Internetbankieren ABN Amro kampt met storing

ABN Amro kampt met een storing op zijn website voor internetbankieren, waardoor de website 'verminderd beschikbaar' is. Daardoor kunnen betalingen soms niet worden uitgevoerd of kunnen mensen problemen hebben met inloggen.

ABN Amro logoKlanten klagen op sociale media over de storing, meldt AlleStoringen, en ABN Amro bevestigt desgevraagd dat er een storing is. "Er is inderdaad sprake van een verminderde beschikbaarheid", aldus een woordvoerster van de bank.

De bank weet nog niet wat de storing veroorzaakt. "Een hack is in ieder geval uitgesloten", aldus de woordvoerster. Waarom een hack is uitgesloten, is onbekend. De storing zorgt ervoor dat klanten soms niet kunnen inloggen of geen betalingen kunnen uitvoeren. Het probleem treft alle klanten.

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-08-2014 • 13:41

63 Linkedin

Reacties (63)

63
61
54
2
0
0
Wijzig sortering
Als ik lees "een hack is uitgesloten" zo snel van een persvoorlichter lees ik "het betreft interne incompententie". Hoe kan je als persvoorlichter dit zo snel uitsluiten?
Incomptentie is natuurlijk overdreven, maar harde taal is soms nodig. Wanneer gaan banken beseffen dat internet bankieren kritieke infrastructuur is, en dat als ze enerzijds filialen willen sluiten, ze dan ook de klant moeten beloven dat internet bankieren werkt?

Edit:
Voor de mensen die een storing op zijn tijd wel vinden kunnen, ik ben het daarmee eens. En ja, soms komt voor dat het niet werkt, daar kunnen mensen inderdaad niets aan doen. Maar de storingen zijn chronisch en nemen toe. [0]
Dit is niet de eerste keer, niet de tweede keer, maar liefst de 7e storings-dag van deze maand voor ABN Amro. Andere banken hebben hetzelfde probleem. Om feiten bij woorden te zetten refereer ik mensen naar grafiek [1], die laat zien het aantal storings-dagen van alle grote banken van de afgelopen maanden.

[0]: Aantal storingen bij internetbankiers neemt sinds enkele maanden toe: http://tweakers.net/nieuw...s-enkele-maanden-toe.html
[1] Grafiek aantal storingsdagen grote banken: http://cf.datawrapper.de/I6T7i/3/

[Reactie gewijzigd door shadylog op 25 augustus 2014 14:55]

De grafiek stopt bij februari 2014. Je eerdere bericht verwijst ook naar een verouderd artikel (4 maart). Waarbij duidelijk wordt aangegeven dat AlleStoringen gegevens verzameld op basis van sociale media. Dat lijkt mij niet echt het medium voor het bijhouden van storingen. Iedereen die in de ICT werkt weet dat de gemiddelde gebruiker al snel van een storing spreekt.

Dus... waar je bewijs is van dat dit de 7e stroings dag voor de ABN deze maand is, is mij even onduidelijk.
De zinnen "De bank weet nog niet wat de storing veroorzaakt." en "Een hack is in ieder geval uitgesloten" voelen altijd een beetje dubbel. Men heeft geen idee wat de storing heeft veroorzaakt maar kan blijkbaar al wel met grote zekerheid zeggen wat het niet is.
Blijkbaar weten ze heel goed wat de storing heeft veroorzaakt, maar moet de persvoorlichter er nog even een mooi verhaal van maken.
Of ze weten dat er iets aan de hand is bij een intern systeem wat niet gevoelig is voor hackers, maar ze weten nog niet precies wat er mis is met het systeem.
Of ze kunnen de fout zelf prima herhaaldelijk reproduceren, maar weten simpelweg niet wat de fout is.
Anoniem: 601896
@3raser25 augustus 2014 21:59
Nee. De specifieke melding van hackers,lijkt mij een direct antwoord, op de content in skimmingmailtjes, die (lang) in de wacht hebben gestaan tot de eerste storing bij ABN AMRO.
Omdat de ABN eens een keer een storing heeft (iets wat gewoon kan gebeuren met zo'n enorm systeem) betekent het niet gelijk dat mensen incompetent zijn.
wanneer gaan banken beseffen dat internet bankieren kritieke infrastructuur is
Dat beseffen ze heel goed, maar dat betekent niet dat er niet af en toe iets mis kan gaan, stuurman.
Waarom de persvoorlichter dit zo snel kon uitsluiten? Omdat het haperende systeem (laten we het zo maar even noemen) niet gehackt is of kan zijn. En dat was al redelijk snel duidelijk, dus vandaar dat de persvoorlichter het ook kon melden. Het was een simpel doch cruciaal technisch issue.

Je hebt achterdochtig en achterdochtig, maar niet iedereen liegt per definitie.
Ik heb een half uur geleden de Android app van ABN AMRO nog gebruikt, en er was geen probleem met het bekijken van mijn bij en afschrijven als bij het overboeken.
Je krijgt op dit moment de melding "Er is een technische fout opgetreden" na het inloggen in de app.
ING ook eerder op de dag? http://allestoringen.nl/storing/ing
Zie ook de facebook comments eronder.

Rabobank geld hetzelfde, maar kent weinig storingsvrije dagen: http://allestoringen.nl/storing/rabobank

Wat ik me wel afvraag is hoe erg betrouwbaar bovenstaande bron is, mocht het wel redelijk kloppen, dan mogen de banken zich nog steeds erg schamen met zoveel storingen in een maand.

Leuk overzicht trouwens: http://allestoringen.nl/top10/
Op het playstation netwerk na, scoren de grote 3 banken hoog.

Ik ben nog steeds blij met mijn overstap op de knab (ja die zullen vast ook wel storingen hebben, maar tot nog toe weinig last van gehad).

@hieronder: ING: Geen salaris door storing (verwerking transacties), zie facebook berichten onderin de site. Tevens werken de automatische overboekingen niet.

-1 stemmers bedankt voor deze flame/troll of belediging

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 25 augustus 2014 15:08]

op allestoringen.nl kan je voor een groot deel met een korreltje zout nemen als er 1-5 klachten per dag staan ligt het meestal aan de gebruiker.
Enige wanneer ik het serieus neem die site is als de klachten boven de 25+ per uur komen dan merk je vaak dat er echt wat aan de hand is.
Je cijfers kloppen niet.
Maar dat allestoringen.nl een ophoping van valse alarmen. Bij ing ligt de meldingsgrens op 25 meldingen per uur.

Met 7 miljoen klanten. Is dat een grens van 0,000357%. Dus als je een website hebt die geen gevaarlijk IE6 ondersteund, zit je bijna permanent rond die grens.

En in plaats een storingsmelding, is het misschien beter dat mensen gewoon hun bank bellen voor technische hulp.

Ook met een minor defectt in als in een webformulier van het aanvragen van een lening of verzekering. Zul je direct positief geflagged worden. Door de permanente ruis die buiten de bank wordt veroorzaakt wordt direct geflagged worden als 'in storing'.

Wat dat betreft is alle storingen een zeer onbetrouwbare bron. Die zeer vaak valse schijn opwekt.
Dus jij gaat ervanuit dat elke storing 100% wordt gemeld? En dat ELKE van de 7miljoen die dag internet-bankiert?
Mensen die IE6 gebruiken zullen ook weer niet makkelijker begrijpen hoe ze een melding moeten maken dan iemand met een volledig ondersteunde browser.
Daarbij kloppen HADES2001 cijfers voornamelijk wel: HADES2001 zegt dat hij/zij het het pas serieus neemt als een een daadwerkelijk aantal meldingen in een bepaalde tijd worden weergegeven.
Daarbij komt ook nog eens kijken als je belt, dat een "call operator" dit niet weet achter haar bureautje. Dit heb ik vaak gehad/gehoord: Storing? Ff bellen -> en je krijgt uiteenlopende verhalen: vandaag zijn ze een "check" aan het houden. ohhhh, onderhoud. Of: de hele ochtend was er inderdaad een probleem, dit wordt nu verholpen dus kunt u het niet veel later nog eens proberen.
Uiteindelijk was er op tweakers een artikel. En hierbij was het bankieren een geruime tijd buiten werking.
Ik ga er niet vanuit dat 100 procent van de storingen wordt gemeld.

Ik weet wel van een van die banken, dat de grote 3 een telefonische technische telefoondienst hebben om honderden, zoniet ruim 1000 technische 'problemen' van klanten per uur te verhelpen.

Met betrekking tot deze storing van ABN AMRO had ik er zelf ook last van. Toen ik na 5 minuten belde, zat er netjes een bandje op hun telefoonlijn dat er een uitgebreide storing was.

