Sony biedt excuses aan voor te vroeg online plaatsen van GTA V-preloads

Sony heeft zijn excuses aangeboden voor het per ongeluk online plaatsen van enkele preload-bestanden voor Europese PS3-spelers die een online pre-order hebben geplaatst voor GTA V. De GTA-titel van Rockstar moet officieel op 17 september uitkomen.

Het zou gaan om de preload-bestanden van GTA V die door Sony online zijn geplaatst. Via de preload-constructie kunnen games al worden binnengehaald door PlayStation 3-spelers nog voordat het spel officieel is uitgebracht. Veelal worden enkele cruciale bestanden weggelaten zodat de game niet te vroeg kan worden gestart.

Sony meldt dat het een fout heeft gemaakt door preload-bestanden van GTA V via de PlayStation Store te vroeg online te plaatsen. Dit zou met name voor Europese gebruikers mogelijk zijn geweest. Sony biedt zijn excuses aan voor de fout bij zowel Rockstar als GTA-fans omdat de preload-data mogelijk spoilers kan bevatten.

Inmiddels hebben gamers inderdaad de kans gekregen de preload-bestanden, in totaal 18GB aan data, te ontleden. Zo zou onder andere een deel van de soundtrack zijn gevonden. Het spel is echter nog niet speelbaar. Rockstar meldt ondertussen dat GTA V, dat op 17 september officieel moet uitkomen, de gold-status heeft gekregen voor de PS3 en Xbox 360.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-08-2013 • 10:42

47 Linkedin

Submitter: witeken

Lees meer

Kaart van spelwereld GTA V lekt uit Nieuws van 10 september 2013
GTA V veruit duurste game ooit gemaakt Nieuws van 9 september 2013
GTA V verschijnt op 17 september Nieuws van 31 januari 2013
Rockstar zet teasersite GTA V online Nieuws van 2 augustus 2012

Reacties (47)

47
43
25
3
0
1
Wijzig sortering
Ondertussen is de situatie al veel breder dan in dit artikel word beschreven.
Namelijk de hele soundtrack, radio stations en zelfs de gehele game audio is al ontleed wat dus mensen in staat stelde het hele einde al te weten. Zo doende waren er dus al miskwallen die het einde gingen spoilen...

GTA 5 theme song leaked: http://www.reddit.com/r/G...r_gtav_theme_song_leaked/

Filmpje is ondertussen verwijderd maar is nog ergens te vinden op youtube.

En hier is de volledige track lijst van de radio stations.. PAS OP SPOILER!!!!!
http://www.reddit.com/r/G...ed_radio_tracks_thus_far/


De link van de complete game audio ga ik niet opzoeken om mezelf niet perongeluk te spoilen door de endings die al allemaal rond zweven op internet... die zal je zelf moeten googlen als je dat echt wilt weten.

[Reactie gewijzigd door zippy1990 op 25 augustus 2013 10:56]

Ligt het nu aan mij of snap ik het probleem niet helemaal? Het is de bedoeling dat die files eerder beschikbaar zijn, zodat je bij launch snel kan spelen. Die files zijn nu nog eerder beschikbaar, maar het spel is niet speelbaar.
Enige is dat er nu mensen weten welke liedjes erin zitten. Dus?
De dialogen zitten ook in die preload bestanden. Het einde van deze GTA is dus ook ruim voor de release bekend. Dat is dus een spoiler waarvoor sony zich excuseert.

Voor bepaalde mensen is het verhaal ook een essentieel onderdeel van het spel.
Ach dat zou zeuren zijn om niks. Wil je niet gespoilerd worden, dan blijf je van die bestanden af. En als je jezelf niet helpen kunt, dan moet de oplossing gezocht worden in de vorm van een psycholoog.

Als je het spel koopt kun je voordat je gaat spelen ook die bestanden analyseren, ga je dan ook klagen dat er gespoiled is voordat je 't spel gespeeld hebt?

Wij mensen moeten eens ophouden met te doen alsof we voor alles beschermd moeten worden. Beetje zelfwaardigheid/zelfstandigheid kan geen kwaad.

[Reactie gewijzigd door Remenic op 25 augustus 2013 12:11]

Er zijn eikels die op het internet op willekeurige forums het einde gaan spoilen. Daar kan je echt niets aan doen als je dat ineens tegenkomt.

Zo was er na de Amerikaanse release van Skyfall ook iemand die op Reddit postte met de username 'x_dies_in_Skyfall' (en dan is X natuurlijk iets anders) en iedere keer nieuwe accounts aanmaakte.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 25 augustus 2013 14:05]

Moeten mensen maar niet zo gierig zijn en het allemaal uitpluizen. En als ze dan toch dingen over het dialoog op 't internet zetten dan moet de rest 't maar niet lezen.
Ik zie het probleem eerlijk gezegd ook niet. Als ik op dit spel zat te wachten zou ik er gewoon OP WACHTEN, en de data die per ongeluk online is gezet negeren. Wat is hier zo moeilijk aan? Ik heb hun excuses ook niet nodig. Ik speel het spel wel zodra het er compleet is.
Help mij even in het denkproces;

- je bent aan het checken of er een pre-load beschikbaar is op de Store van GTA V
- je ziet er een, gaat m downloaden
- dan ga je in de bestanden zitten neuzen

- vervolgens ga je klagen over spoilers.

Wie heeft ze nou niet helemaal op een rijtje? Dit is komkommertijd nieuws.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 augustus 2013 12:22]

Help mij even in het denkproces;

- je bent aan het checken of er een pre-load beschikbaar is op de Store van GTA V
- je ziet er een, gaat m downloaden
- dan ga je in de bestanden zitten neuzen
- die bestanden en/of de inhoud ga je online plaatsen
- andere mensen lezen die zaken, eventueel zonder te weten dat het spoilers bevat

- vervolgens ga je die andere gaan klagen over spoilers.

Wie heeft ze nou niet helemaal op een rijtje? Dit is komkommertijd nieuws.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 25 augustus 2013 13:31]

Waarom klagen ze dan bij Rockstar/Sony als het op Youtube, Reddit of wat voor site dan ook staat?
Is toch de omgekeerde wereld? Als je een beetje nadenkt als gebruiker snap je toch ook wel dat het niet Rockstar/Sony was die een of ander account aanmaakt op een vaag forum waarmee spoilers worden getoont?
Klaag bij de gebruikers die spoileren en de sites die hen hosten.
De dialogen zitten ook in die preload bestanden.
Ah, check, dat had ik nog nergens kunnen vinden; alleen de soundtrack en achievement icons. Dat verandert de zaak, m.i. inderdaad.
Inmiddels hebben gamers inderdaad de kans gekregen de preload-bestanden, in totaal 18GB aan data, te ontleden.
Nee, dus niet alleen muziek.
Volgens mij werkt die preload zodat je een deel van het spel (denk aan maps/ammo/graphic files/music files) al kan binnenhalen voordat het de launchday is van een spel.

Het voordeel hiervan is dat het netwerk minder wordt belast tijdens de launch day, want als iedereen eventjes 20 gig van een server moet halen, ja dat is niet zo prettig.
[...]


Nee, dus niet alleen muziek.
Wat nog meer dan? De bron heeft het alleen over video's die door Rockstar offline zouden zijn gehaald waarin geclaimd werd dat ze audio bevatten uit missies. Ik vind dat er amper excuses nodig zijn. Het zou nogal debiel zijn aks je als fan die audiofiles gaat beluisteren en dan gaat klagen dat er gespoilerd is. Het enige wat vervelend kan zijn is dat je een video met missiegeluiden tegenkomt op Youtube. Als je die helemaal uitkijkt, krijg je een kleine hint van de verhaallijn. Maar dat kan je na de release ook gebeuren als mensen blijkbaar dat soort video's online zetten (wat eigenlijk alleen een gerucht is, de video's zijn er nml niet (meer?)).
Dus kan dat een spoiler op een te vroeg moment.
Ik zou zeggen....'t was een sneak preview voor de die hard fans/hackers
Die hard fans kopen GTA niet voor een console. Ze willen namelijk een zo goed mogelijke game, niet net zo'n versie als GTA IV en dat krijg je met console-focus.

GTA IV is de enige in de reeks die ik maar kort hebt gespeeld. Ik was het al heel snel moe. Hopelijk word de PC versie van GTV 5 meer dan een slechte port zoals de vorige versie.
Ben het niet eens met je eerste zin, er zijn vast ook die hard fans die het spel op de console spelen of gespeeld hebben.

Wel ben ik het eens met je dat GTA 4 niet zo tof was op de pc als de andere delen. Alleen al vanwege het feit dat ik er na een maandje op uitgekeken was en het heb doorverkocht geeft al aan dat ik het geen brilliante game vond.
Ik heb juist de voorkeur voor de console versie. Geen gezeik met instellingen enz, gewoon schijfje erin en spelen maar.
Foutje kan gebeuren.
Ik had overigens verwacht dat de echt "diehard" fans dit juist aan zich voorbij zouden laten gaan en wachten op de echte release aangezien het hier inderdaad enkel gaat om spoilers en niet om speelbare content.
Sja zo lastig te hacken was het blijkbaar ook niet. De audio bestanden waren onversleutelde mp3s, je hoefde alleen de extensie te veranderen.
jij had FLAC verwacht?
Ik had geen FLAC verwacht, maar zeker wel een loseless compressie format.
Dat Damageinc een -1 heeft vind ik dan ook maar raar.
Alsof een hoge kwaliteit mp3 op de gemiddelde installatie te onderscheiden is van lossless.
En zelfs op een goede installatie zal het gros van de mensen het verschil niet kunnen horen, zelfs al zou het spel gepauzeerd zijn met puur de muziek aan (of het uberhaupt mogelijk is laat ik in het midden).
Nee, wat mij meer verbaasd is dat het mp3 is in plaats van ogg of iets dergelijks. Er zijn zat gratis mogelijkheden tegenwoordig met betere compressie.
MP3 als codec zegt weinig over de kwaliteit. Cutscenes worden waarschijnlijk ook niet lossless. De gebruikte instellingen ten tijde van het coderen zijn bepalend voor het resultaat.
Ik dacht altijd dat preloads encryptie bevatten en de sleutel pas op release zou verschijnen maar blijkbaar zit dat dus anders. Of zit het alleen op consoles anders?
Zo ken ik het inderdaad ook. Bij PC game mods wordt vaak een .rar bestandje geupload dat dan alvast te downloaden is. De key wordt op de dag van release bekend gemaakt. Dit is misschien niet zo handig met consoles of systemen als Steam/Origin, maar lijkt me wel de beste methode.
Je hoeft geen rar per se te gebruiken maar zolang je een systeem hebt om de files om te zetten is het best in te bouwen.
Bon, geen GTA V nieuws meer lezen dus tot de release. Anders is alles al gespoiled voor ik er aan kan beginnen :(. Wat ik me wel afvraag, 18GB? Bij de Xbox 360 is het 2 Dvd's dus 16GB (max). Heeft de PS3 dan minder compressie van de data of krijgen zij meer content?
Ik kijk alleszins uit naar deze game. Ik hoop dat ik een dagje verlof kan krijgen dan maar ik vrees er voor :9 ik ga alleszins naar de nachtopening.
Je merkt al heel snel dat iets een spoiler is: gewoon stoppen met lezen is niet zo moeilijk hoor.
Klopt, zelf ben ik nu pas begonnen met Bioshock infinite en ik heb echt geen last gehad van spoilers, gewoon niet door lezen als het er over gaat. Dan nog zijn er bepaalde kleine spoilers die niet echt erg zijn. Zoals hoe de kaart van GTA V er uit ziet.
wat een geneuzel, als je geen spoilers wilt hou je hier toch afstand van? het is wat slordig van sony, maar ik denk dat ieder voor zichzelf moet bepalen wat hij/zij hieruit wil halen. Bovendien zullen mensen over het algemeen toch niet zo kinderachtig zijn door anderen expres bloot te stellen aan spoilers?
Anoniem: 535729
25 augustus 2013 12:22
Fouten maken is menselijk en is iets wat je nooit helemaal kunt tegengaan. Natuurlijk zal dit niet opzettelijk gebeurd zijn, dat had ik kunnen geloven als Rockstar (en niet Sony dus) 1 liedje ''per ongeluk'' online had gezet. Dit is gewoon gevoelige informatie voor een gamestudio die minimaal 5 jaar in zo veel mogelijke discreetheid heeft gewerkt aan deze supergame. Dan wil je als studio je fans natuurlijk nog even in spanning laten tot de apotheose op 17 september.

Ik heb even gekeken om welke liedjes het gaat en heb daar eigenlijk al spijt van, ik kan niet wachten tot het spel uitkomt en heb daarvoor zelfs mijn plannen voor die 17de al aangepast, maar ik wil gewoon dat moment in stand houden dat ik die game in mijn PS3 stop en er een nieuwe GTA wereld voor mij opengaat, dat zijn onbetaalbare momenten die ik niet wil ''verpesten'' doordat ik de muziek al ken en het plot mij bekend is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 535729 op 25 augustus 2013 12:23]

Ach, foutje.

Ik heb mijn pre-order voor de SE edition nog steeds staan, en ik hoop alle spoilers van nu tot en met 17 september te vermijden.

*Hoopt stiekem dat R* de release datum vervroegt vanwege dit voorval* O-)
Hoop dat Rockstar een hoge miljoenen schade claim aan Sony zijn kontje hangt. Er zijn immers duidelijke contractuele afspraken omtrent release/preload/information classification.Te absurd voor woorden deze amateuritische fout.

Ik lees op andere sites dat men al weet op welke manieren het verhaal gaat aflopen door de audio te beluisteren. Dit zijn echt major spoilers als dit waar is. Ik heb er voor de rest niet in verdiept en wil ook niet weten welke awesomesauce ons te wachten staat, dit is iets wat ik zelf wil ontdekken.

Komende weken maar als een haas comments niet lezen op elke sites and geen GTA nieuws meer bekijken.

[Reactie gewijzigd door Lennart-IT op 26 augustus 2013 03:49]

Slimme marketing, lekker hypen door zaken te 'lekken'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee