omdat na 20 jaar het geheel van ICT systemen zo complex geworden is dat elke aanpassing veel risico's met zich mee brengt op het introduceren van fouten (die men waarschijnlijk 15 jaar geleden al heeft opgelost in bestaande systemen) terwijl de beschikbaarheid enrom is toegenomen door zaken als internetbankieren. Vroeger kon je een foutje nog wel opvangen in de tijdswindows waar de bank dicht was maar nu zijn banken via het internet deels 24x7 open en is de stabiliteti van systemen enorm belangrijk geworden.
En nieuwbouw is nou eenmaal zelden of nooit echt stabiel.
Anoniem: 286841 @Exception1 mei 2014 16:25
Rabobank is erg vooruitstrevend, en draait zeker niet op oude meuk.
Het is wel weer raak deze week. Toch heb ik het gevoel dat ING meer storingen heeft, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik zelf bij die bank zit en er meer van merk.
Ik zit zelf bij de ING en heb nog niks gemerkt dit jaar van storingen, vorig jaar bleek ook Rabobank de meeste storingen te hebben(als het goed is).
Klopt, zie: Rabobank had in 2013 meeste storingen

Ik zit zelf bij zowel de Rabobank als de ING maar in mijn beleving lijkt het ook alsof de ING meer storingen heeft, ik heb in ieder geval afgelopen jaar meer 'last' gehad van de storingen van ING terwijl ik meer doe met mijn Rabobank rekening.
Die overzichten van allestoringen.nl zijn dan ook allesbehalve betrouwbaar. Ze filteren social media op bepaalde sleutelwoorden en gaan er dan vanuit dat het ook daadwerkelijk een storingen betreft. Om die foutgevoeligheid enigszins te maskeren gebruiken ze een minimum aantal berichten per tijdsinterval voordat iets als storing wordt gemarkeerd. Bij de Rabobank ligt die lijn zo rond de 14 meldingen, bij ING maar liefst rond de 33 meldingen. Het is ronduit belachelijk dat die website zich mag uitspreken over hoe goed of slecht een bedrijf het doet op het internet.

Ik bankier ook bij Rabobank en merk vrijwel nooit iets van de storingen. Logisch, want ik check mijn saldo niet iedere 10 minuten. Op de zaak maken we gebruik van ING en worden er vaker betalingen gedaan. Het valt ons regelmatig op dat ING storingen heeft. Dus wie heeft er meer storingen? Ik heb geen idee. De banken zouden zelf openheid moeten geven om dat echt goed te kunnen meten.
Ja, dat weten we nu wel. Ik snap niet zo goed dat die quote nu onder elk bericht van de Rabobank geplakt wordt, voegt niet echt wat toe.

Het is zeker jammer dat ze nu zoveel problemen ondervinden, maar dat heeft weinig met vorig jaar te maken. Vorig jaar heb ik zelf niets van de storingen gemerkt. Het kunnen er dan misschien veel geweest zijn maar dan waren ze in ieder geval snel verholpen in tegenstelling tot de vele langdurige ING-storingen van vorig jaar. Dat is nu wel anders. Ik vermoed wel dat er externe oorzaken achter zitten zoals een DDoS-aanval ofzo.
Ik zit zelf bij de Rabobank, maar heb zelf nog niks van de storingen gemerkt. Ik lees er af en toe over, maar heb het nog nooit aan de lijve ondervonden.
Ik heb ook nog niets gemerkt van storingen bij de rabobank... :+
(hoofwaarschijnlijk omdat de storingen overdag optreden en ik meestal 's avonds rabobankieren gebruik... overdag te veel aan het werk)
ING heeft dit jaar wel degelijk storingen gehad.
Erm.. hij zegt ook niet dat ze geen storingen hebben gehad. Wel even lezen :p Ik heb zelf ook nog totaal geen last van ING storingen gehad. Helaas wel bij de rabo :( Maar elke bank heeft wel storingen. De een is niet automatisch beter dan de ander.
Eindelijk iemand die leest inderdaad dat zij ik helemaal niet, ik zij dat ik geen last er van heb gehad :) .
Als je er wel last van heb gehad ja dan snap ik wel dat het irritant word na een paar keer.
Het is juist niet goed dat ze zoveel storingen hebben ;) ;)
Het is nooit goed als een bank of iets vaak storingen hebben, ik zeg ook niet dat het wel goed is :)
Dat is ok precies het argument geweest om mijn oude bank te dumpen (referentie reclame -> Dump je oude bank! ABN). Zo gezegt, en idd zo gedaan!
Ik hoop voor hen dat ze een groot onderzoek al aan het uitvoeren zijn, of nu gaan starten, naar de oorzaak van deze problemen.

Dat jou dienst er zovaak uit ligt gaat je op een gegeven moment opbreken...
Ik hoop dat ze daar al een tijd geleden mee gestart zijn als ik http://allestoringen.nl/storing/rabobank/overzicht zie...

*Overgens lossen ze het wel meestal relatief snel op, waardoor het vaak niet opvalt*
Als het echt een DDOS-aanval is, is er weinig aan te doen behalve wachten tot het voorbij is. Want zomaar de ICMP blokkeren is nou ook niet echt wat je noemt handig. Verder denk ik wel dat een (grote) organisatie als de Rabobank vrij snel actie onderneemt of dit uitbesteed aan een team van digitaal forensisch onderzoekers (als het om een hack/DDOS gaat tenminste). Echter gebeuren dit soort dingen vaak achter de schermen, en is het enige wat "wij" klanten te zien krijgen een niet/half werkende internetpagina.. Ik kan overigens goed begrijpen dat mensen hierdoor gedupeerd worden (vooral als net die ene rekening voor 12:00 de deur uit moest..). In dat soort gevallen vind ik,dat je,als bank, daar coulant in moet zijn en (een deel van) de schade vergoeden. Maar die beslissing ligt niet bij mij.
Een DDoS lijkt mij in dit geval onwaarschijnlijk. Zowel de app als de website zijn nog goed te bereiken. Nieuwe opdrachten worden wel aangeboden bij de bank alleen deze worden niet verwerkt, waardoor het lijkt op een interne storing. Ik hoop niet dat het backend ook bereikbaar is vanaf het internet (waar de betalingen verwerkt worden).
Overgens is een DDoS (tot de uplink vol zit) ook af te vangen, zie bijvoorbeeld http://www.huawei.com/en/...security/Anti-DDoSSystem/. Overgens word ICMP niet/nauwelijks gebruikt voor DDoS doeleinden, hier zijn veel "betere" methodes voor (NTP, DNS, Chargen).
Als de back-end zomaar te bereiken is via internet zit de server-side goed mis, maar dan zou ik als Rabo niet zeggen "Er is een storing" maar eerder zoiets als "Gewoon NIET internetbankieren!". Maar ook dat blijft speculeren.
Dat Huawei apparaat kende ik nog niet, wel interessant, maar is het in de praktijk ook effectief? Ik denk niet dat zo'n apparaat ondescheid kan maken tussen een DDoS en een accidental DoS (zoals heel vaak bij voorverkopen van kaarten gebeurd), maar dat kan ik mis hebben natuurlijk.
Anoniem: 256386 @Neal1 mei 2014 12:13
De beerput bij Rabo is gewoon open.
Weg triple a status, libor fraude, restschuld hypotheken niet netjes afhandelen, mensen met veel overwaarde toch risico opslag berekenen, woekerpolissen etc. Terwijl ze tijdens de crisis verkondigden hoe geweldig ze overeind zijn gebleven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 28 juli 2024 03:42]

Zo, dat gaat echt slecht de laatste tijd. Misschien toch een DDOS aanval ;)

Heeft een bank eigenlijk een SLA met zijn klanten over een bepaalde bereikbaarheid van de dienst?
Stel dat je nu op dit exacte tijdstip een enorm belangrijke overschrijving moet doen. Wat dan?
Bellen met de bank? Kan dat uberhaupt nog?
Ja, dat kan. De Rabobank heeft zelfs nog de rabofoon. Daarmee kan je geld overmaken door een telefoonnummer te bellen. Laatst toevallig nog via die weg mijin saldo gecheckt.
Het is alleen een erg omslachtige manier van overmaken.
Wel een betrouwbare. En een enorm snelle manier van saldo-checken, die ik vaak gebruik. Inloggen op de web-app op mijn mobiel duurt tegenwoordig steeds langer dankzij de enorme javascript bloat die meegeleverd wordt. Een belletje met de rabofoon om mijn saldo te checken kost nog geen 20 seconden en is daarmee vele malen sneller.

Geld overmaken tussen eigen rekeningen gaat op zich ook nog wel, al is het hierbij wel jammer dat ze ook hierbij erop staan om het IBAN nummer voor te lezen in plaats van gewoon het rekeningnummer. Jaja, ik weet wel dat mijn rekeningen bij de Rabobank in Nederland gehuisvest zijn 8)7

Geld overmaken naar andere rekeningen is helemaal omslachtig en foutgevoelig.
Anoniem: 58499 @MadEgg1 mei 2014 12:37
je praat over inloggen op de webapp van je mobiel, wat voor mobiel heb je dan, want met de iPhone app kun je gelijk je saldo zien, nadat je de app geopend hebt. Je hoeft dus niet in te loggen. (Dien je wel eenmalig aan te zetten overigens.) Dus sowieso is deze manier van saldo checken sneller dan welk telefoonnummer dat jij in moet toetsen ook.

Ik zeg vinger op de homeknop leggen, zachtjes drukken, iPhone logt in, Rabobankapp op bladzijde een, dus een keer klikken en ik zie mijn saldo...
(edit typos)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58499 op 28 juli 2024 03:42]

Aanzetten dat ik niét hoef in te loggen zou ik sowieso nooit doen. Mijn bankgegevens zijn privé en moeten onder geen beding zonder enige vorm van authenticatie gepresenteerd worden.

En verder heb ik geen smartphone, dus apps werken sowieso niet.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 28 juli 2024 03:42]

Anoniem: 58499 @MadEgg1 mei 2014 12:41
Het enige wat je ziet is je saldo, voor de rest een mismaakt nummer. De rest van de gegevens zie je pas nadat je werkelijk in gaat loggen. Dus je ziet een saldo en de laatste drie getallen van je rekeningnummer. Succes daarmee!
Succes daarmee? Het gaat mij nog niet eens om het misbruik maken van mijn bankrekening. Alleen de inzage in mijn saldo al erg genoeg. Mijn banksaldo is net zo goed privé wat mij betreft.
Anoniem: 58499 @MadEgg1 mei 2014 14:34
Tja, maar inzage heeft iemand alleen als ze al toegang hebben tot je telefoon. Middels de vingerafdrukscanner hoef ik verder geen handeling te doen dan de juiste vinger op de scanner te leggen. Maar een ander zal altijd nog het alternatieve wachtwoord/pincode moeten weten om in te loggen in mijn telefoon.
Een storing is geen reden om nieuwe technieken te mijden.
LOL. Op dit niveau wellicht minder/niet maar ik mag toch grondig hopen dat jij niet verantwoordelijk bent in een ziekenhuis, olieboorplatform, etc.
Misschien moet je actief worden op een andere website, als je geen smartphone hebt?
En dat bepaal jij?
Succes met je rabofoon, en andere achterhaalde middelen die op korte termijn worden uitgefaseerd.
Als het zo achterhaald is, waarom is het dan op dit moment een beschikbaar alternatief voor online bankieren welke wel werkt (en dus service kan verlenen, hoe omslachtig ook)?
Waar haal je vandaan dat die Rabofoon binnenkort uitgefaseerd worden? Bron? Of is het een wens van de gedachte?
Een storing is geen reden om nieuwe technieken te mijden.
Wie heeft het erover dat hij nieuwe techniek mijdt? Misschien maken sommige mensen hier een andere keuze, maar een Rabofoon is helemaal niet zo ouderwets (zeker vergeleken met het buitenland) als jij misschien zou denken.
Als de Rabobank het niet kan, kan een ander het vast wel/beter.
Leg eens uit, welke ander bedrijf mij de service kan leveren om geld van mijn Rabo-rekening te beheren?
Ik zou het ook niet zien zitten dat iemand met toegang tot mijn smartphone zonder in te loggen het saldo van mijn bankrekeningen kan zien.
In dat geval zet je de saldochecker niet aan (staat standaard uit) en log je elke keer in met je toegangscode (net als de rabofoon).
Anoniem: 221563 @MadEgg1 mei 2014 12:36
Waarom dan niet de app van de Rabobank zelf gebruiken? Werkt enorm snel en een snellere manier om je saldo te checken kan ik niet bedenken.
Ik heb geen smartphone, dat zegt genoeg denk ik :+
Al het geld dat je uitgeeft aan het bellen van de Rabofoon kun je gebruiken om een smartphone te kopen. ;)

Disclaimer: Ik kan niet in jouw portemonnee kijken, dus of dat de reden is dat je geen smartphone hebt is puur een aanname.
Nee, dat is niet de reden. Ik heb gewoon geen behoefte aan een smartphone, zeker omdat vrijwel elke smartphone tegenwoordig uitsluitend een touchscreen heeft en ik en ik daar een gruwelijke hekel aan heb.

En de Rabofoon kost mij 0,0. Stel, in het extreme geval maak ik 4 x per dag gedurende de hele maand gebruik van deze functie. Dat is dan 1:20 * 30 = 40 minuten per maand. Dat hou ik zeker wel over in mijn bundel, maar een bundel lager zou weer niet voldoende zijn voor mijn normale belgedrag.

Stel dat ik er wel extra voor moest betalen. Belminuten kosten mij dan 2 cent, dus dat komt neer op 0,80 per maand (ja, ik betaal per seconde). Een beetje smartphone kost toch al zeker 350 euro, dus die zou ik dan misschien in 36 jaar een keer terugverdiend hebben. Lijkt me niet helemaal de investering waard, want zo lang gaat dat apparaat het niet volhouden.
Sinds wanneer vallen 0900 nummers in een belbundel?

Wat touchscreens betreft: kwestie van gewenning. Ik was het eerder helemaal met je eens, maar naar mijn idee mis je gewoon enorm veel functionaliteit door bij je standpunt te blijven omdat je er een hekel aan hebt. Met name als tweaker vind ik dat nogal opvallend. Maar dat is mijn mening.

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 28 juli 2024 03:42]

Voor praktisch elk 0900 nummer is wel een alternatief te vinden. Voor de Rabofoon is dat bijvoorbeeld: 0499499199
Die valt wel in mijn bundel en kost mij daarom dus ook niets extra's.
Dat wist ik niet. Hoe vind je die als ik vragen mag?
Wat touchscreens betreft: kwestie van gewenning. Ik was het eerder helemaal met je eens, maar naar mijn idee mis je gewoon enorm veel functionaliteit door bij je standpunt te blijven omdat je er een hekel aan hebt. Met name als tweaker vind ik dat nogal opvallend. Maar dat is mijn mening.
Ik heb drie telefoons gedurende een periode van 3 jaar gehad met touchscreens (Nokia N97, Nokia N8 en iPhone 3) en alle drie zijn mij dermate dramatisch bevallen dat ik nu weer over ben naar een niet-touchscreen featurephone. Ik heb ook met tablets gewerkt, en werk nog steeds met de tablet van mijn vrouw en blijf het dramatisch vinden. Heeft ongetwijfeld ook te maken met mijn toch wel vrij forse vingers, maar ik kan er gewoon weinig productief mee werken. En die zitten me absoluut niet in de weg bij de toch wel kleine knopjes van het QWERTY-toestenbord op mijn huidige Nokia Asha 201.
Dat wist ik niet. Hoe vind je die als ik vragen mag?
http://www.0900alternatieven.nl/ bijvoorbeeld. Met zoekmachines zijn nog diverse alternatieven te vinden. Vaak werkt het ook om te kijken of ze een nummer bekend maken waarop ze in het buitenland te bereiken zijn. Vaak (maar niet altijd) werkt datzelfde nummer ook gewoon binnen Nederland, en dan valt het wel binnen je belbundel.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 28 juli 2024 03:42]

@MadEgg,

Ik vraag me dan werkelijkwaar af wie er 'productief' werkt op zijn smartphone. Het gaat om snel data consumeren en daarvoor zijn er ideale apps die het leven makkelijker maken. Ik kan mij niet voorstellen dat ik een nummer zou moeten bellen om mijn saldo te checken, terwijl het enkele seconden duurt.

En dit valt goed te praten voor heel veel zaken: e-mail, reis en file informatie, maar ook minder belangrijke maar handige bijkomstigheden zoals trivia opzoeken etc.
Tsja, en al dat soort zaken doe ik gewoon op mijn laptop. Op mijn laptop kan ik heel snel data consumeren én produceren. En mijn laptop heb ik ook vrijwel altijd bij me.

Mijn featurephone kan nog net wel mijn mail openen overigens, dus daar wordt hij ook voor gebruikt.
Even een totaal andere vraag, is het gebruikmaken van de Rabofoon mogelijk wanneer er een storing is. Dan bedoel in een internetbankierenstoring.
Ben benieuwd of dit aan elkaar is gekoppeld.
Dat is geheel afhankelijk van in welk systeem de storing zich voordoet. In principe zijn het losstaande systemen, dus het kan zijn dat de Rabofoon functioneert terwijl de app het niet doet.
Lijkt me niet dat een bank zo'n SLA opstelt, ze zouden wel gek zijn! Nee, dit is allemaal voor op het bordje van de consument.
Het is wel jammer dat bij storingen in het algemeen niets wordt vermeldt waar het om gaat. Je kan zeggen dat de klant daar niets aan informatie aan heeft. Maar ik zou het persoonlijk toch prettig vinden dat er wordt gezegd waar de storing door komt. Al is dat na dat deze is opgelost omdat je natuurlijk niet altijd direct weet wat de oorzaak van de storing is.

Altijd maar alleen in het nieuws dat er een storing is en verder weinig informatie werkt na mijn mening ook extra frustrerend.
Omdat ze denk ik niet willen erkennen dat het door hun falende IT gaat. Dat is natuurlijk een erg breed begrip, uiteindelijk is elke storing op een online dienst een IT storing (op stroom en wellicht DDOS na dan misschien). Maar ondanks dat het een heel ander caliber is dan een paar websitejes achter een loadbalancer, is er toch iets fundamenteels niet in orde. ZO vaak storing op redundant uitgevoerde systemen, dat moet niet kunnen. Stel je voor dat Google / GMail er zo vaak uitligt als in dit geval de Rabobank. Ook weer ander caliber, maar het kán dus wel goed ingeregeld worden.

Tegen een DDOS kan je weinig doen, tegen alle rest: investeren in fatsoenlijke infra en iets doen voor de hoge rentes die de Rabobank vraagt, en de lage rentes die je er krijgt op je geld. Klinkt kort door de bocht, maar zo zie ik het.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 28 juli 2024 03:42]

Een mail applicatie is op geen enkele manier te vergelijken met een financieel systeem. Een nieuw mailservertje is zo opgetuigd, een z-os omgeving niet ;)
GMail is ook niet 'een mail applicatie' dat is wel meer dan dan. Maar ik geef het ook als voorbeeld, dat grote system (nog groter dan Rabobank) wél goed opgezet kunnen worden. Banken hebben in de regel ook te maken met veel legacy systemen en veel externe partijen, wat zaken bemoeilijkt. Niets of niemand kan 100% updime garanderen. Maar ik blijf erbij, met de juiste middelen en juiste inrichting zou ook een banksysteem minder storingsgevoelig gemaakt kunnen worden.

Bovendien vind ik het nogal wat, telebankieren is toch wel een cruciaal onderdeel voor veel kleine bedrijven. Particulier is het vervelend maar overheen te komen, zakelijk gezien zou je er zomaar afhankelijk van kunnen zijn. Wij hebben begin dit jaar al eens gehad dat we de salarissen niet konden betalen ivm een storing bij ING. De betaling was eraf (dus ik was mn geld al kwijt) maar de werknemers kregen niks bijgeboekt. Dat maakt het voor ons en vele anderen toch erg belangrijk dat je van zo'n systeem op aan kunt.
Gmail bied in feite dezelfde functionaliteit als de roundcube database. Het Gmail systeem is helemaal niet zo groot of complex. Wat de zaak bij Google en Microsoft zo complex maakt is dat alles globaal bereikbaar moet zijn en dat die synchronisatie voor de complexiteit zorgt.

Maar de Rabobank bied niet slechts 1 functionaliteit aan zoals het doen van een overboeking. Rabobank doet ook verzekeringen, beleggingen, kredieten en creditcards en al die systemen zijn gekoppeld aan een centraal systeem. De koppeling van al die systemen, dat maakt het geheel zo complex bij banken en is dus totaal niet te vergelijken met een 'simpel' iets als gmail.

Vroeger hadden we overschrijvingskaarten en cheques. Bedrijven moesten dan dagen op hun geld wachten. Toen kregen we de girofoon waarmee je in eerste instatie alleen je saldo kon opvragen, maar later ook simpele betalingen kon verichten. Ondertussen waren de pinterminals in de winkel geintroduceerd en dat zorgde ervoor dat winkeliers veel sneller hun geld kregen. De snelheid waarmee we geld kunnen overboeken is de afgelopen jaren flink omhoog gegaan. Aan die snelheid zijn we nu zo gewend dat als de website van een bank even niet bereikbaar is (meestal betreft het slechts een paar uur) dat we direct moord en brand roepen.

Heb je er ooit weleens bij stil gestaan dat bank systemen zichzelf kunnen uitschakelen als zij een probleem detecteren? Dat is bedoeld om echte schade zoals incorrecte transacties te voorkomen. Een aantal maanden geleden ging dat bijvoorbeeld bij de ING fout waardoor sommige transacties dubbel werden uitgevoerd..

Als een systeem zichzelf uitschakelt zal de IT afdeling een diagnose moeten stellen waarom het systeem heeft uitgeschakeld en stappen moeten ondernemen om de situatie te corrigeren. Dat opnieuw activeren van die processen kost helaas tijd, maar banken hebben liever dat een systeem tijdelijk stil ligt, dan dat processen verkeerd worden uitgevoerd..
In het artikel valt te lezen dat het de 2e storing in 2 dagen is..
Dit is niet correct.

Zaterdagochtend en zondagochtend vroeg waren er ook al 2 storingen!
Dit betekend dus dat het 4 storingen in 4 dagen zijn.

Dat is voor een klant toch onacceptabel?

Ik zelf ben ook klant bij Rabo en ik begin het nu toch wel zat te worden (en dan hou ik het netjes).
Dit jaar zijn er maandelijks zeker 1 tot 2 storingen met de laatste 4 dagen als absoluut record.

Een compensatie en definitieve oplossing van deze problemen zouden op zijn plaats zijn!
Voor een definitieve oplossing moet het wel gaan om hetzelfde probleem.
De definitieve oplossing is er namelijk al.. gewoon via papier je geld overmaken, dan heb je al die problemen met telebankieren niet.

Daarnaast doet telebankieren het wel gewoon, alleen de overboekingen zijn niet instant.
Dat soort problemen konden vroeger op papier ook al zijn, maar dan waren we gewend aan een wat langere verwerkingstijd.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 28 juli 2024 03:42]

Inmiddels mag je wel dik per maand betalen voor deze 'dienstverlening'. Dan mag je op zijn minst verwachten dat je voor de tijd dat je er geen gebruik van kan maken je geld terug krijgt.
En dan heb ik het niet eens over schade die men loopt door het te laat, dubbel of mogelijk niet over kunnen maken van geld.
Gisterenavond functioneerde het ook al niet. Had een betaling gedaan van mijn ene Rabobank rekening naar mijn andere Rabobank rekening. Deze is nog steeds niet doorgevoerd.
Ik heb geen rabobank maar misschien eens kijken of die nog in de planning staat, misschien dat die al uit de wachtrij is gehaald zeg maar.
Ik kan bij ING zien of een betaling nog in behandeling is of afgerond is.
Anoniem: 234046 @sneakyd3ad1 mei 2014 11:40
Hetzelfde probleem heb ik ook.
Kan "mogelijk" te maken hebben met "dag van de arbeid".

Heb ik ook met mijn sns rekening, en hier verder onder een stukje over geschreven die de grond in gedown mod word.

- Duidelijk was mijn stukje dan toch misschien wel relevant. :X

[Reactie gewijzigd door skaylars op 28 juli 2024 03:42]

Ik heb wel gelukkig gewoon kunnen bankieren, met name je overschrijving naar de belastingdienst doen voor de kwartaal belasting op de dag voordat het overgeschreven moet zijn komt zo erg in het nauw.
Voor belangrijke overboekingen kun je beter een dag extra speling houding. Dan kom je niet in de problemen, altijd handig mocht je saldo ontoereikend zijn bijv. Een storing zit in een klein hoekje. ;)
Bij mij werkt internetbankieren op zich wel gewoon (via de app)
Ik krijg alleen een melding dat de transacties in behandeling blijven, en dat deze niet opnieuw ingevoerd moeten worden.
Ik krijg alleen een melding dat de transacties in behandeling blijven, en dat deze niet opnieuw ingevoerd moeten worden.
Op zich ook wel weer een vooruitgang,want dat vermelden ze tijdens de vorige storing nog niet. Veel mensen probeerden toen meerdere keren dezelfde opdracht uit te voeren ,goed dat ze er nu een melding bij hebben gezet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.