Kern blijft, dat bijna dag in dag uit, de website valse storingsmelding geeft. En dat het aantal valse storingen op alle-storingne.nl een veelvoud betreft van die paar keer dat internet bankieren er echt uit ligt bij banken.
Ik heb vandaag al enkele keren ingelogd op de app van ING maar geen problemen ondervonden. Heb paar keer ingelogd tussen 11 uur en nu.
Wat ik me wel afvraag is hoe erg betrouwbaar bovenstaande bron is, mocht het wel redelijk kloppen, dan mogen de banken zich nog steeds erg schamen met zoveel storingen in een maand.
Voor Allestoringen geldt: 1 minuut onbeschikbaarheid is even erg als 1 dag onbeschikbaarheid.

Een storingsdag bij hun maakt geen onderscheid. Ook kan het zijn dat je internet-en mobielbankieren prima werkt, maar bijvoorbeeld Ideal niet. Ook daar maken ze geen onderscheid in.

Wat je ook ziet: is er storing bij 1 bank, dan gaat ook automatisch het aantal meldingen bij de andere banken omhoog, omdat mensen dingen zeggen als van "Bij de ABN is er storing, gelukkig bij de ING niet"....
Ik krijg 'er is een technische fout opgetreden' als ik met de app probeer in te loggen.

Ook word ik herinnerd aan het feit dat een bank nog Android 2.3 popups gebruikt.
Deze berichten circuleren tegenwoordig bijna wekelijks op allerlei blogs, waaronder Tweakers.
Is het een idee om niet gewoon een up/down status symbooltje op de startpagina te plaatsen? :?

Voor alle duidelijkheid, dit is geen haat bericht. Ook geen sarcasme, oprecht voorstel.
of niet op de startpagina maar op een specifieke services-pagina.
Kan je daar Ziggo, UPC en alle andere internetaanbieders ook meteen bij zetten, en alle mobiele aanbieders _/-\o_

[Reactie gewijzigd door kakanox op 25 augustus 2014 14:05]

Ehh... ja, maar dan iets overzichtelijker en op Tweakers :)
Zou het komen omdat door de werkgevers traditioneel, aan het einde van de maand, de salarissen, weer zijn overgemaakt, dat iedereen (die bij de Rabobank zijn bankrekening heeft lopen) weer effe checkt of zijn of de haar salaris al is overgemaakt? O-)
Lijkt mij niet erg waarschijnlijk omdat ze er dan iedere maand op de 25e uit zouden liggen.
Oké het is misschien niet persé de 25e maar bij banken, zie je altijd rond of in de week van de salarisbetalingen groepen wachtenden, voor allerlei bankzaken, Ik dacht zo, als het druk is bij de bankvestiging, waarom zou het dan niet net zo druk kunnen worden bij de digitale bankbalie...Ik ben niet zo geweldig op de hoogte van de technieken, maar ik dacht zo, als de banken rond de tijd van de salarisbetalingen gedurende een week, nou tijdelijk extra capaciteit beschikbaar zouden stellen,dan is de kans op storingen als gevolg van capaciteitsproblemen niet zo groot, En wanneer de vraag naar internetbank diensten, na een week of zo, weer af gaat nemen de capaciteit weer verminderen. tot het moment van weer de volgende stormloop. Dat systeem zie je ook bij een supermarkt, dan gaat er een tijdelijk ook een extra kassa open, als de rij wachtenden bij reeds geopende kassa te lang word, Dat zou dan toch ook kunnen met tijdelijk extra server capaciteit...of zoiets.......het is maar een idee.. :)

[Reactie gewijzigd door Astrix op 25 augustus 2014 15:18]

Leuk idee, maar voor een bank in veel gevallen niet haalbaar. Het hangt er in ieder geval van af waar dat capaciteits probleem speelt, in de back-end of front-end. Een "simpele" Unix blade server voor je webhosting valt misschien eventueel wel snel bij te plaatsen, maar dat geldt niet voor de back-end servers.

HP Nonstop servers of IBM mainframes vallen uiteraard ook bij te plaatsen, maar niet op korte termijn. En het kost weer miljoenen, dus als ze eenmaal geplaatst zijn staan ze buiten die pieken alleen maar uit hun neus te vreten.
De storing lijkt deels verholpen te zijn. Het overzicht met de rekeningen is inmiddels zichtbaar, maar de transacties nog niet.
Nou, hier is de app nog steeds voor de volle 100% niet functionerend. Nouja, maak er 99% van want hij laat nu al wel zien wanneer ik voor het laatste heb ingelogd. Komt mooi klote uit, want mijn betaalrekening is zo goed als leeg en ik moet even wat overmaken van een spaarrekening om zometeen toch te kunnen pinnen.

Ben benieuwd of de salarisverwerking van vandaag wel doorgegaan is. Maar helaas kan ik dat dus ook niet controleren. (Zou betekenen dat ik van de spaarrekening af kan blijven....)
"Een hack is in ieder geval uitgesloten",
Wie zegt dat dit geen afleiding is, om met een echte hack te komen. |:(

Is het überhaupt wel mogelijk om banken te hacken, ik ga ervan uit dat je geld niet meer is dan wat MySQL cijfers ? in feiten is het een grote Internet bubbel toch ?
ik ga ervan uit dat er wel 10 backups liggen op verschillende locaties in de kluizen, dus toch wel belangrijke cijfertjes, dat saldo.
Ondanks dat er op de website nu geen melding meer wordt weergeven, heb ik helaas nog wel problemen.

Ik wou zojuist iets bestellen en betallen met ideal. Dit werkt ook nog niet helemaal lekker. Toen ik de betaling wou bevestigen, kreeg ik een error. Dat ik de pagina 'Bij- en afschrijvingen' moest controleren of het bedrag er wel of niet af was. Het bedrag is (nog) niet van me rekening, dus ik wacht nog even voordat ik het later vanavond nogmaals probeer.


Edit:
Bedrag is er toch af, met enige vertraging.

[Reactie gewijzigd door Hendrikje1 op 25 augustus 2014 17:56]

Bij mij leek de eerste transactie bij mediamarkt ook mislukt te zijn(269€). Er leek geen afschrijving te zijn geweest. Toen nogmaals de bestelling geplaatst en weer hetzelfde.. Een uur later opeens twee keer afgeschreven en mediamarkt weet van nix :? Lekker veilig dat iDeal...
Het lijkt erop, dat ook de transactieverwerking (= dus backend systemen) geraakt is door de storing. De salarisverwerking hier is altijd zeer stipt. Ik weet eigenlijk altijd al precies hoe laat het bijgeschreven wordt. Gisteren was de transactie pas 's avonds zichtbaar. Die is dus verwerkt in een latere batch dan normaal.
Het lijkt erop, dat ook de transactieverwerking (= dus backend systemen) geraakt is door de storing. De salarisverwerking hier is altijd zeer stipt.
Dit ervaar ik normaliter ook, echter is het nu al 24 uur storing, betalingen die wel zijn uitgevoerd echter nog niet aangekomen. Af en toe een storing is ook geen probleem echter komt het
vandaag net even slecht uit vanwege betalingen die de deur uitmoeten.
Nou laat de "is er weer storing" reacties maar komen :-) Het is in mijn ogen normaal dat er af en toe een storing is (ALLES kan uit het niets kapot of fout gaan).
Natuurlijk kan alles kapot maar je kan iets ook zo maken dat iets anders het weer opvangt. Google ligt er echt maar heel zelden uit en de NL banken relatief vaak. De twee systemen zijn niet met elkaar te vergelijken maar er zou wellicht wel iets meer gewerkt mogen worden aan de beschikbaarheid van de systemen van een bank.
kan je google en een bank vergelijken met elkaar? Het is bij google sowieso beter geregeld dat geef ik toe, maar een technische storing kan toch overal ontstaan.
kan je google en een bank vergelijken met elkaar?
Heerlijk als ik mezelf mag quoten:
De twee systemen zijn niet met elkaar te vergelijken....
Maar ook bij Google gaat het om financiele gegevens o.a. Adwords en Adsense, hoewel er nooit iemand achter zal komen als daar een paar transacties missen....

Daarbij maakt het op zich niet zo heel veel uit wat voor systeem het is, vrijwel alles is in elk geval minder storingsgevoelig te maken. De vraag is alleen of de bank en de klant dat er voor over hebben of dat we dit een acceptabel niveau vinden. Roepen dat alles kapot kan is waar maar ook wel erg kortzichtig.....
Bij dit soort bedrijven vind ik dat het in zekere zin niet kan. Zeker webshops etc hebben hier flink onder te lijden.
ik ben het met je eens maar zoals de rabobank afgelopen half jaar 3 keer een storing die langer als 12 uur duurt is leuk maar sluit dan niet alle vestegingen.
Bij mij in de buurt zit gewoon geen service punt meer waar ik even binnen kan lopen met mijn rekeningen dus ben ik genoodzaakt online bankieren te doen wat er dan opeens een halve dag uit ligt.
"Een hack is in ieder geval uitgesloten", aldus de woordvoerster. Waarom een hack is uitgesloten, is onbekend.
Duidelijk, ze weten prima wat de oorzaak is maar willen (nog) geen uitspraken doen. Maar om paniek te voorkomen zeggen ze wel vast dat het iig geen hack is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee