Internetbankieren Rabobank kampt met storing - update

Internetbankieren en mobiel bankieren van de Nederlandse Rabobank kampt met een storing, waardoor klanten hun saldo niet kunnen opzoeken en geen overboekingen kunnen doen. De bank is op de hoogte en zegt te werken aan een oplossing.

Storing RabobankDe storing treedt op sinds woensdagochtend ongeveer tien over half acht, blijkt uit een overzicht van meldingen op Allestoringen. Uit korte testen van Tweakers blijkt dat internetbankieren, het betalen via iDeal en bankieren via de mobiele app niet werkt.

De Rabobank is op de hoogte, zo laat de bank weten via Twitter. Het zou werken aan een oplossing voor de storing. Een indicatie van hoe lang de storing zal duren, is er nog niet. Ook over een oorzaak is nog niets bekend.

Update 8:55: Veel gebruikers melden dat het weer werkt. Rabobank heeft nog niet bevestigd dat de storing is afgelopen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-07-2014 • 08:28

49

Reacties (49)

49
48
34
3
0
0
Wijzig sortering
In mijn ogen is de vraag inderdaad: wanneer is een storing nieuws?

1) Wanneer grote delen van de populatie direct getroffen worden (bijvoorbeeld een pinstoring in restaurants rond etenstijd).
2) Wanneer een storing een bijzondere oorzaak heeft zoals bijvoorbeeld extreem falen van een medewerker (soms amusementswaarde)
3) Wanneer een storing lang aanhoudt (wat samenhangt met punt 1)

Verder leiden berichten zoals deze alleen tot imago schade van een bank. Een storing van een half uur is minder dan < 0.01% verlies in uptime op jaarbasis.

Ik moet bekennen dat ik wel mijn rekening probeerde te checken vanochtend en er dus wel last van had maar ik denk dat ik tot een zeer kleine groep behoor.
als zo'n storing eens per jaar voorkomt, dan is dat <0.01% - maar dan wordt het ook snel weer vergeten, een week later praat niemand er meer over - geen imagoschade.

Als, zoals bij de rabobank, dat ondertussen best vaak voorkomt, dan is dat al beduidend meer dan 0.01% - is imagoschade dan niet terecht?

En is dat niet het probleem van de bank? Jammer voor ze dat ze slecht in het nieuws komen, maar dat kunnen ze zelf voorkomen door rubuuste en redundante systemen op te zetten. Het is een commercieele organisatie, niet iets waar ik snel medelijden mee heb.
Het aantal storingen bij Nederlandse banken lijkt me bijzonder hoog. Ik heb niet de indruk dat dit in de omliggende landen ook zo is (België bvb). Ik vraag me dan ook af wat de achterliggende reden is... Besparing op IT? Hackers?
Ik denk dat een of twee grotere storingen in het verleden zorgen dat een storing van 10 minuten direct nieuws wordt. Waardoor het mogelijk veel erger lijkt dan het is.
Nou... Ik denk dat Deralte o.a. doelt op de storing van 1 week (met tussenpozen van uren/dagen) rond Koningsdag.
Zie: Gerelateerde content bij dit bericht:
nieuws: Rabobank en iDeal kampen met storingen online bankieren - update
Storing bij de Rabobank op: 27-04, 30-04, 01-05 en op 02-05 was het volledig opgelost.

Verder zijn er ook storingen geweest met ideal, waarbij men dus ook geen bankzaken kon doen. Als je dan ook de storingen van andere banken voorbij ziet komen, dan lijkt het inderdaad erg veel. Het is dan vooral de vraag: "Hoe vaak heb je er persoonlijk last van?"
Een merendeel zal er weinig last van hebben, maar het is altijd vervelend als je het net treft als je een transactie wilt uitvoeren (Pin automaat, Ideal overboeking of overschrijving uitvoeren.)
De vraag die ik me echter steeds stel als ik weer lees over een storing.... zijn het wel allemaal storingen?

Als ik lees over hoeveel sites, forums, nassen, routers, internet browsers er niet allemaal gekraakt en gehacked worden... hoe groot is dan de kans dat er niet voortdurend mensen zijn die proberen de beveiliging van internet bankieren te kraken en dit dus soms gewoon lukt...

In mijn ogen is geen enkel systeem 100% waterdicht. Wat ik me voor kan stellen is dat er continu monitoring is en wanneer er een aanval wordt gepleegd direct de stekker uit internetbankieren wordt getrokken om zo schade te voorkomen. Banken doen het dan af als een storing. Ik vraag me sterk af of het echt allemaal storingen zijn, of vaak ook echt gerichte en wellicht geslaagde aanvallen op de beveiliging.

Hoe geavanceerd zijn eigenlijk de beveiligingen van banken online?

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 22:48]

Belgische banken ondervinden ook een hoop storingen, helaas.

Alleen zul je in Nederland waarschijnlijk pas horen van een storing in België of Duitsland als het een enorme is, niet van een kleine panne bij een kleine bank. Omgekeerd horen wij hier in België ook zelden over problemen in Nederland, waardoor ik dezelfde indruk heb over Nederland als jij over België :)
Wellicht zijn er meer storingen bij banken omdat de beveiliging ook veel uitgebreider is. Hoe meer 'omwegen' en 'versperringen' naar het einddoel hoe meer kans op stagnatie lijkt me.

Daarnaast zou het ook kunnen dat ze het bewust platleggen bij elke dreiging van buitenaf.
Nou mij valt op dat sinds de zogenaamde crisis banken last hebben van ''storingen'', terwijl indien de bank geld heeft van klanten ze er behoorlijk op verdienen. Stel Nederland kan 1 uur geen online betalingen doen, dan verdienen hun daar een hoop aan (op negatieve publiciteit na). Maar doordat ELKE bank ineens deze problemen heeft weten ze ook wel dat een ''storing'' geen reden zal zijn om over te stappen naar een andere bankier.
Hoe langer de storing duurt, hoe meer een bank verdiend, mensen kunnen immers geen geld eraf halen voor online betalingen of overboekingen.
@JeroenC

Wat voor banken het allerbelangrijkste is: Vertrouwen dat het geld veilig staat en dat ik er bij kan wanneer ik dat wil. Banken verdienen niets aan storingen, bedoel er komt ook geen geld binnen vanaf andere banken Het kost juist bakken met geld, de imagoschade is enorm.

Edit: inhoudelijk gehouden ;-)

[Reactie gewijzigd door QuatroXL op 22 juli 2024 22:48]

Ik weet niet waar jij je economie-les hebt gevolgd maar ik weet met mijn LTS-MTS-HTS achtergrond (dus nog nooit economie gehad) dat een bank geld verdiend met "vertrekkend" geld ipv "gestationeerd" geld.
Dit is niet helemaal waar. Door geld te "reserveren" bijvoorbeeld door een betaling al van de rekening van een klant af te schrijven, maar de betaling nog niet echt te hebben gedaan aan waar de klant het naar overmaakt betekend dat het geld tijdelijk eigendom van de bank is. Bij de ING op de giro duurde het soms 1 a 2 dagen langer voordat geld aan kwam bij de ontvanger. dit geld hing tot die tijd dus in een grijs gebied. Nu kun je op 2000 euro als bank in 24 uur natuurlijk niet veel geld verdienen. Maar je kunt je natuurlijk voorstellen dat wanneer ik in de hoogtijd 4,75 % rente kreeg op mijn spaargeld en ik bijvoorbeeld een auto ging kopen. ik het geld dus van mijn spaarrekening haalde en aan de autogarage overmaakte. vervolgens stond het 1 tot 2 dagen later op de rekening van de garage. Over deze 35000 euro krijg ik dan dus 2 dagen geen rente, maar is ook nog niet bij de ander op de rekening bij geschreven.

Hier verdient een bank wel degelijk geld aan. Andersom uiteraard precies hetzelfde. standaard had ik altijd mijn loon 1 tot 2 dagen later op mijn rekening dan mijn collega's. Nu tegenwoordig soms nog 6 tot 12 uur later dan mijn collega's.

Als een bank een storing heeft dan kan een gedeelte van de betalingen online niet gedaan worden. Je zegt onterecht dat het ontvangen van betaling ook niet werkt wat uiteraard wel door gaat die komen immers van een andere bank af en worden wel degelijk bij geschreven. Heel even dus komt er bij de bank meer geld binnen dan dat er uit gaat dan normaal. Hier kan een bank wel degelijk aan verdienen. Iedere 20 miljoen euro die niet van de bank afgeschreven kan worden en een uur tegen 1% rente staat opgeslagen levert 22 euro op. Ik weet niet wat een bank per uur verwerkt aan geld via online bankieren, maar ik vermoed nog wel iets meer dan 20 miljoen. en het rendement wat banken krijgen zal ook wel meer zijn dan 1% vermoed ik. Dan nog spreken we over zo'n lage bedragen dat het voor banken meer schade op zal leveren dan dat het oplevert. al zou er per uur 20 miljard omgezet worden dan nog levert het de bank theoretisch gezien maar 22.000 euro op. dat is voor een bank natuurlijk bijna niets.

Of het rendament echt zo in elkaar zit weet ik allemaal niet. maar 10 minuten storing levert een bank maar bar weinig op... een hoop negatieve publiciteit... dat wel
Anders gezegd dan. Een bank verdient meer met uitgeleend geld dan met gespaard geld. Maar het gespaarde geld hebben ze nodig om uit te kunnen lenen. Dat vertragen van de overboekingen van bv salarissen etc zal een soort van "kort variabel eigen vermogen" aan de bank geven en inderdaad ING staat daar wel bekend om. (2 dagen is 1/15 van de maand is 8% "eigen" geld van alle overboekingen). Dat "korte eigen" vermogen kunnen ze natuurlijk meten met een ondergrens en bovengrens. Binnen die marge kunnen ze verlenen en daar ook een aardige winst mee bereiken. Om nu de verstoringen van telebankieren als reden te verdenken om winst te maken lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk omdat een collectieve "latere" bijboeking van alle transacties minder opvalt.
Misschien moet Tweakers eens stoppen met deze berichten. Ja, de sites van banken liggen er zo nu en dan een uurtje uit. Ja, dit kan voor een enkeling frustrerend zijn. Maar in mijn ogen geldt dat ook voor het uit de lucht zijn van Nu.nl, hardware.info en tientallen andere sites op het web. Hier zien we echter nooit berichten over verschijnen.

Zoals hierboven al aangegeven zijn de banken in het verleden wegens verschillende redenen wel een voor langere tijd uit de lucht geweest. Dan mag het uiteraard genoemd worden, maar ga niet je tijd zitten verdoen bij elke keer dat een bank 10 minuten niet bereikbaar is.
Vind ik van niet, ik kom hier op tweakers om JUIST zulke nieuwsberichten te lezen, dat maakt '' Tweakers.net '' weer zó speciaal om elke dag Tweakers.net te bezoeken.

Misschien doen de andere nieuwssite's dat niet, juist daarom vind ik dat Tweakers.net de moeite neemt om over zulke berichten te schrijven.

Ga zo door Tweakers.net!
Ik merk wel dat storingen bij banken soms eerder op nu.nl staan dan op tweakers.net en dan denk ik "tweakers tweakers, een ICT storing bij banken zou qua nieuwsgaring jullie core business moeten zijn wees er dan ook als eerste bij" maar kennelijk ligt de prio hier toch vooral op consumenten electronica.

toch inderdaad goed hoe tweakers over dit soort zaken bericht, maar het mag af en toe wat scherper. de berichtgeving is in elk geval goed neutraal, anders dan de wilde speculaties van sommige reageerders.
Misschien moet Tweakers eens stoppen met deze berichten. Ja,
Graag, dan hebben we ook geen onzinberichten als ¨Hij doet het bij mij wel/niet/afentoe Ik heb geen Raiffeisen-Boerenleenbank-account.¨ :+ :+

Morgen anders graag een bericht dat de ING het wel deed tussen 7.40 en 8.55
Dit soort meldingen in het screenshot krijg ik om de haverklap. Vaak duidt het niet eens op een storing maar eerder op een communicatiefout: gewoon opnieuw proberen werkt dan vaak direct.
Gisteren ook diverse keren meldingen gehad met de app. Uiteindelijk op de laptop ingelogd op internetbankieren en daar zag ik dat mijn 2 spaarrekeningen tijdelijk niet bereikbaar zijn ivm storing. Die haalt de app ook op in mijn geval, dus krijg je een foutmelding.
Mobiel bankieren werkt hier anders prima.
Ik kon hier zojuist gewoon inloggen. Dus mogelijk is het ook al opgelost. Of heeft niet iedereen er last van.
Doet het hier weer
Ik heb nergens last van, bij mij werkt het gewoon. Eerder vanmorgen kreeg ik wel de melding dat tussen 6.00 en 7.00 onderhoud gepleegd zou worden.
Ik kan via de app van de Rabobank nog gewoon mijn saldo zien en inloggen...
Bij mij werkt de app ondertussen weer, ik kan gewoon mijn saldo controleren en transactie overzicht bekijken. Aangezien ik nog niets heb overgeboekt durf ik daar verder geen uitspraken over te doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.